Keresés

Részletes keresés

L_áma Creative Commons License 2021.07.16 0 0 77720

Amit ma láttam:

A kekke tud köpni! Ja, nem arra gondolok, hogy úgy néz, várnánk hogy le is köp. Nem. Igaziból.

Kiköpi a szilva magját! Úgy röhögtünk, nem sikerült levidejózni. :)

misimókus73 Creative Commons License 2021.07.16 0 0 77719

Köszönöm !

Előzmény: hegefeco (77716)
Pap Pali Creative Commons License 2021.07.12 0 0 77718

https://mjksz.hu/tenyesztok/lista

Szerencsédre itt minden forrás megtalálható.

Kis keresgélés és évre lebontva megtalálható a tejtermelési adat is, ami sokban segíthet. 

Jó keresgélést!!!

Előzmény: audiskrisz (77717)
audiskrisz Creative Commons License 2021.07.12 0 0 77717

Sziasztok.

Nubiai bak gidát keresek akinek lenne ne tarcsa magában .

hegefeco Creative Commons License 2021.07.11 0 0 77716

A mezőgazdasági haszonállatokon érzéstelenítés nélkül végezhető beavatkozások3. Juh, kecske esetében:vérvétel, bendő szúrcsapolás, krotáliázás, tetoválás, tályogmegnyitás, vértelen szülészeti segítségnyújtás, castratio, szondázás, napos korban farokcsonkítás (vagy gumigyűrű igénybevételével, 8 napos korig).

Előzmény: misimókus73 (77701)
L_áma Creative Commons License 2021.07.08 0 0 77715

Én próbálom a kölköt egy új irányába terelni....... nem nagyon sikerül..... eddíg.

A használtat nem tudni, miért adják el. Magyar gyártó nincs. Van Török, meg Görög, meg Svéd. Ennek megfelelő árakon. Picivel 200 alatt a legolcsóbb. Sok péz.

Alin minden is van, de..... nem értek hozzá. :(

Nem lóverseny, majd jövő szeptemberig kiokosodom. 

Előzmény: Lacoid (77714)
Lacoid Creative Commons License 2021.07.08 0 0 77714

Szívesen! 

Vákuum szivattyút pl. ha használtat szeretnétek,

de már biztos megnéztétek, hogy 

a grafitlapátos a legtartósabb pl. szociból egy Alfa Laval :)

Láttam a YouTube-n vki. a gumimembrános Airbrush kompresszort

csinálta meg fejőgépnek a szívó oldalára tette, hát... 

Kaptam egyszer hasonló elven működőt, habár az 5l befőttes üveg elmosása kényelmes volt, de a membránnal állandóan szarakodás volt. 

Sajtár, pulzátor is simán lehet használt. 

Előzmény: L_áma (77712)
stavi3 Creative Commons License 2021.07.08 0 0 77713

Sziasztok

Kecske papírozási kérdésekkel fordulnék hozzátok.
3 éve hobbinak indult a tartásuk (ajandékba kaptam 2db jerkét), aztan mára már 8-an vannak...
van 2db 3 éves anya, tőlük: 1db jerke, és 2db kisbak. Aztán egy másik helyről egy másfél éves bak, és egy másfél éves leendő anya.
Az éven el fogom cserélni a két kisbakot, meg apjukat, egy szánentáli vemhes anyára. Ami elméletileg tetovált, és törzskönyves.
És itt kezdtem el gondolkozni, hogy lehet-e ezt úgymond hivatalosabbá, és esetleg gazdaságosabbá tenni.

Az eladó beszélt ilyen fejkvótáról / kecske, meghogy egy állományba elég egy törzskönyves anya, de részletekkel nem faggattam.

Érdemes lehet ezzel foglalkozni? Ha esetleg nem, akkor kell-e a "régi" kecskéknek utólagosan fülszám, vagy vmi papír, hogy ők léteznek? Vagy ha nem árusítom őket, vagy a tejet, akkor nem kell? A tejet a szűk család fogyasztja, nem kereskedelmi jelleggel.
Megbüntethenek azért ha ennyi kecske csak úgy van, és nincs semmilyen nyilvántartásba? Kb hogyan kezdjek neki?

A jószágok jól vannak tartva, nagy legelő (kb 1 ha) villanypásztorral, normális istálló. Oltást/féregtelenítést kaptak.
Tudom, hogy nem 2 sor a válasz, de örülnék ha tudnátok segíteni pár tanáccsal.

Köszi előre is
üdv Tamás

L_áma Creative Commons License 2021.07.07 0 0 77712

Mentve, köszönöm.

Ezt még én, csavarhúzós ember is megértettem. 

Előzmény: Lacoid (77711)
Lacoid Creative Commons License 2021.07.07 0 0 77711

A pulzáció és annak hatása a kehelygumi mozgására

https://drive.google.com/file/d/1Rq1ChaMCVu8bSTJTUfz6RQLaohYuOFH7/view?usp=sharing

Előzmény: L_áma (77710)
L_áma Creative Commons License 2021.07.07 0 0 77710

Üdv Urak.

Többször előkerülő téma, a gépi fejés. Nekem eddíg az jött le, szar géppel bután nagyon komoly károkat lehet okozni vele.

Most még csak mint jövőbeli lehetőségről beszélget nekem a lány, de én már most rákérdeznék. Ki, mit, hogyan és miért csinál, vagy nem csinál.

Mindent is szeretnék tudni. Tapasztalatok, tanácsok, intések, szakirodalom, géptipus, minden.

Köszönöm.

misimókus73 Creative Commons License 2021.07.07 0 0 77709

Köszönöm mindenkinek a segítséget !

L_áma Creative Commons License 2021.07.06 0 0 77708

Legyek!

12.-én lett két gidánk. Meg 25.-én is kettő, meg 27.-én még egy. Nem szerencsés időpont, de ez van.

Legyek, szúnyogok..... 

Vett a lány egy bazi nagy ventilátort, beszerelte /feldrótozta/ a kekkeólba, és a legkisebb fordulaton bekapcsolta. Érezni szinte nem is lehet a légmozgást, de sem légy, sem szúnyog!

A kekkéket pedíg szemlátomást nem zavarja.

Előzmény: Lacoid (77707)
Lacoid Creative Commons License 2021.07.06 0 0 77707

Szia!

Nálunk négy bakot csinált a doki, 10 nappal előtte Tetanusz oltást kaptak, bódítás, ........

Most ebben a melegben nem javasolt, mert nyitva kell hagyni a zacskót,

ha tudsz várj vele amíg hidegebb lesz, a rovarok és a fertőzés elkerülése érdekében. 

L_áma Creative Commons License 2021.07.06 0 0 77706

Akkor azt. Ez 50 percig tartott, gondolom a herélés is beleférhet.

Előzmény: Lacoid (77704)
Lacoid Creative Commons License 2021.07.06 0 0 77705

Előzmény: stavi3 (77702)
Lacoid Creative Commons License 2021.07.06 0 0 77704

Kecskét nem lehet altatni csak bódítani...

Előzmény: L_áma (77703)
L_áma Creative Commons License 2021.07.06 0 1 77703

Állatorvos, altatásban..... szerintem. 

stavi3 Creative Commons License 2021.07.06 0 0 77702

Sziasztok,

Köszi a tippeket.

Végülis végig mentem az összes lehetséges dolgon.

Kapott fürdetést rüh ölővel. Illetve szemes takarmányhoz vitamin bombát :)

Most már alakul a bundájuk. Szerintem lassan rendbejon.

Üdv T

Előzmény: Lacoid (77682)
misimókus73 Creative Commons License 2021.07.05 0 0 77701

Sziasztok, szép napot !

Vettem kettő bak kecskét. A kisebbet elasztrátor gumigyűrűvel ivartalanítottam, de a másikra már nem tudom feltenni. Milyen ,,egyéb" lehetőségek vannak az ivartalanításra?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Lacoid Creative Commons License 2021.06.21 0 0 77700

"és hirtelen nem találtam olyan élősködőt ami kifejezetten a tőgyet venné célba"

Pl. a légy kifejezetten szereti az ilyen sebes területet... ;)

Előzmény: L_áma (77698)
L_áma Creative Commons License 2021.06.21 0 0 77699

Szintén nem a Láma.

(a tőgyhímlő egy vírusos, lázzal, stb., járó betegség, ami fertőző és elhullással is járhat)

Előzmény: Don Palesz (77697)
L_áma Creative Commons License 2021.06.21 0 0 77698

Szépjónapot, ezt most nem a Lama írja.

Én megkérdeznék egy másik állatorvost kezdésnek, ha nem is kecskés, erre azért biztosan tud valami okosat mondani.

Lehet, hogy az egy évvel ezelőtti bajára jó volt a betadine, és lehet ki is kezelte a szer, VISZONT az egy erősen szárító hatású készítmény, bizonyos esetekben lemosáshoz is higítva ajánlják. Szerintem ez csak egy erőteljes csúnya kiszárdás a tőgyön (amennyire én látom nincs piros, duzzadt, gyulladt rész, csak a var)- az ekcéma gyulladt, piros, viszket.

Ja és a neostomosan, rüh, tetű, stb. írtó, és mellette erősen irritatív. Gyorsan utána néztem a különböző dögöknek, és hirtelen nem találtam olyan élősködőt ami kifejezetten a tőgyet venné célba (ha mégis van, akkor szerintem nem csak egy kecske lenne érintett). 

Összefoglalva: ha az én kecském lenne, biztosan elkezdeném a tőgy ápolását, mondjuk egy neogranormon kenőccsel (kicsit zsírosabb, nem szárít, szépen gyógyít), szépen vékonyan bekenném a tőgyet, napi kétszer, és a KÖNNYEN lejövő vart leszedegetném.

A hirdetés helye: egy általam kedvelt, és sokat böngészett, jónak tartott oldal, amit szeretettel ajánlok mindenki figyelmébe Debra 24.

Előzmény: Don Palesz (77690)
Don Palesz Creative Commons License 2021.06.21 0 0 77697

Köszönöm, bár szerintem inkább tőgyhimlő lehet, mint ekcèma.

Előzmény: Lacoid (77695)
L_áma Creative Commons License 2021.06.20 0 0 77696

Én már küldöm is tovább a kekkepásztornak!

Előzmény: Lacoid (77695)
Lacoid Creative Commons License 2021.06.20 0 0 77695

Betadin = fertőtlenítő...

Neostomosan tőgyre???

Leírásában hogy

1. Élelmiszertermelő állatok a készítménnyel nem kezelhetők...

O.k. ezt eddig is tudtuk, hol betartjuk, hol nem...

2. Figyelmeztetés: Kerülni kell, hogy a koncentrátum és a munkaoldat a munkát végző szemébe, bőrére jusson, vagy a permetlét belélegezzék!

Tőgy = bőrfelület...

Kint vannak éjszaka?

A Kecske ekcémáról a New Zélandi állatorvos itt beszél (Automata fordítót kapcsold be):

https://www.youtube.com/watch?v=gov5QyPeQuw

Májvédő oldattal segítheted pl.:

Ekcémára: 

Lacoid Creative Commons License 2021.06.20 0 0 77694

Láthatóan jó dolga van...

Na meg persze aki lenne a kecske helyében... ;) :P

Előzmény: triplaharom (77692)
Don Palesz Creative Commons License 2021.06.20 0 0 77693

Köszönöm az ötletet, remélem jobban beválik, mint a betadine...

Előzmény: L_áma (77691)
triplaharom Creative Commons License 2021.06.20 0 0 77692

Nem úgy néz ki, mint amelyik mög akar válni a gazditól. (:-)))

Előzmény: Lacoid (77687)
L_áma Creative Commons License 2021.06.20 0 0 77691

A lánynak ez volt az első reakciója:

Tummeli. 

Don Palesz Creative Commons License 2021.06.20 0 0 77690

Üdv, az egyik kecskèmnek valamièrt nagyon ragyás a tőgye. Règebben az állatorvos betadint javasolt, de egy èvnyi kenegetès sem használt. Próbálkoztunk neostomosannal is, de az sem használt. Van valakinek valami ötlete?

Lacoid Creative Commons License 2021.06.19 0 0 77689

Jó a Pedeigree-je mi... ;)

Előzmény: L_áma (77688)
L_áma Creative Commons License 2021.06.19 0 0 77688

Mutatós jószág!

:)

Előzmény: Lacoid (77687)
Lacoid Creative Commons License 2021.06.19 0 0 77687

Na tessék:

Eladó kecske...! :P

;)

hegefeco Creative Commons License 2021.06.13 0 0 77686

A TANÁCS 21/2004/EK RENDELETE
(2003. december 17.)
a juh- és kecskefélék azonosítási és nyilvántartási rendszerének létrehozásáról, valamint az1782/2003/EK rendelet, továbbá a 92/102/EGK és a 64/432/EGK irányelv módosításáról"4.

A 4. cikk (2) bekezdésének b) pontjában említett második azonosítási eszköz lehet:– egy füljelző a 3. pontban leírtakkal megegyezőjellemzőkkel,
vagy – TETOVÁLÁS, KIVÉVE A KÖZÖSSÉGEN BELÜLI KERESKEDELEMBEN RÉSZTVEVŐ ÁLLATOKAT"

Azaz a közösségi - EU-n bellüli - kereskedelemben megkövetelt elektronikus füljelzővel ellátott állatok lassan két évtizede nem tetoválhatók !!!

Forrás:https://mjksz.hu/.../files/pdf/ek212004juhkecskeenar.pdf

Előzmény: hegefeco (77683)
L_áma Creative Commons License 2021.06.12 0 1 77685
Lacoid Creative Commons License 2021.06.08 0 0 77684

Vitamin F 

(F = Föld) :)

hegefeco Creative Commons License 2021.06.08 0 0 77683

Változik a juh- és kecskefélék jelölése: segítünk megfelelni az új szabályozásnak

Ebben a rövid ismertetőben a juh- és kecskefélékre vonatkozó hazai jelölési szabályozást mutatja be a Juh Terméktanács a 2021. április 21-től hatályon kívül helyezett, alkalmazandó és átmeneti szabályozásként meghagyott rendeletek útvesztőjében

https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/valtozik-a-juh-es-kecskefelek-jelolese-49450-001

Előzmény: hegefeco (77677)
Lacoid Creative Commons License 2021.06.02 0 0 77682

Szia!

Ha nincs seb akkor nem rüh.

Takarmány ellátási, takarmány felszívódási probléma is kiválthat ilyet.

A legutóbb hozott kettő kecskémnél is ez volt, a silány tartás, hibás etetés miatt volt nekik.

Mára szép, fényes és sűrű a szőrzetük.

Mivel a meglévő kecskéidnél nincs ilyen probléma, így azzal az étrenddel ezek is helyre fognak jönni.

A nap elől tudjanak árnyékba menni, mert a napégés is tud ilyet...

Ha nem akar javulni,

Toxikus jellegű probléma esetén csináltass vér, vagy te csinálj vizelet tesztet (Humán glükóz tesztcsík is teljesen jó) hogy felmérd a máj-állapotukat, mert ha valami pl. túlzott féreghajtó használata, nitrát eredetű ivóvízmérgezés (szennyezett Kútvíz), vagy rézzel permetezett zöldet legeltek akkor a májelégtelenség első kezdeti jelei is lehetnek.

Tipp:

Az ásványi anyagok mennyiségi ellátásáról,

mint például a kalcium- és foszforellátásról való szakszerű gondoskodásról a digitális tankönyvtárban "A takarmányozás alapjai" néven teljes leírást találsz.

Előzmény: stavi3 (77678)
MariusCrowen Creative Commons License 2021.06.02 0 0 77681

Szia! Én fahamuval próbálkoztam, egész jó lett az eredmény...

MariusCrowen Creative Commons License 2021.06.02 0 0 77680

Sziasztok! A következő a problémám: Jól tejelő anyám rászokott a leválasztás után, hogy lecumizza a tőgyét. Én meg már kezdek kikészülni, akárhányszor megyek hajnalban, jelzem kilenckor esnek be a legelőről, csak csurran cseppen a tej a tőle. Ő meg jóízűen csámcsog a tejes pofijával. Szóval tőgytarisznyán gondolkozom, mert már ez eléggé tarthatatlan állapot. Viszont nem tudom, hogyan oldjam meg. Szóval ötleteket várok, hátha járt már így a csoportban valaki.

L_áma Creative Commons License 2021.05.31 0 0 77679

Egy neostomosanos lemosás biztosan nem árthat, de egy állatorvos ha kaparékot vesz róluk, és megnézeti, az a biztos.

stavi3 Creative Commons License 2021.05.31 0 0 77678

Sziasztok,

Szeretnék egy kis segitséget kérni. Kaptam 3db masfel éves kecskét "ajandekba", a mostani 4db mellé.

kb 2 hete vannak itt a jövevények, és most tünt fel, hogy a kettőnek hullik a szőre, és kopaszodik egy fél tenyérnyi helyen. Olyan mintha korpás is lenne az egyik. Vakaróznak is, de nem vészesen.

A foltjuk nem sebes, nem gennyes. Az egyik kecskének csak simán kopasz a bőre, a másik mintha korpás is lenne.

Néztem, de bolhát, nem láttam rajtuk. Mi lehet ez? Rüh? Csatolok pár képet, hátha az alapjan el lehet indulni valamerre.

Ha van ötlet, akkor a kezelésre is adjatok tanácsot légyszi.

Köszönöm a segitséget

hegefeco Creative Commons License 2021.05.20 0 0 77677

2.2 Hazai juhok/kecskék jelölésének bejelentése és módosítása

Hazai születésű juh egyedeket, mielőtt elhagyják a születéskori gazdaságot, de legkésőbb 6 hónapos korukig meg kell jelölni.

A 2009. december 31. után született, élő állatként az Európai Unión belüli kereskedelembe kerülő juh egyedeket és továbbtartásra meghagyott juh egyedeket elsődleges jelölési módként elektronikus füljelzővel, másodlagos jelölési módként füljelzővel kell ellátni a rendeletben megadott módon úgy, hogy minden egyed bal fülébe kell behelyezni az elektronikus füljelzőt, a jobb fülébe pedig a másik füljelzőt. Az elektronikus füljelzőt bendő bólusz helyettesítheti. A JUH EGYEDEKNÉL A TETOVÁLÁST VÁLTJA KI AZ ELEKTRONIKUS JELÖLŐESZKÖZ.

Kivétel képeznek a születési helyükről közvetlenül hazai vágóhídra kerülő juh egyedek, melyeket két füljelzővel kell ellátni, melyek közül az egyik vonalkódot is tartalmaz.

Hazai születésű kecske egyedeket, mielőtt elhagyják a születéskori gazdaságot, de legkésőbb 6 hónapos korukig meg kell jelölni. A jelölés történhet a fent leírt módon elektronikus jelölőeszközzel a bal fülben és normál füljelzővel a jobb fülben (EXPORT ESETÉN EZ A JELÖLÉSI MÓD KÖTELEZŐ, az elektronikus füljelzőt bendő bólusz helyettesítheti), vagy továbbtartásra meghagyott állatok esetén a jobb fülbe helyezett, továbbtartásra meghagyott állatok jelölésére alkalmas füljelzővel és a rendeletben megadott módon történő tetoválással (tetoválás helyett másodlagos jelölésként elektronikus jelölőeszköz is alkalmazható, a bal fülbe helyezve, vagy bendő bóluszként)

Születési helyükről közvetlenül hazai vágóhídra kerülő kecske egyedeket két hagyományos füljelzővel kell ellátni, melyből az egyik vonalkódot is tartalmaz;A jelölést, továbbtartásra nem szánt állatok esetén az állattartó, vagy az általa megbízott személy, továbbtartásra meghagyott állatok esetén a területi felelős (instruktor), állategészségügyi intézkedés esetén a megyei élelmiszerlánc-biztonsági hatóság által megbízott személy végezheti.

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1147003/JUHtmut_tart_1.15.pdf/

Előzmény: hegefeco (77670)
Lacoid Creative Commons License 2021.05.17 0 0 77676

Hány darab kecske kifejését tervezed géppel?

Milyen fejőgéped van???

(Gyári kecskéhez való pulzátoros - vákuumszabályzós, vagy valami házi szar, ami kiszívja a belét is)

Előzmény: Gica40 (77668)
L_áma Creative Commons License 2021.05.15 0 0 77675

Figyelek... :)

L_áma Creative Commons License 2021.05.15 0 0 77674

Én meg sehogy. Csak kíváncsiskodom.

Előzmény: hegefeco (77672)
Pap Pali Creative Commons License 2021.05.15 0 0 77673

Fontos, hogy a pulzátor jól legyen be állítva illetve a vákuum erőssége se tèrjen el az ajánlottól, mert ez is okozhat problèmát. Kezdetben a túlszívás is okozhat bajt.

A fejèst semmi esetre se hagyd abba! Tedd rá ugyanúgy a kelyhet mint eddig, majd mikor látod, hogy van mèg benne  5-10% tej, húzzd le ès fejezzd be kèzzel!

Vèrrögöt nem látsz a tejben, vagy tapintasz a tőgyben?

hegefeco Creative Commons License 2021.05.15 0 0 77672

Nem vagyok rutinos a géppel való fejésben, és főleg nem az átállás nehézségeiben, hisz jobbára kézzel fejem a kecskéimet.  Remélem mások tudnak segíteni.

Előzmény: L_áma (77671)
L_áma Creative Commons License 2021.05.15 0 0 77671

Ilyen esetben mi a megoldás? Mert hát.... egyik kecske sem géphez szokottan születik.

Egyik nap kézzel, másik nap géppel?

Vagy géppel kezdeni, kézzel befejezni?

Vagy kézzel kezdeni, géppel befejezni?

Vagy ..... több nem jut eszembe. 

Előzmény: hegefeco (77669)
hegefeco Creative Commons License 2021.05.15 0 0 77670

Az elmúlt évtizedben életben lévő rendelet szerint kecske 4 esetben tetoválható, ahogy az alább a 10-13 pontokban olvasható.
Juhot ellenben eddig sem lett volna szabad tetoválni, mert a 182/2009 FVM rendelet nem adott erre lehetőséget. Elektronikus füljelzővel ellátott egyedek tetoválása minden jogalapot nélkülöz. 

Kecske egyedek jelölésére az alábbi jelölőeszköz kombinációk használhatók:

- Gidák jelölésére:
1. kisméretű krotáliapár: jobb fül vonalkód nélküli (I.a.n.), bal fül vonalkódos apa, számozott anya (I.b.).
2. kisméretű krotáliapár: jobb fül vonalkódos (I.b.), bal elektronikus apa, vagy anya (I.a.e).

- Továbbtartásra szolgáló növendék és felnőtt állatok jelölésére:
Elektronikus azonosítóval:
3. jobb fül: téglalap alakú füljelzőpár (II.), bal fül: elektronikus azonosítót tartalmazó gombpár (IV.e).
4. jobb fül: téglalap alakú füljelzőpár (II.), bal fül: téglalap alakú füljelző (II.) apa, elektronikus azonosítót tartalmazó gombbal (IV.e) párban
5. jobb fül: levél alakú anya (III.n.) elektronikus azonosítót nem tartalmazó gomb (IV.n.) bal fül: elektronikus azonosítót tartalmazó gombpár (IV.e.)
6. jobb fül: levél alakú anya (III.n.), elektronikus azonosítót nem, csak országjelet (HU) tartalmazó gomb (IV.n.), bal fül: levél alakú anya (III.n.), elektronikus azonosítót tartalmazó gomb (IV.e.).
7. jobb fül: levél alakú pár (III.n.), bal fül: levél alakú anya (III.n.), elektronikus azonosítót tartalmazó gomb (IV.e.)
8. jobb fül: levél alakú pár (III.n.), bal fül: levél alakú anya (III.n.), elektronikus azonosítót tartalmazó gomb (IV.e.)
9. jobb fül: levél alakú pár (III.n.), bal fül: levél alakú pár az egyikben elektronikus azonosítóval (III.e.)

Elektronikus azonosító nélkül a bal fülben, (jobb fülben tetoválás):
10. téglalap alakú füljelzőpár (II.).
11. téglalap alakú apa (II.), csak az országjelet (HU) tartalmazó gomb (IV.n.).
12. levél alakú füljelzőpár elektronikus azonosító nélkül (III.n).
13. .levél alakú anya (III.n.), elektronikus azonosítót nem tartalmazó gomb (IV.n.)

5. § A kecskefélék egyedeit, mielőtt elhagyják a születéskori tenyészetet, de legkésőbb 6 hónapos korukig az útmutatóban meghatározott módon kecske ENAR-számmal a következők szerint kell megjelölni:

a) a születési helyükről közvetlenül hazai vágóhídra kerülő kecske egyedeket két füljelzővel kell ellátni, melyből az egyik vonalkódot is tartalmaz;

b)  a 2009. december 31. után született, élő állatként az Európai Unión belüli kereskedelembe kerülő kecskéket a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti elsődleges jelölési módként a 2. § (1) bekezdés 4. pontjában foglaltaknak megfelelő elektronikus füljelzővel, másodlagos jelölési módként a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint a 2. § (1) bekezdés 4. pontjában foglaltaknak megfelelő kisméretű füljelzővel kell ellátni;

c)  a 2009. december 31. után született, továbbtartásra meghagyott, és az Európai Unión belüli kereskedelembe nem kerülő kecske egyedeket a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti elsődleges jelölési módként a 2. § (1) bekezdés 4. pontjában foglaltaknak megfelelő, az egyed jobb fülébe helyezett nagyméretű füljelzővel kell ellátni. Másodlagos jelölésként a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés b) pontjában foglaltakkal összhangban ezen egyedeket tetoválással kell ellátni úgy, hogy a jobb fülbe az egyedi kód első öt, a bal fülbe pedig a második öt számjegyét kell tetoválni. Rövid fülű kecskék esetében a 10 számjegyű egyedi kódot a farokrépába kell tetoválni. Tetoválás helyett másodlagos jelölésként a 2. § (1) bekezdés 4. pontja szerinti elektronikus füljelzőt és bendő bóluszt is lehet használni az e § d) pontjában foglaltaknak megfelelően;

d)  a 2009. december 31. után született, továbbtartásra meghagyott és élő állatként az Európai Unión belüli kereskedelembe kerülő kecske egyedeket a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti elsődleges jelölési módként a 2. § (1) bekezdés 4. pontjában foglaltaknak megfelelő, az egyed bal fülébe helyezett elektronikus füljelzővel kell ellátni. Az elektronikus füljelzőt bendő bólusz helyettesítheti. E kecske egyedeket másodlagos jelölési módként a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint a 2. § (1) bekezdés 4. pontjában foglaltaknak megfelelő, az egyed jobb fülébe helyezett nagyméretű füljelzővel kell ellátni;

e)  a 21/2004/EK rendelet mellékletének A. szakasz 8. pontja alapján az engedélyezett állatkert írásban benyújtott kérelmére a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyezheti az a)-d) pontokban meghatározott azonosítási követelményektől való eltérést;

f)  a 4. § d) pontja valamint az e) pont alapján engedélyezett eltérések nem veszélyeztethetik az azonosítási adatoknak az országos számítógépes adatbázisba történő befogadhatóságát. Az engedélyezett eltérésekről a Pest Megyei Kormányhivatal a juh/kecske országos számítógépes adatbázist értesíteni köteles;

g)  azon b) pont szerint jelölt egyedek esetében, melyek nem hagyják el a tenyészetet, az eredeti azonosítóval azonos tartalmú c) pont szerinti másodlagos jelölés megrendeléséről és a nagyméretű füljelző behelyezéséről a 10. § szerint kell gondoskodni.

A JUH- ÉS KECSKE ENAR-BAN FELHASZNÁLHATÓ JELÖLŐ ESZKÖZÖKKEL, SEGÉDESZKÖZÖKKEL ÉS PASSZÍV ELEKTRONIKUS JELADÓK LEOLVASÁSÁRA SZOLGÁLÓ ADÓ-VEVŐ KÉSZÜLÉKEKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK A juh- és kecskefélék egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 182/2009. (XII.30.) FVM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 9.§ (4) bekezdése szerint az állatok jelölésére kizárólag a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (jogutódja a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal a továbbiakban: NÉBIH) által engedélyezett jelölőeszközök és segédeszközök használhatók fel. A Rendelet 9. § (1) bekezdése a NÉBIH feladatává teszi a jelölőeszközök és segédeszközök minőségére és a jelölőeszköz szállításra vonatkozó követelmények közzétételét.

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/43858/juh_fuljelzo_muszaki_leiras_20120801.pdf

hegefeco Creative Commons License 2021.05.15 0 0 77669

Bizony ez előfordul, hogy a gépi fejéshez nem szokott kecske tőgyét kikezdi a gép.

Gica40 Creative Commons License 2021.05.15 0 0 77668

Tisztelt hozzáértők, segítséget szeretnék kérni. 5 napja kezdtem el fejőgépet használni a kecskéknél, és két anyánál jelentkezett véres tej.  A kicsik 2 hónap után lettek elválasztva, ezután 2 napot kézzel fejtem, majd utána a gép. 2-3 napig semmi gond nem volt, utána viszont jelentkezett a vérzés. Az egyiknél csak pár perc gépi fejés után, a másikat már gépre sem rakom, de ahogy kézzel kezdem fejni, azonnal véres tej jön. Mindkét állatnál csak az egyik tőgynél van gond. Kívül semmi sérülés, nem száraz a bőrük, nem kellemetlen nekik a fejés. Az orvos tőgykrémet adott, de ahogy olvasom, ez kiszáradt bőrre való. Náluk nem ilyen a gond, nem kívül a bőrük vérzik, hanem a tőgyön belül. Mit kellene tennem? fejjem így tovább kézzel, (természetesen külön a tejet) és egyszer csak megszűnik a vérzés? Vagy hagyjam pihenni, de akkor begyullad a tőgyük a tejtől? Megerősödik valaha a tőgyük a géphez, vagy számítani kell arra, hogy géppel nem lehet őket fejni?  Az egyiknek ez volt az első ellése, a másik csak kézzel volt eddig fejve, géppel most találkoztak először. 

Előre is köszönöm a választ. 

Pap Pali Creative Commons License 2021.05.02 0 0 77667

Èrtem, csak maradt nèhány megválaszolatlan kèrdès számomra. Pl.kivàncsi lennèk annak a húsz kecske laktációjára, hogy egy nègy fős családot elbír, de takarmányra már kalapólni kellet egy akció keretèben úgy, hogy van stabíl 100 rendelő plusz workshopra is tej. Amúgy tènyleg jó kis iromány. További sok sikert kívánok nekik!

Ui.: Bár arról nem szólt az írás,hogy milyen időközönkènt, milyen mennyisègben rendel a 100 fő ès milyen szorzóval dolgoznak illetve, hogy milyen távolságra kell szállítani.

Előzmény: hegefeco (77666)
hegefeco Creative Commons License 2021.05.01 0 0 77666

Jó kis cikk, érdemes elolvasni!

"Hazánkban a kecsketejből készült termékekre egyre nagyobb a kereslet, melyet kismértékben még laktózérzékenyek is fogyaszthatnak. Úgy gondoltuk utánajárunk a kecsketartás körülményeinek és a sajtkészítés folyamatainak, ezért megkerestük a Felgyői Kecskesajt csapatánál Veres Zoltánt, hogy válaszoljon kérdéseinkre."

https://www.hellovidek.hu/gasztro/2021/04/30/egyre-tobben-esznek-ilyen-sajtot-magyarorszagon-laktozerzekenyek-is-fogyaszthatjak

hegefeco Creative Commons License 2021.04.30 0 0 77665

(3)A 45. cikk (2) bekezdésének b) pontjától eltérve az olyan juh- és kecskeféléket tartó felelős személyek, amelyeket nem egy másik tagállamba történő mozgatásra szánnak, továbbá az elektronikus azonosító alkalmazásának követelménye alól a 48. cikknek megfelelően mentesített juh- és kecskeféléket tartó felelős személyek az elektronikus azonosítót a III. melléklet g) pontjában feltüntetett tetoválással válthatják fel, amelyen látható, olvasható és eltávolíthatatlan módon szerepel az állat azonosító kódja.

Előzmény: hegefeco (77663)
L_áma Creative Commons License 2021.04.27 0 0 77664

Huha.... még jó hogy nem én vagyok a gazda. 

hegefeco Creative Commons License 2021.04.27 0 0 77663

A második eszköz, mint látható elektronikus.

A g, azaz tetoválás nem szerepel a felsoroltak között, mert az csak kivételes esetben használható, külön szabályozás mellett.

A lll melléklet  a)  pontjában  felsorolt hagyományos  füljelzőt  az  említett  melléklet  g)  pontjában  feltüntetett  tetoválással  válthatják  fel,  amelyen  látható,  olvasható és  eltávolíthatatlan  módon  szerepel  az  állat  azonosító  kódja,  feltéve,  hogy  az  illetékes  hatóság  engedélyezte  az  említett melléklet  d)  pontjában  felsorolt  bendőbólusz  alkalmazását.

Tehát a hagyományos krotália kíváltható tetovákással, amennyiben bendőbóluszt használunk második azonosító eszközként, csakhogy Magyarországon nem engedélyeztek egyetlen egy  bendőbólusz típust sem.

A kör bezárúlt.

Előzmény: hegefeco (77662)
hegefeco Creative Commons License 2021.04.27 0 0 77662

Az olyan juh- és kecskeféléket tartó felelős személyeknek, amelyeket nem szállítanak 12 hónapos koruk előtt közvetlenül a vágóhídra, biztosítaniuk kell, hogy az állatok mindegyikét egyedileg azonosítsák az alábbiakkal: a) a III. melléklet a) pontjában felsorolt hagyományos füljelző, látható, olvasható és eltávolíthatatlan módon feltüntetve rajta az állat azonosító kódját;

Ergo kell egy a, azaz hagyományos, vizuális krotália és mellé még egy jelölő eszköz 

(2)Az olyan juh- és kecskeféléket tartó felelős személyeknek, amelyeket nem szállítanak 12 hónapos koruk előtt közvetlenül a vágóhídra, biztosítaniuk kell, hogy az állatok mindegyikét egyedileg azonosítsák az alábbiakkal: a) a III. melléklet a) pontjában felsorolt hagyományos füljelző, látható, olvasható és eltávolíthatatlan módon feltüntetve rajta az állat azonosító kódját; valamint b) a III. melléklet c)–f) pontjában felsorolt azonosító eszközök egyike

Melyek is a c-f jelölő eszközök? 

c) elektronikus füljelző;
d) bendőbólusz;
e) befecskendezhető válaszjeladó;
f) elektronikus csüdszalag;

A g, azaz tetoválás nem szerepel a felsoroltak között, mert az csak kivételes esetben használható. 

L_áma Creative Commons License 2021.04.18 0 0 77661
L_áma Creative Commons License 2021.04.13 0 0 77660

Igazából így volt ez már 2015-ben is .... elhatározva:

Előzmény: hegefeco (77659)
hegefeco Creative Commons License 2021.04.12 0 0 77659

Ez a beszéd!

Nem kell itt köntörfalazni!

A cuki gidák neve Tepsi, és Kolbász, és ennivalóak.

Ez a sorsuk. 

Előzmény: L_áma (77658)
L_áma Creative Commons License 2021.04.11 0 0 77658

Itt nálunk eleinte baj volt. Az első vágást idegen csinálta, és a két nő megesküdött, hogy nem esznek belőle.

De aztán megkóstolták. Az ugye nem titok, itt nálunk ilyen.... jóléti kecsketartás van. De a szaporulattal valamit kezdeni kellett.

Most a lány csinálja. Illetve ketten a párjával. Gyakorlatilag a család húsfogyasztásának a jelentős részét megoldják.

Előzmény: hegefeco (77657)
hegefeco Creative Commons License 2021.04.11 0 0 77657

Miért lenne morbid egy szépen átsült kecske tálon?

Haveromék nem szégyellősek e tekintetben. Linz környékén jó ízléssel megáldott emberek élnek  :) :) :)

Előzmény: L_áma (77656)
L_áma Creative Commons License 2021.04.11 0 0 77656

Titok. :)

De ha már kecske, tegnap kényszervágtunk. A néhány hete felfúvódott siheder ismét akkora lett, mint a lufi. Csak állt, és üveges szemmel nézte a falat.

Szonda, jobb, majd 20 perc, és ismét. Újabb szonda, újabb 20 perc, és megint ......

5 centis bevérzett felületet talált a gyomrán a lány. Hogy ez a mostani,-e vagy az előző, azt nem tudjuk. Ugyan az, ugyan ott, ugyan annyi ideig legelte, mint a többi. A többinek semmi baja. 

öööö morbid a sültes tál fotója? 

Előzmény: Lacoid (77655)
Lacoid Creative Commons License 2021.04.11 0 0 77655

Láma úr!

Kecske fajtakód???

!

Előzmény: L_áma (77628)
nkaresz1 Creative Commons License 2021.04.02 0 0 77654

Sziasztok,azt hiszem meddö kecském van.Két bakkal is pározott,a másodikat meg is vettem,tehát együtt vannak február óta.Azóta már most harmadszor ivarzik.Párzás volt,szemtanúja voltam,a bak elözō gazdája pont a napokban hívott,hogy az ö kecskéje megellett,tehát avval nem lehet gond.A nöstény kecskét tavaly augusztusban vettem.

L_áma Creative Commons License 2021.04.02 0 0 77653

Maszkot rájuk, és nem baj ha porzik!

Előzmény: Tekiartur (77651)
L_áma Creative Commons License 2021.04.02 0 0 77652

Na látod! Nem adhatod fel....... néha sirdogál az ember, de aztán csak-csak mosolyog is!

Előzmény: Tekiartur (77650)
Tekiartur Creative Commons License 2021.04.02 0 0 77651

Sajnos már az eleség meghordása is elég gond, a múlt évbe az unokák segítettek, de ők nem itt laknak és allergiásak és hát bizony az porzik. Fancsika nálam született, aztán lett előhasi hat évvel ezelőtt és háromszor kettőt és háromszor hármat ellett.

Előzmény: triplaharom (77644)
Tekiartur Creative Commons License 2021.04.02 0 0 77650

A kicsik - a kajla fülükkel együtt- aranyosak, még sírdogálnak, másznak rám ha beülök hozzájuk cumiztatni. Van öt házzal feljebb egy telkünk gyümölcsfákkal , oda átviszem őket akkor vidáman futkároznak elfelejtik a bánatukat. Tegnap épp- hazajövet- a kislány leesett a teraszról(2,5- 3) MÉTER, kicsit bicegett, de mire megszáradt a bekötés és levettem,, már nem bicegett. szerencsénk volt.

Előzmény: L_áma (77643)
L_áma Creative Commons License 2021.04.01 0 0 77649

Itt van aki fel sem veszi a telefont, mióta van kekke a házál. 

Előzmény: triplaharom (77648)
triplaharom Creative Commons License 2021.04.01 0 0 77648

A mi jó Dokijaink már mind nyugdíjas korúak.

Mindegyik azzal jön be a kapun,: Jónapot gazduram, kecske, birka rossz beteg !

Előzmény: L_áma (77647)
L_áma Creative Commons License 2021.04.01 0 0 77647

Az öreg szürke lovunk mikor megsántult, megnézte a helyi orvos:

-Nem tudom. Ismeretlen hiba.-

És ez így egy nagyon korrekt dolog. Nem kísérletezik, nem kuruzsol, nem a büszkeségét félti. Őszintén nyilatkozott, majd adta a szerinte legjobb segítség telefonszámát. 

Előzmény: triplaharom (77645)
L_áma Creative Commons License 2021.04.01 0 0 77646

Nem csak a lelkismeret. Igen sokszor a "tipusismeret" hiányzik.

Előzmény: triplaharom (77645)
triplaharom Creative Commons License 2021.03.31 0 0 77645

De ne feledközzünk mög az ilyen doki felelősségéről sem, sajnos sokukból hiányzik a lelkiismeret ...

Előzmény: triplaharom (77644)
triplaharom Creative Commons License 2021.03.31 0 0 77644

Hiányozni fognak, ne hamarkodd el a döntést !

Időnként mindönhol beüt a baj, közben mög évekig mögy hiba nélkül a "rendszer".

Előzmény: Tekiartur (77641)
L_áma Creative Commons License 2021.03.31 0 0 77643

Sajnálom. :(

Vegyél egy lázmérőt. https://www.argep.hu/trend/LAZM/Lazmeroe.html  Az orvost nem pótolja, de tájékozódni jó.

A kicsikkel minden oké?

Előzmény: Tekiartur (77641)
hegefeco Creative Commons License 2021.03.31 0 0 77642

https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/kecske-juh-barany-haszonallat-allattartas-allatjeloles-48313-001

"A 2021. április 21-én hatályba lépő EU-s és hazai rendelet az állatok jelölésében is változást hoz.

A tetoválás – az állatvédő szervezetek hatására – kikerül a rendszerből és helyette egy hagyományos és egy valamilyen elektronikus jelölés használata lesz kötelező – a kecskék esetében is a 12 hónapos kort meghaladó állatoknál.

Az elektronikus jelölés lehet például chippel ellátott füljelző, bőr alá ültethető chip, bendő bolus, vagy akár chippel ellátott csűdszalag is.

12 hónapos kor alatt a hagyományos, csoportszámmal vagy egyedi számmal ellátott füljelző használata válik kötelezővé. Ez a jelölési forma vonatkozik a más EU tagállamokba közvetlen vágóhídra szállítandó állatokra is.

Ezen változások mellett egy újabb friss szabályozás megjelenésére is számítani kell, amely szerint az állatlétszám alapú támogatások igénybe vétele esetében, amennyiben három egyednél több jelöletlen állat található egy gazdaságban, az büntetést von maga után.

Tekiartur Creative Commons License 2021.03.31 0 0 77641

Utólag is köszönöm,de sajnos " elment " Fancsika. Mire ideért a doktor úr már temettük szegényt. Talán erőszakosabbnak kellett volna lennem, hogy nem lehet lázas. Utólag  mondtam, hogy talán bélcsavarodás, vagy elzáródása lehetett azt mondta az nem, inkább az oltógyomor csavarodhatott meg. Kecskénél ilyen tünetet nem találtam leírva, de a tehénnél gyakori az oltógyomor helyzetváltozása(OHV), amit műtenek is. Nehezen tudom feldolgozni az ilyen kudarcot, még a kicsiket önálló életre alkalmassá próbálom nevelni, aztán abbahagyom a kecskézést, de nagyon megszerettem őket.

Mindenkinek köszönöm a lassan nyolc évi segítő közreműködését!!!!

Előzmény: Lacoid (77624)
L_áma Creative Commons License 2021.03.27 0 0 77640

Ők minden nap kint vannak...... a nagyon cudar időket kivéve. 

Előzmény: Lacoid (77639)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77639

Egyébként mitől volt a kecsó fújódása?

Netán kihajtottátok már a jószágokat legelni?

Ha igen, nincs még egy kicsit korán...?

Előzmény: L_áma (77637)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77638

Köszi!

És.. Úgy legyen...!

Előzmény: L_áma (77637)
L_áma Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77637

Nekünk már van..... jó lenne, ha a dobozban rohadna el. 

Előzmény: tarejos (77636)
tarejos Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77636
Előzmény: L_áma (77635)
L_áma Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77635

Csikószondának nevezte a "doktornéni". A dobozára "rüsch" van írva. Erre rákeresve hirtelen ezt találtam:

https://wolforvosimuszer.hu/gyomorcso-gumi-rusch-12-mm-es-445300?wolf_ws_cookie_accept=1

Előzmény: Lacoid (77633)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77634

A "Bendőszonda" név keresésre csak a tehénhez valót talál a kereső...

Előzmény: Lacoid (77633)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77633

A gumicsőnek van hivatalos megnevezése, ami alapján be lehet azonosítani, hogy hol lehet kapni?

Előzmény: L_áma (77632)
L_áma Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77632

21 kecskét nézett/hallgatott meg. Ebből egy volt beteg, a többit csak szorgalomból!

Ezt a csajt megtartjuk!

:)))

L_áma Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77631

Baja.

Előzmény: tarejos (77629)
L_áma Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77630

...és titkolódzik is. 

Most:

Túl vagyunk rajta.... remélhetőleg. Először mindenféle trutyikat kapott, de aztán gumicsövet is.

A mentőautó:

A rendelő:

A gumicső:

Ezt meg is vette a lány. Jobban néz ki, mint a kertislag, amit tavaly tuszkoltunk a vörösbe.

Már szénázgat / a fekete/:

A többiek:

és a tegnapi gidák, meg az anyjuk:

Szőr nincs sem a pofáján, sem a fején. Lekopott. Valakit mindíg fegyelmez...... mondjuk, nincs is, aki megkérdőjelezné az uralmát.

Most pedíg iszom egy sört.....

tarejos Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77629

Merrefele praktizál ez az orvos?

L_áma Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77628

Kérdeztem a gyereket, de nekem sem nyilatkozott még érdemben. Vagy titkolódzik, vagy csak szét van szóródva. Szét vagyunk szóródva......

Épp az előbb telefonoztam a családnak, hogy asztalon a vacsora:

-Mi van már? Nem jöttök? Még mindíg fejtek? Asztalon a vacsora!-

-...... nem megyünk még...... most jön az állatorvos........ a Virág egyik gidája nagyon fel van fújódva.... -

Mindíg történik valami.

Lett új állatorvosunk. Gyerekként együtt kezdett lovazni a lányommal. Aztán állatorvos lett belőle, és nem utyuli-putyulis. Ló, kecske, tehén. És ilyet mondott:

-Éjjel-nappal be van kapcsolva a telefonom, ha baj van!-

Előzmény: Lacoid (77627)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77627

Amiről már szó esett az új Pedigree-s kecskétek, kérlek küld el a Fajtakódját, ha van rá mód az emailemre!

Nem fontos a tenyésztő kontakt, mivel ennyire csendben vagytok vele kapcsolatban...

Köszönöm előre is!

Előzmény: L_áma (77626)
L_áma Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77626

És hogy tényszerűek legyünk, nem olcsó.

Előzmény: L_áma (77625)
L_áma Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77625

És, ha egyszer nekem kés alá kell /ne kelljen/ feküdnöm, bizony rájuk esne a választásom. 

Előzmény: Lacoid (77624)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.26 0 0 77624

Állatorvostudományi Egyetem Haszonállat-Klinikát keresd

Labor van,

Pl. teljes vérképet tudnak,

Vizelet teszt,

Parazitológia

Elszállásolás több napos kezelés esetén.

Felhasználónevem alatt az email címem, írj egy emailt és

elküldöm az egyik Doktor elérhetőségét.

Előzmény: Tekiartur (77616)
L_áma Creative Commons License 2021.03.25 0 0 77623

:(

Előzmény: Tekiartur (77622)
Tekiartur Creative Commons License 2021.03.25 0 0 77622

Te ne haragudj, de tegnap  kélt óra körül volt itt az állatorvos aki azt mondta, hogy lázas, mert nem nedves az orra nekem furcsa volt, mert én előtte néztem és nem éreztem melegnek, de akkor még ivott, ma már semmit egy kis vadrózsahajtást erőltettem a szájába, mert azt szereti. Korán hívtam a Doktor úrat elmondtam, hogy nagyon gyenge, azt mondta, hogy ez hosszadalmas, várjunk még..., de mikor leült már többet nem tudott felállni. fájdalmai is lehetnek, mert morog, vagy kiabál, az előbb adtam neki egy algopirint,  hogy ne szenvedjen, kifejezetten hideg szegény, kőrbe raktam szénával, és betakartam, de szerintem már menthetetlen. KÖSZÖNÖM, HOGY FOGLALKOZTÁL VELEM!

Előzmény: hegefeco (77621)
hegefeco Creative Commons License 2021.03.25 0 0 77621

Ne haragudj, de csak most kerültem gép elé.
Innen távoltól nem tudok diagnosztizálni.
A kicsik pedig jól teszik sok esetben, ha "kínozzák" az anyát, ugyanis ezzel stimulálják a bendőműködés beindulását. 

L_áma Creative Commons License 2021.03.25 0 0 77620

Baj. Nem tudok okosat mondani....... :(

Előzmény: Tekiartur (77619)
Tekiartur Creative Commons License 2021.03.25 0 0 77619

Tündérek.  A ZÖLDET AZ ÁLLATORVOS JAVASOLTA, MERT MONDTAM, HOGY AZ ÉGATTA VILÁGON SEMMIT NEM FOGAD EL. SAJNOS már lábra sem tud állni és fájdalmai lehetnek, mert nem csak akkor motyog, ha a gyerekeit halja.

Előzmény: L_áma (77618)
L_áma Creative Commons License 2021.03.25 0 0 77618

Ma reggelre. Két lány.

L_áma Creative Commons License 2021.03.25 0 0 77617

Van itt aki hozzáértő, remélem segít. A zöldet nem kell erőltetni. Ha majd javul, és rendesen szénázik.

Tekiartur Creative Commons License 2021.03.25 0 0 77616

Nagy baj van nálunk ha még tudnál segíteni nem evett a kecském természetesen teje sem képződött kihívtam az  állatorvost azt mondta lázas száraz az orra, antibiotikum és este reggel adjak egy fél élesztőt. Ma reggel semmi változás a szemei véreresek- ha az mond valamit. a kicsiket elvettem tőle, ne kínozzák. Doktur úrat hívtam azt mondta várjunk holnapig mert lassan indulnak be ezek a folyamatok , esetleg próbáljam legeltetni . Vittem neki egy kis zöldet abból egy ici- picit evett, de fájdalmai vannak, mert morog. Félek, hogy ha késlekedem elpusztul. Három hete ellett és most simán kijött a placetta, sőt utána olyan szép tiszta volt, majd két  hét után jött valami mintha tisztulna, ezt azért írom, hogy lehet hogy oda nyúlik vissza a baj.

Előzmény: hegefeco (77614)
Pap Pali Creative Commons License 2021.03.24 0 0 77615

Igazából az nem tiszta számomra, a nagy kecske reformban, hogy "állat alapú támogatások igénybe vétele esetén 3 egyednél több jelöletlen állat gazdaságban való megléte büntetést von maga után" mire is jó? A tetoválások már rég semmit se érnek, rendben elfogadom, nem működik, bár nem az állatvédőknek kellet volna lefeküdni. "Zug" tartás ENAR-os állományban felszámolása lenne a cél? Rendben, nyilván kiesés az államnak, de akkor miért nem térképezik fel a valós zug kecskéseket és verik ki őket mint Jézus a kalmárokat a templomból?

Eleve több erkölcsi, anyagi probléma okozói is lehetnek.

Előzmény: hegefeco (77614)
hegefeco Creative Commons License 2021.03.24 0 0 77614

A juh- és kecskefélék azonosítása és nyilvántartása

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

21/2004/EK rendelet a juh- és kecskefélék azonosítási és nyilvántartási rendszerének létrehozásáról

MI E RENDELET CÉLJA?

A rendelet célja a juh- és kecskefélék (juhok és kecskék) nyomonkövethetőségének* biztosítása azáltal, hogy előírja az Európai Unió (EU) országainak egy egységes azonosítási és nyilvántartási rendszer bevezetését.

FŐBB PONTOK

• Minden uniós országnak be kell vezetnie a juhok és kecskék azonosítását lehetővé tevő, a következő elemeket tartalmazó rendszert:
    • azonosító eszköz minden egyes állat számára;
    • az egyes gazdaságokban vezetett nyilvántartások, amelyek a gazdaságról, az állatokért felelős személyekről, a gazdaságban folyó tevékenységről, a termelés típusáról, valamint a tartott fajokról tartalmaznak információkat;
    • legalább három évig megőrzendő szállítási okmányok – ez azonban szabadon választható, amennyiben az országban központi, az állatok mozgását tartalmazó számítógépes adatbázis működik;
    • nemzeti szintű, az összes gazdaságot és az állatállományok mozgását tartalmazó központi nyilvántartás vagy számítógépes adatbázis.
  • Minden juhot és kecskét két azonosítóval kell ellátni, amelyek ugyanazt az egyéni azonosító kódot tartalmazzák. Az egyik azonosítónak kötelező módon elektronikus azonosítónak kell lennie.

• Látható azonosítónak számítanak a hagyományos füljelzők és a csüdön levő jelölések. A tetoválás is használható jelölésre, kivéve az uniós országok közötti kereskedelemre szánt állatok esetében*. Az elektronikus azonosítók általában elektronikus füljelzők, de használható lenyelhető jeladó is (az állat által lenyelt és leolvasható elektronikus azonosító).
  • Csak a 12 hónapos kor elérése előtt levágásra, de sem az Unión belüli kereskedelemre, sem pedig nem uniós országokba irányuló kivitelre nem szánt állatok esetében használható egyetlen látható hagyományos füljelző.
  • Az azonosítókon fel kell tüntetni a születési országot és az állat egyéni kódját.
  • Az azonosításta születéstől számított hat hónapon belül és azt megelőzően kell elvégezni, hogy az állat elhagyná a születési gazdaságot. Külterjes vagy szabadtartású körülmények között tartott állatok esetében ez az időtartam kilenc hónapra hosszabbítható meg. Az EU-n kívülről behozott állatok azonosítását tizennégy napon belül el kell végezni.
  • Azon uniós országok, amelyekben a juhok és kecskék összesített száma 600 000 vagy ennél kevesebb vagy ahol a kecskék összesített száma 160 000 vagy ennél kevesebb, az elektronikus azonosítást az Unión belüli kereskedelemben részt nem vevő állatokra vonatkozóan szabadon választhatóvá tehetik.
  • Az uniós országok kötelesek szankciókat alkalmazni a rendelet megsértése esetén.
  • A rendeletet az (EU) 2016/429 rendelet 2021. április 20 -tól hatályon kívül helyezi, és annak helyébe lép.

MIKORTÓL HATÁLYOS E RENDELET?

A rendelet 2004. január 29-én lépett hatályba, kivéve a 14., 15. és 16. cikkeket, amelyek 2005. július 9 -től alkalmazandóak. Bizonyos választható szabályok 2010. január 1-jétől kötelezően alkalmazandóak.

* KULCSFOGALMAK

Nyomonkövethetőség: lehetőség arra, hogy nyomon követhető legyen egy élelmiszer, takarmány, élelmiszer előállítására szánt állat vagy olyan anyag, amely anyagot élelmiszer vagy takarmány előállításánál felhasználásra szánnak, a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás minden szakaszában.

FŐ DOKUMENTUM

A Tanács 21/2004/EK rendelete (2003. december 17.) a juh- és kecskefélék azonosítási és nyilvántartási rendszerének létrehozásáról, valamint az 1782/2003/EK rendelet, továbbá a 92/102/EGK és a 64/432/EGK irányelv módosításáról (HL L 5., 2004.1.9., 8–17. o.).

A 21/2004/EK rendelet későbbi módosításait belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Bizottság 2006/968/EK határozata (2006. december 15.) a 21/2004/EK tanácsi rendeletnek a juh- és kecskefélék elektronikus azonosítására vonatkozó iránymutatások és eljárások tekintetében történő végrehajtásáról (az értesítés a C(2006) 6522. számú dokumentummal történt) (HL L 401., 2006.12.30., 41–45. o.).

Lásd az egységes szerkezetbe foglalt változatot

A Bizottság 1505/2006/EK rendelete (2006. október 11.) a juh- és kecskefélék azonosításával és nyilvántartásával kapcsolatosan végrehajtandó ellenőrzések minimális szintje tekintetében a 21/2004/EK tanácsi rendelet végrehajtásáról (HL L 280., 2006.10.12.,3–6. o.).

Lásd az egységes szerkezetbe foglalt változatot

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/429 rendelete (2016. március 9.) a fertőző állatbetegségekről és egyes állategészségügyi jogi aktusok módosításáról és hatályon kívül helyezéséről („Állategészségügyi rendelet”) (HL L 84., 2016.3.31., 1–208. o.).

utolsó frissítés 04.10.2016

* azaz tenyészállat esetében nem szabad a továbbiakban tetoválással jelölni az állatainkat. Kivételt az állatkerti egyedek jelentik. 

http://publications.europa.eu/resource/cellar/9dab73ea-4b9d-440f-8efb-9027d53eab3f.0009.02/DOC_5

L_áma Creative Commons License 2021.03.22 0 0 77613
Lacoid Creative Commons License 2021.03.19 0 0 77612

250t Robi elejére akarok egy készített tolóvillát, ami felszedi az udvari almot, a kézi vasvilla helyett... Majdnem olyan, mint a hótoló, csak ez trágyafelszedő tolóvilla lenne. Na de ezzel majd egy másik topikban mozgok, vagy egy lakatossal konzultálok :)

Addig marad a hagyományos vasvilla.hu  

Előzmény: L_áma (77609)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.19 0 0 77611

Remélem, megossza velünk a "titkos" dokumentumát a kecsónak hogy le tudjuk róla nézni a fajtakódot,

na meg persze azt is, hogy mennyi pénzt fizettek a jószágért...! 

Előzmény: hegefeco (77610)
hegefeco Creative Commons License 2021.03.19 0 0 77610

A fajtáját a pedigreeje felső sorában találod meg, a fajta kód mellett 

Előzmény: Lacoid (77595)
L_áma Creative Commons License 2021.03.19 0 0 77609

Az. 4 hónap intenzív délutánozás. Ez sokkal inkább az én világom, mint a kekke. A gyereké meg sokkal inkább a kekke.

Aztán itt találkozott a kettő. 

Előzmény: Lacoid (77608)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.19 0 0 77608

Teljesen rendben van a kis gép! Gondolom, házi gyártmány...!

Előzmény: L_áma (77607)
L_áma Creative Commons License 2021.03.19 0 0 77607
Előzmény: Lacoid (77604)
L_áma Creative Commons License 2021.03.19 0 0 77606

Ez több körös procedúra lesz. A lány majd megkérdi, hogy szabad-e. 

Előzmény: Lacoid (77605)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.19 0 0 77605

Felhasználónevem alatt a privát email címem,

a kecsketenyésztő elérhetőségét elküldenéd rá,

akitől vettétek?

Köszi előre is!

Előzmény: L_áma (77598)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.19 0 0 77604

Csinos kis rakodógép... ;)

Előzmény: L_áma (77600)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.19 0 0 77603

Az... :)

A villásrakodó még beteszi a nagybálát, na de a kivétel... 

Előzmény: kljr (77602)
kljr Creative Commons License 2021.03.19 0 0 77602

Transit?

Előzmény: Lacoid (77599)
L_áma Creative Commons License 2021.03.18 0 0 77601

Még van 12. Elég lesz az első kaszálásig...... meg persze már lassan zöldülget a rágnivaló is. 

Előzmény: L_áma (77600)
L_áma Creative Commons License 2021.03.18 0 0 77600

Előzmény: Lacoid (77599)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.18 0 0 77599

L_áma Creative Commons License 2021.03.18 0 0 77598

Igen, és nem tudom.

Állítólag vemhes. Kekkénél akkor tuti hogy vemhes...... volt, ha egyszer csak áll mellette a gida. :)

Az anyagiakat pedíg nem kötik az orromra. 

Előzmény: Lacoid (77597)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.18 0 0 77597

Mennyibe került?

Vemhesen vettétek?

Előzmény: L_áma (77596)
L_áma Creative Commons License 2021.03.17 0 0 77596

Hát.... kecske. Volt a lány kezében egy ilyen... laminált A4-es, amin rajta van az anyja neve 6 példányban / a kecskének, meg a tenyészőnek.... nem tudom/. Ebből azt gondolom, hogy valami "pedigrés" jószág lehet. A két kicsi meg csak simán jól nevelő/tejelő anyától származó "útszéli" fajták.

A kupac nem trágya. Azt a területet 5-6 évig csak nyírták, és otthagyták a nyesedéket. Aztán az elmúlt 4 évben már azt sem. Arasz vastagon volt/van rajta a korhadó cucc. Ha ezt legeltetni, kaszálni akarja a lány, rendbe kell tenni.

Végigmentem rajta a kaszával. Aztán a fogassal felcsupálni, összeszedni, elhordani. Aztán ha jövő ilyenkorra a giliszták megették, meg kikakálták, vissza lehet teríteni. 

Előzmény: Lacoid (77595)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.17 0 0 77595

No lám.. :)

Anyakecske a fehér, az melyik fajta ezzel a szarvval?

Nálam is megy most a trágyahordás, csak a szőlősbe :)

Előzmény: L_áma (77594)
L_áma Creative Commons License 2021.03.16 0 0 77594

A mi okoskodásunk nem tuti. Csak a saját okoskodásunk. Meghegesztem, aztán majd egy év mulva referálok.

Ja, újak:

És lassikán bővül a rágnivaló is:

És, hát..... velük kell majd megbarátkozniuk:

Előzmény: Lacoid (77593)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.16 0 0 77593

Ennél a kerítés mögé tett raklapos megoldásnál valami igényesebb megoldáson gondolkozom.

Ilyenekkel van körberakva jelenleg.

A pazarlás magáért beszél, de ez van, ez ilyen...

Tehát a magasság, osztásköz az általatok írtak alapján lesz megcsinálva!

A neten árulnak készen 4 cm osztásközzel, az is akkor jól hangzik!

Köszönöm Fecó!

Köszi Láma!

Előzmény: hegefeco (77591)
L_áma Creative Commons License 2021.03.16 0 0 77592

Mi megmértük. Hasonló eredmény jött ki. A legkeskenyebb gidapofa, és a legszélesebb Lokipofa 8 centit indokol. A rács alsó  szélét 50 centi magasan már elérik a szénázó gidák. A felső széle kb másfél méterre tippelődik, és a kekkék felől zárt a teteje. Nem lehet beleugrani.

A megtöltést a másik /kekkével ellentétes/ oldalról tervezi a lány. Ő könnyen van. Kitalálja, és részéről kész. Én meg a szálanyagból darabolom, hegesztem..... majd...... hamarosan.

Pazarlás ellen a szénaháló jól bevált, csak azt meg töltögetni munkás. 

hegefeco Creative Commons License 2021.03.16 0 0 77591

Nem tudom, milyen magasságra tennéd, de ahhoz, hogy a gida ne tudjon belemászni kisebbnek kell lennie a köznek, mint 9 cm. Amúgy meg mindegy, mert az ilyen típusú rácsból a veszteség 30-50% közötti.

Előzmény: Lacoid (77589)
L_áma Creative Commons License 2021.03.13 0 0 77590

Fogós kérdés. Pont most van/lesz készülőben egy..... de még folyik a "gondolkodás". 

Elsődleges szempontunk: Sehogy sem bírjon állat beleszorulni. De hogy ez mennyi?

Előzmény: Lacoid (77589)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.13 0 0 77589

Etetőrács - szénarács készítésénél hány centiméter az ideális osztásköz, amivel a legminimálisabb a szénapazarlás?

Lacoid Creative Commons License 2021.03.13 0 0 77588

Sikeres gyarapodást! :)

Előzmény: L_áma (77587)
L_áma Creative Commons License 2021.03.11 0 0 77587

Hako kekke kicsöcsösödött. Leesett a hasa. Ebből hamarosan újabb rosszcsont lesz. 

L_áma Creative Commons License 2021.03.07 0 0 77586

Szerintem jó.....  

Idekinn már nőhetnek mint a gomba. Csak ott belül nem jó ha nagyon. :)

Előzmény: Tekiartur (77585)
Tekiartur Creative Commons License 2021.03.07 0 0 77585

Már visszavett a mostani ellés előtt is, kukoricát csak a hideg napokon kapott.Ma lemértem őket, egy kilót híztak egy hét alatt. nem tudom az jó e?

Előzmény: L_áma (77584)
L_áma Creative Commons License 2021.03.07 0 0 77584

Akkor jól láttuk. Nagyok. Lehet hogy  legközelebb a vemhesség utolsó harmadában kicsit vissza kellene venni az abrakból. 

Előzmény: Tekiartur (77583)
Tekiartur Creative Commons License 2021.03.05 0 0 77583

VASÁRNAP LESZNEK EGY HETESEK, A KÉPEN 3 NAPOSAK. A FIÚ a vöröses barna szinü 4,1 kg , a fekete(leány)3,9volt születéskor.

Előzmény: L_áma (77582)
L_áma Creative Commons License 2021.03.03 0 0 77582

Nézik itt a családi parasztok / a két nő/. Szépek! Nagyok! Ezek itt hány naposak? 

Előzmény: Tekiartur (77580)
L_áma Creative Commons License 2021.03.03 0 0 77581

Na, ezt hiányoltam. Köszönöm!

:))

Mi az hogy nem valami szépek? Dehogynem! Ha pedíg egészségben baj nélkül lement a dolog, akkor külön öröm. 

Előzmény: Tekiartur (77580)
Tekiartur Creative Commons License 2021.03.03 0 0 77580

Na még egyszer a  kisleány. NEM VALAMI SZÉPSÉGESEK! Új apuka vonásait örökölték, csak a színük a mama.

Előzmény: Tekiartur (77578)
Tekiartur Creative Commons License 2021.03.03 0 0 77579

Ő- ha lesz- a kisfiú

Előzmény: L_áma (77576)
Tekiartur Creative Commons License 2021.03.03 0 0 77578

Ő a kislány

Tekiartur Creative Commons License 2021.03.03 0 0 77577

Tavaly még felfogtam, de már annyit öregedtem, hogy nem kapcsoltam. Szereztem fotóst,de nagy a bájt neki, majd megpróbálja kicsinyíteni!

L_áma Creative Commons License 2021.03.02 0 0 77576

Mit tartok képtelenségnek? Azt, hogy képet nem láttunk róluk! Gyorsan szerezz fotóst, és akkor a képtelen írásból egy képes írás lesz!

szóvicc volt, nem bántás, vagy kételkedés!

Előzmény: Tekiartur (77575)
Tekiartur Creative Commons License 2021.03.02 0 0 77575

Nem tudom Te mit tartól képtelenségnek, de én is azt hittem, hogy már " normálisan" nem is fog elleni. Mind a kétszer hónaljig érő kesztyűbe turkált benne az állatorvos. Vasárnap reggel történt az ellés, délután megmostam és tegnap olyan szép tiszta volt hátul mintha nem is előző nap ellett volna. Remélem így is marad!

Előzmény: L_áma (77573)
Lacoid Creative Commons License 2021.03.01 0 0 77574

Értem...!

Rendben, és köszönöm!

Előzmény: portos150 (77571)
L_áma Creative Commons License 2021.03.01 0 0 77573

Ezzel egy baj van. Képtelenséget írtál!

Előzmény: Tekiartur (77572)
Tekiartur Creative Commons License 2021.03.01 0 0 77572

Megszülettek Fancsika kicsinyei. Nagyon izgultam, mert már az utóbbi két ellésnél orvost kellett hívnom hozzá, és a múlt évbe azt mondta, "hogy remélem megmarad". Legalább két hétig gyengélkedett utána.

Sokat keresgéltem a burokvisszatartásról, de csak a tehénnél találtam róla leírást, de ott is csak meditációk voltak. A korábbi etetésén változtattam, úgy hogy több széna kevesebb abrak, azon belül kevesebb a kukorica, minden nap legalább egy sárgarépa. Nem volt akkora terhe, mert a korábbi hármak helyett csak kettő lett, de ez jobb is, mert már két évbe is egyet én cumiztattam. Ellés előtti napokba  sétáltattam.  Pár perccel egymás után megszülettek, fél órán belül a burok is szépen távozott.

portos150 Creative Commons License 2021.02.28 0 0 77571

Én ugyan írtam répát, hogy hasmenés esetén adható, de pontatlan voltam, mert sárgarépára gondoltam nem cukor, vagy takarmányrépára.

Egyébként abrakkal valóban felesleges terhelni a bendőt .... én kukoricát, vagy egyéb abrakor csak ilyen esetekben adok:

- tejelő kecske

- 2-3 héttel ellés előtt álló kecske (kitőgyelést segítendő)

- nagyon nagy hidegekben... energiapótlásra.... pl.mínusz 5 fok alatt..

- leromlott állapotú, rossz kondíciójú kecskének...

kb. ennyi...

Előzmény: Lacoid (77555)
L_áma Creative Commons License 2021.02.28 0 0 77570

Rohangászásra nem tudtam rávenni. Látszik, egy kicsit csámpásan forrt össze. Ő nem látja, mi meg nem mondjuk meg neki. :)

https://youtu.be/l5cKiJbGjrA

Ma bővítettünk:

Ajtót nyitottunk a "szomszédba"...... egyre többen, egyre nagyobbak.

Jövő héten zsanér, tipli, szénarács, ablak....... mintha én lennék a kekketulaj. 

Előzmény: Lacoid (77569)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.27 0 0 77569

Lássuk...!

Előzmény: L_áma (77568)
L_áma Creative Commons License 2021.02.27 0 0 77568

Gipsz nélkül:

Szerintem holnap videjó is lesz a rohangászásról.

L_áma Creative Commons License 2021.02.26 0 1 77567

tetszik a hozzáállás. Láncon nem tartunk állatot. /embert simán/.

Kell még hat-nyolc csöcsös, meg 4-6 év, és lenyugszik. A jószághoz türelem kell. :)

Előzmény: nkaresz1 (77566)
nkaresz1 Creative Commons License 2021.02.26 0 0 77566

Olyat már én is láttam,hogy ki volt láncolva a bak,most már tudom miért.Akkor lehet,hogy megválok tőle de olyan szerethető szegény.Nem agressziv csak túlságosan aktiv,néha már nekem is sok,rágja a ruhámat,állandóan ugrál,dörgölőzik a fejével,mindenhova fel-be-rámászik :)Ha meg különtenném akkor biztos egyfolytában mekegne

L_áma Creative Commons License 2021.02.26 0 0 77565

Egy fiatal, túlságosan aktív/izgága bak azt a hat percet kivéve csak idegesítő a csajoknak.

Nekünk nagy mázlink van Lokival. Türelmes. Csak a ténylegesen ivarzó csajokkal kokettál. Ha ilyen nincs, békésen legelészik velük. 

Előzmény: nkaresz1 (77563)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.26 0 0 77564

Szia!

Hát... ez így van rendjén, egy évben csak 1x van szüksége bakra, aztán kerülik az anyák, mert nyugalom kell nekik...

Nagyobb gazdaságban láttam, hogy a bakok külön is voltak egész évben, és csak szeptemberben voltak beengedve a nyájba...

Az aktív bakom nekem is külön van, csak a heréltek vannak együtt az anyákkal.

Barátomnál bent volt a bak, de egy pulóver mindig a derekára volt kötve, az volt az óvszer... :)

De, kíváncsi vagyok másnál hogy van, figyelem a válaszokat. :)

Előzmény: nkaresz1 (77563)
nkaresz1 Creative Commons License 2021.02.26 0 0 77563

Sziasztok lehetséges,hogy két kecske természeténél fogva nem jön ki egymással?Sikerült beszereznem egy egy év körüli bakot (szarv nélküli).Nagyon aktiv,állandóan mozog,csinytelenkedik a nőstény viszont 4éves inkább visszafogott,lassúbb (szarvval).Első nap még haverok voltak ugy láttam sikerült a párzás.Viszont mostanában ugy látom inkább kerüli,néha a szarvával is beledöf aztán idegesen mekeg.

L_áma Creative Commons License 2021.02.24 0 1 77562

Passz..... 

Más. Mikor még nem volt ez a kórság, minden vasárnap reggel átfutottam a bolhapiacot. Elég sokszor vettem könyvet. Pl ezt is:

Ebben is találtam számomra meglepő gyógymódot:

A szalmiákszesz számomra egy ismeretlen cucc, nem nyilatkozom. Na de a pálinka? Kecskének? A kecske alapból egy szemét gézengúz! Piásan........ huh..... :)))

Előzmény: Lacoid (77561)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.23 0 0 77561

Értem...

És ez a 4-5 másodpercenkénti gyomor rángás?

Előzmény: L_áma (77560)
L_áma Creative Commons License 2021.02.23 0 0 77560

Szerintem, ha nem muszáj, egy épp csak helyreálló gyomorba semmit, ami nem muszáj. Ha már kérődzik, akkor széna-víz.

Ha egy kecske kap rendes szénát, meg rendes vizet, minden alapvető szükséglete ki van elégítve.

A lánytól hallottam, hogy egy kérődzőnél a szájon adott gyógyszer majd annyit árt, amennyit használ. 

Előzmény: Lacoid (77559)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.23 0 0 77559

Széna + Víz + Ruminogén itatás, pici szódabikarbóna egy falat almába.

Kérődzés már van... (Enyhe, de feljön neki)

Szabad szájon át adni egy negyed Algopyrint napi 2x ?

Gyulladás?

Eszik, jóllakik, kérő,

de evés után hangulatváltás, rossz kedv...

Elő-gyomor rángás? 

L_áma Creative Commons License 2021.02.22 0 0 77558

5-ös ikrek /kekke/ a hiradóban.

Lacoid Creative Commons License 2021.02.22 0 0 77557

Köszönöm mégegyszer! 

Előzmény: hegefeco (77556)
hegefeco Creative Commons License 2021.02.22 0 0 77556

Nagy tételben lehet venni szódabikarbónát, amit eléjük lehet tenni. 

25 kg kb. 5 000 Ft lehet.

El szokott fogyni, mint a nyalósó. 

Ha megkívánják, felnyalják. 

Előzmény: Lacoid (77555)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.22 0 0 77555

Szia Fecó!

Rendben,

köszönöm!

u.i.:

vettem az adást...

Előbb inkább kérdezni...!

A takarmányozási hiba után a bendő helyreállítására ment ennyire a kapálózásom...

A répát itt olvastam, habár nem ilyen esetre írták, s mint kiderült az én esetemben nem szabad répát adni.

Ma már ahogy Láma is írta csak széna és víz volt reggel még ici pici darált kukorica, de csak annyi amibe egy kávéskanálnyi

Szódabikarbónát kevertem hogy azzal megegye, aztán hogy Láma írta hogy kukorica sem szabad, azt az adag szódabikarbónát délután már egy falat almába tettem bele és úgy adtam oda neki.

Ez így o.k. vagy még mindig változtassak?

Köszönöm!

Előzmény: hegefeco (77554)
hegefeco Creative Commons License 2021.02.21 0 0 77554

Jó, akkor jön a Szódabikarbóna...

VS

Meddig szabad az ecetes vízzel itatni?

A szódabikarbonát lúgos, az ecet savas kémhatású.

Savat  tejelő állatnak nem adunk!

Valaki téged nagyon átvert!

üdv
HF

ui.:

Vasat ne laposvas, vagy szeg formájában, rezet ne rézgálicként, és a meszet ne oltatlan mészként, vagy velőscsontként add a kecskéknek !!!

Előzmény: Lacoid (77551)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.21 0 0 77553

Rendben.

Köszönöm!

Előzmény: L_áma (77552)
L_áma Creative Commons License 2021.02.21 0 0 77552

Ecetes vízzel? Előtte meg szódabikarbónával?

Beteg az öreg paraszt lova. Szalad a cigányhoz segítségért:

-Gyere Gazsi, beteg a szürke!- Megnézi a cigány, majd

-Huha. Adjon neki meszet! Az kell ide!- Pár nap mulva:

-Gyere Gazsi, a szürke nem javul!-

-Hamut a vizébe, az majd helyre hozza- Másnap:

-Jaj gazsi, már fekszik!-

-Gálicot kell szórni a fülébe! Mindkettőbe. Attól majd feláll!- Másnap:

-Jaj Gazsi, nagy a baj. Megdöglött a szürke!-

-A francba, pedíg még mennyi mindent kipróbáltam volna!-

Széna, víz. Nem kell a répa, és nagyon nem a kukorica.

Meg a ruminogén. 

Előzmény: Lacoid (77551)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.21 0 0 77551

Köszönöm, megpróbálom!

Még tart a küzdelem a takarmányozási hibámból...

Itt tartok:

Étvágy van.

Bogyó rendben.

Vizelet van (normál, talán elég világos szín)

Tiszta jó minőségű széna:

kb. egy zöldséges rekesznyinek a felét megeszi,

jóllakik, 10mp-es gyomorreflex (rángás) inger, de nem jön fel a szájába vissza.

Ruminogen itatás,

Ecetes víz itatás

- majd beindul a kérődzés

Kap egy kis répát is, megeszi szépen,

pici darált kukorica (itt olvastam, hogy nem szabad megvonni, mert sok energiát veszít)

már megint nem indul neki a kérődzés.

Ezt ma tudtam meg, akkor ez idő alatt répa sem adható?

"Sok oldható szénhidrátot tartalmazó takarmányok (melasz, répa) etetésekor gyors erjedés zajlik le a bendőben, amelynek során a bendőfolyadékban az ecetsav rovására megnő a vajsav mennyisége. A gyors erjedés eredményeként a pH akár 5 alá is csökkenhet a bendőben, ami a protozoák elpusztulását okozza."

Jó, akkor jön a Szódabikarbóna...

1 Teáskanálnyi kb. 1 deci vízben fecskendővel megitat, vár,

1 perc után beindul a kérődzés,

ráitatok ecetes - olajos vizet, Ruminogénes vizet.

Megjön az étvágy, megint eszik szénát, iszik,

megint megáll, 10 mp rángás,

de ilyenkor hiába itatom, csak sokára indul.

Mit rontok el?

Meddig szabad az ecetes vízzel itatni?

Előzmény: L_áma (77548)
L_áma Creative Commons License 2021.02.21 0 0 77550
L_áma Creative Commons License 2021.02.21 0 0 77549

A link meg szar lett.

Ha beírod a gugliba ezt a két szót: rumin bendő és ütsz egy entert, már hozza is a találatokat.

Előzmény: L_áma (77548)
L_áma Creative Commons License 2021.02.21 0 0 77548

Huh.... én mindíg mondom:

Én nem értek ezekhez semennyire. A lány a kekketulaj. Én csak az íródeák vagyok....... meg a hórukkember. Opp...... most lépett be.

Azt mondja: Rumin    itt hadar a hátam mögött, én meg próbálok konkrétan rákeresni.

Több féle szer is van forgalomban. 

Ezek mind a bendő helyes működésének visszaállítását kell.... lene hogy visszaállítsák. 

Meg a coca-cola. Igen. Itt nálunk már többször jót tett. Egyszer a Tiszafa lerágása után javasolták telefonon. Bejött. Meg mikor beszabadultak a takarmányosba, és kerekre zabálták magukat a nyúltápból, akkor is. Bubisan. Fintorognak kicsit, de megisszák. Rá is szoknak, ha meglátják az üveget, követelik. Nem a mentes, hanem az igazi. 

Előzmény: Lacoid (77547)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.20 0 0 77547

Kérődzés indító "recept" mennyiséggel (élesztős vagy ami kell) stb.

technikai tanács kellene!

Köszönöm!

Előzmény: L_áma (77544)
nkaresz1 Creative Commons License 2021.02.19 0 0 77546

Ok hát köszönöm a válaszokat,tulajdonképpen az én eredeti kérdésem is arra volt értendő,hogy meddig tart az az időszak amig az üzekedési ciklusok ismétlődnek 3-4hónap, (tipp)vagy amig nincs felűzetve állandóan ismétlődik

Előzmény: Lacoid (77538)
L_áma Creative Commons License 2021.02.18 0 0 77545
L_áma Creative Commons License 2021.02.18 0 0 77544

Melyik fajtából? Hát... kecskéből! :))

Előzmény: Lacoid (77543)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.17 0 0 77543

Nőnek mint a gomba :))

Mekkora fülek...!

Melyik fajtá(k)ból vannak összehozva?

2:44 :P

Előzmény: L_áma (77542)
L_áma Creative Commons License 2021.02.17 0 0 77542
Lacoid Creative Commons License 2021.02.14 0 0 77541

Ez igen!

Szép kis csapat! :)))

Köszi!

Előzmény: L_áma (77540)
L_áma Creative Commons License 2021.02.14 0 0 77540

Ja, a képek:

és a hírekkel ellentétben nem mind vörös... csak a többség. 

Előzmény: L_áma (77539)
L_áma Creative Commons License 2021.02.14 0 0 77539

Egyben képtelenség lefotózni őket:

Előzmény: Lacoid (77530)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.14 0 0 77538

Ez a célzás, hogy a Tej kell és (vagy) a Gida is,

ez arra volt értendő, hogy a nyári ellés gidáinak a túlélési aránya százalékban

jóval kevesebb, mint a Téli hónapokban születetteknek...

Télen nincs, vagy nagyon minimális a fertőzés veszély.

De mindenképpen kérek szépen javítást, más Kecskés Fórumtárstól ha tévedek!

Előzmény: nkaresz1 (77535)
L_áma Creative Commons License 2021.02.14 0 0 77537

2 hónapos korukra át lhet őket állítani száraz kajára utána tiéd a tej. A gidát meg majd 30 kilósan kell eladni. Akkor el lehet. Igaz, akkor sem könnyű a vágás.....

L_áma Creative Commons License 2021.02.14 0 0 77536

Ja, gida nélkül nincs tej. 

nkaresz1 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 77535

Igen ezt én is latolgattam,hogy júliusban lehet,hogy rengeteg szúnyog meg egyéb vérszivó lesz,viszont az a felnőtt kecskének sem leányálom múlt éven kegyetlen sok volt szúnyogból,én ejszakára folyadékos elektromos szúnyogriasztót kapcsoltam (tudom,kémia de még mindig jobb,mint ha halálra csipte volna az a sok rohdék)Én a teje miatt szeretnék kecskét tartani,őszintén fogalmam sincs,hogy mi lesz majd a gidákkal( levágni biztos nem volnák képes,eladni meg ahogy látom elég nehéz,nem igazán van kereslet rá).

Előzmény: Lacoid (77534)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.13 0 0 77534

Szia!

Ez az én szerény véleményem, habár nyolc éve vagyok kecskés, és mint ahogy visszaolvasod, hogy az a nyolc év után is

milyen amatőr hibát csináltam a búzával...

Na tehát, pici számolás, mi lesz ÖT hónap múlva?

Július..:

Meleg, legyek, bogarak stb.

Mi kell? A Tej, vagy a gida is?

Ha jó az ól, zárt, de mégis szellős szúnyogháló stb. akkor állj neki...

Ha nem, természet szerint a Szeptember a legideálisabb a pároztatásra.

Nem is értem, hogy kezdett el csak novemberben tüzelni, idén sok helyről lehetett hallani, hogy már

decemberben megellettek az anyák, kvázi júliusban már üzekedés volt.

Morgó hang: igen

Előzmény: nkaresz1 (77532)
L_áma Creative Commons License 2021.02.13 0 0 77533

Az ivarzás olyan /itt nálunk/, mint az időjárás. A két nő örökké ixelgeti a naptárat, és számolgat. A kekkék meg örökké felborítják a szabályokat. :) Vannak itt akik biztosan tudják, hogy van jól. Mi már nem tudjuk...

A bélhangnak pedíg örülj. Addíg jó, míg morog. Akkor kezdhetsz aggódni, ha elcsendesül. 

Előzmény: nkaresz1 (77532)
nkaresz1 Creative Commons License 2021.02.13 0 0 77532

Sziasztok,tavaly augusztus végén vettem egy fejős kecskét,gazdája szerint nem sok ideje volt rá,mikor akkor fejte.Miután hozzám került rendszeresen fejtem reggel,este.Egy fejésre kb.6-7 deci tejet adott.November közepén kezdett először üzekedni,ezt követően kb.18 naponta.Januárban sikerült bakhoz vinni viszont egy hete megint üzekedni kezdett.  Az lenne a kérdésem kezdő kecsketaró lévén,hány alkalommal üzekedik a kecske,azaz meddig van lehetőségem még rendes bakot találni és felűzetni? Még egy kérdédem lenne,hogy normális,hogy a kecske gyomra főleg evés közbe morgó hangot ad.

L_áma Creative Commons License 2021.02.13 0 0 77531

Ha arra járunk....

Előzmény: Lacoid (77530)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.13 0 0 77530

Nem semmi...!

Ha lesz egy pár képed....

Előzmény: L_áma (77529)
L_áma Creative Commons License 2021.02.13 0 0 77529

5 anyától 12 gida. Ebből egy bak....... és még két anya meg sem ellett az öregnél. Eddíg mind egészségesnek tűnik. 

Előzmény: L_áma (77526)
L_áma Creative Commons License 2021.02.12 0 0 77528

Ismerős gazda, ismerős állomány, megfelelő körülmények. 

Előzmény: Lacoid (77527)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.12 0 0 77527

1;

2;

.....Én többet bakot kölcsön biztos nem adok!

Előzmény: L_áma (77526)
L_áma Creative Commons License 2021.02.12 0 0 77526

Hát kérem..... a "bicebóca" már ugrik a sines lábával. Nem kellene még, de szófogadatlan.

Más:

Loki a nyár végén/ősszel elhajlási engedélyt kapott. Néhány hétre elköltözött idegenbe. Most meg nem győzik számolni a gidákat. És mind vörös! :))

Lacoid Creative Commons License 2021.02.10 0 0 77525

Jogos...!

Nem olvastam sajnos.

Tanultam, okultam az esetből.

Előzmény: hegefeco (77524)
hegefeco Creative Commons License 2021.02.10 0 0 77524

"búzát sosem adok kecskének"

Még mindig vannak olyan elvetemült kecskések, akik adnak búzát.
Hihetetlen! 
Pedig hányszor leírtuk itt már, hogy a búza a baromfinak való.

Előzmény: portos150 (77519)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.10 0 0 77523

Egy ilyet befogtam darálni, lehet nagyobb szeműre is állítani, amit éppen darálsz vele...

Előzmény: L_áma (77522)
L_áma Creative Commons License 2021.02.10 0 0 77522

Mi búzát nem etetünk, nincs tapasztalat. A képet látva a családi paraszt azonnal rávágta:

Tőgygyulladás.

A roppantás meg felemás dolog. A kecskét nem, de a lovat tanulta. A roppantás hasznos, ha a ló nem rágja rendesen az abrakot, tele a trágya szemekkel. Javítja a hasznosulást.

Ugyan akkor, leszoktatja a jószágot a rágásról, és az meg a fogazatnak nem lesz jó. Azt tanulták takarmányozásból, hogy csak akkor roppantunk, ha muszáj, és pont ez okok miatt nem is keverjük az abrakot.

Ha a kukorica, és a zab össze van keverve, hajlamos az állat a kukoricára rárágni, a zabot pedíg egyben lenyelni. Ha külön kapja, megrágja a zabot is.

Persze, azt is hozzátette, nincs két egyforma állat. A legrongyrázósabb lovas hobbyfarmon is a lovászfiú a legfontosabb ember. Ő az, aki nap mint nap találkozik az állattal, ő tudja megmondani az egyénre szabott megoldásokat.

Hangsúlyozva: ezt a lóról oktatták.

Lacoid Creative Commons License 2021.02.10 0 0 77521

És, így most már

biztos, hogy ez is a

Kukorica - Búza miatt volt...

Lacoid Creative Commons License 2021.02.10 0 0 77520

Köszönöm - Köszönjük szépen!

Sajnos már én is megjártam a búzával...

mióta megtudtam, azonnal leálltam vele...

Jó szándék és a szeretet volt nálam a reggeli + mag, és bizony itt jelentkezik,

hogy a jó szándék igencsak kevés...

Nagyon kell figyelni, és tudni kell, hogy mi a jó, a Jószágnak!

portos150 Creative Commons License 2021.02.10 0 0 77519

felmerült több kérdés, megosztom az én tapasztalataimat..... persze ez sem szentírás

-búzát sosem adok kecskének.... az egyik véletlenül beleevett nem is olyan régen, két napig szenvedett tőle még ínhüvelygyulladása is lett...

-a sárgarépa az egyetlen dolog ami adható hasmenős kecskének, a széna és a víz mellett... különösen, ha le is van már gyengülve.... állatorvos mondta és ki is próbáltam ... mehet bátran...

- igazából roppantva lenne a legjobb adni az abrakfélét - bár megrágják a szemest de roppantva jobban hasznosul- a darával az a baj, hogy sokat belélegezhet belőle...

-

L_áma Creative Commons License 2021.02.07 0 0 77518

Igen. De csak a kutyák alatt /ők is szalmában alszanak/.

A kecskéknél egyszer volt tetü behurcolás. Akkor neostomosant használt. Almoláskor szokott zoolitot szórni az alom alá. Ez szagmegkötő, meg fertőtlenítő hatású valami ásványi anyag. Olyan mint az agyag.

Nem kell megijedni, ha fel is nyalják, ásványi anyag pótlásra takarmányhoz is keverik. 

Előzmény: Lacoid (77517)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.07 0 0 77517

Ti is szoktatok szórni a szalmára?

Előzmény: L_áma (77516)
L_áma Creative Commons License 2021.02.07 0 0 77516

Szerintem piretrin. Bolhairtó. Meg ....... azt hiszem, minden kitinvázas irtó. Egy /ha az/ egy tök jó idegméreg. Csak a rovarokat öli meg. Még arra sem veszélyes, ami esetleg a mérgezett rovart megeszi. Feltéve hogy az nem egy másik rovar. 

Ez valami szárított növény porrá darálva. A nagyon sok éves tapasztalat szerint igen biztonságos. Nem bántja a melegvérűeket, és nem is szaporodik fel bennük. Rövid idő alatt el is bomlik. Napsütésben másnapra. 

Előzmény: Lacoid (77515)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.07 0 0 77515

Ja ja figyelni kell...!

Egyenlőre még van a Neostomosan-ból,

oszt majd ha elfogy, lehet kipróbálom az almaecetet...

Valami port is szór a helyükön a szalmára a tetvek ellen,

11:11-nél.. mi lehet az...?!

https://www.youtube.com/watch?v=KQ_O9weEpOk

Előzmény: L_áma (77514)
L_áma Creative Commons License 2021.02.07 0 0 77514

Lehet. És az is lehet, hogy jó amit az almaecetről mond. Csak az internet mindent tud. Meg mindennek az ellenkezőjét is.

A lefagyott szélvédő, az pont a kedvencem:

Minden télen előkerül okosoktól, hogy ha kiürült pumpás aeroszolba ecetet öntünk, ragyogóan letakarítható vele a jegyes szélvédő. És tényleg. Csak közben megjósolhatatlan károkat tehet a vaslemezben. Az autók nagy többsége pedíg abból készül.

Az újra tölthető cink-szén elemektől, a házi fogfehérítésig, a hungarocellel belülről szigeteléstől, a ráolvasásos faroknövelőig, vagy a szoftveres memória növelésig,  mindenről is van videjó. :)

Előzmény: Lacoid (77513)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.07 0 0 77513

Értem, rendben,

a testhőmérős videójában szerintem szakszerű...

https://www.youtube.com/watch?v=7STTPzRFu60&feature=emb_rel_end

Előzmény: L_áma (77512)
L_áma Creative Commons License 2021.02.07 0 0 77512

Ja. meg a covid ellen is jó...... és lefagyott szélvédőre is!

Csak azt jelezném, ezeket erős fenntartással kell kezelni. A jobbik eset, ha csak nem használ. A rosszabbik, mikor egy lovas tanyán üvöltve verték magukat a földhöz a lovak, egy videjón terjedő, otthon kikeverhető  szunyogriasztó hatására. Almaecet, mentaolaj...... meg a tököm tudja mik voltak benne. 

Előzmény: Lacoid (77511)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.07 0 0 77511

Neostomosan helyett Almaecet???

Delci • A Life of Heritage

Kedves Hölgy, Érthető Kecskés videókkal:

https://www.youtube.com/channel/UCGabNsZ4TN0tQnmU5NUgpvg

Akinek az angol kevésbé, automatikus fordítás bekapcs.

hegefeco Creative Commons License 2021.02.03 0 0 77510

"300 gr napi szinten, a széna ~3100gr "
Ez nagyjából 10% pillangóst jelent. Mehet ennél feljebb, sőt laktáló kecskék esetében meghaladhatja a két harmadot is

Előzmény: Pap Pali (77480)
Pap Pali Creative Commons License 2021.02.01 0 0 77509

Tapasztalatom szerint, féreghajtani célszerűen érdemes. Én soha nem bíztam a véletlenre, a labor megmondja pontosan, hogy mi a baj, az orvos meg 100%-osan támad, így a kecskéket se kemikáliázod össze-vissza. 

Előzmény: Lacoid (77496)
Pap Pali Creative Commons License 2021.02.01 0 0 77508

Tettem már vele rendbe kecskét.

Előzmény: Lacoid (77507)
Lacoid Creative Commons License 2021.02.01 0 0 77507

Pér éve kérdezted itt a fórumon az Tardomyocel nevű

antibiotikumot, hogy adható e kecskének...?

Végül is akkor lehet tudni róla valamit?

Köszi

Előzmény: Pap Pali (77490)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.31 0 0 77506

Rendben, akkor gyógyul... Hál Isten.. ;)

Előzmény: L_áma (77505)
L_áma Creative Commons License 2021.01.31 0 0 77505

Mivel ő a legnagyobb, és bak is, hát sántán is leveri a többit az abrakról. Felmászik a farakásra........ majd kajabál hogy valaki vegye le.  4 lábbal sántikál, hárommal meg rohan....

Szóval szemre rendben. A külső műanyag csövet majd minden este újra kell rögzíteni. Ennek nem örülünk, de ez van. Nem ért a szóból, hogy vigyázzon rá! :))

Előzmény: Lacoid (77504)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.31 0 0 77504

Nálatok hogy van a sínbe rakott lábú pici?

Előzmény: L_áma (77502)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.31 0 0 77503

Köszi...!

Igen, holnaptól figyelek...!

Előzmény: L_áma (77502)
L_áma Creative Commons License 2021.01.31 0 0 77502

Ilyen esetekre is van gyógymód. Egy valagon billentés a gazdának! :))

Kívánom, ennél nagyobb baj ne legyen.

Előzmény: Lacoid (77500)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.31 0 0 77501

Ezek négyen kapnak egyszerre, a többi külön, beszabályozva...

Előzmény: Lacoid (77500)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.31 0 0 77500

Te jó ég, és ez csak most jutott eszembe:

Reggel nyílik az ólajtó és a négyes megrohamozza az abrakos etetőt,

és nekiesnek a kuk-búza-répa keveréknek,

viszont akiről most szó van, az elfejel mindenkit,

és szinte az egészet ő eszi meg, (a négy fős reggelit...)

Lehet, csak erről van szó, hogy jóllakik, aztán szénát meg már nem eszik amiből az igazi tápanyagot hasznosítaná...?!

Előzmény: L_áma (77497)
L_áma Creative Commons License 2021.01.31 0 0 77499

A lány már nincs...

Darálva sosem adtunk. Kicsit megroppantva esetleg. Nálunk a kecske úgy megrág mindent, jobb mint bármi daráló. Az a trágyában jól látható, ha keresztül megy rajta az abrak. Az öreg szürke ló kapja csak roppantva, alatta láttunk a lószarban abrak szemeket.

A bolhapiacon vettem egy 100 /?/ éves zabroppantót pár éve, de amennyit tekeri a lány, 100 év mulva eladó lesz a bolhán. :)

Előzmény: Lacoid (77498)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.31 0 0 77498

Köszönöm!

A Zab darálva, vagy csak úgy simán?

Azért mondták, hogy mindent darálva, mert anélkül csak átmegy rajta,

és feldolgozatlanul belekerül a székletbe.

Előzmény: L_áma (77497)
L_áma Creative Commons License 2021.01.31 0 0 77497

Szia, itt a LamaLánya jelentkezik.

Ha az állatnak emésztési problémája van, én leállnék a répa etetéssel, friss víz és jó minőségű széna legyen előtte add libutum, és akkor mellé a doki által ajánlott szemes (búzával sosem etettem, és amikor probléma van a széklettel mi a zabra váltunk át). 

A hasmenéses állapotban szoktam még adni vízbe keverhető kiegészítőket. (Greenman Prebioherbs vagy az Ekodiár egyik szerét).

A féreghajtásról pedig a dokinak kellene legyen fogalma, DE ha szeretnéd te magad is jobban körbejárni a témát (mi mire mikor), akkor ajánlom neked a DEBRA 24 ( http://debra24.hu/tejelo-kecskek-fereghajtasa/ ) oldalát.

Előzmény: Lacoid (77496)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.31 0 0 77496

Az egyik le van fogyva...

Reggeli: Répa, darált kukorica - búza keverék

Napközben: Széna

Délután, ha idő engedi legelés.

Féreghajtás:

Albendanin 10% időszakosan évi 2x min.

van olyan belső féreg/élősködő amire más lenne a jó?

Akkor a székletmintából kimutatják, és a doki fogja tudni, melyik a megfelelő hatóanyag?

Köszönöm!

Előzmény: L_áma (77495)
L_áma Creative Commons License 2021.01.30 0 0 77495

Úgy emlékszem, egy hullámokban visszatérő, semmire nem reagáló hasmenés. Úgy, hogy közben az állat nem robbant le.

Előzmény: Lacoid (77494)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.30 0 0 77494

Köszönöm!

Mi volt nálatok az ok, amiért kértétek a vizsgálatot?

Soványság?

Mi volt az állatorvos által javasolt kezelés, az eredmények ismerete után?

Köszi!

Előzmény: L_áma (77493)
L_áma Creative Commons License 2021.01.30 0 0 77493

No, megkérdeztem. Ezt mi sokkal jobban megbonyolítottuk. Azt mondta az állatorvos, hogy friss alomról, más állattól semmit nem tartalmazó "steril" cuccot szedjünk. Ő adta a fedeles tégelyt. Ennyi van meg az ügyből:

Előzmény: Lacoid (77491)
L_áma Creative Commons License 2021.01.29 0 0 77492

Kb így lehet..... ma elkerültük egymást a lánnyal. 

Előzmény: Lacoid (77491)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.29 0 0 77491

Rendben!

Köszönöm szépen!

Előzmény: Pap Pali (77490)
Pap Pali Creative Commons License 2021.01.29 0 0 77490

Pár ezer Ft-ból megvan a vizsgálat. Elegendő ha reggel bemész az istállóba és a frissnek látszó bélsárhalmazokból bele dobálsz egyet-egyet egy fedeles dobozba és mész vele személyesen a laborba vagy a postára. Bakteriológiai, parazitológia vizsgálatot kérj!

Általában másnap telefonálnak, hogy kész az eredmény, ha van kérdésed rázúdíthatod a dokira, készségesen válaszol.

Előzmény: Lacoid (77488)
L_áma Creative Commons License 2021.01.29 0 0 77489

Majdnem semmire sem emlékszem. Ha előkerül a családi paraszt, majd megkérdem. 

Előzmény: Lacoid (77488)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.29 0 0 77488

Esetleg emlékszel, mennyi volt /db?

Mennyi székletet küldtetek és miben, van spec tégely,

vagy találtatok otthon valamit?

Köszi!

Előzmény: L_áma (77486)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.28 0 0 77487

Köszönöm!

Előzmény: L_áma (77486)
L_áma Creative Commons License 2021.01.28 0 0 77486

Az én lányom vizsgáltatott már Pesten, és Kaposváron is, de ez minden esetben állatorvos közbenjárásával történt. Ő adta a címet, írta az adatlapra a kért vizsgálatokat.

A pesti címet tudja csak fejből:

http://www.allatorvosilabor.hu/

Előzmény: Lacoid (77484)
L_áma Creative Commons License 2021.01.28 0 0 77485

Estére ...... ha addíg más meg nem írja. 

Előzmény: Lacoid (77484)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.28 0 0 77484

A székletmintát hova lehet küldeni?

Köszönöm!

L_áma Creative Commons License 2021.01.26 0 0 77483

Előzmény: Lacoid (77482)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.26 0 0 77482

Elment...

Nyakba beadta neki az antibiotikumot

+ a sebbe is, nem telt el egy perc, és elment..

Az mondta a doktor úr, hogy felment a fekély befelé...

Köszönöm azért a tanácsot!

Okulásképp, nézem a hasukat folyamatosan...

Előzmény: L_áma (77479)
Pap Pali Creative Commons License 2021.01.26 0 0 77481

Köszönet, ez egy érdekes és hasznos iromány.

"(emelje fel a kezét, akinek van saját széna beltartalmi elemzése)."

Emelem kezem! 🙋‍♂️ :) Jött 60 guriga és kicsit későinek tünt a kaszálás ránézésre, de a vizsgálati eredmény meggyőző volt.

Előzmény: milk11 (77458)
Pap Pali Creative Commons License 2021.01.26 0 0 77480

A lucerna 300 gr napi szinten, a széna ~3100gr (ad libitum) jelenleg. 

Előzmény: hegefeco (77452)
L_áma Creative Commons License 2021.01.26 0 0 77479

Közben hazaért a fejőlány. Azt tapasztalta, hogy a kristálycukor "kényelmetlen viselet" volt, a porcukor ellen viszont nem tiltakozott annó a kekke. A zihálásra, lázra /tüdőgyulladásra/ mindenféle kép orvosos gyógyszeres kezelés. Akár hossza, kitartóan, ismételve is. 

Előzmény: Lacoid (77477)
L_áma Creative Commons License 2021.01.26 0 0 77478

Igen. Láttad a képeket?  Egészen durva dolgokat is meggyógyít. Vastagon befedni vele, rákötni. De persze a szervezetében szétterjedő fertőzést gyógyszeresen kell kezelni. 

Előzmény: Lacoid (77477)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.25 0 0 77477

Szórjam a sebbe a kristálycukrot?

Előzmény: L_áma (77475)
L_áma Creative Commons License 2021.01.25 0 0 77476

Még! Persze, hívd a doktort. 

Előzmény: Lacoid (77474)
L_áma Creative Commons License 2021.01.25 -1 0 77475

Mikor a miénk elszakitotta a csecsét, és a sebet semmi nem gyógyította, akkor a lány kiristálycukorral kötötte be. Csoda történt. De persze, attól még a szúrt antibiotikum, meg gyulladáscsökkentő kell.... kellhet, de a sebre a cukor egy csoda volt!

https://www.google.com/search?q=cukor+a+sebre&tbm=isch&ved=2ahUKEwiboOux-bfuAhXLw-AKHeeqCtUQ2-cCegQIABAA&oq=cukor+a+sebre&gs_lcp=CgNpbWcQDFAAWABg2JcJaABwAHgAgAEAiAEAkgEAmAEAqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img&ei=YS0PYNvrNcuHgwfn1aqoDQ&bih=882&biw=1920

Előzmény: Lacoid (77471)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.25 0 0 77474

Fájdalomcsillapítót - gy. csökkentőt kapott a sebbe...

Előzmény: L_áma (77472)
L_áma Creative Commons License 2021.01.25 0 0 77473

A kekke melegebb mint az ember. Úgy emlékszem, 38 felett láz......

Előzmény: L_áma (77472)
L_áma Creative Commons License 2021.01.25 0 0 77472

Láz? Attól is zihál.

Antibiotikum? Gyulladáscsökkentő?

Előzmény: Lacoid (77471)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.25 0 0 77471

Hogy be kell gyógyuljon...

De, szerintem bement a fekély a tüdő felé...

Liheg...

Holnap beszélek vele...

Előzmény: L_áma (77470)
L_áma Creative Commons License 2021.01.25 0 0 77470

A doktor mit mond? Mert...... hát akkor itt még lenne dolga!

Előzmény: Lacoid (77469)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.25 0 0 77469

Egyiknek hastájon a fekvéstől kidörzsölődött, majd sebesedett, nyalogatta magának, de befekélyesedett neki,

sokáig Kék spray, volt betadin, ruha volt rajta diólevél a seben...

most megnyomod és jön belőle a büdös genny..

A doki adott Ceffect LC 75mg tőgyinfúziót, hogy nyomjam bele a sebbe,

pár napja tart, de a kedve nem javul,

Nem eszik...

Próbáljak még valamit a sebbe nyomni,

vagy adjuk fel?

L_áma Creative Commons License 2021.01.25 0 0 77468

Szívja magába az anyatejjel. :)

Előzmény: Lacoid (77467)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.24 0 0 77467

Remélhetőleg jó lesz neki a házi-sin...

Kalciumozzátok?

Előzmény: L_áma (77466)
L_áma Creative Commons License 2021.01.24 0 0 77466

Rövid állapot jelentés:

4 lábon biceg inni, szénázni, abrakolni, szopni. 4 lábon áll, ha csak ácsorog.

De ha a többit kell utol érni, felemeli és hárommal is ő a leggyorsabb.

Mikor rálép, a műanyag cső alsó vége a földre támaszkodik, felső vége pedíg jól kipárnázva a törés feletti részre. A körme nem hidegebb, és nem is melegebb a kecskénél.

Bizakodunk, és holnapra orvos is lesz.......

L_áma Creative Commons License 2021.01.23 0 0 77465

10-kor átadom neki!

Előzmény: Lacoid (77464)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.23 0 0 77464

Gyógyulást kívánok a kicsinek...!

Előzmény: L_áma (77463)
L_áma Creative Commons License 2021.01.23 0 0 77463

Én is hasonlókat mondtam. Sokszor egymás után.... 

Aztán összeraktuk. Vatta, pólya, sin /műanyag cső/, ragasztó szalag. Fecskendő, tű, fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő bekészítve, de nem kap ha nem muszáj.

Mondtam a gyereknek:

-Látod, ezért vagyok én inkább vasas. Azt 5 perc alatt összehegesztem!-

Előzmény: Lacoid (77462)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.23 0 0 77462

B@sszus...

Előzmény: L_áma (77461)
L_áma Creative Commons License 2021.01.23 0 0 77461

Beakadt, eltört. Túl hosszú volt a nyugalmas időszak....

Előzmény: Lacoid (77460)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.23 0 0 77460

Mi történt?

Előzmény: L_áma (77459)
L_áma Creative Commons License 2021.01.23 0 0 77459

milk11 Creative Commons License 2021.01.22 0 0 77458
L_áma Creative Commons License 2021.01.21 0 0 77457

Rossz paci!

Előzmény: hegefeco (77456)
hegefeco Creative Commons License 2021.01.21 0 0 77456

A lovak válogatósak, nem mindegyik kecskével jönnek ki. 

A mi lovunk pl. utált minden macskát, tyúkot, és a kecskék egy részével sem szimpatizált.

Egy jércét egy rúgással pépesített. 

Előzmény: L_áma (77455)
L_áma Creative Commons License 2021.01.21 0 0 77455

Mi úgy futottunk rá a kecske témára, hogy társállatnak vett a lány kecskét az egyedül búsuló lova mellé. Tökéletes lett a párosítás. 2 nap mulva ő volt a góré! Egy boxban éjszakáztak, egy vödörből ittak, egy kupacból szénáztak.

Most, hogy van 2,5 ló, és 17 kecske, most már külön klikkesednek, de nincs köztük ellenségeskedés. Mikor kecskeszaporulat van, akkor kell az első néhány órában felügyelet, mert az öszvér goromba a gidákkal, de ez az első emberes pofonnal el is múlik.

Bár ez sem feltétlenül igaz. Volt ellés ahol ő volt a bába.

Egyszer volt vita valami csemegéből. Az öreg szürke megharagudott, de gyilok nem lett, csak rendre utasítás:

https://www.youtube.com/watch?v=HKIIsEf6NWE

Még a dinnyéből sem lett háború:

https://www.youtube.com/watch?v=JtITSobVZsU&t=1s

Szerintem kellő szoktatás után gond nélkül elvannak együtt. A kecskék néha sokkal bunkóbbak tudnak lenni egymásközt. Meg hát, a villanypásztor az nagy úr.

Előzmény: Amazonhangya (77454)
Amazonhangya Creative Commons License 2021.01.21 0 0 77454

Sziasztok. Van tapasztalat kecske és ló együtt tartásával? Ahol a kecskéim legelnek lovakat akarnak telepíteni. Féltem őket.

hegefeco Creative Commons License 2021.01.17 0 0 77453

"Az ellési bénulás megelőzésében fontos a foszforban gazdag takarmány etetése. Ez fokozza a parathormon-kiválasztást és alkalmassá teszi a szervezetet, hogy mozgósítsa a csontokból a kalciumot.

A takarmányban levő foszforadag növelését legegyszerűbben korpa etetésével valósíthatjuk meg."

http://www.isv.rs/index.php/hu/idoszeru/108-idoszeru/3249-botejelo-tehenek-ellesi-benulasa

Előzmény: hegefeco (77452)
hegefeco Creative Commons License 2021.01.17 0 0 77452

Szálasból nincs mennyiségi korlát, eszik, amennyit bír. Az arányok azonban fontosak lehetnek.
Ahogy a korpa is, a réti széna Foszforban, lucerna széna azonban Kalciumban gazdag. 
P:K arányának eltolódása ellési bénuláshoz vezethet, így a magam részéről a Kalcium bevitelt MEGVONOM az ellés előtt álló egyedektől jó pár napig, és korpával biztosítom a magasabb foszfor bevitelt. Ez idő alatt jobbára réti szénát kapnak. 

A témáról itt olvashatsz többet 

https://www.agraroldal.hu/anyagforgalmi-zavar.html

https://www.sano.hu/hu/ellesi-benulas

Előzmény: Pap Pali (77451)
Pap Pali Creative Commons License 2021.01.17 0 0 77451

Üdv! 

A lucernából mennyi az ideális mennyiség az ellésre való felkészités illetve a laktáció alatt?

Továbbá a korpából milyen mennyiséget érdemes adni egyedenként a laktáció alatt?

Előzmény: hegefeco (77435)
hegefeco Creative Commons License 2021.01.13 0 1 77450

Tiszta vérben tenyészett  alpesiek , fajtakód 50. Törzskönyvi besorolás "A"
Nem F1, R1, R2!!! 
Sperma katalógusból válogatva tej termelés, és tőgyforma alapján  
(IMC oszlop  jelöli a tőgyforma örökítési indexet, a baktól származó utódok bírálati pontjait vetik össze az alapállomány pontjaival, és az eltérés mutatja az a bak hatását egy átlagos állományon, tenyészállat érték becslés) 

Elméletileg bárki hozzájuthat hivatalosan a mélyhűtött szaporítóanyaghoz, gyakorlatilag meg szükség van tárolóra, ami nem olcsó mulatság, de egyre többen élnek a lehetőséggel.
4500 Ft környékén van egy olcsóbb adag, ami nem egy horror ár . 
Az elmúlt években ezek voltak a kedvenceim, igen ütős anyai teljesítmény van a háttérben, és mindhárom hordozza a surlókór rezisztenciáért felelős K222-es allélt. 
GALON
IVECO
HONORE

Előzmény: hegefeco (77445)
L_áma Creative Commons License 2021.01.13 0 0 77449

Én csak panelszökevény vagyok, de ezek kecske viszonylatban nem tűnnek túlméretesnek. Szerintem az a borzasztó, mikor a földön húzzák. 

Előzmény: triplaharom (77447)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.13 0 0 77448

Meglött... ;) Köszi!

Előzmény: triplaharom (77444)
triplaharom Creative Commons License 2021.01.13 0 0 77447

Pedig az is elég túlméretös.

Előzmény: L_áma (77446)
L_áma Creative Commons License 2021.01.13 0 0 77446

Hát, a Cininél jobban néznek ki!

Előzmény: hegefeco (77445)
hegefeco Creative Commons License 2021.01.13 0 1 77445

A tőgyforma is fontos a kifejt tej mennyisége mellett. Osztrák és francia genetika  :) :) :) :) :) :) :) :) 

triplaharom Creative Commons License 2021.01.13 0 0 77444

Googli a barátod !

Előzmény: Lacoid (77442)
hegefeco Creative Commons License 2021.01.13 0 0 77443

Régebben sok szó esett a Chlamydia abortus okozta veszteségek csökkentéséről, illetve az állományok mentesítéséről. 
Sajnos az MSD által forgalmazott ENZOVAC (ENZOVAX) jó ideje nem kapható az országban, így kényszerűségből antibiotikum kúrákkal védekeztek a vetélések ellen.

A minap kaptam ezt a levelet, ami sokak számára nyújthat megoldást, ahol chlamydia ütötte fel a fejét.

Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk, a Dunavet-B Zrt 2021. január 5-étől kereskedelmi forgalomba helyezte új inaktivált vakcináját, az INMEVA vakcinát, mely juhok Chlamydia abortus és Salmonella Abortusovis okozta vetélések megelőzésére szolgál.Tudjuk, hogy mennyi bosszúságot, de különösképpen gazdasági veszteséget okozott az elmúlt években, hogy Magyarországon nem állt rendelkezésre egy olyan vakcina, melynek segítségével biztonsággal meg tudták volna előzni az állományukban előforduló vetéléseket. Egy állományban normál körülmények között is előfordulhatnak vetélések 3-5%-ban. Ha a vetélések mértéke 5-10% közötti, az már aggodalomra ad okot, de ha 10% feletti, akkor már járványkitörésről beszélünk. A Chlamydia abortus az egyik leggyakoribb vetélést okozó ágens, mely egy-egy állomány befertőződésekor komoly vetélési hullámot képes elindítani. A már fertőzött nyájak esetében pedig a fiatal, első bárányos jerkék rendre elveszíthetik szaporulatukat, csökkentve ezzel az értékesítésre szánt bárányok számát. Olyan visszajelzést is kaptunk, hogy a gazda az első ellésű jerkék bárányaival már szinte nem is számol. A késői vemhesség során el nem vetett bárányok, ha megszületnek is, igen gyengék, fejlődésük jelentősen elmarad a társaikétól, és végül vagy elpusztulnak, de bizonyosan nem lehet a nyáj többi bárányával egy időben értékesíteni. A szaporodásbiológiai problémák mellett számolni kell ízületgyulladásokkal, kötőhártya-gyulladással, a kosok heregyulladásával és tüdőgyulladással is, néhány anyaállat pedig akár meddő is maradhat.A korábban befertőződött és elvetélt anyajuhok ugyan 2-3 évig nem fognak újra vetélni, de minden ivarzásukkor és ellésükkor ürítik a kórokozót, fenntartva ezzel a nyájban a betegséget. És sajnos ezek az anyák is újra vetélhetnek 2-3 év elteltével!Igen nagy jelentőségű, hogy a Chlamydia abortus okozta fertőzés zoonózis, vagyis állatról emberre terjedhető betegség. Az orvosok és állatorvosok felelőssége figyelmeztetni a terhes nőket, hogy különösen a bárányozás időszakában kerüljék a juh (és kecske) állományokat, mert például a vetélések során a méhlepénnyel ürülő Chlamydia abortus kórokozó belégzése megfertőzi a nőket, amely szeptikus vetélést és halvaszületést idézhet elő.Az antibiotikumok, többnyire az oxitetraciklinek használata gyógykezelésre korlátozott hatékonyságú. Mivel a Chlamydia abortus a sejteken belül tud szaporodni, csak igen nehezen lehet a hatóanyagokkal elérni. Tudományos tények igazolják, hogy az antibiotikumokkal mi magunk járulunk hozzá kórokozó-hordozó, látens fertőzés-fenntartó egyedek kialakításához. A felelős antibiotikum használat humán-egészségügyi szempontból nem engedi az antibiotikumok megelőzés céljából való alkalmazását.Megelőzés: bármely kóroktanú vetéléshez hasonlóan az általános higiéniai menedzsment szigorítása alapvető fontosságú. Adott telepre irányuló állatszállítást szerológiai vizsgálat előzze meg. El kell érni, hogy ismeretlen státuszú állat ne kerüljön be az állományba, a vemhes jerkéket tartsák távol a fertőzött méhlepénytől, magzatoktól, fertőzött állománytól. Az ellető istállókat rendszeresen takarítani, fertőtleníteni kell. Az esetleges vetélt magzatokat, anyagokat mihamarabb el kell távolítani, majd szigorított fertőtlenítést kell végezni.A vakcinázás a legbiztosabb és leggazdaságosabb módszer egy fertőző betegség megelőzésére.
Az INMEVA az egyetlen inaktivált, kombinált vakcina juhok vetélésének megelőzésére
Az INMEVA a juhok szaporodásbiológiai problémáit okozó 2 legfontosabb kórokozó ellen nyújt védelmet.
Az INMEVA biztonságosan alkalmazható a vemhességben és a szoptatási idő alatt egyaránt.
Az INMEVA vakcinával különböző életkorú állatok egyaránt vakcinázhatók, így a teljes állomány immunitása biztosítható.
Az INMEVA vakcina alkalmazása: alapimmunizálás fedeztetés előtt 5 és 2 héttel, majd évente egyszeri emlékeztető oltás (2ml bőr alá)
Az INMEVA vakcina 25 és 125 adagos kiszerelési egységben elérhető és állatorvosi-vény ellenében megvásárolható a Dunavet-B Zrt forgalmazásában.

Dr. Hankó Faragó Emese
(Észak- és Kelet-Magyarország)
Mobil.: +36 30 554 6185

Dr. Filipsz István
(Dél-Alföld)
+36 30 554 6197

Dr. Sramkó Ágota
(Dunántúl)
+36 30 966 0462

Gömöriné Soós Mónika
(Észak- és Kelet-Magyarország)
+36 30 872 5171

http://www.dunavet.hu/termekek

Lacoid Creative Commons License 2021.01.12 0 0 77442

Erre nem is gondoltam... Köszönöm! :)

Előzmény: L_áma (77441)
L_áma Creative Commons License 2021.01.12 0 0 77441

Én keresnék egy bármilyen domaszéki újságot. Abban egy bármilyen céghirdetést, amin van telefon. Pl itt:

https://www.domaszek.hu/images/hirmondo/2005/DH20050408.pdf

Felhívnám valamelyiket, többet, valaki csak tudja 

Előzmény: Lacoid (77440)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.12 0 0 77440

Kerestem én is takarmányrépát, az egyik korábban itteni zöldségestől vásárolt takarmányrépás zöldségesrekeszen rajta maradt a matricájuk,

valami Family Farm Kft. Domaszék Tanya, de nincs rajta elérhetőség...

Előzmény: L_áma (77439)
L_áma Creative Commons License 2021.01.12 0 0 77439

A répa Szegeden terem, de a többi kb igaz. A cicivédő meg..... most megy épp a testreszabás. 

Előzmény: Tekiartur (77438)
Tekiartur Creative Commons License 2021.01.11 0 0 77438

Szerintem a kisebb beavatkozásoknál jó ha az ember egy kicsit bátrabb, már én is segítettem ellésnél mikor négy körmöcske jött és kínkodott szegény a kicsit hosszabban kinyúlót húzva a következő már röpült utána. Felétek(Baja környéke) egy állattartási paradicsom van ennivalókból 15- 20 forintért sárgarépa, 5500-6000ft/q az abrak ami nálunk 8000. Kezdetbe én is varrtam többféle cicivédőt, de csak az elkülönítés segített.

Előzmény: L_áma (77436)
Tekiartur Creative Commons License 2021.01.11 0 0 77437

Nagyon köszönöm a segítséged. Nálam az abrakkeverékbe a zab helyett tritikálé szokott lenni, de idén azt nem arattak felénk így több árpát kap de mindig kinyitja a tyúkólat és kitakarítja a búza maradékot. Ausztria tőlünk messze van meg egykével próbálom gazdaságosan megoldani. A takarmány sárgarépa már nem annyira drága, de imádja és A" vitamin meg a környékről hozok kukoricát is, mert fogytán van és a hidegbe az fűt a legjobban az üzemanyagköltség meg eloszlik. A korpát csak addig etetem míg el nem fogy a 25 kilós zsák. Van egy adag szép zöld lucernám azt kapja most, de nincs nagyon oda érte a fűszénát legalább olyan elánnal eszi. Ő is alpesi jellegű, hát annyira nem szép mint a tieid. A kicsik is szép súllyal születnek, nekem egyszer volt 4 kiló feletti, arra mondta egy másik kecskés,hogy akkora mint náluk a hetes. Egyetértek veled, hogy nagyon fontos  a felkészítés, de a múlt évbe szépen kitőgyelt akkora cicije volt- mondta a férjem is- mint egy tehénnek és a"pokla" kiszedésével összeesett az egész állat ezért félek nehogy megismétlődjön.

Előzmény: hegefeco (77435)
L_áma Creative Commons License 2021.01.10 0 0 77436

Én sem merném. Csak szörnyülködök néha. Persze, ő dolgozott állatokkal. Rendelőben is, meg nagyállatos orvossal nagy telepeken is. Meg Bábolnán oltotta-varrta a lovat, mikor nem volt orvos. És persze most is mindíg konzultál doktorral. Meg most lett helyben kiskérődzőben viszonylag járatos, lelkiismeretesnek tűnő orvos is.

A répát termelőtől vesszük. Azt, amit egyébként visszaszántanának, mert rövid, meg hosszú, meg görbe, és ettől embernek már nem is jó........  Az alma szintén. Gyümölcsösből, meg piacostól a kiválogatottat. Teljes értékű. Csak apró, meg nem szép. Így olcsó...... vagy hát nem annyira drága.

Persze, ehhez kell sok-sok utánjárás, és egy nagy adag mázli.

Ugyan akkor tudom hogy míg kicsikutyukához, meg drágacicukához minden ujjára akad az embernek állatorvos, addíg tízből hét köszönés nélkül leteszi a telefont, ha meghallja hogy kecske. :(

Előzmény: Tekiartur (77434)
hegefeco Creative Commons License 2021.01.10 0 0 77435

"egyszerre nem adtam 60-70 dekát, de kétszerre igen, mert reggel este kapott" - korrekt
"Most sárgarépát akarok nagyobb menyiséget etetni, arról mi a véleményed?"  - Széna, lucerna széna az alap. Cukorrépát szoktam nekik télen adni, a kukorica-árpa-zab keverék mellé. Jól bírja a fagyot, és jól fűt, amire szükség is van a hidegben. Sárgarépát drágállom. Cukorrépaszelet pelettálva kapható Ausztriában, illetve pár cég hoz át. Kb 10 Eur egy zsák, amit vízzel kell felönteni, majd kb 6 órát várni, hogy felvegye a vizet. Tuti kiegészítés a szokásos menühöz. 6 héttel az ellés előtt érdemes megkezdeni a felkészítést, ami kecske esetében azzal jár, hogy nagyjából megkapja - 3 hét szoktatással- azt a takarmányt, amit ellés után fog kapni. Ami eltérő az az általad is említett magas foszfor tartalmú korpa, és az, hogy az ellés előtti napokban megvonjuk a magas kalcium tartalmú takarmányok bevitelét , pl. lucerna. 

Tapasztalatom szerint a legjobb takarmányhasznosításra akkor számíthatunk, ha napról napra változatos, de azonos összetételű kosztot kap a jószág. a bendőflórának ugyanis 3 hétre van szüksége arra, hogy egy takarmányváltást akadálymentesen vegyen. 

A has formája évről, éve is változhat egy egyednél a vehem nagyságától függően, illetve a kor előrehaladtával a testalakulás változásával is kalkulálj. 

Én ugye alpesit tenyésztek, azon belül is  osztrák-svájci és francia vonalakat. Az elsőre kifejezetten hosszú gidák jellemzőek, így a nagy ellési súly nem jár együtt  nehéz elléssel.
( 4,89 4,10 4,66 4,00 4,80 4,40 4,14 4,01 3,80 5,05 4,04 4,52 4,00 5,20 6,69 5,49 4,40 3,54 4,66 6,30 2,54 3,52 3,31 5,46 4,54 3,95 4,10 1,63 1,89 4,80 4,55 4,68 4,89 4,22 4,10 Kg )
12 hónapos gödölye ikrei voltak 2019-ben a legkisebbek, de a hármasak  szép súllyal születtek meg ugyancsak egy fiatal anyától.  (254 352 331) Két éves anya ikrei  (4,66 a lány 6,30 fiú)

Ellésre való felkészítés egyenes következménye a laktáció kimenetelének, így nagyon fontos a helyes takarmányozás ezen időszakban, majd az ellést követő egy hónapban megtolni fehérjével (gyorsan bomló lucerna / lassan bomló (bypass) szója)  az abrakot, utána meg  magasabb energia (pl. kukorica)  bevitelre lesz szükség. 
Egy nem helyesen felkészített állattal utólag már nem lehet csodát csinálni. 

Az idei eredményeket az ősszel kezdtem megalapozni, amikor is a még tejelő egyedeket a kondíciójuknak megfelelően takarmányoztam. Az apasztás folyamán az alulkondíciónált egyedek kapták azt a mennyiséget, amit előtte, míg a többiek a termelésnek megfelelőt, azaz egyre kevesebbet.  Szárazonállás alatt nem igen javasolt a kondíciójavítás, ugyanis előbb kap fel a kecske faggyút télen, mint egy kis izmot. A plusz sír meg az elléskor jelent komoly gondot (ketózis)

Előzmény: Tekiartur (77432)
Tekiartur Creative Commons License 2021.01.10 0 0 77434

Én nem vagyok olyan ügyes, mint a gyerek- oltani nem merném- pedig ha jól tudom az oxitokszin az méhösszehúzó, az állatorvos is szurkálta össze vissza. Görögszénamagot már vettem egyszer de már több éve és nem emlékszem mire,csak nem tudtam könnyen beszerezni, még Pesten sem.

Előzmény: L_áma (77425)
Tekiartur Creative Commons License 2021.01.10 0 0 77433

MÉG utánaküldöm. Az ugyan az? Hogy még fokozzam az értetlenségemet!

Előzmény: hegefeco (77431)
Tekiartur Creative Commons License 2021.01.10 0 0 77432

Jaj örülök, hogy a korpa jó " egy szuper okosító szerint" Nekem ilyenkor csak egy kecském van, bár tudom hogy társas lény, de Fancsika antiszociális, vettem már neki társat, meg hagytam a sajátjából is, de mindegyiket üldözte. A korpát és - ha jól tudom- 25 kilós zsákkal tudom beszerezni, mert nálunk nincs, most nyomoztam ki, hova költözött a múlt évi forrásom, ahol még friss is volt, mert az előző nem is tudta, hogy van rá szavatosság.   Én kb. egy hónap alatt etettem meg a zsákkal, de egyszerre nem adtam 60-70 dekát, de kétszerre igen, mert reggel este kapott.. Már nem fejem, március első napjaiba várható az ellése, de lehet hogy február utolsó napja, mert mindíg kicsit előbb szokott - az állatorvos szerint azért mert többet ellik- Most sárgarépát akarok nagyobb menyiséget etetni, arról mi a véleményed?, mert most csak egyet kap, mert a spárba veszem azért 70 kilométerre megyünk el ha olcsón akarom.  De  most se tetszik nem telt ki teljesen a hasa A múlt évi ellés után nagyon beszakadt, de még mindíg van egy kicsi a faránál. Vagy öreg?, a banya kecske 20 évesen még ellett volna- ha vigyáznak rá, ő még csak hatodszor fog elleni, de őt fejem és az állítólag jobban elhasználja az állatot.

Előzmény: hegefeco (77424)
hegefeco Creative Commons License 2021.01.10 0 0 77431

"Lehet, hogy nem burok, hanem lepény. "

Hát ez komoly szösszenet. 

De még az is lehet, hogy a pokla, hogy még fokozzam is  :) :) :) 

Előzmény: Tekiartur (77429)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.10 0 0 77430

Értem...

Meddig vártál?

Ilyen volt nálunk is, próbáltam picit meghúzni, de nem jött, nem erőltettem, aztán kb. másnapra mindig magától levált...

Előzmény: Tekiartur (77429)
Tekiartur Creative Commons License 2021.01.10 0 0 77429

Lehet, hogy nem burok, hanem lepény. A kicsik megszületnek, és lóg a  fenekéből ki véres"VALAMI", amiről én azt olvastam, hogy nem szabad meghúzni, mert az árthat! Az állatorvos is egy hónaljig érő kesztyűvel nyúl be, hogy leválasztja. A múlt évbe meg is ijesztett, mert  azt mondta mikor ment el, hogy "remélem megmarad", és egész soká kedvetlen volt.

Előzmény: Lacoid (77423)
L_áma Creative Commons License 2021.01.09 0 1 77428

Ja nem. Ezt a linket elrontottam. Ezt akartam:

https://www.youtube.com/watch?v=KqPUHcAX5HM&t=3s

Előzmény: L_áma (77426)
triplaharom Creative Commons License 2021.01.09 0 0 77427

Láthatóan bekívánkozik. (:-)))

Előzmény: Lacoid (77416)
L_áma Creative Commons License 2021.01.09 0 0 77426

Ja, meg ez:

https://divany.hu/eletem/2021/01/08/kislanyok-lovak-lo/?utm_source=index_kulfold&utm_medium=ajanlodoboz

Innét kívánom minden jószágfelelősnek, hogy ennél több gondja soha ne legyen az állataival!

Persze, azért némi gond az van most is. A "tejpiócák" sebesre zaklatták a csöcsösöket. Már legelnek, szénáznak, úgy eszik az abrakot, hallani a ropogtatást, de a tej az bizony tej. Az anyák meg hason csúszva közlekednek, hogy elkerüljék a szopást.

A két nő most készül melltartót/csöcsvédőt varrni...... 

L_áma Creative Commons License 2021.01.09 0 0 77425

Gondolom, a lepényről lehet szó. /gondolom én panelszökevény/. Régebben nekünk is volt ilyen baj. Oxitocint szúrt a gyerek, de most meg azt mondja, van rá gyógynövény is. Valami pásztortáska, meg görögszéna mag, ami segíti a dolgot. De a korpaetetést már továbbítottam is a kekketulajnak. Ismét okosabbak leszünk kicsit.

hegefeco Creative Commons License 2021.01.09 0 0 77424

"Ellés előtt viszont korpát kap, hogy könnyebben elljen. Megköszönném, ha valaki felokosítana."

Burok visszatartás ellen pedig a korpa igen csak jól használható. Napi 60-70 dekát is adok nekik az ellést megelőző hétben.  
Tieid mennyit kapnak? 

Előzmény: Tekiartur (77422)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.09 0 0 77423

Hogy értjük, hogy nem ment el a magzatburok?

Előzmény: Tekiartur (77422)
Tekiartur Creative Commons License 2021.01.09 0 0 77422

Fancsika kecskémhez az utolsó két évbe ellés után orvost kellett hívni, mert nem ment el a magzatburok. Mi okozhatja ezt?  Elég vegyesen táplálom,  több helyen rákerestem, hogy hátha megelőzhet, de csak a teheneknél ír erről, ott is elég furán! MINTHA AZ LENNE A LÉNYEG HOGY AKIKNÉL ILYEN VAN KEVÉS SZÉNÁT KAPNAK.  Mindíg hármas ellései voltak, de nem hiszem hogy annak van köze hozzá. Ellés előtt viszont korpát kap, hogy könnyebben elljen. Megköszönném, ha valaki felokosítana.

Lacoid Creative Commons License 2021.01.07 0 0 77421

Köszi a tippet! ;)

Előzmény: L_áma (77420)
L_áma Creative Commons License 2021.01.07 0 0 77420

Ez névnek is jó!

Előzmény: Lacoid (77418)
hegefeco Creative Commons License 2021.01.07 0 1 77419

Örömmel tudatom, hogy megkaptam azon francia kecskebakok listáját amelyek rendelkeznek a K222-es alléllel, ami ugye a kecskeállományok genetikai surlókór rezisztenciáját megalapozó intézkedések miatt felértékelődött mostanság. Felettébb örülök annak, hogy az alpesi fajta mellett jó pár szánen egyed is megtalálható a katalógusban, így ezen két fajtát tenyésztők számára elérhető lesz a francia genetika a jövőben is.

Sperma katalógusok innen tölthetőek le 

A vonatkozó szabályozás itt olvasható

A BIZOTTSÁG (EU) 2020/772 RENDELETE (2020. június 11.) a 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I., VII. és VIII. mellékletének a kecskék és a veszélyeztetett fajták fertőző szivacsos agyvelőbántalmainak felszámolására irányuló intézkedések tekintetében történő módosításárólIdézetek a rendeletből: Az EFSA véleménye kiemeli, hogy míg a rezisztencia növelése érdekében végzett tenyésztés hatékony eszköz lehet a kecskék klasszikus súrlókórjának megfékezésében, addig a nagy szelekciós nyomás – az említett alléloknak a legtöbb fajtában tapasztalt alacsony gyakorisága miatt – valószínűleg káros hatással lenne a genetikai sokféleségre. A vélemény ezért azt ajánlja, hogy a kecskeállományok genetikai rezisztenciáját megalapozó intézkedések tagállami szinten kerüljenek bevezetésre, az adott fajtától függően(3). A tagállamok számára ezért lehetővé kell tenni, hogy saját tenyésztési stratégiát dolgozzanak ki azon allélok gyakorisága alapján, amelyek biztosítják kecskeállományuk genetikai rezisztenciáját a klasszikus súrlókórral szembenA gazdaság juh- és/vagy kecskeállománya genetikai rezisztenciájának mielőbbi kialakítása érdekében minden lehetséges intézkedést végre kell hajtani, beleértve a célzott tenyésztést és az anyajuhok leölését az ARR allél gyakoriságának növelése és a VRQ allél kiküszöbölése érdekében, valamint a K222, a D146 vagy az S146 allélt hordozó bakok tenyésztését. A gazdaságért felelős tagállam gondoskodik arról, hogy a halasztást követően leölendő állatok száma ne legyen nagyobb, mint amekkora az közvetlenül a jelző eset megerősítését követően lett volna.a következő állatok bármilyen célból elszállíthatók a gazdaságból, ideértve a tenyésztést:a következő allélok legalább egyikét hordozó kecskefélék: K222, D146 és S146
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32020R0772

Lacoid Creative Commons License 2021.01.07 0 0 77418

Hófehér! :)

Előzmény: L_áma (77417)
L_áma Creative Commons License 2021.01.07 0 0 77417

Jééééé, egy kekke. :))

Előzmény: Lacoid (77416)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.07 0 0 77416

Új családtag érkezett :)

Egy ideig még a kerítés túloldalán...

L_áma Creative Commons License 2021.01.02 0 0 77415

Nincs ezen mit csodálkozni. Betonlakók. 

Előzmény: Lacoid (77413)
L_áma Creative Commons License 2021.01.02 0 1 77414

Már kezeli. Teletöltötte valamivel csurig, majd befogta, és nyomkodta neki pár percig.  Aztán tisztára, szárazra törölte. Vicces, mikor egy fél méter gézt töm bele, majd húz ki a füléből.

Ma már én is "egy légtérben" a kutyákkal dolgoztam.

Nekem biztosan nem javasolt agyig kotorni a fülükben, de a buksivakarásért már odajönnek, ha szólítom őket.

Előzmény: milk11 (77410)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.02 0 0 77413

A párommal azt furcsálltuk, hogy hát 2020 év.. no comment... mi a Himnusz után csendben elvoltunk, és a településünk is...

De, a több km-re lévő város felől hallottuk, hogy ment a parádé...

Érdekes, és azok az emberek vajon tudják egyáltalán azt, hogy mit "ünnepelnek"? Hát...

No comment, no comment...

Előzmény: triplaharom (77412)
triplaharom Creative Commons License 2021.01.02 0 0 77412

Az igazi b@rmok, azzal szórakoznak !

Előzmény: Lacoid (77411)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.02 0 0 77411

Töltöttem már én is szilveszter éjfélt a kecskeólban, kezemben a durrogástól vacogó kiskekkémmel és a többivel együtt szorosan... És akkor már tudtam, hogy költözés lesz belőle.. Hál isten, jó döntés volt... Messze vagyunk, értelmes...

Előzmény: L_áma (77406)
milk11 Creative Commons License 2021.01.02 0 0 77410

Sziasztok! Boldog új évet mindenkinek! Láma gyönyörűek azok a kutyák, szerencsés a lányod, h megörökölte őket, viszont amelyik mindig rázza a fejét, meg kéne nézni a jobb fülét lehet fülgyulladása van, úgy meg azért ha fáj neki nehogy megkapja a lányod kínjában, bár lehet azóta már esetleg jobb lett a helyzet, vagy elmúlt :) Nagyon szépek a kecskék is :)

L_áma Creative Commons License 2021.01.02 0 0 77409

Ezennel meg is hirdetem: Ha valaki bakot venne, elő lehet jegyezni.  Töketlenítés után már ...... késő. :)

Előzmény: Lacoid (77408)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.02 0 0 77408

Azért a kis bak már most jelzi, hogy hamarosan több lesz mint egymásra ugrálás a játszótársakkal :)))

Előzmény: L_áma (77407)
L_áma Creative Commons License 2021.01.02 0 0 77407

Mindenki szopik mindenkitől, de ugrálni csak a dédnagymamán jó!

Előzmény: Lacoid (77404)
L_áma Creative Commons License 2021.01.02 0 0 77406

Helyette. Kutya otthon a nappaliban, mi marhák meg az istállóban. Ezt a hülye durrogatást nehezen viselik a négylábúak. 

Előzmény: triplaharom (77405)
triplaharom Creative Commons License 2021.01.02 0 0 77405

Pezsgőzés után ? (:-)))

Előzmény: L_áma (77403)
Lacoid Creative Commons License 2021.01.02 0 0 77404

Előzmény: L_áma (77403)
L_áma Creative Commons License 2021.01.01 0 3 77403

A szilveszteri buli:

https://youtu.be/Oes84IXZmHY

L_áma Creative Commons License 2020.12.30 0 0 77402

Nagy a baj....... :(

Előzmény: HolczerZ (77401)
HolczerZ Creative Commons License 2020.12.30 0 0 77401

Köszönöm az infókat, tanácsokat...

féreghajtás nem volt a birkáknál ( rackák, és azt mondták nekem, hogy nem szükséges...), igyekszem pótolni, ahogy a helyzet rendeződik.

ma ugyanis fokozódott a helyzet, az idősebbik nőstény a szemem láttára, neki állt elleni, vagyis elvetélt. kibújt belőle egy kis csupasz embrió...? nem volt szép látvány, főleg, hogy ilyesmire nem voltunk felkészülve...

kis bak, már nem nagyon tud felállni, csak fekszik...

újra állatorvost hívtam, most kijött, és injekciókat adott az anyának és a baknak is ( azt hiszen antibiotikumot...).

Mára ennyi. kicsit sok!

köszönöm még egyszer a segítséget!

Lacoid Creative Commons License 2020.12.29 0 0 77400

Szia!

A birkák vannak féreghajtózva???

Az újonnan hozottakat amúgy is csak pár hét karantén után javasolt a többi közé engedni.

Egy költözés után pedig a szervezetüknek is van talaj átszokási - átállási idő...

A Baknak főleg (de a többinek is) azonnal E-vitamin (pl. Bioextra) és valahonnan pótolj Antioxidáns szelént, (pl. Aniszelén E) mert nekik ilyenkor az életmentő lehet!!!

"A szelénhiány azoknál jelentkezhet, akik helytelenül táplálkoznak, továbbá, akiknek felszívódási problémáik vannak. A szelénnek baktérium- és gombaölő, valamint a rákos sejteket megsemmisítő hatása van, ezért gyakran használják különféle készítményekben oxidációt gátló hatása miatt. Egyre több bizonyítékot találnak a daganatok kialakulását akadályozó hatásáról."

Vidd ki őket száraz zöld részre ha még találsz, igaz ilyenkor ez nehezebb, hogy kiválasszák ki maguknak azt, amit szeretnének enni.

Ha valahonnan tudsz, szedj, etess makkot velük.

Előzmény: HolczerZ (77398)
L_áma Creative Commons License 2020.12.29 0 0 77399

Az én lányom azt mondja ő úgy emlékszik nem ugyan az. Az egyik egy gyomorflóra helyreállító, a másik meg inkább táplálék kiegészítő.

Meg olyanokat kérdezett, hogy féreghajtás.......... és a kép is olyan mintha valami parazita lenne.

Nincs itthon, csak beleolvasott, és üzent.

Előzmény: HolczerZ (77398)
HolczerZ Creative Commons License 2020.12.29 0 0 77398

sziasztok!

segítséget szeretnék kérni! egy hónapja érkezett hozzánk 3 kecske, egy bak ( kb10 hónapos), és két nőstény ( egyik szintén kb 10 hónapos, másik 1,5 éves...).  van pár birkánk akik az udvaron ( kb 5000 m2) legelnek, melléjük engedtük a kecsókat. + építettem nekik tetőt, szélvédő deszkázással itt mindig találnak száraz kaját ( jelenleg zabszalma és széna keveréket), a fű már jól le van rágva, azért még legelnek is plusz a bokrokat rágcsálják...

két hétig úgy tűnt minden OK, aztán kb 10-12 napja a kis baknál erős hasmenést észleltem, pár napig nem foglalkoztam vele, gondoltam elmúlik... de nem! különböző tanácsokat kaptam, kb 5-6-ik napon adtam neki farmakasztint , ivóvízbe és szénára hintve és "sulfanin sol" szájba fecskendővel... és elkülönítettem a többiektől ( első állatorvos tanácsa...). csak víz és széna volt neki... 2 nap után mintha mérséklődött volna a hasmenés, vagyis pogácsás lett néha a széklet.

közben a nagyobbik nőstény kecskének is hasmenése lett, így őt is elkülönítettem és mivel a kis nőstény sirdogált utánuk őt is hozzájuk zártam, ezután pár alkalommal széntablettát oldottam fel vízben azt fecskendőztem a szájukba.. egyiknek továbbra is hasmenése van, másiknak ( valószínű a baknak) kicsit tömörebb pogácsás a széklete.. a bak egyre gyengébb, le van fogyva ma és tegnap sokat fekszik...

ma új állatorvos, új tanácsa "ruminogén". csak "ruminomax"-ot kaptam ( állítólag ugyanaz), és vízben oldva adtam a két betegnek...

ha valaki tudna a leírtak alapján segíteni mit tehetek,? nem szeretném feleslegesen minden szerrel etetni a kecskéket...? 

még egy kérdés, ahogy gyógyszereztem az állatokat a nőstény nyakán egy dudort találtam ( képet mellékeltem), ez is ijesztő! valaki tudja mi lehet?

segítséget információkat nagyon köszi...

üdv,

H. zoli

Lacoid Creative Commons License 2020.12.27 0 0 77397

Havas, de nem Henrik...! :)))

Előzmény: L_áma (77396)
L_áma Creative Commons License 2020.12.25 0 0 77396

Tegnap óta keresem /nem lelem/, van fotóm, ahol a keke húzza a szánkót. 

Előzmény: Lacoid (77395)
Lacoid Creative Commons License 2020.12.24 0 0 77395

Áldott, békés, Szeretetben és egészségben is bőségesen gazdag Karácsonyt kívánunk mindenkinek!

L_áma Creative Commons License 2020.12.23 0 0 77394

A ló volt az eredeti eltévelyedés. Lett belőle lótenyésztő, lovas oktató. Belovagló, majd lovas sportedző. Meg túravezető. Most is ez a főállása. Gyerekeket tanít lovagolni, meg lovakat gyerekelni.

Aztán a saját öreg lovát elhoztuk erre az elhanyagolt területre, legalább a füvet ne nekem kelljen lerágni. Aztán társállatnak egy csúnya helyről vettünk egy kecskét

És innét nincs megállás...... Morbid itt leírni: úgy vágnak le kekkét, hogy a lány fogja le, a párja meg....... 

Támogatom benne........ hát mi a fenét csináljak? Ezt innét nem szabad elgáncsolni. 

Előzmény: Lacoid (77392)
L_áma Creative Commons License 2020.12.23 0 0 77393

Nem.

7 évesen mindegy volt, milyen monitor elé ült le. Winn, Lin, még a hülye Amigán sem tévedt el..... jobban mint én. 10 évesen már parancssorból, kerülte meg a fiók korlátozást...... és püfölte a billentyűt lecke helyett.

14 évesen szoftverüzemeltetőből majdnem helyettem vizsgázott. Aztán pár évre rá, ECDL modulokkal a farzsebében elment Bábolnára szart lapátolni......

Előzmény: Lacoid (77392)
Lacoid Creative Commons License 2020.12.23 0 0 77392

Ez az "informatikusnak szántam" egy kis szülői EGO, családtagok és ismerősök szemében lehetett volna nagyarcoskodni a szakmájával, ahol nem számít, hogy a gyerek egy irodai seggnyaló sokadik nulla, lényeg hogy megfeleljen a szülő akaratának. Viszont igen, ott kezdődik az igaz szeretet, ha engedjük a gyereket azzá nőni, amivé válni szeretne. Elismerésem, hogy támogatod abban, amit szeretne.  Ahogy a Szent könyvben is olvashatjuk, Isten szemében, vagy az emberek szemében... ;)

Visszatérve a kecskékre :) szép kis terület nekik, lehet, ti lesztek Magfalva 2. ! ;)

Előzmény: L_áma (77391)
L_áma Creative Commons License 2020.12.23 0 0 77391

Most ez ami van, ez olyan 4 hektár, amiből több mint három elhanyagolt, igazi dzsungel. Ezzel kezdődött a kecsketörténet.

Az új birtok, 3,6 hektár, meg ..... márciustól még egy fél, meg ha fussa rá /már nem nagyon/, akkor ,ég egy. Lakóház, istálló, karám, sajtkonyha, megatököm......... pedíg informatikusnak szántam. 

Előzmény: L_áma (77390)
L_áma Creative Commons License 2020.12.23 0 0 77390

Ahol most vagyunk, az egy "nembiztos" terület. Az a zasszony munkahelye. Tulajváltással, bérlőkkel, stb. Működik, nincs baj, de "nembiztos". 

És igen. A lány is költözik...... majd. Ott szeretne /szeretnének/ saját életet.

És persze, ameddíg a zasszonynak ez a munkahelye, addíg kell is zöldpusztító a területre, de ha a tulaj beüti a fejét...... legyen menekülési útvonal.

Előzmény: Lacoid (77389)
Lacoid Creative Commons License 2020.12.23 0 0 77389

Csak a tisztán látás miatt, akkor most végül is miért kell oda vinni a kecskéket?

Ahol most vagytok, ott miért nem jó? Vagy csak a lányod költözik?

Előzmény: L_áma (77388)
L_áma Creative Commons License 2020.12.23 0 0 77388

Mindössze néhány /5...6/ hete ismerkedik/dünk a kuvasszal, mint saját kutyával.  Ami nyomokban sem fedezhető fel bennük, az a sunyiság. Egyenesek, mint a cövek. Azt mondja a lány:

-Apa! Rám néz! Egyenesen! A szemembe. Nem oldalról, meg másfelé fordulva, meg a szeme sarkából....... és csak kíváncsiságot látok benne. Érdeklődést!-

Mondom neki, hogy míg esznek a kutyák, nézze meg, fotózza le a gépészetet. Kutat, szivattyút, ilyeneket. Tudjam, mi vár rám a tavasszal. Ő meg beleborította a kaját a táljukba, majd nekilátott bóklászni a helységben. Csövek, csapok, villanyok kuszaságát nézegette, fényképezte. Egyszer csak egy robbanás erejű vakkantásra szarta össze magát. Elfelejtette mondani nekik, hogy ehetnek! Azok meg csak csorgó nyállal nézték a tányért, nem kezdtek neki, míg nem mondta hogy ehetnek. Persze, aztán "szóban" jelezték hogy éhesek!

Az itthoni terrier ezt csak addíg hajlandó betartani, míg nézi. Ha elfordul, már vége is a fegyelemnek.

Lesz belőlük jó kutya. Csak a kekkék......... 

Lacoid Creative Commons License 2020.12.23 0 0 77387

Igazad van!

A Szomszédnak komondor van, és ő mondta! :)

Előzmény: nyebojsza (77386)
nyebojsza Creative Commons License 2020.12.23 0 0 77386

Kevered a komondorral, az az ami befelé még talán, de kifelé biztos nem enged...

De igen, a kuvasz se egyszerű eset. Most jutott eszembe, hogy szemben unokatesóméknak is volt. Hozzájuk se mert bemenni senki. Ha a gazdája meg akarta kötni, még neki is nekifordult. Csak unokatesóm, meg én tudtuk megkötni. Velem jóban volt...

Előzmény: Lacoid (77382)
L_áma Creative Commons License 2020.12.22 0 0 77384

Szerintem meg hibátlanul alakul a dolog. Már tőlem is védik a kutyák.

Előzmény: Lacoid (77382)
Lacoid Creative Commons License 2020.12.22 0 0 77382

Ugye - ugye...

Sőt, (ezt csak hallomásból) kuvasznál van aki bemehet, de ki már nem...

Tehát, érdemes elgondolkodni, hogy van e értelme.

Egy közeli kínai éttermet kérdezzetek meg, érdekli e őket ez a két ennivaló kutyus :P :))

(Csak viccelek) a többi nem vicc...!

Előzmény: L_áma (77380)
L_áma Creative Commons License 2020.12.22 0 0 77380

Nem tudok bemenni. Én idegen vagyok. Azt sem tehetem meg, hogy kerítésen kívül /mindketten kívül/ közel megyek a lányhoz. Ha 8-10 méterre megközelítem a gyereket, felém fordulnak, és acsarkodva rágják a drótkerítést. Ha eltávolodom tőle, visszafordulnak felé, és újra farkat csóválnak. 

Előzmény: nyebojsza (77378)
Lacoid Creative Commons License 2020.12.22 0 0 77379

Kívánom, hogy úgy legyen!

Előzmény: nyebojsza (77378)
nyebojsza Creative Commons License 2020.12.22 0 0 77378

Igen, a videóban látszott a lányon, hogy tartott tőlük (meg is értem, hisz majdnem állva is magasabbak), de ha már ennyire megjuhászodtak, és Lámával együtt mennek be, meglesz az a falkavezér...

Előzmény: Lacoid (77377)
Lacoid Creative Commons License 2020.12.22 0 0 77377

Isten nyugosztalja Szombathelyi Tibort, neki Kaukázusi Juhászok voltak,

A beszoktatásra így van esély:

"A szocializáció már az anya méhében elkezdődik és itt folytatódik..."

https://www.youtube.com/watch?v=ojxzA4YI5Ew

https://www.youtube.com/watch?v=zBLzDm0CB4Q

Nekem azért lennének fenntartásaim az örökölt kutyákkal...

Ismerősöm egy német juhászt örökölt egy telepen, egy hónap után támadta meg őt a kutya, úgy rakták össze a karját...

Tavaly nyáron melóztam egy helyen ahol egy anyuka mesélte el, hogy a kertben játszó kisgyerekét a szomszéd kuvasz támadta meg.

Tehát igen, "aranyos" kis kutyák, de nem veletek nőttek fel, nem veletek szocializálódtak, és tudjuk jól hogy benyalni magadat egy kutyánál nem fogod tudni, főleg ezeknél, csakis kizárólag fizikai fenyítéssel a falkavezérségért, arról meg már lemaradtatok. A lányod pedig nem az a személy, aki a természet törvényeit fogja tudni rajtuk érvényesíteni.

Ez az én véleményem, szerintem Orosz ruletteztek a kecskékkel is, lányoddal is!

Előzmény: L_áma (77375)
kljr Creative Commons License 2020.12.22 0 0 77376

Ha jó pásztorkutyák, azok nem csomagolnak jószágot. Ha csomagolja, már nem pásztorkutya. Amelyik zsákmányos, az mehet kanapékutyának.

Előzmény: nyebojsza (77374)
L_áma Creative Commons License 2020.12.21 0 0 77375

Remélem hogy menni fog a dolog. Néha róka, sakál, meg kóbor eb is előfordul azon a területen. Praktikus lenne, ha a kutyák együtt járnának a jószággal a majdani legelőn.

Kétlábú nem számít, nem része a természetes ökoszisztémának, azt nem sajnáljuk lelőni. 

Előzmény: nyebojsza (77374)
nyebojsza Creative Commons License 2020.12.21 0 0 77374

Dehogy gondoltam én vega kutyákra.

Csak azt mondom, hogy amíg pl. ki nem csomagoltak egy nyulat, addig nem kapcsolják össze, hogy a szőr alatt hús van...

Egyébként én is megneveltem a macskákat, hogy eszükbe se jusson a galambokra vadászni. Nem is bántották, annyira nem, hogy némelyik szemtelen galamb elzavarta a macskákat a macskakajától. A galambok se féltek a macskáktól a szomszéd macskák örömére :(

A kutyákat is meg lehet tanítani, azok sokkal okosabbak.

Előzmény: L_áma (77366)
hegefeco Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77373

Alpesi, núbiai, szánen fajta anyakecskéinek országos rangsora a 2019. évi tejtermelésük alapján.

Kecske vásárlás előtt érdemes átnézni a Magyarország különböző tájegységein tartott, különböző fajtájú kecskék teljesítményét. Összevetve a számadatokat nem csak egy fajtán belüli rangsort kapunk, hanem azt is mutatják, hogy mely fajták milyen teljesítményre képesek itt, a Kárpát-medencében. Ahogy a bakok listáján is látható volt, messze az alpesi kecskék a legelterjedtebbek az országban. Ezt a fajtát tenyésztik tiszta vérben a legtöbben, és teljesítmény tekintetében is meghaladja a többi fajta eredményeit.

Az alpesi fajta a szánennel együtt Kontró József kitartó munkájának köszönhetően lett kis hazánkban is tenyésztésbe véve 26 éve. A Holstein után ez a két fajta kapta meg a rendszerváltás után a tenyésztőszervezeti támogatást. Pár évvel később a búr, és núbia kecskék törzskönyvezése is elindult. Az őshonos fajtánk a "legfiatalabb", de ez is 15 éves múltra tekinthet vissza.

2 millió feletti a megtekintés :) :) :)  https://youtu.be/2zial0BNjJM

L_áma Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77372

A videjón csupa magzatvíz volt a lábaszára. Gidaszárításból ment kutyát etetni......

Haza meg olyan ázott kutya szagúan jött, a zannya morgott rá!

Előzmény: BWels (77371)
BWels Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77371

Lehet hülyén hangzik, talán a lányodnak régi ruhába kéne a kutyák közé menni amit előbb jól békén kecske ürülékkel. 

Talán pár napig így közéjük menni. 

Előzmény: BWels (77370)
BWels Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77370

Dehogy hülye! Normális.😀👍

Most jut eszembe esőre talán loval kéne bemenni közélyük azokat napközbe felügyelet mellett otthagyni had szokják az állatokat. 

Előzmény: L_áma (77369)
L_áma Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77369

Mi is a vér szavában bízunk......

Mondom a lánynak:

-Látom, az egyik kifejezetten játékos. Kellene neki valami, ami alkalmas a dologra.-

-Jaja! Cigánygyerek! Azt nem baj, ha tönkre teszi!-

Hülye ez a gyerek rendesen!

Előzmény: BWels (77368)
BWels Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77368

Nem írtam az előbb róla hisz ti is tudjátok, a kuvasz is házőrző és pásztor pásztorkutya. Igazából megvédenek mindent az eellenségtől.

A kérdés itt csak az hogyha eddig nem voltak állattal hogyan viselkednek velük szembe. Sajnos ezt én sem tudom. 

Bár talán az ösztönük alapján elfogadják? 

Talán a lányodnak átkéne vinni egy kekét valami kötőféken, elősször keritésen keresztül megismertetni egymást és utánna ugyan így megkötve bevinni hozzájuk. 

Szerintem sikerülni fog az. 

Előzmény: L_áma (77365)
L_áma Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77367
L_áma Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77366

Vegát neveljünk belőlük? Azt nem lehet. :)))

Előzmény: nyebojsza (77364)
L_áma Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77365

Az nem is nagyon volt kérdés, hogy ő jóban lesz velük. A tanya előző gazdája 2 év után /ő is örökölte a kutyákat/ sem mert sötétben bemenni hozzájuk. A lány már két hét után simán.

Kérdés, a jószággal hogy jön majd össze.....

Azt mondja a lány, ő Erdélyben látta hogy együtt járnak a kutyák a birkákkal, kecskékkel. Csakhogy azok a kutyák oda születtek a nyáj közepére..... 

Mikor mi a kis terriert átvittük kekkenézőbe, az vicces volt. Felsorakoztat a csöcsösök egysorba, és mint valami spártai falanx, elindultak kutyát ölni. Csak ugye, a két kuvasz kicsit másik kategória.

Előzmény: BWels (77363)
nyebojsza Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77364

Azért nem tenném egy karámba őket a kecskékkel.

Addig, amíg nem bontották szét állatot (se nyulat, se macskát, se csirkét, se semmit) addig talán nincs nagy gond, de ha egyszer megtudják, hogy miből van a hús...

Előzmény: L_áma (77362)
BWels Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77363

Nagyon szép kutyák. 😊👍

A lányod át már elfogadják, látszik tud bánni az állatokkal szereti őket. A kutyák állatok megérzik ezt. 👍

Előzmény: L_áma (77362)
L_áma Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77362

Ebben bízunk akkor is, mikor a jószágnak adjuk, és akkor is mikor mi magunk esszük.

Más, de kapcsolódik:

"Lett" ugye a lánynak saját birtok /soká lesz még, mire kész lesz, de van/. Járt hozzá két igen harcos felnőtt kuvasz. Két hete egyedül eteti őket:

https://youtu.be/FzvW9nlGWgo

Lóháton már járt náluk, a lovat nem tekintik zsákmánynak. A kérdés, mit fognak lépni a kekkékre....... és viszont. ??????

Előzmény: nyebojsza (77361)
nyebojsza Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77361

Ugyanazt a "zöldségestől hozott szarokat" esszük meg mi is emberek...

Megvan azoknak a vegyszereknek a lebomlási ideje, amit ki kell várni mielőtt a piacra viszik. (Különben nem csak másokat veszélyeztetnének, de komoly retorziókra is számíthatnának)

Előzmény: Lacoid (77358)
L_áma Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77360

Igen, a maradék hat hibátlannak tűnik...... és mintha ma reggelre az adoptálást is megoldották volna. Maguktól. 

L_áma Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77359

Amit a lány jónak gondol, megkapják. A répa és az alma számunkra megbízható helyről származik. Egyetlen hibájuk, a méretük. A német nem szereti a kicsi almát, meg a görbe répát.

Nyilván való hogy ma magyarországon szinte mindenre is használnak vegyszert. Saját termésüket piacon árusítóktól van a zöldségmaradék. Piac előtti napokon, mielőtt bepakolnak az utánfutóra, szokták átválogatni a portékát. Dobnak sms-t, ha van annyi hogy érdemes elautózni érte. Akkor szoktuk elhozni. Itt el kell hinni amit mondanak......

Dinnye szokott lenni a szezonban.

Meg tök..... és meg is eszik. Tavaly nem ették meg.

Lacoid Creative Commons License 2020.12.20 0 0 77358

Őszintén sajnálom...!

Semmi okoskodás, csak mint kérdés, hogy intenzívebb szelén, jód és E vitamin bejuttatás volt nekik a vemhesség előtt - alatt?

Igaz, hozzá kell tenni, hogy hál Istennek a barna színű és a többi viszont ahogy írod, rendben van...

Nem tudom, mit mertek belőle odaadni nekik, de a zöldségestől hozott permetezett "szarok" miatt is lehet fejlődési rendellenesség.

Én onnan átlag csak a répát merem odaadni, max. az alma, jól megmosva.

Előzmény: L_áma (77357)
L_áma Creative Commons License 2020.12.19 0 0 77357

No, akkor írom:

Szopik a gida, de nagyon hamar belefárad. Közben tortyog, köhécsel, csepeg az orrából a tej. Nem is fejlődik rendesen. Nem tud rendesen szopni, mert nincs meg a "vákuum". Üvegből jobban megy, mert ott lehet kicsit nyomni az üveget.

Az első hármas ellésből kettő. Az egyiknek a csontos szájpadlása is hiányzik, a másiknak csak a lágy rész. 

De ez már a multé.......... :(

Állatorvos, és tapasztaltabb gazda szerint is, tejjel még úgy ahogy etethető, életben tartható, de a szilárddal semmiképp. Így mostanra csak hat gida van.

Ami már csak feltételezések sorozata:

A három gida két lepénnyel született. Az egyik szép nagy, barna és hibátlannak tűnik. Ez nőhetett az egyik lepényen. A két kisebb, fehér foltos és beteg, osztozhatott a másik lepényen. Lehet, egy héttel későbbi aktusban fogantak, és még egy hetet maradhattak volna odabent. Vagy a fene tudja......

L_áma Creative Commons License 2020.12.18 0 0 77356

Nyitott szájpadlásos gidával van-e valakinek tapasztalata? 

L_áma Creative Commons License 2020.12.18 0 0 77355

A tej elég. A csecsek száma kevés időnként.

Most meg ugye, lett még egy hármas......

Előzmény: Lacoid (77354)
Lacoid Creative Commons License 2020.12.18 0 0 77354

Rátértél a kecsketejre?

Mi történt,

bedurrant a tőgy, vagy nem jut elég tej a 3-as ellésnek?

Előzmény: L_áma (77352)
L_áma Creative Commons License 2020.12.18 0 0 77353

L_áma Creative Commons License 2020.12.16 0 0 77352

Kell egy kicsi segítség.....

hegefeco Creative Commons License 2020.12.16 0 0 77351

Pont olyan fajta, amit a pedigreején olvasol - SEMMILYEN  :) :) :) 

Előzmény: Luximen (77330)
L_áma Creative Commons License 2020.12.16 0 0 77350

Megvertek, ha leírom.... 

2 féle só van a jószág előtt, meg valami almaízű nyalnivaló...... nem tudom mi. Heti 20 kiló alma, meg 20 kiló répa. Meg ami a zöldségeseknél lehullik. Meg a téli abrakba is szokott a lány mindenféléket belekutyulni.

Ezeket én nem nagyon tudom. Csak cipelem a ládát. :))

Előzmény: Lacoid (77349)
Lacoid Creative Commons License 2020.12.16 0 0 77349

Egyetértés van...!

Jól látom, van lerakva nyalóvödör?

Mivel fedezitek nekik a téli vitamin - ásványi anyagokat?

Előzmény: L_áma (77348)
L_áma Creative Commons License 2020.12.15 0 0 77348
L_áma Creative Commons License 2020.12.15 0 0 77347

A foltos épp idegenben jár:

de nem probléma......  :)))

L_áma Creative Commons License 2020.12.15 0 0 77346

Jaja. A nagymama meg csak kapkodja a fejét az ovodában. Remélem holnap reggelre az is meglesz. 

Előzmény: Lacoid (77345)
Lacoid Creative Commons License 2020.12.15 0 0 77345

Szépen gyarapodtok! :)

Előzmény: L_áma (77344)
L_áma Creative Commons License 2020.12.15 0 0 77344

L_áma Creative Commons License 2020.12.14 0 0 77343

Ezek nem tudnak olvasni! Ha rájuk jön, hát csinálják ami rájuk jött!

Meg ez is:

Meg ez is:

Hamarosan. 

Előzmény: Lacoid (77342)
Lacoid Creative Commons License 2020.12.14 0 0 77342

Nálatok már júliusban párzási időszak van? :)

Előzmény: L_áma (77341)
L_áma Creative Commons License 2020.12.13 0 1 77341

L_áma Creative Commons License 2020.11.29 0 0 77340

Továbbítom.

Előzmény: Lacoid (77339)
Lacoid Creative Commons License 2020.11.29 0 0 77339

Gondoltak rád is, mindjárt itt a Karcsi, szólj a lányodnak hogy dobjon meg eggyel:

Vicces Lámás bögre

Előzmény: L_áma (77338)
L_áma Creative Commons License 2020.11.29 0 0 77338

Már ott is? Fúúúú....

Előzmény: Lacoid (77336)
kljr Creative Commons License 2020.11.29 0 0 77337

Előzmény: Lacoid (77336)
Lacoid Creative Commons License 2020.11.28 0 0 77336

Egy jó kávézás közben is ott a kecske... :)))

Lacoid Creative Commons License 2020.11.23 0 0 77335

Abszolút az...! ;)

Előzmény: Amazonhangya (77334)
Amazonhangya Creative Commons License 2020.11.23 0 0 77334

Elég bíztató. 2 hónap különbség kb.

Luximen Creative Commons License 2020.11.21 0 0 77333

Üdv. Régen jártam erre. Már nincs kecském. Most tollasokkal foglalkozom. 

Kolega szerezte a jerkét. Ő érdeklődnék. 

Kösz a választ. 

Előzmény: ez-Ben (77332)
ez-Ben Creative Commons License 2020.11.21 0 0 77332

:) Nagyjából a La Mancha, vagy Lamanci kecskére hajaz. ( Üdv. a régi szép időkből ! :)

L_áma Creative Commons License 2020.11.21 0 0 77331

Na, megint a leghülyébb válaszol először..... nem ezt hívják mogyorófülünek?

/nem is válaszol, visszakérdez!/ :)))

Luximen Creative Commons License 2020.11.21 0 0 77330

Sziasztok. Egy ismerős érdeklődne ez milyen fajta lehet. Elmondása szerint a szülők nagytestűek. A bak 100 kg körüli.

Lacoid Creative Commons License 2020.11.21 0 0 77329

Nézd meg Jucit, a ducit... :) 

Ma is jól lakott, és nem vemhes :))

Nálam a tőgy növekedés a mérvadó...

Előzmény: Amazonhangya (77322)
L_áma Creative Commons License 2020.11.20 0 0 77328

Nem, de akkor is jó!

Előzmény: BWels (77327)
BWels Creative Commons License 2020.11.20 0 0 77327

Még nem írta pontosan. 

Előzmény: L_áma (77326)
L_áma Creative Commons License 2020.11.20 0 0 77326
Előzmény: BWels (77325)
BWels Creative Commons License 2020.11.20 0 0 77325

Én nem merek mögé állni, mert rögtön megzólnak" 😀👍

Előzmény: L_áma (77323)
L_áma Creative Commons License 2020.11.20 0 0 77324
L_áma Creative Commons License 2020.11.20 0 1 77323

Ekkora pukli nálunk akkor is van, ha rászöknek valami finomabbra. Ekkora pocak egy jobb manökenen is elfér. :))

Holnap majd fotózok. Komolyra fordítva:

A zasszony mondja: Mögé állsz, kicsit megmasszírozod a hasát, majd jobb oldalon tenyérrel keresed a visszarúgást.

Én nem merek mögé állni, mert rögtön megszólnak!

Előzmény: Amazonhangya (77322)
Amazonhangya Creative Commons License 2020.11.20 0 0 77322

Ma etetés közben felülröl a hasa alá nyúltam és apró mozgást éreztem. De nem olyan tompa hullámzót mint a bendőmozgás. Lehet gida? Ha igen akkor azt mennyi idős kortól lehet érezni? Hasán nem látszik még semmi csak hogy kövérebb mint a többi, szép kerek.

Lacoid Creative Commons License 2020.11.18 0 0 77321

2013.

Kesztölcre mentünk hirdetés alapján első kecskénkért.

Leguggoltam Micikéhez, (már ezt a nevet kapta) megszagolt, és kaptam tőle az arcomra egy puszit :)

Fogalmunk sem volt arról, (főként nekem Újpestről menekült Új-Parasztnak), hogy lelkileg egy ilyen kis jószág mennyi szeretetet képes bennünk ébreszteni...

Hazafelé Kesztölcről:

Már otthon:

Később a dísznövényeket, tujákat sem kímélte, a hozott bak megtanította rá, de hát ez van, ilyen a popszakma... :)

Előzmény: L_áma (77320)
L_áma Creative Commons License 2020.11.18 0 0 77320

Mi az első kekkét egy olyan udvarból vettük, ami pont úgy nézett ki, mint az Arizonai kősivatag. Egy szál zöld nem volt benne. Ja, de. Egy kerekek nélküli spenótszínű schwalbe. Meg egy felfordított fürdőkád.

Első szóra kisétált velünk a kapun, és úgy ment fel a lószállítóra, mint aki sejtette hova kerül:

http://lama.blogsite.org/e107_images/custom/hirek/2016/maj/jolet4.JPG

Mikor levezettük a legelőn, körülnézett. Leharapta az első szálat, amit elért. Majd ellépett a következő bugáig, és azt is. Majd a következőt. Tesztelte, nem látomás-e. :)

Előzmény: Lacoid (77318)
Lacoid Creative Commons License 2020.11.18 0 0 77319

Köszi! :)

Előzmény: József17 (77315)
Lacoid Creative Commons License 2020.11.18 0 0 77318

Ne aggódj, már többszörösen rendet raktak! ;)

Előzmény: L_áma (77316)
L_áma Creative Commons License 2020.11.18 0 0 77317

Ha egészségesek, bízd rájuk. Nálunk a csajok úgy ordítanak ha rajtuk van a hatnék, megbolondítják a szomszéd megye bakjait is. Loki az öregúr pedíg hallgat is a hívó szóra.

Ha valamelyik nem egészséges, azt meg úgy is csak 1-2 szezon alatt lehet kiszűrni....... szerintem. 

Előzmény: József17 (77313)
L_áma Creative Commons License 2020.11.18 0 0 77316

Sanyarú kecskesors! Csupa gaz minden!

:)))))))

Előzmény: Lacoid (77314)
József17 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 77315

Köszönöm szépen! Nagyon aranyos a kis Ottó!

Előzmény: Lacoid (77314)
Lacoid Creative Commons License 2020.11.18 0 0 77314

Én személy szerint szurkolok, és szorítok hogy sikerüljön a gyermekáldás :)))

És Ottó, alias Oti is:)

Előzmény: József17 (77313)
József17 Creative Commons License 2020.11.17 0 0 77313

Igen tavaly egy ugrásból nem fogott. Nem saját baktól. Viszont a lánya ugyan ettől a baktól két gödölyét ellett. Most 11.-én elhoztam ugyan azt a bakot, és pont üzekedett is. Egész nap volt 3-4 ugrás. 13.-án a lánya is bepárzott. 16.-án este látom hogy üzekszik!! Nem hittem szinte a szememnek, pedig igaz volt mert felvette úgy ahogy kell! Kiváncsi vagyok, hogy mi lesz a következő napokban, hetekben!

Előzmény: Lacoid (77312)
Lacoid Creative Commons License 2020.11.17 0 0 77312

Érdekes...

Mondjuk igaz, ahogy Portos is írja, nem adják csak úgy fel...

"Hivatalosan" szeptember ugye az ideális ideje a párzásnak,

azóta próbálkoznak? És akkor ezek szerint tavaly is berakattad, de nem lett belőle gida?

Előzmény: József17 (77310)
L_áma Creative Commons License 2020.11.17 0 0 77311

Arisztid és Tasziló, a felszabadulás után vásárol egy disznót, amit szeretnének szaporítani.
Ezért másnap betették a talicskába és áttolták a szomszéd, kan disznójához.
Következő nap reggelén mennek ki, nincs kis malac! Megint be a disznót a talicskába, irány a kan, de következő reggel sem láttak új jövevényt. Ismét talicska, tolás, kan és irány haza.
Rákövetkező reggel kérdi Arisztid, Taszilót:
- Na, van kismalac?
- Az nincs, de a disznó már benne ül a talicskában!

Én csak hobbysta vagyok, de azt láttam már: ha vemhesült, nagyon határozottan tud "nemet" mondani a baknak. Tudod..... olyan,...... kedvét is elveszi módon. :))

Előzmény: József17 (77307)
József17 Creative Commons License 2020.11.17 0 0 77310

Laocid

Ez az anya kecském van, és ennek az első szülött lánya!

portos150 Creative Commons License 2020.11.17 0 0 77309

Valszeg álivarzás volt, nyugodtan vidd vissza a bakhoz.... általában 6-7 nap a különbség...

Lacoid Creative Commons License 2020.11.16 0 0 77308

Szia!

Ez az egy anyakecskéd van?

József17 Creative Commons License 2020.11.16 0 0 77307

Üdv mindenkinek!

Van egy öt èves anyakecskèm, az idèn nem ellett meg nem fogant, azt gondoltam, hogy bak hibàból! Most Nov 11.-èn bepàrzott rendesen, ma viszont újra üzekedett! Èn nem tudom mi lehet ez, mèg nem tapasztaltam ilyet! Köszönöm a vàlaszokat!

L_áma Creative Commons License 2020.11.16 0 0 77306
Előzmény: L_áma (77305)
L_áma Creative Commons License 2020.11.13 0 0 77305
Lacoid Creative Commons License 2020.11.13 0 0 77304

Aranyos kis emlékek ezek igaz... :)

Zsófi nevű kecskémnél hasonlóan "Pót anyuka" szerepében voltam, így volt, hogy jött velem melózni az irodába (titokban!) :)

Előzmény: triplaharom (77303)
triplaharom Creative Commons License 2020.11.12 0 0 77303

Nekünk is volt már "szobakecskénk" de csak vendégségben járt ott többször is.

Utána összegyűjtöttük a bogyókat ... (:-)))

Előzmény: Lacoid (77302)
Lacoid Creative Commons License 2020.11.12 0 0 77302

Köszi! :) Persze nem lett volna bent (senki ne vigye el az anyjától) ha elfogadja az anyja a gidáját. Ő azért került be a konyhába, mert már biztos volt, hogy nem ad neki tejet az anyja. Ellés utáni első reggel, cumisüvegből kapott tejet, szinte az utolsó pillanatban...     

Előzmény: triplaharom (77299)
Lacoid Creative Commons License 2020.11.12 0 0 77301

Előzmény: L_áma (77300)
L_áma Creative Commons License 2020.11.12 0 1 77300

Mutattam a lánynak. Reakció:

-A qrva kecske!-

Előzmény: Lacoid (77298)
triplaharom Creative Commons License 2020.11.11 0 0 77299

Aranyos a buksija !

Előzmény: Lacoid (77296)
Lacoid Creative Commons License 2020.11.10 0 0 77298

:) Elvan...!

Előzmény: L_áma (77297)
L_áma Creative Commons License 2020.11.10 0 0 77297

Szobakekke!

Előzmény: Lacoid (77296)
Lacoid Creative Commons License 2020.11.10 0 0 77296

Lacoid Creative Commons License 2020.11.10 0 0 77295

Igen, a megnövekedett étvágy, megváltozott viselkedés már jelzés értékű, úgyis látod majd a jobb oldalát, ott lesz neki picit jobban kidomborodva + nézz rá a tőgyére, hogy növekedett e.

Nálam volt, amelyiknél nem voltam biztos a dologban, mert a vemhesség alatt mindkét hasoldal arányos volt, és csak az ellés előtti utolsó napokban vált az biztossá, (amikor már kitőgyelt), hogy vemhes.

Előzmény: Amazonhangya (77293)
L_áma Creative Commons License 2020.11.09 0 0 77294

A képek még nem mondanak sokat....... A leírt viselkedés viszont tipikus. Legalább is itt nálunk. A szende "kislány" harcos amazonná válik. :))

Előzmény: Amazonhangya (77293)
Amazonhangya Creative Commons License 2020.11.09 0 0 77293

Sziasztok.

Vemhes lehet? Nagyon nagy az étvágya, elver mindenkit a kajától. Viselkedése mindig kiabálós.

Lacoid Creative Commons License 2020.10.28 0 0 77292

Nekem szinte az összes az... :)

Előzmény: L_áma (77291)
L_áma Creative Commons License 2020.10.28 0 0 77291

Jééééé. Farkasmintás kekke!

Előzmény: Lacoid (77290)
Lacoid Creative Commons License 2020.10.28 0 0 77290

Lacoid Creative Commons License 2020.10.28 0 0 77289

Helyes...! :)

Előzmény: L_áma (77288)
L_áma Creative Commons License 2020.10.27 0 0 77288

Az a baj, én nem veszek részt a kekketartásban napi szinten. Csak mikor baj van. Meg mikor elromlik valami. Meg mikor nehezet kell emelni. :)

Úgy emlékszem, egy alkalommal volt teljes neostomosan kezelés. Talán tetü miatt......  Akkor minden is ki lett pucolva. A kekkékre neostomosan. A tisztára sepert betonra valami..... /nem fogom tudni/  fertőtlenítő hatású, nedvszívó, szárító, agyag szerű cuccot szórt. Kimeszelt mindent újra. Szénahálókat mosógépben. Etetőedényeket meg kiforrázta. Ajtó, ablak flóraszettel..... 

Egy átlag belgyógyászati műtétet meg lehetett volna csinálni a fertőzésveszély legkisebb esélye nélkül. :))

Előzmény: Lacoid (77287)
Lacoid Creative Commons License 2020.10.27 0 0 77287

Gondolom az ólat is egyúttal...  Ti is? :-)

Előzmény: L_áma (77285)
Lacoid Creative Commons License 2020.10.27 0 0 77286

👍 köszönöm!

Előzmény: L_áma (77285)
L_áma Creative Commons License 2020.10.27 0 0 77285

Szemébe, szájába, orrába ne fújd. A kecske annál sokkal finnyásabb, hogy lenyalja magáról........ mondja a lány.

Legalább is ő soha nem tapasztalta. Dolgozott állatorvosnál. Akkor mindenkinek elmondták: vigyázzon, ne nyalja le a kutya/macska magáról, de ez csak egy kötelező protokoll volt. Valós lenyalásos tünetről, tapasztalatról senki nem tudott beszámolni. 

Előzmény: Lacoid (77283)
L_áma Creative Commons License 2020.10.27 0 0 77284

Hát...... most ez egy jó kérdés. Én úgy emlékszem, mindenhova fújta a lány. Estére ha nem feledem, rákérdek a kekkegazdára, mi van a lenyalással. 

Előzmény: Lacoid (77283)
Lacoid Creative Commons License 2020.10.27 0 0 77283

Az igen, méretes "kis" jószág...! :)

Hova permetezitek? Hova szabad permetezni, nem nyalja le?

Előzmény: L_áma (77282)
L_áma Creative Commons License 2020.10.26 0 0 77282

Az előírt higításban mi rajta szoktuk hagyni. Most hogy írod, elképzeltem a "lemosást". Itt abból még halott is lenne:

Előzmény: Lacoid (77281)
Lacoid Creative Commons License 2020.10.26 0 0 77281

Neostomosan-t használt már valaki? Bepermetezem, várok és lemosom, vagy bepermetezem, és rajtahagyom? Köszi!

Lacoid Creative Commons License 2020.10.15 0 0 77280

Köszi!!!

Előzmény: L_áma (77279)
L_áma Creative Commons License 2020.10.15 0 0 77279

Azt mondja a családi paraszt, "szükség esetén, kúraszerűen".

Ugye világos? Mert nekem nem.

Itt mifelénk azt mondja az állatorvos: Közismerten szelénszegény a talaj. Minimum ellés előtt adjunk valami pótlást az anyáknak. Ennél okosabbat nem sikerült kihúzni senkiből.

Az óta van előttük szelénes nyalósó is. Ők döntenek hova nyalnak. 

Előzmény: Lacoid (77276)
L_áma Creative Commons License 2020.10.15 0 0 77278

Lehet kicsi a kuckó. Klausztrofóbiásak. 

Előzmény: Amazonhangya (77277)
Amazonhangya Creative Commons License 2020.10.15 0 0 77277

Hát esős időben már most aggódom értük :D

2 fal teljesen zárt, 2 pedig nyitott felül kb 40-50 centin. Van nekik zárt kis kuckó de abba meg nem mennek be. Lehet azért mert még nem fáznak? 
A csapat főnökét már most is zavarja így is, hogy nem tud rendesen őrködni mert nem lát ki csak az ajtónál.

Lacoid Creative Commons License 2020.10.15 0 0 77276

Ezt érti valaki?

Javasolt adagolás: Baromfiak számára megelőzés esetén 1ml készítmény/ liter ivóvíz, gyógykezelés esetén 2ml készítmény/liter ivóvíz 3-5 napig. Egyéb állatfajok esetében 1ml készítmény/10-20 ttkg 3-5 napig.

Akkor most mennyit tegyek 1L vízbe Kecskénél? Havonta 3-5 nap, vagy évente 3-5 nap?

L_áma Creative Commons License 2020.10.14 0 0 77275

Ki tudja mekkora tél lesz? Meg azt is kellene tudni, hányan lesznek mennyi légm3-re? Be tudják-e testmeleggel fűteni. Meg, hogy a palafal, és a tető közt mekkora réseken szökik ki a testmeleg?

Nálunk ez egyszerű: ha este a kályha mellett üldögélve nem érzem rosszul magam a jószág miatt, akkor biztos nem fázik. Ha kétségeim vannak, akkor fázik.

Előzmény: Amazonhangya (77273)
Amazonhangya Creative Commons License 2020.10.14 0 0 77274

A kép kimaradt :D

Amazonhangya Creative Commons License 2020.10.14 0 0 77273

Sziasztok. Téliesítünk lassan. A kerítés magasságig fel van pakolva szalma bála plusz a fekete mögötti részen a tetőig pala tábla, az a huzatosabb oldal. Valamint ott még van egy 2,5x1,5 méteres “házikó” pluszban. Mélyalom lesz nekik. Elég ez így télre vagy még felül is be kellene borítani valamivel? Köszönöm a tanácsokat.

portos150 Creative Commons License 2020.09.30 0 0 77272

Az ivarzási szezon még csak most kezdődik....(ősszel). Ha ivarzik az anya, kb 3 napig hajtani fogja a bak... tessék figyelni és lejegyzni a dátumot. Ha nem lett vemhes, akkor 21 nap után újra kezdődik az ivarzás.... megint 2-3 nap. Ha vemhes lett akkor nem fogja már hagyni magát... ill. a jó bak nem is próbálkozik...

Legyen meg a dátum, hogy tudjátok kiszámolni az ellés időpontját.... kb 150 nap. ... hogy ha gond van az ellésnél akkor ott tudjatok lenni...

Előzmény: Amazonhangya (77269)
L_áma Creative Commons License 2020.09.29 0 0 77271

Persze itt is zajlik az élet:

Akkora haematoma lett a fülén, elhúzta a fejét. Ne kérdezze senki, hogy mitől. Mert kekke! :)

Két napíg mi csapolgattuk. Eredménytelenül. Ma a doktor megszögelte. Most nem szeret bennünket......

L_áma Creative Commons License 2020.09.28 0 0 77270

Üdv.

Tudni fogod, ha ivarzik a fejős. Addíg szekálja a bakot, míg az is fel nem eszmél! :) Nincs olyan, hogy nem engedi. Olyan van, hogy kierőszakolja!

Azt meg, hogy sikeres-e........ itt írták korábban:

-Ha áll mellette a gida, akkor vemhes volt!-

Mi eleinte az ultrahangot is megjártuk. Aztán még is csak meglepis lett a dolog...... jéééé, gida. 

http://lama.blogsite.org/e107_images/custom/hirek/2015/okt/odaut1.JPG

http://lama.blogsite.org/e107_images/custom/hirek/2015/okt/kesz2.JPG

Előzmény: Amazonhangya (77269)
Amazonhangya Creative Commons License 2020.09.28 0 0 77269

Van pár fejős kecském és már 2 hónapja egy bak. Viszont amennyit láttunk a fejős nem engedni, hogy megugorja a bak pedig próbálkozik azért gyakran. Állatorvos volt szerinte mindkettő rendben van. A fejős már majdnem teljesen apasztott. Lehet még csak ezután fog űződni? Honnan lehet majd sejteni hogy esetleg sikeresen megugrotta?

Első kecskék minden tippet szívesen fogadok. Köszönöm 

Lacoid Creative Commons License 2020.08.06 0 0 77268

Sajnos ezt pedig tapasztalatból: van olyan anyakecském, akit már az ő anyja se fogadott el és időbe észrevettem, a konyhában nevelkedett,  valami átöröklődhetett bele a mostohasorsból, mert min. két ellésnél biztosan ha kettőt ellet, az eggyiket amelyiket csak gondolom gyengébbnek érzett, azt kicsinálta...

Előzmény: L_áma (77266)
triplaharom Creative Commons License 2020.08.06 0 0 77267

(:-)))))))))))))

Előzmény: L_áma (77266)
L_áma Creative Commons License 2020.08.06 0 1 77266

Nem vitatom, csak megdöbbentett. Itt most 11-en vannak. 17 volt a legtöbb, de ilyen erőszakra nem láttam példát. Az egyívásúak izomból püfölik a saját korosztályukat, mint ahogy kell is. Az anyák is baszogálják egymást, jellemzően ellések után, de még az idegen gidát is csak lelökik a csecsről....... már ha rájönnek hogy idegen. :)

A kicsiket soha még nem láttuk, hogy bántanák. Ha a 2 hónapos nekirohan egy 6 hónaposnak, ott is csak egy elhárító fejleszegés van. Visszaöklelés soha.

Ha a 3 hektáron elkódorog egy kicsi, és ordít, nem is feltétlenül az anyja rohan oda elsőként, hanem amelyik a legközelebb van. Meg a Loki. A legjobb szárazdajka.

Na, Loki. Ő tud kemény lenni. Velem, meg az öszvérrel. Az öszvérrel azért, mert az néha kötekedik vele, én meg csak lehajoltam egy elejtett öngyujtóért. Tőle két méterre, szemből, és hirtelen. Na, ezt gyorsabban lereagálta, mint gondoltam volna. Egyetlen ugrással megtette azt a két métert, és büdös nagyot koppantott a fejemen. Nem kell mondjam, seggre ültem.

Itt rájöhetett, hogy nem vagyok ellen, mert nem folytatta. Napokig röhögtünk a hülyeségemen /meg tapogattuk a fejemen a búbot/. :)

Előzmény: Lacoid (77265)
Lacoid Creative Commons License 2020.08.06 0 0 77265

Jól van Andreja, az a te kis szférában, de nem jelenti a zárt kis világod, hogy másnál nem fordulhat elő...  Hozzám már egzakt fordultak ilyen esettel, hogy mit tegyenek,  mert a leírtakhoz hasonló probléma történt...

Előzmény: L_áma (77264)
L_áma Creative Commons License 2020.08.05 0 0 77264

Öklelés...... basszus....... ne má!

Arrébb tolás...... talán. Igaz, én csak kíbic vagyok a jószág közt, de én még nem láttam durvaságot a kicsik felé. 

Előzmény: Lacoid (77263)
Lacoid Creative Commons License 2020.08.05 0 0 77263

TYMPANOL

A többivel nem kísérleteznék...

A felügyeleted alatt vannak kint a legelőn?

Mert ha nem, akkor még sokáig matekozhatunk,

a következő lehetséges legvalószínűbb az öklelés...

Mi négy hónapos korukig össze se engedjük a többivel, hanem az anyjával elválasztva vannak, kontroll alatt tartva a táplálkozást stb.(megszedjük a zöldet, nincs a kicsi kitéve annak, hogy bekajáljon valamit, vagy felökleljék)

Igen, érzékeny élőlény.

Össze vissza oltogatás...

Az általad leírt oltóanyag dobozában elolvastátok a tájékoztatót? Mert le van írva benne, hogy Stresszt vált ki, és kecske esetében próbaoltást kell végezni, mert nagyon érzékeny rá...

Visszaolvasva a leírásaid, elég fok fosásod van:

- Kutyaszar és kutyamentes mentes a területed? Ha nem, legyen az...

- Hálózati vízzel itatod, vagy kútvízzel őket? Ha hálózatival, szokj le róla, a kutadat vizsgáltasd be, hogy koli mentes e...

Előzmény: f1gyuri (77262)
f1gyuri Creative Commons License 2020.08.04 0 0 77262

Kint a legelőn akácfa, olajfa, és gyep van.

Nem volt szerintem felfújódva, mert nem volt nagy a hasa.

Mi jó a felfúvódás ellen? Én az étolajról, szódabikarbónáról és a pálinkáról tudok.

Asszem amúgy már olyan 5éve vannak kecskéim, de arra rájöttem, hogy a kecske kényes állat és nem él meg a jéghátán.

Előzmény: Lacoid (77258)
L_áma Creative Commons License 2020.08.02 0 0 77261

A családi paraszt kicsit írigy...... de tetszett neki amit látott, hallott, tanult.  Csak...... hát...... miért van a bak kiközösítve?

Előzmény: laz01 (77251)
L_áma Creative Commons License 2020.08.02 0 0 77260

Semmivel!

Előzmény: tammmy4 (77259)
tammmy4 Creative Commons License 2020.08.02 0 0 77259

Sziasztok! 

Kecskét mivel érdemes kikötni? Lánc vagy kötél? Milyen vastag legyen hogy ne bírja elszakítani? 

Lacoid Creative Commons License 2020.07.31 0 0 77258

Legelőn vannak, vagy elkülönítve az anyjával?

Ha kint van, akkor be is kajálhatott valamit, pl. most szilva, amiből nekik még nem igazán kellene...

Mióta vannak kecskéid?

Leírtak alapján fújódás is lehetett, nagyon időbe fel kell ismerni, és beavatkozni, mert képes elnyomni a tüdejét és nem folytatom...

Tapogattad a hasát, bal oldalát, nem volt kemény?

Tartasz otthon habrombolót?

Előzmény: f1gyuri (77257)
f1gyuri Creative Commons License 2020.07.31 0 0 77257

Sziasztok!

A mai napon egy 3hónapos kis gödölyém elpusztult. Este még evett eleven volt, reggel pedig már ment a hasa és sírt-nyöszörgött, fulladt, vergődött. A kiskecske oltva volt coglamune injekcióval, ami enterotoxemiára való. Szerintem enterotoxemia volt.

Szerintetek mi lehetett?

És teszem fel a kérdést: Ha oltva van erre a betegségre, akkor miért pusztult el?

Vagy nem olthatta be a megfelelő adaggal? Mert aki oltja, az mindig sokalja a 2ml-t, én csak fogom a kecskét.

L_áma Creative Commons License 2020.07.30 0 0 77256

Előfordul.

Előzmény: Lacoid (77255)
Lacoid Creative Commons License 2020.07.30 0 1 77255

Akkor nektek sincs gondotok dinnyére, attól hogy repedt, gondolom még ti is fogyasztjátok?

Előzmény: L_áma (77254)
L_áma Creative Commons License 2020.07.30 0 0 77254

Kell az a kis balhé, míg veszekednek rajta. Fontos része a csorda társadalmi életének. Jut mindenkinek. Több dinnyeárus is odaadja a sérült árut.

Régen azt a dinnyét kerestük, ami el van repedve. Ma meg el sem adhatja. Ami nap végéig eldurrog, azt odaadják. Nem kell nekik hazavinni. Ezek a dögök meg eddíg nem nagyon panaszkodtak....

Előzmény: Lacoid (77253)
Lacoid Creative Commons License 2020.07.30 0 0 77253

A jólét... Nem semmi :)

Én fel szoktam kockázni a dinnyét, hogy igazságosan kapjon mindenki, bár mostanában gyümölcsnek alma a reggeli... ;)

Előzmény: L_áma (77252)
L_áma Creative Commons License 2020.07.30 0 0 77252
laz01 Creative Commons License 2020.07.29 0 0 77251

Sziasztok kecsketartók.

sajnos egy szomorú hirrel kapcsolatosan kerestem fel a fórumot/amit a háttérben már évek óta olvasok/.fel kell számoljam a gazdaságomat családi és külömböző más okok miatt,évek óta jól működő vállalkozás/dunamente sajtműhely/CSAK egyben szeretném eladni az állatokat/jól összeszokott csapat/ami 25db fejősből és 17db gödölyéből áll.komplett tejkonyha is eladó.K törzskönyves bak szintén eladó a csapattal.bövebb infó telefonon vagy emailben vagy személyesen.06308611466.képek facebook-on 

Tekiartur Creative Commons License 2020.07.29 0 0 77250

Idén 4 bakunk lett. A hármasellés bakjaiból jövő héten elvisz egyet egy kedves rokon, aztán még kettőt kel eladnom. A múlt évben is novemberbe kelt el az utolsó bak , akinek már szaga volt ( márciusi születésű volt) Mondtam is a vevőnek, mert jelezte, hogy ő vágni veszi, de azt mondta, hogy nem számít. Nem értem, hogy mikor kell már kiherélni vágás előtt!?

Lacoid Creative Commons License 2020.07.14 0 0 77249

Családi vállalkozás...  :D Nem esik messze az alma 🍎...

De tisztelendő, becsülendő dolog hogy szeretettel van a jószágok felé!

Előzmény: L_áma (77248)
L_áma Creative Commons License 2020.07.13 0 0 77248

Er nálunk érdekes:

-Apa! olyan szagod van, mint egy petróleum lámpának!-

-Neked meg lányom, mint egy trágyadombnak.-

Előzmény: Lacoid (77247)
Lacoid Creative Commons License 2020.07.12 0 0 77247

Ezek legalább természetes szagok... Nekem semmi gondom ezzel, ez a jószágtartás velejárója.

Előzmény: L_áma (77246)
L_áma Creative Commons License 2020.07.12 0 0 77246

Csak a lányom dolgozik velük nap mint nap. Mostanában kevésbé büdös, mint eleinte. :)

Előzmény: Lacoid (77245)
Lacoid Creative Commons License 2020.07.11 0 0 77245

Vagy már megszoktad :D

Hát bizony volt nálunk is régebben, hogy a kecskézős kabátom annyira átvette a bak szagot, hogy a párom nem engedett be benne, és lent kellett szellőztetni a pincében.

Viszont a kabátnak varázs ereje volt a boltban: elsőre még is nem értettem, hogy ahol én vagyok, miért nincs senki...

Tehát aki tömegoszlatást szeretne, vagy éppen csak egy nyugodt vásárlást, bátran ajánlom, hogy előtte látogassa meg egy bakkecskének az ólját :)

Megjegyzem: egyébként most nálunk sem bűzlik a bak...

Előzmény: L_áma (77243)
Lacoid Creative Commons License 2020.07.11 0 0 77244

Saját h.sz. javítom helyesírásból, de a telefonom írta helytelenül, tehát: Februárra időzítsétek... :)

Előzmény: Lacoid (77241)
L_áma Creative Commons License 2020.07.11 0 0 77243

Értem. :)

Az az érdekes.... nekem hobbystának, hogy Loki most viszonylag büdös. Minden nap másik csajnak udvarol. Ha nem, akkor szinte nincs is szaga. Viszont, meg sem közelíti azt a penetráns bűzt, amilyen akkor volt, mikor hazahoztuk. 

Előzmény: Lacoid (77242)
Lacoid Creative Commons License 2020.07.11 0 0 77242

A bak tulajdonos szagmentes a kölcsönzés alatt... ;)

Előzmény: L_áma (77239)
Lacoid Creative Commons License 2020.07.11 0 0 77241

Februárra időzísétek lehetőség szerint, igaz, hideg lesz, de rovarmentes, ezért preferált a szeptemberi párzás...

Előzmény: Amazonhangya (77240)
Amazonhangya Creative Commons License 2020.07.11 0 0 77240

2 éves.

L_áma Creative Commons License 2020.07.11 0 0 77239

Finoman fogalmaztál: "szagmentes".

Loki most kifejezetten büdös! :)) 

Előzmény: Lacoid (77238)
Lacoid Creative Commons License 2020.07.11 0 0 77238

Mennyi idős a gödölye? Ugye több, mint egy éves...?!!!

Jó hamar magatokhoz vettétek a bakot, hol van még szeptember...

A gazdájuk biztos örül, mert legalább addig is szagmentes :)

De, ha látod, hogy megvolt az aktus, pár napnál tovább ne maradjanak együtt, mert a nősténynek akkor már nem igazán jó.

Előzmény: Amazonhangya (77236)
L_áma Creative Commons License 2020.07.10 0 0 77237

Tőlük kérdezd!

Ha egészségesek, szinte biztos. 

Előzmény: Amazonhangya (77236)
Amazonhangya Creative Commons License 2020.07.10 0 0 77236

Üdv. Van most nálunk egy bér bak. Mennyi rá az esély hogy most nyáron vemhesüljön a nőstény kecskénk?

triplaharom Creative Commons License 2020.07.05 0 0 77235

A nagy tisztaság is lehet ártalmas ... (:-)))

Előzmény: L_áma (77234)
L_áma Creative Commons License 2020.06.28 0 0 77234

Nekem nincs ilyen videjóm. Nekem csak hobbysta videjóm van:

https://www.youtube.com/watch?v=mpJX1JYr-lY&t=229s

Ez inkább lós:

https://www.youtube.com/watch?v=Q-cshUylc3o

BWels Creative Commons License 2020.06.28 0 0 77233

Értem, akkor van meló, nem unatkozol. 

Előzmény: hegefeco (77232)
hegefeco Creative Commons License 2020.06.27 0 0 77232

Is, is 

Előzmény: BWels (77231)
BWels Creative Commons License 2020.06.27 0 0 77231

Gratula, ez igen szép állomány. Ezek a tőgyek. 

Tejet leadjátok vagy saját feldolgozás? 

Előzmény: hegefeco (77230)
hegefeco Creative Commons License 2020.06.27 0 1 77230

2 millió megtekintés él járunk 

https://youtu.be/2zial0BNjJM

L_áma Creative Commons License 2020.06.17 0 0 77229

Most mondja a lány /és nagyon nem szeretne utólag okos lenni/, talán meg lehetett volna nyitni azt a vérömlenyt. Lehet, a káros nyomás is elszelelt volna.

Kérdései is vannak:

Mennyi idős volt a kekke?

Érhette esetleg valami fizikai hatás, vagy ez csak úgy belülről jött?

Előzmény: Tinemeth (77228)
Tinemeth Creative Commons License 2020.06.16 0 0 77228

Én is erre gyanakszom mert nagyon zavartan viselkedett.és csak körbe körbe járt az olban meg amikor kitettem kint is. Esett kelt. 

Előzmény: L_áma (77227)
L_áma Creative Commons License 2020.06.16 0 1 77227

Hazaért a családi paraszt. Ideültettem, olvassa el. Annyit mondott, kicsit bizonytalanul:

-Szerintem agyvérzés.-

Előzmény: Tinemeth (77225)
L_áma Creative Commons License 2020.06.16 0 0 77226

Előzmény: Tinemeth (77225)
Tinemeth Creative Commons License 2020.06.16 0 0 77225

Sziasztok. Ma hajnalban váratlanúl elpusztult a kecském. Nem hagy nyugodni a dolog ezért leírnám a tüneteket hátha valaki tudna segíteni hogy miben múlt ki. Az elmúlt napokban nem.volt tapasztalható semmi különös, tegnapnl este azonban nagy véres monokli jelent meg a kecske bal szemén amit az ól falanak dörzsölt. Járása esetlenné vált. Kihoztam a levegőre de a ket hátsó lábát alig tudta vonszolni és csak körbe körbe járt, bugdácsolt. A szeme nagyon fel volt dagadva. Igyekeztem itatni, akkor ivott de nehezen vette a levegőt. Reggelre elpusztult. Az egész egyetlen éjszaka alatt lezajlott. Van valakinek tippje hogy milyen betegség lehetett ez? Köszönöm a választ!

L_áma Creative Commons License 2020.06.07 0 0 77224
Előzmény: triplaharom (77223)
triplaharom Creative Commons License 2020.06.07 0 0 77223

Az olyanból lösz a kis kedvenc mindig. (:-)))

Előzmény: L_áma (77221)
L_áma Creative Commons License 2020.06.06 0 0 77222
L_áma Creative Commons License 2020.06.06 0 0 77221

Persze hogy a kisebbik injekcióval kezdte földi életét...... de ma reggelre már felmászott a szénahálóra. 

Előzmény: triplaharom (77219)
L_áma Creative Commons License 2020.06.04 0 0 77220

Azon leszünk. Kössz!

Előzmény: triplaharom (77219)
triplaharom Creative Commons License 2020.06.04 0 0 77219

Szépek máris !

Nőjenek nagyra !

Előzmény: L_áma (77214)
L_áma Creative Commons License 2020.06.04 0 1 77218

Jaja! Meg rágófejes fűnyíró.

Előzmény: BWels (77215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!