Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Köszi.Ez lett volna a következő kérdés:). Mivel a földlabdáját egybe tartja a gyökere, ezért gondolkoztam azon is, hogy 1-2 napra kiveszem a cserépből hogy száradjon. Ez árthat a növénynek?
Annyit tehetsz érte, hogy nagyon mérsékelten öntözöd tavaszig, és tavasszal átteszed kókuszrostba. (Bár ezt talán még ilyenkor is megkockáztatnám, vesztenivaló nincs vele.)
Ha megáll az ágbarnulás, akkor nyertél. De ne vagdosd a barna ágait, az nem segít rajta.
Ha nem locsoltad túl akkor gyökérrothadás, ellene most annyit tehetsz hogy hagyod jól kiszáradni a földjét és még sokkal ritkábban öntözöd. Kumquat-tal most nekem is ez a problémám van, pedig nem locsoltam túl.
Ez az első termése, a fa kb 4-5 éves, 120 cm magas lehet. Nagyon erőteljes növekedésű, erősen metszeni kell. A nyirkos talajt nem szereti, majdnem meghalasztottam egyszer. A termést nem mértem le, mert nem mérvadó a mérete, de kb 40-50 dkg lehetett. Még maradtak rajta többen. A héja felhasználható kandírozásra, majd süteménybe.
A lime fa elengedte a 2 gyümölcsét.A mérete szerintem valamivel kisebb a boltinál 5 dkg( de egy kis fától nem is várok sokat), de az íze remek.Ezért meg is ünnepeltem egy itallal:)
Tartja a trópusi, nem örökzöld citromfát télen a fűtött szobában, tápozza is - még a lehullott leveleket is (vagy a kopasz fát? ez nem világos számomra) és két év alatt, egy magonc citrom tartásától eljutott a - hova is? Minden esetre az önbizalma töretlenül fejlődik - legalábbis így érzi. Sőt, már-már politikusi szintre emelkedett ez a kifejezésmód, gondolkodásmód.
Tiszteletem.
Érdeklődnék mennyire télálló a poncirus trifoliata. tavasszal keltek , most olyan húsz centisek. fűtetlen üveghazban ki fogják bírni? flying dragon is van egy, gondolom azonos a téltűrésük.
Köszönöm
Nem értem én ezt a sok gyökér Thaiföldre, Indonéziába, Bahamákra repülővel utazó marhát!
Ahelyett, hogy kocsiba vágnák magukat és lemennének egy fél nap alatt a trópusi Zadartól Dubrovnikig bárhová, megmártózni a trópusi Adriában és belefacsarni egy kis helyben nőtt trópusi citrom levét a trópusi koktéljukba. Ez mennyivel könnyebb lenne!
S szia Lombi...Örülök, hogy csak tavasszal hallok felőled, mivel tisztességes rakás botorságot hordtál itt össze meg vissza...
Ugyan érdekelnének engem is a hosszú évek alatt sikeresen tartott növényeid sora...
Szent Isten, akkor évek óta mindent rosszul csinálok...( a fenébe, kinnt vannak a citrusaim fólia alatt rogyásig tele a Calamondin stb... ) Most akkor vigyem be őket a meleg, sötét lakásba s tápozzam is meg őket szolídan...??? Üdv...
"mert nem örökzöld növényről van szó ami nem hullajtja le a leveleit. " - mondom én, hogy félre vagyok vezetve, eddig abban a hiszemben voltam, hogy örökzöldekről van szó.
Mesélj még, új megvilágításba helyezed a citrustartást!