Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
A vízforgatók is különböző teljesítményüek, én úgy hallotam hogy normál körülmények között napi egyszeri átforgatás a minimum, azaz ha a wzivattyúd 2m3/h szállít, és a medencéd 10m3, akkor 2x5=10, vagyis min 5 ó hosszat kell járatni. Ha melegszik, akkor fokonként plussz egy óra, vagy valami ilyen ökölszabályt érdemes követni. Persze az ember nem fogja naponként állítani az időt, talál valami optimálisat, ami a legtöbb esetben beválik. Minnél többet megy, annál jobb a víznek, lefeljebb feleslegesen apasztja a pénztárcádat. Érdemes megnézni a szivattyú teljesítményét, ez áruházi medencék esetében többnyire 100 w alatt van, ami ugye villanykörte tartomány, nem igazán terheli meg a kasszát. pl. 50W x 10 ó= kb 20-30 Ft naponta.
Hát a vegyszer az már összetetebb kérdés, holnap is akarok irní valamit...
azt hiszem akkor ezt a nyarat még kihúzzuk vegyszerrel, aztán jövőre lassan úgyis esedékes lesz egy medence-csere és akkor majd ennek tudatában vásárolok.
egy ilyet találtam. ahol a vonal van középen, kb ott van egy műanyag szűrő, az alá kell betenni a szűrőbetétet és kb. az alsó harmada van külön választva, ott van a szivattyú.
Gondolom Neked nagyobb a tapasztalatod, de azt olvastam, hogy 2-es szabály van a vizkezelésére, vagyis 24 fokos vízet 12 órán keresztül kell forgatni, a 34 fokosat meg 17 órán keresztül.
Vagyis minnél melegebb, annál nagyobb gondot kell rá fordítani. Mennyire (érték) szoktad belőni a klórszintet? Milyen időközönként ellenőrzöd? A szűrőbetét a tapasztalatok szerint menyit bír?
Egyszerre forgatod át a vizet, vagy szakaszosan? Van-e erre valami tapasztalatotok?
A 2 szivattyú jó ötletnek tűnik, a mellékáramkörbe kellene tenned a régit, esetleg patron nélkül, mig a főkörben az új dolgozhatna. Egy gond lehet, hogy a teőig nem tudja a vizet felemelni, akkor egy nagyobb emelőmagasságú szivattyúra van szükséged.
Az én szolárom direkt van a medencekörben, vagyis mindig átfolyik rajta a víz, bár mint írtam, én a földre terítettem, így nem kell emelőmagasság. A saját szűrőegysége hajtja.
Meleg víz tisztántartása némileg nehezebb, de 2 fő alapelvet kell követni: 1. a vízhőmérséklettel arányosan működtessük a vízforgatót, pl. 26C=6 ó, 32=12 ó; 2. mindig legyen fertőtlenítőszer a vízben, és gyakrabban ellenőrizzük a szintjét.
Minden alternatív vízkezelés ott veszti el a hatását, amikor a körülmények is eltérnek a szokványostól, de erről hosszan lehetne írni, miért is vagyok klórpárti, ezt majd késöbb.
A szolár mérete: 6m x 0,6m. Súly: kb 18kg ,feltöltve. A motort még nem tudom hogy , hogy oldjam meg, mivelkb 6-7m -re lessz a medencétől. Arra gondoltam hogy a régi motort ,és az új motort is bekötném a rendszerbe. Ha ez nem kivitelezhető, akkor körülnézek motor ügyben.
Az előbb felhívtam egy céget, akik kerti-tavakba forgalmaznak ilyen UVC szűrőket, "hivatalosan" nem ajánlhatja az UVC lámpákat (az elektromos rendszer miatt) uszi medencébe, de azt mondta a hölgy, hogy az árúkészlet felét az uszodások viszik el.
Van több fajta, van olyan amin csak keresztül folyik a víz, és van olyan amiben egy spirál cső van, vagyis hosszabb ideig "napoznak" a nemkívánt elemek. A jobbakban Philips cső van. Ezek üzemideje azt hiszem 8000 óra. (kiszámoltam ez kéthavi nyári üzemeléssel, napi 12 órával közel 11 évig elég)
Ebben az esetben szerintem egy kis barkácsolás nélkül nem úszod meg.
Én itt a helyedben betennék még egy szivattyút, ami az UVC lámpán keresztül nyomja a vizet. (ami ebben az esetben probléma lehet, az az, hogy a bacik, algák kiszűrűse nem történik meg egyből.)
Nehéz így válaszolni rá, de biztos van megoldás. Csak barkácsolni kéne.
Én csak trehányan ledoptam a fűre, sajna a növények is benőtték egy kicsit a helyet, ezért 14.00 h után már az árnyéban hűsölt :-(
A tapasztalatom: 3,6 x 0,76 medence+szolárszőnyeg=napi maximum hőmérsékletü medencevíz. pl. levegő 34C, víz 34C. Voltak, akik annyira irígyek voltak, hogy azt mondták, hogy az már nem is jó..., pedig dehogynem.
Sziasztok. Én itt új vagyok,de medence ügyben már több éves tapasztalatom van. 2002-ben vettem egy 3,6x0,9 -es medencét, és igy 4 nyáron keresztül jól üzemelt, minden télre szétszedtem. Én is próbáltam mindenféle trükköt, hogy melegedjen ill melegen maradjon, de a múlt nyáron már kezdtem feladni!!!!!!!(szar nyár) A napokban fedeztem fel a Bricó-ban Szolár szőnyeget 44000ft-ért. Ez azt igéri hogy melegebb lessz a víz 8-9c fokkal, attól függ hogy hová teszem ( én fekete szinü lapostetőre teszem) , mivel megvettem!!! És ha lúd , akkor legyen kövér, vettem az Auchanban egy 4,5x122-es Intex medencét79994ft-ért. Nagy reményeket fűzők hozzájuk, és végre sokkal többször tudjuk a kellemes hőfuku medencét használni. Ha készen lessz, teszek fel képeket, és ha bárki tud valamilyen infót ( müködés közben) akár a medencéről, de föleg a Szolár szönyegről, azt nagy szeretettel várom.
Tudomásom szerint a polisztirol(nikecell) reakcióba léphet a PVC fóliával, ezért vmilyen elválasztó réteg kell, mint pl. filc, geotextilia, nylon, stb. Bár ezek ulyanúgy ajánlottak, ha betonra telepíted. Én a geotextiliát találtam a legjobbnak, akár homok, akár beton ágy fölé.