Sziasztok! Olyan problémám lenne hogy van egy konvektor és kialszik az őrláng, de csak abban az esetben ha a fő égő ki alszik tehát ki kapcsol, viszont egyébként napokig is ég magába az őrláng. Köszönöm
A 2017 szeptemberi konvektor csere pályázatnál olyan gázkonvektort célszerű választani, ahol a készűlék hatásfoka a kisláng állásakor /30%-os gázterhelés/ legalább 90%.
Erre egy példa a gáz-levegő arányszabályozós készűlék /a VGF szaklap szept. és okt. száma is foglakozik vele/, ahol a gázmennyiség és a levegőmennyiség automatikus optimális adagolása megvalósul, hasolóan mint a kondenzációs gázkazánoknál.
Köszönöm szépen a választ. Csak pontosítani szeretnék ! A berendezés jobb felső oldalán van a gázellátó szelep beszerelve.
( elnézésedet kérem, de fogalmam sincs, hogy hívják hivatalosan. Szóval annak a bizonyos csavarnak a tetején van egy
műanyag kupak, talán egy plomba helye volt, de az soha sem volt rajta. Levettem ezt a kupakot és "10" óráról "2" órára csavartam az óramutató járásának megfelelően.
Te azt javasoltad, hogy forgassam ütközésig. Nem lesz ez kicsit sok ? 12 éves a konvektor, de mindössze egy télen használtuk. Aztán áttértünk fára. Most akarom ismét használni, már átnéztem ( pók a gubicsával ) kitisztítottam, de mivel a hatásfokával nem voltunk korábban elégedettek ezért kértem tanácsot hozzáértőktől.
Van egy másik ugyan ilyen készülék a konyhában is, de az sokkal melegebbet ad.
Ha lenne kedved egy következő válaszra, megköszönném.
Egy FÉG konvektorunk van ( felső szabályzós ) azt szeretném megtudni, hogy hogyan tudom a lángot nagyobbra állítani. Már forgattam rajta 90°-ot ( negyed fordulatot ) az óra mutató járásának megfelelő irányban. Kérem a segítségeteket abban, hogy ez elegendő-e vagy folytassam a forgatást tovább ?
Megvételre keresek Fég 25/1-es típusú, kéményes fali konvektort(fali fűtő). Az enyém megadta magát(20 éve vettem), szeretném kicserélni egy jobb állapotúra. Sajnos ezt a típust már évek óta nem gyártják. Modernebbet nem merek venni, mert félek attól ,hogy a kéményseprők nem engedélyeznék, hiába van kibélelve a kéményem...
Aki tud segíteni, az kérem jelezze! Köszönöm. zoli.vasko@gmail.com A kép nem tudom rendesen feltölteni, bocsi.
Igen, újra lehet. A porfestés kibírja azt a hőt, amire a konvektor felmelegszik. Én porfestéssel újítottam fel 3 konvektort kb. 5 éve, és azóta is olyan, mint az új.
"Nekem van kettő. Nem volt olcsó és nem ajánlom senkinek! 450 ezer volt a kettő beüzemeléssel együtt, ebből azt gondolná az ember, hogy egyszer beruház, aztán évekig rendben van, de nem... Mindent elkövettem, hogy jó legyen, 1 évesen is megkapta a karbantartást (már csak a garancia végett is), de a második éven amire jött a szerelő karbantartani (2 éve és 2 hetesen) az elektronika megadta magát. Szerencsémre garanciában még elfogadták, ezért cserélték. Rá fél évre a másik is megadta magát, ez már nem garis, így 50 ezer forintba került. Csere után folyamatosan hibaüzenetet dobált a mai napig, valószínűleg gáz mágnesszelep hiba (kb 30 ezer Ft), hagyjuk futni, hogy kiderüljön mi a hiba oka, erre ma pattan egyet miközben működik és azóta se kép se hang a 2 hónapos új 50 ezres elektronikával... Egyszóval a véleményem igencsak siralmas egyenlőre. Ha érdekel valakit, akkor megírom, hogy mi lett a story vége. Holnap újra hívom a szerelőt, aki előtt viszont le a kalappal, mert mindig azonnal reagált a hívásomra és 24 órán belül itt volt mindig, mindent megoldott és elintézett. Nekem csak a termékkel van bajom. Működésre nagyon jó, kicsit hangos a csendes éjszaka közepén, de fűtésre nagyon jó és energiatakarékos. Mérlegelni kell, hogy a megtakarítás és a folyamatos ráköltés megéri-e. Én személy szerint senkinek nem ajánlom!!! Az idő, energia, pénz, amit rá kell költeni nekem nem ér ennyit. Azt is mérlegelni kell, hogy előfordul, hogy 30-50-60 ezer forintot 1-1 alkatrész cseréjére elő kell húzni a zsebből, úgyhogy 100 ezer forint minimum legyen tartalékban konvektoronként. "
Ha ennyi a gázszámlád ,akkor nem érdemes konvektoronként 210.000 ft-t (plusz a szerelési,beüzemelési és papírozási tételekről nem beszélve) befektetni,mert nem fog megtérülni.
Azt se lehet tudni,hogy ezek az új tipusok meddig működnek gond nélkül.
Míg a régi nem lehet tönkre tenni. (kisebb javítások,alkatrész cserék lehetnek),de ezek a töredékei az új készülékek javításának.
Ha cr6-s automatikával vannak szerelve (99-ben már az volt),akkor nem javaslom a cseréjüket.Az új gf 40 az kb 85 ezer/ db (ugyanannyit tud,mint a tied).Tehát ezeknél spórolás sincs.
A gyújtóláng nélkülieknél pedig elfelejtették azt,hogy az őrláng nem energia pazarlás egy olyan készüléknél ami fémes kapcsolatban van a hideggel ,tehát ha nincs állandó előfűtés akkor a konvektor felveszi a külső hőmérsékletet.. (tök hideg lesz).
A gyújtó lángos készülék viszont ezt megakadályozza.
Ha nem lehetséges a teljes fütés átalakítás,akkor nem fog megtérülni a konvektor csere.
Adott egy társasházi lakás, 4 GF 40-es parapetes öntöttvas konvektorral (legalábbis a mostani GF40-hez hasonlítanak 3 részes öntöttvas konvektorok) 1997 és 1999 között kerültek beépítésre.
A társasház jelenleg szigetelt 15 centis hungarocell lapokkal, ezt idén valami korszerűbb, vastagabb szigetelésre fogja a ház cserélni.
Ennek kapcsán felmerült, hogy cseréljük le a konvektorokat újakra. Új GF40 öntöttvas, vagy Fondital Gazelle került szóba, hátha még többet tudnánk spórolni a fűtési költségen.
A problémám a következő: Nem vagyok meggyőződve róla, hogy érdemi megtakarítást elérhetnénk, vagy később a lakás árában érvényesíthetnénk a fejlesztést, hiszen sokan kategorikusan elzárkóznak a konvektortól (én is így voltam vele, de aztán sokat változott a véleményem).
A lakás 68 négyzetméteres, mindenhol fűtünk, 21-22 fok állandó hőmérséklet van hidegben is, a gázszámlánk a téltől függően havi átalányra vetítve 8-9 ezer forint között van.
A lakást maximum 10 évig lakjuk még, utána a jelenlegi árakat figyelembe véve összejön egy házra való összeg.
Kételkedem, hogy összejönne annyi fogyasztáscsökkenés, hogy ezt megérje meglépni. A készülékekkel úgy nagyjából meg vagyunk elégedve. Egy rakoncátlankodik, ott lesz egy kis beavatkozás, de még ha az egész vezérlést kell cserélni az is viszonylag gombokból megoldható, míg gondolom a Fondital elektromos vezérlése ha tönkremegy, akkor nem 20 ezerből lehet megúszni a cseréjét.
Érdemes egyáltalán ezzel foglalkoznom, vagy maradjunk csak a bevált készülékeknél?
Ha nem változott a szobák hőtechnikai tulajdonsága / nem lett szigetelve a ház / akkor a teljesítmény csökkenés nincs összefüggésben a felhasznált energiával. Viszont ha jobb hatásfokúak az új készülékek, akkor némi javulás - konkrétan fogyasztáscsökkenés - azért várható.. !!
Adott 3 db, kb. 30 éves, 5.5 kW-s konvektor a lakásunkban, amit szeretnék lecserélni újakra. Mivel 2 db konvektor két 10 m2-es félszobában van, ezért oda mindenképpen elegendő lenne két 3.3 kW-os konvektor, a nagyobb, 30 m2-es szoba + konyhába pedig maradna az 5.5 kW-os készülék.
A kérdéseim a következőek lennének: - A teljesítmény csökkenéstől várhatok-e fogyasztás csökkenést is? (5.5 kW -> 3.3 kW) - A régi, lemez konvektoraink elég hangosak, ezért mindenképpen szeretnék csendes, szinte hangtalan konvektorokat. Tudnátok ilyet ajánlani? - A nagy szobába látványkonvektorra is gondoltam. Szerintetek megéri ilyenre cserélni a régit? Van olyan csendes és gazdaságos, mint a hagyományos készülékek?
Van egy szuterénem a ház alatt amit egy fal két részre oszt. kémény csak az egyik helységben van, ott a konvektor is. A balső helység mindig hideg. Villannyal nem tudok és nem is szeretnék fűteni. Arra gondoltam hogy a konvektorba betennék egy hőcserélőt és átcsövezném a másik helységbe egy radiátorra. A gázkészülék boltban mondták hogy hülyeség, nem lehet megcsinálni. Régebben volt ilyen készülés valami Kvazár vagy mi volt a neve. Esetleg van valakinek ilyen vagy valami jó ötlet?
Nekem a műhelyben van egy konvektor ami PB palackról megy. Ha hidegen indítom az is sípol. Rá szoktam melegíteni hőlégfújóval (de egy sima hajszárító is megteszi) a szabályzórészre és akkor elmúlik.