Pedig nem szabadna neki. Elméletileg ez úgy működik, hogy egy kamera figyeli a többi közlekedőt, és mindig a lehető legnagyobb útfelületet világítja meg a szembejövő, vagy előtted közlekedő vakítása nélkül - nekik egy kvázi alagutat képez, ami követi őket.
Valamelyik nap jött szembe egy ilyen ledes Audi, messziről azt hittem, hogy valami utólagos xenon, 6000+ kelvines színhőmérséklettel... Jobban vakított, mint az újabb xenonos Opelek. Így persze, hogy jól látni vele.
Már nem tudom ki kérdezte, de azt tessék elfelejteni, hogy egy DE fényszóróba, pusztán azért mert projektoros, lehet xenont rakni. Nem lehet. Mindegyik fényszóróba csak olyan világítótestet lehet rakni, ami bele való. A halogén izzóhoz fejlesztett DE fényszóróba sem lehet xenont rakni.
Való igaz, mára a DE fényszórótípus vált a xenon világítótestekben az egyeduralkodová, mert ez produkálja a legkevesebb szórt fényt, tehát a legkevésbé vakít. Korábban voltak gyári, FF xenon fényszórók is (Citroen C5; Renault Laguna II; Volvo S80; Nissan Primera), de mára kihaltak.
Igenám, de amíg az összes többi fényszórónak, van hagyományos tompított, és távolsági üzemmódja, az Audi ledes fényszórójának nincs - adaptív és automata, tehát a szembejövő és párhuzamosan haladó forgalom függvényében szabályozza a fényt. A fotón a teljes távolsági üzemmód látható, tehát ez így, eléggé becsapós. Ha vmelyik bixenont kapcsolták volna távolságira, az még erősebb lett volna.
Akkor az Octavia 2 nek miert van a nappali fenye a kodlampa mellett ?Az en automon meg miert lehet csak kulon a kodlampat bekapcsolni!Nehogy mar akkora baj legyen .... :) szerintem meg total latni en is lattam nem egyet akik igy kozlekedtek es latni!
Még azt akartam írni az előbb, hogy kíváncsi lettem volna, hogy ha vajon a halogénes lámpákban Osram Night Breaker Unlimitedet tettek volna, akkor látszott-e volna a szarvas.
Nem találtam szerkesztés gombot, ezért voltam kénytelen új hsz.-t írni.
Az biztos. Nem is néztem meg alaposabban a képet(késő van:), amíg nem jött az Audis lámpa. Egészen addig nem is tudtam, hogy szarvas is van a képen. :))))
Azert nem jo, sot tilos, mert amit halogenre terveztek, abba a torveny szerint mast nem rakhatsz bele. A masik dolog meg az, h a halogenes projektornak mas a vetitesi kepe.
Pont egy Kadett van az egyik képen (1.8-as benzinmotorral, az már versenyautó az enyémhez képest :D). Én eddig egyszer kapcsoltam be a ködlámpát, érdekes volt figyelni, hogy az inteligensebbek le is kapcsolták a hátsót, ha utolértem őket, ilyenkor én is lekapcsoltam az elsőt.
Ma jöttem rá, hogy miért csak 20méterig látok a tompítottal: a jobb oldali fényszórónak a belső fele volt kitámasztva, a külső fele viszont lejtett, ferdén világított kicsit. Ma vettem észre, párhuzamosan álltam egy fallal és a jobb oldali lejjebb világított a jobb oldali falon, balra viszont egyforma volt. :D Valamikor finomhangolom majd, sokat javítana a világításon, ha ugyan oda világítana mind a kettő.