Keresés

Részletes keresés

tamastamastamas Creative Commons License 2001.08.08 0 0 1019
Csodaszarvas!

A pedálból (valószínűleg) normális méretű jel jön ki.
Jelszint okosságok:
- mikrofon cca 5-10 millivolt - 0.005 V - 0.010 V
- gitár cca 100-250 millivolt - 0.100 V - 0.250 V
- effekt cca 250-774 millivolt- 0.250 V - 0.774 V

Szabványos Line (vonal) szint: 0.774 V. Ezt adja le pölö egy átlagos magnódeck is.
Vagyis, a gitár és az effekt is inkább a vonal bemenetre (line in) való. MEt ott kicsit kevesebb, de nagyságrendileg inkább belefér.

Szerintem az effekted jó. Persze az effekthez kap(6)tál egy füzetkét, amiben fel van tüntetve a normális kimeneti jelszint, meg az ellenállás meg minden...

Nesze neked elektrotechnika.

Előzmény: Csodaszarvas (1018)
Csodaszarvas Creative Commons License 2001.08.08 0 0 1018
Nosza! :)

Tamas↑3:
Király, költeni nagyon nem akarok ... ezzel a pickup letekeréssel megpróbálkozom, de a pedállal nem tom mi lesz.
Viszont valamit nem értek: pedál nélkül akusztikusan vonalba kötve 'csodaszépen' torzítás nélkül szól a hangszer (köszönhetően az új Ernie Ball stringeknek is:), a háttér-szöszmösz nem hiszem hogy a pickupok magas állása miatt lennének. Amúgy logikusan a pedálból is magasabb jel jön ki mint ami szabad lenne nem? :)

MonoStory:
Veszek elemet, és pakolok a monitortól :) ma du. kiderül mi a kotta

Gracias Senores!:)

MonoStory Creative Commons License 2001.08.08 0 0 1017
Csodaszarvas!

Úgy vettem ki a szavaidból, hogy nem igazán költenél a probléma megoldásra. Nekem van egy Zoom 505 multiprocim, amiről itt lejebb már olvashattál keserű tapasztalatokat. Ezekkel részben egyetértek, viszont kb. 20e HUF-ért már megkapod használtan.

Hát nálam is volt zaj eleinte. Ha nem teszek semmit a bemenetére akkor is képes összeszedni zajokat, ezért érdemes nem csak a pick-up-jaidat eltávolítani a monitortól, hanem a pedált is jól elcipelni a 220-as kanóc és tápegység rengetegtől. Ja, és felvételeim idejére egy 9V-os elemből táplálkozik, mert a hálózatitápja is beleköpködhet a levesbe. Ha nem mondtam újat, akkor nehari, de ezt a zaj macerát én is végig játszottam anno...

Előzmény: Csodaszarvas (1013)
tamastamastamas Creative Commons License 2001.08.08 0 0 1016
Hali Csodaszarvas!

Én funkys pop-os rock-os valamit játszok. Korábban Hegyi metált meg alternatívot is csináltam, de kissé kiöregedtem a deszkatúrásból.
Manapság inkább a legfelső sorban levő kat. megy élőben, otthon meg ami sikerül.

Metal zoom: volt gond. Hidd el. Én is hasra voltam esve a pedálkáimtól, amíg meg nem vettem a Marshall-t. Pedig az is csak a legolcsóbb 50 wattos verzió...
A Marshall-t panellakásban mellőzöm. Effekt: egy Digitech RP-1 multiproci. Ezt mostanában sikerült a Marshallhoz beállítgatnom, azóta vonalban egyedül is enyhén tűrhető. "Valami van, de nem az igazi" ála Rajkin.

Pickup letekerés: le kell. Nincs más. Egyébként tényleg túlhajtja a mikrofon bemenetet - persze lehet ez is cél. (Arra viszont ott van a Zoom.)

Az RP-1 sztereó kimenettel rendelkezik, amit direkt rákötök a Live vonalbemenetére (teljesen átlagos 70%-70%-os szinteken) és úgy nyomulok.
Namost ehhez a "sound"-hoz (haha!) a Live cuccait mellőzöm, vagy ha a MIDI igényli a zengetést (és eddig képtelen voltam tisztességesen különválasztani a Cakewalkban) akkor eleve zengetés nélkül vettem fel a gitárt. (Erről a témáról nálam értelmesebbektől további infot kérhetsz ugyanitt.)

A lényeg: a vonalbemenet, tisztességes effekt (ha nincs egy normális erőlköd, jó mikrofon meg süket szomszédod. Család se nagyon legyen (otthon) ha nem muszály.

Akusztikus gitár az elektromosból: az effektemben van egy elfogadható gyári beállítás erre, de spanyolos vagy classic célra nem használom. Arra van egy olcsó Cremona gitárom, meg mikrofon. Máshogy nem megy.

Hangfalszimulálás: erre van egy Rocktron(?) cucc, vagy vlami más gyártóé már nem emlékszem, ami rengeteg szuper torzítót is tud - extra költség. Az effektekben szokott lenni ilyen is, általában az effektlánc utolsó darabja (speaker simulator vagy ilyesmi néven). Az RP-1-ben ehelyett egy erősítő illesztő van, amit beállítva a már jól bevált hangzás egy másik karakterisztikájú erősítőn is hasonlóan szólal meg. Állítólag. Igazi szimulátort lehet találni még tán a Korg AX30G, Korg AX300G procikban - és kellemes a hangjuk is. Meg cca. 70.000 alatt btto. (Az RP-1 most 120.000 lenne ehhez képest, de már régen nem gyártják.) Javaslom a Korg-ot. Egyszer úgyis venni kell valamit.
És ha megveszed, rengeteg "izgalmas" hangzást fedezel fel, ami üdítően hat zenei világodra is. Anyagi érdekeltség kizárva!!!

tamás a köbön

Előzmény: Csodaszarvas (1015)
Csodaszarvas Creative Commons License 2001.08.08 0 0 1015
Hahó, látom okosságokat mondassz itten, muchas gracias :)

Szóval beszéljünk mindkét effektről (pedál és anélkül) mert készülő 'zenei anyagomhoz' :))) mindkettő fontos.

1 - metál zoom egy torzító pedál. Torzításnál eleddig nem volt különösebb gond. A szar hangot visszhangosítással meg egyébbel próbálom javítani :)

2 - ezt a 'nem jo ha vonalbakössük', meg 'hangfalszimulálást' már hallottam, hogy tudnék én ilyet csinálni? (no költséggel:)

3 - eddig úgy vettem fel, hogy mikrofon in 56-62% os érzékenységen, de a pickupot nem tekerhetem le, mer nem szól a szóló rajta ...
mit használjak helyette?

4 - elektromost használok akusztikusan is, mer nincs aku gitárom :)

ui.: te mit játszol? Én petrucci / meola fan vagyok :)

Előzmény: tamastamastamas (1014)
tamastamastamas Creative Commons License 2001.08.08 0 0 1014
Hali Csodaszarvas!

Sajnos így most nemtom mi az a metálzúm, de egy Zoom fx proci lehet vagy egy torzító pedál, he?. Mindegy, egyiket sem javaslom. Oka: a Zoom effektek (főleg ha kb tenyérnyiek) képtelenek normális hangzást csinálni. Bocs, de ez a tapasztalatom. Persze egy normális gitárerőlködőn keresztül javul valamit a helyzet - de annak meg saját torzítója meg "hangja" kell legyen, ami megint jobb a Zoom-énál. Így használta(ja) néhány éve a Queen gitárosa is ha valami kis teremben bohóckodott. Mindegy.
Vonalba kötve az átlagos multieffektek teljességgel műanyag hangot csinálnak a gitárodnak (torzítóról beszélek) de hangfalszimulátor effektel (legtöbbször van bennük ilyesmi) vagy egy eq-val egész tűrhető lesz a helyzet. Jaj! Most veszem észre hogy te akusztikus gitárról szóltál az előbb...
Bocs, én elektromossal szoktam, az akusztikust igazi mikrofonnal veszem.
A másik nagyobbik baj a mikrofon bemenet. SOHA ne köss gitárt direktbe a mikrofon bemenetre!!! A mikrofon bemenet ugyanis 5-10 millivoltos, a gitár pickup pedig 100-250 millivolt között van. Az utóbbi nagyon igaz pl. a dupla "humbucker" pickup-re. Kissé túl fogja hajtani a Live miki bemenetét.
Nagy ínség idején megpróbálhatod az alábbi beállítást: gitár pickup hangerőszabályozója a minimum-on, mikrofon bemenet érzékenysége az 5-7 es értéken 10-es skálán számolva. De ez sem az igazi.

Előzmény: Csodaszarvas (1013)
Csodaszarvas Creative Commons License 2001.08.06 0 0 1013
Hela!

Fél méterre vagyok a monitortól, sejtettem hogy ez nemjó :) Kábel először egy metálzúúmba figyel, de az említett esetnél ez metálzúúm nincs bekapcsolva, csak átmegy rajta a szinusz be a mikrofoninputba. A live concerthallját használom, és 'what U hear opsön'nel veszek fel, itt már denevérfüllel picit hallani a problemet, ha megint veszek rá valami, írtózatosan felkeveri ezt a zajt.

Előzmény: tamastamastamas (1012)
tamastamastamas Creative Commons License 2001.08.06 0 0 1012
Helló Csodaszarvas!

Én eleddig saját gitár effektel vettem fel a zenét. Ekkornem volt extra zaj - persze a gitár legyen kilométerekre a monitortól..., különben.
Utána (a már zengetővel feljátszott gitárt!) a midi-vel együtt lejátszva a teljes kevert kimeneti sztereóhoz kevert Live-zengetővel (pölö a Concert Hall) lejátszva már iszonyatot hallgattam. Mivelhogy kétszer lett zengetve a gitár hangja. Namost nem lehet, hogy véletlenül a What-U-Hear-od meg lett zengetve? Mintegy pluszban? Meg kiemelve a magas hang? Meg közel ültél a monitorhoz?
Csak kérdezem...

Előzmény: Csodaszarvas (1011)
Csodaszarvas Creative Commons License 2001.08.05 0 0 1011
Heló!

Két gondom volna :):

1 - 2-3 óra munka után rendszeresen fagy a !live.
Konfig: duron 700 + 128 ram. Ilyenkor elkezd a fülhallgató sípolni és nem mozdul semmi. Tehát nem kékhallál, hanem úgy ahogy van kakukk. Ilyenkor a wav amit éppen bütyköltem ált elszáll of course :)

2 - gitar/concert hall effektel vettem fel zenét, a microphon in-re volt dugva az elektromosom akusztikusan. Megvan királyság jöhet rá egy köv téma. Szintén ugyanez a felállás, csak lejátszom a wavot, majd 'what U hear' opcióval veszem fel az eredetit + játszom hozzá. aztán visszahallgatom és a köv.: k#&@{va nagy zaj a zenén, pattogó sercegő magas hangok (hasonló egy rosszul beállított rádióhoz), teljesen élvezhetetlen az egész.
Denevér fülemmel :))) visszahallgattam az első felvételt és már az eredetibe is benne van csak atom halkan, na ezt keveri fel egy újabb felvételnél. Ez mi lehet? Mert gondolom nem a gitár :)
Mit lehetne csinálni?

tarp Creative Commons License 2001.07.12 0 0 1010
Hát, az attól függ, mit akarsz csinálni. Zenélgetni egy szintivel is lehet. Ha már komponálni akarsz, PC segítséggel, akkor kell a CakeWalk, Cubase, vagy Orion, Rebirth, Reason, esetleg egy tracker, attól függően, hogy milyen móccerrel akarod összerakni a zenét. Ha vokálsáv is lesz, amit későb csinosítgatni kell, akkor a SoundForge, WaveLab, GoldWave, DartPro, stb. tehetnek jó szolgálatot, megintcsak gusztus dolga, ki melyiket szereti használni. Egyébként az esbélivhez adott progik közül én egyedül a Cakewlak 8-ast tettem volna fel, ha már nem lett volna fent a CakeWalk 9-es :)))
Előzmény: tamastamastamas (1009)
tamastamastamas Creative Commons License 2001.07.12 0 0 1009
Helló Micka!

Nálam sokkal öregebb rókák is vannak itt, de azért az én véleményem:
A felsorolt dolgokból én egyet sem használok. (mivel van egy MIDI-s Yamaha szintim, keverőnek a szabvány Windiws-os csoda, a többit meg egyszer kipróbáltam, de a legutolsó takarításkor kikukáztam öket. Nem tűntek használhatónak a számomra.
Ellenvélemény?

Tamás

Előzmény: Micka (1007)
MidiTom Creative Commons License 2001.07.11 0 0 1008
tamastamasstb...

A kérdés természetesen megoldható, csak kell egy olyan eszköz, amivel a midi parancsok (pl. program change) kapcsolót (relét) lehet kapcsolgatni. Nos, ilyen cucc létezik, pl. nálunk is van egy Rocktron Patchmate. Ha részletesebben érdekel a dolog, dobj fel egy emailt!

Előzmény: tamastamastamas (1006)
Micka Creative Commons License 2001.07.11 0 0 1007
Sziasztok! Látom, itt nagyon hozzáértő hozzászólások vannak, ezért lehet, hogy a kérdésem megrökönyödést fog kiváltani. Tehát:

Nekem is Sound Blaster Live! hangkártyám van, de nem igazán használom ki. Mivel az egész angolul van, nem igazán tudom, hogy mire képes. Valaki összefoglalná nekem?
Zenében mire lehet használni? Amit rendszeresen használok / használtam, az a Keyboard, a Play Center, a Recorder, a Wave Studio és a Surround Mixer (de ezt csak a jobb és bal oldal balanszírozására...). A Live Experience csak bemutató jellegű program?

Szóval segítsetek, légyszi!

tamastamastamas Creative Commons License 2001.07.11 0 0 1006
Helló és köszönet mindenkinek aki a soundfont betöltésben segített! Jelentem, vettem plusz RAM-ot és újra szép az élet.
Lenne viszont egy újabb idegesítö kérdésem:
Szóval van egy MIDI-s gitár FX-em és egy Marshall erölködö, amin ugye lehet Clean/Drive csatit váltani. Játszadozva a Cakewalk-kal azon jár az eszem, hogyan lehetne MIDI-n keresztül vezérelni a Marshall-t, mivelhogy a csati váltása gyakorlatilag egy rövidzár/szakadás kapcsoló - amit már lehetne vezérelni egy egyszerü áramkörrel, viszont azt meg MIDI-böl kéne vezérelni. Elöre programozhatásilag pölö. Tudom, ez nem Live! kérdés, de hátha tudja valaki az okosságot?
Köszi,
tamastamastamas
kaviat Creative Commons License 2001.07.09 0 0 1005
köszi a tippeket, ki fogom próbálni őket

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Pyramyd (1003)
Food Creative Commons License 2001.07.09 0 0 1004
Kedves Lájvos Kollégák! :)

Jó volna, ha tudna valaki segíteni a következő problémámban: A Windows Media Playerével nem tudok rendesen MP3-akat lejátszani. A magasabb bitrátájú (192) számoknak csúnya, kopogós hangja van, a 256 kbites számokat pedig akadozva játssza le. Valószínűleg az a Media Player problémája, hogy nem használja az MP3 codec-et. Ugyanis megnéztem lejátszá közben a tulajdonságok között nem szerepel az említett codec, csak valami InterVideo codec. Kérdésem: hogyan lehet a codec-eket manipulálni (egyeseket kitörölni, vagy rábírni a rendszert, hogy használja az MP3 codec-et). WinAmp-pal rendesen lejátssza a Live az MP3-akat, de nekem azért kell, hogy a Media Player is működjön, mert más programok (Video Karaoke Player) is a Windows codec-eit használja. Egyébként Win 98 SE-t használok.

Üdv
Food

Pyramyd Creative Commons License 2001.07.09 0 0 1003
Ha csak hobbyra használod a gépet, akkor húzhatod egy kicsit....
Más esetben tilos!!! (félreszámol)
Prószáld meg azt is hogy csak az explorer(nem az internyet!) meg a médialejátszód fusson csak, illetve kísérletezz kissebb képmérettel!!!
Nálam ez be szok jönni...
Előzmény: kaviat (1002)
kaviat Creative Commons License 2001.07.06 0 0 1002
nem, semmi owerhajtás [mondták többen is, hogy talán ez segítene - egyenlőre nem akarom túhúzni, de másoknál 400nál megy jól]

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Pyramyd (1001)
Pyramyd Creative Commons License 2001.07.06 0 0 1001
Húzod a vasat?
Előzmény: kaviat (1000)
kaviat Creative Commons License 2001.07.06 0 0 1000
ja live!.. skacok szerintetek létezik olyan, hogy szinkronhibát csinál a live! divx lejáccásnál ? celeron 566, woodoo3 3000esem van, winme.hu, elvileg bírnia kellene, viszont a nagyobb felbontásu filmeknél a hang nagyon elcsúszik, aztán meg ugrik a kép.. valahol hallottam egy elépzelést, hogy talán a hangvas csinálja.. lattatok már ilyen problémát ?

.kav]4t r.e.b.

Pyramyd Creative Commons License 2001.07.06 0 0 999
Hmmm...
Vettem az info-t...
Előzmény: KILGORE TROUT (998)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.07.06 0 0 998
Találtam egy driver frissítést 2000.05-ös dátummal, ami megoldja a 600MHz feleti CPU-nál jelentkező gubancokat. Ez bevált nálam is!
Előzmény: KILGORE TROUT (995)
Pyramyd Creative Commons License 2001.07.05 0 0 997
a winnyózodra gondoltam, hogy mögvasalom...
ha hardware gond lenne az már kiderülne a winnyóz betöltődése előtt...
Előzmény: Pyramyd (996)
Pyramyd Creative Commons License 2001.07.05 0 0 996
90% hogy vidio kártya, akkó amikor birizgázod az egeret, vagy tölti a wave kinézetét, akkó csinyája...
Én spec úgy szoktam, hogy amikor rögzítek, akkor
elindítom, kicsit elébb, és minimumra csukom az ablakot...
Akkor nem perceg...
Előzmény: Porcupine (993)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.07.05 0 0 995
Köszi a felajánlást, de nem hardware jellegű probléma lesz, mert ugyanazon a gépen Linux alatt teljesen ok.
Előzmény: Pyramyd (983)
tarp Creative Commons License 2001.07.05 0 0 994
tamastamastamas:
cw9-ben ez úgy megy (szerintem már 6.0-tól felfelé), hogy a LIVE! soundfont managerével csak egy db bankot töltesz be. Mondjuk, ami kiindulásnak jó, és neked tetszik. A cw-ban azután a Tools, vagy Options menu alatt van a Soundfonts... submenu. Ott tudsz az Attach gombbal betölteni soundfontokat. Ez azért jó, mert az így betöltött soundfontokat nevét, helyét, stb. a cw lementi a .WRK file-ba, és ha újra foglalkozol a dalocskával, akkor automatikusan betölti a soundfontokat. Persze, közben nem szabad az SF2 fileokat átnevezni, áthelyezni, törölni, mert akkor értelemszerűen nem találja.
Namost, ha ezekután egy tracknek beállítod a csatornaszámát, akkor a track rááll "Sounfont Device"-ra, és a "Bank" oszlopban tudsz válogatni a betöltött bankok között, majd a "Patch" oszlopban a bank hangszerei között.
Ahhoz, hogy ez az egész így működjön, a midi mappingban kell még valamit csinálni, asszem, az 1-16 csatornákat az A: sblive szintire kell beállítani. De ebben lehet hogy van némi pontatlanság. Sajna, most nem tudom megnézni, mert festjük a kérót, és több réteg nylon alatt nyugszik a masinka. Mindegy, próbálkozz, kísérletezz, és ha végképp nem megy, visíts.
Előzmény: tamastamastamas (992)
Porcupine Creative Commons License 2001.07.05 0 0 993
Van valakinek ötlete a következő jelenséggel kapcsolatban?
Voyetra DOP, GoldWave, AMT8 USB interface, szintik és SB Live! konfigon a következő jelenség. MIDI lejátszás közben Live!-val veszem fel a cuccot Line In-ről és időnként kattogás hallatszik a felvett wave-ben. Felvétel közben nem lehet hallani. Kinagyítva a wave kritikus részét, kihagyásra hasonlít, vagyis nem tüske van benne, hanem majdnem sima nagyon meredek szélekkel és néhány sample hosszú, vagy csak egyszerűen egy függőleges átmenet ott ahol nem kellene.
Nagyon kellemetlen a jelenség. Tudnátok segíteni mi lehet ez és hogyan lehet megszüntetni?
Előzmény: Porcupine (978)
tamastamastamas Creative Commons License 2001.07.05 0 0 992
Szóval úgy látom sokan járnak hasonló cipőben.
Én is leszedtem egy nagycsomó .sf2-t és "összeollóztam" egy "tuti" készletet: 4-5 féle dob (elektromos, meg akusztikus, meg egy böhöm nagy "igazi", meg egy Kawai zongit (az is vagy 5-6 mega önmagában) meg ezekhez mintavett Fender bgitárt, vonósokat, "igazi" oboát satöbbi. A cél az volt, hogy egyetlen bankban legyen meg az a készlet, amivel a kedvemre való hangokat megkapom. És ez ráadásul egyáltalán nem GM kompatibilis (pölö a basszusok nekem 1-10-en vannak, a zongora meg a 11-es, a GM-ben pedig a zongi az 1-es).
Ok: gőzöm sincs hogyan lehet valójában két-vagy több bankot egyszerre használni a CW8-cal. MEg tudná valaki mondani?
Teljesen igaz, hogy célszerűbb spéci kicsi bankokat használni: egy bank csak dobok, egy bank csak basszus satöbbi... Csakhát a fentebb leírt ismeret hiánya ugyebár... Segítség!
Előzmény: tarp (991)
tarp Creative Commons License 2001.07.05 0 0 991
Hát ez az! Én pl. 24 Megás versenyzongora hangmintánál alább soha nem adom :). Pedig van 2k (!!!)-s zongora SF2-m is, és képzeljétek, még hasonlít is. Zongorára, igen. Naszóval, csatlakozva az előttem szólókhoz, nekem 256M ramom van, azaz 128-at használ a LIVE. Alapból bent van egy 24 megás bank, nem túl rossz, ezzel szoktam összerakni a szám első verzióját. Ha megvan, és nagyjából úgy szól, ahogy elképzeltem, akkor szépen egyesével lecserélem a soundfontokat. Ja, CW9-est használok, abban viszonylag kényelmesen lehet egymásra stack-elni a soundfontokat. Szerintem nem éri meg egy "mindenre jó" bankra hajtani, lehet, hogy ilyen nincs is. Rugalmasabb az 1 hangszert (vagy több, hasonló hangszert) tároló soundfontok "rendszerbe állítása". Ezeket is a leggyakrabban használt hangszerfajtákból. Mert, ugye, mit használ az ember leggyakrabban: dobkészlet, basszgitár, akugitár, vonósok, organ, zongi. Legalábbis én. Viszonylag ritkán használok pl. koto-t, meg egyéb ethnic hangot. A GM-ben az SFX/PAD minták is kissé szűkösek, tehát, ha olyan kell, azt is inkább külön hangmintából veszem. Persze lehet, hogy másnak más módszer jött be, nekem ez, hát leírtam.
Előzmény: kaviat (990)
kaviat Creative Commons License 2001.07.04 0 0 990
jaja Pyramyd Mester a vienetta az finom, csak mondom mostanában időm nincs szöszölni vele :(( pont ezért örültem volna ha készen vannak úgy nagyjából használ6ó bankok [naív vagyok tudom: miért is lennének pont olyan kollekciók, olyan hangszerek amik nekem teccenek?]

Sancho Mesternek nagy híve vagyok, a topicba is több mint 2 éve irogatok [ugyan elég ritkán], sok okosságot olvastam nála... /skacok emlékeztem a jó kis midicuccra amit GG igazgatott még a tasztal elött ?/

ramcucc: nekem még nem sikerült megtöltenem a 384 megámat [azaz annak a felét :))].. viszont ami indokolhatja a sok memória igényét, az az, amikor az ember sok akusztikus hangszert akar használni.. egy jó zongora, ügyesebb string izmosan falja a ramot

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Pyramyd (989)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!