3 napig kibírjátok szerintem pari nélkül, a tövön sem rohad rajta, ha leszeditek az éretteket. Mert akkor Actara. Bár azt nem tudom, hogy a termésben fúrkáló genyót is elpusztítja-e... Tényleg, kinek van ezzel tapasztalata? Ha mondjuk Actarával megpermetezek egy kukacos gyümölcsű gyümölcsfát, vagy akár zöldséget, akkor a kukacok bennehalnak a termésben, vagy tovább élnek?
Amit linkeltél, az pont jó. De egy évben csak 3-szor szabad vele permetezni, és néhány év múlva érdemes váltani. Mindenesetre őszre, ha ezzel már permeteztél háromszor, én a nagytesóját, az Amistart ajánlom, azt is max. 3-szor. Oda kell figyelni, mert ha túl sokszor permetezünk, azon kapjuk magnkat, hogy hatástalanná válnak a vegyszerek, és amúgy is túl nagy környezetterhelés volna.
Én már próbáltam mindenfélét, több márkát és persze a pontos méretet, precízen összeillesztve, egyenesen vágva, minden. De az első véletlen - és elkerülhetetlen - slag-megtöréskor már látni, hogy ennek nem lesz jó vége. Valószínűleg túl erős a szivattyúm. (Igaz, a tönkrement Al-Ko egy icipicit erősebb volt névlegesen, azóta meg nem próbáltam.) De nem baj, csak tavasszal és ősszel kell csavarozgatni pár percet, annyit kibírok. :)
Paradicsomot bordói porral szoktam permetezni, de esős időszakban+ ősszel jó lenne valami csodaszer is. Ősszel elég könnyen elkezdenek rohadni majd szerintem.
Tudtok ajánlani valamit?
Gondolom valamiféle felszívódó+ kontakt együttes hatású a jó.
Szép a kerted! Én a harmadik képen látható fodroskelről szeretném kérdezni, hogy azt mikor, és hogyan lehet felhasználni? Nekem is van hasonló, de ahogy a napokban megkóstoltam, nem valami zsenge, és meglehetősen kesernye. :-(
Más. Valaki tudja hogy ezek a dögök mik lennének a káposztaféléken, és hogyan lehet tőlük megszabadulni?
Még másabb! A rebarbarámat mi tette így tönkre? :-(
Eleinte én is idegenkedtem ezektől a csatlakozótól, de azóta nagyon megszerettem azokat.
Fontos a pontos méret, a preciz összeillesztés. Ha nem jó a tömlő vége akkor célszerű egyenesre vágni, sőt a hideg tömlőt összeszereléskor én kicsit fölmelegítem, hogy jól összedugható legyen és a karmok a szorító ellendarab meghúzásakor jól bemélyedjenek a műanyagba.
A csatlakozó elemeket -ahol a tömítőfelület és az O gyűrű van néha halványan bekenem szilikon zsírral. (Ezt pár száz forintért lehet kapni tubusban -mint a fogrém-, vízszerelő boltokban)
A kerben az "öntözőrendszerem" úgy van megoldva, hogy van a kert hosszában egy collos tömlő lefektetve a szivattyútól, és 4 helyen van leágazás elzárható-összedugható elemekből.
A megfelelő helyen telepítem az öntözőt, összedugom a gerinccel, indulhat a szivattyú. 5 perc kb. az áttelepítés.
Hát akkor felétek nagyon szegényes a kínálat vagy rossz helyen keresgélsz!
Nálunk a két gazdaboltban rengeteg féle össze-vissza csatlakozható ezközt találni, apa, fiú, leány, anya méretben, formában. Nincs olyan feladat amit nem leghetne megoldani. A no name 200 forintostól, a 6-700 ft-os márkatermékekig.
Azt szeretném kérdezni, hogy a répát mikor kell fölszedni? Az idén elöször viszonylag jó lett. (Bár a boltihoz képest kicsi és vékony, de nálam ez már óriási siker, hogy egyáltalán gyökere fejlödött és nem kukacos.) Viszont az elsö példányokon kezdenek megjelenni a kukacok, amik más években végül teljesen élvezhetetlenné tették. Várjak és reméljem, hogy még nöni fog, vagy húzzam ki egyszerre az egészet a kukacok elöl és tegyem le a pincébe?
Cukkini a verés ellenére is fonnyad, sárgul, bár a levele gyönyörü és óriási; a növénynek szemlátomást nem hiányzik semmi. Miért?
Paprika és padlizsán az üvegházban nem köt és nem terem, bár a növények ezúttal szépek. (Eltekintve a felhökben rajzó kiirthatatlan molytetvektöl.) Ez mitöl van?
Lenne egy kérdésem, mégpedig fontos: kezd érni a paradicsom, 1-2 szem már szedhető, jó soknak pár nap kell. Gomba ellen is rég permeteztem, több hete, de ami a nagyobb baj: megjelent a gyapottok bagolylepke undormányos, mindenbe belerágó hernyója, paradicsomban és paprikában is van. Viszont rettentő fontos lenne, hogy jövő kedd és péntek között legyen friss, saját, finom, ehető paradicsomom, paprikám.
Van-e olyan permet, amit holnap reggel kijuttatva, kedden már ehetnénk a terméseket? Vagy valahogy takarjak ki 2-2 tövet és a többire fújjak, mint a veszett fene? Ezek a rohadt nagy hernyók tönkretesznek, semmit nem kímélnek, meg vagyok velük áldva…
Pár év után max le kell cserélni a párszáz forintos csatlakozókat. Évek óta ez van, és nagyon bejött. Márkafüggő is, a gardenára mondják, hogy bizony minőségileg kifogásolható...
(Nekem soha nem váltak be ezek a bedugós tömlőcsatlakozók, akárhogy ráerősítettem, mindig szétvetette, meg tönkrement a slag a határán. Maradt a jó öreg bilincses.)
Elismerem, a műtrágya hatásos, én mégsem szeretem. Akinek van lehetősége, használjon érett (nagyon fontos, a hangsúly az érett szón van!) természetes trágyát.
Pár száz éve nem volt gond, mindenhol volt nyúl, disznó, baromfi... manapság meg azért nem tartják, mert drága a táp. Amit meg lehetne termelni. A kettő szorosan összefügg, nem is értem hogy gondolták, hogy különválasztják a növénytermesztést meg az állattartást...
Esküszöm, a kecskéink legnagyobb haszna talán nem is a tej, hanem a trágya. :D Soha nem használtam műtrágyát talajba - mondjuk homokon nem is volna sok értelme -, csak faültetéskor.
Egy huszárvágással ősszel a szántás/ásás előtt vigyél ki műtrágyát. 1000nm-re 50kg NPK és 10 szuperfoszfátot majd tavasszal 25kg pétisót. Ha jeleznek a növények akkor ferticare műtrágyát 2kg-1000l vízbe és belellocsolod a tövükre. Ez így mennyi is?
1. Azon, hogy MÁR borzalmas ára van, azt értettem, hogy nagyon felment az ára az utóbbi években. Régebben a neten rendeltem, sokkal olcsóbban.
2. és én pénztárcámnak borzalmas, persze, másnak más lehet.
3. De a lényegesebb az, hogy a zacskón fejtrágyaként 8-10 naponta 1 - 1,5 kg az adagolása zöldségre, 100 m2-re. Na most, nekem nem 100 m2, hanem ennek többszöröse van, és ezt beszorzom az alkalmak számával, akkor az tetemes összeg, és a 2 kg-os zacskó sem elég semeddig sem.
Nem, sajnos nem tudok. Amikor nekem volt, karfiolon, akkor Decis-t permeteztem direkt rájuk, szerintem akkor meggyérültek. Azon kívül valószínűleg egy nagy dózis Actara is képes volna őket gyéríteni, csak adjunk hozzá tapadássegítő szert (Nonit), hogy megtapadjon a káposztafélék levelén. A haszálati utasítása mindenesetre azt írja, "levéltetvek, üvegházi molytetű ellen a kártevők megjelenésére időzítsük a permetezést, ne várjuk meg a tömeges felszaporodást." De nálam idén pl. semennyi nincs, nem gyakran találkozom velük, nem tudom biztosan.
Megcselekedtem; rátettem egy ilyen elzárós csodát, de persze úgy ahogy gondoltam, nem jó semmire. A vízsugár erejét nem változtatja, bár lexélsöbb állásában csakugyan hirtelen és átmenet nélkül elzárja.
(Az újak kedvéért; régen az elsö képen látható csöfejem volt, a tetejen látható, számomra létfontosságú szabályzófunkcióval; de sajnos ez elromlott, és a konstrukció olyan, hogy megint el fog.)
Ezenkívül, minthogy az öntözörendszer különbözö köreire történö kézi vezérlésü csatlakoztatás miatt szükségem lenne arra is, hogy cserélni tudjam a fejet anélkül, hogy folyton visszafussak a vízcsaphoz, most ezt a konstrukciót eszeltem ki. (2. kép)
Azonban -az ergonomiai képtelenségtöl eltekintve is - van vele egy komoly probléma:
mind a csap, mind a fej "fiú" formájú csatlakozóvéggel rendelkezik, tehát közvetlenül nem tudom összekapcsolni öket. sajnos nem létezik azonban olyan csatlakozó/fordító idom, melynek mindkét bemenete "lány. A lány bemenetü idomok másik fele mindig slagcsatlakozó, ezért az ábrán látható két elemet csak úgy tudom összekapcsolni, hogy mindkettöre fölteszek egy-egy slagcsatlakozót, és közéje erösítek egy darab pár centis locsolócsövet.
Nem keverem ilyen műkakakival. Nem is kell lombtrágy ha alul van igazi meg víz. Cálciumot írnak az almának az eltarthatóság meg... Nekem annélkül is van még tavalyról 2 láda saját termésű almám.
Nincs szándékomban ezt a cirkuszt rendszeresíteni.
Én különösebb tünetet nem látok, de nálam minden rettenetesen lassan és rettenetesen keveset terem. Csak csodálkozok ezeken a roskadozó növényeken, amiket föltesztek.
Minthogy te nem jársz a Növényvédelem felé, itt is megkérdezem, nem tudsz-e valami biztos módszert minden permetezésnek ellenálló, milliószámra rajzó üvegházi molytetvek ellen (üvegházban, +cukkinin, karalábén)?
Én egyelőre még Ridomilt fogok csak adni nekik, az Amistart asszem meghagyom az ilyen szempontból keményebb őszi napokra. :)
taormina: Hát az a tápanyag el nem vész, de egy ilyen lemosással valóban nem sok tapadhatott meg a növényen. De a talajból is fölszed valamennyit, sőt, csak így épp a lombtrágya előnyei vesznek el: az azonnali tápanyagfölvétel és a túladagolás lehetetlensége. Mindenensetre ha valami hiánytünet miatt csináltad, akkor érdemes megismételni, immár permetezve; ha csak úgy megelőzésképp, akkor ráér 2 hét múlva, tápoldatként addig ér valamit.
Csak óvatosan a Nonittal, mert pl. a FitoHorm Ca műtrágyával nem keverhető, összeugrik benne. Megjártam vele, alig tudtam a szűrőből a trutymót kimosni...
Na igen, a lombtrágyát permetezőben szokás kijuttatni. Mehet a permetezőszer mellé keverve is.
Tényleg nem permeteztem még fitoftóra ellen. Ebben mostani csapadékos időjárásban, júliusban időszerű. (Igaz, Trifendert hazsnáltam, de ez két éve lejárt, nem tudom, hat-e még egyáltalán valamit.) Persze ha nem tudjuk tartani a vetésforgót, akkor minden bizonnyal sokkal korábban el kell kezdeni védekezni, mert a növény saját maga alól is megfertőződik.
Na, akkor leszek öngyilkos, ha most kiderül, hogy nem én védekeztem ezúttal sikeresen a paradicsombetegségek ellen, hanem nem is jártak erre az idén, mert kedvezötlen volt az idöjárás:-((
Dithane volt a legutóbbi molytetükoktélban.
Ma életemben elöször lombtrágyáztam. No ez bizony bizarr foglalatosság! Tényleg így megy ez, hogy az ember öntözökannával végigmegy a növények közt és mindegyiknek megfürdeti a leveleit? Hát én nem tudom elképzelni, hogy abból hasznosul valami, hiszen 99%-ban lefolyik a földre, és összességében is sokkal kevesebb, mintha rendesen meglocsolnám vele. Mire jó ez?
A szer neve Polyfeed; evvel a módszerrel jó kiadósnak tünt; az NPK-n kívül az összes nyomelemböl is van benne, (kivéve a calciumot; de akkor megint csak öngyilkos lennék, ha kiderülne, hogy miután számüztem az összes kedvenc növényemet, akik mészkerülök, most calciumhiány törne ki a maradékon:-(
Szerintem is a Volldünger az egyik legolcsóbb műtrágya! A legdrágábbak a folyékonyak általában. 1 liter nálam 2-3 hét alatt elfogy (így gyakorlatilag a vizet veszi meg az ember drága pénzért), a 2 kilós Volldünger pedig tavasztól őszig elég az összes cserepes virágra és a zöldségekre is.
Köszönöm, több fronton védekezünk a legyek ellen (drága csapdázás, ragacsos csíkok, méreg-csali), persze cak gyéríteni lehet őket ott, ahol állatok vannak. :)
Régebben használtam Volldüngert, akkor sem volt olcsó, de már borzalmas ára van, ezért lemondtam róla. Most N, P és K műtrágyát használok, egyrészt sokkal olcsóbb, másrészt szabályozható, mikor mennyit kapjanak s miből a különféle növények. Semmi hátrányát nem látom a kertemben. Azt olvastam továbbá, hogy a NPK- kívül a legritkább esteben van más tápanyagból hiány a talajban – akkor meg felesleges az a rengeteg nyomelem meg ki tudja mi, amit beletesznek, azon az alapon, hogy nehogy véletlenül valami hiányozzon.
Ha jobban belegondolok, enyhén szólva nem optimális (de pofonegyszerű) minden fejlődési fázisban, minden növénynek ugyanazt azt egyenszószt adni – olyan mint a konyhában mindenbe Podravkát vagy mit tenni. (Van olyan „szakács”, aki így csinálja.)
Nem tudom hogy mennyi idő alatt érett be, mert meglepetést csinált magából. Úgy elbújt a lomb mögé, hogy tegnap csak véletlenül láttam meg, amikor hasaltam a fóliában. :-D
Nagyon szép, gratulálok! Nekem Kurtovszka van, most megy át sárgába, kb. mennyi idő alatt éri el a biológiai érettséget? (Nem vagyok türelmetlen, de már enném... :) )
Régebben, úgy 10 éve a hugom egyik ismerőse tejüzemben dolgozott és azzal dicsekedett, hogy "poénból" bele szoktak vizelni a tejbe. Nem tudom ez mennyire egyedi eset, de ismerve némely ember intelligenciaszintjét, szerintem máshol is előfordul. Azt meg, hogy a felvágottakba mi mindent darálnak bele, jobb nem tudni.
Elvertem a cukkinit, pedig gyönyörü, hibátlan levelei voltak, amik csak úgy foszlányokban röpködtek, az alattuk tanyázó molytetü lakótelepek legnagyobb örömére:-(
(Egyszerűen le lehet tesztelni, a rossz tejből nem lesz aludttej sem. :) ) Amit én magam fejek, az tej a javából. De bármilyen sok is van, azért növényekre nem permetezném. Már csak azért sem, mert nálam komoly gond a légyinvázió. :D Kiraktam pl. hernyófogó ragacsokat a fák tövére: hernyó egy szál se, csak tömve lesz minden nemű és rangú léggyel, két éjjel alatt egy gombostűt is nehezen ragasztanánk rá. Ha ezt még megtetézném azzal, hogy a növényeken is csalogató tejszag legyen...
Hát, nekem nem vált be a ferticare. Tavaly rábeszéltek, hogy az az igazi... még mindig van belőle, összeállt egy tömbbe. Most vettem Volldüngert újra, hosszú évek óta használom. Persze miközben bosszankodtam a ferticare miatt és nem kaptam Volldüngert, vagy 6 hétig nem kaptak semmit a növényeim, pedig a leandereket hetente szoktam tápozni, de a konyhakertet is néha. De nem látok hiányt. A cserepes növények szépek, a paradicsomok az égig érnek. Lehet, nem is hiányzik semmi a növényeknek. A leanderültető föld virágföld-komposzt-marhatrágya volt, a konyhakert tavasszal kapott trágyát, a paradicsomok pluszban kaptak tövenként egy fél vödör komposztot. Egyedül a szívparadicsomok terméskötésével van gondom, és a tökfélékkel.
Van egy pár kelkáposztánk. Sűrű lett, ezért szedtünk ki közüle a már kicsit fejeseket főzeléknek. Semmi bajuk, de a tövük környékén tetűsek. Csak a tövénél locsoltam a slagot [Schlauch :)] közé dugva, gondolom, ez az oka. Most alaposan megtéptük a többit is, az alsó leveleket leszedtük. Hogy lehetett volna ezt megelőzni? Az egész kertben nem tudok levéltetűröl sehol...
Egy bácsi megy a boltba és légyírtót kér. Tél van és a boltban ninincs. Boltos mondja is hogy mire kell? A szárazbabot szoktam lefújni zsizsik ellen mert a vevő nem veszi a piacon a zsizsikes babot. :D
A tejben található tejzsír befedi a leveleket, az esetleges sérüléseket és elvileg nem engedi bejutni a kórokozókat a növénybe. (Már amennyiben a mai tejekben van tejzsír...)
Nem ugyanaz... Vakartam is a fejemet, a zsálya hogy lehet peronoszpórás egyáltalán? :D Lisztharmat ellen inkább kénnel permetezek - bár a tej hatását nem tudom -, az is bio, a tej csak odavonzza a legyeket.
Mit, a peronoszpórát? :D Ugyan már, semmi nincs a tejben, ami a peronoszpórát megelőzné. Idén ilyen szerencsés volt az időjárás, én még a paradicsomot is épp csak most fogom először permetezni ellene.
taormina001: Igazából kicsi a valószínűsége, de ha megpermetezed ellene, nem árt meg, most már úgyis időszerű. Egyszerűen az is okozhatja a termések rothadását, és a levélen nem feltélenül nagyon látványos. Ezen kívül lombtrágyát ajánlok, mert a rossz kötődés - aminek nagyobb a valószínűsége - tápanyaghiányból is adódhat.
Ha már a peronoszpórától rohad le a cukkini termése, akkor felszívódó szert kell neki ismételve kijuttatni, de hát ezt így látatlanban csak tippelem. Ha csak ilyen módon fonnyad el, akkor az azt jeleni, hogy valamiért nem termékenyült meg, pl. nincs elég rovar, méh stb.
Be kellett jönnöm,úgy kisütött a nap,így nem tudok permetezni... Tettem bele szappant,jó volt de nem tudom hogy ez hogy használ a földibolhák ellen???? Millióan lettek és csak úgy pattognak fel a fűtakarásból!!!! Azt is jól befújtam.. Létezik hogy amit a kertészfiútól kaptam levágott füvet,azzal lettek betelepítve???!!! Eddig semmi nem volt és hirtelen lettek ennyien.... Lefújtam amit tudtam,este folytatom,de elég vicces azzal a kis virágpermetezővel... Lehet beruházok egy olyan pumpálós kicsi permetezőre ha ez így megy tovább.. Ezek a bolhák mibe fognak elpusztulni????? Mert átugráltak a paradicsomokra,a paprikákra meg a cukkínikre amiknek nincs semmi bajuk-ezért nem fújnám le őket...
"Függőkertet" művelek, nincs lehetőségem szervestrágyázni.
Nincs istállótrágya a környezetemben, plusz a hátán, rozoga lépcsőn X mázsát az vigyen fel a kertbe, akinek nyolc anyja van, és mind egy utcában lakik :D
Ezért komplex műtrágyát szoktam alkalmazni+ a kicsike komposztom, ami jóformán konyhai hulladékból áll, és valamennyi gazból. Nincs füves terület, nincs semmi, csak kétoldalt, és hátul susnya, elhanyagolt bozótos.
Tavaly különböző okokból elmaradt a műtrágya, ezért idén be kellett vetni valamit, ha nem akartam éhen dögleszteni a kertecském.
Így lett Volldünger.
Tudom, nem az ideális, majd ősszel kap komplex trágyát, de addig is jó lesz ezzel.
Mivel a San Marzano, és a Roma VF csúcsa fekete, beszáradt foltos, így kerestem Ca-ot, ezt a FitoHorm Ca40-et adták a boltban. Ez nitrogén mentes.
Csak a lombtrágyázás fogalmával nem voltam tisztában, plusz a menetével, mert ilyent soha nem alkalmaztam eddig.
Olvastam, hogy a Ca adagoláshoz kell N is, úgy szívódik fel levélzetről.
Mivel nincs itthon N műtrágya, az volt a kérdésem, hogy a Volldüngerből keverjek-e a Ca-os permetléhez.
Jövőre okosabb leszek, és időben kérdezek, most is, ha hamarabb kérdezek, nem megy tönkre a gyönyörű Tumbling Tom Red parim.
Én csak oldatként használtam a már megfogott palántáknál, a már megerősödött magról kelt növényeknél. Abból lett a baj, hogy a váratlan lehülés annyira visszadobott mindent, hogy ezzel próbáltam segíteni; nem kellett volna...
http://www.kertvedelem.extra.hu/index%20tablazat.html (rá kell kattintani baloldalon a gyümölcsökre és látod az egész éves védekezést) Régi oldal már, vannak benne elavult szerek, de be kell helyettesíteni a ma kaphatókkal.
A paprikákat csak nagyon későn ültettem ki és megöregedtek még a vetőládában. Némelyik viszonylag kiszépült, de a nagy része csak egy 20 centis vékony szár, rajta pár levéllel és egy közepes terméssel, amit alig bír el:( Ha leszedem ezeket, akkor van esély rá, hogy kiszépül kicsit és lombtömeget növeszt?
Ha már a szerek veszélyességéről esett szó, az egyik ilyen veszélyes szer a Chemotox légy és szúnyogirtó. Ugye mindenki használja? Deltametrint tartalmaz 0,005% töménységben és tetrametrint 0,2% töménységben.
A Decis is Deltametrint tartalmaz, ha bekeverek egy 5 ml ampullát 10 l vízbe 0,0025% lesz a koncentrációja, ami éppen fele mint a Chemotoxban található.
A tetrametrint megtaláljuk a Chinetrinben is (házikertben engedélyezett rovarölő szer, lll.kat., ÉVI 4 nap), ha előírás szerint bekeverem 0,002% töménységben lesz a permetezőben, a Chemotox ennek 100-szorosát tartalmazza 0,2%-ot.
n²-enként 20 kg??? nem írtad ezt el? Az legalább 20 cm-es trágyaréteget jelentene!
Nekem az egész kertre van kb 10 zsák. A nm-t fölöslegesen adnám meg, mert van benne valamennyi fü is, ami persze nem kap semmit, az évelök meg nem m2-ben kapják.
Röviden! Van nm-ként 20kg marhatrágya vagy 5-5kg 100nm-re a műtrágya. Ez az alap minden növénynek.
Permetezés. Fákat most actarával (termésszüret után) lekezeled. Csonthéjast szeptemberig megmetszed. Körte-alma a téle. Ősszel lemosóval lepermetezed. Tavasszal is majd rügyfakadáskor gomba ellen majd bogarak ellen stb...
Nálam is. És ezek a szerek jobban beváltak? Én az Actarával meg Chess-sel se szereztem jobb tapasztalatokat, a Bi 58 meg leégette a leveleket.
"Kertben Ferticare termékcsalád-ot és kálcium nitrát -ot adagolunk. Volldünger már a mult. "
Ezt miért mondod?
Egyébként csakugyan szükséges ez a bonyolult tápozás? Mert akkor már csakugyan föállásban müvelhetném ezt a zsebkendönyi telket, a vagyonomat meg mütrágyára költhetném. Az idömet meg egyetemen tölteném, mire minden egyes növény speciális tápanyagellátását megtanulnám plusz az összes hiánybetegséget és tüneteiket.
Már a permetezéssel se boldogulok, de ha még ez is hozzájönne...:-(
Ezt el se tudom képzelni. Én ugyanezt a koktélt alkalmaztam az üvegházban, meg a cukkiniken és karalábékon, másnapra úgy tobzódtak felhökben, mintha direkt meghívót küldtem volna nekik. Mintha még meg is soxorozódtak volna töle.
De honnan tudjátok ilyen biztosan, hogy "kálciumhiányról" vagy "nátriumtúladagolásról" stb. van szó. Én sose tudom ezeket, de ti már annyira kifinomultan csináljátok ezt a tápanyagbevitelt, hogy szóhoz se tudok jutni. Nálam az egész kimerül abban, hogy összel beások vagy 10 nagy zsák marhatrágyát (az ágyásokba szétterítve, a többieknek személy szerint a tövére.) Tavasszal szétszórok vagy 5 kg Blauspur Volldüngert, a bogyósoknak speciális kakaós bogyóstrágyát, a palántákat pedig komposztba ültetem. Ennyi. Lehet, hogy minden bajnak a vészes tápanyaghiány az oka nálam?
Még a kezdet kezdetén pétisó 4 %-os oldatával öntöztem, de ezek szerint többször, mint kelett volna. Megtévesztett a hideg idő, amikor minden növény visszabújt volna a föld alá, ha tehette volna, magyarul minden megállt a fejlődésben, sőt... Aztán jött a kánikula, s minden megbolondult, a törpe paradicsom már elhagyta a 2 méteres karót! A paprika még jól bírja, de sötétnek találom a levelét. Ez történt...
Én nem szoktam ilyen bonyolult védöruházatot alkalmazni, meg gázálarcot se.
Én inkább agyakorlati problémákra koncentrálnék, mint pl. a szer adagolása, ami, minél kevesebbet akarsz bekeverni, annál problematikusabb. Por alakú szert szinte lehetetlen akár csak hozzávetöleges pontossággal is adagolni, úgyhogy én pl. vettem egy éxermérleget, mert már elegem volt a vakon tapogatózásból. Meglepödtem, hogy pontos adagolásnál milyen sok szer kell.
A kézipermetezö mennyiségileg ugyan föltétlenül elég, de a kártevök gyakran a levél fonákán ülnek, és avval nehéz alányúlni, minthogy nincs csöve. ha meg fölfordítod, nem fúj.
De hogy a fenébe válaszoljak, ha nem teszel föl kérdést?
A kertben van: 10 bokor egres, 10 málna, 20 eper, 12 ribizli, 1 sárgabarackfa, kb 120 cm, 10 szölötö, 1 almafa, 1 körtefa, 1 szilvafa, 1 birsalmafa, 4 öszibarackfa, 4 cukkini, 1 tök, öt uborka, 8 padlizsán 5 pár paprika, 20 paradicsom, 3 sor hagyma, 2 sor petrezselyem, 1-1 gúla futó és méteres bab, 10 sor futóbab, 2 sor répa, 2,5 sor karalábé (a többit már megettem), 3 rebarbara, 3 sóska. de ezek csak az ehetö dolgok.
Nálam hat a Karate, de Decis is van, meg Apacs egy kis maradék, de arra max évi egyszeri használatot írtak (vajon miért?)..
A Decisen én is elcsodálkoztam, hogy feljebb sorolták volna, de én elég sok II-est is be tudok szerezni, úgy, hogy csak kérem az eladótól, ezért nem néztem utána.
Ezt a nitrogéntúladagolást azt hiszem gregreg írta be először ide... ami igazából lefordítva kalciumhiány...:D
Volldüngert én nem használok, ellenben szerintem nincs azzal semmi baj, persze vannak már jobban hasznosuló szerek, de meg kell ismerni egyes növények igényeit, a hiányokat meg felismerni.
Mit gondolsz, 2-4 hónapja érlelt tyúktrágyát ősszel szétszórhatok a földre? Tavasszal fogok veteményezni bele, illetve ősszel spenótot... ahova fokhagyma megy szintén összel, oda nem teszek...
Mifelénk a Karatét röhögik a bogarak. Mospilánt is. Decist áprilisban vettem. Van Apacs, és Acatara.
Nem tapadásgátló hanem NONIT kell ami segít felszívódni a levélnek a mérget azzal, hogy a levelek töltését megfordítja(ha jól emlékszem) kinyílik a levél hajszálcsövecskéje.
Nitrogént magában csak a kukinak szabad adni.(ammonium nitrát). Kertben Ferticare termékcsalád-ot és kálcium nitrát -ot adagolunk. Volldünger már a mult.
De ősszel 15.15:15-el és szuperfoszfáttal alapozunk majd tavasszal pétisóval. Némelyik bab dobozán rajta van a pontos adgolás gr-ra, nm-re.
Milyen kalciumot teszel bele? A wuxalban 10% nitrogén van, ahhoz a világon semmi szükség a voldüngerre. És óvatosan az NPK-val, mert egyszer csak azt veszed észre hogy barna foltosak a paprikák és hullanak mint a legyek.
Már többször jártunk úgy, hogy ha valamilyen termék éppen nem volt a boltban, közölték, hogy kivonták a forgalomból. Aztán más boltban kaptunk. Úgyhogy az ilyen kijelentéseket mindig fenntartással kell kezelni.
Baromság, a Decis most is kapható ampullás és 50ml-es is, csak legfeljebb nála nincs. Régebben 200 ml volt, egy időre valóban bevonták, aztán az ampullást és az 50 ml-t újra forgalomba hozták lll. kategóriás (szabadon vásárolható) engedéllyel, a nagyobb mennyiségeket pedig Decis Mega néven ll. kategóriás (zöldkönyves) engedéllyel. Gondolom az volt a cél, hogy ne tartsanak otthon nagymennyiségben mérget az emberek.
Akkor jó,marad a virágpermetező!!!
Most számoltam meg,eddig nem is foglalkoztam vele de 32 bokor paradicsomom van,ebből mindegyik dupla tő,a balkon pari néhol 3.... Tehát cirka 70 tő,de még nem permeteztem azt sem. Itt közel s távol szinte csak pázsit van a kertekben, Sajnáltam kidobni őket,de mindegyikről szedem a hónaljhajtásokat...
Decis helyett jó a Karate is. A lényeg, hogy legyen olyan is a szerben, ami azonnal viszi a vele érintkező rovart és legyen olyan is, aminek a hatása eltart pár napig/hétig.
Persze ÉVI-ket betartva.
Ha csak Karatét használnál, annak elég rövid az várakozási ideje az étkezés tekintetében, de a hatása is csak pár óra, aztán elkezd lebomlani, és amelyik bolhát nem éri, az ezután a pár óra után vígan zabál, szaporodik....
Évente egy-kétszer kapnak nálam a paradicsomok-paprikák plusz kalciumot.
Meg szokták hálálni.
A Volldünger alaptrágyájában nincs kalcium. Tehát biztosan hiányzik az egyenletes tápanyagellátáshoz egy olyan növénynél (paprika-paradicsom), aminek többszörös az igénye ebből az átlagnál.
Persze a talaj ellátottságától is függ, de levélen gyorsabban és biztosan megkapja, mint gyökéren keresztül, ha onnan egyáltalán...
Na pont evvel meccsezek Én is!!!!!
Köszönöm a válaszokat,állatkák biztonságban,ubi betakarva,hosszú ruha felvéve....
Egész este esett,még várok picit aztán hajrá :)))
Mondjuk egy növénynek alapból 120-szor (csak mondtam valamit, de sokkal több) nitrogénre van szüksége, mint kalciumra, úgyhogy nem jelent semmit a fele-fele...
Köszönöm, az is szerepel a listámon, de ebben a FitoHorm-ban tényleg kétféle van, az egyik nitrogénes a másik mentes. Ettől még lehet, hogy valami kevéske van benne, de az talán mégsem olyan, mintha szinte fele-fele lenne.
Az összes káposztafélét-és rokont egy(!!!) nap alatt lepte el kismillió bolha a múlt héten. Nem tudom honnan jöhettek...
Előző nap nem volt semmi, aznap meg az egyik brokkolim, meg pár karalábé úgy nézett ki, mint a szita....
Muszáj volt lepermetezni. Mospilan+Karate kombináció. A Karate azonnal levitte a nagy részüket. Este fújtam, reggel csak tetemek maradtak (meg a lyukacsos növények.. :( ) Azóta meg hat még a Mospilan.
Aztán utána vettem észre, hogy a kert sarkában kókadozó torma még olyan, de már nem kevertem új koktélt...
Időnként végig megyek a töveken, és beszakítok pár levelet :D
Eszembe jutott még valami:
A cukkini eszméletlen tápanyag igényes, lehet, a sok víz mellé időnként némi táp is kéne, ha kevés a tápanyag, akkor nem tudja kinevelni a cukikat.
Amúgy nekem a zsákos marhatrágyával igen rossz tapasztalataim vannak, a tökfélék alá indításnak tettem, akárha semmit se tettem volna.
Aztán vettem Volldünger-t, azzal úgy neki indultak, hogy namég.
És biztos, hogy a trágya volt gáz, mert kavicsos volt, meg olyan mintha sima, vacak virágföld lett volna, meg kukoricaszár egészben, ágdarabok, csináltam teát belőle, a palánták le se szarták, csak a Volldüngertől indultak be.
Azért van benne nitrogén is valószínűleg, mert kell a levélen (zöldön) keresztül történő felszívódáshoz. Akkor és ott. Pont olyan mennyiségben, mint amivel gyárilag be van keverve.
Telitalálat, köszönöm! Ezt is néztem, s most újra, s rájöttem, hogy bizony ebből kétféle van, azaz van nitrogénmentes is: FitoHorm 40Ca (nitrogénmentes). Ezt korábban nem vettem észre!
Nem kezdeném picit kevesebb szerrel, hanem pont annyival, amennyi rá van írva. Ha mégsem hat, újra le kell fújni erősebbel, ez így összesen sokkal több vegyszer, mintha rögtön előírás szerint alkalmazná.
Mondjuk az Actara esetében a mosás nem sokat ér. Be kell tartani a várakozási időt, ha annyit nem lehet várni, le kell előtte szedni. Vagy permetezés előtt letakarni, amire nem szabad, hogy rámenjen.
Kérem, segítsetek, ha tudtok, mert én ezt nem értem, a Google-bácsi sem segített...
Nitrogéntúladagolás miatt kalciumhiány léphet fel. Belesetem kicsit a túladagolásba, mert itt-ott kalciumhiányra utaló jeleket fedezek fel, főleg a paradicsomnál, de tragédia még nincs. A kalciumhiányt legegyszerűbben erre való lombtrágyával lehet enyhíteni, megszűntetni, olvasom. Jó, de melyikkel? Akármelyiket is nézem, mindegyikben van jelentős mennyiségű nitrogén is. Ilyenkor mi van? Túladagolás van, én meg a kalciummal még adok egy kis nitrogént is? Valaki hozzáértő helyezzen képbe, legyen szíves... :(
Este esett 2-szer is, jó bőven. Nagyon kellett már ez.
De a paradicsomokat és főleg a paprikákat csak nagyon későn ültettem ki és megöregedtek még a vetőládában. Némelyik viszonylag kiszépült, de a nagy része csak egy 20 centis vékony szár, rajta pár levéllel és egy közepes terméssel, amit alig bír el:( Ha leszedem ezeket, akkor van esély rá, hogy kiszépül kicsit és lombtömeget növeszt? Habár 100%-os már nem lesz.
Nyilván úgy érzi a növény, hogy halálán van és nincs idő tovább várni a szaporodással.
Most kíváncsian (és bevallom, kételkedve) várom a rekord termést. A sütőtöknél még csak-csak, ott a szár nagy része megmaradt, a levelek sem tűntek el teljesen, de a luffáknál nem túl reményteljes a helyzet. A szár is hiányos, a lombtömeg negyede sincs meg. A paradicsom se sokkal jobb, úgyhogy inkább hagyom a francba a permetezést is, azzal a gyatra maradékkal nem érdemes küszködni. Ha magához tér, örülünk neki, ha nem, hát nem.
Sziasztok!!!
Elslattyogtam lógó orral permetszerért mert ha ezt így folytatják a bolhák akkor nem lesz levél a növénykéimen.... Decis nincs,azt mondja a tulaj hogy kivonták a forgalomból!!!! Megkérdeztem hogy ez igaz vagy csak elfogyott??? Fel volt háborodva majd mondta hogy biztos nem vettem volna meg 2 dl.-t 3.200 forintért!!!! Elhoztam az utolsó tasak Actarát... Tényleg kivonták a Decist???
Sosem permeteztem,nincs is,majd veszek egy pár literes kézi-pumpálósat,arra a kb. 50 tő vegyesen :karalábé,bimbós kel,brokkolira,egyelőre virágpermetezővel fogom kifújni. Nincs túl közel az uborka,azért leszedjem??? Jó ha virágpermetezőv kifújom???? Tényleg ennyire be kell öltözni hozzá,vagy csak elég ha vigyázok és utána alaposan kezet mosok???? Zárjam be a kutyáimat,cicáimat????
Bocsánat hogy ennyi a kérdés,de ez lesz az első....
Köszönöm!!!!
Akkor szerintem életemben először délután lefújom a paradicsicsom 80%-át. Az uborkával nem tudom mit csináljak, reggel-este szedni kell, igy azt még amistarral sem fújhatom.
Most hogy van némi csapadék és a levegő is hűl, mekkora a kockázata a fitoftórának? Az amistar 3 napos, de ha kifújás után esik az eső akkor hatástalan? Eső után újra kell fújni ?
Most látom csak, hogy a gyönyörű, másfél méteres dáliáim is tönkretették az atkák:( Már régóta csúnyultak a levelek, lefújtam mindenféle gombaölővel és tetűirtóval, mert nem tudtam mi lehet. Van itthon Sanmite, de a levelek már tönkrementek. Mellesleg olyan drágák ezek a permetszerek, néhány grammos kis zacskó 800-1000 ft körül van és alig elég valamire. Ha az embernek csak pár tő paradicsoma és néhány szobanövénye van, akkor persze nem gond, de sűrűn beültetett kertnél és 50-100 cserépnyi szobanövénynél már egy vagyonba kerül a védekezés.
Szerintem adott kártevő most is csak annyira okoz halált, mint régen. Az elképzelhető, hogy valami más betegség is társul hozzá, esetleg túlöntözés.
Ha permetezzük, eleve kevésbé hagyatkozhatunk a természetes ellenségekre, azokra inkább a kártevők és ellenségeik életfeltételeinek alapos ismeretével, a megfelelő körülmények biztosításával számíthatunk.
Az utóbbi pár év sok helyen nagyon száraz volt, elszapordhattak az atkák. A szabadban mi még együtt tudunk élni velük, de a cserepeseket néha kivégzik. Mivel a termés nagy része úgyis a kertből származik, túl tudom tenni magam rajta.
Nálam ontja a termést a cukkini. Ugyan az első kettő visszafonnyadt, de azóta folyamatosan köt és nő.
Nálam be szokott válni a tökféléknél, hogy elgyepálom pár levelét. Mondjuk a tő fele levélmennyiségére rácsapok kézzel, vagy bottal. Csak annyira, hogy azért be-beszakadozzon a levéllemez.
Volt olyan év, hogy konkrétan egy ilyen akció utántól tartotta meg a tő a terméseket.
Próbáljátok ki.
Ha kettő fészek van, akkor csak az egyiken, hogy legyen kontrol is... :)))
Érdekes nálam is a cukkini. Van 4 bokrom (2-2db fészkenként) Ebből 2 gömb,2 csíkos.Az első 2 bokrom nekem is ezt az elrohadásos,fonnyadásos dolgot produkálja, a másik kettő viszont úgyahogy de teremget. Tehát néha van 1-2 gömb és 1-2 csíkos cukkini. Ezek bolti magok voltak.
Szerintem ez az egyik legmarkánsabb, legvégzetesebb "újmódi" változás: hogy de bizony, ezek a kártevök gyors és korai halált okoznak.
Bár önmagammal is szkeptikus vagyok az olyan kijelentéseket illetöen, hogy régen így meg úgy volt; nem készítek följegyzéseket így nem tudom biztosan hogy hogy volt, de úgy emléxem, hogy régen tényleg együtt lehetett élni ezekkel a kártevökkel. Volt valamennyi, aztán a növény maga, a permetezés (évente néhányszor és mindig ugyanazzal), és a természetes ellenségek valahogy egyensúlyba hozták a dolgot, a növény nem pusztult bele, föleg nem napok alatt, mint ez az atkás paradicsom, akivel napok alatt végzett a kór.
Joreggelt igeretemhez hiven hozom a kepeket . Jelentes a ketembol.
A magas agyasban nevelt CSAK szintiszta komposztban nevelt paradicsom ize nagyon mas mint a hagyomanyos modon nevelt . hamarabb is erik benne minden .FINOMABB.
csak azt a tapanyagot kapta amit a vizben aztatott istallotragya higitott levebol kapott .
nalunk nagyon sok KIMELETES ))) modon esett eso esett , vagyis nem volt rombolasos ))) vihar .
Ugy tapasztalom de ezt ugyis tudja mindenki hogy aJOL tartott novenyek vagyis soktapanyag es viz ,,, joval ritkabban betegszik meg .
Annyi istallotragyam nincs amennyi kellene hogy beassuk , igy mindig tartok egy nagy vederben egy egy adagot amit feltoltok vizzel es annak higitott levevel, locsolok PL a paprikak abbol kapnak nagyon szepek . Arrol is lesz foto csak meg nagyon vizes minden a hajnali esotol. .
igy vedem a feltett paradicsomokat )) jegtol es tüzö naptol ennek a magja a telen evett spanyolfurtosbol lett kiszedve az ovalis is kiszedett magbol van a tokfele nalunk nagyon jol erzi magat ez a sutotok
ha valakinek csak balkonkertje van ,, itt a pelda ez egy to paradicsom harom szalon nevelve .Tavasszal itt volt ez az ures viraglada tavaj futobab volt benne es a viragtartorafutott fel...)))-- rengeteg volt rajta .
egy felesleges paradicsomot raktam bele . Igaz hogy igy extra tapanyag es viz kell neki . DE nagyon meghalalja .
A bolti magból vetett cukkinire nincs panaszom, (ma is leszedtem 2 baseballütő-méretűt, már lassan belefulladunk), de ismerőstől kaptunk néhány tövet, az is azt játssza, amit a tiéd. Nagyobb uborka méretnél megáll és elkezd rohadni.
Most nincs mit ennünk. A paradicsom még nem érik, a paprikán csak egy van, a padlizsán (3 db) még kicsi, az uborka beteg, a cukkininek valami érthetetlen nyomora van, hogy elfonnyadnak a termései, a Ruccolát meg a piros saláta végét ki kellett dobni, jégsaláta meg nincs már. Remélem a babból még lesz valami.
Nincs vakond, lótetű, pocok, semmi, a kert kb 4-5 méterrel van magasabban, mint a ház, és udvar. Amúgy nagyjából vízszintes. Szervestrágyázni nem tudok, talán ezért nincs lótetüm.
Babette:
Kapálok, locsolás előtt, mert ezen a kötött talajon elég nehéz másként bejuttatni a vizet. A 18 mm eső után másnap délben még sáros se lettem. De ha rendesen kapálok, akkor hasznosul.
Tövenként 3-4 liternyi vizet kapnak minden másnap, vannak olyan részei a kertnek, ahol ha beletúrok a földbe, még nyirkos féltenyérnyire a felszíntől. És mégis lógnak, meg sárgulnak.
Most egyelőre marad az esőtánc, a tegnapi és mai felhőkből sem kaptunk csak két cseppet. 25 km-re arrébb anyámék már búvárszemüveget és pipát kell adjanak a kertnek.
Tegnapelőtt kaptak egy Ridomilos permetezést, amúgy is ideje volt, jön a hűvősebb idő.
Calcium oldatot permetezhetek a levélzetre? A San Marzano tipikus kalcium hiányt mutat.
Gondolom, locsolóvízbe nem túl jó most, amíg nincs eső, nem tudja szerintem felvenni.
nekem tavalyelott volt ilyenem,így a bokor formája alapján,mármint a Super. Idén más fajtát ultettem,majd holnap rakok fel képet,hátha valaki felismeri milyen. Piacon vettem a palántát,szép,eros bokrok.
Érnek már, és látom a hajlandóságot az újabb virágzásra, ezért tartottam szüretet. Nem akarom, hogy megtorpanjon, hagy ontsa csak a bogyókat! Ez a Super csili, egy közepes erősségű, átérezni a paprikaízt a csípősség alatt, ezért is tetszik. Jövőre viszont újra akarok Habanerokat! Az a gyümölcsösség, és frissesség nagyon bejön, csak idén elherdáltam az időt, így nem lett végül.
Ez egy "Super" fantázianevű, én cserépben nevelem, jövőre kipróbálom szabadföldi termesztésben is.
Van még most Black Pearl, ez is egy érdekes fajta Medusa csili (ez nem csípős, de baromijó paprika íze van)
...és van egy ismeretlen típus, aminek a magja tévedésből került hozzám, medusa csili akart volna lenni, de ez lett:
Ha valaki ráismer mondja meg legyen szíves a fajta nevét! Köszi!
Ja, és van még Bhut Jolokiám 3 tő, de még nem fényképeztem le. Épp ma néztem, hogy most virágzik. Kicsit mostoha volt számára a kezdet, de mára már utól tudtam érni magam a teendőkkel, így már neki is "hawai" van! :-)
Sziasztok Mandianyu vagyok vagyis voltam at kellett neveznem magamat mint uj belepö mert a regit valamiert nem fogadtak el .. a fene sem ert hozza . Alig birtam ujra belepni .(((
most jottem be a kertembol, szetneztem a mai haromszori zivatar utan . JOl megazott minden .
A paradicsomok nagyon belendultek tomegesen erik , vegre!! nagyon megdolgoztam erte ))) a fotokat holnap teszem fel, mert megyek a filmemet nezni.)))
Én a paradicsomot egyáltalán nem locsolom, egy hónapja megkapáltam és megterítettem vastagon fűvel. Ebben a szárazságban nem nőttek nagyon nagyra de sok van rajta. Rekord nem lesz, de van mit enni és lesz befőzni is.
Nálunk már megvolt az eső nagy dirrel-durral villámlással esett 7 csepp. A tetőről lejött talán 2 vedernyi víz, úgyhogy estére mehetek locsolni a városi vízzel.
naponta, áztató öntözés, hogy a mélyebb réteg is vizes legyen. ebben az aszályban 30 cenit mélyen is száraz a föld. a hirtelen rövid öntözés vize elfut a felszínen..
A nedves tartás egy általad korábban idézett anyag szerint a szélesatkáknak kedvez, paprikán. Ezek viszont takácsatkák, ha utánaolvasol, mindenütt azt írják, hogy a száraz levegőt szeretik.
Molytetvek szerencsére nincsenek az uborkámon. Eltántoríthatatlanul ragaszkodnak a vérehulló fecskefűhöz.
Lemészároltam a bokorbabot. No azért nem annyira radikálisan, mint javasolták; kb 15-20 cm-esek maradtak, mert úgy látom az elágazások után hajtanának.
A második vetés most virágzik.
A méteres babnál meg idiótább dekadensebb növényt még életemben nem láttam! Szálanként kell fölsegíteni a karójára és oda is kötözni, mert különben újra letekeredik. Talán nem találja a helyes menetirányt?
A paradicsomaim se az igaziak; ugyan szerencsére nem betegek, de nagyon kevés termés van rajtuk. Nagyon radikálisan meggyepáltam öket; szigorúan kiirtottam a hónaljhajtásokat és legtöbbször csak egy szárat hagytam. Nem kellett volna?
Nóra, ne haragudj, de ez a nedvesen tartás -ami a növénynek magának persze egyébként létfontosságú-, az biztos, hogy azt atkáknak és a molytetveknek is nagyon kedvez. valamennyi növényvédöszer ismertetöjén ez áll, és az én tapasztalatommal is maximálisan megegyezik.
Köszi. Hát, akkor ez egy rejtély. Még arra tudok gondolni, hogy mivel 1 hónappal előtte vettem, talán túltápozták, túlhajtatták vagy hormonozták a kertészetben. Az végül is nem természetes, hogy már tél végén, januárban elkezdik tápozni és fűteni a növényt, hogy márciusra, áprilisra bimbós-virágos legyen és el lehessen adni. Januárban még pihennie kéne. Nem jó beavatkozni a természet rendjébe, mert megbosszulja magát.
Szerintem nem. Az enyémen szoktak lenni atkák, hullatja tőle a levelét, de nem megy tönkre és egyáltalán nem fonnyad. A liszeske sem végzetes. Az a fehér nem tudom mi, de nem atka. Az a levél fonákán van.
Találtam két ágat, ami jobban néz ki, lezuhanyoztam őket, száradás után lefújtam Sanmite-el, egyiket vázába, vízbe raktam, a másodikat földbe, árnyékba tettem.
Ma este, vagy holnap szerintem sétálok egyet a barátnőmhöz, a Sanmite-os flakonnal, és lefújom az övét is, hátha neki több szerencséje lesz.
Már van egy piros, és egy sárguló kis pari az enyémen, majd azokból szedek ki magot.
Azon gondolkodom, hogy Nóra azt mondta, a jég verte paradicsomjai megújultak, hátha levágnám és a csutka szárak majd kihajtanának?
Mondjuk, most hagyok nekik kis időt, hátha változik valami.
Nóra, nemrég az én fuksziáim is hasonlóképp mentek tönkre, mint Kemorgo paradicsomjai. Május elsején vettem őket, 1 hónapig szépek voltak, gyönyörűen virágoztak, majd hirtelen elkezdtek fonnyadni, száradni és 2-3 hét alatt teljesen tönkrementek. Szerinted ezt is atka okozta? Lisztecske volt rajta, de azt többször is lepermeteztem felszívódó Mospilannal, ennek ellenére tovább folytatódott a pusztulás. Volt rajtuk olyan fehér valami is, amiatt gondolok atkára, de ez csak tipp.
Hónaljhajtás is jó dugványozni. Lényeg az, hogy kb. ceruzavastagságú legyen. A virágokat és terméseket le kell szedni róla, plusz az alsó leveleket is. Kb. 20 centis ágak megfelelnek. A nagy része kerüljön a föld alá. Most csökkent pár fokkal a hőmérséklet, így rakhatod végleges helyére is, de naponta többször öntözd, legalább 3-szor. Ha erős a nap, ideiglenesen egy kis árnyékolás nem árt. Elég jó arányban szokott sikerülni.
Dugványozás előtt érdemes megfürdetni az ágakat egy kis Sanmite-os, Mospilanos és gombaölős löttyben.
Közelebbről megnéztem, és nem találok olyan szárat, amelyen legalább lenne egy hónaljhajtás. Annyira tele van virággal, vagyis volt, most meg kis terméskezdeményekkel, hogy minden hajtáscsúcs virágfürtben végződött.
Ha le is vágok egy szárat, hol fog új hajtást hozni?
Az a gondom, hogy dugványnak milyen ágat vágjak le? Mind így néz ki, többé- kevésbé.
Továbbá tele van paradicsommal minden ág. Azt le kéne szedni, hogy gyökeresedjen, nem?
Meg hát lóg az összes levél.
Jaj- jaj- jaj, most nagyon szomorú lettem.
A kerti padlizsánt is lefújtam, szerencsére ott csak két tő az érintett, és azok talán képesek megújulni, a hónalj hajtások talán megmentik a hazát.
A többi jól van, legalábbis úgy látszik.
Majd résen leszek.
Hamár távsegítség, kérdezhetek még?
Így néz ki a kerti paradicsom, nagyjából lógnak a tövek. A sárgult leveleket leszedtem, tegnapelőtt kaptak Ridomil Gold+, szerintetek mi a bajuk? Locsolva kétnaponta bőségesen a tövükhöz, eső egy hete volt- 18 mm.
A levél jellemzően ilyen lesz:
Elég sok az árnyék, és azok is nyavalyásak, amik ott vannak, nem csak a napsütötte részen.
Legjobban a saját fajtájú szív paradicsomom bírja, azon is akad, de nem tűnik reménytelennek.
Simán. A balkonparadicsomom tönkre is szokott menni, az üvegházban a kígyóuborka is. Idén az üvegház plafonjára szereltünk két szórófejet, időnként kinyitom, hogy párásítson. Így most sokkal jobb állapotban vannak a növények. A padlizsán is nagyon érzékeny az atkákra, a paradicsom fajtafüggő is.
Főleg a védett, száraz helyen lévőkön szaporodik nagyon el. Ha nedvesebbre fordul az idő, a szabadban lévőknek jót tesz. Az más kérdés, hogy akkor meg jöhet a paradicsomvész, szóval nem egyszerű.
Erről megpróbálhatsz biztonság kedvéért dugványt is szedni, azt alaposan le tudod mosni, egy darabig akár naponta. Én még nem próbáltam, de sikerülhet.
Jól mondja Nóra, ez atka. Méghozzá eléggé előrehaladott állapotban. Képes tönkretenni egy növényt alig 2-3 hét alatt. Tusold le, szárítsd meg majd fújd le Sanmite-tal. 4 nap múlva ismételd meg. De nem tudom mennyire fog helyrejönni, mert a tönkrement levelek már nem lesznek zöldek újra. Ha szerencséd van, pár hét alatt kiszépülhet valamennyire. 2-3 kisebb ágat azért dugványoznék a helyedben a biztonság kedvéért. Ha bekrepál az anyatő, akkor legalább lesz utánpótlás őszre. Friss fogyasztásra nem lesz az igazi az őszi paradicsom, de legalább tudsz belőle magot fogni és jövőre talán összejön.
Nagyon elkeseredtem, csurig van paradicsommal, amúgy egy zacskóban csak 7 mag volt, extrém drágán, három kelt ki, kettő élte túl, a testvére a barátnőmhöz került, ott nagyon gyengén muzsikál.
Az egész a múlt héten kezdődött, amikor egyszercsak elkezdte lógatni a leveleit, azt gondoltam, szomjas, meglocsoltam, lehet, túlhevült, mindig állott, esővízzel locsoltam. Próbáltam árnyékba menekíteni, most is napernyő alatt van.
A tőle kb négy méterre levő perunnak semmi baja.
A kertben is sárgul fel a paradicsomom, sőt, az egyik padlizsántő is ugyanezt adja elő, egyszercsak elkezdett sápadni, sárgul, megyek, és megvizsgálom őt is.
Amúgy tényleg eltűnik a vegyszer, mire esszük. Én azért mellőzöm ennyire következetesen, mert rovarfotózásra is használom a kertet, figyelem mik élnek nálunk, milyen állat mit eszik, hogyan él. Sok növény direkt rovarcsalogatónak van ültetve, szóval nem lenne tisztességes rovarölővel permetezni. És persze sokkal kevésbé lenne szórakoztató az egész.
Mivel cserepes növény, a nagyját zuhany alatt érdemes lemosni. A földjét előbb csomagold be nejlonba, hogy ne mosódjon ki. A takácsatkák utálják a vizet. Ha permetezed, mindenképpen atkaölővel. Esetleg előbb mosd le, ha megszáradt, le is permetezheted.
Saját patakod van a kert alatt, így könnyű nedvesen tartani egésznap. Nálam drága kincs a víz, be kell osztani.
A retket szokták nálam megtámadni a földibolhák amikor kikel még kétleveles állapotban, ilyenkor egyszer megpermetezem Decissel és eltünnek, nincs velük tovább gond. Mire esszük már rég lebomlik a permetszer.
Ezek közül én a talaj nedvesen tartását használom (Il tanácsolta, örök hálám), működik. Viszont kezdettől fogva nedvesen tartom, így nem szaporodnak nagyon el. Valamennyi mindig van, a júliusban vetett káposztaféléket el szokták kezdeni kicsipkézni, de gyorsan kinövik a növények és nem okoznak gondot.
Lehet, hogy ha már nagyon sok van, egyszer érdemes lepermetezni, utána elég a locsolás. A káposztafélék egyébként is szeretik a sok vizet, így nem fölösleges plusz munka. Sok egyéb, a linkben ismertetett módszer elég strapás, én pl. biztosan nem húzkodnék naphosszat ragacsos izéket, rakosgatnék dobozokat. A dohánylénél pedig egyértelműen jobb valamilyen meghatározott várakozási idővel rendelkező növényvédőszer.
Én tudok 'bio szer'. Sétálj felettük ragasztós lappal. Addig ugrálnak, míg majdnem mind bele nem ragad. (Ragasztós sárgalap a kertészboltokban kapható, de csinálhatsz magad is egérragasztóval.)
A földibolhák nagyon nem szeretik a fahamut. Én retek, káposzta vetése előtt fahamut szoktam kiszórni a sorba. Megpróbálhatod, ha van, a vetemény mellé kiszórni, biztos sikered lesz.
Az én krumpliágyásom is inkább a szomszédodéhoz hasonlít, sőt felét már föl is szedtem.
Ha jól tudom 100 nap az érési ideje ezért fokozatosan vetem március közepétőé április közepéig, hogy mire jön a forröság kikerüljön ( most nem várta meg az augustust a kánikula)
Azért is vetem korán hogy ne kelljen locsolni. Sose szoktam.
Most a paradicsomról is ezt olvastam, hogy ha sokat öntözzük akkor hajt és kevésbé termel. Sztem a krumpli is így van.
Sziasztok!!
A segítségetek kérném,most vettem észre sok sok apró bogarat a gazolásnál a kicsi karalábén a brokkolin és a nyári retken amit benthagytam magnak.. Gyorsan előkaptam a bekészített szappanlevemet,de nem tudom eltalálni őket mert pattognak a leveleken amint lefújom a növényeket. Nagyon aprók és feketék. Nem permetezek semmivel,de jó lenne ha nem csinálnának szitát a levelekből!! Van e rá valami bio szer??
Köszönöm!!
Mónika.
A két méter jól hangzik, de kérdés, hogy virágzik-e. A júliusban kötött termések még be szoktak érni, ha hosszú az ősz. A későbbi már bizonytalan, talán még éretlenül szivacsnak kimosható. A csíranövényekből nem hiszem, hogy lesz valami a levéldíszen kívül.
Nem emlékszem, küldtem-e Luffa operculatát. Azt viszont mindenképpen meg kellett volna jelölni. Az az, ami valószínűleg csak jövőre kel ki, nálam legalábbis így működik. Sose helybe vetem, igaz, én egyiket sem. Majd még tegyél föl képet, de a kicsik is cylindricának tűnnek. A Gourd Luffa valami hibrid jelölés, volt Luffa meg Baby bittergourd. Ez utóbbi már nagy növény kell, hogy legyen, könnyen csírázik és gyorsan nő. Világos, szép, mintás magja van és elég díszes lombja.
Nálam persze most elég reménytelen a helyzet, nagyon elverte a Luffákat a jég. A sepiumból talán még lesz valami, azt kicsit megvédte a szomszéd kukoricája, és már tele van termős virággal. A cylindricából szinte csak lekopaszított, megrövidített szárak maradtak, az operculatából szintén. Szerencsére tavalyról van elég magom, így legalább a jövő évi termés miatt nem kell még aggódnom. A Momordica a cserépben elég jó állapotban van, de még csak porzós bimbóknál tart. Az üvegház oldalára futtatott tövek korábban már virágoztak, de nagyon le lettek csonkolva. Pedig legalább egy érett termés nagyon kellene, nem maradt abból a fajtából magom.
A sütőtökök vastag szára jobban bírta a jégverést, sok hajtáscsúcs nő tovább, két termés is mintha nőne, csak kicsit hegesek.
Természetesen tudom öntözni, sőt takarva van a töve, és reggel is ilyen. Elképzelésem sincs, mi okozhatja, vagy hogy egyáltalán rendellenesség-e. (Május 30 körül vetettem.)
Csináltam fotót a szomszéd kertjében a krmpliról. (Nagyon rossz a fényképezőnk, azért ilyen veszett életlenek és szemcsések a képek, bocs, ezért sem nagyon mutatok fotókat.) Bal oltalt látható a Mira, két sorban. KÉP0
Valamint lefotóztam a sajátomat is. Nekem nagyon kevés évben volt eddig krumplim, olyan pedig még kevesebbszer, amit locsolni is tudtam, ezért nem vagyok benne biztos, hogyan is kellene kinéznie... Jobban mondva ez a mostani elvileg nem lehet kiszáradva, mégis ilyen gyűrt, pöndörödöttek a fiatal levelei. Nem fonnyadt, hanem csak gyűrt, de kemény. Kivétel nélkül, az egész ágyás. Ez normális, vagy netán a magas hőmérséklet teszi? o.O KÉP1, KÉP2
bocsi h csak most irok de rengeteg munkám van ...nem csak a kertben..:-) szóval lehet h elmértem magam, mert előzetesen beáztattam egy éjszakára a magokat. Csak az a baj hogy még mindig van itatóspapir alatt ca. 5-6000 mag! eccerűen nem győzöm vetni. Délben k'va meleg van este meg támad a szúnyoghadsereg. elég nyűgös... Szóval azt nem tudom hogy meddig "marad el" a papir alatt? Tegnap este még úgy láttam h hajszálcsírája elég soknak van. Próbálom hűvösben, lakásban tartani (25 C) de nem tom meddig bírja. Szerintetek öntsek rá időnként vizet vagy maradjon úgy?
Én pont tegnap haraptam be belőle egy keveset. :-)
Mi a véleményed Nóri: a luffáim nagyon el vannak maradva?
A múlthéten raktam mögéjük a támrendszert, és elkezdtem őket locsolni. Úgy húznak mint a vadlibák! :-)
A nagyon késeiek:
Ezeken lehidaltam! Ugyanakkor lett vetve mint az előzőek, és most méltóztatott kikelni. :-) Így most van 2féle a tőled kapottakból (volt feliratozva, csak a macskák összekeverték a táblákat. Szemetek! Most nem tudom hogy melyik mi lenne.), és van egy Gourd Luffa elnevezésű. Asszem a lugassal szemben állva az a baloldali .... vagy a jobb? :-D
Nagydobosival még nagyon nem vagyok megelégedve, de a többi tökfélém az ontja. Igaz minden zacskó mag alá löktem egy NAGY vödör mtrágyát és 2 naponta kapnak 50l vizet.
Te, a sárga csillagtök nálam is pont ilyen cuccot eredményezett abbanaz évben, mikor vetettem! Több tövet raktam. Ebből az tűnt ki, hogy 6 tőől kettő lyen lett, a maradék meg turbó gyorsasággal lett vírusos, a Black Beauty-t meg a rendes fehér patisszont simán megelőzve, és a tünetei is durvábbak voltak. Ezek a tökszerű képződmények végül ehetők lesznek, de nem lesz különösebben finom, kicsit rágós kirántva, de a héja mint a lopótöké.
Nekem akkor csinált ilyent, ha nem szedtem le időben, akkor a kis picurok mind elszáradtak. Meg én "megvertem" a leveleit, utána a Black Beauty is beindult :D
Hiába, ez a nyár sem segít az ilyen amatőröknek, mint én.
Én most a paradicsomokkal vagyok gondban, sárgul, szárad, kopaszodik fel néhány fajta, locsolok két naponta, ennél több víz csak akkor lesz, ha Géza locsol.
Hogy attól-e, hogy kevés a víz, nagy a meleg, vagy elkapta valami kórság, nem tudom. Egyelőre bízom benne, hogy csak a nagy meleg.
És úgy néz ki, kinyírtam az egyetlen tő, iszonyat szuper Tumbling Tom Red csüngő paradicsomomat, lehet, megfőztem a gyökerét, a múlt héten, azóta fonnyad, kornyad, kínlódik.
Locsolom én naponta, de ez, ami fut, már egymagában több mint 2 négyzetmétert elfoglalt, és már vagy 10 napja nem tudtam róla szedni, mert mind ledobálta. A másik gömbcukkini valamivel kisebb helyet foglal, az többet termett eddig.
Van még 2 Black Beauty, és 2 csíkos cukkini. Mindegyikről szedtem 1-1 termést mutatóba 2 hete, azóta semmi. Fiúvirágok, az esetleges termős leszárad.
A szabadtéri uborkámat aláfurta a vakond, ha észre nem vettem volna, hogy mozog az uborkatő, lehet, hogy el is száradt volna, annyira feltúrta a tövek alatt. Remélem, nem csak a gilisztáimat eszi, hanem a pajorokat is, ha már ilyen békésen tűröm a kertben.
Pár napja volt szó a kövér porcsin ehetőségéről. Jelentem a csirkéim meg sem hajlandók kóstolni, pedig minden zöldet imádnak. A porcsin ott szárad el a szemük előtt, hozzá sem nyúlnak. Inkább én sem kóstolom meg...
Nálam a zöld gömbcukkini sikersztori, annyira nem fut, csak egy kicsit, néztem épp, hogy a levélnyelek tövében új hajtásokat, rajta új cukkiniket hoz. Nekem két fészekben 3-3 tő van, az egész tán két négyzetméteren.
Egy kis titka van szerintem, locsolni kell, másként eldobálja a babáit. Nekem nagyon ízlik, kicsit mintha édeskés lenne, és nem olyan vizenyős, mint a Black Beauty.
Hamár tök cumi, vettem sárga patiszon magot, katasztrófa, nehezen kelt, két fészekben három tő, és nem cukkini nő rajta, hanem valami sárga rémség, azóta is mind csupa ilyen kezdeményt látok.
Ezt hagytam annyira megnőni, mint egy gömbcukkinit, azokat is ököl méret alatt szedem, kirántottam, patiszon íze volt. De attól még csalódás.
Mint ahogy csalódás a Perun paradicsom.
Zacskója szerint alacsony, determinált, balkonládában is termeszthető sárga, körte alakú koktél paradicsom, egy 06.29-i pillanatfelvétel, azóta csak nőtt:
A nagydobosi sütőtököm pedig nekem is csak fut, de termős virágot én sem látok rajta.
Úgy lárom, a tökfélék máshol is vacakolnak, nem csak nálam. A sütőtökön nem látok termős virágot.
Ebben a pici kertben 6 tő cukkini pazarlás. Hát még, ha a hatból csak kettő terem, azon is minden 5. termés marad meg, a többi diónyi méretben elfonnyad. azt hittem, cukkinit fogunk enni cukkinivel. Ez, ami terem, a kerek világoszöld. Finom, de túl nagy a bokra, sőt, az egyik alattomban futni kezdett. El akartam igazgatni az indáját, és kiderült, hogy legyökerezett, mint egy rendes indás tök.
igen, most leültem kicsit pihenni , ide a teraszra a gépem elé :)
kb 30 cm-en van 30-40 levél, és az nagyon brutális, a 70%-át le kellene szednem.
inkább megpróbálom a te módszereddel, , azaz legalább egy jó öklömnyi legyen a két alma között.
de az is legalább még 30% ritkítás.
és ott van a teteje.
most egyedül vagyok, majd ha lesz segítségem fel kell állítani a nagylétrát hozzá.
a teteje, mintha nem is lenne levél, olyan sűrűen vannak az almák.
ilyen még nem volt egyébként.
a granny-n tavaly 15 szem volt, most meg ő is teli van.(igaz őt nem metszettük, mert volt olyan év, hogy semmi nem volt, csak egy komoly metszés tavasszal, akkor gondoltam, hát ő se szereti?)
Nagydobosi sütőtöknek alig látok termését meg nőivarú virágát. Alig van terméskezdeménye. Tövenként 1 talán. Ez törvényszerű? Pedig van gondozva rendesen mert a sonkatöknek van rendesen. Marhatrágya és víz bőséggel.
Én úgy szoktam ritkítani, hogy ránézek egy ágra és megsaccolom, hogy ez az ág hány szem almát bír el. A felesleget úgy szedem le, hogy lehetőleg egyesével maradjanak az almák és mire megnőnek két alma között legyen egy almányi távolság. Mindíg nem lehet ezt betartani, ha kevés rajta a termés kettesével is lehet hagyni, bár ez nem jó mert az almamoly odapetézik ahol a két alma összeér. Nagyobb az esély, hogy kukacos lesz és a permetszer sem éri körbe mint az egyedülálló gyümölcsöt.
Várázsoltam énis a kertben. Egy nyuszicsaládot a tökbokor alól, 3 bölcsis nyuszigyerekkel. Persze mind más-mást rágott le. Majd másnap bosszúból szétrúgtak az uborkák közt. Na a kutya is jön legközelebb vekem(12km a kert).
Jajj, de édi ez a kínai kutya:) Az almához nem értek, de mi nagyon erősen metszük tavasszal. Ritkítani pedig nem szoktuk, mert a felesleg lehullik magától. Ha zöld is, kompótba jó.
Én már felszedtem. Egy részének el volt száradva a lombja, némelyiknek még nem. Mivel hajlamos a talajban elrothadni, és a pénteki vihar rengeteg esőt is hozott, kiszedtem. Szerintem pont a legjobbkor.
Nekem látszott, milyen, mert nagyon sekélyen szoktam ültetni, kilátszottak a földből a hagymák. Szalmával takarva volt, de már lekopott ill. félretolták. Így viszont a jég is érte, mindenképpen száraz helyre kellett tenni. De meg vagyok vele elégedve, még sose volt ilyen szép. Remélem, utólag sem fog elrothadni.
A heti egy locsolás szerintem elég, ha olyankor bőséges. Én annyit se locsoltam.
Csak lesek, mint a moziban... Csak arra szoktam odafigyelni a zöldbabnál, hogy szálkamentes, sárga, s ha lehet hengeres legyen. Minden évben eddig még csak az volt a problémánk, hogy nem győztük szedni, mert virágzott folyamatosan, igaz később már nem olyan intenzíven. A végén már hagytam magnak... Annyi zöldbab gyűlt össze két kis 4 nm-es ágyásból a fagyasztóban, hogy az idén csak egy ágyással vetettem. A sors keze rögtön betette a lábát; ki sem kelt. Na mégegyszer! Az sem kelt ki, illetve csak mutatóban! Elszaladtam másfajta magért, s a nyakára vetettem, de csak lazán. Mind kikelt, s most a kettő együtt folyamatosan virágzik. Már háromszor megszedtük, de meg sem látszik rajta, olyan, mint ha csak most kezdene virágozni. A korábbi mag nem lehetett rossz, mert tavalyi maradék, s tavaly szuper volt, s a szavatossága még nem járt le. Ha valamit utálok a kertészkedésben, akkor ezek a varázslatok azok. :(
A gartenlandosból nekem ne tegyél el. Volt nekem is. Finom, de túl érzékeny. Arra gondoltam, amelyiknek aránylag osztatlan a levele, de majd akkor megnézem.
Nagyon szívesen teszek el magot, remélem, ilyen szépek maradnak a paradicsomok. Ökörszívből kétféle van, egyik Andreától, a másik vásárolt Gartenlandos mag, paprika alakú gergergtől, többféle SM (a Lungo egyenesen Il-től) stb. Csütörtökre ígérték, hogy megjavítják a gépemet, az usb-beolvasással van valami baj, és akkor majd teszek fel képeket, hogy tudjál válogatni.
A tavasszal duggatott Salotta hagymát fel lehet már szedni? Fogalmam sincs milyen lehet, de nem sok jóra számítok, mert tiszta gazos és locsolni is csak hetente 1-2 alkalommal locsoltam. Ugyanez érvényes a fokhagymára is.
Meg lehetne próbálni a fokhagymanyomóval héjastól kipréselni. Még én se csináltam, de a léghagymákkal lehet, hogy egyszer kipróbálom. Nem mintha meg tudnánk enni az összes fokhagymafejet, az egész gyűjtemény együtt (két kb. 6 m hosszú, 1 méter széles, kötésben beültetett ágyás, 10-15 cm tőtávval), de ha működik, legalább el tudnám ajándékozni.
Nem érdemes azt az apró vacakot elültetni. De: cserélhetnénk! Eltehetnél nekem a paprikaalakúból és az egybelevelű ökörszív jellegű paradicsomból magot, én meg küldök rendes, ültethető fokhagymákat. Ramatyul néznek ki a paradicsomok, én meg már elég régen tettem el magot, idén frissíteni szerettem volna. Úgy emlékszem, ez a két fajtád ugyanaz, mint nekem.
Nálam se, mert ezek szerencsére kevesen vannak, idén még csak kettőt láttam. Rózsabogár van több és idén egy másik, hasonló virágbogár fajból is találtam sokat.
Ha nem mindet duggatod el... jol megmosva egeszben is tudod fozeshez hasznalni, levesekbe, szoszokba. Es a vegen kiveszed belole... hanyszor szoktal huslevest, kocsonyat csinalni? :))
Az aprobb fuszert egy ilyen tea szurobe szoktam tenni, es akkor maszat nelkul ki tudom venni az etelbol.
Nálam is sorba van vetve, virágzik és terem is. Szakaszosan vetem, van amit már kiszedtem, van ami most terem, másik meg virágzik. De taormina a letermett bokorbabot szeretné újra termővé tenni, mivelhogy szép zöld még a levelet. Én ezzel kapcsolatban tamáskodtam.
Igen, olvasgatom a rugózást, folyik egy ideje. Gondolom, azóta már vágtál vissza letermett, már nem virágzó ám szép levelű bokorbabot? Mert akkor lassan ideje volna, hogy virágozzon. Azért a kísérlet mellett vessél újat is...
En egy daralot hasznalok, amit fuszermagok es diok daralasara vettem. Diot ugyan nem daralok vele - kicsi a mennyiseg, de pl fokhagymanak tokeletes, akkor is ha kicsit puhabb es a fokhagyma nyomo nem a legjobban nyomja mar :)).
Petrezselymet is szoktam vele daralni... konnyu elmosni, egyszeru hasznalni.
Pedig itt régóta ezen rugózunk; azt mondják valósággal megújul a bab:-). De én azt reméltem, hogy csak egyszerüen továbbfejlödik, ahogy eddig is mindig szokott.
Nekem sorba van vetve a bokorbab és a meleg ellenére terem és virágzik.Közvetlen mellette (15 centire tőle) van egy sor cékla, a kettő közötti részt locsolom így mind a kettő meg van locsolva egy vízzel, a cékla levele leárnyékolja a bab tövét és nem szárad annyira. A bab sor másik oldalát meg levágott fűvel takartam be.
Nálam is siralmasan apró lett a fokhagyma. Mivel ezt gerezdekre szedni, megpucolni szinte lehetetlen, arra gondoltam, hogy elduggatom ősszel vagy tavasszal "fejenként". Ez nagyon agyament ötlet?
Kösz a képeket! Remélem az íze is jó lesz. Az apró hagymát imádják a csirkék. Lehet az miatt kéne jövőre többet vetni és télen adni nekik.
Nálam is elég változó lett a méret. A hatalmas szár alatt nem mindig volt nagy hagyma. Viszont az első éves (2. kép) iskolásokból nekem lettek olyan fejek tavaly amit küldtem (akkor csak abból tudtam fajtát menteni) és az volt ami ugyan nem volt nagy fej, de csak 4 gerezdből állt. És úgy már nem is olyan rossz a pucolása.
Ja és persze, hogy vethetsz még bokorbabot! Ha szerencsénk van és nem lesz ez a nagy meleg, lehet, hogy arról többet szedhesz majd. Ebben a melegben nálam is egyetlen hullámban érett be az egész, és nem hozott több virágot, ki kellett szedni.
A bokorbabról már megírtam a véleményemet, de bocs az ismétlésért: ha már szedtetek róla és nem hoz új virágot, szerintem nem is fog, ennyi volt! A futóbabnál amikor elérte a támrendszer tetejét, én le szoktatm tépni vagy vágni. Így nem lesz a tetején egy kócos tetűfészek, de ami fontosabb, ettől hoz alul is új hajtásokat.
Nekem sem tetszenek, először a szőlő virágzáskor aggódtam hogy vajon tényleg csak a virágport nyalogatják vagy lezabálják a virágot? Aztán az érett kajszit zabálták, majd a korai körtét, most meg a kopaszbarackot. Nálunk nincs annyi mint nálatok az almafádon látható, de mindíg az érett gyümölcsre mennek úgyhogy permetezni sem tudok ellenük. Már arra gondoltam, hogy hosszúcsövű porszivóval lehetne összeszedni őket.
Tegnap este felástam egy sor fokhagymát. Siralmasan aprók. Nagy bosszúság az ilyen,mert utűlatos pucolgatni a gerezdeket. Jobban örültem annak a sornak, amit kb. egy hete ástam fel, azok se nagyobbak, de egyetlen homogén "cikkből", azaz gombócból állnak. No, azt jó pucolni.
Nem tetszik, hogy szitává rágják az almafáimat. Valaki itt azt mondta, ez nem rózsabogár, hanem "zöld cserebogár". Persze lehet, hogy ez vmi helyi népi neve egy kisebb termetű vagy fene tudja miféle rózsabogárnak... Tőlem akár kiselefánt is lehetne a neve, a kártételük akkor is ugyanaz. 2010-ben a szúnyogoktól nem lehetett megmaradni, a sok eső miatt. '11-ben a darazsak keserítették az életünket. Most itt vannak ezek , plusz annyira csípnek a legyek, hogy rettenet. Viszont nincs darázs...egyelőre!
Hát őszintén még nem próbáltam bazsalikomot... Mivel piacra termesztünk igy marad(nak) a közkeresett növény(ek). Srépa, petrezselyem, pari, ja és most főzőhagyma megy orrba-szájba.. (csak k'va gyorsan szárad a levélzet..ugyhoz igyekezni kell..:-()
Lehet hogy túl mleg van még a babnak is (pedig szereti) - akkor várni kell.
Az is lehet, hogy kevés a Kálium. Ha nem virágzik a bab, akkor ennek nagy az esélye. Ha általánosan mű- vagy szerves trágyázod a K-hiányos talajt, akkor nem javítod a dolgot, talán rontod, mert a K-hiány továbbra is fenn fog állni RELATÍVE, a többi tápanyaghoz képest a növény igényei szerint. Gyorsan ható, azonnal oldódó K-t lehet egy-két növényen először csak kipróbálni, ha ez az ok, pár nap múlva ontja a virágokat.
A hétvégén kiszedtem a salotta hagymát és a fokhagymát, kb. 10 nappal korábban, mint tavaly. Ha nem lett volna a rengeteg eső, még vártam volna vele egy kicsit, de nem akartam a sáros talajban hagyni.
Végül jól jártam, egy salotta hagyma sem volt elrothadva! Máskor, mikor megvártam, hogy elszáradjon a levele, legalább a fele elrothadt, mire fölszedtem. Úgy látszik, ezt is úgy érdemes felszedni, mint a fokhagymát, néhány zöld levéllel. Így talán végre ehetünk is belőle, nem kell ültetésre tartogatni majdnem az összeset.
A fokhagyma sem lett rossz. Nem óriásiak, de lett pár szép fej. Most elég nagy különbség lett a fajták között, a fajtákon belül viszont aránylag egységesek a méretek. Egy fajtánál már így is elfogyott a burok a gerezdekről, azt harabb kellene fölszedni, mint a többit.
Szegény vöröshagymák nagyon viharvertek, de még várok picit, a dughagymáról nevelt is zöld még, bár már fekszik. A magról kelt alaposan össze van törve, de még növésben van. Talán összeszedi magát.
Én úgy képzelem el, hogy láda m10-es bele fólia. osb-lab csikok a ládába méretben hosszában 6db. 5cm mély termesztő tőzeg bele a mag és locsi. (termesztő tőzeget lehet hígítani így olcsóbb). Kb 60 láda bele 6 sor=360xo,6 m . Vagy kicsiben sűrű sorokban felé raschell háló árnyékolás és sürü szórófejes locsi.
Attól függ, mi az a zöldség, és mikor, most? Ilyenkor már nem sok áztatást bír ki rohadás nélkül. Ezzel szemben kora tavasszal ahogy "papi" tanácsolta, napokra beáztattam sárga és fehérrépa magokat, s hetekkel előbb keltek ki és mind. Volt olyan, hogy véletlenül hetekig áztak a vízben, kiszáradtak, de azután is kicsíráztak a földben.
Májusban babot áztattam fél napig, utána napokig nedves ruha közt tartottam, majd amikor 5 centis erős csírái nőttek, eldugdostam óvatosan.
Nagy esőre fel lehet készülni úgy, hogy lyukakat csinál az ember a fólia aljára, ahogy egy cserép alján is van lyuk. De talán ráér ez akkor is, ha az említett – errefelé nagyon ritka – eset bekövetkezik.
Nem vonom kétségbe, hogy a mulcsolás jó, sőt alkalmazom is: ma pl. a száraz szőlővesszőket tettem a futóbab közé, ez remélem, nem rohaszt majd.
De korábbi években az volt a tapasztalatom, hogy fák esetén a lehullott csapadékot (akkor még volt ilyen, szinte hetente!, idén meg volt itt 3 db eső!), nem tudom kicsit se megőrizni a talajban takarással, pillanatok alatt eltűnik valamerre. Ebből azt vontam le, hogy 1. a java vizet a növény veszi föl (ezt raschel hálóval lehet csökkenteni), 2. a másik jelentős rész meg lefelé szivárog (pedig akkoriban, mint mondom, nem voltak üresek a föld nedvességtartalékai) – ez ellen próbálok tenni most a fóliával, 3. a többi kipárolog a földből.
A fólia persze csak egy idényre szól. Az a kérdés, mit lehet megtakarítani vele.
Így van, max. 24 óra, és lehetőleg nem 30-40 fokos helyen. De babnak, borsónak 4-5 óra elég. A kukoricát speciel nem áztattam. Mondjuk mindegy, mert a 90%-át kirágta a lóbogár.
Amit az elongata-val művelnek azt undorítónak tartom! Az a szándékos félretájékoztatásoktól hemzsegő erőszakos ellentmondást nem tűrő kampány, ami folyik még a fórumokon is :(((((
Pont most, (vagy pont ezért????)amikor bevettek egy rakás fafajt az újratelepítési tilalomba (köztük az akácot), akkor elkezdték nyomatni ezt az invazív baromságot. (Bár nálunk az éghajlati viszonyok miatt egyenlőre ez a veszély nem áll fenn)
De bocsásson meg a világ, ha egy erdőhöz az kell, hogy 3-4 évig csepegtető öntözéssel locsold, hogy megmaradjon, meg az is kell, hogy ne fagyjon ki, akkor a 8. évre nem lesz erdőd, csak jó esetben egy jó sűrű sarjasod.
A kukorica pont nem, gondolj csak bele, a kettétört kukoricacsővel, melyet 2-3 centi magasan vízzel feltöltött tálkába teszünk, kb 3-4 nap múlva kezd el csírázni. (Mindig szoktam karácsonra ilyet csinálni)
Általában azt szoktuk mondani, hogy egyéjszakástól 24 óráig símán, bármit lehet áztatni, kutya baja nem lesz.
Az Amway még csak a tisztességes MLM volt, de volt pl az Emergency Worldvide tisztán a 400000 Ft belépőre játszottak és csak alibiüzlet folyt mellette.
Félreérted, porzósat írtam. Tehát állítólag 100-ból 5 lesz olyan porzós, ami a termő virágokban nagy termést produkál. Tehát minden van termő virág, de jó porzós csak kevésen. Ezt dinnyetermesztő mondta, nem kérdeztem utána a Szent István Egyetemen, de el tudom képzelni, mert nekem is akkor lett jobb termés, amikor sok tövet vetettem.
"így nem kell az egész kertre kifújni" - Én csak a tököket mondtam. A szomszédtól kértem külcsön úgy 200 m2 üres telekrészt a saját kb. 800 m2 gyümölcsös vetemény mellé, amit nem használnak, és némely évben telerakom tökfélékkel, jövőre főleg dinnyével fogom, tavalyelőtt sütőtökkel volt tele, tavaly meg 40 cukkini volt rajta kukorica, burgonya és bab mellett. A telekrészért terménnyel fizetünk úgymond. :) (Egresből is lisztharmat-rezisztens fajtám van, szerencsére, szőlőm meg sajnos nincs.)
Néhány nappal hamarabb csíráznak úgy. Én csak a babot és a borsót szoktam beáztatni 4-5 órára. Max. egy éjszakára. Vigyázni kell, mert gyorsan befulladnak és megrohadnak. Meleg időben akár 1 nap alatt is.
Ha minden ilyen rosszul sikerült, akkor nem lehet, hogy tápanyaghiányos a talajod? Vagy esetleg keveset locsolsz? Az nem lehet, hogy minden rosszul sikerüljön. Nálam az eper nagyon bőven termett, pedig csak tavaly telepítettem. Trágyát se tettem alá, csak komposztot. 1-szer permeteztem, párszor műtrágyáztam, ennyi. A gazolást elhanyagoltam, a leveleket se vágtam le. A málnát is elhanyagoltam, tiszta gaz, mégis rengeteget terem. Talán mert ősszel tettem alá pár mázsa marhatrágyát, most pedig 2-3 naponta locsolom. Eddig szedtem már vagy 6 kilót, de a folytontermő az októberig teremni fog még.
Nagyon fontos az évenkénti szervestrágyázás és a napi locsolás, ez a 2 az alapja mindennek. Most szervestrágyázni nem lehet, így vess be valamilyen jobb fajta műtrágyát, amit kiegészíthetsz csalánlével.
A Mospilan pedig nem azonnal hat, hanem fokozatosan, kb. 2 hétig a permetezés után.
Jó, de hát nem minden érzékeny a lisztharmatra, így nem kell az egész kertre kifújni! Bőven elég a tökfélékre, uborkára, szőlőre és egresre. Azokból meg gondolom nincs olyan sok nálatok, ha csak saját részre termeltek. A többi növényre, amik nem érzékenyek annyira a lisztharmatra, kár kifújni. A hetenkénti kifújást pedig lehet ritkítnai kicsit.
"Legalább 30-40 növény kell hozzá, mert csak a növények kb. 5%-a (tehát kb. 1/20) lesz jó porzós." --------- Ezt nem értem. Azt mondod, hogy 100 kikelt dinnyéből csak kb. 5 db fog teremni? Ilyenről még nem hallottam.
Melyik zöldségmag "fullad meg" pár órán túl a vízben? :) (Kukorica?) Igaz, én tényleg csak a kemény héjúakat szoktam, mint a tök, de az majdnem mind kikel. Ezért nem is vetek egy magnál többet egy fészek cukkinihelyre.
Én tavaly pucoltam ki a ciszternából két év iszapját, nem mentem le csak a szivattyúval saját vizével slaggal verettem az alját és a végén kiszivattam 3 db 200 literes hordóba.
Hogy lehetne megelőzni? Talán ülepíteni a vizet egy kisebb tartályban és utána beengedni de ez sem lenne egyszerúbb mint időnként kitakarítani.
Valóban gyorsabban ered, és biztosabban is, de 2 (esteleg pl. lopótöknél 3-4) napnál tovább nem jó beáztatni, mert megrohadhat. Valamint arra is érdemes figyelni, hogy manapság már sok magot csáváznak, így a beáztatással lemosnánk róla a permetszert: a csávázott magokat tehát ne áztassuk előre. A nagyon aprókkal sem szokás szöszölni, mondjuk petrezselyemnél lehet, jól jönne, de a ZKI-s mag csávázott, úgyhogy az nálam nem játszik. Leginkább a tökféléket szoktam.
Azt ne mondd, hogy nem ismered... Paulownia Tomentosa, de vannak ugye más fajtái is, ebből az Elongata-t most nagyon meglovagolták, hatalmas és gyors hasznokat várva tőle, ezért máris kerekedett belőle egy MLM-rendszer, a németeknél is így próbálják elterjeszteni, de már nálunk is befészkelte magát az ügy.
Zöldségmag vetéssel kapcsolatban kérnék tanácsot. Úgy hallottam h ha be van áztatva pár napra a zöldségmag úgy lényegesen gyorsabban kicsíráznak, Ergo gyorsabb lesz a kelés is. Van ebben valakinek tapasztalata?
Akkor mégegyszer a bab-projektröl, kinek van tapasztalata?
bokorbab; a növények szépek, egészségesek, de már nem teremnek, nem virágoznak. Mit tegyek:
a. várjak, hátha?
b. Vágjam el öket? Ha így, akkor hol? Töben? Félbe? Ki tett már ilyet?
c. Kihúz és reloaded; még beérhet.
Futóbab, ez elöször van az idén: alul már sárgul, hullik, a kezdeti lelkesedés után ez sem virágzik és terem már. Miért? Egyébként ez mindig csak a tetején terem, vagy alulról is újrahajt?
Méteres bab olyan lassan nö, hogy még virág sincs rajta, amúgy pedig tök dekadens; nem találja meg a támasztékát; nem vagy roszz irányba fut; szégyenszemre kénytelen voltam fölkötözni.
Uh, látom, másoknál sincs fenékig tejfel. :S Hol ez, hol az okoz problémát... Hát, kertnél vannak ilyen évek. Sosem fogom elfelejteni azt, amikor évekkel ezelőtt 200 tő paradicsomomat pár hét alatt komplett elvitt a fitoftóra, mikor még alig halottam arról valamit, mert korábban egyáltalán nem volt. Meg ugye azóta volt az a jégkár, amit nemrég leírtam. Idén ugyan ilyen nem volt még, csak első ízben próbálkoztam, és nagyon bénán sikerültek a palántáim fényhiány miatt, azért vagyok csúszásban :D
Babnál (bokorbab?), ha nem terem, próbáld meg, hogy elvágod derékben, hátha kihajt még. Talán itt valaki írta a fórumon korábban, onnan rémlik, ki nem próbáltam még én sem, de több növénynél is ezt lehet csinálni. Pl. a selyemfűt (vaddohány) virágzás után lekaszálva újra virágzik majd, és dupla selyemfűméz-termés várható, ha valakinek van méhe.
Olvastalak "odaát", örülök, hogy sikerült a Physalis-projekted, remélem, be is fog majd érni a termése (gyümölcse), hogy megkóstolhasd a saját kertedből. Légy résen, nagyon nagy bokor tud belőle kerekedni! :)) És a fagyok előtt ne felejts el dugványokat csinálni magadnak! :)
Persze, van is épp itthon egy kiló Thiovit, de 200 m2-t hetente befújni azzal sem olyan olcsó, és a levél fonákára szinte esély sincs, hogy jusson. Ráírják, hogy 5 kg/ha, de nekem ennek a duplájánál/triplájánál kevesebbet sosem sikerült kipermeteznem az előírt töménységben, különben nem jutott rendesen minden felületre... Ez inkább valami légipermetezős irányszám lehet. Na meg igazából akar a halál hetente permetezni, én néha havonta sem szoktam, inkább a növényfajtákkal oldom meg :) Épp azért bosszankodom, hogy sütőtökben ezt nem olyan egyszerű, mint másutt.
Ami a dinnyét illeti, tavaly hallottam egy dinnyetermelőtől, hogy miért nem működik soha házikertben: nem vetünk eleget. Legalább 30-40 növény kell hozzá, mert csak a növények kb. 5%-a (tehát kb. 1/20) lesz jó porzós. Persze a nagy számok törvénye alapján előfordulhat az is, hogy valaki csak 3-5 tövet vet és kifog egy jót is. Azért jövőre a szomszéd kölcsönkért földjét jó részt dinnyére fogom fordítani. Már csak arra kellene rájönnöm, miféle fajtát vetnek a dinnyeföldeken, amiknek ilyen 10 kilós termése lesz... :D
Hagyd el, én az év legrondább munkájára készülök. Tegnap kifogyott a ciszterna; ki kell tisztítani. Kb. 4 éves és még sose volt tisztítva. Csináltatok már ilyet? Tömény fekete iszap az alja; a szivattyút már kiemeltem. Hogyan lehet ezt megelözni?
Különben is a f..kivan. Tegnap permeteztem Karate+Mospilan+Gombaölö: az uborka fonákját összefüggöen borítják a molytetüpeték, alattuk meg minden csupa korompenész. De meg se kottyan nekik, továbbra is felhökben rajzanak. A paprikák és padlizsánok szépek, de eddig 1 db paprika termett, az most kb 4 cm, 2 padlizsán is van, ami nálam ebben az idöben rekordtermésnek számít.
A bab gyönyörüen és gyorsan termett, 2x ettünk levest, de most már még csak nem is virágzik, pedig a növények szépek. Szerintetek kiszedjem, vagy jöhet kesöbb még valami?
a paradicsomokon nagyon kevés a termés, az érés még fényévekre van, pedig korán ültettem.
A cukkinik hetek óta csak hím virágot hoznak, ha mégis nö sikerülne, akkor a termés kb 5 cm-es korában elsárgul, fölpuhul. (Ezutóbbi az uborkával is elöfordul). Ez mitöl van?
Málna-eper alig termett.
Tulajdonképpen most nyár közepén nincs se zöldség, se gyümölcs, nincs mit enni.
Nincs mit dugványozni a paradicsomon, nem épek a hajtáscsúcsok, miszlikbe van verve. De ki fognak hajtani a tövek, csak nagy lesz a termés kiesés, alig maradt rajtuk virág. Helyem sincs pluszban, ahová dugványozhatnék.
Az a baj, hogy amit elvert a jég, nem cukkini meg spárgatök volt, hanem sütőtök, szivacstök, Momordica, meg valami gesztenye ízű, mindnek be kellene érnie. Ezeket ilyenkor már nem érdemes elvetni, nem lesz belőlük semmi. A Momordica talán fog még termést érlelni, ha újra nem éri valami, néhány ép hajtáscsúcs is maradt rajta imitt-amott. Nagyon szeretném, mert Szingapúrból kaptam a magot, a cserepartnerem egy rokonát kérte meg, hogy ha megy Tajvanba, és fehér termésű Momordicát eszik, tegye el a magját. Ezeket a rokontól kapott magokat felezte el velem. 12 szem volt, mindet elvetettem. Szóval ezek különösen értékes növények, nemcsak holmi lecsóalapanyag.
A Luffa sepiumon is talán maradtak ép részek, megvédte a szomszéd kukoricája. A Luffa cylindricán valószínűleg nem lesz már semmi. De azért nem szedem ki, hátha hosszú ősz lesz és mégis terem valamicskét.
Tavaly nyáron is voltak problémák, de aztán megjavult. A motor is régi, megvan vagy 20-30 éves. Idén eddig nem volt gond, de most kikaptam, pont a legrosszabbkor.
Nekünk csak 10-15 méter, de mindig van bent víz. Területfüggő, még az is lehet, hogy rossz helyre fúrták, tíz méterrel arrébb már jó lenne. Meg azért a 80 méter is nagyon sok.
Jajj, pont erről akartam kérdezni én is. Hiába van fúrott kutam, kb. 1 hete akadozik a vízellátás. Pont a legnagyobb kánikulában. Jön egy pár percig, aztán elapad. Kizárom, bekapcsolom, 2-3 percig megy, aztán megint elapad és így ismétlődik újra és újra. És egyre rosszabb lesz... Lehet, hogy kifogyott a 80 méter mélyen levő vízlelőhely? A szomszéd évekkel hamarabb fúratott, neki már rég elapadt. Nálam 1 héttel ezelőttig jó volt.
Mostanában a kánikula miatt többet locsoltam, mint szoktam, napi 3 órát.
Kifogyott a víz a kútból. Nincs valakinek fölösleges 2-3 méter vize? Mikor lesz eső? Idei szezonban 1 normális meg 2 prüszkölés volt, olyan hogy kötött talajon, egy őórával később kapáltam. Így tényleg csak SZÁRAZ babot lehet termeszteni.
Mit gondoltok, sütőtököt érdemes lenne még vetnem? Az nem lenne igazán baj, ha nem érne már be teljesen, úgyis elsősorban a savanyúságba kellene. Persze nyilván attól függ, milyen hosszú lesz az ősz. Talán valahol tenyészidőnek kellene utánanéznem... Megérne még vajon egy próbát? Helyem éppen lenne rá.
Jajj, a görögdinnye nálam sosem sikerült! Vagy csak virágzásig jutott, vagy szerencsésebb esetben lettek rajta kis zöld termések, amik mentek a savanyúságba. Pedig jó komposztos földben voltak és naponta locsoltam őket. Nem tudom mi a titka.
A lisztharmat ellen könnyű védekezni. Ha hetente egyszer lefújod kénnel (pl Thiovit Jet), az elég jól véd ellene és még a tetveket, atkákat is megritkítja kicsit. Külön előnye, hogy kifejezetten olcsó (1kg kb. 1100 ft) ráadásul 0 nap az ÉVI-je, tehát akár már a permetezés napján szedheted a termést. Természetes szer.
Nem is tudom, miért jutott most eszembe... Megjártam már néhány gyári földfajtával a palántanevelésnél. Elgondolkodtam a tőzegen. Meg tudod mondani, hogy ha ezt használom, akkor kell még hozzá keverni vakamit, vagy úgy jó, ahogy van?
"70% barna tőzeg és 30% sötét tőzeg keveréke 0-6 mm szemcseméret 1 kg Mutli mix (14-16-18+Me) Vízmegkötő adalékkal pH 5,9 Kiszerelés 300 L, Maxi bála Felhasználási javaslat: zöldségfélék palántaneveléséhez, dísznövények magvetéséhez és dugványozásához."
Szépnek szép, kb. mint tavaly a Cigal F1. Nem beteg a levele, de még nem is terem, mert kicsit később vetettem, mint lehetett volna. Kár, hogy sütőtökből (meg patisszonból), nincs ellenálló fajta. A lisztharmat talán nagyobb kárt tud okozni, mint a vírus, és a töknek akkora lombfelülete van, amit nem két liter megpermetezni... Egyik évben volt 200 m2 sütőtök, hát meg sem próbáltam megvédeni. Azért lett rajta úgy-ahogy édes termés, mert még besárgult, miután a lisztharmat miatt leszáradtak a levelek.
És bevált a Yolanda? Én most is ugyanoda ültettem a tököt, ahol tavaly a vírusosak voltak és most nem lett az. Persze lehet, hogy csak szerencsém volt.
ZKI, aligha hiszem, hogy fertőzött lehetett minden évben. A talaj viszont néhány év alatt fertőzötté válhatott - az elején nekem sem volt ezzel gondom, meg a szomszédoknak sem, egyszer csak betört -, sajnos nincs elég helyem 6 éves vetésforgóra a nagy helyet foglaló tökféléknek, amennyi idő alatt a vírusok biztosan megpusztulnak.
Yolanda F1, idén ezt a toleráns fajtát vetettem, miután a Cigal F1-et itthon már nem lehet kapni, külföldről meg ez jobb fajta annál. Előre három évre rendeltem (6 csomagot), egy csomagban 10-nél több mag is előfordul, és mást is vettem, a postaköltség meg - komolyan - nem több, mint egy hazai boltból, valami 1300 volt talán. (Azt sajnálom, hogy nem volt már pénz sokféle lóbabot venni, mert meg lehet nézni, micsoda választék van ott, lehet belőle magot fogni, nálunk megy kb. 2 fajtát lehet kapni.) Persze csak azok kedvéért linkeltem, akik esetleg hasonlóan pórul jártak a vírussal, mint én. De mivel a lisztharmat ellen is ellenálló, azoknak is jól jöhet, akik nem akarnak sokat permetezni.
Amikor tavaly fertőzött volt valamennyi, azokon már nem sokkal kikelés után látszott, hogy azok. Ergo valszeg már a mag vírusos volt. Egy 100 ft-os vetőmagtól meg nem is lehet elvárni, hogy ellenőrzött legyen. Némelyik zacskóban 30 mag is van. Ha csak a fele jó, az már elég, a vírusosokat meg kiszedem. Nem csinálok ebből nagy problémát.
Idén az átlagosnál rosszabb arányban kelt ki (kb. 60%), de legalább nem volt egy vírusos se.
Ahogy olvastam a hirtelen eső utáni nagy meleg iselősegíti a kialakulását. Csak egyszer öntöztem, akkor is még nem sütött annyira a nap, 9 óra körül lehetett.
Szerintem a mag volt fertőzött. Idén először használtunk virágföldet is a magok vetésekor. De csak valami olcsó szart vettünk. Nem lehet, hogy az kavart be?
Ez már mind1, adok egy kis permetszert neki, aztán kész.
Sajnos nem olyan egyszerű, mert a kertemben össze vissza van minden. Zöldségágyások, virágágyások és málnás részek váltakoznak. A szomszéddal határos részt többször is lesóztam (kiszórtam vagy 3 kilót), de semmi eredményt nem tapasztaltam. Szerencsére kárt se. Csak gaz volt ott, de nem pusztult ki egy szál se.
Ha már a júliusi vetésről van szó. Póréhagymát lehet vetni még ilyenkor? Egyik helyen azt olvasom hogy lehet,máshol palántázás írják csak.Máshol meg a vetést is. Habár ha belegondolok,hogy a magját ilyenkor szórja... :) De abból már nem lesz idén ehető póré ugye?
A tyúkok olcsóbb megoldások, a futókacsák meg zöldséget is esznek... a legjobb megoldás, ha egy védett határsávot sáncolsz el a csigák és a veteményes között... veteményesbe se csiga, se tyúk nem jut be.
Lehet, hogy alapból a magok fertőzöttek voltak, azellen pedig nincs mit tenni. Rezisztens fajtákat nem ismerek, sosem vetettem olyanokat. Meg sajnálom is rá a pénzt. Inkább veszek 4 tasak olcsó magot, a felét elvetem tavasszal, a másik felét júliusban és mindig van annyi, amennyi kell, sőt, folyamatosan osztogatom a szomszédoknak, rokonoknak.
Tegnap észrevettem, hogy a letermett eprek egy kisebbik része újra virágzik és kis termések is vannak rajtuk. Ez mennyire normális? Tudtommal egyszertermő fajták.
Én is imádom a sünöket, mindig rengeteg volt, de az elmúlt 2 évben mintha jelentősen csökkent volna a számuk, nem tudom miért. Csigák ellen nincs 100%-os megoldás, csak ritkítani lehet őket. Igazi szélmalomharc. Májusban a Detia háromszori kiszórásával sikerült annyit kiirtanom, hogy pár hétig utána érezhetően kevesebb lett, de már megint annyi van, mint volt. Folyamatosan szedegetem őket, ennyit tudok tenni. Lehet, hogy havonta egyszer (májustól szeptemberig) érdemes lenne csigairtót kiszórni, azzal valamennyire kordában lehetne tartani őket. Csak hát ahhoz legalább 3 zacskó kellene, ami 4000ft :( Mondjuk az se olcsóbb, ha megesznek 5 kiló epret és szétrágnak 50 palántát.
Nekem a hazai cukkini néhány év óta mindig 100%-osan vírusos lett, hiába permeteztem levéltetvek ellen. Akkor már inkább a rezisztens fajta, az árát meg bőven megspórolom a permeten. De ez az egy gondja, állítólag május végéig lehet vetni. Aztán lehet, hogy csak az angol klímára vonatkozóan írták, nem tudom, bár ott később is jöhetnek a fagyok, mint nálunk.
Hát pedig nálam is gazos a szomszéd, mi több, parkosított susnya. Bár lehet, pont a sok bokor miatt van ennyi sün, na meg mert az erdőből könnyedén bejöhettek. Az egyik leghasznosabb aranyos vadállatka. :)
Akárhogy is, a csiga kemény dió, ha sok van. És tényleg megbújnak a takarás alatt, bár ami azt illeti, nekem ettek mindent, ami nem is volt kakarva, pl. a sóskát. Éjféltájt mindig kimentem fejlámpával és kiirtottam pár százat.
Én minden évben Black beauty-t vetek. Tavaly kb. a negyede vírusos lett, idén viszont egy se lett az. Pedig általában ugyanazt a vetőmagot veszem. Spárgatökből és cukkiniból is érdemes beérett magot félretenni. Nem mindig lesz fajtaazonos, de a keverék is ugyanolyan jól felhasználható. Ízben, állagban, méretben nincs különbség, a héj színe meg tök mindegy.
Nálam sajnos nincs egyensúly, a gazos szomszéd miatt. Minden évben egyformán sok csiga van. Több tízezer. Ha összeszedek pár százat, akkor se érzek érezhető javulást, ugyanis bőven marad annyi, amennyi jelentős kárt okoz. Idén először szórtam ki Detia csigaölőt. Jó hatású volt, de ha minden héten szórnék ki, akkor a gatyám is rámenne:( Meg hát méreg is. Így csak akkor használom, amikor érik az eper. Akkor megéri, tekintve, hogy az egyik legdrágább gyümiről van szó, aminek még szezonban is majdnem egy ezres kilója.
Én is vetettem még pár napja másodjára cukkinit, kivételesen Black Beauty-t, talán nem lesz annyira vírusos, hogy semmit ne együnk róla. A külföldi rezisztens magokból hosszabb tenyészidejű cukkini nő elvileg, és csak május végéig lehet vetni. Legalábbis az van ráírva. :D
Spárgatököt, cukkinit július végéig még lehet újravetni. Én mindig szoktam, így lesz ősszel is, amikorra a tavaszi vetés már bekrepál. A letört paradicsomágakat lehetne dugványozni, ha van hűvösebb, félárnyékos helyed - akár a melléképületben egy rossz lavórban. De nagyon rizikós ilyenkor már, mert lehet, hogy nem érik be őszig a termés. Mivel azonban ingyen van, egy próbát talán megér. Legfeljebb nem sikerül.
Ámulva olvasom a beszámolókat, nálunk '93 kora nyarán volt utoljára olyan jégeső, ami jelentős károkat okozott.
Tavaly nekem is gondot okoztak a meztelencsigák, de egy esetleges felszaporodás után általában a sünök és békák is elszaporodnak, és beáll az egyensúly. Idén szinte nincs is csiga, ellenben mindenütt sünt látok éjjel, néha egyszerre négyet is. :) Persze aki nagyon bent lakik a faluban, annál ennek kisebb a valószínűsége...
A másik, amit csinálok, hogy mivel homokom van, ami hamar kiszárad, meg amúgy is a gyümölcsfák közt van a zöldség, minden ágyás közt hagyok helyet, amit nem takarok. A száraz, gyommentes homokon nemigen közlekednek.
Ez jó ötletnek tűnik, de nagyobb esőnél ill. hosszabb esős időszaknál fennáll a kirohadás veszélye:( Aki évente trágyáz és rotátoroz, az meg szedheti fel minden évben aztán vissza. Mindenesetre várom majd az élménybeszámolód, hogy mennyire jött be. Hosszas esős időszakra attól tartok nem kell számítani mostanában.
Na ez az egy, amitől félek mulcsozás terén! Írtó sok meztelencsiga van itt, nem szeretném, ha a talajtakarás alá mennének. Amikor felszedtem a borsót, ami a rossz támrendszer miatt félig a földön feküdt, spanyol meztelencsigák százait szedtem össze alóla. Ott hűsöltek a drágák...
Egyetértek... A félrevezető válasznál még a semmilyen válasz is jobb. Én Dr Némethy Zsuzsannát ajánlanám (Bálint gazda oldalán és egyéb helyeken is válaszol), ő nagyon profi.
De, írtad a Ca lombtrágyát :) Csak én is leírtam kereken. De majd ő megmondja, egyáltalán használt-e műtrágyát, vagy milyen a talaja. (Szerintem a tőlműtrágyázés is jelentkezhetne pl. paradicsomnál ugyanúgy, ha tényleg az a probléma, na meg egy kerten belül tobb féle talaj szokott lenni.) Sok infót nem mondott, de talán majd még mond.
De hát nem tudhatjuk, hogy egyáltalán tápoz-e, nagyon sokan ódzkodnak a műtrágyától, én is csak lombtrágyát használok e téren, amivel lehetetlen túladagolni. Ellenben a kalcium fölvételét sok egyéb is gátolhatja, például a káliumtöbblet (fahamu), vagy a túl száraz/túl nedves talaj, vagy egyszerűen csak túl savanyú a földje.
A lényeg, hogy akármi is okozza, valószínűleg a kalcium-lombtrágya megszünteti, még ha a nitrogén- vagy káliumtöbblet meg is marad, tehát mindneképp érdemes elsősorban ezzel kezelni. Nem lehet arra várni, hogy majd csak elfogy valamikor a nitrogén. :)
Persze hogy hasnnló, mitöbb szinte ugyan az mivel a túlzott nitrogén felvehetetlenné teszi a kalciumot. Ezért írtam amit írtam. Tehát a hiány az következmény is.
Logikus, tavaszi hideg, aszály, a gazda elégedetlen, tápoz de kevés vízel, a táp nagy része a talaj tetején marad. Ekkor jön egy nagyobb eső, a táp koncentráltan bejut a gyökérzónába és bamm, nö mint a gomba csak a termés ilyen.
Nekem gyakran segítettek régebben egy kép alapján, és többnyire bevált. Sok hiány- vagy túladagolás tünete nagyon hasomnló, pl. a paprika barna (gyakran csúcs körüli) rothadása, mint annak most utánanéztem, a nitrogén-túladagolásnál és a kalciumhiánynál egyaránt és elég hasonló formában fennáll. Nitrgén-túladagolást pedig szinte csak agyonműtrágyázással tudok elképzelni, de végtére is azt csak ..janos.. tudná megmondani, mit használ és milyen a talaja.
Elolvastam pár tanácsot. Válaszolni akarnak és nem megoldani. És a válasz sokszor hiányos, nem elég alapos. Jelen problémára kálciumot tamácsolnának, de a nitrogén beszüntetését nem. És már nem is ér semmit a tanács. Gyanítom nem gyakorlati kertészek. Tüneti kezelést csinálnak az ok keresése nélkül.
Ui: óvatosan a más fórumra való agitálással!
Takarjál,meglátod mennyire meghálálják a növényeid!!!! Én pont ezért kértem azon felül ami van+ a két szomszéd füve és a kertészfiú 6 zsákja meg ha van még hoz hozzá,mert homokon kertészkedek és amíg nem volt az egész kert letakarva reggel is,este is locsoltam.... Most már elég csak reggel,és nem is tart olyan sokáig.. + az alsó réteget már szépen bedolgozták a talajlakó állatok,a giliszta is egyre több,amikor felkapáltam a gazt szinte alig találtam párat!!! Nem fogja elfújni a szél,nem gazosodik és még javítja is a homokot!!
Nitrogén túladagolás. Tesen most már abbahagyni a tápoldatozást és kalcium lombtrágyát adni neki. Lehetőleg mikroelemekel. Gondolom gyönyörű sötétzöldek a levelek. Pétisóztad?
Szerintem mutasd meg a képet a Gazdabolt.hu szakvélemény-fórumán. Én még speciel ilyen tünetet nem láttam saját paprikán, de lehet akár tápanyaghiány vagy napégés is, bár nem egy oldalon vannak a foltok, így ez utóbbinak kisebb az esélye.
Hogy a növények átbújjanak rajta, arra a szalma a legjobb. Persze minden n9övényi maradvány lebomlásakor nitrogént emészt föl, de egyrészt gyakran trágyázott földnél ez nem lehet gond, másrészt bátornak kell ahhoz lenni, hogy knóonyhakertben ne dobjuk ki a talajtakarást a ráhullott beteg növénymaradványokkal egyetemben. :D Legföljebb a kukorica alól szoktam esetleg tök alá takarást tenni, ha még használható, vagy bab után kukorica, hagyma alá, stb, a lényege, hogy egymás betegségeire ne legyenek fogékonyak, és az adott ágyás mellett se legyen olyan, amire esetleg a takarással vihetnénk át a betegséget. A kevésbé kultúrnövény-maradványos takarást pedig halomba gyűjtöm, ott komposztálom pár évig, ami után a trágyába lehet keverni. (Vagy ha nem túl földes, akkor eleve trágyázáskor a trágyakupac belsejébe forgatom.) A lényeg, hogy az előző évi növényekből lehetőleg semmi ne maradjon a kertben. Ez tavasszal és ősszel nem kis meló, meg fáj is a fejem, hogy honnan szedek ennyi kaszálékot, de év közben sokkal többet spórol meg nekem.
Ez nagyon remek anyag, de nem önmagában! Jó minöségü virágfölddel, nagyon finomra rostált komposzttal, föltétlenül homokkal és esetleg egy kevés perlittel keverd!
Ez ezenkívül nagyon erösen savanyú is, amit a zöldségpalánták annyira nem szeretnek. A dísznövényeid viszont imádni fogják!
Nem is tudom, miért jutott most eszembe... Megjártam már néhány gyári földfajtával a palántanevelésnél. Elgondolkodtam a tőzegen. Meg tudod mondani, hogy ha ezt használom, akkor kell még hozzá keverni vakamit, vagy úgy jó, ahogy van?
"70% barna tőzeg és 30% sötét tőzeg keveréke 0-6 mm szemcseméret 1 kg Mutli mix (14-16-18+Me) Vízmegkötő adalékkal pH 5,9 Kiszerelés 300 L, Maxi bála Felhasználási javaslat: zöldségfélék palántaneveléséhez, dísznövények magvetéséhez és dugványozásához."
Ezen a környéken is homok van, de napi egynél kevesebb öntözéssel senki sem boldogul. Az jó ötlet, hogy nagy felületet locsolsz, de drága ötlet.
Én már sok mindent kipróbáltam vízigény csökkentésre, utóbb azt is, hogy kiástam az egész ágyást 30-40 cm-re, alulra tettem egy vastag fóliát, vissza a föld, és úgy ültettem. Ebben még reménykedem. Itt az a jó, hogy a víz nem szökik el legalább lefelé, és bátran lehet locsolni az egész ágyást. A gyökerek is tudnak nőni, nem úgy mint egy vödörben.
Szerintem itt a homokban jelen sivatagi viszonyok közt (mely évek óta tart) lefele vész el a víz java, nem felfele...
Rendben :) Mindenesetre ha esetleg sikerül mezei szénát gyűjteni, azt felmagzás előtt szokás kaszálni, a növények teljes virágzásában, akkor van a legtöbb tápanyag bennük. A legeslegjobb persze a szalma, azzal a legkönnyeb dolgozni is, az marad a legtisztább, és legföljebb búza nő belőle. A petrezselyem-ágyásba ezt tettem vetéskor, és homoktalajon a növénykék megjelenéséig (67- hét) csak párszor kellett meglocsolnom, és most meg soha egy szálat sem kell megmosnom, mert nem koszos. A hagymák fölé duggatáskor ezt tettem idén, és áttörtek rajta, sokkal hosszabb fehér szára lett, maguk a növények 90 centisek, és alig találta meg a hagymalégy. A burgonya fölé is szalmát tettem (meg kis csalásként a sorközökre szénával letakartfriss trágyát :D), szépen áttört rajta, és azt is alig kell locsolni, és nem kell kupacolni, csak a takarást gyarapítani rajta, ahogy megnő a szára.
Odafelé igaz amit a kapillárisokról gondolsz, de ez fordítva is igaz!
ha lefelé könnyen szivárog a víz, akkor a talajból elfele is.
Egy idézet:
" ...Ilyenkor a kapálás célja a talaj szellőztetése, de a hajszálerek összetörése is fontos, ugyanis a talajból ezeken át párolog el a nedvesség. A vékony, szemmel nem látható vízlevezető rendszer „megrongálásával” a földben tovább marad meg a talajnedvesség, tehát ritkábban kell öntözi......"
Ez jó ötlet, ki fogom próbálni. Fűnyírás után maradt szénát tudok szerezni. A gyommagok miatt nem aggódom, ugyanis a locsolás hatására így is, úgy is sűrűn begyomosodik a talaj alig 1-2 hét alatt, ennél több már úgyse lehet. Sőt, a talajtakarás talán még a gyomokat is visszafogja. Ha pedig a nedvességet is tartja, akkor egy csomó áramot és időt tudok megtakarítani. Először egy kis részen próbálom ki, aztán meglátom mennyire válik be.
Homoktalajom van, ez takarás nélkül 1 nap alatt kiszárad, akármilyen alaposan is locsoltam előtte.
Kapálás; félre ne értsetek, én nagy híve vagyok; nálam muszáj is, mert egy idö után különben csak robbantani lehet; meg a gyomokat sem igen lehet másképp megfékezni. De ezt a dolgot a kapillárisokkal nem értem; miért akarjuk öket mexakítani? Nem pont az a célunk, hogy jó mélyre leszivárogjon a víz és ne párologjon rögtön el, ill. a kötött talajon ne fusson rögtön szét a talaj felszínen, hanem kerüljön mélyebbre? Én pont ezért szoktam lazítani. Másrészt viszont olyan elméletet is hallottam már, hogy épp a kapálás maga is jelentösen, es nem kívánatos móértékben szárítja a talajt.
Egy ideig ezt is praktizáltam; mindenhonnan elkértem a környékbeli gondozatlan területekröl lekerült nyesedéket. De, minthogy az ültetéshez már így is a sját komposztomat használom, abban is elképesztö mennyiségü gyommag van, így nálam mindig minden rettenetesen szaporán gyomosodik; az öntözás hatására még ebben a rekkenö melegben is.
Az idén elég jól sikerült a komposzt, így átültetéskor a szobanövények földjébe is kevertem belöle. Következésképp most azok cserepeiben is égig ér a gyom, ha nem vigyázok.
Ez pedig fokozottan igaz az innen-onnan begyüjtött szénára. Elképesztö mennyiségü gyomot lehet ilymódon behurcolni a kertbe, mintha nem lenne ott már így is több, mint elég.
Talajtakarás. :) Ennyi. (Akinek esetleg nincs mivel, amit megértek, mert berohadó széna híján én is gondban lennék, szóval az szerintem kérdezősködjön környékbeli állattartó telepeken, hátha van kidobandó szénájuk, amit ingyen odaadnak. Minél kontárabbak a környék kaszálós gazdái, annál könnyebb ilyenhez jutni. Egy-két körbála nagyon sokra elég.) Amúgy én azoknál az ágyásoknál, ahol még nem takartam a földet, arra szoktam figyelni, hogy - homok lévén - ki ne száradjon 2 cm-nél tovább, mert onnantól fújhatom az átnedvesítést, és imádkozhatok esőért :D
Kötött talajon kevésbé mossa ki a tápanyagot a talajból a víz, homokon nagyon. Ezért is szükséges a homokot minimum kétévente, de inkább évente trágyázni, mert a bomló trágya még a víz ellenére is tartja. Ezért ajánlják, hogy kötött talajon locsolhatunk ritkábban, de nagyobb adagot, míg homokon inkább gyakrabban, keveset. A meleg ellen mi igazából csak párásítani tudunk, a növények sorközét benedvesíteni kicsit; erre is jó, ha mulcs van köztük, még ha kevéske is.
Azt én is megfigyeltem, hogy ha főként az elején ritkábban locsolok, mindig csak amikor már tényleg nagyon meg kell, akkor a későbbiekben jobban bírják, mintha ültetés után folyton keményen nedvesen tartanám a mulcsot.
Van szervestrágya a talajban, idén is hozattam meg tavaly is. Ettől függetlenül biztos kimossa a tápanyagok egy részét a víz, de mit tegyek? Ha nem locsolok minden nap legalább egyszer, akkor annyi a növényeknek. Heteken keresztül 30-40 fokot víz nélkül csak a fák és nagyobb bokrok bírják.
A paprikát és paradicsomot ültetéskor vagy 10-15 centivel mélyebbre tettem, mint a vetőládában voltak, így mélyen van a gyökerük. Így kicsit talán tovább bírják víz nélkül, de sokáig így se.
Én nagy melegben, homokon általában minden másnap szoktam locsolni, akkor bőségesen. Lehetőleg nem csak egyes növények tövét, hanem az egész ágyást, akkor nem szárad ki olyan hamar a növény környezete, és a turkáló-rágcsáló állatok sem bántják annyira. Kötött talajon ritkábban. Szoktam figyelni a növényeket és néha belekotrok a földbe, hogy száraz-e.
Én is sokszor locsolok - de nem vagyok benne biztos, hogy ez jó. Azt olvastam pl. hogy 30-40 ml víz már kimoshatja a N-t a talajból. Akkor pedig hiány van amit pótolni kell, ha csak nincs elég humusz vagy szerves trágya a növény alatt a gyökerek körében, mert az fokozatosan adja a tápanyagokat.
A gyakori locsolással van egy másik gond, főleg a kiültetés idején: sekélyen fog gyökeresedni a növény, és ezért érzékeny lesz a szárazságra, azaz a gyakori locsolást életfogytig kell nála művelni majd.
Paprikánál azt javasolják, egy hétig se locslolni palántázás után, így ereszt jó mélyre gyökeret, -- a kemény bánásmódot hálálja meg.
Jaj, ez is ronda! De nálunk ennél sajnos siralmasabb a helyzet. A tökönek nemcsak megtépte a levelét, hanem összetörte a szárát és a legtöbb hajtáscsúcsot is letörte. Némely szivacstökből csak csak a szinte csupasz szár egy része maradt. A paradicsomnak is össze van törve a szára. Alig maradt pár ép hajtás, csak az úszta meg, ami nem volt rendesen felkötözve és lehajlott.
Az még hagyján, hogy levert egy csomó almát és körtét, az a baj, hogy ami a fán maradt, az is össze van verve, az érőben lévő körte ki van lyuggatva. A szőlő is tönkre van verve.
Nagyszemű jég volt legalább félórán keresztül. Az időt persze nem mértem, töröltem a három csukott ablakon befolyó vizet, félig lett a felmosó vödör.
Nagy szerencse, hogy az üvegház és a fólia nem sérült meg. Az üvegházban nyitva volt az ajtó, így még hátul is meg volt némileg szaggatva az uborka, de csak pár ágvég, ott nagy kár nem esett. A fóliában a paprika sértetlen.
Most gyorsan megesszük az érett paradicsomokat, míg meg nem romlanak, aztán talán lesz pár szem sárga körte a bokrok belsejéből. Milyen jó, hogy nem volt nagyon kiritkítva! Egy szálasra metszve semmi maradt volna belőle, palánta méretről kezte volna újra.
A virágok szerencsére sűrűn vannak, némileg védték egymást. Az árnyliliomok persze rondák, a rebarbarák is, a napraforgók és a Solanum quitoense is cafatokban. A földicsersznye is nagyon összetört. Érdekes, hogy a tomatillo viszont alig, úgy látszik, elhajlottak a puha levelek a jég alatt.
Valószínű, mert abban az ecet tartja kordában az erjesztő baktériumokat. A lecsót, lekvárt könnyebb tartósítani, hiszen melegen tesszük el, igény szerint még utófőzni is lehet, és akkor akár évekig is elállhat tartósítószer nélkül. :)
A lecsót én is tartósítószer nélkül csinálom, de az uborkám akkor is felforr, ha teszek bele. Így pedig túl savanyú lesz (ecet+tejsavas erjedés), és aztán senkinek sem ízlik. Lehet, hogy az a baj, hogy mivel nem szeretjük a savanyút, az előírtnál kevesebb ecetet teszek bele.
Kapornál azt próbáld ki, hogy hagysz felmagzani néhányat, majd mikor kiszáradt, annak a magját még ősszel kiszórod a jövő évi helyére, és belegereblyézed a földbe. Nekem így egész 15 m2-es kaporerdőm szokott lenni. :D A bolti kapormag valóban elég gyatrán ered rendszerint, kényes.
Oregano, kakukkfu, zsalya, menta, metelo hagyma, levendula. A bazsalikomot szoktam magrol is vetni vagy palatakent venni, meg a rozmaringot is, babert is (mi inkabb kis fa mint palanta), a kaporral meg kinlodok... sem magrol, sem palantarol nem akar megmaradni. A cilantro is hamar felmagzik - egyszer sikerult meg csak magrol... a petrezselymet es a zellert is palantakent jobban megeri nekem venni - nem kell sok - mert a magrol csak szenvedek vele. Talan egyszer sikerult...
És mi azok, amik átvészelik? Nekem egyelőre csak oragano meg kakukkfű van, de szeretnék több évelőt is. (Szeretem az évelő növényeket, azokkal van a legkevesebb munka. :D)
Nem takarom oket, es szepen atveszelik a telet - kiveve a babert es a rozmaringot. Ezeket akkor is elvesztem, ha beviszem oket - valamit biztos rosszul csinalok.
Szépek! :) Az évelők meg szoktak maradni ebbena ládában télen, vagy letakarod?
Azon gondolkodom, hogy most a petrezselyem-ágyás az oregano-ágyás mellé került (nem kell agyra gondolni, az oregano csak valami 1-2 m2), télre valahhogy le kellene takarni fóliával. Azt vettem ugyanis észre, hogy mind a petrezselyem, mint az oregano addig szedhető, míg nem nyomja le a hó, vagy nem kap kb. -20 fokot. Ha januárig volna, annak már nagyon örülnélk. :) Azt kell kiötlönöm, hogyan borítsam úgy be fóliával, hogy közben szedni is tudjam anélkül, hogy kihűteném az egészet...
A virágzó részt mi mindig kitörjük még az elején, amíg ehető. Van amikor újat hajt, azt is kitörjük. Nem tapasztaltuk, hogy a sarjhagymának ártott volna.
Nekem is van kis takargatni valom :)) es ki is teszem meg ma... meleg van... de nonek szepen a novenyeim :)).
Most kostoltuk meg az elso paprikat :))... a paradicsomok meg zoldek, es az uborka is novoget.
Tegnap vegra kaptam zellert!
Vettem meg ketto petrezselymet is, mert a tavaszi nem nott - es rajottem miert. Nagyobb novenykeket valamilyen preselt papirban aruljak, amit el lehet a novennyel egyutt ultetni - es allitolag a foldben komposztalodik, engedi a noveny gyokeret noni. Hat nem igy volt... nem engedte noni. Kiszedtem belole, hiszen sok veszteni valom nincs, ha benne hagyon nem no - ha tonkre megy az atultetes miatt... hat annyi.
Én pont tegnap voltam nagyon büszke a kiskertemre!!!!! Egy kertész ismerőstől kaptam 6 zsák frissen vágott füvet,úgyhogy ünnep volt a növénykéimnek és úgy megdícsért,azt mondta Neki nincs ilyen paradicsomja!!! :)))))) Úgy,de úgy örültem!!!!
Én is készenlétben voltam este,miután amit tudtam a kerítéshez kötöztem: napraforgót,paradicsomot,kukoricát és kezemben 3 óriási lepedővel lestem ki az ablakon,ha jön a jég takarok... 3 csepp eső esett.... Reggel már locsoltam...
Nem vagyok elkeseredve. Jut is marad is, megvédeni nem tudtam őket, mindig többet ültetek mindenből, mint amennyit meg tudunk enni, eladni béna vagyok(egyelőre), és akkora nagy kár nem lett. A nagylevelűek remélhetőleg kiheverik, a paradicsomot nem verte le, szóval nagy baj nincs. Sokkal jobban bosszant az az egyetlen tő sárga kaliforniai paprika, amit nem kötöztem fel vagy karóztam ki időben, csak mikor már láttam ma, hogy megtört a szára(bent a fóliában), akkor próbáltam meg. Rögtön le is tört az egész, ahogy hozzányúltam(talán már csak a szentlélek tartotta vagy , de már ő is elfáradt…) Szóval ez az én gondatlanságomból lett, és csak 1-2 tő sárga kaliforniaim van, ez fogott magból nőtt, nagyon kíváncsi lettem volna az eredményére. Rengeteg kis paprika volt rajta, vagy 30! Na, ez bosszantó! Nem voltam jó gazda, de tanultam, rögtön végigmentem a többin és megtámogattam, akit kellett.
Más lesz a véleményed néhány évtized elmúltával, csak akkor már késő. Ezen mindenki átesik... :))) Nekem is magyaráztak az öregek és kiröhögtem magamban őket; kár volt...
Nincs olyan, hogy az életből elpazarolt idő, ez az én személetem. :) Az ember a tőle telhető legjobbat hozza, és a végén lesz, ami lesz - ami összejön addig. A kerthez is így állok hozzá, amit meg tudok termelni, az haszon, de ami esetleg tönkrement útközben, azzal így jártam. Nem szabad ezek miatt izgatni magunkat, különben tényleg az lenne, amit mondasz: megutálnánk az egészet.
Amúgy meg legyen, ahogy akarod, én szívesen váltottam volna még néhány szót a témában, a másik topikban. Az efféle eszmecserék mindig hasznosak.
Jut is eszembe, jégverés után az almaféléket Aliette 80 WP-vel (tűzelhalás ellen, ha tudod, hogy előfordul a környéken), és minden gyümölcsfélét Teldorral érdmees megpermetezni, ez utóbbit monília ellen. Nekem még nem volt Teldorom három éve, és azóta küszködök az őszibarackokkal, melyek az ágfertőző moníliára talán a legérzékenyebbek. (Nem kell félni az érés miatt, csupán 3 nap a évi.-je.) A zöldségféléknek egy lombtrágyás (Wuxal) permetezés nem ártana, aztán egy hét múlva ismételni, hogy könnyebben regenerálódjanak.
Ha rendesen akarod csinálni, akkor MUSZÁJ olvasnod, tanulnod, "gúgliznod" ahhoz, hogy sikerüljön... Ekkor már nem is annyira csak egyszerű fizikai munka...
A tehetségeseknek pedig csak mérsékelten nehéz, ja. :) Ez most olyan, mintha azt állítanád, tudományos kutatást végezni nem igényel magasabb, vagy tán jobban mondva összetettebb szellemi kvalitásokat, mint kertészkedni, vagy házat építeni. Vagy maradjunk a mezőgazdaságon belül, növényt nemesíteni vagy génmanipulált növényeket létrehozni mind csak tehetség kérdése volna szerinted. Szükség van mezőgazdászokra és kőművesekre is, de nem lehet egy lapon említeni a dolgot egy tudós vagy elismert művész munkájával. És ez még mindig nem lebecsülés, csak racionalitás.
Jól ismerjük a szállóigét: az élet nem habostorta. Ha az ember csak olyat csinálna, amit igazán szeret, nagyon sokan koplalnának.
Viszont az ilyen témkra valóban nagyon jó a Kertészeti csevegő, ha tovább szeretnéd vinni, ott tegyük. :)
Nincs ezzel semmi gond; fel sem merült bennem, hogy bármilyen rangsort állítsak fel a szellemi kvalitások terén, de azt most is mondom, hogy ha nem szívesen csinálod, akkor ne csináld! Ha megengedsz még egy megjegyzést... Jól írni (s ugyanígy bármit jól csinálni) csak a tehetségteleneknek nehéz, akármekkora szellemi kvalitásnak tartod is akármelyiket. Ha úgy érzed, hogy valami neked nagyon nem megy, akkor nincs hozzá tehetséged; kár erőlködni...
Uh, ez azért durva, maximálisan átérzem a helyzetedet. Három éve nekünk is elvitt mindent a jég, azóta az őszibarackok sem az igazik (a sebeken kb. a türzsig bemoníliásodtak, mert éréskor nem permetezhettem jégeső után). Ott álltam a szakadó jég közepette, miután bemenekítettem egy asztal alá a kovászos uborkákat, és elhűlve néztem magam körül, mint szaggatja szálakra a kukorica levelét, mint töri derékba a paradicsomok szárát a jég, hogyan zúzza össze a cukkinikat és veri le a gyümölcsöket... Alig eszméltem a fájdalomra, ahogy engem is vert, csak a kertre tudtam gondolni.
Van családom, és ők örülnek a terménynek, és főként a tizenkét éves kishúgomért sokkal unalmasabb melót is csinálnék. :) Amellett így rugalmas az időbeosztásom, van esélyem forgatni, ha arra kerülne sor.
Egy polcnyi kertészeti, mezőgazdasági szakkönyvet olvastam már el 16 éves korom óta, a netet nem is számolva. Írói, forgatókönyvírói, drámaírói szakkönyveket csak néhányat, plusz egy filmes lexikont - mégis úgy vélem, jól írni azért sokkal nehezebb és magasabb szellemi kvalitásokat követel, mint jól kertészkedni. Ez nem a kertészkedés lebecsülése, egyszerűen tény. (Persze van az a szint is, amikor a kertészkedés már szinte művészet, de az az arborétumokban és kastélyparkokban lelhető fel, nem a házikertben.) Mint írtam, maximálisan megbecsülöm a kerti munkát, és örülök nanak, hogy itt mennyien szereti is csinálni, épp csak nem csinálom szívesen. Az eredméye már más tészta, zöldséget-gyümölcsöt szívesen eszem. :)
Én is imádkoztam már nagyon a csapadékért, csak nem elég gondosan: megkaptuk. Bele kellett volna fogalmazni, hogy „jég nélkül, ha kérhetem…”. NO, a telek beöntözve, az biztos, kérdés, hogy a fák észhez tudnak-e még térni. Mert a veteményest én is folyamatosan öntöztem, az udvart, virágoskertet, ahol tudtam, mindig máshová leszúrva az öntözőfejeket, de alig ért valamit, viszont a gyümölcsfákat nagyon sajnáltam. Rengeteg almát levert a jég, de legalább nem kell kiengedni legeltetni a birkákat, szedjék most fel a letört ágakat, leveleket, almákat…ha már mindenben meg kell látni a jót. Abban azért még keresem, ahogy a nagylevelű zöldségek kinéznek, mert nehezebb bennük megtalálni… mondjuk nem kell megvernem a tökleveleket a lányvirágokért?? Hát tuti nem! DE a padlizsánt, paradicsomot nem terveztem verni sem..: ( Mindegy, remélem, kihevereik, a legféltettebb kincseket meg terasz alá hoztam, kikötöztem, leborítottam gyorsan.(„Bezzeg a traktorral nem álltatok be”-jött a reklamáció apától, aki végigaludta az egész vihart…:S ) No de mit nekem traktor, ha veszélyben egy liliom, leander vagy rózsa??! :P
Nem igazán értelek, mármint hogy miért csinálod... Családi házban nőttem fel, de soha nem tudtam, mi történik a kertben és miért; a kert nekem csak a pihenésről szólt, s 24 évesen az volt az utolsó, ami érdekelt (nem azért, mert épitészmérnöki diploma előtt álltam!). Aztán egyszer csak magamra maradtam a kerttel, s dönteni kellett; fű, fa, virág, vagy vetemény. Kombináció lett a vége, mert addigra volt kedvem hozzá és hajtott a kíváncsiság. Nem mesélem tovább, ma már imádom. Csak annyit, hogy muszájból ne csináld, főleg, ha nincs is becsülete előtted ennek a munkának, mert megutálod; talán majd később... Csekély szellemi munka a kert? Úgy is lehet, de akkor csak a meló van, s semmi eredmény. A megoldást neked kell megtalálni, sok variáció lehet...
Büszkeség... Mondhatni, én is muszájkertész vagyok; 24 évesen, írói és filmrendezői ambíciókkal nem igazán tudok büszke lenni ilyen csekély szellemi munkát igénylő dolgokra. Ez persze nem azt jelenti, hogy más szép kertjét lebecsülném, a jó kertészek felé mindig nagy elismeréssel adóztam. De azért ha volna pénzem kertészre, nem én túrnám a földet.
:))) ezen a büszkeségen elgondolkodtam. Próbáltam meginterjúvolni magamat, hogy vagyok-e büszke, hogy kertből felhozok valamit (FEL, mert lejtős a telek, és a ház van a magaslaton), de nem bírtam lelni választ a kérdésre. Nagyon örülök, ha sikerül valami, tényleg, és azt is elhiszem, más meg büszke a terményeire:)))
Jég... részvétem.... én locsolok... itt tegnap esett talán 2 mm eső. A környéken nagy vihar lehetett, mert istentelenül villámlott, de dörgés jó 30-40 másodperc múlva hallatszott.
Nem tudom mennyire normális, de nálam a tüskétlen szeder még teljesen zöld! Pedig van több fajta is, Loch ness, Navaho és Thornfree. Egyedül a vad szeder érik, de abból csak pár tő van.
Sziasztok MINDEN hobbi penzbe kerul ))) nem is kevesbe ,, DE az a jo hobbi ami némi hasznot is hoz .ha mar egyensulyban vagyunk akkor az JÓÓÓÓ))))
bizony jois kiszaladni a kertbe es BUSZKEN))) behozni az SK termenyt .. meg ha nem is elsoosztalyu ?? kibanja )))
JajjNORA szivem de egyutt erzek veled ,, sajnos par eve nekem is szemem lattara nullazta le a kertemet .. AZOTA vagyok allandoan jegfraszban )))
nem az osszeg ami kart illeti , nem az elmaradt haszon ,hanem a munka amit belefekttetunk, es az elmardt örömkodes ha valami bejon ...
En akkor a serult leveleket gyumolcsoket levagdostam , mert annak a szerencsetlen novenynek eppen eleg kiheverni ,, a sokkot nem meg a sebeket begyogyitani, letisztogatva , igy az uj hajtasok ujult erovel inditanak , pl a paradicsom .
Jani az a halozas nem hujeseg tenyleg erdemes ,, amiota csinalom azota nem kell szaladni takargatni , a ferjem eppen ma reggel a az aktualis kertiszemle alkalmabol meg is jeyezte hogy jo dolog a halozas .
Pedig Ö csak muszalykertesz ))) nem olyan elvetemult mint en ))))))
jja az a huje OKRA ))))tavasszal egy zacsko magbol, EGYETLEN szal maradt meg ,, na azt babusgatom ))) ma reggel odanezek es latom hogy nagy hangyaricsaj ))))))
ami MINDIGazt jelenti hogy ott leveltetvek vannak ,, nahat ettol tobb leveltetut mar rakni sem lehette volna ra ,, azonnal akcioztam )))hullottak a hangyak is mint a legyek .
A sargadinnyem nagyon beindult ,, FLANELL hallod ??? elegedett vagyok, mert LESZ !! igaz hogy nem primor, de augusztusban lesz kostolo )))
Nálunk szerencsére esett egy nagyobb adag úgy negyed-fél óra alatt, majd kis szünet után most is csendesen esik, órák óta. Kellett már ez a földnek, a díszbokrokat nem szoktam locsolni, és az aszály eléggé kikészítené őket. Eddig időjárásilag elég ideálisan alakul nálunk az év, pár hetente van egy nem túl hosszú eső. Más kérdés, hogy tőlünk keletre talán jég is esett ma, az szerencsére elkerült, a met.hu alapján valószínűleg csak a széle kapott el.
(Nálunk megy a sparhelt, így rendszeresen 35 fok fölött van a házban :D Innen inkább kiengedni kell a meleget a kinti hőségben is.)
Na, azt én is fogok tudni enni, biztos maradt a jégverés után is. Paradicsom úgysem lesz egy jó darabig, a száruk is összetört, az éretlen bogyók is megütődtek.
Már a neve is vicces, nem igaz? Ez a furcsa nevű, Ázsiában őshonos növény rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ilyen mennyiséget csak egyes halfajtákban találni. (Egy csésze 400 mg omega-3 zsírsavat tartalmaz és csak 7 kalória). Innen származik gyulladást- és véralvadást gátló hatása, amely segíti az agyi működést, és erősíti a memóriát. Ez a tény már önmagában boldogító, de tudományosan is igazolt, hogy az omega-3 mindezek mellett kiváló kedélyjavító. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin tartalmának köszönhetően pedig- antioxidáns és immunerősítő hatása is van."
28fok? dejó neked! Nálunk 30 fok van, ajtó-ablak nyitva, délután 32 is volt bent. Délután voltam bent a városban, nem tudom hány fok lehetett de olvadt az aszfalt. Este kimentem kapálni egy kicsit, két mozdulat után teljesen leizzadtam.