Nekem 100+ éves pincém van, fúrták, így a talaj felső rétege nem volt megmozgatva, nincs kintről odafolyó víz, így ilyen gondom nincs. De ha kiszedik a földet, akkor ott ugye elég komoly vízmennyiség bejuthat a pincefalhoz is, ami káros lehet. Gondolom bontott téglából, vagy valami hasonlóból építenéd, aminek jó a víztartó képessége. De ha sok a víz körülötte, salétromosodhat. Ha jó lefolyású a terület, és nem a pincéd környékén szokott megállni a víz, na meg a talajvíz sincs magasan, talán nem lesz gond. A gádor/síp részt én kintről bitumenes lemezzel legalább vízszigetelném, mert ott kevesebb föld lesz rajta, mint a többi részen, és a víz így könnyebben eléri. Pont ezért még lehet, hogy egy kis hőszigetelés sem árthat rá, mert télen nagyon lehűlhet, ami a pincét is hűti vele. A pincét magát nem tudom, manapság szigetelik-e, de a pangó vizet szokták úgy elvezetni, hogy a külső részén a talapzatnál kavicságyat bedraineznek, és kivezetik a vizet. De ez nem feltétlen szükséges, ha jól tömörítik a földet, és megoldják azt, hogy ne juthasson a környékre víz (árkokkal pl).
Egy könyvemben írtak erről, célszerű a pince elején és a végén egy szellőzést kialakítani (függőleges nyílás, mondjuk szennyvízcsővel de lehetőleg a 200mm-essel, megoldva), nálad szerintem a végén elég egy, meg az ajtó alján beszellőzést kell biztosítani, aminek a felülete kisebb, mint a kiszellőződ felülete, a lényeg, hogy a beszellőzés lejjebb legyen, mint a kiszellőző cső teteje. És ez működő dolog, máshogy nem igen lehet jól megoldani (megvett pincém végébe én is tettem egyet, mert hiányzott, és nem volt túl jó a szellőzése).
A lejtésnél arra figyelj, ne legyen túl meredek a 45° szerintem még vállalható, de inkább 35-40°.
Ha ilyen lapos a domboldal, akkor gondolom géppel kiszedeted a pincét, megcsináltatod kőből, majd visszatemeted.
Itt tkp-en szintben is lehetne a feldolgozó helyiséggel a pince, mert a kitermelt földdel az elejét le tudod fedni, és akkor csak egy kis 2 m-es gádor is elég lehet.
Szóval itt már az a kérdés, hogy te hogy szeretnéd megoldani. A szintbeli pincének is vannak előnyei, de ha lejjebb van, mint a feldolgozó, az is hasznos. Le is viheted az alját 1-2 m mélyre, de ha géppel szedik ki, az nehezítés lesz nekik szerintem. Érdemes lenne a kivitelezővel is beszélni erről, de a gádort szerintem ne hagyd ki, akárhogy is lesz.
A mélység is érdekes, nekem majd' 3 m föld van a pince teteje felett (nem a rápakolt kiemelkedés, mert az nincs, hanem a talajszint), így 8m hosszú a lejárat. Szóval az a kérdés inkább, milyen a szintkülönbség.
Ha nincs ilyen, akkor is jól járhatsz egy dupla ajtós, folyosós megoldással, mert a pincében állandó hőmérsékletet szeretne az ember, ha csak egy ajtó van, akkor ott kihűl/felmelegszik hamar.
6-12 000-ig, de akár többet is elkérhetsz. Ha csak minden másodikat kell akkor nyilván a kisebb összeg, meg sortáv függő is. Meg azt is nézd h "csak" traktoroznod kell e, vagy műtrágyát pakolni is.
1 hektáron van 3,5-5 km szőlő. 4-5 km/h-nál gyorsabban nem tudsz menni, (mert a szőlő nem szántóföld, ha picit félremész, belemész a sorba, ahhoz meg, hogy ki tudj mászni belőle, még jobban bele kell másznod), így óránként jó, ha kb 1 ha-t tudsz megcsinálni. Pl. 2000,–Ft/h bér (az felszorozva 320 ezer Ft,–/hó,) + 1 milliós gép 10 milliós traktor 5 éves amortizációja 1145,– Ft/h, + 355,–Ft/h gázolaj, az 3500,– Ft/ha, de ekkor hasznod még nincs rajta.
Minél sűrűbben vannak a sorok, annál többet kérj, +ha nem lehet minden soron végigmenni, hanem betolatva kell kijönni, akkor az legalább 1,5X-ös szorzó, azaz, ha 4000 Ft,–/ha az alapárad, akkor ha tolatni is kell, akkor kérj 6000,– Ft-ot.
Legalábbi én így számolnék, ha ráérnék másoknak dolgozni.
A segítségeteket szeretném kérni. Úgy alakult hogy sikerült vennem egy szőlő mélyműtrágyázót. Már többen kerestek a környékről hogy ősszel nem-e vállalnék műtrágyázást. Van olyan köztetek aki megtudná mondani hogy hektárját mennyiért szokták csinálni?
Nyilván csak hab a tortán, hogy a kérdéses szer (spotlight) engedélye a NÉBIH honlapja szerint december 31-el lejárt, a türelmi idő 2017. február 28-án véget ért... :-) Izgalmas ez a szer. Mifelénk az alulról jövő nem kívánatos vadhajtások ellen azok letépésével szokás védekezni...
Most nézem, a 2017-es NövSzer könyvben II-es kategóriás szer, úgyhogy zöld könyvvel, illetve annak sorozatszámával megvásárolhatod (nyilván a permetezési naplóban így elég a te aláírásod), a többi, amit írtam róla, nem változott. :-)
A Spotlight a biztonsági adatlapja szerint amúgy nem gyomirtóként, hanem a szőlő sarjhajtásainak leszárítására van engedélyezve (a kikelt kétszikűeket is leszárítja ugyan), kifejezetten és kizárólag magas művelésben (pl. egyes függöny) ajánlott (különben igen, a szőlő többi része is károsodhat az elsodródás miatt) és mérgezési besorolása: mérgező. :-(
van_Persil a korábbi hozzászólásában arra céloz, hogy a Spotlight Plus olyan hatóanyagot tartalmaz, amit csak növényorvosi rendelvényre szigorú számadású nyomtatvány (növényorvosi vény) ellenében az adott helyrajzi számra szerződéssel igazolt növényorvosi/szakértői tevékenység mellett lehet megvásárolni (a kijuttatásnál nem kell jelen lennie a szakértőnek, de a permetezési naplóban az aláírásával igazolnia kell a műveletet). Azaz I-es kategóriájú szer, amit 2016-tól valóban ennyire szigorúan ellenőriznek is. Szerencsére, mert ezek tényleg nem kispályás szerek...
Ha alul vannak olyan levelek, amiket meg akarsz hagyni, akkor nincs mese, azt a tökét ki kell tányéraznod, vagy növekedési hengerbe burkolnod.
Szölöben engedélyezett magról kelök ellen a Stomp, jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre kell kijuttatni, utána kb 20 mm esö kell (egy alkalommal, nem két hét alatt összesen). Az évelőket, valamint a fészkes virágzatúak, keresztesek, burgonyafélék, mályvafélék családjába tartozó gyomnövényeket nem irtja.
De ha van Spotlight-od, miért nem a növényorvosodat kérdezed, aki felírta neked?
Szőlőbe keresek gyomirtó szert valami olyan kellene ami a szőlőt nem bántja most nekem alul már vannak kibújt levelek nem tudom mennyire jó ha rámegy nem akarom tönkre vágni a szőlőt.
Valami magról kelő gyomírtóra gondoltam mert még csak néhol bújt ki a gaz, illetve még leszórom perszelővel spotlight a neve azt hiszem az alsó levelek a tőkefejnél nem baj leszáradnak illetve ez a már kibújt gazt is leviszi?
Nekem pont ezzel ellentétes tapasztalatom van. Amióta talajtakaróm van azóta nincs megfolyás, a vízfogóimba alig kerül víz, szinte csak ami a pásztautakon gyűlik. Előtte rendszeresen vitte a "fél hegyet".
Én minden lekaszáltat a helyén hagyok majd a helyi élő világ helyre teszi.
Erősen emlékeztetnek a nünükék lárváira, szerintem ennek nézz utána a Google-ban: Meloe larva. Részleteket nem látni a fotón, élőben biztosan jobban látod, össze tudod hasonlítani a képekkel. Ha az, nem kell sehogy védekezni.