Keresés

Részletes keresés

nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39124
" De nem véletlen jött ki a rendörség néhány "önhatalmú bontáshoz. "
Én is láttam a tv-ben hasonlót, lebontotta és elvitte a vállalkozó a saját anyagát, a rendőrség meg aszisztált.
Azért az elgondolkodtató, hogy kinek az érdekeit védik, mert egy vállalkozó több emberrel a háta mögött zsáknyi pénzeket fizet havonta, szemben egy megrendelővel, és ha bukik a vállalkozó, megszünik a zsáknyi pénz és egy simlis megrendelő miatt több 10 munkanélkülit termelhet a hozzáállásával.
Előzmény: Lacivill (39123)
Lacivill Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39123
Én is vállalkozó volnék, és tudom miről beszélsz, és jogosnak is tartom a saját magunk bebiztositását.  De nem véletlen jött ki a rendörség néhány "önhatalmú  bontáshoz. Még akkor is ha a saját anyagát bontotta ki a vállalkozó. Ismerős kőmüves egy társasházban dolgozott eleinte kifizették, aztán egy nagyobb összeg után már be sem akartaa engedni a biztonsági őr a saját szerszámaiért. Megvette egy másik kft a társasházat, pár milkája bánta.
Előzmény: nagy ivó (39122)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39122
Én szerződésről beszélek, ne keverd a számlával.
Szerinted adott esetben be kéne nyelni a vállalkozónak pl 100 db bejárati ajtót munkadíjastól?
Szedném ki mint a villám, mert a vállalkozót csak az ilyen papír védi, a simlis megrendelőnek meg mindent szabad?
Az al-al-alvállalkozói minősítést mindig kerülöm.
Sosem kellett emlegetnem az aláírt papírt,
Előzmény: Lacivill (39110)
szakipeet Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39121
Ezer kösz!
Előzmény: Törölt nick (39120)
szakipeet Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39119
Ne haragudj, de hol tudom lecsekkolni a vállalkozót az APEH-oldalon? Az én vállalkozóm elég fura, 6 év alatt a második cégnéven dolgozik, de állítólag csak a tulajdonosi összetétel miatt változtattak...
Előzmény: Lacivill (39111)
Masgas Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39118
Bocs kezdem kissé belelovalni magam:
Meg különben is milyen tempó az hogy a fővállalkozó nem fizet mondván neki sem fizettek? Ez az ő biznisze hajtsa be ahogy akarja, nehogy már annyi kockázata legyen csak hogy egy laptopot meg egy mérnököt kell csak tartani és dől a lé.
A munka el lett végezve akkor jár a kiegyezett lóvé nem?
Persze ezt az al, al, al..... vállalkozók is elk...ták mert már annyira a másik alá kínálunk hogy a munkának nincs becsülete. Ez is éhség valahol.....
Előzmény: Masgas (39116)
Masgas Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39116
Ez azért nem egészen úgy van!!!!!!!!!!!!!
Utána néztem ügyvédnél. Polgári szerződés keretében akármit kiköthettek.
Ha a megrendelő aláírja azt hogy az anyag a számla teljes kiegyenlítéséig a birtokodban van akkor bármikor elviheted a házat, mivel nem korlátozhat a tulajdonodban.
Ja, hogy persze ezt nem akarják aláírni az egy más kérdés.
Egyébként Amit sokan nem tudnak : igazolt határidőre ki nem fizetett munkáért lehet kezdeményezni a nem fizető cég felszámolását......
Hát persze az alvállalkozóknak is össze kellene fogni....
Régebben voltam tanúja olyannak is hogy egy nagy munkán a megrendelő megelégelte hogy az alvállalkozók a nyakára jártak, hogy miért nem fizeti ki a fővállalkozót( ami persze megtörtént). így a továbbiakban kirúgta a fővállalkozót és egyenesen az alvállalkozóknak fizetett, ha jól tudom nem is lett belőle per.
ehhez legalább, egy tökös megrendelő kell.
Előzmény: Wattocsak (39114)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39115
A megrendelonek a vallalkozo legalabb ismeri a cimet/lakcimet. Forditott viszonylatban ez sokkal ritkabb.

Generalkivitelezes, honapokig tarto, parmillas melok mas teszta. Szerintem a leggyakoribb problema a kisebb volumenu szakmunkak. Egy csatornazas/badogozas, ami ket nap, es anyaggal bo szazezer forint, nem fogok szerzodest kotni, meg adoszamot kerdezni meg ilyenek. Mas kerdes, hogy az ember el is tunt mint szamar a kodben, ugy hogy en tartoztam neki! Mondjuk a megmaradt penzbol talaltam is embert aki befejezte.

Most mondhatod, hogy ha mindig az iparosnak tartoznak, akkor o kockaztat, de o barmikor megtalalt volna engem, meg mindig ott lakom, en viszont nem tudom megtalalni, lehet hogy a nev amin bemutatkozott sem igazi, nem kertem igazolvanyt.

vajk
Előzmény: Lacivill (39111)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39114
Probléma, hogy te bármit írhatsz, ha az a törvény betűjével ellentétes, és ez úgy tudom az, de jól hangzik. Legalább magad megnyugtatod:-)
Előzmény: nagy ivó (39109)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39113
Egyszer láttam olyat aki régen csinált ilyet.
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39112)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39112
A szivattyúméretezésre esetleg van valakinek rálátása? :)
Lacivill Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39111
AZ Apeh oldalon a vállalkozó lecsekkolható egyszerűen. A megrendelő kevésbé. Én nem 1 munkát engedtem el azért, mert a megrendelő már az elején sokat variált, és a  megérzésemre hallgattam. Nincs is kintlévőségem.
Előzmény: halaloszto (39107)
Lacivill Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39110

Irhatsz te a számlára akármekkora betükkel akármit sajna nem számit.

Pláne ha van a megrendelő és közötted valaki. A tulaj kifizeti, te leszámlázod a generálnak, és ha nem fizet ki nem csinálhatsz semmit, mert a tulaj már kifizette.

Előzmény: nagy ivó (39109)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39109
Ha anyagosan vállalom a munkát, a szerződésben nagy betűvel szerepel:
A beépített anyagot a számla kifizetéséig a saját tulajdonomnak tekintem, fölötte szabadon rendelkezek.
Ezt aláírja a megrendelő is, ha nem, keres mást.
Előzmény: Törölt nick (39106)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39108
Persze értem én, én is voltam kivitelező 20 évig.
A megrendelő érdekeit azért nem védi senki a legtöbb esetben, mert még ezen is sporól. Sokszor látom, hogy képesek megsporoli pár százezret akár több millió árán is :-)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39107
habar ertelek, es valahol meg is ertelek, feltennem a kerdest:

hany megrendelod kerte mar el a lakcimkartyad?

ha elkernem, ideadnad egy fenymasolas/foto erejeig?

vajk
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39105
Még mindig nem értitek? A megrendelőt mi védi a sz@r munka ellen?
Már kezdem azt hinni, hogy csak én találkoztam felkészületlen, tróger kivitelezővel. Tudom a kivitelezők mindegyke egy földreszállt angyal, csak a mukaruha miatt nem látszanak a szárnyaik.
Amit mondasz az azt jelenti, hogy ezzel a metodikával a kivitelező nem is kockáztat a munkavégzés során. Ha elkúrtúk hát elkúrtúk. (mintha hallottam volna már ezt:-)) Pénz nálunk, baj nem érhet. -)
Megjegszem akinek nem inge...............
Előzmény: Masgas (39101)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39104
A habarcs mennyisége függ a tégla méretétől, a habarcs sürüségétől, stb.
Egy 30-as porotherm tégla habarcsigénye 20 l / m2 körüli
Előzmény: Vezo228 (39103)
Vezo228 Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39103

Sziasztok!

A falazó habarcs mennyiségét hoigyan lehet meghatározni, ha tudom, hogy a megépítendő 30-as tartó falazat 130 m2, míg a 10-es válaszfal 24 m2 nagyságú.

A literre való átszámítgatással megakadtam.

Tapasztalati mennyiség is elég, ha vki így tud csak segíteni! (de annál azért precízebbet szueretnék, hogy "rendljél két raklappal, az tutira elég!")

köszi!

wtunde Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39102
Szép napot,

Van itt olyan, aki a klímabarát otthon pályázattal találkozott már a gyakorlatban?
Masgas Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39101
Mondjuk itt a kérdés felmerül: a visszatartott pénzre kifizeti a megrendelő az aktuális időarányos hitelkamatot?
Mert ha a munka el lett végezve nem csak úgy majd, akkor jár a a bér ugyi?
Egyébként egy családiház építkezés nem atomfizika, ha munkafázisonkén oda van figyelve a megrendelő részéről akkor nem lehet túl nagy gond. Ja persze a leggagyibb anyagokból akarok világszínvonalat.
Ezt így modernül mánegerszólással hívják úgy, hogy költséghatékony?
Csatlakoznák az előttem szólóhoz a bizalom elengedhetetlen mind a két részről.
Idegesen a kivitelező sem tud jól dolgozni, és a megrendelőnek is rémálom az építkezés. Rövid az élet stresszelni.....
Az előlegkérdéshez:
500000 anyag felett el szoktam kérni az aktuális anyagelőleget, de ez nem szokott problémát okozni a megrendelők adják maguktól. Jó mondjuk én általában lakásokat szoktam felújítani ott ált. 2 millánál megáll az anyag. Bár építettem házat is ott a tulaj hozta az anyagokat és két hetes elszámolásban voltunk.
Előzmény: Wattocsak (39096)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39100
szerintem azert az olyan megrendelo, aki nem fogja fel, hogy menetkozben ekkora valtoztatas az igenis penzbe kerul, az egy ugyeskedo kocsog, es menjen a fenebe.

tenyleg illene mindket oldalon korrektnek lenni.

vajk
Előzmény: bpityu (39097)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39099
Nem reagáltál az utolsó kérdésemre, így megkérdezem újra.
Ahhoz mit szólnál ha készítesz egy nagyobb volumenű tervet pl. 1,5 milláért, amiből kapsz fél millát, a többit meg akkor, ha a kivitelező elvégzi a tervben leírtakat, mert a terv akkor jó, ha mőködik az általa elkészített munka, és mert nem biztos, hogy csak a kivitelező hibázhat.
Volt már tapasztalatom hibás tervezéssel is.
És ha minden munkádat ilyen feltételekkel, visszatartásokkal kellene elvégezned évek folyamán, lehúzhatnád a redőnyt.
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39098
Pereskedés, és jogkövetés, az a jogállamok privilégiuma, mi még nagyon messze vagyunk tőle és egyre távolabb kerülünk.
Mindenkinek van pró és kontra tapasztalata.
Most a megrendelők élik világukat, és nem biztos, hogy gusztusosan.
Előzmény: bpityu (39097)
bpityu Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39097
sajnos sokan visszaélnek ezekkel a megoldásokkal. ilyenkor viszont védeném a kivitelezőt.pl ha megegyezek x megoldásban,majd ő kitalálja,hogy y-t szeretne,de azonos áron,nekem meg 2x annyi meló,akkor cseszhetem.
most keményen lent vannak a kivitelezők árai, itt már nem lehet kigazdálkodni 2x annyi melót.

pl most igy jártam: adtunk árat hagyományos ablak kventre.belül vakolás,kivül ráfordul hőszig.igy adtunk árat a falazásra.majd amikor parapetmagasságnál jártunk,kitalálta a megrendelő,hogy ő Ytongot akar ráragasztatni a nyilásokra, kisebb hőhid miatt. semmi bajom nincs azzal,ha valaki jobb házat akar épittetni,de azt azért lássuk be,minimum 2x annyi a meló ezzel.arról nem is beszélve,hogy nagyobb áthidalók,más szabású vasak kellenek,és hajlitgathatnám át a közben kiszálitott vasakat.épitészterven az olcsóbbik megoldás szerepelt,de magyazisztánban nem biztos,h én nyernék pert,ha oda kerül a sor..
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39096
Én csak arra szeretnék rámutatni, hogy a megrendelő ne szolgáltassa ki magát. Családiház építésénél kezdődött ez a nézetegyeztetés, hogy megkérdezte valaki mennyi előleget adjon.
Szerintem SEMMIT!
Mindig csak utólag szabad elszámolni, és akkor is visszatartással. A bizalom az szép dolog, de nem kifizetendő.
A cipő talpalásnál nyilván nem kérek biztosítékot, de egy ház építésénél megbízol a kivitelezőben és csontra kifizeted a vállalkozót? M a biztosíték, hogy a garanciális munkákat elvégzi? A szava? A papír?
Ha meg jól dolgozott akkor megkapja a pénzét.
Igen tapasztalat! Ahol a kivitelező nem lett teljesen kifizetve a problémás munkafolyamatok mindig javításra kerültek, viszont ha már felvette a pénzt akkor a javítás esetleges.
Előzmény: nagy ivó (39094)
Lacivill Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39095
Persze, meg van jóteljesitési garanciára visszatartás 10-20% . Amit 1 év múlva fizetnek csak ki ha minden garanciális gondot megcsinált a vállalkozó! Csakhogy ezeknél a megoldásoknál a négyzetméter ár jóval magasabb pont emiatt. 
Előzmény: Pitylogós (39092)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39094
Rossz oldalról, ( talán a tapasztalataid miatt ) közelítesz.
Minden területen vannak jó és rossz szakemberek, ez alól nem kivétel senki sem.
Az elvégzett munkát tübbnyire átveszik, ígazolják a minőségét, mennyiségét, és utána fizetik ki.
Az sajnálatos,ha Te az általad megbízott femüben sem bízol, aki nyilatkozik az elvégzett munkát illetően, még a kifizetés elött.
A bizalom ott kezdődik, ha az elvégzett munkát kifizetik, és nem tartanak vissza 1 millát.
Gondolom, Tőled sem vontak le 1 millát a munkahelyeden biztosítékként.
Előzmény: Wattocsak (39093)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39093
Én komolyan gondolom. Mi a biztosíték, hogy a falam nem dől ki? Becsületszó? Na ne viccelj építőiparban még sosem osztották ki a fair play díjat, de még az alapítása sem fordult meg senki fejében:-)
Gond az, hogy jön egy macskajancsi és megbízást kap, és még tesznek alá is előleg formájában pénzt is. Ha van szakembered akkor ez az ember nem kap munkát.
A referencia az nagyon fontos, de az nem az én házam. Engem nagyon nem vigasztal, hogy egyszer már sikerült felhúzni egy falat. :-) Viszont az én falam az nagyon fontos, ha másnak nem hát nekem igen!
Bizalom alapja a pontos elszámolás!
Előzmény: nagy ivó (39091)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39092

Erre van pl. a bankgarancia, ügyvédi vagy közjegyzői letét. A megbízó oda teljesít, a feltétel teljesítése után a vállalkozó megkapja.

Sok BP-i társasházi építkezésen is már ez a bevett módszer.

Előzmény: KömKel (39088)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!