Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
"Nem az van mint a régebben ritkított erdőknél, hogy egyenletesen ki van ritkítva, hanem random sávokat, foltokat vágnak bele az erdőbe, épp ahol a munkásnak kedve van ténykedni, főleg a széleken."
lékeknek hívják. a szálalás amúgy minden hátránya ellenére még mindig jobb, mint amikor egybefüggő területeket pucolnak ki, de az biztos, hogy vállalni kéne a fáradságot és rendesen, szakszerűen csinálni.
ez jó lenne. megpróbálom én is kiismerni ezt a rohadékot innentől. az feltűnt, hogy a meleggel erősödik a jelenség, azaz most az eső + lehűlés után induló első fecskék még jobb arányban muzsikáltak, de pillanatok alatt elterjedt megint. lehet, hogy több hatás együttese, ott él a gombában, de bizonyos páratartalom stb. kell neki, hogy beinduljon. ideális esetben csak spórával terjed.
"az ilyen tisztítás/ritkítások nekem jobban tűnnek barmolásnak. ... Valószínüleg munkaerő hiányában kiadják fűnek-fának a vágást, azok meg elvégzik, ahogy épp kedvük tartja."
Ebben sok igazság van. A "kedvencem", amikor a maradó fák túlnyomó többségénél lehántották a kérget vonszoláskor. Azokból már sosem lesz egészséges fa... volt minden, ami ebben a videóban nincs, de lehetne.
"Nem az van mint a régebben ritkított erdőknél, hogy egyenletesen ki van ritkítva, hanem random sávokat, foltokat vágnak bele az erdőbe, épp ahol a munkásnak kedve van ténykedni, főleg a széleken."
Riszálják így is, úgy is. Az is szálalás lényegében, csak koncentráltan.
Laikusként nekem ez nem tűnik életszerűnek. Szerintem akkor már eleve nem is tudna kifejlődni a termőtest, ha alapból penészfertőzött az egész cucc. Illetve valami torz akármi nőne, ez mondjuk létező dolog, de ha jól emlékszem, az nem gomba gombásodás eredménye. Egyszer fényképeztem egy ilyen ltp-t, majd megkeresem. Egy amorf szörnyszülemény volt, két ökölnyi nagyságban.
A képen látható szintű nálam is kuka. Itt a jobb alsó sarokban lévő közepe környékén mintha az kezdett volna kialakulni, továbbá a bal szélen lévő elhasadt tönkűnél a széleken. Ezek még nagyon felszínesek, szeletelés után jó ráhagyással levágtam tráma alját, semmiféle rosszat nem éreztem a szemre jó részeken. Feldolgozás közben folyamatosan eszek is: ha túl kicsi egy darabka ahhoz, hogy fagyasszam, egyszerűen megeszem. Illetve a gyanús részeket kóstolom. Feltűnt volna, ha kilóg valami.
Amúgy tisztításhoz legjobban a nedves, teljesen kinyomott mosogatószivacs vált be. Amennyiben poros, esetleg ráhullott földes vagy saras egy vargánya, még a csövekről is tökéletesen le lehet vele pucolni minden oda nem illőt.
hát igen, a lisztharmat-peronoszpóra pörkölt sem az igazi :)
BX-60-72 topiktárs régebb óta figyeli ezt a "trámapenészt" és szerinte a micéliumot fertőzi, ami életben marad, de a jövőben is penészes termőtesteket fog hozni. tehát egyszerűen folyamatosan terjed az egész, ahogy egyébként aranytinóruból is vannak komplett fertőzött erdők, ahonnan egy darabot nem tudsz hazavinni. elég rossz hír.
igen, ebben konszenzus van. viszont én úgy látom idén, hogy mind a vh-ban, mind a mátrában gyakorlatilag az összes ilyen. néha tök egyértelmű, ez a kép is olyan, hogy amúgy sem akarnád hazavinni. néha viszont az avatatlan szem nem veszi észre, de attól még ott van az. hülye vagyok, hogy nem fotóztam végig a tegnapi zsákmányt ilyen szemmel, legközelebb pótolom.
Ráadásul mostanában az ilyen tisztítás/ritkítások nekem jobban tűnnek barmolásnak. Nem az van mint a régebben ritkított erdőknél, hogy egyenletesen ki van ritkítva, hanem random sávokat, foltokat vágnak bele az erdőbe, épp ahol a munkásnak kedve van ténykedni, főleg a széleken. Más részeket meg meghagynak úgy ahogy van, bozótosra, sűrűre. Valószínüleg munkaerő hiányában kiadják fűnek-fának a vágást, azok meg elvégzik, ahogy épp kedvük tartja. Alig látok normálisan ritkított erdőt. A fát meg sokszor évekig hagyják ott rohadni a vágás helyén. Fel van vágva, ott hever szanaszét.
Egyszer volt olyan hogy összegyűjtötték nálunk ezeket a fákat több év után, bútorfának való rönkök voltak elgombásodva:
Egyik ismerősön dolgozott az erdészetnél, ő is felhozta ezt, hogy minek termelik minden évben az újat, ha nincs összeszedve a régi se. Valamivel mindig megmagyarázták. Persze megint az a probléma, hogy átmegy a határon a szlovák tölgyesekbe meg bükkösökbe az ember, ott meg semmi nem úgy van, ahogy idehaza az erdészet okoskodja.
persze, ha már oda-vissza átszőtte az a szar, akkor borzalmas az íze, de a folyamat sokkal hamarabb elkezdődik, és olyankor még jóízű. a gombahatározó csoport egy gombaszakértője szerint kuka az összes termőtest, ahol akár csak egy helyen felfedezed. márpedig a legtöbbnél tényleg csak annyi a kérdés, hogy hol tart a folyamatban.
ez itten a folyamat legeslegvége (onnan loptam a képet):
fiúk-lányok-doktortudorok: mi újság a bronzosokat támadó penésszel a tudományban? (a trámán látható pontszerű behúzódások a kalap felé, idővel elszíneződés és rossz illat is, egy penészgomba, ami nagyon hamar átszövi a teljes termőtestet)
- képben van-e valaki, hogy pontosan mi ez?
- termel-e és milyen toxinokat ez a penész?
- mennyire vagytok kritikusak, mi az a szint, amitől kuka-pozitív egy termőtest?
az a helyzet, hogy sok száz bronzost láttam idén, és ahogy kezd ráállni a szemem a finom részletekre is, azt mondom, hogy gyakorlatilag nincs ép. van, ami annak tűnik, pár darab egy-egy hullám legelején talán az, de ahogy megjön a meleg, az sem ép, ami épnek tűnik.
öreg_néne, a te tegnapi zsákmányodból mennyit tudtál felhasználni? igyekeztem a lehető legmagasabbra menni és onnan szedni, bükkösökben, de azok is fertőzöttek, az eleve meleg tölgyesekben meg kritikán aluli a minőség. hiába kőkemény, ropogós a termőtest, a szélétől indulva már látszik egy-egy ilyen behúzódás, meg a "túl fehér" tráma.
eleve a talált bronzosok harmadát vittem haza, de itthon is minimum a fele a kukában végezte. nem lesz ez így jó.......
nagyon sok helyen szálalnak, és ilyenkor ahogy kivonszolják a kivágott fákat, kis túlzással felszántják a talajt. tényleg olyan, mint amikor a vaddisznók teltúrnak egy területet a-tól z-ig, és egyébként az ilyen vaddisznós részeknél sem jellemző a gomba (kivéve a pkg a réteken).
ami a szárazságot illeti, azért nem olyan rossz a helyzet. vagyis inkább úgy mondom, hogy ahol ilyen rossz a helyzet, azokat a részeket én elfelejteném egy esős őszig, és olyanokat néznék, amik most nem szárazak. ami az idei évben/mostanában csont száraz, annak a helynek nem sok babér fog teremni a klímaváltozós szép új világunkban. :(
"...kipusztitotta az aljnovenyzetet (na meg az eufemisztikusan ... "tisztitas"-nak becezett erdeszeti tevekenyseg)"
Ezt mantráztam itt pár hónapja, itteni erdőrészekkel kapcsolatban. Sz.rrá vertek egy tökéletes keleti fekvésű hegyoldalt: vargánya, rókagomba, császár, különlegesebb boletusok. A klímája is melegebb lett.
Gratula! En delutani zarasra mentem a VH-ba (telibe is kaptuk a vihart, kalandos volt levergodni), de sajnos nem szamolhatok be hasonlo eredmenyekrol. Maskor ez jo hely, de most gyakorlatilag nincs gomba. Nehany darab varganya, egy keves erdes tinoru. (Tovabba vilagito tolcsergomba, de az is csak bizonyos helyeken.) Gombasz sincs, mert volt nehany ertekelhetetlen, eloregedett varganya is, ot darab pont a turistaut menten, illetve "kekulo" tinorukat sem talaltam (csak egyetlen valtozekonyt), amit maskor otthagy a konkurencia. Az ijeszto az, hogy iszonyat szaraz a fold (meg a mely patakmederben is, ahova nagy nehezen lemasztam, mert maskor szokott ott varganya lenni. Nem hogy varganyanak, de viznek sincs nyoma.) Egyebkent a Pilisben is ezt tapasztaltam es ezt mondta egy masik gombasz is, akibe belefutottam. Szerintem a ket evnyi aszaly egyszeruen kipusztitotta az aljnovenyzetet (na meg az eufemisztikusan "fiatalitas"-nak illetve "tisztitas"-nak becezett erdeszeti tevekenyseg) es most nincs ami megfogja a csapadekot. (Ezt az elmeletemet ma teszteltem is. Szo szerint bokaig ero patak vagtatott a turistauton. Aztam mar parszor borig nyari viharban gombaszas kozben, de ilyet meg nem lattam. A 11-es is teli volt kovekkel, soderrel, amit a hegyrol sodort le a viz.) Nyomaszto. Szerintem innen mar nehezen lesz visszaut. Nem mintha ez izgatna a nagykozonseget.
rozsdásodó róka + sereges tölcsér volt az. és mint kiderült, még csak nem is az volt a ludas, csak a szerencsétlen áldozat.. (még mindig kuka ez a kettő nálam)
11 mm és még esik. a vareszok nem tartanak ki, mert ami kinőtt már, az holnapra garantáltan elrohad, viszont így talán folytatódik a hullám. érdekes lesz látni, hogy mi lesz, mert amúgy túl meleg volt már és rohamosan szaladt lefutás felé az egész (azzal együtt, hogy még sok új volt ma).
Idén szinte mindenből képes esni itt, már tegnap is volt némi csepergés. Közben megérkezett az újabb hullám, villog, dörög, ömlik...VH központi része szépet kap, meleg is lesz, lehet így egy jó trombitás év (is).
ma Zemplénben bükkösben szedtünk egy jó kosár ízletes és nyári vargányát. nehéz az élet, amikor a gerebenek és érdesek mellett csak elsétálunk, mert ennyit már nem tudunk megenni.
Ha megfigyeled, az első képen, amit kitettem, már a gallér fölött megjelennek a pöttyök, és ahogy öregedve elveszíti a gallérját, ezek uralkodóvá válnak.
Hogy helyrebillenjen a Föld forgástengelye: ma délután hűvös, nedves bükkösben találtam 3 db ízletes vargányát. ;)
Tehát kinéztem ma délután, csak úgy gyalogosan, ahogy szoktam, de nem estem hanyatt se a mennyiségtől, se a minőségtől. A kosár megtelt ugyan, de inkább másodosztályú nyári és bronzos vargányákkal, némi friss őzlábbal, pár érdestinóruval, plusz egy-két kékhátú, sárga rókagomba és sárga gereben. Utóbbiak frissek, szép körívekben indulnak. Az őzlábak jórészt fejletlenek, nem tudnak megnőni, kiszáradnak.
Én nem is tudom miről beszéltek, amikor különféle esőket emlegettek. Itt a legutóbbi nagy felhőszakadás óta nem esett semmiféle emlékeztető eső, és az már régen volt. A talaj nedves, semmi baj, de az őzlábakon látszik a szárazság.
Vargánya csak a nedves foltokban, állandóan élő vízfolyások közelében jön, éppen ezért bőven kukacos.
Tudomásom szerint még erdőszéli bozótos nyárjasból hoztak vörös kozákot. De amit ott szedtek őzlábat, én olyan kukacos őzlábat még nem láttam.
Igen. Lehet, hogy olyan barna gyűrűstinóruk, amik már kinőtték és levetkőzték a galléros nadrágjukat, és csak a szemcsésnek tűnő száruk maradt. :) Vagy a szemcsés, aminek eleve nem volt gyűrűje, se nadrágja, és ami már öregen elveszítette a szép sárgás színét. Egykutya. Ugyanúgy használhatóak.
Elöl a barna, utána a szemcsés. Persze ezek itt fiatalok.
akar szemcsesnyelu, akar barna gyurus, eheto mindketto. en leginkabb kellemesen lepiritva, hogy a gomba kapjon mar egy nagyon pici barnas beutest, rantottanak szeretem.
ha engem kerdezel, akkor inkabb barna gyurustinorunak tippelnem. ezek meg epp az eheto kategoria. a kalapbort huzd le, mert nyalkasitja az etelt. konnyen lejon.
valóban, sőt, erdei fenyvesben is. nahát. az lehet esetleg, hogy nálunk ezek az erdőfoltok jellemzően nem elég savanyúak a hegységeinkben. vagy tele vannak ízletessel, csak nem néztük :)))
sajnos ez a trámán pontszerű behúzódásokat okozó penész nagyon támadja a nyári-bronzos duót, ezt tegyük hozzá. és nyüvesek, természetesen. szóval igen, nyárias minőség, és ez a rohadt kánikula nagyon felgyorsítja a penész terjedését, szerintem két nap és minden tele lesz bronzossal, de egy sem lesz már jó.
látszik, hogy "rég" volt az előző nagyobb kör varesz, mert akkor megfogadtam, hogy problémás vargányát nem szedek többet, erre most tele van vele a konyha :D
Börzsönyben (DNY) hasonló helyzet tegnap, rengeteg vargánya, bronzos és nyári vegyesen (+piruló és galamb meg egyéb tinóru, ha valaki nem szeretné a vargányát :) .
Két K-NY irányú völgyet jártam be, de szinte mindenhol találtam a napos, déli kitettségű nyílt tölgyest kivéve (ott császárgalóca volt). A délre néző lejtőn a zártabb, gyertyános aljnövényzet és a patakmederhez közeli rész volt a nyerő, a meredek északi lejtőn pedig előjöttek a nyílt, cserjeszint nélküli gyertyános-tölgyesben is. Kb. 3-400 m tszfm.
A minőség azért elég nyárias, sok a csigarágás, gombanyű és aranypenész, de bőven van miből szelektálni és zömében fiatal példányok vannak.
Az az érzésem, hogy múlt hét csütörtökön és szombaton azért találtam keveset, mert még korán volt. Voltam egy helyen csütörtökön, akkor ott összejött kb. 5-10 db fiatal bronzos egyetlen kis részen az északi lejtő alján, kb. 10 x 10 m folt. Most ugyanott kezdtem, és kb. 30-40 db nyári és bronzos volt, a terület kibővült egy hektárra (amit 5 napja alaposan átnéztem és akkor nem volt semmi).
na, nálunk ma "gyerektábor" van, nagyobbik fiam két osztálytársa jön minden nap és közös játszás van. elmentünk gombászni. előtte én hajnalban elmentem egy két órás gyors körre. összesen három helyszínen voltunk a VH-ban, tölgyesben is, gyertyánosban és bükkösben is. mindenhol IS van gomba, vargánya pedig egészen pimasz mennyiségben. egyetlen helyet sem néztünk át rendesen, összesen jó, ha három órát gombásztunk.
az eredmény, bár nem mérlegeltem, de alsó hangon hat kiló vargánya, trombitából egy kis adag a szomszéd rendelésére, pár lábon száradt róka (nagyon lelkesen megjelent egy csomó termőtest, de nem volt elég víz, hogy kifejlődjenek), és egy csomó gyönyörű szép őzlábgomba, no meg négy darab királytinóru! szerintem most két napig gombát fogok feldolgozni... :D
a harmadik képen csak az én hajnali köröm eredménye, a negyediken pedig egy gigászi lapos kosárban a vargányák kb. fele.
Ahova én járok ott mindig nő ha van megfelelő eső is. Az idén az eső megvolt. Gomba meg nem nagyon. Ez mindenképp meglepő, évtizedek távlatában. Valami idén nem stimmelt. Kucsmagombát kivéve.
Köszi, ennek örülök, régóta meg szerettem volna találni. Pont azt magyarázom az ősöknek, hogy menjenek el, mert most nagyon könnyen, kb. a kocsi mellől, tonna számra lehet majd szedni (trombit) mindig csak a javát, 4-5 naponta visszatérve. Szárítás után, jól lezárva kb. bármeddig eláll. A '19-es vargánya szárítmányom olyan, mintha tegnapi szedésből lenne...
Én sem kedvelem a mustármag, babérlevél, ecet szentháromságot. Most forralásig benne volt a babérlevél, de az üvegbe már nem raktam bele. Helyette friss, lédús hagyma, chili, (gondolkodtam a koktélparadicsomon, de nyár végén úgyis a zöldparadicsomos verzió szoktam rámenni, ezért azt kihagytam), citromos kakukkfű, szurokfű (sok van a Mátrában, meg még annyi féle friss zöld, felesleges a szárított), fokhagyma, fermentált medvehagyma bogyó. A levet a káposztáról tettem át.
Árnyékban, konyhapulton, kupakkal lezárva, naponta egyszer picit meglazítva, amig szisszen, mint a sör, amikor kibontod a dobozt. 2-4 nap és elindul az erjedés, aztán hűtő, ahogy itt irja. A kész káposzta kb 1,5 hónapja, a medvehagyma bogyó kb 4 hónapja bírja, nem romlott meg.
A só gátolja az élesztőgombák szaporodását, de tartottam a 3%-ot. (A zöldség 2%-kal is működik és én úgy tudom 2% kell a rövid távú felhasználáshoz és 3% a hosszú távúhoz, de talán itt több van erről)
Ettem már nyáron kovászolt uborkát télen és nagyon finom volt. Annyi a trükk, ha elkészült, fel kell forralni a levét és visszahűtés után visszaönteni és fejjel lefelé fordítani az üveget. Nem próbáltam még ezt a módszert a tejsavas lével.
A következő, amire rámegyek, a rókagomba, szeder, kakukkfű trió.
(H - Megint kellene egy kis adag rókagomba és a trombitát is elajándékoztam. Ha érted, mire gondolok. :-) )
Neeemár, az én helyeimen szinte minden évben előjön ugyanott. Csak tudni kell hol nő, és ott is van bármikor, ha az időszakában van eső. Meglehetősen szép számmal.
Szerencsére senki nem látja, hogyan főzök én itthon a konyhában melegben. Csak a célszemély, neki meg nem gond. Donald kacsa ehhez képest túl van öltözve. :)
Köszi! Majd külön kezelem őket, egy kóstolónyit megpróbálok begyűjtetni. Kb. egy 3 x 8 m-es helyen, meg egy 2 x 2 m-esen találtam belőlük csoportokat. Elsődlegesen kb. trombita ekvivalensnek tűnik ízre, illatra. Ha később porítva is, akkor megkímélem a továbbiakban őket, van mellettük elég trombita, csak legyen, aki felszedi nekem.
Egyáltalán nem vészes. Csak legyen friss a tészta (ha tudsz nyújtani...) vagy ha bóti, akkor legyen kissé megnedvesítve töltelék kupacolás előtt. Földön landolna? Fel sem emelem az asztalról, csak amikor már kész a "cső-csiga". A kényelmes fogyasztási lehetőség és a falatérzet miatt én nem csinálnám a rétegezéses módszerrel. Nem rég csináltam egy darab, nagy csigát is, egymás után rakott, nagyobb átmérőjű "csövekből". Már az is sokkal kevésbé tetszett.
Koszi! (Most azon gondolkodom, hogy feltekeres nelkul vajon hogyan lehetne abszolvalni. Esetemben biztos, hogy tekeres kozben a foldon landolna minden. A hasonlo retestesztaval keszult torok boreg felek siman csak egymasra teritett lapok kozott toltelek felallasban is finomak.)
Aki szaritott rokaval kiserletezne, annak most erdemes kinezni a Pilisbe. Mar gyarilag szaritottat lehet szedni (es igy mar nem is saros.)
En szedtem mar ilyen kinezetueket (amikor volt a kornyeken trombitagomba - 2014 osze, ha emlekezetem nem csal). En siman trombitanak tekintettem (emberben is van barna meg szoke), es izre is olyan volt (rosszul biztos nem lettunk), de kivancsi vagyok, mit mondanak a taxonomiaban jartasabb kommentelok.
??? Itt nottem fel (na jo, gombaszni csak kesobb kezdtem), de ikg-hez meg nem volt szerencsem a kornyeken. (A parton volt egy hely, ahol regebben minden tavasszal kinott egyetlen darab a leszort feher kavicsok kozul - de most mar az sem no ki.) Pusztait egyszer talaltam a Szigeten, azota nincs (mondjuk tavaszi eso sem igen.)
Mára nőttek egy kicsit a "furcsa" trombiták. Amik nem trombiták. Vagy áltrombiták. Vagy trombiták mégis, de akkor meg furcsák. :)
Valaki esetleg felismeri a 2-es és 3-as számmal jelölt fajt? Az is lehet, hogy a 2-es és a 3-as is egy fajhoz tartoznak, passz. Kis segítség, mert sok minden nem jöhet át a képekről:
- 1-es: egész biztosan sötét trombita,
- 2-es, 3-as: redőkkel rendelkeznek, az 1-es trombita meg nem, ugye,
- mindhárom faj trombita keresztmetszetű, tehát nem húsos. A tönkbázist levágva át lehet látni rajtuk. Mindegyiknek kellemes, trombitás illata van. Csoportosan nőnek, pártíz méteren belül, öreg tölgyes-vegyes erdőben, császárok, rókák, galócák között.
A szürke rókán, fodros áltrombitán kívül ami még eszembe jut, de csak azért, mert még sosem láttam élőben: szénlaska. De semmiféle tűz nem volt a helyszínen, illetve annak sokkal határozottabbak a redői (vagy lemezei). Egyéb tipp?
Nagyjából a szombati helyeket kerestem fel újra...
+ 1 rekesz nagyobb vargánya + két marék róka ajándékba. Illetve belebotlottam 5 csasziba is. Sajnos nem volt nálam telefon, így nem tudtam lefényképezni őket (sem).
Trombitából azóta megnőtt pár, némelyikük egészen hatalmasra, kb. 12 cm magasra. Darabszámra mindenképpen dömping van belőlük. Ami kérdéses, az az, hogy vajon meg tudnak-e nőni.
A gombák minősége továbbra is kimondottan jó, kezd undorom lenni a rántott varesztől. :)
(Nem kell megijedni, csak a tavasszal legyilkolt kaktusz kelt életre a komposzt mellett és abba nőt bele a csoportos csiperke, ami itt is előszokott jönni a virágos kőris bokrokban. A kaktuszt télen mindenképpen teljesen kinyírom, nehogy tovább terjedjen. Nálunk éppen teraszátépítés folyik:( Csak ennek a gombának tudok örülni, azt is csak nézegetve, mert védett, na meg annak, hogy ti legalább jót gombásztatok.)
mondjuk ez igaz, én 2019-től és úgy érzem, hogy alig ismerek pár helyet. utoljára idén fedeztem fel, hogy szemben tele van nscs-vel, kőhajításnyira pedig íkg van (mondjuk ez utóbbihoz ért némi ráhatás a topikból :))
Fogok egy főtt tojást, vágok neki talpat. Ráültetek kalapnak egy fél paradicsomot. A levágott tojásfehérjéből pöttyöket gyártok a paradicsomra. ;) Retro hidegtálakhoz. Meg gyerekeknek.
Elfelejtettem mondani, hogy életemben elöször észleltem óriás pöfeteget. Mit tegyek vele, ha -tekintettel a vargányaböségre- nem tudom azonnal elfogyasztani?
Ezt csak részben tudom megerösíteni; a bronzos vargányák esetében mindenképp. Mai berkenyei körkép: sok bronzos vargánya, változó korban és minöségben. Viszonylag sok varas és kékhátú galambgomba; minden más csak elvétve; rókagomba egyáltalán nincs; trombitagombát egyetlen helyen egyetlen marékkal találtam.
Azért ha egyszer annyit találsz, hogy nem tudod elajándékozni, próbáld ki tetszőleges alakúra hozva vajon lepirítani és úgy, ahogy van, mindenestől eltenni a fagyasztóba.
es a beszilvapalinkazassal mi a helyzet? Elsoeves korunkban visegradi kirandulas vegen kolleganak usrogsen le kellett szallnia a Volanbuszrol, pedig senki sem vitt gombat a kirandulasra :p
"a rókagomba az egyik legnehezebben emészthető gomba"
Igen, egy régesrégi erdélyi sátorozós túra alkalmával is kiderült, igaz, szilvapálinkával öblítettük le, és egy fiatal társunk egész éjjel bizonyította a gomba jogos elnevezését a sátor mellett.
Déli bükkös lejtők már elég szárazak, erős déli szél fújt már reggel is. Ipari mennyiségű száradt, vagy öreg vargányát láttam. Szerencsére a fiatalok is meglettek a tuti helyeken, bár már ott is lefutóban van. A lucos olyan, mintha nem hitték volna az emberek, hogy már érdemes oda menni, sokan csak ősszel indulnak meg arra. Meg amúgy is sokan rám csodálkoznak, mikor mondom, hogy fenyvesben szedem a vargányát.
én is így raktam el, amit elraktam: dinszteltem vajon, aztán úgy lefagyasztottam. ha majd előveszem, befejezem, aminek szeretném. egy adag halvány róka is van még júniusról, kíváncsi leszek, hogy hogy bírja.
Zemplénen túli határszélen foltokban nedves, a bükkösökben kaszálni lehet a trombitagombát. foltokban gereben. mindkettő. a tölgyesek szárazak, de nagyon szép nyári és bronzos példányokat találtunk, fiatalokat is. galambgombákból kevés varras, sok büdös. a galócákból gyilkosból rengeteg, kevesebb piruló és hát császár is akad. rókából nagy folyásokat nem találtunk, inkább csak szórványos, mind a sárga, mind a rozsdásodó.
és meg kellett, hogy állapítsam, hogy jó dolog a rántott őzláb (az is van), de a fiatal vargánya rántva pankómorzsával verhetetlen.
Csatlakozom. Csináltam már ilyet, hogy frissen fagyasztott cuccot elkészítettem, majd a készterméket újra lefagyasztottam. Ez nem egyenlő a visszafagyasztással. Na, olyat azért nem. :) Szóval, Didergő, én is azonnal kikapnám a hűtőből, kiengedném és nekiállnék ízlés szerinti módon hőkezelni, majd porciózva lefagyasztani. De először is - szúrópróbaszerűen, tisztítást követően - megkóstolnék néhány darabot. Enyhe (!) keserűség ne ijesszen el. Én az összes rókánál érzem már az erdőn is, frissen. De ez tényleg enyhe.
köszi, akkor ezt sajnos elcsesztük. :( nem volt időm mindent visszaolvasni, és ment a fagyasztóba 3 kg. az első gondolat lett volna a jó, mármint a szárítás, mivel van egy fateromtól örökölt házi készítésű paprikadarálónk (kukta+villanymotor), amiben régebben csipkebogyót szoktam darálni szárítás után. kb 3 másodperc alatt porrá őrli. kár érte, életemben összesen nem találtam ennyi rókagombát, nemhogy két nap alatt. nem lesz még egyszer ilyen.
Köszönöm az infót. Én logisztikai okokból (nincs autóm, ezért vonattal vagy busszal, esetleg bringával járok) elsősorban a Nógrád-Királyrét-Szokolya háromszöget ismerem alaposabban, ezért ott szoktam először próbálkozni. Mivel egy legalább 5 km sugarú területről beszélünk, a tó helyett inkább a csapadékot gyanítom a háttérben, de az igaz, hogy a korai sikerek (2017-20) óta tényleg megcsappantak ezen a részen a sikeres gombászások. Most a rendelkezésemre álló infók alapján holnap elsősorban a nyugati részre megyek, ott mintha több esett volna.
Nem Királyrét közvetlen körzete, de nem is messze attól, 320-360 m között.
Pénteken voltam királyréti körön, és ég és föld volt a kettő. Vagy az a +2 nap meleg tette meg a hatását, vagy igazad van, és foltszerű csapadék eshetett, mert amerre jártam, volt nedvesség, helyenként nagyobb sár is.
A 2020-as vargányadömping óta egyébként is szinte minden királyréti gombászásom gyenge vagy közepes eredményt hozott. Nem tudom, mi történhetett. Illetve vajon pl. a horgásztó leeresztése/kiszáradása és lassú visszatöltődése befolyásolhatta vajon a gombavilágot a közvetlen környezetben?
Elmentem megnézni mi a helyzet a közvetlen közelünkben: az erdőn mintha meg se látszana az elmúlt 2 hét. Sőt, még eső előtt jobban volt gomba. Kivétel az őzláb ami itt ott megjelenni látszik. Máshova is elmentem, ott is 0 változás, mindössze annyi, hogy azon a kevés kiváló helyen ahol már hetekkel ezelőtt volt rókagomba ott továbbra is jön elő. Meg néhol a bükkösökben előjött tömegesen a gereben. De továbbra is ez az év a tavaszt leszámítva csalódás. Sose láttam még ilyet hogy ennyi víz után ennyire passzív az erdő.
Helló, megkérdezhetem, hogy nagyjából melyik része a Börzsönynek, egy égtáj elég lenne, meg esetleg egy magasság (magasan vagy alacsonyan). Holnap tudok utoljára felmenni ebben a hónapban. Én csütörtökön jártam a DNY részen, ott egy gyertyános patakvölgyben valóban róka-dömping volt, több kiló egy kosárlabdapályányi területről, de bronzosból csak pár bébit találtam északi kitettségű tölgyesben. Szombaton viszont Királyrét környékén több bevált helyet is megnéztem, és ott elég lehangoló volt az erdő, 4-5 bronzos, egy kisebb csoport róka, máshol csak gesztenyeszínű üregestinóru és galambgombák, hiába néztem tölgyeseket (nyíltabb, zártabb) és gyertyánosokat is, elég száraznak tűnt a környék. Van egy olyan érzésem, hogy egy bizonyos sávban vagy foltokban ment végig a csapadék.
A Börzsöny tegnap nagyon adakozó kedvében volt (gyertyános, tölgyes). Rengeteg faj, a legjobb korban (bébik + már jól megnőtt fiatalok). Kukac vagy csigarágta gomba alig, nem is emlékszem arra, hogy nyári gyűjtésből ne kelljen otthoni átvizsgálásnál eldobnom semmit. Nagyon sok a gomba, de nem teljesen eszelős a gombabőség, és pl. bejáratott helyeim "hallgattak" (vagy leszedték őket). Mellette nem sokkal meg gombaparádé.
Ami ehető és szedhető volt: - Bronzos vargánya (hibátlan, fiatal példányok mind, a legnagyobb kb. 25 dkg)
- Nyári vargánya (kevés)
- Sötét érdestinóru (sok kicsi, vannak korosabbak is)
- Tölgyfa érdestinóru (korábban én még nem is találtam a Börzsönyben)
- Molyhos tinóru (sok volt a jó állapotú)
- Gesztenyebarna üregestinóru - Különböző kisebb nemezestinóruk
- Céklatinóru (fiatalok)
- Sárga és halvány rókagomba (nagyon sarasak a rókagombák, ahogy felcsapta az eső a ráncos felületre a sarat)
- Sötét trombitagomba (vannak nagy csoportok, sok a fiatal)
- Piruló galóca (sok a fiatal)
- Bimbós pöfeteg
- Nagy őzlábgomba (dobverők)
- Karcsú őzlábgomba
- Kékhátú, dióízű, varashátú és ráncos galambgomba
Gyanús, hogy (patak)völgyekben rókagombaparádé lehet; nem is igazán "rókás" helyen voltunk, és az úton volt több folyás. Nem tudom, ebben a melegben meddig megy a hullám. Sajnos császárgalócát nem láttam, pedig reménykedtem benne (igaz, nem is arra jártam, ahol tudom, hogy szokott teremni).
Kis kiegészítés: sütés közben érdemes hagyni 1 cm rést köztük, hogy szépen körbe tudjanak pirulni. Utána takarás nélkül pihentetni. Épp most sült meg 20 db. Egy nagy baja van, hogy gyorsan fogy. :) Illetve nem minden réteslap ad ki 3 db-ot. Most valami négyzet alapterületűből készült, az csak 2-re elég. A vajas lekenés, 2-3 perces pihentetés sokat könnyít a csigává formáláson (a kiszakadásra való hajlamot csökkenti). Ruha nélkül tekertem fel őket, simán abszolválható, de azért kell némi kézügyesség.
Egy csomószor kóstolgattam már önmagában a trombitát, frissen is, szárítva is, sehogy sem tudtam szarvasgombás jelleget felfedezni benne, de nem is baj. Citrusosságot még annyira sem. Én valahogy úgy érzékelem, mint akik édeskés aromákról írnak. Mármint a trombitát. A (fekete) szarvasgombát - sokakhoz hasonlóan - én is leginkább fokhagymához hasonló ízűnek, illatúnak érzem + egyéb összetevők. De a gerincét fokhagymaszerűnek.
Ma is tanultam valamit (csak nem akartam a szövegkörnyezetet elhagyni).
Bevallom, én nem igazán érzem a citrusos illatot benne. 'Vadon termő gombák felhasználásakor örök érvényű szabály, hogy a velük azonos területen és időszakban termő zöldségek, gyümölcsök általában harmonizálnak velük. Ezzel a sötét trombita nem törődik, teljesen más irányba érdemes vele elindulni. Nem véletlenül kapta angolul a szegény ember szarvasgombája csúfnevet, az íze némileg hasonlít a szarvasgombák erőteljes, nehéz aromáira, némi citrushéjra emlékeztető frissességgel bonyolítva. Az ízlése is hasonló, mint a szarvasgombának, felhasználásakor a főszabály, hogy bőségesen adagoljuk mellé a zsiradékot, mert az emeli ki ízét. A sertészsír, a tejszín és a tojás mind rendkívül jól illenek hozzá. Mivel fűszer, nem kell új ételeket kitalálnunk neki, elég, ha már bevált fogásokat ízesítünk vele. Például egyszerű rizottót, paprikás krumplit (így nem is kell bele kolbász vagy virsli), tejszínes rakott burgonyát vagy egy egyszerű tejszínes tésztát kevés parmezánnal megszórva.
Különösen jól megy a belsőségekhez, egy csülkös pacal, májpástétom vagy rakott sertésfej, borjúláb mind ízesíthető vele.
Talán a citrusossága miatt, de gombáktól szokatlan módon halakhoz is felhasználhatjuk, tőkehallal, fogassal, tintahallal is szenzációsan finom, ráadásul remekül megy a citromhoz, a citromhéjhoz és a sóban eltett citromhoz is, ami a halakhoz szintén csodás párosítás.'
Hát, hüvelykujj nagyságú egyszer begurult a hűtő hátuljába, az szerintem 2 hetet is állt és igazából csak megfonnyadt. Volt, hogy esőverte adagot is 2 nap után tudtam csak feldolgozni, külön tároltam, külön sütöttem meg a biztonság kedvéért, de teljesen jók lettek azok is. Szóval tényleg nem éri meg kapkodni a rókákkal.
Szerintem homer a kamu szót a scam szinonimájaként érti. :) Nyilván létező dolog, ebben az értelemben nem kamu. Ahogy a búcsús kínai gyerekjátékok sem kamuk. Csak éppen fél nap használat után mennek a kukába, meg a tengerbe. Nem annyira valid termék, pénzkidobás. (Kivéve porrá őrölve.)
Ha tisztítás után megszárítod, ledarálod, akkor úgy jó lehet ízesíteni valamit vagy krémlevesnek/-be. Esetleg a liofilizáltról el tudom képzelni, hogy jól visszaázik, de a hagyományosan szárított egy szívós, töpörödött valami lesz 1 hét főzés után is. A fagyasztás során meg hamar megkeseredik. Én is a hőkezelés utáni fagyasztást ajánlom, épp most fokok vajon, zsírjára sütött aprítékból bureket gyártani. Tudom, milyen az, amikor órákig tartó gombászás után még meg kell mosni, kívánt méretre tépni / vágni, sütni, fagyasztani, de megéri. Ill. én úgy csinálom, hogy 2 nap gombászás, 1 nap elrakás. Aztán lehet menni újra. A sima hűtőben, kiterítve 2 napot röhögve kibírnak a teljesen kifejlett termőtestek is.
Jelentés az utóbbi egy hónapban legjobban beázott környékről (Ny). Nálam is előjött az őzláb, találtam 5-6 db-ot, de egy idő után nem gyűjtöttem tovább őket, kellett a hely. Sőt, haza kellett mennem erősítésért. :) Lettek új bronzos, trombitás, rókás helyek. Értelmezhetetlen mennyiségben nő: sokféle (érdes)tinóru (barna, sötét, tölgyfa, az egyik képen valószínűleg gesztenyebarna, nem sötétedett), pilóca. Ez utóbbiból életemben nem láttam annyit összesen, mint tegnap. Az egyik képen, amennyire a borzalmas fényviszonyok engedik, kb. 30 db teljesen hibátlan példányt látni. Találtam egy boszorkánykört is, ami kb. 25 m átmérőjű volt. Szó szerint lépni sem lehet a gombáktól. Sokszor ahogy az egyik faj területe véget ért, már taposta is a következőt az óvatlan gombász. Így döbbentem rá egyszer csak, hogy egy trombita folt közepén állok éppen. A galambicák is jó minőségben, de csak közepes mennyiségben nőttek, ellenben sok fajjal képviseltették magukat. A vargányákból nekem nem jött ki a póker, de nyári és a bronzos mellett az ízletes is terítékre került. Szerintem a csúcsán kaptam el őket, bár volt néhány szétfolyt is. 4.9 kiló lett végül, rókából 2.5. Ez utóbbit alig (!) tudtam elajándékozni, pedig mondtam, hogy zuhanyrózsával azért nem vészes. Hihetetlen, milyen emberek vannak, "csak dolgozni ne kelljen". :D A vargányákkal sokkal könnyebb volt bánni. A legzöldebbek mondjuk egy szokásos helyre lettek lepasszolva, de sanszos, hogy térfogatra azoknak is a 90%-a teljesen hibátlan volt. Pöfeteg, áltrifla, fészekgomba, korall, gyilkos, ami még beugrik (+ egy sor általam, névről nem ismert). Világító tölcsér, gyűrűs tuskó, ilyesmik nem voltak. Se légyölő, se császár, se fenyő, se barna tinóru. Ami még kérdőjeles, hogy trombiták társaságában mit találtam: fodros áltrombitát vagy szürke rókát. Esetleg sima sötét trombitát. Sajnos a trombiták eléggé fejletlenek, a begyűjtésből én kimaradok, de azért kedden újra felkeresem őket (is). Ha másért nem, addigra talán fejlődnek annyit, hogy el tudjam dönteni, mit is találtam egy adott helyen.
rokagombat nem szarintunk. sem napon, sem szaritoban. egy kemeny lopiqlat kapsz cserebe, ami sosem fog visszapuhulni. ha mar tartositani akarod, akkor valamilyen modon blansirozd (viz, olaj, zsir), majd ugy fagaszd le. ha latsz valahol szaritott rokat, az egy hatalmas kamu. nyersen ne fagyaszd, mert akar egy het alatt is megkeseredik.
este 8-kor kimentem megnézni a helyemet, 10-re értem haza. csak azért nem szedtem többet, mert féltem, hogy lemerül az akksi a fejlámpámban. amúgy még soha nem találtam ennyit egyszerre. :)
én már a sült csirke+rizs kombónál járok, egy rókagombás rántotta még elképzelhetetlen messzeségben van, azon sem lepődnék meg, ha jövőre sem kívánnám :/
nálam így: enyhén folyó víz alatt ujjal ledörzsölgetem őket egyenként, a ráncos termőrétegre merőlegesen. macerás, sokáig tart, de nem marad homokszem a gépezetben.
(Most bevallok egy szornyu eretnekseget. Ha nagyon saros a rokagomba, en bizony siman beteszem egy fazek vizbe, ugy mosom at. Aztan ismetlem. Szerintem nem ront az elvezeti erteken - annyit biztos nem, mint a fog alatt csikorgo fold. Tudom, most megyek a maglyara.)
Sajnos ez olyan kornyek, ahol inkabb varganyara szamitanek (a steinpilz-en van a hangsuly). Volt olyan folt, ami a puszta foldbol nott ki. (Voltak avarban dusabb reszek is, de ott mar alig lattam valamit.) Raadasul turistaut mellett (volt, hogy kozepen). Szoval konkurencia is van.
En hetfore gondoltam (hetvegen erre a helyre nem megyek) - de unokaocsem is jonne, o meg csak kedden jon vissza a csaladi nyaralasbol.
Reménytelenül földes rókagomba tisztítása nálam így történik:
Esetleg megmaradt sáros tönkök levágása és nagyobb saras részek lekefélése.
Kalapok tetejének ütögetése, hogy a föld kihulljon belőle.
Kiscsoportos zuhanyozás egy zöldség mosóban erős vízsugárral, úgy, hogy közben a gombákat átforgatom, hogy víz lehetőleg minden oldalról érje.
A lemosott gombák egyenkénti átnézése és még sáros redők és egyéb részek lekaparása.
Megsózom kicsit felrakom főzni, persze víz nem kell alá és amikor a levét kiengedte. A főzést abbahagyom, a gombákat szép óvatosan kiszedem. A lé tetejét, amely tiszta és nincsen benne homok, föld visszaöntöm a gombára. Ezután addig melegítem, amíg a lé el nem fő.
Olvasd vissza a júniusi (esetleg talán júliusi) képes beszámolóimat. Mondjuk ha kopár, és száradófélben van a talaj és persze a levegő, annyira nem erőltetném. A vasárnap jó lehet. Ha ideálisak lennének a körülmények + avarral borított a talaj, akkor konkurenciamentes helyen 72 h várakozás szerintem nagyon jó kihozatalt eredményez. Ilyenkor az alig redős, hüvelykujj nagyságúakat betakarom levéllel, 3 nappal későbbre hatalmas, de még bőven zsenge példányokká fejlődnek.
Harom es fel ora meneteles utan mar fogalmaztam magamban a posztot, hogy Tharkus es Nyulfuligomba csak kitalalta a rokakat, hogy engem bosszantsanak. 10 percnyire (se) az autotol valami halvany sarga az ut mellett. 2.3 kg lett, a vegen mar ram sotetedett. Az eletben nem lattam meg ezen a reszen rokagombat es nem is gondoltam volna, hogy van. Foldesnek tenyleg jo foldes, foleg a meredek reszen szedettek. (Lesz mivel szorakozni egy darabig.) Sok kicsit ott hagytam. Vajon mikor erdemes visszamenni? (Mar ha egyatalan. Eleg laza, gyorsan szarado talaj, mar most voltak felig kiszaradt peldanyok, szoval nem tudom, mit szol majd a meleghez.)
Volt meg par darab erdes (kozak, most hogy muvelt lettem), ket valtozekony, es 3 gyonyoru varganya (illetve egy negyedik, amibe beleettek a csigak, de az erintetlen reszek szepek). Meg harom hatalmas, kivenhedt peldany. A fold legfelso retege csontszaraz, kicsit lejjebb kaparva meg nedves, de nem tudom, hogy meddig. (Es nem segit, hogy mindent befut a szeder, gondolom a regebbi erdogyepalasoknak hala.) Ahol a multban szedtem varganyat, ott most semmi, egyetlen pici folt kivetelevel, de azt durvan szetragtak a csigak es a kukacok.
Család Mátrára szavazott, hát oda mentünk. Ide-oda benézhettem. Délen fent a bükköst tejelők uralták, lejjebb szintén déli oldalon nagy semmi, illetve egy-két bátortalan induló köztük egy fiatal varesz. Északi oldalon 300-400 méter magasságban 10-15 méterenként egy-egy gomba: a legtöbb volt a rókagomba, pár gereben, egy apró varesz, idősebb céklák, csecsemő piruló, néhány galambgomba és korallgomba, sok aprócska pöfeteg. A talaj egyenlőre masszívan nedves, olyan indulófélben lehet az erdő.
Egy hónapja a szlovén fenyvesek a Bohinji-tó felett tele voltak pazar rókagombákkal :) A helyiek azt mondták, aug. vége, szeptember eleje szokott nagyon erős lenni.
idén itthon nem is látszik, hogy mekkora a baj a világban körülöttünk éghajlatilag. észak-olaszország már tavaszra csont száraz volt, vízkorlátozás volt több tartományban. most 25 fok van itthon és az északi jeges-tengernél is. amerikában 30 napon keresztül volt 43+ fok phoenixben és azt írták, hogy ez a hőhullám még durvulni is fog ott.
Szívesen csekkolnám a Mátrát de holnap elutazunk, a jövőhét végére meg gondolom ki fog száradni minden ebben a melegben, nem úgy néz ki, hogy lesz eső addig.
Szlovénián keresztül Észak-Olaszországban voltunk és gombász szemmel is vizslattam az erdőket hegyeket, Szlovénia nagyon zöld és minden talpalattnyi hely meg van művelve teljesen az erdőszélekig, nagyon szépen karbantartottnak néz ki minden, nem igazán ismerem az erdők összetételét de tölgyest bükköst nem nagyon láttam de szemre voltak részek ahol szívesen bóklásztam volna, a magasban meg fenyves és szikla-kő ott nem igen van érdemi gomba. Olaszország a rengeteg csatorna, patak és kisebb-nagyobb folyók ellenére eléggé száraznak tűnt, kukorica, napraforgó nem olyan szép mint itthon, nyárfa ültetvények a dombos részeken meg mindenhol az olajbogyó és szőlő váltogatja egymást, legelőt vegyes erdőt nem is láttam és olyan nagyok a távolságok, hogy nem lenne olyan egyszerű kiugrani egy hétvégi gombázásra mint itthon (a tengerpart közelebb van), a nagy hegyek meg egyszerűen túl nagyok és hidegek, szerencsés helyen vagyunk gomba szempontból :).
talan mar a kovid alatt jartunk arrafele. csusztunk nehanyat satoraljahujhelyen azon a bixbaxon. nem volt rossz, ajanlanom. utana valami kis faluban volt a szallasunk. mondom a recepcios lanynak, hogy ugysem jovunk erre soha a budos eletben, mondjon mar valami iranyt az erdobe. ja, persze, a falusikat itt szemben az uton mennek ki, a falu vegen lehet parkolni. igy is tettem. ha a vihar nem zavart volna ki az erdobol, akkor meg most is ott rokaznek meg varganyaznek :)
akkor pacsi! fáj persze a fejem is, majd szétszakad, de fájó azt is végignézni, ahogy az egész éves sepregetés után mások csinálják a kaszálás részét :D
Vargányát már nem is fotóztam, amúgy lefogyóban van. Legalábbis amerre jártam, és az elég sokak által látogatott terület. Könnyű autóval megközelíteni. Császárok, galambok, pilócák sosem látott mennyiségben vannak.
csak okoskodom, ha már itthon a gép előtt kell néznem a zsákmányokat. szóval én csak rozsdásodó rókát találtam, halványat, sárgát nem. ami rókagombás helyeket ismerek, azok az utóbbiak, onnan voltak a korábbi találataim, de ott most tényleg nincs.
közben feleségem is kidőlt, szintén emésztőszervi tünetekkel, úgyhogy ezzel teljes a kör, neked van igazad, valami szokatlanul erős gastroentero vírus. szegény sereges tölcsér csak rosszkor volt rossz helyen, mert én többet nem szedem, az q élet...
En eddig csak a gyomorbaj reszerol hallottam, takonyrol, kohogesrol nem. Ma meselte valaki, hogy az ismerose 6 kilot fogyott ket het alatt (de csak gasztro, nem leguti.) Szerintem ez nem covid, mert ahhoz altalaban leguti tunetek is tarsulnak.
Élőben(!) ilyen royal flösst még sosem láttam. Teljesen beszűkül az ember tudata, amikor 10-15 méterről meglátja őket mozdulatlanul az erdő nyugodt némaságában.
Amikor vargányázni mész, de csak egyetlen bronzost találsz, ellenben lábon kihordasz két infarktust a naplementében. Két új karéj, meg némi szórvány. Remegtem, mint a vadászkutya, az egyik kép vissza is adja. Szerintem most már boldogan halhatok meg. :)
popenka a mátra-doktor, de kémeim tegnap voltak és nem hoztak haza sok gombát. a saras róka a vh-ban stimmel, az összes olyan volt nekem is. és tuti, hogy van bőven, ha véletlenül teleszedtem egy kosarat.
Itt VH-ben úgy látom, hogy szépen elindultak a rókák. (Egyenlőre pont a puszta földből nőnek ki és cefetül sárosak, de ez az én problémám). Holnap lenne lehetőségem a Mátrába elugrani. Érdemes ott keresgélni, van ott most valami vagy sanszosabb, ha itt ütöm a vasat?
A közeli szőlőhegyen csak tölgyesek vannak (amit fel akarsz egyszer deríteni), de jó években brutális ízleteshullám van bennük. mint pl 3 éve októberben. Akkori képek, bár valószínű most is hasonló lehet, vagy lesz:
eleve bükkösben és lucosban szoktam keresni, minél magasabban. a "lenti" tölgyesek itt szerintem nem elég savanyúak neki (nem ilyen kisavanyodott homokos talaj). de majd figyelek :)
A nyüvesség azért ízletesnél is erősen függ a hőmérséklettől, és a magasságtól, erdőtől. Tegnap a bükkösben szedett (kb 600-650m-en) ízletesek nagyjából rendben voltak, míg a falu melletti tölgyesben mind nyüvesek. Mondjuk még mindig jobbak voltak, mint a nyáriak.
nálam a sorrend: tölgyes, gyertyánosból nyári < tölgyes, gyertyánosból bronzos < bükkből nyári
az ízletest még be kell tennem a sorba, de szerintem a végére kerül a top helyre, már csak azért is, mert az jellemzően már mentes a nyüvektől. és a vargánya tönkje finomabb, mint kalapja.
A gomba felrugdosókra én is kivagyok akadva, nem tudom miért van rá szükség. A vajgomba felénk a molyhos volt vagy a nagyon citrom sárga csöves tinorúk. A ragadós tetejű fenyőszepe volt simán :) mi nagyon szeretjük ezt a gombát de sajnos egyre kevesebbet találni belőle, gyerekkoromban rogyásig volt velük a fenyőerdő, nem szedhettem mert otthon nem szeretem volt ez a gomba, ragad, megfogja az ember kezét, le kell húzni a kalapbőrt stb. volt a kifogás.
legutóbb egy bükki emberke nekem "fekete kalapúnak" hívta a bronzost és töredelmesen bevallotta, hogy egyszer tele volt a kosara nyárival, amikor belefutott a bronzosokba, és kirakta a nyárikat az erdőben :D
Na igen, vajvargánya. Sosem tudtam, mi az. Mondjuk szerintem valamelyik életkorú vargányára mondták inkább, ahonnan hallottam. Májusi -> szentgyörgygomba (ezt a tövisaljára is használják itt-ott).
Felénk (Nógrád) az öregek a tinorúkra nagyjából csak pár nevet használtak, vargánya = igazi, változékony de ami pirosas volt és kékült az mind = disznószepe, molyhos = vajszepe, fenyőszepe. Galambgombák, kékhátú, piroshátú. Csiperke, szegfűgomba, őzlábgomba, májusi, tövisalja. Galócát felrugdosták mindegy milyen volt, bolondgomba és kész. A vörös érdes = nyíriszepe vagy jancsigomba volt.
gombász barátom mesélte, hogy ausztriában valami piszkosul terjed most, a tünetek pont ugyanazok, mint nálam: hőemelkedés, magas pulzus, fejfájás, három nap étvágytalanság, aztán jön a köhögés és takony. szerinte a legfrissebb covid, de ott sem tesztelt senki. a 47-es pulzus lenne nekem a normál alvás közben.
Emelkedik ezekben a napokban Magyarországon egy újabb omikron covid variáns fertőzési száma.
Növekvő kórházi esetekkel.
Ez nem 'annyira' halálos, ellenben szupergyorsan terjed, mert alacsony csíraszámot is nagyon be lehet szopni.
Az omikron lényege a gasztro fertőzés, a légútival szemben.
Rámegy a hasnyálmirigyre, ez sok tünetet magyaráz.
Egészséges felnőtt ember, aki még nem izélte szét a hasnyálmirigyét, zsírral-cukorral-alkohollal, ne aggódja túl magát. Viszont keményen átmehet bárkin.
Tudomásul kell venni, hogy ez a vírus már velünk marad.
Mint az influenza.
Csak ez nagyobbacska.
(egyik is macska, másik is macska, csak az egyik házi cica, másik bengáli tigris)
Előbb utóbb beépül ez is az emberbe... ha létezik evolúció.
A takonyos vargánya jelzője is életkorhoz kötött, úgy tudom. Amikor már ~ra sül, ha pl. kirántod. Tehát ha már zöld, kinyílt csövei vannak. A rántottak közül a kedvencem.
"Ha visszakerestek, többször értekeztünk már a témáról."
Jóvanna. Azért jön elő időnként, mert jó téma. (szerintem)
Azért még beírom, hogy a "cepe" a francia "cèpe" ejtd: "szep" szó maradványa a magyarban, és a XX. század első felében, uralkodó osztályban divatos francia szakácsok hozták magukkal a nevet. Ez ment ki a konyháról a köznép irányába, akik beszállítóként szedték a "cepét" például ezen a vidéken is. (itt a 'vörös' gróf konyhájának)
Elképzelhetőek a nyelvi nehézségek és utána a nyelvi átmenet.
Ma itt az első osztályú, azonnal konyhára való fiatal még éretlen vargányát nevezik a népek cepének, a többit vargányának.
Ne felejtsük, hogy a faj meghatározása nem számított, ugyanannak a fajnak, más kinézettel, más életkorban lehetett más neve, mert főleg a kinézet és a felhasználhatóság számított, nem a DNS.
Pont a napokban kerdeztem egy infektologus ismerost a covid-rol. Azt mondta, nagyon keves eset van (bar azt nem tudni, hogy ebbe mennyire jatszik bele, hogy mar nem igen tesztelnek es jelentenek.) Viszont ez a gyomorbaj virus az biztos megy korbe. (Nekem tegnap 47 volt a pulzusom, de szerintem valami front volt, nem covid vagy egyeb virus :D)
Mszg-re arrafelé a csirkegomba is eléggé elterjedt. (Máshol meg a rókagombát mondják annak.) A tövisalját szilvafaaljának. A rizikét fenyőaljának. Stb.
Másutt a piruló galócát mondják őzlábnak. Az őzlábat meg bagolynak... Gyapjas tintát kucsmának stb. :D
Amúgy létezik egy nagyon jó és részletes gyűjtés erről. Csak nem találom.
Nyulica= rókagomba, Úrgomba= császár, Galambica= galamb, Tyúkgomba= szegfűgomba. Ma sem volt csapadékmentes az idő. De holnaptól elvileg 10 nap- 2 hetes esőszünet jön.
Ez biztosan így van. Egyszerűek vagyunk, mint a faék. Nekünk még a 9 is páros.
(persze én eredetileg debreceni vagyok, nyakas)
:D
Beszéljünk még a "cepe" gombáról? Ez szintén csak főleg itt, szűk földrajzi területen létezik, c-vel mondott és írott, távolabbi körben már "szepe" elnevezésre módosul. Amit megint máshol "pesze" gombára módosítottak, mert könnyebb volt kiejteni. Megint máshol meg azt sem tudták mi ez.
tegyél fel fotót! a fiatalabbaknak még fehér, rugalmasabbak a tüskéi, az idősebbeknek meg száraz és kalapszínű, mérettől függetlenül. de ahogy írták, nincs univerzális szabály. nagyon finom gomba! bár hányok, ha rágondolok :))
az idosebb gerebenek tudnak keseruk lenni. kb ugy kepzeld el, mint az uborkat. vagy keseru, vagy nem. alapvetes, hogy a termoreteget el kell tavolitami. ez konnyu, adja magat.
nekem az a tapasztalatom, hogy a gerebenen belül, ami szerintem nem feltétlenül 1 faj, vannak keserű populációk és vannak nem keserűek. mivel belefutottam már én is keserű példányokba, még a szedéskor megnyalom, hogy nem keserű-e. innen tudom, hogy tenyésrnyi méretű példányokból is létezik nem keserű és egészen aprók között is vannak keserűk. ha blnasírozod és elöntöd az első levet, akkor a keserű anyag is vele megy.
Nekem a nagyobb gereben okoz némi emésztési problémát. Nagyon kemény tud lenni. Illetve minél nagyobb/idősebb, annál több a keserű anyag benne. A kisebbek nagyon finomak tudnak lenni.
A spóra tüskéket érdemes ledörzsölni, állítólag az a keserűbb.
A múltkor miről is volt itt szó, hogy a gerebent hogy érdemes elkészíteni? Meg ez mit jelent, hogy a fiatalja jó? Ami nagy de friss az is, vagy csak a kicsik?
a vírusban most már biztos vagyok kb., vagy valami erősebb gyomorbajos, de sajna a covid jobban passzol. éjszakai minimum pulzus 84, percenkénti átlagos légzésszám 21, folyamatos hőemelkedés. elég vacak értékek, nincs is bennem kraft semmi. sajnos a covidos szakirodalmat a járvány alatt "túlolvastam", a húgom is kutatta intenzíven, megmondom őszintén, hogy inkább homokba dugom a fejem. :(
de, igen. a varganyanak nagyon jellegzetes _utohatasa_ van. a rizike utan pedig sotetpirosat vizelsz. mar filoztam rajta, hogy egy laborban mit szolnanak a vizeletmintahoz egy jo kis rizikezes utan. alapbol kiverne a biztit :)
hatoooo, ize, en nem ceklanak mondanam. nem tudsz nagyobb kepet feltenni? esetleg alulrol fotozva? amugy a ceklat nagyon konnyu felismerni. megtanulhatnad mar! :)
és az lehetséges, hogy az ember gomba elfogyasztása után szokatlan és nagyon kellemetlen szagot hagy maga után a wc-ben? (elnézést a plasztikus fogalmazásért.) mert velem ez történt tegnap és ma is a két napra elosztott pereszke/galambica/vargánya pörkölt vacsora másnapján. nem akartam elhinni, hogy én voltam. más tünetem nincs, kicsit fáj a fejem, ami nálam betegség jele, mert amúgy sosem szokott fájni.
Nekem a szürke tölcsértől volt egyszer olyan hogy megettem, a szám meg akkora lett mintha botoxolva lett volna. Végül is tölcsér-tölcsér. Lehet a tiedben is volt valami anyag ami nem tett jót neked. Vagy lehet felszívott a gomba valami kemikáliát. Cézium??? :D
Na, ma akar a postai iranyitoszamot is megadhattam volna. Ritkan latok ilyen ures erdot (vh). Par szem csigaragta es kukacos ceklatinoru. Talan sereges tolcsergombat lattam meg itt es ott, de nem ismerem es mar nem volt olyan allapotu, hogy erdemes legyen kiserletezni vele. Rokanak nyoma sincs. Volt helyette tuzifaszallito furgon meg favagas. Bonuszkent helyenkent jol szetba..tak a felazott turistautat.
Holnap inkabb szedrezni megyek. (Na en a szedres helyemet jobban feltem, mint a gombazos helyeket - bar inkabb attol, hogy ezt (is) lekeritik, kisajatitjak, felparcellazzak. Attol tartok, ez inkabb kesik, de nem mulik.)
na, a vírusfertőzés verzió kezd egyértelműen kirajzolódni, anyós, akivel pár napja együtt utaztunk, már két napja emésztőszervi vírusfertőzés tüneteit mutatja, mint épp megtudtam...... leginkább benyaltam, épp indult be, én meg ráettem egy lavor rókát és seregest. köszi mindenkinek az agyalást!
Hőemelkedés annyira nem vall gombamérgezésre, vagy? Simán lehet, hogy benyaltál valami vírust, és mivel pont gombát fogyasztottál, ezért kapóra jön oknak. És itt már bejátszik egy adag félelem, vagy bizonytalanság is. Ez pedig gerjeszti magát akár fizikai tünetekkel is.
szerintem most nagyon szép hullám indul(t). rozsdás rókát két helyszínen is találtam, ahova találomra beszúrtam, több helyre meg nem is mentem. ma jár jöttek bronzosokról képek ismerősöktől. IT IS ON!, mondaná az angol, pár nap és nagyon felfut, de már most sem üres kézzel mennek haza a népek. jó mulatást, mire hazaérek, üres legyen az erdő!
Ha megfújod a trombitát, mint az agg csatamén rohanok a megszokott helyeimre itt a VH-ben. Sajnos mostanában alig találok valamit, de eszembe se jut, hogy Lackvelle általad sokszor megénekelt csodás erdejét felkutassam. Lackvellére jó esztendőkben megyek el egyszer-kétszer és nem is utolsó az a hely, ahova járok, de oda nem nagyon megy senki sem. Más: jövünk a szentlászlói úton. Fékezés, felkiáltok: róka! Szállok ki és mondom feleségemnek, hogy megyek idehozom. Kérdezi: nem veszett, mit csinálunk vele, orvoshoz visszük? Egy fél marék rókagombán akadt meg a szemem az út másik oldalán.
Tavaly ezt a tanulmánynak szánt fotót készítettem. Sajnos rosszul sikerült. Nincs meg minden nézet. Felülnézetből mindkét faj ugyanolyan volt. Pont ezért csináltam. Alig 5 lépésre egymástól két egyforma egyedszámú telepet találtam.
Sajnos nem emlékszem a meghatározásra. Balról a sereges, jobbról a mérgező pár, de mi is volt?
/mellékes: egy hetes gombaundort és gyomorfájást okozott már nálam őzláb, 5-en ettük rántva, másnál nem volt panasz/
nem kizárt, de a tünetek mások: hő- és pulzusemelkedés. na mindegy, figyelem magam, aztán nyilván doki, ha nem javul. hasmenés, hányás nem volt. holnap indulnánk tíz év után először kettesben anyafejjel ausztriába, mindjárt eret vágok magamon :(
Sokan megfeledkeznek róla, hogy a rókagomba az egyik legnehezebben emészthető gomba. Szakkönyvek se nagyon említik. Nagy hirtelen a Rimóczi-féle Gombaválogató jut eszembe. Megnéztem, a 11 kötet 22. oldalán a sárga rókagombáról ezt írja: "Megfőzve is nehezen emészthető gomba. Érzékenyebb gyomrúaknál hasmenést, sőt enyhébb gyomorrontást okoz."
Személyes tapasztalat. Nővérem kb. 10 évvel ezelőtt vett a Bosnyákon rókagombát. Hasmenést és komoly gyomorrontást okozott nála. Azóta sem tudom rábeszélni.
Nekem is voltak vele gondjaim, egy erdélyi gombatáborban. Hascsikarásos, émelygéses, undoros érzés volt, ami aztán elmúlt. Azóta is eszem itthon viszonylag rendszeresen a rókagombát, de azóta nem jelentkezett ez a tünet. Figyelgesd magad, lehet, hogy múló dolog, de lehet, hogy egyéni érzékenység.
pont a tölcsérről nem :/. de anyafej teljesen jól van, kutya baja, pedig feleztünk. szóval végülis mérgezés akkor lehetne, ha becsúszott egy valami kellemetlen, ami pont az én tányéromba került. egyéni érzékenység inkább reális ezekből. vagy covid. vagy lyme.
Nem kellene elbagatellizálni, de ha egyéb probléma nem lesz, akkor egy hasonló sztorim nekem is van. Óriás pöfeteget ettem rántva, 4-5 hasábot, majonézzel, este 9-kor. Éjjel arra ébredtem, hogy szét akar szakadni a gyomrom. Mindezt úgy, hogy nem éppen kényes. Többen is ettek ugyanabból az adagból, senkinél semmilyen problémát nem okozott. Másnap vittem a továbbra is friss gombából egy ismerősömnek, akinél kirántottuk a maradékot. Én ettem belőle 2 darabot, az ismerősöm meg a többit. Nekem semmi bajom nem lett tőle, az ismerősömnek pedig hasonló, mint nekem korábban. Nem tudom annyival elintézni, hogy a mennyiség okozta, mert kb. mindenki "sokat" evett belőle (amúgy egyáltalán nem éreztem soknak).
aggodas. ha amatoxinos lenne, akkor mar jelentkezett voln. ha egyeb mas, akor mar sokkal korabban jelentkezett vona, es most boldogan, vagy osszesofva beszelgetnenk.
en a hallal sosem eszem gombat. talan egy kivetel volt. evekkel ezelott oregnenevel csinaltunk egy marnas hallevest, amibe ordogszekeret forztunk. na, az adta az ivet. a hus le volt daralva, es gombocnak volt megcsinalva. ha visszanezel, valahol meg is talalod.
én úgy gondolom, igen. a kérdés, hogy van-e más avarbontó, szívós tönkű, lefutó lemezű, olyasmi színű és méretű, középen púposka mérgező gomba, és ha igen, melyik az és milyen mérgezést okoz. nem vagyok képben a műfajban. :(
Vagy hálás gomba? :D Amúgy az, meghálálja a szárítást. Sok recept van, ami egészben és / vagy frissen hasznosítja, de nekem porítva, fűszerként tetszik igazán.
Igen, tudom. Az a vicc, hogy a hely, ahol most növöget egy ideje, 3 éve mindig terem. És pont tavaly volt brutál jó. Idén eddig adott szárítva egy kis benbácsis üvegnyit. Sok a növendék, nagyon lassan nő (a körülmények optimálisak). Lehet, hogy szombatra nem is lesz szedhető az, ami ma kicsi volt még.
Én porítva szórom meg jól a csirkecombot + só, semmi egyéb, pirosra sütve. Isteni. A hallal hogyan hozod össze? Hidratálás után beletöltöd, mellésütöd vagy rizottóba megy?
uh, erdekes. egyik gombanak sem szabadna ilyen tunetet produkalni. a sereges tolcser kifejezetten finom illatu, aromaju gomba. biztos, hogy azt szedted?
apropó, gombamérgezés, vagy inkább egyéni érzékenység: tudorok, véleményezzetek! tegnap szedtem egy darab varashátút, egy jó marék sereges tölcsért és a rozsdásodó rókákat. ebből csináltam egy vegyes tojásos rántottát (nyilván a rókának csak egy része került bele), tegnap este 10 körül ettük meg. én ma reggel általános kaja- és gombaundorral ébredtem, valamint a nyugalmi pulzusom jó 30 bpm-mel magasabb reggel óta, illetve van egy kis hőemelkedésem. okozhat ilyet egyéni érzékenység? össze tudtam keverni a sereges tölcsért bármi kellemetlennel? megnéztem mind, vattás tönkalj, szívós tönk, lefutó lemezek, jó illat, kis púp a közepén.
vagy csak covid? :D lyme-parázás is van, de semmilyen foltot nem láttam az elmúlt időszakban, se a csípés helyén, se máshol.
Délebbre inkább. De elképzelhetőnek tartom, hogy arrafelé is megyek. Akár átsétálva a túloldalra. De elsősorban trombita lelőhelyeket fogok keresni, miután a kötelező köröket letudom. Sajnos az az erdő, ahol rengeteg nő, pár éven belül szerintem kitermelésre kerül. A környezetében lévő tagok, amikkel egyidős (volt), az utóbbi 10 évben tarolva lettek.
A kucsmás csak egy (közel) ideális példa. Egyébként ott a teljes erdő akkora, a semmi közepén, nem egy folt az erdőben. Van, hogy egyetlen fűzfa. De a vargányás helyeimen is simán ott hagyom a kisebbeket egy napra, ha tudom, hogy szépen meg fognak nőni és visszamegyek értük.
Képek alapján nem lesz titok, hogy már "fennt" jártam. Ma csak egy cél vezérelt, hogy végre sikerüljön egy nap, egy tájékon mind a 4 vargánya faj megtalálása. Meglepő módon a legnehezebbnek gondolt vörösbarna lett meg percek alatt. Viszont a végén vért izzadtam egy nyamvadt bronzos keresésével. Végül egy ismeretlen helyen lett meg, kb negyed órám volt még, és mennem kellett a buszra.
en viszont mar jartam ugy (elvileg frekventalt helyen), hogy minden teli volt hatalmas varganyakkal. Ures kezzel mentem haza - mar mind hasznalhatatlan volt. Viszont mivel nem szedte senki, ifjonc nem volt egy sem. Szoval amig nem gereblyevel mennek (vagy zsakokkal, mint a Pilisi Parkerdo dolgozoi, akik odahajtanak a hivatalos terepjaroikkal), addig inkabb jo ha mas is szedi a gombat, mint rossz.
A kucsmagomba más. Az ízletes/hegyes kucsmák esetén egy termőfolt (nem erdőrész, egy konkrét hely) évente egyszer terem, ha megelőztek, akkor jövőre lehet újra próbálkozni. A vargánya meg csak terem, csak terem, amíg megfelelőek a körülmények.
Tartsd meg ezt a jo szodasod. (Egyetertek. Aki annyira kepben van, hogy tudja, hogy a Bakonyban merre nonek bananfak, az magatol is tudja, hogy merre es mikor kell menni. Amikor varganyaboseg idejen a Matraban gombasztam egy ismerossel, akkor a helybeliek mar a masodik kort tettek meg, mire odaertunk. Igy is maradt nekunk ket kosarral. Igaz, helyi erok egybol elkezdtek mindenfele gombamergezeses sztorikkal riogatni minket, egyertelmu szandekkal, de hat ennyi belefer.)
En orulok, ha valaki megirja a tajegyseget (ez regebben bevett szokas volt.) Hiaba irja valaki, hogy "meszes-loszos talaj vadcseresznyessel", ha az orszag masik felerol van szo, ahol teljesen masok a csapadekviszonyok. A Pilis - VH sokkal szarazabb, mint sok mar resze az orszagnak. A tomegek pedig nem annak az alapjan mennek, hogy mit olvasnak az Indexen.
persze. itt van a híres rész lacquellénél, amit mindenki nyúz. reggel 5-6 autó, nap közben mindig 1-2, délután újabb roham, hétvégén pedig emberek tucatjai folyamatosan. amikor terem, kimész, bolyongsz egy órát és szépen megtöltöd a közepes kosarad. hullámcsúcson egy-két nagyot is.
Azért egy elöregedett, raszteres, teremfocipálya nagyságú, "saját" nyárasban, 2-3 naponta igen jó érzés úgy kucsmázni, ahogy a kígyó üldözi az utolsó almákat a 3210-es képernyőjén. Tömegre szerintem legalább 90%-os a kihozatal. :)
Hát, motiválni max. más vidékeken élőket szeretnék. Vagyis inkább úgy mondom, engem pl. simán motivál egy hatalmas fogás, függetlenül attól, hogy az hol került terítékre. Konkrétan akár USA-ban is lehetett az. :) Meg amúgy... lehet, hogy másnap is szednék még 2 kilót?
Mi a helyzet az őzek lábával, érdemes kimenni megnézni mostanság, vagy várjak még kis melegre (ami sok napja itt a Bakony-alján nincs)? Eső rengeteg volt.
na de a példában TE vagy az a valaki, aki beszámol róla. tehát kimentél, megszedted magad, beszámolsz, és esetleg ez arra motivál másokat is, hogy kimenjenek. az neked miért fáj?
ezt a logikát folytatva én nem posztolnék sosem, hogy mi van a vh-ban, mert meglátja nyúlfüligomba, vaazz, Lactarius, még néha néhai0 is, meg még hatvanan és nekiiramodnak. ehhez képest kezd gombaundorom lenni, annyit szedtem idén. ha kétszer ennyit szedtem volna, már rosszul lennék. ráadásul igazán sok vargánya azokon a helyeken terem, ahol mindenki szedi, nem az mk bükkösökben.
egyáltalán nem értek egyet, de még a te logikád mentén is elég lenne annyi, hogy mondjuk vörös tölgyesből és lucosból nem referálsz, csak a többiből.
"no és akkor: aki mégis rájön ennyiből, arról nem gondolod, hogy amúgy is képben van? :) hiszen felismerte, ergo járt már ott, ismeri eleve..."
Túlzottan leegyszerűsíted a dolgot. Maradjunk a vörös tölgyes példájánál. Ha pl. adott vidéken csak nyöszörög minden és ezért ki sem mozdulok, a + 10 km-re lévő vörös tölgyesbe meg aztán pláne nem, de ha valaki arról a környékről beszámol róla, hogy rendesen terem és látom a fákat a képen, nos, valószínűleg másnap már szállnék be a kocsiba.
Vagy a másik, volt olyan hely, amire sokáig azt hittem, hogy meddő. Hát... egy frászt. Miután megtudtam, hogy más ott gombászik, én is ráálltam, megérte. Nem ma volt, azóta mondjuk kivágták. :D
"ha ma lenne időm kimenni, először azt kéne eldöntenem, hogy hova menjek."
Detto. De ez megint csak nem indokolja, hogy akár egy lelőhellyel is szegényebb legyek. A fenti problémát egyébként úgy oldom meg, hogy ahol nagyobb az esélye annak, hogy az adott hely lebukik, ott kezdek.
1. amikor felraktam, tudtam, hogy aki nagyon képben van, felismerheti...
2. ...de aki ennyire képben van, az nem ebből tudott meg újat, igaz? (lásd előző kommentem)
3. aznap mentem 15 km-t, sok szinttel, a "tájkép", amiről beszélsz, az meg azért került bele, mert szép ;)
4. pont erre írtam az előző kommentben, hogy ha notóriusan óvatos vagyok, akkor nem rakok fel képet az erdőről, pláne lucosról.
de nem kell kitalálni semmit, ahogy nebularis csinálta anno, úgy volt a jó. kár, hogy teljesen kihaltak a topikból az ilyen jellegű leírások. odaírom, hogy börzsöny, 450 méteren, ény-i mk tölgyes, és tájképet nem csinálok. amúgy én sem szoktam, azt legutóbb is alapvetően neked csináltam... ;)
hát akkor azt, amikor a rendkívül ritka csillámlámafa alatt találod a gombát, ne rakd fel. de azért tölgyes, bükkös, fenyves, de még vörös tölgyes is akad itt-ott, képtelenség egy hegységből megfejteni a pontos helyet. no és akkor: aki mégis rájön ennyiből, arról nem gondolod, hogy amúgy is képben van? :) hiszen felismerte, ergo járt már ott, ismeri eleve...
...és akkor, ha megtörténik a dráma és rájött a helyre, akkor is a megfelelő pillanatban kell ott lennie. hogy ne menjünk messzire: ha ma lenne időm kimenni, először azt kéne eldöntenem, hogy hova menjek. van kb. tíz válasz, amik mind ilyen "tutter foltok", ebből egy-két helyre jutnék ki. a többihez más érne oda. végül, de nem utolsósorban: amikor már szedtél egy csomó gombát, annyira nem tragédia, hogy más is szed... :D
(rókagombából például tegnap este már erősen a telítődés jegyeit mutattam. a tavaszi nscs-áradatot például még mindig nem hevertem ki, pedig egy hét és az is indul újra :)))
"...100%-ig kizárt, hogy abból, hogy felraksz fotót három gombáról..."
Igaz is, meg nem is.
Múltkor Mátrából raktál fel képet.
Pontosan tudom, hol készült, hol jártál. Homer rá is kérdezett, tehát ő is tudja. Meg itt vagy húszan-negyvenen a csendes olvasók közül is.
Más oldalról igazad van, de azt is lehet konkrét hely nélkül írni. Aki akarja minden általa megfigyelhető körülményt leírhat. Tudományosan. Csapadékot is, persze csak ha ott él, mert egyébként nagy vonalakban sem tudja, az erdő melyik kis része mennyit kapott egy nyári hőbörgésből.
Ritkák az ilyen rejtett kis saját gomba foltok! Talán nincsenek is már!
Vannak bizonyos erdőtípusok, amik egy-egy régióban meglehetősen ritkák, 2-3 db van belőlük. És vannak bizonyos gombák, amik csak egy bizonyos erdőtípusban élnek meg. Ezekben az esetekben a gomba ottani létezése + a régió kiadja, hogy honnan is származik. Annak, aki ismeri éppen azt a vidéket. Egyébként innen is szúrtam már ki ilyet, nem egyet. Sőt, egész máshonnan, 2 személytől szintén fésültem már össze úgy információt, hogy kiadtak egy csaszi kiállítást. Nem vagyok rászorulva ezekre az infókra. Már csak azért sem mennék így felfedezett helyre többedszerre gombászni, mert ott már erős lenne veszélye annak, hogy szedés nyomokat találok csak. Az összes aktívan járt lelőhelyemet teljes mértékben saját magam találtam meg, és bizony, nem egy olyan fajra bukkantam egy-egy környéken, amiért sok évtizede gombászó, kimondottan szakemberek messzire utaznak, holott a beszélgetésünk helyszínétől gyalogos távolságon belül (legalábbis nekem) rekesz számra terem.
De másik irányból megközelítve a dolgot: semmiféle hasznosítható információt nem jelent neked, ha leírom, hogy az alföldi Iszapszentgilisztáson kaszálom a vargányát, ha úgy lenne. ellenben aki lőtávolságon belül van (50 km mondjuk), egyből rá fog jönni, melyik erdőről van szó. Vagy erdős vidék esetében rétről stb.
bocs, de teljesen, 100%-ig kizárt, hogy abból, hogy felraksz fotót három gombáról és egy mérlegről, valamint odaírod, hogy pest megye, BÁRKI elzarándokoljon a titkos kis foltodhoz. a "megye" azért segít, mert akkor van részletes csapadékinfó és kontextusba lehet tenni.
köszi, mivel szedtem az érdesek mellé kb. egy kg rókagombát, galambicát és vargányát, amik együtt lettek megsütve, ezért nem gond, ha nyálkásodik az érdes. nekem ez olyan, mint ahogy a húspörköltnek is kell egy kis szaft.
egyébként én is jobban szeretem az egyik tinórut, mint a vargányát. hogy melyiket, azt nem tudom, mert még mindig keverem őket. :))
amúgy itt a környékemen (bakony) elég szépen szedik a vargányát és a rókagombát is. sajnos ezekből olyan igazán jó helyeket nem tudok, csak ilyen csipegetőseket.
van egy pereszkéző helyem, néha van benne egy-egy vargánya és galambica, na az brutál szokott lenni. kár, hogy nem igazán vagyok oda a pereszkékért.
Vannak olyan helyeim, amiket mondjuk senki sem zargat, de ha csak megyét írnék, már abból be lehetne azonosítani őket. A mai mondjuk nem ilyen. A környékén innen max. read-only userek mászkálnak. Azoknak meg minek is írnék jelentést... Bár nyilván számukra is hasznosítható infó, hogy a közepesen beázott, keleti kitettségű dimb-dombok így muzsikál(hat)nak.
Én speciel nem tudom, meg nem is akarom követni, hogy ki, merre mászkál, sokkal jobban tudok következtetni abból, ha az adott találati helyszín egyéb (aktuális) tulajdonságairól kapok infót. Sok ilyenből tudok származtatni egy átlagot, amihez ha hozzáveszem valamelyik lelőhelyem állapotát, el tudom dönteni, hogy érdemes-e vallatni vagy sem.
tényleg nem értem se az összefüggést, se az okokat, de nyilván kénytelen vagyok tudomásul venni. csak mondjuk egy (jó) fórum pont az infócseréről szólna. annyira alap adat. na mindegy, szerencsére a sok éves, informatív posztok még mindig elérhetők, lehet tanulni belőle. végig is rágtam magam rajtuk.
Pár éve azt írtam a CV-mbe locationnek, hogy Earth (ami a gyakorlatban jelenti, hogy 1 métert sem fog valaki mozdulni), hatékonyan kiszűrve a kötélen rángatós szemetet. :D
értem. nem értem. :D igazából jó lenne, ha senkinél sem kéne totózni, hogy egy-egy beszámolója honnan származik. egy "börzsönytől" még senki sem talál oda sehova, pláne nem a tutter helyedre (amit úgy is kivág az erdészet legkésőbb két éven belül), viszont akik figyelik a meteorológiát, esetleg tudnak következtetni a saját környékükre. meg amúgy is alap. /rant off
Én ma két sátántinórut láttam. Ja meg rengeteg galambot. Valamilyen pirosas-rózsaszínesből meg barnásból kb. egy tonnányit, de kék-/zöld-/varashátú is rengeteg volt, hibátlanok. De se idő, se hely nekik. Bezzeg, amikor csak ezek nőttek, borzalmasan néztek ki. :(
Az elmult kep napban befoztem ket es fel kilot. Plussz nemi hutoben fogyasztasra var. (Hogy mennyit ettem meg terepen, azt nem tudom. A legpuhabbakat megeszem - sajnos nem mindegyik jo izu.)
Horgaszbacsi rengeteg gombat latott az erdoben hetvegen (amit szakado esoben szedtek a gombaszok. Hat... Mondjuk azt is allitotta, hogy a Pilisben van farkastinoru...)
Kimegyek egyet bohóckodni, mondtam magamban. Ripsz-ropsz, 1 óra, és itt sem vagyok.... Nem mondom, hogy száraz az erdő, de nyár elején sokkal több eső leesett és sarasabb volt minden. Azért csak bementem, hátha akad egy tál róka. Lett belőle a képen látható mennyiség. :D Sebaj, kifelé szedek még némi sötét érdest (rengeteg volt, nagy része még zárt csöves). Aztán megláttam az első nagyvadat. Utána meg sorban, egymás után a többit. 2 kiló lett, tönk + fölötte gatter. Kinézetre viszont gyönyörűek voltak és az összes állt a helyén, mint a cövek. Hát erre vártak a telepek: a korábbi esőktől csak észhez tértek, a mostani, frissítő pedig rendesen beindította őket. Jól van, az addig gyűjtött érdesek a merev könyék + laza csukló kombóval mentek vissza a csigáknak, elég lesz elbánnom a vareszokkal. Kifelé jöttem már, amikor egyszer csak megpillantottam egy tetszetős kis folyást. Kb. 10-12 db-ot számoltam össze.
mostantól szépen felfutva lesz legalább két jó hét, de inkább három+, és ha jön eső, akkor folytatódik. ebből én alig leszek itthon, különben előbb leszedtem volna mindent és csak utána teszek fel fotót. :D
Ez aztán szép kosár! Itt az ideje az erdőbe kinézni. Régi helyeim (VH és Börzsöny) rendszerint 1-1 kiló rókát adtak, de mindez olyan régen volt, hogy nem is nagyon emlékezem már rájuk.
ez kosárral együtt 1,99 kg :), majd megmérem, hogy mennyi ebből a kosár. én sem szedtem soha annyi rókát, mint idén. képzelem, mennyi lesz most a börzsönyben például. kivételesen jó év az idei szerintem, majd emlegetni fogjuk sokáig, mint anno ti 2016-ot.
Grat. Sosem szedtem ennyi rókát egyszerre. Ha véletlen sokat is találtam, akkor olyan picik voltak, hogy pár deka ha összejött volna. Nekem mindig ilyen 20-30 dkg jön össze max.
vakláv felé egy helyen, kb. 400 méteren pont éretteket találtam, de az csak egy nagyon pici folt, abból egy kanál lekvár, ha kijön. illetve már az sem, mert megettem. penészes, rohadós nem volt, jól nézett ki.
az erdő amúgy csinos, de a nagyfiúk még nem indulnak, sereges tölcsér van most tényleg seregesen, bár nem a legjobb állapotban, van öreg, ázott, kukacos és ezek kombinációja, meg egy kevés új. nekem nem úgy tűnik, hogy ez a talaj elég lenne ősz végéig automatikusan, de remélhetőleg jön még eső addig úgy is. jó lesz ez! réten ma nem jártam. találkoztam három betliző gombásszal is, szomorúan mondták, hogy nincs vargánya.
erdeset mi nem rantani szoktuk, hanem dinsztelni - (hamis) stroganoff belszinbe pl. kituno. Vagy vegyes tinoru paprikasba. (Multkor valaki irta, hogy csak varganya, o nem eszik tinorut. Amiota hugom kiprobalta a vegyes tinoru paprikast, eskuszik, hogy az neki jobban bejon, mint a varganya.)
Nekem is. Az a tapasztalatom, hogy amíg zártak a csövek, addig jó igazán. Vagy hát nekem igazán akkor sem. De utána egyfajta szúrós szagot éreztem, ha kirántottam. Akkor is, ha szép világos volt még alulról. Valószínűleg nem rántva lenne érdemes kipróbálnom.
pont az a baj, hogy nem kemeny. a kicsike meg kemeny. a nagynak max a tonkjet hasznalnam fel. az ilyen megpuhult kalapok csak taknyossa teszik az etelt.