Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
4 fáról lett kb 6 kg...3-on még van vmennyi , sutyiban kellett vinnem, nehogy meglássák mert meglincseltek volna a többi korábbi vevőim / bár ők sztem nem adtak volna annyit érte, mint a német adott, de ez van...hosszú évekig piaci ár alatt adtam, most nem fogok jótékonykodni/ Balról Totem , Sweet Red , Tomcot.
Mert az idei évben ez teljesített a leggyengébben és igazából eddig sem győzött meg.Az íz önmagában kevés...és mivel amúgy is csökkenteni akarom a Kajszik mennyiségét adta magát.
3m... majd kiderül kevés-e, még pár év. Hamarosan kezdem a zöld metszést, vadkajszin vannak. Harcot sűrű, bokrosodó, C.Arany meredek, feltörő, jobban fér. Én is 4m-ig akarom engedni.
3 m nem kevés? nekem a 4 m is kevés, igaz nem nagyon zöldmetszegetem, de tavaszi metszés persze van, de így is nagyok (van 4-5 m-es is, igaz ez mirabolánon, de nagy része szerencsére nem azon van :), és szélesek (mert ki vannak "terítve"....) így viszont a nagy nyíró traktor már nem tud ott elmenni... :( a magasságnak 3-4 m-ig mindenképp van létjogosultsága, lásd idei tavszi fagyok.
a szélesség is "kell", mert... tudjuk (fény, szellő...)
persze, ha intenzív, akkor még szellős is ;) végül is jó lehet, több fa több termés, stb.
----
hétvégén megettem az 1 szem Priciát. (le volt esve, de még nem volt rothadt.)
háát... (még) jó savanyú íz, zamat az rendben. ami érdekes, hogy egyöntetű volt, nem lehetett tapasztalni a "teteje kemény alja puha" jelenséget, de hát ez csak 1 db...
----
más:
"Gazdasági visszaesést, növekvő munkanélküliséget jósolnak Magyarországnak
A kevésbé rossz esetben a magyar gazdaság teljesítménye 8 százalékkal eshet vissza, jövőre viszont 4,6 százalékkal emelkedhet. A munkanélküliség a tavalyi 3,4-ről idén 6,3, jövőre pedig 4,9 százalékra változhat. A rosszabbik esetben a visszaesés elérheti a 10 százalékot, amit jövőre 1,5 százalékos növekedés követhet- olvasható az OECD előrejelzésében. A magyar kormány idén 3 százalékos visszaesését jósol, a 2021-es költségvetés tervezetében pedig 4,8 százalékos növekedéssel számolt, elismerve, hogy a járvány miatt sok a bizonytalanság. A Pénzügyminisztérium szerint az OECD előrejelzése a magyar gazdaság idei visszaeséséről nem megalapozott."
Felemás szezonra számítanak a gyümölcstermesztők idén. Bár a minőségre nem lehet panasz, a mennyiségre annál inkább. Eddig nagyjából feleannyi gyümölcs termett, mint a korábbi években: és cseresznyéből, meggyből, kajsziból is kevesebbet szüretelhetnek. Mindez az árakon is meglátszik: harmadával is többe kerülhetnek ezek a gyümölcsök – hangzott el az M1 Híradójában. A kevesebb termés várhatóan a bolti árakban is visszaköszön majd. Szinte biztos, hogy drágulnak a gyümölcsök. A kereskedők szerint akár 30-40 százalékkal is többe kerül majd például a cseresznye, a meggy, a kajszi, vagy az őszibarack.
Köztünk a nagy távolság miatt, jelentős különbség van fejlettség, érés tekintetében minden gyümölcsnél. Mikor az eper érik esetleg egy permetezés lehet nélkülözhetetlen, az is elsősorban levéltetű miatt, és nem minden évben. Ezt egyszerűen megoldom egy nem felszívódó rovarölővel, esetleg gombaölővel. Felszívódó gombaölőt is lehet úgy választani, ami eperben engedélyezett, és gyümölcsfákon is eredményesen használható, az eperben 3nap évi idejű, amire két szedés között a dupláját is ki lehet várni.
Végül a Sylvercot volt az egyetlen, amin egy szemet se találtam, de ettől függetlenül a többéves teljesítménye miatt a Kuresia lesz a következő amitől megszabadulok ősszel / a vírusgyanús fákon felül /
Ezek meg az ideiek : talán FlavorcotFuegoHargrandKiotoTotemRobadaPinkcot...igaz ez utóbbiból 4 fán van összesen kb 10 szem, de azok méretesek le...hetnek...ja és egy kis plusz : Aprium
Nalam a tiednel jobban birtak ezt az idoszakot, volt nagy elfagyas, de nem az idei volt a legrosszabb ev....bar amig nem szedtem le ami van, addig barmi tortenhet. A legrosszabb evben is volt kb 10 kg a kb 40 fan....igaz abbol 9, 5 egy fan volt...
...meg már nagyok is a fák... a korábbi telepítések. a fiatalok közé lehet tenni csak valamit.
remélhetőleg ez az extrém helyzet (nem 1-2 éjszaka van tavaszi fagy) 10 évente 1x van, az még beleférne...
DE.
sajnos nem úgy tűnik, statisztikailag.
az elmúlt évtized végzetes fagyai:
2012 (ezt még nem követtem)
2013-14-15 boldog békeidők. aki ekkor tervezett (pl. én :) az nem is számolt komolyan a fagyhelyzettel. aki 2013-ban telepített pl. korlátozaottan fagytűrő gyümölcstermőket (datolyaszilva, füge, gránátalma) stb. az belehúzott. ezek ültetése orosz rulett. kell 3-5 jó év, amikor nem fagy el, maga a fa.(5 nyarasak tudtak lenni a 2013 tavasszal ültetett fák, a végzetes 2018. 03. 01-ig.)
2016 április, 2017. április 21 körül (nem minden fagyott el egyformán és totálisan,
ellentétben az idei faggyal)
2018. március 1.: -18 fok, szállított fagy, komoly fapusztulások is (fiatal vagy fagyérzékeny fák)
2019. semmi extrém fagy: na, ezekből van kevés...
2020. április eleje, több nap is mínusz 1-től ötig, változatosan.
látható, hogy az utóbbi 9 éveben ('12-20) 4 év volt jó, 5 nem. ez elég rossz statisztika...
(igaz, nem minden faj/fajta egyformán fagyott el. = jó faj és fajtaszerkezettel és diverzifikálással volt azért termés... persze köszönöm azt az ültetvényt, ahol legtöbbször/átlagban csak a fák fele terem.
és nem minden területen. pl. 2018-at a fagyosnak mondott-fagyzugos alföldiek meg sem érezték jóformán...)
(már úton a megoldás-féle. pl. som lesz. :) köztesnek meg tök. esetleg édesburgonya. esetleg kevés dinnye is... váltogatva, és még más is. azok nem érnek, mikor a kajszi. :) ;) nem nagy mennyiségben, csak, hogy valami legyen. persze, ha nagyok lesznek a fák, már ezek sem játszanak.
és még vannak tervek a -rendszeressé váló- fagyhelyzetre... :)