Dézsában, konténerben kifagyhat, még akkor is ha átlagos telünk lesz, ami -12- 14 c* -ot jelent. Néhány éve 2 forràsból származó olajfám fagyott vissza tövig kint a kertben, kivoltak ültetve, -12 c* kaptak tavasszal tőről indultak. Az egyiket egy ismerősöm hota Görögországból, a màsik teszkóból vásárolt egyed. Az idei bszerzésű 3. példányt jövőre ki telepítem, ez a mogyoródi kertészeti suli területén növőről lett szaporítva.
Kaptam az 50. szülinapomra 1 olajfát. Sokat nem tudok a fajtájáról, mert csak az van ráírva, hogy Olea europaea. A következő évben már volt rajta kb. 5 szem termés. Aztán az idén rengeteg virága volt, de csak nagyon pici termései, illetve azok is mind lepotyogtak. Mondjuk az idén ültettem ki. Az is lehet a kiültetés megviselte. Az lenne a kérdésem, hogy hány éves lehet a növény? 2014-ben kaptam, és 2015-ben már termett. 184-185 cm magas, és 4 cm kb a törzs átmérője. Illetve, hogy szerintetek kint teleltethetem-e? Van télikerteünk, jövőre bővítjük. A hócipőm már tele a dézsa húzigálással emelgetéssel. Amit csak lehet kint hagyok. Tavaly a babért is dézsában kint hagytam, de körbe tekertem buborék fóliával, és amikor jobban lahűlt tavasz felé (mínusz 10-14-re) akkor éjszakára behoztam kb. 1 hétre. Megjegyzem, korábban az is ki volt ültetve, pechjére, pont azon a télen, amikor mínusz 27 is volt. Akkor kiment a majd 2 méter magas rozmaringom 10 cm-es törzsátmérővel, illevte visszafagyott, majd gyökérről hajtott a hurmám...strb.) Szóval szerintetek kint maradhat az olajfám? Nyilván takarni fogom a gyökér körül avarral, illetve fentebb buborék fóliával.
Idén, a szegedi Lótusz napokon vettem augusztusban egy olyan olajfát, ammelyet a Mogyoródi kertészeti iskolánál található példányról szaporították. -17 c° hideget is átvészelt már, télálló ként árulták. Ismeri valaki? Vettem egyet, idén még bent lesz télen jövőre viszont kint marad.
Szép. Nálam nem kötött az Elit végül, vagyis voltak kis zöld kezdemények, picit nőttek, de leestek hamar. Sztem korai volt még, 2-3 pici pár centis buga volt csak, majd ha nagy mennyiségben lesz virág kiderül önporoz e.
A márciusi kemény fagyok után kivirágzott az 'Aglandaou' és most van rajta 5 szem bogyó, ami azért érdekes mert nem volt mellette porzó! Ezek szerint az 'Aglandaou' egy "kicsit" mégiscsak öntermékeny...(már amennyire)
A hely nem rossz neki sztem, viszont én csak kora tavasszal ültetnék fagyérzékenyebb növényt, hogy jól begyökeresedjen nyáron, ilyenkor kicsit már késő. Addig hűvös világos helyen kell teleltetni.
Szia Gábor.Egy kérdés.Szerinted most kiültethetem e az egyik kis Elit-et? Építkeztünk és most lett egy számára megfelelő hely.Az északi oldalról a házfal védi.Tehát Délnyugati oldalra kerülne a házfaltól kb 1 méterre. (kevés?) Alig 60 cm-re egy kisebb (már használaton kívüli emésztő ) lenne a gyökere mellett.Ebben már nincs víz. De télen biztosan néhány fokkal megemelné a gyökér melletti talaj hőjét.Tervezem , a szellőzőbe teszek egy csatorna csövet és azt kivezetem az oliva fához.A téli takarás alá.Télen talán ez is segít némi melegebb levegőt vinni a takarás alá. Vélemény?
Nem volt annyira hideg, -12 fok. Ellenben múltévben a falnál is -20-21 fok körül volt. Olyan 3-4 éves a kis fám és az Alföldön vagyok, Pest megye, tehát nem túl enyhe részen.
Örülök, hogy megnyerte tetszésed és köszönöm a dicsérő szavaid, nagyon nagy plusz energiát adnak a további munkákhoz! Ebben a "kategóriában" kötelező a profizmus és nagyon örülök, hogy ez feltűnt..:) Ha bárhol elakadsz hívj csak nyugodtan..:)
Szia Gábor.Ma jutottam haza,végre megnézhettem a tőled kapott két kis fát.Nagyon szépek. A címkézés,ki karózás,csomagolás stb nagyon profi emberre vall.Gyakran a kertészetekben sem látni,ilyen,szépen rendben tartott növényeket.Még egyszer,Köszönöm,
Érdeklődnék,hogy hány fok volt a minimum nálad március 1-én? Hány éves az Elit 1 olajfád,helyileg hol vagy? Én is most tervezek egy elit olajfát venni.
Igen, jobb ha Gábor35-től kérsz, mert nekem az oltás sosem eredt meg, és a dugványok sem gyökeresedtek, bár most is van egy adag dugvány ledugva, de nem számítok nagy sikerre.
Szia Gábor.Vadászok az Elit-1 re.Már olvastam,hogy jobban bírja a mínuszokat,mint a többi fajta. Egy Bulgár oldalon megtaláltam,de talán csak szeptembertől lesz.A kérdésem.Tudnál nekem szaporítani 1 vagy 2 kis fát? Természetesen nem ingyen gondoltam.Megpróbálkoznék a házfal déli oldalán a kiültetésével. Köszi.