Keresés

Részletes keresés

cslaszlo77 Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39580

Jó napot!

Hálás lennék, ha tudnának nekem segíteni. A következő kérdéseim lennének:

1. Frissen vakolt falnál, kb. mennyi időt kell várni arra, hogy festeni lehessen?

2. Tudnak-e olyan oldalt ajánlani, ahol esetleg részletesen le van írva a vakolás  menete és minden más ezzel kapcsolatos teendő, tudnivaló, jótanács stb.

Várom válaszukat! Sürgős lenne..

Köszönettel,

Cs. László

cslaszlo77@freemail.hu 

botsinkai Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39579
Az állam számára az a biznisz a támogatásban, hogy a hivatalos (nem házilagos, hanem számlás, adózott) munkavégzés és anyagbeszerzés miatt vissza is kapja a támogatást. :-)
Előzmény: _decens (39578)
_decens Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39578
nos, köszönöm szépen a válaszokat - kellőképpen elbizonytalanítottatok :) summázatként az csapódott le bennem, hogy mivel "maszek" lesz elvégezve a legtöbb munka, plusz az anyagok egy részét (cserép, nyílászárók, stb.) ismeretségek révén -vélhetőleg- olcsóbban el tudom majd intézni, nem éri meg hajkurászni a pályázatokat...
úgy látszik naiv voltam, azt hittem, 30%-nál nagyságrendekkel több, amit visszatérítenek ilyenkor.
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39577
"... de ha a számlák nem származhatnak a pályázatnál korábbról, akkor ez bukta..."

Erre is van megoldás,pl. ablak megrendelés és a gyártásra történő szerződéskor még nem állítanak ki számlát, csak amikor a pályázó jelzi, hogy mehet a számla kiállítása.(de ez nem tőlem származik:) )

Komoly árajánlatokat kérnek, ÉME / CE engedély számokkal, ablakra, ajtóra, beépítésre !! is.

Az ÉME/CE minősítések miatt komolyan nézz körbe a piacon, és erre kérdezz rá. Nagy gyártóknál ez nem gond. (piciknél inkább)
Előzmény: _decens (39569)
kuoni pasztor Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39576
Nos, én tavaly az Energia Központ Nonprofit Kht pályázatát céloztam meg. Ott úgy ment, hogy egy konkrét költségvetéssel kellett pályázni. Tehát már előtte kijöttek a mesterek, és a megfelelő formátumba öntött árajánlat alapján (ami a melléklet részét képezte) kellett beküldeni az űrlapokat, megjelölve az projekt időtartamát és pontos költségvetését is.

Mivel nekem ez akkor talált pénz volt, nem ettől tettem függővé a beruházást, úgyhogy mire kiértesítettek hogy 'nyertünk' (2010 március), már rég készen volt minden.

Azt nézd meg hogy a konkrét pályázat milyen finanszírozású (általában utó), mennyi a támogatás, stb. Figyelj a megadott határidőkre, és olvass el mindent 3x. Nekem fotódokumentáció is kellett, így mindent lefotóztam a munkák megkezdése előtt.
Ez a pályázat kitért arra is ha te vagy a kivitelező, de nem emlékszem mik voltak a kritériumok. Asszem közvetlen családtak cége nem, vagy csak nagyon macerásan csinálhatta volna meg.

Nyílászáróhoz kell műbizonylat is amivel a gyártó igazolja hogy teljesíti a kiírásban szereplő minőségi és hőtani követelményeket. Tehát addig ne vásárolj be amíg nem ismered a szempontokat, és csak olyan helyen ahol adnak igazolást.

Nekem 30%-ra lehetet pályázni, úgyhogy erős volt a kísértés a számla nélküli beszerzésre, főleg hogy belefutottunk az ÁFA emelésbe is. Ezt is mérlegeld...

Attesz88 Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39575
Ha jól tudom pályázatnál úgy van, hogy le kell adni egy komplett árajánlatot ami vonatkozik a felhasználandó anyagokra és a munkadíjra is. Természetesen tételesen külön-külön. Ha ezt elfogadják akkor lehet nekiállni a munkának. Tehát a korábbi számlák nem annyira nyerők. Én is gondolkoztam pályázaton, de rájöttem sokkal olcsóbban jövök ki ha magam csinálom meg amit tudok. Számlát még mindig lehetne venni például a munkadíjról csak ha véletlenül kapsz egy ellenőrzést szerintem jóval többet bukhatsz.
Előzmény: _decens (39574)
_decens Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39574
a pályázatok esetében a munkadíjat is "igazolni" kell, nem kell csak a felhasználásra kerülő anyagokat térítik meg?
az mondjuk necces, mivel a munkák jórészét apummal ketten (plusz alkalmanként némi segítség) terveztük megcsinálni... ha előírás, hogy képzett szakmunkásokkal kell kiviteleztetni, akkor az nem jó.
Előzmény: Vezo228 (39573)
Vezo228 Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39573

Nem is igazán az építőanyagokra gondolok, inkább a munkadíjra, ami kb ugyan annyiba kerül, mint a beépített anyag.

Én most építkezem és meglepő, hogy mennyire kevés építőanyagnál volna lehetőség egyáltalán a nettora. Valahogy mindenki ÁFA fizető lett. 

Előzmény: ncc1701 (39571)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39572
Azt hiszem helyette már nem megy...
Hát igen, lesznek ennek a struktúrának kellemetlen hatásai, és ha lesz egy durva tél, még súlyosak is lehetnek.
Előzmény: ncc1701 (39571)
ncc1701 Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39571
Vannak dolgok, amiket sajna nem érdemes szla nélkül megvenni. Ablak klasszikusan ilyen. Nameg a cserép. :)
(Nekem az az elvem, h mindenki annyi adót fizet be, amennyit jónak lát. Én a hőszigetelő anyagokról már régen levettem volna az áfát, a gáztámogatás helyett.)
Előzmény: Vezo228 (39570)
Vezo228 Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39570

ha működhetne így, akkor szóljm, mert én is megpályázok egy kisebb összeget. Csak találok számlákat a fiókban erről-arról.

:)

Minden pályázati lehetőségnek lehetnek és általában vannak is specialitásai. Muszáj nagyon-nagyon belemélyedni, sőt, lehet, hogy nem árt, ha szakemberrel konzultálsz, aki mondjuk pályázatírással foglalkozik.

Nem tudom, hoghy milyen mértékű támogatást remélsz, de sajna az én tapasztaltom az, hogy amennyit adnak, azt nagyságrendileg el is bukod azon, hogy számlával igaziolsz mindent.

Persze nem vagyok szakértő és nem vagyok érintett sem, tehát várj meg olyan véleményeket, akik konkrét tapasztalatot írnak le.

_decens Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39569
sziasztok, új vagyok ebben a topikban - ha nem jó helyen járok, bocsánat, majd átirányítotok máshová...

szóval: saját családiház felújítását tervezem a nyár második felére (alaprajz átszervezés, hőszigetelés, nyílászáró csere, gépészet korszerűsítés, és hasonlók.) jó lenne némi pénzmagot megcsípni minderre, ahogy elnéztem, lehet is, találtam pályázatokat, csak még nem mélyedtem beléjük kellőképpen.

az lenne a kérdésem, hogy hogyan szokott ez lenni: előbb meg kell nyerni a pályázatot, és utána lehet elkezdeni gyűjtögetni a számlákat, vagy korábban is el lehet kezdeni vásárolgatni és elég később elnyerni a pályázatot, ahol majd fel lesz használva a számla? ez azért lenne lényeges, mert amikor épp van egy-egy jó akció, elkezdeném beszerezni az anyagokat... de ha a számlák nem származhatnak a pályázatnál korábbról, akkor ez bukta...

van valakinek infója ezekről?
ncc1701 Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39568
Aki ma gázt köttet be, az kb meg is érdemli.
Előzmény: Peter atyuska (39557)
Vezo228 Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39567
Úgy tudom, hogy nem engedélyezik már a falon át történő vízszintes kitorkolást. Legalábbis az építészem ezt mondta, amikor a saját zárt égésterű kazánom helyét határoztuk meg az új háznál. Én is spórolni akartam a kéménnyel, de így nem tudtam.
Előzmény: kuoni pasztor (39566)
kuoni pasztor Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39566
Üdv!

víz gáz fűtés topikba írtam ezt, de nem jött válasz. Talán itt...

gázkazán csere előtt állok, és a zárt égésterű felé hajlok, mivel horror árakat mondtak egy 2 szinten (+2m lakatlan tetőtér ) átmenő kémény bélésére, és közel sem biztos hogy nem akad el valahol a cső, és bontani is kelljen.

A szomszéd telekhatár kb 60 cm, a háza 5-6m attól a faltól ahol kijönne a kazán kéménye. A kérdésem, hogy elegendő-e vízszintesen kivezetni (ablakok ezen a falon nincsenek), vagy el kell vele fordulni felfele, és át a tető 'kilógó' részén továbbmenni? Ha igen, mennyivel kell továbbmenni?

Köszi, k.p.
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.13 0 0 39565
A barátom ács-tetőfedő és szívesen megnézi. Ha adsz egy elérhetőséget, vagy írsz az emailcímemre (publikus), akkor meg tudjuk beszélni.
Előzmény: s.ákos (39492)
Dockworker Creative Commons License 2010.05.12 0 0 39564
Én úgy szoktam rendelni (igaz régi kapcsolat) ,hogy megmondom mennyi kell de az utolsó kocsi mikor ereszt kifele addigra tartsanak fent a telepen nekem készenlétben még egy kocsit és akkor be tudok csörögni,hogy kell-e még pár köbi vagy sem . Próbálj te is így egyezkedni különben vagy kevés lesz vagy annyi marad a nyakadon,h egyből járdát is betonozhatsz:)
Előzmény: fetya1 (39563)
fetya1 Creative Commons License 2010.05.12 0 0 39563
Sávalap betonásról kérdeznék: kiszámoltam, h a kiásott árok térfogata szerint 25 m3 beton kellene, de nem tudom hogyan számítsam a néhány kiugrást, meg szélesedést: pl fa gyökere lett kitépve, meg ilyenek. Mennyivel érdemes többet rendelni a betonból?
Vezo228 Creative Commons License 2010.05.12 0 0 39562

Még egy dolog, ami felett az emberek hajlamosak elsuhanni:

A HMV árából le kell venni a vízdíjat, hiszen azt mindenhogyan ki kell fizetni. Itt gyakorlatilag a víz melegítéséről van szó, amikor az ember a HMV-re fordítandó költségeket számolja. Ebben lehet különbség. Ez azért rohadt fontos, mert egy-egy berendezés, technológia árát az emebr "vissza szeretné kapni", megtérülést számol, amibe a vízdíjat szerintem nem szabad bele venni.

Előzmény: geo66 (39560)
botsinkai Creative Commons License 2010.05.12 0 0 39561
Nem csak gázkazánnal lehet HMV-t előállítani... Sőt az általad leírtak miatt fűtési szezonon kívül nem is nagyon érdemes (mondjuk olyankor jobb helyeken már a kollektor fűt).
Pl egy hőtárolós gázbojlerban nincs kopó alkatrész, nincs benne szivattyú, nincs egyáltalán elektromos alkatrésze...
Előzmény: geo66 (39560)
geo66 Creative Commons License 2010.05.12 0 0 39560

A gáz kontra villany HMV előállítás sokszor előjön a fórumokon, de néhány szempontról általában elfeledkeznek a hozzászólók.

Ha naponta nagyon sok melegvizet akarsz elhasználni és a pénz nem számít, akkor gázzal érdemes azt előállítani. De a gázkazán nem csak gázt fogyaszt, az enyém pl., ami egy modern darab, kb 2kWóra áramot is  megeszik naponta, ez majdnem annyi, mint a villanybojler napi fogyasztása. Ezen kívül tele van kopó amortizálódó alkatrészekkel: szivattyú, turbórendszer, mágnesszelepek, égéstér, stb. A készülék nagyon drága, házilag nem javítható, éves karbantartást igényel, nem mindegy, hogy tavasszal kikapcsolom, vagy egész nyáron és ősszel üzemel.

A villanybojler hangtalanul működik, nincsenek benne kopó alkatrészek, hatásfoka gyakorlatilag 100%, karbantartást nem igényel, ha 10-15 év múlva kilyukad, egy délután saját magad beszerelheted az újat, ami kb 30-40eFt csak. 1-2 személyes háztartás 2kWó körüli napi fogyasztásból megvan.

nixon70 Creative Commons License 2010.05.12 0 0 39559
" Egy kazán teljesítmény kiválasztás nem tartozik a biztonság fogalmába"
Nyílt égésterűnél sem?
Előzmény: Törölt nick (39546)
Gerie_ Creative Commons License 2010.05.12 0 0 39558
Esetleg gáztartály? Aztán ha már bent van a vezetékes gáz átkötheted a rendszer arra.
Előzmény: fetya1 (39509)
Peter atyuska Creative Commons License 2010.05.12 0 0 39557
Ezek nélkül a gázszolgáltató nem fog bekötni. A villanynál még elégséges egy reg szerelő és a villanyóra szekrényről papír a hálózatról nem, de itt is kezdik kidolgozni a GMSZ-hez hasonló rendszert.
Előzmény: botsinkai (39555)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.11 0 0 39556
gazzal kb a fele mint ejszakai villannyal, mai arakon.

plusz csucskizart villany nincs egesz nap, ezert nagy tartaly kell, amiben elfer a napi melegviz szukseglet. a nagy tartalynak meg nagy a vesztesege.

gaz van egesz nap, kicsi tartaly is eleg, mert barmikor melegit a kazan uj melegvizet 10 perc alatt.

ha mindenaron tobbet akarsz kolteni mint minimalisan szukseges, akkor vegyel kethocserelos tartalyt, nagyot, es vegyel hozza napkollektort is. es akkor nyaron nincs energiakoltseg. (csak kicsi villany a keringtetesnek)

vajk
Előzmény: Notes (39542)
botsinkai Creative Commons License 2010.05.11 0 0 39555
Na nehogy már még felesleges papírokért pénzt adjak...
Előzmény: Törölt nick (39554)
botsinkai Creative Commons License 2010.05.11 0 0 39553
Ha nincs bevezetve gáz, akkor legolcsóbb a pelletkazán, Dojcslandban még valami 800-1000 euró közötti kedvezmény is van rá, mint megújuló energiás rendszerre (tudomásom szerint).
Előzmény: fetya1 (39552)
fetya1 Creative Commons License 2010.05.11 0 0 39552
Ezek szerint olcsóbb beruházás bevezetni a gázt, mint napelem, puffer, vagy hőszivattyú esetleg éjjeliáramos villanybojler? A beveztés kb. 2000 és 3000 euró között mozog, még alkudozok, mert a gázműveknél minden drága, és csak tőlük veheted az anyagot, de tud vki közülük szerezni olcsóbban.
Előzmény: botsinkai (39551)
botsinkai Creative Commons License 2010.05.11 0 0 39551
"Egy gázzal történő melegvíz készítés beruházás min. 300 eft lenne, vagy több."

Konkrét példa: huszonévig vezérelt árammal állítottam elő HMV-t. Pár éve egy felújításnál kicseréltem hőtárolós gázbojlerra. Mivel anno gyakorlatilag semmivel sem került többe, hogy egy gázcsonkot az akkori vellanybojler mögé-mellé elrejtsek, így 20 évig üresen árválkodott a csonk a bojler mögött, "jóleszazmég" alapon. A gázkémény másfél méterre volt a bekötés helyétől, így "csak" a kéményt kellett kibontani, átszabni és újrarakni. A bojler árán felül kb 20e ft volt a történet. (A bojlert 30e-ért vettem, 150 literes Quadriga). Ha teljes kéményt kellene béléscsöveztetni, engedélyeztetni, valamint gázcsonkot is kellene készíttetni, az persze megdrágítaná a dolgot.
Nálam, ahogy számoltam, másfél személyes háztartásnál kb 10-12 hónap alatt térült meg a beruházás cca 50e ft-os költsége. A komfort is nőtt valamivel: a gázbojlerből nem fogy ki a meleg víz, mint a vezérelt áramnál... S mivel épp emiatt lehet alacsonyabb a tárolt melegvíz hőmérséklete, így kevesebb a vízkőképződés és az energiafogyasztás (az alacsonyabb deltaT miatt).
Bocs a litániáért.
Előzmény: Törölt nick (39547)
Wattocsak Creative Commons License 2010.05.11 0 0 39550
Élek a gyanúval, hogy a 300 ezert már kifizeted a 19 év alatt. :-)
Előzmény: Törölt nick (39547)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!