A lábazat alá minek tettek volna?A falakon nem látszik vizesedés.Tehát az olyan extrém ötletet is kilőhetjük hogy felnyomta a víz.Szerintem csak egyszerűen ellett számolva a szint, és a szerelő beton fölé már csak 3-4 centi beton jutott.Érdemes az egyik sarkot feltörni és ezt leellenőrizni.Ha padlófűtésed lesz el kell gondolkozni hogy a szigetelésed és az új aljzatbeton vastagabb lesz.Tehát a szerelő beton + 12 centi.Körbe kell menni ezzel a szinttel a lakáson és leellenőrizni hogy nem gond-e az emelés.Ha gond akkor a szerelő betont is fel kell szedni és újra elkészíteni.A lábazati szigetelésnél a falvastagság x3 az elvárt.
Ebben a betonba biztosan nincs vasháló, de cement is kevés! Drainezni csak kívülről kell, közvetlen a lábazat mellet. Egyébként ez szerelőbeton vagy aljzatbeton (estrich)? Az az érzésem hogy ez a szerelőbeton!
A lábazat 60 cm magas. Nyirkos időben szabálytalan alakú foltok megjelennek kívül. Ez nem lehet esőveés, sem felcsapodó víz, az alakjából ítélve. Valószínűleg nincs vagy nem jó a lábazati szigetelés. Vagy csak a lábazat alá nem tettek, hanem csak rá, a falazat alá...
Elképzelhető, hogy a beton mindkét nyugati szobában azért repedt meg, mert ez a szivárgó víz nyomta fel?
A másik elméletem, hogy valószínüleg dilatáció nélkül betonozták le drótháló és vasalás nélkül az aljzatbetont. És melegedésre megrepedt, felnyomta magát.
A padlófűtésem kialakítása miatt mindenképpfelverem az egészet. És lehet, hogy érdemes lenne draineznem? És elég belül, vagy ajánlott kívül is elvezetni a vizet? Vagy csak a szerelőbeton alá elég lesz 5 centi tömörített ágyazat is? Az elvezetheti a felgyülemlő vizet? A talajvíz ezen a télen 1 m mélyen volt...
A homlokzat höszigetelésével a lábazatra is kerül majd szigetelés. Érdemes a földszint alatt is szigetelnem? Milyen mélyen? 20cm? 50cm?
Egy tanácsot szeretnék kérni. Van a lakásban egy kis tekonyha jellegű lyuk amit bepolcoznék. A fűtés központi (régi típusú), és a melegvízcső átmegy a célterületen (1 3/4 méretű). Nem szeretném, hogy a polcon tárolt dolgokat melegítse, tehát a csőnek összeütnék valami burkolatot. A kérdés: Miből legyen? Van egy kis maradék OSB-m, amiből kis barkáccsal le tudnám borítani. Azt nem tudom csak, hogy mit csinál az OSB, ha mondjuk 2-3 centire tőle ~70-80°C-os vascső van? Bírja az a hőt? Vagy keressek más megoldást.
Tök megfelel az akác ilyen kerti játékhoz. Én is abból csináltam kerti hintát hat éve és bírja. A karókat hegyezett végükkel beástam a földbe, jó stabil.
Ezt aláírom, 91-ben épült a ház, most szedtem ki a csak földbe ledugott 10 centi átmérőjű akác oszlopokat. (az ugye gyk. 19 év). A végülből lerohadt kb 1 centi... Annyira jók hogy akár újra be lehetne őket tenni oszlopnak.
akácból érdemes csinálni mindenképp! Én akác oszlopokat kerestem kerítésnek, kezelés nélkül is bírják állítólag vagy 30-40 évig a földben. Ezt a linket találtam, valszeg tőlük veszek. http://ildare.unas.hu/
teljesen jó az ötlet, de sajnos nincs élő fa. Ez csak egy kertnek csúfolt földnyelv 17x5m. Új és most kezdjük beültetni egy-két csemetével, ha találunk helyet.
Játszóteret építenénk. Kb1.5x1.5 alapterületű torony négy lábon 3 m magas, 1,5 magasan egy szint korláttal és csúszdával. Az egészhez egy hinta lesz erösítve oldalról. Milyen fa anyagot javasoltok és hogyan rögzítsem a földhöz. Van, aki azt mondja, hogy betonozni kell és van, aki szerint a leszúrható cölöptartók is megteszik.
9x9-es gerendára gondoltam, de nem tudom milyen ajánlott és árban sem szeretnék a kapható játszóterekhez közelíteni, mert az kicsit húzós nekünk. Gombaölővel alapozva és két réteg szadolin az olcsó fát is tartóssá teszi, vagy tévedek?
Homlokzati szigetelést szeretnénk csináltatni 10 cm-est.Kértem árajánlatoka,de nem értek hozzá,h milyen ragasztót érdemes,hungarocellt stb.Lekedvezőbb árajánlatban Polisztirol Graytherm EPS 80 szerepel és Graytex standard ragasztó.Erről vélemény?Mivel érdemes?Mire kell odafigyelni? Köszönöm!
Köszönöm szépen a segítségeteket.... szerencsére olyan társasházban lakom ahol 4 lakás van abból 1 a mienk, 2 lakást birtokol 1 család (de azokkal elég rosszban vagyunk) illetve 1 lakásuk van egy idősebb házaspárnak. Összesen csak 2 családot kell meggyőzni. A lakásunk feletti padlás résznek csak a felét birtokoljuk az kb. 10 nm2. Szerintem a ház alkalmas a beépítésre mert a másik szomszéd már megtette a túloldalon. 1,5 millió forint nem vészes összeg. Nekem megéri, hogy nyerjek 10 nm2. a gond, hogy egy fürdő de min. egy wc-t kell beépíteni, és a födémet át kell törni mert a lakásból szeretnék egy belső lépcsőn feljutni....ami még 1,5 nm2-rel csökkenteni fogja az alapterületet.....
kérdezz meg erről egy jogászt is, mert jogilag sem egyszerű a történet: pl.: minden(?) társasházi tulaj hozzájárulása kell (közgyűlés), változnak a tulajdoni hányadok - ez sem egyszerű és olcsó procedúra, etc.
1. ha még nem volt közgyűlés tegyed fel a kérdést mennyiért adnák el és milyen feltétellel a közös területet. Ha elzársz részeket a tetőtérből, nem lehet megközelíteni egyes részeit azt is tisztázni kell mi történjen (beázik a tető javítani kell és bejutni valahogy) 2. ha az elvi rábólintás megvan és az eladási ár és feltételek elgondolkodol megéri e? 3. Ha igen lehet menni földhivatal, ügyvéd mennyibe fáj az alapító okirat módosítása, az engedélyek beszerzése. Számolsz megéri e? 4. Ha még igen össze kell gyűjteni az összes tulajdonos aláírását a terület vételéhez, 1-2% nem írja alá lehet bírósághoz fordulni az elidegenítés miatt.
Ha ezeken nagyjából túljutsz érdemes a megvalósításon érdemben konkrétan agyalni.
De hívjál ki egy építészmérnököt a statikus is és nézzétek meg mit lehet csinálni.
A mi társasházunkban egy ingatlan rész 4 tulajdonosa közül egy nem volt hajlandó aláírni az eladást egy olyan területnek amit a t.h. nem használ és még az adott tulajdonos előtt lévő beugró rész, ami írd és mond 16 éve le van ráccsal zárva biztonsági okokból (többször betörtek). Szerinted? Nem elkeserítés képen de erre is kell számolni, hiába vagy jóban a lakókkal ha nem mind tulaj vagy csak részben tulaj.
Feltételezem, hogy egy szobát akarsz betenni a tetőtérbe... Akkor gépészetből csak a villanyt kell felvinni.
Ha van lépcsőd, vagy feljárónak hely, akkor megúsztad a födémbontást, ez jelentős költségmegtakaritás lenne. Ha a tető állapota megfelelő, akkor csak egy ablak kell, és szigetelni, burkolni.
Szerintem 1.5 millából ki kell hozni, mert a határoló szerkezetek, és a teherhordó aljzat adott.
a geoval kapcsolatban nem tudom hogy atmegy e rajta a nagyon apro szemu homok. mert a felporzas miatt kellene ittilletve hogy megakadalyozza a gyapot legterbe keruleset. arra is gondoltam, hogy papirt es geot is teszek. a lepesallo a lepeshang szigetelesre kell, nem kell hoszigetelesi funkcio, de tudtommal minden lepeshang szig egyben hoszig is, vagy van olyan ami nem?
ha nincs parnafa, akkor mihez rogzitsem a hajopadlot?
a homokot pedig minden szakmai oldal javasol, leterhelo retegnek. a fafodem ugyanis nagyon kis tomegu, igy nem jo hangszigetelo, ezen probalnak segiteni egy kis tomeg hozzaadasaval.
a felso elrendezes a rockwooltol jon nemi modositassal: ok zart cellas muanyag rugalamas hab csikot javasolnak a parnafa ala, nem gyapotot, ahogy en rajzoltam. nem tom melyik lenne a jobb, idotallobb.
az epiteszem is az alsot javasolta. a felso pedig a rockwool-tol szarmazik. szerintem a homok azert nem tud rezonalni, inkabb ugy viselkedik mint egy folyadek
Sziasztok! Gondolkozom a lakásunk fölötti padlás beépítésén ami kb. 10nm alapterületről lenne szó.(társasházról van szó) Mennyibe kerülne megvalósítása?Milyen buktatók lehetnek? Tudom kellenek engedélyek, szigetelés, reluxa, közművesítés stb... ...egyesek szerint 1-2 millió-ból ki lehetne hozni, mások szerint min. 5 millió ft-lenne ami már nem érné meg számomra! Válaszotokat, tapasztalataitokat előre is köszönöm....
Én a felső megoldásra tippelnék:):):) Nátronpapír helyett geotextíliát feltétlenül, szerintem. A lépéssálló kőzetgyapot hőszigetelésre kell? Én mondjuk nem terhelném a födémet homokkal. Ha nem hangsúdiót akarsz építeni akkor szerintem elég ha az alsó palló és a hajópadló közé lépéshanggátló anyagot raksz és párnafa, töltés se kell. Ha hőszigetelés is kell akkor a hanggátló alá ez is befér, akkor esetleg párnafa a hőszigetelés vastagsága miatt.
Szerintem jobb, ha fent van a lépésálló anyag, ugyanis közvetlenül tompitja akkor a hangokat, amig a másik esetben a homokon keresztül kell ugyanezt megtennie. A homok még akár fel is erősitheti a rezonanciát (szerintem), igy többet kellene tompitania a lenti szigetelésnek.