Régen jártam erre ami nem azt jelenti hogy nem olvasgatom lelkesen a fórumot!!!!
Viszont ismét kérdesem volna.
Vasárnap lesz 2 hetes a kert másik részében vetett füvem. kb 7-8-9- cm magasságú, viszont a gyökérzete kb 2 cm lehet max. A fűszálak már 2 részre váltak, de valahogy nem érzem hogy kibírnák a fűnyírot.
Nem láttam reagált e valaki én cserebogár pajorra tippelek, mert nem az egész füvet kezdte ki hanem csak egy foltban. Kézzel megmarkolva a füvet fel lehet emelni és alatta ott vannak a bogarak, ha nem jön fel akkor nem rovar kártétel.
A képen a gyom szemben disznó peréj, jobbr a parlagfű, szembe fent muhar.
Nem lesz velük gond a tél lerendezi addig meg a fűnyíró visszaveti.
A szulákra jólehet tavasszal a gyomirtós műtrágya amiben MCPA vagy dicamba hatóanyag is van. Valsz több kezelést igényel. A 2,4dD hatóanyagú szerek is hatékonyak ha hozzá tudsz jutni.
94-ben volt az első, azóta lerakta már vagy 20-25-öt, köztük volt olyan amelyik 35-40cm mélyen van, mindegyik tökéletesen jó. Nem az lényeg hogy milyen mélyre rakod ha nem a széleit hozd fel a felszínre Aki ilyet állít az nem tudja mit beszél, mert nincs tapasztalata, csak "hallotta valahol".
Hú egy ilyen trakesz de jó lenne nálunk. Ennek utána nézek. Igen, azért akarom most ősszel, hogy szétfagyjon télen és tavasszal beleforgatni gombatrágyát és bevetni fűvel.
Az ásás valóban irtózatos munka, de... Bár nekem csak fele ekkora területet kellett felásnom, de a sógorommal ketten már nem volt olyan nehéz. Ha van néhány haver, akik nem rettennek meg a fizikai munkától, akkor szerintem két hétvége alatt végeztek. (Esetleg a cégnél legyen ez az őszi csapatépítő program :-) Aztán jöhet a rotakapa, az már megy egyedül is.
Mi is most fogjuk felkapálni, áztatom a földet előtte,(nem várok az esőre)hogy puhább legyen a föld, szerintem nektek is menni fog, esetleg olyannal kapáltassad fel, akinek van rutinja a rotációs kapákkal való munkában, mert kell hozzá. Mást nemigen tehetsz első lépésként, de majd az okosabbak, rutinosabbak e kérdésben is megmondják.
Rába-15 -ös kistraktor kis nyomtávon elfér és fel tudja szántani a kiskertet is. Szemben velünk építkezés után kb. 200 m2-t pillanatok alatt fordított. Esetleg ha most úgy hagyjátok, akkor a téli fagyok szétszívják a kemény hantokat. Vagy ugyanez a kistraktor van forgó ekével, ill. rotációs kapa résszel. Keressetek egy ilyen trakit a közelben. Frankó kis masinák ezek.
Idén jutottunk el odáig a házunk körül, hogy a fűre is jut időnk. Kb 1000 m2-es a füves rész a kertben, van 12 kis gyümölcsfánk. Kicsit göröngyös is a föld, kicsit sok a gaz, szóval van baja. Az lenne a legjobb, hogy ha fel tudnám szántatni, de az a fák miatt nem lehet, meg az udvarba sem igen tud bejönni egy nagyobb traktor. Ásni irtózatos munka lenne egy ekkora területet. Itt mindig elakadok. (rotációs kapát próbáltuk, de csak pattogott rajta) Hogy lehet nekem szép füvem? Van valakinek ötlete? És még egy kérdés. A zsákos letermett gombatrágya használ a földnek vagy nem? Ingyen tudok szerezni bármennyit.
Hát én mindig 15-20cm mélyre rakom, ha bármi gond van a fűvel(újra füvesítés) rá lehessen menni rotakapával. Feljönni még sose jött fel, ha jól csináltad akkor egy örök élet, viszont a terület szélein felhozom egészen a talajfelszínig függőlegesen.
Tele a föld kalaposgombával! Még csak most fogjuk elvetni a füvet. Mivel kezeljem le, melyik a legjobb hatóanyag rá? Nem tudom, hogy csiperke vagy galóca, vagy valami más, de szörnyű. A füves területen is előtör néha, de van, hogy valami barnás fajta. Érdekes, a szomszéd csomó gombatrágyát kevert a földbe telepítés előtt, mégsem jön ki nála!
Mekkora tömegűnek kell lennie egy hengernek, hogy értékelhető hatása legyen? Persze ez függ munkaszélességtől is, szóval egy 40 vagy 50 cm széles henger minimum mekkora tömegű legyen?
Starter trágyának csak az összetétele számít, vagy más is, amire figyelni kell? Tehát bármelyik mondjuk 20-20-8-as ugyanazt tudja?
Az enyém is hasonló felülről mint a tied. Ha nem volna vakiháló akkor már össze-visszatúrták volna. Ezt a képet csak neked küldöm, a korábbiakat a többieknek, hogy had irigykedjenek. Befog sűrűsödni a tied is az enyém is. Egy-két helyen az eső egy kicsit megmosta, egyszer pedig a gazda öntözte túl és amiatt mosódott meg, de nem vészes.
fénykorában igen, de mivel ólomakksi van benne ezért most nem hiszem,hogy annyit megy majd. meg ugye így lassú töltés, de ennyit megér a móka,hogy kipróbáljam,két akksi és fűgyűjtő ha jól emlékszem :))
igen. remélem nem te voltál akinek nem postázta? :) volt előttem valaki (remélem nem innen a topikból), de én lemegyek érte pápára, így felém billent a mérleg, nem akart csomagolni stb.
itt a gyomom nagyobban, találtam az ágyásban egyet, nem kökörcsin az már biztos :) és egy kép a fűről, csak hogy lássátok mennyi van benne (elég sok...)
sirlancelotnak igaza volt, vszínű az az egy köbméter föld volt tele ezzel, de nem volt mit tenni, remélem ez egynyári, a szulákot meg tavasszal kiirtom :) mikor lehet legkorábban végigmenni gyomstoppal vagy valami hasonlóval a gyepen? nincs valami olyan szer amit a csírázó fű kibír de a szulák nem? (mondjuk a szulákot a glialka sem vitte ki, ez annak a maradéka...)
szombaton meglesz a fűnyíróm, 8-10 centinél kell először nyírni ugye? akkor is ha még a foltos meg tele van kis füvecskével is gondolom. a mostani nyíró kését megéleztem, mert az újjal nem tudok olyan magasan vágni. egy gardena AC 380 aksis hengerkéses fűnyírót szereztem gombokért, de majd ha itt lesz és minden faxa akkor örülünk (köszönet tsunaminak :D)
Segítsetek fűguruk! Hetek óta van egy kb. 5m2-es területem, ahol foltokban megbarnul, majd elszárad a fű. Pókhálót nem látok, de gombának sejtem. Kérdés, hogy mivel permetezzem? Locsoló rendszer van, máshol tök szép, csak ezzel a kis területtel kinlódok. Köszi előre is a segítséget.
szeretném megkérdezni, hogy gyeplazításhoz október első hetében kifutottam-e az időből, mert szept. elején nem jött össze, de lenne felülvetés is. A másik kérdésem, ha már ezeket nem tudom megtenni tél előtt mit tegyek a fűre mint kondicionálót? Mikor, mennyit, mit és utána már csak tavasszal kell ammóniumnitrátot? Köszönöm a segítséget. Még egy kérdés: Van olyan terület ahol szept.elején elvetettünk füvet, vadi új területre. Azt is kell télire ápolni vagy ahhoz még nem szabad semmit tenni?
szerintem az a baj. de ne is idegesíts ezzel :)) nem a kövön tolta végig (ahogy javasoltam) hanem a kő mellett. aztán gondolom amikor begereblyézte a széle be volt tömörödve,és nem jutott oda. de van elég bajem ezen kívül is csak nem akarom már telesírni a topikot. meg tavaszig nem szedem ki azért :)) ha én csinálom jobb lett volna, de mindegy, az ember ha nem csinált még valamit azt gondolja a szakember kell.... persze lehet csak én vagyok túl igényes, ha 8000 négyzetméter lenne biztosan máshogy gondolkoznék :)) te elvetetted már? fotót kérek!
de ha most úgy is felrotálom, akkor érdemes lenne megelőző csapást mérnem rájuk?
a kiszedett betonjárda alatt pl hemzsegtek a hangyák. sőtt a kerti csapnál több mint fél méter mélyen is komplett bojt találtam. meg nyáron rengeteg bodobács is volt.
meg giliszták is vannak szép számmal. (vagy őket szeretjük?)
én is így kalkuláltam, köszi mennyire jellemző amúgy a gombásodás ilyenkor? persze most nagyon meleg van szeptemberhez képest, de az éjszakák már hűvösek
ez a szélén van, ahol nem nő nagyon, beszéltünk már róla, tartok tőle, hogy nem a kockakő miatt van. bentebb együtt nőnek nagy egyetértésben :)
ilyen most felülről, a terasz miatt nekem különösen fontos, hogy sűrű legyen majd, lentről már egész jól néz ki :)) a képen látszik is hogy a szegély mellett szinte alig van fűszál.
Az őszi telepítésben a gyomok nem jelentenek konkurenciát a gyepnek. Legalább is nálam eddig nem okozott problémát, sőt biológiai gyommentesítésnek tartom a nyárvégi, őszi telepítési időt.
Egy kérdés azért van. Miért nem nő a gyomok közelében a fű?
Amugy no para. A gazmagok ott vannak a földben es mivel felastad, tragyaztad, locsolod idealis felteteleket teremtettel nem csak a fünek hanem a gaznak is. Ha rendszeresen nyirod, gondozod es a fü megerösödik, szepen kiszoritja a gazt.Akkor parazz, ha egy ev mulva is gazos lesz.
A kis vörös kövér porcsinnak tűnik, szerintem a zöld is az. Bár ha nem, majd cáfolják. Kétszikű gyomirtó kiviszi, bár ha ez friss telepítés, akkor várni kell vele.
nyugtassatok meg, hogy ez is fű és nem gyom, mert akkor nagy xarban vagyok, tele van vele minden :) én azt hittem a kelő fű mindig egyenes. durván tele van vele a terület. (ez lenne a réti perje, vagy a csenkesz?)
de ha most úgy is felrotálom, akkor érdemes lenne megelőző csapást mérnem rájuk?
a kiszedett betonjárda alatt pl hemzsegtek a hangyák. sőtt a kerti csapnál több mint fél méter mélyen is komplett bojt találtam. meg nyáron rengeteg piros-fekete hátú (párzáskor farral összekapcsolódó) bogár(?) is volt.
meg giliszták is vannak szép számmal. (vagy őket szeretjük?)
tegnap reggel láttam a fűbent kis pókhálószerű részeket (nagyjából harmad tenyérnyi)amik a harmattól vizesek voltak így észre tudtam könnyen venni, gombára gyanakodtam
délután fűnyírás majd lepermeteztem amistar xtrával (10 ml/100m2), remélem nem csináltam hülyeséget
idén a tél előtt ahogy olvasom érdemes még egyszer majd permetezni?
gyerekeket mikor engedhetem rá a fűre az amistar után? 2-3 nap?
Ne csüggedj ezek az egyéves gyomok amik tavaszi telepítés után bejönnek a gyepbe jövőre eltűnnek és a fű megerősödik, ha jól műtrágyázzátok és persze a nyírás.
A maradék területet még most az ősszel el kellene telepíteni, hoyg jövőre ne legyen gyomotok mire a srácok tiporják a gyepet.
A mikor a nők is nyírásra adják a fejüket én az önjáró fűnyírót szoktam javasolni az elcipeli a nyiradékot és egy talicskába fordulónként ki lehet önteni amíg meg nem telik a kosár, mert akkor már van akinek az is nehéz. Amikor szétszórod a füvet a nyírás közben mulcsozó késsel, még egyszerűbb, de akkor az emberednek gyakrabban kell a szellőztetéssel foglakoznia hogy ne filcesedjen el a gyepetek.
Tipikus muhar tünet. Rövid ritka fű, erős napsütés, felmelegedő talaj, gazdag muhar termés. A muhar télen kipusztul, mert csak egyéves, magról kelő növény.
Tavasszal gyepszellőztetővel kikapálod a maradványait, adsz neki hagyományos ammóniumnitrátból 30gramot négyzetméterenként, hogy a fű besűrűsödjön és nem szúrod el a nyírást. Amikor elérte a 7-8cm magsságot levágod 5cm magssra, de ne késs el mert akkor a nyírás után nem marad levél a szárakon, és megint felmelegíti a nap a talajt és jön a muhar. Akkor olyan lesz mint az árnyékosabb részen most.
Egyébként tavasszal erősebben nő a fű, lehet hogy hetente nem elég egyszer levágni. Később aztán ritkul a vágási igénye.
Nem biztos hogy érdemes meszezni. 5 pH-ig szerintem ne foglakozz vele, pláne hogy 6-os értéket is mértél. Engem már a 7-7,5Ph szokott idegesíteni, mert bizonyos gombák azt szeretik.
A pH mérés: a laborokban is kétféle van. Létezik a vízben mért és a KCl-ben mért. No ott van az igazi eltérés. Nem rosz ez a kütyü irány adatnak, csak kérdés mit bír ki.
Sajnos a tavaszi füvesítés mind ilyen, hogy kinő a gaz benne. Milyen a talaj, kapott-e műtrágyát a vetés óta? Milyen gaz van benne, kétszikű(pitypang, útifű, paréj, szulák, porcsin keserűfű, madársóska, stb. ) vagy egyszikű(muhar, egynyári perje, kakaslábfű, stb.) Igen a sűrűbb vágás jobb lenne neki, nem jó nagyon megnő, így sokkolod amikor vágod, nem marad rajta levél csak szár.
Sziasztok! Tegnap jártam a Kopaszi-gáton és ami elsőként lenyűgözött, a gyönyörű, erős, vastag gyepszőnyeg.
Ha valaki járt arra és ért a füvekhez, nem tudna tippelni, hogy mi annak a fűnek a titka? Mitől annyira erős és gyommentes? Mennyi idő kell egy ilyen kinézetű fűhöz? Vajon milyen fűmagot használtak? A vágáson és a nyíráson kívül mi lehet még a titka?
Mi tavasz végén füvesítettünk és nagyon elégedetlen vagyok egyelőre a füvünkkel. Iszonyú gyomos, gyengécske, hiányos... pedig elég drága árat fizettünk a kertésznek érte. Öntözőrendszert is csináltattunk. Igaz, nem vágjuk elég gyakran a füvet, tudom, hogy az pedig nagyon fontos lenne, csak én 1,5 éves babával vagyok itthon várandósan, a férjem meg csak vasárnap van itthon világosban.
Nagyon csodálva és vágyakozva néztem azt a gyönyörűségesd füvet.
Ma reggelre is kidobott egy példányt a füvemböl ez a szer.
Este egy picit beinjekcióztam a fél méter hosszú túrásba és belocsoltam 1 locsoló vízzel.
Egy nagy fűzfám törzsébe is beinjektáltam belőle, lehet azért futottam össze 2 db nagy farontó lepke hernyójával a közelében.
Hogy teljes legyen a rovarkártevő invázió, a kisfarontó lepke hernyója lerendezte a berkenye fám csúcs hajtását, a szél letörte a furjára alakított kb 60 centis hajtást.
Ne elégedetlenkedj, ami benne van az a lényeg nem ami a tetején.
A szegélykőnél hidegebb a talaj azért késik szerintem. Próbáld ki, hogy délután nem ötözöd és a nappali melegtől reggelig hül ki csak a talaj. Nem baj ha száraznak néz ki a teteje. A kő melegét sem veszi el a víz. Nekem már volt ilyen tapasztalatom azért biztatlak.
A szulákot is viszi a gyepre szelektív gyomirtószerek többésége, amelyikben 2,4D hatóanyag van a z biztosan. Lehet hogy egy kezelés nem elég. A fű egyébként ki tudja szorítani a szulákot.
A réti perje vörös csenkesz nem lesz ilyen látványos mert eltakrja az Ap és azt már különben is meg fogod nyírni mire emezek előkóvályognak. Amikor elkezdenek tarackolni, akkor szépítenek majd, de az egy év legalább.
Így van, kézzel szórva, látod nekem is jelentkezett a vaki, de akinek vakondhálója van annál nem lehet gond. Korán reggel(hajnalban túr többet, de van ahol egész nap) Nálam a napelemes riasztó bevált, de sokan panaszkodnak, hogy majdnem kitúrta a helyéről.
na mi is indulunk szigetszentmiklósra, remélem látunk szép dolgokat és kapunk 5letet a kerttel kapcsolatban az a szemét nyest megint rász@rt a fűre ....
Kedves RCtiv! Bízzál magadban, én látom alapos ember vagy nem kapkodod el a dolgokat, jó lesz az a fű, a képeket nem azért rakom fel, hogy "janizzak" neked, hibákat csinál mindenki, de ezeket kilehet javítani. Itt van egy néhány kép milyen volt, milyen lett, csak 2 dkg Startert kapott, a talaj az nagyon gyenge, a locsoló viszont ment sűrűn.
Nem tudjátok véletlen, hogy miért fordulhatott termőre a füvem? És egyuttal be is bokrosodott, ami nagyon elcsunyitja az egészet. Biztos valamit elhibáztam, pl a locsolást, vagy kevés tápanyagot adtam neki. Ha valaki járt már igy és sikerült helyrehoznia, kérem irja le a megoldást.
köszi! nem fűre menne, csak az itteni gazdaboltos nem áll mindig a helyzet magaslatán, és egy megerősítés kellett csak, hogy mehet együtt ez a 3 szer. a növényvédelem topik meg nem pörög...
hát nem vagyok elégedett, szerintem én szebben kiszórtam volna mint a "profi".. a széleknél is gond lesz pár centin a szegélykőtől alig alig látok csírázó magot. de majd ez összenő úgyis gondolom...
Gyümölcs fákra szoktam keverni, de fűre még nem alkalmaztam A thiovit lisztharmat ellen jó a manco meg arra nem hat. Egyik sem felszívódó, minden második nyírás után de kéthetente permetezhetsz.
de jó, hogy itt vagy :) szerinted kellene aggódnom a rengeteg szulák miatt? rettenetesen sok van mindenhol, nem fogja elnyomni a füvet ugye? a másik kérdésem meg, hogy amikor a réti perje-vörös csenkesz beindul, az egy ugyanilyen hullám lesz mint az angol perjénél, tehát hirtelen duplájára sűrűsödik a fű, vagy nem lesz látványos?
Dolgoznak a csirázó növények, de lehet giliszta is bár akkor apró lukak is. szerintem semmi komoly. A képen viszont mintha foltos mag összemosást is látnék,lehet hogy foltokban sűrűbb llesz a füved. Mnden esetre szépen egyenletesen kel.
Arra a vidékre a savanyú talaj jellemző ahogy láttad is. Az 5-6 pH körüli érték nem veszélyes sőt még jó is. A kilengések lehetnek műtrágyától is, az ammóniumnitrát pl savanyít. Amikor tartósan 5 alatt van akkor érdemes meszezni. Nálad a hagyományos műtrágyák közül a pétisó az ami jó lehet mert meszet vagy kalciumot is tartalmaz. A cropcaret is meg lehet nézni milyen hatású hosszútávon a talajban.
Látom felesleges volt a múlt héten az aggódásod, szépen kezd kibújni a füved. azért holnap teszek fel képet, lásd hogy jövő héten hol fog járni a tied. Ma voltam az egyik kedvenc kertemben, sajnos ide belátogatott a vakond. Ja és Miklóson is voltam a kiállításon, tetszett, ezekkel a gépekkel én is eldolgozgatnék.
srácok, gazdaboltban a következő szereket adták, hogy összekeverhetem: manco80wp, thiovit_jet, actara, és ehhez nonit-ot tapadásfokozónak. de ahogy olvasgatom a leírásokat nem vagyok benne biztos, hogy mehetnek együtt, valakinek tapasztalat?
a gyomok miatt nem aggódom, most télen úgyis elszárad, jövőre meg legyomirtózom, ezt a szulákot lehetetlen kiszedni sajnos, ez az egyetlen fajta gyom a fűben, képtelen voltam megküzdeni vele :)
és remélem nem lótetű, sőt biztos, hogy nem, lyukak nincsenek csak kis "túrások" meg ment ki egy doboz force 1.5G egy pár nappal a vetés előtt.
giliszták mondjuk napoznak, az okos ötlet, meg szerintem a gyom nyomja még fel, a fűmag nem nagyon tolta fel a földet. ráadásul ugye a felső pár centi új föld és olyan xar, hogy egy két óra alatt keményre tud szikkadni...
samubá, tsunami apró kis föltkupacok jelentek meg a fű között, amelyek közepén 5-6 mm-es lyukak vannak felhívtam az ismerős kertészt, azt mondta szárnyashangya invázió van a környéken, azok csinálják ezt teszek majd fel róla képet is ezek a hangyák mennyire bántják a füvet? kell védekeznem ellenük? 10-15 ilyen kupacot csináltak egyelőre
Szerintem ez giliszta. Efféle "állatok" mindig is lesznek a földben, hacsak meg nem szórod valami talajfertőtlenítővel. Szerintem ha csak ilyen szinten marad hagyd rá. Nem lesz baja.
Nálam a tavaszi telepítés így nézett ki. Viszont amikor megjelent a lóbogár és durván végigtúrta méteres hosszon, akkor azért megszórtam Galitionnal. Ahogy tapasztaltam, ez a kis genyó ráadásul mindíg ott szeret a legjobban ahol nedves a föld. Viszont szerintem a te nyomaid még nem lóbogár nyomok! Azért jó látni hogy végre már nő a fű a kertedben. Láttam a 21. századi topikban is a folyamatot. :-)
szép jó reggelt :) szépen megindult a füvem, igaz kicsit egyenetlen (ahol jobban betömörödött a talaj ott kicsit ritkább) viszont tele van kis apró "földkupac" szerűségekkel, ez mi lehet? nem hiszem, hogy bogár, a macsesz tuti nem, túl kötött volt a talaj teteje, és felnyomta a fű vagy a gyom vajon? tudok (kell-e) valamit csinálnom ezzel? (lásd kép)
"Anno mintha azt olvastam volna, hogy valaki betonoszlopot kötött a kocsija mögé és azzal furikázott." Azt Tsunami csinálta anno, de nem kocsival, hanem, trakival és teljesen bevált neki. Szerintem kocsival is fog működni.
Vettem egy leszúró tüskés talaj ph mérőt, kíváncsiságbol megmérni az itthoni gyep talajának ph értékét.
Átlag 6 körüli ph értékeket mértem, de volt ahol 5,5-et mutatott a műszer.
Ha azt nézzük hogy 5,5-7-ig az ideális akkor szerinted érdemes lenne ezt a minimális kilengést valamivel orvosolni?
Most 2 nap eső után 4,5-et is mutatott a műszer 1-2 helyen ami már rendesen savanyú talaj. A csapadék így képes megváltoztatni még ha rövid időre is az értékeket?
Ezt az adatot találtam a neten a környékünkről.
A város (Nyíregyháza) külterületének 90%-a savanyú, illetve savanyodásra hajlamos talaj.
Nem hiszem hogy pontos lenne a mérő, de a kilengés irányát jól tudja mutatni.
Én egy 3-4 m hosszú 2 szárű aluminium létreára kötöttem madzagot, és azt huzogattam kézzel mind a négy irányban, többször is. Mindezt az után, miután már gereblyével szépen elegyengettem a területet, tehát közvetlenül a magvetés előtt utolsó simításként.
Ennek az egésznek szerintem a rotálás után van értelme, de akkor már valószínáleg kár lenne rámenni autóval, mert nagyon betömörítené a talajt. Kézzel húzgálva sem nagy munka egy ekkora területen ez a művelet.
Ez a rúd húzogatás mit jelent? (Félretéve az erotikus dolgokat). Anno mintha azt olvastam volna, hogy valaki betonoszlopot kötött a kocsija mögé és azzal furikázott.
Vagy valami ártszelvény kézi húzogatása lenne?
Nekem adott a betonoszlop (amit a szomszéd anno szőlőfuttatáshoz használt), adott a kocsi és egy 16x21 méteres rész, aminek a felső 30-40 cm-e 1-2 hónapos.
A fű jövőre lesz már csak telepítve mert a ház hőszigetelése még ősszel lesz, de előtte már egyengetnék, gondolnék az öntözőrendszerre, folytatnám a gyomírtást és mivel homokos a talaj, még javítanám is mondjuk kis marhatrágyával.
Ma mentem a Nagytétényi úton, bezárt a gazdabolt:S
Tavaszra mi battaiak vehetnénk egy nagykiszerelésű 2in1 Substralt, úgy ezepárszáz forintba kerülne kilója (kis kiszerelésben - 0,8 kg - az ára már 3-4000 forint között van).
Szia! Saját tapasztalatot tudok csak írni, nem vagyok szakértő, amit tudok, azt is főleg erről a fórumról szereztem meg. Szóval tavaly rendesen elcsúsztam az idővel, október elején szelektív gyomirtó, okt. közepén lazító, majd felülvetés. Még ősszel elkezdett csírázni, a tél egyáltalán nem viselte meg, pedig komoly fagyok voltak (-8-12 is!). Tavasszal, ahogy jött a meleg, gyönyörűen nőtt, megkapta a tavaszi műtrágyát és szép felületet adott. Csak ősszel kellett kibírni a látványt, mert nem volt szívderítő a ritkás fű. Szerintem csináld, de adj neki starter trágyát. Remélem segítettem.
Épp tegnap nézegettem én is a füvem egy sarkát hogy mintha kehes lenne. Pedig ilyenkorra már gondoltam hogy gomba ellen kell permetezni... Lazítok, vetek, kakizok majd lefújom.
Sziasztok A szellöztetest es felülvetest csak okt. elejen tudnam megcsinalni, erdemes-e akkor meg es remenykedni egy szep hosszu nedves öszbe, vagy hagyni a francba es varni tavaszig? Ha erdemes akkor milyen tapot erdemes kiszorni?
srácok ne röhögjetek ki, abszolút láma kérdésem van :) van egy kétkilós vörös kistigrisünk, aki előszeretettel rohangál mindenhol a kertben, okozhat-e problémát a kelő fű szempontjából? ma felfedeztem ugyanis, hogy indulgat a fű, és félek, hogy ezt ha letapossa ott annyi. ugye nem kell aggódnom, simán kibírja a csíranövény azt, hogy egy kis súly nehezedik rá? (nem szívesen zárnám be a macsekot....)
Talán a fű növekedése közben 2 hét biztatás ott helyben sátorból,vagy magnóról:)))Viccet félretéve:vakondháló?Érdemes megfontolni,nehogy a vakis topicban kössél ki végül!
Én metszeni szoktam a fűszálakat és utána sebkezelővel kezelem a metszfelületet! Közben lágy és nyugtató zene szól, hogy ne sokkoljam túlságosan a picinyeimet... :-)
Hát ha téged hasba szúrnak, vagy a vonat levágja a lábadat térd felett, szintén elváltozik a színed, elvész az orcád pírja. A fű is előlény, bár a fűkaszával garázdálkodók ezt nem szokták észrevenni.
3 évvel ezelőtt itt tanultam meg, mit kell tenni a fűvel, annakelőtte az enyém olyan se volt, mint a tiéd most. Örök hála azoknak, akik megtanítottak a "szakmára" :)
1. Jó volt, amit kiszórtál és jó lesz tavasszal is. A 4-5 hónapos trágya különböző módon viselkedik, mégpedig a talajminőségtől és a locsolás mennyiségétől függően (persze az utóbbi az előbbi függvénye ugyebár). Tehát homokos talajon, nyáron napi locsolással (ne adj Isten napi többszöri locsolással!) a 4-5 hónapos trágya 3 hónap elteltével már csak egy szép emlék a fűnek. Kötött talajban, heti 1-2 locsolással akár 6 hónapot is kihúzhat. Tapasztalatból mondhatom, hogy a 2-3 hónapos scotts homokos talajon még sosem bírt ki 8 hétnél többet, kötött talajon simán bírja 3 hónapig.
2. Jó választás, nyugodtan kibonthatod, sőt ki is szórhatod. Mármint a fűre :)
Recept. Én jövőre ezt fogom használni:
1. Márc. vége - ápr. eleje: sportsmaster 26-05-11, 30-40 g/nm ... előtte gyepszellőztetés
2. Május folyamán: sierrablen plusz 24-05-08, 30 g/nm ... előtte gyepszellőztetés
3. Aug. folyamán: sportsmaster 16-06-25
4. okt. eleje: sierrablen plusz 15-0-28 ... előtte talajlazítás
örültem is neki mint majom a farkának :D de nem egerbe, a dunántúlon vettem. az egyik internetes piactéren hirdették, kicsit ócckodtam minek nekem ilyen "komoly" gép, de az ára csábító volt. Majd rakok képet hogy dolgozik(zunk). Amugy miért mi van egerbe???
Mi a necces? A trágya kiszórás miatt, vagy mert késő vagy korán van szellőztetni? Van még Sportmaster, van a 6-12-24 cropcare, vagy tudok venni sima ammonium nitrátot.
Elvileg szeptember közepéig kihúzza a sportmastered.
Ha lazítóznod kell nincs mese itt az ideje, de elboldogulna még egy kis nitrogénnel ilyenkor a fű. Ha az van amit megvettél akkor szórjál ki belőle, legfeljebb október végén adsz még neki.
Tsunami, még egy kérdés: Aug. 6-án volt sportmasterezve a régi vetésű fű, de kellene késes talajlazítani, mert filces. Írjátok hogy - most kellene talajlazítani, hogy megerősödjön télig a fű, valamint azt is, hogy - az őszi trágya csak kb. októberben menjen ki hogy kihúzza tavaszig, de azt is hogy - szellőzetés után rögtön trágyázni kell. Akkor ezt most hogy kell összerakni? Olvasom én szorgosan a beírásokat, de most ütközés van fejben. Köszi.
én értek hozzá itt a legkevésbé, de látom, hogy senki sem válaszol, pedig már másodszor kérdezed.
leírom, hogy én mit csinlnék, aztán ha hülyeséget írok, arra már reagálni fognak, ne aggódj!
először is tudni kéne, hogy mekkora a terület, milyen a föld, mire fogjátok használni a területet, van e kézi/autómata locsolási lehetőség, meg ilyenek.
nekem sík, kb 120m2, állítólag jó föld, automata locsolórendszer folyamatban, gyerekkel játszani, focizni, barátokkal italozni szeretnénk rajta.
ezért én is újravetem.
le Glialkáztam. elsárgult, összegereblyézem (a nagyját egy késes talajlazítóval).
(vajon nálad a (gyom)irtás utolsó lépése az ugyanezt jelenti?)
régebbi gyökerekt kiástam.
most fogok rotálni. alaposan, apróra.
aztán lépésállóra hengerelem.
(aztán elkezdem locsolni, hogy még jobban tömörödjön, aztán ahol kell kiigazítom, majd újra lépésállóra hengerelem és ezt még néhányszor)
aztán felkapirgálom a felső néhány cm-t gereblyével.
elszórom a gyepstarter műtrágyát (én substralt, mert nálam az gazdaságos)
(én visszahengerelem újra, de mástól ezt még nem hallottam)
elszórom a magokat (az összetétel nem mindegy és a kiszórás sem!)
rászórok kb 0,5cm átrostált földet (mert sok a madár felénk)
lehengerelem.
majd várok.
közben az első néhány (nem emlékszem mennyi) hétben folyamatosan nedvesen tartom a földet.
ha kikelt, (8-)10cm-nél nyírom.
utánna 1/3os vágási szabály.
és ez a módszer tutira működik, mert különben az asszony kicsinál....
sajnos csak most hétvégén, de lehet, hogy jövő hétvégén fogok hozzájutni, hogy vészesen gyomossá lett füvem helyére újat vessek. A (gyom)irtás utolsó lépése 4 napja megtörtént. Kérdés, hogy érdemes-e még most szept végén elvetnem a magot? Elvileg még van ideje, hogy kikeljen, sőt akár még erősödhet is. Mire figyeljek pluszban, ha vetek?
A vetéshez is lenne kérdésem. A területet felrotálnám (tarackos gyom nem volt). Mi a javallat ezután? Nem teljesen egyértelműek az infók, vagy csak én kavarodtam össze. Szóval rotálás után szépen gereblyézés, ami nem oda való azt kiszedem, ez ok, a terület egyenletes lesz. Ezután mik jönnek? A henger, gereblye, vetés milyen sorrendben kell? És mikor szórjam ki a startert? Már rotálás közben és forgassam bele a földbe?
Attól tartok volt már ezekről szó itt, de iszonyat nagy a topik. Van esetleg valahol a topiknak valami esszenciája (FAQ) elérhető? Lehet kevesebbet kérdeznék :)
Igen, új a gép. Az úgy volt hogy kölcsönkapok egy szellőztetőt, de mégsem adták ide..hosszu a lényeg hogy ez meg alkalmi áron volt és inkább megvettem ezt. a típusát nem tudom lengőkéses briggs 5.5 lóerős.
Tsunami! A Cropcare 6-12-24-ből milyen mennyiséget javasolsz egy m2-re?
Most vettem Kite hódmezővásáhelyi telepén (Dabasról szállították át) br. 11250.- volt a 40 kg ára. Egyébként azt mondták, hogy az 5-14-28-as összetétel kifutó termék (gazdaboltban még lehet), helyette a 6-12-24 van.
Természetesen nem elírás, csak egy szójáték amivel az ember általában nevez meg valamit és nem konkrétan:) Ha az mondtam volna hogy mindenki más sz@rra esküszik akkor sem a szó szoros értelméről van szó. De örülök, hogy legalább tetszett.
On
Egyébként a műtrágya amit javasolsz tetszik, biztosn ki fogom próbálni csak már vettem téli kondicionálónak ezt:
na tegnap kipermeteztem a gyomstop-nonit kombót, az eső is bírta 11 órát hogy ne essen, mondjuk azóta összesen 1 mm szemerkélt ami gondolom elhanyagolható
Tavaly November elején fektették le nálunk a gyepszőnyeget (180 m2). Két hét múlva leesett az első hó, de így is legyökerezett hálistennek. Ezek után csak többé kevésbé tavasszal láttam újra teljes egészében, úgyhogy a télnek saját erejéből futott neki mindenféle felkészítő trágya nélkül. Ez volt az első hiba feltehetőleg, ennek ellenére nagyon szépen fejlődött. Áprilisban kezdtem el nyírni 7-8 naponta. Ez idő tájt kapott fenntartó műtrágyát is, amitől gyorsabban kezdett nőni, és zöldülni. Nagyon szép volt mondhatni olyan szép mint a képen amit legutóbb feltettél. Csak a továbbiakban hiányzott az a szakértelem ami pl. neked van ----(hogy : Mikor ? Mennyit ? Mit ? Mivel ? Hogyan ? stb. :)))))))
Így maradt a kérdezősködés min például most is ha még lehet:
1. Áprilisban Scotts 24+5+8+ 2MGO 4-5 hónapos műtrágyát szórtunk ki. Gyakorlatilag "elvileg" most kellene a következő trágyázás. Ezt akkor jól választottuk ki ? Csak azért mert kb. a fele megmaradt és tavasszal akkor ezzel kezdenénk. Esetleg más típus ?
2. Most ősszel a Scotts őszi-téli felkészítőre gondoltam 14-5-21+2 MgO (igaz már meg is vettem de még nem bontottam ki). Ez jó választás a jelen helyzetemben ?
Annyiféle kegyszer van mindenki másra esküszik. Említed a 4-5 trágyázást évente, akkor biztos rövidebb hatástartamúakat használsz. Felírhatnál egy "receptet" mit javasolsz egész évre :)))))
Én májusi telepítésű gyepszőnyeget júliusban szellőztettem késessel, most ilyen :)
Szóval csak azt akarom mondani, hogy ne félj. A gyepszőnyeg a lerakás pillanatában egy-másfél éves. Két hét alatt legyökerezik, onnantól akkor se jön fel, ha téped, a szellőztetés meg se kottyan neki. Kell is szellőztetni, mert ha jól eteted, akkor nagyon sűrűsödik. Ne félj, ha zöld szálakat is kiszed a gép, mert kell a ritkítás, hogy a szellőztetés utáni trágyázás után legyen "hova sűrűsödnie". Én intenzíven nevelem a gyepet, ez azt jelenti, hogy heti 1-2 nyírás, éves szinten 4-5 trágyázás, 2-3 szellőztetés és 1 talajlazítás. Ennek az az eredménye, hogy az erősen igénybe vett gyep is mindig a toppon van.
A gyepszőnyeg a lerakás után elég gyorsan kifullad, tehát aránylag hamar trágyázni kell. A termesztők nem a 9 hónapos hatású scottsot használják :)
Ha tavasszal vagy nyáron volt lerakva, nyugodtan szellőztetheted és adj neki kálium túlsúlyos trágyát. Zöldebb az idén már nem lesz, erre ne is törekedj. Majd jövőre, mindent a maga idejében.
-Tsunami- A kisgépes topic-ban láttam yard-man szellőztetőt használsz. Nekem is ym van, a kés mélységét hogy állítod be, úgy értem veszel talajszintet és leereszted még valamennyivel? egyáltalán milyen mélyen szabad leengedni?
6000-et megér, mert a többi hasonló áru kocsi sokkal többe kerül.
Ha kitapasztaltad a használatát akkor ezzel is lehet jól dolgozni.
A műtrágya szórás leállítása ezen egy tolókarral történik, a drágább kocsikon ha elengeded a kart magátol lezáródik a tartály. Kivéve ha nem szorul be oda egy kis műtrágya:-) Az adagoló résméret beállítója is felhasználó barátabb a scotts kocsikon.
Ez a substral kocsi is 17-18 ezer körül van a boltokba, scotts masina.
sajnos csak most hétvégén, de lehet, hogy jövő hétvégén fogok hozzájutni, hogy vészesen gyomossá lett füvem helyére újat vessek. A (gyom)irtás utolsó lépése 4 napja megtörtént. Kérdés, hogy érdemes-e még most szept végén elvetnem a magot? Elvileg még van ideje, hogy kikeljen, sőt akár még erősödhet is. Mire figyeljek pluszban, ha vetek?
A vetéshez is lenne kérdésem. A területet felrotálnám (tarackos gyom nem volt). Mi a javallat ezután? Nem teljesen egyértelműek az infók, vagy csak én kavarodtam össze. Szóval rotálás után szépen gereblyézés, ami nem oda való azt kiszedem, ez ok, a terület egyenletes lesz. Ezután mik jönnek? A henger, gereblye, vetés milyen sorrendben kell? És mikor szórjam ki a startert? Már rotálás közben és forgassam bele a földbe?
Attól tartok volt már ezekről szó itt, de iszonyat nagy a topik. Van esetleg valahol a topiknak valami esszenciája (FAQ) elérhető? Lehet kevesebbet kérdeznék :)
Tégyx belátásod szerint. Mintha gyepszőnyegre emlékeztem volna, mert az többet kibír mint az egyéves magról telepített pázsit. Ha elég a kímélőbb gereblye is akkor nem kell agyon gyötörni. Szellőztetés után mehet a műtrágya már szeptember második felébe érünk és még a télig erősödnie sé sűrűsödnie kell.
Ma lenyírtam a füvet, pár nap múlva megint lenyírom, de kisebbre mint ma. Késes szellőztetőt próbáltuk kb 2-3 hete kb. 2 méter haladtunk a munkaszélességében. Iszonyú pusztításra képes. Az igaz hogy kiszedi a száraz részt is, de rengeteg még egészséges tövet is leigáz. Én akkor úgy éreztem, hogy elég csak a rugós szellőztetés, ezzel próbálkoztam akkor elég sok elhalt rész kijött. Nem lenne elég esetleg a következő vágás után újra ezzel próbálkozni ?
Még "csak" novemberben lesz 1 éve hogy telepítve lett a gyep nem merek belevágni a késessel. Annyira sok elpusztult tő azért nincs benne :)
Műtrágyának most ősszel a Scotts őszi-téli felkészítőre gondoltam 14-5-21+2 MgO elegendő ez ? Mikor szórjam ki ? Mármint a jelenlegi fű állapotához képest mikor ?
A füvünkön furcsa foltok jelentek meg. Ott a fűszálak elvékonyodtak, olyan alakúak lettek mint a fenyő tűlevelek. Kevésbé lédúsak. Színük is fakult, kezd ezüstösbe hajlani. Mi lehet a baja? Szárad? Ilyenkor? És a mellette lévő miért nem szárad? Tápanyag hiány? Lefényképeztem, megpróbálom feltölteni...
na ma a csepergő esőben levágtam a füvet az elektromssal :))) (csak érdekességképp, most telerakta a gyűjtőt a vizes fűvel) holnap meg imádkozom délután, mert gyomstoppoznék
A darabszámot tekintve 30 000- 60000 db magot vethetünk egy négyzetméterre.
Amit én neked számoltam az 100% csiraképességű, de ilyen nincs.
Amikor elveszt pl. 30g vetőmagot akkor abból 20% csiraképtelen, 10% meg a te lelkeden szárad, mert mindenki hibázik. Az összesen 30% , tehát a siker a 20gram négyzetméterenként megmaradt magtól várható. Számítani kell az önritkulásra és a növény pusztulásra is.
Ezt a következő 10gramos adaggal hidalod át, tehát már 40g/m2-nél járunk.
No érted? Nem érted. Most azért már érted, hogy ezt nem érted.
Ha bátor vagy megpróbálhatod az ajánlott adaggal is, de ehhez Tsunak meg Attilának van gyakorlata rólam nem is beszélve.
A sok gyom ha elég erős afű jövőr eltűnik, mert elnyomja a fű ez atvaszi telepyítés átka.Ha úgy ítéled meg hogy nemjön rendbe mert kevés afű akkor rotáld be az egész 200 négyzetmétert,keverj bele valami szerves trágyát mert homokos a talajod. Így egyforma gyeped lesuz és nem folos. Más helyzet ha keveset kell felül vetni. Gyomláld ki a foltokat, gerblyézd fel a helyét szórj bele fűmagot és doolgozd be a gereblyével. Tehetsz bele féladag startert.
A téli felkészítéshez szerezz be a csenkestztől scott s téli kondit és október végén, vagy novemberben szórd kia régi gyepre, az újra nem kell ha lesz rajta starter.
Ha régi elszáradt füvet is ki akarod szedni, akkor késes gyepszellőzetető és az után a barázdákba lehet vetni, már ha a homok nem omlik be mielőttt takarná a magot.
Ahogy most hirtelen összegugliztam egesz jok az araid bar Brutto-netto?. Akkor marad a blöff valamit csak kitalasz:))))Amugy melyik ceg ez? Kompletten veszed a rendszert?. Mert ha gen akkor jobban megszorithatok
Szerintem nem viccel. Eleg sok ceg van a piacon es nem olyan sok vasarlo, tehat sok eszkimo keves foka. En az Elektro Worldbe is bealkudtam es egy tizessel olcsobban hoztal el a hütöt.Es nem vagyok nemzetisegi, csak egy kicsit pofatlan, egy probat meger.
Amit kaptál árat az egy korrekt kisker br listaár.
Lehet itt még "ügyeskedni" ,de kérdés hogy áll hozzá a telepítőd egy saját anyagbeszerzéshez. Nem tudni hogy állította össze az árajánlatát, mert szoktak olyat csinálni hogy vékonyabban fog a tolluk munkadíjra ha ők hozzák az anyagot.
Ők adják rá a garit is az egész rendszerre és esetleg nem fogja azt mondani egy bekövetkező gar javításra hogy xxxxx ft munkadíj mert nem tőle van az alkatrész.
Nelson mágnesszelep 1"/24 V AC (megerősített) BB 5100 Ft Nelson mágnesszelep 1"/24 V AC PVC BB 4200 Ft Nelson mágnesszelep 1"/24 V AC áramlás szabályzós BB 5500 Ft K-RAIN PRO 100 1' áramlás szabályozós BB 5300 Ft IRRITROL 1"/24V AC KK 4720 Ft
Szia Tsunami! Nálam hétfőn kezdik lerakni az öntözőrendszert.Ami szemet szúrt nekem,hogy az általad irt 4000-4500ft-os baccara mágnesszelep,az én árajánlatomon 7600ft-os áron szerepel.Probáltam guglizni,de nem találtam ilyen árat.Ha tudnál nekem segíteni,hogy hol találom meg ennyiért,NAGYON MEGKÖSZÖNNÉM.Vagy esetleg egy oldalt ha ajánlanál,ahol a legjobb árért be lehet szerezni az öntözéshez szükséges dolgokat.Mert ha ninden tételnél ekkora külömbség van,nem kis pénz megy ki a zsebemből!!!!HA ESETLEG MÁS TUDNA NEKEM SEGÍTENI AZT IS SZÍVESEN VENNÉM! Előre is köszönöm nektek a segítséget!!!!
Vásároltam a Mester3-as fűkeverékből, ez nádképű csenkeszt vörös csenkeszt, olasz perjét tartalmaz külön zacskózva. Én igazából csak a nádképűt szornám ki, a másik kettőt cserére felajánlanám, ha valakinek van esetleg nádképű csenkesz magja.
amikre én már nem emlékszem konkrétan, csak tudom, hogy itt a fórumon olvastam.
(valami szárelhalás, meg gyártói érdek rémlik)
persze, hogy mi a túl sok, arról megoszlanak a vélemények.
szerintem (0 tapasztalat!) ha friss a fűmag, bent marad a földben kelésig (madarak, kimosódás) és megkapja a keléshez szükséges tápanyagokat, nedvességet, akkor nem érdemes sokkal többet vetni.
az én (mérnöki) gondolkodásom (és szóhasználatom) szerint egyébként a +10%, az mindig belefér.
nekem egy a témában nálam járatosabb ismerősöm azt mondta, hogyha többet vetsz, az nincs összefüggésben a keléssel (legalábbis nem vészesen), tehát nem fogja elnyomni az angol perje a többit, azok is szépen ki fognak kelni. innentől kezdve meg eljutottunk oda, hogy nem borul a nagyobb mennyiséggel a dolog, lényeg a százalékos arány. a sok magtól azért óvott mert szerinte "befülled" a fű ha túl sűrű. de ha beleveszed azt is, hogy nem 100%-ban csírázik a fű úgysem, szerintem van létjogosultsága egy kis többletnek. nekem azért kellett többet rakni bele, mert a gépben maradt is, amit nem tudtunk (akartunk) kiszámolgatni.
tegyük fel, hogy az angol perje magszám aránya 15%.
az előírt vetési mennyiség 30g/m2.
akkor (még a gardena szerint is) jók vagyunk.
ez ugye 30g-nyi darab magnak a 10%-a négyzetméterenként
de.
ha a lelkes kezdő kertészecske nem 30g/m2-t szór, hanem többet (volt már itt olyan tanács, hogy a dupla adag a jó), pl 45g/m2-t, akkor az egy m2-re eső ap magok száma is több lesz. mivel ő kel elsőként, mind kikel.
igaz, hogy van még egy vagon vcs és rp mag is a földben, de azoknak a 30g-hoz mért 15-20%-os ap mellett van csak sanszuk kikelni.
de ez most már olyan, mintha (15*45/30)=22,5%-os magszámú ap tartalmút vetettünk volna.
ami már nem jó.
világos ez?
és igaz is?
persze értem én, vessek csak kicsivel többet (pontosabban lehetőleg annyit, de sehol sem kevesebbet) mint a gyártó ajánl, kevergessem, nehogy kiosztályozódjon és akkor hátha zöld lesz majd nálamis egyszer a fű.
Kérlek, segitsetek nekem is, idemásolom a tegnap feltett kérdéseimet. Köszi.
Sziasztok! Régebben kaptam tőletek jó tanácsokat, most megint kérdeznék.:)) Március végén telepitettük a gyepet, gyepstarterrel, kétszer kapott Sierrablen Plust, legutóbb augusztus 9-én. Nagyon homokos itt a talaj, de az udvaron viszonylag szép lett a gyep, kevés benne a gyom, viszont a kertben - ami kb. 200 nm - van olyan hely, ahol a gyom között itt-ott virit néhány szál fű, ez most igencsak feltűnő lett, mivel a gaz kezd száradni. Világos, hogy után kell vetnünk, de nem tudom, hogy fogjunk hozzá. Valahogy ki kellene irtani a gyomot, de hogyan és mikor? És az új vetéshez megint kellene gyepstartert használnunk? A régi füvet meg fel kellene télire késziteni valamilyen műtrágyával, ahogy itt olvasom, de ha az új vetésre is kerül belőle, nem árt neki?... Esetleg a száraz füvet is jó lenne kiszedni utánvetés előtt? Egyelőre "csak" :)) ennyi kérdésem lenne, köszi előre is a segitséget.
tehát a "40% angol perje" az azt jelenti, hogy a zacskóban lévő cucc (térfogatának? tömegének? végülis mindegy milyének.) 40%-a angol perje.
de ha megszámolnám a magokat, akkor az angol perje magok száma csak 10%-a lenne az összes mag számának. és ez már a (sokak által szidott) gardena szerint is megfelelő.
meg Tsunami szerint is.
és most már szerintem is.
köszönöm a részletes magyarázatot.
akkor tehát ELKA professzionális sportkeverék CA4.
Próbálkozz vörös csekeszes vezérnövényű keverékkel felülvetésnél, ez bírja az árnyékot és nincs nagy vízigénye, de nitrogét adj neki havonta , mert az alapszíne is sötét zöld ennek afajnak és nem mindig jelzi a nitrogén hiányt.
A téli kondi szerintem elmaradhat, mert egyrészt ne kapjon sóhatást a fiatal fű, másrészt elég lesz neki az alaptrágya amit adtál. Tavasszal majd indulásnál március elején mehet a következő adag.
Érdekes a dolog mert a fű növekedési ritmusa lehet az oka agondjaidnak. Tavasszal jobban nő a fű, mert magot akar hozni. Ezért ha sűrűgyepet szeretnék gyakrabban kell nyírni, ezekszerint nálad is ritkának számít ha 7-8 naponként nyírtad, mert túl nőtt a fű esetenként. Később ezek a fűszálak elpusztulnak ezt látom nálad. A nyár folyamán meddőhajtásokat és tőleveleket hoz a fű, ami lassabban növekszik ezért elég ritkább nyírás is.
Az elpusztult töveket késes szellőztetővel kellene most eltávolítani, mert a gyepszőnyeged ismét sűrűsödni kezd és később sérülnek az új hajtások is.
A nyírási magasságot vidd le 4-5cmre és ne legyen hosszabb a vágásnál mint 6-8cm , de ezt már ismered a gyakorlatból.
A dohos szag a lebomló gyep mardványoktólered, de talán állíthaod ritkább időszakra az öntözést is.
Szivesen, bar en nem ismerem öket, de ha olyan profin dolgoznak mint a honlapjuk akkor sok problema nem lehet, de latom a megerösites is megerkezett. De azert nezz körül a neten, mert viszonylag sok info van fennt arakkal is es a vegen sokat lehet sporolni
Ha a vezérlésed tud még egy kört vagy ha bővithető akkor vigyél a terszra pe 20/3-bár csőböl egy gerincet pl a korlát alatt vagy olyan hellyen ahol nem látszik. Lehetőség szerint válassz ehez a körhöz szabályozható mg szelepet. Vegyél pl Netafim csepegtető gombát, hozzá 2-es elosztóval ,kérj ehhez kapillár csövet /ne fehéret az szar/. A kapillár csöveket szabhatod a gerinc és a növénytaró közzé, majd a cső végére vegyél csepegtető tüskét lehetőség szerint 90fokosat. Ha több méretü növénytartód van akkor épitheted a rendszeredet úgy hogy a nagyobb cserepekhez tegyél 8literes gombát míg a kicsikhez 4-est. Ezzel a csepegtetős megoldással a gerinchez a legközelebb és a legtávolabb eső leállások is egyszerre kezdenek öntözni. Abban az esetben ha az öntözővized nem szűrt VIGYÁZZ a csepegtető tüske el tud dúgúlni. Nekem ez az öntözési megoldás már többször bevált.
Köszi a tippet, de full éles a kés, 6 LE benzines a fűnyíróm teljes fordulaton járatva nem egész vágási szélességet fogva egyszerre ilyen képet nyújt. Nem tom mi lehet, valószinüleg ilyen fajta a fű.
Szerintem egy késélezés sem ártana a fűnyíródnak. A második képen amennyire látom szépen szálasodnak a fűszálak.
Sziasztok!
Eddig csak olvasgattam, de nem szóltam hozzá a dolgokhoz. Vettem egy alko combi care-t. 1 éves gyepem van, érdemes szellőztetni még, vagy idénre már csak a gyeplazítás? Elhalt szálak vannak benne szépen, hiába locsoltam, semmi sem volt neki elég.
Sziasztok! Légyszi segitsetek!! Van egy terület- ahova nem tom mi nőtt -...de ugy terjed mintha direkt vetve lenne- ráadásul még a füvet is kinyirta...a kérdésem mi ez??, És mivel állithatom meg a terjedését??? Mutatom a képeket ..bizom bennetek!!Köszi a segitséget!! :-)
Sziasztok! Régebben kaptam tőletek jó tanácsokat, most megint kérdeznék.:)) Március végén telepitettük a gyepet, gyepstarterrel, kétszer kapott Sierrablen Plust, legutóbb augusztus 9-én. Nagyon homokos itt a talaj, de az udvaron viszonylag szép lett a gyep, kevés benne a gyom, viszont a kertben - ami kb. 200 nm - van olyan hely, ahol a gyom között itt-ott virit néhány szál fű, ez most igencsak feltűnő lett, mivel a gaz kezd száradni. Világos, hogy után kell vetnünk, de nem tudom, hogy fogjunk hozzá. Valahogy ki kellene irtani a gyomot, de hogyan és mikor? És az új vetéshez megint kellene gyepstartert használnunk? A régi füvet meg fel kellene télire késziteni valamilyen műtrágyával, ahogy itt olvasom, de ha az új vetésre is kerül belőle, nem árt neki?... Esetleg a száraz füvet is jó lenne kiszedni utánvetés előtt? Egyelőre "csak" :)) ennyi kérdésem lenne, köszi előre is a segitséget.
Kicsi területű füvem erőssen gombás. Hol találok kb. 40 nm területre elegendő gomabölő szert, amit szerintem legalább kétszer kellene idén használnom. Nem szeretnék ezer hektárra elegendőt se megvenni, se tárolni. Köszi!
Gyepszellőztetést végezzek azért a műtrágyázás előtt ?
Műtrágyának most ősszel a Scotts őszi-téli felkészítőre gondoltam 14-5-21+2 MgO ehhez mit szólsz ? A talaj valóban kemény lehet esetleg szúrkáljam meg villával és a lyukakba szórjak homokot ? (ezt valahol olvastam).
A vágási magasságot lejjebb álítom a fűnyíró skáláján egyelőre 1-el, de a következő szint az már biztos hogy a szár részt fogja vágni több helyen. Gondolom erre mondtad hogy helyre fog jönni A kérdés csak az, hogy kb. mennyi idő ez mert ilyenkor lassab a növekedés és ugyebár ha még nem is most de tél jön.
Hasonlo cipoben jarok en is (legalabbis otlet szinten), ugyhogy ha nem nagy keres, a kapott doksikat elkuldhetned emailben. Hogy megis mibe fajna a tortenet, stb... Koszi!
Pontosan a napokban végeztem a saját öntözőrendszerem kiépítésével, méretre hasonló mint a tiéd, 408m2. Hasonló cipőben jártam mint te, a kiépítésért nem akartam fizetni, gondoltam megcsinálom magamnak. Elolvastam a témában egy csomó mindent, ami alapján megállapítottam, hogy a tervezést jobb szakemberre bízni. Így jutottam el a Hydrolight-hoz(www.hydrolight.hu), ahol a tőlem kapott adatok alapján pillanatok alatt megtervezték a rendszert. Így kaptam egy nem részletes árajánlatot, és tervrajzot. Mivel tőlük rendeltem az összes alkatrészt, így ekkor már részletes kiviteli dokumentációt is kaptam. Nagyrészt(95%) magamban történt a kivitelezés(néha volt egy kis haveri segítség), és nagyszerűen sikerült. Minden tuti, az anyagok koppra elegendőek lettek. A Hydrolight maximálisan segítőkész telefonon is, bármilyen kérdésed is legyen. Én menet közben is(evés közben jön meg az étvágy) módosítgattam az eredeti terveket, ezeket mindig egyeztettem velük. Most van egy príma locsoló rendszerem. Most azon gondolkozom, hogy miként lehetne automatikusan locsolni a teraszon a cserepes növényeimet is:-)))
Az oldal vége fele gyepápolásra is ajánlják ezt a csodaszert. Nem tudom mi lehet, talán szódabikarbóna? Mert valami nagyon egyszerű állítólag. Szerintetek? Vagy csak a könyvet akarják eladni?ez lenne:
egy kicsit távolabbról látszanak még mindig az elhalt szálak
felülnézetből sem az igazi. Mitől lehet pl. hogy itt ott zöldebb ?
Még egy közeli kép. Gomba nem okozhatja ?
Itt ott teljesen száraz még a szár része is
Egy egészséges fűszál nálunk ilyen. Nem lehet hogy túl van nőve ? Az a gondom, hogy mivel kész gyepszőnyeget kaptunk, így nem tudom pontosan a fű összetételét, hogy miből hány %-van és mik a jellemzői. Nem beszélve arról, hogy a kész fűnek az a hátránya hogy kezdő lévén rögtön a mélyvízbe kerültem, így menet közben nem szereztem tapasztalatokat. Amíg nem volt gond én is csak vágtam + öntöztem. Na most augusztusban megpermeteztem mert sárgának találtam Amistarral, de nem lett se rosszabb se jobb.
de a gardena kisokosa (link) azt írja a réti perjéről, hogy "Az angol perjével társítva, az annak kiritkulását követô években átveszi a helyét a pázsitban, de csak akkor, ha telepítéskor az angol perje növényállományra vonatkoztatott vetômag aránya nem haladtameg a 15-20%-ot."
mert akkor a CA4 sem az igazi, mert az Angol perje 40% Réti perje 40% Vörös csenkesz 20%.
vagy igazából réti perje és vörös csenkesz túlsúlyos (tömegarányos?) (magszám arányos?) keveréket keressek?
Napfényt kap napjában 4-5 óra teljes napsütést a többi félárnyék, víznél viszont kb 25% kevesebbet mint a többi résznél.
A lehullott leveleket hetente kéthetente lombseprűvel össze szedem, illetve tavasszal és ősszel felül vetettem. Sajnos így is elég siralmas látvány….
Elvetettem a fűmagot (10 négyzetméteres terület), úgy ahogy Ti javasoltátok. Felástuk, műtrágya, két hét múlva vetés. Csodálatosan nő. Ha eléri a 8-10 cm-t levágjuk 5 centire.
A kérdésem a következő lenne. Ennek a frissen vetett fűnek is kell téli kondicionáló műtrágyát adni? Mivelmég nem kelt ki az összes mag, ha kell a kondi mikor adjam?
Tavaly Novemberben elején telepítettek nálunk gyepszőnyeget 180 m2-t. Két hét múlva leesett az első hó, de így is legyökerezett hálistennek. Áprilisban kezdtem el nyírni 7-8 naponta. Ez idő tájt kapott fenntartó műtrágyát is, amitől gyorsabban kezdett nőni. Ekkor hogy betartsam az 1/3 -os szabályt emeltem a vágási magasságon. A magasabban vágott fű sokkal jobban tetszett a családnak, olyan volt mintha szivacson lépkedtünk volna. Egész nyáron ezt a magasságot tartottuk, de a szép zöld szín mára már csak foltokban jellemző rá. Közelebbről megvizsgálva (laikusként)azt vettem észre, hogy a szár rész sokkal hosszabb mint a levél rész. A szára sárgás szinű (ez dominál az összképben) és több helyen látni hogy teljesen száraz. Lehet, hogy túlnövesztettük a füvet, vagy valami betegség vagy hiánytünet ez ? Van ilyen egyáltalán hogy egy fű túlnő és ha van mit lehet kezdeni ilyenkor vele?
A fű vágási magassága kiindulva a fűnyírógép állításából 75 mm lehet (ez a legmagasabb) én viszont sohasem mértem ezt meg.
Augusztus végén elvégeztem az első gyepszellőztetést, bár elég bátortalan voltam mert ilyesztő volt a látvány. Természetesen rengeteg maradvány került elő a fű tövéről és bár száraz idő volt kissé dohos volt a szaga annak amit kiszedett. Szerintem még ugyanennyit ki tudnék szedni csak nem merek neki kezdeni, mert ahol lasabban haladtam ott jobban meg is ritkitotta olyannyira hogy a földet is látni.
Valószínű az hogy ez is a magasabbra hagyott fű miatt alakulhatott így. Ugye ?
Nyilván a kérdés hogy mit tegyek ? Ha szükséges teszek fel képeket is .
Gazdaboltokban is van, de láttam a praktiker kertész részlegén is 10kg kiszerelésben. Nem baj ha marad, majd jövőre elfogy csak jól le kell zárni a szórás után.
Nálam a Force, Sherpa, Diazinon, Galition kezelést túlélte a pajorok többsége.
Szerencsés vagy! Vizsgáld meg a még egészségesnek látszó fű alatti földet is, hogy biztos lehess a sikerben!
A műtrágyától jobban növekszik a fű és az egyharmados szabály érdekében 4-5cm-nél ne legyen rövidebb és ha elérte a 6-7cm magasságot nyírd meg hogy leveles maradjon a nyírás után. A feltett képen úgy látom szakmailag jól nyírsz.
Köszönöm a segítséget már csak egy kérdésem lenne.Ezt a fajta műtrágyát hol tudom megvenni? Pesti vagyok.keressek valami gazdaboltot? vagy valami nagy áruházban?
sajnos mellékmérő, úgyhogy nem lehet vele igazán okoskodni (furcsán jönne ki, ha többet fogyasztanék vele, mint a főórán:D, ha visszafújom, akkor meg magammal cseszek ki)
A 25m2 területre a homok miatt jó lenne némi szervestrágya vagy komposzt kb egy vödör négyzetméterenként és a szétterítés után berotálni . Starter trágyának jó a nNPK komplex 15-15-15-ből 5-6 deka négyzetméterenként a szervestrágyával együtt bedolgozva. Aztán hengerezés tömör lépésállóra, ezután vetés és bedolgozás, aztán ismét henger.
A többit műtrágyázd meg nitrogénnel pl ammóniumnitrát (34%) 2-3 deka /m2 . Ha nem sűrűsödik tőle, akkor mehet a felülvetés, előtte gereblyézd fel és a vetés után dolgozd be gereblyével és taposd le, ha nincs hengered.
Permetezésre Dithane M45 és Topsinmetil keveréket javaslok. Amennyiben nem nő ki a foltokon a fű egy pár hét múlva akkor vesd felül még az ősz folyamán.
A szellőztetés után kell a műtrágya, jó a választásod is, amennyiben kifakul vagyis nem elég zöld a színe novmberben, akkor mehet még egyadag a tél alá.
úgy látszik a kertészek alszanak.. :) Pedig jó lenne a segítség.. kedden ha minden igaz, kapok egy lengőkéses gyepszellőztetőt és egy Edgeguard szórókocsit kölcsön, ezért lenne sos, hogy mivel szórjam a füvet. scott sportmaster 16-06-25??? ha holnap megrendelem valószínű ideér addig..
Van a hátsó kertembe egy kb 25m2 terület ahol tavasszal nagyon rosszul sikerült a füvesítés. Ma felástam az egész területet és ki is gyomláltam több volt a gaz mint a fű benne.Ezek után hogyan tovább? Használjak gyomírtot vagy sem.esetleg valami tápot a földnek füvesítés elött? Elég rössz minőségű homokos földröl van szó.
gyakorlatilag a fűcsomok, és a gazok nagy része, minden ellenállás nélkül jöttek ki.
A többi területemen is kell valamit alkotnom mert elég sok helyen kiégett a fű,és foltos.
Gyepszellőztetőm sajnos nincs csak gereblyével tudom megoldani a problémát,ha ez megtörtént utána utána vethetek vagy elötte használjak valami nitrogén mütrágyát vagy valamit?
Van lejjebb egy topic hogy kert öntözö rendszerek, mert itt erösen off olvasgasd vegig nelsonek biztos segitenek. Elöszor is kell egy alaprajz, növenyekkel es egy vizhozam tehat mit tud a kutad, Masik ok ingyen megtervezik es te meg telepited http://www.hydrolight.hu/
OK, asszem kicsit pontosítanom kell. Szóval természetesen nem titeket akartalak azzal terhelni, hogy tervezzétek meg, ezért nem is írtam méreteket. Sokat olvastam a témában és természetesen nekem is eszembe jutott, hogy azzal terveztetem meg, akitől a cuccost veszem. Egy ilyen céget ismerek is, ami közel van: T-Markt
Node: azért cég és cég között is van - gondolom - különbség. Egyrészt a hozzáértés, másrészt a pénzvezérelt mód is közbeszólhat.
Ráadásul lehet, hogy néhány esetben megvenni és kiviteleztetni jobb.
Szóval a kérdésem inkább arról szól, hogy hova, hogyan forduljak. Ajánlotok-e valakit, vagy valamilyen céget, aki lelkiismeretes, nem lehúzós, segítőkész?
na túl vagyunk a vetésen, a fotómasinát persze leejtettem, úgyhogy nincs fotó ... de nem is nagyon volt mit fotózni, egy olyan vető volt, ami felül egy nagy beöntőből állt aminek az alján egy kis henger szortírozott, alul pedig egy nagy henger, ami rácsosan volt kialakítva, és kicsit belevágott a földbe. biztosan láttatok már ilyet, csak nekem volt új. semmi motor, hanem egy nagy dög kézzel tologatható gép. most már csak öntözni folyamatosan, én még ihgazgattam volna a földet, de már túlspilázom a dolgot szerintem :))
sziasztok, segítségeteket szeretném kérni, valószínüleg gombás a füvem, mellékelt képről remélem kivehető(ha ez egyáltalán gomba)..milyen szerrel kezeljem? úgy olvastam szellőztetés után jó műtrágyázni(ilyenkor milyen típust ajánlott?? konkrétan) és az idén kell-e műtrágyázni ezen kívül? köszi a helpet
Vagy elmennék egy olyan céghez aki megtervezi neked ha tőlük veszed az anyagot hozzá, vagy sokat olvasnék erről a témáról mielőtt belekezdenék saját kezüleg.
Tudni kéne mekkora terület, milyen fekvésű, a kút vízhozamát is jó volna tudni, de elhívhatod Kovács Katit is, biztos segít. Ha lenne egy rajz úgy könnyebb lenne. www.youtube.com/watch?v=c_7w1lRq3dU&feature=related
Házunk lassan elkészül. Van 420 nm kert benne, aminek az öntözését kellene megoldani. Van jó hozamú fúrt kút, meg elég nagy akna, amiben a gépészet elfér.
Meg kellene terveztetni az öntözőrendszert és mivel nem dúskálok a pénzben, gondoltam magam kivitelezném.
Jelentem végeztem a szellőztetéssel, starter + fűmag kiszórásával. Az idő java a vágógereblyézéssel telt, utána már felszabadultan szórtam a cuccokat. Vizes földre ment ki minden, majd kicsit később jöhet az esőztetés.
Talán még egy kis meszezés vagy mohastopolás elkelne a néhány megmaradt moha miatt.
Remélem mindenki sikeresen elvégezte az előre tervezett munkát!
Ami vegyszerről itt noname eszmét cserélünk az Mo-n, egyik sincs a pázsitra engedélyezve, kivéve néhány lebutított gyomirtóaszert, az más hogy nemzetközi szinten hol tartanak mások és ebből következően mi sok mindennel kalózkodunk úgymond.
Ebből következik hogy nem ajánlhatnak semmit ők sem.
Szóval semmmi érdekes, csak a rohadt nagy bűró és ...
köszi a választ gondom csak az hogy késes szellőztetőt tudok csak kérni, bérelni meg nem tudom lehet-e rugósat veszprém közelében sok réti perjés fűmaggal szoktak felülvetni? vagy inkább azt szórjak ami vetve volt? ennek most van itt az ideje ha jól gondolom
Nagyon sok jó dolgot ajánl a kezdőknek, de a növényvédelemnél felsorol 5 gombabetegséget és a végén megjegyzi mind az ötnél, hogy nincs rá megfelelő szer!!! Ez több mint érdekes.
Pár hete kértem segítséget a cserebogár pajorok ellen. Kezeltem a drágákat Roviciddal, Fokszimmal és egy hete végre Gallitionnal is (szerbiából mind). Talán(!) sikerült kinyírni Őket, most nem találok a fű alatt, illetve az az egy, ami meglett, az is bebarnulva ,,alukált" már a fű alatt. Sikerült cirill Galitiont betankolni, a kiszórton kívül 3 khóg pihen a polcon, gondolva a jövő évre is.
A kihalt egy része elkezdett újtóra kihajtani, de vannak fűmentes foltok. Gondolom ha kiszórtam tartsam nevesen folyamatosan. Most azt szeretném kérdezni, hogy mikor pótoljam a füvet? Tavasszal ettől függetlenül lehet gyepszellőztetést végezni majd, nem ártok vele a frissen vetett fűnek?
Segítségeteket előre is köszönöm és további szép hétvégét!
vedd meg mindkettöt, mert hat ket kezed van,meg tudod viharlampa:))) En a hengerkesest vennem,mert a tudosok szerint jobb, föleg ha preciz munkat akarsz. Off a kertes temaban van megint par ötletem.On
hmm mit találtam... BOSCH ASM 32, és nem is irreálisan drága. elgondolkodtató, hogy rotak 34-et vagy ezt vegyem majd meg, amitől félekj az a max. 32mm-es vágási magasság, ellenben műanyag gyüjtős, hengerkéses elektromos cucc, nem hangzik rosszul. na megyek is megsimogatom még kicsit a körömet, legyen teljesen egyenes :)
A gyomstop menjen még szeptemberben. Tavaszal, amikor látod hogy van gyomod, akkor adj inkább substral műtrágyás gyomirtót, mert a dikamba is elsősősorban levélen át hat, de valameddig a talajon is működik a csirázó növények ellen.
A műtrágyát október második felében november elején elég ha kiadod hogy a tél alá menjen addig hat fog az előző szórás is még. A hartása 2-3 hónap akkor elketyeg tavaszig. Március elején meg úgyis indítasz.
Szellőztetés. Még mély szellőztetés nem kell, mert a fű most megint sűrűsödik és nem érdemes ritkítani, viszont a feltett képedet megnézve a gereblyés szellőztetőt már ráengedheted a nyári hulladék és az elszáradt levelek kiszedésére. A talaj nedvesség annyiból érdkes, hogy amikor a gereblye fog beakad a talajba, (de ne akadjon bele) nem törik el mint a száraz talajon.
Szellőztetéskor nem szoktam külön odafigyelni a talajnedvességre. Mivel azonban minden általam kezelt gyep vagy automata locsolású, vagy kézi de rendszeres, ezért száraz talajt még nem szellőztettem. Persze rötön nagy eső után sem, tehát nem is tudom, milyen az, amikor sáros lenne esetleg, valószínűleg jól szétdózerolná az egészet a gép. Tavaly lazítottam október végén egy gyepet, már hideg, nedves idő volt, elég sokat kellett utána tisztítani a gyepszellőztetőt. Ezért nem ajánlom nagyon vizes talajon csinálni.
Mikor? Hát minimum ősszel is meg tavasszal is, de én 3-4x is szoktam évente, mindig trágyázás előtt. Szóval tavasszal szellőztetés, ősszel lazítás, közbe meg szellőztetés(ek).
Én a 15-0-28-as kondit szórom majd ki, ebből van nekem most vagy 5 zsákkal.
szia samubá 3 hete kapott 25g/m2 sportsmastert (16+6+25+te), októberben még ebből adok ki akkor gyomstoppozzak? tavasszal a dicambás substralra gondoltam szellőztetés témában mit javasolsz? lehet már a több mint 1 éves füvemet?
MIlyen talajnedvesség mellet célszerű szellőztetni és mikor kell megcsinálni: összel vagy tavasszal? Másik:mikor kell a kondikakit kiszórni és milyen összetételűt?
Már írtam anno, de itt Battán messze a legrugalmasabb a közműszolgáltató e téren (igaz itt egy kézben is van a víz+csatorna). Pár ezer forintba került, nem kellett terv stb. Két-három hónap alatt megtérült. (Nekem a kerti csapra rakták, télire le kell tekerni, ha nagyon akarnám, kompresszorral meg tudnám fujatni:D Persze mellékmérőnél csak az előrefújásnak van értelme.
Még helyre lehet hozni, csak a vakondhálót nem szeretnéd felvágni és utána visszafoltozni, pedig nem vészes a dolog, még mindig jobb most mint egy életen át szidni magát az embernek(bezzeg ha akkor.....)
de megvan itt már minden info szerintem, én ott rontottam el, hogy nem akartam (meg lusta voltam) öntözést csinálni az elején... ez nem a hiányzó képek hibája, hanem komoly "user error" :)
Ilyenkor sokszor eszembe jut amikor egy-egy kertet csinálok milyen jó volna a különböző munkafázisokról képeket csinálni ezzel másoknak segíteni itt a fórumon.
A szegély mellett azt a 3-4cm-t kiszoktam vésni a betonból és akkor odafér a fej, a hálónál csak akkora lyukat vágni amelyiken éppen kifér a cső és akkor nincs gond.
ott a pont, sajnos ez már túlhaladott álláspont :)
ha most költöznék, azzal az infóhalmazzal amit itt összeszedtem tőletek, már tavaly óta gyönyörű füvem lenne. de legalább most már magamnak is meg tudom csinálni, meg értem is mi miért van.
igen de akkor csak középen kell kiszedni egy kb 30-40 centis részen.
amúgy arra gondoltam,hogy a szegély mellett nem tudom mélyre rakni, de jó ötletet adtál, reggel lehet elugrok valami barkácsboltba kpe csövet venni :D , meg megnézem mennyi föld van a háló felett, lehet kevés... atuti az lenne ha nem lenne a füves részen cucc.
mennyit kerestem azt a hozzászólást :)) középre nem szeretnék, nincs az az isten, hogy én ezt most felássam,meg a vakondhálót felszedjem :) de akkor nem veszek ilyen esőztetőt tízért, hanem megcsinálom ezt és normál öntözőm van, majd számolgatok meg olvasgatok még kicsit... meg felhívom a szabolcsi haveromat ha elakadtam .))
Ha erősen süt a Nap érdekes dolgok tudnak történni a melegedés-kitágulás hatására, ez pont olyan mint amikor a kazánba befűt az ember és elfelejti kinyitni a csapot.
Azért vigyázz ezzel az okosságokkal, nekem is szimpa kerti csap van és 1/2"-os cső. Namármost volt egy elsőre okos dolog, amit használtam, nem is azzal volt a baj, olyan volt ránézésre, mint egy konyhai időzítő (egyszerű mechanikus), ami egy idő után el is zárta a vizet. Ez a manőver napközben történt, amikor nem voltam otthon. Egy ideig nem is volt semmi gond, a szomszéd kb. délután kettőkor hallott először érdekes hangokat, azt hitte csőtörés van nálam, át is mászott, pechére van kutyám...
A lényeg a lényeg, hogy a "minőségi" 10baros nyomásra hitelesített slagom eldurrant, kb. 6 m3 víz el is folyt...
A csövezést kívülröl a szegőnél is meg tudod oldani,de középre bevinnék még füvesítés előtt egy kpe csövet a középső fejnek, ha esetleg ennél a verziónál maradsz.
Én maradnék ennél az elrendezésnél amit régen javasoltam ha emlékszel.
Mivel már 6x9 a kűlméreted kb 3 méteres sugárral 8 Hunter Ps10A fejből körbe lehetne rakni + 1 középre. Ez a 9 fej kb 7000ft 2 orbit vagy baccara mágnes 7-8000ft. Körbe 25-ös kpe cső + a fejszerelvények kb3000ft.
Egy szelepdoboz D22 egy ezres, néhány kpe csati ,egy vezérlő 12.000ft még pár apróság és kész a rendszered. A 25-ös kpe cső árát add hozzá ,azt nem számoltam bele.
Kicsit több mint húsz de nem is fél megoldás.
A vezérlőt felteheted utólag is ha egyszerre sok lenne.
Nem rosz ez a hvetés, de nagy felületeken kifizetődő, csodálkoztam hogy komolyan vetted őket ilyen kis területre. Nem rossz ez a régi módszer sem, úgy látom az odafigyeléssel nem lesz gond.
kertész cimborám hazahozott valami fűvetőgépet, ami belenyomja a magot a földbe, holnap azzal bohóckodunk, remélem jó lesz. a hidrovetős cég a pntek 7 órára megbeszélt időpont előtt küldött este nyolckor egy e-mailt, hogy elromlott a gép és stornó, aztán másnap nem vette fel a teleont, és nem hívott vissza. nem akarom minősíteni, ezért nem is kommentálnám, de másik hidrós cég kb két hétre tudta volna vállalni, meg kb 15 lett volna a kiszállási díj amit köszönöm nem kérek, de legalább korrekt volt, elmondta, hogy a gép 150 nm-t tud egy feltöltéssel, és 50-et csak akkor csinálnak, ha marad. úgyhogy maradt a sima vetés, pedig teljesen rákattantam erre a hidró dologra :)
hát nekem is van egy billegetős négyszögesőztető (egy gardena polo) de szerintem nem olyan jó, nagyon "csikosan" öntöz, és egyáltalán nem egyenletesen, értve ezalatt, hogy középen erősebb a vízsugár láthatóan mint a széleken. persze ez nem lenne gond ha középre raknám, de én a szélére akarom, nem akarok rá se lépni a területre amíg nem bújnak ki vetés után a fűszálak rendesen.
Na jó igazad van az RB5000 lehet hogy nagy de ha nagyon szeretné a 12 fúvóka küzött talál egésszen kicsit is és a fejen is lentebb vehet. És a mágneszselepen is betekerhet.
kimérnem nem kell semmit, szemmel is látható, szabályos formák vannak a kertben :) ezt a mágnesszelepes dolgot nem értem, olyan nincs, hogy valami kis elemes óra ami nyit zár és kész? miért kell nekem hálózatról küldenem? a fűbe nbem fogok semmit telepíteni, mert van ösvényem ha rendszert telepítek akkor körbe fogom rakni, nyilván nem egy szórófejjel, nekem most csak egy esőztető vagy rotoros fej kéne ami slagról teríti (és nem többet) a 6*9-es ellipszisemet, aminek egyik oldalára akarok valamit rakni, nem a közepére, ezért mondtam a 6 méteres félkört. nem süllyeszthető végleges dolgot keresek (még)
láttam egy nagyon egyszerű és olcsó dolgot is, de kétségeim vannak a hatékonyságát illetően találkozott már valaki ezzel az esőzetővel?
Egy 6 méter sugaru fél kört szeretne beöntözni, aminek a hosszú oldal felére R 6 méterre javasoltál szórófejnek egy RB5000-es fejet 3as előreszerelt fúvókával, ami simán lövi a 10 métert.
Üdv RCTiv ! Szerintem mérd ki a félköröd egyenes oldalának a közepét.Üss le 1 karók köss rá spárgát pl-6métert majd a másik végére köss valamit amivel bekarcolhatod a területed szélét amit szeretnél öntözni,úgy mintha körzőznél! Így látni fogod hogy mit fog lefeni a szórófej.Szórófejnek javaslok Rain Bird 5000-es modellt, amely egy 3mm-es fúvókával kényelmesen beöntözi a területet. A vízszükséglete 10liter/perc amit tuti hogy tud a vízórád. Ja, nem mellékes hogy ez a szórófej maga alá is öntöz,rotoros és a földből 10cm-re kiemelkedő így eláshatod aztán mehet rajta fűgyíró. Bekötése 3/4"-os kpe csővel, amit akár magad is meg tudsz csinálni! Az ára úgy 5700ft.Továbbá vegyél pl- BACCARA 1" szab. BB mágnesszelepet /kb 8000ft/ ezt épitsd bele a kpe csőbe, majd köss rá egy 24v-os trafót,amit vezérelj meg egy egyszerű manuális időkapcsolóval. Ugye nem kell mondanom hogy a trafót és az időkapcsolót vízmentes dobozba a kölyköktől elzárva kell tenned. Tanács!!! Vegyél a dodozra VIGYÁZZ 400V matricát attól fosik mindenki és nem fogják babrálni!Az lehet hogy az öntözésed nem lessz ezekkel a cuccokal egy mestervizsga de a keretbe bíztosan belefér. A szórófejet és a mágnesszelepet ne kerezsd a multiknál.
Bizonyára működik az ajánlott magadag, csak ehez kell egy bizonyos profizmus és türelem a tulaj részéről. első alkalom sajátrészre inkább legyen kicsivel több és türelem. A folytonos kevergetés is fontos, mert a keverék kiosztályozódik apró és nagy magra, no ekkor jönnek az angol perje foltok és a látszólag silány réti perjés részek. Kevés maggal ez hatványozott rémséget mutat, de félév múlva rendbe jön, ha valaki tudja ezt. Többnyire, a kiástam mondj már valamit jelszóval keresnek meg vagy ztavasszal vagy ősszel, attól függ mikor volt az első lelkesedés.
az elka ca4-esnél 1 kg-ot 50nm-re ajánlanak, érdemes kicsit "sűrűbben" szórni? mert az 25 gm /nm kevésnek tűnik, de azt sem szeretném, hogy az angol perje elnyomja a többit.
amit meg írtál az hát igen. ha szakembert hívunk akkor higgyünk már neki, inkább ez a baj....
Neked nem érdemes, de már jártam úgy hogy valakinek adtam réti perje alapú keveréket és amikor háromhét múlva mentem megnézni hogy no milyen a kelése épp akkor ásta fel, mondván valami vacakot kapott tőlem mert a szomszéd aki akkor telepített amikor ő, már kétszer meg is nyírta.
Szóval nálunk egy szent növény van az angol perje, ami háromévenként felújítandó, de mindig és mindenkinek ki fog kelni röpke hét alatt.
Add ehhez a tavaszi gyomtengert, amit úgymond a "fűmaggal vásároltak".
Az olcsóbb keverékekben 5-10 %nál nem igen tesznek több réti perjét vagy ki is hagyják, mert nem tudnák eladni ha drágább lenne. Viszont ez a mennyiség sem kevés ha jól bánnak a gyeppel, mert kb három év alatt éri el a verseny helyzetet és ezt követően a tarackjaival szépen terjeszkedik a napos helyeken, de akkor miből fog élni a magkereskedés,.
Ez világos, csak itt ha vki keveréket ajánl abban mindig több a réti perje és gondolom mindenki a tömeg%-t ír. Én meg ma voltam egy csomó barkács/kertész áruházban és az ott lévő keverékekben alig volt réti perje.
Ne tévesszen meg a súly vagy tömeg arány amit a dobozra írnak,mert a növényarány ami ki fog kelni más lesz mivel az egyes fajok ezerszem tömege eltérő és ugyan annyi mennyiségből eltérő növény állományt kapunk. Tehát a kevesebb réti perje lehet több mint az angol perje ami végül is nehezebb.pl az angol perje ezerszem tömege 2gram a réti perjének csak 0,2 gram, akkor ha mindkét fajból vetek 10-10 gramot az nem egyenlő növényszámot jelent. Az angol perjéből várhatsz 5000 növényt a réti perjéből pedig 50 000 db-t.
Amúgy a gumo -nál néztem az előbb a barenbrug sport classic keveréket az 40% réti perjét tartalmaz és az ára sem észveszelytő, mert van 5kg is ami kb 100m2-re elegendő
Én is most akartam füvet vetni, de az összes fűmagkeverékben 5-15% csak a réti perje. Függetlenül gyártótól és tipustol. A réti perjével mi a baj, hogy az alig van a legtöbb keverékben?
Ez fehér here, nem egy nyári, mint a muhar félék, és nem viszi ki a tél, de a hagyományos műtrágya, ha sokat adsz belőle kiszoríthatja. Mehet neki a gyomirtó, de tavasszal magról ismét megjelenik és májusban ismételhetsz. Amikor csak foltosan gyomos a gyep akkor a folt kezelés is elég.
Én ezt olvastam róla: a Galition 5 G nevű készítmény az egyetlen olyan szabadforgalmú, talajkezelésre használható szer, amely bedolgozás nélkül, csupán a szerkiszórást követő területbeöntözéssel történő kezeléssel is hatékony lehet talajlakó rovarok ellen. A védekezést akkor kell elvégezni, amikor még / már nem hideg a talaj. Felhívom viszont figyelmét, hogy 3 napos munkaegészségügyi várakozási időt kell betartani e készítmény használata esetén! Ez azt jelenti, hogy a kezelést követően védőfelszerelés nélkül 3 napig erre a területre nem lehet menni.
srácok, ha adott egy 6 méter sugarú félkör, és egy eszközzel kellene megoldani az öntözését mit javasoltok? nyilván kompromisszumokat kell kötni, de mégis. barkácsboltokban ilyen gardena esőztetők, meg impulzusos és turbinás szrórófejek vannak (mi a különbség melyik a jobb vajon? ) gondolom az esőztetőnél jobbak ezek a forgófejek, csak nem tudom milyet, meg melyik fajtát. az hogy talpas vagy leszúrós az lényegtelen, valami olyan kéne ami viszonylag egyenletesen szór az egész területen. meg ajánlhatnátok valami egyszerű slagra rakható időzítőt, ami minden nap x időpontban y ideig bekapcsol, és nem kerül csilliókba. ugyanez vonatkozik a szórófejre is, ilyen aquacontour meg hasonló drága cuccok nem játszanak, max egy huszast szánnék az időzítő- szóró párosra.
egyébként van még értelme ilyenkor gyomstoppozni? (ez én füvem minimálisan gazos csak) a tél úgyis kiviszi ez egynyáriakat, nem? ezt a lóherefélét kiviszi?
Nem ráültetni, hanem felülvetni. Nem kekeckedés csak mielőtt egyesek lábrázást nem kapnak tőle szólok Ültetni pl fát meg cserjéket szoktunk. Magokat meg vetni, de tekintettel arra, hogy velem együtt Te sem az anyatejjel szívtad magadba a kertészet tudományát elnénézzük. Ezeket az apróságokat azért írom le, hogy később a szomszédokat eltudd kápráztatni 1-2 szakkifejezéssel és mint egy istenre nézhessenek fel rád. „ hallottad miről beszélt a szomszéd? felülvetés meg szellőztetés és műtrágyánál nem csak a pétisót ismeri., nagyon nagy tudású ember ő”
Szóval csak ezért említetem meg és remélem nincs harag miatta.
A felülvetést ha teheted ezen a héten jó lenne megcsinálni, mert a jövő hétre esőt jósoltak és az nagyon jót tenne neki.
Azokat a részeket gereblyével kapirgáld meg és szörd rá a magot, majd ha van lehetőséged rá akkor vagy homokot vagy földet kellene rászórni kb 0,5-1cm vastagságban , és tömöríteni. Öntözés óvatosan, hogy a magok ne mosódjanak ki
Nem vészes egyszerű megcsinálni.
A permezést megcsinálhatod ezen a héten vagy esetleg a jövő héten a magoknak nem árt, de ha a fű elkezd csirázni akkor károsíthatja a vegyszer. Így vetés után csak 2-3 napod van.
Ha gyomstopot használsz akkor arra figyelj, hogy előtte ne legyen nagyobb eső és utána 24 óráig szintén ne érje csapadék.
Ha kérdés vagy gond van akkor írj , majd kitalálunk rá valamit.
Üdv
Kemény az élet, be kellett szereznem egy konyhai mérleget, hogy pontosan legyen minden kiszórva:D
Amúgy a hand-heldbe tényleg tehettek volna a négy belső oldalára négy osztást (fűmag, műtrágya, só + kukorica (ha én paraszt lennék, ezzel adnám a disznóknak). Persze egy hozzávetőleges mérték lenne, de hasznos lenne.
az első aug 23-i kép, sportsmaster előtt a 2. mai kép, a nem teljesen egyenletes szórás az én hibám, látszik a medence helye is az utolsó 3 közelebbi, szerintem lehetne már szellőztetni
A vasárnap kiszórt és belocsolt Galition sem pusztította ki a pajorokat. Néhány döglöttet találtam a feltépett fű alatt, de bőven maradtak virgonc példányok is.
nekem csak pár tő ncs volt idén a kertben (nem tudom hogy került bele, a keverékben nem volt, biztos a szél) de a fiskars gyomkiszedővel nagyon szépen ki lehet szedni az egész csomót, igaz utánna lett egy kisebb folt de már rég benőtt
Én ZKI sportkeveréket (25% Cérna tippan, 25% Réti perje, 50% Vörös csenkesz) veszek felülvetésre. Korábban Agro-Largo-t vetettem el, melyben volt nádképű csenkesz is és még nem tudtam, hogy kerülnöm kellene. Ez nagyon tud terjedni és kapaszkodik a földbe... Hogy lehet kiirtani? Egyenként a csomókat kiásni?
Nem fogok dönteni... Mindkettő.. Nem kell golfpálya, csak szeretném, kicsit dúsabb lenne. Nem ásták ki a kutyák. Nem szoktak ásni, nem is egy útvonalon járnak (nem villamos :D ) csak néha néha ott futkároznak, játszanak. A nagyobb baj az a nyomorult királydinnye, meg a parlagfű. Szoktam nyírni, persze, és két szemét gazt meg gyökerestől szoktam kihúzni, de ezekszerint mindig marad bent a gyökeréből, mert újra és újra kihajt.. :o(
Szóval gyomstopp... Oks próba cseresznye...
Köszönöm szépen a segítséget!
És ha szeretnék ráültetni (azt hiszem ezt a "szakkifejezést használtad ) mikor tegyem meg?
mán egy órája keresgélek, de nem találom azt a linket, amit itt a fórumon írt valaki és bőbeszédű fényképpel illusztrált leírásokat lehetett rajta olbasni az egyes fűfélékről.
Esőben nem indultam neki, bár van batman jelmezem, de inkább elhalasztottam jövő hétre a sportnapot.
Tavaly ilyenkor vetettem kb. akkora területet, mint neked kell, sajátos hidrovetéssel. Volt pár zsák fűrészporom, azt is segítségül hívtam. Ráadásul az egész egy nagy diófa alatt van, persze óvtak attól, hogy ilyen savas környezetbe füvet vessek. Persze a diófa leveleit így naponta szedegettem össze. Árnyéktűrő - nem tescos- fűmagot vetettem oda, és a legszebb füves rész ott van a kertben. Tescoban szoktam nézegetni a fűmag összetételét, az árnyéktűrő és a szárazságtűrő összetétele ugyanaz, mindkettő angol perje túlsúlyos:D
nem esett annyi, hogy gond legyen, ellenben a tegnap este hétkor kapott e-mail szerint bexart a hidrovetőgép, úgyhogy a "hogyan bénázzunk durván 50 nm földdel" sorozat újabb cselekményszálon fut tovább.... egyelőre kérdéses, hogy hogyan, de lassan ott járok, hogy kiszórom kézzel hétvégén, persze pont ezt nem akartam. te nem mentél cangázni?
ajajajajajaj huha. 1m3 foldet gyommal teritettel szerintem.meg kellet volna varni a gyomkelest. :(( tegnap budositettek a lakon.egettek a gazolajat :))
Kedden raktuk le a gyepszőnyegünket. Természetesen előtte megkapta szükséges dolgokat (felás, egyenget, gereblye, henger, ..... műtrágya). Két napja locsolom (rendszer) bőségesen. Szereném kérdezni, hogy mire kell figyelni? Mikor kell vágni? Meddig kapja az extra vizet? Egyéb?
milyen a kezdő műtrágya (vagy starter, vagy idító trágya) márkája?
de gondolom a dobozára is rá van írva, hogy hogyan kell használni.
én épp tegnap vettem substral (scotts) gyepstrartert. arra is rá volt írva.
el is olvastam, csak már nem emlékszem mit írt.
de túl mélyre biztos, hogy nem kell beforgatni, mert a mag/fűifjonc maga/gyökere sincs mélyen.
a gyakori locsolás (eleinte ugye) miatt nem valószínű, hogy lentről (maga alól) szívná fel a vizet, hanem inkább maga mellől veszi fel. ebben a vízben oldódik (lassanként a hosszú hatástartamú) műtrágya. mivel a víz áramlási iránya fentről lefelé tart, ezért ha a gyökér felett már elkezdődik a kioldódás, akkor az jó.
szóval én nem dolgoznám be nagyon.
rémlik egyébként az 1-2cm-es és az 5-6cm-es mélység is, de majd a szakértők mehmondják mi az igazi.
én magam (a sok madár miatt) úgy gondoltam, hogy lépésállóra hengerezés után a felső réteget gereblyével felkapirgálom, magot+startert elszórom, gereblyével eligazítom, a férretett és átszitált földből 0.5-1cm -t rászórok egyenletesen, óvatosan hengerelek, majd locsolgatva várom a csodát.
de most már én is elbizonytalanodtam, hogy jól terveztem-e...
elég egyszerű kérdéseim vannak mivel most ültetek először füvet:
Lehet ilyenkor füvet ültetni?
Glialkával kiirtottam a gyomokat, hozattam termőföldet, felástam, a maradék gyomokat szennyeződéseket kiszedtem, most elegyengetem gereblyézem, aztán olvastam hogy kell kezdő műtrágya, azután elhengerelem, öntözöm aztán elszórom a magvakat aztán megint hengerelem, ez kb így jó?
Majd folyamatosan öntözni gondolom.
Ha a műtrágyát elszórom akkor ismét ássam fel, vagy elég csak a még felásott talajon elhinteni?
nem baj, hátha mást is érdekelt, csak nem merte megkérdezni ;-)
"Mennyire mérgező a szer? Mikor engedhetjük a gyepre a házi- állatokat és a gyerekeket?
A háziállatokra nem veszélyes a szer, de itt az esti permetezés aján- lott, és csak reggel engedjük a területre az állatokat. Kezelt területről közvetlenül a permetezés után ne adjunk zöldet a háziállatoknak. Bár a szer nem mérgező a kisgyerekeket egy-két napig ne engedjük a gyepre a biztonság kedvéért. Közterületeken, óvodák iskolák pázsitja- inál szünet előtt, vagy hétvége elején, végezzük a kezelést és utána már hétfőn használható a terület."
keresztanyáméknál (Bükk hegység - Ómassa) sosem volt szép a fű. nem locsolták, nem táplálták, még fűnyírójuk sem volt.
aztán az idénre megváltozott a helyzet a rendszeres nyírásnak (birka, kecske, néhány liba és kacsa) valamint a rendszeres trágyázásnak (szintén birka, kecske, néhány liba és kacsa) köszönhetően zöldell a fű mint az állat. csak sok benne a gyom. nem tudni hányszikű. pl van sok kamilla, fodormenta, meg valami zsályának tűnő.
mondtam is neki, hogy első körben gyomstop a kétszikűek ellen.
de aszongya mi van, ha a liba lelegeli?
a liba hány szikű?
(mondhatnánk, hogy majd fosik tőle a liba, de az amúgy is mindig fosik, nem?)
próbáltam keresgélni, és azt találtam (itt) hogy mvi=0nap.
a "Biztonság technikai adatlap"-ján (link) még ezt sem találtam meg.
Először döntsd el, hogy kutya vagy fű. A kettő együtt nagyon necces, de ebbe a témába nem akarok belemászni, mert volt ebből már kölcsönös anyázás itt.
Szóval a helyedben inkább azon kezdenék el gondolkodni, hogy melyik rész a kutyáé és melyik a Ti területetek. Ezt egy sörvénnyel vagy egy drótkerítéssel le lehetne keríteni. Később ha blöki megtanulta, hogy melyik az ő birtoka ezt lehet alakítani kissebre , egy jelképesre is.
Ha ebben döntés születik akkor lehet a felülvetésen gondolkodni, mert addig csak kidobott pénz lesz minden kísérletezés.
Ha mégis ragaszkodsz a jelenleg felálláshoz, akkor első körben egy gyomstop nevű szerrel kísérletezzél ha kicsi a területed. Ha jelentősebb akkor majd vissza térünk 1-2 hatásosabb szerre.
Amúgy remélem a fűnyíró az nem csak dísznek van és rendszeresen használod is?
A parlagfű, ha nem hozz magot akkor elvileg jövőre nem fog jelentkezni nálad.
Ha viszont nagyon gazos a területed akkor lehet, hogy előröl kellene kezdeni az egész füvesítést, mert azzal többet érnél.
Szóval, okosabb lettél?
Jövőre eladó lesz a híres akkor már 6 éves alko villanyos fűnyíróm, amivel az ipart kezdtem... :) Azt hiszem elajándékozom valakinek, valamilyen kezdő vállakozónak :))) Egy kis benyás Vikinget veszek helyette.
péntek reggel hétre jönnek a hidrósok, most így állok, mint a képen de szentségeltem eleget.... hozattam egy köbméter földet, a tetejére, hát kb. egy lapát tiszta föld nem volt benne, csak összeállt darabok, ma egész nap ezzel tököltem, nem is reméltem, hogy ebből lesz valami... a képr azért ilyen vacak, mert szúníogot irtanak nálunk... este hatkor ősszel, logikus.
Kezdő kertész vagyok ezt leszögezem még az elején.
Pár tanácsot szeretnék kérni...
Van egy kis rész a kertben amit beültettünk fűvel. DE nagyon elszaporodott a királydinnye, meg a parlagfű. Egyszerűen nem bírom kiírtani őket. Van valami szer vagy módszer amivel el lehet tüntetni? Gondolom rosszminőségű fűmagot vettem, mert tele volt szeméttel. :o(
Meg a kutyák kifutkározták, ezért foltokban nincs fű, most szeretném újra vetni vagy dúsítani.. Hogyan álljak hozzá? Segítsetek!
Starternak N-túlsúlyos műkaki kell mindenképpen? Valóban az a gond amit írtál, ráadásul vennem kéne startert is. Hétvégen fűnyírás, talajlazítás, trágyázás és felülvetés. Szerintem ennek itt az ideje míg nincs hideg, a vizet pedig az öntöző megoldja.
Szemmel láthatóan így érzi jól magát a fű, minden jel arra mutat. Kezdetben mindent fű borított, mára a virágok miatt csökkent a terület. Komoly erőt igénylő feladat volt kiszaggatni a fűcsomókat, olyan erős, mély gyökérzetet növesztettek.
Eddig én is mindennap locsoltam, a terület felét este, a másikat reggel, mert nem volt annyi viz a kútban, most csak reggel locsolok, de kétnaponta 20mm az soknak tűnik, vagy mindennap 10mm?
próbálgatom, már két éve van automata öntöző, csak az idei évebn augusztusban gombásodást kaptam és azóta bizonytalan vagyok, mikor és mennyit locsoljam.
az első évben napközben szépen egyenletesen 3-4 óránként locsoltam, 5-6mm-et, és akkor azt szépen fel is vette a fű, és szép volt.
A kertem legnagyobb részét Aquazoom segítségével locsolom, most is megy. Pontosan nem lehet beállítani, ezért nyilván fedik egymást a locsolt részek. Ahol duplán kap vizet a fű, ott a legszebb.
Számomra lényegtelen, hogy milyen mély a fű gyökere, amikor a levelei fényesek, teltek, sötétzöldek. Sajnos ez a pajorok miatt egyre kisebb terültere igaz.
ugyanakkor logikus, hogy a sok összetevő (talaj szerkezet, hőmérséklet, páratartalom, stb.) mellett is legyenek alapelvek.
ilyenek szerintem pl:
-ha gyakran kap vizet a fű, kevésbé megy mélyre a gyökere, mint ha ritkábban
-nem az a cél, hogy a felső néhány mm nedves kegyen, hanem az, hogy a gyökérzóna legyen az (aki eleget olvasott vissza, annak nyilván rémlik "Tsunami csavarhúzója")
-az esti locsolás után tovább marad nedvesen a fű (könnyebben gombásodik)
és biztos van még hasonló. (csak én továbbra sem értek hozzá)
szerintem ezek figyelembevétele mellett kell elkezdeni a kisérletezgetést.
Az itteni szakértők locsolási tanácsait kipróbálva gyatrán nézett ki a füvem. Mindennapos alapos öntözés hatására viszont erős, sötétzöld és sűrű lett. Szerintem nincsenek ökölszabályok, mindenki maga kísérletezze ki a füvéhez, földjéhez illő mennyiséget.
Egy kisebb részen már automata végzi a locsolást, 14 és 20 órakor 10-10 perc időtartamban. Ez bevált.
az alábbi link szerint nekem naponta kb 10mm-et kell kijuttatnom, 25C fok max napi hőmérséklet mellett.
mivel kétnaponta kell öntözni, akkor ez kétnaponta 20mm-et jelent, ez nem sok egy kicsit, tudom, hogy sok minden egyéb tényezőtől függ a kilocsolt viz mennyisége, de azért általános szabályok vannak ugye.
ez rotoros szórófejnél egy zónára kétnaponta 70perc
a gombásodás után, gyepszellőztetés, permetezés, műtrágyázás után alakul a füvem, egy tesztet is végeztem, Scott műtrágy és hagyományos pétisóval, majd beszámolok az eredményekről.
Még új vagyok ebben a topicban. Valószínű már volt róla szó, de idő híján nem néztem át minden hozzászólást. Gyepszellőztetés terén kellene egy kis segítség: AL-ko 32vle-vel megcsináltam próbára egy kis darabot. Megjegyzem, még nem láttam hogy csinálják így magamtól csináltam. 1-es fokozatban végigmentem a területen oda, majd vissza. Hát mit mondjak, nekem hatalmas pusztításnak tűnik. Szellőztetés után jól belocsoltam. kb mennyi idő alatt heveri ki a fű a szellőztetést? Felülvetni szellőztetés után érdemes? Vagy várjak még vele az esős időre.
Szia! Ez cserebogár pajor, én is ezekkel küzdök. A lyukat meg a feketerigó csinálja (nálam tuti), de sajnos mindet nem tudja megenni. A Gallition tán' jó....
Ez cserebogár pajor, az nyírja ki a füved, én is ezekkel a ,,drágákkal" küzdök. A feketerigó meg keresi, ő csinálja a lyukakat. De van egy rossz hírem, mindet nem tudja megenni. A Gallition tán' jó rá....
Ha tudna valaki abban segíteni hogy a kertemben szeretnék fölszedetni 150nm füvet (természetesen úgy ,hogy vissza is lehessen rakni:pl föltekeréssel mint a gyepszőnyeget)azt megköszönném
Ha most felülvetek fűmaggal (ZKI lesz sztem), akkor is kell starter és őszi trágya is? Milyen trágyákat javasoltok most konkrétan ami jó is, olcsó is. A scotts hívőket ismerem :)
a pajor megette a fű gyökerét, az elsárgult, pajor odébb állt, most ahol még zöld a fű, ott vannak a "kaparások", ahol most folyik a madarak által a pajorirtás, és ezek a füvön a lukak?
Köszi a valaszt. Asszem a Norbis temat valasztom, mert nem nagy a terület. Az update program meg egy marhapöri lesz utana lefekszem es remenykedem, hatha valaki megcsinalja helyetem:))) En most ra palyazom, hatha bejön.