A hőszivattyú is ing-gatya. Mármint a bekerülési költség, utána már nem rossz. Feltéve, ha nem szökik ki a hő.
A villanynak a bekerülése nem olyan drága, ellenben simán villannyal felfűteni egy házat... nem tenném!
Akárhogy is döntesz, szvsz a legfontosabb, hogy rettenetesen jó legyen a hőszigetelés. Anyósoméknál télen ha betojik a gázkazán, tíz perccel később már érezzük, hogy hűl a szoba, húsz perc múlva pedig már vacogunk.
Itt egy oldal, ahol kiszámíthatod a fűtési költségeket a házad hőigényének ismeretében. Ezek németországi adatok, de gondolom az arányok kábé stimmelhetnek: http://www.zentralheizung.de/heizkosten/heizkosten.php
60 kWh/év/m2 már meglehetősen jónak számít primer energiaigényre.
Szlovákia. A gázművek 20 mig bekötnek ingyen, csak hát ez nem annyi, ezért gondolkodom, h kihagyni a gázt. De tanácstalan vagyok. Lesz kandalló is, nagyrészt azzal szeretnék fűteni, de azért jobb, ha nem egy nyersanyagra tervezek. Ha viszont a nálam okosabbak meggyőznek, h a gáz nem éri meg annyira a bevezetést, meg a havi költséget, akkor inkább a villanyra fókuszálnék.
Nem tudok a magyarországi viszonyokról nyilatkozni, Dajcslandban élek, de nekünk 60m bekötőúton kell közművesíteni, és kib. drága, pedig csak villany, víz és csatorna van, gáz nincs. Ingünk-gatyánk!
Ha hőszivattyúzol a fűtésed, és melegvíz termelésed egy kicsivel olcsóbb lesz mint a gáz. Persze ez az üzemeltetésre igaz. Beruházásban a hőszivattyú jóval drágább de akkor a hűtésed is megvan és egy kis pályázati pénzt is kapsz hozzá. Ha mindent összevetsz nem oly sokkal drágább a hőszivattyú!
Közművekről szeretnék kérdezni. A telkemre be akarom vezetni a gázt, vizet, kanalizációt, villanyt. A telket ajándékba kaptam, értéke kb. 30 000 euró, szóval nem szeretném eladni, mert nagyon előnyös a fekvése. Csakhogy: villanyt 22mről, ez a jobbik eset, vagy90 mről kell behúzni. A gáz kb 40 m, át kell fúrni egy út alatt, ahol kanális és vízvezeték is van. A kanalizáció a legegyszerűbb, 20 m, a víz, hát talán 40, de fel kell bontani egy út közepét, átfúrni, leásni. Ilyen feltételek mellett bevállalható egy családi ház építése? Nem lesznek túl drágák a közműcsatlakozások? Másik telket csak falun tudnék venni. Mennyire érdemes mondjuk kihagyni a gázt, és a fűtést villanyra tervezni? Nagyon nagyok lesznek a havi rezsi költségek? Tanácstalan vagyok.
Szia! Ha nincs sok pénzed, hagyd meg a hullámpalát! Ha jó a tető minek elbontani? Az "azbeszt hisztéria"-nak nem kell bedőlni. :))) (ha a harmadik szomszédban van azbesztcement lap, már fölöslegesen dolgoztál! ) Üdv sanyooo
Mennyi a tető dőlésszöge? Ez valamennyire behatárolja a választható anyagokat. Két nyilvánvalót kihagytál: lehet akár cserép vagy bitumenes hullámlemez is.
Tanácsért jöttem... Van egy beton (vagy kő?)-épület a telkünk sarkában, a tetején azbeszttartalmú hullámpala. Ezt a hullámpalát el fogjuk hordatni, mert nem szeretjük az azbeszt gondolatát. A kérdés, hogy mit tegyünk a helyére. Kátrányos tetőfedőpapírt (hátránya, hogy szögelni kell, és a szögek mellett befolyhat az eső), bitumenes ráolvasztóst, hullámos fémlemezt (bádog?)? Vagy van más ötlet? Kb. 25 nm házikó, és nincs valami sok pénzünk a dologra... Viszont jó lenne, ha sok évig nem kellene nagyon hozzányúlni.
Nem kell aggódni, nem kell pilótavizsga hozzá, de kissé képlékenyt kérj, mert kevesebbet kell tökölni a bedolgozással, a tetejét. Nyomni tudja, azzal nincs gond, ha nem tudjátok bedolgozni abban az ütemben, akkor szólsz a pumpásnak és megállítja. Nem azon X Ft/órán fog múlni egy 10-20-30MFt-os ház költségvetése
Ez az elmélet, gyakorlatban, ha üveggyapotottal szigetelik a tetőt (és ez elég általános), nagyon nehéz tartani a légrést, aztán jönnek később a gondok.
Azért ne álljon neki senki leszedni a cserepeket. Egy kb 5cm-es (mértetezni kell) légréssel a szigetelés és a párazáró fólia között meg lehet oldani a dolgot.
Mennyire nehéz bánni egy betonpumpával? Mármint arra gondolok, h a kifolyócső mennyire vibrál, mennyire gyorsan jön a beton, meg ilyenek. Mennyi idő alatt tud benyomni 25 köböt a sávalapba? Ez a beton aztán már vízszintesen kitölti a helyet, vagy azért még akad rajta igazítanivaló? Félek egy kicsit ettől a fázistól, mármint az időzítéstől, nem jön a mixer, áll a pumpa, lassan jön ki a beton a csövön...Tapasztalat?
Ha ezerszázalék, hogy később sem akarod beépíteni, akkor rakhatsz párazárót, mert az csak szigetlés esetén kell. Ha viszont mégis van rá esély, akkor páraáteresztőt tennék és ellenlécezést a cserép alá, mert különben szedheted le az összes cserepet.
Ha a tetőteret nem építem be (földszintes családi ház, kontyolt nyeregtető, fafödém). Akkor a cserép alá milyen fólia kell pára záró, vagy pára áteresztő? Mert eddig úgy tudtam, hogy áteresztő, de ma beszéltem egy áccsal és Ő azt mondta pára záró kell.
Függ a felület tagoltságától. Ha meg tudod saccolni a kivitelezéshez szükséges időt, akkor számolj napi nettó 10-12e ft/fő/nap árral, azzal nem sokat tévedhetsz.
jó estét! Tud valaki közelítő árat mondani egy lambériázásra? A meló kb az lenne, hogy a meglévő szarufák, fogópároktól 10-20 cm eltartással kellene feltenni a hőszigetelést + lambériát.
"Ejj-ejj... Valaki élőben esetleg csinálta már? :) Nem a vasaláson evezed keresztül.."
Hát én csináltam már párszor:-) ; sőt még tanultam is róla :-)) Teljesen mindegy, hogy a vasaláson, vagy fölötte húzzuk a lapáttal! A gyárból ha kihoznak egy C-... akárhanyas betont, és a kőműves kérésére felvizezik a betont, hogy a jobb konzisztenciával könnyebb legyen bedolgozni; már nem lesz ugyanaz a végső szilárdság! Ha a helyszínem vizezik, akkor gyengítik a betont: nincs pardon, ezt tudomásúl kellene venni mindenkinek. Vagy azzal a konzisztenciával kellene megrendelni, (vagy esetleg nagyobb szilárdságút, hogy némi vízzel is tudja a kívánt értéket, de hát ezt meg ki számolja ki, hogy mennyi víz hozzáadásával mit kapunk?). De ez ugye drágább, és ez Magyarország.
alapozás,szerelőbeton,falak,koszorú,tető(fedve+bádogozva),vizszig.,aljzat beton,hőszig.válaszfalak,álmennyezet,vakolás spaletták nélkül. Ezt a különösebb igények nélkül is betudja árazni bárki anyag+munka tekintetében , ez legyen az I.szakasz (szerkezetkész), a II.szakasz lehet a nyilászárók,festés,burkolás,viz,villany,gáz stb:)
Én egy hasonló paraméterekkel rendelkező házat építek most. Induláskor nekem is csak 150-200e/m2-t tudtak mondani, és sajnos tényleg így van, nem lehet pontosabban meghatározni.
A 150-200 egy teljesen preciz valasz, tekintve hogy a kesz arat kerdezed, amiben a bejarati ajtotol a konyhaban a csempeig minden benne van.
A belso festes-burkolas-elektromos szerelvenyek-futesrendszer-nyilaszarok araban tobbszoros elteresek lehetnek. - akcios muanyag ablak 40ezer, ugyanakkora ablak fabol gyarilag feluletkezelve beepitve 150ezer, ugyanez vastagabb profillal, 3retegu uveggel, felkorives felso resszel 300ezer fole is mehet. - lidl gazdasagos konnektor 400ft, legrand valena jo helyen jo idoben 1000 forint, szines design konnektor 3000 forint. - praktiker olcso torok kazan 120ezer, markas kondenzacios kazan kiegeszitokkel 100ezer a beuzemeles/beallitas, a kazant inkabb nem is irom. - akcios maradek csempe 1000/m2 vagy alatta, speci olasz mozaikos lotudo 8000/m2 - akcios laminalt padlo 1000/m2, lerakod magadnak, tolgy svedpadlo 10-14000/m2 plusz ragaszto 2000/m2 plusz a lerakas dija
szoval ha nem talalsz ki definiciot a reszletekre, akkor senki nem tud arat adni.
kerj arat szerkezetkeszre (de tisztazd az ar adojaval, hogy mi van benne es mi nincs), es kezdd el saccolgatni a tobbit sajat magad.
a 150-200 -as ar az az, amibol atlagos/takarekos modon kijon minden. ha nincsenek extra igenyeid, akkor a 200-al szamolhatsz limitnek, es ha visszafogod magad meg kis tartalek is van benne.
Úgy látom, nemigen tudja senki, hogy hol lehet Ni-Cr szigetelőhullámlemezt kapni...
Mint írtam, alászigetelésen gondolkodom. Pontosabban azon gondolkodok, hogy mekkora munka/kiadás lesz, ha megvennénk a kiszemelt házat. Az objektum egy magasabb területen fekszik, 80 éves, átélt az utóbbi 10 évben két nagyobb belvizet, annak ellenére, hogy nincs aláfalazva. Egy sarkán látható egy kisebb felázás, ami nem is csoda, mert az aszfaltozás felemelte az út szintjét, a ház előtt pedig még szikkasztóárok sincs. Egyébként több éve lakatlan. Többnyire vert fal, de egy része vályog, a később hozzáépített rész nem mozog külön, csak a beépített gang repedt el, mint ahogy mindegyik ilyen háznál. Most kalkulálgatok előre, hogy mire lehet számítani. Most épp abban, hogy lemezbeverős vagy fűrészelős technikával olcsóbb/hatékonyabb szigetelni, vagy aláfalazással. Utóbbiba nem gondoltam, hogy belemásznék. Mi a véleményetek, tanácsotok?
Szerintem erre a kérdésedre felelősségteljesen választ adni nem lehet.Milyen cserép,milyen tégla,kell-e extrémebb tereprendezés,milyen nyilászárók,gépészet,burkolatok minősége és mennyisége stb amitől függ... Ezek hiányában mindenki csak a hasára üt és bemond valamit... 198.783,-/m2 :)
másfél éve én még 8e ért béreltem a pumixot.enélkül semmiféle képpen nem csinálnék komolyabb fesztávú födémet.födém azért nem játék,ezerféle képpen el lehet rontani. ha sok viz megy a betonba(ezt a pumpás tudja változtatni),akkor több zsugorodási repedés szokott kialakulni.ami mondjuk nem baj,ha nincs rá különleges igény. másik,amit sokan rosszul csinálnak,és ezzel gyengitik el a födémet,az a rossz vibrálás.3-4e ért lehet napra bérelni egy vibtárort,ennek sokszorosát éri.de túlvibrálni sem szabad,mert kiosztályozódik,és felúszik a viz,felülete meg gyenge lesz.