Mivel múltkor is kaptam választ, most is bátorkodom néhány kérdést feltenni.
Az autó egy 2004-es BCA motorkódú 1-es Octavia.
1. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy normál fékezéskor is kattog az ABS (feltételezem, hogy az kattog). Már a legkisebb fékezésnél is. A fékerőben, pedállenyomásban nincs változás, csak a kattogás, és hibajelzés sincs. Tapasztaltatok már ilyet? Mi lehet a hiba?
2. Néha azt veszem észre, hogy a központ zár bezárása után bizonyos idővel a vezetőoldai ajtó visszanyit. Ezt állítólag okozhatja a zárban lévő mikrokapcsoló is, ami gyakorlatilag típusbetegség, mint ahogy azt is, hogy nem jelez vissza a műszerfalon a nyitásjelző, illetve a belső lámpa sem kapcsol be. A kérdésem, hogy cseréltetek már ilyen mikrokapcsolót? Ha igen, tudnátok ajánlani egy típust, fogalmazót? Mekkora munka ez?
Valamivel több, mint fél éve van egy 1.8 TSI Octaviám, 2010-es, a facelift utáni változat. Imádom, nagyon megy, viszonylag jól fogyaszt, de... rettenetesen zabálja az olajat. Teljesen laikus vagyok, de annyit azért meg tudok állapítani, hogy hiába 1 lit/1000 km a gyári tűréshatár, ez azért meglehetősen sok. Először Total Quartz Ineo Longlife 5W-30-assal lett utántöltögetve, majd az esedékes olajcserekor is ilyen ment bele.
Mentem vele kb. 1200 km-t, amikor ismét felgyulladt az olajszintjelző. Visszavittem a (márka)szervízbe, hogy ugyan nézzenek már rá, hogy mi lehet vele, mert amennyire meg tudtam ítélni hibás működést nem tapasztalok, de az olaj mégis fogy belőle. Azt kell, hogy mondjam, tanácstalanok voltak, de meggyőztek arról, hogy cseréljünk ki egy a kartergáz lecsapatót (szűrőt?). Nemrég járt benn náluk szintén egy 1.8-as TSI motor (az Suberb volt) hasonló problémával (is) és annál elszakadt a cuccban a membrán, s a csere után megszűnt az túlzott olajfogyasztás. Az enyémben mind kiderült nem volt szakadt, de nagyon laza volt. Megnyugodtam, hogy mostmár rendben lesz a verda.
Sajnos újabb 1200 km után megint megkaptam a fránya visszajelzést. Ezúttal Liqui Moly Top Tec 4200-as ment bele, kb. 7-8 dl utántöltéssel kerültem a nívójelző közepére. Jobb olaj, hátha jobban jár vele és nem eszi annyira. Hát, de. Egy hosszabb útról hazafelé, a közbeiktatott pihenő utáni induláskor gyújtásra megint felvillant, de ezúttal mindössze 842 km-t tettem meg a legutolsó feltöltés óta.
Nem gyilkolom a gépet, de az igaz, hogy átlagban az 1000 km-ből legalább 550 az városi közlekedés. Nem taposom a belét, ha hideg. Ha meghajtottam egy kicsit, akkor hagyom hűlni/pihenni pár percet, mielőtt leállítanám. Olajfolt nincs a garázsban, nem úgy tűnik elégeti.
Találkoztatok hasonló gonddal? Van értelme hozzányúlni, bontani? Inkább töltögessem utána az olajat, azzal jobban járok? Hosszútávon leamortizálom vele? Hallottam félfüllel olyan tippet, hogy érdemes lenne "vezetett hibakeresést" végezni nála, hogy kiderüljön a hiba oka. Tartok tőle, hogy ha turbóban van a gond, vagy a motor belsejében, az nagyon zsebbenyúlós lenne.
Minden ötletet, tanácsot szívesen fogadok! Előre is köszi a segítséget!
Ha rendesen szervizeltetve volt az autó, akkor elég sokat bír ez a motor. Meg kell nézni, ki kell próbálni, elvinni átvizsgálásra, ha nem értesz hozzá.
Ezzel a motorizáltsággal el lehet járni 7-8 l/100 vegyesben, de hajtósan, vagy sok városi tötymörgéssel 10-et is tud enni.
Mert abban nem volt dpf. DPF esetén nem jöhet korom, hiszen pont az a lényege, hogy megszűrje. Persze, ha kiherélték, akkor nem csoda, csak akkor meg nem kaphatna jó besorolást környezetvédelmi átvizsgálásra.
Azt a motort nem erdemes letalpalni. Eleg a felgaz amivel felporgeted 2200-rol 3000-ig, leadja a nyomatekat es fel kell kapcsolni, majd megint felgaz. Ha kap egy okos csippet, azzal megnovelik a nyomatekat es levagjak a kellemetlen nyomatekcsucsat a gyari beallitasnak es sokkal vezethetobb lesz az auto.
Én heti egy padlót nyomok, hogy kijöjjön a korom.Hiszen amerre én járok (Bp XIV.-XVI.ker)ott szinte mindenhol csak 30 -al lehet menni ha 50 -el mehetek már jó.És van úgy,hogy 1 km -en belül két traffipax is van.Szerencsések vagytok, hogy nálatok máshogy van.Ezért most az új autónál nem is érdekelt ,hogy milyen erős.
Autó vásárlás előtt állok és tanácsra lenne szükségem. Mennyire éri meg 200 ezret futott O2-est venni. Mennyit bír az 1.6-os motor km-ben? Mik a buktatók, van valami amit nagyon drága cserélni? Érdemesebb venni O1et ugyanezzel a motorral de kevesebb km-el?
Padlógáz? Ritkán, nem vagyok egy "megmutatom ki a jobb" típusú, betonrengető, gyorsulgató sofőr. O1-em könnyű lábbal 7,5-8 litert eszik, hajtva 9,5-10 litert, nálam 8,5 liter az átlag.
Nekem is ilyen volt 2010 O2 FL kombinál, sőt a lámpába
befolyt a mosófolyadék és szét is repedt az ablakmosó mellett.
Mindezt kb 1,5 éves autónál vettem észre. Amikor nézegettem
a hasonló korú kombikat (Max 3 éves lehetett a legöregebb is.) minden másodiknak tepedt volt a féklámpája. Párat lefotóztam és megmutattam a szervíznek így garanciában cserélték. Szerintem O2 FL kombinál ez konstrukciós hiba. A kicserélt lámpa azóta nem folyik.
Fel van gyorsulva a világ, nincs idő rendesen tesztelni az új dolgokat + egyre bonyolultabb lesz minden...
(4. alkalommal voltam a szervizben a kikapcsolgató tempomattal, egyelőre annyi fejlemény van, hogy kifaggatták a DSG-t, és elküldék elemzésre az adatokat a Skodának. És van 3 ilyen céges kocsink. Beszoptam, én kezdtem feszegetni a témát. :D)
Nem olyan régen kezdtem dolgozni az autóiparban. Meglepő volt hallani (bár lehet másnak egyértelmű) hogy egy újjonan kijövő/ fejlesztett modellt az első egy-két évben NEM szabad még megvenni, mert rengeteg olyan dolog jön/ jöhet elő, amit a fejlesztés során nem volt idő, pénz, stb tesztelni.
Gondolom ez egy ilyen lehetett.
Ezzel senkinek nem akarom elvenni a kedvét új autó vásárlástól, főleg azét nem aki cégesként használja.. :-)
Inkabb ketevente kene elmenni klimashoz, egy rendszermosasra. Ilyen esetben a klima kap friss olajat is. Nemtom mitol tud megszorulni a kompresszor, az biztos, hogy a friss olaj jot tesz a mechanikai resznek. A dugattyuk csak par milit mozognak. Az esetek 80% kanal a szelep a ludas.
Tudsz esetleg, hogy az LZG-228-as octavia combi 1.2 tsi-nek milyen gazdája volt? Ugyan abban a kereskedésben vant, mint ahova a te volt céges rs-ed került. Csak pár számmal különbözik a rendszáma a te volt kocsidétól ezért gondoltam, hogy hátha ugyanott volt ahol te dolgozol és esetleg ismered is. (Aztán lehet, hogy csak a flottakezelő azonos ahonnan odakerült ez a kocsi és nem is ugyanannál a cégnél futott, ahol te dolgozol.)
Van, de nem olyan amilyenre te gondolsz. Egy megkerülő szelep van a kompresszoron ami kikapcsolt állapotban nem engedi körbe áramlani a hűtőközeget. Gyakorlatilag ilyenkor csak a kompresszoron belül van áramlás. Több tipikus hiba is elő szokott fordulni, de a legjellemzőbbek a hűtőközeg elszivárgása, pláne ha a betétes szárító van még a kondenzátoron. (Ezt onnan lehet megismerni, hogy a kondenzátor bal oldalán van egy viszonylag nagy, belső hatszögletes kulcsnyílású műanyag dugó. Ott szokott ereszteni!)
Azon kívül elő szokott még fordulni a kompresszor pillanatnyi megszorulása miatt elnyíródott szíjtárcsa. Ilyenkor ha jobban megfigyeled a kompresszor tárcsáját akkor a közepe nem forog.
Általában 4-5 évente nem árt újra töltetni a klímákat, illetve, ha ennyi időnként kell újratöltetni, az nem nagy tragédia. Vidd el egy klímáshoz aki 1-2 perc alatt megmondja, hogy mi a baja.
Tudom, mert telóban mondta a szerelőm, de nem sikerült megtalálnom a könyvben ezt...:) Mondjuk a könyve sem pont ehhez a típushoz passzol, de sebaj...:) Majd hétfőn megcsavargatja azt a bizbaszt, aztán eltűnik...:) De legalább tudom, hogy mi az az óra már...Köszi! :)
Passz, én 10 ezrenként cseréltetem privát szervizben...:) Utolsó viszont korábban lett cserélve, mert hosszabb távra külföldre jöttem, így elképzelhető, hogy az utolsó előtti utánit jelzi. De vasárnap már megyek haza, szóval "kiütésre" kerül.
O1 1.8 150 lóerős kombimat szeretném chippelni. Segítségeteket kérném, hogy jó választás e, vagy csak a fogyasztás végett ne tegyem?
Valóban kevesebbet fog enni? Ha igen mennyivel?
Milyen erős lesz,és mennyivel rövidíti meg az élettartamát, ha befolyással van rá?
Mely alkatrészekre eshetnek áldozatául a nagyobb lóerőnek, esetleg gyakrabban fog tőle kopni vmi, vagy jobban oda kell figyelni vmire? Egyáltalán mennyibe kerülne?
Felvillan gyújtásadáskor a kis szervízkulcs-ikon, mellette 1000 km-t ír. Ez valószínűleg az olajcsere lesz, DE indítás után felvillan alatta egy kis óra ikon is, mellette 20-as szám. Ez üzemórát számol? Mert km nem lehet, kb 20-at mentem vele, maradt ugyanannyin. Mellékelek két képet:
Decembertol szeretnek uj autot venni O2 ,2 literes kombit crtdi faceliftes vagy RS-is lehet 2010 -es evjarattol maximum 140 ezer km ig mert ezt az autot nagyon hosszu tavra tervezem!
Az enyemet kb ilyen idopontban szeretnem eladni 2007 10.17 -ei 1.9 pdtdi metalszurke most 238 ezer km van benne addig lesz benne 260 ezer km mire eladasra kerul!
Kettostomegulendkerek mar cserelve lett 270 ezer km -nel lengescsillapitok elol 1 honapja lettek cserelve gyarira maximum 15 ezrenkent olajcsere mindig meg volt de fel eve 12 ezrenkent cserelem ,szervizkonyvben vezetve minden!
Vezerlest 5 ezer km mulva fogok cserelni ugy hogy az autohoz nem kell majd nyulni mire eladasra kerul jo darabig!Csak szinte autopalyan lett hasznalva 80% ban!
Borkormany Navit utolag vettem bele gyari az egyezes szerint bent is hagyhatom ,lampa moso vetitolencses fenyszoro xenon,borkormany ,ulesfuttes,nagyon szep allapotban van !Eladasra az eredeti 15 os vasfelnikkel adom amit csak 1 honapig hasznaltam uj teligumikkal amikkel adtak maximum 2 ezer km van a gumikban!
Az autot skoda markakereskedeben vettem abszolut leinformalhato valos km -el!
Sziasztok 2 es octavia 1.9 TDI ugyerzem nem huzz ugy mint eddig es gondoltam nem e a Turbo piszkos es ugy dontottem ki kellene punolnom!Mit ajanlotok spryt vagy uzemanyagba adalekanyagot?
O1 ablakemelő szerkezet műanyag csúszkájához (hátsó, elektromos) mintha lehetett volna korábban külön cseredarabot szerezni, ráadásul fémet. Sikerült-e valamelyikőtöknek már ez a csoda? Próbáltam visszakeresni, de nem találok rá. Vagy ha már nyomkodtam párszor utána a gombot, akkor úgyis összetekerte annyira a drótot, hogyaz egész rendszert kell cserélni? Mert ezzel bíztattak eddig alkatrészesek. Köszi!
Köszönöm szépen a sok választ. Utánanézek a felsoroltaknak. Amúgy hibakódot egyáltalán nem ír be. És a légtömegmérőt is kizártuk, mert szétszedtem, belepróbáltam egy újat, és semmi nem változott.
A fejleményekről majd mindenképpen írok, addig is ha van valami tipp még, azt szívesen fogadom.
Ha jól emlékszem, az 1.4-es váltója az első 3 fokozatban rövidebb, 4-től ugyan az.
Csak az 1-es Octavia van meg pontosan, de mivel ugyanazok a motorok, nagy varázslás nem lesz az áttételekkel sem.
O1-nél az 1.4 16V és az 1.6 AEE 1-3 fokozata ugyanaz, 4-5-ben az 1.4 rövidebb (tengelyáttátel megegyezik). A 101 lovas 1.6-osoknál az 1-2 szintén ugyanez, a 3-4-5 mindkettőnél rövidebb, viszont a tengelyáttétel hosszabb.
Lehet még valamelyik vákumcső ami falsot szív a szívósoron 2 is van picik oldalt, vagy nálam a kipuffogónál a flexicsőnél kapott oxigént és probált dúsitani az ECU ezért hullámzott az alapjárat. Nézd meg hidegen az Y csőnél a harmonika rész, hogy kifúj-e ha jár a motor. A hibaolvasó OBD milyen hibát ad ki?
Sziasztok! Egy nagyon bosszantó, és nagyon régóta fennálló problémára kérnék tanácsot. Van egy újkora óta nálam lévő skoda octaviam. 2003-as BFQ motorkódú. 102Le-s. A problémám a következő lenne: Jó két éve kezdett el ingadozni az alapjárat. Ez annyit tesz, hogy külső hőmérséklettől teljesen függetlenül néha a normális 800körül forog a motor, néha viszont 1500körül ugrál a fordulatszám alapjáraton. Tapasztalataim szerint, ha a motort megpróbálom befullasztani amikor 1500on van a fordulat, akkor szó nélkül visszaáll az alap értékre, valamint akkor is ha felpörgetem a motort 4000 fölé, és leveszem a lábam a gázról. Ha csak szépen normálisan megyek vele, és üresbe teszem egy pirosnál, akkor a fordulatszám elkezd leesni, 2000-nél lelassul és ki tudja mitől vagy megáll 1500-on, vagy nagyon lassan vissza kúszik 800-ra. Szerelőnél voltam, és teljesen tanácstalan ő is. Az elmúlt 2 évben az autó szinte fel lett újítva, azonban a probléma nem szűnt meg. Cserélve volt: Folytószelep, EGR szelep, lambdaszonda, katalizátor, trafó, kábelkorbács, önindító, kipufogó, valamint a computer teljesen újra is lett programozva. Kompresszió is rendben van. Valakinek bármi ötlete ezzel kapcsolatban? Köszönöm: Szabi
Természetesen külön akkuja van és talán a szirénával van egybeépítve Ha jól tudom akkor fel is lehet újítani, nem kell újat venni horror összegekért, de ezt igazából egy szakember tudná megmondani, Pl.: drMinit
Van egy 4 éves O2 FL 1.4 TSI, ami hidegen egyre nehezebben indul. Indítózás után pár pöfentés után leáll, egyszerűen nem kapja el a fordulatot. 4-5 indítás kell mire elindul... Szakszervizbe voltam vele, de nem tudnak erre mondani semmit, hibakód nincsen stb, de egyre bosszantóbb mikor fog otthagyni vmikor. Indulás után ha leállítom, akkor már egyből indul a fene sem érti.
Ami még érdekes, hogy hátramenetbe állítottam le, akkor csinálta főként másnap hidegen, most meg már szinte mind1. Olajcsere mindig időben, vezérműlánc csere most volt, szóval karban van tartva...
Ez a fütyülés természetes dolog, pláne hideg motornál, de nem a szelep hanem a turbó produkálja... én már kb 250 ezer km-rel ez előtt hallottam először az enyémben és azóta is köszöni szépen, jól van! Megy is és az olajat sem eszi. Azért, ha idegesít a dolog akkor hallgattasd meg egy megbízható szerelővel, olyannal akinek van munkája és nincs rászorulva egy potya turbócserére...
Nézd meg hogy nem-e a beltér riaszt be (én úgy jártam többször is, hogy az eldőlő deréktámaszra izgult be a cucc) ezt két módon is deaktiválhatod. Az egyik, hogy a "B" oszlopon, a vezető oldalán van egy kapcsoló amit ha megnyomsz akkor a beltér védelem nem lesz aktív. A másik, hogy amikor bezárod akkor pár másodpercig sűrűn villog a készenléti LED az ajtóban, ez idő alatt még egyszer nyomd meg a zárás gombot és akkor is deaktiválódik a beltérvédelem. Az is lehet, hogy az akkuja haldoklik a riasztónak, állítólag 4-6 év az élettartama, ki kellene olvasni a hibatárolót...
egy hónapja vásároltam egy 1.9 PD TDI BXE-s masinát és a gyári riasztó időnként magától megszólal. Nem lehet megmondani, hogy mi okozza, van hogy senki nincs a közelében és riaszt.
Ki tudom kapcsolani valahogy a riasztót?
Esetleg valakinél volt ilyen probléma? Mi lehet a megoldás?
Szomszédok esténként nem szoktak tapsolni ha rákezd a riasztásra.
Ha a középső tárcsát forgatod akkor az ECON nem fog kigyulladni soha... Az csak a klímát kapcsolja be a, vagy ki, illetve a lehetőségét. Ha az ECON világít akkor csak a kintről beengedett levegő hőmérsékletével tud hűteni és a motorhővel fűteni, ha bekapcsolod, akkor meg használja a klímát is a hűtésre és a kiegészítő fűtést is (már ha van) a fűtésre.
Én nem szoktam bántani, csak ilyenkor tavasszal kapcsolgatom, hogy ha a kinti hőmérséklet megengedi és az utastér már nem forró akkor ne menjen feleslegesen. Egyébként nyáron csak AUTO, télen meg AUTO + ECON. Nyáron van még az a trükköm, hogy 4-es fokozatra vissza veszem a ventit amikor elindulok és így nincs orkán, de azért hűt is rendesen és amikor az automatika szintén 4-esen járatná a ventit akkor úgy is átáll AUTO-ra magától. és idővel tovább csökken. Egyébként a klíma tisztításról már kijelenthető hogy be vállt!!! Azóta sincs semmi szaga a klímámnak, sem a domestos, sem a pocsolya szag nem jött elő ezzel annyira meg vagyok elégedve, hogy lehetségesnek tartom azt is, hogy idén a tavalyi pollen szűrővel használom amit most jól kiporoltam és körbe tömítettem, hogy mellette ne jusson por és kosz a hőcserélőbe.
(off: szerintem tőled jönnek román nyelvű Linked.in SPAM üzeneteim, tennél róla, hogy ez megszűnjön?)
Köszi, ma hazafelé rájöttem, miért fázik az alkarom az O3 ajtó könyöklőn.
A középső fúvókák közül a bal oldalit kellett állítani. Balra és felfelé állt, most már középre és felfelé. Nem gondoltam, hogy onnan középről odafújja az ajtó könyöklőre a levegőt...
az O2-es duplazonassal azt csinalom, hogy beteszem 15 percre auto-ba, aztan amikor megnyugszik a ventillator-es pl. harom led eg, akkor a kozepso tarcsat elforgatom egyet ccw. Erre az auto led kialszik, de az Eco nem gyul ki. A kozepso tarcsanal tehat ket led eg. Persze csak hosszu uton.
Hello Fiuk....Ma kovetkezore lettem figyelmes 100km tavon nem megy ugy az auto mint eddig es megnott egy kicsit a fogyasztas ferehuztam es lecsekoltam a fekeket es nagyon forro volt mindt a 4 tarcsa es nem fekeztem akkorat,hogy annyira kiforosodot volna:(
Köszi, de én is itt kerestem, de nem ott volt... Közben megtaláltam! A pillangószelep alatt volt. Abszolút nem volt látható helyen. Le kellet szerelni hozzá (Egy jó barát tippje volt) Amikor kiszereltem, láttam, hogy megrepedt a ház és valószínű, hogy ez okozta a hibaüzenetet. Holnapra meg is lett rendelve a gyári alkatrész és be is szerelem. Természetesen a kábeleket, ha tt vagyok,akkor megméregetem!:)
A minap a 2006-os Octavia Tour-om (BFQ motoros , benzin) kidobott egy hibát:
P0342=Vezérműtengely helyzet-jeladó jel kicsi
A problémám, csak annyi, hogy nem találom ezt az alkatrészt, hogy kimérjem, de még a másik probléma, hogy rajzon se találom. Előfordulhat, hogy valami más okozza a hibát miközben nincs is ilyen alkatrész a kocsiban?
Nem az octávia hétvégéje volt most. Eljátszottam a "nyitott ablakkal ajtóbecsukást": 4 program betervezve, Pesten és vidéken is, beteszem a gyereket, rácsukom az ajtót, az üveg meg lent marad. O1 tipikus jelenség, mindenki ismeri.
Ez nem az a hely ahol az octáviával a padlót szoktuk felmosni, és én sem adnám el a kocsit, de mégis..
milyen már hogy munka van és akkor.. bedöglik. Így.
Aztán megszereltük, kis segítséggel nem tartott sokáig. Tanulság megvolt, ki lesz cserélve a többi hibaforrás is, oszt ennyi.
Na, csak azért írtam, hogy legközelebb hivatkozhassanak az OFF-tulajok, hogy "itt mindig csak a baj van ezekkel" ;-) :D :D
Köszönöm a válaszokat! Nyáron cseréltettem a szíjat amúgy. Lehet, hogy a héten jár a kocsi műhelyben más miatt és akkor addig nem kontárkodom, de gyanús volt, hogy ez egy rutin gyakorlat és ezt akartam lecsekkolni.
Hát én biztos ami biztos alapon cserélek minden szűrőt 10 ezrenként. A gázolajat minden 3. olajcserénél szokás 30e km enként. De Most az az 5000Ft a szűrért nem dob padlóra, így mindig olajcserénél cserélem. De a kérdésem másra vonatkozott. :)
Immo témában kérnék segítséget. Egyenlőre tájékozódni szeretnék. Ha kivitelezhető amire "szükségem van", igénybe is venném az illető szolgáltatását (természetesen nem ingyen kívánom). Kit ajánlanátok?
Én csak azt konstatáltam szomorúan, hogy az O1 fúvókái sokkal nagyobb szögben állíthatóak, mint az O3-é. De mivel nem klímáztam vele, nem tapasztaltam a könyökhűtést.
De klímázásnál különben is leginkább csak az ablakra illik fújni, ha minden mást lezársz, akkor is zavaró?
Ma, ahogy már ment a klíma a meleg miatt, felfedeztem, hogy szépen fújja a hideget a bal karomra, amikor az ajtó könyöklőn van a karom.
Nyáron ebből könnyen gyulladás lesz...próbáltam a fúvókákon állítani, de csak odafújta...a szélső fúvóka alapból fel és balra (az üveg felé) van irányítva, ezen próbáltam variálni.
Uh, ez érdekes, egyik munkatársamnak is 2x kukorékolt már valamelyik oldali tompítottra, persze világít közben a xenon...
Hm, a profil választás...direkt 2 hétig ezzel az öszvér configgal jártam (egyedi profil, de a Normal-hoz képest csak az engine volt "sport"-on, és "kézzel" visszaraktam D-be).
Pár napja visszaraktam Normal-ba a profilt, és szerintem minden ugyanaz. Volt egy érzésem, mintha a pedál érzékenyebb lett volna, de szerintem nem.
Úgyhogy arra tippelek, hogy az "engine" a profilban csak a váltóra vonatkozik.
160 fölött nem próbáltam tempomatot kapcsolni :D, igazából 150 fölött csak 2x próbáltam eddig az autót.
Nekünk egyébként végre megírják a hibajelentést a Skodádak a tempomatokról. Ott volt tesztelésre az autóm, és végre elhiszik, hogy rossz. Pályán próbálták, és hál' istennek előjött többször is. Egyébként a menüben kikapcsolt ESC-vel is megcsinálta a hibát, próbáltam. Én olyat olvastam, hogy lehet akár légtömegmérő, üzemanyag szivattyú is a hiba oka. Majd meglátjuk, lehet hogy kapunk egy új szoftvert, és jó lesz.
Minden nyarigumi cserenel bemegyek egy cash-and-carrybe es leakasztok a polcrol ket 61 cm hosszu ablaktorlo lapatot (a legolcsobbat). A mai ketto pl. ossz 8 lej volt, ami 1,75 euro. Osszetorom oket es kiveszem beloluk a gumit, de azt epen. Aztan lekapom a ket muanyag veget az ablaktorloknek kihuzom a gumit, bele az ujat es egy eveig nincs vele baj. A jobb oldalihoz rovidebb kell, azt levagom. Az egesz 5 perc.
Olvastam Nohab kollégával folytatott beszélgetéseteket.
ECO:Nekem kimondottan tetszik autópályán és használom is szinte minden alkalommal.Úgy tudnám megfogalmazni,hogy pont olyan mint amikor spórolósan mész egy kézi váltós dízellel,vagy is nem vált vissza olyan hamar,hanem megoldja nyomatékból.Meg is érkeztünk egy fontos részhez!Neked és nekem is 2,0 crtdi van,ami kimondottan jó erre,de nem tudom,hog egy benzines turbónál is tud-e ilyen jó lenni ez az üzemmód.Ezzel nem azt mondom,hogy jobb a dízel,mielőtt bárki ezt gondolná,hanem azt,hogy ebben a funkcióban jól és takarékosan kihasználható a dízel előnye.Amennyiben hirtelen kell gyorsítani,úgy egy mozdulat átrakni s-be.PL pályán ha lelassítok 120-ra nem kapcsol vissza és bömbölteti a motort,hanem szépen marad 6.-ban és úgy gyorsít.
Másrészt:a feleségem tegnap elvitte az autómat először (2 heti vita után::D) és elfelejtettem ,hogy ECo-ban hagytam.Hazajöt és azt mondta,hogy nagyon jó,de kicsit lomha és hogy az előző mennyivel jobban ment:)akkor ugrott be a dolog,pedig városban ,főleg ha Pesten vagyok nem szoktam benne hagyni mivel lassabban reagál .
Ez az én személyes tapasztalatom ami pont olyan szubjektív mint az üléspozíció:)
_Szerintem_ egy motorvezérlőt nem bíznak a külső hőmérséklet érzékelőre!
Olyanra, ami a napon megmelegszik, autómosás után meg több fokkal kevesebbet mutat, mert a lökhárító mögé van szerelve.
Ja, rengeteg autóba be sem építették! Amelyikben nincs fed.comp.
Van viszont pl. szívósori levegő hőmérséklet érzékelő még az 1.6 8V-ben is, na annak az értékeire inkább hagyatkozhat, hiszen azt a levegőt kell megfelelő mennyiségű benzinnel dúsítani.
Bocs,hogy csak most írok,külföldön voltam.A koléganő tempomatja rendben van visazont mindkettőnknek volt már egy hibaüzenete a jobboldali tompított izzóról ,pedig semmi baja!
Te tudod egyébként hogy pontoisan miket módosít ha a profilt S-be teszed?Egyébként ilyenkor is át tudod tenni a váltót tartósan d-be,nem csak egyedinél.
Neked sem enged 160 fölött tempomatot kapcsolni?:)
A múltkor írtanm neked vissza az angol oldallal kapcsolatban és ha jól emlékszem ott felvetik valamelyik esp szenzor hibáját,mivel ha az esp beavatkozik akkor a tempomat automatikusan kikapcsol(és még ki tudja milyen esetekben).Érdemes megnézni ezt is...
Lassan 5000 van benne,úgyhogy közeledik a chiptuning:)
Egyszer, amikor KoBe udvarán állt az octáviám járó motorral, akkor a mester odafülelt, hogy mit nyiszog valami a szíjaknál? Odafújt egy sprével és megszűnt.
Nem tudjátok, hogy milyen sprével ér "odafújni" a - gondolom - bordásszíjhoz? Most baromira elkezdett nyiszogni. Lehet, hogy nem is elég neki egy kis varázslat, de ha attól elhallgatna, akkor tudnám, hogy még nincs vée a világnak. Köszi!
A fúvókákhoz csak akkor férsz hozzá, ha teljesen kiveszed azt a két darabból álló műanyag elemet, ami a szélvédő aljához van illesztve. Óvatosan kell kipattintgatni a két végét is, mert azok a kis karmok amikkel a karosszériához kapaszkodik eléggé sérülékenyek. De hogy idáig eljuss, le kell szerelni a két ablaktörlő kart. Ez sem egyszerű, mert a tengelyről kézzel nem tudod leszedni, lehúzó kell hozzá. Láttam amikor az enyémet csinálták a szervizben, rohadtul rá volt gyógyulva. És akkor még ott vannak a csövek, a fúvókák fűtésének a vezetékei, ha vannak. A két műanyag elemet visszatenni sem egyszerű úgy, hogy rendesen feszüljön a két csúcsa a kasztnihoz, különben zörögni fog.
Majd szólok a munkatársamnak, aki a Superb-nél szenved a tetőablak nyöszörgésével, hátha neki is bejön.
Én az első ablakmosó fúvókákat tuningolnám meg szívesen, vagy ki kéne cserélni másmilyenre.
Valami olyasmi kéne, ami nem porlaszt ennyire, mert szerintem az a baj, hogy ezt a finom permetet a motorháztetőről leszakadó turbulencia lenyomja alulra, ahogy a videómon is látszik. Elég mélyen vannak azok a fúvókák.
Valami olyasmi kéne, ami a Golf V-ön volt: az csak 2 vízsugarat nyomott V alakban.
Próbáltam óvatosan kivarázsolni az egyik fúvókát, hogy közelebbről megnézzem, de feladtam.
Szélzaj...nem kéne, hogy legyen, előfordul ott valami gyári probléma a szélvédő alján a műanyag elemmel, úgy olvastam.
Nálam fordult elő az, hogy kb. 100 km/h felett elkezdett ciripelni a szélvédő bal alsó sarkán ez a műanyag elem és 160-nál már szépen dörömbölt. Aztán a szervízben kiderült hogy a bal oldali ablakmosó fúvókához menő kis gégecső egy helyen olyan szerencsétlenül ér ehhez az elemhez, (ami érdekes, hiszen az ablakmosó fúvókákhoz menő csövek erre vannak felfogatva), hogy nagyobb sebességnél megszólal. Megigazították és 2-3 napig jó is volt, de aztán megint elkezdett zörögni. Igaz máshogyan, inkább kopogott mint ciripelt. Úgyhogy a szerviz kicserélte mindkét oldali műanyag elemet, és azóta ez a zaj megszűnt.
Viszont szinte 0 km-től volt egy másik, nagyon idegesítő és állandó zaj-zörgés, amivel nem lehetett mit kezdeni. Alacsony sebességnél, (0-80 km/h), jelentkezett és olyan alattomos volt, hogy csak a vezetőülésből lehetett hallani, (kipróbáltam a feleségem segítségével), de az irányát és a jellegét nem igazán tudtam behatárolni.
Kb. olyan volt, mintha egy kis fémdarabot fellógattak volna egy cérnaszálra és viccből belerejtették volna valamelyik ajtóba, hogy ott aztán "szélhárfaként" lássa el a feladatát. Kb. 6,5 ekm után jött a megoldás, egy hatalmas eső képében. Ugyanis az eső után síri csend lett az autóban, megszűnt a zaj. Ekkor már gondoltam, hogy valamelyik "nyílászáró" szórakozik velem és mivel az esőt direktben a tetőablak kapta, ott kezdtem keresgélni, amikor újra zörgött. Az O3 tetőablaka már az új, mostanság divatos design szerint lett kialakítva. Az üvegfelület hátsó részén van egy gumi, vagy gumiszerű műanyag tömítés, ami a karosszériával érintkezik, amikor be van csukva.
Az érintkezés vonalában, bárhol benyomtam egy kicsit a tetőablak üvegét, erős nyikorgó hang hallatszott. Na ezt a zajt "alakította" át a kasztni fémes zörgéssé és vezette el úgy, hogy csak azt boldogítsa, aki az autót vezeti. Egy nedves mikroszálas kendővel letakarítottam az érintkezési felületeket, majd fogtam egy tiszta pamutkendőt, amit átitattam WD-40-el és enyhén áttöröltem vele a tömítést. Azóta megszűnt a zaj. Nem tudom hogy ez mennyire hosszútávú, még csak egy hete kezeltem le. Ha van valakinek jobb ötlete a WD-40-nél, azt nagyon megköszönném! Bár a leírása szerint alkalmazható gumira is, nehogy kárt tegyek vele a tömítésben.
Egyébként érdekes ez a pályadolog, a múltkor kíváncsiságból kipróbáltam az érdi emelkedőn, óra szerint 141-142 az aljánál, 4 ember full csomaggal és felérve 2-3 km/órával több volt, mint az aljánál. Persze 1/1 volt a töltet, de őszintén szólva meglepett, enyhe lassulást vártam. Mondjuk ez már elvileg 59 kW-os, nem 55-ös.
Érdekes, mert a 16 szelep miatt nem ezt vártam tőle, de ennél is közel két liter a különbség az óra szerinti 140 és 120 között. A Golffal könnyű lábbal simán elmegyek 800 km-t egy tankkal, nehézzel max. 650 (és menni akkor sem megy).
Nekem pont ez az evjarat volt ezzel a motorral nekem elment az olajnyomas es fotengelyes lett ,de az enyemben kozel 400 ezer km volt ugy hogy ,ha valos a 160 ezer akkor sok ideje van meg eleg igenytelen motor a szo jo ertelmeben csak trafokat kell cserelni ennyi ev utan ha megall/ gyujtotrafot/ nem osszeg!
Ha veszel egy autot egy idosebbet en ugy kezdenem hogy minden olajat minden szurot lecserelnek az a biztos!
Varosban nagyon jo autokazni vele nem eszik sokat ha lassan mesz,de ha gyorsan mesz pl 140-el autopalyan akkor megfogja a domb ,nem gurul vissza de nem is megy fel rajta gyorsan :) es tipikusan nem megy de sokat zabal kategoria autopalyan 13 as tempo felett!
Ha Szerbiaban havi 2000 eu lenne a munkanelkuli segely mar is minden alban szerbnek vallana magat koszovoban :) Ennyit a jo let vagy rossz letben asszimilalodunk :D
Üdv mindenkinek. Van egy 2005-ös octaviam. A hátso ablaktörlő rakoncátlankodik. Elkezd törölni,aztán gondol egyet ès megáll. Aztán kis idő után elindul.Többször csinálta már, de most nem indul. Valakinek hasonló gondja? Ötlet? Köszi.
Nem tudom biztosan, de nem lehet, hogy ezen a furaton keresztül van behelyezve az a csap, vagy csavar ami a dugattyúba rögzíti a kézifék automatikát...?
(de, könyörgöm! Ami nem rossz azt nem szabad szétszedni! ...ez bizony örök intelem.)
Na tehát! Visszakaptam a karosszéria lakatostól az autót és elég sok alkatrészt sikerült újra beszereznem.
A termosztátra amiatt gyanakszom, mert vissza tud hűlni a motor, hűvösebb időben a mutató elindul a hideg irányába erőteljesen. Persze ez nem zárja azt ki, hogy a mutatók rosszul lettek visszarakva. Mi több bizonyítja ezt az is, hogy találtam egy német vizsgapapírt a paksaméta közt, ahol megemlítik, hogy a mutatók nem működnek. Gondolom javítva lett, de nem sikerült újra eltalálni a megfelelő tüskét... Kíváncsi vagyok, hogy ennek az orvoslása mennyire bonyolult feladat...
Tegnap kompletten féket cseréltem az autón. Új tárcsák + betétek elöl-hátul, juhé! :-D
Szerelés közben észre vettem valamit, amit még eddig más autón nem láttam. A hátsó féknyergek munkahengerében egy apró lukat fedeztem fel, aminek nem igazán látom értelmét. Ha esetleg valaki el tudja magyarázni, akkor nyugodtabb lennék. A dugattyúk szép állapotban vannak, és fékolaj szivárgásnak nyoma sincs. Leellenőriztem többször is a rendszert, semmiféle szivárgást nem tapasztaltam, holott számomra egyértelmű lenne egy ilyen lék mellett az, hogy a fékolajnak szivárognia kell.
A továbbiakban a sok apró kiegészítő cseréje és a teljes vezérlés cseréje után forgalomba is kerül végre az autó.
+1: tegnap észrevettem, hogy a hátsó kipufogó dobom kifúj, így egy újat kell vennem abból is. Ilyen ez a használt autó :-)
Ket nagyon jo cikk a benzinmotorok suritesi aranyanak noveleserol.
idezet:
"A Mazda mérnökei a jövő motorját benzinesnek képzelik el, és a geometriai komresszióviszonyt akár 18:1 értéken is elképzelhetőnek tartják, hiszen tesztfázisban már üzemelnek ilyen motorok. A nagy sűrítési viszonnyal sokkal jobb termikus hatásfok, és jobb összhatásfokú motor megvalósítása is lehetséges. Bizonyos üzemi fázisokban kontrollált kompressziógyújtású motorként üzemel a benzinmotor, vagyis a keveréket nem szikra gyújtja meg, hanem a nagy sűrítés miatt felmelegedő levegő. "
... PAFFF, ez szerintem egyszeruen sci-fi.
A Audi szakembere aztan elmeseli, hogy nincs uj a Nap alatt:
"Változó sűrítésű motorból a Saab 2000-ben már készített egyet, amely jól működött, de akkor a General Motors nem szánta rá a szükséges összeget a sorozatgyártású változat kifejlesztésére. Mára annyi változott, hogy az autógyáraknak égetően nagy szükségük van hatékonyabb motorokra, így a viszonylag drága és komplikált, de érezhető hatékonyság-növekedést ígérő megoldást is érdemes kifejleszteniük. A Saab kompresszoros, öthengeres motorja egyébként 225 lóerőt és 305 Nm-t hozott ki 1,6 literből, miközben 30%-kal volt takarékosabb, mint a svédek azonos teljesítményű hagyományos turbós négyhengerese. A sűrítési arányt 8 és 14 között változtatta az elektronika, mindig az aktuális üzemállapotban lehetséges maximális értékre állítva be azt."
Sziasztok! 1,4 16V 55 kw-os 2003as évjáratú Skoda Octáviát érdemes-e venni? Motorilag mennyire jó, mennyire kényes? Fogyasztása mennyi? 160ezer km van benne (papíron), ilyenkor mit érdemes cserélni a szűrőkön , olajakon kavül? Vezérműszíj? Köszi előre is a válaszokat!!! :)
Adott egy 1.9PDTDI motor. Hibátlan semmi bajom nincs vele amióta megvettem. Gázolajszűrőt cseréltek benne még múltkor. Akkor volt benne kis fémreszelék állítólag, akkor sem láttam, most 10.000km eltelte után megint cseréltük elvileg most is volt benne, de nagyon én most sem láttam semmit.
Szerelő azt mondja nem kell nagyon beszarni egyáltalán nem annyi hogy baj legyen egyenlőre. Majd legközelebb is cseréljük ha majd több lesz a reszelék elgondolkozunk a magasnyomású pumpa cseréjén. Valszeg csak az a baj.
Én azért be vagyok szarva. :) Bár az autónak semmi hibája nincsen.
Sziasztok! Nekem egy 1.4-es octavia II autóm van. Már 4 éve nyúzom.Egyszerűen tökéletes imádom,de most egy furcsa hangra lettem figyelmes.Amikor fel engedem a kuplung pedált hangosabb morgó hangot hallat az autó,olyan mintha a váltóban a nyeles tengely mikor megkapja fordulatot és kilenne a csapágya vagy valami ilyesmire gondolok persze mindezt üresben teszi menet közben nem hallom vagy talán egy kicsit 1 esben csorogva dugóban .Szerintetek mi lehet ez? Válaszokat előre is köszönöm! 60000 van már az autóban.:-)
Szerintem nem a proginak, hanem az elektronikának kell tudni a beállítást.
Ezt azért gondolom, mert pár éve Octi19 kolléga állított be pár apróságot nekem, és az én elektronikám tudta ezt, majd csatlakoztattuk az Ő autójához is és ott még nem volt megtalálható ez a beállítás. Ha emlékeim nem csalnak, de majd ő cáfolja vagy megerősíti :)
Az ajtó könyöklőjével az a bajom, hogy nincs kiszivacsozva -> kissé megfájdul a könyököm hosszú úton. Ugyanez volt a baj a Golf-nál is.
A középső könyöklő nekem jó :)
Nekem egyébként pl. a B oszlop van túl elöl (+ holt tér).
A DSG-t szokni kell, de tényleg alkalmazkodik. Így, közel 7000 km után még mindig belefutok néha ilyen "lukakba" (=totojázva vált vissza), de ki lehet tanulni.
Pl. megtanulod, hogy előzés előtt mennyivel kell parkettázni, és akkor minden rendben.
Egy dolgot bánok, hogy nehéz szépen állóra fékezni, bólintás nélkül megállni. A fékezés végén a pedál felengedős trükköt itt nehezebb alkalmazni. De valamit valamiért :)
Kormány pöckölőm nekem is van, bár sokat még nem használtam.
ECO módban nem sok motorfék van, de ezt tényleg csak elbeszélésből tudom, kollégám mesélte. Na, majd egyszer kipróbálom.
Na igen, a tempomat. Elég lassan gyorsít vissza, ahogy a videómon is látszik. A Golf-nál nyomtam egy res-t, miután "eltakarodtak" előlem a pályán, és szépen visszagyorsult.
Itt most átszoktam arra, hogy a pedállal gyorsítok vissza majdnem teljesen, aztán a res gomb. Így nem égek be :D
A bézs belsőért piros pont :) Szomszéddal beszéltem, akinek szintén bézs szövet van a kocsijában, és nem nagyon vigyáz rá. Azt mondta, fél/1 évenként egy gőzölős tisztításra elviszi pár ezresért, és olyan, mint az új.
Plusz, nyáron valószínűleg nem forrósodik majd fel annyira :)
Igen, az ergonómia emberfüggő (ezt nemrég írtam is a Subaru vs. Yeti kapcsán :)
Én csak 180 vagyok, de így is legalul kényelmes a Golf, nem érdekel a motorháztető menet közben, viszont a váltókar így szuper helyen van és nem akarok előrecsúszni az ülésben (a Skodában sajnos néha igen). A Skodában magasabban ülök a legalsó pozícióban, ezt sajnálom, így az ajtó könyöklője sincs a legjobb helyen és a középső könyöklő sem tökéletes.
A DSG-t miatt nagyon várom én is az enyémet, régóta szeretnék automatát, és nagyon tetszett a próba során. Igaz, hogy amiket leírtál a gázreakcióról azt én is tapasztaltam, de mivel nekem kormányról pöckölős váltóm lesz, ha nem találom majd elég gyorsnak a DSG-t padlógáznál akkor majd segítek neki előzés előtt kézzel.
A futőművet sajnos nem igazán tettem próbára, de amennyit tapasztaltam belőle, az alapján nem érzem semmivel sem jobbnak a Golfnál, sőt. De igazán komoly összehasonlításhoz meg kellett volna hajtanom, ami néhány országúti előzés kivételével nem volt része a programnak :)
A tempomattal nem volt probléma. Ami szokatlan volt, hogy Eco módban autópályatempónál a tempomatot kikapcsolva alig volt motorfékhatás - ez gondolom szándékos, hasonlót a Lupo 3L-nél tapasztaltam szintén Eco módban korábban, ezt szoknom kell majd, mert a sebességkorlátozásokra motorfékkel szoktam megérkezni, itt meg vagy ráfékeztem, vagy csak jó sokára lassultam le a kellő tempóra.
Imádtam viszont a bézs belsőt, az enyém is ilyen lesz, és bár félek tőle a kényessége miatt, nagyon feldobja az autó belsejét.
Hali, én is egy fapad Golf V-ből ültem át az O3-ba.
Ez az ülés téma látszik, hogy mennyire ember függő, nekem az O3-é jobban bejön.
Az tény, hogy nem lehet annyira leengedni. 186 vagyok, nekem koppra legalul van, és így még épp látom a motorháztetőt.
Sajnos hátfájós vagyok, az O3 ülését kellemesebbre be tudom állítani.
Meg a Golf-ban nem volt deréktámasz, de ebben van! Majdnem teljesen ki van tekerve nekem.
Szélzaj...nem kéne, hogy legyen, előfordul ott valami gyári probléma a szélvédő alján a műanyag elemmel, úgy olvastam. Az enyémnél semmi, de volt nálam csereautó, és annál szörnyen suhogott. Ha az A oszlop felől jön a hang, akkor ez az a probléma lesz.
A briskoda-n olvastam, hogy néha van gond az Eco móddal...én még ki sem próbáltam...
Nekem azért is volt nagy lépés a Golf-ból ebbe átülni, mert az kézi váltós volt, ez meg DSG-s. Lehet, hogy ezért is ülök kényelmesebben az ülésben (nyugisan, hátradőlve).
Volt már valakinek olyan problémája, hogy mikor felhúzza a bal első ablakot akkor kivillan a kipörgésgátló és a kézifék lámpája és egy időben 3 hosszút sípol, valamint eltűnik a műszerfal világítás.
Ma néhány száz kilométert kipróbáltam egy kollégám O3-asát, nagyon hasonlít a majdani gépemhez, a főbb különbség az, hogy az enyém karácsonyfább lesz, de ez meg 1.4-es (meg szedán, de ez praktikusan mindegy a próba szempontjából).
Ami miatt szomorú vagyok az az, hogy akárhogy próbáltam állítani az üléspozit, a Golf 5 egyszerűen kényelmesebb, a legalsó állásában jobban dől hátra az ülőlapja, jobban ölel az ülés, nincs mese. Az Octaviában magasabban ülök legalul is és laposabb a szöge az ülőlapnak.
Maga az autó jó, bár a szélzaj nem kicsi 130 körüli tempónál. Érdekes volt, hogy a DSG egyszer kicsit behülyült, néhány intenzívebb próbálkozástól eltekintve végig Eco állásban volt, és egyszer csak úgy döntött városban, hogy nem vált feljebb harmadiknál, 50-60 körül mentem sík úton, 2500 felett pörgött és nem akart váltani. Áttettem normál módba, akkor azonnal felment ötödikbe, utána vissza Eco-ba, akkor már ott is. Ez furcsa volt.
Az 1.4-es motor nagyon tetszett, fogyasztás kevés város és 120 (GPS) körüli pályatempó mellett 5,5 körül volt az egérmozi szerint, ami a tulaj szerint pontos.
Összességében azért nagyon jó az autó (de újra meg újra megdöbbenek azon, hogy a kis vérszegény fapad Golf 5 mennyire kellemes kis masina).
Ez, többnyire törlési ciklus és mechanikai behatások (télen, a ráfagyott cuccot hányszor töröljük végig) függvényében változik, de én nem nagyon vettem észre különbséget a gyári és a Bosch szett között... (mondjuk nekem a gyári is Bosch volt, illetve azzal vettem az autót 18 hónaposan és 15 ezer km-rel, tehát gyanítom, hogy az még a gyári volt...)
Én most február vége felé vettem az enyémre és az asszony A2-esére ablaktörlőket és Berlinből rendeltem, mert az A2-esre való AeroTwin AR70N itthon (remélem, hogy csak még) nem kapható. és szinte azonnal fel is tettem őket. Én egyébként úgy szoktam időzíteni, hogy a fagyok elmúltával, így tavasz kezdetén szoktam cserélni, mert addigra a régiek már többnyire csíkoznak. Az ár pedig sokkal kedvezőbb mint az itthoni. €5,32 volt a hátsó és €11,54 az első. Persze még sok mindent vettem és így a szállítási költséggel együtt sem volt drága.
...amivel viszont megszívtam, hogy mivel az e-bay-en nem tudtam több tételt rendelni egyszerre, és így személyesen kerestem meg az eladót, azután könnyelműen banki átutalást kértem aminek a költsége még +5000Ft volt... Jha kérem itt valaki jobban teljesít, vagy mi a szösz...
Milyen márkájú, típusú lapátokat használsz, használtok?
Csatlakozom Octi19-hez: előre Bosch 936s, hátra 400h. Igen, még kapható, én januárban vettem (de csak most tettem föl), 10-ért a szettet (futárral). Az autóm 6 éves lesz nyáron, még a gyáriak voltak, de mindkét első és a hátsó is csíkozott, az újak persze gyönyörűen dolgoznak (még szép!). Gyanítom, ezek nem fognak 5 évet bírni...
Eladó egy újszerű állapotú VW RNS 310 navigációs fejegység. Bosch. Van mellé egy gyári Németország térkép és egy másolt 2012-es Magyar. A GPS antenna van mellé..
Kódot természetesen adom, s egy német kis könyvet is..
Bosch AeroTwin A936S (ha még lehet kapni valahol. Ha nem akkor AM462S) előre
Bosch AeroTwin A400H hátra.
Én sokat meggyek az autóval, nekem az elsők kb 1 évet bírnak, azután elkezdenek csíkozni és pont mindig a legrosszabb helyen, ilyenkor van az a trükk, hogy meg kell fordítani a gumit a lapátban, vagy egyszerűen lecserélni a szettet. A hátsót azt most, 7 évesen cseréltem először, bár a használt első lapátok gumiját felhasználva már gumit azt többször is cseréltem.
Emlékeim szerint a kézikönyv úgy írta, hogy minden 5. gyújtás ráadásra mozdítja meg a lapátokat, hogy ne mindig egy felé törjön a gumi. Pontosabbat a kézikönyvben találtok.
Ha csak mozog egy picit az normális, szerintem azért van hogy a gumi ne keményedjen ki egy pozicióba.
A FL-es a hátsó ablaktörlőt is megmozgatja igaz csak ha törölsz vele akkor egyszer a lefele irányban áll meg, egyszer meg mintha elindulna egy kicsit vissza. Biztos van tapasztalat az ugráló ablaktörlővel.
A bal hátsó helyzetjelző érdekes dolgot produkál. Bekapcsolom a világítást, és kb. 5 másodperc múlva lekapcsolódik a kettő darab kis 5wattos izzó, a műszerfalon megjelenik a kiégett izzó visszajelzés. Ha lekapcsolom és újra vissza akkor ugyan ez a szitu. Kicseréltem az összes izzót semmi nem változott. Ha pedig kiveszem az egyik, vagy mindkettő duplaszálas ( fék, ködzáró) izzót akkor viszont világítanak rendesen .
Hibakód a következő:
1 Fault Found:
00984 - Left Tail Light (M4) 012 - Electrical Fault in Circuit Freeze Frame: Fault Status: 01101100 Fault Priority: 2 Fault Frequency: 1 Reset counter: 241 Mileage: 97416 km Time Indication: 0
Freeze Frame: ON Voltage: 12.55 V ON ON OFF OFF OFF
A másik kérdésem az lenne, a külső hőmérséklet szenzor merre található, az teljesen meghülyült. Gondol egyet és elkezd a normál hőmérsékletről visszafelé számolni, ma délután ötkor -10°C. :)
A fékpofa kopásjelzőm kátyúk, úthibák után elkezdett világítani. Ha újból indítottam az autót, nem világított. Elvittem szerelőhöz, szétszedték, megnézték, semmi. A fékpofák újak, nem attól van. Annyi változott ezután, hogy már állandóan világít, gondolom, a hiba befixálta magát. Találkoztatok már ezzel? Mi volt a megoldás? A kocsi O2 2006 1,9 PDTDI. Előre is kösz!
Olyan használatra amire te használod szinte mindegy! (Jellemzően jó útviszonyokban, ráadásul nyári használat, nem vadállat módon defenzív stílusban...)
Én most vettem pótlásnak a tavalyi két Pirelli P6 mellé két Kumho abroncsot és ezek tényleg csöndesek és tapadnak is rendesen. (a Pirellik maradtak hátul, ezek meg mentek előre) Próbáltam már kihozni a sodrukból de nem sikerült. Annyiban mások a Pirellinél, hogy ezeken "csak" 7mm minta van. Egyébként kínai gyártásúak. Az asszony autójára meg (Stevie tanácsát nem megfogadva..., de pszt meg ne tudja...) ugyaninnen vettem Roadstone (kínai márka) abroncsokat és azokkal is meg vagyok elégedve. Azok is csöndesek és tapadnak is rendesen.
Ráadásul versenyképes ajánlat, hogy 4db-nál ingyen házhoz szállítják! 2-3 napon belül itt volt mindkét szállítmány!
Elnézést ha buta a kérdés de nem igazán találtam róla értelmes infót: Van egy Octáviám,2008-as, 1.6 MPI Ambiente, 2008 modellév a VIN alapján. Az lenne a kérdésem, hogy hol találom a VCDS-ben a cornering foglights funkció bekapcsolását? A DRL, Coming Home/Leaving Home dolgokat megtaláltam, sikeresen be is kapcsoltam őket. A neten nézegettem sokfelé de mivel ez már egy "öreg" darab nem találtam csak a Facelift utániakról infót. Ködlámpák vannak elől, működnek is...
A Vidékfejlesztési Min. és háttérintézményei (pl: MVH) is használtak GHR-es rendszámú gépeket, az MVH-nál nagy rakás ilyen kék kombi turbó masina volt/van.
A GHR és pl az IER rendszámokat a MEH garázsában forgalomba állított autók kapták rendszámnak.
A GHR -sorozat nagy része a Pénzügyminisztériumhoz került, az IER-ről annyit tudok, hogy nekem is volt IER-rendszámú autóm, de az speciel nem volt állami :-)
Köszönöm mindkettőtök hozzászólását, és stevie-13 fáradozását. A fogyasztást én nem mondanám többre, 7,2 ahogy a könyvében is van irva, tényleg annyi, hosszú távon ha minden kresz szabályt betartottam, nem húzattam nem lőttem ki vele (pedig lehet, 8mp alatt 100Km/h) akkor 5,9-6 liter az óra szerint. Igaz van egy személyi mérlegem, ami mindennél gyorsabb, 1mp alatt 95-ön van :-).
a Skodánál (ahol mindig szervizeltettük) az eurotax-ot nézik és felháborítóan keveset mondtak rá
Nézz hasonló állapotú és korú 1.6-os benzinest, és adj az árához 15-20 százalékot.
Oké, új korában nagyobb volt az árkülönbség, de egyrészt a drágább autók értékcsökkenése meredekebb, másrészt ebben a kategóriában ("népkombi") a nagyobb, erősebb motor nem növeli az eladhatóságot, inkább csökkenti ("többet fogyaszt," "nagyobb a súlyadó," "többet fogyaszt," "drága az alkatrész," "többet fogyaszt," "nem kell az a sok lóerő," "többet fogyaszt").
Én ezeket találtam 1.6-osból. (Ha igaz, az oldalsávban látod, hogyan szűrtem.)
A kínálat alapján azt gondolom, az autótokat gyorsan 2.3 - 2.4 körül lehetne értékesíteni, a beszámítási ár (azonnali cash) ennél nyilván 5-10 százalékkal alacsonyabb.
Ha van idő kivárni a vevőt, meg lehet próbálkozni a 2.5 - 2.6 árszinttel is.
A 2.7 már oda pozicionálja az autót, amit soha senki nem hív fel. Bááááár.... bátraké a szerencse. Legutóbb épp apósom autóját árultam, és ő ragaszkodott egy irreális árhoz.... Hetekig tényleg a szél sem rebbent.... de épp aznap, amikor hívtam volna, hogy látja Laci bácsi, tényleg le kéne vinni az árat, akkor jött egy hívás, még aznap feljöttek 200 kilométerről, és minimális alku után megvették az autót.... szóval van ilyen is. De azt tudni kell, hogy az egy öt éves autó volt valós 26e kilométerrel, csak éppen szervizkönyv nélkül (de rendesen karbantartva), ergo ott a bizalomnak rettenetesen nagy szerepe volt.
Ami jó hír lehet: amennyiben az autótok valóban makulátlan állapotú, lehet az eladási stratégia egy ilyen 2.5-ös, 2.6-os indulóár, amit aztán ki lehet tartani, azaz nem kell belőle engedni. Azaz a vevőjelölt megnézi az autót, alkura számítva tesz egy ellenajánlatot, de nem kell neki engedni - ha el is megy más autókat megnézni, pár nap múlva jó eséllyel visszatér.
Szia, köszi szépen, jó is lenne ha ennyit kapnánk érte, én 2,7 re gondoltam minimum, de a Skodánál (ahol mindig szervizeltettük) az eurotax-ot nézik és felháborítóan keveset mondtak rá.
Ismerős tippje szerint amúgy a GHR- rendszámok egy része valamelyik minisztériumhoz tartozott anno, lehet vitték át egyik autóról a másikra.
A GHR-ek a Pénzügyminisztérium és szervezetei Skodái és Volkswagenei (és egy pár Audi) voltak, ez a konkrét autó valószínűleg az APEH egyik vezetői kocsija volt, személyre kiadva, magánhasználattal.
Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem,egy kb beárazás kérnék egy 1,8TSI 160LE oktávia kombi business+. 2008-as nem facelift-es megkímélt állapotú, 156000Km futású, minden kötelező szerviz márkakereskedésben történt,
8 légzsák, sötétedő tükrök, 2 zónás digitális klíma, fűthető első ülések, normál kárpit, alufelni, tolatóradar, tempomat, mp3, stb.
Egy kis Kft, cégautója 2 ember használja, minden rendben tartva, javítva, bár nem nagyon volt hiba(1vízpumpa lett cserélve ez idő alatt, és 140ezer körül komplett vezérmű lánc csere+ feszítő, görgő, stb)
vezetett szervizkönyv, galambszürke valamilyen barna a hivatalos neve.
Ilyen mint ez.
Köszi előre is. Nem nagyon találtam eladót a neten ezért kérdezlek titeket.
Érdeklődni szeretnék hogy más is tapasztalt e ilyen jelenséget, vagy az én O2-m csinálja. Mikor le állítom az autóm akkor az ablak törlő lapátok megmozdulnak, mintha törölni akarnának. ez mitől lehet? vigyem szerelőhöz vagy ez normális?
Ja tényleg, ott ültem az anyósülésen, amikor egyik ismerősöm beprogramozta.
Egy másik autónkon meg a vw szervizben csinálták meg.
Mindkettő Golf V.
Az mondjuk érdekes, hogy mindegyik meghülyült egy idő után.
A kollégámé időjárás függvényében össze-vissza nyitotta zárta az ajtót.
Az enyém meg minden megálláskor és elinduláskor nyitott-zárt. Kicsit volt idegesítő városban menni vele :D Amikor ismét jött a srác, hogy kikapcsolja, valami túlmelegedési hibát írt a VCDS.
Én is így gondolom. De mivel csak O1-nél láttam ilyen műveletet közelről, nem álltam le vitázni, bár a komfortelektronikája már annak is can-buszos, ha jól tudom, így igazán nagy különbség nem indokolt.
egy kicsit OFF kérdés, bár nyilván a Skodák ismeretében is tud valaki válaszolni: a most alattam lévő 5-ös Golfnak szerettem volna beállítatni az automatikus zárását (indulás után), de a céges szerviz azt mondta, hogy mindkét kulcs kell hozzá, és mivel ehhez csak egy van (a másikat az élet elsodorta), ezért nem beállítható. Ez tényleg így van?
Nekem is van Canton, tényleg szépen szól, de igazság szerint én is egy kicsit többre számítottam.....
A térhangzást levettem majdnem minimumra, mert nekem összezavarja a képet....
Látom, egyre többünknek van Canton az autóban.
A térhangzás egy baromság, tulajdonképp nem is értem ,hogy minek. A magam részéről a téroptimalizációs preseteket sem értem/szeretem (driver; front), nálam a hátsó hangszórók le vannak halkítva, csak az elsők és a mélynyomó szól. Véleményem szerint egész jól be lehet állítani az arányokat, finom, tiszta mélyei vannak.
Viszont változatlanul nem találom az ellenfázisos akusztikus motorzaj-csökkentés opciót. Ha módodban áll kipróbálhatnád, hogy a kollégád Canton nélküli autójának utastere hangosabb-e a tiednél? Persze csak azonos motornál.
10g szinte biztosan nem csinál ilyen jellegű hibát. Ehhez egyrészt erre érzékeny futómű és ennek a súlynak legalább a 3-4-szerese kell. Lentebb említettem, hogy nekem egy gyári állapotban lévő O2 futóműve, amiben 275 ezer km van és szinte évente görgőztetni kellett a felniket rajta, tehát kapja is az ívet rendesen, szóval ez a futómű nem vett észre 35g-ot... városi tempótól forszírozott pályatempóig, semmilyen sebességtartományban sem.
Segítség kellene Octavia 1 első ajtó nagy hangszóró méretét valaki beírná?
Elkezdett recsegve szólni.
Más:
Elkaptam egy nagyon rossz minőségű gázolajat. Elkezdett erősen füstölni az autó és kb 300 km után bedobott egy hibát is. (életes első és remélem utolsó hibáját) Töltőlevegő nyomás. Gondolom a változtatható lapát geometria megakadt aztán termelte a nyomást...és nagyon büdös is volt...régi IFA csak jelenthetett volna...
Tankoltam bele Mol gázolajat amikor kifogyott, de a füstölés csak enyhült nem szünt meg :(
Itt Tirol-ban a cegnel yeti-k vannak 2 crtdt 4x4 azzal megyunk fel a hegyre a melohelyre 1700 meterig 900 metertol mar fold ut es meg ma is esett a ho!
Gond nelkul 5 szemellyel dzsalnak felfele mint akit picsan rudtak ,nem tudom hogy ez igy terepjaronak szamit e ,de itt felmennek ,hoban,sarban ,vegig emelkedonek gond nelkul!
Én is akkor döntöttem úgy, hogy marad télire is az alufelni, amikor kicsit utánaolvasgattam a "tévhiteknek". Talán az extra hidegben előforduló törési hajlam maradt egyedüli technikai ellenérvként a végére.
Meg mondjuk, jól is néz ki...sokkal szebb, mint a dísztárcsás vaskerék :D
Az a terv, hogy télen-nyáron azt fogom használni, csak a gumit cserélik majd rajta.
(Tudom, télen a só nem használ neki, stb, de céges a kocsi :))
A só az acélfelninek sem használ (sőt).
A felkarfiolosodott alufelni nem szép, de a rozsdás acélfelni sem. Mindenesetre ma már a legtöbb felninek nagyon komoly fényezése van, spéci, ütésálló anyagokból. Ha nem horzsolod le a felnit egy padkán, akkor nehezen tud annyira megsérülni, hogy puszta fémhez érjen a víz/sós hólé.
Ha már megmarta a só, egy acélfelni meg egy alufelni felújítása között nincs jelentős különbség költségben.
amikor leszedik a súlyokat, mi lesz a régi súly helyén? Gondolom, vmi ragasztóval tették fel. Ott marad valami nyom, vagy valami oldószerrel eltüntetik a régi ragacs maradékát?
A gumis igényességétől függ. Jobb helyeken letörlik, van ehhez külön hígító, amivel gyakorlatilag egy törléssel lejön.
Ha igényesen nem lehet megcsinálni akkor feljetős, barkácsmunkát nem akarok látni a kocsin. Ettől függetlenül érdekelne, hogy az RS-en hogy van megolva...
Nekem az előző autómon fel volt fúrva, minőségi MS Design spoiler. Nem kell a fúrástól félni, van hozzá sablon, csak a teljesen bénák rontják el. A fúrás után a nyers fémfelületet még frissen le kell kezelni, és onnantól örök-élet-plusz-egy-nap. Nem látszik semmi, nem fog rozsdásodni. Akkor lenne gond, ha le akarnád szerelni a spoilert, de nem akarod, nyilván.
Ezzel azt próbáltam mondani, hogy a mai profi gépekkel szinte teljesen kizárt, hogy szezonokon keresztül ugyanannyi súlyt kell ugyanoda tenni... Ezek a gépek már azt az apró eltérést is képesek kimutatni amit egy újbóli felfogatás okoz. De egyébként még ha igazad is lenne és évről évre azonos súly azonos helyre menne akkor is érdemes minden szezon elején (sokat futó autó esetén akár közben is!) ellenőriztetni a kiegyensúlyozottságot mert akár le is eshet egy súly, vagy egy darabja használat közben és ezt nem feltétlenül lehet érezni a vezetési komforton, de hosszabb távon károkat okozhat a futóműben.
Csak két esetet említenék mindkettő velem esett meg. Az első tavaly szeptember 13.-án (történetesen pénteken) történt. Egy csúnya kátyút sikerült fognom a jobb első kerékkel. A felni gyakorlatilag szögletes lett és az abroncsból szinte azonnal elszökött az összes nyomás. Ebből a kormánykeréken gyakorlatilag egy enyhe vibrálást lehetett csak érezni, ezért nem is álltam meg (persze ennek forgalmi okai is voltak) csak úgy 2km múlva. Gyakorlatilag a teljesen lapos kereket csak úgy 30km/h sebesség alatt semmit sem lehetett érezni az enyhe vibrálást leszámítva.A másik eset szintén a jobb első kerékkel történt, de ez egy frissebb eset. Pár napja feltetettem a nyári abroncsokat és a felnire egy 35g-os súly nem lett megfelelően rögzítve és lepottyant. Úgy vettem észre, hogy amikor melóból hazajöttem, mielőtt beálltam a kocsival a helyére elpakoltam pár dolgot az útból és nagyjából a jobb első kerék helyén megtaláltam a súlyt a földön, aminek a ragasztórétege még friss volt. Aznap kb.: 600km-t vezettem, többször km-ken keresztül 140-150-es pályatempóban és szinte minden egyéb tempóban is, de semmit nem lehetett észrevenni, semmilyen sebességnél!Másnap persze vissza mentem a gumishoz és újra centríroztattam a kereket.
Hát ezzel "le is merült" ez az ötlet. :D Ha igényesen nem lehet megcsinálni akkor feljetős, barkácsmunkát nem akarok látni a kocsin. Ettől függetlenül érdekelne, hogy az RS-en hogy van megolva...
Volna egy 2010-es ráncfelvarrott Octaviám és a napokban felmeült bennem, hogy egy RS stílusú hátsó szárnyat raknék rá. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek tapasztalata közületek azzal kapcsolatban, hogy a ragasztó megfogja-e azt a két ponton rögzíthető szárnyat? Nem akarok furkálni, tehát ha a ragasztóval nem lehet megoldani akkor inkább hagyom a fenébe, marad szárny nélkül a kocsi. Amúgy az RS-en gyárilag ragasztva van?
Volt itthon egy literes viragpermetezo, egy dugattyun keresztul nyomast tudok csinalni vele, azt meghekkeltem. Szoval a szerszam megvan. De nem merem elarasztani vizzel a klimaboxot amig nem latom mit csinalok. Szoval vagy veszek en is egy endoszkopot, vagy lebontok mindent a klimaboxig. Nekem nem budos, de hosszu ut utan mindig faj a fejem. Szerintem a bontas lesz, lattam a britskodan fenykepeket.
Egy igazán korszerű gépen egy több szezont futott abroncs, esetleg kicsit viseltesebb felnin nullásra centrírozva, levéve és vissza téve ismét kér pár grammot... 10-ből, 8-szor!
...de egy vadonatúj felni egy új, korszerű technológiával készült abronccsal is legalább 5-ször...
Elméletileg a csappantyú mellett el kell férj, de ha ráadod a gyújtást akkor az a terelő lap el fog fordulni és ha ilyenkor leveszed az akku sarut akkor úgy is marad.
Tükörrel nem látsz sokat, illetve semmit de egy endoszkóp sem kerül sokba...
Levettem a kozepso tarolorekeszt a ket befujoval, de van egy lapat, ami elzarja a lefele meno fekete csovezetet. Gyujtsam be a motort? Ha lekapom a ventillatort is konyebben hozzaferek a hocserelohoz? Egy tukorrel belatok valahogy?
Nem! Nem kell kiszerelni semmit a klímaboxból! Csak a pollenszűrőt (12), és én a ventilátort (11) szedtem ki, ott néztem be az endoszkóppal.
Amit ki kellett szerelni az a középső tárolórekesszel egybeépített kettős fúvóka a műszerfal tetején, hogy felülről is hozzá lehessen férni a hőcserélőkhöz.
Amit te mondasz, a 8-as pozíció, az maga a hőcserélő! Azt kell lemosni, de azt kiszerelni egyrészt szinte lehetetlen otthoni körülmények között, illetve le kell engedni a hűtőközeget stb...
Nincs probléma sem a gumival, sem a felnivel, kormány nem ráz; a cseréket eddig otthon magam végeztem. Kérdés, hogy szükséges-e így bármilyen ellenőrzés miatt egy gumishoz menni?
A centrírozást minden szezonban célszerű elvégezni. Az sajnos nem jelent negatív diagnózist, hogy a kormányon nem érzed a rázást, mert ezek az autók már úgy vannak kitalálva, hogy a finom rázásokat, úthibákat kisimítsák, ne érjenek el a kormányig. Ha a kormány ráz, akkor már tényleg nagy a baj, de szinte biztosan elmászott a centrír 53e kilométer alatt...
Sziasztok! Lassan cserélem a téli gumikat nyárira. A nyári 16-os alufelnin van, 4 éve nem volt hozzányúlva, 53e km van benne, és még egy 20-as belefér. Nincs probléma sem a gumival, sem a felnivel, kormány nem ráz; a cseréket eddig otthon magam végeztem. Kérdés, hogy szükséges-e így bármilyen ellenőrzés miatt egy gumishoz menni? Segítségeteket előre is köszönöm. at
A Pandát még nem próbáltam:) erről nem nyilatkoznék...
Nálam legyen alvázra építve ,legyen merevhíd és ne computer vezérelt vacak legyen...Nem akartam belegázolni sennki lelkébe,de nekem szenvedélyem a vadászat,ahol valóban találkozunk tereppel,ezért
nekem az az autó ami csak múrván meg pár centi hóban megy el ,"szabadidő autó" és nem terepjáró.
én is sok ilyen cuccal próbálkoztam már és ezek hatásosak is tudnak lenni enyhébb szennyeződéseknél, de az ilyen esetekben, amikor gyakorlatilag szűretlen levegő jut a hőcserélőre és arra komolyabb cucc rakódik le, ilyenkor egyszerűen a kémiai kezelés nem elég a klímás haverom szerint sem. Ilyenkor mechanikailag kell lemosni a cuccot és ahhoz meg mennyiség kell! Azután persze lehet ilyen fertőtlenítő-illatosító anyagokkal próbálkozni, de magukban nem elegek! Ezt többszöri eredménytelen tisztítási kísérletem is igazolja.
Próbáltam én már habot, patront, folyadékot, de mind csak pár napig volt hatásos és persze addig meg olyan átható "illattal" fedték el a szagot, hogy már azt volt nehéz kibírni...
Én most azért vagyok optimista, mert most semmilyen szag vagy illat sincs a klímázás közben, csak a tiszta hideg levegő!
Simán, a kifolyón keresztül az autó alá. Az a kifolyó elég nagy átmérőjű ahhoz, hogy ki tudjon folyni rajta ennél még nagyobb mennyiségű víz is! Egyébként némi hab, mert a porlasztásnál ez a tömény domestos oldat könnyen felhabzik, de olyan sűrű tejszerű habja lett, szóval ebből a habból némi vissza jött a pollenszűrő házából is amikor megtelt a klímabox alulról. Viszont amikor felülről nyomattam, akkor nem folyt ki ott.
Nagyon úgy tűnik, hogy konstrukciós jellegű a hiba! Az a baj, hogy egy relatív szűk keresztmetszetű csatornában van elhelyezve egy, a viszonylag nagy felületű szűrő (a nagy felületre a minél hosszabb élettartam miatt van szükség)
Na, most egy szűk csatornába (ami ráadásul nem is teljesen szögletes!!!) csak úgy fér be egy nagy felületű szűrő, ha ferdén van behelyezve. De ilyen módon, a pontos illeszkedéshez különösen pontos méretekre van szükség!
Az előbb mellékelt képet egy endoszkóppal készítettem és simán látható, hogy a szűrő ferde sarka nem illeszkedik a csatornába és egy kis rés marad a szűrő és a ház között. Itt tud átjutni némi por és mindenféle szerves anyag, ami azután lerakódik a hőcserélőn és büdösödik! (nekem úgy csinálta, hogy a klíma bekapcsolása után szinte azonnal megjelent a pocsolya szag és pár percig meg is maradt, azután amikor a hőcserélő rendesen elázott a kondenzálódott párától akkor már elment a szaga, de az az első pár perc.... na, az gyilkos volt!
Úgy jöttem rá erre a teóriára, hogy emlékeztem, a régebbi szűrőbetétek szélén volt egy szivacs csík körben ráragasztva, azután ez egyszer csak eltűnt. (lehet, hogy a gyári betétek szélén még rajta van, én Mann-Filter szűrőket használtam eleinte és azokon egy darabig volt ilyen, de azután elmaradt)
A megoldás, hogy valamivel ezt a tömítő szivacscsíkot pótolni kell és ez ki tudja egyenlíteni a szűrő apró méreteltéréseit.
Jó megoldás lehet a barkácsboltokban kapható tömítőprofil amit ablakok réseinek tömítésére használnak, én tegnap sima öntapadó tépőzár bolyhos felét használtam...)
Ezzel viszont csak a probléma oka van megoldva. A büdös megszüntetésére el kell távolítani a hőcserélőn lévő szennyeződést is!
Én ezt tegnap egy kis barkácsolással átalakított háti permetezővel oldottam meg! csináltam flexibilis fejeket a permetezőre (amit mindenekelőtt alaposan kimostam!!!) amik porlasztani is tudtak és ha kellett akkor sugárban is tudtak spriccelni! Azután a permetezőt megtöltöttem egy tömény Domestos oldattal. (kb 0,7-1 liter domestos és 9-10 liter meleg víz) Ezzel az oldattal alaposan átmostam a hőcserélőt a pollenszűrő helyén benyúlva és a középső befúvókat eltávolítva a csatornán keresztül bespriccelve közvetlenül a klímaboxba. Szükséges a nagy mennyiségű folyadék használata mert ezt a szennyeződést csak az tudja lemosni!
Az áztatás után hasonló mennyiségű tiszta meleg vízzel, szintén két irányból átöblítettem a klímaboxot. Szerintem sikerült a dolog, mert utána a szag is megszűnt és a domestos illatát sem lehet érezni. Ma többször is mentem az autóval klímázva, de eddig minden jó! Persze akkor lehet ezt az eljárást bevenni a nagy skodás tudásbázisba, ha pár hónap elteltével sem tér vissza a büdös pocsolyaszag a klímába. Figyelem!!!!
Ez a módszer nem egyszerű, némi pancsolással jár, és egészen kellemetlen helyekre is bejuthat a folyadék, tehát különösen nagy odafigyeléssel kell csinálni és nem egyemberes mutatvány!!! Mindenki csak saját felelősségére fogjon neki!
Szalon és felszereltség függő! Raktáron lévő autónál talán kicsit többet, pláne ha tesztautó volt és van benne pár ezer km, bár az meg nem biztos, hogy pont egy ilyen relatív alul motorizált autóból érdemes egy tesztautót megvenni...
Új octavia kombi vásárlásán gondolkodom,(1.2 tsi elegance+metál),mennyi kedvezményt lehet kicsikarni a szalonokban? Kinek mi a tapasztalata a szalonokról?
Azt hiszem, hogy rájöttem a klíma büdösödésének az okára, majd később részletesebben is leírom a dolgot, de addig is itt egy kép ami a lényeget mutatja:
valaki tudja, hogy mi az a gumi cső a képen? Ma gumi csere közben vettem észre a jobb hátsó keréknél. Furcsa, hogy csak úgy log ott, minden működik az autón és ezen a csövön sem látszik, hogy valahonnan lecsúszott volna. Remélem valaki tudja, mert ha ez így normális akkor megspórolnék egy szervízlátogatást emiatt. Ja az autó egy 3-as Octavia. Előre is köszönöm szépen!
Az osszes "igazi" szeriaban gyartott terepjaro max. arra valo, hogy bemereszkedjunk egy erdelyi utra, ami valamilyen szinten karba van tartva vagy havas uton elerjunk egy menedekhazhoz. Ha a ho mar 15-20cm-nel nagyobb elakadunk. A Mercedes GL-tol felfele van par olyan model, ami kenyelmes murvan is.
Egy Yetivel nincs murok a valagodba, ha sizni mesz es esik egy nagy ho, elmegy egy erdei uton ha a le van kovezve , megkozeliti a halastavat egy mezon, szoval szabadidoautonak kituno. Aszfaltos uton bolondul stabil, nagyon jol megterveztek a hatso hidjat (csak a 4x4-el szerelteknel). Murvan a Yeti eleg jol szuperal.
Valaki tudna segíteni, kanyarfény és tompított menetfény beállításában Debrecenben. Ha nem muszáj, akkor nem megyek emiatt szervizbe. Persze nem ingyen. (O2 2008/08)
Nekem is 1.2 tsi octaviam van 30 000km-t mentem vele szerintem nagyon jó kocsi, a meló helyen is van több belőle is nincs velük gond. Keveset eszik, dinamikus és kényelmesen elfér a család.
Őszintén: a generátor szénkeféi mikor vizet kapnak - nem szeretik, kopik. Tudom a pára is nagy ellenfél.
A motor is szeret szépen kihűlni a maga tempójában a fedél alatt.
Műhely: Bármit a vevőnek. Mert az ő baja lesz.
Brigéciol: anno mikor néhány karburátort átmostunk vele (Minek is?) - soha nem lett jó. Másikat kellett venni. Egy utálatos takony. Jó az váltót, difit futóművet stb. kívülről lemosni, de már a fékre ne menjen mert vége ha ettől felázik a betét. Mikor szinkrongyűrűket mosott le vele a barátom - no abból sem lett váltó többet.
Mai példa a szolgáltatásokra: fotósbolt. Vennék egy optikát úgy 40 e.-ért. Ne vegyem, a 90 ezres jobb, megbánom, mert az olcsó... Akkor használt? - Az lutri. Kínából rendelve? Ugyan, csak mert olcsóbb? Mit ajánlana? Ezt 137 ezerért. (szóval vettem 20-ért egy használtat máshol - nekem tökéletes)
Yeti 4x4 2 tdi cr: tengelytav 2578 mm/ ures suly 1530 kg/ gyorsulas 0-100 9.9 sec. Forester 2.0 d: 2616 mm/ 1530 kg / 0-100 10sec. A Yeti feneke le van csapva, ezert rovidebb es kicsinek tunik. 38mm a tengelytav kulombseg. Ez a ket auto szinte egyforma.
Mondjuk azon meglepődtem, hogy a srácok semmit se takartak le előtte, bespriccnizték brigéciollal aztán nagy nyomással lecsapatták. Mondjuk aggódtam is rendesen, hogy el fog-e indulni, de hát elég régi mosó műhelyről van szó, gondoltam mostak már jó pár octaviát, csak van benne tapasztalatuk...
Sziasztok! Lambda szonda Heating Bank1 Sensor1 Open Circuit. - kb. egy éve lett cserélve! (Octavia 1U) Az lehetséges, hogy motormosás utáni indításkor a beázás miatt szállt el a fűtése? Bár mondjuk maga a fűtőszál nem valószínű, hogy be tud ázni... vagy igen? Esetleg mi szállhatott még el, ami ezt a hibát dobja? Ha nem kap tápfeszt? Biztosítékon keresztül kapja a 12V-ot? Azt nem tudjátok véletlenül, hogy hozzá lehet valahogy férni a csatlakozóhoz felülről, a motortérből? Mert sajnos nincs lehetőségem alámászni.
Sziasztok 2 es octaviaban odaszart a muszeregysegem tura mero sem mukodik most 180,000km ben van..A kerdesem az lenne ha kicserelem akkor marad ez a km ora allas vagy nem?
A két autó nem egy kategória, sem méreteiben, sem a technikai háttérben, sem vevőkörben.
A Yeti egy kis városi egyterű, 4,22 méteres hosszúsággal, opcióként választható 4X4 hajtással.
A Forester egy nehezebb, hosszabb (4,56m) szerkezet, szimmetrikus összkerékhajtással, nagyon alacsony súlyponttal.
Mindkettő tetszik, de mindkettőhöz egy más más életérzést kötnék. A Yetit kis vicces kinézetű családi autónak venném, főleg városi körülmények közé, rövidebb távokra.
Míg a Forestert igáslónak, utánfutót vontatni, munkára venném. Nem viccből kapta az erdész nevet :-) Nem lenne elvárás tőle számomra a finomság, sokkal inkább a robusztusság, a puritánság, tartósság, terhelhetőség.
Megtarthattam is magamnak ezt a vezetesi tapasztalatot:).
Mindket auto 4x4-es az Yetinek Haldex , a Forestenek viszkokuplungos hatso hajtasa van.
Mindketto SUV szeruseg. A motorok teljestmenye es nyomateka szinte azonos, a Yeti a 2009-es modele pont olyan volt, mind a 2014 talan, talan valami facelift. Yetibe a regebbi 140lovas CR motor van, nem a 150 lovas ami az O3-ba kerult.
A Forester, noha 5 eves, egy tuhtig baratome, ujszeru allapotban van, nem volt cserelve rajta semmi olajon es szuroken kivul.
Nem mondom, hogy egy Octavia és egy Legacy tapasztalat ne lenne elég érdekes, de ebből hogyan következtetsz egy Yeti /Forester páros mibenlétére az komolyan érdekelne. Kifejthetnéd kicsit bővebben, főleg a műszaki megoldások tekintetében!
Lehet, hogy egy Forester nem terepjáró, de szokták terepen használni, sőt kimondottan olyan a vevőkor aki terepen használja, míg a Yeti egy városi állterepjáró....(még a kerekei sem olyanok, hogy elgondolkozzon az ember bármin ami nem aszfalt, hogy rámenjen)
Persze, én inkább arra céloztam, hogy pl. olyan dolgok, hogy a váltókar túl közel/túl messze stb. van erősen szubjektívek, függnek a saját anatómiádtól és attól is, hogy milyen pozícióban szeretsz vezetni.
Aszfalton akár még lehet ez az érzése is. Keményebb viszonyok között, mondjuk egy hajtós Erdély túrán azért megnézném ki mosolyogna erősebben, egy Yeti vagy egy Forester tulaj? :-)
Ez biztosan így van, bár én soha nem voltam még annyira elvakult egy típussal szemben, hogy ne lettem volna tisztába erényeivel vagy hátrányaival vagy hogy ettől még ne tetszett volna egy másik típus.
Ahova egy Yeti perfekt választás, oda lehet hogy egy Forester nem, míg ez fordítva is igaz...
Új autót használttal hasonlítottál és egy igazi terepjárót egy városi terepjáróval.
Terepen, havon, murván, ahova a Forestert találták ki, biztosan más lenne a teszteredmény. Na meg azóta már van újabb Forester változat is, nemrég jelent meg.
Az mondjuk azért nem meglepő, hogy az ember a saját maga által saját magának kiválasztott autótípust jónak, kényelmesnek stb. találja, hiszen valami miatt csak arra esett a választása. Ráadásul egy szinte nullkilométeres autó bizonyos paraméterekben mindig jobb lesz egy ötévesnél, hiszen sem az öt év, sem a 110ekm nem múlik el nyomtalanul.
Én sem. Csak akkor érne számomra valamit, ha az okostelefon kijelzőjeként lehetne használni, vagy esetleg ha lenne benne saját netkapcsolat (SIM-slot) meg egy Android (vagy lehet tőlem iOS vagy W is) és lehetne online navigációt használni. Az offline is jó bizonyos esetekre, de az online minden útra hasznos.
A tegnap vezettem egy 2009-es Subaru Forestert 2.0D-t (110e km-ben) es egy 2014-es Skoda Yetit 4x4 2.0TDI CR.
A Subaru jol felszerelt es nagyon megkimelve auto (full bor, tetoablak, stb). A motorja 143LE/350Nm-res boxer dizel. Az auto szepen huz, keri a porgetest, de az uttartasa es a kormany visszajelzesei szamomra idegen. A hatos kezi valtoja katasztrofa: nagyon hosszu a valtokar megvezetese, kenyelmetlenul alacsonyan van, elore kell hajolni az 5. kapcsolasahoz es pontatlan.
Alig lehet visszakapcsolni 3-bol 2-be, nem igazan szereti a motor ezt a bravurt.
A Yeti kicsit fapados belso karpittal rendelkezik, de a muszaki tartalom ugy veri a Subarut, hogy porzik. Az uttartas es a kormanyzas tokeletes, pontosan ereztem, hogy mi az auto reakcioja. A valto rovid uton es szepen jar, keri a gyors visszakapcsolasokat. Minden keznel van a Yeti-ben.
A autoba csak 800km volt es nem mertem taposni. Alig hallani a CR dizelt- veztes kozben megneztem a papirokat, ha tenyleg dizel-e.
Jelzem, hogy a Subaru 33e ero korul jar, a Yetti meg 25e korul.
A 4-es ponthoz:Attól függ,hogy blokkolóval vagy anélkül megyünk?:)
Komolyra fordítva még gyűjtöm a tapasztalatokat,holnap pl Ausztriában ,majd meglátjuk mit tud...
A zenéről nem nagyon tudok nyilatkozni,mert nekem Canton van ami szépen szól,bár az első benyomásom az volt,hogy az előző autómban lévő BOSE jobb egy picit,főleg a mély hangokra gondolok...Állítgatás után jobb lett,még probálkozok..
3 nap múlva 9 éves az autó. Ma a harmadik fékezésnél szólt, hogy a bal hátsó féklámpa izzó feladta...
Eddig csak a tompítottakat cseréltem. Érdemes ezeket is párban?
Érdekes módon a nem tompított izzókkal semmi tapasztalatom, előző autónál csak a rendszámtábla világítás izzója ment ki 5 év alatt, az is a műszaki vizsga reggelén...
Ja, bocs, a legüjabbat ami az O3ban és G7ben van mg nem használtam. Arról nem tudok nyilatkozni, remélem jobb lett. De az ára negyedét akkor sem éri meg.
4. Gyöngyösről Bcsabára felkínál útvonalakat Szeged Debrecen vagy Budapest felé, de az egyetlen valóban kézenfekvőt nem
5. Zeneileg minősíthetelenül szól, és nem, NEM vagyok hifista
és folytathatnám. Naviilag egy iGo, zenelileg pedig bármelyik 100e körüli fej galaxisokkal veri agyon. Nekem 7 éve van már a negyedik autómban, de csak mert kötelező tartozék a cégnél. Amúgy egy fillért sem adnék érte.
Minden autóvásárlásnál nekifutok a VW csoportnak, de minden alkalommal lepattanok róluk. Őszintén nem értem, hogy lehet ilyen sikeres az a csoport. Rettenetesen drága, mindent extrába kell rendelni ami valamit is ér az extralistán, beszámítás nem játszik, sok esetben a próbakörön az autó csalódás.
Keress egy rendes kereskedést.
A beszámításra csak az ad ennyire béna ajánlatot, aki egyáltalán nem akar használt autóval foglalkozni. Az ügyesebbje mond egy viszonylag béna árat, és ad egy névjegykártyát, amin egy szerződött neppert lehet elérni. Az ő ajánlata általában már meggondolandó szokott lenni, persze úgy, hogy mindenki jól járjon (te jobban járj, mintha a kereskedő számítaná be az autót, ő keressen az eladáson, az értékesítő meg kapjon a zsebébe egy tizest vagy húszast).
Azt tudtam próbálni amit adtak, ez volt. Piaci áron nem számolnak be az világos, de a használtautó oldalak legolcsóbb árához képest- 1 millió az számomra nem normális....
Pont most nézegetem az új autókat és azt kell mondjam nincs igazad. A japánokban alapban vagy eggyel felette benn vannak a legjobb extrák.
Csak amiket nézegettem azokból pár példa.
Mitsubishi ASX. Itt az alap az nagyon alap, a következő csomagban viszont benn van minden ami nekem kell 300.000ft (1000euro)-ért: alufelni, tempomat, klíma (autómata, az alapban manuális), bőrbevonatú multikormány, tolatóradar hátul, eső és lámpaszenzor, Multi kijelző, ködlámpa, pár krómdekoráció, 2 hangszóróval több, USB port.
Honda Cicic Tourer. Na itt is az alap az nagyon alap, de 2200Euróért (660.000Ft) a következő csomagban benn van az alufelni, elektromos tükör, tetősín, keréknyomás szenzor, első/hátsó automata ablakemelő, digit klíma, könyöktámasz, multikormány, multi kijelző, CD-s rádió, tempomat, csomagtér roló. (ez valóban drágának mondható).
Skoda Octavia Active-hoz képest Ambition felár 1570 Euró, de ebbe nincs benn még a hátsó elektromos ablak +180 Euró, multikormány +330 euro, így egybe 2080 Euro és nincs benn alufelni és manuális klímával van....
Ja ez akkor van ha fapadot szeretnél, egy-két kiegészítővel. De nagyon más lesz a helyzet ha sok extrát akarsz.
Az én esetemben a Passat vs. Mazda 6 versenyben a Mazda mind árban mind felszereltésgben jobban jött ki. Csak hát, bár kívülről iszonyatosan tetszik, a tesztút alatt nem lobbant fel a szikra. Hátul szűk, csomagtér szűk, anyagminőség nem az igazi, tákolt navi komolytalan (még a xar Columbushoz képest is), és nem megy jól. Nem is értem a totálkárosultak mit fetrengenek előtte a porban annyit...
Pedig a Passat fődig alkudott árába belefért volna a Mazdánál szó szerint a TELJES extralista: üvegtető, 17 helyett 19 kerék, gyári horog, spoilerszett, miegymás. Mindent bepipáltam és még nem is alkudtam csak amit engedett magától.
Tegyük hozzá hogy az "értékesítő" sosem hívott fel utánakérdezni... ilyen csapattal halott a márka.
"Rettenetesen drága, mindent extrába kell rendelni ami valamit is ér az extralistán, beszámítás nem játszik, sok esetben a próbakörön az autó csalódás."
Vannak ettől rosszabbak is. Nézd meg a japán autók árlistáját. Amikor néztem, egy tempomat miatt kellett volna 400e Ft-os csomagot rendelni. Skoda tempomat akkor 40e Ft volt a listán. Dél-koreai autóknál dettó ez van.
A Golf-ban kellett volna az 1.4 TSI-t próbálni, vagy az 1.6 TDI-t 7 sebességes DSG-vel. 5-ös váltóval borzalmas.
Nem jó párosításokat teszteltél... :)
(Mutass egy márkakereskedést, ahol piaci áron számolnak be használt autót!)
Rugózok egy darabig a témán az biztos. Beszámítás nem játszik, ma alkudoztunk. Kb 50%-al akarnak kevesebbet adni annál mint amiért a legolcsóbbat hirdetik a jelenlegi kocsimból, felét annak, mint amiért a legdrágábbat hirdetik...
Minden autóvásárlásnál nekifutok a VW csoportnak, de minden alkalommal lepattanok róluk.
Őszintén nem értem, hogy lehet ilyen sikeres az a csoport. Rettenetesen drága, mindent extrába kell rendelni ami valamit is ér az extralistán, beszámítás nem játszik, sok esetben a próbakörön az autó csalódás.
Mondjuk pár napja a 2.0 CRTDI 4x4 O3 nagyon jó volt, de az már megfizethetetlen. Ma próbáltunk egy bemutatóautó Tuguán 1,4 TSI-t. A 122 Le ellenére nem érezni erősnek, a saját kocsimhoz képest egy csiga. Egy órás, nem csapatós kör alatt 8,4l volt az átlagfogyasztás országúton, túl puha a kormány, nulla visszajelzés, futómű hangos, motor nagyon halk.
Jó-jó, de nem ennyiért.
Ugyan így voltam a Golf 1,6 TDI-vel. Nagyon nem megy, nagyon nincs vezetési élmény, nincs szerethető részlet. Jó autó, de nem ér annyit mint amit kérnek érte.
Ez így van. Így lett nekem O3 helyett inkább Passat, ami idén kifutó, így jobban alkudható. Ráadásul hiába egy régebbi típus, egy-két apróságtól eltekintve még mindig finomabb valami mint az O3. A felszereltségben is szinte minden benne maradhatott ami az O3nál belefért volna, egyedül az üvegtetőről kellett lemondanom, illetve 18" helyett 17" lett a felni.
De egy kollgám pl. inkább a G7re szavazott O3 helyett.
Ma a következő jelenséggel találkoztam. O2FL 2.0 CRTDI (CFH) 2010 07 havi reggel indulás után fél perccel jött egy figyelmeztető hang, elkezdett a villogni az izzitó lámpája narancssárgán, és kiírta a Maxi Dot-ra egy rövid időre h "Engine fault- work stop vagy work shop" Nem tudtam pontosan elolvasni, annyira meglepődtem hirtelen.
Félre álltam, leállítottam a motort, vártam kicsit majd újra izzítottam és indultam. Kb 8 perc múlva megint besípolt, megjelent a felirat és villogott az izzító visszajelzője.
Az autó viselkedésében semmi változást nem tapasztaltam, eleve kímélően mentem hisz bemelegedés alatt volt.
Van valami tippetek mi lehet ez? Másnál is jelentkezett már?
A szigetelő anyagnál nem minőség,hanem mennyiségi(vastagság) eltérés lehet,ha van ...
Abban viszont teljesen egyet értek,hogy minden autó hangosabb lesz kicsit új korához képest.Ez az én személyes tapasztalatom eddigi 3 új autóm kapcsán ami mind dízel volt.
Viszont az egészen bizonyos,hogy az o3 komolyat lépett előre hangszigetelésben.Nekünk is van/volt még 02 és számomra egyértelmű a különbség.
- Baromi csendes volt új korában (1.6 benzines), nem is hallatszott a motor alapjáraton. Idővel majd hangosodik az O3 is. Ez Skoda... :(
OK, hogy a kipufogó rendszer hangosodik az évek alatt, de szerintem elképzelhető, hogy a szigetelőanyagok is fáradnak, pláne, ha olcsóbbat építettek be. Skoda->VW->Audi lehet a sorrend.
Munkatársam mondta ezt a fékkel játszást, de nem csinálom.
Már lassan teljesen megszokom, hogy induláskor rögtön kikapcsolom a Start/Stop-ot.
Ha eléggé el van tekerve a kormány, szintén nem áll le, de ahhoz tényleg eléggé el kell :)
A folyamatos indexelés szerintem nem elég, de nem esküdnék.
Szintén nem áll le hideg motornál, vagy ha megy a klíma, meg lehet hogy van még pár dolog (pl. tolatás után talán).
Bár...egyik reggel mintha leállt volna indulás után 1 perccel egy kereszteződésnél, mert elfelejtettem kikapcsolni.
(Induláskor kb. 15 fokos lehetett a motor, annyi van a garázsban.)
Pont azért (is) utálom, mert ez a hülye kereszteződés nem belátható, és úgy kell kikukucskálni + kilőni onnan (kocsma az út mellett közvetlenül).
Ott rohadtul hiányzik az a fél mp, ami késést ez a szutyok okoz, majdnem belém durrantottak...
Kézi váltós verdában szerintem teljesen oké ez a rendszer, de DSG-sben nem.
Nyilván környezetvédelmi okokból erőltetik bele az új autókba.
Állítólag olyat is tud, hogy megkezdesz egy kanyart, de jönnek szemből, ezért megállsz. Leállítja a motort, a kormányszervó hiánya miatt meg a kormány elkezd visszatérni középre...
Pár extrát odaadtam volna az összkerék hajtásért:)
Na szóval, a féknél találtam egy állást,ahol még nem indul el,de nem is állítja le a start-stop...Tapasztaltál már ilyet?
Létezik,hogy folyamatos indexelésnél nem állítja le,vagy csak pont abban a bizonyos pozícióban tarhattam a féket?Ma történt hazafelé és csak utólag gondolkodtam,hogy egy kanyarodás előtt nem állt le az autó...Bocs ,ha ez nagyon hülye kérdés:):)
Én 6000 km-nél tartok, és még nem tudtam betelni vele :D
Azt már lassan megszokom, hogy 105 LE kézis helyett 150 LE-s DSG-s autóm van, de ezeken túl ez akkor is egy nagyon jó autó.
Az O2 tulajok most fogják be a fülüket...valamelyik nap beültem kollégáméba, és mentem vele mindössze 200 m-t a cégudvaron.
Hát, elég gyorsan megállapítottam, hogy az O3 egy más kategória.
Csak, ami hirtelen feltűnt az O2 FL-ben (2.0 dízel az is + DSG):
-kényelmetlen ülés
-ajtóban recseg a könyöklő
-gyengusz a tűzfal hangszigetelése (az önindító meg a motor is eléggé behallatszott)
-eléggé rezgett a kasztni járó motornál, álló helyben, különösen R-ben (R-nél az O3-ban is van egy kis vibráció álló helyben, de nem ennyire)
-itt még az S egy külön fokozat, ezért tolatás után persze lendületből abba raktam. Az O3-nál már csak egy "rugózott állás" az S, azt így hátrarántva csak D-be teszi
OK, abban a kocsiban már 100e felett van.
Nem fikkantani akartam az O2-t, de nagyon örülök, hogy nekünk már az O3 jutott.
Az O2-s srácnál is volt cserekocsinak egy napra egy O3, és utána azt mondta, eléggé irigykedik ránk :)
225/45R17 GOODYEAR EFFICIENTGRIP PERFORMANCE nyári gumi W 91
225/45R17 HANKOOK K117 S1EVO 2 nyári gumi W 91
225/45R17 KLEBER DYNAXER HP 3 nyári gumi W 91
Stevie!
A Barum új mintázatáról (Bravuris 3) mi a véleményed, eddigi esetleges tapasztalatod? A Br2 -árához képest- igen jó gumi volt, a 3-as sorozatra is igaz lehet ez? Árban kb a Michelin Primacy 3 árának 55-60%-a, minőségben és tartósságban is ekkora a különbség?
A legfobb szempontom a viszonylag jo tapadas de a legfontosabb hogy halk legyen ,ezek amiket felsoroltam mind 69-70 dB -sek Nem tudom mi a kulombseg 1 vagy 2 dB -en erzekelheto e egyalltalan emberi fulnek!
Amit az EU-matrica zajméréséről tudni kell:
1) külső mérés
2) adott sebességen mérik
3) adott útfelületen mérik
4) adott frekvenciaspektrumban mérik
A mérési sebességre optimalizált gumi 10 km/h-val nagyobb vagy kisebb sebességen lényegesen zajosabb lehet. Továbbá az autó karosszériájának a zajszűrő képessége nem azonos minden frekvencián. Egy alapvetően zajos gumi is lehet zajtalan, ha az autó karosszériája pont azon a frekvencián jól csillapít; és fordítva, hiába csendes alapvetően egy gumi, ha pont olyan a zajspektruma, ahol az autó karosszériája nem csillapít.
Továbbá: a használat során, a minta kopásával megváltozik a zaj erőssége és a zaj spektruma is.
Amúgy: a zaj alapvetően a mintaelemek számától és a gumikeverék keménységétől függ. Alapvetően a sportgumiknak van előnyük (puha keverék), és azoknak a mintázatoknak, amikben kevés a menetirányra merőleges mintaelem. Nyilván ez is igen erős leegyszerűsítés, de annyit mindenképp ér, mint az EU-matricára rajzolt mindenféle hülye számok....
Szia Stevei gumis kerdes :) Michlein primacy 3 225/45/17 nyari w91 helyett talatam par gumit ami olcsobb ,elsosorban o lenne az: ugyan azokkal a parameterekkel,, fogyasztas tapadassa 6000 ft -al olcsobb darabja nem mindegy
Az EU-matricával a legcsekélyebb mértékben sem kell foglalkozni. Mi semmilyen összefüggést nem látunk egy gumi valós tulajdonságai és EU-matricája között. Azaz néha egészen kiváló gumik kapnak rossz osztályzatot, míg az AA-s gumik nem feltétlenül annyira űberek.
A gumimatrica olyan, mint az EuroNCAP törésteszt. A mérés ugyan valamit modellez, de lehetőséget ad arra, hogy a gyártók arra az egy mérésre fejlesszenek terméket. Tehát ahelyett, hogy egy széles spektrumban jól teljesítő gumit fejlesztenének, inkább arra törekszenek, hogy az adott, konkrét mérésen legyen jó a gumi. Ha a mérés sebességét eltolnák mondjuk 10 százalékkal, simán előfordulhatna, hogy teljesen más eredmények jönnek ki.
Látszik is már egyébként a matrica osztályzatok inflálódása. Az elején még jelentős eltérés volt az egyes minták jegyei között, de a friss fejlesztésű gumik nemigen mennek C alá, és a sok A miatt fontolgatják az A+ bevezetését. (Utána meg alighanem jön az A++, mint a hűtőszekrényeknél.)
225/45R17 GOODYEAR EFFICIENTGRIP PERFORMANCE nyárigumi W 91
225/45R17 HANKOOK K117 S1EVO 2 nyárigumi W 91
225/45R17 KLEBER DYNAXER HP 3 nyárigumi W 91
Kezdjük a végén. A Kléber a Michelin másodmárkája, a Dynaxer HP3 pedig egy régi (ősrégi) minta. A maga módján elfogadható gumi, de biztosan nem egy kategória a Misivel.
A Hankook S1 EVO2 ebben a méretben magyar gyártmány. Sportgumi, tehát jól tapad, de gyorsan kopik. Az S1 mondjuk egyik tulajdonságában sem extrém, de azért az az irányzat.
A Goodyear EGP a Misi kategóriája minőségben is és típusban is ("komfortgumi"). Amennyivel olcsóbb, annyival megy el kevesebbet, mert a Misinek azért még mindig a futásteljesítmény a fő versenyszáma.
Nálunk a méretedben két jó vétel van, Dunlop Sport MAXX RT és Goodyear F1 Asymmetric 2, mind a kettő befér 30 alá. Ezek sportgumik, de mind a kettő viszonylag tartós (a maga kategóriájában). Kiválóan alkalmasak az ún. "Stevie-módszer" szerinti gumioptimalizálásra.
(Stevie-módszer: szezononkénti gumicsere, az egyszezonos gumi eladása használtként, a következő szezonban új gumi beszerzése. Hosszabb távon ugyanannyi a költsége, mintha az ember x évenként kidobja az addigra elkopott gumiját és úgy vesz újat, de így az ember mindig friss, ropogós, 8 mm-es gumikon jár. A módszer alapja, hogy az árérzékeny magyar piac ki van éhezve a "90 százalékos" használt gumikra, ezért ezek az új akciós áruk 75-80 százalékáért pillanatok alatt eladhatóak. Jól látható, hogy a módszer költsége 4-5 éves távon ugyanannyi, mint nullára járni egy gumit, és akkor új szettet venni.)
A legfobb szempontom a viszonylag jo tapadas de a legfontosabb hogy halk legyen ,ezek amiket felsoroltam mind 69-70 dB -sek
Nem tudom mi a kulombseg 1 vagy 2 dB -en erzekelheto e egyalltalan emberi fulnek!
Ilyesmit csinált a 2009-es Golf-om, egyre hosszabb időt kellett várni a hidegre + 40 fokban már nem hűtött eléggé. Ez tavaly nyáron volt, 4 éves korában.
Elvittem klímáshoz, és kiderült, hogy kevés a gáz, mert valami szelep vagy tömítés nem volt jó.
Nezz korul a skodapatika.hu oldalon olcsobb mint a skoda szakszervizbol rendelned a kutyuket markaszervitol egy skoda emblema az autora 8000 ft a skoda patikan ugyan az 2500 ft es meg sok mas!
Ma és a múlt héten is egyik melegebb du. a munkahelyről indulva a 2008-as 02 1.9 TDI automata klímája csak kb. 4-5 perc múlva kezdett el rendesen hideget fújni.
Utána a kezemet a szellőzőre téve elég hideg volt a befújt levegő, így szerintem nem gázhiányról lehet szó.
Lehet, hogy addig csak belső keringetésen működik?
Normális ez így?
Régebben volt egy 2005-ös 1.6 Octaviam-m is, annál úgy emlékszem, hogy már korábban is jobban hűtött.
Így fogok tenni, illetve csinálok fotót is, amint visszakapom az autót a karosszéria lakatostól.
Ma vettem hozzá egynéhány alkatrészt (vezérlést, vízpumpát, gyertyákat, szűrőket, olajat, termosztátot, hosszbordás szíjat), de még hátra van a fék illetve a kuplung beszerzése is. No meg a sok kis apró mütyür, ami hiányzik - illene cserélni. Ma megkérdeztem egy skodás üzletet, a felírt 9 apró mütyürke potom ára legalább 50 ezer forint, így megpróbálok másfele tendálni. Hogy merre, az talán ma éjszaka kiderül. Minden esetre az ETKA, ami számomra teljesen steril környezet, elég jól használható felületet biztosít, így sok mindennek megvan a gyári száma, amire szükségem van. Hurrá! Ilyen tapasztalataim más gyártótól is vannak - annál is nagyon szerettem ezt a fajta alkatrész beszerzést.
Minden esetre ezek után indulhat a forgalomba helyezés, aztán meg végleges helyére is kerül a gépezet. Alig várom, hogy már itt tartsunk!
Drága. Keresgess kicsit, lesz mindkettőből még olcsóbb. Nem reklámozok senkit, kapásból google 1. árlistás oldalának 1. találata 31500 a mislen, 100 ezer felett a szállítás ingyenes és 12000 ft üzemanyagkártya jár hozzá. Érdemes érdeklődni jó árért a gumis topikban is, szoktak a szokásosnál lényegesen jobb árak is akadni.
Sőt! használat után az üres állapothoz közelítve a mutatóm beleér a piros skálába, majd annak a legalján villan ki és sípol, a tankoljunk hát egyet szignál. Gondolom ennek nem ez a rendeltetésszerű működése, de vajon mi lehet itt a gond?
Ha szignifikánsan benéz a nulla alá a mutató gyújtás nélküli állapotban, akkor szerintem szét volt szedve a műszerfal és trehányul lett visszarakva a mutató a tüskére, mert magától nem fordul el.
A vízhőmérőnek középen kellene állni a mint a beton 72 és kb. 100°C között. Mivel az üaszintmérő miatt gyanús, hogy itt is a műszerfal szétszedése a hibás, kezdd azzal, hogy üzemmeleg autónál megnézeted, hogy milyen vízhőfokot küld a jeladó a motor felé. Ha ez jó, az sem jelent még semmi biztosat, mert két külön köre van a két irány felé, de ha a vízhőmérő és a benzinszintmérő gyújtás levétele után nem így állnak, akkor mindenképpen az a nulladik lépés, hogy megnézed azt, hogy mennyi az eltérés ebben az állapotában ahhoz képest, ahol állnia kellene és ha üzemmelegen ugyanennyi az eltérés a középállástól, akkor nincs más teendő, mint szétszedni a műszerfalat és helyesen visszatenni a mutatókat a tüskékre.
Szerintem ne profil alapján keress, hanem próbálj olyat találni, ami az akkori teszteken hasonlóan viselkedett, pl. ha ez nagyon jó szárazon és gyengébb vizen, akkor ne olyan legyen a két új, ami vizen istencsászár és szárazon közepes.
Van negy darab Fulda Carat Exelero 225/50/R17 nyari gumim jo allapotban. Sajnos az egyiknek kozulluk van egy "pupja" az oldalfalan. Tehat kene vegyek ket gumit, azt feltennem az egyik tengelyre.
Sajnos a Fulda Carat Exelero mar nem gyartjak. A profilja igy nez ki:
Tudna valaki ajanlani egy nagyon hasonlo profil gumit?
A családba megérkezett az első komolyabbnak számító Skoda, nevezetesen egy Octavia 1U (Combi) 1.8 20V SLX személyében. Igen örvendetes dolognak tartjuk a járgány érkezését, mivel a márkából eddig csak a korábbi modelleket (Felicia és Felicia Pickup) ismertük. Megbízhatóságuk miatt esett a választás erre a gépezetre.
Rögtön az elején két kérdéssel indítanék;
1. az ETKA-ból kiollóztam néhány gyári cikkszámot, amit szeretnék megrendelni. Esetleg van-e olyan köztünk, akinél ezt megtehetem "jóárasított" módon?
2. Az autóban lévő vízhőmérsékletmérő és üzemanyagszint mérővel nem vagyok megelégedve. A vízmérőt még mondjuk betudhatom az esetlegesen nyitva maradt termosztátnak (a vásárlás utáni szervizelés alkalmával cserélem), de az üzemanyag szintjelző érdekesen reagál a teletankra. Cirka 47 liter benzin után alig vártam, hogy a mutató elérje a teli jelzést, ám ennyi üzemanyag betöltése után sem ment följebb a skála háromnegyedénél. Sőt! használat után az üres állapothoz közelítve a mutatóm beleér a piros skálába, majd annak a legalján villan ki és sípol, a tankoljunk hát egyet szignál. Gondolom ennek nem ez a rendeltetésszerű működése, de vajon mi lehet itt a gond?
Néhány apró kis műanyag- kiegészítő után az autón elkezdjük a szokásos dolgok cseréjét, illetve amik csereérettek lettek az idő folyamán... Utána pedig végre használatba is vehetjük a gépezetet. Hurrá!
Eladtam 2010 évjáratú octaviámat. Benzines 1.6-os Clever volt, újként vettem, 29000 Km- tettem bele. Eladás után megmaradt néhány dolog. Úgy mint:
méretpontos gumiszőnyeg, továbbá 4 db 15-ös acélfelni, szerelt 195-ös Vredestein Snowtrack 3gumikkal. A gumik abroncstartón vannak, forgásirányuk jelölve. A gumikban lehet vagy 5000 Km.
Bár benzines volt, de hangos volt. A motorzaj miatt vettem a motorháztetőbe való gyári zajszigetelést, illetve - ennél a modellévnél már lespórolt - felső tűzfalszigetelést is megvásároltam. Mondjuk halk nem lett, de autópályán érezhető volt a zajcsökkenés.
Ha valakit érdekelne megvásárlásuk, jelentkezzen. A gumikat a kereskedő asszem 100e ért adta, a gumiszőnyeg sem volt ingyen, a szigetelést is pénz volt és nem is két forint.
Tekintve, hogy el akarom adni, 80.000 Ft az ára. Ha valakit érdekel, jelentkezzen.
ha lenyomom a kuplungot akkor zajol , első gondolatom a kettős tömegü lendkerék , melegen viszont már nem csinálja ezt , ha elviszem egy autodiagnosztikára akkor mit tudnak mondani ?
Mivel mechanikus dologról van szó, jó eséllyel semmit.
Viszont egy normális mechanikus szerelő meghallgatja, és feltehetően tudja, mi a következő lépés.
nézegettem a netet , azt nem értem hogy mi az a kiváltó szett .
Sima kuplungszerkezet, kettőstömegű lendkerék nélkül, azt "kiváltva." Olcsó, de egészségtelen. Olyan autókba való, amiknek már mindenképp közel a vég, de még muszáj menniük egy évet vagy kettőt.
Nem kell részletesebben, saját tapasztalataim is alátámasszák, éppen ezért fontos a sok fokozat, hogy mindig fordulaton tartsd, ne legyen se túl alacsony, se túl magas (rossz hallgatni és a pénztárcát sem kíméli)
Sziasztok , tegnap vettem észre hogy hidegen ha lenyomom a kuplungot akkor zajol , első gondolatom a kettős tömegü lendkerék , melegen viszont már nem csinálja ezt , ha elviszem egy autodiagnosztikára akkor mit tudnak mondani ? nézegettem a netet , azt nem értem hogy mi az a kiváltó szett . Octavia II 2.0 PDTDI.-2004év, 206 000 km.
Az 507.01 olajok mind 5W-30-asok, az 505.01-esek 40-esek. Az előbbieknél nincs és nem is lehet kivétel, az utóbbiaknál nem vagyok benne biztos, de ha van is kivétel, az ritka.
Én inkább az 507.01 olajat használnám. (Ha részecskeszűrős az autó, akkor a másikat nem is szabad.)
Hat igen ez egy skoda forum nyilvan a hibakrol esik szo tobbszor :)Igazabol en nem akarok mar huzza nyulni ha eddig nem volt baj bizom benne hogy nem lesz!Az autoszerelo ahova viszem azt mondta hogy ami osszefort azt nem jo megbontani mert lehet nagyobb kart csinalunk vele ,ha eddig ment ez menni is fog!
A spórolási próbálkozás folyamatos, csak ritka az, ami ennyire balul sül el. De azért nem egyedi, lásd pl. azt a korábbi váltószériát, amiben szegecsek váltották a csavarokat és csak idő kérdése volt, hogy mikor darálja be a váltó az egészet. Szerintem mindenki tud más-más példát hozni, nekem hirtelen ez ugrott be.
A BKC az utolso csavarig azonos a BXE-vel, kiveve a hajtokar es a dugattyu- de ott is minimalisak az eltersek.
Nekem azt tettek a BXE helyett, mert pont nem volt mas az elso bontoba ahova bementem:).
Nem kapom meg a szamlat es a torzskonyv masolatat az autonak, nemtom milyen sorozatszamu volt az enyem.
De ne parazz, irto sok BXE-t gyartottak es nagyon keves ment tonkre, akinek tonkrement annak nyilvan nagy a szaja, ezert ugy tunik, hogy sok ment tonkre:).
Irtak paron hogy BXEA vagy BXEB -es motor van az autojukban az enyem 2007.10.17 -ei gyartasu ,de 2008 -as modellev es csak sima BXE nincs utana se A se B ?!
Ez mit takar szerinted ?:)
Ez is erdekes hogy a BCK miert nincs ilyen problema? Nem ertem mi valtozhatott?
Olajozzunk! OII 2007-es, 1,9 pdtdi 105 paci. Éves futás 12-15000 km.
Mit ajánlanátok?
Ezeknek a motoroknak meglehetősen pontosan specifikált olajra van szüksége, az a lényeg, hogy feleljen meg a VW507.01 szabványnak.
Ezen belül választhatod a kedvenc márkádat, vagy a legolcsóbbat, vagy amelyiket a sarki boltban lehet kapni, a főbb paraméterekben ezek az olajok egy referencia olaj teljesítményét hozzák, sem rosszabbak, sem jobbak nem lehetnek.
Ezzel az olajjal működik a rugalmas szervizperiódus.
Lehetőség van ugyanakkor a fix szervizperiódusra is, ekkor az olajcsere ideje fix 15e km vagy egy év. Ebben az esetben az 505.01 jóváhagyást kellene tudnia az olajnak, ezek valamivel olcsóbbak, de alacsonyabb teljesítményűek.
Most az a gond hogy igy már van 2 bxe-s motorom az egyik ami kikönyökölt a másik meg már benne van!Ezekkel tudok csak már valamit kezdeni!A kikönyököltbe másnem nézek másik blokkot hajtókarokat,dugót, főtengelyt meg mindent ami szétment benne!Amit tudok azt sztem kicseréltetem benne újra!
Hagyd azt a hajtokart. Rizikos lehet egy bontott motort szetszedni.
Amikor az enyem tonkrement, azt kellett volna csinaljam, hogy vasaroljak a nemetektol egy profin felujitott BKC motort egy erre szakosodott cegtol- garanciaval, szerintem 2500 eurobol megusztam volna- ha lett volna idom kimenni utanna. Csak en is mindig sietek.
De ha Te szeretned tartani a kocsidat es tenyleg sokat jarsz vele, akkor egy csippelt felujitott BKC betonbiztos megoldas. A csippelessel meg egy 0,5 literrel kevesebbet is fog fogyasztani es kiegyenesitik a hegyes nyomateggorbejet, amitol vezethetobb is lesz. Ne nezd a penzt, mert a sok kilometer igy is ugy is sokba kerul- barmivel vezeted le.
Szerintetek kepesek szar anyagbol keszult hajtokart beepiteni egy motorba?
Ha képesek egy 2 eurócentes lapkát lespórolni az ajtózárakban lévő mikrokapcsolóról, ami ennek az így állandóan tönkremenő elemnek örök élet + 1 nap élettartamot biztosítana, akkor bármire képesek.
Na ha majd szét lesz szedve akkor majd teszek fel én is képet hogy hogy tört el!Hát én is nagy távokra járok a kocsival!Kényelmes,keveset eszik,1600 km után nem fáj másnap a hátam!Nem úgy szállok ki belőle mint akit összevertek!Úgy vagyok vele most is hogy szerintem is jó az autó csak hát ez a bxe..!Na de majd megpróbáljuk ez a hajtókar témát is orvosolni!
Hát igen ezeknek a melegszilárdos anyagoknak nagyon kellene bírni!Én is hegesztek!:) Meg kovácsolva vannak meg hőkezelve!Itt találtam még róla leírást hogy miért jobb mint a sima:http://protechnic.hu/oldalak/29/ !Nekünk is valami ilyet kellene végrehajtanunk rajta!!van egy pár oldal ahol igy gyártással is foglalkoznak!
Na de ne legyek szarhazi a markaval. Ez a BXE-m meg volt csippelve es talpalva rendesen. Szoval nem kell ugy kezelni egy 4 hengeres dizelt mint egy benzines V6-os:). Amugy csak a 2008-as modelev autoival volt ez a gond.
A Skoda k..rva jo kocsi.
A tegnap levezettem 1300km egy szusszban, harom 30 perces pihenovel. A kocsiba negy edzett utas +csomagok jocskan, a teton nagy sibox benne negy nehez carving lec+minden felszereles. Az 1300km-bol ~850km autopalya, a tobbi kozut, gyer forgalommal, de eros oldalszellel. Az atlagfogyasztas 6.6%, 2.0 TDI PD, 4x4-es. Atlagsebesseg 97km/h, az utolso 200km-en torencialis eso es korom sotet, azt hittem nem erek soha haza. Jok a lampak, jok a fekek es jo a motor es futomu, es meg a hatam se faj. Nemtom melyik kompakttal lehetne ezt meg megcsinalni.
En ezt ugy ertelmezem, hogy egyszer a csavar eltorott aztan a hajtokar meglazult es kifordult, nekiment a henger falanak es eltort. A blokkon egy nagy lyuk tatongott.
A hajtokaron ott van az Audi jelvenye.
Szerintetek kepesek szar anyagbol keszult hajtokart beepiteni egy motorba?
Azért csak ideírom megint, hogy nekem megelőzésképpen cseréltek csavarokat, de 10e km után mégis elpukkant a motor...és nem a csavarnál tört a hajtókar.
Na, azt érdekes lett volna megkérdezni akkor, hogy lazák voltak-e a csavarok.
A számon volt, hogy megkérdezem, de nem biztos, hogy elmondták volna.
Így is hülyének néztek, hogy miért akarjuk ezt megcsináltatni. Addigra már 3-ból 2 autónkban elpukkant a motor.
Állítólag ők még nem is hallottak ilyenről (Skoda márkaszerviz).
Amikor mondtam, hogy csak körül kell nézni a neten, kapásból hülyének néződtem persze (mert ott csak hülyeségeket írnak)...
A 9 meter atmeroju 42mm es falvastagsagu csovet persze 8-an hegesztettuk ejjeles nappalos muszakban 8 napon keresztul valtasban vegig szaz fokon ,de ez egy masik topik tema ,ezt csak azert emlitem hogy erzekeltessem hogy milyen anyagok ezek a melegszilard cromos acelok! :)
Azt irja "40CrNiMo steel" vasbol van ez eleg jo minosegu anyag hegesztettem mar pont ilyen nimcromot most is nem pont ugyan ezt de melegszilardot hegesztek cromosat csak mas aranyban!
Az biztos hogy merev egyben rugalmas es extremen birja a hofokot pluszban ugy minuszban is / tobb szaz fokrol beszelek /
Nem tudom milyen anyagbol lehet a gyari ,de azt tudom hogy ez jo anyagbol van 13 eve hegesztek nagyiparian osztrak allami befektetesu melokon es mar csak szinte cromos anyagok vannak a sima szen acel helyett!
Mert extremen strapabiroak pl ezt a "40CrNiMo steel" nimot szaz fokra minimum fel melegitettek ugy kellett meghegeszteni " csovet ami 9 meter atmeroju es 42 mm -es falvastagsaga van "Amikor kesz volt 3 napon keresztul 300 fokon tartottak utana hagytak lassan kihulni aztan vizsgaltak be ultrahangal hogy jo e es ugy van kesz!
Mondom ezek az anyagok extrem strapabiroak tobb szaz fokra rugalmas es ha hirtelen kapna egy minusz huttest se lenne az anyagnak semmi baja!
Pl egy sima vas ha kap tobb szaz fokot utana egy pillanat alatt lehuttened minusz 50 -re szetrepedne ezek a cromos anyagok meg nem!
Engem kimondottan meglepett a múlt héten az 1,6-os,mert rosszabbra számítottam.Az is igaz,hogy DSG-vel szereltet próbáltam(kollegám autója) és gondolom nem véletlen hogy 7 fokozatú.
Feleségemnek 1,6 Hdi 90 le peugeot van ,ahoz képest szerintem sokkal jobb..
visszanéztem hogy neked mi maradt meg!A jelenlegi motor az jól megy.Elvileg kevés km is van benne.Ha a hengerfej megmaradt akkor lehet még elgondolkodom egy blokkon is és régit azt összerakni ezt meg nem megbontani!Mert a régi még meg van szét sincs még szedve hogy megnéztük volna hogy mi ment benne szét!Csak hát mivel hogy hosszú távon közlekedem vele fontosnak érzem ezt a hajtókar csere kérdést is!úgy érzem mintha egy időzitett bombán ülnék hogy bármikor beüthet a krakk!
Köszönöm a tájékoztatást!Amint lehet már cseréltetem is ki a csavarokat!Ha majd több idő lesz rá akkor a hajtókarokat is biztos ami biztos alapon.A motorodból volt még valami menthető?hengerfej meg ilyenek...?
Nalam biztos , hogy az egyik csavar tort el. Hazavittem a serult motort es szetszedtem. Az osszes hajtokar csavar viszonylag konnyen kicsavarodott, szo se volt ott 30nm nyomatekrol, ami kb. 15 kg sulynak felelne meg a normal racsnis kulcson. Ugyhogy en egy olajcserenel lekapnam a teknot es kicserelnem a csavarokat, Octi19 forumtarsunk szerzett valahonnan jokat.
Közben beugrott, hogy 1 napig én is vezettem egy O3-at 1,6 CR-TDI-vel.
Pozitívum: járó motorral álltam egy parkolóban, és egy fickó hosszas kerülgetés után végül odajött megkérdezni, hogy ez tényleg dízel-e, mert nem hallja :D
Negatívum: az 1,9 PD TDI-ből (105 LE) átülve, eléggé érződött a nyomatékhiány. Tényleg olyan semmilyen az a motor.
Futóműben nem vagyok reprezentatív:) mivel én a sportfutóművet is imádom 18-as kerekekkel pedig tényleg kemény viszont én kimondottan élvezem,hogy a lagúnához képest mintha egy gokartban ülnék.Mellesleg a Mátrában voltam vele én is bár a gázt még nem nyomom tövig...
Fontos részlet még hogy nekem már nyári gumik vannak rajta Sportcontact 2 225/40/18 92Y XL
Eddig nem is feigyeltem,hogy Y sebességindexű a gumim,ami 300 km/h -t is enged:):)
Ezzel váltották ki a régi szivókat. Nekünk van egy ilyen 16e km alatt mondjuk sok baja nem is lehetne. Szerintem "élményre" van olyan mint az 1.6 mpi, tartósságra majd meglátjuk:-) nálunk a fogyasztása is kb. ugyanannyi.
Minden csak viszonyítás kérdése. Ülj be egyszer egy OFFMazda 6-baON. Mondjuk ne a legújabba, hanem egy olyanba ami a 2008-as modellévtől jött ki. Mi egy olyat cseréltünk le OIII-ra. Nem azért mert rossz autó volt, hanem mert nálunk lejárt az ideje. Na annak kemény a futóműve! (Illetve sportos, ahogy a marketingduma fogalmazott.) Az M6 után OIII nekünk hajó. Sőt még az én megemelt megerősített futóműves OII-őm is :)
Hát motor tekintetében akkor Neked egy 2.0 CR lenne az ideális. Az, (legalábbis nálunk), takarékos is megy is és az OIII-ban szinte nincs is hangja, csak kurva drága. A feleségem imádja, hát még én. :) De ha találnál egy 1.4 TSI-t climatronic-al és tolatóradarral jó áron és keret is lesz rá, akkor azt kell megvenni, nem jársz azzal sem rosszul. Tempomatot utólagosan is lehet bele tenni ha összepattan egy kis pénz.
Megértelek! Bár nekem a gyári navik nem nagyon jönnek be, mert mondjuk egy Columbus-t, (aminek értelme is van), nagyon drágán mérnek az extralistában.
A térképek ritkán frissülnek és nekem azt az információt adták, hogy a frissítés sem ingyenes. Persze szép meg minden, na de ennyiért??? Ha az Amundsen árában adnák, akkor is csak talán. Én kb. 10 éve Garminokat használok. Több térképet tudok vele kezelni, ezek közül az egyik általában 4-szer frissül egy évben, a másik meg háromszor. Ingyenesen, legálisan, nem pedig okosba. :) A hozzáadott szoftverrel sokkal kényelmesebben tudom naprakészen tartani a nekem fontos komponenseket, nem kell az autóban ülve egy érintőképernyőn kínlódni. Ráadásul a mai modellek már esztétikusak is, nem olyan bumszlik mint régen és jobban a látóteremben van, mint a gyári.
Nekem 3 ötsebességes autóm volt eddig, 77-80-133 lóerővel.
Ebből csak az egyik esetében nem éreztem úgy, hogy kéne még egy sebesség (ill. jobban el kéne osztani a meglévő 5-öt, és az 5. helyére egy 6.)
Ez az egy a leggyengébb volt, ami rövid váltóval operált, ami városban oké, pályán viszont amúgy is gyenge volt, tehát egy 6. sebességgel emelkedőn visszalassult volna...
Az alig 3 lóerővel erősebb, de könnyebb autó minden fokozata jóóó hosszú volt, nem is tett jót a dinamikának (az előbbinél gyorsabb volt, de sokat kellett pörgetni, mert ráadásul kisköbcentis 16 szelepes volt). Kapható volt 6-os váltóval is a sport változata, nem véletlenül.
A legerősebb meg nem volt híján dinamikának, cserébe tipikusan sokat pörgött pályán.
--
A 6 sebességes autóim (oké, 3-ból 2 DSG-s) esetén viszont mindnél tudták "illeszteni" a motor jellegéhez a váltót. Van, amelyik városban rövid (1-2-3-4), a 6. fokozata viszont egész hosszú az alsókhoz képest.