Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Kicsit vegyél már vissza a nagy mellényedből, légyszi! Akikkel bajuszt akarsz akasztani, sokkal tapasztaltabbak Nálad legjobb tudomásom szerint.... Már bocs....
Még annyit tennék hozzá, hogy Hohenbuehelia képein az ivartalan alakok vannak, az ivaros formája már tényleg emlékeztet a koronggombára. Gyönyörű képeket látni a neten róla : mint a kép1 és kép2
A laskák java részét évekkel ezelőtt kivágott fák tuskóin szedtem. Látható, hogy tettem fel képet kidőlt, korhadó fáról is, ezeken is megjelenhet, de jóval ritkábban. Nagyon jók a régebbi tarvágások, ezeket kell átnézni, de figyelmeztetek mindenkit: kegyetlen terep!
Halkan jegyzem meg,h már az első képről (is!) azonnal pénzecskegombára gondoltam....és most a második, aszottabbról is.... az elsőn a lemezek vastagsága (és a "féllemezkék" is, a másodikon pedig a színek is igencsak olyannak tűnnek....) Kéne még egy kis spóraszín....sztem fehér lenne... :-)
Szerintem is pénzecskegomba, talán inkább a proxima a kalap repedezettsége miatt, de ez csak lehet, hogy a megszáradás miatt repedezett. Ha tejelőgomba lenne, egyöntetű lenne a lemezszín, nem lenne benne lilás árnyalat, ha susulyka lenne szintén nem lenne benne ez a szín.