Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A fölső képen és a harmadikon gyapjas tintagombák szerepelnek, különböző korúak (a 3.-on levők fiatalok, az 1. képnél látod a "tintásodási" folyamatot a kalap alján).
indulgatnak a helyeim. nem volt sok, az is küzdős, de sokat rontott a helyzetemen, hogy ahogy leparkoltam és kiszálltam, egy kolléga épp két ládányit rámolt be a csomagtartóba...
Szépek, tele van az erdő gombával, mindenfélével :) szedtünk mi is tegnap két nagykosárral a Mátrában. Nagy őzláb, Ízletes, Bronzos és a rengeteg a friss bimbós pöfi (én imádom) némelyiknek hosszú tonkje is nőtt, a korallgombabából mi is láttunk sokat meg ezerféle színű galambgombát amit mi nem szedünk. Meghozta a sok eső a fajgazdagságot, a héten meleg idő várható és lesz esély a hétvégén is szedni remélem.
...Rizikét össze lehet téveszteni más gombával ? ...
Termőhelyen nem, a nyírfa szőrgomba nagyon hasonlít hozzá, - de nomen est omen, ez nyírhez kötődik."
A termőhelyen is nagyon figyelnie kell a gyakorlatlan szemű embernek.
Pont ma láttam ilyet.
Adott egy tölgyes-bükkös-gyertyános őserdő. Ebbe beletelepítettek egy lucost, de valamilyen véletlen oknál fogva, a lombos erdő és a luc határán áll pár tucat erdei fenyő. Minden átmenet nélkül a bükk alól belépsz a kéttűs fenyő alá. Nincs elválasztó földút, semmi. Fák távolsága öt lépés.
Mostani helyzet szerint kaszálni lehet a lombosban a sárgulótejű tejelőgombát, de tényleg elképesztő mennyiségben. Az esőtől jól meg is nőttek, méretesek, nem a szokásos csenevész vackok. Felülnézetből simán rizikét mutat a kalap.
Lényeg: minden átmenet nélkül összekeveredik az ízletes rizike ezzel a tejelővel. Egyszerre van ott most mind a kettő.
Szerintem a kertben ugyanúgy védett, mint bárhol máshol. Tehát nem.
A kertben nő, tehát tulajdonomnak tekinthetem akár, de ettől még védett.
A védettség szerintem azt jelenti, hogy az ember hozott egy szabályt, tulajdonképpen az emberi fajtól magától védte meg. Naná, a kukacoktól nem tudjuk megvédeni. Tehát ha egy védett kukac eszi a védett gombát, arra nem tudunk szabályt hozni, főleg betartani nem.
Ha egy védett madár berepül a kertembe, fészket rak, az akkor is védett, ha itt szemtelenkedik. :)
Más kérdés viszont, hogy gombák esetében mit is védünk! Ezt már kitárgyaltuk itt szerintem.
A termőtest védelme önmagában semmi, mert
1. a termőtest elfogyasztása nem teszi tönkre magát a gyökérkapcsolt gombát
2. ellenben ha nincs ott a gomba és kivágják a fákat vagy felszántják, azt nem tiltja semmi, tehát úgy hülyeség az egész gomba védettség, ahogy van.
Én biztos nem forgatom fel ott a földet a kertben, ahol a császár fejlődik. Tehát védem.
Sárga harmatgomba a második és harmadik is (van spóraalbinó változtata ia), a negyedik Agrocybe. Susulyka nem nő réten, csak akkor ha van mellette valami mikorrhizaképző fa-cserje. Amit te szedtél, azok mint szaprotrófok.
Én csak sok sikert kívánhatok, bár erősen kételkedek a dolog hasznában.
Végül is azt teszel, amit jónak látsz, nehogy úgy vedd, hogy beleszól innen valaki.
Nézd, én elmesélem az én példámat, mert az is különleges. Nem azért írom, hogy letörjelek, de meglátod mindjárt.
Van telkem, erdővel határos, ahol annyiféle vadon termő gomba nő, hogy egy kezemen nem tudom megszámolni, de talán kettőn se. A lábujjaim is kellenek hozzá. (és minden ujjam megvan)
Van a telken fenyőfa, tölgyfa. Hosszú évtizedek óta szórom ki a vargánya, rókagomba hulladékát a fák alá.
Semmi eredménye.
Ezzel szemben 5 féle tinóru, 2 féle galóca, őzláb, 3-4 féle galambgomba, pöfetegek virítanak, amikor akarnak. Van egy rakat csoportos tuskógomba is. (alias popenka) Idén először jött elő egy kupac erdei csiperke. (a lomberdei faj)
Sőt a 3. fajta galócát külön kiemelem, mert az is van: császárgomba. Igen a kert közepén.
Ez egy gombával átszőtt terület. De hiába hozok bármit az erdőből és szórom el a maradékát, olyan faj egy se jön elő!!!
A gyilkos galóca az az egyik gomba, amit felismerek, azzal biztos nem keverem össze.
Ennek nincs bocskora, nem pikkelyes a szára.
Lehet, mert törpe pöfeteget találtam, és szétnyomkodtam a spóráját, a fűbe, és azóta elszaporodott.
Nyilván lényeges, hogy mivel hol próbálkozik az ember.
Fenyőfa alá locsoltam ki többször a csiperke mosó vizet, és ott is néha előjön egy egy darab.
Vannak helyek a kertben, ahol olyan a föld, amit némelyik gomba kedvelhet, darált korhadó faágak, komposzt, ilyesmiken szeretném megpróbálni, csak most nézelődöm, hogy minek van értelme.
Azt olvastam, hogy például a fenyővel él szimbiózisban a vargánya, ez is érdekes lehet.
Valójában gyapjas tintagombát találtam, ezt el is hoztam kísérletezni, hátha!
Kis földlabda, meg gombakalapból darabkák, aztán a természet majd intézi.
Laskát csináltam itthon, csak azt már utálja mindenki, annyi lett egy időben belőle.
Nem akarom őket megenni, legalább is nem az itteni válaszok alapján!
A tervem az lenne, hogy ha valamelyik ehető nagy valószínűséggel, akkor azt megpróbálnám elszaporítani helyben, mert van füves rész, ahol tudnék kísérletezgetni velük!
Pár gombát ismerek fel nagy biztonsággal és azokat sem biztos, hogy meg enném erdőből!
Ha sikerül valamelyiket betelepítenem, akkor majd van értelme a szakértőnek, de akkor sem egyet fogok megkérdezni!
Szóval így érdekelne a kérdés, hogy mindegyik eleve elvetélt, akkor nem is foglalkozom tovább velük!
A tarló gomba az csak nem jó ízű, vagy mérgező is?
Amennyi meleget mutat az előrejelzés, az tkp. minden fajnak elég, talán a sárga róka az egyetlen, aminek több kéne. (A lilatönkű pereszkének meg sok is)
a modell alapján elvonul az eső és szárazabb, részben napos napok jönnek. a kérdés már csak a meleg, ha lesz elég, akkor kánaán! :)
itt egy hét alatt 80 mm+ csapadék esett. most tényleg át van áztatva minden, és szerencsére egy hete folyamatosan. még a meredekebb lejtők is játszani fognak reményeim szerint.
Azóta sem láttunk ilyen végtelen mezőket. Microwizard kollégával hasaltunk valahol Szlovéniában a határ mellett és két marékra szedtük a szagos rókát :)
Sziasztok ! Ez a gomba mi lehet ? Őzlábat szoktam szedni, de ez nem nagy őzláb, talán vmi rokona. Esetleg csipkés őzláb ? mérete kb. 20 cm, kalapja 10 cm, a gallérja mozgatható. Köszönöm !
Csudálatos :)) Főleg az utolsó előtti képen lévő kis rókákra fáj évek óta a fogunk. Jó lenne már mennyiséget szedni belőle. "További felhőtlen időtöltést" ;)
Voltam itt helyben a főgombásznál, okkerszínű. Egyetemi tanár, gondolom csak ért hozzá. Bár nem ma kezdte ő sem. Mondtam neki, hogy így csak a kalapja alapján mire tippel, állítva voltak a gombák a tálban, egyből rávágta mégis. Azt mondja találtak a héten ők is kettőt ami ilyen sötét kalapú volt. Hab a tortán, hogy a piaci vizsgáló a képek alapján sárgahúsúnak határozta, még úgy is hogy mondtam neki, hogy nem kékül. De amúgy nem bántom, mert elég rendes meg jól határoz, de lehet neki is fura volt ez a kalapszín meg a hasas tönk.
Igen, kicsit mind a kettő. Van egy hely, ahol én is találom pontosan ezt, talán 2-3 éve. Tölgyes, cseres. Mátra észak. Néhány darab nő egy szűk helyen.
Majd a nálunk képzettebbek megmondják melyik ez. Ha nem, akkor elnevezzük magunkról. :)))
Sziasztok! Segítséget kérnék. Találtam 2 óriás pöfeteget (legalábbis szerintem az). Meg tudná állapítani valaki, hogy ez a fajta ehető-e? Mert úgy tudom több féle létezik és nem mind ehető. (Képeket később küldöm)
Olyan mintha az okkerszínű meg a sárgahúsú keresztezése lenne. Egyszer találtam már sárgahúsút, de az kékült is meg látszott jól az a hálózat rajta. Ezen meg inkább ilyen pelyhesség van, vagy olyasmi. De a kalapja meg tényleg elég sötét. Felülről kimondottan sima vargányának tűnt. Kékülés viszont nyomokban sincs akárhol vágom.
Az lehet, csak annak nyomásra kékülnie kellene nagyon picit. Ha kicsit sárgább lenne a kalapja, akkor okkerszínű tinórura gondolnék. Az, ami nem kékül. Tönk is stimmel, csak egy kicsit sötét a kalapszíne ennek, azért nem vágom rá.
Döntő lehet: Van-e enyhe karbolszaga a tönkben, esetleg a kalap közepén? Illetve lesz-e holnapra, ha megéri?
Ez sárgahúsú tinóru lenne? Csöves rész nyomkodva, tönk vágva egyáltalán nem kékül. Némelyiken a csöves rész deformációinál van egy enyhe szürkés elszíneződés, de az lehet csak penész.
valószínűleg a konkrét élőhelyen is múlik, ezek biztos melegebb helyek. elég stabilan és sokat termő foltjaim vannak, és az utóbbi két évben november elején szedtem (és olyankor már hetente pingelem). de ezekben az években melegebb és szárazabb volt a vénasszonyok nyara, szóval idén simán lehet, hogy máshogy lesz, majd kiderül.
na, sztem a november eleje mar keso. a rizikenek elegendo, ha picit lehul a levego. nalunk akar szeptember elejen is elojohet, de a november mar szerintem keso, vagy a vege.
nem az a problema, hanem aki megszokta a boltban aphato svedgombat, annak keves lesz a sima paradicsombol keszult, barhogy izesited. nem tudod annyira besuriteni.
Ma egy emberrel találkoztam gombázás során. Egy motorossal. Én gyalog gombázó vagyok. Először azt hittem gombász, pokolba kívántam: hogy a gyújtógyertyája égjen be! Kiderült, hogy jó-jó megnézi van-e valami az útjában, de ő a vadőr, faőr, erdőkerülő. Az elmúlt hónapokban még ennyi embert se láttam a területen.
A helyiek és a romák se mozdultak, ebből látszik, semmi nem volt. A semmin túlit meg én szedtem össze.
Gondolom ezért láthattam agancsot is, szeptember elején, kutya nem járt arra tél végi hullatás óta. Közismert gombász terület kellős közepén.
Sáskák most itt nincsenek.
Ellenben egy nagyszerű szarvas bika ügetett el mellettem, megtartott egy 35-40 méteres távolságot, de különösebben nem zavartuk egymást.
a modell szerint vasárnapig egyre melegebb lesz, vasárnapra már 22 fokot mond. és sok esőt addig is. hétfőtől jön egy újabb hidegfront, de abban reménykedem, hogy az eddigi eső és ez a meleg hét beindítja a dolgokat és jövő héten hét közben lehet majd aratni, még úgy is, hogy most hétvégén bizonyára sáskajárás lesz.
A Mátrának egy bizonyos területe. Ettől nyugatabbra szépen beázott, még homer is talált arrafelé gombát mutatóba. ;)
Északabbra is szedik. Itt van gond. Itt már hó sem volt, télen eső sem, tavasz csapadék nélkül telt el. A nyár nagy része aug. huszonig szintén, de forró is volt. Kiszáradt fák mindenfelé. Kinőtt nyár elején a patakparton a csalán. Aztán lehullatta a levelét, mintha fa lenne... pucér csalán tövek meredeznek.
A mindig folyó patak, 50+ évre emlékszem vissza, megállt. Tavalyelőtt csak hídon lehetett átkelni, nem kockáztattam vízhatlan ruhában sem!
Van-e még kérdés, példálózzak még?
Persze a Mátra csodálatos. Mindig ad gombát nekem, valahol, valamikor. :)
itt a vh-ben tragikus volt a helyzet vargányailag. én találtam ugyan hármat májusban és még hármat pár hónapra rá, de ez utóbbi végül kuka volt és a tavasziakban sem volt sok köszönet. idén ez a téma itt egyszerűen elmaradt :( (más kérdés, hogy nekem háromszor is oltári mázlim volt máshol, épp jókor voltunk jó helyen, úgyhogy fura módon nekem ez a legerősebb évem eddig vargányában)
keszitheto, de nem lesz olyan intenziv az ize. szerintem a svedgombaba kell a paradicsompure. en paradcsompuret teszek bele, utana paradicsomlevel ontom fel, illetve feherborral. kerul meg bele baberlevel, kakukkfu, oregano, fokhagyma es egy pici balzsamecet.
Ezt hogyan gondolod? A svéd gombasalátát főzni kell, tehát nem nyers benne a paradicsom sem. Viszont természetesen készíthető friss paradicsomból is., csak sűrűre kell főzni.
nekem ez a tok egyszeru recept jott be. mar egy ideje igy savanyitom a riziket, illetve sok savanyut tettem el tavaly ugyanigy:
Gomba savanyú, de egyébként bármilyen savanyítható zöldségre kiváló, egyszerű:
2 liter víz (sima, hideg csapvíz) 2 dl. 20%-os ecet 2 evőkanál só 40 dkg cukor (nekem elég 32-35 dkg) 1 kávéskanál borkén por. 5-6 üvegre elég ez a mennyiség, de ha elkészül és nem kerül felhasználásra így is simán sokáig eltartható, és ha van alapanyag hadrafogható. Érdemes 1-2 órára vagy akár többre is beáztatni benne a gombákat, hogy össze essenek, utána üvegekbe tenni, először a gombákat, jó szorosan, majd a lével feltölteni. Különben az üvegben esik össze, és feljön a tetejére. Remélem tudtam segíteni. Üdv Mindenkinek. GK.
tegnap este egy jo kis rantotta sikeredett sokfajta gombabol. ma delben egy tejszines gombaszosz tesztaval. azert eleg valtozatos volt az osszetevo, mindenbol kerult bele nehany.
Szeretem az üdülő tulajdonosokat. Mindenféle fenyőfákat ültetnek a kertjükbe. :)
Esti séta a környező utcákban: 3 db ízletes rizike, 3 db lucfenyvesi, utóbbiból lett volna sokkal több, de csak a legfrissebbeket szedtem fel. Pár db szemcsésnyelű fenyőtinóru.
Utca végi patakpart: 2 nagy őzláb, 3 db galambica.
Igen. És nem bánnám, ha végre Lháza is beindulna. Gondolom ismered ott is a terepet. 2 éve irgalmatlan mennyiségű rizike, és ízletes volt ott októberben. Sajnos idén elkerülte a térséget az eső. Egyelőre.
Csak el ne vesszek... Vagy, ha mégis, akkor inkább ne találjanak meg... ;)
Bácsikához odamegy a riporter annak századik szülinapja alkalmából...- Józsi Bácsi meséljen valami vidámat az életéből...- Hát fiam, egyszer a szomszédom felesége elveszett az erőben, hatan indultunk a keresésére. Amikor megtaláltuk ittunk egy áldomást és jól meg d*gtuk. Na az jó móka volt. Gondolja a riporter, hogy ezt mégsem lehet leadni ...- Na, most meséljen valami más vidám történetet, mondjuk az állatokról...- Hát fiam, egyszer a szomszédom egyik birkája elveszett az erőben, heten indultunk a keresésére. Amikor megtaláltuk, ittunk egy áldomást és jól meg d*gtuk. Na az jó móka volt.- Józsi Bácsi, inkább meséljen valami szomorút!- Egyszer elvesztem az erdőben...
gombászásra most nem igazán kaptam kimenőt, tényleg csak végigszaladtam az általatok ajánlott "vargányás részen", jó helynek tűnt, csak sajnos száraz volt, pár piros galambicán és egy őzlábon kívül semmi. a legelős részeken nem jártam.
Diósjenőnél Csehvár felé felkaptatni elég nagy kaland ;) Veréb kaszáló felé a bükkösöket szkenneltük, elég sok faj volt. Aztán az erdészeti úton vissza Gál rétig, majd a zöldön a parkolóba. Egy szép vargánya maradt nekünk, a sárga gyűrűstinoruból lehetett volna mennyiséget szedni.
négy darab lábon száradt mezei csiperket találtunk, a vargányás részen meg egy darab őzlábat. de nem ez volt a program, nem néztük át a mindent is, elsősorban a crosspalya mögötti részen mentünk egy kört, meg kis halapozas
Igaz én csak egy gombaszezont töltöttem ott. Jó régen. :) Piszok fiatalon. Nem jutottam el mindenhová. Bocs, de lényegében be voltam zárva, csak ellógni tudtam, vagy szolgálati időben voltam jó helyen.
én csak óva intek mindenkit, hogy egy adott helyen kolbászoljon, mert körbekerítve ugyan nincs
(nem merem körberajzolni a térképen, bár mindenki tudja)
de ott
ami zúg az nem dongó
ami süvít az nem a szél
ami berreg az nem ébresztőóra
ami nyikorog az nem az ajtó
ami kelepel az nem a gólya
ami dörög az nem az ég
ami füstöl az nem tábortűz
ami helikopter az nem mentő
ami kaszálva van, az nem legelő
és ha lehajolsz egy gombáért és egy rozsdás repeszdarab áll ki a földből, akkor jobb, ha fedezékbe mész, rossz helyen vagy :)
mindegy, ennyit erről, csak elméláztam a múlton, fiatalságon a kérdés kapcsán, én kérek elnézést
Én megfogadtam sok évtizede, hogy Zalahalápra többé be nem teszem a lábam. Bár nem az volt a környéken kényszerből eltöltött időm legrosszabb időszaka. :)
Abban az időben az Agár tetőtől északra szedegettem nyáron gombát. Lásd kép.
A Haláp hegy északi és észak-keleti oldalát és lejtőjét viszont kerüld el. Maradj az erdőben, biztonságos hegygerinc mögött. :)
halap mellett sok legelo van, szegfu, csiperke, illetve a vedett tejpereszke is nagyobb mennyisegben fordul elo. aztan tapolca felett van jo varganyas resz a krosszpalya mogott.
Meglettek... Egy másik helyen. Mikor már visszafordultam, akkor vettem észre őket.Elmentem mellettük. Rejtőzködtek a fű között. Minden száraz, csak a földút széle volt nedves egy darabon. Ott voltak.
urak, a keszthelyi hegységben van rutinotok? most megyek oda (zalahaláp) életemben először, ha valaki irányba tud tenni (jöhet privátban is), nagyon megköszönöm :)
mentem még egy kört a vh-ben a legendás rókák nyomában... csupa remek bükkös, nedves, mohás részek, patakvölgyek, de róka egy szál sem. nem is hiszem, hogy volt itt valaha.. :( :) (tippre tényleg nem és valahol a pilisszentkereszti oldalon lőhette a kolléga, nem erre)
viszont szemre jó vargányás hely lehet, jövőre megpingelem. aztán a szarvasok lekergettek, nem mertem tovább menni, olyan bőgés volt :)
oda kell költöznöm, nincs mese. amúgy is az ország legszebb része nekem :)
lucfenyvesi rizikét fogtunk most az osztrákoknál, nem volt rossz, de az ízletes lényegesen finomabb. a lucfenyvesiben van egy elég erős kesernye, az ízletes meg konkrétan édeskés.
a túloldalt azért kérdeztem amúgy, mert ott másfél hete még épp csak indultak az ízletes vareszok ;)
Sok kép nem készült. Sajnos lefutóban van már, sok volt az öreg, ázott vargánya. Barna tinóru indulgat viszont. Meg a rizike is. Sajnos még sok a nyűves.
Piruló galócát kevés olajon vagy vajon pirítsd le. Persze ez legalább 20 percig tartson. A kalapról a bőrét húzzad le. Ha lepirult - mondjuk nem kell agyon pirítani - akkor fűszerezzed majorannával, fokhagymával vagy majoranna helyett apróra vágott zsályalevéllel. A fokhagymát és a zsályát csak a pirítás legvégén végén rakd bele pár másodpercre. Ha tovább lennének benne, akkor a fokhagyma megkeseredik, a zsályalevél meg szétég. Majd tejszínnel, tejföllel vagy besamel mártással öntsd nyakon és még egy kicsit főzzed össze, hogy az ízek összeérjenek. Metélt tésztával tálaljad.
Üdvözlet Nagypapinak és a kedves fórumtársaknak, mivel évek óta nem jártam erre. Tudtok valamilyen jó feldolgozási módot piruló galócához? A 20 perc hőkezelésre is tekintettel. Köszi, üdv., Dénes
Nekem még arról kellett igazolást vinnem a kishajó vezetőihez, hogy az úszómester előtt leúsztam 200 métert. A később vizsgázóknak már csak nyilatkozniuk kellett, hogy tudnak úszni. A sziki csiperkének vizeletszaga van, ami melegítéskor erősödik, de pár perc főzés után elmúlik.
Lehet, hogy érzékenyebb vagy pont erre. Én is utálom például a vesét elkészíteni. Aztán disznósajtban már jöhet.
Ezek szerint a fiam ellentéte vagy. Ő sajnos erősen orrvérzős kisgyerek volt, aminek a vége az lett, hogy annyiszor sütötték el az ereket az orrában, hogy alig érez valamit. Mármost a jelenlegi munkájában éppen az segíti, hogy nem érez szagokat. (mielőtt valaki poénkodik: nem kukás és nem csatorna tisztító, hanem műtétes szakmában csinál meg undorító dolgokat, a betegek gyógyításáért)
Szaglásvizsgálat címén pont a háziorvos csinálhatna pár dolgot, nem drágán. Pár jellegzetes szagú valamit bekötött szemmel eldönthetne a páciens, oszt jó van. Csak a szándék, ugye. Vagy nem tudom.
errol jut az eszembe. anno a szakellenorihez kellett valami papirt vinni, hogy jo a szaglasom. beallitk a haziorvoshoz, mondom a tenyallast. erre azt valaszolja, hogy a szaglasvizsgalat nem egyszeru, elegge draga is, o nem is allithat ki ilyet, mert mi alapjan. aztan annyiban maradtunk, hogy a papiromra rairta, hogy a paciens allitasa szerint jo a szaglasa. maaaagit! ertem en, hogy kovetelmeny egy papirhoz, meg van is nem egy ismerosom, akiknek nulla a szaglasa (ertsd, barmilyen gombat hoz, mondom szagolja meg. minek, ugysem erzi), de ezt jobban kellene szabalyozni, megmondani, hogy mit kell vizsgalni. nekem meg herotom van, hogy minden szart megerzek, amik aztan ottmaradnak a szaglobimboimon, gyozom oket lemosni.
Ó, ez igen. Egyetemista korom óta nem találtam sziki csiperkét. Akkor a Hortobágyon még elnézték a védett területeken is, hogy elhozok pár kilót. Ma már halálra bírságolnának, vagy lelőlének puskával a magán vállalkozó földbérlők. Karakteres ízű, kemény húsú csiperke. Nehezen adja meg magát a fazékban, de finom és kiadós. Betyáros. :D
Talán hozatott földdel, ültetett növénnyel, maggal került az ottani körforgalomba?
Elég sok van belőle a bükkösökben, Kesernyés tinorúnak azonosítottam de csak a képedről azért ezt nem lehet bizonyossággal megállapítani, megkóstolva tényleg keserű volt az íze.
kicsit betegen, de gondoltam kinézek a vh-be, és rókázok az erdőben egy-kettőt :D
tényleg nedves a talaj már lászlótetőtől kezdve, jönnek is az őszi gombák sokfelé. a tinórukat egytől-egyig már eszi a penész, varesz tényleg nincs (illetve találtam kettőt, de nagyvonalúan ott hagytam :D), galambokból rengeteg
lőttem pár képet, ha már üres kézzel jöttem haza. csak három éve lakunk itt, de be kell, hogy lássam, hogy nincs is rókagombás helyem :( errefelé, pedig jópár vízmosás mentén kommandóztam ma. mondjuk az is igaz, hogy én elsősorban szentendre és visegrád között megyek a vh-ben, a dobogókő környéki rész nekem elég ismeretlen
szeretem en is. mostanaban nem nagyon talaltam. regen volt egy nagy nyaras a haztaji mellett, abban sok volt. messzire meg nem megyek el erte. tulajdonkeppen megnezhetnem a cskg-s helyet is, hiszen az is tiszta nyar. hm, nem is rossz otlet :)
Én a múltkor felszedtem mind a három darabot, amit találtam. Sereges, haha. :)
Kint maradt a teraszon, megszáradt csörgősre gyorsan, szabad levegőn.
Azt találtam, hogy igen jó, értékes a szárítmány. Jó ízű. Bár lenne sok!
Régen kaszálni lehetett itt a környéken, rá se néztünk, mostanában valahogy eltűnt ez is. Nyár közepén is lehetett sokat találni. Talán majd most, eső után.
400 méter feletti részeken nagyon nedves minden, alább viszont száraz a talaj. Sereges tcs. mindenhol, rengeteg arvegu, gyenge galambok, varesz nulla. Róka viszont meglepően sok és nagyobb foltokban.
ma mar nincs olom az uzemanyagban, de ettol fuggetlenul nem igazan szeretnek olyan barmit is fogyasztani, ami nagyforgalmu ut mellett nott. regebben, vasarhelyen az utcan sok meggyet szedtunk, de az egy zsakutca volt, kb 3 auto ment el 2 nap alatt. tudjad, hogy a gombak kepesek az ugynevezett bioakkumulaciora, ami, ahogy a neve is mutatja, azt jelenti, hogy felhalmozzak a foldben levo anyagokat, ide ertve a kulonbozo nem teljesen egeszseges dolgokat, mint mondjuk az olom, arzen, mas radioaktiv elemek (amibol szerencsere azert keves van). Ez csak bizonyos fajokra jellemzo. viszont gondolj bele, hogy amit te gombanak szedsz, az csak egy cseresznye a fan, az a fa a fold alatt tobb tiz eve ott nevelkedik, a fene tudja, hogy milyen behatast kapott.