Keresés

Részletes keresés

prs Creative Commons License 2017.05.13 0 0 49484

Hol tűnt fel?

Merthogy tudtommal sárbogárdi.

Előzmény: ronya1 (49482)
Maory Creative Commons License 2017.05.13 0 0 49483

Thandokan vagy Szalontai vadasztőr? Kinek mi a tapasztalata? Jó és rossz is érdekel! Mindkettőről már olvastam itt. Mindkettő munkája tetszik, de nehéz a döntés... Köszönöm

ronya1 Creative Commons License 2017.05.13 0 0 49482

Ma tűnt fel hogy a révész késes dunaföldvári

Pedig sokszor jártam arra de sosem vettem észre

ronya1 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 49481

még magamnak se sikerült opinelt venni.....

azt hiszem a kertészkés fantázianevűt néztem ki anno, de ez a kivitel sehol nem volt, postával meg nem éri meg

Előzmény: FaZo 76 (49480)
FaZo 76 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 49480

Gondolom ez a kollégád nem is látogatja a Késtopicot.  ;)

Születésnapjára lepd meg egy Opival, azzal is elvagdossa a szalámibőrt, és boldog megint 20 évig!

Előzmény: ronya1 (49478)
ronya1 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 49479

akkor valamelyik nap nekilátok, köszi

Előzmény: bku (49477)
ronya1 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 49478

milyen igaz

egyik munkatársam pillangó késsel eszik, valami búcsúba lőtte 20 éve, még a gyári él maradvány volt rajta

feltűnt hogy nem nagyon viszi neki a szalámi bőrt

excenteres csiszoló koronggal megéleztem, aztán azóta boldog.....

:)

de ha nem éleztem volna meg szerintem még 20 év múlva is ugyanígy használta volna

Előzmény: szabi72 (49476)
bku Creative Commons License 2017.05.11 0 0 49477

Ha két oldalról nyomod neki, elég lesz. 

Előzmény: ronya1 (49475)
szabi72 Creative Commons License 2017.05.10 0 1 49476

Mennyiszer hallottam már, hogy a netes rendelés során nem a kívánt árut szállították ki. Azt azután visszaküldték, másikat kértek helyette, vagy pénzvisszafizetést kértek.

Ez így helyes. Ha rendelsz mondjuk egy Ganzot, és nem olyat küldenek, visszaküldheted, kérhetsz másikat. Aztán az egy hétből hipp-hopp 1-2 hónap lesz...

Ha kézműves bicskát veszel, megnézheted, hogy mit veszel, kinyithatod, stb, majd eldöntheted, hogy kell-e. Ez ilyen egyszerű.

Szerintem kár ezen beszélgetni/vitatkozni.

Van, akinek teljesen mgefelelő Nagy István bicskája. Van, aki számára a Real Steel sokkal jobb.

És van  rengeteg ember, akinek a bicska egyáltalán nem fontos. Kell, hogy legyen nála valami, ami elvágja a kenyeret, de hogy ez egy Ganzo, Spyderco, vagy Révész, az számára tök mindegy. Nem azt nézi, hogy a pénzéért mit kap, csak azt, hogy elvágja-e a kenyeret a kés, vagy sem. Ő nem jár jobban egy kínai tömegbicskával. Mint ahogy nem járna jobban egy magyar rtadi bicskával sem. Egyszerűen azért, mert nem érdekli őt, hogy mivel vág!

Pont mint engem mondjuk a külső winchester. Tőlem lehet x, y, vagy z márkájú. Tök mindegy. Más, vájtfülűbb felhasználó meg összehasonlítgat, kialakít magában egy sorrendet, és úgy dönt egy ilyen, számára fontos dologról.

Szóval ennyi. Hogy minek van létjgosultsága, minek nics, azt meg eldönti a kereslet.

Azt meg hadd döntse már el a vállalkozó, hogy mit és hogyan fejleszt. Talán jobban ismeri a saját piacát, mint az a vásárló, aki mondjuk 10 évben egyszer vásárol(na) nála valamit!

ronya1 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49475

egy ilyen formájú 32es csillag-villáskulcs, a csillagos végét szeretném kiegyenesíteni

kb milyen hőfokon lehet ezt megtenni?, van ilen kis pb gázos forrasztópákám az elég lehet neki?

ilyen tervem van vele:

csak arányaiban más mert ez a 32es bazi hosszú tárgy

ronya1 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49474

azt hiszem 58-59 lett

ha elborul az agyam majd előszedem a 23centis nietót aztán avval bontom a ruszki laktanyát :))

meg is keresem holnap hogy lássam mennyiel elegánsabb az új késem ;)

Előzmény: HerrLaca (49473)
HerrLaca Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49473

Az még egy szöget is kettéüt szerintem,egy csont nem tétel neki.Ez az N690 jó cucc ,meg ha jól rémlik kb 59-60 HRC lett ahogy Lóri mondta nekem.  Én nem tudtam megmérni ,de alapos volt a hőkezelése. 

Előzmény: ronya1 (49472)
ronya1 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49472

megpróbálom a vasat elkerülni :))

a legvadabb a mit terveztem az a csirkecsont lesz, ez egy pecás-túrás kés lesz szóval lesz vele állat boncolás, mivel nem vagyok gyakorlott biztos beleakad a csontba néha

nekem is nagyon bejön, egyedül a nyél simasága lehet zavaró lesz zsíros kézzel, de majd kitapasztalom mennyire tudom nem összezsírozni azt a kezet, nagyvadakat tuti nem bontok vele 1 kecske van a háznál de az a fűnyírónk szóval nem kell félnie ;)

Előzmény: HerrLaca (49471)
HerrLaca Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49471

Ha nem vasat szeletelsz vele szvsz semmi baja nem lehet. Az egy szép kés lett:) Még azt is megkockáztatom jobb lett mint egy eredeti.

Előzmény: ronya1 (49469)
bku Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49470

Következik a sínvas ! :D

ronya1 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49469

sajnos most nemigen van időm tesztelni, de biztatóak az első jelek ;)

kocsisferi Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49468

Nem értem, hogyan kapcsolódik ez a hozzászólás az előzőekhez.

De nem is kell nekem mindent érteni.

Előzmény: ronya1 (49466)
ronya1 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49467

amúgy van stift "szétnyomó" gép is olyan mint egy fúrógép csak lassabban forog, és horizontálisan kicsit billeg a feje

aztán ahogy nyomja lefelé szépen(nálunk levegős)  gyönyörűen elmunkálja a stiftet, ha túlzásba viszi az ember olyan lesz mint egy gomba fej, csak repedezik a széle

a sima levegős kis prés(többféle szegecs fej véggel) csak simán lenyomja csak akkor lehet használni ha a stift pont akkora amekkorának kell lennie, 1mm hosszabb már nem lesz az igazi

szóval hiába gép nyomja akkor is az ember látja-érzi mi a tuti, emiatt úgy gondolom az is kézi munka

Előzmény: ...slr... (49465)
ronya1 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49466

az első bekezdésben kb ugyanarról beszéltünk ;)

az hogy ki mit mond szerintem a csalódottsági szint miatt is lehet

más

amúgy ez a penge lötyögés nem azért van mert a rugó többnyire bazi erős(én pont emiatt nem használtam az újabb fejest) és a stift meg nem bírja sokáig? az nem lehet túl kemény hiszen nem lehetne elverni a végeit(gondolom senki se csinál egy stiften belül 3 edzési zónát)

szóval ha x időnként ki lenne cserélve az a 15 forintos stift akkor nem lötyögne sosem?

a záras bicskáknál meg nem kell túl erős rugó és a sift kb sosem kopik el így nem is tud lötyögni

Előzmény: kocsisferi (49456)
...slr... Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49465

Hát ezeken a képeken pont nem látunk még csak hasonlót sem ahhoz, amiből egy magyar bicska elkészítése áll. Felpattintják a géppel készült pengére és a géppel készült és lakkozott markolatra a géppel készült zárógyűrűt és a géppel készült szegecset, majd egy géppel lezárják a szegecset. Egy pengeegyengető kalapácsolás az, ami egy magyar bicska elkészítéséhez szükséges kézimunka kábé egyszázada. És akkor azt már nem is említettem, hogy ez egy bugylibicska, aminek lóg a pengéje, míg a magyar bicska egy olyan felhúzott, feszültség alatt álló szerkezet, amiben még hatvan év múlva is van annyi erő, hogy önállóan levágja az ujjam végét :-). Nem említhető egy napon a két munka.

Előzmény: H_G (49464)
H_G Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49464

Az Opinel, ahogy direkt mondtam is, manufaktúra, azaz átmenet a kézműves műhely és modern gyár között. Sok mindent gép csinál, de sok mindent munkások, pontosabban munkásnők kézzel.

Előzmény: ...slr... (49463)
...slr... Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49463

Még mindig nem beszélünk egy nyelven. Az Opinelnek köze nincs a kézművességhez, az egy gyár, automata készíti a markolatokat gépi pontossággal, festőrobotjuk van, és lézerrel gravírozzák a pengéket. Nem rémlik, hogy azt mondtam, amit idézel. Nem az van, hogy akinek nincs pénze, az rendes kínai gépibicska helyett inkább trehány hagyományőrzőtől vesz olcsó, kézzel készített bicskát. :-)

Ehelyett az van, hogy itt még sokan nem értik a kézművesség és a hagyományőrzés fontosságát, nem is hajlandók fizetni érte, nem tapasztalták a magyar tradícionális bicskák erősségét és tartósságát, és nem volt még 60 évük, hogy egymás mellett megfigyeljék egymás mellett egy (mondjuk) Coldsteel és egy magyar fejesgörbe életét, használhatóságát és tartósságát.

Előzmény: H_G (49460)
navaro55 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49462

" Ezért úgy vélem, kézműves bicskából csak a jó minőségnek van manapság már létjogosultsága."

Pontosan elmondtad a lényeget.

Előzmény: H_G (49460)
thandokan Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49461

Üdv mindenkinek! 

Tegnap lett kész ez a kis késecske

Anyagminőség 1.4112  56-57hrc

Markolat réz, ébenfa és dió

Penge hossz 120 markolat 120mm

Penge vastagság 3.5

H_G Creative Commons License 2017.05.10 0 2 49460

Te mondtad, hogy "Nem mindenki akar több tízezer forintot kiadni egy késért, az olcsó és használható kategóriát keresi. Nem érdekli, hogy nem pontosak az illesztések, nem záródik középre, észre sem veszi." Nos, ezt a réteget az sem érdekli egyáltalán, hogy kézműves műhelyben készült-e, amit vesz, manufaktúrában mint az Opinel, vagy modern nagyüzemben, mint a Ganzo. Ezért úgy vélem, kézműves bicskából csak a jó minőségnek van manapság már létjogosultsága. A trehánynak nincs, az a vásárlóréteg jobban jár a nagyiparival.

Előzmény: ...slr... (49459)
...slr... Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49459

Egy hagyományos kézműves bicska esetleg nem zár középre. Az is lehet, hogy néhány évtized intenzív használat után már elkezd lötyötni a pengéje. De az enyémek nyolcvan év használat után is használhatók.

Nem is értem, hogy alakulhatott ki a műfajoknak ez az összekeverése, hogy lehet egyáltalán egy nagyipari, CNC gyártott bicskát egy kis műhelyben kézzel reszelt, kovácsolt, rézművelt bicskával összevetni. Aki az egyiknek a kritériumait a másikon próbálja számonkérni, az valahol nagyon el van tévedve. 

Azon pedig kár is lenne vitatkozni, hogy ezek a hagyományos bicskák a kézzel készített technikával használhatók-e vagy sem. Semmilyen más bicska nem bizonyította annyi esetben és olyan hosszú időn át a használhatóságát.

Előzmény: navaro55 (49457)
H_G Creative Commons License 2017.05.10 0 1 49458

De még a 3000-es Opinel is.

Előzmény: navaro55 (49457)
navaro55 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49457

Pl egy 5000 ft Ganzo tökélesen zár középre,nem kotyog/ lötyög, áll mint katiban a gyerek:) és ami e legfontosabb, használható!

Előzmény: antalijozsef (49453)
kocsisferi Creative Commons License 2017.05.10 0 0 49456

No, ha kéményt csináltatok és ferde lesz, valószínűleg megbeszélem a kőművessel, hogy javítsa ki. Ha bizonytalan vagyok az igazamban (bár ennek kicsi az esélye, mert van szemem, meg ismerem a függőónt), szólok a felelős műszaki vezetőnek, hogy nézzen rá a kéményre.

Két dolgot egészen biztosan nem fogok csinálni.
 1. Nem fogom kikérni olyan emberek szakvéleményét, akikre nem tartozik ez (pláne olyanokét, akiket még soha nem is láttam).

2. Nem fogom úton-útfélen  minden kéménynél megállva a kőműveseket fikázni, hogy lám ez is milyen sz@r.

;)

Előzmény: ronya1 (49454)
antalijozsef Creative Commons License 2017.05.09 0 0 49455

Ha valaki olcsón szeretne kéményt csináltatni lehet, hogy járda lesz belőle! :-)

De ha megnézel egy árut és nem felel meg az elvárásaidnak, vehetsz egy másikat akár többszörös áron (esetleg megrendelésre). Lehet, hogy abban is tudsz majd hibát találni, nem leszel elégedett!

Az is elképzelhető, hogy bánni fogod mért vetted 50.000Ft-ért,  amikor vehettél volna 10.000Ft-ért is.

Persze ez mind csak feltételezés, de elgondolkodtató! 

Előzmény: ronya1 (49454)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!