Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
A várban álló busz képét néhai Lenkey Márton készítette. Az Erzsébet téren álló Ik 30-as képét egy régi újságból vágtam ki, a többit az interneten halásztam.
Kösz az infókat és GF523-at honlapomon is szeretném illusztrációként hasznosítani (a táblát kivágva a képből), ha nincs ellene kifogásod. (esetleg ezt az 839 F- -t is)
Néhány netes kép, hátha még nem (mind) volt :-) CF 59-57 Opel rekord P2, CB 38-64 Wartburg limousine, MA 16-52 Robur, AC 46-59, AB 48-84 Warszava, CF 42-47 Wartburg de luxe
Az első kép 1940. februárban készült a budavári Mátyás-templom mellett.
Bár nem tartozik szorosan a rendszám témához, megjegyzem még, hogy a rendszám fölött levő háromszög a négykerékfékre utal. Akkoriban még gyakori volt a csak a hátsó tengelyre ható üzemi fék. Így figyelmezettek arra, hogy ez a jármű az átlagosnál hatásosabban tud lassulni. A háromszög alkalmazását szabály írta elő, ellentétben a később divatossá vált "Vigyáz, légfék!" feliratokkal.
Az első: 1933-46 köztinek az a változata, ahol a 2. betű helyén vonás van - ilyet eddig még csak első rendszámon láttam.
A másodikon annyi vehető ki, hogy a két betű a jobb oldalon van, mint az 1949-58 köztieken általában, a harmadik erősen retusált, rendszámilag nem mérvadó.
A negyedik a normál 1933-as (megvan mind a 2 betű).
Az ötödik a nagy talány: 523 számformája fusizottnak látszik, fölötte a GF középen! Ilyen képeket keresek, mert így emlékszem rá gyerekkoromból, viszont eddig minden képen itt a topikban a jobbratolt 2 betűt láttam. (Talán 1-2 durván fusizott rendszámot kivéve - abban az időben gyakori volt, hogy a megsérült helyett házilag készítettek újat.)
És akkor már csak az 1948-48 közti hiányzik, hátfalilag.