A védőnőknek van körzetük, az orvosoknak nincs. Ami szvsz tök hülyeség. Az lenne az ideális, ha szabad védőnő választás lenne. Ők is jobban figyelnének, hogy kedvesek legyenek, és nem lenne egyik védőnő túlterhelve, a másik, meg csak a lábát lógatja...
Ugyanis a védőnők körzetét terület szerint osztják. A mi védőnőnknek a körzete egy új lakótömb, vadi új társasházak, azaz csupa fiatalok. Ha jól emlékszem !!700 páciense van. ÉS van olyan védőnő, pl az öreg panelek között, akinek ugyanez 80vagy 100... NEm mind1!
NEkem amúgy fura már az is, hogy egy védőnő kiosztja az ANyukát, vagy veszekedni kell vele. A védőnénink egy tünemény, nagyon szeretem. SOha nem szólt bele semmibe, max tanácsolt. És a kettő közt hatalmas különbség van. EZek szerint szerencsém van, mert ugyan több védőnőt is ismerek, de mind aranyos, kedves, és nyitott az új dolgokra!
Angéla
Gabiiiiiiii szvsz ez nem mószerolás: Mikor megláttam, hogy az alattunk lakó fiatal nőnek gyereke lesz, már eléggé szülés előtt volt, azonnal szóltam a védőnőnek, KÖTELESSÉGEMnek tartottam, mivel pontosan tudjuk, hogy kemény kábítószeresek, 3 pasassal élt a lány a lakásban és azok a patáliák amit csaptak azok bizony szó szerint felhallatszottak hozzánk, minden tisztán érthető volt....szóval azon túl, hogy teljesen kikészítették a mi idegeinket, még egy születendő gyerek is veszélyeztetve volt...a védőnő megköszönte, mert a látogatásai során ez nem derült ki, mivel mindig előre bejelentkezett és nem is lakunk elvetemült környéken...nem is tételezte fel róluk!!! Később említette, hogy kapott hivatalos levelet abból a kórházból ahol a csaj szült és ez engem igazol....
igazából én is nagyon kínosan éreztem magam, hogy mószerolok bárkit is, de arra gondoltam, hogy a gyerek érdekében teszem.
Mikor terhes lettem a legkisebbel es hivatalbol kijott a vedono,elkezdte az elemi dolgokkal,ugy ereztem magam,mint egy taknyos kolyok.Bar tudnia kellett volna,de nem tudta,ugyhogy fel kellett vilagositanom,hogy ez lesz a harmadik gyerekem,ugyhogy nemi fogalmam csak van a dologrol.
Erdekes modon,hogy ezt tisztaztuk,egeszen jo lett a kapcsolatunk.Es harmadik gyerek ide vagy oda,bizony tudott ujat mondani,hiszen regen volt mar,mikor a nagyobbak ilyen picik voltak.Ugyhogy halas vagyok neki,mert barmikor fel tudtam hivni,ha kerdesem volt,es ha nem tudott telefonon segiteni,pillanatok alatt itt volt es segitett.
Belelatnak a csaladok eletebe,ami nem is baj.
Van egy ismeros csalad,ahol a kicsi 2 eves,a nagyobbik kisfiu 11.Egesz nyaron nalunk voltak szinte ejjel nappal,a kicsi visszamaradott ,elhanyagolt,ehes,kakis,stb...Az egesz nyaram azzal ment el,hogy gondoztam ot is a sajat 3 gyerekem mellett,mert a kisfiam baratja nem mehetett el otthonrol anelkul,hogy a kicsit magaval ne hozta volna.Anyuka meg allitolag faradt,otthon GYED-en.Egy ido utan terhes lett,de mivel nem akartam,hogy a nagyobbik kisfiu igya meg a levet,nem akartam szovatenni az anyjanak.
A vedonovel ezt is meg tudtam beszelni,hiszen ismeri oket es o az,aki a megfelelo lepeseket megteheti ez ugyben.
Bar az is igaz,hogy kicsit rosszul ereztem magam,mikor ezt szovatettem neki,olyan moszerolas erzesem volt,de felek,hogy ha valaki nem szol,csak nagyobb baj lesz szegenyekkel.
Sziasztok, itt jön egy lelkesítő hozzászólás :)
Januárra várom a babámat, nemrég látogatott meg az új védőnő (költöztünk közben, azért van új). Nagyon kedves, rendes nő, adott hasznos tanácsokat, és amivel már az első percben szimpatikussá tette magát: amint belépett az ajtón, fölhúzott a cipőjére egy kis műanyag "zacskót". (Nekem a halálom, ha valaki a kutyagumis pesti utcáról cipőstül besétál a lakásba - az előző védőnő egyébként ezt tette). Tényleg úgy érzem, hogy majd a millió kérdésemmel fordulhatok hozzá, ha meglesz a baba.
Szia Avar!
Remélem, hogy ez a sok nem túl lelkesítő hozzászólás nem vette el a kedved a szakma gyakorlásától! Ha jól végzed a dolgod akkor a gondozottak nagyon hálásak tudnak lenni. (Nem anyagilag értem, ha esetleg valaki úgy gondolná!) Én mindazok ellenére amit itt olvastam még mindig szeretem a szakmám és az önbizalmam sem szállt el!
Ági
A hozzászólások alapján örülök, hogy egyesek megvédik a védőnőket, míg elszomorít, hogy sokak véleménye alapján azt érzi az ember, hogy a védőnő csak rossz lehet.Azt hiszem, ebből már érezhető, hogy én is a védőnők táborát erősítem.Először is szeretném itt szóvá tenni, hogy a védőnői szakma nem a szocializmus vívmánya, hanem sokkal korábbi eredtű, nem ellenőrző, hanem segítő hálózat.
Én is találkoztam már munkájukat nem megfelelő lelkiismeretességgel és hozzáértéssel végző védőnőkkel, de állíthatom, hogy a többség nem ilyen. Nem érzem magam feleslegesnek, merem állítani, hogy megfelelő szakmai képesítésem van, nem csak a popsikenőcsről tudok tájékoztatást adni.4 félévig tanultam pszichológiát,5 félévig gyermekgyógyászatot, 3 félévig szülészet- nőgyógyászatot. Azt hiszem ez tükrözi a mai védőnők szakmai tudását. Az hogy egy védőnő nem tud azonnal napra kész választ adni, még nem jelelenti azt, hogy tudatlan. Én is jártam így. (az ügyvéd sem tud minden törvényt, rendeletet, stb. kívülről) Azt viszont tudom, hol nézzek utána, nem szégyellem ezt be is vallani. Persze a súlyos életveszélyes dolgokat könyv nélkül is fel kell ismernünk, és a szakmai ismereteinket fejleszteni, a meglévőket feleleveníteni kell. Azzal egyetértek, hogy a felejtésre idő múlása nem lehet mentség. Abban is igazatok van, hogy az illem úgy diktálja, hogy bejelentkezzünk látogatásunk előtt. Viszont arra , kedves Gép 1, hogy mennyi hülyeséget mond a védőnő, annyit tudok mondani, hogy azért, mert Ti másképp gondoljátok, még nem biztos, hogy nektek volt igazatok. A tudomány fejlődik nem minden úgy helyes, ahogy pl. nagymamád csinálta. Ha én édesanyámra, nagymamámra hallgatok akik tapasztaltak a gyereknevelésben, akkor azóta lenne egy garantáltan tej-tojás allergiás gyerekem. Őt egy betegség szövődményeként csak az mentette meg a maradandó allergiától, hogy a mai elvek alapján tápláltam, nem amin "más is felnőtt".
Ha bizonyos dolgokban azt mondja valaki a védőnőnek, amit az hallani szeretne, de teljesen az ellenkezőjét csinálja, az nem a védőnővel tol ki.
Elfogadom, hogy nem lehet mindenki mindenkinek megfelelő, de ezt tapintatosan is lehet közölni, nem csak poénosnak tűnő illedelmetlenséggel, aki így tesz szerintem maga sem különb a tapintatlan védőnőjénél.
Ennyit szerettem volna hozzáfűzni, kolléganőim már a többit elmondták, így nem szaporítanám feleslegesen a sorokat.
Ui: A sorok között, mint védnőre magamra is ráismertem, szerencsére nem negatív véleményben, és ezt köszönöm.
Tudnék idézni olyan általános mondatokat, hogy csak na. Egy idő után már nem nehéz kitalálni vm egyenszöveget.
Különben jogod van olvasni ezeket a papírokat, persze nem hiszem hogy szívesen venné az illető, ha ezzel a kéréssel állítanál oda hozzá! ;-)))
Azt gondolom, hogy egy részről jó, hogy körzethez van kötve a védőnő, mert így tényleg kicsi az esélye, hogy valakit nem veszünk gondozásba, másfelől nem érvényesülnek a piac szabályai. Aki jobban el tudja magát és a munkáját adni, az szerintem több pénzt és elismerést érdemelne. Aki pedig ilyen tessék-lássék dolgozik, az nem tudna megélni. Lehet, hogy farkastörvények lennének, de erről szól a világ.
Avar pontosan ilyen precíz választ vártam. Elég elkeserítő, hogy a védőnőt idén nem is láttam, az orvosnál sem esedékes oltásoknál, és ehhez van egy tavasszal múlt 3 és egy 1 éves gyerekem+most is terhes vagyok. Mit tehetnék? még jó, hogy van más ehhez értő rokonom ismerősöm és a dokink is jó.
Hogy mit ír rólunk a jelentésben? szívesen olvasnám...
Brekus!
Sajnos nem mindenki egyformán kötelességtudó, és persze az illető védőnőnek is lehetett vm. fontos programja, de szerintem ha már semmiképpen nem tudott meglátogatni, akkor legalább egy telefonszámot megadhatott volna, hogy ha akármi probléma van, elérhető legyen.
Persze még nincs gyermekem, de valószínüleg annyira aggódnék, hogy mindenképpen jól esne, ha tudnám, hogy bármikor segítséget kaphatok, ha gond adódik.
Szia Agallis!
Lehet, hogy nagyon tankönyvízű lesz a válaszom, de nekem ezt tanították:
Újszülöttet a kórházból való hazaérkezést követően 24-48, max 72 órán belül, szóval minnél hamarabb meg kell látogatni
Gyermekágyas időszakban 10. napig naponta (ezt én azért tulzásnak érzem) látogatjuk az anyukát és a csecsemőt. Ezután rendszeresen, a hat hét leteltéig ált. hetente látogatunk, de szükség szerint gyakrabban is ha igény van rá.
Csecsemőkorban, betöltött 2 hóig 10 naponta vagy két hetente, 3 hónapos kortól 1 éves korig havonta, vagy persze gyakrabban, ha igény van rá.
1-3 éves kisgyereket ha otthon nevelt, akkor két havonta vagy negyed évente 1x, ha bölcsödés, akkor ritkábban, mert akkor ott is látja védőnő.
3-6 éves korban már a legtöbb kisgyerek óvodába jár, ezért az a védőnő gondozza, akihez az adott óvoda tartozik. Ha otthon nevelt, akkor elegendő félévente, évente látogatni, vagy többször, ha szükséges.
Remélem tudtam segíteni!
ÉS egy két-két és fél éves gyereket? Mert minket már több mint egy éve csak akkor lát védőnő, ha lemegyünk a körzetihez (ami szintén ritka) és véletlenül éppen összefutunk. Megkérdi, anyuka, jól vannak, erre én igen, aztán viszlát. Na arra kíváncsi lennék mi áll a rólunk szóló jelentésében. :-)
Mindemellett nekem semmi bajom nem volt vele, tény, hogy újat sem igazán mondott sosem, mert én is igyekeztem a témákat alaposan körbejárni kérdezés előtt.
Ami nekem a legrosszabb volt, hogy minket Húsvét előtt pénteken du. engedtek haza (jelentésen alktáló emlőkkel, tejem viszont otthon durrant be másnap :-) ), és úgy volt, hogy szólni kell a védőnőnek, hogy mikor megyünk és még aznap kijön. Erre mikor kettőkor hazaértünk egy darab firkás cetli hátuljára volt felírva, hogy mit tegyek, meg pár recept volt mellékelve, és hogy már nem tudnak kijönni. Az a 3 nap azért elég hosszú lett volna, ha nincsenek pár hónappal előbb szült barátnőim. Avar, hogy van ez? Pénteken kettőkor lejár a szolgálat akkor is ha frissen szült mama van?
Ez esett egy kicsit rosszul akkor.
Brekus
Szia Avar!
Teljesen igazad van, ha ilyen lenne a védőnők nagy többsége, akkor sokkal jobb lenne a helyzet!
Nekem 2 védőnőt sikerült kipróbálni, az egyik nagyon fiatal volt és nagyon kedveltem is, jó tanácsokat adott, diszkrét volt és olyan ami neklem teljesen megfelelt. aztán átkörzetesítették a kerületünket és az újabb vn. aki kb. 45-nél tuti nem több, tehát nem egy vénség, egyáltalán nem jön el, tőle akár már el is áshattam volna a gyerekeimet. Senki sem tudna róla. Ehhez kapcs. a kérdésem, hogy 4 éves korig mennyi időnként kötelező látnia a gyereket, tehát adminisztrálnia, mert idén még nem találkoztam vele. érdemi tanácsokat eddig nem tudott adni, igaz nem is azt kérdeztem, mi az a popsikrém?
Most találtam rá erre a fórumra, és nagyon elszomorodtam hogy ennyi negatív vélemény van a védőnőkkel kapcsolatban. Én is védőnő leszek ugyanis, egy év múlva.
Ehhez a hivatáshoz négy évet kell főiskolán tanulni, és persze nem csak annyit, hogy piros a baba fenek, mivel kell bekenni. Anno mikor kézbevettem a tanrendi tájékoztatót, magam is meglepődtem, milyen sokrétű tudást igyekeznek nekünk a négy év során átadni. A belgyógyászattól a pszichológián, a járványtanon a gyermekgyógyászaton át számtalan területben kell otthon lennie egy védőnőnek. Az egy másik kérdés, hogy ugye el lehet végezni a főiskolát tiszta jelessel is és persze lehet bukdácsolva, át-át csúszva diplomát szerezni.
Bennem felmerült többször is a kérdés, hogy egyes embereket miért engednek át vizsgán, de azt látni kell, hogy nagyon kevesen akarnak egészségügyben dolgozni, és ha legalább jóindulatú az a szerencsétlen, arra gondolnak az oktatók, hogy a valós életbe majdcsak belejön a munkájába.
Azt gondolom elmondható, hogy mindenütt vannak jó szakemberek, és olyanok akik kevésbé értenek a dolgukhoz, és persze a rossz hír jobban terjed, mert ugyan ki meséli el a szomszédjának, hogy pl. a boltban az eladó aznap kedvesen mosolygott. Az azonban mindig hír, hogy pl. úgy dobálta a dolgaimat, hogy az üveg lekvár széttört a pulton.
Remélem hogy vannak jó tapasztalatok is a védőnőkkel kapcsolatban, csak mondjuk azok még nem értek ide. ;-)
Sokan panaszkodtatok, hogy miért megyünk olyan gyakran látogatni? Ez sajna a munkánk, törvények, és rendeletek határozzák meg, hogy milyen idős terheshez, mekkora babához hányszor kell ellátogatni. Ezeket a látogatásokat egy könyvben rögzítenünk is, kell, és ezt a feletteseink ellenőrzik. Ha nincs meg a kellő számú látogatás, azt jelenti, hogy nem végeztük el a munkánkat, és azt egyetlen munkahelyen sem szeretik...
Természetes azonban, hogy ahol mindent rendben találunk, és kialakul egy jó együttműködő kapcsolat, oda kevesebbet megyünk, mert már megbízunk egymásban.
Nagyon elszomorít azonban, hogy egyes védőnők a mai világban még mindig nem képesek telefonon egyeztetni a látogatások időpontját. Az biztos, hogy bejelentés nélkül én sem engednék senkit a lakásomba, azt viszont nem tartom jó politikának, hogy ilyenkor ezt ennyiben is hagyjátok. Próbáljátok megbeszélni velük, hogy ez nektek így nem megfelelő. Ha továbbra is csak hallgattok, és a háta mögött szidjátok, akkor nem fog javulni a helyzet.
Azt hiszem hogy nem várható el, hogy csak az dolgozzon védőnőként, aki maga is szült már gyermeket. Az ilyen hozzászólásokon csak mosolygok, mert senki sem úgy kerül ki az iskolából, hogy mindent tökéletesen és hibátlanul tud. Persze, hogy teljesen más egy olyan védőnő aki már maga is megélte azokat a nehézségeket amiken a várandós, vagy mondjuk a gyermekágyas anya átél, mert jobban tud neki segíteni, de egy ideig mindenki abból él, amit a főiskolán megtanult. Ugyanúgy követelhetnénk, hogy akinek nincs gyereke, az ne legyen tanár, mert szvsz. az sem tud úgy bánni a gyermekekkel, mint aki már fölnevelt egyet-kettőt.
Úgy láttam az is probléma, hogy a védőnőt be kell ereszteni a lakásba, oda ahova általában csak a legjobb ismerősök, barátok, családtagok hivatalosak. Ezt nehéz lehet elfogadni, de ha sikerül jó viszonyt kialakítani a védőnővel, ez sem lesz olyan zavaró. Az is feladatunk, hogy megnézzük, minden renden van-e otthon, mondjuk alkalmas-e a lakás arra, hogy egy újszülött egészségesen fejlődjön. Ezt mindenhol meg kell nézni, függetlenül attól, hogy tanult, értelmes szülőkkel állunk-e szemben, vagy hat általánost végzett anyukával. Ez nem bizalmatlanság a részünkről (részemről) hanem egy feladat, amelyet el kell végezzek. Ha látom, hogy minden rendben, akkor nem vizslatom a lakást már többször, nem ez a feladatom. Később azonban egy kisgyereket pl. jobban meg lehet figyelni otthon, ahol biztonságban érzi magát. Máshogy játszik, beszél, mozog, és így bizotsabban írhatom le a jegyzeteimbe, hogy minden rendben, szépen fejlődik a kicsi. Arról sem szabad megfeledkezni
hogy sok várandós feszült, ideges a rendelőben, nem szereti a fehér falakat, az estleges "kórház" szagot stb., otthon kényelmesebben várhatja (!!!)a védőnőt, jobb lehet a kedve, és így eleve jobb kapcsolat alakulhat ki köztük.
Én úgy gondolom, nem az a feladatunk, hogy bárkit is kioktassunk, hanem az, hogy segítsünk. Mindenben, amiben tudunk. Lehet, hogy ez nem mindenkin látszik, de erre kellene törekednünk.
Lehet, hogy sokszor tényleg tankönyvizű, amit mondunk, de lehet azért mögötte némi tudás, mert azért nem szabad elfeledni, hogy neves szakemberek, doktorok, professzorok tanítanak minket.
Az, hogy a védőnő szakma a szocializmusból ered még nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz. Azt gondolom, hogy haladni kell a korral, és megfelelni az új kihívásoknak, de ez persze az egészségügyben, főleg a magyarban, nem megy olyan egyszerűen. Én pl. arról írom a diplomamunkámat, hogy hogyan lehetne jobban kihasználni az internet adta lehetőségeket a védőnői szakmában. Sokszor elkelne szerintem egy olyan vélemény is pl. egy forumba ami mégiscsak szakembertől jön. Nem, nem gondolom azt, hogy csak szakember tud jó tanácsot adni, sőt! De lehet, hogy ami mondjuk az egyik anyukának bevált, azt a másiknak (ugyanolyan problémával) ki sem szabad próbálnia. Lehet persze, hogy jobban megbíznak az emberek az orvosokban, de nekem az a tapasztalatom, hogy gyakran a védőnő jobban ismeri a családot, a gyermeket, mint a gyermekorvos. Persze mondom ez sem minden helyzetben igaz!
Még egy fontos gondolat. Nem biztos, hogy számít az, hogy kinek milyen végzettsége van. Gyakorlaton találkoztam olyan jogász anyukával, akinek tényleg segítségre volt szüksége, mert elég érdekes elképzelése volt egy-két dologról. Egyszerűen eddig őt ez a terület nem érdekelte, és nem foglalkozott vele, neki segíteni kellett. Volt mellette olyan anyuka, aki bár nagyon szerény körülmények között élt, de jobban ellátta a gyermekét, mint az előbb említett jogász anyuka. Ennek a szegénynek volt 10 testvére, és a felét ő nevelte fel. Természetesen nem kellett a babaápolásról sokat mesélni neki. Viszont tudtunk segíteni neki: pl. használt babaruhát kapott egy családtól, segítettünk neki eligazodni a segélyek és juttatások dzsungelében. Mindenkinek egyénre szabott gondozást kell nyújtani, ez a nehéz ebben a szakmában, főleg úgy, ha teljes elutasítással reagálnak a segítő szándékunkra.
Az, hogy egy anya a legjobbat akarja a gyermekének, tiszta sor, de kérdem én, hogy az a gyereknek is a legjobb-e ?
Találkozni olyan anyukával, aki szerint: "Az állati eredetű táplálék káros az emberi szervezetre" és ő ezért NEM SZOPTATJA A gyermekét. Ő a legjobbat akarja neki, de ha ezt megteszi, akkor kevés az esély rá, hogy ebből az apróságból egészséges felnőtt legyen. Tudom, hogy szélsőséges példa, de nem biztos, hogy amit jónak érez egy anya az minden esetben a gyermekének is a legjobb.
Legyetek kicsit toleránsabbak velünk szemben, mert mi (bármennyire nem így érzitek) értetek és a gyermekeitekért dolgozunk. Ha abszolút lehetetlennek érzitek az együttműködést, akkor keressetek másvalakit, de próbáljatok meg kicsit pozitívabban gondolni ránk, és hivatásunkra.
Ha bármi kérdésetek van, mindenre szívesen válaszolok!
CADves, a vedonod nem mondott butasagot, csak nem tudja miert jo azmit mond es ez hiba. A tehentejet sokkal nehezebb emeszteni mint a belole keszult termekeket. A joghurt, turo, tejfol mind mar "eloemesztve" vannak a bakteriumok altal, vagyis kisebb munkat adnak az emberi gyomornak.
Zsenge (21év) koromból kifolyólag nem annyira aktuális még az itt pedzegetett téma számomra.
De, ahogy én magamat ismerem:
1. Ha rendesen végzi a dolgát, hálás leszek, mert tuti mindig lesz vagy kismillió kérdésem.
2. Ha nem, és csak zavar, annak pedig teketória nélkül megmondom: nem ezt várom tőle!!! Segítsen elvégre az a hivatása.(ugyan úgy ahogy egyébként hivatalokban , vagy akár boltokban is megmondom, ha szerintem tiszteletlen bunkó, vagy hozzánemértő volt valaki:-)
Az a baj hogy a védőnői hálózat ugyan jó dolog, de némiképp korszerűsítésre, felülvizsgálatra szorul.
Rengeteg olyan védőnő van (mint pl. novotnyz, pofon1) aki monden bizonnyal jól és lelkiismeretesen végzi a munkáját... és persze olyan is aki azért lett védőnő, mert "jajj a kicsi babák olyan cukik" Na őket kéne kiejteni a védőnői hálózatból... nem a hálózatot magát kiiktatni.
Közeli ismerősőm szült mot és bár rendelkezik diplomával, de szegény nagyon bizonytalan volt főleg a legelső időkbe, nagymama meg nem volt kéznél. Neki pl. nagyon jól jött a védőnénije:-)
Azon kívül hiába vagy az édesanyja, hiába "jó a kapcsolat" a baba és közted, lehet hogy valamit csak a szakember vesz észre, te minden igyekezeted ellenére sem.
Hát sziasztok Anyukák! Kb három napja került egy nyomtatott verzió a kezembe erről a topikról. Bár hallotam már a létezéséről, egy idősebb szülész kolléga ajánlotta szíves figyelmünkbe, mint tanulságos olvasmányt. Azt hiszem, ebből már kiderült, itt személyesen egy vérző szívű, fájós lelkű, enyhén mazohista védőnő üti a billentyűket. Bár olvastam pofon1 hozzáfűznivalóját is, nem bírok magammal, és muszáj nekem is írni. Születtek gyerekeim nekem is és így visszagondolva, néha igen "könyvszagú"lehetett, amiket még őelöttük tudtam tanácsolni a mamáknak. Bár a főiskolai időkben rengeteg napi, friss információt kaptunk, ezért talán ez az előnye megvan a pályakezdő védőnőnek. Sokszor faggatjuk mi is őket és lepődünk meg azon, hogy az ember 10 év alatt mennyit felejt a "szakdolgokból". Persze a rutin, a gyakorlat, a tapasztalat ezt ellensúlyozhatja, de muszáj folyton tanulni. Sokszor mi is az újságból, vagy a netről vagyunk kénytelenek az új infókat összepecázni, ez a része a szakmai vezetésnek tán tényleg nem a legtökéletesebb. Jól belevágtam, de még annyi mindent szeretnék nektek elmondani!!! Válaszoljatok, de kérlek titeket legyetek kíméletesek velem, szívesen segítek, ha személyes gondotok van, vagy ha akarjátok mesélek nektek arról, mi is a munkánk lényege. Vagy talán arról iunkább, hogy én hogy élem meg, mert ahogy olvastalak titeket, kezdem azt hinni, hogy én naívan egy segítő foglalkozásúnak hiszem magam, de nagyon sokszor éreztem már/ és azért nem csak itt a neten, hanem a munkám közben is/ azt, hogy valamiféle ellenőrnek, tán ellenségnek feltételeznek minket. Elhihetitek, nem kellemes. Sziasztok és tényleg "beszélgethetnénk", hátha sikerül valakit barátságosabbá hangolni. RoNoVi
Sziasztok! Érdekes és tanulságos hozzászólásokat olvastam eddig!Az én "védőnőm" is elég furcsa.Amikor előszőr mentem hozzá,nem tudtam hogy min döbbenjek le jobban:azon hogy cigány, vagy azon hogy akkora monokli volt a szeme alatt, mint egy alma.(Nem vagyok nagyon rasszista:))
Mondtam neki, hogy én dolgozom,ezért 8-ra tudnék csak jönni!Egyeztetjük az időpontot,aztán félórával a találka előtt lemondja:Tegyük át a jövő hétre!Ugye nem gond?-hát ez van.Kérdem én,egy ilyen nő jöjjön majd a babócámhoz?
Hihi bennem mély nyomokat, hagyott a védönö, pedig már iskolásak a gyerekeim.
rengeteg tejem volt, folyt a világba, de mégis bénáztam a fejéssel meg csomós volt a mellem, gyerek tulette magát, büfizte vissza a sok finom turot :-) a védönö meg ránktört és folyton azt hajtogatta, mikor adom már az almát, kopasz barackot ( január volt ). A mellem,a tej egész egyszerüen _nem_ érdekelte. Csunya, fuj, ne is beszéljünk róla. Nade a kopasz barack !!! az nagyon fontos. Mi egeszségügyi diplomások vagyunk és normál körülmények közt élünk, de már közel álltunk hozzá, hogy csunyan beszéljünk a növel...
A férjem azt mondta, hazudjuk azt, hogy a gyerek elfogyaszt napi fél kiló almát és a csutkát is megeszi, csak hagyjon már békén minket a védönö
:-)
Ö egyébként szeretett minket, merthogy tiszták, iskolázottak vagyunk. nyilván szivesebben jött hozzánk, minta putrikba..
Sziasztok!
A kislányom most 9 hónapos, terhesen még máshol laktunk.
Leírnám a tapasztalataimat a védőnőkkel kapcsolatban.
Az első védőnőm (akkor még egy lakótelepen laktunk)azzal nyitott az első alkalommal, hogy jaj, milyen keveset keresnek a védőnők!
Na, egyből meglódult a pulzusszámom, hogy most adjak-e pénzt, vagy ne adjak. Ő egy fiatalabb korosztályú védőnő volt. Annyit csinált terhesség alatt, hogy én elmentem hozzá, ő megmérte a súlyomat és a vérnyomásomat és megkérdezte, dolgozok-e még és jól érzem-e magam.
Mondjuk többet nem is volt szándékomban beszélgetni vele, nem volt miről. Egészséges voltam stb. Találkoztam egy ismerősömmel épp ő is terhes volt, hogy ilyenkor kell pénzt adni, vagy nem? Ő azt mondta, csak akkor ad, mikor kijön lakásra. De ő ezt a csajt nem szereti, mert nem csinált szinte semmit, csak ült a kégliben, evett-ivott stb.
Mikor mondtam a védőnőnek, hogy mire szülök elköltözöm, sopánkodott, hogy ne menjek el...stb.
Azt igérte elküldi a lapomat az új helyre. Na azóta sem küldte.
Az új védőnő Szentendrén nagyon kedves idősebb hölgy akit ugyancsak meglátogattam szülés előtt.
Akkor már a 9.hónapban voltam. Ő normálisan elmondta mit kell csinálni, ha megszületik a baba.
Míg kórházban voltam, a párommal tartotta a kapcsolatot.
Aztán párszor kijött házhoz, pénzt nem fogadott el, és csak finoman érdeklődik azóta is, hogy mi a helyzet. Szegény általában akkor jön, mikor nem vagyunk itthon (ez elég gyakori:)))ilyenkor persze a baba is jön velünk)de, mivel úgyis havonta megyünk a dokihoz súlymérésre és tanácsadásra, ott szoktunk találkozni és beszélgetni.
Szóval Ő egyáltalán nem az a "nyomulós" tipus. Ha bármi kérdésed, vagy problémád van segít. De nem erőszakoskodik és főképp nem ellenőriz és bírál.
Nekem pl. eleinte problémám volt a fejéssel, ő megmutatta hogyan kell finoman, mégis eredményesen kézzel fejni. Ez nagy segítség volt a továbbiakban, mert állandóan csomósodott a mellem.
Szóval ilyen is van, csak meg kell találni, vagy lehet hogy szerencse kell hozzá?
én úgy tudom, hogy egyáltalán terhesgondozás kell 4*... de ha én ezt nem a védőnővel szeretném intézni, az én dolgom. mondjuk engem már eddig is látott ennyiszer, inkább az ő kedvéért megyek, mint a magaméért.
szerencsére a jelenlegi tök normális, nemsokára viszont költözöm...
az előző nem tudott engem megkülönböztetni a rossz szoc helyzetűtől, két diplomával, stb... úgy beszélt velem, mint egy hülyével. az ilyen tanácsai tetszettek legjobban: viseljek olyan ruhát, ami nem szorítja a hasamat... nahát :-)
Aga, ezt nem is tudtam! Nem mintha mostmar lenne jelentosege, mert uj vedononk van, de az enyem sem nagyon erdeklodott, mikor 3 hetig korhazban voltam, pedig mennem kellett volna kozben.
kedves pofon1! (furcsa ez a megszólítás, de ha már ezt találtad ki magadnak, ám legyen)
sajnálom, ha személyes támadásnak érzed ezt a topicot, de úgy tűnik, ide olyan emberek írnak, akik olyan védônôkkel találkoztak, akik, ahogy te fogalmaztál: nem állnak munkájuk magaslatán.
nekem szerencsére nem jutott ilyen védônô, csak egy fiatal lány, akirôl mindig úgy éreztem, megpihenni tér be menetrendszerűen hozzám, és akitôl semmi érdemleges információt nem kaptam az elmúlt öt év alatt. ez is nonszensz szerintem, hogy olyanvalaki ad tanácsot, aki maga nem szült még! mielôtt nekiállnál példálózni, közlöm, hogy a férfi nemű nôgyógyászokról ugyanez a véleményem.
hogy a lényegre térjek: engem az zavart, miért nem teszi lehetôvé a szociális háló rendszere, hogy inkább azokra összpontosítsatok a munkátok során, akikkel gond van, és ne vesztegessétek idôtöket olyanokra, akiket nem kell kioktatni arra, hogyan kell kezet mosni. olyan ez, mintha akkor, amikor eldöntöm, szülök egy gyereket, arra köteleznének, hogy ismét üljek be pl. az általános iskola nyolcadik osztályába. azért az elég egyértelműen látszik az elsô látogatás alkalmával, hogy egy konszolidált körülmények között élô, harmadgenerációs értelmiségi végig tudja-e csinálni az amúgy igencsak lyukas szociális háló támogatása nélkül azt a kilenc hónapot.
a magyar szülészek többsége úgyis túllihegi a problémákat, túlzottan elôvigyázatos, minek akkor ez a plusz szűrô minden esetben? (ismétlem, nem a gondozásra szoruló esetekrôl beszélek.) magyarán: miért nem bízzák rátok, hogy eldönthessétek, kivel kell és kivel nem kell foglalkozni?
én nem az én álláspontotmat érzem lekezelônek, hanem éppenséggel azt, amit te képviselsz (kényszerbôl?): miért nem föltételezitek egy nem okvetlenül fölsôfokú végzettséggel rendelkezô, de írástudó, értelmes, fölnôtt emberrôl, hogy hozzátok fordul majd, vagy megkeresi a számára leginkább tetszô fórumot/intézményt/akármit, ha segítségre lesz szüksége?
az egész európában példaértékűnek nevezett oltási rendszerünkrôl annyit, hogy nagy-britanniában pl. évek óta nem adják be egyszerre a DiPerTe-koktélt a kiszámíthatatlan mellékhatások miatt...
Megtudtam, hogy a védőnőnek a terhesség alatt 4 alkalommal kell látnia a kismamát. De a szülészorvos igazolása így is kell a tb-nek, hogy kiadja a gyedet.
Kiderült, hogy az új védőnőnk, akit csak a 8 héten láttam,(most a 21.et taposom) tudta, hogy veszélyeztetett vagyok, és kórházban voltam, mégsem emelte fel a telefont, pedig enélkül is jönnie kellett volna. A régi védőnénink mondta neki, akivel egy helyen dolgoznak a mai napig... Na szóval erre a nőre se bíznám az ellenségemet se. Már meg is halhattam volna felőle.
Bocsi a dühöngésért, de nagyon felbosszantott az eset.
Agallis
Védőnőként lassan meg leszek kövezve. Vissza sem megyek dolgozni, pedig eddig hittem abban, amit csinálok. Én gyakorló anyukaként is vártam a védőnőt, pedig sok ismeretanyagom volt e témában, mégis sokszor elbizonytalanodtam, féltem. Nem kioktatást kaptam, nem éreztem azt, hogy ellenőriznek, és nem tőlem akarják megvédeni a gyermekemet. Ha egy védőnő látogatása (és nem ellenőrzése) után megnyugvást érez az ember, akkor elérte célját, ha bűntudatot ébreszt, a hibáinkat lesi és keresi, kibeszéli a szomszéd anyukát, akkor nem áll munkája magaslatán.
A védőnői rendszer eljut az ország összes terheséhez, kismamájához és gyermekéhez, körzetekhez kötött,emiatt nem lehet védőnőt választani. Minden védőnőnek ismernie kell a területén lakó gyermekeket, és a veszélyeztetetteket időben felismerni. Biztosan kevesen tudjátok, de az egész oltási rendszer, ami Európában is példaértékű, a védőnő munkájának szerves része, az egész oltás megszervezése az ő feladata, az orvos csak a beadásért vállal felelősséget. Átláthatatlan lenne a rendszer, ha a védőnőválasztást is lehetővé tennék, nem lehetne pontosan nyomon követni a gyerekeket. Nyomozó munkát én is sokszor végeztem már.
Mint minden munkában itt is vannak előírások, a látogatásokat illetően is. Érdekes ellentmondás, hogy szidjuk a védőnőt, minek jön, ne jöjjön, de aztán feháborodunk, hogy a dolgát nem végzi, nálunk csak kétszer volt.
Én faluban dolgoztam,ahol nincs gyermekorvos, háziorvos látta el a gyerekeket is, így ha probléma volt, engem hívtak. Bármikor elérhettek, megpróbáltam barátként közeledni.AZRA válaszára pedig annyit,hogy jártam felsőfokú végzettségű anyukákhoz is, és tisztelet a kivételnek, náluk lehet leginkább érezni egyfajta lekezelést,elutasítást.
Szóval sokrétű a feladat, minden családnál más és más: kezdve a beszélgetéstől a könyörgésig, hogy 30 hetesen már igazán meg kellene nézni a magzatot, segíteni feldolgozni a csecsemőhalált, kiemelni a gyereket a családból, vagy csak egyszerűen gyönyörködni az egészséges gyerekek fejlődésében, meghallgatva az anyukát foglalkoztató dolgokat, az óvodában, iskolában hallás-, látás stb vizsgálatot végezni,órákat tartani.
Ne szóljátok le a munkámat. Ha pedig nem kell a védőnő, írjatok alá egy papírt a következő felirattal: Nincs szükségem a védőnő látogatására.
"...a problemas csaladoknak egyeb csaladok kozvetlen segitseget adhatnak pl befogadva a gyereket amig az akut helyzet meg nem oldodik..."
Amiről szólsz, azt nálunk helyettes szülőnek hívják, egy-két éve próbálják szervezni, de valahogy nem sok jelentkező van. Pedig tényleg szükség lenne rá.
Felvetettem én is itthon, de abban maradtunk a párommal, hogy ez most lakás-és munkakörülményeinket, pörgő életritmusunkat tekintve elképzelhetetlen.
M.