Azert el kell ismerni, hogy az utobbi par evben a PC-k joval tobbet fejlodtek, mint a Macek. Az is igaz persze, hogy szinte minden valamirevalo otlet Macen volt eloszor, pl. billentyuzetre, idore bekapcsolas, kikapcsolas, boot CD-rol (meg akarmirol), elektromechanikusan mukodo floppynyilas, Plug&Play (jol van, tuggyuk hogy is megy ez, de azert mar vannak egesz jol mukodo P&P dolgok is), Video-I/O meg meg sorolhatnam. A design is kezd egy kicsit Maces lenni, pl. nagy divat a rejtett floppy, meg a hajlitott billentyuzet. Mindez 2-3 ev alatt. Az Apple meg haat ..... ugyan tudjuk, hogy voltak ott bizonyos penzugyi gondok is, de semmi igazan jelentossel nem tudta feldobni a gepeit. Az arak meg csak nem mentek lejjebb. Ugyanazt a teljesitmenyt kb. fel aron lehet megvenni PC-ben es a dzsunka laktreszek is egyre kevesbe gagyik. Jo a Mac, szep a Mac, de ebbol a vegtelensegig nem lehet megelni.
- Egy NuBus video kártyával (pl Radius) digitális videóhoz
- DNS szervernek
- BackUp szervernek (Retrospect)
- Zenélésre egy jó NuBus hangkártyával
- PPC kártyával mp3 lejátszónak a nappaliban
- Kiadványszerkesztésre. Még jól elmegy rajta a Quark 3-as
Szal a cégnél ahol dolgozom leselejteztek pár régi "kacatot". Ennek eredménye képpen itt dekkol a szobámban egy hibátlan tipp-topp Quadra 900-as 48 mega RAM-mal, 1GB HDD, 13" monitor (ezt asszem pl. LC475-höz adták), egér, bill, ethernet transciever, 4x CD-ROM.
Szerintetek mit kezdjek vele? ... Egy "kicsit" lassú mai mércével nézve.
Tanácsokat szívesen vennék akár emilben is.
Lementem a rendszergazdákhoz a múlt héten, és látom, hogy nagy a nyüzsgés, épp selejtezés volt. Gondoltam az LC475-öm mellé veszek egy Quadra610-et, mert abban CD is van. 10e-ért nem is volt olyan sok, ugye? Elavult, elavult, de netezni meg szövegszekeszteni, zenét hallgatni jó, ugye?
Te hidd el, én nagyon el tudnám képzelni az életemet enélkül a fosteneger köcsög intel pécé nélkül.
Ezt komolyan mondom, 1-2 hónap alatt
amit ezzel a matuzsálemmel töltöttem,
végig azt láttam, hogy nem néznek hülyének, választhatok mit akarok és az történik pontosan amit _én_ mondok. Engem ez a rajzoljunk programot varázslóval fíling nagyon aggaszt.
Installálj fel 1x egy mac-et from scratch, majd akkor ráérzel az ízére...
OFF: Azért hallgass meg 1x egy B&W hangszórót (elég egy Matrix 803) mondjuk egy Jamo után... Nem az utóbbi cég hangszóróin készülnek a komolyzenei felvételek 80%-a, pedig sokkal olcsóbb...
Amúgy be kell valljam _NAGYON_ kellemesen csalódtam a macben. Eddig ebből az egész mac történetből a sznobéria ami bántotta a csőrömet. Szereztem hozzá MacOS8-at bebootol CD-ről, olyan support van az apple oldalán hozzá, hogy összeszartam magam. Minden kérdésre kaptam választ. Nincs semmi sem feleslegesen túlbonyolítva, ja és olyan képe van a masinának, hogy csak NA! Szereztem hozzá VGA átalakítót, rászurtam az itthoni trinitronos monitoromra és leesett az állam. Annyira borotvapenge a kép, hogy szinte fáj nézni. Ezt ugye még '91-ben felületszerelték rá az alaplapra. Meg érdekes az a tápcsatlakozó az alaplapján (szétszedtem az utolsó apró darabig - nagyon retkes volt), nem csodálkoznék ha lábkiosztásban _is_ kompatibilis lenne a mai ATX-es tápokkal (ezt ugye szintén 91-ből). Kár hogy olyan fene drága, mondhattok akármit is. Néztem hozzá PPC kártyát... 100(!!!) ezer forint egy nyamvadt 100MHz-es 601-es kártya hozzá (Presto PPC). Mac-es léptékkel persze ez szinte ingyen van.. Esetleg akit érdekel, megegyezhetnénk valami "jelképes" összegben, hátha hasznos munkára is be lehetne fogni. (A lista lejjebb, hogyan)
Azert el kell ismerni, hogy az utobbi par evben a PC-k joval tobbet fejlodtek, mint a Macek. Az is igaz persze, hogy szinte minden valamirevalo otlet Macen volt eloszor, pl. billentyuzetre, idore bekapcsolas, kikapcsolas, boot CD-rol (meg akarmirol), elektromechanikusan mukodo floppynyilas, Plug&Play (jol van, tuggyuk hogy is megy ez, de azert mar vannak egesz jol mukodo P&P dolgok is), Video-I/O meg meg sorolhatnam. A design is kezd egy kicsit Maces lenni, pl. nagy divat a rejtett floppy, meg a hajlitott billentyuzet. Mindez 2-3 ev alatt. Az Apple meg haat ..... ugyan tudjuk, hogy voltak ott bizonyos penzugyi gondok is, de semmi igazan jelentossel nem tudta feldobni a gepeit. Az arak meg csak nem mentek lejjebb. Ugyanazt a teljesitmenyt kb. fel aron lehet megvenni PC-ben es a dzsunka laktreszek is egyre kevesbe gagyik. Jo a Mac, szep a Mac, de ebbol a vegtelensegig nem lehet megelni.
- Egy NuBus video kártyával (pl Radius) digitális videóhoz
- DNS szervernek
- BackUp szervernek (Retrospect)
- Zenélésre egy jó NuBus hangkártyával
- PPC kártyával mp3 lejátszónak a nappaliban
- Kiadványszerkesztésre. Még jól elmegy rajta a Quark 3-as
Szal a cégnél ahol dolgozom leselejteztek pár régi "kacatot". Ennek eredménye képpen itt dekkol a szobámban egy hibátlan tipp-topp Quadra 900-as 48 mega RAM-mal, 1GB HDD, 13" monitor (ezt asszem pl. LC475-höz adták), egér, bill, ethernet transciever, 4x CD-ROM.
Szerintetek mit kezdjek vele? ... Egy "kicsit" lassú mai mércével nézve.
Tanácsokat szívesen vennék akár emilben is.
Arról volt szó, hogy ha vindózhoz készítesz nyelvi változatot, akkor általában forrásnyelvű fájlok tömkelegében kell átirkálni mindenfélét, aztán ezeket lefordítani és hozzászerkeszteni a maradék programhoz. Ezt csak a fejlesztő vagy annak megbízottja teheti meg, aki rendelkezik a forráskóddal.
Ezzel szemben a Macintoshnál egy egyszerű erőforrás-editorral bármikor átszerkesztheted a menüpontok szövegét, az üzeneteket, ha kell, az ikonokat, és készen is vagy, nem kell sem fordítani, sem linkelni.
Az meg, hogy mercivel is lehet lassan menni, még nem jelenti azt, hogy a trabicsek jobb, vagy legalábbis ugyanolyan jó, ha érted, mire gondolok.
"Ezeknek az erőforráskönyvtáraknak a tartalma MAC-en átszerkeszthető, más platformokon jelenleg nem...." Ebben egyetértünk, így is lehet fogalmazni.
hanem dinamikusan, menet közben. Én nem igy tapasztaltam...:-))) Elég mókás is lenne ha a menüpontok üresek lennének és minden futáskor a júzernek kellene beleirkálni a megfelelő tételneveket + mehrajzolini az ikonokat
Mellesleg minden modern objektumorientált felhasználói feluletre irt alkalmazás widget-setjeinek erőforrásai dinamikus könyvtárban helyezkednek el (rendesen megirt programot feltételezve [MAC-ra is lehet olyan proggit irni, hogy ne tudd átkavarni]). Ezeknek az erőforráskönyvtáraknak a tartalma MAC-en átszerkeszthető, más platformokon jelenleg nem....
Az csak egy apróság, hogy kétnyelvű, de bárki hozzátehet egy harmadik nyelvet is, vagy átírhatja a spanyolt magyarra, hiszen a Macnél az erőforrások nem fordítás vagy szerkesztés útján kerülnek a programba, hanem dinamikusan, menet közben. Akár a hangokat, élő szövegeket is át lehet editálni.
Nem mondhatnám. Nem vagyok ádáz Mac-es csak értékelem a jó gépet, amit tökéletesen tudok használni a munkám során. Kövezzetek meg ha ez rossz.
Sajnos a Pc-n még mindig nem lehet olyan szinten dolgozni ahogy nekem kellene. Bár sokat fejlôdött ezt hozzá kell tennem.
Már a nyolcvanas évek végén olyan programok készültek Macre, amelyekkel egészen kicsi gyerekek is elképesztő dolgokat tudtak produkálni. A KidPix például (1.2-es verziója 1991-ben készült) szinte az összes ismert grafikai képtranszformációt és trükköt felhasználta. És persze hangot is rá lehetett mondani a rajzra. Enm korlátozta az ifjú alkotó lehetőségeit, hanem segített kiteljesedni azoknak.
Akkoriban, ha jól emlékszem, PC-seknek volt a semmire sem jó Paintbrush. Meg még jó sokáig. Hogy mást ne modnjak, a kevert színnel kitöltött részt nem lehetett átfesteni, mert nem színként, hanem váltakozó színű képpontonként tárolta a képet. Ha valaki ilyen programot írt volna a MIT-en évfolyamtervként, kivágták volna.
Egyébként az egész probléma onnan származik, hogy a nagy varázsló, Gilly Bates, azt mondta, hogy "just like the Mac". De hát ha építesz egy rohadt nagy betonmonstrumot, ami pont olyan, mint egy atomerőmű, attól az még nem lesz erőmű. Így átjöttek a külsőségek, kicsit felcsicsásítva, de "bent maradt a macska", azaz a lényeg: az átgondolt, felhasználóbarát, működő, használható grafikus rendszer.
Az Applenek a mostani reklámhadjárata óriási volt. Ment a magyar tévén a Rollings Stones "She´s a Rainbow" zenéjével az iMac reklám? Vagy a pécé hátulját mutató kábelrengeteg? Javíts ki ha tévedek! Magyar op rendszerre meg szükség van pontosan a dilettánsok és a nem profik miatt. Az hogy a fordítások hülyén hangzanak a magyar Apple hibája. A magyar nyelv gazdagsága lehetövé tenné hogy jobb fordítást csináljanak. Ha lenne egy jó magyar Macworld oldal biztos ellátogatnál arra nem? Föleg ha magyar vonatkozású Apple hírek is lennének. Ezenkívül jó lenne ha fordítanák és disztributálnák a shareware progikat. Számos más országban ezt teszik. Talán néhány magyar programozó is kedvet kapna fejleszteni (lásd ArchiCAD amit a világon a legjobb arkitektúraprogramnak tartanak).
Mindenképpen oda jutunk, hogy a felhasználó szempontjából emberibb és messzemenôen jobb a Mac. Dolgoztam Pc-n is. Rengeteg idôm elment azzal, hogy a programba amivel dolgozni szeretnék bejussak. Akkor váltottam. Mint tudjuk az idô pénz. Legalább 8 éve Mac-en dolgozom. Talán ezalatt az idô alatt 2x volt komolyabb problémám. Nem beszélve egy iogen fontos dologról. Pc-n készített anyagot a Mac több éve tud használni, ami fordítva mindíg gondot okozott. És ahogy elnézem nincs is arra törekvés hogy megkönnyitsék a grafikusok életét ezügyben. Egyébiránt nekem is Volvóm van. Érdekes.
Hát én nem fikáznám etéren a Macit. Olyan kispályás cégek mint pl a SUN vagy az SGI még a legminimálisabb mértékű magyarítást sem végezték el: kbd+ISO-8859-2 betűkészletek. Mindkét cég "piaci részesedése" kb akkora mint a Macié.
Ami a hirdetést illeti: A Sun és az IBM keményen nyomul az egyetemeken (ujabban sajnos a M$ is). A Macinak a legjobb reklám az lenne ha szintén ezt tenné. A hallgató vagy diák megismerné jobban és mint tudjuk a szokás nagy úr...
És ez sokkal jobb reklám mint mindenféle agyatlan hirdetőktől megrendelni baromságokat...
Az Apple magyarországi marketingje nem mérvadó, igenis kicsi a piac, nem éri meg túl sokat belefeccölni. Ezzel együtt igenis lehet látni óriásplakátokat meg újsághirdetéseket, nem többet és nem kevesebbet, mint amennyit egyéb számítógép gyártók hirdetnek. Az Intelnek, IBM-nek, Compaq-nak, stb. szintúgy hiányoznak az olyan mennyiségű hrdetései, mint ami nyugaton megszokott.
Ezzel együtt igaz ami igaz, a magyarországi Apple jelenlét elég gagyi. Szerencse, hogy a gépei jók. Engem nem izgat fel az, hogy van-e valakinek jó Apple-oldala itthon -- ki a frászt érdekel? Az oprendszer magyarra ferdítéseket meg inkább hanyagoljuk, azok a dilettánsoknak valók, egyszerűen nem lehet használható fordítást készíteni. (Úgy hiszem van magyar 8.5, 8.1-et mindenesetre már láttam. Nem ajánlom senkinek.) Ha egyszer már hozzászoktál az angol oprendszerhez, akkor hatalmas szívás áttérni magyarra. Egyébként is, annak aki számítógéppel hivatásszerűen foglalkozik, azt hiszem alapvetô és elvárható az angol nyelv minimális ismerete.