Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A héten a DDK Zalalövő Zalakaros közötti szakaszát jártuk be. Étkezési gombák még nincsenek, de az erdő nedves, gyönyörű a táj, minden kizöldült, szédületes illatok, hangok, érzések :)
Némelyiknek a csúcsa környéke már elég száraz. Fel lehet így használni, vagy inkább ne? Meglepett, hogy nagyon nagyok. Nem tudom nem-e túl öregek, és azért ekkorák?
nem ismert mennyisegi korlat, ahogy altalaban a gombaknal. szerintem akkorakat szedjel meg, amiknek nem kezd el fodrosodni a kalapja. szoval a lathatoan fiatalokat. szerintem sok tapasztalat nincs vele kapcsolatban. en tavaly ettem eloszor, bejott az allaga. javaslom hasonloan elkesziteni, mint a rokagombat.
A vargánya már tavaly április végén is kínnal-keservvel előbújt egy gyorsan melegedő mészkerülő tölgyesben. Ezért nem volt igazán meglepetés, számítottam rá, hogy lesznek felderítők.
Ami meglepett, hogy egy kis foltban cirka 100 darab frissen előtört vöröslemezű pókhálósgomba volt.
Szegény bébi piruló galócára valamelyikünk rálépett... A szemcsésnyelű fenyőtinóruból is csak mutatóba volt az egyik ismert lakcímén. Sok helyet megnéztünk, egyelőre óvatos mocorgás van.
nyar fagomba, illetve rot fagomba pontosan. mindketto csoportosan novo faj. mifelenk a dunaparton a nyar tuskok tele szoktak lenni a nyar fagombaval, a rot fagombat szinten tuskokon talalom, de nem csak az arterben, hanem masfele kivagott nyarakon is.
Sajnos itt nagy a szárazság. Esett egy kis eső, de a szél fel is szárította. Nyár fa gomba volt egy kevés, meg ezt a kis rőt fa gombát találtam. Jó hogy itt lehet olvasgatni, informálódni. Köszönöm.
biztos az lesz. en is szeretnek a hetvegen szedni, van helyem, ahol sok szokott lenni. a csigaragas egyeni kerdes, mennyire viseled el. en azt mondom, hogy ne foglalkozz vele kulonosebben. nedves szivaccsal szepen le lehet tisztogatni mindent a gombarol.
Nagyon köszönöm. Az ellenőr sajnos nem tartózkodik itthon, neki is fotót küldtem. Ő is ezt mondta, de kis városban lakunk, sajnos nincs több ellenőr. Ezért gondoltam megkérdezem itt is.
Ha kukac nyomok vannak a gombába vagy csigarágta azt felszoktátok dolgozni? Tudom hülye kérdés, de szeretném a véleményt hallani.
Az Erdélyi-szigethegységbe mentem át terepfelmérésre. Volt ez+az, de május második felére érnek össze a dolgok. Akkor már egészen más élmény lesz a hegyi erdőkben járni. De így is jó volt. :)
4-én Budapestre megyek a Magyar Mikológia Napjára. Aki látni akar, ott megtalál.
Néhány meglátás a májusi pereszkével kapcsolatban:
Korábban rákérdeztem arra, hogy eső után hány nap kell a mp-nek, de senki sem válaszolt, így kénytelen voltam empirikusan ellenőrizni. A legutóbbi jelentős eső (7,5 mm 4/27-re virradó éjjel) után 72 órával szép, fiatal de már szedhető mp-t találtam (Meg jó pár még túl fiatalt is). Nem vagyok egészen biztos abban, hogy ez a pénteki eső hatása, mert volt néhány kb. 10 cm átmérőjű kiterült példány is, és nehéz elhinni, hogy az 3 nap alatt nőtt akkorára. 24-én is esett arra kb. 1 mm, az is kihozhatta azt a 2-3 idősebb példányt, de 20-án még biztos semmi sem volt ott.
A második meglátás, hogy a mp-t elkészítése során érdemes előbb jól megpirítani, majd csak ezután párolni. Tavaly egy nagyobb tételt pároltam úgy, hogy sok levet eresztett és egy borzalmas lisztszagú, gumiszerű izé lett belőle. Most kizárólag 6 cm alatti zsenge példányokat pirítottam meg füstölt szalonnán és vajon, és teljesen más lett az élmény.
A harmadik meglátás az, hogy érdemes karakteres, erős ízekkel társítani és kisebb mennyiségben használni, annyira intenzív íze van, hogy elbírja. Én ma újhagymával, pirított baconnel, tarhonyával és illatos, tüzes fehérborral főztem meg, a tetejére bazsalikom és felkockázott ementáli sajt került tálaláskor.
Mi felétek vasárnap autóval és gyalog bejártunk úgy egy 50 kilométeres szakaszt, északi oldalakon, ahol nedves volt a talaj sem volt semmi. A Bükkben tegnap voltam olyan helyeken ahol én vagy mások találtak elmult években kucsmagombát, ott sem volt semmi. A fix helyen sem. Bár, én azért még nem temetem a szezont, mert volt már olyan, hogy jó helyeken májusban szedtünk, a májusi pereszkével együtt. De azért gyanús, hogy most is így lesz-e. De a víz az tényleg jóval kevesebb, mint kéne. Látni sokfele a patakok vízszintjén, hogy nem annyi van bennük, mint jó gombás években. Még akkor sem, miután lemegy az eső.
Valóban a vége felé jár a szezon. Volt pár kapitális példány, de már sok a penészes, pedig ez egy "késői szüretelésű" helyem. Az aszályhoz képest az íkg kárpótolt azért, hogy a szezonom amúgy betli volt, bevált csehes hely csörgött, pkg helyett cserepesre szikkadt rétek, még az árterek is szárazak voltak. A mai találat egy olyan foltról van a BH-ben, ami dacol a szárazsággal. Párszáz méterrel arrább lévő, tavaly jól működő foltokon semmi nem volt idén.
Bár ne legyen igazam. Borsodi tapasztalatom szerint a száraz ősz és a még szárazabb tavasz együttes hatásának következtében elkönyveltem, hogy kimarad nálunk a kucsmaszezon.
Nagyon mély és víztartó völgyekben cseh kucsmát még találtak a MIGE tagok, de én pl. Keleméren egy szemet sem, pedig ismerem a helyet, nem is beszélve a pusztairól.
2 napja ismert ízletes kucsmagomba helyet csekkoltam ott sem volt egy darab sem, bár a facen láttam 1 borsodi példányt. Ahogy előttem írták, ha keresed meglepődhetsz. Magam feladtam még a reményt is, inkább májusi pereszkére gyúrok, hátha az eső azon még segít.
Horány környékén van ízletes, bár a legjobb részeket már régen tarra vágták, március végén pedig egy ismerős szedett a Szigeten csehkucsmákat, azt nem árulta el, merre.
Hál istennek már Hevesben is esett elég eső az emult 2 napban, jól fel van ázva a talaj. Ha eddig nem jöttek elő a kucsmagombák, hány nap mulva érdemes keresni?
Köszi. Csapadék alapján a Vértes egy kicsit jobbnak tűnt a Budai-hg.-nél, de végül nem jutottam el odáig. A kosaradat elnézve inkább oda kellett volna menni :)
Kedves lilapereszke! Nekem a mésztufa minták jobban tetszenek,mint a kucsmák. Az előző posztot Podaxisnak szántam,de jószívvel neked is kölcsönadom.Puszi.
Nagyon örülök,természetesen megyek.Végre,miután volt kísérőm az erdőben,csak szembe jött velem egy kucsmagomba. Én láttam meg ,fel is ismertem Juhééé....
Felénk óriási a szárazság. Aggteleken járva felkerestem volna egy patakot, de csak a hűlt helyét találtam, sajnos csak a patakba lógó gyökerekre rakódó mésztufa mintákban gyönyörködhettem, mintha kucsmagombák lennének :-).
Egy kis meglepetéssel készülök szerdára az MMT-ben, amit tőled lestem el. A közös németkéri nyelespöfizésünk is szóba kerül. Nekem az is örök emlék marad....
Én még az idén nem is láttam kucsmagombát,pedig szerettem volna.Nem bánom,mert a tavalyi élmény kucsmázásom marad meg örökre,jövőre ugyanis már nem biztos,hogy meglátom őket.Az ember megtanul ,eddig fontosnak hitt dolgokról lassan lemondani.Egy gonddal kevesebb.
Hihetetlen, de végre én is tudok friss gombákat mutatni Békéscsaba területéről. Nincs sok, most indulgatnak, de olyan csoda is előfordul mint a harmadik képen szereplő pusztai kucsmagomba. Sajnos idén nem lesznek tömegesek a kucsmagombák. Ez a példány mindenre elszánt tenyésztest produktuma.
ez itt a lenyeg szerintem: „un médecin les déclarait tous deux empoisonnés par des morilles vénéneuses”. amugy tenyleg jo iras, barany meg van boven, erdon-mezon...:)
del-alfoldhoz meg a budai.hegyseghez nem tudok hozzaszolni, csapadekilag nem tunik remenytelennek. en itt a lapalyon talalom oket, bar ki kell talalni mindig hogyan huzodik el a talajviz. ellentetben a tobbiekkel nekem csak 1 allando helyem van, viszont otleteim mindig vannak es bejonnek neha. szoval menni kell 25 km-t megint es megint, vagy 50-et. a szil nem egy rossz megoldas, minel fiatalabb, annal jobb gyakorlatilag. ket kosar pusztait is osszeszedtem onnan, aztan eltuntek. dehat a gombak is csak olyanok mint az emberek, egyfolytaban szaporodni akarnak, es ha erre egy kis lehetoseg is van meg is teszik.:)
Bp, autó nélkül, illetve alkalmilag látogatok a Dél-Alföldre. Tavaly volt az első kucsmaszezonom, akkor összejöttek a csehek (D-Alföld) és az ízletesek (Budai-hg), pusztaira nem volt időm. Idén gyalogoltam 25 km-t pusztai + esetleg hegyes reményében (Pszkereszt - Csobánka - Pbjenő vonalon), de csak betonkemény száraz rétek voltak, még a patakok medrében is alig csordogált valami. Amúgy nagyjából jó irányba indultam?
Remélem ez a csapadék még beindít valamit, úgy tudom az ízletes szeret ugyanott előjönni, legalább arra van már helyem.
Olvastam valamikor ,hogy a kucsmagombát(ízletes alakkör) régen szilfagombának hívták főleg Erdélyben.Ezen felbuzdulva 3 termőhelyet is találtam szil -szil fehérnyár ültetvényben homokon.A mostani erdőgazdálkodás előtérbe helyezi az őshonos fafajok telepitését az alföldön ,így a szilét is ez reménykeltő lehet a jövöre és a kucsmagombára nézve..
hat olyan 200m-re csapott bele a fuzfaba, csak ugy fustolt. de akkorat szolt varatlanul, hogy majd becsinaltam. elotte csak felhovillamok mordulasat hallottam, de ez lecsapo volt a javabol. most mar ertem, miert ritkulnak a fuzfak a reten. nem csak a gombabetegsegek miatt.:)
Azt kérdezném a tapasztalt kucsmagombászoktól, hogy az ilyen száraz szezonkezdet után a napokban lehulló csapadék még előhozhat-e pusztai vagy hegyes kucsmákat, vagy ilyenkor már csak az ízletes megjelenését segítheti elő, és ahol nem jött elő, ott már nem lesz pkg vagy hkg? Ha előcsalhat új példányokat az eső, akkor nagyjából mennyi idő szükséges ehhez, 5-7 nap, mint a vargányánál, vagy gyorsabb, lassabb? Köszönöm a tippeket.
aaaa, jol sejtettem! egyszer talalkoztunk anno, sok-sok eve, amikor csevharaszton megejtettuk a csoportos csehezest. mar nem emlekeztem az abrazatodra :)
Mi tegnap 13 óra körül voltunk ott. Egy teremtett lélek sehol, de az ajtó nyitva volt, szóval bementünk. A portás bácsi végig vezetett bennünket a sötét folyósokon és kinyitotta a kiállítási termet majd jó szórakozást kívánt. Kissé eldugott helyen van, nincs túlreklámozva.
Hazafelé meg arra gondoltunk, beugrunk a Természettudományi Múzeumba, ahol a múzeum és a MGE közös kucsmagomba napot rendezett. Sok látogató volt és rengeteg kucsmagomba :)
Ma a Vértest jártuk medvehagyma és kucsmagomba után. Hallottuk, hogy Móron a napokban nyílt meg A Vértes gombavilágáról a Lamberg-kastélyban Koszka Attila kiállítása. Kis kitérő volt csak, így beugrottunk. Az őrön kívül ugyan nem volt senki, de egy nagyon színvonalas, látványos, érdekes kamara kiállítást nézhettünk meg.
Felénk sem oldotta meg; 2-3mm esett, ami rövid időn belül felszárad. Most már csak a szerda-csütörtöki csapadékban bízhatok (ha akkor sem jön, lassan a kucsmaszezon szempontjából mindegy lesz), vagy abban, hogy találok olyan lelőhelyet, mint heyderia, ahol a szárazság ellenére előjönnek a gombák.
Remélem hamarosan lesz szerencsém egyhez nekem is! Eddig csak pusztait, csehet, fattyút és ízletest találtam, de hegyeset még soha. Mindig elkerüljük egymást! :-)
alfoldon jellemzoen nyarasban, dombos-hegyes videken korisben. jelenleg szarazsag van, ugyhogy az ismert elofordulasi helyein is csak keves van. vagy nincs. de az biztos.
"A videóban elmondja Kuntár Roland, hogy egy átvonuló hidegcseppnek köszönhetjük az égi áldást, ami megoldja a szokatlan, tavaszi aszályproblémát. A Dunántúlon már péntek délelőtt elkezdett esni az eső. "
Egerben este 21:00 körül esett, kb 15-20 percet, de nem intenzíven, majdnem szemerkélve. Kíváncsi vagyok ez hogy fogja az aszályt megoldani. Most néztem ki, már fel is száradt.
nem a meglevot kell nezni. kaland kell, meg szerencse. amugy kivancsi vagyok, hogy ez a vonaglo front, mit csinal, ha nyar lenne mar dorzsolnem a tenyerem. de ugy latom nem huz ki minket a csavabol.
Ha te el akarsz adni általad készített bort Magyarországon, ahhoz mindig kell hivatalos borvizsgálati jegyzőkönyv, és határozat. Neked azonban nem kell ehhez akkreditált laborral, és laborvizsgálathoz megfelelő képesítéssel rendelkezned.
Nem az árusnak kell gombavizsgálati papírt kiállítani (bár ha éppenséggel szakellenőr, akkor magának is kiállíthat), hanem bármelyik nyilvántartásba vett szakellenőr megteheti ezt. De ez eddig is így volt.
Ja, akkor ez most azokra vonatkozik, akik árusítás céljával szedik. Valahogy nekem az jött le, hogy mostmár mindenkinek kell vizsga aki bármilyen céllal szed.
Viccet félretéve, a szabályos árusításhoz eddig is kellett szakellenőr által kiállított papír (mostantól csak egyféle kell majd). Nem tudom a cikk írója, miből szűrte le ezt a magvas következtetést. Amúgy már Agrárminisztériumnak hívják a tárcát :)
az lehet, mert amugy ha megnezed a PDF verziot, akkor abban minden egyes 2011-ota modosult fejezetet labjegyzettel jelolnek, es abban sem szerepel az ominozus i) pont :)
A kis mutató ujjak valóban az időbeli változásokat mutatják, a jogszabály élete során. A teljes visszafelé keresést (időgép),valamint az összes egyéb megjegyzést a változás miértjére, úgy tudom csak a jogtár előfizetők számára lehetséges.
Nekünk bőven elég, ha a mai napon hatályos, valamint a jövőbeni változásokat beépítő verziót felkínálja az ingyenes hozzáférés. Szerintem április 16-tól már csak az akkori "mai napon hatályos", tehát csak az új verzió lesz látható.
koszi szepen, ez hasznos, hogy az uj verzio elerheto egyben. viszont nemi zavart erzek az eroben. a linked tetejen azt irjak, hogy a jobbra-balra mutato ujjak a multbeli es jovobeli valtozasokat jelolik. nos, lehet, hogy rosszul ertelmezem, de a most kiadott rendeletben az 1§ i) pontja nincs megemlitve hogy valtozott volna, de az oldalon megis valtoztatottnak van jelolve. nem neztem az az osszes ilyen bejegyzeset.
Tegnapi nappal megjelent a MK-ben a régóta várt vadontermő gombás rendelet módosítása, szakellenőröknek, oktatóknak fontos. Többek közt, újabb fajokkal bővült az árusítható fajok listája.
Némileg módosult a földalatti gombák gyűjtéséről szóló is.
Én egy helyre mentem ki még szombaton és olyan 70 db-ot gyűjtöttem, közte volt 8 cm-es süvegű is. Homokon, ami meglepően nedves volt, de inkább a hőmérséklet különbség miatt párában volt a hely reggel fél nyolcig.
tegnap en is talaltam rendesen, pedig nem is kerestem. csak gyalog mentem a tarnok-diosd meccsre, erdekes hogy izletesnek nyoma sem volt, elvileg majdnem ugyanott nonek.
4 helyet csekkoltunk ma. egy cseheset, egy pusztait, egy hegyes es egy vegyes cseh-hegyest. csak a hegyesben jartunk sikerrel, de ott meglepo frissessegben diszelegtek. mindenhol nagy a szarazsag. ahol a mult hetvegen mar szepen voltak csehek, az most szaraz. 8-10 darab szaradofelben levo kucsmat leltunk.
Itt az megvan, olyannyira hogy még földtani bemutatóhelyek is vannak erre ilyen témában, de mégse találok errefele. Hasonló helyeken nézem mint a fotóitokon. Hegyes, kucsma, simasüvegű már akadt horogra, ez mégsem. Bár az sem kizárt, hogy nem jó időpontban keresem. Tavaly is 1-2 héttel utána jelentek meg itt, mint ahogy ti feltettétek a képeket.
Ezeket ti Pest környékén találjátok ugye? Van itt felénk Észak-Hevesben is egy térség ahol ilyen a talaj, de még sose találtam pusztai kucsmagombát. Azon gondolkodtam nem-e azért lehet Pest környékén ilyet találni, mert az Oroszországból jött kamionok a kerekükre tapadt földdel behurcolták ide a spóráját, és mivel arra megy az autópálya, meg a főváros logisztikai központ is, ott szétterjedt a levegőben.
6-kor mar a tetthelyen voltam. otthagytam mindet, megnezzuk egy het mulva. olyan 15 darab korul talaltam az egyik helyen. aztan atmentem egy regi teruletre, ahol az elso pusztaiaimat talaltam sok eve, de ott nem volt semmi.
Látom... a mostani futás a szerdát-csütörtököt talán még lentebb vette, de péntekre komoly mennyiségűre növelte a csapadékhajlamot (a szombat-vasárnapot meg még nem érdemes nézni). A gfs meg egész biztató, szerdai kezdet után erősebb csütörtököt-pénteket mutat csapadék szempontjából. Szóval én eléggé bizakodó vagyok; a gond csak az, hogy a nagy szárazság miatt jelentősebb mennyiségű eső kellene, ami egy rossz forgatókönyv esetén esetleg nem valósul meg - ez benne van a pakliban. Viszont a makrohelyzet jól néz ki, jövő hét első felére egy mediterrán ciklont is pedzegetnek... ránk futó csapadékkal. Van azért pozitív jel bőven.
ahol ultettek, nagyon kucsmas helyeknek tunnek, de a csaszarfarol semmi tapasztalatom sincs. a szilek meg mar bizonyitottak, bar azokhoz is iszonyatos szerencsem volt. ha nem olvasok valami amerikai cikket -aminek a 3/4-et nem ertettem, akkor nem botlok bele eletem egyik legjobb gombaelmenyebe. az a lenyeg, menni kell.
Attól függ, mit akarsz ezekkel kezdeni, milyen terület, mekkora terület, egyáltalán merre van. Díszfát akarsz ültetni, vagy erdőt telepíteni? ... stb. Amit említesz az két "divatos" faj, az egyik a császárfa hibrid (="csodafa"), a másik talán a turkesztáni szil egy fajtája ("csoda sövény")!
Morchella importuna: 2014-ben lelt gombák kapcsán merült fel a gyanú, amit francia ismerőseim DNS vizsgálattal megerősítettek, 2015. áprilisában egy előadásomon be is számoltam erről és be is mutattam ezt a fajt. Azóta Dima Bálint is szekvenált itthoni gombákat és neki is ez az eredmény jött ki. Viszont nem csak ez az egyetlen kucsma, ami mulcson nő nálunk, genetikailag van egy másik is, aminek közlése folyamatban van. Tavaly csak kevés helyről jelezték ez utóbbit, de nem sikerült a "nagy zabálás" előtt elérni a gomba találóit. Idén meg a nagy szelek:-( Még április közepéig előjöhetnek.
Na éppen ezt tapasztaltuk mi is az urammal. A tókertet tavaly beborította a friss mulcson kinőtt kucsma. Most egy darab sem nő benne... De akkor azt nem értem, hogy mitől pusztul el a mulcsban lévő gombafonal?
nem tudom, hogy kutatjak-e az okot, hogy miert terem a mulcson. nezd vissza a nagypapi altal jelolt hozzaszolasokat. az viszont jellemzo, hogy csak az elso evben terem. erre konkret peldat tudok mondani, amit itt masok is meg tudnak erositeni. amikor a koki terminal elkeszult, az epulet kornyeket es a tetorkertet is mulcsoztak. az elso evben az epulet kornyeken kaszalni lehetett a kucsmat, a tetokert is telisteli volt vele. a masodik evben 0, azaz 0 darab nott. es azota sincs.
szaraznak gondoltam az agyagot, de nem az. hajnalban komoly harmat volt. saros lett a cipom. pont jo a pkg-nek. ha kicsit megno a turbolya, akkor abban 15 centis cskg-k is lesznek.
Én úgy tudom ami a kertben mulcson nő az nem a hegyes kucsmagomba, hanem egy másik fajta, M. Importuna. Egyszer szedtem én is ilyeneket, de mikor látta valaki egy amerikai gombászfórumban a képeket, egyből rávágta, hogy ez a fajta.
hat en is, de lassan a tobbi kucsmaet is, eszmeletlenul kiszarad a levego delutanra. hajnalban meg ossze-vissza fagy. nagyon rossz ez nekik. arra gondoltam megnezek szazhalombattanal egy szigetet, de azt nem lehet mindig megkozeliteni. illetve a lelkiismeretes locsolo onkormanyzatoknal bamulom a hegyest a mulcson.:)
Köszönöm, velük még nem kerültem közelebbi viszonyba, tavaly találtam először két darabot, azok fehér nyár alatt voltak. Nagyon megörültem nekik... idén szerettem volna kicsit jobban rájuk mozdulni, de hát az időjárás egyelőre másként gondolja.
hat valoszinuleg volt ott valami tolgymaradvany, legalabbis alul es lathatatlanul. errol is lehetne irni valami tanulmanyt, de kinek van annyi elete, hogy tolgyesekre telepitett fenyvesekben keressen csaszargombat.
Inkább a talaj adottságaitól függ, nem attól, mi van rajta. Legelőn is van, de találtam már művelt területen (lucernaföldön) és előző ősszel fölszántott földön is.
naná, mint ahogy van egy ismerosom, aki egy rakat csaszargalocat szedett ossze fenyvesben. azt persze nem tudni, milyen fak voltak ott elotte. amugy a legnagyobb pusztais lelohelyem is erdoben volt, eszuk agaban sem volt kivandorolni a mezobe.
Ezek a pusztai kucsmák beszökdösnek az erdőbe is az agyagos rétekről. Ezt Budakeszin is tapasztaltam, amikor egy fekete fenyvesben pusztai kucsmákat találtam, utána mentem ki a rétre, hogy körülnézzek ott is. Az erdőben többet találtam, mert ott senki nem kereste. :-)
Ettől függetlenül a kérdésre a válaszod OK, hiszen fenyvesben találtad :-)
Ez nem művelt terület volt, ahol a hegyeseket találtam, hanem egy régen népszerű, de már az erdő által visszahódított gyümölcsös domboldal. Nyomokban itt ott megmaradtak gyümölcsfák az erdőbe vegyülve, ott voltak alattuk. Én inkább erdei környezetnek mondanám ezt. A talaj meg szerintem homoktalaj volt, olyan ártéri jellegű.
Olykor akkorára nőnek, hogy az ember ízletesnek gondolná, amíg nem ér közel hozzá. Akkor kell a mérce tartalmát gyorsan nullára csökkenteni és egy másikat szolgálatba helyezni.
Megjelent egy cikk a szegedi gombászok vezetésével készült kutatás nyomán, amiben Heyderia topiktársunkkal részt vehettünk, mint egyszerű gombagyűjtők. Nem könnyű olvasmány de igen érdekes.
egyebkent itt ligeten a kortefakat szeretik, amugy meg 2010-ben a meggy meg a szilva nyert. a meggy brutalis volt, de akkor nem lehetett 300 metert kerekparozni, hogy ne talaljak kucsmat.
Ibolya van, kucsmagomba egyelőre nincs a nyárfa ligetemben, ahová 2007 óta járok csehezni. Ha nem kapnak esőt, nem tudnak megnőni. Biztosan rejtőzködik néhány példány a száraz avar alatt.
ez erdekes info. nekem ilyen kornyezetben eddig csak ikg jutott. hkg-t muvelt teruleten meg nem talaltam, ott csak ikg ees pkg volt a nyero. foleg diosban, de igazabol a novenyzet mindegy, agyag legyen es kesz (pkg).
Én is eddig gyümölcsösben találtam hegyes kucsmagombát, régi, elvadult kertek maradványaiban, azt nem néztem meg mi lehetett, talán ringlószilva. Meg egyszer kökényesben.
jo ahhoz a diofa is, cseresznye, mandula, stb... persze tenyleg inkabb a nyarasokban boklaszik az ember. de olyan helyeken talaltam mar, ahol nyarfa sosem nott.
Most még többé-kevésbé esetleges lehet az előfordulásuk, mivel a legtöbb kucsmagombaféle fő termőideje kora tavasszal, ill. áprilistól elejétől vagy közepétől június végéig tart, és márciusban még eléggé esetleges az előfordulásuk. Az a helyzet, hogy ezek a gombák nemcsak szükséges mennyiségű csapadékot és talajnedvességet, de a nekik kellemes tavaszi hőmérsékletet is várják. Ezért van az, hogy márciusban még csak esetlegesen, de áprilistól kezdve már a tőlük megszokott átlagos termőmennyiségben fordulhatnak elő.
És az sem mindegy, hogy hol keressük őket. Erdőszéleken, pl. lomboserdők szélén, erdőkben, bokros vagy ligetes helyeken, réten, legelőn, patakparton, vagy kertekben, televénytalajokon, pl. agyagos televénytalajon lehet rájuk lelni. A termőhelyet illetően nagyjából ez a kucsmagombák "ízlése", ezeket a helyeket kedvelik a legjobban. Az Ízletes kucsmagomba pl. a lomboserdők szélét, a ligeteket és a kerteket, a réteket, és a patakpartokat kedveli, és általában az agyagos televénytalaj tetszik neki a legjobban.
Várom már hogy mikor találok ízleteseket, mert miután belül üregesek mint minden kucsmagomba, ezért töltött gombának nagyszerűen alkalmas, pl. darált hússal is meg lehet őket tölteni és úgy megsütni, megpárolni, vagy épp megfőzni, csak éppen egy kiadósabb ebédhez aránylag sok kucsmagomba kell, mivel az ízletesek pl. csak kb. átlagosan 5-8 centi magas és kb. 4-8 centi széles termőtesteket tudnak növeszteni; és ezt is akkor várhatjuk leginkább, ha a nekik kellő mennyiségű csapadék a termőidejükön belül már lehullott, és itt is a többször ismétlődő közepes esőket kedvelik, mert ez az ami tartósan át tudja nedvesíteni a termőtalajt, márpedig a gombák micéliumának ez az ideális csapadékforma és csapadékmennyiség.
A kertekig itthon is el tudok sétálni, de az erdős vidékekhez már autóba kell ülnöm, mert az Alföld északi peremén lakok, és a hegyvidéki erdős-tisztásos termőhelyekhez kb. 75-85 km-t kell autóznom. De mivel szeretek kirándulni, most tavasszal is tervezek kiruccanni valahová. Itt az alföldön is vannak erdők, de azok inkább akácosok vagy nyíresek. Ilyen erdőkben is jól megteremnek a kucsmagombák, vagy inkább a hegyi tölgy- és bükkerdőket, esetleg a fenyveseket szeretik jobban?
az a kerdes, hogy eme nehany millimeter elott mennyire volt szaraz az alsobb resz. mert barhova nezek, tocsakat latok, de a lenyeges (nem cseh) kucsmagombakra igy sem latok sok eselyt, de ido meg mindig van, csak egyre szorit. elmegyek szedek valamilyen entolomat, azok mar kint vannak, aztan hatha utamba akad valami erdekesseg, az ittasellatokon kivul.
A péntek-szombati csapadékban is lehet reménykedni, meg abban, hogy az elmúlt napokban a levegő párás volt, a szél lecsillapodott. Szóval vannak biztató jelek... A vadászösztönt meg feltáplálta a téli szünet.
Hát igen, a hétre korábban jósolt csapadékmennyiség is kevesebb lett, ami miatt egy kicsit reménykedtem. Ráadásul jövő hétre felénk tolódik egy szép nagy anticiklon a modellek szerint, ami "nem nagyon" kedvez az esős időknek. Én úgy látom, hogy a jó karakterisztikumu helyeken egy korai, nem túl nagy mennyiségű hullámot el lehet csípni az elején csehekből, talán pusztaiból is. Aztán pedig várni kell a kiadós esőt. Egész februárban alig esett, és márciusban sem nagyon idáig (legalábbis a környékünkön), csak nem tart ki ez a rossz sorozat április végéig...
a kozseg teruleten meg nem talaltam cseheket, kicsit odebb kell menni. igaz hegyes sem akadt sokaig az utamba, aztan elmentem izletes csiperkere, es majusban sikerult osszefutnom egy rahedlivel. ugy latom, hogy nagyon szeretik a kucsmak, ha megbolygatjak a talajt. de ezt bebizonyitani nagyon keves egy elet. arra gondolok, hogy nagyon sok utat csinaltak meg ittend, aszfaltoztak, ertelemszeruen felforgattak mindent, es ez valamiert jo nekik. ez csupan egy ostoba teoria, ami bizonyithatatlan, de en azert ellatogatok az ilyen helyekre.
Köszönöm az infókat. Akkor talán ártéren/nedves helyeken lehet remény Bp. környékén. Jó lenne pár kiadós eső, de egyelőre nem túl biztatók az előrejelzések. Az idei év fényében kezdem értékelni a tavalyi szezont, akkor igaz, hogy hideg volt, de rendkívül csapadékos február és március, csak az április volt száraz és meleg. Most viszonylag meleg van, de nagyon száraz volt a feb-már. Remélem, áprilisra behozza annyira, hogy legyen íkg, csehek nélkül kibírom.
nalunk csak belvizes reszek vannak, azoknak a szele mindig jo, de csak izletesre. cseh meg pusztai nem no ott. illetve van meg egy varazslatos pusztais hely, de nehany eve az is rakoncatlankodik, ha van, ha nincs eso. de a lenyeg, hogy jarva a nem megszokott utakat en is latok meg boven nedves teruleteket, de ez nem lesz sokaig igy. az idojaras ugy dontott, hamarabb jottek a bojti szelek, es messze meg aprilis 21.
Nem tudom, milyenek most az árterek a Dunán, de a Tisza mentén a Dél-Alföldön még az ártér is porzik. Belvíz se nagyon van. Az is igaz, hogy itt már ősztől jóval több csapadék hiányzik a talajból. Járt valaki Duna-ártéren a Szentendrei sziget magasságában? Arra mi a helyzet?
maradnak az arterek, meg a belvizes teruletek. nem sok remenyt latok, csak annyit, hogy meg nem keso. eso, gyakorlatilag semmi, es ilyen huvosben meg a modellek sem tudnak annyit tevedni, amennyi nekunk kene.
hat eso nem latszik, ilyen 60-100-as szellokesekkel meg plane nem megyunk sokra. meg jo, hogy nem vonatozol, ma reggel lett volna nemi problema a kidolt fak miatt.
Hétvégén én is megnéztem a pusztai és cseh kucsma lelőhelyemet. Semmi nem volt; de a nyárfásban a vastag avar alatt még nyirkos volt a talaj, ami jó előjel, mert azt mutatja, hogy sok csapadék nélkül is lehet termés - ez az előrejelzések szerint meg is lesz. Mindenesetre a jövő hétvége még véleményes szerintem, az erősebb lehűlés miatt.
koszi :) en ma csak ezt tudtam fogni (le volt ertekelve, maskepp nem vettem volna meg, van a hutoben boven). kecske melle lesz, husos-gombas tesztat fogok csinalni. lasd meg mit foztok...
Nem voltak ott élők, erre a helyre én szórtam a csírázóképességüket megőrző magokat. Nem dolgoztam a talajba, csak elszórtam őket a kiválasztott helyre. Azt láttam a következő évben, hogy kikeltek, de utánna pár évig nem néztem már őket, csak most újra. Gondolom hogy pár év alatt virágzó egyedek erősödtek és azoknak az elszóródott magjaiból keltek a második képen látható kicsiny levelű példányok.
Ebböl nem derül ki nekem, hogy a vetett magok életképesek maradtak-e, vagy az eleve ott élök nyílnak most.
Én most próbáltam magokat csíráztatni, mert az idén nem láttam öket kijönni, de nekem nem sikerült. A régiek idöközben viszont mégiscsak elöbújtak, de nem virágoztak. Máskor ezek a z elsök, már januárban, még a hóvirág elött.
Kb. öt éve szedtem Téltemető magot és nem vetettem el azonnal. Egy évet állt becsomagolva. Próba képen és remélve hogy csírázóképesek maradtak elszórtam őket egy cseresznyefa alatt nyírt gyepbe.
A héten néztem meg őket
Sok nem virágzó fiatal növényke fejlődik valószínűleg a cseresznye alatt az előző években virágzott egyedekből.
Közel húsz virágzó példánnyal a telepítés eredményes
lehet, hogy rosszul emlekszem, de mintha heyderia szedett volna somogyban, az meg nekem delnyugat. majd megmondja, ha olvassa. egyebkent cseh biztos van zalaban is.
sztem delnyugaton nincsenek kucsmak. meg sosem jeleztek onnan ide a topikra az elmult szuk 20 evben. emlekeim szerint. jo helyen lakunk :) van ugy, hogy befigyel a kosarba a cskg, ikg, pkg, hkg, fkg. ez utobbi kivetelevel mar tobbszor megtortent az egyuttallas.
ha valaki tud delnyugaton helyeket -marpedig te tudsz- , akkor meg nem kell elkeseredni, meg amugy sem, talaltam mar aprilisi esobol ket kosar pusztait 2012-ben. most voltam kint, es meg a steppicolas helyek nem szarazak, de a kilatasok tovabbra sem jok. viszont a kiszaradas meg a hidegsokk meglesz, a csapadek viszont egyelore delnyugaton akar majd esni.:)
2018-as kucsmagomba szezon nagyon jó volt, de sokkal csapadékosabb volt a tél. Olyan sárban mentem az elsők után, hogy majd ott maradt a dagonyában a gumicsizmám. Idén ez a rossz szél a kevesebb téli csapadékkal... rettenetes párosítás. A mélyebben fekvő részeken itt-ott lesz cseh kucsmagomba, de a szélnek kitett mezőkön nem igazán számítok pusztaira. Ja, én még mindig dél-keleten pazarlom a fogyó életidőmet. A klímaváltozás kinyírja a szakmámat, aztán engem is. XD
ott nincs, bar a jobbra vagy balra foldrajzi dologban nem ertelmezheto,. amennyiben a duna folyasarol van szo... akkor a dunatol keletre gondolsz. szoval az elet a dunatol keletre legfeljebb az izletes varganyarol szol a dolog, persze a csapadekadatok mindent atirhatnak.
en azert ma kora reggel, vilagosodas utan kineztem egy meleg, agyagos reszre. meg 0. a cseszlovakokat a jovo heten csekkolom, hatha osszejon egy kis loporkolt furjnyelvvel :)
ez alapjan, meg az altalam latott modellek alapjan szaradni fog. igaz, ahogy tavaszodik egyre nagyobb az esely, hogy ezekbol az 1mm-ekbol 10 is legyen, bar a 0-nak is.
Én a Háromszögletű likacsosgombától (Onnia triquetra) „aléltam” el örömömben, sajnos anyagom nem maradt belőle. Még sosem láttam, fenekére fordítva csodálatos.
Szia Bovista! Tudnál nekem adatokat adni hozzá, senki nem tett el belőle? Plusz a készült képeket is el tudnád küldeni? Köszönettel Heyderia
Jól sikerült a TIT hétfői előadása, amely idén az első volt. 62 fő, ami nagyon szép szám volt kíváncsi Kiss Zsuzsanna remek hangulatú előadására, gombákat is hoztak, homokról például a buckaközi tölcsérgombát.