Valamikor épitőipari suliban érettségiztem. Igen hiányzik a saválló kéményajtó is - hogy legyen valami öröme a kéményseprőnek is - . Szvsz nem tud majd túlmelegedni mert ide áramlik be a hideg víz.
Ez igen! Gratulálok, szép munka. Szakmádba vág a rajzolás?
Még megépíteni milyen szép munka lesz.
A kisördög:- a kéményen nem rajzoltad be a tisztítónyílást.
Komoly:
A hőcserélő működését leírtad, értem. Nem gondolod hogy a direkt füstgáz a tartály elején túlheviti a folyadékot? Gőz képződés, és buborék.Nem lenne jó védeni egy sor téglával? Közvetve, később melegedne, és az élettartama is nagyobb lenne.
Szia! Nagyon aranyos a kemencéd.Nem látom a kéményét. Nekem egy nagy eső után felázott a külső burkolat és lemosta a meszet. Most egy tetőt tettem fölé.
Én új vagyok itt, eddig csak lestem, olvastam a tippeket, ötleteket, de most már elkészült és működik az új kemencém!! Ez két nap alatt kész volt, egy hétig száritottam ki.
Tegnap megvolt az első pizza sütés. Valmi fergeteges jóra sikeredett. Pár képet is küldök.
Én lemeszeltem egyszerűen, a kérdésem, ez ha nem fedem le lemossa az eső?
Nem találtam ki semmi újat csak összekevertem pár megoldást. A hagyományos kemence tetejére füstjáratokat és arra egy kis hatásfokú vizes kazánt.
A tűztér felett vezetem hátra a kéménybe a füstöt. A kémény 27 x 27 cm-es lesz és a füstjárat is ilyen méretü lesz. A füstjárat a kemence tetején a teljes felületen halad a kéményig.Ezt a területet fedem le a víztérrel. A távozó füstgázok melegítik a kemence boltozatát felülről és a vízteret alulról. A felmelegített vizet a két hőcserélős használati melegvíztároló alsó hőcserélőjébe akarom vezetni. / Ide szokták bekötni a napkollektor által melegített vizet ./ A kemencével akár a kerti medence vizét is melegíthetem egy hőcserélőn keresztül. Szvsz az "elsőkéményes" kemencék tetején is ki lehet alakítani a füstcsatornát ami először hátra majd előre jön a kéményhez és hasznosítható a másodlagos hő.
A vízteret 5 - 6 mm-es kazánlemezből hegesztem. A magassága kb 6 cm lesz. A kemence ajtajánál lesz a víz bemenete - itt a legmelegebb a füst a tűztérből kilépve - és a kéménynél a kimenet. A vizet terelők között áramoltatnám jobbra - balra. Ennél egyszerübb nem jutott eszembe.
A hőcserélőhöz még kell keringetőszivattyú, hőtágulási tartály, biztonsági szelep és több elzárószelep stb. A vízteret a napkollektorokban használt fagyállóval töltöm fel ami-30 C' -ig birja a hideget.
Örülök, hogy elkezdted. A sok anyagról jutott eszembe, ill. az alapról.
Az ezután kezdőknek!
kicsit anyagtakarékos módon is meg lehet oldani az alapozást.
Az alapterületet nem kell kiásni 50-70cm mélyen, hanem csinálni kell egy 10-15cm-es tükröt és innen 120-150mmes fúróval "cölöpöket" kell fúrni 60-70cm mélyen.
Kevesebb ásás, kevesebb idő, kevesebb beton.
A kenyerekről egy linket teszek ide , érdekes olvasmány. A 455-ös iromány az amire utalok.
Mint ahogy tapasztaltabb topiktársunk írta: Tervem nincs, csak a Pangeás dolgok.Fényképeim vannak , no meg a tapasztalat.Valami kiindulót azért megpróbálok küldeni.Remélem nem csak ez az egy hozzászólásod lesz , kérdezz majd bátran, sok jó tanáccsal ellátnak majd.
Látod-látod a jókemencék Tündére figyel ,és kérésed már teljesülni látszik .
Szia deszantos! Sziasztok Kemencések!
Elkészítettem a megépítendő kemencénk rajzát, közel méretarányosan 2 alaprajzzal és 3 metszettel. Igaz ez majd egy öszvér lesz, füstjárattal víztérrel stb.
De a méretek alapján számolható az anyag szükséglet. A tégla kötéseket majdnem pontosan rajzoltam - amig volt kedvem hozzám - .
Agyalni rajta, számolgatni, filkázni vagy megépíteni talán jó lesz. :))
Este ha működik a netünk akkor felteszem az összeset. Nem lesz rövid hsz. :))
Agur
többen belinkeltek oldalakat, ahol kemenceépítésről írnak. Aki sk. épít NINCS műszaki leírása, mintahogy elődeink is "szemre" dolgoztak.
Olvass, tanulmányozd a témát, szánj rá időt, kédezz konkrét dologra, ha valamit nem értesz, ha ennél többre vágysz, járd ki az iskolát ahol a cserépkályhásokat oktatják :-)
Szóval, részletes tervdokumentációt anyagjegyzékkel ne várj senkitől, max fotókat találsz, esetleg egy két rajzot, de azok mind-mind elérhetők itt a fórumon a régebbi hozzászólások közt, illetve az ajánlott oldalakon!!
Az ajtó szélessége (mint korábban írtam) legalább 1-2 centivel legyen nagyobb, mint a sütésre szánt tepsi szélessége, kvázi hogy beférjen.
A magasság pedig nem lehet kisebb, mint a jól megkelt kenyéré, mert különben nem tudod kivenni a kemencéből :-)
A búbos kemencénél van még egy szempont, mégpedig az, hogy kell egy búb, ahol a forró levegő kicsit megreked, ez minimum 20 centis ajtónyílás felső rész és kemence belső fölső magasságkülönbséget feltételez.
Adalékként annyit, hogy a hagyományos búboskemencéken az ajtónyílás sohasem volt nagyobb mint a kemence belméret fele... általában kisebb volt, így hasznosult legjobban a tüzelőanyag által termelt hő.