Igen, én is úgy érzem, hogy valóban túl nagyok az elvárások velünk szemben, ugyanakkor mi meg nem várhatunk el semmit (mondjuk, hogy a társadalomtól?).
Elvárni csak olyan valakitől lehet, akinek adnak is valamit cserébe. Különben milyen alapon? Például addig is kiszereltetném az összes politikai vezető autójából a légkondit, ameddig a mentőkben nincs. Szerintem a mentőkben nagyobb szükség van rá. Nem csak a dolgozók miatt, bár kétségtelenül miattuk IS. De a betegek miatt főleg.
Régi arab közmondás: egy kézzel nem lehet tapsolni. Igenis vannak olyanok, akikkel nem lehet beszélgetni.
Az itt dolgozók legyenek műveltek, empatikusak, kipihentek, szépek, okosak és jószagúak. Ja, és lehetőleg elhivatottságból dolgozzanak, mert fizetni nem nagyon szeretnél nekik - Te, mint társadalom (ha már általánosítunk). Valamint normális munkafeltételeket biztosítani sem.
Tudomásom szerint az egyik központi rohamkocsinak úgy tudtak egy majd kétszázezret futott Sprintert biztosítani az elromlott kocsi helyett, hogy a dolgozók vették meg az 1600 Ft-os olajszűrőt hozzá a saját pénzükből, mert a nagyszerű Szolgálat nem rendelkezett ezzel az összeggel. Hogy ne egy lyukasra rohadt 210-es ronccsal menjenek ki érted, ha valami baj ér.
Ugyanakkor öt db. ellenőrkocsi - autónként két fővel - járta a várost, hogy a kivonulókat fegyelmezze. az egyik autót pl. Debrecenből rendelték ide.
Talán a tíz ember aznapi fizetését, az autózás költségeit ilyen célokra kellett volna fordítani. Vagy gumikesztyűt venni a Központnak, mert hétvégén már csak két dobozzal volt annak a hatvan embernek, akiknek minden sz*rba, vérbe, hányásba, köpetbe bele kell nyúlniuk.
Ilyeneket nem szokott emlegetni a tévé, az újság. Persze nem is igen tudhatja meg, mert drága új főigazgatón - akit a nyakunkba ültettetek - első rendelkezéseinek egyike volt, hogy megtiltotta fegyelmi terhe mellett az ilyen dolgok nyilvánosságra hozatalát. Jó Győrfi Pál ezt a célt szolgálja és nem a valóságról szóló tájékoztatást. Sokkal jobb szolgáltatást kaptok a mentőktől, az egészségügytől, mint amennyire a ráfordított pénzeszközök szerint lehetőség lenne. És ezt az itt dolgozó emberek kemény kizsákmányolásával érik el, valamint azzal, hogy a hivatástudatukra apellálnak.
Ja, igen, tanultság. Volt olyan szolgálatvezető, aki kijavított a latin ragozásban, kiderült, hogy a Piaristákhoz járt.
Nem tudom, hogy te mit képzelsz rólunk, de a kollégák jelenleg sem tanulatlanok (bár a cég megérdemelné, majdhogynem minimálbérért dolgoznak, de ennek ellenére sem). Legalábbis általában. Persze, nem vagyunk egyformák. Nekem például nem az jutna eszembe, ha az előző hozzászólásomat olvasom, hogy a másik téved, vagy buta, vagy információ hiánya van, hanem hogy nem akarja megnevezni a céget, akiről szó van. Vagy megint csak valami nyelvi eltérés van köztünk?
A Slágerrádió csak leközölte. A cég egy távközlési cég volt (na, csak leírom: a Matáv tudakozójának a csoportvezetőjét hívta az úr).
Szerintem nem a mentősöket, hanem az embereket kellene (legalább általános iskolában) tanítani. Mindenkinek egyszerűbb lenne, ha értelmes emberek, fontos információkat cserélnének egymással egy olyan pillanatban, amikor a percek számíthatnak.
A Slágerrádió nem távközlési cég. Egyik rádió sem az. Hirközlők.
A segélykérő szolgálatoknál a hívást fogadó embernek tanultnak kell lenni, hogy a társadalom minden szférájából érkező segélyhívást képes legyen kellően fogadni, "lereagálni".
De ne kezdjük megint el ezt a kört. Annyit talán mégis, hogy tréningre kell járatni őket, fogni a kezüket, nem csak magukra hagyatva felvetetni velük a szolgálatot. Csak így lehet jó döntést hozni ott, akkor, másodpercek alatt.
Én is a 104-et javasolnám, a 112 a rendőrségre fut be. A 104-en mégiscsak mentősök ülnek, akiknek több rálátásuk van a dolgukra.
Ami az arroganciát illeti, arra is van néhány megjegyzésem. Persze, aki kiszolgáltatott, segítséget kérő emberekkel beszél, az semmilyen körülmények között nem lehet arrogáns. De sajnos, azoknak nem lehet elmagyarázni, hogy azok, akik segítséget kérnek, időnként milyen arrogánsak, ami természetesen kiválthatja a szolgálatvezetőből az ellenreakciót. Alapállapotban nyilván nem arrogáns egyik szolgálatvezető sem, sem a 112-nél, sem a 104-en.
Pl. ha egy részeg embertársunk tegnap rosszul lépett, ma elkezd inni, és ennek kapcsán egyre nő benne a kétségbeesés, majd egyszercsak nem bírja tovább, és azonnal mentőt hív éjjel 1-kor a kocsmába, akkor neked erről mi a véleményed? El sem tudod képzelni, mennyi ilyen van. A slágerrádióban a "Hanyas vagy te piszok" című szösszenet bakfitty ahhoz képest, amiket az ilyen segélyhívó szolgálatoknál kapnak. És döbbenet, hogy ezeknek milyen magas a százaléka. De persze, ezeknek a bejelentőknek állampolgári jogaik vannak, és ezeket nem szolgáltatja ki az OMSZ senkinek, mint a fenti távközlési cég.
Alapból, a szolgálatvezető segíteni szeretne, ezért van ott. (Illetve ezért jött a mentőkhöz.) Tud tanácsot adni, ha akar (vagy már annyit kapott aznap, hogy simán küld egy mentőt - nem azt kérdeztem mi baja, a címet mondja!.)
Kisnyugdíjas milliós adománya A mentősök örülhetnek RTL Klub Híradó - Kiss Anita - Tar Mihály 2004-07-22
Hétmillió forintot adományozott egy kisnyugdíjas a Vas megyei Mentőszervezet Alapítványának. Az adakozónak, aki titokban tartja kilétét, mindössze egy kérése volt: adományának felét, legalább 3 és fél millió forintot fordítsanak a Szentgotthárdi mentőautók felszerelésének bővítésére.
Véletlenül címeztem neked ezt a kérdést. AL-nek kellett volna.
A 112-ben annak idején csalódtam és ezért nem bízom benne. Igaz, nem ma volt, de amikor egyszer hívtam akkor nem vették fel a telefont. Aztán késöbb a TV is foglalkozott a problémával, miszerint technikai problémák vannak a háttérben. Szerintem nem csak technikai, hanem morális is. Több panaszt hallottam arról, hogy arrogánsak a segélykérőkkel. (Csak nem a kics-től mentek át oda?)))
A napokban sajnos volt egy baleset Rákoshegyen és a nyitott sprintert sokan szemügyre vették a bámészkodók közül. Én is belestem, persze csak tisztes távolságból, diszkréten. Jó benyomást kelltett. Fél éves lehet a kocsi és kívül belül szép tiszta állapotú, mintha most jött volna a gyárból. Talán a mennyezeti infúziós felfüggesztőt lehetett volna sárga színben gyártani, hogy eltérő legyen a környezettől. Nem akadtatok még bele? Mennyezeti világítást nem láttam, van-e benne reflektor, vagy ilyesmi?
Azt a német hordágyat nem lehet kisebb mentőkbe is beszerelni, mondjuk a csőrös toyotákba? Szerintem volna értelme, mert egyemberes, szóval praktikus. Közben egyre több új toyotákat lehet látni.
Ha mentőt szeretnél, én az ismerőseimnek a 104-et szoktam javasolni, nem a 112-t, egy kapcsolásnyi időt megspórolsz, ami egyébként tizen másodpercek. Úgy vélem, ha olyan egészségügyi problémával áll szembe az ember, amiről nem egyértelműen eldönthető, hogy azonnalos ellátást igényel, vagy ügyeletes orvos kihívását, akkor is érdemes a mentőket hívni, és valszeg telefonon kérdeznek annyit, amiből a felvevő megállapítja, hogy küldjön-e kocsit vagy sem.Ha nem, megadja az ügyelet elérhetőségét.
Hogy ne PR szagú legyen a szövegem hozzá kell tenni: valóban előfordul olyan, hogy olyan esetet kapunk amely nem indokolna azonnalos mentő kivonulást, de olyan esetek is előfordulnak, hogy az ügyelet már járt előttünk ott, és most a beteg "rosszabbul van". Kicsit függ, hogy a felvevő mit tesz, attól hogy mennyire terheltek a kocsik az adott napszakban, és lássuk be attól, hogy mit tud kihúzni a bejelentőből, és a bejelentő hogy adja elő a történteket. Fúúú ha egy fél napot hallanátok... csodák vannak!
Azért az igazat megvallva az én edzett lelkemnek is eléggé szokatlan. Ez így nem történhetett. Nyilván sok minden kimaradt a hírből. De nem is teljesen valószínűtlen.
Trophy, mégis kit hívjon az ember, amikor bajban van? 104, 105, 107: ezek a segélyhívó számok. Meg állítólag a 112.
Érdekes módon, a vidéki emberek valahogy általában pontosan tudják.
De mondjuk ott az ügyeletes, és háziorvosok is segítokészebbek, képzettebbek. Ezeken egyébként felesleges ismét vitatkozni, valóban nem a betegnek, vagy a kétségbeesett hozzátartozónak lenne a dolga mérlegelni, de sajnos jelenleg nincs közös irányítás, viszont könnyu mindent a mentokre kenni, testálni, stb. amikor több szerv közül ok csak az egyik, és semmivel nem állnak jobban, mint a többiek.
A lenti történetet viszont egyszeruen nem hiszem el.
AL
Tanulság: képezze magát mindenki olyan szintre, hogy el tudja dönteni adott esetben, hogy a beteg állapota mentőt igényel-e vagy sem... nonszensz. Mert a mentők aztán telefonon keresztül is meg tudják állapítani, hogy nincs rájuk szükség.
1. meg kellene hallgatni a telefonbeszélgetést. Nem hiszem el, hogy nem kérdeztek semmit a beteg állapotáról. Azt írták, hogy a beteg később elájult a fájdalomtól. Tehát a mentőhíváskor még ráadásul nem is volt eszméletlen. Akkor miért nem orvost hívtak hozzá? Persze, rosszul volt, megértem, neki mindegy lett volna, csak kapjon valakitől segítséget... (De mint azt régebben asszem már írtam, pl. egy vesekő is rohadtul tud fájni, de elég rá egy injekció, amit az ügyeletes orvos is be tud adni, attól még ez nem lesz mentő feladat). A mentők mentést végeznek, nem pedig a beteg orvoshoz szállítását, ahelyett hogy az orvos menne ki a beteghez. Nem tudom, hogy őnáluk mi a divat, biztosan jobban állnak mint mi, de szerintem ezt még ők sem engedhetik meg maguknak. Mindenesetre az itteni ismerősnek kellett volna hatékonyabban intézkedni, semmi esetre sem a beteg hibája.
2. a nyomtatvány baromira nem fontos. A mentés mint olyan, nem igényel semmilyen papírt. Jól is néznénk ki, hogy ha egy baleset helyszínén (ami tényleg mentőfeladat) egy embertől, akiből dől a vér, bárki bármilyen papírt kérne. A mentés teljesen térítésmentes, mindegy milyen állampolgár az illető (és hogy fizeti-e a TB-t). Ha a mentők betegszállításként kapják a feladatot, (tehát nem mentésként, hanem egy az OEP által finanszírozott szolgáltatás keretében) és semmi nincs nála, akkor a mentőknek van egy úgynevezett négynyelvű nyilatkozatuk, ha a beteg és ismerőse ezt aláírja, hogy a rokon/ismerős szükség esetén téríti a költségeket, akkor egy aláírás ellenében még mindíg elviszik, minden papír nélkül. A költségeket később a saját biztosítója megtérítheti, mivel erről rendes számlát kap. Tehát a történet szerintem semmiképpen sem kerek.
Lehet, hogy a francia beszélt a magyarokkal, úgy hogy egy szót sem tud magyarul?
<FONT face=Arial size=2>Ekkora baromságot rég hallottam uborkaszezon van és nincs miről írjanak az ujságírók igy hát kitalálnak valami szenzációgyanúsat!
<FONT face=Arial size=2>Az MTV Híradójának értesülései szerint több mint egy órán keresztül nem mentek házhoz a mentők azért a francia lányért, aki rosszul lett Budapesten. A mentők nem kérdezték, hogy mi a baja a lánynak, csak azt, hogy van-e nála E111-es nyomtatvány. A törvény szerint előbb el kell látni a beteget, és csak utána szabad kideríteni, hogy ki fizeti a kezelést.
<FONT face=Arial size=2>A mentőket a beteg francia lány magyar származású barátnője hívta. Először a 112-es számon, utána a 104-esen, végül a budai központ számát kapta meg. Ott rögtön azt kérdezték, van-e a francia állampolgár betegnek az ingyenes ellátáshoz szükséges E111-es papírja, állapotáról nem érdeklődtek.
Elmondása szerint a mentők csak több mint egy órás telefonálgatás után vitték volna kórházba, azt is csak 140 euróért. Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) szabadságokra hivatkozva a Híradónak senki nem nyilatkozott az ügyről.
Elájult a fájdalomtól
A beteg lányt, aki közben elájult a fájdalomtól, végül taxival vitték a budai János kórházba a barátai, ahol stabilizálták az állapotát és csak utána kérték az E111-es nyomtatványt, amit a lány szülei faxon el is küldtek a kórháznak.
A francia lány magyar barátnője a Híradónak elmondta, "nem kérték, hogy mi a cím vagy a telefonszám vagy a nevem. Úgy éreztem, nem tudnak segíteni, mert nincs ez a papír".
A beteget az egészségügyi törvény értelmében először el kell látni és csak utána kérdezhetik meg, hogy ki fogja a kezelést finanszírozni. Ha az ellátásra szoruló rendelkezik a nyomtatvánnyal, akkor az OEP finanszírozza az ellátást.
Az uniós tagországokban a nyomtatvány felmutatásával ingyenesen vehető igénybe a sürgősségi ellátás. Május 1-től a nyomtatvány birtokában nem kell biztosítást, kiegészítő biztosítást kötni sem magyar állampolgároknak a tagországokban, sem uniós állampolgároknak Magyarországon.
Az Index megpróbálta elérni Győrfi Pált, az OMSZ szóvivőjét, de telefonja nem volt bekapcsolva. <!-- sanyo stuff -->
Amúgy tényleg nem szoktak tűt otthagyni, az belefér a kocsin lévő szemetesbe. Viszont egy lucskos gézhalmazt nem is olyan egyszerű összeszedni, meg ez ne legyen már a mentők dolga...
Viszont tényleg morbid, hogy a körúti villamos járdaszigeten (Baross utca) fél napig ott volt a véres kötszer meg a gumikesztyű. De van ennek pozitív oldala is. Aki ilyet lát, az egy életre megjegyzi, hogy vigyázzni kell a közlekedésben.
Visszatérve a mentőre, a merciken van kézmosási lehetőség. Mennyi időre elég a víz és lehet-e látni, hogy mennyi van még?
Pár évvel ezelőtt az egyik ismerősőm ,Pilisborosjenőn szenvedett balesetett és ott a tűt és a kötszert is ott hagyták a helyszínen.Egy hét múlva meg is találtuk a baleset helyszínén.Az eset nem volt olyan vészes ,hogy ne lehessen összeszedni ráadásul 2 mentőegység volt a helyszínen,tehát ember is lett volna rá.
Gumikesztyű, kötszer valóban szokott maradni a seb. helyszíneken, de a tűt-fecsit NEM HISZEM el! Ennyire felelőtlen bajtársról nem tudok! A helyszín takarítását a rendőrség rendeli meg, vegyi jellegű hulladék esetében a katasztrófavédelem a hivatott eljárni.
(a vasútnál Pl. meszelnek, úgy tudom külön csoport van erre)
A kocsikat mi takarítjuk. Vannak a napközbeni (eset közti) takarítások, és van a heti nagytakarítás, melynek idejére a kocsi kiáll a riaszthatók sorából.
Egy különlegesen "véres" eset után szoktunk kérni állomáshelyre térési időt a kocsi rendbetételéhez. Ilyenkor ugyani a kocsiban is sokminden a padlózatra (is) kerül.
Álláspontom szerint egy életveszélyes esetnél sem most, sem a jövőben nem feladata a mentő személyzetének a helyszínen történő régészkedés, takarítás.
Igen. Az ő feladatuk hivatalosan a halál megállapítása, de a megfelelő papírmunkát a háziorvosnak kell végezni. Ha nincs leadva a kártyája, akkor annak, aki arra területre a területi ellátási kötelezettséggel bíró háziorvos - valszeg ua., mint a tied.
Szóval úgy látom, hogy egyre többen haladnak át a Markó utcán privát célból.
Tegnap meg a kerületi mentőnk piszok lassúsággal indult ki az állomás helyéről. Először kiállt az állomás elé. Aztán beletelt vagy 4 percbe, amíg mindenki előkerült. Már azt hittem, hogy csak váltás van vagy valami ilyesmi. De aztán villogva el.
Kérdésem: mondjatok olyan esetet, amikor ez elfogadható. (Nyilván nem villamos gázoláshoz ment, mert 1. akkor biztosan nem "így" indul, 2. a kerületben nincs villamos, 3. Viszont van sok vasúti átjáró meg forgalmas kivezető utak.)