Ha tippelhetnék, akkor Clio-ra tippelnék. Eltaláltam? :)
Ahogy a tanszékvezető főnököm mondaná: A Clio és a Leon a modern kor Zsigulijai. És mennyire igaza van az öregnek, hiszen mostanában ha 100-ból 2-3 normális ilyen vezetőt találunk az utakon, az már örömünnep. :) Régebben a földúton vagánykodó ladásoktól volt hangos a környék, most már a helyi tinigyerek crossmotorját is elnyomják a 18 colos alufelniken, kályhacső kipuffal, rapet üvöltető gyerekek csodajárgányai... Így változik minden. :)
Sikerült elküldened a Bridgestone gumikat hozzám? Csak azért kérdem, mert még nem ért ide, és jó lenne tudnom, hogy kb. mikorra várható, hogy valaki mindig legyen itthon.
Nem tudom. A felnik padkázottak voltak, mikor vettem a kocsit. Ezeket kijavították, és mondták hogy a gumik kagylósan kopottak... A javítás óta mindenhol azt mondják, hogy a felnik rendben vannak.
Beviheted gumishoz is, ekkor különbözetet fogsz fizetni, akkor is, ha a két felni egyébként egy árban van. Ez teljesen természetes, a gumis abból él, hogy gumismühelyt üzemeltet. Ez az egyszerűbb megoldás.
Én hirdetni szoktam. ami nekem bevált, az a vatera.hu, apronet. hu, hasznaltauto.hu.
A régiekkel is egy picikét, de azok egyenetlenül koptak, ezért én annak tudtam be a húzást....
De most már semmit sem tudok, meg nem is értek;( A végén kiderül, hogy sz.r a kocsi én meg a gumisokat csesztetem. De ha így lenne, akkor a hibát csak kiszúrták volna a Ford Cromax-nál meg a Zengő Guminál, ahol a futóműveket állították, nem?
DiabloCorsa segítségével (nagyon köszönöm!!!!!!) sikerült megtalálnom az importőrt és ott a megfelelő embert, aki telefonon megígérte, hogy AZONNAL kicserélik a hibás gumit, csak vigyem be hozzájuk.
Azt már le sem írom, hogy milyen huzavona után, az importőr segítségével sikerült "visszaszereznem" a (saját) gumikat az Abaqua-tól. Ez is megérne egy-két mondatot...
Tehát délután be az importőrhöz a gumikkal. K. úr nagyon segítőkész volt, elmondtam a történetet, azonnal áthozatták a másik raktárból az új gumit.
a.) Új gumi a jobb első helyére. Centrírozásnál az egyik kerék feltünően sok ólmot kér: 60|70. Ezért a szerelő 180 fokkal átforgatja, így már megelékszik 25|35-el. Próbakör: Jobbra húz.
b.) Első kerekek hátra, hátsók előre ( új gumi jobb hátul). Próbakör (de már a szerelő vezet): Még jobban jobra húz.
c.) Első kerekek felcserélése (új gumi továbbra is jobb hátul). Szerelő vezet: Minimálisan balra húz.
d.) Első kerekek átszerelése a menetiránynak megfelelően. Szerelő vezet: JOBBRA HÚZ.
Itt a szerelők már nagyon tanácstalanok (én meg a halálomon vagyok). Többször megkérdezik, hogy a futómű rendesen be volt-e állítva. Mondom két helyen is, az egyikről papír is van. "Nem volt törve a kocsi?" "Nálam nem, de az előéletét nem ismerem mert külföldről hozták be" "Akkor marad a benzin meg a gyufa" - mondják tréfásan:-)
Vissza K. úrhoz. Konklúzió hétfőn vissza hozzájuk, mert akkor jön vissza a futóműves szakemberük, akivel mindenképpen át kell nézetni a gépet, mert ő tud véleményt mondani. Annyit még azért megkérdeztem, hogy ha hétfőn kiderül, hogy mégsem a futómű a probléma ( vagy újra beállítják, de a kocsi mégiscsak jobbra húz), akkor mi történik. K. úr őszintén megmondta, hogy nem tudja.
Most hazajöttem és komolyan azon gondolkodom, hogy fogom a nagyfejszét és belevágok ebbe a kocsiba, aztán meg felgyújtom, és a hamuját meg szétszórom a szélbe;(
Annyi vigasztal hogy itt legalább tisztességesen (ügyfélbarát módon) foglalkoztak velem, igaz ez az eredeti problémámat nem oldotta meg.
En eleg regota fejtegetem, hogy a gumikereskedelem egyenes vonalu egyenletes mozgassal haladt abba a csodbe, ahol most van.
Diablo szerintem még igen jol emlekszik azokra az idokre, amikor listaaron lehetett gumit eladni. Istenem, de nagy megtiszteltetes volt, amikor Schön ur egyszer 10 szazalek kedvezmenyt adott nekem egy garnitura Uniroyalra!
Ezek az idok elmultak.
Ma a gumikereskedelem nagyreszt athelyezodott az internetre, ezzel parhuzamosan az arak drasztikusan csokkentek, de ez torvenyszeruen egyutt jart a minoseg csokkenesevel.
Minden nagyobb termelonek van peldaul Warranty Training-je, meg mindenfele Product training-je, ezek azonban penzbe kerulnek, raadasul egy tajekozott, kepzett szakember sem marad ott a cegnel kavicsokert.
Egyre tobb az olyan ceg, ahol az ertekesitok (nevezzuk igy az ugyfellel kozvetlen kapcsolatba lepo munkatarsakat) semmifele oktatason nem mennek keresztul. Beul a most erettsegizett kiscsaj a pultba, es matol o a gumiertekesito. Ha szerencsenk van, a gyakoribb mereteket gyorsan megtanulja, de mast ne varjunk el tole. Esetleg egy bájos mosolyt, de mivel keseruen alul van fizetve, talan azt se.
Egyebkent ez a tulhajszolt, es sem anyagilag, sem erkolcsileg meg nem becsult gumis kislany masnap fogyasztokent lep fel, es ugyanugy a legolcsobb beszerzesi forrasokhoz lesz lancolva, mint azok az ugyfelei, akik az ar miatt kotottek ki a fonoke webshopjaban.
Mas kulturaban el szokas ismerni a munka hozzaadott erteket, es sokkal elegedettebb vasarlok vasarolnak sokkal elegedettebb, ezert nyugisabb, lazabb kereskedoktol.
Ez hatalmas kulturalis kulonbseg.
Amennyire a nyugati illetve a balkani gyakorlatot szemelyesen ismerem, a mai magyar kereskedelmi gyakorlat mindket kulturabol sikeresen megorokolte a rossz vonasaikat -- a jok nelkul.
Döcögősebb azért ha nincs képviselet és csak egy importőr céggel kell egyezkedni. Nem olyan tőkeerősek, kevésbé nagyvonalúak, nagyon nem szeretnek ilyennel foglalkozni. Behoznak egy konténer xy nevű gumit Kínából és nagyon olcsón, gyorsan kiárulják, nem igazán kalkulálják bele az egyéb költségeket. Persze vannak már elfogadható minőségű kínai gumigyártók, ami már nem olyan rizikós vétel, de erről az Infinityről nagyon nem tudok semmit.
Nekem is volt egy érdekes Goodyear esetem, amikor a vevő 1 hónap után felhívott, hogy a Wrangler ATR terepgumik ütnek. Megnéztük, de igazából semmi baj nem volt vele. De hogy megtegyünk mindent elküldtük a képviseletbe. Megvizsgálták, nem volt baja. Adtak papírt is róla. A vevő nem igazán akarta elhinni a dolgot. Felajánlottam neki, hogy elküldjük Németországba, de az hosszabb idő lesz. 5 hónap volt az ügyintézés!!! De visszacserélték, pedig 1% esélyt adtam neki annyira nem volt ok rá, nagyon meglepődtem. Szóval nagyvonalúak voltak. Ezt már Chengshin gumikkal nagyon nem lehetett eljátszani.
Garancia-témához annyit, hogy ha valamiről egyértelműen kiderül hogy garancia (ezer km után az oldalfal kezd elválni a futófelülettől, öntési hibás a gumi, márkát szándékosan nem írok :D), akkor ha nincs is képviselete a márkának akár Európában, akkor visszaküldöm abba a nagykerbe ahonnan vettem, ők vagy cash vissza de inkább gumit adnak cserébe, akár más fajtát is. Szóval szerintem nem kéne ennyire döcögősnek lennie.
Idén 3x kellett komplett garnitúra gumit visszacserélni, volt ugyanilyen jobbrahúzós Good Year Venturával gond, összevissza cserélgettük, nagyjából minden létező variációt kipróbáltunk, nem lett jobb. Kapott négy Excellence-t, tökéletes lett. A Venturákat ezek után felszereltem egy másik típusú autóra és tökéletes lett...hmmm? Van biza olyan autó aminek a futóműve nem 'tűr' meg bizonyos fajta gumikat sajna. Lehet nálad is ez a gond.
Azért azon is érdemes elgondolkodni, hogy a garanciát a gyártó vállalja. A kereskedő hozzáállásával akkor van baj, amikor láthatóan nem akar foglalkozni, bajlódni az üggyel és ránázásre megmondja, hogy a gumi nem hibás. De a garanciális költségeket nem a kereskedőnek kell az áraiba beépíteni, hanem a gyártónak. A kereskedő visszaküldi a képviseletnek a gumit, ahol általában 1 hónapon belül megvizsgálják. Ha ott nem találják hibásnak, de a vevő továbbra is kitart akkor kezdődhet a pereskedés, mert a mai árrések mellett a kereskedő nem fogja lenyelni. Vásárlás előtt érdemes arra is figyelni, hogy a gyártó milyen háttérrel rendelkezik. Az Infinity nevű gyártónak nem tudom egyáltalán létezik-e hivatalos képviselete Európában, biztos, hogy sokkal nehezebb a garanciáját intézni. Egy Pirelli vagy Goodyear termék garanciája már sokkal egyszerűbb, van megfelelő háttér az egész világon mindenütt. Ha autót veszel és pl. a Toyota mellett döntessz, akkor jó érzés tudni azt, hogy a világ tele van Toyota képviseletekkel, szervízekkel, könnyen el tudod intézni a problémáidat. De ha fele annyiért megveszel egy Great Wall nevezetű autót, akkor igaz, hogy sok pénzt spórolsz az elején, sőt még talán az eladás is ugyanolyan udvarias lesz, mint a Toyotánál, de azzal is számolnod kell, hogy a későbbi problémák esetén a háttér, a szolgáltatás nagyon más lesz, mint egy Toyotánál. Ugyanígy van ez a gumiknál is.
Az Abaqua-ról annyit, hogy a hölgyek tényleg nem túl udvariasak, de a gumi áraikat nézve, mely a pirelli p7-esek esetében 15%-voltak olcsóbbak, mint máshol anno, inkább csendben maradtam. A szerelők szerintem korrekt munkát végeznek, amikor időre odamentem, nem kellett várnom, gyorsan megcsinálták.
Én is úgy látom, hogy vannak cégek, amelyek a legalacsonyabb árral adnak el, ez szinte mindig a kiszolgálás rovására megy. Van ahol pedig a szinvonalas szolgáltatást helyezik előtérbe, melynek sajnos árvonzata van.
Lehet jönni azzal, hogy a vásárló a király, és mindig neki van igaza, de ez nem minden esetben működik. Lehet menni a Kaiserbe menni vásárolni, ha a penny market-es eladó beszól, de az sokba fog kerülni és úgyis visszafanyalodik a költségérzékeny vásárló a panny-be és majd megmagyarázza magának, hogy miért.
Nem erről van szó. De ha van 10 féle kréta, és te megveszed a lehető leggagyibbat, ami 3,50 fillér, ne várd hogy kávéval fogadjanak már az ajtóban (ez is sarkítás, tudom :)