Mennyi hőszigetelés megy majd a homlokzatra? A hőszigetelés topikon éppen a héten volt a téma, hogy ha elég vastag az eps (vagy más), akkor nincs jelentősége a beton okozta hőhídnak, így nem kell plusz eps sem oda.
Kőművesem nagyon ragaszkodik hozzá, hogy a koszorút Porotherm U-zsaluelemből csináljuk, mondván, hogy nem kell zsaluzgatni, csak beletesszük a vasat, a betont és kész, kaptunk egy jól vakolható felületet. Ez így nem is hangzik rosszul, de mivel nem szeretném, hogy az egész egy hőhíd legyen bele kell tenni 4 cm EPS-t is. Ebben az esetben viszont a 30-as elembe már csak (21-4=) 17 centi széles beton fér, ami nagyon messze van a sima zsaluzott koszorú (30-4=) 26 centijétől. Szerintetek ez így rendben van?
Nem kell túlbonyolítani a problémát.Ha van fúrt kutad és egy 1kw-os szivattyúd akkor elég egy 8-10 literes membrános tartály,egy közönséges nyomáskapcsoló.Mivel pince is van még külön aknát sem kell építened.A csőszivattyút leengeded a kút aljára majd visszahúzod egy jó métert.Onnan a colos (általában) csövet megszakítás nélkül beviszed a pincébe.Ott raksz rá egy "T" idomot az egyik ágába beletekersz egy másik "T" idomot arra teszel szűkítőket.Az egyikre megy a nyomáskapcsoló a másikra a membrános tartály.Az első "T" szabadon maradt ága megy a lakás vízrendszerére. Az első feltöltés után le kell kapcsolni az áramot a nyomáskapcsolóról,majd a tartály tetején lévő kerékpárszelepen 1.5 bar nyomást kell bepumpálni a tartályba.Utána már használható is az egész.
Van arra fellelhető-letölthető jogszabály, hogy használatbavételi engedély kiadásához mit kell teljesíteni?
Ebben a rothadék hivatalban semmit nem adnak írásban. Majd kijönnek, oszt majd megmondják. De ha éppen szar kedve van és azt találja ki hogy nem írja alá mert nem sárga a tapéta, mire hivatkozhatok?
Tökre mindegy csak legyen róla papírod a telepítőtől.
De geo-s rendszerben én egyenlőre idegenkedek a nagyon olcsó ajánlatoktól mert minőséget nem lehet olcsón csinálni, főleg ezeknél a gépeknél meg a fő lelke a vezérlés, motorok esetleges teljesítmény és működési zavarai igen sok kárt tudnak okozni, plusz jelentősen növelheti a veszteséget, ami eljuthat olyan szintre is hogy nem az történik amit beprogramoztál.
a murexinnel jo a tapasztalatom.kicsivel olcsobb mint a mapei.sopro nekem nem jött be.cimseccel is fugáztam nemrég,azzal sem volt bajom. nem hiszem,h mindegyik maga gyártaná,érdeklődj,kiét csomagolják be.
Igazából azt kell kitalálnom, hogy a ciszternából is ki kell építenem egy vízkört esővíznek (mosás, WC öblítés, locsolás) plusz a fúrtkútból egy másikat (az össezs többi célra). Ráadásul a ciszterna feltöltését is rá kellene segítenem a kúttal. Szóval minden érdekel ezzel kapcsolatban.
GEO tarifa. Jelenleg ELMŰ és ÉMÁSZ területén érhető el. Feltételek: - külön mérőhely - külön biztosítószekrény - közvetlen csövezés a berendezéshez - ha doboz szükséges az plombálható legyen - terv - nyilatkozat a kivitelezőktől hogy csak is GEO rendszerhez használják - külön szerzödés
A szolgáltató ellenőrzi: - nyomvonalat tételesen - kialakítást - papírokat és jogosultságokat a kivitelezőknél
Értem, és van már valamilyen kialakult terv, vagy még az sem? Nézegetek ilyen gumimembrános tartályokat és azon filózok, hogy az első köbös tartályt kilehetne-e hagyni. A pincébe le tudnék tenni egy 100-300l-es gumimembrános tartályt és nem tudom jó-e ha közvetlenül abba nyomja a szivattyú a vizet. Illetve nem tudom, hogy a szűrőket hova tudnám így betenni (a tartály elé vagy utána....).
Ha esetleg lépsz valamit előre, vagy találsz jó kivitelezőt, akkor kérlek szólj. Természetesen én is szólok, ha van valami és érdekel.
Pont most beszéltem a villanyszerelőnkkel. Van egy új, villanyárammal működő hőcserélős rendszer, pufferbe nyomatja a HMV-t és fűtővízet és külön "bioáram"?-ot lehet venni az ELMŰ-től hozzá. Ez 23 ft/KWh és napi 20 órát adják. (Persze csak 6-7db hőcserélős "kazánt" lehet berakni, amit az ELMŰ elfogad - és az kb 250e ft.) A pontosabb információrt majd még beszélek vele, ha érdekel valakit.
Visszaolvastam egy ideig a topicot. Volt egy jó kis téma házi vízmű rendszer kiépítésére. Gerie vagy Gombfoci látogatja még mostanában a topicot? Érdekelne engem is az a rendszer amit Gerie tett fel a 39135 hsz-ban.
Van egy telkunk egy kis házzal amit bővíteni szeretnénk. Vezetések víz nincs viszont van fúrtkút + esővíz gyűjtő ciszterna is. Meg kellene oldanom a ház komplett víz ellátását. Ha ebben a témában bárkinek van már alkalmazott megoldása vagy tud ajánlani valamilyen helyet ahol utána nézhetek szívattyúknak (mélykút illetve búvás a ciszternába), vezérlésnek kérem, hogy ne habozzon megosztani velem.
Gerie rendszerében volt egy gumi membrnos tartály. Ilyet hol lehet szerezni? Ezt letenném a pincébe. A köbös tartály az mit jelent? nagyjából 1m3-es tartály?
...és ez voltaképpen teljesen igaz is azóta, hogy megszüntették az áfa visszaigénylés lehetőségét. Most lovagiasan azt kellene mondani, hogy nyertes energetikai pályázatos beruházás után visszaigényelhető az áfa, mint nagylelkű állami támogatás, és egyből milyen jó fiúk lennének mindenki szemében...
Ellenben, ha nem nyer a pályázat, akkor duplabukta, ha már megvannak az anyagok áfásan.
Nem jó nekik, de kell(ene). Józan paraszti gazdaságpolitika: drasztikusan le az adókkal, és drasztikus szigor az ellenőrzésben. Másképp nem lesz rend, csak sumák, és csodálkozunk, hogy miért van MÁV, BKV, meg Szeviép ügy.
Bocs, hogy elvittem a témát gazdaságpolitikába, de egyszerűen elválaszthatatlan.
A közszájon forgó bölcsesség szerint 5% nem ér meg annyit, hogy vagy nyer a pályázat, vagy nem, a 25 viszont biztos (25+5=30). Nem véletlen, hogy a panelprogram támogatási rendszerét megnyitották a magánházak körére is, egy csomó lovetta benn maradt, a zunijó felé meg égő lenne azt mondani, hogy a magyarokat nem érdekli az energiatakarékosság, de az is, ha megmondanák az igazat. Hogy ezekről a dolgokról miért nem készül tényfeltáró riport a TV-ben, az meg már más, és nem egyszerű összetételű tészta. Tőmondatban: gazdasági cenzúra.
Pályázatok azoknak jók, akik mással csináltatják meg eleve a munkát. Én is mindent sk csinálok, ezért nekem sokkal jobban megéri okosba megszerezni mindent. Bár érdekes, h ahonnan tudom a szigetelést szla nélkül, az alig olcsóbb a tüzépnetes áraknál. Asszony ismerőse már bőven alatta van, de bruttóban. A fene érti a népeket, miért jó nekik is, nekem is adózni pluszban. :)