Abban egyet értünk, hogy a kérdezőnél sok munka lenne, de az eszmecserénk az általad közölt nyílás kialakításának munkadíjából indult ki, hogy mi fér bele meg mi nem.
"- belső falak részleges bontásához (ajtók beiktatása ill. eltüntetése), új belső elválasztók építéséhez" Ebből indultunk ki.Én szerintem itt egyértelmű volt hogy nem csak arról van szó hogy gyere ki és vágj a válaszfalamba egy ajtónyílást.
Egy komplett kicsomagol-becsomagol-nál igen, de a vita tárgya az ajtónyílás. Régi házban 20-as falat csak kőből láttam, arra két áthidaló vagy az AD vagy a vas
Ha ilyen extrém eset van akkor persze nem jó az ár.Nem tartó falra gondoltam hanem egy szokványos békebeli ház 20-as válaszfalára.De ha csak simán így teszik fel a kérdést szerintem az emberek nagyrésze erre gondol.Nem lebben fel szemében a hangár ajtó lehetősége sem.
Ha azt mondjuk, akkor igen, de ha nem? Mivel 2 áthidalót említesz, gondolom tartófalról van szó ( válaszfalba elég 1 ) mi van ha az ajtó 180 széles és a falon találkozik a födém gerenda? Oda már a porothermet én nem tenném, és a tulaj fogja alátámasztani a födémet egy olyan épületben ahol a fal szigetelése is hiányzik? Tudod, szar dolog, amikor valaki agy adott munkára mond egy ősszeget és a végén a dupláját akarja kérni mert kihagyott a számításból járulékos költségeket. Vagy megértő a megrendelő, vagy hazamegy, zsebében az sm -pénzének a töredékével
A kérdés "ajtó nyílás" kérdésére vonatkozott.Ha ez mondjuk a nappali-konyha közé esik nem is biztos hogy tesz-e be ajtót.Az áthidaló belefér.Ha 2 áthidalót tesznek be és nem egyszerre vésik a két oldalt nemigen fog megindulni a felső rész.
" Az ajtónyílás elkészítése a falazás körül van 2 m2 kb. 5000Ft. + a vakolás javítása 2000/ m2 körül." A sitt kihordása, az ajtó állítása, az áthidaló, az áthidaló fölötti megmozdult fal helyreállítása? Mindez ingyen?
Alapot hogy akarsz szigetelni?Hisz azon vannak a teherhordó falaid.Ha aljzat vízszigetelésre gondoltál az kb.6-700 Ft/m2 ha te csinálod.Ha a Mester az az étvágyától függ. Ha van ismerős építész ő fogja úgyis megmondani hogy ehhez már kell e engedély vagy sem. Az ajtónyílás elkészítése a falazás körül van 2 m2 kb. 5000Ft. + a vakolás javítása 2000/ m2 körül.
Ezt így nem lehet forintosítani. Szigetelésnél: fal anyaga, injektálás, átfűrészeléses acéllemez, részleges aláfalazás. Belső falbontásnál: tartó vagy válaszfal, födém alátámasztás, kiváltó anyaga, elhelyezése, nyíláshossz, Új belső válaszfalnak alap, a falazat anyaga ( inkább karton) Ajtónyílás válaszfalban: a fal anyaga, áthidaló, javítás kb15-20 e körül
Építkezés vagy házfelújítás előtt NEM nagyfalat elolvasni a topicot, ezt sem és még vagy 4-5 topicot (Házépítés költségei, (Hő)szigetelések a minimum). Jobban jársz vele...
- Mivel akarod szigetelni az alapot? Hogyan? Melyik részét az alapnak? (azt hittem házat újítasz fel nem építkezel..)
- Belső válaszfalak mozgatásához ált. nem kell engedély (vannak kivételek)
- Ajtónyílás elkészítése?Mármint kiverni a falak és berakni egy áthidalót?
Házvétel küszöbén állok, s pár kérdés felmerült amikkel kapcsolatban jó lenne tudni legalább nagy vonalakban a választ.
( biztosan volt már ilyesmikről szó korábban, de elég nagy falat végigolvasni a topicot, úgyhogy kérdezek)
- alapszigetelés: nagyságrendileg mekkora összeggel kell számolni itt méterenként? (gondolom elég sokminden befolyásolja az árat alkalmazott technológiától és a konkrét körülményektől függően, hozzávetőlegesen érdekelne) - belső falak részleges bontásához (ajtók beiktatása ill. eltüntetése), új belső elválasztók építéséhez szükséges-e építési engedély? (ismerős építész van aki kitalálja mit/hogy, inkább a "papíros" oldala érdekelne) - kb. mekkora összeggel kell számolni egy ajtónyílás elkészítésére?
Die Endfestigkeit der Verklebung wird durch den Anpressdruck des angeschütteten Erdreichs, Kies o.ä. erzielt. Die Anschüttung muss innerhalb von 14 Tagen nach Verklebung erfolgen.
=
A ragasztás végső "szilárdsága" a feltöltött talaj, kavics, stb... nyomóereje által lesz elérve. A feltöltésnek a ragasztást követő 14 napon belül meg kell történnie.
(én mindenfajta cuccról, legyen az festék vagy hangyairtó, először leszedem a magyar használatit, és elolvasom a németet vagy az angolt... festékspray, magyar: min. 15 perc szünetet hagyjunk a rétegek közt. német, angol: 15 percen belül hordjuk fel a következő réteget. :-)
Németül nem tudok. Ez a magyarban így néz ki: "A PERIMETER KLEBER csupán egy ragasztási segítség a szigetelőlemezek rögzítéséhez. A ragasztás végső kötőereje a vakolat kavicsai és szemcséi (stb) préselési nyomásának függvénye. A felhordást követő 14 napon belül vakolni kell."
Milyen vakolat az ami nyomás alatt tartja a ragasztást? Vagy ez félrefordítás? Azt, hogy elengedi a ragasztás, ha nem támasztod, meg, sehol nem írják. Ha ez így van, és tényleg leesik emiatt, tuti beperelem őket...
Wazze, nem falat burkol, könyöklő lesz belőle. Megfelelő vízorral, fugázással akár a levegőben is megáll. Ha képben lennél, tudnád, hogy az eps és a tégla az nem ugyanaz:))
Jó az ötlet, amennyiben csak pár hónapig kell ott maradjanak a téglák.
Az említett anyagra rá van írva, hogy kizárólag ideiglenes rögzítésre szolgál, az EPS lapopkat a pincefalon igazából a visszatöltött föld/kavics fogja meg.