Így van, de a kemencéberakást sehol nem említettem a kerámiákkal kapcsolatban....
Lábosban berakni a vizet az OK (legalábbis remélem :-) )
A kemence miért lenne hideg? tüzelés alatt kimondottan káros a víz a kemencében, legalábbis szerintem, mert olyankor kátrányt és kormot itathat be a falába...
a római tálról ez tudom én is, de az eleink sütöttekv. főztek köcsögben is a kemencében. azt nem vizezték.Lehet hogy szárazon menne a dolog? Bizony kipróbálom a következő sütéskor, majd megírom hogy mi lett belőle . sűlt valami, vagy cserép-lego.
Ugye mindenki hallotta már a "római tál" vagy a "Pataki tál" kifejezést....
Ezek is agyagedények, kiváló töltöttkáposztát, rakottkrumplit, vagy kacsasültet lehet bennük készíteni. a lényeg, hogy be kell áztatni őket sütés előtt, azaz az agyag pórusait telítik vízzel, és ez biztosítja a sütnivalónak a szükséges gőzt, vagy párát, hogy ne száradjon ki.
Szóval, véleményem szerint a mértékkel adagolt párásítás két dolgot csinál: - egyenletessé teszi a kemence hőmérsékletét (amíg elpárolog a víz csökkenti a hőmérsékletet, később, mikor már nincs minek elpárolognia, már nem fog hűteni) - akadályozza az étel kiszáradását, szaftosabb lesz a kaja
tehát, ha valaki a kemence hátuljába betesz 2L vizet egy fazékba, az nem vét nagyot.
Amúgy meg szerintem nem árt a kemencének, mert ez nem kátrányos gőz, mint az ami a fa égésekor keletkezik.
erről nem hallottam, de mi agyagedényt teszünk be vizzel telitve amikor kenyeret sütünk..szóval a gőz kell neki (mármint a kenyérnek-ha a kemencének esetleg nem is)
Sziasztok!
Hallott már valaki a kemence aljába elhelyezett gőzképző csatornáról? Beszéltem egy pékkel azt mondja ők a kenyér ,kifli , zsemle,készítésekor gőzzel telítik a kemencét. Árthat-e a gőz a kemencének?
Elkészültem a falon kívüli kéményemmel, és a füstelzáró tolózár is elkészült rakok fel képeket ha valakit érdekel.
Köszi a jótanácsokat! Úgylátom a többiek kihasználva a jó időt sütögették a pecsenyéjüket, vagy belehúztak az utolsó simításokba! Én akkor is szeretnék olvasni
választ a hozzászólásodról, vagyis a csodakádról. Na de majd holnap a munkahelyekről fognak majd újjongani!
Köszönöm a kádon valló lelkesedést,(igaz hogy bezárják a Lipótot)
A többi néma csend.
A parázs: gyerekkori emlék, sajnos már Nagyit nem tudom kérdeni,mert az égikemencét fűti. Bele magyarázat: ha húsfélét teszek a kemencébe, nyersen akkor jó ha éri egy hősokk a körülte lévő parázstól. Amikor a parazsat hátra toltam szépen pöszögött magának.Letakarás meg biztos hogy használ, mert a sütni v. főni való körül-benne lévő nedvek nem illannak el hanem őt puhítják.
azt acsatornarácsot meg jó ötletnek tartom. Ha hidegen beteszed ,és ré a sütni főznivalót akkor bizos hogy az alja nem kap oda és mire az öntvény felmelegszik egyenletes meleg az egész főnivaló. Parázzsal kombinálnám.
Egy haszna lenne a dolgnak akárhogy is. Nem gyílkol több biciklit
Mikor az ismerősökkel tépelődtünk a samottról ,ami a népi hiedelmek szerint gyorsan kihűl, kaptunk két téglalap alakú csatornarácsot (bicikligyilkos) amit egyelőre félreraktunk. Van értelme belerakni a kemencébe? A Vastégláról jutott az eszembe--amúgy talán meg egy hülye kérdés?-----Mármint utólag a tepsi alá?
Azok az anyagok nem titkosak, a kísérletezés és a házkörüli lomok hozták így hogy belekerűltek.
A csülök 2órát tartózkodott a melegben, minden pác nélkűl.Kicsi víz, és sör, no meg szalonna hozzáadásával.Mindent egyszerre tettem bele, jól letekarva.először parázs mellett, majd mikor nézegetni kezdtem közel a szájához sűlt. Kétszer megfordítottam, hogy szép piros legyen.
A kemence "lelke" a tégla sütőlap alatt kettő sor vastégla hőtárolóskályhából.
A sütőtér pedig egy 1,3 m-re elvágott öntvény fűrdőkád. A kevesebb belső karbantartás miatt próbálkoztam meg ezzel a megoldással.No meg nem potyog semmi a sűlnivalóra.
Íme a titok(remélem köztünk marad)s most hogy kimondtam biztos nyugodtabban alszom.
A csülökről annyi kérdésem van, mennyi idő alatt lett kész ? ugyanis a fórum elején Timy 26 receptjénél előpácolt csülköt 3és fél óráig sütöttek, el is ment tőle a kedvem, de a te csülköd nagyon csábitó
Eddig nem mertem mondani, hogy miket raktam a kemencébe, most elárulom
hogy kemencénkben nem hagyományos anyag van a külső boltív alatt .üveggyapotot tettem(tervolin) 10 cm vastagon.Még más szentségtörésnek számító anyagok is előfordúlnak, de működik.
Ha nagyon láma a felvetésem ne kövezzetek meg, de ha d kérdezzek rá.
A kemence tűztere felett lévő teret ki lehet tölteni valami modern hőszigetelő anyaggal is vagy legyen csak homok ill. üveg? Arra gondolok, hogy a boltív és a külső falazat közti terület lenne így kötöltve, sokkal kisebb a súlya mint az előzőeknek.
Köszi a gyors választ. A finn tömegkályhákban alkalmazott az égéstér felső harmadánál alkalmazott levegő bevezetésre gondoltam. Ők tűzálló betonba öntött csövön vezetik be a tűztér oldalába a levegőt és egy felső égéstérben szintén adnak plusz levegőt a távozó gázokhoz. Ezzel a keletkező gázok elégetését javítját. De ez növeli a fa elégetésénél keletkező hőt és a kályha hatásfokát. Ha ezt a megoldást választom akkor meg ott a kérdés mint már párszor szóba került: samottégla vagy agyag vagy pillértégla? :) melyik a jobb? :)
Hali kemencések!
A kisméretű tégla mekkora hőterhelést bir ki a kemencében károsodás nélkül?
Tudja-e ezt valaki?
A kemencében érdemes-e tökéletesíteni a fa égését plussz levegő bevezetésével,
ha kisméretű téglából építem?
A levegő bevezetésével kb. 600 C' főlé is emelkedik a hőmérséklet. Ezt kibirja szerintetek?
Agur
Hali!
A 200 mm-es körkeresztmetszetnek tökéletesnek kell lennie.
A csőkéménynél a megfelelő hőszigetelés is szükséges.
Ha jól emlékszem 200 C' fok körül kell lenni a füst hőmérsékletnek a kémény végénél.
A kémény helye sem mindegy. Az uralkodó szélmozgás milyen irányu és azt leárnyékolja-e valami? Van-e ott állandó lefelé áramlás, légőrvény?
Ha nincs, akkor szerintem működnie kell.
Agur
Szerintem is ötletes a füst hátravezetése. Én is hasonlóra gondoltam.
Szerintetek ezt a megoldást, egy 3m magas 200-as csőkéménynél is lehet alkalmazni? Mert a kéményhez, kb 160 cm magasságban cstlakozik, így a fnnmaradó kéményszakasz csak 140 cm lessz. Megfelelő a huzat?