Kedves gabor0036! Mi aprít ebben a készülékben? Más. Te raktad fel anno a Tom Top maghőmérőt 900-ért? Hol rendelted? Hány darab a minimum tétel? Nem tudod, hogy a Dávid 35 literesnek mekkora a tornya és milyen töltet van benne, hány kiló? Csupán azért kérdezem, mert szerintem te mindent tudsz! Ami tornyot építesz nem kis munkával, mekkora főzőhöz lesz? Ilyenben is töröm a fejem. Dragon oldalon láttam, hogy 4" 50-100 literig ajánlják.https://www.stilldragon.eu/en/dash-columns/256-4-inch-dash-sg-extra-short.html
35 litereshez vajon mekkora kell? Tudom, hogy ezt a témába nagyon belerágtad magad! Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!
Lehet, hogy túlságosan naiv és jóhiszemű vagyok, de az én olvasatomban azért e megmagyarázhatatlan "magabiztossága", mert ő nem tudhatja, hogy ki rendelkezik deflegmátorral, így nem tudja, kinek írjon privátban. Akinek pedig van, az tudja magáról (gyanítom), hogy van neki, így ír neki mailt.
Persze mondom, lehet, hogy tényleg én vagyok szerfelett türelmes, elnéző és empatikus. :-)
Az rendbe van, de én sem vatta csomóval, sem kávé filterrel nem tudtam kiszűrni fagyasztás nélkül, abban az 1-2esetben, amikor opálos lett, ha neked sikerült, örülök neki, lehet, hogy a kérdezőnek is beválik a módszer, de attól függetlenül azt sem árt tudni mi a szakma véleménye erről a helyzetről.
Az is egy szempont természetesen, hogy egy kereskedelmi terméknek azt is ki kell bírni, ha valaki hűtőbe teszi, azért tanítják így, ez nekünk nem szempont, mindenki szűrjön belátása szerint.
:)
Hidegkezelés - Ha a párlatok kozmaolajtartalma magas, akkor nemcsak élvezeti értékétcsökkentik, hanem a visszahígításkor, a lehűtéskor a termék opálossá válik. Ennek elkerüléseérdekében a fogyasztási alkoholtartalomra visszahígított pálinkát hűteni kell -8 - -10 oC-ra,majd hidegen szűrni
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Amit éreztél az a vajsav illata. Bár a forráspontja 100 oC felett van, de így is átmegy a párlatba kevés, ha jelen volt a cefrében. Főképp a túlzott meleg, nyári napokon, melegnek kitett helyen történő erjesztés mellékterméke, ugyanis a vajsavat termelő baktériumok kb. 35 oC felett aktivizálják magukat.
Nem értem, hogy minek görcsöltök ilyen szutykokkal? Többszörösen ioncserélt? Marketingduma!!!
Elvégre kéznél van az IGAZI, tiszta, baktérium mentes desztillált víz előállítására való berendezés. Csak cefre helyett csapvizet kell főzni benne.
Én minden évben, az első főzés előtt alaposan kimosom a berendezést, majd 2/3-ig feltöltöm csapvízzel. Aztán alákongatok a gázrezsővel. Az első 2-3 liter megy a levesbe (átmosó előpárlat), majd a többit szépen leszedem. Kb. 3-4 liternyi üstmaradékig desztillálok. A lejött desztillált vizet egy 20 lityis kannában tárolom, a pincében. Ebből hígítom a finomítványokat.
Előállítási költsége alíg magasabb, mint a bolti "ionmentes desztillált " vizeké.
Olvasd el a nevét, ioncserélt víz. 20 mikro Siemens a vezetőképessége. Gyantaszűrővel szokták szűrni. Én csapvízzel hígítanék, ha jó minőségű. A csapvízben lévő ionok lehet, hogy jótékony hatással vannak a pálinka pihentetésére (érlelésére). A válaszom nem.
Jó ez így. A magkivető ablak még nincs kivágva, azt majd csak akkor ha készre van szerelve. Akkor látom mm-re pontosan, hogy a késtartó tárcsa és azon a perforalt lemez milyen magasan lesz. Afelett kell lenni a mag kivetőnek, alul meg majd a lé folyik ki.
Készíts egy grafikont a finomításról, akkor jobban megismered a főződet, abból lehetne látni mikor jön a vezéraroma. Ez lehet 65 és 35 %-os kifolyó párlatnál is(berendezés függő, kismértékben cefrétől is függ). Az up-t 5-10% ig lehet gyűjteni gazdaságossági szempontból. Tapasztalatom szerint a 20%-tól gyűjtött up. újra finomítva, cefremoslékra hasonlító párlat lesz.
Ez nem desztillált víz, én beállítanám vele, de inkább ásványvízzel vagy csapvízzel teszem.
Valaki írta régebben, hogy felhívta a gyártót, aki elmondta, hogy bakteriológiai szempontból nem teljesen felel meg előírás szerint, de szeszbe kerül, tehát jó bele, nem élelmiszer célra készült az látszik a címkéből is.
Úgy láttam neki a késtartó forgótárcsa perforált, és a tárcsa alatt folyik ki a lé. Ezért a motor tengelyét fel kell perselyezni vagy 8 centi hosszra saválló acélból. Ahol neked a kifolyó perforált lemezed van, ott kellene a magot kiseperni.
Ne haragudj,de nem értelek.Mikor lőtte le a tetőt?Én a mostani állapotra javasoltam a palackos próbát,mivel azt gyanítod,hogy a forrás a hideg végett leállt.Valószínű,hogy leállt ha édes ízt érzel,de azért egy próbát megér.2-3 nap alatt már nem fog ebben a hideg időben romlani a cefre minősége.
Megkóstoltam, enyhén édeskés. Nem ecetes, finom, olyasmi mint az almáspite belseje :)
Igen, volt vizezve a cefre, annyira, hogy lightos massza legyen belőle, hogy jól elkeveredjen a napfény, pektinbontó, élesztő.
Azóta annyi változás van, hogy 1 nap leforgása alatt lelőtte a tetőt magáról és kifutott, sűrű buborékolás közepette. Pedig semmi nem lett azóta téve bele...
Igaz! És ez most is így volt.Magánfőzők is benevezhettek csak kellett vinni és bemutatni egy önkormányzati igazolást a bejelentett regisztrált főzőről.
"Saját gyümölcsből"....Ha a piacon veszel,az már a sajátod.
Én magánfőzőként neveztem Grapefruittal,és érmes lett.Ott volt a megyei vámhatóság apraja nagyja,és nem kötöttek belém,később sem.Ennek már több mint másfél éve.
Kérlek, segítsetek egy kicsit! Az utópárlatról olvastam többféle adatot, hogy hány fokon érdemes figyelni és szétválasztani, ezekre az adatokra indokokat is írtatok.
Nálam nagyjából 50 fok környékén/alatt megjelent egy gömbölyűbb, aromásabb íz (82 fok körül
indult, azt hiszem, az elég durva...), aztán tovább csökkentve a töménységet, egyszer csak bejött
a képbe egy kifejezett savanyú, kellemetlen, az én megfogalmazásom és érzékelésem szerint konkrétan lábszagra/sajtszagra emlékeztető 'illat' (ezt az ízén nem éreztem!).
Ezt hívjátok fazékíznek? Na, azt már nem tettem bele a középpárlatba, hanem összeöntöttem
az előpárlattal(gyűjteni tervezem egy későbbi kifőzéshez).
Gondolom, nagyjából jól választottam el, ha így csináltam.
Az előpárlat elválasztás szerintem jól ment, azzal nem volt gond, elég egyértelmű volt a különbség.
Annyit kérdeznék még, hogy tulajdonképpen meddig érdemes az UP-t desztillálni,
ha gyűjteni akarjuk és az íze/illata már nem nagyon változik?
Érzésből egyelőre 15 környékén leálltam.
Érdemes kiszedni az 'összes' alkoholt az alszeszből, vagy kuka...
(Az UP elválasztásakor is lett volna lehetőségem poharazni, de 'elbambultam', szerencsére az
epruvetta kifolyójánál levő gyűjtőpohárban nem volt sok - azon éreztem az említett kellemetlen
szagot, az előtte levő adagnál pedig még egyáltalán nem!)
Vagy kirakod a hidegbe az alszeszt és másnap leszeded a kiült olajat.... vagy letisztázod így ahogy van,kihigítod és berakod a fagyasztóba 1 napra utána kávéfilteren leszűröd.
Sajnos felesbe van mert mire észrevettem neki álltak héjastól darálni,már nem tudtam mit csinálni,le lett cefrézve,most alszesz ként van,de nagyon olajos és valahogy ki szeretném az olajat szedni belőle,hogy a finomításba már csak minimális legyen,vagy egyáltalán ne legyen benne,gondolom nem a legjobb ízű.
PET-palack,2/3-ig megtölt,összenyomni,lezárni és meleg helyre bevinni.2-3 nap múlva látni,hogy leállásról van szó vagy gyenge cefréről.Akkor jársz jól,ha fel is robban:)
Pálinkás szép napot! Most,hogy így be indult a fórum nekem is lenne két kérdésem.Az egyik a mandarin és narancs párlatból,hogy lehet ki szedni az olajat (nem kozma olaj).A másik az,hogy újra akartam indítani egy körte cefrét,kapott hideg tűrő élesztőt,pektin bontót és némi napfényt,előtte nem volt benne,ez kb 3 hete volt 12 fokon,de meg sem mozdul, mi lehet a baj?
December elejétől idáig, közel két hónap. Szerintem ez sok idő. Ha már régen leállt (ezt írod), akkor lehet, hogy már napok óta nem volt a cefre fölött CO2 réteg. A megmentés nem jó szó erre. Talán a kármentés. Mivel tökéletes már biztosan nem lesz.
Megkóstoltad? Édes? Két hát után jellemzően azért áll le az erjedés, mert elfogy belőle a cukor. Az, hogy kevés benne az alkohol, inkább azért lesz, mert ecetesedés, helytelen tárolás miatt elment belőle. Az alap mindig a kóstolás, a többi csak utána. Vagy esetleg eleve túl volt vizezve a cefre.
Rokon aprószemű alma + birsalma cefréje sajnos úgytűnik leállt a forrásban (december elején cefrézve, reggeli szerint, minimális napfénnyel).
Azt hitte kiforrt, mert kb 2 hétre rá leállt a bugyogás + nem volt bunda a tetején csak vékony elszíneződött réteg.
Most került (volna) sor a főzésre, de az első adag főzésénél kiderült, nincs semmi alkohol benne (20% körül indult meg...).
A maradékot megpróbálná megmenteni. Mit javasoltok, hogy indítsa újra a forrást? (Azon kívül, hogy melegebb helyre vigye. Olyan 13-15 fokos helységbe tudja most vinni. Ahol leállt ott pár fok volt csak, de akkor nem tudta melegebb helyre vinni)
Ha figyelmesen olvasod, a mandarin nem pálinka, hanem párlat.
Mi csak pálinkát főzhetünk, de a profiknak nincs ilyen megkötésük, ők főzhetnek a krumplitól a döglött kutyáig bármiből, de ők sem nevezhetik pálinkának.
Sziasztok! Az szerintetek hogyan lehet, hogy egy mandarin párlat nyer közönség díjat? Mármint biztos finom, de ez magyar kertben termett gyümölcsnek számít? Eddig csak saját gyümölcsből lehetett főzni és mandarint nem tudom ki termel. :))
Addig pépesíti amíg a 10mm-es perforált lemezen át nem megy... A másik (ami a videón van) 12mm-es perforált lemez... Már az is durva. :D Bezzegjani ötlete alapján lesz egyben daráló, és ahogy neki van a vödrös megoldás lesz egyben magozó is. Ahhoz egy pár mm-el kisebb átmérőjű tárcsa fog benne forogni.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ez a forgórész, ezt még + formára kikönnyítem holnap, hogy a közé eső darabokat is zúzza, és erre lesz rácsavarozva csak az cor3 vagy valami keményebb lesz...
Szerencsére eddig sokminden ingyen volt, két új csapágyat vettem a motorra... Jaaaa meg 2db szimerint 1800Ft, kb 10eFt volt a gumikábel, dugó, motorvédő hőkapcsoló, meg a vízmentes ház neki, meg 5eFt esztergályos munka. A vas anyag ingyen volt... Ezt majd a gyári alu kötődoz helyére teszem fel.
Eredetileg ezt a 2800-as fordulatú 750w-os motort terveztem rátenni, de közben felújítottam ezt a masik 1.1kW-os motoromat így ezt teszem rá... Bár a régin 550w-os van, azzal így megy a darálás...
Vesézni lehet, de borítékolom hogy rossz cefrézés, vagy romlott cefre okozza mind a két tünetet. Nem a pálinka javításán kell gondolkodni. Jó cefrét kell csinálni.
Ha már ilyen nagy a csend... Készül az új saválló daráló-magozó projekt... 220-as cső, 100-as kiömlő, 10-es preforált lemez, 1.1kW-os motor, forgó tárcsa tengelye duplán szimeringezve...
Ezt egy precíziós készüléket, Malligand-féle ebullioszkóp. Francia találmány és ott terjedt el a borok alkoholtartalmának mérésére mérésére. E készülék maximális mérési hibája nem haladja meg 0,2 v/v %-ot. A pontosság érdekében több tényezőt kell figyelembe venni, amit a kezelési utasítása is leír. A készülék a bor szesztartalmának mérésére van megalkotva. A bor vonadékanyagai forráspontmódosztó tényezők, amit a készülék elkészítésekor, skálázáskor a kialakult tapasztalatok alapján módosítottak. Majd jönnek olyan előírások, hogy hányszor kell kiöblíteni a forralótartályt, mennyi anyagot kell beletölteni, mikor kell a hűtőt feltölteni, mikor kell leolvasni az eredményt, hogyan kell a légköri nyomáshoz beállítani (korong használata), majd hogyan végezzük a mérést, és stb. Gyümölcscefre mérésénél esetleges tájékoztató eredményt ad a nagyfokú vonadékanyag különbsége miatt.
Sajnos a decemberi alma párlatom nekem is motorolaj elő ízű lett.Jó lenne tudni ez az előpárlattal,vagy az utópárlattal jön?Ez olyan talány mint a keserű íz ezt se lenne hátrány ha kiveséznénk!Muszáj volt aszalt meggyre, meg mézre bízni a sorsát.
A Páracső 3330 cm2 felületü 5%-os lejtésü. A környetet hőmérséklete 40C fok . 15 perc alatt 1dl flegma képződött. A hűtőből 15 perc alatt 1,5 liter párlat folyt.
1. Deszt vizet forralsz, hőt mérsz(tizedpontosan), amit mutat oda tekered a nullát. Majd beletöltöd a mérendő elegyet. Azt is felforralod, forrás közben hőt mérsz, leolvasod. Szerintem így. Bár egy öreg profi véleményét is várd meg! :)
csúszóskála van helyette- Annak szerepe a légnyomás eltérésből eredő forráspont eltérés kalibrálása.
Higany 90 fok körül mozdul ki, azért mondom, hogy ez lehet az érzékeny pont. Egy kellően pontos digitális hőmérővel tudod helyettesíteni. Csak ellenőrizni kell 100.00-at mutat-e víz forralásakor. Pontosabban be kellene állítani, hogy azt mutasson vagy feljegyezni eltérést.
Szerintem a desztillált vizes előkalibráláshoz, hogy be tudjuk állítani az adott légköri nyomáson forró víz hőmérsékletét. (Pontosan mérjen az Andokban s Amszterdamban is)
2 pistoriust használsz finomításkor és ezt a feltétet cefrefőzésnél? Cefre főzésnél én sem használok tányért, 25-30%-ot simán elérem nélküle is vagy ha igen, akkor csak a végén üzemelem be.
A hőmérséklet mérése még egyszerű. De mivel nem láttam élőben használatban, nem teljesen tiszta a kalibrálas-mérés menete. Van hozzá kész skála is, csak mivel nem tiszta így ez sem az. Még..
Csinálni akarok egy malligand fokolót. Van itt olyan aki készített már? Szeretném pontosan átlátni a felépítését-működését. Ebayen (főleg olasz és francia) rengeteg van eredeti 20-100eFt között, de nem hiszem hogy olyan bonyolult legyen.
Természetesen ez csak egy "agymenesztés "volt . A főzésnél legfeljebb csak ELMÉLETI SÍKON filózok a belső folyamatok mibenlététéről . A cefrézési-főzési tanácsok kinyomtatva , a főző közelében helyezve és rendszeresen forgatva (esetlegesen felmerűlő kérdések nagy részére meg is találom a megoldást),valamint egy "kockás" füzet az előző főzések tapasztalatairól, adatairól. Na meg az okos telefon...
Nem így történik a gyakorlatban sajnos, ez így nem kivitelezhető, folyamatosan minden paraméter változik ráadásul.
A deflegmáció megvalósulása esetleges, az áramló gőz nem mindegyik részecskéje találkozik lehűlő felülettel, lehűlő felület hőmérséklete nem szabályozott, a sisak, a páracső túl hideg, ennek az az eredménye, hogy a gőzelegy a deflegmáció után is tartalmaz vizet, a felgmába pedig belekerül egy csomó alkohol. Az a tökéletesség, amire utalsz, az egylépcsős főzőkben valósul meg, de azokban sem úgy, hogy szuper precíz deflegmátort építenének, ami tökéletesen elválaszt, hanem úgy, hogy a felgmát nem küldik közvetlenül vissza az üstbe, hanem a gőzzel ellenáramban (töltet, buboréksapka...) adnak még esélyt neki a benne rekedt alkoholnak elpárologni.
Kezdőként ezzel nem feltétlenül szükséges foglalkozni, mert lehet, hogy össze zavar, annyira nem lényeges. A fűtés változtatással remekül lehet a deflegmációt befolyásolni, ha ez kevés akkor a réz felületeket lehet takarni száraz, vagy vizes textillel. A főző arányai kialakultak (üst térfogat, fedő felület, páracső átmérő hossz, hűtő paraméterek), nézd meg a reggel belinkelt pálinkafőzést részletező anyag végén van szó róla, ez így tökéletesen működő képes.
A feláramló gőzelegy energia tartama ( a fűtésből eredően) és a hűtő felület energia elvonó képességének aránya a lényeg : a gőzelegyben lévő vízgőznek (nagy %.-ának) ki kellene csapódni de a aroma-íz alkotóknak az alkohollal tovább kellene menni a hűtő fele ,ekkor az energia elvonás (hűtés) mértéke ideális...... Na ezt kéne megtudni (mérni,észleni stb.)......amit eddig csak utólagosan lehetett meg magyarázni.
Én még nem mértem meg a flegma alkohol fokát, de a 82%-os párlathoz a 70%-os flegmát (ha jól értem) igen magasnak tartom, nem is gondoltam volna.
Az eredeti cél, hogy az elpárolgott víz-alkohol elegy gőzéből kicsapassuk a vizet, ezzel emeljünk az alkohol fokon és tisztítsuk a párlatot, ehhez képest az erős deflegmációval rengeteg alkohol is megy vissza. Neked két tányérod van ugye? Flegma térfogatáramot nem mértél véletlenül, kihozatalhoz képest? Én is pont erre jutottam, hogy vagy óvatosan deflegmálok, csak az EP UP környékén erőltetem, vagy erősebben, de akkor beteszek némi töltetet, ne menjen ennyi szesz egyből vissza az üstbe, ha már egyszer feljutott.
(lat.). A szesznek a részletes lehütés által való megerősítése, mely az u. n. deflegmátorokban végeztetik. A lepárlóból az annak egy részét képező deflegmátorba jutó szeszgőzök még mindig igen sok vizgőzzel vannak keveredve, ha ezen gőzkeverék némileg lehüttetik, de nem annyira, hogy az teljesen cseppfolyóvá váljék, hanem csak 8-10° C.-al, akkor a vizgőzök, melyektől kevesebb meleget kell elvonni, hogy gőzállapotukat elveszítsék, legnagyobb részt lecsapódnak s némi szesszel egyetemben a visszamaradó vagy visszafolyó szeszaljat (aljszesz, Lutter, phlegma) alkotják, a szeszgőzök ellenben viztartalmuk nagy részétől ily módon megszabadulva, erősebbekké válnak s igy folytatják utjokat a hütő felé, hol véglegesen lehüttetnek.
körtés 01 jellemzése egészen attraktív ("motorolajos...mosóporos"). Nálam az idei körtepálesz eléggé, a szilva kicsit ilyen ízű lett, bár az illatán nem érződik, de nem nagyon kínálgatom.
A cefrézés fórumos, arra nem gyanakszom. A lepárlásnál lehet valami típushibám (túlzott deflegmáció, vagy túl meredek emelkedésű páracső?). Érlelődik az újrafőzés...
A réznek 4 elektronhéja van, a 4. héjon 1 elektron. Ez már könnyen reakcióba lép, mert az atomtól távol van, leszakad és egyszeres kifele pozitív töltést mutató rézion keletkezik.
A harmadik elektronhéjon lévő 18 elektronból is le tud szakadni még egy elektron, ekkor kétszeres pozitív töltést mutat, két elektronja hiányzik, ez a réz (II) ion.
A bérfőzdékben a cefrefőző üstökön van szöllősi kozmaolaj szűrő, ennek van egy leeresztő csapja ezt a csapot illik hetente egyszer- kétszer kinyitni és leereszteni belőle a zöldeskék kocsonyás trutyit. A desztilláló berendezést újabban az át hajlási ív után már saválló acélból készítik, a rezes törés kiküszöbölése miatt.
Esősen kell fűteni és/ hűteni/ is, hogy legyen visszafolyó flegma. A flegmát át kell forralni valami szitatálcán katalizáló tölteten, szerintem. Kóstoltam 70 fokos flegmát, mintát vettem a páracső alsó áthajlási ívénél,a kifolyó párlat ekkor 82 fokos. Fáradt tohonya a pohárban napokig érződő kellemetlen szagú és motorolajos sikamlós mosóporos mellékíz. Nem friss üde parfümös illatú. Ez az amit nem szereznék a pálinkában érezni.
Ha személyesen intézed a Délpesti vámtiszt olyan készséges, hogy folyamatosan melletted van minden kérdésben ,mint a mesében, szinte mán gyanús, mert nem ehhez szoktunk!
Rézre szüksége van a szervezetednek! Kezdetben nekem is voltak félelmeim ,hogy valami mérgező lehet a folyamatban! Ma már tudom ,gondba lennék ,hogy csináljak mérgezőt ! Tudjuk,hogy a cefrézésnél lehet probléma ,értlen gyümölcs, földes, koszos gyümölgy, túl sokáig "érlelt"cefre ,amitől több lehet a nem kívánatos alkotók a pálinkában ,de érzed ,hogy rossz azt ne idd meg ! Hidd el bárkinek az otthonfőzött pálikáját szivesen fogyasztom és tudom nem lesz semmi ,még ha sokra sikerült a kóstolás ,akkor sem! Érthető az aggodalmad , de alaptalan a gyümölcsből készült házipálinka a legjobb választás a tömény italok között !
Igen. Ezért vagyok híve a tapasztalásnak, nem pedig készpénznek venni, hogy "már az ókori görögök is". Ha én mindenben hinnék az öregeknek, akkor a napon cefréznék, és tavasszal főzném a cefrét. Párom édesapját fórumos három évem alatt sikerült nagy nehezen megtanítania fórumos cefrézésre. Pedig éppen ő az, akit a mi korosztályunk úgy emleget, mint "régi öreg", vagy "nagyapáink".
Ez is elfogadhatóan hangzik, de nem mondja ki, hogy nem működik.
Rudolf Steiner neve ismerős? Preparátum készítés?
Amikor először olvastam az elméletet felnevettem. Azóta számtalan formában láttam működni, szőlőben, gazdaságban, tudományosan nem hiszem, hogy bizonyítható és működik..
Létezik egy olyan elmélet, miszerint egy darab részdrótot kell átszúrni a paradicsom növény szárának alsó részen, ez megóvja a gombás betegségektől, mert a nedvei oldják a rezet.
Lehet, hogy van a népi bölcseletnek valami alapja, nem próbáltam ki.
Nem szeretném, ha ismét oldalvágányra kerülne a pálinkás fórum, de engedd meg, hogy észrevételezzek némi ellentmondást. Évszázados hagyomány a szilva és barack lekvár réz üstben való főzése, mely gyümölcsök szintén savasak. Gyerekkorom óta ilyen lekvárokat eszem előszeretettel. És nem érzem magam butának. De megszondázhatjuk a fórumtagságot. :-)))
Én sem szeretem a rézgálicot. Próbáltam, de nem szeretem az utóízt, amit utána felböfögök. Meg az is riasztó, hogy utána napokig olyat pisilek, ami sötétben világít. :-DD
A rezet általában hideg hengerléssel, vagy kalapálással alakítják. De hibás azt gondolni, hogy nem készítenek varratot is. De erről Rézműves többet tudna mesélni.
Az eljárást úgy hívják, hogy fémnyomás. Rézműves1 többszört írt róla itt is. Az egyik szakember fémnyomással legyártja az elemeket, a masik pedig készre hegeszti-forrasztja-peremezi,...
Látom, új vagy még itt a fórumon és nem olvastál vissza. A rézmegmunkálással kapcsolatban Rézműves és Hal majd válaszol, ha akar. Ők profik ebben. Az általunk főzött házipálinka réztartalmát vizsgálta egy barátom profi laborban, általában elhanyagolható. Az üstből nem desztillál át, a hűtőből meg lemossa a párlat eleje, ami oldható ("rézeleje").
Ez nem olyan felröppenő hír, hanem a nagyszülőktől maradt népi tapasztalat a hivatkozási alap.
A kémia az mögötte, hogy a savas kémhatás a rézből valamiféle réz vegyületet képez, nem tudom mit, de rézgálicot például nem ennék, innék szívesen. Szóval én ezért kicsit tartok tőle, hogy mindenki iszogatja a házi pálinkákat, és egy esetleges tudatlan rossz technológia miatt mérgező legyen. Nem kell, hogy egyből valaki meghaljon, az arzénos víz sem így hat. Természetesen ha csak elhülyülés a hatása, az rendben van, elvégre ez a cél! :)
A réz kuplák készítésével kapcsolatban engem a gyártás mint gépészt érdekel, hogy ezek varrat nélkül készülnek csövek nyomásos bővítésével, lemezgörgőzéssel készülnek, vagy mi az eljárás menete?
Azt meg nem tudom megerősíteni, hogy a benne tárolt paradicsom mérgező volna. Amúgy nem is életszerű dolog. Ugyan ki tárol paradicsomot réz üstben, vagy edényben.
Hallottunk mi már olyat, hogy halálosan egészségtelen a disznózsír, mindenki egyen étolajat. No, ennek most úgytetszik, éppen az ellenkezője igaz. Úgyhogy nem kell mindent azonnal és fenntartások nélkül elhinni. Az is isőnként felröppenő hír, hogy a házi, kisüsti pálinka mérgező, mert tele van metilalkohollal.
Tehát én a helyedben körüljárnám ezt a "mérgező" dolgot.
Azt tudom, hogy paradicsomot nem szabad főzni benne, vagy csak tárolni, mert mérgező lesz, én ezért tartok tőle kicsit, nyilván a pálinkánál nem így van, és a jótékony hatása miatt élnek sokáig az aktív fogyasztók! :)
A csövön történő kiöblösödést azt nem úgy értettem, hogy egy csőre csinálnak egy kiöblösödést, hanem, úgy, hogy áramláslassító hatással egy csőátmérőn jön be az anyag, majd a keresztmetszet növekedés miatt lelassul, lejátszódnak azok, amiknek le kell, majd egy ugyanolyan keresztmetszetre visszaszűkül. De akkor nem erről van szó, hanem csak egy kupola van kialakítva a főzőedény fölé. Így kevésbé értem a működését, de a lényeget értem.
Természetesen a frakciónálódás nem súly alapján értettem, csak az olajlepárlásnál is könnyű, meg nehéz olaj jön ki a csövön, ha jól emlékszem, hőfok függvényében.
Arról nem is beszélve, hogy tapasztalatból mondom, nem csak a pálinka jobb benne, de a vörösréz üstben főzött lekvárnak, és halászlének sincs párja.
Az meg egy érdekes adalék, hogy a réznek baktériumölő hatása van. Nem biztos, hogy tudatosan ezért, de régen gyakori volt a réz kilincs a kapukon, ajtókon. Lehet, hogy most is gyakori volna, csak a kárpáti dakoták által rövid a felezési ideje réznek.
A vörösréznek mint anyagnak, már nagyon régóta kiemelt szerepe van a szeszlepárlásban, így a pálinka főzésben is. Már több száz éve, először csak kiváló adottságai miatt használták szívesen, mint gyakran előforduló és könnyen alakítható fém, aminek nagyon a jó hővezető képessége és elég jól ellenáll a gyenge savaknak. Azt már csak nemrégiben fedezték fel, hogy az úgynevezett "katalizáció"-s jelenség miatt jobb a benne készült pálinka. Ez leegyszerüsítve egy biokémiai folyamat, aminek a következtében a párlatban lévő minőséget rontó anyagok egy részét átalakítja a rézfelület és ezáltal jobb lesz a pálinka.
..." a sisak, ami a főzőedényen van felül deflegmátor, vagy micsoda, az gyakorlatilag egy szűk
keresztmetszeten csatlakozik a főzőedényre, és egy kiöblösödés a csövön"...
Hát nem egészen így van. Ha ilyen "köblösödést" látsz, akkor az csak egy kényszermegoldás annak, akinek
eredetileg nem volt a főzőjén sisak, csak egy valamennyire domború fedő.
Ha megnézed az eredeti kisüsti pálinkafőzésre készült főzőket, azoknak nem egy szűk nyakkal csatlakozik
a sisak az üstfedőhöz, hanem egy jó nagy átmérővel, amiben a gőzök szabadon áramolhatnak és könnyedén deflegmálódhatnak, vagyis lecsapódhatnak.
Maga frakcionálás pedig nem fajsúly alapon, hanem forráspont alapon történik.
A vörösréz miért fontos a főzőkben? Ha nem oldódik ki belőle semmi, akkor miben segít, ha meg kioldódik, akkor az mérgező lenne, nem?
Az a sisak, ami a főzőedényen van felül deflegmátor, vagy micsoda, az gyakorlatilag egy szűk keresztmetszeten csatlakozik a főzőedényre, és egy kiöblösödés a csövön, ami a gőzt segít frakcionálni, és a nehezebb párlatok kicsapódnak, és visszafolynak a főző edénybe?
Kész a szilva,lehetett volna jobb is,de a tanulást nem adják ingyen.Végül is 8,2 l lett a 120l-es kádból jó illattal kevésbé aromásan,de nem rossz.Gondolom a késői lepárlás ebben közre játszik.
De ezt már sokszor elmondtuk itt is. Sőt minta is volt fent többször. Ennyi az egész és nem kell semmi hókuszpók! Örülök, hogy nálatok is ilyen simán megy. Majd ne felejtsd el a kész főzőt bejelenteni az önkormányzatnál sem. ;)
Nekem is van nyitott hűtőm, de az igen nagy különbség, hogy az ernyő és a felszálló cső huzatot hoz létre, fokozza a párolgást. Van egy nagy rozsdamentes tölcsérem hordó töltésre, már látom a jövőjét.. :)
Direkt bekötésnél,mikor kinyitod a vízcsapot erősen bele szokott böffenteni és képes megkeverni a víz rétegeket.A tölcsér fölött levő pipacsőre kötheti rá a vizes tömlőt és nem kell neki locsoló kannázni.
Ok, de miért nem kötötte be direkt? Sztem. ez elviszi átfolyás nélkül, mivel tartályba nem lát bele, a tölcsérbe lehet látni a szintet és utántölteni, ha pedig nincs rákötve a hálózatra kézi rátöltés is megoldható így.
Nekem is több fajta van úgy mint mirabolán,bodza,törköly,körte 2 fajta,alma 3 fajta,cseresznye és idei terveim kajszi,kökény,irsai szőlő,meggy és eper.Tavaly telepítettem pár tő kiwít,ha terem belőle is meg próbálom.Ennyiből biztos tudnak választani,ha nem tényleg kocsma vagy kannás bor nekik.Folyik a szilva lehet csalódás lesz.
Én soha nem takarom le a hűtőm, nekem fém hordóm van ,120 és 200 literes, 18 as 5-5 méter rézcsővel, ha egyszer kétszer főzők folyamatosan elég a 120 as, ha egy hétig ,akkor a 200 as bírja az 50 literes főzőt vízcsere nélkül.A hordóim belseje be van festve medencefestékkel, így örökös lett mint a szegénység.
Én arra gondolok,hogy a hideg után-töltött víz alulra kerüljön,ne keveredjen a felső meleg réteggel.A hűtő túlsó oldalán lehet,hogy van túlfolyó,de az is lehet,hogy simán kifolyik a hűtő tetején.
Kérelem Tisztelt igazgatóság kérem,hogy részemre CÍM 50 liter űrtartalmú desztilláló berendezés magán célra történő előállítását engedélyezni szíveskedjék. tisztelettel adószám aláírás dátum Ennyi se rajz ,se más ,ezt személyesen intéztem tegnap.A vámtiszt fogalmazta és mondta a héten már nem tudja elküldeni az engedélyt,de jövőhétre meglesz, lefénymásolta és mondta vigyem át a másik épületben lévő iktatóba.Ott egy hölgy lepecsételte az egyik példányt és mondta készen vagyunk. Ugyan ebben az épületben megcsináltattam a párlatjegy kérelmet .A vámtiszt minden sornál szájbarágósan segített kitölteni, utána elvitte lefénymásolta és egy csekkel jött vissza ,iktató,pecsét,posta,befizet,vár. Kérdeztem ha át szeretném alakítani nagyobb dóm ,vagy páracső vagy hűtő akármi kell e bejelentés ? Ennyi semmi több nem kell, ez is csak formai,egyedül annyi kell,hogy az engedélyt ha megkapom 15 napon belül be kell jelentenem a területi önkormányzat adóügyi osztályán.
de hogy néz ki,egy főzővel rendelkező hobbi főző nem tudja meg kínálni szilva pálinkával a haverokat.
Jól. Nekem sincs szilvapálinkám, de ettől még remekül elvagyok... Van mirabolán, kajszi, szemelt aletta szőlő, jonathan, golden, vegyes és kökénylikőr. Akinek ez kevés, menjen a kocsmába. ;) (Azért jövőre bővíteni akarom a választékot, de inkább a különlegességek irányába.)
Pálinkás jó reggelt! Köszönöm,hogy aggódtok botorságom miatt,de hogy néz ki,egy főzővel rendelkező hobbi főző nem tudja meg kínálni szilva pálinkával a haverokat.Na azért döntötten a szilva cefre vásárláson,de én is féltem egy kicsit mivel tudom,hogy nem éppen most lett cefrézve.Egyébként főzdéstől vettem,pár óra és kiderül,hogy jól döntöttem-e.
Én belülre tuti nem tennék növényi olajat. Ha benne marad egy kis avas étolaj, az tönkreteszi a pálinkát. Ha nem csillog a réz belül, az nem okoz semmilyen problémát.
Borkősavval. Előtte zsírmentesre mosni valamilyen mosogatószerrel. Borkősavas mosás után feltétlenül öblítsd le alaposan, majd kend be valamilyen növényi olajjal, különben visszaoxidálódik.
Főzés előtt a növényi olajat a páracső belsejéből távolítsd el. Mosás, vagy akár 1-2 liter víz átdesztillálásával.
Hűtőházi szilvának is kései.November közepe,vége az utolsó időpont az itthon termett szilvák eltarthatóságának hűtőházban +2fokon.Cefréről lehet szó,ha már cefre szakértő nézte.Drukkolok a szakértő szakértelméhez!
Dehogynem.Az ősember,mikor észrevette,hogy nem tudja ököllel beverni a földbe a dúcot,fogott egy követ.Aztán később megjegyezte neki:te leszel a balta!
Kedves rézműves! Most tudtam venni.Sajnos felénk az almán kívül kevés más gyümölcs van.Jó állagú a cefre szak ember csinálta a kihozatalt meg holnap majd meglátjuk.
Összefüggéseket keresünk a deflegmáció és a pálinka minősége között! Már a minőségi pálinka is vita tárgya a baráti körömben is! Van akit zavaz a parfümös ,lehető legtöbb illatot ,ízt ,gyümölcsösséget tartalmazó pálinka! Számomra pedig ez a minőségi pálinka! Az alkohol elválasztás összefüggésben egyetértünk ,minél nagyobb deflegmáció annál töményebb alkohol!
Viszont az aroma tekintetében ,nekem az a véleményem tapasztalatom,hogy a túldeflegmált alkohol aromaszegényebb ,mint a kevésbé deflegmálté! Van egy határ, ami alá nem mehetünk ,mert az sem jó ha nem tudunk alkoholt lepárolni! Én hajlandó vagyok egy kis alkoholt feláldozni a minőségi pálinka oltárán ! Akiknek a minőségi pálinkát a szellősebb pálinkák jelentik ,azok deflegmáljanak bátrabban! Javítsatok ki, ha rosszul gondolom!
Biztos így van, sok helyen le van írva szakirodalomban is.
Ez egylépcsősre vonatkozik, de példának jó. A legkisebb aroma kímélő hatás akkor érvényesül, amikor a deflegmátor teljes üzemben van, a buborék sapkák pedig kikapcsolva "a)", ez tulajdonképpen egy kétlépcsős jó nagy deflegmációval.
Pálinkás szép napot! Köszönöm válaszotokat, hát igen a gyümölcs aromák biztos egy bonyolult kémiai (fizikai) folyamat folytán jönnek ki a cefréből.Amiket én ebben a kis időben főztem a DES -100-zal és aki kóstolta a párlatokat meg voltak elégedve az ízzel és az illattal is, na ők nem szak emberek, de szeretik a jó italt, ugye az embert meg csak-csak hajtja a vágy ,hogy minél tökéletesebb készítsen ezért nagyon fontossak nekem ezek az információk.Most egy szilvát főzök és azt szeretném finomra csinálni.
Nézd meg az Alembic főzőket ,azok eredetileg aroma lepárlásra használták ,valahol olvastam! Nagyon egyszerű kipróbálni ,billenteni a csövön és kóstoló.
Az alkohol egységes anyag, annak a vizsgálata egyszerű. De mi az az íz? Mik okozzák? Melyik pálinkában mik okozzák? Kissé bonyolult, az egzakt vizsgálatra meg senki sem áldoz milliárdokat. Így aztán mindenki tapasztalati úton próbál megoldást találni. Mindenesetre nem olyan egyszerű, hogy ezen a csövön döntök egy kicsit és akkor ízesebb lesz a pálinkám.
A hordóimat újkoruktól csak cefrézésre használtam, használat után azonnal mindig sima vizze,l kefével kitisztítom lefordítva kicsepegtetem , kiszárad a belseje. Semmi baja nincs.
A cefrék általában alacsony alkoholtartalmúak - és a cél az hogy az alkohollal együtt átmenjenek az aromák és az ízek - ne maradjon a cefrében - - deflegmáció nélkül meg állsz a főzéssel idő előtt mert már nem jön alkohol (csak nagyon alacsony% ban) Ha növeled a deflegmációt akkor magasabb alkohol % od lesz és vele a többi is jön !
Azután majd az alszeszt ami ugye tele van még sok oda nem illő dologgal szépen a saját berendezésed és tudásod szerint átküldöd - ahogy jónak látod - ( de most akkor hogy is van - ha a cefre főzésnél vissza tartom a nagy deflegmációval az ízeket aromákat - akkor finomításnál meg nem ? )
Téliesített szaletliban főzök késő ősszel. A kieffer főzésekor komoly mennyiségű fagyálló fogyott,igaz a szomszéd ott tátotta a száját egész nap.Ilyenkorra már minden le van "zsírozva" a májusi első főzésig.Valószínű a kutya alól ki lesz kapva a kabát.:)
Kezdetben 17literes kukta ,sisak nélkül ,rövid kis emelkedésű páracső. Később jött a nagyobb üst,sisak,hosszabb, nagyobb emelkedésü páracső és a várt jótékony hatás elmaradt, illatosabb ,szebb volt a kuktában főzött . Van itt a fórumon ,kinek semmi páracső, azonnal hűtő és van aki telipakolja minden erősítéssel ! Kipróbáltam szigetelni és jónak találtam ! Bent a lakásban főzők!
Minek deflegmáljak túl fölöslegesen egy átlagos cefrét a szakkönyvek alkoholszegény cefrékhez ajánlják!
Tudom,hogy a DES-nek nagy a defmeglációs felülete.De ezt,ha lecsökkenteném(nem a felületet)akkor a rektifikációt tudom befolyásolni?Azt tapasztaltam,hogy nyáron nagy hőségben finomított pálinkáim aromásabbak,ízletesebbek.
Jótékony irányban befolyásolja, de közel sem olyan mértékű, mint az erre a célra készült feltéteknél.
A cső aljában csordogáló felgma felszínét szántja a szembe száguldó gőz, ami magával ragadja a vissza felé igyekvő értékes illó komponenseket.
Kicsi a felület, rövid az idő, kis emelkedéssel, lassabb csorgás talán jobban elősegíti ezt a hatást, de az is lehet, hogy van egy optimális szög az adott gőzsebességhez.
Azoknál a főzőknél, amik 2x szakaszos párlásra készültek csak a deflegmációt tudod befolyásolni, pont ez a gond sztem. a feleslegesen magas deflegmációval, nincs hozzá rektifikáció, feleslegesen mennek vissza értékes összetevők, hogy aztán az üstből kerüljenek újra elő. Vannak esetek, pl nem túl jó a cefre, akkor van mit vissza küldeni, jól jön a centrifuga. :)
" A deflegmáció : fontos főleg a cefre főzésénél - ha ott alacsony a deflegmáció akkor sok illat íz a cefrében marad - az alkoholról nem is beszélve !"
Ahova én járok főzetni ott a cefrézőüstön nincs semmi. A tisztázón van egy pistorius.
A vissza folyó flegma rektifikációjának mértéke hogyan befolyásolja az aromákat,ízeket.Az én DES -főzőmmel hogyan tudom befolyásolni a rektifikációt?Egyáltalán a finomítás melyik szakaszában befolyásoljam?
Egyébként józan ésszel belegondolva, pont fordítva volna ésszerű. Kisebb emelkedési szögnél, és kisebb "hűtésnél", ergo alacsonyabb deflegmációnál a frakciók (így az ízek, illatok, aromák is) kisebb ellenállással jutnak át a hűtőbe. Vagy rosszul gondolkodom?
/ha ott alacsony a deflegmáció akkor sok illat íz a cefrében marad - az alkoholról nem is beszélve !/
Én most rákerestem : "mivel jár a nagyobb deflegmáció". És semmi konkrétumot nem találtam. Bevallom, nem minden nap olvasom a reggelinket, de emlékeim szerint konkrétan ott sincs leírva olyan, hogy a nagyobb deflegmáció ezzel, vagy azzal járna. De mindjárt átolvasom újra. Nem árt az ismétlés.
Remélem a hónap utolsó hétvégéjén lesz alkalmam szóban állásfoglalást kapni erről. :-)
Olvasgatom itt a szebbnél szebb hozzászólásokat - deflegmációról- páracső emelkedési szögről páracső hosszról -
mind egyéni vélemény saját tapasztalat -és vannak szak könyvek - neves szak tekintélyek !
Azért egyiket se vegyétek szentnek - nincs két egyforma főző két egy forma cefre - és nincs egyforma ízlésünk -nekünk otthonfőzőknek -az itt le írtak egy egy ember saját izlése tapasztalata - ezt meg osztja velünk és mi mérlegelünk szerintünk jó e ?
Aztán cselekszünk saját belátásunk szerint !
A deflegmáció : fontos főleg a cefre főzésénél - ha ott alacsony a deflegmáció akkor sok illat íz a cefrében marad - az alkoholról nem is beszélve !
A páracső emelkedése fontos hogy a hűtő felé emelkedjen - különben nem páracső hanem a hűtő része !
A páracső hossza meg adott a főző és a hűtő távolsága adja meg !
Alszesz finomításánál a deflegmáció mértéke sokkal egyénibb mint gondolnánk - izlés és nagyon is készülék függő - de idesorolnám a szakértelmet is :-)
Nos akkor ez is egy álláspont ezt is lehet vitatni !
Én így csinálom, nincs "kell". (Az Ep-nál sem kell, mert olyan nehezen melegszik fel a tányér, hogy addigra lejön az a 2dl EP, vízzel töltve, pedig bőven túllő a célon.)
Szerintem minden pálinkafőzőnek főzéskor fel kellene írnia a második lepárláskor, az indulást, vagyis a réz eleje alkohol fokát.Így sokkal többet megtudna a berendezése lehetőségeiről.Van akinek 90 fok körül indul van akinek 60 nál.Ez olyan mint a férfiasság utána lehet magyarázkodni, mi miért volt.(reftifikáció ,deflegmáció stb.stb...)
Elmondtál szinte mindent. Valahogy én is így látom (érzem) az egészet. Még sehol sem tudtak olyan jót velem itatni, sehol sem tudtam olyan jót inni, mint amit kisüstin csináltak. Voltam egy buliba a hétvégén, és egy igen nagynevű(jó nevű) pálinkaház kínálatát kóstoltam szinte végig.
A kajszijuk még úgy ahogy, de a többin egyszerűen nem tudtam felfedezni az adott gyümölcs jellegét. Valami más íz elnyomja vagy nem tudom.
A szakirodalom 10 és 30 fok közé tezi a meredekségét. De mennyi az ideális hossz? Ahol nekem főznek ott a helyiség egyi végéből a másikba ér. Az egyik végén vannak az üstök, a másik végén a hűtők.
Évek alatt nem voltam rest és megkóstoltam sok, nagynevű főző pálinkáját. Sok páleszt vacaknak éreztem. Mivel nem vagyok főzésben járatos, nem vagyok pálinkabíró ezért csak arra tudok hagyatkozni, hogy izlik-e nekem vagy sem. Most is van nálam egy híres pálinkaház szilvája, hát számomra bűn rossz.
Sokszor rágódok azon, hogy lehet nekem van avitt, a kor szellemének nem megfelelő ízlésem. Pedig nem vagyok idős ember.
Kóstoltam olyan, garázsban készült, látszólag antik főzőn lepárolt páleszt, hogy soronként magam alá omlottam az gyönyörtől. Az állaga olyan sűrű volt mintha olaj lenne, az íze fenséges volt, jobb volt mint a gyümölcs, töményebb, koncentráltabb. Az íze olyan volt mint amilyennek elképzel az ember egy csodálatos gyümölcsöt. Az utóíze édeskés volt, S utólag olyan ízeket is fölfedeztem ami nem is jellemző a gyümölcsre. A kezemre tettem egy kicsit és percek múlva is lehetett érezni az illatokat, olyan volt mintha aszaltgyümölcsöt szagolnék.
Vele sokat beszélgettem a főzésről, ezer éve főz de nem tudja igazán, hogy mi miért olyan amilyen.
Amikor EP vagy UP határát kell megkeresni jól jön, ha magas a deflegmáció, de amikor a jó ízek jönnek középen, akkor nem kell erőltetni, szegényednek az aromák ha túlzott.
Egy tányérral még meg tudod csinálni, hogy nem engedsz bele vizet, ha úgy gondolod, de kettő már vízcsere nélkül is több, mint jelentős.
Tehát sztem. emelni könnyű a deflegmációt, pl hűvösebb vizet a tányérba, de ha túl van méretezve, nem tudod lecsökkenteni, én vastag pulóvert adok rá..:)
Sokkal üresebb pálinkának érzem a tornyost ,szép tiszta de rövid illat és az sem tart sokáig a pohárban! Nem igaz, hogy kevésbé illatos a kétlépcsős ,amit jól csinálsz az álom és egy óra eltelte után is félrészegen, minden poharárban megismerhető a szép gyümölcsös illat! Az íz szép a tornyosnak is ,csak gyorsan felépül a torkodban és gyorsan el is tűnik! A kisüsti valami csoda. Szépen lassan épül és még mindig csak élvezed a torkodba ,hogy mekkora csúcs alakul és percekig élvezed ,mert nem omlik össze ! Mi a magyarázat ,hát a visszahűtés mértékének kiválasztása ! Természetesen előfeltétel a kifogástalan cefre! Persze ez csak az én véleményem!
Nem a kisüsti módszerrel van gond hanem a sok szar cefrével! A hétvégén voltunk egy kóstolón 10 pálinka közül 2 volt jó és nem főzési hiba okán!
Ha csökkentem a pisztóriusz vizének hőfokát, növelnem kell a fűtés intenzitását, hogy a párlat kifolyásának sebességét megtartsam. Ez után hogyan változik a pálesz ízvilága?
Azért mert van aki rakijának, van a ki cujkának, van aki schappsnak -ott is van olyan régió ahol lehet a pálinka nevet használni- és van aki sligovicának hívja az ital még ugyanaz. Nem?
Elolvasod a "reggelit" és mindent ellenkezőleg csinálsz. Egészben, piszkosan dobálod a gyümölcsöt a hordóba, nem adsz hozzá semmit, legalább fél évig, de inkább tovább érleled. Olyan testes pálinkád lesz, hogyha megiszol egy kupicával, még másnap is mindenki fintorog körülötted. ;)
Mivel én nem értek a főzéshez ezért bátorkodtam kérdéseket föltenni.
Persze ha valaki nem tud válaszolni, akkor legjobb védekezés a támadás, ezzel még tudatlanságát is palástolja.
Gondolom, ez a fórum azért jött létre hogy, a pálinkával kapcsolatos tapasztalatokat megosszák a delikvensek egymás között, kérdéseket tegyenek föl, véleményeket ütköztessenek, megismerjék mások áláspontján, véleményét, tapasztalatát.
Tudod, változnak a korok, változnak az ízlések. Régen nálunk is közkedveltek azok az émelyítően édes ízek, amit már csak a Balkánon (és attól délre a törökök és az arabok) tudnak megenni. Ma szeretjük az alapanyagok valódi ízét érezni.
Ne haragudj, de a rakija a a délszláv országokban nemzeti ital. Szilva pálinka. Van ahol cujkának, van ahol schnapps-nak hívják.
Igen most divat lett a könnyű, illatos izében szellős pálinka. Amikor beindult a pálinka forradalom, amikor megszületett a pálinkatörvény, EU-s -német- pénzből mindenhol pálinkafőzők épültek. Mivel a német, ezidáig nem volt a saját ellensége, s mivel a pénzt ő adta ezért elvárta, hogy a hazai beszerzéseken német főzőket részesítsék előnyben. S mivel ekkor már némethonban és auszriában a carl rendszerű tornyos főző volt a divat, hát ez is begyűrözött hozzánk. Anno a labancok is kétszer főzték a schnappa-ot. Gondoolm én ezért lett most divatos a könnyű pálinka.
Érdekes, hogy a franciák még mindig a régóta jól bevált lepárlást alkalmazzág a cogac és a armagnac készítésekor is. Úgy látszik nekik megfelel. A legkitünőbb brandy-ket 80-100 esztendős masinákon párolják.
Na igen, de a cefre már irányított erjesztéssel készül.
Mindenhol azt olvasom, hogy a cefrét kierjedés után a lehető lehamarabb főzni kell, de délről meg azt hallottam, hogy régen az nagy öregek a rakija cefréjét nem keverték naponta, sőt ha a cefrén lévő bunda megsérült a késükbe dőltek. A főzéssel meg vártak néhány hónapot, hogy testesebb legyen a párlatuk.
Ennél jobb tanácsot nem nagyon tudok elképzelni, talán annyiban tér el a véleményem, hogy a 2 pistorius sztem. sok, nekem egy izmos van, ezt is túlzásnak érzem néha.
Addig jó. Az élelmiszeripar már nagyon tudományos. Szeparált hús, bőrkeemulzió, guárgumi, módosított keményítő, ízfokozó és még tucatnyi meglepő anyag a legegyszerűbb élemiszernek látszó anyagban...
Ne haragudj,de nem érted.Hideg vizet nem szabad ráengedni,a tányérokra.
Illetve nem szabad,de lehet.
Más.Amit jómagam gondolok,és hiszek!
A sok kütyű megbabonázza az embert.
Ha elfogadsz egy tanácsot,mielőtt beruházol ,járd jól körbe ezt a dolgot,később ne legyen kidobott pénz a vásárfia.
Szóval:Ha van már egy üstöd,és szeretnél vele mind a két változatban főzni,akkor inkább egy le-fel szerelhető szita,vagy buboréksapkás oszlopot vennék rá,mint 3 pisztóriuszt.Ha csak 2 lépcsőben gondolkodsz,(és ragaszkodsz valamiféle erősítéshez),akkor 1,vagy 2 pisztóriuszt.Semmiféleképpen 3-at.
A halálra erősített deflegmáció nem rektifikáció.A pisztóriusz tányér pedig egy vízhűtéses deflegmátor.
" ezért kedvezményesebb az otthonfőzött a bérfőzöthöz képest "
Nem a 42 vs. 50 miatt lett kevesebb nekünk az adó, hanem attól, hogy nem kell elszámolni az előző években főzött párlattal. Hiszen te is azt írtad, hogy: "megrendeltem a minimum adag párlatjegyet 2016-ra". Ezzel akár le is tudhatod az évet. Na, ez az igazi kedvezmény! :)
Főzettem már, 2011-től minden évben. Szilvát, bírset, vegyest. A cefrézést tudományosan oldottam meg, annyi kivétellel, hogy háztartási élesztő ment bele. A környékünkön több főzős is van de én mindíg egyhez járok. az apja még zugfőző volt, tőle leste el a mesterséget. Kétszeres lefőzéssel készíti a páleszt.
A fórumot rendszeresen olvasom, sok pálinkával, lepárlással és pálinkafőzővel kapcsolatos könyvet kiolvastatam -többször is- beszélgettem több főzőssel, beszélgettem Corvinuson tanult pálinkaipari szakmérnökökkel, Panyikné -számomra föllelhető- minden a pálesszal kapcsolatos írását elolvastam, jó ismeretséget ápolok egy pálinkafőző készítésével foglalkozó cég tulajdonosaival, a német tornyos masinák részleteit is a neten tanulmányozgattam, a youtubeon-on sok desztillálással kapcsolatos videót megnéztem, a schnaps, a rakija, a brandy az úzó, a rum készítéséről is olvasgattam, és még ezek után is azt szűröm le, hogy a főzés még nincs tudományos alapokra helyezve.
nagyon helyes, és amúgy kezdetben én is így gondoltam aztán megkérdeztem a törvény alkotóját, és azokat aki ezt hivatottak ellenőrizni. Ezekután írtam amit írtam, de amúgy ha rám hallgatok azt csináltok amit akartok, én is ezt teszem már megrendeltem a minimum adag párlatjegyet 2016-ra
Kicsit fingreszelésnek tűnik ezen rugózni. Nincs se 70 se 80 liter pálinkám, de ha az év során főznék 86 liter pálinkát, akkor sem lenne egyetlen pillanatban sem több pálinkám 72 liternél...
Nem lett kevesebb! 86 liter! Valaki írta hogy a 42% az tényleges, de ez tévedés!
1 párlatjegy 1 liter pálinkára vonatkozik (melyet a magyar gazda 42-re csinál, fogyaszt) Ezt nyomtuk le Brüsszel torkán, ezért kedvezményesebb az otthonfőzött a bérfőzöthöz képest, ellenben a magánfőzőnek nem kell rendelkeznie hitelesített mérővel, hogy kötelezzék a tényleges kérésre, és ha akarnál se tudnál a 46%-os pálinkádnak 1,09 jegyet venni...ennyi. A párlat mennyiségével kell elszámolni, nem a hektoliterfokban mint más esetben.
A 42% azért van (Mégegyszer mondom) hogy kedvezményesebb legyen a magánfőző adója. Senki nem fogja a szeszfokot csesztetni ha az 52 vagy éppen 40. Persze bele lehet kötni hogy ha 70 akkor mivan, de ezt itt csak a jogászkodók szokták...akik nem biztos hogy főztek is valaha...
Felénk lófingatónak hívják.:)Kóstoltam,de az macskapöcsével volt felturbózva.Nem tudom mennyi a scovillie-e a macskapöcsűnek,de kihozta belőlem a lórúgást...Nem mertem még a Carolina Reaper-t erre használni,de ki fogom próbálni.A holnapi nap beletuszkolok egyet a vegyes-pálinkás üvegbe.Ki tudod érezni a pálinka gyümölcs fajtáját,vagy csak tudod,hogy mibe keverted?
egy kérdés tanács lenne hozzátok szerintetek tornyos főzőüstel (tányéros) 80 % nál indul a párlat meddig engedjem le a fokolót 50-55-60-65 %-nál azaz mikor váltsak utópárlatra??? tudom az íz illat határozza meg de szerintetek???? Példák is jöhetnek bátran Köszike 😊
Mi van ha jobban fűtök az elején, mi van ha jobban hűtök az elején, mi van ha jobban fűtök az végén, mi van ha jobban hűtök a végén? Van aki az elején betakarja a páracsövet, van a ki a végén fedi be. Van a ki a pistorius vizének hőmérségletét szabályozza. Az elején nem enged rá vizet, csak a középpárlat indulásakor.
Olvasom hogy az íz és illatok az elején jönnek. Közben azt is olvasom, hogy a kajszi aromái a közép végén és az utó elején érkezik.
A kétszeri lepárlás ízesebb, de Csallóéknak a tisztázó üst felett rasching gyűrűk vannak betéve egy tartályba, fölötte meg egy deflegmátor van, mikozben mindenki azt mondja, hogy jó pálinkát töltetes toronnyal nem lehet főzni. Ezzel -azt mondják- illatosabb a pálinka. És az íz nem vész el?
Azt kell megérteni, hogy nem a főző főz, hanem az ember főz. Minden főzőt különböző beállításokkal lehet használni, és a különböző beállítások különböző pálinkát adnak. Az embernek kell kitalálnia, hogy a saját főzője milyen beállításokkal milyen pálinkát csinál. Inkább azt lehet mondani, hogy tornyosnál könnyebb megtalálni azt a beállítást, ami illatos pálinkát csinál, a kisüstinél meg azt, ami ízeset eredményez.
A különböző erősítő feltétek közt olyan nagy különbség nincs, ezeket általában túlmisztifikálják. Az a lényeg, hogy le kell csapni a flegmát, és az a felszálló gőzzel nagy felületen érintkezve, ellenáramban, lassan folyjon vissza az üstbe. Ezt utóbbit el lehet érni tányérral, spirállal, töltettel, stb., de mind ugyanazt csinálja.
Állítani elsősorban a flegma mennyiségét kell, másodsorban azt, hogy milyen gyorsan folyjon vissza az üstbe.
Engem jobban az érdekelne,hogy a keserű íz mikor jön, az elején, vagy a végén .Vagy az élesztő csavarja ki a cefréből? De a friss főzésnél mindég jelen van.Aztán hónapok múlva szinte eltűnik.
Mivel a múlt évet túl későn kezdtem(április), a Carolina Reapernek(2 millio SHU) nem volt ideje időben termést hozni. Most bokorként telel. Az igaz, hogy a Trinidad Moruga Chocolate nem módosít az aromán, csak hozzáadja a csípősséget. No ez az igazi "tüzes víz". Uff! 😀
Most melyik a legerősebb paprikád?Nekem 3 évvel ezelőtt a mouruga redem volt (2000 kapszaicin ), meg vagy 5 másik fajta de kegyetlen, és nagyon habanérós mellékízűek.Azóta én már csak a csokolédot ültettem, ez nem viszi el más irányba az ízt.Én is január végén szoktam kezdeni.
A pisztóriuszok csak az új szezon előtt lesznek beszerezve Mikitől.
Bocs, a közeli jövő képét tettem be. :)
Hogy 2 vagy 3 kell az egylépcsősséghez, azt rá bízom. :)
A legfelső tányéron lévő forró víz hőmérsékletét figyeli egy termosztátra kötött hőmérő és csak éppen annyi hideg vizet adagol a legfelső tányérra, hogy ott a kívánt hőmérsékletű legyen a víz.
Gondolom, hogy a víz teljesen elfedi a tányért.
Ez az egyik megoldás, a másik a "torony".
Hogy melyik lesz végül, még kérdés.
Egy biztos: hála az ügyes tervezésnek, lesz egylépcsős és kétlépcsős rendszerem is!
Nem nagyon van többi. Más módszer, más paraméterekkel. Az alkohol gyakorlatilag lejön az ilyen készüléken addigra. Igen, változik a divat. Régen az volt a jó pálinka, amit nem köszöntek meg. Azaz olyan erős volt, hogy utána nem lehetett megszólalni. Most meg ezeket az illatos, gyümölcsös lónyálakat isszuk. ;)
Mintha valaki írta volna,hogy az egylépcsősnél azért elég érdekes,hogy 87 nél indul és 75 nél váltanak utópárlatra.Ilyenkor mi van a többivel? Több száz évig úgy főzték a pálinkát,hogy a második főzést addig engedték,míg a kanálban meggyulladt a lé.Ilyenkor általában az összegyűjtött mennyiség kb. 52 fokosra állt be. Na de kérem,a divatot azt követni kell.Régen le nem vágattuk a hajunkat, még a szüleinkel, tanárainkal is harcoltunk ezért,most meg megszólják azt aki nem kopasz.
Ne vedd kötözködésnek,de pisztóriuszból 2-től nem érdemes többet rakni,mert ez vízhűtéses deflegmátor,nem rektifikáló oszlop.A kettő nem ugyan az.
A másik,ahogy nézem,ez a készülék(pisztóriusz) nem a legtökéletesebb.A meleg víznek,teljesen el kell lepnie a tányért,akkor működik jól.
HA JÓL LÁTOM, ezt nem tudja 100%-ban fedni a folyadék.
Végül nem hideg vizet kell ráfolyatni,hanem meleget,amit a hűtő felső harmadából szoktak.
Ehhez nem kell elektronika,föltöltöd vízzel,majd az melegszik,párolog, a feltörő párától.Majd mikor a hűtőd felső harmada is meleg(oda kell egy hőfokmérő) 65°körüli akkor ráengeded a tányérokra vékonyan.
Túl hideg víz esetén erősebb alkoholfokon jön,viszont az aromáknak odavágsz.
Ha netán rosszul láttam,akkor elnézést,viszont építőjelleggel írtam mondani valóm,így fogadd.
Mert sokan nem tudják, hogy a szilikon max 20% anyagváltozásig tartja az eredeti méretét, és akkor tömít a legjobban. 5mm vastag szilikont max 4mm-re szabad meghúzni. Sokan azt hiszik, ha teljesen ki van lapitva akkor a legjobb.
Már nekem is át van alakítva hollanderesre a csatlakozás, én 1mm vastag szilikon lapbol ütöttem ki lukasztoval tömítést, bármilyen méretet lehet kb. Aztán kis fbs-el felragasztottam a helyére és kézzel huzom meg én is szerszám nélkül, kiválóan tömít.
Remek ötlet. Bár én sem hivatalos kulccsal húztam eddig, mert a birtokon pont ilyen méretű villáskulcsom nem volt. Így hát bevallom, hogy csupán a kulcs hiánya, semmint tudatos belegondolás miatt nem húztam "agyon" a hollandit. Ezért is bírhatott ki 3 évet. Én a metszőolló két fogantyú-szára közé fogtam be a hollandit (már csak azért is, mert amikor kinyitom k..va forró. És ugye ezzel a szükségmegoldással nem lehet nagy nyomatékot átvinni. :-) De első idei főzés előtt én is forrasztok.
...Igen, tényleg jó kis tömülés, de Pesten is alig lehet kapni és ott sem mindig...
......1"-os kimeneten, kézzel alig meghúzva a páracső félhollandiját tökéletesen tömít...nekem 4.-ik éve van rajta és még össze sem lapult...van akinek fél év alatt tönkrement, hiába mondtam, hogy ne húzza kulccsal......ezért találtam ki már évekkel ezelőtt, hogy forrasztok egy kis 10-centis keresztrudat a hollandira és azt csak kézzel kell meghúzni... ez a "kulcs" sosem veszik el, nem kell keresni, mindig rajta van...
Komolyra fordítva a szót!!! Egyvalamire rájöttem. Igényes, magára és a pálinkájára valamit is adó otthonfőző, aki a fórum és persze SNAPSZI útmutatásain "nőtt fel" ehhez a nemes feladathoz, már nem elégszik meg avval, hogy technikailag tökéletes italt készít. (nem elő és nem utópárlatos) Ez egy idő után már kevésnek tűnik. Ha van ideje, akkor kísérletezik, vagy versenyekre viszi megméretni magát, vagy ehhez hasonlók. Ez az, ami szerintem eddig a ZÚG- időkben nagyon hiányzott és ez a mentalitás fogja az igazi minőség felé lendíteni ezt nemes hobbit.
Tényleg van javításra szoruló mikroszkópod? Mert ha igen, akkor nyugodtan hozhatod, örömmel és szívesen meggyógyítom neked. :-) És ha már így beszélünk, megkérhetlek, hogy hozzál nekem magaddal abból a kék színű tömítőgyűrűből két darabot, amit egyszer adtál, amikor meglátogattunk. Nem emlékszem pontosan a méretére, meg a colos szabvánnyal amúgy is hadilábon állok, de olyan 30 körüli a külső átmérője, és szép középkék színű. (Tudodm, ez amolyan szőke nős volt). Természetesen nem ingyé kérem. :-)
Nekem volt szerencsém ugyanabból a (kitűnő, vilmoskörte) cefréből készült két különböző készüléken főzött pálinkát kóstolni. Ha nem tudtam volna, azt mondanám, hogy máshol termett gyümölcsből készültek.
Végülis így is lehet mondani, csak én nem a 200%-ból indultam ki..D.. A tökéletességre meg csak törekszem, de azért még van mit tanulni. Majd talán ha egy kicsit több időm lesz vele foglalkozni...:):)...
Azt kell megérteni, hogy mindkettővel lehet ilyet is meg olyat is készíteni.
Azt, hogy tornyossal lehet akármilyet, ok. De, hogy 2x főzéssel akármilyet, azt még nem sikerült megértenem. Elég sokat kóstoltam, de még 1 tételhez sem volt szerencsém, ami ezt alátámasztotta volna. Írom ezt úgy, hogy 2x nekem jobban bejön. Azok a főzdék, akik olyan készüléket használnak, amibe nem egyszerű pistorius van, hanem pl. spirálos oszlop (Ruszkai), némi töltet (Csalló, ki is fejti egy riportban) tudnak elmenni a tornyos felé illatban.
Akkor neked is egy lájk. Vagy inkább hívjuk piros pontnak. És egyúttal mindenkinek, aki le tudta tenni a cigarettát.
Én azon kevesek közé tartozom, akik ki sem próbálták életükben soha. És még egy dolog van, amit nem próbáltam soha: nem ittam sört. :-))))
És hogy legyen egy kis pálinkás témába vágó vonatkozása is e hozzászólásnak, amit eddigi életemben megspóroltam, azt költöttem a többi, nem egészségkárosító hobbimra, úgy mint pálinkafőzés, csillagászat, és kertészkedés. :-)
A jó pálinka 100% cefrézés, és 100% főzés. :) Bármelyik nem tökéletes, a pálinka sem lesz tökéletes. Olyan ez, mint a tévében a kvízműsor. Aki negyvenmilliót akar nyerni, annak nincs tízezres meg százezres kérdés, csak tizenöt darab negyvenmilliós kérdés.
Mindenesetre ha jó a cefre, akkor már főzéssel nehéz elrontani, alig van mit elválasztani belőle. Csak leégetni nem szabad.
Azt kell megérteni, hogy mindkettővel lehet ilyet is meg olyat is készíteni. A lényeg, hogy a kisüsti egy biztonságosabb technológia, de rosszabb hatásfokkal lehet az alkoholt kinyerni a cefréből. A tornyos az egy alkoholprés, de bonyolultabb a kezelése, érzékenyebb a beállításokra, és könnyebb elrontani az elválasztást. Ezért szoktuk azt mondani, hogy otthonra mindenképpen a kisüsti eljárást javasoljuk. A hivatásos főzdékben persze mindenki a saját lovát dicséri, nem szabad ezt sem rossz néven, sem túl komolyan venni.
Az általános vélekedés, hogy tornyossal illatosabb, de ízetlenebb lesz a pálinka, kisüstivel ízesebb, de kevésbé illatos. Az igazság az, hogy aki megismerte a készülékét, az tud rajta akármilyet csinálni. A tapasztalat csak a főzéssel jön meg.
Nos ebben igazad van, habár a 90% szerintem kicsit túlzás és én azért a jó gyümölccsel kezdeném.
De azért a jó cefréből is csak jó cuccal és főleg jó technológiával lehet azt a sok jót maradéktalanul kivarázsolni, ami abban benne van.
Mert különben csak egy kis része jön ki belőle. De akik még nem ittak igazán jót, azok már arra is azt mondják, hogy isteni. Mert mint sok minden, ez is erősen "viszonylagos"...DD...
Igazad lehet, csak a fotó alapján a sapka, a szárnyas anya magassága és a lefolyócső hosszát nem tudtam felbecsülni. Nekem lefolyó cső alatt van egy csővég lezáró kupak. A deflegmációval változik a folyadékszint, elég kezdetleges. Buboréksapka biztos jobb megoldás, majd fejlesztek.
Milyen stílus, mely bolti pálinkák azok amik a tornyosra / és melyek amik a "kuktásra" a legjellemzőbbek? Csak mert még főző vásárlás előtt állok, és akkor kóstolgatok egy kis boltit, hogy el tudjam dönteni, hogy a nekem tetsző ízvilág felé melyik út vezet...
Egy pici kuktához képest azért biztos jobb lesz. :) Viszont mivel még relatív fiatal vagyok, és legalább 30 évre tervezem használni, és szeretem az igényes kivitelezést így nem sajnálom rá. Egyszer kell egy jót csinálni, olcsóbb mint kettő rosszat venni. Amúgy meg nem kocsmázom, nem dohányzom,... ... Így semmi más "hobbim" nincs. Egy dohányos 1-2év alatt elfüstöli ezt, amit én 30 évig tervezek használni. A többit meg majd meglátjuk, hogy mit dob a gép. :)
Ne vedd rossz néven, minden tiszteletem,ha Valaki sok energiát fektet valamibe és kívánom ,hogy valósítsd meg és legyen sok örömöd benne! Csak az a gond ,hogy nem tudsz vele jobb pálinkát főzni mint egy piaci kuktával ! A jó pálinka 90% cefrétől függ !
Nem szólom le. Csak arra utaltam, hogy ha van energiám és kedvem akkor abból a pénzből csinalok egy olyat ami az én szememnek tetszetős... durván túl van árazva minden itthon árult főző, sokkal olcsobb egy azonos méretű esztétikusabb (akinek van erre ingerenciája) egyedi főző. Van aki igényli (mint én mert a 26. telken edugva fogok főzni) és inkább csinál egyedileg, van aki megveszi készen mert nincs kedve energiája foglalkozni vele... Ennyi. :)
Ugyan miért röhögnél a végén? Mert 1:1-ben csinálok magamnak egy 20000€-os Kothe főző másolatot?? Igen benne lesz 3-400e-be nem sajnálom tőle. Inkább mint egy des100 270-ért...
Most akkor el kellene döntened ,hogy te olyan gyorstüzelő vagy aki egy menetben lezavarja az egészet! Vagy......Mert akkor inkább egy nagy formás(idomokban)dómban kellene gondolkodnod nem pedig mindenféle csili-vili kütyü-mütyükben.
Az a baj hogy az utóérés én nem tudom miért, de nem egyszerre megy végbe ,mint általában a gyümölcsöknél.Ez valamilyen szinten jó is mert aki szereti az egy két hónapig szedegetheti a hűvös tárolóból, elég ha kicsit megnyomkodj a és amelyik puha az már feltálalható, mert édes. De ha ezt elvéted az életben nem fogod megbocsájtani a szilvának.Na de ez az elhúzódó érés ebben a nagy rohanásban a cefrézőknek nem előny .Ezért kell megvárni hogy egy kicsit megcsípje a dér ,de ha nem vagyunk elég gyorsak és megfagy akkor sem veszítettünk el mindent,csak akkor azonnal cefrézni kell nem szabad megvárni a tavaszt ,mert akkor mindet veszíthetünk.
Nem azért fontos. A deflegmáció szinte folyamatos mert a hűtőről lejövő melegvíz megy a deflegmátorba.. A folyadék állitási lehetőség határozott játékot enged az aromák illatok kinyerésébe. Kisebb folyadék több aroma, magasabb folyadékk magasabb alkohol fok. Főzés elején (nálunk) maxon megy a tálca, ahogy közeledik a vége felé, úgy csökkentik a folyadékszintet, a végén a háromból már csak két tálca van használatban.
Az teljesen mindegy, hogy mennyivel van egymás felett a buboréksapka. Az viszont már nem, hogy mekkora folyadékszint van a tálcán, és hogy mennyire van a sapka a tálcáról. Ahogy lentebb írták a fűrészfogas megoldás a legjobb, ezt használják a németek is. Ebben a méretben én viszont a középső csövet (amin a pára megy fel a sapkába) min 28-as csővelmoldanám meg, a fűrészfog magassága fix 4mm és a fix folyadékszint 20mm legyen. Azzal számolj mindenképpen, ha van pl: 28-as páracsöved, akkor ne 22-es cső legyen közepen ami megy be a sapkába, hogy ne szűküljön, ne legyen nyomás.
Jogos, a lekvárt nem szűrik le, csak pépesítik, felfőzik a citromlével vízben, átszűrik és utána adják csak hozzá a cukrot. Ahogy nézem mindkét eljárásnál a lényeg, hogy a cukrot csak a végén teszik bele.
Természetesen megírom a tapasztalatokat és az élményeket a kákit illetően. Amúgy kezdeti brix 16 volt, de ez csalóka a magas rosttartalom miatt, még úgy is ha totál folyós volt a cefre. Spontán érett több mázsa, az érettek lettek cefrézve, csumázást követően. Nem magos fajták. Megfagynia nem kell, az alma áltl termelt etilén elég.
Artúr No1 valóban nyugger lett 2015 nyarától, mert egy nagyobb fejlesztés kapcsán egy egész űrállomás vette át tőle a munkát. Az idén viszont egyik mentoráltamat jelentettem be társtulajdonosnak az Artúrhoz, így elköltözik hozzá szolgálni.
Bocs a belevaúért, de a naspolyát - ahogy angol nyelvű oldalon találtam - lekvárnak megmossák, kiveszik a húsát, felöntik vízzel 1 órát forralják, szöveten át egy éjszakát hagyják kicsepegni a matériát, amit másnap felforralnak és minden 600ml hez adnak 450 gramm cukrot és egy citrom héját, amivel 7-10 perc alatt besűrítik. http://www.jamieoliver.com/magazine/blogs.php?title=medlar-jelly-recipe
Sajnos rosszul tudjátok! Igaz amit írt a kollega, a cefre is egy zselatinos trutymóvá vált, sőt barátom kákilekvárj meg a bébikajára emlékeztet! A jelenséget nem kell ozmotikus alapokra helyezni, mert nem cukor adagolása miatt van, hanem a gyümölcs eredeti összetevője a bűnös. Aki meg nem ismeri a gyümölcsöt az nem tudja mire képes
Cukrot a végé, ha kell. Ellenkező esetben a víz a töményebb koncentráció felé diffundál.
,,Ozmózis
A biológiai membránok féligáteresztők. Ez azt jelenti, hogy a transzportfolyamatok során bizonyos anyagokat átengednek, míg másokat nem. A sejthártya féligáteresztő sajátságán alapul az ozmózis jelensége. Az ábrán látható kísérleti berendezésben féligáteresztő hártya választ el egymástól két folyadékteret. A membrán vízmolekulák számára átjárható, nem engedi át azonban az oldatban lévő szőlőcukor molekulákat. A hártya két oldalán különböző koncentrációjú oldatok találhatók. Ez egyúttal az oldószer koncentrációjának eltérését is jelenti: a több cukrot tartalmazó oldatban kisebb a víz koncentrációja, a kevesebb cukrot tartalmazóban pedig magasabb. A koncentrációkülönbség miatt vízmolekulák diffundálnak a hígabb oldatból a töményebb oldat felé. Az oldószer diffúziója csökkenti a két oldat közötti koncentrációkülönbséget. Az üvegcsőben emelkedik a folyadékoszlop magassága, és ezzel együtt nő a szőlőcukor-oldatnak a hártyára gyakorolt hidrosztatikai nyomása is. Egy idő után dinamikus egyensúly alakul ki: időegység alatt ugyanannyi vízmolekula diffundál át a hártyán a töményebb oldat felé, mint amennyi a megnövekedett nyomás miatt kipréselődik belőle. Ekkor a folyadékoszlop magassága már nem változik. Egyensúlyban az oldatnak a hártyára gyakorolt hidrosztatikai nyomása az ozmózisnyomás, amelynek értéke a vizsgált oldat koncentrációjával arányos. Minél töményebb egy oldat, annál nagyobb az ozmózisnyomása. Töményebb oldat esetén magasabbra emelkedik a folyadékoszlop a mérőberendezésben, ami azt jelenti, hogy nagyobb hidrosztatikai nyomás mellett alakul ki az egyensúly.
Az ozmózis tehát nem más, mint az oldószer diffúziója féligáteresztő hártyán keresztül. Az ozmózis biológiai membránokon keresztül is fellép, és alapvető szerepe van a sejtek víztartalmának alakulásában. A sejtek környezetükből vizet vesznek fel, ha sejtplazmájuk ozmózisnyomása nagyobb, mint a környező folyadéktereké és fordítva."
Ha jövőre is szóba kerül a kakilekvár, :D akkor előbb cukor nélkül sűrítsd be a gyümölcsöt, és csak a legvégén add hozzá a cukrot. A cukor beadás után csak éppen 1-2 percig melegítsd, majd mehet üvegbe.
Mielőtt véglegesre szerelnéd, a buboréksapkák szoknyáját képezd ki fűrészfogasra. Ha meghagyod sima peremesre, akkor a fölfelé haladó pára 1-2 nagy buborék formájában buggyan ki a sapka alól. Fűrészfogas kiképzés esetén sok kis apró buborék keletkezik, amik összfelülete nagyságrendekkel nagyobb. Az ipari buboréksapkák is vagy fűrészfogas, vagy hullámos pereműek.
Aztán hol tervezet a párlatelvételt? Ha a felső tányér fölött, akkor még kell egy fej deflegmátor is.
"Ok, First you shall nowe Whay almoust everybody have 3pc plates ... it is becouse the law in Germany and other country dont let people to have more plates.... So if you want to do the best tasted spirit you can and DONT need to let in rest in oaks barrel for some years... then you shall have 4pc plates so you get a good separation.. Yeas this is a big differents in Taste if you shall drink it betven 3pc and 4pc plates... 3pc dont seperate good... sorry but this is the way it is and for products that shall be in Oak barrels it is okey but Note for the product that Note shall be in oakbarrels... You can always go with less ore more reflux when you have shootgun refluxcooler and 4pc plates ;-) ;-) I shall have made a refluxcooler to yours side mounted column with about 8pc 28-30mm copper pipe and about 20 cm long in the waterpart... and both water inlet and outlet from same side/18-20cm apart.. water in from bottom and out from top on the side of this column... yeas this is the way to do it! You let the coolingwater first go trou/by the productcooler and then/after the same water go to the refluxcooler... yeas you doont need much water to this refluxcooler and it is much easier to controll it if the water is warm... Cheers from Sweden"
Na jól van, én csak nagy általánosságban mondtam, mert kezdett egy kicsit indulatosra váltani a hangulat. Úgy gondolom, hogy nem lenne jó, ha ez uralkodna el itt.
A főzésről csak annyit, persze tudjuk, hogy mindig vannak kivételek, akik "erősítik a szabályt"...DD...
Én két 120 literes birsalmát cefréztem egyformán .Két fajta főzőm van az egyik 2 tányéros itt 87 foknál indul a másik egy nagy dóm majdnem akkora mint az üst .Az elsőnél elvettem a kozmaolajat ,mégis 50 foknál már opálosodott,az íze úgy indul mintha motor olajos lenne. A másik hordónál megfogadtam semmit nem veszek el torony nélkül főzöm,45 fokra hígítottam,nem opálsodik és nincs az a motorolaj íz. Ezekután meggondolom,hogy erőltessem az elválasztást.
Nekem is van 2 kakifám elég szépen terem ,cefrét még nem mertem belőle csinálni de lekvárt azt már igen.Szóval tavaly, megvártam amikor az első nulla fok megcsípte, tudjátok úgy mint a naspolyát akkor szottyos vagyis már jó,megérik a fán ,nem potyog megvárja míg leszedik.Tehát leszedtem, 15 literes fazékba, bele cukrot tudjátok mint a nagyok a sárgabarack lekvárnál,fel a tűzhelyre, a kezdet csodálatos volt mint a krém,szétmállott ,az állaga keverhető ,a színe csodálatosan sárga.Folyamatos kevergetés közben előjött a rémálom.Ahogy melegedett a fazék közepén kivált egy vattaszerű valami ami egyre sűrűbb, egyre nagyobb,egyre keményebb gombóc lett ,a végére szétvált. A kaki lekvárom egy szövetszerű gombóccá, és egy sárga vízszerű édes löttyé osztódott,mikor kivettem a nagy gombócot a fazékból az állaga olyan volt mint egy pamut gombolyag. fonalat lehetett volna belőle szőni és a nagymami unalmas téli estén kötött volna belőle akármit.A lötty pedig na jólvan nem is folytatom mert a hátamon is feláll a szőr!
A fülbemászó mint gondolom te is tudod egy ragadozó és csak akkor van jelen ha van mit, r a g a d o z n i j a,. Sajnos mostanában már egy jó pár éve szövőmoly invázió lepte el a fügéseket ,ezt úgy érzékeled,hogy a fügefa levelein fehér áttetsző foltok, rágások jelennek meg ,és a fonákján pedig pókhálószerű fonadék.Sajnos a második érés úgy elhúzódik hogy ilyenkor mán szimbiózisban élük a kukacokkal, vagyis versenyezünk melyikünk találja meg előbb az érett szemeket az a győztes.És a piszok tudja, hogy ilyenkor mán őt sem fogom lepermetezni mert nem szeretnék ártani a családom tagjainak sem.MIVEL MINDENKI SZERETI.most a muslincára gondoltam, ó bocs dehogyis, a fügére!
Nyugodt lehetsz nagyon közel voltam, csak olvassál vissza, de aki kezdte az már ki is lett rúgva. Azért merek veled ilyen őszinte lenni mert a bölcsiben a jelem nekem is a tolikocsi mint a tiéd.
Elválasztani el lehet,szerintem ez nem tálca függő.Viszont ők vodkát főznek,és egy gyártó olyat csinál,amilyet a megrendelő kér.Tapasztalata így közvetetten lehet csak.
Alszeszig főztem eddig, nagyon hasoló az érett gyümölcshöz, viszont az erjesztése egy kihívás! Hamar Illósavas lesz, valószínűleg a hamvas hély szorbátot tartalmaz és odavág az élesztőknek. 3 kísérleti cefrézést csináltam, még nem vontam le pontos konzekvenciát:)
Én lehet négyet tennék bele. Mostanában elég sokat levelezek egy svéd lepárló gyártóval, és azt írta ő is hogy négy tálcán lehet igazábol elválasztani rendesen. A három az kevés. Én négyes oszlopot csinalok majd, igyaz mind állítható lesz.
"Gyerekek... tudom, hogy elfogyott a főznivaló..." Csak a magad nevében rézműves uram! Tegnap cefréztem 100kg Zalai agyagon termett kivit. A 200 kg kákit mely szintén zalai...már kifőztem, de még egy 50 liter ma lett beoltva hidegtűrővel.
Írtad korábban, meg is jegyeztem, lehet hogy követem ezt a módszert. Én megvárom azt az állapotot, amikor teljesen puha, kívül cseppek jelennek meg és marokkal könnyen szétnyomható, nem kell darálni.
Ez a 122014-re ment volna. Tehát a 75-ösből használtam 1.6-1.7 dl-t. Amit felhígítottam, mondjuk én nem mértem a vizet, k.b beleöntöttem 1.5 litert. Aztán az " oldalbordám " öntötte a cefrébe, én meg a fúrószárral elkevertettem benne.
Nekem nem sikerült a fügém, két alkalommal sem. Kovászosubi szaga lett. Gyanítom, megecetesedett. Szerencsére már az alszesz gyanús volt, így le sem finomítottam. Így azóta a fügét elviszi a lekvárlobbi. :-)
Gyerekek... tudom, hogy elfogyott a főznivaló, szerencsére a "jogvesztő" határidő is elmúlt, de azért nem kéne egymást cseszegetni. Főleg nem az újakat. És kerüljük a személyeskedést.
Persze kicsit sokat ír mostanában, de ez talán nem baj, meg talán kicsit spórol a vesszőkkel is, de láttunk itt mi már ennél sokkal rosszabbat is, nem?
Neked meg, ha ennyi fölös energiád van, akkor a ZD-re a távcsövön kívül egy mikroszkópot is viszek, hogy le tudd vezetni...:):):)...
Különben is itt a fórumon elég egy "Grétsi tanár úr"...DDD...
AD12-vel mérve 1.6-1.7 dl. És tényleg célszerű 10 százalékosra hígítani. Ha jól emlékszem 2 v. 3 év a szavatossága. Én a 8 kilós kiszerelést vettem, ami egy 5 literes kannában van. Biztos nem fog elfogyni. ( majd szétosztom az ismerősök között )
Tavaly a fügét folyamatosan szedte (alkalmanként volt 1-2 vödörrel) rögtön ledaráltam és lefagyasztottam formás dobozokba. A végén egyszerre cefréztem.
Akkor permetezd bőszen, hogy kiirtsad a muslincákat. Lekopogom nálam is van olyan füge (óriás ujju) mint neked szerencsére muslinca nélkül. Nálam viszont a fülbemászók vannak jelen.
Arra lennék kíváncsi, hogy a boltban kapható 75%-os foszforsavból arányaiban mennyivel kell több/kevesebb az kénsav helyett? A kénsav erejével már van tapasztalatom, de foszforsavval még nem. Viszont most olvastam a Pischl-könyvben, hogy a foszforsav igen jó "csemege" az élesztőknek.
Szóval alkalmazása dupla haszon!!!
De mennyi kell belőle, hogy pld. 100 liter Ph4-es cefrét levigyek 3-ra?
Mivel csak 3 sapkás,így úgy gondolom,nem szükséges,mert kettő még kevés lenne,a négy tányérosnál szokták állíthatósra csinálni az esetek zömében.De mivel ez prototípus lesz,még bármi megtörténhet.
Nincs mit elmagyaráznod. Én ismerem a szóban forgó személyt, jóbarátom. És nem innen a fórumról. Azonos a másik hobbink. :-) És ha nem ismerném, fogalmam sem lett volna róla, hogy itt van a fórumon. De a leveled után azonnal levágtam volna.
Ha nem hívod fel rá a figyelmet, legfeljebb azok tudják, hogy itt van a fórumon, akik személyesen ismerik. Nekem például tippem sincs, hogy mi a nickje.
Téged miért irritálnak a nyugdíjasok??? Talán gyerekkorodban a szomszédbácsi kiszúrta a pöttyösödet?
Nem vagyok nyugdíjas, de még leszek. Ahogyan te is. És nem vagyok nyelvtanár. Csak ha veszem a bátorságot, hogy írjak, akkor először megtanulok írni. Bár tényleg nem nyelvi fórum a miénk, de mint említettem, elég sokat kínlódok a vesszők nélküli, rossz helyre tett pontokkal teli gondolataid értelmezésével. Mindig azt gondolom, hogy mivel tanulni szeretnél tőlünk, értelmes dolgot fogsz kérdezni. De sajnos nem így van. Neked van más ember, aki irányítgat a pálinkafőzés zegzugos ösvényén. És te csak neki vagy hajlandó hinni. De akkor mit szeretnél tőlünk???
A nyelvi helytelenségeiddel kapcsolatban pedig javaslom, hogy pár hosszabb lélegzetvételű hozzászólásodat olvasd el egy hónap múlva, amikor már nem emlékszel rájuk. Ígérem, magad sem fogod érteni, amiket írtál.
Kedves csanek ùr! Te citromsavat használsz. A segìtsègedre lenne szüksègem. Gondolom ha használod, az arányokat is tudod nagyjábol. 4-es ph èrtèkü a jelenlegi cefrèm. Mennyi citromsavra lenne szüksègem , ha ezt leakarom vinni 3,2-re. Segìtsèged előre is köszönöm! :)
Lépek is. Bocs. De te meg azt vedd figyelembe hogy majd egy hétig a jogszabályokat lovagolta csűrte-csavarta mindenki akkor hol voltál? Mert minden nap erről folyt a bejegyzések garmadája.