Keresés

Részletes keresés

AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.02 0 0 32
azért a nasa-n kívül is van élet...

egyébként ezt NevemTeve is belinkelte...

Előzmény: noway (31)
noway Creative Commons License 2003.12.01 0 0 31
Ez a cikk elég régi ('99-es). Ilyen kérdésekben célszerű valamilyen autentikus site-hoz fordulni, pl. a nasa.gov-hoz.
Előzmény: AugustvonMackensen (29)
fizimiska Creative Commons License 2003.12.01 0 0 30
Érdekes lenne még a néprajzkutatók beszámolóját is elolvasni, talán van a neten valami másolat, vagy korabeli újságcikk.

A történetet nem ismerem tovább, de egyéb példákat is felsorol Sagan a Broca agya c. könyvében, pl. az Ocsiny Csornije dal terjedését a perui(?) népcsoportok között. Ezt az egyik kutató énekelte el egy törzs tagjainak unszolására, később kissé elferdített formában de azért felismerhetően találkoztak vele más törzseknél mint hagyományos népdal.

Előzmény: AugustvonMackensen (25)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.01 0 0 29
én inkább ilyenekre utaltam:

"Meanwhile, researchers at the University of Louisiana at Lafayette say the object could be a planet or brown dwarf — that is, a dark, failed star — roughly three times the size of Jupiter and orbiting at 25,000 AU. The researchers, led by physicist John Matese, say their paper is to be published by the journal Icarus."

ezt az msnbc-n találtam. gondolom a magyar hírszerkesztők is onnan ollózták. ezt a részletet is onnan ollóztam ki.

Előzmény: NevemTeve (26)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.01 0 0 28

sajnos csak közvetett információkat találtam a neten, közvetlen forrást nem. ezért is nyitottam ezt a topicot, mert szeretnék többet tudni erről a témáról. azt én is olvastam, hogy mai fogalmak szerint a plutot nem sorolnák a bolygók közé, hanem egy "kupier Belt Object" lenne, ha jól írtam.
Előzmény: noway (27)
noway Creative Commons License 2003.12.01 0 0 27
A bolygók száma attól függ, mit nevezünk bolygónak. A Plútó pl. egy nagyobb aszteroida, inkább csak a hagyomány, mint valamilyen közös vonások miatt sorolják a bolygók közé.

Azt egyébként honnan lehet tudni, hogy ismerték a három külső bolygót? Vannak valamiféle leírások, keringési idő, vagy ilyesmi?

Előzmény: AugustvonMackensen (8)
NevemTeve Creative Commons License 2003.12.01 0 0 26
Szerintem itt két dolog kavarodik: az egyik a Quaoar felfedezése a mi naprendszerünkben, a másik óriásbolygók felfedezése más naprendszerekben...
Előzmény: AugustvonMackensen (15)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.01 0 0 25

nem lett volna jobb, ha a csillagászok le is rajzolják a rendszert, ha olyan sokat beszélgettek a szíriuszról, egy kettős rendszer lerajzolva biztosan könnyebben megérthető lett volna, különösen a nyelvi nehézségek miatt...
mert akkor egy dogon is szépen a homokba rajzolna két kört, és a kisebbre azt mondaná, hogy ez a "po tolo"...

továbbra is érdekelne, hogy mikor járt ott az az expedíció, mert az idő is fontos tényező lehet, hiszen egy ilyen nomád törzs elég nagy területen élhet, a franciák meg valószínűleg csak néhány vezetővel beszélhettek, aztán azoknak meg kellett győzi a többit is. körlevelet gondolom nem írtak?

a "mikroszkópos" törzs a körülötte élőket is rábeszélte a mikroorganizmusokra, vagy csak az adott törzs varázslója/i illetve azok tanítványai "mesélik"? ma is sokan mondják: "hiszem, ha látom"

Előzmény: fizimiska (21)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.01 0 0 23

a példa jó, bár a dogonok esetében nyilván csak becsszóról lehetett szó, hiszen el kellett hinniük, amit néhány alig ismert idegen állít.

akkor a sumer mitológiát is így tanulták, vagy esetleg még korábban néhány sumer pap tanította őket?

Előzmény: fizimiska (21)
fizimiska Creative Commons License 2003.12.01 0 0 22
Egyébként ezt a történetet Gajdusek mesélte el barátjának, Sagannak.

Előzmény: fizimiska (21)
fizimiska Creative Commons License 2003.12.01 0 0 21
Több példát mutatott arra hogyan változtatja meg egy technikailag elmaradott népcsoport mítoszait, egy találkozás a fejlett civilizációval.
Pl. tudósok (köztük Gajdusek, akit munkásságáért később Nobel-díjjal jutalmaztak) miközben a kuru nevű betegséget kutatták, meglátogattak egy törzset. A törzs tagjai úgy hitték hogy a betegségekért valami gonosz varázslat a felelős. A tudósok felvilágosították őket hogy számos betegséget baktériumok okoznak, mikroszkópon meg is mutatták ezeket. Ez a tudás szépen be is épült a mítoszaikba olyan formán hogy szerintük a betegségeket láthatatlan élőlények okozzák, akik az ember testébe férkőznek. De varázslattal láthatóvá is lehet őket tenni, arra a kérdésre hogyan néznek ki, egy kört rajzoltak benne néhány girbegurba vonallal. A körben nagy fényesség van, a görbe vonalak pedig a lények - mondták.
Lényeges még, hogy később nem tudták megmondani honnan származik ez az ismeret, régi mítosznak állították be.
Szóval ha ezt a törzset ezután felkeresi valaki, elcsodálkozhat hogy milyen modern biológiai ismeretekkel rendelkezik.
Előzmény: AugustvonMackensen (19)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.01 0 0 20
The Dogon name for Sirius B (Po Tolo) consists of the word for star (tolo) and "po," the name of the smallest seed known to them. By this name they describe the star's smallness -- it is, they say, "the smallest thing there is."

They also claim that it is "the heaviest star," and white.

The tribe claims that Po is composed of a mysterious, super-dense metal called sagala ­ which, they declare, is heavier than all the iron on Earth. Not until 1926 did Western science discover that this tiny star is a white dwarf ­ a category of star characterised by very great density. In the case of Sirius B, astronomers have estimated that a single cubic metre of its matter weighs about 20,000 tonnes.

Many artifacts were found describing the star system, including a statue examined by Dieterlen that is at least 400 years old.

A fényév félig zárójelben van, tehát gondolom hogy a távolságot csak az író tette hozzá, egyébként Po= legkisebb, tolo= csillag, sagala= az anyag amiből a csillag van, az évre is biztos van szavuk, mert csak annyit olvastam, hogy 50 év a keringési idő. a 400 éves szobrorra kíváncsi lennék! 1926-ban derült fény a fehér törpére, 1931-ben járt ott a francia néprajzos, pontosan mikor volt az a napfogyatkozás?

Előzmény: Törölt nick (18)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.01 0 0 19
1.pont: tehát akkor a dogonok elmondták a csillagászoknak, hogy őket nagyon érdekli az a csillag ott fent, mire a csillagászok elmagyarázták nekik, hogy az ott valójában nem is egy csillag, hanem kettő, csak éppen az egyik nagyon kicsi és sűrű. ismersz hasonló példákat, amikor egy legendát így felfrissítettek? a magyarázat természetesen sokkal hihetőbb, mint az, hogy földönkívüliektől tanulták!

2. ez így van

3. Carl Sagan concludes that the Dogon could not have acquired their knowledge without contact with an advanced technological civilisation. He suggests, however, that that civilisation was terrestrial rather than extraterrestrial. Western Africa has had many visitors from technological societies located on planet Earth. The Dogon have a traditional interest in the sky and astronomical phenomena. As Sagan notes, if a European had visited the Dogon in the 1920s and 1930s, conversation would likely have turned to astronomical matters, including Sirius, the brightest star in the sky and the centre of Dogon mythology.

Furthermore, there had been a good amount of discussion of Sirius in the scientific press in the '20s so that by the time Griaule arrived, the Dogon may have had a grounding in 20th Century technological matters beyond their understanding brought to them by visitors from other parts of Earth and transmitted in conversation. (Sagan notes that some of the discussion of the day involved the nature of white dwarfs, for example. Sirius B is a white dwarf, an extremely dense star, e.g., about a tonne to the cubic inch.)

Előzmény: Törölt nick (17)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.01 0 0 16

Is there a yet-undiscovered planet in our solar system slowly circling the Sun that has remained elusive to astronomers on Earth? Evidence for its existence was first detected in 1821 by a French astronomer, Alexis Bouvard. He noticed that the observed position of Uranus, discovered only 40 years earlier, did not agree with its calculated orbit. The planet was being perturbed, or pulled slightly off course, by the gravitational attraction of an outer planet. Working independently, an Englishman, John Couch Adams, and U.J.J. Leverrier of France used the discrepancy to calculate the theoretical position of an eighth planet, Neptune, which was finally spotted in 1846 by John Galle of the Berlin Observatory. But the mass of the new planet did not fully account for the distortion of Uranus' orbit, and so a search was begun for a ninth planet. Pluto was discovered by Clyde Tombaugh, working with photographic methods, on February 18, 1930.

However, tiny Pluto is 100 to 1,000 times too small to fully account for Uranus' wobble, according to Thomas Van Flandern of the U.S. Naval Observatory. A brief flurry of excitement followed Charles Kowal's 1977 discovery of the planet Chiron, orbiting between Saturn and Uranus, until it was determined that it was too minute to be planet 10. Van Flandern noted at the time that the search for the planet "Vulcan," once proposed to account for Mercury's strange orbit, ended when Einsteinian physics revealed that the distortion of space caused by the Sun's huge mass created the irregularity. Another unexpected change in physical law is possible, he said, but "our best bet is for a tenth planet out there."

How to find it? First make a few educated guesses about position and mass. Some astronomers think the tenth planet may be between two and five Earth masses and lie 50 to 100 astronomical units from the Sun. (An astronomical unit is the mean distance between Earth and the Sun.) Like Pluto, the plane of the undiscovered body's orbit is likely to be tilted with respect to that of most other planets and its path around the Sun probably highly elliptical. Could it support life? Probably not as we would know it,

AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.01 0 0 15
Ez egy két ezoterikus honlap, illetve néhány könyvkiadó reklám fogása volt, az sajtó meg ráharapott. Ezt a vitát a Biga Cubensis által bemásolt topicban elég részletesen lefojtatták már.

engem továbbra is az érdekelne, hogy van-e ennek bármiféle alapja? vhol a
világhálón egyébként azt olvastam, hogy ie. 600 volt az utolsó dátum, tehát a legközelebbi visszatérése kb. 1000 év múlva várható.
Egyébként meg ha jól emlékszem az utóbbi időben csillagászok is többször bejelentették, hogy megtalálták a 10. bolygót (a sumerek a napot és a holdat is bele számolták, így nekik a 12.), én még arra is emlékszem, hogy azt mondták, hogy egy jupiterhez hasonló gázóriásról van szó. meg azt is olvastam, hogy a pluto megléte, illetve pálya- adatait sokan csak egy még nem ismert bolygó gravitációs hatásának figyelembevételével tartják magyarázhatónak.

vagy ez is csak mind kamu???

Előzmény: NevemTeve (11)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.01 0 0 14

a régi térkepek topic úgy indult, hogy valaki keresett régi térképeket keresett a neten, és ahhoz kért segítséget.

a 180+ hozzászólásból jó ha 50 kapcsolható a jelen topichoz, és az is főként a piri Re'is féle térképhez kapcsolódik, amely térkép ügyben nem is legjobb példa.

egyébként ha belinkelted, akkor biztosan láttad, hogy jártam ott...

Előzmény: NevemTeve (6)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.01 0 0 13
A dogonok -egy nomád sivatagi törzs régi emlékként őrzi a Sirius B létezését, azt is tudják, hogy kicsi és sűrű, valamint hogy 50 év alatt kerüli meg az Sirius A-t. mindezt természetesen távcsövek nélkül. valamint van egy legendájuk furcsa, kétéltű lényekről, amelyekhez hasonló a sumer mitológiában is előfordul...

ezen a honlapon egyébként carl sagan magyarázatát is olvashatod, amely kb. a következő: mivel csak 1940-1950 között jegyezték le a dogon mitoszokat, a dogonoknak volt idejük, hogy a 20-as években az újságokból kiegészítsék tudományos adatokkal a legendákat.

nekem ez elég valószínűtlennek tűnik!

von Mackensen

Előzmény: NevemTeve (12)
NevemTeve Creative Commons License 2003.12.01 0 0 12
Újabb jelek?
NevemTeve Creative Commons License 2003.11.28 0 0 11
Biga Cubensis Creative Commons License 2003.11.28 0 0 10
Ezt nézted? NIBIRU
Előzmény: AugustvonMackensen (8)
NevemTeve Creative Commons License 2003.11.28 0 0 9
Hát, ilyesmikről elég sok topik van itt a Tudományban, a gond csak az, hogy mit jelent sumérul az, hogy bolygó? A régi mitológiában a bolygók istenségeket jelentettek, de nem minden istenségnek jutott meg bolygó... lehet hogy ez a Nibiru istenség volt, és úgy gondolták hogy jár neki egy bolygó, csak talán nem látható az égen...
Előzmény: AugustvonMackensen (8)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.11.28 0 0 8
itt a sumér bolygórendszerre gondoltam, ha tudsz keresni az interneten, akkor a nibiru, niburu, 12th planet, planet-X szavakat beírva nagyon sok találat jelenik meg. azt sajnos továbbra sem tudom, hogy hol lehetne leellenőrizni ezeknek az információknak a valódiságát.

lehet, hogy csak túl "szabadon" értelmezték a sumer szöveget?

ha 12. bolygó nincs is, az mindenképpen meghökkentő lenne, hogy ismerték a uranuszt, neptunuszt és a plutót! vagy ez sem igaz?

Előzmény: NevemTeve (7)
NevemTeve Creative Commons License 2003.11.28 0 0 7
Tudnál példát mondani "nem létező bolygókról" szóló régi szövegre?
Előzmény: AugustvonMackensen (-)
NevemTeve Creative Commons License 2003.11.28 0 0 6
Előzmény: Törölt nick (4)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.11.28 0 0 5
a piri re'is féle térkép egyébként szerintem nem a legjobb példa, ugyanis azt több térképből másolták össze, a térképek tájolása és léptéke sem volt egyforma, az összeillesztések sem tökéletesek, ezért van két amazonas de pl. máshol meg hiányzik egy darab dél amerikai partvonal. az antarktiszból meg csak egy viszonyleg kis darabot ábrázol.

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.28 0 0 4
És ott van még Piri Reis térképe, amely állítólag az Antarktisz valódi, jég alatti formáját ábrázolja. De ezt a témát több ezer hozzászólásban vitatták meg a Piramisok, legendák, meglepetések c. (vagy valami hasonló című) topikban.
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.11.28 0 0 3

Kedves CrystalSkull!

ezen a honlapon megtaláltam hapgood térképeit ,legalábbis elég sokat azok közül, amelyekre hivatkozik. különösen érdekes az, hogy ugyanabban a korban mennyire eltérő "minőségű" térképeket készítettek/használtak. ennek lehetett akár az is az oka, hogy akinek volt egy ilyen "titkos" térképe, az nem tette közkincsé, a korabeli térképészek pedig egyáltalán nem tudtak hasonló pontosságút készíteni.

talán off topic, de az jutott még eszembe, hogy többen az alexandriai könyvtárból származtatják ezeket a pontos térképeket, és mégis ptolemaiosz ebből a tudásból nem ad vissza semmit. térképei eléggé középkori színvonalúak...

Előzmény: CrystalSkull (2)
CrystalSkull Creative Commons License 2003.11.28 0 0 2
A téma jó, a gond csak az, hogy bizonyos "TUDOMANYOSAN SZKEPTIKUS" topiktársunkat finoman szolva zavarni fogja, s ezáltal 'pejoratív-provokatív' és 'egyéb' beírások váhatók. Természetesen lehet tévedek, s az információcsere netovábja fog zajlani.
Előzmény: AugustvonMackensen (-)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.11.27 0 0 1

akkor itt van kezdetnek Oronteus finaeus antarktisz térképe 1532-ből. sajnos az összehasonlító ábrák nagyon halványak.

von Mackensen

Előzmény: hagen (0)
hagen Creative Commons License 2003.11.27 0 0 0
0 információm van ezekől. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!