Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Ajánlom figyelmetek be Blue_Sky_007 (268) hozzászólását, ahol ő 20eFt alat vett UV-t, ami egy nagyon jó ár, párban van a földfeletti medencékkel.
A beépített medencékhez is található UVC víztisztó 100eFt alatt, csak jó helyen kell keresni. Az ózon sem olyan drága, én ismerek 5-600 eFt berendezést.
Vízelemzők: 3 fő tipus van forgalomban, a tesztcsíkos, a tablettás, a folyadékos, mindegyikben más a jó, ezt összefoglalom, hogy mindenki azigényei szerint válasszon.
Tesztcsík: a legegyszerűbb használni, nem kell a reagensekkel bajlódni, bemártod, és összehasonlítod, általában 50 mérésre elegendő. Hátránya, a kisebb pontosság, azt mutatja meg, hogy az értéked jó vagy nem jó, 0,1-es pontossággal azonban nem tudod meghatározni.
Tablettás: pontosabb mint a tesztcsík,de nem éri el a folyadékos pontosságát. 1-1 pasztillát kell feloldani rázogatva, jó vétel annak aki nem akar bajlódni a reagensek pontos adagolásával, viszont csak 30 mérésre elég, pótreagens beszerzése nem mindig a legegyszerűbb.
Folyadékos: A legpontosabb színskálával rendelkezik, ajánlom a maximalistáknak. 5-5 csepp reagenst kell adagolni, tehát számolni is tudni kell hozzá! :-). 100 mérésre elegendő, amik kb. 2 szezon. Egyébként ehez is lehet pótreagenst kapni a szakboltokban. Én ilyet használok.
Amúgy ahogy nézelődtem a neten, találtam egy INtex által gyártott sóbontót szerintem direkt ilyen medencékbe és még az ára sem vészes ha jó. Valaki szakértő ránézhetne: http://cgi.ebay.at/INTEX-Chlorinatorkombination-FILTERPUMPE-7600-L-STD_W0QQitemZ290002896085QQihZ019QQcategoryZ20729QQrdZ1QQcmdZViewItem
Ugyan német, de ha benyomjátok a babelfishbe akkor angolul is olvasható. Kíváncsi lennék a szakik véleményére.
Ezekhez a kis medencékhez szerintem érdemes egy homokszűrős cuccot venni, beletervezve egy estleg nagyobb későbbi medencét, mert hosszabb távon olcsóbb lesz mint a papír szűrő vásárlás. Arról nem beszélve, hogy az egy óra alatt átforgat egy ilyen medencét.
Én csináltam egy olyan trükköt is vele, hogy a visszatérő csőre belül ráapplikáltam egy kb 45 fokos csődarabot, ez körbe forgatta a vízet a medencében, és az összes kosz összegyűlt egy csomóba középen. Egy mozdulattal ki lehetett porszívozni.
Nemtom milyen a tablettás, nekem papírcsík van, 50dbos kiszerelésben. Belemártom a vízbe, várok 15mp-t és a doboz mellé rakva látszanak az értékek. Szvsz mindegy, hogy mit használsz, csak használj valamit;)
Sóbontó és UV szűrő ügyben valami tapasztalat? Ja és vennem kéne valami vízelemzőt, mert most csak hasra rakom bele a cuccot. Említette valaki a tablettásat, ezt így árulják? Multikban lehet kapni?
Az is műanyag, elmarja. Sőt a medencét is kilyukaszthatja. Én egy nagyobb mogyorókrémes üveget fogtam, asszony elmosta;) , kilyukasztottam a tetején a műanyag zárókupakot és beledobtam a tablettákat. Beleeresztettem a vízbe és szépen az alján marad. A bejövő vízsugár útjába tettem, hogy amikor megy a keringtető, vigye tovább az anyagot. Nem tudom, hogy bevált e, mert leeresztettem a medencét:) Az látszik, hogy az üveg műanyag tetejét is szépen kifakította. Ja azért ez a házi megoldás, mert nem vagyok hajlandó 5000Ft-ot kifizetni egy darab műanyagért (a klórozóért). Ha nem válik be, akkor muszájból veszek egyet, de megpróbálom először így.
Tegnap eldobtam azt a rengeteg homokot, amivel kiszinteztem a medencét és nekiláttam a földet egyengetni. Leszedtem amit jónak láttam, tettem rá egy kis homokot és jól beiszapoltam, hogy elterüljön és tömörödjön. Az iszapolás után egy órával zuhogott az eső:) Fárasztó a földmunka...
Nekem is, mint látom a többségnek bestway van. Kék a fala, fehér a pereme. Szerintem az átlátszó premű sem vékonyabb, csak optikailag tűnik annak. Legmasszívabnak pedig az ezüstösek látszanak.
Élettartam, hát nehéz megmondani. Az előző 5 évet húzott, igaz az még 2x nehezebb és nagyobb kartonba volt csomagolva, az ára meg volt 49.000 :-(
Csodák azért nincsennek, harmad ár, fele anyag, fele vízforgató, szerintem fele élettartam.
Én az előbb jöttem ki a víz 30 fokos volt. Olyan vihar lett, hogy nem hinnétek el, az utolsó pillantban jöttünk ki. Alig tudtu rárakni a takarófóliát, ráadásul akkora szél fújt, hogy hiába húztam meg, mindenáron le akarta szedni. Idegből aztán rádobtam a slagot és az talán megfogja.
Nekem a kerti tóban van egy csomó, 1-2 hatalmas is. Csípős sajnos. Ki kell szedni, más nincs. Estére meg takarni kell a medencét, hogy kevesebb menjen bele.
Engem egyébként a darazsak jobban zavarnak. Van egy olyan fajta, ami a vízre rászállva iszik. A tavam is tele van ezekkel. Nem agresszívak ha nem bántja őket az ember, de a medencében ha pl. pancsol a gyerek, akkor lehet gond...
De csíbor az bizony. Sajna nem használ ellene semmi, klórt bírja, esteleg ha tömény savval leöntöd :-)
Szóval ki kell halászni. Én azt tapastaltam, hogy a medence töltéskor néhány órán belül megjelenik, nem tudom, hogy nem a vízzel együtt jön??
3,6 verza 4,5 medence, a kisebb az ún. elsőáras termék, amivel próbalnak jól odavágni egymásnak az áruházak, mint a 200Ft-os matrac, 80Ft-os sör, stb. Ezeken nincs sok árrésük, mig a nagyobb reális, néha irreális árrést tartalmaz.
én alapvetően nem undorodok a rovaroktól, de ez a "csíbor" (mi így hívjuk, nem tudom az-e) hihetetlenül gusztustalan, ahogy "teker" a víz alatt. én mindig kifogom a szemétgyűjtő hálóval... szerintem egyébként nem a vízben kel ki, ugyanis nálunk már a medenceállítás napján megjelent benne egy. :-o