Logikusan nézve érdemes ugyanabba áramoltatnia a levegőt, mint amelyik irányba menet közben a menetszél hűt. Az is kívülről viszi befelé, tehát a motorra fújja a meleg levegőt.
Ne ijesztgess :) Jól bedezodorálom őket aztán csak nem.
pinguru: ezt így nem tudtam, akkor így már valamennyire érthető a spórolós autópark . Mondjuk a legújabb Mad Max forgatásán azért lehetett géppark rendesen, bár a filmben egy járgányon sem láttam Safari snorkelt :D
LC8Sumi: minek vennél új nyergeket? Az öntvénynek mi baja tud lenni ha nincs megrepedve? A többi része meg cserélhető. A két nyerget felújítod kb 25e-ből. gyári minőségű alkatrésszel. Akkor már érdemes a fém csöveket -ami a nyereg meg a gumi cső között van- meg a gumi csöveket is cserélni, a két oldalra párezer forint. Én a légtelenítő csavarokat is cseréltem mert le volt rohadva a végük viszont amit Allbrit ábra meg cikkszám szerint rendeltem nem lett jó, szivárgott. A gyárinak nekem az a kúp ami beleül a nyeregbe nem volt teljesen hegyes hanem le volt törve a vége egy kicsit, amit küldtek az meg hegyes volt, meg más volt a kúp vastagsága is. Végül vettem autósboltban olyat aminek a kúpja nagyjából hasonlított a gyárihoz aztán kicsit (kb 1-1,5 mm) laposra reszeltem a végét, így jó lett mindkét oldalon.
Viszont a csövek szétszedéséhez nem árt fékcső kulcs, ha rendesen össze vannak gyógyulva -ami valószínű- a sima villáskulcs csak elforog rajtuk.
Akkor lehet, hogy a sali difis hídon hegesztve van hátul, jah, és csak a rover difis hidakon nincsen, mint amilyen az első híd is.. Mondjuk ha beletört, vagy elnyalódott volna a menet az anyában, én megpróbáltam volna levágni a hegesztésnél fogva dremellel az anyát, és utána sima anyával rögzíteni..
Más: Britpart féknyerget használ valaki? Az elsőim elég cigányul vannak, a BP 16e/db, az AP 36/db, (a gyári meg 180/db:D, de az felejtős) szóval nem mindegy.. Nehéz döntés:( Forumok alapján nincs baj a BP féknyereggel, de hátha van valakinek tapasztalata.. BP főfékhengerrel viszont már szívtam meg..
Pedig valszeg az, mert a hátsók nekem is oda vannak hegesztve és nem csak ponthegesztéssel. Nem utólagos kókánynak látszik. Na azokat fújhattam nem érdekelte őket. A négyből kettő bele is tört. Mondjuk nem tőből. Elvileg lehet majd rá hegeszteni csavarfejet, és meg is lehet melegíteni, mert már nincs bent a tank. Egyenlőre napolva:-D.
Nekem egyik sem tört el, csak csavarlazítót kaptak.
Amúgy ha eltörik sincs gáz, mert ELVILEG anyás csavarok, szóval simán ki lehet venni ha eltört, még egyszerűbb is ha eltörik:D, de nálam a hátsó hídon lévő anyák ponthegesztéssel oda voltak fogatva - ami szerintem nem gyári dolog..
Pedig azok törni fognak :-(. Nekem 50% beletörtek. Még jó hogy az első rugók alá a tányér cserélhető. Hátul meg a rugót lefogató lemez csavarja törik, mint a ropi. Még agyalhatok hogyan szedjem majd ki (még jó, hogy csak a donorba tört bele, az nem megy sehová). Fújtam csavarlazítóval eleget, talán melegíteni se ártott volna.
Emelő az van dögivel, van egy 20 tonnás, egy 10 tonna körüli, egy 2 tonnás, egy krokodil meg most ez a tekerős bakolni való faanyag is akad bőven de vannak rendes vas bakjaim is, meg majd elől hátul ki akarom kötni nagy spaniferekkel a kocsit valamihez, hogy véletlenül se mocorogjon. A rugótányérak tartó csavarjaitól félek (azokat is ki akarom cserélni) nehogy törjenek mert akkor az szop@s.
A több százmilliós büdzsé töredéke megy el a kinti forgatásra, a nagy pénz az elő és az utómunkálat. Általában stúdióban dolgoznak zöld vászon előtt, már a szabadtéri forgatás nagyon kevés, ezért egy produkció nem táraz be autókból.
Még annyit a témához, hogy van pesten, illetve óbudán ez a szereld magad műhely. Nem túl olcsó, de pl. van normális csáposuk, kezelőjük, csomó szerszámuk. Megfontolandó az ilyen balesetveszélyes műveletet náluk csinálni, vagy egyszerűen elvinni egy szerelőhöz az autót. Egy rugócsere (ha minden jól megy, nem szakad el csavar, stb..) szerintem előbbi helyen egy 10-esből, utóbbi helyen egy 20-30ezerből megvan. Ennyit mindenképpen megér a biztonság. Én is csak azért nem ott csináltam, mert a művelet közben az alvázat is újrafújtam, szorított az idő, hogy kész legyek mindennel a versenyig.
Mondjuk hidraulikus emelőket használtam, egy 3,5 (krokodil a híd alatt + keményfa) és egy 5 tonnásat (palack fajta, vagy hogyhívják + keményfa). Plusz a kereket amit leveszek mindig berakom az alváz alá, hátha minden kötél szakad az menti meg az életemet egyszer. De még így sem éreztem teljesen biztonságban magamat. Nagyon rettegek attól, hogy egyszer rám borul a kocsi és erősen javaslom is mindenkinek aki kocsit emelget, pláne ha nem normális műhelyben, hitelesített csápossal teszi, hogy félelemmel, nagyon-nagyon kellő körültekintéssel kezelje a dolgot, ezerszer nézze meg, gondolja át jól, hogy mit csinál, többszörösen biztosítsa túl a dolgot, mert egy szempillantás alatt megvan a baj! Pár tízezer forint egy-egy emelő/bak, stb. Mindenképpen megéri beruházni rájuk & túlbiztosítani.
Szóval mindenki saját felelősségére emelgessen! És légyszi vigyázzatok magatokra!:)
Hatttt.. Rugofuggo:) en ket emelovel es ket bakkal nyomattam. Kezdesnek mind a negy gatlot kivettem. Az egyik emelo a hid ala a kerekhez kozel, a masik az alvaz ala, lehetoleg a kerekhez kozel. Alvazat megemeltem annyira, hogy a kereket le tudjam venni, bakokkal alatamasztottam (azert az emelot is alatta hagytam) es a hid alatti emelo leengedesevel trukkoztem. A hatso rugok siman kijonnek/bemennek, de az elsokkel volt egy kis szipi-szopi - nem tudtam annyira leengedni a hidat feloldalasan, hogy konnyen ki/be lehessen rakni a rugot. Ugyhogy azt csinaltam, hogy mielott az egesz emelosdibe belekezdtem raraktam ket rugoosszehuzot a rugora - igy siman kijott a regi. Az ujat pedig ugy tudtam berakni, hogy ovatosan rugoztam fel labammal a kerekagyon mikozben apammal ketten nyomtuk ossze/be a rugot. Szerencsere az ujjunk is megmaradt. Igy a 390milis rugo pont bemegy. Ovatos legyel mindenesetre, nagyot tud utni a vas ha raesik az emberre:( idealisan szerintem rendes emelovel az egesz autot biztonsagosan megemelve, majd masik emelovel a hid ala dolgozva kene vegezni a muveletet. Valoszinu ha mindket kerek a levegoben van, akkor messzebbre is le lehet engedni az elso hidat. Ja es figyelj a fekcsore, fekcsovekre ne tepd el:)
Hogyhogy nincs annyi Defi? Teljesen laikusként kérdezem -hozzáteszem nem tudom milyen filmforgatásokról van itt szó-, forgatásoknál százmilliós nagyságrendű büdzsékről szoktak beszélni, nem telik ebből arra, hogy vegyenek pár Defit használtan aztán az összeset tízen egynéhány millióból üzembiztosra kalapálják? Tényleg nem látok ebbe bele, kíváncsiságból kérdezem.
LC8Sumi: nekem is nyikorgott-nyekergett a Defi amikor megvettem, most találja ki az ember, hogy honnan jön. Van azért a futóműben pár szilent, úgy voltam vele, ha már kibontom az alkatrészt, ahol szilent van, ki is cserélem, nem egy horror összeg az összes cseréje sem. Van ami már tényleg szar volt, volt ami még elment volna. Én poliuretánt tettem mindenhová, szerintem a teljes csere után sokat javult az autó viselkedése (már nem azért mert poliuretán, hanem mert a kikopott szilentek helyett passzentosak vannak). Gumival nem tudom milyen lenne de így is jobb mint volt. Másik dolog, hogy a polit visszarakni gyerekjáték, nem kell műhelyprés, kiszedni a régieket meg ki lehet prés nélkül is némi barmolással -persze azért óvatosan-, meg nem árt egy baszomnagy kalapács sem.
Más: nekem is megjöttek a rugók meg a gátlók, a hétvégén ki akarom cserélni az elején, beszereztem egy régi fajta tekerős fogasléces emelőt hogy ne kelljen rugóösszehúzókkal kínlódni, kb. 28-30 centit emel, elég lesz az a művelethez?
Ahhoz ki kellene oket vennem? Mar a megnezeshez... (utalom kiszedni oket, olyan rohadt nehez a tornyokat kivenni, hogy a sarvedoiv pont a pereme felett van...)
Van-e valakinek tapasztalata azokkal a drótkötelekkel, amiket a faágak eltérítése miatt applikálnak fel. Működik-e, van-e értelme miatta a kasznit megfúrni (lévén nincs tető csomagtartó és lámpavédő vas amihez rögzíteni lehetne). Gondolkodom rajta, hogy jó lenne, mert a múltkori karcos szakaszon igen csak kopogtak az ágak a szélvédőn.
Kicsit szerintem halódnak elől a szilentjeim a hétvége után, mert nyikorogni kezdett valami ha földúton megyek. Ilyenkor érdemes mindet kicserélni, vagy lehet lokalizálni valahogy, hogy melyik a bűnös?
Illetve egy örökzöld téma: Poli, vagy gumi szilent?
Meg lehet nézni, jó pár offroados autóbemutatón, mondjuk mennek a csili vili taligák hegyen völgyen keresztül, mögöttük meg jönnek a defik égig pakolva pótalkatrészekkel, tábori cuccokkal. Ezek ezt tudják, igazi öszvérek, csendben teszik a dolgukat.
A filmesek, ha terepen forgatnak, egyből úgy kalkulálnak, hogy kell nekik 2 aggregátoros teherautó, 3 platós teherautó, 4 busz, 6 pickup és mondjuk 8 Land Rover, és ezen belül a Defender. Azzal tudják vinni a teljes személyzetet, cuccokat tökön paszulyon át. Sajnos ezeket az igényeket már nem lehet kiszolgálni, nincs annyi Defi, ami hadra fogható lenne, maradtak a pickupok és a terepes kisbuszok :(.
Albániába a kígyászokkal amikor túráztunk, a hét elején bekapcsoltam a felezőt, hét végén ki. A difizárat olyan emelkedőkön is érdemes bekapcsolni, ahol mondjuk sziklás, kavicsos a terep, könnyen kipöröghet a kerék, így egyenletes a terhelés. Például a hátsó 100%-os zár is ilyen sziklás emelkedőkön nagyon jól tud jönni, bekapcsolod, aztán megy felfelé mint egy tank rángatás nélkül.
Azt hozzá kell tenni, hogy normál terepjárós, túrázós környezetben nem nagyon törnek ezek a tárcsák, ismerek olyan Defist, akinek még sosem tört, pedig igencsak nyúzatva van a gép naponta. Lehet kapni erősítettet, én sokat filoztam rajta, majdnem megrendeltem, de végül úgy döntöttem, hogy jó ez így, nem hülyék a konstruktőrök.
"Ezért szokták szidni a Defit, hogy ez a tárcsa eltörik, de szerintem ez egy jó dolog, ha fogást talál a kerék valami törni fog."
Ez szerintem is qva jó dolog!!!!!
Nagyon okosan kitalálták a mérnökök...... a lánc mindig annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme.
Olyan nincs, h valami nem törik......... valami úgyis törni fog, valaminek úgyis engednie kell!!!!!
Na és mit mondtak a Landinál? Tegyük bele egy szép kontrollált helyre azt a leggyengébb láncszemet........az a filléres alkatrész eltörik, és mint egy csörlőt a nyíró csapszege, ez is szépen megvédi extrém helyzetben a hajtásrendszert.
Eltörik, valahogy kivergődsz a kakából, egy csavarhúzó egy seeger gyűrű fogó, 3 perc, kicseréled azt az 5000-HUF-os alkatrészt, és béke van, mehetsz tovább. Még csak a kereket se kell levenni hozzá.
Akárki akármit mond, ez igenis nagyon jól ki van találva! ;-)
A Landiban 3 ilyen differenciálmű van, egy az első hídon, a másik a hátsó hídon, és egy középen. Ez utóbbit tudod zárni, a másik kettő sima nyitott difi.
05:30-nál nézd a videot, az egyik kereket megfogja az ember, "meghajtja" a difit, forog az egyik kerék, és ami a lényeg, h ekkor a középső, a bolygó kerék is forog a tengelye körül. Ez szimulálja azt a szitut, amikor az egyik kerék jégen, a másik száraz aszfalton áll..... a hajtás leforog az egyik kerékre, a másik kerék állni fog, és ezt azt eredményezi, hogy a bolygó kerekek is iszonyú sebességgel forog a saját tengelye körül.
A Landi központi difijében is ugyanez a folyamat zajlik le ha nincs lezárva a difi, a hajtás képes egyetlen kerékre leforogni, tegyük fel forog a bal hátsó, a többi három kerék áll. ekkor ha vereted neki a gázt, a hátsó híd difijének bolygókerekei is forognak a saját tengelyükön mint állat, de ez még nem is olyan nagy baj, ez még bírja is, de a kp-i difi bolygókerekei is iszonyú sebességgel fognak forogni a saját tengelyükön.
Ebben a videoban erről a jelenségről beszél Mr. Dave Ashcroft, aki szakértő a témában:
01:00-tól teszik fel neki az ide vonatkozó kérdést, h miért sz*rik be a hajtásrendszer, milyen vezetési hiba okozza ezt. A válasz röviden-tömören annyi, h csúszós talajon nem zárják be a zárat, leforog a hajtás akár egyetlen kerékre is, az egyik hídra menő kardán forog, a másik áll, ekkor -szerinte- akár 5-10 másodperc alatt is össze tud sülni a kp-i difi, a bolygókerekek a tengelyükkel.
Elmondja azt is, hogy a kp-i difinek normál működés során csak az első - hátsó hídra menő kardánok fordulatszám KÜLÖNBSÉGÉT kell csak kezelnie, erre van a difi tervezve. Ha viszont az egyik kardán áll, a másik meg forog (leforog a hajtás pusztán egy kerékre...) ezt a kp-i difi nem bírja.
Szerinte ez ellen úgy lehet a legjobban védekezni, h ha olyan talajon haladunk, ahol a kerekek csúszhatnak, akkor lezárjuk a kp-i difit, és béke van.
08:30-tól nézd, a szaki ekkor veszi ketté a kp-i difit. Látod szépen a 4 bolygókereket, illetve a 2 tengelyt. Tehát normál állapotban ezek a bolygókerekek alig mozognak valamit, szinte majdhogynem állnak, aztán ha a drájver nem zárja le a difit nyakig a trutyiban, a hajtás lepörög(het) egy kerékre, ekkor ez a 4 db kis bolygókerék elkezd iszonyú tempóban forogni a tengelyén..........és Dave Ashcroft szerint (akinél szerintem nem hiszem, hogy bárki is jobban ért a Landi hajtáshoz) akár 5-10 sec. alatt is össze tud gyógyúlni a 4 kis bolygókerék a tengelyükkel.
Szóval ne a mások vezetéséről szóló videót nézd, h ki mikor kapcsol difizárat vagy sem (minden helyzetet úgyse tudnak videokon bemutatni....) , Te értsd meg pontosan, h hogyan is műxik ez a rendszer, és ha megérted-átlátod, akkor pontosan tudni fogod, hogy mikor kapcsold és mikor nem.
Felező. (pontosabban harmadoló...)
Szerintem ne félj használni. Kíméled vele a kuplungot, a motort is tehermentesíted. Nagyon szépen lehet vele nyugisan cammogni terepen, aki nagyon száguldani akar, annak ott az aszfalt! :-))
Mint írtam is korábban, én nagy súlyok vontatásához használom a Diszkót, és ez a Landi hajtásrendszer lehetővé tesz egy igen jó dolgot: rövidből megállás nélkül tudok hosszút kapcsolni.
Szal mikor van a verda után 3- 3.5 tonna kötve, én nem kínozom a kuplungot meg a motort hosszú1-es indulással.
Ilyenkor rövid1-ben picit megmozdíton, majd rövid 2-3-4, rövid 4-ben kicsit meggurítom, kuplung-nagy váltó üresbe, kuplung ki, pici gázfröccs, kuplung be, kis váltó rövidből üresbe, kuplung ki, pici gázfröccs, kuplung be, kis váltó át hosszúba, kuplung ki, kis gázfröccs, kuplung be, nagy váltó 2.-ba.
Leírva hosszú és körülményes, az életben ez nem bonyolult, nem erőlködik és nem kínlódik semmi, a váltás teljesen hangtalan.
Qva jó, h a súlyt megmozdítom és felgyorsítom valamennyire rövidben, és a már mozgásban lévő szerelvénynél tudok tolni egy hosszú 2-őt. Lehet hogy ennek a jelentősége így leírva nem jön át, de vontatásnál higgyétek el, nagyon nagy jelentősége van ám!!!!!!!!!!
A legtöbb hajtásrendszerrel ezt nem lehet megcsinálni.
pl. a Níva is tudja ezt, sőt, ezt az egészet a Niva kezelési könyvében leírva olvastam, ott is próbáltam ki először. A Niva hajtás az tul. képpen koppintott Land Rover rendszer, gondoltam, ha a Nivánál műxik akkor működnie kell a Landin is........ és működik! :-D
Valamint még azt tartom egy nagyon jó dolognak, h itt a hajtásképlet változtatása nélkül tudok kapcsolni rövidet és hosszút, és ezektől teljesen függetlenül vagy lezárom a difit középen vagy nem, attől függ szükség van-e rá.
Pl. úgy tudok betolatni 3 tonnával száraz aszfalton szűk kapubeállón 90 fokos töréssel, hogy tolok neki egy rövidet, és ez nincs kihatással a hajtásképletre.
Sok gépnél -a legtöbbnél.....- csak akkor tudsz rövidet tolni, ha bekapcsolod a 4 kerék hajtást, de akkor az az állapot áll elő, mintha a Landinál lezárnád a közepét...... ezt az említett körülmények között nem tudod megcsinálni, mert valami szét fog szakadni..... mit fogsz csinálni? beerőlteted a szerelvényt hosszúban...... kínozva a kuplungot-motort.
Landinál meg tolok egy rövidet, a zárat nyitva hagyom száraz aszfalton-betonon, és béke van, nem szakad szét semmi.
Szerintem nagyon jó ez a rendszer, csak ismerni kell, meg kell tanulni-érteni hogy műxik, utána már gyerekjáték az egész.
Uraim! Még egy hozzászólás tőlem ebben a témában, és befejezem.
"Drága?
Én 300eft ért vettem, és vettem hozzá 250eft-ért még 2db-ot, hogy legyen alkatrész.
De a szabályok miatt nem tudtam tovább tartani. (1mft adtam el a 3db-t, délelőtt felraktam a Hahu-ra délutánra elvitték)
2002-ben vettem 10 valahány évig használtam."
Konkrétan ez így ebben az esetben igen jó vétel, és igen-igen jó biznisz volt, még akkor is, ha az inflációt is figyelembe vesszük!!!!!
De........
A drágát én úgy értettem, h most napjainkban mennyiért tudnék venni -ha akarnék- egy második gazdás, cirka 4e KM-t futott, minden alkatrészében gyári és hibátlan Unimogot? Ez mennyi pénz lenne ma, most?
Egy ilyen Csepelt még 600-700e forintért tudsz venni.
Én így értettem a drágát.
Egyébként ha az összeget nézem, mi olcsóbban vettük a Csepelt mint amennyiért eladtuk, persze ha figyelembe vesszük az inflációt, gyakorlatilag nullán voltunk. 10 évig használtuk a méhészetben, plusz a méhészeten kívül pár más fuvart is megoldottunk vele. Ezt se érzem rossz biznisznek..... ;-)
Még ma is meg lenne, ha nem jön be ez az ellehetetlenítő szabályrendszer.
"Alkatrész?
Évente kellett vizsgára vinni, de úgy vittem az ahogy volt( mert OT-s volt), én nem szerelgettem.
Lábon hoztam haza ( Németből ), és pár megszakiton kívül nem kellet soha semmi, azután az se mert vettem bele egy tranzisztoros gyújtást."
Most felsorolom a 10 év alatt előforduló összes valamennyi műszaki hibát ami a mi Csepszinkkel volt: egyszer elment a töltés, felakadt a generátor szénkeféje. Picit meg kellett piszkálni, visszaugrott a helyére, utána már volt töltés...
Itt vége is a hibalistának! ;-)
Ja, bocs, egyszer lecseréltem rajta azt az 1974-es gyártású 20 centis gumicső darabot, ami a hűtő felső sarkát kötötte össze a blokkal. be volt már repedezve, felraktam helyette egy újat.
Műszakira annyit csináltunk rajta, h átnéztük, és beállítottuk a fékeit, apu 1x megszabályozta esztergán a dobokat.
Annyit kívánok magamnak, h minden motorikus eszközömmel max. annyi gondom legyen, mint ami a Csepellel volt.
"Mire?
Lakó autónak használtam, 2mx1,4m ágy volt benne(keresztben)hűtő szekrény, napelem a tetején, stb. Ugyan arra a munkára mint amit most a LR-l csinálok.
Csepel nem lett volna jó az erdőbe mert nagyon nagyon nagy, stb., stb., meg én nem is szeretem, sokat küzdöttem vele, úgyis mint gk.vezető, úgyis mint autószerelő (műhelykocsin (is) voltam az utolsó cégnél ahol akkor csak Csepel volt, az Áfor-nál)."
Na látod, ezért mondom és mondtam, h nem annyira egyértelmű, h mi az előny és mi a hátrány. Teljesen szubjektív, h kinek mi az előny és mi a hátrány.
Ami Számodra hátrány, az nekünk előny volt.
Nekünk elfértek a kaptárjaink a Csepel platóján, a 'moggal mennyit kellett volna fordulni ugyanannyi kaptár elszállításához..... 3x annyit?
Az 3x-os fogyasztás.... na jó, legyen 2x-es. Ráadásul benzinből, a Csepszi elketyegett 20-30 lityi gázolajból, a legigénytelenebb sz*rral is elment ami átfolyt a szűrőn, és meg volt oldva a fuvar.
Méhészetben nagyon lényeges, h egy éjszaka alatt tudd mozgatni az állományodat, h ha bezárom a kaptárt este Borsodban, és hajnalban nyitom a Nyírségben, akkor az állomány egész nap tud gyűjteni. Ha egy kis platós Unimoggal 3 kanyarral tudom csak levinni őket, az benzinből pl. sokszoros költség a Csepszi gázolajos fogyijához képest, illetve kiesik az állomány egy részének 1-2 napi munkája....... ha van egy jó gyűjtés, amikor behord a méh 10-12 kilót akácból a kaptárba, akkor mennyi lóvét is bukok, ha mondjuk nem tudok levinni 10 kaptárt -mert kicsi a tgk-m platója- csak mondjuk egy nappal később???????? Hát ez az.......
Szóval oké, én elfogadom, h SZÁMODRA 100x különb egy Unimog egy Csepeltől, de ez tejesen szubjektív! Számodra 100x különb, más számára meg nem annyira. Minden az egyéni konkrét igényeken múlik!!!!!!!!!!!!!
Szerintem mindkét gép kiváló, csak az egyik ember igényeihez az egyik gép jobban passzol a másik ember igényeihez meg a másik gép passzol jobban....... mindenki viszi a SAJÁT igazát, de ezek teljesen szubjektív dolgok.
Node lapozzunk, mert a szabályok megváltoztatása miatt ezek a gépek már sajnos nem használhatóak.
Érdekes, h Te is és mi is a Land Roverben találtuk meg ezen gépek utódját! :-))))))
Ez volt a 4. méhész szezonunk ahol már a Discovery volt a munkás és tréler vontató verdánk, de idén is kiválóan dolgozott! Nagy esők voltak, a nyírségi területen az erdő felázott, qva nagy vizek, tocsogók stb. szal nem volt egyszerű a szitu. Basszus, ez a traktor úgy húzta a 3 tonnás vontatmányt keresztül a retken, h öröm volt nézni! :-D
Difi lezár, rövid 3, rövid 2, és mindenhol átvitte! :-)
A fuvaron kívül meg amíg lent mozogtunk vele szűk 2 hétig az erdőben, mentettünk elakadt autót, segítettünk más bajba jutott méhésznek stb. Komolyan mondom, szinte sztár lett lent a verdából, mindenki megszerette! :-)) "Nincs gond ha elakadunk, szólunk Petinek, 'oszt kihúz!" :-DDDD
Az egyik méhésznek segítettem felvontatni a trélerét egy igen sz*r helyre, ahová nem tudták felhúzni. Olyan hely volt, h mikor gyalog bejártuk csúsztunk a talajon, mert persze felázott a felső 2-3 centi, és meredek is volt mint állat.
Én se hittem benne, hogy sikerül, de alap hajtáslánccal mindenféle első-hátsó zár nélkül sima Matador Izzarda AT gumival 2. nekifutásra felhúztam a súlyt vele ott, amely helynek a harmadáig se jutott el sok nekifutásból se az a pickup ami korábban ugyanott próbálkozott......
A mutatványt végignézte a 2 méhész kolléga akiknek segítettem, plusz 2 pakoló munkás.
Rohadtul sajnálom, hogy nem volt nálam fényképezőgép, de látni kellett volna az arcokat amikor a Landi felvitte a trélert........ komolyan mondom, mind a 4 ember kerek szemmel és tátott szájjal nézett. Csak ennyit kérdeztem, mikor kiszálltam a verdából:
- Na Zsolti, milyen terepjáró a Land Rover?
- Qva jó b+!!!!!!!!!!!!!!!
:-DDDDDDDDDDDDDDDD
És még ezt a gépet szarozzák egyesek ész nélkül, hát az eszem megáll wazzeg! :-DDDDDDDD
Igaz a méhész szezon előtt 2 hétvégét dolgoztam rajta, meg már most tudom, hogy kell egy tank tartó/védő cucc, mert az eredeti 22 év után elrozsdált, kell egy kipufogó rendszer alá, a középső dob és onnan hátra már sz*rrá van rohadva........ szal lesz vele munka nemsokára megint.
No de melyik öreg géppel nincs?
Ez legalább bírja a terhelést és dolgozik mint egy öszvér, ha megadod neki a kellő gondoskodást.
Az idén még fog kapni egy Torsent is hátra (egy Ashcroft ATB-t) illetve lehet h veszek alá még egy MT szettet is, jövőre még többet fog tudni mint az idén.
Úgyhogy nekünk eddig nagyon jól pótolja a Csepszit a Landi, nagyon hálás és nagyon jó gépnek tartom a D1-et!!
Amíg lehet, ezt a gépet életben fogom tartani, nagyon megszerettem.
Szerelőt nem tudok ajánlani, de eladó D2 TD5-öt igen :) Nem hibátlan, de nem is egy vészes darab, minden egyes általam ismert hibájáról tájékoztatom a vevőt. Székesfehérváron vagy Úrhidán megtekinthető. Privátban küldök telefonszámot.
Olyannyira, hogy amikor megmelegszik a sok nyüstöléstől a váltóolaj, akkor javasolja is a manual, hogy szúrd be felezőbe.
Nyilván nem arról van szó, hogy 90-nel kell menni felezőben, mert akkor a motort ölöd meg, ugye, de az egyáltalán nem árt neki, ha egy kiránduláson csak akkor vagy hosszúban, amikor a sima egyenes földutakon mentek 50-60-nal. Simán mehetsz egész nap félnégyben, félötben, ahogy jól esik.
Régi szériákkal, amiken van overdrive is, sokan mennek félhárom overdrive-ban hosszú kettő helyett, mert onnan pl. van hova visszaváltani akár többet is, hosszú kettőből meg nincs. (meg valahol félútra esik a félhárom overdrive a hosszú kettő és hosszú három közé)
Létezik olyan, hogy túl sok felező használat, vagy azt nyugodtan lehet nyomatni órákon át. Árt valami a váltónak? Vagy az adott sebességi fokozatban, felezve, normális sebességgel, fordulattal mehetek bármeddig. Legfeljebb lassabb leszek. (bocs a túl sok noob kérdésért).
Azert javasoljak bekapcsolni, mert allitolag konnyu tonkrevagni a difit ha nagyon nagy sebessegkulonbseget kell differalnia az elso/hatso kardan kozott.. S szerintem sokan, leginkabb a kezdok esnek abba a hibaba, hogy nyomjak neki a gazt elso ijedtsegre ha beragadnak valahova.
A lo tuloldala pedig az, hogy vegig be van kapcsolva, ramesz elesebb kanyarban nagyobb temponal olyan terepre ami megfogja az elso es hatso kereket, nem tudnak elforogni egymashoz kepest (elso-hatso kardan) es reccs.
Ökölszabályként én azt mondanám, hogy mindig, ha a terep lehetővé teszi azt, hogy amikor kanyarodsz el tudjanak csúszni a gumik a talajon egymáshoz képest.
Kicsit finomabban szólva: Amikor számíthatsz arra, hogy meg fog pörögni az első vagy a hátsó tengelyen valamelyik kerék.
Még finomabban: Az nyírja ki a difit, ha nagyon más a fordulatszáma az első és hátsó kerekeknek (pl. az autóval állsz egy helyben egy emelkedőn, a hátsó kerekek állnak, vagy csak nagyon lassan pörögnek, de nyélgázon nyomod neki és pörögnek az első kerekek a sárban, mint az állat).
Gyakorlatilag én ha brutál saras/csúszós részhez közeledek, amiről érzem, hogy necces lehet, ráküldöm, ha túl vagyok rajta kiveszem. Nem kell megállni hozzá se üresbe tenni. Sima föld/murva/homok/száraz stb. úton nem kapcsolom be. Mondjuk a homokra kíváncsi lennék, hogy ott érdemes-e vagy sem, bár nyilván homokja és sebessége (lendülete) válogatja..
Láttam egy defis régi oktató videót és abban az elején bezárták aztán végig úgy mentek. Egy kis képen mindig mutatták, hogy milyen sebességi fokozatban haladnak és ott is végig jelezte. Ráadásul a narrátor is folyton mondta. Csak egyszer vették ki, amikor egy rövid szakaszon aszfaltra mentek. A narrátor figyelmeztetett is rá, hogy ki kell kapcsolni. Utána megint bekapcsolták a diffizárat és végig úgy volt. Volt mindenféle terep (angol viszonyok). Sár, vizes fű, száraz murva, durva köves út, folyóátkelés. Egyszer se mentek gyorsan, de órákig folyamatosan be volt kapcsolva a zár.
Lehet vele hatolni gyorsan is, lásd a baja champion autókat, meg a hasonló rémségeket, csak mindig abból kell indulni, hogy a merevhíd nehéz, a nagy kerék nehéz. Ha sok a rugózatlan tömeged, akkor sok pénzt kell költeni a lengéscsillapításra.
Mindennek van előnye is, hátránya is.
A merevhidas autót durvábban kell lengéscsillapítani, mint egy független felfüggesztésűt, utóbbit viszont sokkal-sokkal macerásabb, és költségesebb normálisan emelni.
Akkor ez a merev-hidas dolog inkább a lassan járj tovább érsz, mintsem a száguldozás terepen életérzéshez való:) Akkor nem is erőltetem nagyon az utóbbit a jövőben inkább.
Akkor könnyen lehet,hogy az üres állást nem érzékeli. Van egy műanyag a tolórúdon,ami benyomja a kapcsolót ha üresbe rakod. Ez félbe szokott törni. Alulról elérni a két vezetéket ami rámegy. Ha ezeket lehúzod és összekötöd és úgy működik,akkor a fentebb vázolt problémával állsz szemben. Ha nem működik, akkor lehet, hogy az állító motor ment tönkre.
Ez egy végtelen történet, a kis Mitsubishi azért ment annyira, mert ha jól tudom elöl hátul független kerékfelfüggesztése, kis kerekei, ezáltal sokkal kisebb rugózott tömeggel rendelkezik. Az egy másik kérdés, hogy egy ilyen verseny után a teljes futóművet fel kell újítani, de hát a sport az sport.
Pistának igaza van, normális beállításokat csak állítható gátlókkal lehet elérni, nagy kerekekkel merev híddal olcsón nem lehet csodákat elérni, ha felkeményíted az elejét, akkor folyamatosan pattogni fog.
A profik ilyet használnak, a dakaron naponta cserélik őket:
Én meg azt vettem észre, hogy a p38-tól újabb Rangek nem integetnek /villognak. Öregebbek és Discok igen. Gonoszul már ki is alakult az előítéletem, és direkt nem is integetek előre : ))
Mondjuk olyan is előfordult és nem is egyszer, hogy az off autómban integettem vadul : DD de ezek kivételével is tartom a fenti állítást.
nem tudom mennyit erhetnek, nyilvan allapotfuggo is. Megprobalom lefotozni oket holnap es hatha addig/kozben/utana a tobbiek ravezetnek az arra:) nekem is sali difi van hatul
Engem lehet érdekelne a rugó szett, mert állítólag az én kocsimban, bal elöl a nem belevaló rugó van és bólint is arra a kocsi ha egyenesen áll. Aszongyák, hogy menet szám sem stimmel meg semmi. Szóval törtem én már cserén a fejem, hogy hogy kéne. Nem tudom nekem jó lehet-e ami Neked volt, remélem lesz itt aki jobban ért ehhez... 99' Defi Td5 110 SW (Hátul Salisbury- nem tudom fontos-e csak ideírtam)
Üdvözlet! Discoveryt szeretnék venni ( 1999-2004). Tudtok ajánlani megbízható szerelőt akihez el tudom vinni megnézetni mielőtt megvenném? Budapest, Pest és Fejér megyében. Előre is köszönet az infóért.
Van 4 db Insa Turbo Special Truck 235/70 R16 gumim eladó D1 felnire szerelve. Tavalyi vásárlás, kb 1000 km-t futottak. Középen kb 18 mm, a szélein 25 mm bordamélység. A felnikre egy festés rá férne, de amúgy jók. Az e-mailem publikus, az ára 120e.
Tévhit hogy az erősebb rugó majd megfogja a berugózást. Így csak egy kényelmetlen merev autód lesz. A gátló feladata ez. Ráadásul ha jó csillapítási karakterisztikája is van... Az előbbi "ledobott" autónál is jól megfigyelhető a gátló fokozatosan erősödő csillapítása. Ha hosszú a gátlód, tegyél a felütő bak alá távtartót.
Akkor jó:) Még nem teljesen vagyok tudatában, hogy LR-em van és néha elbambulok:) Sokáig motoroztam az LR előtt, olyan is előfordul, hogy motorosoknak meg integetek:D Mondjuk a Range-eknek meg a Freelandereknek hiába integetek, az esetek 95%-ában nem intenek vissza. Disco/Defit azért általában észre szoktam már venni:)
Első TF-ek (+2"-es rugó és +2" gátló van benne most): Murván, aszfalton, kicsit szar terepen, nagyon szar terepen max 10-20km/h teljesen hibátlan. A baj ott kezdődik, amikor mész a mezőnnyel 40-50-60-70-nel a terepen, és egyszercsak a balkerék elé benéz egy 30-40-50 centi mély, 1-2 méter hosszú luk.. Ekkor az történik, hogy a "túloldalán" a luknak, mikor odaér a kerék, a lendület egyből beüti a kereket, hidat mindent amíg a gátló véget nem ér (azt hiszem hamarabb ér véget a gátló, mint amilyen hosszúak az ütközők az alvázon) egy hatalmas csattanás kíséretében (s egy könnycsepp megjelenik az ember szeme sarkában, hogy az egyhetes gátlót éppen végzi kifelé).. Azt javasolták külföldi forumon, hogy erre az a megoldás, hogy keményebb rugót és állítható lengéscsillapítót (pl. King vagy Fox) kell betenni előre, akkor azt be lehet tekerni terepen nagyon keményre, és aszfalton meg lehet könnyíteni rajta.
Szerintem kap egy keményebb, 90-es +2"-es hátsó TF rugópárt előre, és megnézzük azzal hogyan muzsikál:)
Jut eszembe, valaki nem vevő a régi rugókra amik kijöttek az autóból? 110HD piros/piros, piros/zöld hátsók, és meg kéne néznem, de fehér/fehér, sárga/sárga festésű elsők rémlenek. Kicsit rozsdásak, de szerintem még nem halottak. [NRC8044, NRC8045, NRC6904, NRC6389]
A következő problémám lenne:Range Rover P 38 kézi váltós,nem kapcsol be a felező, hiába nyomom meg a kapcsolóját.Kézifék behúzva-kuplung benyomva (ahogy a könyve írja).A kapcsolón a lámpa villog,a műszerfalon két fogaskerék áthúzva ábra látható és kiírja hogy üres járat és felette egyszer high-egyszer low,de a felező nem kapcsol be,marad a normál sebesség fokozat.Ha elindulok vele pár mp múlva már nem villog a kapcsolón a lámpa és a műszerfalról is eltűnnek ezek jelek-kiírások.
Van valakinek ötlete mitől lehet ez?Amikor pár hónapja megvettem az autót,még működött.
Persze hogy felkoppan, másfélszer olyan nehéz az új gumid, mint a régi volt, sokkal nagyobb a rugózatlan tömeg, ráadásul használt, ki tudja milyen állapotú gátlókkal.
Fúú:) Elnézést, ha nem intettem vissza.. Lehet, hogy a verseny hevében nem vettem észre:D
Egész jó lett a futómű, a hátulja hibátlan, elől azért párszor felüt ha bénán kapja el tempónál az ember a lukakat terepen, úgyhogy ott még valamit okosítani kell.. Vagy hosszabb/keményebb rugó, vagy egy pogácsa alá, vagy nem is tudom:D Lehet, hogy dupla gátló kellett volna.. Bár ezért az évente egyszer-kétszeri terepversenyért lehet, hogy nem éri meg az exponenciálisan több plusz píz ami ahhoz a kb. +20km/h tereptempóhoz kéne. Mondjuk meglepett, hogy volt egy teljesen gyári DiD Pajero aki kb. másfélszer olyan gyorsan ment, mint mi, alacsony is volt és simán bírta az autója.. De megnyugtatás véget mondom, hogy egy D1 nyert:)
Azért jó kis hétvége volt:) ~500km terep, ~400km aszfalt, túlélte, sőt kiválóan teljesített a gép, ismét nagyot nővén a szememben:) Itt-ott még a színe is látszik:D Pl, az vezetőajtó bal-tetején:))
Szia "mados" szaktárs! Méltányosnak találom az árat a "legó-készletért". Ha nem most rántott volna le az ügyvédem egy kisebb lakás árával, akkor még el is csábulnék!
Ha jól sejtem, akkor az E39 vasblokkját szeretted volna beépíteni a P38-ba, manuális váltóval. Ha ez egyszer sikerül (sikerült volna), akkor biztosan nem akarod majd eladni! Az elmúlt napokban volt szerencsém látni, szagolni, kipróbálni egy ilyen paripát. Baromi jól áttételezett váltó, kultúrált motor, meglepő teljesítmény jellemezte. Amikor a tulaj megmutatta, hogy mit tud forszírozott üzemmódban, alig kaptam levegőt! Csak a vicc kedvéért mellé álltam a TDV8-cal, de 120-ig nem tudtam lenyomni.
Szóval nem kispályás egy ilyen jól megépített P38. Rengeteg munka, egyedi megoldásokkal.
Menesztőtárcsákból szerezz be néhányat, azok előbb tőrnek, mint a féltengők, viszont sokkal könnyebb cserélni, illetve aprópénzbe kerül. Ezért szokták szidni a Defit, hogy ez a tárcsa eltörik, de szerintem ez egy jó dolog, ha fogást talál a kerék valami törni fog. Lehet erősített féltengelyt bepakolni, akkor a váltó fog törni, az mennyivel jobb?
Jarmu vasarlas elott allok,illetve ha befejezodik az epitkezes.P38 vagy Disco lesz az aldozat automata valtoval.Hetvegi autonak lesz hasznalva.
Viszont szeretnek egy kis segitseget kerni toletek.Vasarlas elott szeretnek egy P38-t kiprobalni beules szempontjabol.Ezert keresnek olyan P38 tulajt akinek legrugos futomuve es elektromos ulese van,Pest megye deli reszen(Erd,Csepel,Budaors,stb)aki megengedne hogy kiprobaljam az autojat(csak beulnek).Hogy miert azt email-ben elmondom.Email cim publikus.
Idő,hely és ráfordítható pénz hiányában meg kellene válnom egy projekt állapotban lévő RRP38-tól,illetve a hozzá tartozó alkatrész halomtól.Amit tudni kell róla : '97 novemberi 2.5 Td,manuális váltóval ,300000 km-t futott,rendezett magyar okmányokkal(jelenleg forgalomból kivonva),sötétkék metál,vajbőr belső,18" felnik,még légrugós,3.5 tonnás vonóhoroggal.Jelenleg üzemképtelen,a motor és a váltó kint van a kocsiból. Jár hozzá egy donor ex svájci 4.0 HSE motor-váltó nélkül, gurítható állapotban,eleje törött volt,ocsmányúl lett megcsinálva,az alváz eleje a kormánymű előtt le lett vágva. Belseje komplett,de elhasznált. Jár még hozzá egy BMW E39 530D motor komlett indítható állapotban(csak a lendkerék hiányzik),a vezérlőjével,magasnyomású ac-val. Az eredeti autóhoz megvettem a vadiúj víz-és klímahűtőt,a cooler hűtősnél rendbe lett téve. Az egész cuccért 750000 Ft-ot szeretnék kapni,alkudozni az autók mellett állva tele zsebbel lehet..Az adataim publikusak a nevemre kattintva,képeket e-mailban,vagy whatssappon tudok küldeni. Köszönöm,hogy végigolvastátok!
Csak ha esetleg érdekel valakit, erősen tervben van egy kb. 2 hetes Albán túra, 2017. június 23-24 környéki indulással, részben sátras/vadkempinges, részben panziós szállással, mikor mi sikerül. Nem rohanós, nem Tirana, nem tengerparti láblógatós, hanem elég vegyes, tengerpart is lesz, hegyek is, dél is, észak is. Email publikus.
Discovery 2 immobiliser műszerfali LED-nek hogyan kell villognia? Eddig sosem figyeltem meg, az autó jön megy megáll indul riaszt ha távirányítás nélkül csak kulcs nyitja. Tehát ez rendben is van. Távirányítóval bezárom, pár másodpercig villog sűrűn, aztán átvált ritkább villogásra, villog így kb. 10-et majd villog duplán aztán 8-10 másodpercig semmi, majd megint villan 4-5 X aztán megint nem , megint duplán, összevissza. Ez gyárilag ilyen? Vagy próbál velem kommunikálni? :)
Vadi új küszöb/fellépő L322-re. Kell valakinek? E-bay-en keresztül vettem a tengeren túlról. Nem jelentkezett érte a megrendelője. 150-et fizettem érte, valamennyit szeretnék viszont látni belőle. Fotót csinálok, ha elállt a vihar.
Cikkszám szerint stimmelnie kéne, bár láttunk már furcsa dolgokat:) Végül új rúd megoldotta a dolgot, hála égnek volt a közelben polcon és az ára is kedvező volt szerencsére. Nagyon durván rozsdás / deformált volt a régi..
Hétvégén megyek erre a Budapest-Bratislava Rally rendezvényre, és örülök, hogy végül ki tudom cserélni ezt is és nem a régi rudat/gömbfejet kell visszarakni, ami bár valószínűleg kibírta volna a hétvégét, de legalább most eggyel kevesebb dolog miatt kell csak aggódnom (így is lesz min:D)...
Sajnos a felsorolt elvárásoknak, ebben az ársávban nem tudok autót ajánlani. Persze ez nem jelenti azt, hogy esetleg némi szerencsével nem találsz te magadnak. Sok sikert kívánok a keresgéléshez.
Az alföld közelebbről mi? Én szoboszlói, szívesen mutatok neked egy D3-t ;)
Ha van benne hátul is zár, akkor zárható (nem túl gyakori, feláras extra volt). De igazából nem te zárod egyiket sem, hanem ha a rendszer úgy dönt, hogy zárni kéne, akkor zár. Ráadásul ezek nem ilyen KI vagy BE zárak, hanem szabályozható zárásúak. Amúgy van az autóban fékdifferenciál is (a kipörgőt megfékezi), szóval ha nem a sárban ölés egész nap a cél, akkor azzal is bőven el lehet lenni.
Az a vicc, hogy nekem majd minden alkatrész megvolna, csak képtelen vagyok roncsolás nélkül leszedni. Anyjáig áztatom csavarlazítóban, ütögetem, imádkozom, de legalább egy csavar eltörik. A torony csavarja, amelyik nem tört el az meg elnyalódott (már eleve olyan volt, előttem elintézte már valaki), lehetetlen volt kiszedni, Hidegvágóval kellett elvágnom :-D (fő cél a lengéscsillapító és a rugó kinyerése volt), így most, ha kelleni fog, akkor vehetek újat úgyis megérdemli, bár tényleg nem egy nagy összeg, de, ahogy említetted sok kicsi sokra megy.
És ez csak a donor volt, ahol törhettem-zúzhattam, hisz a főbb egységek kiszedése volt a cél. De rá se merek gondolni, hogy a járgányomon is tördeljem a csavarokat :-D. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden elismerésem azoknak a szakiknak, akik ilyen öreg vasakat szerelnek. Hiába tudnám elvileg én is megcsinálni, de épp ezekért a dolgokért (amit sok-sok év tapasztalatával szereztek meg) fogom szerelő kézbe adni a vasat. Ha ők törnek legyen az ő gondjuk :-D
És külön vicc, hogy combosabb csavarokat is különösebb erőfeszítés nélkül török el (tán nem kéne majd 2 m-s kerítéscsövet használnom hosszabbítónak?).
Ezekből a kopó cuccokból én is mindjárt újat rendeltem (pár ezer forintos tételek, persze sok kicsi sokra megy), mint az a gyűrű amiről beszélsz elől, rugótányérok, rugóbefogó lemezkék. Ezúttal persze semmi nem tört el:D De ha nem lett volna ott kéznél, tuti minden második csavar beletörik / menet lenyalódik.
Sok hasznos dolgot olvastam az utóbbi napok(viharos) hozzászólásából,de ha valaki írna D3 tapasztalatiról,akkor nagyon hálás lennék:)
Vásárláson töröm a fejem jelenleg ,egyelőre harmadik autónak szánnám(a másik kettő céges) illetve ha sikerül a következő baba akkor a feleségemnek amíg itthon lesz vele.Mellette alföldi "terepen" is használnám mivel itt helyben van egy apróvadas tagságom vagy alkalmanként egy-egy hajtásra is elmennék ahol normális út van meg nem benőtt utak....
Alkalmas szerintetek erre ez az autó vagy sérülékenyebb és drága egy ilyen vegyes célra...Az asszonynak biztos jó lenne mert egy nagy és biztonságos tank:D
2006-2008-as évjárat fér bele a budget-ba ahogy néztem.
A másik opció pajero ,mivel annak van hasonlóan jó összkerékhajtás rendszere.....
Apropó!
A D3-ban a központin kívül a hátsó difi is zárható?:)
Én úgy tudtam beazonosítani a rugókat, hogy kivett, terheletlen állapotban (feltételezve, hogy nem gizdult el nagyon a gyári állapothoz képest) megmértem a magasságát és a rugót alkotó rúd (nevezzük így) átmérőjét. Ezután a britparts oldalán kikerestem, hogy van-e egyezés. Voila, volt úgyhogy nagyképűen ráfogtam, hogy akkor az az :-D
Ez gondolom csak a sárga britparts-os cuccokra jó, mer az oldalon csak ahhoz van adat.
Én is tervezem a +40mm előre szintén csörlő miatt. Csak előre félek a szereléstől, mert minden csavar törik. Pl a donorból képtelen voltam roncsolás nélkül kivenni a lengéscsillapító torony (vagy mi a cöcc) alól a lemezkét amire a tartó csavarok vannak hegesztve. Hiába fújtam telibe csavarlazítóval törtek rendesen. De ez legalább különálló egység (veszek is előre kettőt :-D). A hátsóhídba is beletört 2 csavar, na az már nagyobb gáz.
Apropó megvan miért nem tudtam levenni az alufelnit. Az egyik kerékcsavar alól hiányzott a kúpos alátét és a csavar kajakra meg volt húzva (gondolom géppel).
Szóval nem tudom, hogy most valójában milyen magas, és hogy milyen a 0" emeléses, tehát az alap Defi - hogy ami rugókat kivettem az már emelt volt, vagy sem.. Le lehet ezt valahogy mérni? Hiába mérem az előző rugókat, ki tudja hogy az milyennek számít. Mert ha alátolok most még mondjuk 2" pogácsákat, akkor ki tudja, hogy az +1, +2, +3, +4 inch lesz-e végül az "alaphoz" - jelentsen ez bármit is képest.
Én előre betettem a +4cm-es rugót, már nem emlékszem, hogy milyen keménységűt, de biztos, hogy valamilyen közepest a csörlő miatt, hátul meg minden maradt a régiben. Definél egyszerű a képlet, ott simán elfér bármilyen kerék, nem kell faragni semmit. Az emelés előre azért került be, mert nem tudtam végigkúszni a kocsi alatt, a kormányművédő páncél lemez miatt, meg jobban is néz ki így ;)
Érdekes dolog egyébként ez a +2" emelés:) Kicsit reklámfogás szagú, mert:
Nem tudom, hogy Disconál/90-es Definél hogy van, de a 110-es Defi gyári hátsó rugója pl. 16.02"-es és 330 lbs/in kemény - azaz 407mm-es. Az első meg 15.13"-es, azaz 384mm-es, 215 lbs/in-es.
Ehhez képest akár a Britpart sárga HD +2" lift rugó, akár a Terrafirma +2 lift rugók az alábbi sávban mozognak:
DA4202 - 390mm, 230lbs/in (tehát 6 mm-rel hosszabb a gyárinál, és 15 lbs/in-el nehezebb)
TF018 rugó (medium) is ugyanezt tudja.
DA4206 - 445mm, ~280lbs/in, tehát 38mm-rel hosszabb, mint a gyári, viszont kicsit puhább
TF019 rugó (mdium) 435mm, 300lbs/in, tehát 28mm-rel hosszabb, mint a gyári és szintén kicsit puhább.
A valóságban ez úgy néz ki, hogy gyakorlatilag az eleje semmit nem emelődött az autónak, a hátulja meg kb 1 centit:)
De még ha a legdurvább, legkeményebb rugókat tolná alá az ember, akkor sem jönne ki a +2" a gyárihoz képest - nem tudom mihez mérik.
Ezért is lehet az szerintem, hogy van akinek a +2"-es emeléstől nem változik semmi az autó viselkedésében, megússza a gyári kardánokkal, rudakkal, és van akinek meg igen (mert pl a 90-es Defiben könnyebb/rövidebb rugók vannak gyárilag).
Sziadztok,tudnatok esetleg segiteni? Tul kemenyre sikerult a spiralrugo szettem es szeretnem kevesbe kopogosra cserelnem. Hol tudnek vasarolni 4db rugot ,ami esetleg lagyabba es kenyelmessebbe tenne az utazast?koszonom a valaszokat
Van valami trükk a kormányösszekötőhöz? Amelyik a két kereket köti össze.. A végeket már kiszedtem, az egyikbe az újat betekertem, de a másikba nem tudom betekerni, megakad a menet kb 10-15 fordulat után (balmenetes, tudom:)) A régi gömbfejet meg bele tudom tekerni.. Gondolom tropa a csőben a menet, de hátha van valami praktikra rá..
Egyenlőre az első rugó megvan, a hátsó elkelt, mert Tie mester szerint túl kemény lett volna nekem. Egyenlőre maradnak a régiek hátul, majd idővel cserélem őket is. Az első csak azért volt kérdés mert majd egeret szültem, amikor megemeltem az új lököst, amit szánok a vasra :-D és még csörlőt és + aksit is szánok bele.
Mindenesetre jövő héten megy karosszériáshoz a taliga. Egy darabig nem fog hajtani :-D. Lesz is hiányérzetem rendesen. De legalább a nyári béri bulira már kész lesz.
Kérdésem, ha lebányászom a gyári első lököst a D1-ről és felmegy egy off-road lökös+csörlő kombó és egy plusz aksi a csörlőnek, akkor bemehet-e előre egy 230lbs/in +40mm emelésű rugó kompenzálni a jelentős súlytöbbletet. Hátra nem kerülne emelés. Életképes-e így vagy egy erősebb normál első rugó a megoldás?
Na, mosmá' megmaradsz, látom, elkapott a gépszíj, megy már az autó kényeztetése, új papucsok, új felni. Igaz ezt a pénzt elkölthetetted volna valami megjavítására is, de jóvanazúgy. :) Így megy ez, egyszercsak észrevétlenül elgurul a gyógyszer, és nincs megállás. Jóravaló bolond Land Roveres lett belőled is végre valahára, örömmel látom. :))
Nem a pártvezérek hibája volt, hanem a Csepel-é. Egy Csepel-t 76eft volt a ZIL meg 35eft
szervókormány stb. aki vezetett Csepelt ( már sokat ) vagy az miatt rokkant le (sokan voltak, a kuplung miatt), sose sírta vissza. Még az utazó cirkuszosok (szinte mindnek dolgoztam a Csepel miatt) is azonnal kidobták, ahogy jött az IFA.
(nem biztos, hogy jól emlékszem a számokra, de nagyság rendileg jó, a ZIL a fél áron volt)
Én is hasonlóképpen vagyok, amikor a BMW-ből bámulom az LR pilóták járgányait. Biztosan gondolják, hogy: "- Hülye béemvés, mit bámulsz? Vegyél magadnak rendes autót!"
Szerencsére nem kell sokat béemvéznem mostantól, mert teljesen összeállt a TDV8-as. Jónak találom ezt a vasat.
Szóval integetek és vigyorgok továbbra is minden LR tulajnak! Ha úgy hozza a sors, akkor beállok én is a kirándulós-túrázós csapatba.
Nem mert sztem én voltam az és én is intettettem..
Még jó, hogy azzal voltam a Lexusbol kapálozhatnék ítéletnapig 😁Bár ma volt nagy offroad felvonulás az M3 on Budapest felől svájci német osztrák Pinzgauer6x6 ok Egy SVÁJCIPiros D1 mellé beálltam először csak nézte mit akarok a tetőablakon mutogatva aztán megértette,hogy én is LR és vagyok csak most a japánt hajtom😂😁
Kényesen ügyelteka pátvezérek,hogy ami jó az elkell rontani.A mocsár Krazt nagyon megszerettem,Az Ural nem jött be,igaz daruval rakétával nem lehetett szabadon finceregni. CSörös Zil trélertengelyeit a mocsár közepén Búvárkundként kellett bekapcsolni.Mire is jó tsz.örmester kocsiparancsnok.
Én máshogy emlékszem, mikor több Csepel nyomult valahová akkor küldtek velük egy Ural-t vagy Krazt, hogy húzkodja őket, de mindegy.
A túra meg Tibetben volt 56.aug.24-én indult ( Lancsauból).
A Kinai ZIS150 volt a nyerő, igaz a Csepel 2. Az hozzátartozik, hogy ezek HD420-s külön erre fejlesztett Csepelek voltak amik soha nem kerültek sorozatgyártásba.
Én 300eft ért vettem, és vettem hozzá 250eft-ért még 2db-ot, hogy legyen alkatrész.
Alkatrész?
Évente kellett vizsgára vinni, de úgy vittem az ahogy volt( mert OT-s volt), én nem szerelgettem.
Lábon hoztam haza ( Németből ), és pár megszakiton kívül nem kellet soha semmi, azután az se mert vettem bele egy tranzisztoros gyújtást.
Mire?
Lakó autónak használtam, 2mx1,4m ágy volt benne(keresztben)hűtő szekrény, napelem a tetején, stb. Ugyan arra a munkára mint amit most a LR-l csinálok.
Csepel nem lett volna jó az erdőbe mert nagyon nagyon nagy, stb., stb., meg én nem is szeretem, sokat küzdöttem vele, úgyis mint gk.vezető, úgyis mint autószerelő (műhelykocsin (is) voltam az utolsó cégnél ahol akkor csak Csepel volt, az Áfor-nál).
De a szabályok miatt nem tudtam tovább tartani. (1mft adtam el a 3db-t, délelőtt felraktam a Hahu-ra délutánra elvitték)
1982 ben a Néphadseregben mocsárgyakorlaton Csepi műhelykocsi huzigálta ki az orosz nagyvasakat. Olyan vót mint a szorgalmas hangya.Gyütt - ment oszt fogytak a ragadványból. Nekem 5 tengelyes csőrös zil jutott,rakéta szállító. 5 hajtott tengellyel elsüllyedve,féllábszárig érő lében ücsörögtem benne ,mig Csepike meg nem érkezett és csigasebességgel kihúzott. Itt a mese vége , fuss el véle.Kinában is levert mindenkit asszem 58-ban.
Nem állítottam, h a Csepel a legjobb és h nincs is nála jobb.....egyszerűen csak azt mondom, h egész jó, jól használható.....és ami a lényeg, h ugye arról beszélgettünk, h szegényes a keret, valami olyan kellene ami nem drága.
Az Unimogot csak nagyvonalakban ismerem, Te viszont mindkettőt, így elfogadom a véleményedet, h jobb az Unimog...... bár gondolom, h előnyök-hátrányok vannak mindkét gépnél, szal ez is -mint annyi minden...- nem egyértelműen fehér vagy fekete. Mi a felhasználás célja, mennyibe kerül az alkatrész stb. millió szempont van.
Range Rover P38 2.5 típusú, manuális váltóval felszerelt (kizárólag kitűnő állapotú) autót vásárolnék saját részre. Akinek van eladó, aki ismer olyat, akinek van eladó, kérem jelezze (itt, vagy a furgon.nemzetkozi@gmail.com címen) Előre is köszönöm!
Inkább beszéljünk arról, hogyan lehet úgy betenni a szelepfedél dekni tömítést, hogy a végé tömítsen is? Tömítő pasztával, vagy ültessek a motorra egy elefántot?
Azt viszont ő (meg mindenki más magának) dönti el, hogy hogyan reagál egy-egy kommentre. Pl. dönthet úgy, hogy köszöni, nem kér a fröcsögésből, és eltanácsolja azt, aki a kocsmaasztalra hugyozik.
Nem tudom, miért gond elolvasni amit írtam. Nem én döntöm el, hogy ki mi mit ír ide, én csak azt írtam le, hogy nem vagyok kíváncsi (és ezzel gondolom nem vagyok egyedül) az egymás cseszegetésére, siránkozásra, part nélküli szarozásra. Arra ott a találkozó, mindenkit meghallgatunk, segítünk egymáson, magánéleti problémákról elbeszélgetünk, de ez a fórum elsősorban a technikáról kell(-ene) szóljon.
Itt profik és lelkes amatőrök vannak, akik szeretnék életben tartani szerkezeteiket és minél többet használni, kell ennél több?
Kis csacsik:)) A szabad véleménynyilvánítás azt jelenti, hogy szabad olyat mondani ami egyezik a többiek véleményével, nem azt hogy bármit szabadna mondani (holmi butaságokat fáradt LandRoverekről, cöh):DD
A közel jövőbe mehetnénk egyet. Mondjuk amerre a múltkor+M31 mellett az dimbes-dombosnak néz ki,és érkezés a már jól bevált helyre e..kertes fölött.Na?
Rakd be az egyiket, és próbáld ki, hogy a híd koppan fel előbb a felütközőbakra, vagy a gátló állítja meg a hidat hamarabb (mert túl hosszú).
Egyébként ha nem mész ezerrel a földúton, meg százzal bele az árokba, hogy összecsapkodd a gátlót úton-útfélen, akkor tedd bele nyugodtan, nem fogod megölni.
Ezt a 4025-öst nem raknám bele a hétköznapi autóba.
360lbin erősségű rugó.
Ez kurva erős. A gyári rugó fele ilyen erős kb, ez iszonyú kemény rugó.
Magas lesz vele az autó, az nyilvánvaló, de ki fogja rázni a beledet.
Tudom, nekem ugyanilyen erejű rugóm van a hosszú range-ben, ami 2850kg, ergo nagyobb sokkal a rugózott tömege, mint a te autódnak, és én sem szerettem vele az autót, én is kicseréltem egy hosszú, de puhább rugóra.
Olyan erős az a rugó, hogy hátulra betéve simán belerakhatsz egy tonnát, és még mindig rugózni fog, de üresen a fogtömésed ki fog esni.
Nem nagy kunszt belerakni, két óra alatt kész vagy vele, próbáld ki, menj egy kört, de én azt javaslom, ha emelni akarsz, akkor inklább olyat keress, aminek az üres hossza 42-43cm körül van, és nem erősebb 250-280lb/in-nél.
Érdemes lehet megpróbálni elcserélni angolokkal egy pár 4202-re előre, és egy pár 4203-ra hátulra.
Ez a rugó hátulra is kurva erős, ha előre beraksz ilyet, akkor tényleg gyilkos lesz, úgy fog ütni-vágni a futómű, mintha tömör vasdarabok lennének a rugók helyén.
A gátlók faszák, azokat rakd be bátran, azzal nem ártasz, sokkal feszesebb lesz kanyarban is az autó velük, mint a gyáriakkal.
És nézegetem az alját mi az, ami nem gyári. Ez elvileg egy osztrák versenyautó volt, úgyhogy lehet mindent kicseréltek, ami kellett. Csak sajnos kevésbé értek hozzá :-D mit is kell nézni. A netről próbálom összeszedni az infókat. A fékcső pl tuti cserélve van hosszabbra. Azt még megnézem, hogy a panhard rod állítható-e (Adjustable Panhard Rod). Az ütközőbakok is cserélve vannak az erősebb narancssárgára.
Kérdésem arra irányulna, hogy érdemes e ezeket egy olyan autóba berakni, ami évente max 4-6 terepes progin venne részt, egyébként közúton használnám.
Többféle módon lehet emelni az autót, de ahhoz, hogy tiszta legyen, pár dolgot tisztázni kell a tekercsrugókról.
A rugónak a magasságát (menetszám) is lehet változtatni, meg az erősségét.
Ha magasabb, hosszabb rugót fogsz, ami ugyanolyan erős, mint a rövidebb, akkor végeredményül puhább rugót fogsz kapni.
A rugó erejét úgy a legkönyebb megérteni, ha elképzeled, hogy a rugót kitekered, egyetlen hosszú rúddá. A magasabb rugó hosszabb rúdból van, ergo nagyobb erőkarral csavarod, amikor terheled. Ha két rúd ugyanolyan erős anyagból van, akkor a hossszabb anyag jobban el fog hajolni ugyanakkora terhelésre, hiszen hosszabb erőkarral lóg rajta a súly. Ugyanígy működik a tekercsrugó.
Ha ugyanolyan erős, de hosszabb rugót fogsz, akkor a végeredmény egy puhább rugó lesz, ami az üres magasságához képest jobban összenyomódik az autó súlyától, mint a gyári rugó, viszont kirugózáskor messzebb tudja engedni a hidat.
Ha ugyanolyan hosszú, de erősebb rugót fogsz, akkor terheletlenül magasabb lesz az autód (hiszen kevésbé fog összenyomódni), viszont kirugózáskor nem fog tudni nagyobbat lépni, mint a gyári rugóval (sőt, extrém esetben akár még kevesebbet is, hiszen egy bazierős vastag rugót a híd saját súlya nem fog tudni annyira széthúzni, mint egy gyengébb, puhább rugót).
A harmadik lehetőség, ha erősebb, ÉS hosszabb rugót raksz be. Akkor a terheletlen magasságod is nagyobb lesz, és nagyobbat is fog tudni lépni az autó, mint a gyári rugóval.
Terepre a legjobb megoldás, a valamivel erősebb (nem extrémen erősebb), és hosszabb rugó, mivel így az alapállás is magasabb lesz, meg lépni is nagyobbat fog az autó.
Az első változat is jó lehet, ha mázlid van, és létezik a világban olyan, puha, de hosszú rugó, amivel az autó alapállása ugyanolyan magas, mint gyárilag, de nagyobbat tud lépni, akkor a kardánszöged nem nagyon fog változni, nem fog jobban fogyni a kardánkereszt.
De ilyen a legritkább esetben van, és nem is érdkel senkit, hiszen emelni akarjuk az autót.
Ha már emeled az autót (azaz erősebb, és hosszabb rugót raksz be), akkor mindenképpen fog változni a kardánszöged, hiszen az alapmagasságod nagyobb lesz.
Mivel a lengőkarok merev rudak, ezért úgy képzeld el, hogy kirugózáskor a hidad egy körív mentén mozdul el, ezt próbálja lekövetni a kardán.
Ha emelsz az autón, akkor a kasztnihoz képest messzebb lesz a híd, elmozuld a köríven lefelé a kasztnihoz képest, így eleve mindig nagyobb lesz a kardánszög. Ezért fárad jobban a kardán az emelt autón, hiszen nonstop többet kell dolgoznia, meredekebb szögben törve, mint amire gyárilag lett tervezve.
Arról meg még nem is beszéltünk, hogy az emelésnél elmászik az utánfutásod is, ezért mennek szarabbul egyenesen az emelt autók. Mivel az utánfutást a függőcsapszeg hátradőlése szabja meg, amikor a tengely kitéríted a lengőkar által megszabott körív mentén lefelé, a függőcsapszeg is egyre kevésbé fog a függőlegeshez képest hátradőlni, így csökken az utánfutás.
Ezt szokták korrigálni a castor-correction lengőkarokkal, ami a végén meg van törve hogy az emelésből eredő csapszeg-dőlést visszaigazítsa.
Persze ezzel még jobban gyilkolni fogja a kardánt, de hát valamit valamiért. :)
Az, amikor pogácsázva emelnek, az nem igazán jó megoldás.
Azzal a rugózáson nem változtatsz, nem lesz nagyobb a rugóút sem felfelé, sem lefelé, csak lejjebb tolod a hidat az autótól. Illik hozzávinni lefelé a felütköző gumibakokat is, mert különben szétvered a lengéscsillapítókat, meg a rugókat is elég hamar, egyik sem szereti, ha teljesen összeütik őket.
Olcsó megoldás, de nem igazán a legjobb. Monduk a body-lift-től még mindig sokkal többet ér. :)
Új kérdésem lenne, de előre leszögezem nem vagyok műszaki zseni, úgyhogy kéretik irányomban gyógypedagógiailag hozzáállni :-D
Akkor lássuk csak:
Ugyi az emelés azt jelenti, hogy az alap méretnél nagyobb rugót teszünk az ótó alá (vagy emelőpogácsát az alapméretű rugó alá) és ehhez passzoló lengéscsillapítót, plusz, hosszabb fékcsövet.
Ha ez így van akkor a kardánkereszt "gyilkolás" az attól van e, hogy így megnövelt rugóút miatt nagyobb kitérést tehet a híd? Azaz az egész híd, kerekek miskulancia nagyobb mozgásteret kap. Hisz a nagyobb rugóval csak a kasztnit távolítjuk el jobban az alváztól, állásnál elvileg a kardánszög ugyan akkora, mint kisebb rugóval. A változás "csak" a megtehető rugózásban érhető tetten. Azaz, ha egy ilyen emelt kasztnival nem terepen közlekedünk akkor a tevés ringatózást eltekintve nem gyilkolódik a kardánkereszt , csak terepen használva a nagyobb rugózás, mozgás miatt?
Jól gondolom?
Következő kérdés az 50mm azaz sacc/kb 2" emelés az soknak számít? Mi van, ha egy ilyen emelés alatt a normál 205/80 R16 gumi van (eltekintve attól, hogy hülyén mutat :-D). Mi az a gumiméret, ami a 2"-os emelés alá még befér úgy, hogy nem kell a kerékjáratnál a kasztnit vágni és életképesebb terepen, mint a 205/80 R16 gumival?
Azért boncolgatom a kérdést, mert rendelkezésemre állna egy ilyen 2"- emelés és gondolkodom (most nagyképű voltam) mitévő legyek vele. Nem sokkal ezelőtt már kérdezgettem a nagyobb méretű gumikról és mondtátok, hogy mennyire változik a menettulajdonság. Mi az a gumiméret, aminél még nem csal sokat az óra és nem jelentkezik a "gyengülés érzet"?
Előre is köszi a segítséget (remélem a hátsó kerekem azért hajtani fog :-D)
Igen, mi ezért váltottunk a Csepelről Land Roverre.....
Igaz ha a tréleren húzom magam után a nagy súlyt, akkor a szerelvény terepen sokkal tehetetlenebb mint a Csepszi, ami nem vontatta, hanem "magán" vitte a súlyt + volt egy igen komoly csörlő is rajta ha kellett.
Azonban ha vki nem súlyt akar szállítani vele, hanem mondjuk egy híradós vagy műhelykocsi felépítménnyel eredeti gyárira visszaépíti, levizsgáztatja old timernek.......
old timerekre is fizetni kell útdíjat??
Így tereptúrázásra, kirándulásra stb. használható lenne, hátul a felépítményben meg be lehet rendezni egy komplett szobát is akár ;-)
Ha igen sok pénzem és időm lenne, én ilyennel járnám a világot:
Hát nem egy kényelmes-ergonómikus szerkezet az biztos! ;-)
....de van nagyon sok pozitív tulajdonsága is amelyek miatt én nagyon kedvelem. Nyilván mivel tgk. ezért nem hasonlítgatjuk egy Landihoz, másról szól a kettő.
Pusztán példaként hoztam fel arra, h ha vki visszasírja a régebbi technikákat meg a tgk-t, akkor egész kevés pénzért még mindig lehet találni keveset használt példányokat. Szerelni egyszerű, keveset fogyaszt, alkatrész olcsó, terepképessége kiváló (komoly csörlő van rajta, elöl-hátul hajt egy kerék+hátul egy mechanikusan zárható difi van), Nyíregyen a katonai bontóban gyári konzervált, kalodás blokkok is vannak még.... tehetsz rá platót vagy igény szerint lakó felépítményt, ki mit szeretne.....
Le kell vizsgáztatni oldtimernek, úgy a fenntartása se vészes.
Csak azért mondom, h ha vki nagyot csalódott a Landiban, és visszasírja a régi világot, akkor egész korrekt áron építhet magának egy ilyen gépet.
Hát az attól függ, mennyire vagy túsz? Sörhöz hozzáférsz e...
Azé nemgyenge adok kapok alakult itt ki míg nem érkeztem benézni. :) Lesz ebből verekedés is, vagy csak szájkarate? :)
Ne toljátok túl, úgysincs igaza senkinek :D
Egyedi igények, mindenkinél egyedi látószög, egyedi megítélés, stb.
kár azon agyalni jó e a landrover, vagy nemjó. Kinek mit az hogy jó.
Ellenben, hogy jót is említsek, tegnap este nagyon mini tali keretében találkoztunk ak.negyvehét márkatársunkkal. A friss akácvirágtól illatozó erdő közepében elbeszélgettünk pár órát.
Remélem sikerül majd másokkal is találkoznom ha már jobban üzembiztosabb lesz a verda és eljutok valami nagyobb talira.
(végre még valaki, aki az internetes közösségeket kocsmának tekinti. Engem hülyének szoktak nézni, hogy pl. miért nem teszek ki képet a faszbúkra a családról, meg ilyenek. Hiába mondom, hogy a kocsmába se hordom őket, nem értik...)
Szerintem meg ez úgy működik, hogy ha van egy kocsmában egy asztaltársaság, akik ott vannak évek óta, és bejön valaki, és újonnan leül az asztalhoz, akkor ő igazodik a társaság szokásaihoz.
Nem fórum téma, de a buzulásról jut eszembe: tegnap véletlen találtam egy cikket, és eldobtam a villáskulcsot! Akit nem irritál a téma, az keressen rá a Magyar Medve Klubra. Nagyon ott van a szeren - rögtön hánysz!!! Hirtelen el is határoztam, hogy lecserélem a nicknevemet Tündérmackó-ra! Bár ez a Lover is elég feminim, de hát szeretem a szójátékot, és ez jutott eszembe. Viszont elég szőrös vagyok, meg mackós is, de homofób is egyben... Akkor most mi legyen?
mindenkinek lehet rossz napja ez tény és mivel írásban mennek a dolgok még a poénos hangvételt is nehéz átadni.
Én 2 éve birtoklom egy landit, ismerek jó szerelőt, de amit lehet megcsinálok magam. Szerencse, az alkatrész ha kintről jön, akkor nem is annyira drága.
Sajna nekem is úgy megy, hogy összerakom, aztán eladok dolgokat és a bevételt ráköltöm, mint most a Discoverer gumit (majd ha elkelt).
Szóval örüljünk azért ezeknek a járgányoknak, mert 30 év után is szépen működnek terepen is.
Nem láttad még face-to-face (szemtülszembe)... Én már igen! De nem mennék hozzá feleségül...:))))
Hajrá druszám (detki)! Üdvözöllek a klubban!
Még valami: Két évvel ezelőtt 500-ért vettem a jégvert benzines P38-at. Eszemben sem volt LR-t venni, egyéb okok miatt viszont kellet egy jó nagy benzines, és ez éppen kapóra jött. Olcsó volt és a "szomszédban" árulták. Beindult, haza tudtam vele kocogni, volt rajta műszaki - nekem nem kellett több. A feleségem először megijedt tőle (neki az A-osztály az etalon). Azután beleült és megjegyezte, hogy milyen kényelmes és tágas, és végre ki tudjuk vinni a kutyákat az erdőbe. (?????) csodálkoztam a derülátásán, ugyanis én nem voltam meggyőződve arról, hogy 30km-nél távolabbra probléma nélkül elindulhatok a vassal! Azóta telt-múlt az idő, és csak nem akar tönkre menni (apróbb szívásoktól eltekintve - amelyekért elsősorban magamat okolhatom).
Szóval össze barátkoztunk a márkával és a típussal. Olyannyira, hogy most frissítettem egy újabb modellt, amiért valószínű megint feljelent a konkurencia - ha az X3-asért feljelentett, akkor ezért rámküldi a TEK-et. De lesz@rom: amíg engedi a sors, addig szeretnék "jó bőrben" élni!
És még valami: Jártomban-keltemben néha szembe találkozok egy-egy P38-cal. Legutóbb Tiszaújvárosban a MOL kút közelében a négysávoson. Szerintetek nagy gáz, ha integetek és vigyorgok, mint valami elmeroggyant?
Sziasztok bocs csak van egy kis nyugi és szeretnék egy saját történetet megosztani a munkámhoz kellet egy kisteherautó keresgélés után egy 2005-ös iveco dailyt vetem kategóriája legjobbja szerintem egy hétig teszteltem első munkanapunkon injektor lámpa kigyúl egy henger elmegy szabira újra indítás csak pillanatnyi elmezavar sajnos nem hiba pár kilométer után vissza jött haza szenvedtem útközbe két szerviz is megnézte a gépháztető felnyitása nélkül a hibát feltárták a injektor vagy annak elektronikája 400.000-600.000ft ajánlat rögtön sokkot kaptam délután összes is merőst végig hívtam barátom közbenjárásával öreg szaki telefonon megsúgta a olasz típushiba az elektromos csatlakozóban a lábak ki lötyögösödik tanács egy tővel piszkáljam meg bejött azóta 20.000km-tert tetem meg szerencsém volt talán de mi lett volna ha az első szervizben otthagyom? nem csodálom ,hogy sok átlag ember megutálja az autóját sajnos a szervizek is tehetnek róla lehet ,hogy nem szándékoson tisztelet a kivételnek.Magyarországon nem azért járunk 15-25 éves autókkal mert minden ki imádja a veterán autót bár én igen csak sajnos míg nem vagyunk teljes értékű uniós állampolgárok addig ennek is örülünk.Az ember anyagi helyzetéről annyi a véleményem 18 évesen egyedül maradtam szüleim diplámás becsületes emberek voltak -800.000ft-tal egy szolgálati lakásba megtűrve kezdtem van 4-5 szakmám ma van egy normális átlagos anyagi háterem egy szép családom két gyerekem semmi hitel egy kis paraszt házunk az anyagi helyzetünk nem mindig rajtunk múlik egyik főnököm több szász milliója van neki és szüleinek is nem értette mikor beszélgetéskor elmeséltem milyen éhesen üres zsebbel lefeküdni egy nyelven beszélünk csak nem egyet további szép estét.
Sziasztok előre is elnézést kérek nem szeretném ismeretlenül osztani az eszet sajnos személyesen nem ismerlek titeket béri találkozóra nem tudtam elmenni de remélem a legközelebb eljutok a családdal,napi szinten próbálom követni a fórum életét én segítőkésznek ismertem meg a csapatot,köszönöm a p38-as szakkönyvet range lovernek a 4db 18-as felni kis törődés után újszerű lett.Megértem én is egy átlag fizetésből élő ember vagyok két kisgyerekkel, jó magyar szokás szerint 2-3 munkahellyel.Megértem az elmúlt 20 év alatt mióta autóm van a skoda 120-tól a pár éves vw sharan-ig nagy a skála kb. 25db. volt rangem 1978-as agglegény koromba a barátok szerint akkor két évig ő volt a csajom többet feküdtem alatta mint a barátnőm alatt de nem bánom minden együtt töltőt percét élveztem sajnos eladtam és később már nem tudtam vissza vásárolni,volt két nissan terrano ii-es tehát van viszonyítási alapom könnyen karban tartható egyszerű de az elsőre 3 hónap alatt ráment a vételi ára utólag derült ki banki lefoglalt leélték megfizetem a tanulópénzt nem szabad elcsábulni ami olcsó az nem véletlenül az alkatrész drága és nincs land rover-hez képest drága (szerintem).Két hónapja vettem egy p38-ast és nem bántam meg 5db megnézése után az eszemre hallgatva végig szervizelt ismert hátterű (főiskolai tanár tulaj) pár kilométere vetem meg igaz drága volt de mire a többi hasonló állapotba kerül az ár többszörösét kelet volna rákölteni.Az ,hogy melyik autó szar apám szerint relatív egy trabi is lehet a világ legjobb autója és egy mercedes is a legrosszabb a lényeg ,hogy tartják karban és mennyire vigyázzák meg.Nem kell csodát várni egy 10 éves közép kategóriás diesel autó nincs 100.000km-rel minimum 250.000-300.000km a reális.Öreg szaki barátom szerint 300.000km után minden kilométer ajándék, de szerintem rendszeres karbantartás és törődés mellet még sokáig életbe tartható.Sajnos az átlag magyar nem mindig a pénztárcájának megfelelő autót választ én is szeretem volna l322-est vagy disco2-est de hiába veszem meg ha az első komolyabb hiba után nem bírom szervizelni, szerintem a p38 reális választás a magyar utak és téli út takarítást elnézve a mátra lábánál élve bár elégsokk pozitív és negatív megjegyzést kaptam nem akarok mindenkinek papolni 10-15-éves közép kategóriás autó ára normál használat mellett 90% aszfalt elnyűhetetlen futómű alkatrész kopó dolgok a kollégám deawoo lajosához drágább vicc bár ő mindig szidja de nyolc éve egy forintot nem költött rá szerinte szar de kérdem én nem kelet volna mindig egy kicsit rá költeni. Véleményem az vegyen land rovert aki szereti ez olyan mint egy házasság vannak nehéz és könnyebb napok de a család minden tagja imádja a fiam már jelezte szeretné majd ő megkapni még csak 8 éves tehát még pár évig használhatom, én megtaláltam az igazit van tőle szebb megbízhatóbb kisebb fogyasztású de szerethetőbb kevés van stílusa tekintélye minden kilométert élvez vele az ember akinek a-ból b-be szeretne eljutni az vegyen suzukit a többiek meg landyt. Bocs ha sok hülyeséget írtam csak szeretem volna elmondani a véleményem,remélem személyesen is találkozunk további szép estét.
Rossz napja - pillanata , bárkinek lehet , ki - ki úgy reagálja le , ahogy tudja ...
Pl: jelentősen nagy cég fejének , csinálom a kis kedvenc játékszerét , ( nem LR ) a működő autóra , egy kisebbnek tűnő hiba kivizsgálása során , lavinaszerűen ráugrott egy teljes " tokától - bokáig" tartó felújítás ...
Másfél éve csinálom ... Két napja jött látogatóba hozzá . Egy hosszabb szünet után kezdtem el újra , mivel friss fényezés és jelentősen poros volt , munka kezdés előtt , alaposan lemostam . kb. 100 helyen beázott ... állt a víz benne , ( szőnyeg még nem volt ) és gazdi meglátta ... Öngerjesztő folyamatként hergelte fel magát , kitörő vulkánként tombolt , de persze úriemberhez méltóan , én csendben kivártam míg lehiggad , aztán hoztam egy kanna vizet , ( mint legjobb műszaki ellenőrt ) betettem a csomiba egy reflektort , bemásztam és magamra csuktam , neki az utastér felől volt " belátása " , kolléga locsolt , víz befolyt .... és sorban mutattam : díszlécbolha csavarja , az anya alá még egy spéci gumis sütésű tányérrugós alátétet is tettem - mégis ... ,
új gumikéder - tömítővel behúzva - mégis ...
Mondtam szegénynek , ez bizony ilyen , de majd megoldom . Másnap visszabontottam - tömítettem - fényképeztem , este elküldtem : ma felhívott , és zavartan mentegetőzve elnézést kért . Szinte már nekem volt kellemetlen ....
Sajnos keveset mozog az én kis békám. Biciklivel járok dolgozni (20km csak oda:), ez idő alatt a járgányom türelmesen várja, hogy miután hazaérkeztem, megpaskoljam az oldalát. Lassan elindul a garázsépítés, utána nekiesek és kicsit felújítom, van pár ötletem. Legutóbb a csörlőt gyilkoltam le, úgyhogy van mit szerelni.
Most kicsit sűrű az életem, találkozókra sem tudok eljárni, pedig már nagyon mehetnékem van......
Amikor Monoron járok, mindig benézek az SZTK utcájába, de azóta sem láttam a "Fekete-gyöngyöt", amióta egyszer... Szombaton délután ismét arra van dolgom (JAG). Ismét bepillantok majd, hátha...
Ahogy látod, én is a Nívát szoktam ajánlani. 3M, és zsír új!
Ott csak arra kell törekedni, h fenntartsa az ember a meglévő jó állapotot. Fújni mindenhova ész nélkül az üregvédőt, az alját rendszeresen, fél- de legalább 1 évente átnézegetni, ha megindul valahol, minél hamarabb elkapni a rozsdát....
Most nem keresem ki a linket mert mobilról vagyok, de vannak hozzá orosz gyártású Torsenek, ebayről beszerezhetők. Beletenni egyet hátra, kp-i difit lezárni, nem is olyan rossz hajtásképlet! ;-)
Vagy ehhez képest +1 milláért ott van szintén zsír újonnan az UAZ Hunter, ami azért méretben-terepképességben komolyabb mint a Niva.
Ha valakinek új és valódi terepjáró kell, ezek -talán- megfizethetőek.
Ha meg ezek nem lennének jók, vannak jó gépek még, csak hát meg van az áruk is rendesen.....
Ha az újak nem jöhetnek szóba, akkor meg marad a szívás a régi, sokszor már mások által széthajtott, kilométerek százezreit már lefutott öreg vasakkal.
De ha valaki arra vágyik, ott van pl. a Csepelünk amit említettem. M-zárolt készletből került hozzánk, mi a méhészetben csak szezonálisan használtuk pár évig, évente ha futott max. vagy 400 km-t....... összesen volt benne nagyon maximum vagy 4000 km. Minden hibátlan volt, se egy kardánkereszt lógás, se egy kormánymű kottyanás.....semmi.
Eladtuk valami 600-700e körül talán.
A plató volt csak rossz állapotban.
Ha valaki erre, ilyenre vágyik, akkor venni kell egy ilyet!!!
Nyíregyházán a katonai bontóban venni hozzá egy bódét a plató helyére, berendezni, elfér minden, és be lehet vele járni a világot.
Van rajta gyárilag olyan komoly csörlő, h egy Land Roveren vagy más terepjárón sose lesz olyan...... bonyolultságban még egy SIII-hoz képest is faék.
A terepjáró képességét meg asszem nem kell bemutatni! ;-))
Ha ez kell, akkor el kell adni a Landit, 'oszt kell venni egy Csepelt..... még csak a fogyasztása se rossz, sőt!!!! Egész nap elketyeg 20 litykó gázolajból.
Venni kell egy ilyet, és akkor öröm van meg boldogság, nincs "szar" Land Rover a portán! Olyan masszív vas, h még a kutya foga is beletörik, de kárt nem tesz benne! :-D
Én mindenkinek a Nivát javasolom elsőként, aki terepjárásra adja a fejét. Minden olcsó hozzá, állandóan lehet szerelgetni, nincs klima, szervo kormány, ezek nem fognak elromlani, tuningolni nem érdemes mert szétesik tőle, jók a terepszögei. Ha valaki többet akar, az magára vessen.
Ha valakinek valakivel baja van, próbálják személyesen tisztázni az ügyet, ne a fórumot szórja tele a szánalmas siránkozásaival. Walker és Tie is nagy arc, ha találkoznának valószínűleg öribarik lennének egy pillanat alatt.
Ha valaki meg úgy érzi, hogy véget ért a kalandja LR fronton, azt megértjük, el lehet köszönni, tanulságot levonni, de ezt a konstans szarozást és lelki fröcsögést hagyjuk, nem vagyok kíváncsi más lelki és vagyoni állapotára, körülményeire, itt csak a technika maradhat. Minden másra ott a fészbuk.
Talán két éve nyáron lehetett, hogy a fórumos csapat összegyűlt nálam a kertben egy sörözős-grillezős szerda estére, az akkor még működő "hónap első szerdája" találkozók apropóján. Tie is ott volt, meg még jó sokan, és emlékeim szerint jól is éreztük magunkat, jó volt egy kicsit dumálni. Walker úr nem volt ott, akkor ő még nem volt boldog autótulaj. Gondolkodom rajta, hogy ezen a nyáron is csinálok egy hasonló rendezvényt, 20-30 ember simán elfér a kertben. És teljesen biztos vagyok benne, hogy ha a lenti parázs vita két főszereplője eljönne, mivel nem ismerik egymást, és nem tudják egymásról, hogy na te voltál az, aki azt írta anno a fórumon, vidáman el tudnának beszélgetni erről-arról (leginkább Land Roverről) egy sörrel a kezükben és egy csirkecombbal a másikban. Sőt, még az is lehet, hogy szimpatikusnak találnák egymást...
Én nem áltatok senkit, 2 Forintért nem lehet bikaviadalt nézni- tartja a mondás.....
megmondom konkrétan, h ha huszonéves, 300-400e kilit futott 700-800e forintos öreg terepjárót vesz vki, akkor kezdje vásárolni a szerszámokat, beszerezni a szerelési könyveket, és ha alap javításokat otthon nem tud megoldani akkor kezdjen el összehaverkodni valami olyan szerelővel, akit meg tud fizetni.........
márkától függetlenül ez mindenre igaz, de még mindig a Landit fogja tudni legegyszerűbben kikasztnizni és legolcsóbban javítgatni.... persze ez arányaiban értendő.
vagy elviseli ezt vagy nem, ha nem az nem gond, akkor tök egyszerű a megoldás: be kell ballagni egy szalonba 'oszt venni kell egy zsír új terepjárót.....
ott kezdődik, h egy Lada Niva 3M, egy UAZ 4M, a többi meg csak efelett lesz....bőven!
Ezér' mondom, h van gond-szerelni való, de még mindig ez a brit verda a legjobb (számomra).
Persze akinek van erre a célra 7-8 millája, h terepjáróra költse, az vegyen egy zsír újat, 10 évig nem lesz vele gondja semmi, csak olajcsere.
ennyi pénzem nekem speciel nincs. ha lenne akkor se költenèm el egy autóra.
mindegy, mindenki azt csinál amit akar, nekem 8, de ez az össze-vissza szaralendróverezès csak úgy minden más tényezőt figyelmen kívül hagyva, ezt nem érzem korrektnek.
Tudnátok segíteni? Szeretnék szervezni egy túrát, amin személyautóval is részt lehetne venni! A túra útvonala pszichológusoz vezetne, és akinek maradnia kell, annak az autóját trélerrel ingyen hazaszállítom. :DDDDDD
Nézd...... én gondolkoztam egy sort, hogy ehhez a vitához hozzászóljak-e, kell-e ez nekem.
Általában semmi értelme sincs ezeknek a fórumos vitáknak, az ember csak az idejét b*ssza el vele, igazság szerint kár ezért a fél óráért is, amit erre a felesleges dologra én is elb*sztam.
Egyetlen egy dolog miatt szóltam hozzá:
valaki idetéved, elolvassa pl. a Te hozzászólásodat, és mit olvas: a Landi Rover ilyen rakás szar meg olyan rakás szar.......
Na azért ezzel szemben mégis egy alternatívát kell mutatni, mégiscsak valahogy helyre kell billenteni ezt az egészet, mert ez így általánosítva leírva, ez a sz*rozás, ezt nem érdemli meg a márka.
Ha engem valaki megkérdez, milyen a Landi...... akkor mindig elmondom, hogy "Nézd, 22 éves, egyetlen egy dolog miatt, a KORA miatt természetesen állandó szerelgetés egy ilyen öreg verda. Jó konstrukciónak tartom, nagyon oda tudja magát tenni a melóhoz, de csak akkor ajánlom, h vállalod azt a szabadidő mennyiséget, ami egy huszonéves terepjáró életbentartása igényel."
Azoknak írnék pár sort , akik esetleg még csak gondolati szinten tartanak a vásároljon - vagy ne dilemmával , és az előzőekben olvasható mókázás összezavarná őket :
Sok igazság elhangzott , és általában ki - ki a maga szemszögéből mindig kicsit másképpen látja ugyanazt .
De ha hiszitek - ha nem , élőben - túrázva közösen , ugyanez a társaság egészen vidám és elviselhető .....
Én pláne nem mondhatom , hogy viselkedhetnének akár felnőttesebben is , kb. én vagyok a legnagyobb gyerek közöttük ...
Inkább máshonnan közelíteném meg : vettem fillérekért egy ócska végletekig leharcolt fost , de ezzel tisztában voltam , nem okolok érte mást , beleálltam , megcsináltam ahogy erőm - időm - pénzem engedte , és hiába kellett eközben ezért megizzadni , mégis határtalan boldogsággal birtokolom , és alig várom hogy mehessek vele - próbára tegyem , vagy csak simán a határait ( határaimat ) feszegessem .
Idén Bérre a többiekhez képest másnap értem csak le , egy barátommal két kocsival mentünk , eleinte kettesben barangoltunk , de belefutottunk ( nyilván szemből ) egy nyolc terepjáróból álló brigádba , és simán hozzájuk csapódtunk . Mindegyiken Simex , égbe emelve stb , csak nekem volt rendszámom ... de egy parádés napot lőttünk , hajmeresztő terepen , és mindenhol elmentem utánuk ! a végén kérdezték lábon megyek-e haza ? miután oldalra belecsúsztam a patakba , és közben fennakadtam egy fán , ami vitte a teljes bal oldal szüzességét magával ...
Felmentek egy brutál meredek és saras erdő , fák között szűken kanyargó nemlétező "nyomvonalon" , csak pusztán az élmény kedvéért , ahova gyalog nem vágtam volna neki , a "ronccsal" simán . A nyolcvan százalékáig jó voltam , aztán egy kő megfogott , fékre esélyem sem volt , hátrafelé meg nem tudtam kikerülni egy fát , Ötször próbáltam meg a fárol felfelé a kőig , és lefelé kikerülni , ötször mentem neki ...
Amikor feladtam , rögtön mindenki segíteni akart , a csörlős Y61 lent volt mögöttem , mellettem nem fért el , oldalt próbált kerülni , közben lecsúszott , oldalba kapta egy fa , vitte a jobbos ajtót és üveget stb ... de végül irgalmatlan gyilkolássaL felért . ( megfordulva orrát egy fába ékelve ) csörlőzött fel , de a " kövemen" áthúzva megállt , és lekiabált , nem akarom e megpróbálni a végét egyedül ? Ők is kiváncsiak voltak , azonnal beálltak hárman a kötél fölé messzebb tőlem , megemelték és futottak fölfelé , hogy ne menjek rá ...
Mondjuk az kissé meglepte őket , hogy a kézifékig még nem jutottam el , de fölmentem , és nagyon boldog voltam . Senkit nem ismertem közülük , de mind velem örültek ! aztán lejöttünk , és mentünk tovább ...az én gumim vicces volt az övékhez képest .
( a patrolban keletkezett kárt szerettem volna kompenzálni , nem hagyta , és csak annyit mondott : autóztunk egy jót . )
Ez is hozzá tartozik , és sok minden más is , de ész érvekkel alátámasztani fölösleges , mesékben hinni szintén az , de kihagyni kár lenne .
"Az egyéni szociális problémák emlegetése pedig a totális szociális érzéketlenségről tanúskodik, ami manapság nagy divat. Hát, ilyen világot élünk!"
Ha rám céloztál a szoc. problémák felemlegetésével:
Az egyéni szociális probléma egy szomorú dolog. Én konkrétan tenni is szoktam ez ellen, jópár olyan ember/család van, akinek segítettem már konkrét pénzösszeggel, hogy ne fagyjanak meg a sok gyerekkel télen, vagy hogy tudjanak venni egy kis gyógyszert stb. vagy pl. épp 2 napja sincs, hogy egy öreg házaspárnak -akik számomra full idegenek- csak úgy minden különösebb ok nélkül adtam egy üveg mézet (amit el is adhattam volna, és lett volna belőle egy kis pénz...) Az öreg bácsika majdnem elsírta magát, úgy megörült neki! ;-)
Én a szociális problémát csak azért említettem meg a Te konkrét eseteddel kapcsolatban, mert az NEM a Land Rover hibája. Nem egy autómárka a "szar" azért, mert esetleg -sajnos- nincs rá pénzed, h alkatrészt vegyél bele.
Nekem sincsenek millióim, ezt a helyzetet felmérem, és reálisan értékelem, és olyan Landit veszek, (mert van olyan is!!!) amit fent is tudok tartani.
Ferrarim sincs, mert se megvenni se fenntartani nem tudok egy Ferrarit. Mégse írom le, hogy a qva anyját a ferrarinak, meg hogy mekkora szar.....
Na, most jutottam el abba az állapotba, mint (fene emlékszik melyik munkaszolgálatos hazánknagyja), akit először elvittek munkaszolgálatra, aztán kivittek a frontra, aztán végigcsinálta az egész rugalmas elszakadást, és valahol már a hazán túl belerúgott az őrmester a fenekébe. - Őrmester Úr, most ment el a kedvem az egésztől!
Elmegyek egy kommunikációs tréningre, mert nem lehet véletlen, hogy nem értik, miről beszélek.
És tényleg hagyom a fenébe a járgányt és a problémáimat, hagyom a fenébe ezt a Fórumot, minek idegeljem magam. Elfogadom, hogy nekem is lehetnek szövegértési problémáim, de basszus, nézzetek már magatokba!!!
Elegem van a kioktatásból, dögöljek meg, ha ezzel a vitával kapcsolatban még egy választ írok!!!
Akiket eddig is szerettem, és szerintem tudják kik, azokat ezután is szeretem, a többi észosztó meg kapja be!
Most megyek, és bekapok a jó tanács szerint egy snickerst, és megverem a kutyát, nehogy neki jobb legyen!
Csak azt tudom ismételni, amit az előbb. NEM azokról emberekről beszéltem, hanem a megmondóemberekről. Sajnálom, ha félre lettem értve. Hálás vagyok a mentésért, és az egyéb segítségekért. A megmondóemberek meg menjenek a 3,14-csába!
Az egyéni szociális problémáim meg részben valóban csak rám tartoznak, illetve jobban meg kell gondolnom, hogy van-e itt helyem? Akarok-e ennek a közösségnek része lenni? Akarok-e olyanokkal egy fórumon lenni, akik pofán akarnak vágni? (Jöjjön, vágjon pofán, ha akkora arc!) Találtam itt pár barátot, találtam itt pár "havert", jó ismerőst, sőt, rég elveszett társsal is találkoztam Béren! De a közösség pár tagjával nem tudok közösséget vállalni. Innentől kezdve azon kell elgondolkoznom, hány snickerst kell bedobnom, hogy bármilyen faszkalapot elviseljek, illetve, érdemes-e itt görcsölni?
Az egyéni szociális problémák emlegetése pedig a totális szociális érzéketlenségről tanúskodik, ami manapság nagy divat. Hát, ilyen világot élünk!
Én Csepel D344 után kezdtem bele a Land Roverezésbe, tehát pontosan átéltem azt, amiről beszélsz!
De...... a Csepel illetve a Robur az egy TEHERAUTÓ basszus........
A teherautót teherautóval korrekt összehasonlítani, így a korrekt, nem??
Nem fér annyi cucc a Landiba, mint ami belefért egy Tgk-ba??
Ez így szerinted korrekt összehasonlítás?
A másik............ kijelented így mindent összemosva sommásan, hogy a "Land Rover szar"
Ez így megint nem teljesen korrekt. A Seria III-as is egy Land Rover, meg a faxomtudja milyen 2015-ös évjáratú is Land Rover, és ég és föld a kettő között a különbség!
Én úgy gondolom így kívülről, csak innen a topicból ismerve a dolgaidat, hogy szerintem Te a modellválasztásban a Land Roveren belül mellé lőttél, rosszul választottál..... ez NEM azt jelenti, hogy az a típus amit birtokolsz, az sz*r, hanem azt, hogy Hozzád nem passzol. (A Hozzád alatt értem a habitusodat, az anyagi lehetőségeidet, a szerelési tudásodat-jártasságodat)
Fontos, h az ember jól és helyesen mérje fel azt, még MIELŐTT bármit is megvenne, hogy mi az, amit fent tud tartani, amit meg tud szerelni, amihez meg bírja venni az alkatrészt.
Elmondom a saját példámon keresztül, hogy mire is gondolok:
pl. nekem mocskos módon tetszett és most is mocskos módon tetszik a P38.
Gyönyörű verda..... kegyetlen szép megjelenésű gép, ha meglátok egyet, tényleg belém csap a villám, de.........
.......... a faxom se fog azzal az elektronikával sz*pni, benzinesben leeszi a húst a csontjaimról, dízelben meg az a bömös blokk.... hát nekem qvára nem szimpi. szal szép-szép, meg is tudnám venni, de nem kell inkább.
Viszont van a Land Roveren belül más típus is, aminek természetesen szintén van baja -nem is kevés- de azok a bajok más jellegűek, számomra tolerálhatóbbak, jobban elviselem ezeket, mint a bonyolult elektronikát.
Én a Csepelt nagyon-nagyon szerettem, az egy kib*szott jó gép volt, de így ahogy mondod, az már a múlt..... pedig a miénk Mzárolt volt, összesen ha 4000 km volt benne, akkor sokat mondok.
Ha valaki a Land Rover márkán belül a Csepel/Robur stílust kedveli, maximálisan megtalálja a számítását: venni kell egy Seria III-ast, vagy egy régebbi Defendert, vagy egy I-es Diszkót.
Egyszerű faék mindegyik, én úgy gondolom, hogy más márkákhoz képest relatíve igen jó alkatrészárakkal!!
Egy DII ezekhez képest teljesen másról szól!
Mindkét stílusnak meg van a maga baja, egyikhez több pénz kell, másikhoz kevesebb. Egyiknek ilyen jellegű bajai vannak, másiknak meg amolyan jellegűek. Ki kell választani, hogy a konkrét tulajnak, a konkrét személynek melyek az elviselhető-tolerálható hibák, és olyat kell venni, amit el bírunk viselni.
A másik................. megvenni egy autót, az egy dolog. Fenntartani, na az a kemény!!!!!!!! Megvenni én is meg tudnék pár fajta egész komoly autót, de a fenntartásuk....na az már nem menne!
Mondok még egy példát: tegyük fel, vennék egy komoly Audit, vagy Bömöst. Kiköhögném az árát, oké. Na aztán jönne, hogy rendbe kell tenni a féket, futóművet, vezérlést stb.stb.stb......... és minden 400e -500e- 600e és hasonló költségek. Na erre már nem volna pénzem.......nade kérdezem:
az, hogy NEKEM nincs mondjuk 600e forintom rendbe rakni egy komolyabb Audi fékrendszerét, AZ AZ AUTÓ ÉS AZ ADOTT MÁRKA HIBÁJA????????????????????????????????????????????????????
Hogy a példánál maradjak, az Audi tehet róla, hogy NEKEM nincs elég pénzem???????????????????????????????????????????
Az, hogy NEKEM nincs elég pénzem, arról egyetlen egy ember tehet: ÉN SAJÁT MAGAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Miért nem tanultam többet, végeztem el jobb sulikat, hogy jobb munkám lehessen és többet keressek, miért nem vagyok tehetséges és kreatív sikeres üzletember, aki nagy pénzeket szakít stb.stb.stb.
Lehet, hogy rosszul teszem, de ha nekem nincs valamim, akkor én a hibát előszöris SAJÁT MAGAMBAN keresem, mert ha ügyesebb-okosabb-tehetségesebb stb.stb. lennék, akkor elő tudnám teremteni a dolgokat.
De bakker, azért, mert nincs pénzem egy új fűtőszálra a bojleremhez, azért a bojlerem a hibás????? Szar az Ariston bojler, mert NEKEM nincs rá pénzem??????
Érted mire célzok?
A másik........ itt ez a csapat, és a segítségnyújtás. Én egyetlen túrán vagy közös rendezvényen se voltam, biztos, hogy nagyon sok ember van itt, akit nem ismerek, de azért -szerencsére- van pár ember, akit igen!
Hidd el, Te sem ismersz innen mindenkit!!!!!!!!!!!!!!!!
Én itt eddig nagyon-nagyon sok segítséget kaptam.
Van/volt itt olyan fórumtárs, aki segített abban, hogy egy kiváló mézlegelőre tudom kivinni a méhcsaládjainkat. (A szar-fos-hulladék Land Roverrel, ami olyan helyre is felvontatja a 3 tonnás trélert, hogy még gyalog is kiköpöd a tüdődet, ha felsétálsz oda..... :-) )
Van itt olyan fórumtárs, aki igen-igen sok információval és elméleti tudással segített, amelyek nélkül nem tudtam volna javítani a Diszkómat.
És vannak olyan fórumtársak is, akiknek pedig én magam segítettem már speckó célszerszámok legyártásában........ szal PONT megtörtént már az, amit hiányolsz, hogy "esztergáljuk le" stb.stb. egymásnak a cuccokat olcsón, normális minőségben! ;-))
No ezért mondom, hogy nem ismersz innen mindent és mindenkit! ;-)
Ahogy sommásan és felületesen egy kalap alá veszel mindent és kijelented így egyszerűen, hogy "a Land Rover egy szar", ami így ebben a formában nem igaz, úgy az sem igaz, amit itt a végén írtál, hogy itt micsoda egy sz*r közösség van. No ez sem igaz így ebben a formában.
Azt mondod, szar az egész Landi úgy ahogy van.
Visszakérdeznék: Mondd meg, mutasd meg, hogy melyik az a márka, amiből választok egy ugyanúgy 22 éves gépet, mint a mostani Landim, és ennyi pénzből (vagy olcsóbban......) be tudom szerezni hozzá az alkatrészeket, és olyan egyszerű, hogy 90%-ban itthon az udvaron megjavítom?
Mond meg melyik ez!
Mi mást vegyek?
Mondok szintén pár személyes konkrét tapasztalatot, csak, hogy viszonyítani tudj:
Autószerelő cimborámmal nemrég javítottunk egy Ford Rangert. Valami 10 év körüli verda volt. ELnyúlt az a lánc, ami a terepváltójában (vagy hogy a faxba hívják az a buta dobozt ami ez alatt van.....) meghajtja az első hajtást. Egy sima több soros lánc, felrakva, se feszítő semmi, felrakod, egy idő után elnyúlik, nem tudsz semmit csinálni, csak marad a csere.
Tudod mennyit mondtak arra az EGYETLEN szaros-szánalmas láncra?????????? Valami 270e forintot bakker!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A tulajt fel kellett locsolni egy vödör vízzel, mikor megtudta........... vett bele valami eléggé kétes minőségű olcsóbb láncot, de még az is valami 110e forint volt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
110e-ből fullra felújítom a tetves Land Rover szaros LT230-as osztóművét kompletten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! De akkor ennyiből már egy HD cross pint teszek bele a gyári gyenge helyett, kicserélem az összes csapágyat, a low range fogaskerék perselyét, a központi difi összes 4 db bolygókerekét, a 2 napkerekét is...... szal egy ilyen felújítás után megint bele lehet tenni azt a 300e kilit, tehát míg élek kitart!!
Hoppácska, máshol ennyiért veszel egy eléggé kétes minőségű láncdarabot......................
Aztán...... megint konkrét példa. Mitsu L200 első futómű. Az egy dolog, hogy a sár mindig letépi az ABS vezetéket, de állandóan kopog az az elb*szott futómű is. Oldalanként 2db háromszög lengőkar, 4 szilent, 2 talpassal. Rendbeb*szod az elejét vagy 150e-ből, és a poén az, hogy pár hónap múlva megint kopogni-lógni fog az egész...... vicc. A tetves "szar" Land Roverhez 27e HUF-ból vettem egy KOMPLETT, az egész autóhoz való citromságra poliuretán szilentszettet!!!!!!!!!!! 27-bóő bakker! :-DDDDDDDDDDDDDDDD
Akkor miről beszélünk???????????
Írhatnék még jópár példát, hidd el, tudnék.........
Oké, fogadjuk el amit írsz, hogy a Land Rover sz*r, és sokba van. Hát ha ez a szar, akkor a többi választék a mégszarabb, meg a legszarabb kategóriát képviseli basszus............esetleg ott van még a halál szar, meg a rohand mocskosul szar is még a szar mellett.
Még mindig a legkisebb sz*r a Landi, hidd el! :-)
Ha nem hiszed? Akkor vegyél egy 22 éves Toyotát, és vegyél alkatrészt ahhoz! ;-)
Majd akkor visszasírod ezt a szar Land Rovert! ;-)
Ja, egyébként most vagyunk benne nyakig a méhészetben, lent vagyunk a Nyírségben. Múlt héten ömlött az eső, az erdő felázva, az erdei utakon néhol olyan vizek, h befolyik az ajtó alján.........a legtöbb méhész kolléga rágja a körmeit, h hú most hogy oldja meg a közlekedést, mert dolgozni azt kell........na, hát az Általad leszarozott angol szar kérlekszépen úgy húzza a 3 tonnás trélert a nyakig ganéban, hogy öröm nézni! :-DDDDDDD No para, megy mindenen keresztül, mint egy tank. Nekünk nem gond a munka, a közlekedés, mert van egy "szar" brit munkatársunk! ;-)
Persze, a Csepel is tudná ugyanezt.....sőt még többet is, de.......... vizsgáztasd évente, tachográf köteles (beszereltetni-vizsgáztatni rendszeresen), útdíjat kellene utána fizetni, no meg a biztosítás!!!!!!! Tehát olyan 300-400e fenntartási költsége lenne, és ezt az összeget kifizeted, és HUSS!!!!!! Volt pénz-nincs pénz.
Na most ha ezt az összeget nem csak ilyen mindenféle díjakra fizetem ki, hanem a Landira költöm, akkor legalább van egy maradvány értékem, egy rendberakott autó.
Szóval nem ilyen egyszerű ez a kérdés, hogy csak így kijelentsük, hogy "szar" a Land Rover. Ez így általánosítva nem igaz. Borzasztó szűklátókörűség ezt gondolni......
Nyugodj meg, igyál egy sört, próbáld meg értelmezni amit írtam, nincs ebben semmi bántó vagy támadó amit írtam.
Ja, ami meg a Tie és közted kialakult szitut illeti....... írt valamit, ami szerintem abszolút nem volt bántó, csak nem értetted a lényegét, és pontosan Te kezdted el hülye gyerekezni, amire a választ még mindig nem értetted. Holnap olvasd el ezt az egészet még1x, 'oszt nyugodj le szépen, nincs ennek értelme!!!!!
Itt van egy kis zavar a gépezetben! Nem akartam megint írni, de mivel megszólítottál, és láthatóan félreértettél, kénytelen vagyok válaszolni.
Mérhetetlenül hálás vagyok mindazért a segítségért, amit TŐLED kaptam! Nem felejtettem el, és hálás vagyok érte! Sajnálom, hogy ezt az eldurvult vitát, az indulatok által rossz fogalmazás miatt magadra vetted! NEM Rólad volt szó! Te mindent megtettél, hogy segíts, részben önzetlenül, részben üzletileg. Hiszen Neked köszönhetem a fasza lökhárítómat, amit voltál szíves ingyen házhoz (munkahelyhez) szállítani. És nagyon hálás vagyok a pomázi hibajavításért is, csak sikerült beindítani a bindzsit! Tényleg nagyra értékelek mindent, amit Tőled kaptam, ez a vita nem Rólad szólt. Sajnálom, ha félre értetted, úgy látszik hatvanegy év alatt még nem tanultam meg egyértelműen fogalmazni. De mintha írtam volna olyat is, hogy voltak itt olyanok, akikkel haveri, sőt baráti kapcsolatot sikerült kialakítani. Na, Te ebbe a kategóriába vagy besorolva, hálás vagyok Neked, és szeretettel gondolok Rád!
Én a megmondóembereket utálom, akikkel soha nem találkoztam, de osztják az észt nekem, pedig ők is importra szorulnának. Tőled például egy rossz szót nem hallottam az előző járgányommal kapcsolatban, nem akartál kioktatni, mekkora szutyok volt a Robur. És azok fikázzák, akik még nem is láttak ilyet! Ha lesz rá időm, bedigitalizálok egy videót róla, hogy lássák, van, volt élet a Landi előtt is. Szép élet!
És hálás vagyok azoknak is, akik a terepről először elhúztak a táborhelyre, aztán hazavontattak. Gabesszal kimondottan baráti kapcsolatban vagyok. Nem rólatok szólt ez az eldurvult vita!
A megmondóembereket utálom, pláne, ha pofán akarnak vágni! Nem tudom, ki fia borja. Nem tudom, mire ekkora arc, de azt tudom, érzem, hogy senki, neveletlen senki. Soha nem láttam, nem beszéltem vele, de már nem is akarok. Ha meg verekedni akar, hát állok elébe.
Kedves Viktor, ebből az egész nívótlan vitából ne vegyél semmit sem magadra, nem Rólad szól, hanem két tollavesztett kakas próbál a szemétdombon a másik fölé kerekedni! Az egyiknek a kora miatt nincsenek tollai, a másikat meg még nem láttam tollakkal ékeskedni, de azért megpróbál piszok kemény lenni. Csak azt nem tudja, hogy van az a kor, amikor már nem érdemes még pofozkodni sem, mert egy idő után már nincs mit veszteni. Neki még lehet, de nekem? Kiveri a fogamat? Hát Istenkém, az én koromban már ajándék, hogy még harminc van belőle, de az Ő korában ciki lenne párat elveszteni. Én leéltem az életemet, teljesítettem, ahogy tudtam, de ő mire ekkora arc?
Kedves Viktor, mindig szeretettel és hálával gondolok Rád, ez a vita még véletlenül sem vonatkozik Rád!
de mivel én nem vagyok iyen gyors, csupán a lyukak alapján tudo megbecsülni mennyire igyekezett. talán sémát kéne váltania, mondjuk fransziásan, faueouridalkodaueouo, vagy ilyesmi ....a lényeg, hogy ne legyen benne egymást követően az urd meg ezek...
"Személyautóval ne hasonlítsuk össze a terepjárókat. Az utóbbi minden típusnál drága játék, sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint egy személyautó, még aszfalton is, nem tudhatod, hogy az évek alatt mit kapott a szerencsétlen, a technika meg kopik."
Pontosan így van!!!!!!!!!!!!!! 10000000000%-ig igaz!!!!!!!!
"Ezek az autók, amikről itt beszélgetünk, 20-35 éves autók. Mégis ki mi a faszt vár egy alsó hangon 20 éves, soktulajos autótól? Hogy sose kell költeni rá semmit, és olyan, mint amikor a gyárból jött ki?"
Na ez az.........................
Ja, és a 20 éves verda tegye mindent 800e-1M körüli összegből úgy, hogy egy fillért se kelljen rákölteni! :-DDDDDDD
"De aki azt gondolja, hogy vesz egy 20-30 éves autót, és csak beleül, oszt vezeti, az hülye. :)"
:-DDDD
Én azt a szót használtam volna, hogy naiv, de Te kicsit konkrétabb vagy! ;-))
Aki huszonX éves autót vesz, és azt gondolja, h csak beleül és vezeti, az még biztos hisz a csodában, a mesékben és hasonlókban.
MÁRKÁTÓL FÜGGETLENÜL nincs az a huszonX éves verda, amit ne kellene szerelni.....
Nem mondom, hogy én már mindent láttam, mert biztos, hogy nem, de ha nem is mindent, elég sokat azért igen.......... nincs az az öreg gép amivel ne sz*pnád le magad!!!!! (Ez nyilván nem Neked szól, mert ahogy olvasom, Te ezzel tisztában vagy....)
Akárki akármit mond, az öreg verdák közül még mindig a Land Rover a legfaszább!!!!!! Még mindig ez a legjobban javítható, ez a leginkább robosztus, és még mindig ehhez a legolcsóbb az alkatrész!
Aki nem hiszi, kezdjen el dolgozni és újjá építeni egy Micsut, egy Toyot, de mondhatnék bármit.
A többi vassal még 100x annyira lesz*pod magad, mint a Land Roverrel!
walker, amikor megállt az autód ugyan ez a társaság húzta le a hegyről és próbált életet lehelni bele saját szerszámaival, hozott féktisztítót, majd húzott haza, amikor nem sikerült
az egyéni szociális problémáid projektálása erre a közösségre nem célravezető. inkább dobj be egy snickers-t
Nem tudom miért írod,hogy nem segítőkész a társaság.Én igenis kaptam ismeretlenül is hasznos tanácsokat.Igaz arra még nem volt szükségem,hogy valaki házhoz jöjjön segíteni.De!Viszont neked igen és ha jól emlékszem a saját költségemen elmentem hozzád a diag gépemmel és beindítottuk az addig nem induló autód.Nem kértem semmit ,szívesen tettem.Most is tenném.Te kérdezted,hogy mivel tartozol,mondtam hogy semmivel.Szerintem más is segít,ha tud.
Te mégis ki a fasznak képzeled magadat, amikor azt gondolod, hogy előadhatod magadat, hogy így hülyegyerek, meg úgy hülyegyerek, majd meg vagy lepődve, ha valaki azt mondja, hogy akkor leszel szíves abbahagyni. Te mégis ki a fasznak képzeled magadat, hogy azt gondolod, AKÁRKIVEL beszélhetsz akármilyen stílusban?
Ezen gondolkodjál el előbb egy kicsit, aztán ha megvan, akkor próbáld meg megérteni a többi részét is annak, amit írtam. Azt, amit már számtalanszor leírtunk, sokan, sokmindenkinek.
Persze azzal nem kell foglalkozni, mert akkor rá kéne jönnöd, hogy baromira tévedsz, és hogy baromira csúsztatsz, amikor egy modern terepjárót hasonlítgatsz egy ex-szockó teherautóhoz.
Nyilván, a csúsztatás, az nagyon sokat segít abban, hogy elhidd magadnak az önhazugságokat.
Elérted a legalját. Gyere, vágj pofán, meglátjuk, mennyire vagy kemény gyerek?
A magam részéről távozom, nem kívánok ebben a stílusban hülyékkel párbeszédet folytatni. Akivel eddig baráti kapcsolatot ápoltam, szeretettel üdvözlöm őket, de ez a stílus, amiben én is sáros vagyok, nekem nem tetszik. Örülhetsz, elüldöztél.
Mindenkinek, akire barátsággal gondolok, csak annyit mondhatok, hogy szerettem őket, de elég volt. Van élet ez a fórumon kívül is, ennyi.
Számtalanszor elmondtuk már mindenkinek, hogy ne álmodjon senki arról, hogy vesz egy 20-30 éves Land Rovert, hogy megveszi a piac legaljáról az egyiket, és akkor majd csak jár vele.
Elmondtuk számtalanszor, hogy mire normális, üzembiztos autó lesz, a legfontosabb főrészek felújításával, másfél-kétmillióban lesz az autó.
Nem azért mondtuk el, hogy mi azzal hencegjünk, hogy nekünk mennyi pénzünk van, hanem mert így van. Ha tetszik, ha nem.
Ahhoz meg, hogy kinek mennyi pénze van:
Mielőtt belemerülsz még jobban a fröcsögésbe, és pofán talállak vágni, elmesélném, hogy mindenféle egyéb élethelyzet miatt az autómhoz az elmúlt 6 év alatt egyetlen kurva csavarhúzóval sem tudtam nekiállni. 6 éve nem mentem egyetlen kibaszott métert sem az autómmal, mert elsősorban pénzem nem volt rá. Időm se, de az lényegtelen.
De az bazmeg, hogy valamire nincs pénzem, az hogy a picsába lehetne indok arra, hogy az jó vagy szar... bazmeg. Rolls Royce-ra sincs pénzem, mégsem hőzöngök, hogy az bezzeg micsoda egy szar. Bezzeg az 1993-as opel astra fapad, az milyen kurva jó (mer per pillanat arra van pénzem), mert az is tudja ugyanazt, mint a Rolls, igaz nem tud menni kétszázzal. De amúgy tudja ugyanazt.
Figyelj, hülyegyerek! Leszarom, ha ezért kitiltanak megint, majd beregisztrálok egy másik gépről, más néven! Vedd már észre, hogy nem mindenkinek van annyi pénze, mint neked! Az, hogy el kellett bontani egy autót, az nem azt jelenti, hogy "szartartály", hanem, hogy nem tudtam fenntartani az adott élethelyzetben, és nem volt rá kereslet! Jött az új hulladékgazdálkodási törvény, volt rá két napom, hogy megtartsam, kockázatokat vállalva, vagy elbontassam semmi pénzért. VOLT OLYAN JÓ, mint a mostani Discó, a maga nemében, de nem volt rá pénz. Érted???? Szerintem nem érted, mert legalább pár tekerület hiányzik az agykéregből!
Évek óta nem vesztem így össze senkivel, de leszarom, ha kitiltanak, hát kitiltanak. Vagy visszaregisztrálok más néven, vagy leszarom az egész landroveres fórumot, de nem tudlak tolerálni. Hülye, basszus, értetlen, basszus. Szövegértésre képtelen, basszus. Leszarom, mióta vagy itt, hülyegyerek vagy!
Ha soha többet nem megyek itteni szervezésű túrára, de elmondtam a véleményem, már megérte! EZT nem fogod soha megérteni!
Nem akarom magam megint kitiltatni erről a fórumról, de ha ez az ára, hát megmondom, hülye vagy!
Igen, abban a szar Roburban pont annyi kilométer volt, mint a Discoban! És mindent tudott, mint a Disco! Plusz még lakóautó is volt, de nem fért át volna mindenütt, ahol a Disco. Nem kellene lenézni Honecker bosszúját, mert volt olyan jó, a maga nemében, mint az angol "szutyok" (bocsi!). De elmúlt. Ha tudom, hogy apósomék ilyen hamar elhalnak, nem bontatom el! Az örökségből, amiből a Kék Bálna lett, faszányosan fel lehetett volna újítani, és simán lealázta volna a landikat. De ne sírjunk bele a kiömlött tejbe, volt két év elcsúszás, ezt szívjuk. Én értem, hogy itt mindenki hívő, de könyörgöm, van élet a Land Roveren kívül is! Nem a Disco az egyetlen működő terepbirizga!!! Most ezt dobta ki a gép. Ezt kell szeretni, de nem vagyok elvakult. A Roburban nem volt klíma, nem tudott 120-al menni, viszont a falon felment. Nem bélyegnagyságú csomagtartója volt, hanem egy két hetes búvártúra összes szarja befért, a hűtőtől kezdve a kompresszoron át az összes búvár szaron keresztül az áramfejlesztőig! Két ágy, asztal, hűtő, mosogató, tűzhely, állófűtés, a sok fittyfasz, MINDEN befért. Most, hogy belekóstoltam a Land Roveres túrákba, biztosan kijelenthetem, hogy egyetlen kihívás lett volna, a szűk erdei utak, ahol fizikailag nem fért volna át. De minden egyéb paraméterben (már ami a terepképességeket illeti), versenyben volt! Nem kell lenézni! És gombokért volt hozzá alkatrész, de az adott időben arra sem tellett! Ami a nagy különbség az eddig megélt szubkultúrák terén, hogy ez a társaság a legkevésbé toleráns, ez a társaság a leginkább pénz-orientált. Itt lófasz sem vagy a másfél millió-a fiókban nélkül, míg más szubkultúrákban például támogatták az embert, nem alázták a pénztelensége okán. Egész életemben a lehetőségeim felett próbáltam a hobbijaimat intézni, de itt ütköztem a legtöbb, főleg anyagi falba. Máshol toleránsabbak voltak, nem paráztak ennyit, mint itt, és sokkal értékesebb kapcsolatokat lehetett kialakítani. Félre értés ne essék, itt is van pár ember, akiket sokra tartok, akikkel sikerült haveri, sőt baráti kapcsolatot kialakítani, de itt sokan vannak, akiknek csak a pénz, és mások lealázása számít. VAN ÉLET HAVI SZÁZÖTVENEZER ALATT IS!! Csak persze nehéz! Tolerancia, segítőkészség, de valóban, empátia, barátság, itt ezt hiányolom gyakran. Az nem segítőkészség, hogy nyomok egy linket, ahol kétszázhúszezerért megoldják a problémádat, az a segítség, hogy gyere, vagy elmegyek én, és megoldjuk. Ha hozzám fordult egy búvár, egy lövész, egy bushcraftos, nem egy linket küldtem neki, hanem valódi megoldást. Gyere el, vagy elmegyek hozzád, és megoldjuk, lehetőség szerint üveggombokért. Álprobléma, hogy egy adott csavarhoz collos vagy metrikus kulcs kell, mi a faszt kezdenétek egy UNF menettel? Ami pedig a búvárkodásnál elég gyakori volt. DE találtunk társat, aki le tudta gyártani, még collosban, metrikusban, vagy Orion-űrméretben is! EZT hiányolom itt. Ti ott akadtatok le, hogy küldök egy linket (ami persze nem működik), mi valódi megoldást adtunk, gyere, leesztergálom, lekrómozzuk, és szuper lesz! És még azt tenném hozzá, hogy ott a másik valós életéről volt szó, mert egy szarul működő reduktor simán megölte a delikvenst, tehát nem lehetett hülyeségeket beszélni.
Azzal együtt szeretem ezt a társaságot, de pár embernek el kellene gondolkoznia, hogy rajta kívül is van élet! Nem keres mindenki annyit, mint ő, de attól még vannak vágyai, amiket szeretne megvalósítani. Kis pénz, kis foci, DE FOCI! Én ugyan utálom a focit, de a hasonlat talán érthető.
Van itt pár ember, akit egyrészt barátomnak, másrészt haveromnak, harmadrészt ismerősömnek tartok. De összességében nézve elég gyenge a felhozatal, már ami a dolog EMBERI oldalát illeti! A műszaki segítséget illetően qrwa jó egy link, de mégiscsak jobb, hogy gyere el, vagy elmegyek, és megcsináljuk.
Na, ez a hozzáállás hiányzik innen. Észt oszt mindenki, pedig sokan importra szorulnának, empátia nulla, valódi segítség kevés.
Szeretem ezt a bandát, de kritikus vagyok velük szemben. Nem győztek meg!
Tehát az is egy bontószökevény szartartály volt, meg a disco is. Csak a Disco nem annyira hulladék, hogy el kelljen bontani, ez még teszi a dolgát... Hm...
Én egy hülye vagyok! Az előző terepjáróm, ami Honecker bosszúja volt, több, mint öt tonnás, terepes dízel Robur, fele ennyi pénzt és problémát nem generált, szerettük, de nem tudtuk fenntartani. MINDENT tudott, amit ez az angol szutyok (bocsi), és még lakóautónak is át lett vizsgáztatva. Laktunk benne, harminc fokos (nem százalékos, fokos!!!) emelkedőn megállás után elindult felfelé, 16-17 litert evett, az utazósebessége hetven volt, de ki nem szarta le?!?! Király volt, messze jobb, mint ezek az angol izék. DE ELMÚLT! Nem volt pénzem rendbe hozni, így elbontották. Nem kell belesírni a kiömlött tejbe, de esküszöm, a maga nemében jobb volt, mint a Disco. Elmúlt. Most a Disco van, azt kell szeretni. Szeretjük, csak nehéz vele, minimálbérből. Gyakran hisztizek, mert sem pénzem, sem tehetségem, sem lehetőségem nincs sok mindent megcsinálni rajta, ami a Roburon könnyű ujjgyakorlat lett volna. Ez van. De szeretjük, (a kutya is szereti, ezért rágja szét, csinált eddig négyszázezer kárt a kocsiparkban!). NEM csak a Discót zabálja, hanem mindent! Majd jól kitördelem a fogait, és akkor legfeljebb a tejbepapival keménykedhet! :-))
Szóval egy halál a Land Rover, de szeretünk halni! Csak sokan vagyunk, akiknek nincs miből! És csak annyit kérünk a közösségtől, hogy legyenek kissé toleránsak, mert nincs mindenkinek másfél milliója a spájzban, erre a marhaságra. De mindent megteszünk, hogy életben tartsuk a járgányt!
Én például piszokul örülnék egy légtömegmérőnek a hozzá tartozó vákuum vagy miafasz érzékelőnek, és két működő elektromos tükörnek, működő klímának. A többi fittyfaszt hagyjuk, apránként megoldom, haspáncél, tankpáncél, snorkel, tetőcsomi, emelés, egyebek.
De amikor a feleségemmel beülünk, és először elszürkül az arca, aztán lelkesedik, hogy basszus, átmentünk! Na, az nekem sokat megér! Már amennyi van!
Én kihagytam volna ezt a vackot, de kisebbségben maradtam. Most ezzel kell együtt élnem. Hát megpróbálom kihozni belőle a maximumot.
Személyautóval ne hasonlítsuk össze a terepjárókat. Az utóbbi minden típusnál drága játék, sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint egy személyautó, még aszfalton is, nem tudhatod, hogy az évek alatt mit kapott a szerencsétlen, a technika meg kopik. Én kiszámoltam a várható költségeket, egy kilométerre vetítve az üzemanyag kb. harmada volt az egésznek, +-2 liter meg sem érződik.
Nincs olyan gyártmány a piacon, amelyikkel ne ez lenne, a prémium suv-okat nem is említem, ott az üzemanyag költség maximum kerekítési érték lehet.
Kár, hogy nem tudok több hsz-re válaszolni egyszerre :) Igen, ezért jutottam el én is idáig, hogy el akarom adni. Nem vagyok milliomos, nincs olyan szintű szerszámozottságom, helyem, tudásom, időm, hogy rendszeresen magam szereljem. Épp ez a dühítő benne, hogy nem használom, mégis viszi a pénzt, tökéletesen logikátlan 1 embernek 2 autót tartani, amiből az egyik csak azért van, hogy cipekedni tudjon vele, meg a két kutyáját bepakolni és vinni úszni, kirándulni.
Tie: Ezzel vitatkoznék, a D2 17 éves, a BMW 13 éves, 4 év nem jelenthet ekkora különbséget szerintem :) pláne úgy, hogy ez a Landy terepet nem is nagyon látott, csupán nagyon ritkán szántóföldek közt földutat, meg az árkot, mikor bevágott a tréler :)
Igazából haraggal nem gondolok rá, azt is látom, hogy mi az, amit mindenképp meg kellene csinálni rajta, de egyszerűen elvből sem akarok simán, magáncélra ekkora fogyasztással járni, ha a 3 literes 180 lovas hűtős Ducatoval bőséges túlsúlyokkal 10-10,5 literből eljárok melóban. Jó lenne, ha olyanhoz kerülne majd, aki ért hozzá és megvan benne a kellő fanatizmus, nem rossz autó ez, csak érteni kell hozzá :)
Ezek az autók, amikről itt beszélgetünk, 20-35 éves autók. Mégis ki mi a faszt vár egy alsó hangon 20 éves, soktulajos autótól? Hogy sose kell költeni rá semmit, és olyan, mint amikor a gyárból jött ki?
Basszus, a Range-et 2004-ben vettem, egy 93 év végi autót. 11 éves volt az autó, és négy év alatt elköltöttem rá majd négymillió forintot, miután 2-ért vettem.
Persze használtam egyszerre mindennapi autónak, meg ütöttem-vágtam terepen is, na meg persze amikor arról volt szó, hogy az eltört hátsódifi-bolygómű helyet új bolygóművet veszek 90ezerért, vagy komplett detroitot kapásból előre-hátra 600ezerért, nyilván az utóbbit választottam. :)
De aki azt gondolja, hogy vesz egy 20-30 éves autót, és csak beleül, oszt vezeti, az hülye. :)
Ma tankoltam, mert jön az üzemanyagár emelés. Kiszámoltam, az előző fullra tankolás óta 13,88 volt az én Disco2-őm fogyasztása, úgy, hogy még terepezés is volt benne, Béren. Sok, de meg vagyok vele elégedve. Az előző járgány sokkal többet evett, 16-17 litert vegyesben. Az viszont tutifix, hogy ezeket az angol szarokat (bocsi) CSAK SZERELEMBŐL szabad tartani, mert különben elkezdesz számolgatni, és az fáj! Én is napi szinten foglalkozom a gondolattal, hogy megszabadulok az enyémtől, de feleségem, Déli Napsugár nem engedi. Szereti. A szopás meg az enyém. Viszont, amikor működik, királyság. Másfél év alatt nem mentünk többet vele, mint ezerötszázat, de azt legalább élveztük! A fizetnivalókat nem élveztük. Szóval vagy szerelemből tart az ember egy ilyen szutykot (bocsi), vagy szabaduljon tőle! Sajnálom, hogy nincs sem pénzem, sem helyem, hogy vegyek még vagy hármat, donornak. Annyira ugyan már nem szeretek szerelni, de még beleférne, ha lenne miből. Jól mondta Pinguru, azt tartson ilyet, akinek mindig van a fiókban másfél milliója, csak erre a marhaságra, és a fogyást is azonnal tudja pótolni. Akinek ez nem megy, az majd sír maga elé, mint én, és erején felül próbálja életben tartani a szerelmét. A szerelem nem a racionalitásról szól. "Ha megölsz, is imádlak én, Te drága szép, angol legény!"
Sajnos nekem is rá kellett jönnöm, hogy a Disco egy darab szar (bocsi), de legalább időnként élvezetes, nem véletlenül szeretik sokan. Csak ne sírjunk sokat, mert megköveznek, miközben alapján véve szeretjük, csak nem tudjuk finanszírozni. Itt jön be: a, eladni a francba, b, Maul halten, und weiter dienen, pofát befogni, és tovább szolgálni!
Szólj, ha három tejfölös-sajtos lángosért ideadod, akkor szorítok neki helyet a szomszédban! :-))
Második autóként van csak, a lassan már 4 év alatt, hogy nálam van, mentem vele kb 10 ezer km-t, de ezalatt több pénz ment rá, mint arra a 320cd-re, ami napi használatban van és ment ezidő alatt 60 ezret. És sajnos továbbra sem tökéletes :( Vezetni nagyon szeretem, megfordult a fejemben, hogy a BMW-t adom el és ez marad, hogy rálocsolom azt a 3-400 ezret, ami kb (csak tippelek) kellhet, hogy egy rendes, hozzáértő szervizben teljesen rendbe tegyék, plusz alvázvédelem, stb. Egy 9-10 literes fogyasztással még ki is egyeztem volna, de az, hogy 12,5-14,7 körül egyen (finoman-dinamikusan), az már nem az igazi. Becsületére szóljon, h mindig indult, ment, amikor kellett, de egyszerűen valami nyűgje mindig van. Most a fék, meg még régről az ACE (jó, tudom, szüntessem meg), talán a légrugó is szórakozik, fene tudja.
Hahu-n fent van a TGK-k közt, mert az, amikor felraktam, még a legolcsóbbnak számított az 1,45 M-el, de most tettek fel párat olcsóbban, ha rendben lesz a fék, felrakom valahogy az SZGK-k közé 1,15-ért.
De miért akarsz szabadulni tőle?? Én kilenc évig hajtottam D2-t egyetlen autóként (előtte 9 évig D1-t) és mindig örömömre szolgált és csak azért adtam el, hogy vehessek egy D3-t. Soha nem hagyott cserben, nem kellett itthon bőrözgetni. Az esetleges javításokat (nagyon kevés volt) szervizben végeztettem.
Sajnos a kormánymű egy fűjó dolog. Különösen akkor, amikor a függőleges kormánytengely ( Pittman ) alsó tűgörgőd csapágya megy tönkre. Az eltört görgők belemarnak a felületbe. Az új csapágy már nem lesz megoldás rá, hiszen a felület folytatása lefelé éppen a szimmering működő felülete is. ha ezt javítás céljából leköszörülik, akkor meg a szimmeringnél fog a kormánymű ereszteni. Szétszerelést követően kell a kormánymű sorsáról döntened. Sajnos a Pitman tengely ára vetekszik egy kpl. fődarab árával, és úgy tudom, nem is rendelhető már.
Mindent vehetsz hozzá utángyártottban egyet kivéve: a dugattyú tömítését és a porvédőt. Akkora szopásban lesz részed, ha nem megfelelő a minősége.......... ! Landycar-nál már tudják hogy melyik a jó készlet.
Kormányművet cseréltem, volt egy másik jó, de egy felújított tönkre ment. A kormánymű felújítása nem kicsi feladat és sajna nem elég a készlet amit adnak hozzá. Az alsó csapágyat meg senki nem cseréli és nekem is az törött el. A kormányművet magát nem szedem szét, mert az nem annyira egyszerű, azt viszem inkább egy hozzáértőhöz. Sajna idő hiányába az előzőt egy sima kormányműves céghez vittem és nem lett jó.
Igen igen, D2. Csúszkák szépen mozognak, a dugattyúk valószínűleg megszorultak, de nekem maga a belső oldali betét is be volt szorulva egész közel a tárcsához. Holnap majd a dugattyúkat, nyerget megszakérti melóban a műszakisunk, nézegettem, hogy a bárdinál van vagy 4 méretű felújítókészlet, majd kiderül melyik kell hozzá. Egyébként eladó a vas, nekem elfogyott a türelmem hozzá :D
Egy Disco-2-es az autód? ha igen, a féknyereg csúszkák ( rudak ) mozognak? Általánosságban ezek tudnak alattomosan megszorulni, illetve a fékmunkahenger dugattyú is, különösen ha a porvédő már tré. Gombokért felújítható !
Találkoztatok már olyan jelenséggel, hogy hosszabb úton (kb 30 km felett) fékszag, forrása a bal első kerék. Szétszedtem a féket, a belső fékbetétet konkrétan le kellett verni, feszegetni a kengyelből, úgy be volt szorulva. Magára a betét hordozó vasára (bocs, szakkifejezéseket nem ismerem :D ) égett rá olyan szinten a fékpor, hogy az illeszkedési pontoknál nagyobb lett, mint a külső oldali. Még a féknyerget megnézi olyan, aki ért is hozzá, hogy a dugattyúk is be vannak-e rohadva vagy sem. Csak engem örvendeztet meg ilyenekkel az autó? :D
Van colos csillag- villás készletem de mos a P38 szerelés közben szembesültem a problémával hogy az egyik dugó kulcs nem megy rá a csavarra, a másik pedig lötyög. Így kénytelen voltam beruházni. Nem szeretném lesarkalni a csavarokat, legalább azokat amiket előttem nem amortizáltak le. :-))
Sajnos ezekben az átszámításokban nem tudok segíteni, nekem is Kínai. :-(((
http://www.szekerszerszam.hu/ nekem ez van közel jó szerszámokat árulnak, de persze viszont eladok, a felsorolt üzletekből azt gondolom itt lakhatsz Te is valahol.
OBI-ban lehet, hogy találsz a saját LUX márkájukból, jó drágán. Ha nem életbevágó, inkább vegyél hét közben valami normális helyen. Esetleg a Praktikerben Stanley márkanév alatt, nem profi minőség, de a kitudja milyen noname-nél azért sokkal jobb. Egyébként vannak kifejezetten jó cuccaik, van tőlük egy kéthengeres 50l-es kompresszorunk, szépen teszi a dolgát és elég masszív darab (mondjuk mint kiderítettem, a Nuair gyártja nekik de jó árban volt).
Szerszámban szerintem amúgy a taiwani márkákat kell keresni (Genius, Hans, Jonnesway, King Tony meg biztos van még pár, Fortum, Proxxon nem tudom milyen de azok is jók), az európai és amerikai márkák horribilisek, annak éri meg ilyet venni, akinek pénzkereset.
Ez a készlet pl. ennyiért szerintem best buy, autószerelő ismerőnek van ilyen, amit azok a krovafejek már kaptak légkulccsal, mindennel, és bírják. A racsni is.
Egyébként az ilyen noname készletekkel is ki lehet fogni jót. Már nem emlékszem ki mondta, aki ilyen logisztikai témában otthon van, hogy nagynevű gyártók az ilyen-olyan megmaradt készleteiket, amik esetleg nem mentek át a szigorú minőségellenőrzésen (de attól még egész jól sikerültek) vagy egyéb okokból értékesítik -persze a nevüket nem adják hozzá-, aztán itt-ott felbukkanak noname-ként töredék áron. Akinek egy ilyen készletet sikerül kifogni, az jól jár vele.
Engedd el. Az is több mint csoda, hogy idáig működött.
Az elmúlt 15 évben egyetlen classic range-et se láttam, amiben működött volna a tempomat, már 10 éves korukban kihalt belőlük. Bár 10-ből 9-szer a vákumok miatt.
Tanácsot szeretnék kérni Tőletek. Range Classic autóm van 3.9 V8 benzin gáz. Sajnos a gyári tempomatom elszállt és alkatrész sincs már hozzá. A kormányban lévő kapcsolókat a másik oldali csatlakozókkal összekötő szalag ment tönkre elszakadt benne valami. Nincs ötletetek hogyan lehetne megjavíttatni? Haudekék meg több tempomatos cég sem vállalja a javìtást teljesen tanacstalan vagyok mit lehetne tenni.
Esetleg van valakinek felesleges ilyen szalagja? Hol lehetne nézni ilyen cuccot?
OBI/Bauhaus/Praktiker/Tesco/Auchan, stb szombat délután, vasárnap is nyitva tartó áruházban (mer az ember hétvégén ér rá szerelni, és menet közben jut eszébe, hogy nincs pl. 13-as 12lapfejű kulcsa) szerintetek lehet kapni 12 lapfejű dugókulcsokat?
Nekem is a piacos kínai 3/4-es készlet van, a piros műanyagdobozos noname, amiknél a dugófejek méretpontossága mondjuk úgy, hogy 1mm-en belül van :-D, de simán cseréltünk vele kereket az utcában defektet kapott kukásautón.
kerékanyákhoz vegyétek meg nyugodtan a 3/4es cuccot. Egy T szár, és egy 27es dugófej nem a világ vége árban. Máshoz nem nagyon kell ekkora bika, de ezekből a gagyi kínai is jobbat fog, mint a feles cucc. Én kínai olcsóságot vettem, nem id bíztam benne, és jogosan, mert a vaskos szárat szemmel látható módon el lehetett hajlítani de legalább nem tört el :D a crovafej viszont rendes ipari cucc. nehogy lenyalja a csavart.
Ami fix szár az biztos jobb, vagyis erősebb nem kérdés:) Igazság szerint az lenne a frankó, ha a világ minden pénze rendelkezésre állna, és tarthatna az ember egy 3/4-es készletet is a nehéz napokra:D
Most látom a pumatools-os javítót, Vajon az jó lenne az enyémhez, csak nem olyan sunyik, hogy pár mm eltérés legyen és ne tudd felrakni, csak az lenne az érdekük, hogy vedd meg :-D
Nem akarlak elkeseríteni, de pont ilyet törtem el :-D (lehet az enyém gyártási hibás volt). A crova fejet tartó bütyi tört le. Mondjuk a csukló tengelye se tünt egy erős pontnak, attól is féltem, hogy megadja magát. Mindenesetre tanulságul már csak olyat veszek, ami fix és a kar anyagából van.
Nem márkás, de legalább olcsó és eddig még nem sikerült eltörnöm, pedig a főtengelytárcsára is ezzel húztam rá a +90 fokot a 300tdi-n (egy két méteres vascsövet rádugva a hajtószárra) - mondjuk ott már inkább csak a vakszerencsén múlott, hogy nem pattant el, de az árához képest szerintem nagyon rendben van.
Én ilyen műszerész hajtószárat vettem a Defihez, eddig megbirkóztam vele minden csavarral, a kerekekhez is ezt használom. Dugókulcsból érdemes egy normálisabb minőségű készletet venni, mert a gagyi krovafejek csak eltaknyolják a csavar fejét. Pl. Fortum, Proxxon cuccok szerintem így otthonra szerelgetni tökéletesek, még ismerős autószerelőnél is megállják a helyüket egész sokáig és nem is horror az áruk.
Szia! A narancs felütődés gátlóbasz érdekelne a mailom publikus. Szerintem a2" emelés nem olyan durva.nekem a vizsgán simán átment,azért nem brekegtek.Talán tényleg 1picit lomhább(talán)a hardym több mint 1 éves semmi baja kb havi 1000-1200kmet megyek.
hát én havonta kétszer leszedem a kerekeket, szóval nem tud berohadni :)
A 16 danos fekete öves szerelőm javaslatára én caramba kerámiásat csavarzsírozást használok, mert az nem olvad ki a csavarból olyan gyorsan és a víznek is jobban ellenáll.
A hétvégén befejezem a kormányművet és akkor megint mozgásképes leszek :)
Ez a donor kereke lenne ő meg már hála ügyködésemnek nem mozgóképes többé. De megoldottam a problémát. Kiműtöttem a kerítésből egy 2 méteres vascsövet oszt adtam a pofájának meg is indult szépen :-D. De korai volt az öröm. Szedem le a gátlókat és a rugót. Hát a rugót alul tartó kis lemezke csavarja is be van rohadva. Olajoztam, fújkodtam, imádkoztam is hozzá. Az egyik ki is jött a másik beletört. Most ehetem a kefét, hogy hogyan szedem ki a töröttet??????
Minden elismerésem a szakiknak akik ilyen öreg vasakon dolgoznak. Én a nevemhez híven török mindent oszt utánam a vízözön. A működő ótóba meg majd szakik szerelnek (szenvedjenek ők, de ők nem törhetnek :-D)
Azért röhely, hogy egy Lyncos szerszámot, aminek elvileg a méretéből adódóan erősnek kéne lennie (nem mellesleg úgy is hirdetik) viszonylag problémamentesen eltörtem :-(
A gyári kerékkulcsra csomót kötöttem.
Nu mindegy lassan alakul a dolog. Szedem ki a gátlókat, rugókat az egész firlefrancot és, ha kész akkor jól eladom az egészet :-D
Ha kész leszek vele dobom fel a hirdetést.
Egyszer majd jól meglátogatlak ne félj, de most hétvégén utazom.
Csavarlazító+megfelelő kulcs+ esetleg óvatos melegítés+nyers erő! Összerakásnál megkenni a csavart egy kis kenőanyaggal, és fújós réztrutyit használok, plusz légkulcs, + nyomatékkulcs a véglegesítéshez. Eddig bevált.
Gyere ki Pomázra a vassal, úgyis szeretnélek látni, és levéssük a csavarokat! :-))
Aztán vissza is tesszük. Légkulcs van, de megjegyzem, hogy nem a légkulccsal kell lelazítani a berohadt cuccost, mert ahhoz qrwa erős légkulcs kellene, oszt kitörjük a csavart a helyéről, tehát csak okosan!
Gyere ki, megbindzsizzük! A taliga mitől nem mozgásképes? Hol van helyileg? Esetleg én vigyem a teljes hardvert helybe?
Ettől egy kicsit vastagabb volt, meg egy mocskos vastag tömör rúd volt hozzá kereszthajtónak. Nem volt, amit ne nyitott volna le, de nem szerettem, mert mocskos görény nehéz volt.
Általában a King Tony készletből használtam a fix ferde szárat a hosszítóval, meg ha kell, ráraktam a végére a hijack emelő egyméteres csövét.
Egyszer nagyon megszenvedtem a gyári kulccsal, azóta csak ez, és egy kis zsír a kerékanyákra, aztán ezzel a kulccsal meghúzom amennyire csak bírom. Nem lazult fel még egyszer sem, viszont értelmes erővel ki bírom nyitni. Előtte Disco-n ugyan ez volt a taktikám, csak ahhoz jó volt a síma kulcs amit személyautóhoz használok.
Van valamilyen trükk D1 alufelni kerékcsavarjának lelazítására a nyers erőn kívül?
Gyári kerékkulcsra csomót kötöttem, a félméteres hajtószáramat eltörtem (tehát az erő velem volt :-D). A taliga nem mozgásképes tehát légkulcs közelében nem tudok eljutni. Holnap, ha még nyitvatartási időben eljutok akkor veszek egy 43 cm-s hajtókart, a bolt szerint örök életű törés garanciát adnak rá, majd kiderül mit ér :-D
Egyben elvihető úgy, ahogy most van, mielőtt még szétvágnánk, bár már így is csak tréleres (de most még van rajta kerék, legalább kitolható :-D). Pár dolgot kibontottam már belőle, de nagyjából még egyben van.
Ha van érdeklődés egyben akkor tudok felrakni képeket.
Természetesen 5 ajtós az a 3 ajtós :-D bézs kárpittal, dupla tetőablakkal. Bár még sok minden ki lesz vágva belőle a karosszériázáshoz. Úgyhogy még nem tudom mi marad meg belőle :-D. Mindenesetre a futómű az eladó (sírva lemondok róla, pedig nagyon szerettem volna, de túl durva mindennapi használathoz. Majd valami szolidabbat teszek be az árából :-D, ha sikerül elboltolni)
Igazából a donorból csak azt adnám el, amit nem tudok használni az enyémhez a többi megy a polcra tartaléknak, de nyugodtan mondjátok mi az ami érdekel :-D
Az igazság, hogy van egy donor járgányom, ami egy osztrák épített (terep Rally) autó. Azon minden alkatrész rendelkezésre állna az emeléshez (csak le kéne szedni és átrakni). Vágni a karosszériából viszont nem szeretnék. Nagy a dilemma, mert nem csak játszós autónak kéne. Egyébként egy ilyen átalakítás után vizsgaképes az autó, vagy azt is elfelejthetem?
Esélyes, hogy így eladóvá vált a következő: :-D van az a pénz amiért megválnék tőle
Komplett emelés Britparts-os? Super gas gátlók (sárga)
hozzávaló erősített rugók (sárga)
saválló rugóvisszatérítő szett
narancssárga (poliuretán) ütköző bakok
fém fékcső hosszabbítás
4 db kb 85%-os 235/85 R16 Semperit gumi
1 db 100% 235/85 R16 Semperit gumi (pótgumi, még "szőrös")
igény esetén egyéb futómű alkatrészek, amik kellenek ehhez az emeléshez
Az egész hóbelevanc alig használt (pl a gátlókról még a papírmatrica se ázott le) igény esetén tudok fotókat feltenni :-D
A kardánok, menesztők nem tudom erősítettek-e, de miért ne lennének azok, Labancéknál nem számított :-D, kormánystabilizátort is meg kell szakérteni :-D
Szóval, ha valakit érdekel keressen bátran :-D
Más
Akkor a 225/75 R16 méret minden emelés nélkül befér a gyári gátlókhoz? Vagy azért illik egy 2" emelést alátenni?
4cm-nél többet nem is érdemes emelni, az már nagy kompromisszum a technikának, így is lesz gond a hardy-val és a kardánkeresztekkel, csak minőségit érdemes venni sok pénzért, az olcsók ilyen hajtási szögnél hamar elfogynak.
Az a kérdés, hogy mit akarsz a járgánnyal. Ha durva terepet nem akarsz, akkor maradj a 225/75-nél de MUD, ne emelj semmit.Ezzel szépen el tudsz menni terepen,de persze lesz ahol felül, de azt az emelés mellett is megtenné.
Ha 235/85-öt akarsz, akkor az nagyon drága lesz. Először is, akkor már a hozzávaló rendszert kell alárakni, mondjuk egy ironman-t. A közepes belőle kb 250eHuf, aztán érdemes a kardánt erősítettre cserélni, kb 50e+ menesztők. Ezek után a hátsó kereszstab annyira feszülni fog, hogy leszakad, szóval azt is érdemes elemelni, de persze hátra ez a gumi nem fér be, szóval ott még vágni kell a kerékívet. Ha mind ez megvan, akkor elöl a határolót is állítani kell, mert a hosszlengőkarba beér a gumi. Aztán lehet, hogy a gyári kormánycsillapító nem is lesz jó.
Én végigcsináltam, rajta vannak a 235/85 (mondjuk ezért adom el a 225/75öt). Majd hamarosan le is tesztelem terepen, csak még a kormányművet cserélem éppen.
A lényeg, ha meg van a gumi, mondjuk 160-170e-ből, a futómű, 250e-ből, az egyéb cucc még kb 150, akkor:
1. ha nem terepen mész, akkor billegni fog
2. ennek a gumi méretnek van hangja
3. az autó mintha vesztett volna 20-30%Le-t
4. a 120Km/ó autópályán néha elérhetetlennek tűnik :)
Megosztom szívesen az összes tapasztalatot, mér két éve 4cm emeléssel megy a szekér, ironman futóművel, meg sok-sok egyéb cuccot alakítottam át rajta, kifejezetten terepre.
Sziasztok lenne 4db range rover gyári alufelni 16-os szép képen látható állapot 60000ft/4db csak fel kell rakni igény esetén megvan az ötödik is csak az a pótkerekem ha kell megbeszélés kérdése, 4db 255/65r16 hankook téli gumi 2014-es 6-7mm-es egyenletesen kopott kompletten egyben 110000ft/4db felni+gumi az eladás oka gyári 18-asra cseréltem,cserébe érdekkel vagy ha van valakinek eladó p38-ashoz bal hátsó füstős lámpa,csomagtérbe barna kalaptartó,bal első ajtó zsanér,sárfogó gumi 4db jó állapotú. köszönöm 06307567743 armosrover@gmail.com további szép napot.(képet emailbe küldök mert nem engedi feltölteni)
Lomhább alatt mit értesz? Vég sebességre, gyorsulásra, erőre. Nem mindegy, mert az enyém így se egy erőművész :-D (bár felezve tuti ez is). Viszont a donoron valami "csúnya" emelés van, a én gépemhez képest 8-10 cm. Lehet az már felejtős :-D (csak hát kéznél lenne, és keveset használtnak tűnik).
Kérdésem, ha egy Disco1-s 205/80 R16 kereket a megfelelő emeléssel átalakítok 235/85 R16-ra akkor azt tudom, hogy a kardán-szög meredek lesz (bespejzolok kardán keresztből :-D), és érzetre változik a gépsárkány ereje, de a fogyasztást miként befolyásolja. Drasztikus változás várható a fogyasztásban?
Ha neked a "csíkos" lámpaüveges van, akkor ezt nem ajánlom, mert egy picit szellős lesz. Bele megy, és a rögzítési pontok is ugyanott lesznek, csak olyan "hogyismongyam..." Én az enyémbe végül is nem raktam bele ezeket. De legalább tudom mutogatni, hogy van ilyenem is...
Sziasztok! Legutóbbi Land-Horváth tapasztalatról pár mondatban.... Kocsi: 99 1.8 benzin FL. Kórkép: dadogás, puffogás, alsó fordulatszám tartományban fokozottan. Magamnak cseréltem gyújtás elosztót, rotort, kábeleket, gyertyákat, üzemanyagszűrőt, pumpát. Ezután került el a szakembörökhöz. Diagnózis: az ecu össze-vissza adja az előgyújtást, cseréljünk ecu-t, de ehhez kellene egy új kulcs + immobiliser. Mivel az immo-hoz el kell bontani a műszerfalat is, ezért 100+ -os a javítás, persze alkatrészt én hozzak, mivel ők ilyen bontott dolgokat nem tudnak. Ezután idézem: "Nem garantált, hogy ettől megoldódik a problémád, de nagyon valószínű, hogy ez a baja....." Kulcs, autó érintetlenül vissza, a semmiért azért adjak egy tízest, oszt' jóvan. Filózás, hogy visszavigyem-e....... Inkább nem. Kocsi helyi szerelőnek átad, 1db injektor csere (bontott). Kocsi húz, mint a rakéta, probléma egy szál se, jobb, mint volt. Konklúzió: én vagyok a hülye, hogy ezeknek a kóklereknek valaha is pénzt adtam a kezükbe. Azért most így visszanézve a hozzászólásokat olvasok cifrákat erről a bandáról, nem véletlenül. Tanács a leendő márkatársaknak: messziről...
Nem áztunk, nem fáztunk, káprázatos idő volt! Péntekről szombatra esett, a kis görény emiatt minket boldogított a trapperkabinban, na, az nehéz éjszaka volt, leküzdeni a szeretetrohamokat, kivinni pisilni-kakilni, de szombat reggel, amikor elállt az eső, végre kiköthettem a helyére. Sokat segített a motorosok leküzdésében. A hely változatlanul gyönyörű, és remélem, egyszer még fogunk ott együtt iszogatni!
Én gondoltam rátok, mert igencsak esős volt felénk a hétvége, hogy vajon mennyit áztok-fáztok a sátorban, de menni nem tudtam, sok munkám gyűlt össze. Meg a nejem sem örült volna egy átdidergett esős éjszakának :)
No, kéremszépen! Megvolt a sikeres hétvégi Land Rover találkozó. Walker Kék Bálnája találkozott Walker Kék Bálnájával. Több Land Rover nem volt, így aztán kicsiny, de lelkes csapat volt jelen. Vizdi kint volt kerékpárral, Szíjjártó Pisti pedig telefonos kapcsolatban. Viszont ott volt gyerekkori barátom a párjával, az én párom, Déli Napsugár (Saci), a büdös görény (Alex kutya). Az időjárás káprázatos volt, bár az első éjjel esett, mint állat, de napközben valami csoda volt! Készült öntöttvas bográcsban (hollandi sütőben) sörös-lecsós sertéslapocka krumplival, valamint voltak sörök, rövidek, stb. Beszélgettünk sokat és tartalmasan. A kutya is élvezte. Szóval elmondhatom, hogy bár a részvétel picit alacsony volt, de a tervezett programot így is maradéktalanul teljesítettük (eszike-iszike-beszélgetés-kutya-természet).
Volt pár faszkalap krosszmotoros nyikhaj, azokat, amikor meguntam a lármát és kártételt, a kutya támogatásával elzavartam, és újra csend volt. A blökinek csak meg kellett jelennie, és pár jelentőségteljes pillantást vetnie a motorosokra: Nem bánt? Pillanatnyilag nem, de fél óra múlva, ki tudja mi lesz? Elpörköltek.
Így aztán remekül megünnepeltük a szülinapomat (ami már elmúlt, de most tudtunk találkozni). Ma reggel tábort bontottunk, irány haza, lehet majd mindent megszárítani, rendbe tenni, de megérte!
A helyszín gyönyörű, és megbeszéltem, Vizdivel, hogy alkalomadtán megmutatja nekem az általa ismert és járható utakat, és akkor esetleg szervezek oda egy tényleges túrát is, mert úgy látszik, a klubnap jellegű találkozóra nincs igazán igény. Semmi baj, ez van.
3, alupanel kivesz, pgasket, vizpumpa tomites csere, hatulrol csavar beletesz, panel kicsit megreszel, hogy a fejere ra lehessen fogni mikozben osszeszerelt allapotaban majd huzod ra a feszito anyajat
Nekem a szíjkörnyéki nyiszogás a feszítő cseréjével múlt el. Van benne valami gumi ami elfáradt, és nem feszített eléggé. Víz, wd40 elmúlasztotta vagy fél percre, de szárazon nyiszogott. (300tdi)
Vagy még az lehet, hogy eleve nem volt elég mélyre betekerve az a menetesszár, néha kitekeredik az anyával együtt.. esetleg próbáld meg, hogy két anyát rázársz, és tudod-e még beljebb tekerni ahol van menet.. (ha csak keveset szakított ki).
http://www.red90.ca/rovers/springinfo.html Én ez alapján a gyárival megegyező értékű rugókat rendelem Britpartból, nekem jó az úgy, ahogy a gyárban kitalálták :) Azt már látom, hátul a belső rásegítő rugók miatt szop@s lesz a mutatvány, de csak sikerül valahogy :) Autószerelő ismerősnek van csápos emelője, azzal sokkal egyszerűbb lenne az élet de nem akarom ott foglalni a helyet.
A konirol jokat mondott a discoverys csavo a tegnapi (?) videoban. En most terrafirma pro sportot vagy mit vettem az enyimbe, par het mulva tudok mondani tapasztalatokat.. sokat szemeztem a cellular britparttal is, vagyis hezitaltam a ketto kozott. Oszinten szolva vegul a baratnom dontott az alapjan hogy melyik milyen szinu (rugok es gatlok) tul sarganak itelte a bp rugokat :D A kulfoldi velemenyek alapjan az All terrain Terrafirma viszont kerulendo.
Azt hiszem, hogy nehez elsore eltalalni a jot, meg ha ome-t is venne az ember, annyira valtozo, hogy kinek melyik tetszik jobban, melyikkel erzi jobbnak az autot. Olyan szempontbol talan erdemesebb nem egybol ome-re loni, hogy a bp/terrafirma arazasu cuccokkal el tud legozgatni az ember egy-ket rugo/gatlo erejeig ha elsore nem talalja el a tokeletesen neki tetszot. Szerintem.
Lehet vízpumpa, generátor, szervó szivattyú. Vedd le a szíjat, pörgesd meg őket kézzel, hátha egyértelműen hallani, hogy melyik az. Ha még kulccsal rá tudsz feszíteni a szíjra, akkor a feszítő se csinál már túl sok mindent, én is azért cseréltem kompletten, nem csak a csapágyat. A gyári vízpumpa AIRTEX1695 (ha jól rémlik, 300tdi-d van), ha rákeresel, itthon is kapni pár helyen 8e körül.
Más: valaki írta, hogy az INA árul csapágyat a viszkóventillátorhoz, meg tudná mondani a számát?
Pár napja már olvasgatok teleszkóp témában, hátra elég jó árban tudtam szerezni egycsöves gázos Decarbonokat, előre szintén egycsöves Koni Heavy Track-et gondoltam. Ha hajlandó vagyok kifizetni az árát, jól járok velük? Olyat szeretnék, ami nem fossa el magát 2 év múlva. Ami még jó masszívnak tűnik, az a Terrafirma Commercial HD, Koninál valamivel olcsóbb.
Egyébként a Britpart Cellular Dynamic-ot is néztem még, de sok tapasztalat nincs velük, van aki jó, van aki kevésbé jót ír. Kormánytellóba ilyet vettem, a gyárinál sokkal masszívabb, oda szerintem nem rossz választás. Amúgy valaki írta, hogy a Dobinson gyártja őket, hát vagy igaz, vagy nem. Ha igen, akkor ár/érték arányban nem rossz választás szerintem.
Szia, az is lehet, hogy a szíj bordái közé egy kis szutyok került és amiatt nyekereg, a rányomott víztől kicsit el tud csúszkálni, ezért nem szól. Egy időben nekem is szólt, de egy nagyon hangyányi wd40-nel befújva sokáig csöndben maradt.
1.:Nem milliomos a barátod! Hahaha akinek LR je van főleg RRje az igenis milliomos csak nem tud róla 😁
átlagos ember, bérből és fizetésből él, ugyanúgy mint én. mellesleg a P38 a legolcsóbb Land Rover amit vehetsz, kivéve talán pár idősebb, rozogább D1-et, meg Mk1 Freelandert ..
2. Nem milliomos a barátod: de hisz kettő van neki!,,,,,!!🤣😀🤔
a másodikat nagyon olcsón vette, eleve hibás motorral (de tudta hogy ez a legjobb autó a világon :-D ), ráadásul benne volt a gáz, hivatalosan, lepapirozva (ez mifelénk eleve 1500-2000 eurót jelent)
3.1500 euró na miket is cserél a srác??egész vállalható
eldöntötte, hogy rendesen megcsinálja. peremes hüvelyek Angliából, a cseréjük sem olcsó, két hengerfej komplett felujitása, plussz a hagyományos motorfelujitással járó alkatrészek és munka, lehet kevés is az 1500. Csehországban egy illető 3000 eurót kér ilyesmiért - de ő rendesen meg is csinálja
4. Automataváltó felújítása nincs?
volt. tavaly február-március környékén. épp hozzám tartott, amikor 10km-re tőlem elszállt a váltója. én csináltam neki, kb. 1200 euróba fájt a felujitása. a legrosszabb az volt amikor a szétszedéskor kiderült hogy maga a váltó eredetileg jó állapotban volt, de rosszul rakták össze amikor beszerelték (még az előző tulajnál)
Minden polcon van. a vízpumpa is, a csavarok, tömítés is, kivéve a az új szíj.
Ellenben míg a garázsba nem toltuk felújítás céljából, addig ennek egy szem hangja nem volt. Most meg nagyon nyiszog. Gondoltam nem kezdem kibontani a vízpumpát feleslegesen, mert nem ereszt és nem is kotyog, szépen fut.
A feszítőben a csapágyat cseréltem. Én a feszítőre tippelek, hogy az gatyázik valamit.
De furcsaság az, hogy amint vizet kap a szíj kívülről, egyből elcsendesül minden.
A feszitoben tudsz csapagyat cserelni. A vizpumpa kb 15-20e, a szij szerintem 2-4e. Meg akkor mar egy p-gasket es uj csavarok is menjenek be ha megis ezt az utat valasztod. De a generator is produkalhat ilyesmit..
Lenne egy kérdésem. Tapasztalatokat várnék mielőtt neki esek szétbombázni mindent.
A vezérlés csere alkalmával a vízpumpán kívül mindent cseréltem, az összes kis görgőben a csapágyakat.
Valami viszont elkezdett elég komolyan nyiszogni, cincogni. Nagyon a vízpumpa felől jön a hang, de az azért furcsa, mert előtte hangtalan volt. Mielőtt vízpumpát cserélnék feleslegesen, kérdezni szeretnék.
Szóval ami fura, hogy ha kicsit rátartok a feszítőre 15ös kulccsal, akkor elhallgat.
Ami még furcsább, ha felcsapkodom vízzel, ami az elmúlt napok esős időjárásában könnyű volt, akkor megint csendesen fut, fél percig, míg meg nem szárad a szíj. Megint tócsába hajtok, megint csend, stb,stb.
Oké, gondolom a tuti megoldás az lenne, ha új szíj (ez még sajnos elmaradt :( ) új feszítő, új vízpumpa. De ha nem feltétlen fontos, akkor már nem költeném rá ezeket, mert most nagyon sok ment a kocsira egyéb javításokra.
Gyozelem! Tobb sebbol verzett a dolog, ugy kezdodott, hogy egy rogzito csavar hianyzott a szerkezetnel igy kicsit feloldalasan allt, es konnyen ki is tud pattanni (mintha mar szereltek volna korabban is) es termeszetesen oxidalodva is volt. Igy eleg volt egy doccenes, hogy ne legyen tokeletes az erintkezes. Kontaktspre aztan a feszito rugokat kicsit megnyujtottam, teljesen passzentos. Az egesz folyamat 15 egesz percembe kerult :D mar csak a masik csavart kene pontolnom, uh este kibogaraszom hatha talalok valahol...
Ez a nyomogombos rejtett kapcsolos inditas dolog teccik am, nem kizart, hogy nekiugrok ha megint betrassol, ha nem oldja meg a 15 perces szervizeles mint most :D
egy barátom most csinálja. lassacskán, ráérősen, mivel nem milliomos, de van neki egy másik is, azzal jár. két hete voltam nála, akkor már benne voltak a peremes hüvelyek a blokkban, nagyon baba lesz, és persze minden ilyenkor cserés dolog cserélve lesz. a pontos összeget nem tudom, mert még nincs befejezve talán olyan 1500 euró lesz?
Az utolsó bekezdéshez: igen a legjobb lehet vagy az is a motor cseréje. 530 Bmwből. Igen ám de ki csinálja meg jól, Andris anno csinált. Tavaly beszéltem vele de azt mondta ne vállal átépítést. Tehát ha még is lenne a donor meg minden ,hova vihetné az ember?ķókányolós hülyékhez? 😂
Nincs mit! :-) Örülök, hogy tudtad hasznosítani amit itt össze írogatok néha! :-)
2 perc hozzáférni a gyújtáskapcsoló végén felszerelt kapcsoló betéthez. Hogy a tisztítás és egy jó kontaktsprézés segít-e, és ha igen, akkor meddig, azt nem tudom, de ezzel kárt biztos nem tehetsz benne. Hosszabb távon gondolom üzembiztosabb megoldás lenne egy új betét.
Addig is ha geb*asz van és az út szélén maradnál a verdával emiatt, végszükségben rövidre zárhatod a reléket, vagy a forgó betétre menő vezetékeket. Az electrical troubleshooting manualból biztos ki lehetne szorozni, h melyik vezetéket kell összekötni, h legyen gyújtás, és melyiket, h pöccenjen az indítómotor. Jobb mint az út szélén maradni! ;-)
Amíg beszerzed az új betétet, ideiglenesen ki lehet kötni azt a pár vezetéket egy akármilyen kapcsolóra ami kallódik a műhelyben, az indítómotor kapcsolását meg egy nyomógombra 'oszt ennyi....... csak a kormányzár ne zárjon be, illetve a spider meg az adagolóra szerelt immo legyen kiiktatva.
Ha elrejtesz valahol egy rejtett kapcsolót, még a tolvaj se fogja elkötni.
Az enyémben makacskodott-akadozott a gyújtáskapcsoló, a végén már 15 percet szívtam vele és forgatgattam a kulcsot benne, mire sikerült elkapni, h elforduljon. Hirtelen felindulásomban leszereltem a gyújtáskapcsolót, kiszereltem belőle a kormányzárat, illetve a zárbetét reteszelő lamelláit, kitisztítottam és átolajoztam finoman az egészet. Működik gyönyörűen azóta is, és két dolog biztos: se a kormányzár nem fog megsz*patni, se a reteszelő lamellák nem fogják meggátolni, h elfordítsam a kulcsot benne! ;-))
Igaz, most kulcs helyett kanálnyéllel, csavarhúzóval, lapos reszelővel stb.stb. szal gyakorlatilag bármivel elindítható! :-DD
Illetve menet közben is bármikor kihúzhatod belőle a gyújtáskulcsot, se le nem áll (míg nem forgatom vissza vmivel a zárbetétet...) , se a kormányzár nem zár be, tök jó móka, ha utas ül mellettem, kikapom a kulcsot, odadobom az ölükbe, mindig visítanak, hogy NEEEEEEEE, MINDJÁRT FEJREÁLLUNK! :-DD
Visszatérve a gyújtáskapcsoló forgó betétjére, lehet, h kisilabizálom a verda elektromos könyvét, kis cetlire felírom, h "gyújtás= X és Y színű vezeték, indítás= A+B színű vezeték" a cetlit meg elteszem vhol a verdában..... ha gond lesz egyszer, akkor emiatt már nem kell aggódni, már ott lesz, h mit mivel kell összekötni.
Minap néztem pont ezt a videot, ebbe is milyen szépen végigsorolja a Mac Mackenney, h mennyi felesleges sz*rságot kigórtak a DII-ből amikor a verdát felkészítették a keresztül Afrikán, London-Fokváros túrára. Jókat vigyorogtam a video alatt, beszarás, h ez a faszi mennyire pont olyan logika szerint gondolkodik mint ahogy én is.....mindent a lehető legegyszerűbbre, semmi felesleges cucc a gépbe, csak a minimum.
Napra pontosan 1 hónapja birtoklom: L322 TDV8 3.6 / 2008. Saját lábán hoztam haza Koblenz-ből, 3500 km-t gurultam vele eddig. Nagy tapasztalatom nincs a géppel, most még figyelem a hangokat/zajokat, amelyek feltörnek a motortérből. A sorhatos 535D után nekem hangosnak tűnik. Hamrosan olajcserék lesznek, azután talán egy picit konszolidáltabb lesz a hangja. Andris (Tölcséres P38) szerint ezek ilyenek, és még a 4.4-es dízel motor sem sokkal halkabb. Egyelőre barátkozunk egymással, nem állatkodok vele - fontos az alázatosság egy közel 3 tonnás monstrummal!
Ez az autó luxus, és a fenntartása is luxus - erre készülni kell! Ha valaki spórolós, akkor ne ezt válassza.
Ha mindenképpen L322 kell, akkor kompromisszumos megoldás lehet egy 2002-2006-ig gyártott TD6. Arra is lehet (kell!) költeni, de mégsem olyan brutális a szervízköltsége, mint egy V8 dízelnek. A súlya is kisebb, ezért - feltehetően - ügyesebben mozog(hat) terepen.
Én az enyémet ki nem viszem terepre! Arra ott van a P38 4.6 HSE - f@sza dörmögős hanggal.
Egyébként javasolnám a P38-at első Range-nek! Veszel egy 2.5TD-t, majd hirtelen bele pattintasz egy 530D motort (gyorsan meg van... semmi bürokrácia... semmi szopás - majd számolj be róla, ha véletlenül sikerül)! Ha mégis sikerülne, akkor lesz egy ütőképes, kényelmes, gyors nagyvasad!
A hely egyszerűen szép, de a megközelítése nem kihívás. Ezért is eszegetős-iszogatós-beszélgetős klubnapra gondoltam, mert akár (kivéve az utolsó ötven métert) utcai autóval is elérhető. A hely egyébként a Duna-Ipoly Nemzeti park területén van, tehát alapjában véve necces! DE! Sem tábla, sem sorompó nincs egy jó darabig, hanem földút. Ami a kintalvást illeti, úgy tudom, 24 óráig minden egyéb díszlépés nélkül meg lehet aludni sátorban. Tüzet meg nem rakunk, nincs is kiépített tűzrakó, ellenben viszek gázzsámolyt, oszt jónapot. Ha valaki nem talál oda, akkor be leszek kapcsolva az ötös csatornán (ha itthon nem felejtem a rádiót!).
a Range Rover egy nagyon jó motor a világ legszarabb váltójával, ami garantáltan meghal. vegyél rossz váltóval és csináltasd meg hozzáértő helyen. minimum 400ezerre számíts, ha rendes váltót akarsz (vagy inkább többre).
a RRS-ben szuper a váltó, a motorban pedig elmegy majd a főtengely, és a motor kuka lesz. vedd meg, és légy készen bármikor egy motorcserére.
ezen kívül már csak a szokásos Range meghibásodások várhatók...
Nekem mondjuk egyszerű a döntés, van a Defi, van a G Merci, van kb 4 garnitúra gumi, és van egy készlet hólánc. Már zavar a MT gumi búgása, így AT-vel járok. A te esetedben valami elkattant, ismerjük az ilyet, ez az egész nem a racionalitásról szól, így ebben a közegben egy 40-es kerék is jó ötlet lehet :)
Gratulálok a szerzeményhez, én azt javasolom, hogy szépen lassacskán kezdjed a módosításokat, először tapasztald ki, hogy mi a gyenge rajta, azt javítsd ki, aztán jöhetnek az extrák.
Land Rover vásárlása előtt állok! 2005 körüli Range Rover és Range Rover Sport között vacilálok. Mindkettő esetben dízel a cél. Javaslatokat, tapasztalatokat várok! Köszönöm szépen!
Szevasztok! Végre hozzám került a Defi! Igaz, hogy nem annyi pénzért, mint szerettem volna, de szerintem 1.400.000 ft egy Land Rover Defenderért nem volt vészes! Egy jó Samurai ára volt szerintem, de azért mégsem egy Samu! Most meglátjuk, hogy melyik marad nálam: a Samurai vagy a Defender!
Amit tervezek vele, ha megmarad: Terrafirma komplett futómű, valami kényelmes ülések előre, poliuretán szilentkészlet! A gumik pedig majd a vége fele! :) :) :)
Engem egy Disco3 vonzott be a hülyeségbe:) Skóciában vendégeskedtem egy horgásztúrán, és azzal hoztak-vittek. Akkor és ott eldöntöttem, hogy egyszer lesz egy Landym:) (aztán a tdv6 d3-akról rosszat olvastam, és így lett TLC mellékvágány helyette, majd kötöttem ki a Definél.. Bár a minap láttam egy nagyon jól megcsinált zöld Td5 D2-t itt csepelen a gumisnál, és most egy kicsit a D2-kbe is szerelmes vagyok a Defik mellett:D)
Köszönöm még egyszer a tippeket a gumi/felnivel kapcsolatban, alszom rá párat és meglátjuk mi sül ki belőle (hülye morcosított D2-t ne láttam volna, meg ma a facsén az egyik Defis-társ szintén fehér 2" emelt 285-ös kerekes defijét - mindkettő nagyon jól nézett ki:D)
+ olcsó (a túlárazott Defiről ne is beszéljünk, én már lemondtam arról, hogy valaha is veszek :( )
+ közúton király a kényelem (se Defi, se Disco I-II nem ér fel hozzá), de terepen is jól teljesít
+ a V8 automatával MINDENHOL elmegy
+ alkatrész fillérekért
+ háromszor annyi a hely benne mint a Discoban vagy Defiben (nem literben mérve, hanem ülj be mindegyikbe, minden ülésre, helyezd magad kényelembe, és megérted miről beszélek)
+ ma már nagyszerűen lehet fejleszteni
+- a motorját ha egyszer rendesen megcsinálod, nincs többé gond
fölösleges dolgokkal foglalkozol. ez nem kötözködés, csak a személyes véleményem. kezdd el apránként rendberakni a kocsit. egy átlagos mai autót megvesznek, 3 évig használják, majd lecserélik újra (tudom, nem mindenhol, de példának jó ...). egy land rovert megveszel, és MINIMUM 3 évig csinálgatod, javítgatod, fejlesztgeted, míg azt mondhatod, hogy nagyjából ilyet akartál. bár igazából sosincs olyan, hogy vége.
a Defire a 235/85R16 az ideális választás, neked, most. azt se feledd, hogy a km javát közúton teszed meg.
persze ha korlátlan a költségvetésed, nem szóltam semmit...
Ne gondolkozz tovább! A legjobb tipusú gumit kínálom neked 265/75r16-os méretben. Garantáltan nem fog zúgni, vizes úton is jól tapad, és a legdrágább gumimárka. jó ha van benne 8000-9000km. 8"-8,5" felni kell hozzá.
Megértem, hogy a 235-ös a legjobb, mert az a gyári és a be is vált sokaknál, nem úszik fel a sárra, stb. Megvannak a vitathatatlan előnyei (óóó ha csak a használat számítana:D). Elvileg 265/75-össel is lehetett kapni gyárilag - magasságra majdnem ugyanaz (1 vagy 2mm-rel alacsonyabb).
Neked 15" fétised, nekem széles/nagy gumi fétisem van:D Most egy úr írta a FB-n, hogy neki 285/75 van emeléssel és beleszerettem a látványba, egy BP vagy terrafirma 2" kittet még éppen fel tudnék köhögni ha már úgyis benne vagyok ebben az egész történetben... Már csak azt kellene kiderítenem, hogy az övé hány colos felnin van (7 vagy 8).
Azt azért számold bele, hogy a nagyobb kerék miatt megváltozik az átmérő, lomhább lesz az autó. A 235/85 az gyári méret, minden fajta varázslás nélkül elfér a kocsin. Ez csak jótanács.
Hát igen, ez az én gondom az olvasottak alapján (külföldi forumok), hogy van aki azt állítja, hogy nem ér bele, van aki szerint meg beleér a felső rugótartóba. Gondolom az is számít, hogy milyen a felni offsetje, amit nem nagyon említenek ezeken a forumokon.
Kellemes méret lenne egyébként, mert nem borzalmasan széles, cserébe majd 2 centit emel a tengelyen a 235-öshöz képest, ami azért elég frankó lenne..
Jó az is, csak az már 33-as gumi. Defin elfér, de macerásan. Alig fogsz vele kanyarodni, meg lehet, hogy ha a rugóid öregek, és össze vannak kókadva kicsit, akkor itt-ott bele fog érni. Egy kis emeléssel elfér ez a gumi, de tényleg a 235/85R16 a legjobb méret.
Hetvegen nekiestem szepen sorra a relek kiszedesenek es tisztitasanak. Elobb a kesztyutarto alatti panelt bontottam le, ott minden tiszta rendezett volt. Szepen lecsiszoltam mindent osszeraktam majd akartam menni egy probakort, es a kulcs elforgatasanal a 2. pozicioban nem tortent semmi aztan megmozgattam a kulcsot es nagyjabol feluton a 2-3 pozicio kozt kattannak a relek, visszaengedtem a muszerfalon minden szepen vilaggitott... inditom a mtort minden oke... 2 meter megint leall... es ezt meg nehanyszor eljatszottuk. Levontam a gyors kovetkeztetest, a gyujtaskapcsoloval van a gond :D
Persze idokozben elutaztunk igy csak ma fogom folytatni a bogaraszast. De ha jo elertem akkor az altalad belunkelt cucmuccot kikapom megtisztogatom... aztan majd elvalik. Minden esetre koszonom a jotanacsot hasznos volt :D es igy, hogy a panik hangulat is elmult konyebb figyelnem a mikor/mkentekre.
Alufelnit akar, a Wolf nem alu. Másrészt meg kurva ritka. Tök felesleges. A gyári lemezfelni épp elég erős, ha nagyon erőset akar, akkor korai Classic Range-ről a rostyle felniből kell keríteni szegecselt változatot. Csak az is elég ritka már.
A háromküllős alufelni az a jó. Ócsó, és mondom, nincs tőle erősebb.
Minden attól függ, hogy mennyire akarod komolyan tolni a terepezést.
Ha széles kereket akarsz, akkor érdemesebb a ET08-as felnit venni, ha közlekedni akarsz, akkor szerintem az ET0 is jó.
Szerintem a napi használat és a terephasználatnál a 235/85 R16 az arany középút, a szélesebb gumikkal azért küzdeni kell nyomvályús utakon.
MTvagy AT, az jó kérdés. Ha sokat mész vele, akkor AT, ha kevesebbet, akkor MT. A legjobb, ha van egy MT és egy AT is. Ha dupla gumi garnitúrád van, akkor célszerű egyforma méretűre választani, a hóláncnál például nem mindegy, hogy melyikre megy fel. Nekem most az MT-m eléggé le van nyalódva, főleg AT-val járok, ha tudom, hogy rizikós a hely, akkor bedobom a hóláncot a csomagtartóba :)
Akinek van hozzá kedve, szeretettel várom 6-án, szombaton a Pilisben. Alapjában véve beszélgetős, eszegetős-iszogatós találkozás, de akinek arra van vágyása, az csatangolhat a környéken, akár gyalog, akár landival. Tűzrakás nem nagyon játszik, de gázzsámoly, tárcsa, bogrács simán (gázzsámoly lesz, egyebet az egyéni igények szerint hozni kell). Alvás sátorban, kocsiban, szabad ég alatt, kinek mi tetszik. Minden lesz, amit hoztok magatokkal!!! Hozzatok enni-inni-főzni-sütnivalót, evőeszközt, tányért, poharat, kávét stb. Ki mit akar inni, bort-sört-pálinkát. Szombaton érkezés, ki mikorra ér oda, szabadon választott. Vasárnap délelőtt táborbontás.
A helyszín Csobánka, murvabánya. GPS: 47.63318837088897, 18.966729280591593
Megközelítés: Pomáz felől Csobánka, ott Pilisvörösvár felé, a falu végén a temető után, a dombtetőn balra, murvás út. Végig rajta, kereszteződésnél balra, aztán ötven méter múlva jobbra. Ha valakinek gyengélkedik a járgánya, és csak az utcai kocsi játszik, a helyszín szinte végig megközelíthető.
Ami az időpontot illeti, sajnos azon nem tudok változtatni, mostanában már két hónapra előre kell megmondanom, mikorra kérek szabad hétvégét, tehát ebben és a jövő hónapban már nincs más időpontom. Ez van.
Örülnék, ha páran eljönnétek, szeretettel várok mindenkit. Ha valaki mégsem talál oda, az telefonírozzon, az aznap érvényes teflonszám a harminc-kettő-huszonnégy9587. Addig meg működik az ismert számom, emilcímem.
Örülnék, ha akinek van ideje-kedve eljönni, az jelezne vagy itt, vagy az emilcímemen, telefonomon.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Osztottam/szoroztam és végül úgy döntöttem, hogy új felnik és gumik vásárlására adom a fejemet, és 3 van tulajdonképpen amit kinéztem.
Defender.
Az egyik a "Boost" fantázianevű alufelni, 7x16-os, ET??.
A másik a Modular fantázianevű acélfelni, 7x16-os, ET08.
A harmadik a 8-Spoke fantázianevű acélfelni, 7x16-os, ET00.
BFG M/T vagy A/T gumit gondolok rá, 265/75R16-ost. (Olvastam, hogy kicsit gyengébb terepen, de jobban tetszik, mint a 235/85R16 virsli:))
A kérdés a következő:
1, Jól sejtem, hogy az alufelni felejtős terepen? Karcolódik, törik, nyűgös? Érdemesebb inkább az acélt választani?
2, Melyik lehet az az offset (ET??), amivel ez a méretű gumi nem (nagyon) ér bele semmibe gyári futóművel?
3, M/T vagy A/T ?:)
4, Rendelt már valaki a paddockstól felnit? Vajon 2 csomagnyi szállítási költséggel meg lehet úszni a 4 felnit, tekintve, hogy 30kg / csomag a limit? A jgs4x4 az ebay szerint pl. 3e valamennyiért hozná a négy terrafirma modulart, ez lenne a legolcsóbb megoldás, bár gyanúsan olcsó a szállítási költség, lehet hogy rá kell fizetni valamit utólag. Úgy hiszem, mindenképpen olcsóbb kintről venni, mint itthonról, de ha valakinek más a tapasztalata, akkor ne tartsa magában kérem!:)
Sűrített levegővel megpróbálhatod kifúvatni, de sokat nem érdemes tökölni vele, mert kb. ezer Ft. vagy annyi sincs egy új. D1-hez nemrég vettem a Bárdinál, mert nekem meg nyitva maradt a szelep egy felforralás után és ahogy nézem a Range-hez is hasonló árban vannak.
Esetleg a hengerfejesség kizárásához létezik egy módszer, amikor a túlfolyótartályban lévő Co tartalmat vizsgálják egy kémiai, folyadékos teszterrel. Ezzel pár perc alatt megtudják mondani, hogy van-e kipufogógáz a hűtőrendszerben.
Köszönöm neked is pumpi a segitséged! Ma megnéztem üzem melegen mentem vele úgy 25 km -t ovatosan letekertem a kiegyenlitő tartály kupakját,hogy meg szaglászam érzek e kipufogógázt! De semmi!!! Nem bugyborékol. 3 éve vettem rá új kupakot mondjuk de vágom hogy ez semmit nem jelent. Esetleg még abban kérhetem a segitségeteket hogy hogy lehetne esetleg a kupakot kitisztitani? Bocs a hügye kérdésért! Hát ha nem kell venni!
Na ezt örömmel olvasom, akkor legalább ezzel nem kell mókolni :D A Definek is ilyen befeszülősek a hátsó nyergei vagy az rendben van, mert majd valamikor azoknak is nekiugrok. Valahol mintha olvastam volna, hogy valakinek a Diszkón hátául cserélni is kellett a nyerget emiatt a befeszülés miatt.
Más: kérdezték itt többen, hogyan lehet weblapot kompletten lementeni. HTTrack Website Copier nevű ingyenes programocska a megoldás. Nem jöttem rá, hogyan lehet vele csak egy részét lementeni az oldalnak, nekem lementette az egészet mindenestől az összes autóval. Aki esetleg nekiugrik, készüljön rá, hogy baromi sokáig tart, nekem valami 7-8 óra alatt végzett. A program kezelése amúgy nem bonyolult.
A túlfolyótartály kupakjában lévő biztonsági szelep kb. 1 bar nyomásnál nyit. Ha ennél nagyobbnak tűnik neked a nyomás a rendszerben, akkor lehet, hogy eldugult az a szelep.
Szia szia. Nem nem főzi hála az égnek a vizhőfokmérő a műszerfalon szépen a piros és a kék között van! Járó üzem meleg motornál. Hogyan lehetne meggyözödni róla,hogy nem e hengerfejes? Most már 4 éve használom igy! Az autó napi minimum 50 km et megy naponta éveken át. Teljesitmény csökkenést nem nagyon érzek.Mivel ilyen sokat használom és ráadásúl főként városba minden apró kis neszt észre veszek rajta. CSak most valamiért erre fel figyeltem.
Ha hengerfej hibára gyanakszol, az nem feltétlen jelenti, hogy olaj kerül a víztérbe is.
És melyik csövet nem bírod össze nyomni? És járó motornál?
Ha csak 2ujjal próbáltad megnyomkodni az lehet kevés. Nem tudom mennyi nyomás van a rendszerben üzem közben, de egy bringa kereket se tudsz könnyedén össze préselni, ha van benne 2 bár nyomás. Ha itt is van annyi akkor erősen kell nyomkodni.
Egyébként vizet nem főzi? nem melegszik szokásosnál gyorsabb ütemben?
Sziasztok!Szép napot mindenkinek! Egy kkis segítségre lenne szükségem.Amiről szó van az az én édes egyetlen szerelmem Range 1998 2.5TD .Szeretnélek megkérdezni titeket és tanácsot kérni a következő jelenségre.Üzem melegen a hűtővíz cső én szerintem elég kemény!Nem tudom összenyomni.Ez normális jelenség vagy nem!Olaj nem folyik a hűtőtérbe a kiegyenlítő tartályba nincs olaj.Amit még nem néztem ugyan hogy ha féllig van a tartálly meddig jnn fel a viz és bugyborékol e.Ebben szeretném a segítségeteket kérni.Km óra álllás 324.000km. Köszönöm előre is!
Miért van elnyalódva az ezeréves felniken a kúpolás?
Miért van, hogy a GYÁRI adat alkalmazása ellenére lelazul a kúpos kerékanya?
Két dolog miatt. Egyik, hogy tanácsos volna az anyák felhelyezése előtt egy ronggyal picit megtörölni a felni kúpos, csavarral érintkező felületét, ugyanezt megtenni az anyákkal is, aztán egy leheletnyi zsírral megkenni az anya érintkező kúpos felületét, és úgy betekerni a helyére, és csak aztán lehúzni az anyákat.
Ehelyett mi van?? Semmi takarítás, zéró kenés, felrakják az anyákat, aztán a 2 méteres csővel hosszabbított hajtószáron ugrálva halálra tépik az anyákat......... a 125. ilyen művelet után persze, hogy elnyalódik a kúposság a felnin.
Ha előtted pont így, ezt az ész nélkül húzzuk mint az állat módszert alkalmazva húzogatták a kerékcsavarokat, utána már b*szhatod a gondosságot és az alaposságot, meg a gyári nyomaték értéket.
Ez a nyomatékra húzzuk a dolgokat dolog ez addig jó és addig működik, míg barbár módjára nem erőltetik szét a meneteket az ész nélküli meghúzással.
Amíg a menet nincs túlerőltetve, tiszta és szabályos, az anyán/csavaron amit a menetbe csavarsz, ugyanez a helyzet, tiszta, szabályos, sorja és erőltetésmentes a menet, addig fog működni a gyár által megadott nyomaték érték.
Na erre sz*rnak rá az emberek, zéró kenéssel húzzák-tépik ész nélkül, az így széterőltetett dolgokat már b*szhatod sajnos :-/
Se a gyári nyomaték érték nem fog működni, szétgyepálódik-elnyalódik a kúposság is a felnin.
Magyarul, a szakszerűtlen ész nélküli barbárság eredménye az egész.
Filmek. Én imádom ezeket a régivágású munkás filmeket!
Beszarás, hogy 1930-as 1960-as évebeli filmek, és milyen szépen-nyugodtan, érthetően és logikusan elmagyaráznak mindent! Élvezet nézni ezeket a régi filmeket! :-)
Én pont ezért építettem be rozsdamentes anyagú dugattyúkat, a sima krómozott vas dugók helyett a nyergekbe.....remélem ezek tényleg nem fognak berohadni.
Az a jó, ha zörög, örülj neki!!!!!!
Pont az a lényeg, hogy a betétek ne szoruljanak-feszüljenek be, hanem miután levetted a lábad a fékpedálról, az egész kóceráj lazuljon le, és távolodjon el a tárcsától PICI hézaggal, feszülés és szorulás nélkül.
Pont ez van elcseszve a D1 hátsó nyergeinél, ott a betét rögzítők belefeszítik a nyeregbe a betéteket, amelyek nem tudnak szépen-szabadon mozogni.
Ezuttal jol jott, hogy mindig resen vagyok minden kis zorejre/anomaliara. Igy mihelyst jelentkezett a muszaki zavar az eroterben, felrealltam es megvizsgaltam a helyzetet, megtettem a szukseges lepeseket, hogy meg veletlenul se eszkalalodhasson tovabb a problema, ne lehessen balesetveszely belole.
Azt remelne az ember, hogy a gyarilag eloirt nyomatekok helyesek es biztonsagosak, de a jovoben inkabb az altalad javasolt megoldast & neonzold bizbaszokat fogom hasznalni, leven paranoiasan ragaszkodom a biztonsaghoz, a problemak idoben valo felismeresehez (ez szerintem lejott mar regen a forumon, hogy mindent tulparazok, tulsagosan is igyekszem elebe menni a problemaknak:))
igen, egy csinos kis felniszett jo lenne:)) foleg ha megallna egy 50-esben, vadiuj bfg gumikkal, szerelve, szilikonozva:DD (nem igazan tunik konnyu feladatnak nem tul draga (kikoltekeztem es kell egy otodik kereket szereznem meg) ugyanakkor nekem tetszo (szubjektiv!) felnit, felniket felhajtani az elmult par nap tanulsaga alapjan)
A teglabakolast viccbol irtam, de a video nagyon tetszett es hasznos!
A fekes tippet is koszonom szepen! A felujitasat magam nem vallalom be, de akkor elviszem egy szakszervizbe a nyergeket tuti ami zicher.
LC8Sumi: írtad, hogy fékbetétet, féktárcsát is rendeltél. Amíg a nyergeket nem újítod fel, szerintem azokhoz ne nyúlj, mert ha visszanyomkodod a dugattyúkat az új, vastagabb fékbetéthez, valószínű, hogy a szanaszét rozsdásodott dugattyúk meg elöregedett karmantyúk miatt elkezd szivárogni valahol.
Amúgy én mióta felújítottam a nyergeket, zörögnek a betétek, bent van a rugó is a csapokon a két betét között csak most rendesen visszamennek a dugattyúk, a betéteknek meg van játékuk. Lehet, hogy a nyergen a furat van kitágulva már, amibe ezek a biztosító csapok mennek? Kell ezzel foglalkozni vagy hadd zörögjön? Amíg be volt rohadva az egész cucc, nem volt ilyen gond :D
A Toyotások szokták nyomatékkulccsal húzogatni, a Defi, Disco1 (a többit nem tudom) verzióknál a teleszkópus kerékkulccsal meghúzod istentelenül és jó lesz. Főleg a régi Range alufelnik sunyik, annak nem kúpus az alja, könnyű elhagyni a kerekeket, ha figyelmetlen az embör.
Viszont ha jól látom, megnyílt a lehetőség egy jó kis felnigarnítura beszerzésére :)
Lehet kapni kis sárga baszásokat, amiken van egy csücsök, azokat rárakod a csavcarokra, és látszik egyből, ha valamelyik lazul, mert egyből látszik, hogy elfordult.
Meglehet, hogy én hibáztam, bár nyomatékkulccsal húztam le fórumok alapján, de lehet hogy benéztem valamit, nem emlékszem már, hogy mennyit állítottam be a kulcson, rég volt, több ezer km-rel ezelőtt.
A hátulja a rossz keréknek / illetve a "jó" pótkeréknek, amiből arra gondoltam hogy hátha mégsem én hibáztam, hanem az anyaggal történt valami:
Olyan furcsán el van kenődve a fém a kúpos részek helyén a rossz keréken - nem a fényes kenődésre gondolok. Az bizonyos, hogy eltűnt a kúpossága a lukaknak, mert sokkal mélyebben ül most a felni az agyon, mint a másik 3. Hogy ez magától, szép lassan, vagy lazulás hatására történt.. Nehéz lenne megmondani utólag - lényegében ha a kúpos rész deformálódik menet közben, akkor az ugyanolyan, mintha lelazulna az anya. Amikor megálltam és megnéztem, mind az 5 anya a helyén volt ugyanannyira a meneten, mint a többi kerék anyái, ugyanakkor elég gondolom egy negyed fordulat ahhoz hogy már lötyögjön és szétüsse szép lassan.
Tanulság: Jobban oda kell figyelni, sűrűbben átnézegetni a dolgokat és időnként rá kell kattintani a kulccsal az anyákra, ahogy ti is mondjátok, biztos ami biztos:) Vagy felrakni ilyen neonzöld jelölőt, mint a buszokon van..
A megoldások néha nagyon egyszerűek, többen jártunk már így, mindig az volt a probléma, hogy nem volt rendesen meghúzva a csavar, nálam konkrétan az eső miatt kellett bemenekülnöm, majd simán elfelejtettem, hogy még egyszer körbe kell húzni a csavarokat. A légkulccsal előtte szépen meghúztam, de az kevés volt.
Ezekben az esetekben nem a technikát, hanem saját magát kell hibáztatnia az embernek, én ha elviszem gumishoz a verdát, a végén mindig ellenőrzöm a csavarokat, kivéve amikor elfelejtem :(
Van egy kihúzható nyelű kerék kulcsom, azzal rendesen meg tudom húzni a csavarokat, az a referencia. Ezek a gumik, főleg az MT-sek nagyon tudnak vibrálni, pillanat alatt ledobja a csavart magáról.
Bakom lenne (téglám is:D), a probléma az, hogy az utcán áll az autó, az utcában éppen csatornáznak/aszfaltoznak a hónapban, és naponta odébb kell állni..
Komoly légmennyiség kell, és nagyon sok szóróanyag!
Nekem is van egy gagyi homokszóró pisztolyom, pici dolgokra jó, de komoly munkákra nem alkalmas. Csak kis dolgokra szoktam én is alkalmazni.
Ez pedig alap, ha az ember huszonéves terepjárót tart a portán.
Annyi, hogy ugyanezt a helyi bolhapiacon 4e/pár áron ideadta az árus, mivel vettem rögtön 2 párat. Van jó kis talpa nem süllyed be a talajba se könnyen. Szerintem nagyon jó kis bakok ezek.
Ráhazudnak 3 tonnát, kíváncsi lennék mit bírnak valójában, de a Landi összesen 2T, 4 ilyen bak csak elbírja........ nálam bírják, semmi gondom velük.
Egyébként még a motortérben sem kell turkálni vészindítás esetén!
Leveszed azt a műanyag panelt amiről beszéltem..... ott lesz mögötte egy csokornyi relé.
Megkeresed azt a relét, ami az indítómotor behúzótekercsére viszi rá a 12v-ot, meg azt a relét, ami az adagoló mágnesszelepére viszi a 12v-ot.
Ezen relék foglalatában összekötöd a 87 és a 30-as lábaknak megfelelő sarukat, ' oszt ennyi. Se hosszú vezetékek nem kellenek, se a motortérben nem kell turkálni. :-)
Annyi csak, hogy tudni kell, h melyik relé mit működtet....... még azt se kell feltétlenül tudni, hogy melyik a 30-as és melyik a 87-es lábnak megfelelő foglalalt (mondjuk csak rá kell pillantani a relére azon fel van számozva...... 85-86 a mágnestekercs köre, 87 és 30 meg a nagy áram köre) a két vastag vezetéket kell összekötni és ennyi.
Egyiket összekötöd kis drótdarabbal, kap áramot az adagoló (ha az immós sz*rt leszereled róla) másik körnél meg csak egy pöccintés kell, és már indul is az indítómotor. :-)
Na ezért jók ezek a régi jó kis faék autók, szöggel-kalapáccsal meg egy darab dróttal is műxik végszükség esetén..... annyi csak ,hogy ne zárjon be a kormányzárad.
Ha nem kapcsolsz villanyt, meg más fogyasztót se, és nem indítgatod a verdát, maga az adagoló mégnesszelepe nagyon kis áramot vesz fel, elvileg nagyon sok órán keresztül tudná máködtetni azt a mágnesszelepet egy jó karban lévő akku. Sok-sok km-t le lehetne nyomni így, végszükség esetén.......
Az angol hadsereg nem véletlenül kérte akkor is 300Tdi-vel a defiket, mikor polgári piacra már rég nem adtak ki ilyen motorral autót. :-))
Az a baj, hogy nem tudom levenni egyszerre mind a négy kereket és elvinni megcsináltatni a homokfúvást, egyesével vinni meg...
Próbálom kideríteni, hogy ezek a 10e alatti kézi "pici" homokfúvók, amik hagyományos kompresszorról mennek kvarchomokkal mennyire lehetnek alkalmasak erre, de eddigi olvasataim alapján nem igazán jók:(
Az onjaros sztorira tisztan emlekszem csak a szerzojere nem :) akkoriban a vasarlas kuszoben voltam, talan... akkor meg nem ertettem nagyon mi tortent, most mar simaliba. Gondoltam egy biztonsagi kapcsolora ha jol emlekszem Te is tettel bele.
Derot rendszerint van az autobe ugyanezen az elven :D bar a beinditas mikentjet eddig nem raktam egybe fejben de most vizualizaltam is. Remelem sohanemkellhasznalni :D
Ha kiesik az áram, akkor az adagoló mágnesszelepe is leáll, mintha leállítanád a verdát, instant motorfék.
A D1 300Tdi-nél a jobb egyben ülő utas bokája mellett jobbra lent, amögött a műanyag panel mögött van egy rakat relé. Itt van az a relé, ami az indítómotorra küldi rá a 12v-ot, és itt lesz az is valószínűleg ami a gyújtáskapcsoló felől érkező 12v-re helyezi áram alá a rendszert. Itt van az a relé is, ami szintén erre a jelre ad 12v-ot az adagoló mágnesszelepének.
Sajnos ide is befolyik az esővíz, elég rendesen. A relék folyamatosan abban a vizes párás sz*rban rohadnak.........
Nekem ez a jelenség okozott majdnem egy balesetet, igaz ehhez kellett az autót előtte javító "szakember" balfaszsága is.
Konkrétan nem irányhelyesen, hanem fejjel lefelé lógatta le a szakember a reléket....... az indítómotort működtető relé egy fasza beázás után zárlatos lett, gyakortlatilag mintha ráindítottam volna.
ház előtt parkolok, váltó egyesben, kézifék nem volt behúzva....... egyszer csak jön a nagy sikítás, hogy menjek, mert "az autó magától megy"
A zárlatos relé szépen ráindított, a motor beindulni nem tudott mert az adagoló nem kapott áramot, de egyesben szépen vitte előre az indítómotor a verdát!!!!!! Már elsétált vagy 20 métert mire kiértem hozzá!
Anno leírtam szépen itt az egész jelenséget, a hibát, annak kiküszöbölését is, figyelmeztetésül, hogy más nehogy így járjon!!!!!!
Vedd le ezt a műanyag panelt, ha beázik neked is ott a verda, hát érdekes állapotokat fogsz ott találni...... ott nézegesd át a reléket szépen, valszeg attomra be lesz oxidálva az összes saru stb.
Ha vmelyik relé meg fejjel lefelé van, sürgősen igazítsd meg!!!!! A relé "kupakja" mint egy műanyag pohár, felfogja a vizet, és szépen összezár mindent. Ha irányhelyesen van, akkor locsolhatod is rá a vizet, nincs gond.
Érdemes átnézni, lehet érdemes lenne ott kezdeni rögtön.
Szedd le a kupakokat a relékről, lehet vmelyik már hóóót atom oxidált belülről.
Az electrical troubleshooting manualban ott lesz szépen megjelölgetve, hogy melyik relé pontosan mit csinál, melyik kört viszi.
Én csak egy kontakt hibára gyanakszom így első körben. Nem lesz annak semmi nagy baja.
A felesleges immot meg ilyen bonyolítós sz*rokat meg ki kell górni belőle a faxba. Nem fog megszívatni legalább.
Amúgy a 300Tdi egyszerű mint a faék, csak azt kell elintézni, hogy ne legyen bezárva a kormányzárad...... és ha minden elektronikája behal, akkor az akksiról egy szál vezetékkel adsz +12-őt az adagoló mágnesszelepének, egy másik kicsi vezetékkel adsz áramot a behúzótekercsen lévő kis vezetékcsatlakozásnak, akkor be fog indulni, és járni is fog a blokk! :-DDDDDDDDDDDDDDD
Amíg lesz delej az akksiban, mehetsz is fele! :-D
Vészhelyzetben jól jöhet, ha az ember ezeket a trükköket is ismeri. Nálam a szerszámostáskában mindig van vagy 2 méter vellanydrót, jó az ha van alapon......... ha más nem, a kipufogót feldrótozni jó! :-)
Szeretném azt hinni, hogy nem az történt, hogy lelazultak a csavarok, hanem hogy a csavarok alatt lévő, a felni kúpos részéiről elfogyott/meggyengült az anyag..
Az-az, jó az a kötény! Nekem is van vhol, de úgy elraktam, h nem találom már jó ideje. :-/ Pedig milyen jó lett volna most hétvégén is, egy lyukkal kevesebb lenne a munkásruhámon!
A láncos flexkorong...... brrrrr, még a hideg is kiráz tőle!
Illetve a tippet is. Szepen sorra veszem ahogy irtad, artani biztos nem art :)
Ha hirtelen aram nelkul marad, erezhetem fekezes szeruen?
Most meg az is eszembe jutott (miutan mar elmult a reggeli panikhangulat, es elkezdtem gondolkodni, amiert koszonettel tartozok Nektek), hogy ket problema egyutt adta a fura tunetet, ugyanis felelotlenul meg nem neztem ra a hatso fekbetetekre amik nincsenek a helyukon... es most ugy emlekszem hogy mindegyik alkalommal amikor fellepett ez a fek/ fordulatszam es kmh kijelzotu kieses, valamilyen raszkodas volt, villamos sin, csatornafedon mentem at. Arra gondolok van egy kontakthiba ami a razkodasban elojott, illetve a fekbetet is lehet megszorult ahogy pattog a tarcsan.
Kezdem nagy f@sznak erezni magam a nemtorodomseg miatt...
Jol vontam le a valaszok alapjan a kovetkeztetest, hogy nem motorral kapcsolatos meghibasodasnak a tunete?
1x dolgoztam ilyennel a combom olyan lett mint a suni az elso 5 mp utan. Aztan szepen raktam fel a kotenyt... szerintem az ennel is durvabb a lancfureszes flexkorong...
Sziasztok, a csepeli Land Rover bontos Farkas urat el lehet valahogy erni? Szuksegem lenne egy LR3-hoz kompresszor tarto konzolra. Az a problema hogy a telefonszamot nem veszi fel senki.
Kisflexre pont rámegy........... viszi a rozsdát mint állat, de vigyázz vele, rohadt alattomos!!!!!!
Úgy letépi a bőrödet húsig, mint a sicc!
Fülvédő- és még csak nem is munkavédelmi szemüveg, hanem full arcot takaró plexi fejvédő, és egy jó munkáskesztyű kell még!
Az ilyen koronggal a flex rezeg mint az állat, annyira. Szétb*ssza a kezed, és az izületeidet. 20 perc munka, és már hangya szaladgál a kezedben-ujjadban.
Legjobb egy puha kecskebőr kesztyű, abban az ember keze még nem ügyetlen, viszont a puha bőr igen sok rezgést elnyel.
Öltözz be rendesen, mert mikor a flex 11.000-11.500 rpm-mel megforgatja ezt a korongot, és kihullanak a drótszálak, szabályosan beleáll a bőrbe. Nem öltözöl be rendesen, megvakulsz simán.
A legutálatosabb eszköz, ettől jobban már csak a szalagfűrészt utálom........
Fogsz egy üthető csavarhúzót, egy kalapácsot, és szó szerint ahogy most írom...... SZÉTVERED a mágnesszelep felett azt az egész elektromos sz*rt. Nem elírás......darabokra töröd úgy a helyén ahogy van! :-)
nem kell leszerelni az adagolót, semmit. szét kell verni a g*cibe egy darab vassal azt a szart az adagoló végén.
Miután szétverted, jó messzire elhajítod a darabjait, a törmelék alatt ott lesz egy sima mezei mechanikus mágnesszelep. Arra visszacsavarozod a kis vezetéket amin a delej jön a kábelkorbács felől, aztán éled boldogan az életet, és egy elektromos sz*rral kevesebb van a verdában! Ennyi.
Amúgy szerintem nem ez lesz a hiba...... abból gondolom, mert a ford. mérő meg a másik mutató is leesett nullára.
Én első körben kiszednék minden relét, mindegyikről leszedném a kupakokat, alánézni, van-e rohadás, átfújkálni kontaktsprével, kitakarítani, majd visszaszerelésnél az összes kábelsarut-kontaktpontot ellenőrizni.
Ez szerintem egy egyszerű kontakthiba lesz!
Valszeg annak a relének a környékén lesz a gebasz, ami a gyújtáskapcsolótól kapja a 12-őt, és ami áram alá helyezi a rendszert.
Az is lehet, h a gyújtáskapcsoló végén maga az a kapcsoló van már szétkopva-elkoszolódva, ami konkrétan az elektromos kapcsolást végzi. Erre gondolok, ez is egy hibaforrás lehet. Kiszedni, kontaktprével kifújkálni ezt is... ártani nem árthat akkor se, ha nincs amúgy ennek baja.
Az electrical troubleshooting manual az nagyon profi ehhez a géphez, még egyetlen gépemhez sem volt ennyire részletes és pontos, érthető leírás mint ehhez a diszkóhoz. Abban egyébként az egész rendszer ott lesz szépen leírva, testpontok bejelölésével, csatlakozókkal stb. mindennel.
Szép kis 1 napos szórakozás lesz ez, de vagy megcsinálod magad, vagy elviszed egy autóvillamosságishoz, de az meg le fog venni lóvéval, és ugyanezt fogja végigcsinálni, végignézi a reléket, kontaktokat, kapcsolót...... vagy megtalálja, vagy nem. Jellemzően nem fogja megtalálni, mert pont akkor nem lesz baja, amikor elviszed hozzá a kocsid......
Nekem már elszakadt a cérnám az autóvillamossági szerelőktől is, inkább nekiállok, 'oszt elbogarászok vele én.
Ha kell az electrical troubleshooting manual, dobj egy mailt az ak.negyvenhet@gmail.com-ra, átdobom emailben majd este, mert erről a gépről nem tudom.
Amikor hozzám került a D1, nagyon korrodált volt a két ökölfej.....nem hogy könnyezett, csorgott belőle az olaj. Telecsapattam gépzsírral, de még az is szivárgott.
Vettünk egy komplett donor autót egy cimborámmal ketten........90e HUF volt a rám eső rész.
A donor alatt hibátlan, 100%os tuti ökölfejek voltak.......
Megegyeztünk a cimbivel, én a rám eső összegért megkaptam a KOMPLETT első hidat mindenesről, a 2 mechanikus tetőablakot mindenestől (az enyémben villanyosak vannak, de sz*rok, át akarom szerelni mechanikusra...) és MINDENT ami a gépháztető alatt van.......... hűtő, intercooler hűtő, önindítő, generátor, izzítórelé stb.stb. had ne soroljak fel mindent.
2 ökölfejet átépítettem, a többit meg azóta lassacskán elhasználgatom.
Még kintről is lett volna cirka 60 a két ökölfej+ még a postaköltség.
Immorol olvastam hogy meg tud gyengulni benne a forrasztas. Mondjuk ha olyan mintha beleallalnal a fekbe, akkor lehet hogy masrol van szo mint errol a ketto dologrol.
Kompi kérését tolmácsolom a most hétvégén Bér-re látogatóknak: mivel nagy sár van, mindenki hozzon váltócipőt, hogy az épületet belül ne disznózzuk nagyon össze!
Beballagsz a legelső csapágyboltba, még a brit paddoskos árhoz képest is féláron adnak egy HK4016-os csapágyat, csak annyira figyelj, hogy oldalt tömítés nélküli, nyitott verziót vegyél belőle. Nem a világ spórolása, de már maradt egy ezres a zsebben...... tudod, sok kicsi sokra megy!
De amúgy meg nem is biztos, hogy cserélni kell, ha jó a stub axle, a szimering nem engedi kifelé az olajat (úgy láttam a fotókról, hogy Neked mint az én diszkómon is, még az olaj betöltő-szintellenőrző-leeresztő csavaros, gyárilag olajjal töltött kerékagyad van), akkor ha egyáltalán kell neki egy kis rendbetétel aszerint ahogy a szaki a videoban elmagyarázza, lehet minden mehet vissza úgy ahogy volt.
Hogy az acélfelnit házilag újítod fel, vagy felújíttatod profin, na hát ez megint azon múlik, hogy mennyire vagy igényes a végeredményre.
Én próbálom a "kenjük le ecsettel" egyik véglet és a "költsünk rá egy valag pénzt" másik véglet közötti ésszerű, normális, elfogadható minőségű, esztétikumú arany középutat megtalálni.
Levettük a gumikat, a balansz súlyokat, levágtam a felniről a régi szelepet, flexre szerelhető drótkoroggal (félelmetes vele dolgozni, csak és kizárólag normális munkavédelmi eszközök mellett ajánlom a használatát ha nem akarsz megvakulni!!!) a puszta fémig lepucoltam mind a 4 felnit
Ez gyakolrlatilag 1 nap reggeltől estig drótkorongozást jelentett.
Sz*pás, nem kicsit, nagyon. Undorító ez a flex-drótkorong kombó, de hatékony! :-)
Aztán foszforsavval lemarattam azt a pici rozsdát, amit a korong se hozott le, majd Korant 2 rétegben, és a végén egy egyszerű, hobbi kategóriás, Lidl-ben 3500-ért vásárolt pisztollyal lefújtam Alkytonnal 3 rétegben. (RAL9006 színnel)
3500 forintos pisztoly, egy komoly fényező biztos jót röhögne rajta, nyilván fényévekre van a profi megoldástól, de........ tudod rajta állítani hogy felhőben terítsen vagy "hugyozza" a festéket, tudod rajta állítani hogy vízszintesen vagy függőlegesen szórjon, illetve a pisztoly ravaszának a határolója is állítható, h milyen lökető levegőt engedjen ki.
Otthoni hobbi célra, 22 éves terepjáró acélfelnijeit lefújni szerintem jó........a Bentley gépháztetőjét biztos nem ilyennel fogják festeni! :-D
Itt a fórumban tanácsolták a többiek, h érdemes rövid, robogó szelepet tenni a felnibe, nem áll úgy ki mint a normál, emiatt nem sérül olyan könnyen.
A gumis kérdezte, hogy ki festette a felniket, mert nagyon szép lett..... aki látta haveri-ismerősi körből, mindenki megdicsérte, h egész pofásra sikerült.
Kellett hozzá 2 drótkorog, 2 flakon ro55, 1 flakon Korant, 1 db 0.7-es Alkyton.....meg 2 nap munka. Összesen nem volt talán egy 10-es sem az egész. Na most itt megint ott vagyunk, hogy a 2 nap munka az hány forint? Kinek mennyit ér meg a saját szabadideje?
Persze ez csak egy otthoni megoldás, ha lehomokszóratom, akkor 12-15e csak a szórás, utána ha profi festővel felületkezeltetem, netalán horganyoztatom...... akkor ki tudja milyen a végösszeg, persze a végeredmény is profibb!
Én ez utóbbi megoldást pici túlzásnak érzem huszonakárhány éves terepjárón, aminek mindig kicsit sáros-mocskos lesz a kereke, nade mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy akar-nem akar vele sokat dolgozni, hogy megéri-nem éri meg stb.
Érdemes egyébként körülnézni, mielőtt nekiállsz megrendelni minden szart, mert pl. bontott, hibátlan kerékagyam nekem is van egy pár, csonkállványostul, mindenestül. Még komplett híd is akad.