Keresés

Részletes keresés

endru Creative Commons License 2004.10.19 0 0 12

Island

Ugye nem haragszol ha beledumálok.

A növény igényei közé a hőmérsékletet is fel kell venni. Ha kevés fényt tudsz biztositani akkor csökkenteni kell a hőmérsékletet. (azért nen fagyjon meg)

Ha magas a hőmérséklet ahol tartod akkor növelni kell a fényt pl. mesterséges megvilágitás.

Előzmény: Island* (10)
krampuszka1 Creative Commons License 2004.10.19 0 0 11

Köszönöm, remek helyre kerültem :)

Látom, hogy egyéb mediterrán növény ügyben sem vagy avatatlan :)

Lennének még kérdéseim, mivel mediterrán jellegű udvaron, mediterrán kert kialakitására kényszerültem, eléggé ismeretlen növényekkel :(

De nem akarok itt topikot "rombolni", mivel ez egyetlen növényről szól !

Úgy láttam a képen ( a sárga virág) netán kasszia ?

Előzmény: Island* (10)
Island* Creative Commons License 2004.10.19 0 0 10

Szerintem a legfontosabb a fény, aztán a tápanyag és utána a nedvesség, ha prioritási sorrendet állítunk fel a növény igényei szempontjából. Ha kevés a fény (pl. télen) akkor csökkenteni kell a másik kettőt is, mert vagy elkezd erőtlen és csúnya hajtásokat hozni, mert erőlködik, vagy ami rosszabb kirothadhat a gyökere is!

Most még kint lehet hagyni szerintem kb. két hétig, aztán pihentető legyen a főmenű! Január végétől lehet elkezdeni jobban öntözni és tápoldatozni, de a növény úgyis jelzi a külsejével, hogy éppen milyen állapotban van és mit igényel!

Előzmény: krampuszka1 (8)
krampuszka1 Creative Commons License 2004.10.19 0 0 9

Bocsánat, de úgy gondoltam, hogy a topikgazda mindent tud :)

Ahogy látom, úgy is van, mostmár valamelyest kiokosodtam :))

Előzmény: Island* (5)
krampuszka1 Creative Commons License 2004.10.19 0 0 8

Kedves Island !

Köszönöm szépen, és valszeg megölöm, aki savanyúföldbe ültettette velem :(

Általában a mediterrán növényeknek nincs ilyen igénye, de ez nálunk még olyan ismeretlen növény, hogy hagytam magam rábeszélni !

 

Előzmény: Island* (4)
Island* Creative Commons License 2004.10.19 0 0 7

Szaporításhoz....profi kertészeknek való feladat, mert elég nehézkes......üvegházi körülményeket kell teremteni neki, csak akkor szaporítható.....ház körül így nehéz ezt kivitelezni....nekem néha összejön, általában május-júniusban szoktam folyami homok és föld keverékébe leszúrni a dugványokat, amelyeket előtte hormonporba mártok, aztán ráteszek egy kivénhedt akváriumot a cserepekre felülről, mint egy miniüvegház lenne. Olyan helyre kell tenni ahol árnyékos a hely, vagyis pici napot kapjon a melegedés érdekében, de ne álljon tűző napon...pl. egy fa tövébe.....

Kb. másfél-két hónap is sokszor mire ilyen körülmények között meggyökeresedik, több el is pusztul a dugványokból sajnos, de érdemes vele próbálkozni! :)

Előzmény: taramiram (6)
taramiram Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6

Kedves Island, köszi a jó kis növényismertetőt. Te nyitottad a topikot, számíthatsz a kérdésekre, már most kedvet csináltál hozzá. :-)

Jövőre lesz helyem teleltetni, előre dörzsölöm a kezem, mint a légy, annyi növény van már várólistán. Szaporítani lehet?

 

Előzmény: Island* (5)
Island* Creative Commons License 2004.10.19 0 0 5

Krampuszka! Egy kicsit mohó vagy, már ami a kérdések számát illeti, de rögtön írom..:)))

 

Metszés: abszolut Tőled függ, hogy milyen fazont akarsz kialakítani. Lehet szabadon elágazó és oszlopos, bokor formájú, bármilyen....a lényeg akkor metsszed amikor nincs rajta bimbó, tehát őszi behordáskor, kora tavasszal. A nyári időszakban inkább csak alakító metszés kell, ha egyik másik ág nagyon megnyúlik.

 

Támaszték....a metszés és a fazon függvénye, bármi lehet.....a lényeg hogy stabil és a szemnek is ízléses legyen, ne vonja el a növényről a figyelmet....én általában karót szoktam tenni vagy bambuszrudat melléjük, de van olyan példányom is, ami annyira befásodott már, hogy "öntartó"...majd rakok fel fényképeket....talán jövő hétre meglesznek...

 

Teleltetés: sajnos nincs télikertem, viszont vannak ajtó méretű ablakaim amelyke délkeleti oldalra néznek, ezek előtt állnak így  a lehető legtöbb fényt kapják télen. A lakásban általában 18-20 fok van. Ez nem igazán jó, mert a téli viszonylag kevés fényhez jobban illene a 10 fok körüli hőmérséklet. Ha még egyszer építkezésre adnám a fejem...hát..:)

Előzmény: krampuszka1 (3)
Island* Creative Commons License 2004.10.19 0 0 4

A földdel kapcsolatban....láttam Görögországban sok olyan példányt, amelyik köves, poros tápanyagszegény körülmények között úgy ontotta a virágait, hogy öröm volt nézni. Elsődleges tehát a sok napfény. A talaj normál virágföld, amit hetente tápoldatozol általános tápoldattal, szóval semmi extra.

Én persze - tekintettel arra, hogy már nagyon nagy cserepük van és a sűrű átültetést én is unnám - sűrűn szoktam tápoldatozni és csak két évenként ültetem át. Ha ilyenkor van egy kis phentetett gombatrágya a ház körül érdemes belekeverni a földjébe.

Előzmény: krampuszka1 (0)
krampuszka1 Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3

Island !

És a metszése ?

Mikor, mennyire ?

Milyen földben van ? Átültetés ?

Milyen támasztékot alkalmazol ?

Továbbá sötét vagy világos helyen telelted, és milyen hőmérsékleten ?

 

Hirtelen ennyi kérdés jutott eszembe :)

Island* Creative Commons License 2004.10.19 0 0 2

Nekem 10-12 db-om van, változó korúak 3 évestől a 8 éves korig. Kb. tíz éve szerelmesedtem bele egyik Korfui utam alkalmával, el is határoztam, hogy nekem is lesz ilyen, azóta gyűjtöm őket, de sajnos az elhelyezésük télen jelenti a "szűk keresztmetszetet", így most már inkább különlegességekre vadászok. Nálam általában 2-3 virágzási periódusuk van az időjárás függvényében, első május körül, aztán július-augusztus és szeptember vége-október ismét...

Idén is gyönyörűek voltak, nemsokára teszek fel néhány újabb képet majd róluk.

 

A gondozásával kapcsolatban a legfontosabb, hogy szó szerint égesse a nap, vagyis olyan helyre kell állítani ahol napkeltétől napnyugtáig napfürdőzhet. Én április végén szoktam őket kitenni (ilyenkor elég pocsékon néznek ki, le vannak kopaszodva stb.) és október végén hordom őket be ha bejönnek tartósan a talajmenti fagyok.

Sajnos behordáskor mindig lehullajtanak egy csomó levelet a klimaváltozásra nagyon érzékenyek, viszont ilyenkor ügyelni kell rá, hogy lehetőleg ne is tocsogjanak a vizben! Télen ritkán kell öntözni, épphogy nyirkos legyen és elvétve tápoldatozni, mert pihenőre van szüksége.....

Nyáron a bimbóképződést rövid száraz időszakkal (2-3 hét) és azt követő bőséges tápoldatos öntözéssel lehet stimulálni, amit a virágzás alatt is folytatuk.....ilyenkor bőséges virágzású lesz, normál egyenletes öntözés meleltt kevés virágot hoz.

 

Taramiram kérdésére: a lila az enciánfa a háttérben

Előzmény: taramiram (1)
taramiram Creative Commons License 2004.10.18 0 0 1

Nagyon szép, nekem még nincs, de lesz. Írnál kicsit a gondozásáról? Mióta van nálad?

A képen távolabb mi az a lila virágú másik szépség?

Előzmény: Island* (-)
krampuszka1 Creative Commons License 2004.10.18 0 0 0

Jajj !

Még senkivel nem találkoztam, akinek lenne !

Nyár elején rendeltem kettőt, nyúlt, sápadtan az égig .

Akkor valaki azt mondta ültettessem át savanyú földbe ( sima balkonföldben volt, dézsában), azóta épp hogy él :(

És fogalmam nincs, télen mit kezdjek vele :(

Island* Creative Commons License 2004.10.18 0 0 topiknyitó

A bougainvilleákról nem sok szó esik erre felé, ezért jó lenne olyanokkal levelezni ezen a fórumon, akik szintén kedvelik és nevelik már ezt a szépséges növényt. Én nagyon megkedveltem őket, több példányom is van, és minden nyáron buja, délies hangulatot varázsolnak a kertembe....

Kinek milyen tapasztalatai vannak és hogyan nevelitek őket??? :)

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!