Galambok (gondolom ők is vannak), biztos hamar rákattannak. :) Az éhség amúgy nagy úr, a többiekre is vonatkozhat, miután felfedezték,,ahogy az alattam szóló is említé.
Sziasztok Madárbarátok! Munkahelyemen tettem ki ablakpárkányba egy saját készítésű fa etetőt. Szokásos magokkal (napraforgó, dió, köles) és almával feltöltve. Ez egy városi környezetben lévő, 2. emeleti ÉK tájolású ablak. Közvetlen közelben nincs fa, de kissé távolabb sok a fás-bokros rész és szoktam is látni cinkéket, sárgarigót. Így - hogy nincs előtte fa, bokor- van esély arra, hogy felmerészkednek a több méretes magasban lévő ablakpárkányra enni? Van valakinek ilyet tapasztalata? Otthonomban több rendszeresen látogatott etető is van, de most attól tartok ilyen körülményekre nem jönnek...
Ebben én is s-ombre-ro -val értenék egyet. A kuvik (mint ahogy jó pár hasonló kaliberű ragadozó) nem csak gerincesekre, hanem rovarokra is vadászik. A fény a rovarokra frenetikus hatással van, amit pl. a békák denevérek...is jól tudnak. De még nagyobb pókok is a hasznukra fordítják a fényre összesereglett mindenféle apróbb vagy nagyobb éjszakai, sőt időnként nappali rovar megjelenését! :) E madarakat a hideg vajmi keveset befolyásolja, ha van bőven élelem.
Mellesleg a költöző madarak sem elsősorban a hideg miatt vonulnak el, hanem a rohamosan fogyó táplálékuk miatt, ami viszont évmilliós beidegződésük lett.
Ez eszméletlen, megspóroltál szerintem sokunknak egy csomó utat, hogy láthassuk őket így tömörülve, mert kicsit úgy tűnik mintha ott lenne az ember fia! :)
No arra felé nálunk nem volt panasz a varjú mennyiségre! :) Volt egy olyan félóra mikor szinte szürkületre sötétítették az eget.:) Egész nap gyakorlatilag egy 10-15 km-es körzetben mozognak és mindig vissza-vissza térnek. :) Most, hogy több helyen megkezdték(vagy folytatták) a mélyszántást, leírhatatlan buzgalommal tüsténtkednek a gépek nyomaiban, olykor a sárgalábú sirályokkal egyetemben.
Ami újság, hogy az idei első nagy őrgébiccsel szemezhettem! :) Tavaly pl. egyáltalán nem észleltem őlordságukat...
Ennyi rengeteg mag kiszóródik betakarításkor? Még szerencse, hogy felszedik, mert a vetésforgó miatt nem lenne jó, ha kinőne megint a kukorica..., stb.
Van olyan hely a világon, ahol a sövény irtást büntetik.
Nálunk anno, a táblásítás idején bevett szokássá vált.
A környékünkön is lassan eltünedeznek a fák.
Indok persze mindig van.
Üdítő kivételként említem, hogy már láttam olyan kaszálót, láthatóan új kialakításút, amelyiken párhuzamos, telepített sövények voltak. Alig hittem a szememnek, de az igazat mondom.
Vannak még gondolkodó emberek és természetbarátok. :)