Sajnos én beleugrottam.Nem kellett volna.Kedvező havi törlesztőjével rengetegen váltottak japán jen hitelre.
Ha valaki megosztaná a tapasztalatát szivesen veszem.
nekem is az értékbecslő jutott csak eszembe, próbálj igazságügyi ingatlanszakértőt hívni, annak már csak el kell fogadniuk a véleményét.
Egyébként ami a bírósághoz fordulást illeti, hát... én is nagy (de CHF) hitelt vettem fel, és nem egyszer hívták fel szerződéskor a devizakockázatra írásban a figyelmet, még külön papírt is alá kellett írni arról, hogy tisztában vagyok vele, a jent meg aztán kifejezetten kiemelték mint még nagyobb kockázatot. És az üzletszabályzat (ami a szerződés részét képezi, és amit kinyomtattam és el is olvastam, bár állítólag első kuncsaftként :-D) is hosszan kitér erre. Ez ugyan lízing volt, de biztos vagyok benne, hogy rendes hitelnél ugyanígy levédik magukat.
Mindenki azt mondja "gazdagok" vagyunk! :))))) Így sajnos semmilyen támogatást nem tudtunk igénybe venni (sem szoc.pol, sem semmi...) Mit jelenthet ez egy év múlva a tölesztőben? Akkor az a cél, hogy egy év múlva kétszer ennyit kell keresnünk???
Nem igazán hallottam még ilyenről, de alkudni ugye mindig lehet. Ez alapján egy évig jól járhatsz, utána ugyanakkora kamtot kell majd szerintem fizetned, mint a többi euró-hitelesnek. Támogatott forinthitelre nem vagytok jogosultak véletlenül? Mostanában valószínűleg az lenne a legjobb megoldás.
Szia Híd! A véleményedre volnánk kíváncsiak. CIB banknál vettünk fel hitelt. (illetve már minden megvan, de a folyósítás maradt el, ez január 5-én lesz. :) Ez a bank is bejelentette, hogy nem ad már CHF hitelt november 1-től, mi a hitelkérelmünket még október 15-én adtuk le. Hiába is ment át a kérelmünk a bírálaton, mégsem tudtak már CHF-et adni. A hitelt intéző cég (rajtuk kersztül intéztünk mindent) kiharcolta a CIB banknál, hogy az ügyfeleik részére, EUR-ban folyósítsák a hitelt, viszont minden feltétel, (a THM, a kezelési költség, és a kamatok) is elvileg maradt az eredeti CHF hitelfeltételben rögzítettek szerint.
THM: 6,85%
Induló éves kamatláb: 2,99%
Kezelési költség: 0,11% (ez is egy kamatperiódusra vonatkozik, ami egy év)
Mit gondolsz erről? Hallottál már ilyenről? Félelmek? :) Még nem folyósították. :)))
Vittel volna el az ördög azt a hülyét, aki kitalálta itt Magyarországon a devizahitelezést. Ahelyett, hogy inkább levitték volna a kamatszintet, és lett volna rendes forinthitel. (Persze ahhoz alacsonyabb államadósság is kellett volna, és akkor nem futotta volna 13. havi nyugdíjra, 3 év gyesre, alanyi jogú családi pótlékra, de tán még táppénzcsalásra sem - de ez már más tészta.)
Eddig a jenből áramott a pénz a magasabb kamatozású nyugati valutákba, többek között a forintba is. Ezt hívják carry trade ügyletnek,amikor egy alcsony kamatozású valutából vesznek fel hitelt, hogy azt befektessék egy magasabb kamatozású értékpapírba. Ennek a folyamatnak a szerves része a svájci frank, és a jenhitelezés, és kisebb mértékben az euróhitelezés is, mert a forinthoz képest az is alacsony kamatozású.
Maga a pénz mozgása, a jenből a kiáramlás, a forintba a beáramlás megváltoztatja a valuták egymáshoz képest számolt árfolyamát,eddig ide beáramlott a pénz, ezért eddig a forint egy túlértékelt, a jen pedig egy alulértékelt árfolyamon volt.
Most ez a különbség elkezdődött kiegyenlítődni, de a folyamat még nem állt le, és később túl is lendülhet, és egy fordított helyzet alakulhat ki, ahol a forint évekig alulértékelt lesz. Ezekből az következik, hogy minden devizahitel tulajdonosa számolhat vele, hogy a tőketartozása megugrik, akár az eddigiek kétszeresére. A törlesztőrészlet, mint ahogy lentebb részletezte valaki inkább a kezelési költség miatt magas, a tőketartozás növekedése ugyan arányosan ezt a tételt is növelné, de perpillanat a japán jegybank lényegében 0 kamatot fizet (.25%) ezért a kamat most nem jelentős tétel.
De a 20 év alatt, ami ezeknek a hiteleknek a futamideje lehet hogy ők is meggondolják magukat, ha elkezdenek kamatot emelni, akkor egyszerre lesz a hitel egyre drágább (kamatemelkedés) és maga a valuta is durván felértékelődik.
Szóval, én ha ilyen hitelem lenne, akkor gyorsan megszabadulnék tőle, és ha lenne pénzem akkor pont jenbe fektetném, még készpénz is megteszi mert az árfolyamon szépen lehet kaszálni. Nem érdemes arra várni, hogy majd helyreáll, mert aminek "helyre" kéne állnia az egy irreális, fentarthatatlan árfolyam volt.
Lakáskasszás hiteled van. Ez azt jelenti, hogy a tőkét egy lakástakarékpénztári számlára fizeted, ott gyűlik, négy év múlva törleszted be. Addig a hiteled összege nem változik. Azt mondják, most 14,6 millióval tartozol.
Kezelési ktg. havi 0,17 százalék, vagyis 24820 forint/hó
Kamat: nem tudom, neked mennyi, de legyen pl. 2,5% évente, az évi 365000, havi 30417 forint
A kamat+kez. ktg. együtt már 55 ezer forint.
Lakáskasssza: nem tudom, mennyi fizetsz, de add hozzá.
Szerintem ez jó ötlet, érdemes lenne megpróbálni, de nagyon körültekintőnek kell lenni. A függetlenekkel banki szempontból nem megy semmire, mert azt a bank nem veszi figyelembe, viszont tájékozódni jó lehet. Ha ez megvan, és úgy tűnik, hogy érdemes, akkor a banktól kérni új értékbecslést. Ez még mindig nagy kockázat, mert nekik az az érdekük, hogy alulértékeljék. Mondjuk nem így lesz, és magasabb értéket állapítanak meg, akkor fedezetileg oké. Ebben az esetben a lakásbiztosítással lehetnek bajok, akár visszamenőleg is (függ attól, hogy hitelszerződésben mi van a lakásbiztosításról)
Igazából nem feltétlenűl az árfolyamváltozás zavar.azt tudtam.
A kezelési költségről is tudtam hogy csak 1évig akciós.Tudtam hogy emelkedni fog a törlesztőm,de hogy ennyire azt nem .
Igazából bementem az otp-be hogy papiron vezessék le,miért ennyi idén,de amálka csak lózungokban beszélt,semmi konkrétum.
Le szereték ülni egy osztályvezetővel,(nem egy tudatlan ügyintézővel aki a tőketartozásoma t alig tudta lehivni) ,és mutasson papiron konkrétumokat,adjon tanácsot a jövőre illetően.
Igen igazatok van,nem gondoltam át,abban a helyzetben ez volt az egyetlen lehetőség hogy befejezzem a házat.Ez van bebuktam tudom,de szeretnék belőle minél kisebb veszteséggel kikecmeregni.
Igazából a magas törlesztést megemésztem vhogy.De hogy már azzal is basztatnak hogy a jelenleg 35milliot érő ingatlanom amit a paraszt becsüsük félkészen 21re értékelt,nem fedezi a 10milliós hitel ez már vicc.
Gondolom, megszűnt az akciós kedvezmény, van ilyen. Kell most már fizetni a kezelési ktg-et, megemelkedett a kamat is stb. De ezeket a hitel felvételénél is lehetett tudni szerintem. Az árfolyamváltozás meg annak, aki devizahitelt vesz föl, ott van a pakliban.
Igazából (józan paraszti ésszel nézve) egyetlen lehetőséget látok.
Megvárom amig a jen árfolyam csökken ,visszamegy a tőkém 10m forintra ,váltok euróra,ott lesz pár százezer ft bukta a deviza vétel eladásnál,de talán nagyobb biztonságban leszek.
Kérdés hogy mikor lesz annyira lent a jen mint 1éve?
-1éve vettem fel (én barom) 10millió forintot a házam bővitésére és tetőcserére japán jen hitelben.
-Vagyis igazából a történet úgy kezdődik hogy 5éve vettünk fel az tp -től 5milliót házvásárlásra (forint alapút).
A forint alapú konstrukciója úgy nézett ki hogy :
-20évre fizettem havi 41e ft-ot+lakásbizt 4e ft.
Amikor bejött ez a japán jen alapú hitel elhúzták az orrom előtt a mézesmadzagot,ugyanis a devizahitel konstrukciója úgy nézett ki:
-20évre ,10millió havi 23e ft Plusz lakáskassza ,igy cakumpakk jött ki a dupla annyi
felvett összegre hasonló havi törlesztés mint az előző hitelemnél.
-Ráadsul hát persze miért is ne ,nem kellett egy csomó járulékos költséget megfizetnem,akciós volt a kezelési költség is, és szépen az otp levonta az előző tőketartozásomat ,igy kaptam kézhez 5,9 m forintot.
Gyanus volt hogy minden otp-s agitált,menjek át ez tök jó lehetőség,senki sem ecsetelte az óriási kockázatot.
Aztán a házamat faszán úgy értékelték fel 21milló forintra hogy a tető ép készült.
Én montdtam a becsüsnek,hogy ez fura,mert ez a ház 4hónap múlva kész lesz
És akkor már új tetővel,beépitett tetőtérrel ,plusz 50nm lakható területtel,egy kicsit többet fog érni mint 21m forint.
A következő hidegzuhany a közjegyzőnél ért.
Amikor már aláirtam 20oldalt,akkor böfögte ki hogy a japán jen-es hitel esetében a hitelbiztositási értéket nem 10m forintra számolják hanem 16re de ennek ,(ezt többször is hangsúlyozták) semmi jelentősége!(hát később lett)
-Jött ez a frankó pénzűgyi válság.
A jelenlegi hitelem havi törlesztője 23ezeről 69ezerre plusz lakáskassza ment fel.
Igy a havi hitel terhem kb 100e ft lett.
-Bementem megkérdeztem a tőketartozásom a felvett 10milla és 1év fizetés után a jelenleg tőkém 14,6 millió forint.
-És küldött a kedves otp egy levelet hogy a jelenlegi terhelt ingatlan nem biztos hogy fedezi ezt a hitelt,ezért lehetséges hogy új plusz ingatlant kell bevonni.
Hát ezt már nem.Ha kell biróságig is elmegyek .
Azt mondták várjak ki,csak lemegy a jen.Én attól rettegek ha bedől a forint akkor 30millio lesz a tőketartozásom.
Ha valakinek ötlete hogy lehet a legkisebb buktával ebből a jenes borzalomból ki