A mezőgazdasági haszonállatokon érzéstelenítés nélkül végezhető beavatkozások3. Juh, kecske esetében:vérvétel, bendő szúrcsapolás, krotáliázás, tetoválás, tályogmegnyitás, vértelen szülészeti segítségnyújtás, castratio, szondázás, napos korban farokcsonkítás (vagy gumigyűrű igénybevételével, 8 napos korig).
Én próbálom a kölköt egy új irányába terelni....... nem nagyon sikerül..... eddíg.
A használtat nem tudni, miért adják el. Magyar gyártó nincs. Van Török, meg Görög, meg Svéd. Ennek megfelelő árakon. Picivel 200 alatt a legolcsóbb. Sok péz.
Kecske papírozási kérdésekkel fordulnék hozzátok. 3 éve hobbinak indult a tartásuk (ajandékba kaptam 2db jerkét), aztan mára már 8-an vannak... van 2db 3 éves anya, tőlük: 1db jerke, és 2db kisbak. Aztán egy másik helyről egy másfél éves bak, és egy másfél éves leendő anya. Az éven el fogom cserélni a két kisbakot, meg apjukat, egy szánentáli vemhes anyára. Ami elméletileg tetovált, és törzskönyves. És itt kezdtem el gondolkozni, hogy lehet-e ezt úgymond hivatalosabbá, és esetleg gazdaságosabbá tenni.
Az eladó beszélt ilyen fejkvótáról / kecske, meghogy egy állományba elég egy törzskönyves anya, de részletekkel nem faggattam.
Érdemes lehet ezzel foglalkozni? Ha esetleg nem, akkor kell-e a "régi" kecskéknek utólagosan fülszám, vagy vmi papír, hogy ők léteznek? Vagy ha nem árusítom őket, vagy a tejet, akkor nem kell? A tejet a szűk család fogyasztja, nem kereskedelmi jelleggel. Megbüntethenek azért ha ennyi kecske csak úgy van, és nincs semmilyen nyilvántartásba? Kb hogyan kezdjek neki?
A jószágok jól vannak tartva, nagy legelő (kb 1 ha) villanypásztorral, normális istálló. Oltást/féregtelenítést kaptak. Tudom, hogy nem 2 sor a válasz, de örülnék ha tudnátok segíteni pár tanáccsal.
12.-én lett két gidánk. Meg 25.-én is kettő, meg 27.-én még egy. Nem szerencsés időpont, de ez van.
Legyek, szúnyogok.....
Vett a lány egy bazi nagy ventilátort, beszerelte /feldrótozta/ a kekkeólba, és a legkisebb fordulaton bekapcsolta. Érezni szinte nem is lehet a légmozgást, de sem légy, sem szúnyog!
Vettem kettő bak kecskét. A kisebbet elasztrátor gumigyűrűvel ivartalanítottam, de a másikra már nem tudom feltenni. Milyen ,,egyéb" lehetőségek vannak az ivartalanításra?
Én megkérdeznék egy másik állatorvost kezdésnek, ha nem is kecskés, erre azért biztosan tud valami okosat mondani.
Lehet, hogy az egy évvel ezelőtti bajára jó volt a betadine, és lehet ki is kezelte a szer, VISZONT az egy erősen szárító hatású készítmény, bizonyos esetekben lemosáshoz is higítva ajánlják. Szerintem ez csak egy erőteljes csúnya kiszárdás a tőgyön (amennyire én látom nincs piros, duzzadt, gyulladt rész, csak a var)- az ekcéma gyulladt, piros, viszket.
Ja és a neostomosan, rüh, tetű, stb. írtó, és mellette erősen irritatív. Gyorsan utána néztem a különböző dögöknek, és hirtelen nem találtam olyan élősködőt ami kifejezetten a tőgyet venné célba (ha mégis van, akkor szerintem nem csak egy kecske lenne érintett).
Összefoglalva: ha az én kecském lenne, biztosan elkezdeném a tőgy ápolását, mondjuk egy neogranormon kenőccsel (kicsit zsírosabb, nem szárít, szépen gyógyít), szépen vékonyan bekenném a tőgyet, napi kétszer, és a KÖNNYEN lejövő vart leszedegetném.
A hirdetés helye: egy általam kedvelt, és sokat böngészett, jónak tartott oldal, amit szeretettel ajánlok mindenki figyelmébe Debra 24.
Üdv, az egyik kecskèmnek valamièrt nagyon ragyás a tőgye. Règebben az állatorvos betadint javasolt, de egy èvnyi kenegetès sem használt. Próbálkoztunk neostomosannal is, de az sem használt. Van valakinek valami ötlete?
A TANÁCS 21/2004/EK RENDELETE (2003. december 17.) a juh- és kecskefélék azonosítási és nyilvántartási rendszerének létrehozásáról, valamint az1782/2003/EK rendelet, továbbá a 92/102/EGK és a 64/432/EGK irányelv módosításáról"4.
A 4. cikk (2) bekezdésének b) pontjában említett második azonosítási eszköz lehet: egy füljelző a 3. pontban leírtakkal megegyezőjellemzőkkel, vagy TETOVÁLÁS, KIVÉVE A KÖZÖSSÉGEN BELÜLI KERESKEDELEMBEN RÉSZTVEVŐ ÁLLATOKAT"
Azaz a közösségi - EU-n bellüli - kereskedelemben megkövetelt elektronikus füljelzővel ellátott állatok lassan két évtizede nem tetoválhatók !!!
Változik a juh- és kecskefélék jelölése: segítünk megfelelni az új szabályozásnak
Ebben a rövid ismertetőben a juh- és kecskefélékre vonatkozó hazai jelölési szabályozást mutatja be a Juh Terméktanács a 2021. április 21-től hatályon kívül helyezett, alkalmazandó és átmeneti szabályozásként meghagyott rendeletek útvesztőjében
Takarmány ellátási, takarmány felszívódási probléma is kiválthat ilyet.
A legutóbb hozott kettő kecskémnél is ez volt, a silány tartás, hibás etetés miatt volt nekik.
Mára szép, fényes és sűrű a szőrzetük.
Mivel a meglévő kecskéidnél nincs ilyen probléma, így azzal az étrenddel ezek is helyre fognak jönni.
A nap elől tudjanak árnyékba menni, mert a napégés is tud ilyet...
Ha nem akar javulni,
Toxikus jellegű probléma esetén csináltass vér, vagy te csinálj vizelet tesztet (Humán glükóz tesztcsík is teljesen jó) hogy felmérd a máj-állapotukat, mert ha valami pl. túlzott féreghajtó használata, nitrát eredetű ivóvízmérgezés (szennyezett Kútvíz), vagy rézzel permetezett zöldet legeltek akkor a májelégtelenség első kezdeti jelei is lehetnek.
Tipp:
Az ásványi anyagok mennyiségi ellátásáról,
mint például a kalcium- és foszforellátásról való szakszerű gondoskodásról a digitális tankönyvtárban "A takarmányozás alapjai" néven teljes leírást találsz.
Sziasztok! A következő a problémám: Jól tejelő anyám rászokott a leválasztás után, hogy lecumizza a tőgyét. Én meg már kezdek kikészülni, akárhányszor megyek hajnalban, jelzem kilenckor esnek be a legelőről, csak csurran cseppen a tej a tőle. Ő meg jóízűen csámcsog a tejes pofijával. Szóval tőgytarisznyán gondolkozom, mert már ez eléggé tarthatatlan állapot. Viszont nem tudom, hogyan oldjam meg. Szóval ötleteket várok, hátha járt már így a csoportban valaki.
Szeretnék egy kis segitséget kérni. Kaptam 3db masfel éves kecskét "ajandekba", a mostani 4db mellé.
kb 2 hete vannak itt a jövevények, és most tünt fel, hogy a kettőnek hullik a szőre, és kopaszodik egy fél tenyérnyi helyen. Olyan mintha korpás is lenne az egyik. Vakaróznak is, de nem vészesen.
A foltjuk nem sebes, nem gennyes. Az egyik kecskének csak simán kopasz a bőre, a másik mintha korpás is lenne.
Néztem, de bolhát, nem láttam rajtuk. Mi lehet ez? Rüh? Csatolok pár képet, hátha az alapjan el lehet indulni valamerre.
Ha van ötlet, akkor a kezelésre is adjatok tanácsot légyszi.
2.2 Hazai juhok/kecskék jelölésének bejelentése és módosítása
Hazai születésű juh egyedeket, mielőtt elhagyják a születéskori gazdaságot, de legkésőbb 6 hónapos korukig meg kell jelölni.
A 2009. december 31. után született, élő állatként az Európai Unión belüli kereskedelembe kerülő juh egyedeket és továbbtartásra meghagyott juh egyedeket elsődleges jelölési módként elektronikus füljelzővel, másodlagos jelölési módként füljelzővel kell ellátni a rendeletben megadott módon úgy, hogy minden egyed bal fülébe kell behelyezni az elektronikus füljelzőt, a jobb fülébe pedig a másik füljelzőt. Az elektronikus füljelzőt bendő bólusz helyettesítheti. A JUH EGYEDEKNÉL A TETOVÁLÁST VÁLTJA KI AZ ELEKTRONIKUS JELÖLŐESZKÖZ.
Kivétel képeznek a születési helyükről közvetlenül hazai vágóhídra kerülő juh egyedek, melyeket két füljelzővel kell ellátni, melyek közül az egyik vonalkódot is tartalmaz.
Hazai születésű kecske egyedeket, mielőtt elhagyják a születéskori gazdaságot, de legkésőbb 6 hónapos korukig meg kell jelölni. A jelölés történhet a fent leírt módon elektronikus jelölőeszközzel a bal fülben és normál füljelzővel a jobb fülben (EXPORT ESETÉN EZ A JELÖLÉSI MÓD KÖTELEZŐ, az elektronikus füljelzőt bendő bólusz helyettesítheti), vagy továbbtartásra meghagyott állatok esetén a jobb fülbe helyezett, továbbtartásra meghagyott állatok jelölésére alkalmas füljelzővel és a rendeletben megadott módon történő tetoválással (tetoválás helyett másodlagos jelölésként elektronikus jelölőeszköz is alkalmazható, a bal fülbe helyezve, vagy bendő bóluszként)
Születési helyükről közvetlenül hazai vágóhídra kerülő kecske egyedeket két hagyományos füljelzővel kell ellátni, melyből az egyik vonalkódot is tartalmaz;A jelölést, továbbtartásra nem szánt állatok esetén az állattartó, vagy az általa megbízott személy, továbbtartásra meghagyott állatok esetén a területi felelős (instruktor), állategészségügyi intézkedés esetén a megyei élelmiszerlánc-biztonsági hatóság által megbízott személy végezheti.
Fontos, hogy a pulzátor jól legyen be állítva illetve a vákuum erőssége se tèrjen el az ajánlottól, mert ez is okozhat problèmát. Kezdetben a túlszívás is okozhat bajt.
A fejèst semmi esetre se hagyd abba! Tedd rá ugyanúgy a kelyhet mint eddig, majd mikor látod, hogy van mèg benne 5-10% tej, húzzd le ès fejezzd be kèzzel!
Vèrrögöt nem látsz a tejben, vagy tapintasz a tőgyben?
Nem vagyok rutinos a géppel való fejésben, és főleg nem az átállás nehézségeiben, hisz jobbára kézzel fejem a kecskéimet. Remélem mások tudnak segíteni.
Az elmúlt évtizedben életben lévő rendelet szerint kecske 4 esetben tetoválható, ahogy az alább a 10-13 pontokban olvasható. Juhot ellenben eddig sem lett volna szabad tetoválni, mert a 182/2009 FVM rendelet nem adott erre lehetőséget. Elektronikus füljelzővel ellátott egyedek tetoválása minden jogalapot nélkülöz.
Kecske egyedek jelölésére az alábbi jelölőeszköz kombinációk használhatók:
- Gidák jelölésére: 1. kisméretű krotáliapár: jobb fül vonalkód nélküli (I.a.n.), bal fül vonalkódos apa, számozott anya (I.b.). 2. kisméretű krotáliapár: jobb fül vonalkódos (I.b.), bal elektronikus apa, vagy anya (I.a.e).
- Továbbtartásra szolgáló növendék és felnőtt állatok jelölésére: Elektronikus azonosítóval: 3. jobb fül: téglalap alakú füljelzőpár (II.), bal fül: elektronikus azonosítót tartalmazó gombpár (IV.e). 4. jobb fül: téglalap alakú füljelzőpár (II.), bal fül: téglalap alakú füljelző (II.) apa, elektronikus azonosítót tartalmazó gombbal (IV.e) párban 5. jobb fül: levél alakú anya (III.n.) elektronikus azonosítót nem tartalmazó gomb (IV.n.) bal fül: elektronikus azonosítót tartalmazó gombpár (IV.e.) 6. jobb fül: levél alakú anya (III.n.), elektronikus azonosítót nem, csak országjelet (HU) tartalmazó gomb (IV.n.), bal fül: levél alakú anya (III.n.), elektronikus azonosítót tartalmazó gomb (IV.e.). 7. jobb fül: levél alakú pár (III.n.), bal fül: levél alakú anya (III.n.), elektronikus azonosítót tartalmazó gomb (IV.e.) 8. jobb fül: levél alakú pár (III.n.), bal fül: levél alakú anya (III.n.), elektronikus azonosítót tartalmazó gomb (IV.e.) 9. jobb fül: levél alakú pár (III.n.), bal fül: levél alakú pár az egyikben elektronikus azonosítóval (III.e.)
- Elektronikus azonosító nélküla bal fülben, (jobb fülben tetoválás): 10. téglalap alakú füljelzőpár (II.). 11. téglalap alakú apa (II.), csak az országjelet (HU) tartalmazó gomb (IV.n.). 12. levél alakú füljelzőpár elektronikus azonosító nélkül (III.n). 13. .levél alakú anya (III.n.), elektronikus azonosítót nem tartalmazó gomb (IV.n.)
5. § A kecskefélék egyedeit, mielőtt elhagyják a születéskori tenyészetet, de legkésőbb 6 hónapos korukig az útmutatóban meghatározott módon kecske ENAR-számmal a következők szerint kell megjelölni:
a) a születési helyükről közvetlenül hazai vágóhídra kerülő kecske egyedeket két füljelzővel kell ellátni, melyből az egyik vonalkódot is tartalmaz;
b)* a 2009. december 31. után született, élő állatként az Európai Unión belüli kereskedelembe kerülő kecskéket a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti elsődleges jelölési módként a 2. § (1) bekezdés 4. pontjában foglaltaknak megfelelő elektronikus füljelzővel, másodlagos jelölési módként a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint a 2. § (1) bekezdés 4. pontjában foglaltaknak megfelelő kisméretű füljelzővel kell ellátni;
c)* a 2009. december 31. után született, továbbtartásra meghagyott, és az Európai Unión belüli kereskedelembe nem kerülő kecske egyedeket a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti elsődleges jelölési módként a 2. § (1) bekezdés 4. pontjában foglaltaknak megfelelő, az egyed jobb fülébe helyezett nagyméretű füljelzővel kell ellátni. Másodlagos jelölésként a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés b) pontjában foglaltakkal összhangban ezen egyedeket tetoválással kell ellátni úgy, hogy a jobb fülbe az egyedi kód első öt, a bal fülbe pedig a második öt számjegyét kell tetoválni. Rövid fülű kecskék esetében a 10 számjegyű egyedi kódot a farokrépába kell tetoválni. Tetoválás helyett másodlagos jelölésként a 2. § (1) bekezdés 4. pontja szerinti elektronikus füljelzőt és bendő bóluszt is lehet használni az e § d) pontjában foglaltaknak megfelelően;
d)* a 2009. december 31. után született, továbbtartásra meghagyott és élő állatként az Európai Unión belüli kereskedelembe kerülő kecske egyedeket a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti elsődleges jelölési módként a 2. § (1) bekezdés 4. pontjában foglaltaknak megfelelő, az egyed bal fülébe helyezett elektronikus füljelzővel kell ellátni. Az elektronikus füljelzőt bendő bólusz helyettesítheti. E kecske egyedeket másodlagos jelölési módként a 21/2004/EK rendelet 4. cikk (2) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint a 2. § (1) bekezdés 4. pontjában foglaltaknak megfelelő, az egyed jobb fülébe helyezett nagyméretű füljelzővel kell ellátni;
e)* a 21/2004/EK rendelet mellékletének A. szakasz 8. pontja alapján az engedélyezett állatkert írásban benyújtott kérelmére a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyezheti az a)-d) pontokban meghatározott azonosítási követelményektől való eltérést;
f)* a 4. § d) pontja valamint az e) pont alapján engedélyezett eltérések nem veszélyeztethetik az azonosítási adatoknak az országos számítógépes adatbázisba történő befogadhatóságát. Az engedélyezett eltérésekről a Pest Megyei Kormányhivatal a juh/kecske országos számítógépes adatbázist értesíteni köteles;
g)* azon b) pont szerint jelölt egyedek esetében, melyek nem hagyják el a tenyészetet, az eredeti azonosítóval azonos tartalmú c) pont szerinti másodlagos jelölés megrendeléséről és a nagyméretű füljelző behelyezéséről a 10. § szerint kell gondoskodni.
A JUH- ÉS KECSKE ENAR-BAN FELHASZNÁLHATÓ JELÖLŐ ESZKÖZÖKKEL, SEGÉDESZKÖZÖKKEL ÉS PASSZÍV ELEKTRONIKUS JELADÓK LEOLVASÁSÁRA SZOLGÁLÓ ADÓ-VEVŐ KÉSZÜLÉKEKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK A juh- és kecskefélék egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 182/2009. (XII.30.) FVM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 9.§ (4) bekezdése szerint az állatok jelölésére kizárólag a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (jogutódja a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal a továbbiakban: NÉBIH) által engedélyezett jelölőeszközök és segédeszközök használhatók fel. A Rendelet 9. § (1) bekezdése a NÉBIH feladatává teszi a jelölőeszközök és segédeszközök minőségére és a jelölőeszköz szállításra vonatkozó követelmények közzétételét.
Tisztelt hozzáértők, segítséget szeretnék kérni. 5 napja kezdtem el fejőgépet használni a kecskéknél, és két anyánál jelentkezett véres tej. A kicsik 2 hónap után lettek elválasztva, ezután 2 napot kézzel fejtem, majd utána a gép. 2-3 napig semmi gond nem volt, utána viszont jelentkezett a vérzés. Az egyiknél csak pár perc gépi fejés után, a másikat már gépre sem rakom, de ahogy kézzel kezdem fejni, azonnal véres tej jön. Mindkét állatnál csak az egyik tőgynél van gond. Kívül semmi sérülés, nem száraz a bőrük, nem kellemetlen nekik a fejés. Az orvos tőgykrémet adott, de ahogy olvasom, ez kiszáradt bőrre való. Náluk nem ilyen a gond, nem kívül a bőrük vérzik, hanem a tőgyön belül. Mit kellene tennem? fejjem így tovább kézzel, (természetesen külön a tejet) és egyszer csak megszűnik a vérzés? Vagy hagyjam pihenni, de akkor begyullad a tőgyük a tejtől? Megerősödik valaha a tőgyük a géphez, vagy számítani kell arra, hogy géppel nem lehet őket fejni? Az egyiknek ez volt az első ellése, a másik csak kézzel volt eddig fejve, géppel most találkoztak először.
Èrtem, csak maradt nèhány megválaszolatlan kèrdès számomra. Pl.kivàncsi lennèk annak a húsz kecske laktációjára, hogy egy nègy fős családot elbír, de takarmányra már kalapólni kellet egy akció keretèben úgy, hogy van stabíl 100 rendelő plusz workshopra is tej. Amúgy tènyleg jó kis iromány. További sok sikert kívánok nekik!
Ui.: Bár arról nem szólt az írás,hogy milyen időközönkènt, milyen mennyisègben rendel a 100 fő ès milyen szorzóval dolgoznak illetve, hogy milyen távolságra kell szállítani.
"Hazánkban a kecsketejből készült termékekre egyre nagyobb a kereslet, melyet kismértékben még laktózérzékenyek is fogyaszthatnak. Úgy gondoltuk utánajárunk a kecsketartás körülményeinek és a sajtkészítés folyamatainak, ezért megkerestük a Felgyői Kecskesajt csapatánál Veres Zoltánt, hogy válaszoljon kérdéseinkre."
(3)A 45. cikk (2) bekezdésének b) pontjától eltérve az olyan juh- és kecskeféléket tartó felelős személyek, amelyeket nem egy másik tagállamba történő mozgatásra szánnak, továbbá az elektronikus azonosító alkalmazásának követelménye alól a 48. cikknek megfelelően mentesített juh- és kecskeféléket tartó felelős személyek az elektronikus azonosítót a III. melléklet g) pontjában feltüntetett tetoválással válthatják fel, amelyen látható, olvasható és eltávolíthatatlan módon szerepel az állat azonosító kódja.
A g, azaz tetoválás nem szerepel a felsoroltak között, mert az csak kivételes esetben használható, külön szabályozás mellett.
A lll melléklet a) pontjában felsorolt hagyományos füljelzőt az említett melléklet g) pontjában feltüntetett tetoválással válthatják fel, amelyen látható, olvasható és eltávolíthatatlan módon szerepel az állat azonosító kódja, feltéve, hogy az illetékes hatóság engedélyezte az említett melléklet d) pontjában felsorolt bendőbólusz alkalmazását.
Tehát a hagyományos krotália kíváltható tetovákással, amennyiben bendőbóluszt használunk második azonosító eszközként, csakhogy Magyarországon nem engedélyeztek egyetlen egy bendőbólusz típust sem.
Az olyan juh- és kecskeféléket tartó felelős személyeknek, amelyeket nem szállítanak 12 hónapos koruk előtt közvetlenül a vágóhídra, biztosítaniuk kell, hogy az állatok mindegyikét egyedileg azonosítsák az alábbiakkal: a) a III. melléklet a) pontjában felsorolt hagyományos füljelző, látható, olvasható és eltávolíthatatlan módon feltüntetve rajta az állat azonosító kódját;
Ergo kell egy a, azaz hagyományos, vizuális krotália és mellé még egy jelölő eszköz
(2)Az olyan juh- és kecskeféléket tartó felelős személyeknek, amelyeket nem szállítanak 12 hónapos koruk előtt közvetlenül a vágóhídra, biztosítaniuk kell, hogy az állatok mindegyikét egyedileg azonosítsák az alábbiakkal: a) a III. melléklet a) pontjában felsorolt hagyományos füljelző, látható, olvasható és eltávolíthatatlan módon feltüntetve rajta az állat azonosító kódját; valamint b) a III. melléklet c)f) pontjában felsorolt azonosító eszközök egyike
Melyek is a c-f jelölő eszközök?
c) elektronikus füljelző; d) bendőbólusz; e) befecskendezhető válaszjeladó; f) elektronikus csüdszalag;
A g, azaz tetoválás nem szerepel a felsoroltak között, mert az csak kivételes esetben használható.
De ha már kecske, tegnap kényszervágtunk. A néhány hete felfúvódott siheder ismét akkora lett, mint a lufi. Csak állt, és üveges szemmel nézte a falat.
Szonda, jobb, majd 20 perc, és ismét. Újabb szonda, újabb 20 perc, és megint ......
5 centis bevérzett felületet talált a gyomrán a lány. Hogy ez a mostani,-e vagy az előző, azt nem tudjuk. Ugyan az, ugyan ott, ugyan annyi ideig legelte, mint a többi. A többinek semmi baja.
Sziasztok,azt hiszem meddö kecském van.Két bakkal is pározott,a másodikat meg is vettem,tehát együtt vannak február óta.Azóta már most harmadszor ivarzik.Párzás volt,szemtanúja voltam,a bak elözō gazdája pont a napokban hívott,hogy az ö kecskéje megellett,tehát avval nem lehet gond.A nöstény kecskét tavaly augusztusban vettem.
Sajnos már az eleség meghordása is elég gond, a múlt évbe az unokák segítettek, de ők nem itt laknak és allergiásak és hát bizony az porzik. Fancsika nálam született, aztán lett előhasi hat évvel ezelőtt és háromszor kettőt és háromszor hármat ellett.
A kicsik - a kajla fülükkel együtt- aranyosak, még sírdogálnak, másznak rám ha beülök hozzájuk cumiztatni. Van öt házzal feljebb egy telkünk gyümölcsfákkal , oda átviszem őket akkor vidáman futkároznak elfelejtik a bánatukat. Tegnap épp- hazajövet- a kislány leesett a teraszról(2,5- 3) MÉTER, kicsit bicegett, de mire megszáradt a bekötés és levettem,, már nem bicegett. szerencsénk volt.
Az öreg szürke lovunk mikor megsántult, megnézte a helyi orvos:
-Nem tudom. Ismeretlen hiba.-
És ez így egy nagyon korrekt dolog. Nem kísérletezik, nem kuruzsol, nem a büszkeségét félti. Őszintén nyilatkozott, majd adta a szerinte legjobb segítség telefonszámát.
"A 2021. április 21-én hatályba lépő EU-s és hazai rendelet az állatok jelölésében is változást hoz.
A tetoválás az állatvédő szervezetek hatására kikerül a rendszerből és helyette egy hagyományos és egy valamilyen elektronikus jelölés használata lesz kötelező a kecskék esetében is a 12 hónapos kort meghaladó állatoknál.
Az elektronikus jelölés lehet például chippel ellátott füljelző, bőr alá ültethető chip, bendő bolus, vagy akár chippel ellátott csűdszalag is.
12 hónapos kor alatt a hagyományos, csoportszámmal vagy egyedi számmal ellátott füljelző használata válik kötelezővé. Ez a jelölési forma vonatkozik a más EU tagállamokba közvetlen vágóhídra szállítandó állatokra is.
Ezen változások mellett egy újabb friss szabályozás megjelenésére is számítani kell, amely szerint az állatlétszám alapú támogatások igénybe vétele esetében, amennyiben három egyednél több jelöletlen állat található egy gazdaságban, az büntetést von maga után.
Utólag is köszönöm,de sajnos " elment " Fancsika. Mire ideért a doktor úr már temettük szegényt. Talán erőszakosabbnak kellett volna lennem, hogy nem lehet lázas. Utólag mondtam, hogy talán bélcsavarodás, vagy elzáródása lehetett azt mondta az nem, inkább az oltógyomor csavarodhatott meg. Kecskénél ilyen tünetet nem találtam leírva, de a tehénnél gyakori az oltógyomor helyzetváltozása(OHV), amit műtenek is. Nehezen tudom feldolgozni az ilyen kudarcot, még a kicsiket önálló életre alkalmassá próbálom nevelni, aztán abbahagyom a kecskézést, de nagyon megszerettem őket.
Mindenkinek köszönöm a lassan nyolc évi segítő közreműködését!!!!
Kérdeztem a gyereket, de nekem sem nyilatkozott még érdemben. Vagy titkolódzik, vagy csak szét van szóródva. Szét vagyunk szóródva......
Épp az előbb telefonoztam a családnak, hogy asztalon a vacsora:
-Mi van már? Nem jöttök? Még mindíg fejtek? Asztalon a vacsora!-
-...... nem megyünk még...... most jön az állatorvos........ a Virág egyik gidája nagyon fel van fújódva.... -
Mindíg történik valami.
Lett új állatorvosunk. Gyerekként együtt kezdett lovazni a lányommal. Aztán állatorvos lett belőle, és nem utyuli-putyulis. Ló, kecske, tehén. És ilyet mondott:
-Éjjel-nappal be van kapcsolva a telefonom, ha baj van!-
Te ne haragudj, de tegnap kélt óra körül volt itt az állatorvos aki azt mondta, hogy lázas, mert nem nedves az orra nekem furcsa volt, mert én előtte néztem és nem éreztem melegnek, de akkor még ivott, ma már semmit egy kis vadrózsahajtást erőltettem a szájába, mert azt szereti. Korán hívtam a Doktor úrat elmondtam, hogy nagyon gyenge, azt mondta, hogy ez hosszadalmas, várjunk még..., de mikor leült már többet nem tudott felállni. fájdalmai is lehetnek, mert morog, vagy kiabál, az előbb adtam neki egy algopirint, hogy ne szenvedjen, kifejezetten hideg szegény, kőrbe raktam szénával, és betakartam, de szerintem már menthetetlen. KÖSZÖNÖM, HOGY FOGLALKOZTÁL VELEM!
Ne haragudj, de csak most kerültem gép elé. Innen távoltól nem tudok diagnosztizálni. A kicsik pedig jól teszik sok esetben, ha "kínozzák" az anyát, ugyanis ezzel stimulálják a bendőműködés beindulását.
Tündérek. A ZÖLDET AZ ÁLLATORVOS JAVASOLTA, MERT MONDTAM, HOGY AZ ÉGATTA VILÁGON SEMMIT NEM FOGAD EL. SAJNOS már lábra sem tud állni és fájdalmai lehetnek, mert nem csak akkor motyog, ha a gyerekeit halja.
Nagy baj van nálunk ha még tudnál segíteni nem evett a kecském természetesen teje sem képződött kihívtam az állatorvost azt mondta lázas száraz az orra, antibiotikum és este reggel adjak egy fél élesztőt. Ma reggel semmi változás a szemei véreresek- ha az mond valamit. a kicsiket elvettem tőle, ne kínozzák. Doktur úrat hívtam azt mondta várjunk holnapig mert lassan indulnak be ezek a folyamatok , esetleg próbáljam legeltetni . Vittem neki egy kis zöldet abból egy ici- picit evett, de fájdalmai vannak, mert morog. Félek, hogy ha késlekedem elpusztul. Három hete ellett és most simán kijött a placetta, sőt utána olyan szép tiszta volt, majd két hét után jött valami mintha tisztulna, ezt azért írom, hogy lehet hogy oda nyúlik vissza a baj.
Igazából az nem tiszta számomra, a nagy kecske reformban, hogy "állat alapú támogatások igénybe vétele esetén 3 egyednél több jelöletlen állat gazdaságban való megléte büntetést von maga után" mire is jó? A tetoválások már rég semmit se érnek, rendben elfogadom, nem működik, bár nem az állatvédőknek kellet volna lefeküdni. "Zug" tartás ENAR-os állományban felszámolása lenne a cél? Rendben, nyilván kiesés az államnak, de akkor miért nem térképezik fel a valós zug kecskéseket és verik ki őket mint Jézus a kalmárokat a templomból?
Eleve több erkölcsi, anyagi probléma okozói is lehetnek.
A rendelet célja a juh- és kecskefélék (juhok és kecskék) nyomonkövethetőségének* biztosítása azáltal, hogy előírja az Európai Unió (EU) országainak egy egységes azonosítási és nyilvántartási rendszer bevezetését.
FŐBB PONTOK
Minden uniós országnak be kell vezetnie a juhok és kecskék azonosítását lehetővé tevő, a következő elemeket tartalmazó rendszert:
azonosító eszköz minden egyes állat számára;
az egyes gazdaságokban vezetett nyilvántartások, amelyek a gazdaságról, az állatokért felelős személyekről, a gazdaságban folyó tevékenységről, a termelés típusáról, valamint a tartott fajokról tartalmaznak információkat;
legalább három évig megőrzendő szállítási okmányok ez azonban szabadon választható, amennyiben az országban központi, az állatok mozgását tartalmazó számítógépes adatbázis működik;
nemzeti szintű, az összes gazdaságot és az állatállományok mozgását tartalmazó központi nyilvántartás vagy számítógépes adatbázis.
Minden juhot és kecskét két azonosítóval kell ellátni, amelyek ugyanazt az egyéni azonosító kódot tartalmazzák. Az egyik azonosítónak kötelező módon elektronikus azonosítónak kell lennie.
Látható azonosítónak számítanak a hagyományos füljelzők és a csüdön levő jelölések. A tetoválás is használható jelölésre, kivéve az uniós országok közötti kereskedelemre szánt állatok esetében*. Az elektronikus azonosítók általában elektronikus füljelzők, de használható lenyelhető jeladó is (az állat által lenyelt és leolvasható elektronikus azonosító).
Csak a 12 hónapos kor elérése előtt levágásra, de sem az Unión belüli kereskedelemre, sem pedig nem uniós országokba irányuló kivitelre nem szánt állatok esetében használható egyetlen látható hagyományos füljelző.
Az azonosítókon fel kell tüntetni a születési országot és az állat egyéni kódját.
Az azonosításta születéstől számított hat hónapon belül és azt megelőzően kell elvégezni, hogy az állat elhagyná a születési gazdaságot. Külterjes vagy szabadtartású körülmények között tartott állatok esetében ez az időtartam kilenc hónapra hosszabbítható meg. Az EU-n kívülről behozott állatok azonosítását tizennégy napon belül el kell végezni.
Azon uniós országok, amelyekben a juhok és kecskék összesített száma 600 000 vagy ennél kevesebb vagy ahol a kecskék összesített száma 160 000 vagy ennél kevesebb, az elektronikus azonosítást az Unión belüli kereskedelemben részt nem vevő állatokra vonatkozóan szabadon választhatóvá tehetik.
Az uniós országok kötelesek szankciókat alkalmazni a rendelet megsértése esetén.
A rendeletet az (EU) 2016/429 rendelet2021. április 20 -tól hatályon kívül helyezi, és annak helyébe lép.
MIKORTÓL HATÁLYOS E RENDELET?
A rendelet 2004. január 29-én lépett hatályba, kivéve a 14., 15. és 16. cikkeket, amelyek 2005. július 9 -től alkalmazandóak. Bizonyos választható szabályok 2010. január 1-jétől kötelezően alkalmazandóak.
* KULCSFOGALMAK
Nyomonkövethetőség: lehetőség arra, hogy nyomon követhető legyen egy élelmiszer, takarmány, élelmiszer előállítására szánt állat vagy olyan anyag, amely anyagot élelmiszer vagy takarmány előállításánál felhasználásra szánnak, a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás minden szakaszában.
FŐ DOKUMENTUM
A Tanács 21/2004/EK rendelete (2003. december 17.) a juh- és kecskefélék azonosítási és nyilvántartási rendszerének létrehozásáról, valamint az 1782/2003/EK rendelet, továbbá a 92/102/EGK és a 64/432/EGK irányelv módosításáról (HL L 5., 2004.1.9., 817. o.).
A 21/2004/EK rendelet későbbi módosításait belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.
KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK
A Bizottság 2006/968/EK határozata (2006. december 15.) a 21/2004/EK tanácsi rendeletnek a juh- és kecskefélék elektronikus azonosítására vonatkozó iránymutatások és eljárások tekintetében történő végrehajtásáról (az értesítés a C(2006) 6522. számú dokumentummal történt) (HL L 401., 2006.12.30., 4145. o.).
A Bizottság 1505/2006/EK rendelete (2006. október 11.) a juh- és kecskefélék azonosításával és nyilvántartásával kapcsolatosan végrehajtandó ellenőrzések minimális szintje tekintetében a 21/2004/EK tanácsi rendelet végrehajtásáról (HL L 280., 2006.10.12.,36. o.).
Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/429 rendelete (2016. március 9.) a fertőző állatbetegségekről és egyes állategészségügyi jogi aktusok módosításáról és hatályon kívül helyezéséről (Állategészségügyi rendelet) (HL L 84., 2016.3.31., 1208. o.).
utolsó frissítés 04.10.2016
* azaz tenyészállat esetében nem szabad a továbbiakban tetoválással jelölni az állatainkat. Kivételt az állatkerti egyedek jelentik.
250t Robi elejére akarok egy készített tolóvillát, ami felszedi az udvari almot, a kézi vasvilla helyett... Majdnem olyan, mint a hótoló, csak ez trágyafelszedő tolóvilla lenne. Na de ezzel majd egy másik topikban mozgok, vagy egy lakatossal konzultálok :)
Hát.... kecske. Volt a lány kezében egy ilyen... laminált A4-es, amin rajta van az anyja neve 6 példányban / a kecskének, meg a tenyészőnek.... nem tudom/. Ebből azt gondolom, hogy valami "pedigrés" jószág lehet. A két kicsi meg csak simán jól nevelő/tejelő anyától származó "útszéli" fajták.
A kupac nem trágya. Azt a területet 5-6 évig csak nyírták, és otthagyták a nyesedéket. Aztán az elmúlt 4 évben már azt sem. Arasz vastagon volt/van rajta a korhadó cucc. Ha ezt legeltetni, kaszálni akarja a lány, rendbe kell tenni.
Végigmentem rajta a kaszával. Aztán a fogassal felcsupálni, összeszedni, elhordani. Aztán ha jövő ilyenkorra a giliszták megették, meg kikakálták, vissza lehet teríteni.
Mi megmértük. Hasonló eredmény jött ki. A legkeskenyebb gidapofa, és a legszélesebb Lokipofa 8 centit indokol. A rács alsó szélét 50 centi magasan már elérik a szénázó gidák. A felső széle kb másfél méterre tippelődik, és a kekkék felől zárt a teteje. Nem lehet beleugrani.
A megtöltést a másik /kekkével ellentétes/ oldalról tervezi a lány. Ő könnyen van. Kitalálja, és részéről kész. Én meg a szálanyagból darabolom, hegesztem..... majd...... hamarosan.
Pazarlás ellen a szénaháló jól bevált, csak azt meg töltögetni munkás.
Nem tudom, milyen magasságra tennéd, de ahhoz, hogy a gida ne tudjon belemászni kisebbnek kell lennie a köznek, mint 9 cm. Amúgy meg mindegy, mert az ilyen típusú rácsból a veszteség 30-50% közötti.
Nem tudom Te mit tartól képtelenségnek, de én is azt hittem, hogy már " normálisan" nem is fog elleni. Mind a kétszer hónaljig érő kesztyűbe turkált benne az állatorvos. Vasárnap reggel történt az ellés, délután megmostam és tegnap olyan szép tiszta volt hátul mintha nem is előző nap ellett volna. Remélem így is marad!
Megszülettek Fancsika kicsinyei. Nagyon izgultam, mert már az utóbbi két ellésnél orvost kellett hívnom hozzá, és a múlt évbe azt mondta, "hogy remélem megmarad". Legalább két hétig gyengélkedett utána.
Sokat keresgéltem a burokvisszatartásról, de csak a tehénnél találtam róla leírást, de ott is csak meditációk voltak. A korábbi etetésén változtattam, úgy hogy több széna kevesebb abrak, azon belül kevesebb a kukorica, minden nap legalább egy sárgarépa. Nem volt akkora terhe, mert a korábbi hármak helyett csak kettő lett, de ez jobb is, mert már két évbe is egyet én cumiztattam. Ellés előtti napokba sétáltattam. Pár perccel egymás után megszülettek, fél órán belül a burok is szépen távozott.
Olyat már én is láttam,hogy ki volt láncolva a bak,most már tudom miért.Akkor lehet,hogy megválok tőle de olyan szerethető szegény.Nem agressziv csak túlságosan aktiv,néha már nekem is sok,rágja a ruhámat,állandóan ugrál,dörgölőzik a fejével,mindenhova fel-be-rámászik :)Ha meg különtenném akkor biztos egyfolytában mekegne
Sziasztok lehetséges,hogy két kecske természeténél fogva nem jön ki egymással?Sikerült beszereznem egy egy év körüli bakot (szarv nélküli).Nagyon aktiv,állandóan mozog,csinytelenkedik a nőstény viszont 4éves inkább visszafogott,lassúbb (szarvval).Első nap még haverok voltak ugy láttam sikerült a párzás.Viszont mostanában ugy látom inkább kerüli,néha a szarvával is beledöf aztán idegesen mekeg.
Más. Mikor még nem volt ez a kórság, minden vasárnap reggel átfutottam a bolhapiacot. Elég sokszor vettem könyvet. Pl ezt is:
Ebben is találtam számomra meglepő gyógymódot:
A szalmiákszesz számomra egy ismeretlen cucc, nem nyilatkozom. Na de a pálinka? Kecskének? A kecske alapból egy szemét gézengúz! Piásan........ huh..... :)))
A takarmányozási hiba után a bendő helyreállítására ment ennyire a kapálózásom...
A répát itt olvastam, habár nem ilyen esetre írták, s mint kiderült az én esetemben nem szabad répát adni.
Ma már ahogy Láma is írta csak széna és víz volt reggel még ici pici darált kukorica, de csak annyi amibe egy kávéskanálnyi
Szódabikarbónát kevertem hogy azzal megegye, aztán hogy Láma írta hogy kukorica sem szabad, azt az adag szódabikarbónát délután már egy falat almába tettem bele és úgy adtam oda neki.
jóllakik, 10mp-es gyomorreflex (rángás) inger, de nem jön fel a szájába vissza.
Ruminogen itatás,
Ecetes víz itatás
- majd beindul a kérődzés
Kap egy kis répát is, megeszi szépen,
pici darált kukorica (itt olvastam, hogy nem szabad megvonni, mert sok energiát veszít)
már megint nem indul neki a kérődzés.
Ezt ma tudtam meg, akkor ez idő alatt répa sem adható?
"Sok oldható szénhidrátot tartalmazó takarmányok (melasz, répa) etetésekor gyors erjedés zajlik le a bendőben, amelynek során a bendőfolyadékban az ecetsav rovására megnő a vajsav mennyisége. A gyors erjedés eredményeként a pH akár 5 alá is csökkenhet a bendőben, ami a protozoák elpusztulását okozza."
Jó, akkor jön a Szódabikarbóna...
1 Teáskanálnyi kb. 1 deci vízben fecskendővel megitat, vár,
Ezek mind a bendő helyes működésének visszaállítását kell.... lene hogy visszaállítsák.
Meg a coca-cola. Igen. Itt nálunk már többször jót tett. Egyszer a Tiszafa lerágása után javasolták telefonon. Bejött. Meg mikor beszabadultak a takarmányosba, és kerekre zabálták magukat a nyúltápból, akkor is. Bubisan. Fintorognak kicsit, de megisszák. Rá is szoknak, ha meglátják az üveget, követelik. Nem a mentes, hanem az igazi.
Ok hát köszönöm a válaszokat,tulajdonképpen az én eredeti kérdésem is arra volt értendő,hogy meddig tart az az időszak amig az üzekedési ciklusok ismétlődnek 3-4hónap, (tipp)vagy amig nincs felűzetve állandóan ismétlődik
2 hónapos korukra át lhet őket állítani száraz kajára utána tiéd a tej. A gidát meg majd 30 kilósan kell eladni. Akkor el lehet. Igaz, akkor sem könnyű a vágás.....
Igen ezt én is latolgattam,hogy júliusban lehet,hogy rengeteg szúnyog meg egyéb vérszivó lesz,viszont az a felnőtt kecskének sem leányálom múlt éven kegyetlen sok volt szúnyogból,én ejszakára folyadékos elektromos szúnyogriasztót kapcsoltam (tudom,kémia de még mindig jobb,mint ha halálra csipte volna az a sok rohdék)Én a teje miatt szeretnék kecskét tartani,őszintén fogalmam sincs,hogy mi lesz majd a gidákkal( levágni biztos nem volnák képes,eladni meg ahogy látom elég nehéz,nem igazán van kereslet rá).
Az ivarzás olyan /itt nálunk/, mint az időjárás. A két nő örökké ixelgeti a naptárat, és számolgat. A kekkék meg örökké felborítják a szabályokat. :) Vannak itt akik biztosan tudják, hogy van jól. Mi már nem tudjuk...
A bélhangnak pedíg örülj. Addíg jó, míg morog. Akkor kezdhetsz aggódni, ha elcsendesül.
Sziasztok,tavaly augusztus végén vettem egy fejős kecskét,gazdája szerint nem sok ideje volt rá,mikor akkor fejte.Miután hozzám került rendszeresen fejtem reggel,este.Egy fejésre kb.6-7 deci tejet adott.November közepén kezdett először üzekedni,ezt követően kb.18 naponta.Januárban sikerült bakhoz vinni viszont egy hete megint üzekedni kezdett. Az lenne a kérdésem kezdő kecsketaró lévén,hány alkalommal üzekedik a kecske,azaz meddig van lehetőségem még rendes bakot találni és felűzetni? Még egy kérdédem lenne,hogy normális,hogy a kecske gyomra főleg evés közbe morgó hangot ad.
Mi búzát nem etetünk, nincs tapasztalat. A képet látva a családi paraszt azonnal rávágta:
Tőgygyulladás.
A roppantás meg felemás dolog. A kecskét nem, de a lovat tanulta. A roppantás hasznos, ha a ló nem rágja rendesen az abrakot, tele a trágya szemekkel. Javítja a hasznosulást.
Ugyan akkor, leszoktatja a jószágot a rágásról, és az meg a fogazatnak nem lesz jó. Azt tanulták takarmányozásból, hogy csak akkor roppantunk, ha muszáj, és pont ez okok miatt nem is keverjük az abrakot.
Ha a kukorica, és a zab össze van keverve, hajlamos az állat a kukoricára rárágni, a zabot pedíg egyben lenyelni. Ha külön kapja, megrágja a zabot is.
Persze, azt is hozzátette, nincs két egyforma állat. A legrongyrázósabb lovas hobbyfarmon is a lovászfiú a legfontosabb ember. Ő az, aki nap mint nap találkozik az állattal, ő tudja megmondani az egyénre szabott megoldásokat.
felmerült több kérdés, megosztom az én tapasztalataimat..... persze ez sem szentírás
-búzát sosem adok kecskének.... az egyik véletlenül beleevett nem is olyan régen, két napig szenvedett tőle még ínhüvelygyulladása is lett...
-a sárgarépa az egyetlen dolog ami adható hasmenős kecskének, a széna és a víz mellett... különösen, ha le is van már gyengülve.... állatorvos mondta és ki is próbáltam ... mehet bátran...
- igazából roppantva lenne a legjobb adni az abrakfélét - bár megrágják a szemest de roppantva jobban hasznosul- a darával az a baj, hogy sokat belélegezhet belőle...
Igen. De csak a kutyák alatt /ők is szalmában alszanak/.
A kecskéknél egyszer volt tetü behurcolás. Akkor neostomosant használt. Almoláskor szokott zoolitot szórni az alom alá. Ez szagmegkötő, meg fertőtlenítő hatású valami ásványi anyag. Olyan mint az agyag.
Nem kell megijedni, ha fel is nyalják, ásványi anyag pótlásra takarmányhoz is keverik.
Szerintem piretrin. Bolhairtó. Meg ....... azt hiszem, minden kitinvázas irtó. Egy /ha az/ egy tök jó idegméreg. Csak a rovarokat öli meg. Még arra sem veszélyes, ami esetleg a mérgezett rovart megeszi. Feltéve hogy az nem egy másik rovar.
Ez valami szárított növény porrá darálva. A nagyon sok éves tapasztalat szerint igen biztonságos. Nem bántja a melegvérűeket, és nem is szaporodik fel bennük. Rövid idő alatt el is bomlik. Napsütésben másnapra.
Lehet. És az is lehet, hogy jó amit az almaecetről mond. Csak az internet mindent tud. Meg mindennek az ellenkezőjét is.
A lefagyott szélvédő, az pont a kedvencem:
Minden télen előkerül okosoktól, hogy ha kiürült pumpás aeroszolba ecetet öntünk, ragyogóan letakarítható vele a jegyes szélvédő. És tényleg. Csak közben megjósolhatatlan károkat tehet a vaslemezben. Az autók nagy többsége pedíg abból készül.
Az újra tölthető cink-szén elemektől, a házi fogfehérítésig, a hungarocellel belülről szigeteléstől, a ráolvasásos faroknövelőig, vagy a szoftveres memória növelésig, mindenről is van videjó. :)
Ja. meg a covid ellen is jó...... és lefagyott szélvédőre is!
Csak azt jelezném, ezeket erős fenntartással kell kezelni. A jobbik eset, ha csak nem használ. A rosszabbik, mikor egy lovas tanyán üvöltve verték magukat a földhöz a lovak, egy videjón terjedő, otthon kikeverhető szunyogriasztó hatására. Almaecet, mentaolaj...... meg a tököm tudja mik voltak benne.
"300 gr napi szinten, a széna ~3100gr " Ez nagyjából 10% pillangóst jelent. Mehet ennél feljebb, sőt laktáló kecskék esetében meghaladhatja a két harmadot is
Tapasztalatom szerint, féreghajtani célszerűen érdemes. Én soha nem bíztam a véletlenre, a labor megmondja pontosan, hogy mi a baj, az orvos meg 100%-osan támad, így a kecskéket se kemikáliázod össze-vissza.
Mivel ő a legnagyobb, és bak is, hát sántán is leveri a többit az abrakról. Felmászik a farakásra........ majd kajabál hogy valaki vegye le. 4 lábbal sántikál, hárommal meg rohan....
Szóval szemre rendben. A külső műanyag csövet majd minden este újra kell rögzíteni. Ennek nem örülünk, de ez van. Nem ért a szóból, hogy vigyázzon rá! :))
Darálva sosem adtunk. Kicsit megroppantva esetleg. Nálunk a kecske úgy megrág mindent, jobb mint bármi daráló. Az a trágyában jól látható, ha keresztül megy rajta az abrak. Az öreg szürke ló kapja csak roppantva, alatta láttunk a lószarban abrak szemeket.
A bolhapiacon vettem egy 100 /?/ éves zabroppantót pár éve, de amennyit tekeri a lány, 100 év mulva eladó lesz a bolhán. :)
Ha az állatnak emésztési problémája van, én leállnék a répa etetéssel, friss víz és jó minőségű széna legyen előtte add libutum, és akkor mellé a doki által ajánlott szemes (búzával sosem etettem, és amikor probléma van a széklettel mi a zabra váltunk át).
A hasmenéses állapotban szoktam még adni vízbe keverhető kiegészítőket. (Greenman Prebioherbs vagy az Ekodiár egyik szerét).
A féreghajtásról pedig a dokinak kellene legyen fogalma, DE ha szeretnéd te magad is jobban körbejárni a témát (mi mire mikor), akkor ajánlom neked a DEBRA 24 ( http://debra24.hu/tejelo-kecskek-fereghajtasa/ ) oldalát.
No, megkérdeztem. Ezt mi sokkal jobban megbonyolítottuk. Azt mondta az állatorvos, hogy friss alomról, más állattól semmit nem tartalmazó "steril" cuccot szedjünk. Ő adta a fedeles tégelyt. Ennyi van meg az ügyből:
Pár ezer Ft-ból megvan a vizsgálat. Elegendő ha reggel bemész az istállóba és a frissnek látszó bélsárhalmazokból bele dobálsz egyet-egyet egy fedeles dobozba és mész vele személyesen a laborba vagy a postára. Bakteriológiai, parazitológia vizsgálatot kérj!
Általában másnap telefonálnak, hogy kész az eredmény, ha van kérdésed rázúdíthatod a dokira, készségesen válaszol.
Az én lányom vizsgáltatott már Pesten, és Kaposváron is, de ez minden esetben állatorvos közbenjárásával történt. Ő adta a címet, írta az adatlapra a kért vizsgálatokat.
Közben hazaért a fejőlány. Azt tapasztalta, hogy a kristálycukor "kényelmetlen viselet" volt, a porcukor ellen viszont nem tiltakozott annó a kekke. A zihálásra, lázra /tüdőgyulladásra/ mindenféle kép orvosos gyógyszeres kezelés. Akár hossza, kitartóan, ismételve is.
Igen. Láttad a képeket? Egészen durva dolgokat is meggyógyít. Vastagon befedni vele, rákötni. De persze a szervezetében szétterjedő fertőzést gyógyszeresen kell kezelni.
Mikor a miénk elszakitotta a csecsét, és a sebet semmi nem gyógyította, akkor a lány kiristálycukorral kötötte be. Csoda történt. De persze, attól még a szúrt antibiotikum, meg gyulladáscsökkentő kell.... kellhet, de a sebre a cukor egy csoda volt!
4 lábon biceg inni, szénázni, abrakolni, szopni. 4 lábon áll, ha csak ácsorog.
De ha a többit kell utol érni, felemeli és hárommal is ő a leggyorsabb.
Mikor rálép, a műanyag cső alsó vége a földre támaszkodik, felső vége pedíg jól kipárnázva a törés feletti részre. A körme nem hidegebb, és nem is melegebb a kecskénél.
Aztán összeraktuk. Vatta, pólya, sin /műanyag cső/, ragasztó szalag. Fecskendő, tű, fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő bekészítve, de nem kap ha nem muszáj.
Mondtam a gyereknek:
-Látod, ezért vagyok én inkább vasas. Azt 5 perc alatt összehegesztem!-
Mi úgy futottunk rá a kecske témára, hogy társállatnak vett a lány kecskét az egyedül búsuló lova mellé. Tökéletes lett a párosítás. 2 nap mulva ő volt a góré! Egy boxban éjszakáztak, egy vödörből ittak, egy kupacból szénáztak.
Most, hogy van 2,5 ló, és 17 kecske, most már külön klikkesednek, de nincs köztük ellenségeskedés. Mikor kecskeszaporulat van, akkor kell az első néhány órában felügyelet, mert az öszvér goromba a gidákkal, de ez az első emberes pofonnal el is múlik.
Bár ez sem feltétlenül igaz. Volt ellés ahol ő volt a bába.
Egyszer volt vita valami csemegéből. Az öreg szürke megharagudott, de gyilok nem lett, csak rendre utasítás:
Szerintem kellő szoktatás után gond nélkül elvannak együtt. A kecskék néha sokkal bunkóbbak tudnak lenni egymásközt. Meg hát, a villanypásztor az nagy úr.
"Az ellési bénulás megelőzésében fontos a foszforban gazdag takarmány etetése. Ez fokozza a parathormon-kiválasztást és alkalmassá teszi a szervezetet, hogy mozgósítsa a csontokból a kalciumot.
A takarmányban levő foszforadag növelését legegyszerűbben korpa etetésével valósíthatjuk meg."
Szálasból nincs mennyiségi korlát, eszik, amennyit bír. Az arányok azonban fontosak lehetnek. Ahogy a korpa is, a réti széna Foszforban, lucerna széna azonban Kalciumban gazdag. P:K arányának eltolódása ellési bénuláshoz vezethet, így a magam részéről a Kalcium bevitelt MEGVONOM az ellés előtt álló egyedektől jó pár napig, és korpával biztosítom a magasabb foszfor bevitelt. Ez idő alatt jobbára réti szénát kapnak.
Tiszta vérben tenyészett alpesiek , fajtakód 50. Törzskönyvi besorolás "A" Nem F1, R1, R2!!! Sperma katalógusból válogatva tej termelés, és tőgyforma alapján (IMC oszlop jelöli a tőgyforma örökítési indexet, a baktól származó utódok bírálati pontjait vetik össze az alapállomány pontjaival, és az eltérés mutatja az a bak hatását egy átlagos állományon, tenyészállat érték becslés)
Elméletileg bárki hozzájuthat hivatalosan a mélyhűtött szaporítóanyaghoz, gyakorlatilag meg szükség van tárolóra, ami nem olcsó mulatság, de egyre többen élnek a lehetőséggel. 4500 Ft környékén van egy olcsóbb adag, ami nem egy horror ár . Az elmúlt években ezek voltak a kedvenceim, igen ütős anyai teljesítmény van a háttérben, és mindhárom hordozza a surlókór rezisztenciáért felelős K222-es allélt. GALON IVECO HONORE
Régebben sok szó esett a Chlamydia abortus okozta veszteségek csökkentéséről, illetve az állományok mentesítéséről. Sajnos az MSD által forgalmazott ENZOVAC (ENZOVAX) jó ideje nem kapható az országban, így kényszerűségből antibiotikum kúrákkal védekeztek a vetélések ellen.
A minap kaptam ezt a levelet, ami sokak számára nyújthat megoldást, ahol chlamydia ütötte fel a fejét.
Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk, a Dunavet-B Zrt 2021. január 5-étől kereskedelmi forgalomba helyezte új inaktivált vakcináját, az INMEVA vakcinát, mely juhok Chlamydia abortus és Salmonella Abortusovis okozta vetélések megelőzésére szolgál.Tudjuk, hogy mennyi bosszúságot, de különösképpen gazdasági veszteséget okozott az elmúlt években, hogy Magyarországon nem állt rendelkezésre egy olyan vakcina, melynek segítségével biztonsággal meg tudták volna előzni az állományukban előforduló vetéléseket. Egy állományban normál körülmények között is előfordulhatnak vetélések 3-5%-ban. Ha a vetélések mértéke 5-10% közötti, az már aggodalomra ad okot, de ha 10% feletti, akkor már járványkitörésről beszélünk. A Chlamydia abortus az egyik leggyakoribb vetélést okozó ágens, mely egy-egy állomány befertőződésekor komoly vetélési hullámot képes elindítani. A már fertőzött nyájak esetében pedig a fiatal, első bárányos jerkék rendre elveszíthetik szaporulatukat, csökkentve ezzel az értékesítésre szánt bárányok számát. Olyan visszajelzést is kaptunk, hogy a gazda az első ellésű jerkék bárányaival már szinte nem is számol. A késői vemhesség során el nem vetett bárányok, ha megszületnek is, igen gyengék, fejlődésük jelentősen elmarad a társaikétól, és végül vagy elpusztulnak, de bizonyosan nem lehet a nyáj többi bárányával egy időben értékesíteni. A szaporodásbiológiai problémák mellett számolni kell ízületgyulladásokkal, kötőhártya-gyulladással, a kosok heregyulladásával és tüdőgyulladással is, néhány anyaállat pedig akár meddő is maradhat.A korábban befertőződött és elvetélt anyajuhok ugyan 2-3 évig nem fognak újra vetélni, de minden ivarzásukkor és ellésükkor ürítik a kórokozót, fenntartva ezzel a nyájban a betegséget. És sajnos ezek az anyák is újra vetélhetnek 2-3 év elteltével!Igen nagy jelentőségű, hogy a Chlamydia abortus okozta fertőzés zoonózis, vagyis állatról emberre terjedhető betegség. Az orvosok és állatorvosok felelőssége figyelmeztetni a terhes nőket, hogy különösen a bárányozás időszakában kerüljék a juh (és kecske) állományokat, mert például a vetélések során a méhlepénnyel ürülő Chlamydia abortus kórokozó belégzése megfertőzi a nőket, amely szeptikus vetélést és halvaszületést idézhet elő.Az antibiotikumok, többnyire az oxitetraciklinek használata gyógykezelésre korlátozott hatékonyságú. Mivel a Chlamydia abortus a sejteken belül tud szaporodni, csak igen nehezen lehet a hatóanyagokkal elérni. Tudományos tények igazolják, hogy az antibiotikumokkal mi magunk járulunk hozzá kórokozó-hordozó, látens fertőzés-fenntartó egyedek kialakításához. A felelős antibiotikum használat humán-egészségügyi szempontból nem engedi az antibiotikumok megelőzés céljából való alkalmazását.Megelőzés: bármely kóroktanú vetéléshez hasonlóan az általános higiéniai menedzsment szigorítása alapvető fontosságú. Adott telepre irányuló állatszállítást szerológiai vizsgálat előzze meg. El kell érni, hogy ismeretlen státuszú állat ne kerüljön be az állományba, a vemhes jerkéket tartsák távol a fertőzött méhlepénytől, magzatoktól, fertőzött állománytól. Az ellető istállókat rendszeresen takarítani, fertőtleníteni kell. Az esetleges vetélt magzatokat, anyagokat mihamarabb el kell távolítani, majd szigorított fertőtlenítést kell végezni.A vakcinázás a legbiztosabb és leggazdaságosabb módszer egy fertőző betegség megelőzésére. Az INMEVA az egyetlen inaktivált, kombinált vakcina juhok vetélésének megelőzésére Az INMEVA a juhok szaporodásbiológiai problémáit okozó 2 legfontosabb kórokozó ellen nyújt védelmet. Az INMEVA biztonságosan alkalmazható a vemhességben és a szoptatási idő alatt egyaránt. Az INMEVA vakcinával különböző életkorú állatok egyaránt vakcinázhatók, így a teljes állomány immunitása biztosítható. Az INMEVA vakcina alkalmazása: alapimmunizálás fedeztetés előtt 5 és 2 héttel, majd évente egyszeri emlékeztető oltás (2ml bőr alá) Az INMEVA vakcina 25 és 125 adagos kiszerelési egységben elérhető és állatorvosi-vény ellenében megvásárolható a Dunavet-B Zrt forgalmazásában.
Dr. Hankó Faragó Emese (Észak- és Kelet-Magyarország) Mobil.: +36 30 554 6185
Dr. Filipsz István (Dél-Alföld) +36 30 554 6197
Dr. Sramkó Ágota (Dunántúl) +36 30 966 0462
Gömöriné Soós Mónika (Észak- és Kelet-Magyarország) +36 30 872 5171
Szerintem a kisebb beavatkozásoknál jó ha az ember egy kicsit bátrabb, már én is segítettem ellésnél mikor négy körmöcske jött és kínkodott szegény a kicsit hosszabban kinyúlót húzva a következő már röpült utána. Felétek(Baja környéke) egy állattartási paradicsom van ennivalókból 15- 20 forintért sárgarépa, 5500-6000ft/q az abrak ami nálunk 8000. Kezdetbe én is varrtam többféle cicivédőt, de csak az elkülönítés segített.
Nagyon köszönöm a segítséged. Nálam az abrakkeverékbe a zab helyett tritikálé szokott lenni, de idén azt nem arattak felénk így több árpát kap de mindig kinyitja a tyúkólat és kitakarítja a búza maradékot. Ausztria tőlünk messze van meg egykével próbálom gazdaságosan megoldani. A takarmány sárgarépa már nem annyira drága, de imádja és A" vitamin meg a környékről hozok kukoricát is, mert fogytán van és a hidegbe az fűt a legjobban az üzemanyagköltség meg eloszlik. A korpát csak addig etetem míg el nem fogy a 25 kilós zsák. Van egy adag szép zöld lucernám azt kapja most, de nincs nagyon oda érte a fűszénát legalább olyan elánnal eszi. Ő is alpesi jellegű, hát annyira nem szép mint a tieid. A kicsik is szép súllyal születnek, nekem egyszer volt 4 kiló feletti, arra mondta egy másik kecskés,hogy akkora mint náluk a hetes. Egyetértek veled, hogy nagyon fontos a felkészítés, de a múlt évbe szépen kitőgyelt akkora cicije volt- mondta a férjem is- mint egy tehénnek és a"pokla" kiszedésével összeesett az egész állat ezért félek nehogy megismétlődjön.
Én sem merném. Csak szörnyülködök néha. Persze, ő dolgozott állatokkal. Rendelőben is, meg nagyállatos orvossal nagy telepeken is. Meg Bábolnán oltotta-varrta a lovat, mikor nem volt orvos. És persze most is mindíg konzultál doktorral. Meg most lett helyben kiskérődzőben viszonylag járatos, lelkiismeretesnek tűnő orvos is.
A répát termelőtől vesszük. Azt, amit egyébként visszaszántanának, mert rövid, meg hosszú, meg görbe, és ettől embernek már nem is jó........ Az alma szintén. Gyümölcsösből, meg piacostól a kiválogatottat. Teljes értékű. Csak apró, meg nem szép. Így olcsó...... vagy hát nem annyira drága.
Persze, ehhez kell sok-sok utánjárás, és egy nagy adag mázli.
Ugyan akkor tudom hogy míg kicsikutyukához, meg drágacicukához minden ujjára akad az embernek állatorvos, addíg tízből hét köszönés nélkül leteszi a telefont, ha meghallja hogy kecske. :(
"egyszerre nem adtam 60-70 dekát, de kétszerre igen, mert reggel este kapott" - korrekt "Most sárgarépát akarok nagyobb menyiséget etetni, arról mi a véleményed?" - Széna, lucerna széna az alap. Cukorrépát szoktam nekik télen adni, a kukorica-árpa-zab keverék mellé. Jól bírja a fagyot, és jól fűt, amire szükség is van a hidegben. Sárgarépát drágállom. Cukorrépaszelet pelettálva kapható Ausztriában, illetve pár cég hoz át. Kb 10 Eur egy zsák, amit vízzel kell felönteni, majd kb 6 órát várni, hogy felvegye a vizet. Tuti kiegészítés a szokásos menühöz. 6 héttel az ellés előtt érdemes megkezdeni a felkészítést, ami kecske esetében azzal jár, hogy nagyjából megkapja - 3 hét szoktatással- azt a takarmányt, amit ellés után fog kapni. Ami eltérő az az általad is említett magas foszfor tartalmú korpa, és az, hogy az ellés előtti napokban megvonjuk a magas kalcium tartalmú takarmányok bevitelét , pl. lucerna.
Tapasztalatom szerint a legjobb takarmányhasznosításra akkor számíthatunk, ha napról napra változatos, de azonos összetételű kosztot kap a jószág. a bendőflórának ugyanis 3 hétre van szüksége arra, hogy egy takarmányváltást akadálymentesen vegyen.
A has formája évről, éve is változhat egy egyednél a vehem nagyságától függően, illetve a kor előrehaladtával a testalakulás változásával is kalkulálj.
Én ugye alpesit tenyésztek, azon belül is osztrák-svájci és francia vonalakat. Az elsőre kifejezetten hosszú gidák jellemzőek, így a nagy ellési súly nem jár együtt nehéz elléssel. ( 4,89 4,10 4,66 4,00 4,80 4,40 4,14 4,01 3,80 5,05 4,04 4,52 4,00 5,20 6,69 5,49 4,40 3,54 4,66 6,30 2,54 3,52 3,31 5,46 4,54 3,95 4,10 1,63 1,89 4,80 4,55 4,68 4,89 4,22 4,10 Kg ) 12 hónapos gödölye ikrei voltak 2019-ben a legkisebbek, de a hármasak szép súllyal születtek meg ugyancsak egy fiatal anyától. (254 352 331) Két éves anya ikrei (4,66 a lány 6,30 fiú)
Ellésre való felkészítés egyenes következménye a laktáció kimenetelének, így nagyon fontos a helyes takarmányozás ezen időszakban, majd az ellést követő egy hónapban megtolni fehérjével (gyorsan bomló lucerna / lassan bomló (bypass) szója) az abrakot, utána meg magasabb energia (pl. kukorica) bevitelre lesz szükség. Egy nem helyesen felkészített állattal utólag már nem lehet csodát csinálni.
Az idei eredményeket az ősszel kezdtem megalapozni, amikor is a még tejelő egyedeket a kondíciójuknak megfelelően takarmányoztam. Az apasztás folyamán az alulkondíciónált egyedek kapták azt a mennyiséget, amit előtte, míg a többiek a termelésnek megfelelőt, azaz egyre kevesebbet. Szárazonállás alatt nem igen javasolt a kondíciójavítás, ugyanis előbb kap fel a kecske faggyút télen, mint egy kis izmot. A plusz sír meg az elléskor jelent komoly gondot (ketózis)
Én nem vagyok olyan ügyes, mint a gyerek- oltani nem merném- pedig ha jól tudom az oxitokszin az méhösszehúzó, az állatorvos is szurkálta össze vissza. Görögszénamagot már vettem egyszer de már több éve és nem emlékszem mire,csak nem tudtam könnyen beszerezni, még Pesten sem.
Jaj örülök, hogy a korpa jó " egy szuper okosító szerint" Nekem ilyenkor csak egy kecském van, bár tudom hogy társas lény, de Fancsika antiszociális, vettem már neki társat, meg hagytam a sajátjából is, de mindegyiket üldözte. A korpát és - ha jól tudom- 25 kilós zsákkal tudom beszerezni, mert nálunk nincs, most nyomoztam ki, hova költözött a múlt évi forrásom, ahol még friss is volt, mert az előző nem is tudta, hogy van rá szavatosság. Én kb. egy hónap alatt etettem meg a zsákkal, de egyszerre nem adtam 60-70 dekát, de kétszerre igen, mert reggel este kapott.. Már nem fejem, március első napjaiba várható az ellése, de lehet hogy február utolsó napja, mert mindíg kicsit előbb szokott - az állatorvos szerint azért mert többet ellik- Most sárgarépát akarok nagyobb menyiséget etetni, arról mi a véleményed?, mert most csak egyet kap, mert a spárba veszem azért 70 kilométerre megyünk el ha olcsón akarom. De most se tetszik nem telt ki teljesen a hasa A múlt évi ellés után nagyon beszakadt, de még mindíg van egy kicsi a faránál. Vagy öreg?, a banya kecske 20 évesen még ellett volna- ha vigyáznak rá, ő még csak hatodszor fog elleni, de őt fejem és az állítólag jobban elhasználja az állatot.
Lehet, hogy nem burok, hanem lepény. A kicsik megszületnek, és lóg a fenekéből ki véres"VALAMI", amiről én azt olvastam, hogy nem szabad meghúzni, mert az árthat! Az állatorvos is egy hónaljig érő kesztyűvel nyúl be, hogy leválasztja. A múlt évbe meg is ijesztett, mert azt mondta mikor ment el, hogy "remélem megmarad", és egész soká kedvetlen volt.
Innét kívánom minden jószágfelelősnek, hogy ennél több gondja soha ne legyen az állataival!
Persze, azért némi gond az van most is. A "tejpiócák" sebesre zaklatták a csöcsösöket. Már legelnek, szénáznak, úgy eszik az abrakot, hallani a ropogtatást, de a tej az bizony tej. Az anyák meg hason csúszva közlekednek, hogy elkerüljék a szopást.
A két nő most készül melltartót/csöcsvédőt varrni......
Gondolom, a lepényről lehet szó. /gondolom én panelszökevény/. Régebben nekünk is volt ilyen baj. Oxitocint szúrt a gyerek, de most meg azt mondja, van rá gyógynövény is. Valami pásztortáska, meg görögszéna mag, ami segíti a dolgot. De a korpaetetést már továbbítottam is a kekketulajnak. Ismét okosabbak leszünk kicsit.
Fancsika kecskémhez az utolsó két évbe ellés után orvost kellett hívni, mert nem ment el a magzatburok. Mi okozhatja ezt? Elég vegyesen táplálom, több helyen rákerestem, hogy hátha megelőzhet, de csak a teheneknél ír erről, ott is elég furán! MINTHA AZ LENNE A LÉNYEG HOGY AKIKNÉL ILYEN VAN KEVÉS SZÉNÁT KAPNAK. Mindíg hármas ellései voltak, de nem hiszem hogy annak van köze hozzá. Ellés előtt viszont korpát kap, hogy könnyebben elljen. Megköszönném, ha valaki felokosítana.
Örömmel tudatom, hogy megkaptam azon francia kecskebakok listáját amelyek rendelkeznek a K222-es alléllel, ami ugye a kecskeállományok genetikai surlókór rezisztenciáját megalapozó intézkedések miatt felértékelődött mostanság. Felettébb örülök annak, hogy az alpesi fajta mellett jó pár szánen egyed is megtalálható a katalógusban, így ezen két fajtát tenyésztők számára elérhető lesz a francia genetika a jövőben is.
A BIZOTTSÁG (EU) 2020/772 RENDELETE (2020. június 11.) a 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I., VII. és VIII. mellékletének a kecskék és a veszélyeztetett fajták fertőző szivacsos agyvelőbántalmainak felszámolására irányuló intézkedések tekintetében történő módosításárólIdézetek a rendeletből: Az EFSA véleménye kiemeli, hogy míg a rezisztencia növelése érdekében végzett tenyésztés hatékony eszköz lehet a kecskék klasszikus súrlókórjának megfékezésében, addig a nagy szelekciós nyomás az említett alléloknak a legtöbb fajtában tapasztalt alacsony gyakorisága miatt valószínűleg káros hatással lenne a genetikai sokféleségre. A vélemény ezért azt ajánlja, hogy a kecskeállományok genetikai rezisztenciáját megalapozó intézkedések tagállami szinten kerüljenek bevezetésre, az adott fajtától függően(3). A tagállamok számára ezért lehetővé kell tenni, hogy saját tenyésztési stratégiát dolgozzanak ki azon allélok gyakorisága alapján, amelyek biztosítják kecskeállományuk genetikai rezisztenciáját a klasszikus súrlókórral szembenA gazdaság juh- és/vagy kecskeállománya genetikai rezisztenciájának mielőbbi kialakítása érdekében minden lehetséges intézkedést végre kell hajtani, beleértve a célzott tenyésztést és az anyajuhok leölését az ARR allél gyakoriságának növelése és a VRQ allél kiküszöbölése érdekében, valamint a K222, a D146 vagy az S146 allélt hordozó bakok tenyésztését. A gazdaságért felelős tagállam gondoskodik arról, hogy a halasztást követően leölendő állatok száma ne legyen nagyobb, mint amekkora az közvetlenül a jelző eset megerősítését követően lett volna.a következő állatok bármilyen célból elszállíthatók a gazdaságból, ideértve a tenyésztést:a következő allélok legalább egyikét hordozó kecskefélék: K222, D146 és S146 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32020R0772
Már kezeli. Teletöltötte valamivel csurig, majd befogta, és nyomkodta neki pár percig. Aztán tisztára, szárazra törölte. Vicces, mikor egy fél méter gézt töm bele, majd húz ki a füléből.
Ma már én is "egy légtérben" a kutyákkal dolgoztam.
Nekem biztosan nem javasolt agyig kotorni a fülükben, de a buksivakarásért már odajönnek, ha szólítom őket.
Töltöttem már én is szilveszter éjfélt a kecskeólban, kezemben a durrogástól vacogó kiskekkémmel és a többivel együtt szorosan... És akkor már tudtam, hogy költözés lesz belőle.. Hál isten, jó döntés volt... Messze vagyunk, értelmes...
Sziasztok! Boldog új évet mindenkinek! Láma gyönyörűek azok a kutyák, szerencsés a lányod, h megörökölte őket, viszont amelyik mindig rázza a fejét, meg kéne nézni a jobb fülét lehet fülgyulladása van, úgy meg azért ha fáj neki nehogy megkapja a lányod kínjában, bár lehet azóta már esetleg jobb lett a helyzet, vagy elmúlt :) Nagyon szépek a kecskék is :)
féreghajtás nem volt a birkáknál ( rackák, és azt mondták nekem, hogy nem szükséges...), igyekszem pótolni, ahogy a helyzet rendeződik.
ma ugyanis fokozódott a helyzet, az idősebbik nőstény a szemem láttára, neki állt elleni, vagyis elvetélt. kibújt belőle egy kis csupasz embrió...? nem volt szép látvány, főleg, hogy ilyesmire nem voltunk felkészülve...
kis bak, már nem nagyon tud felállni, csak fekszik...
újra állatorvost hívtam, most kijött, és injekciókat adott az anyának és a baknak is ( azt hiszen antibiotikumot...).
Az újonnan hozottakat amúgy is csak pár hét karantén után javasolt a többi közé engedni.
Egy költözés után pedig a szervezetüknek is van talaj átszokási - átállási idő...
A Baknak főleg (de a többinek is) azonnal E-vitamin (pl. Bioextra) és valahonnan pótolj Antioxidáns szelént, (pl. Aniszelén E) mert nekik ilyenkor az életmentő lehet!!!
"A szelénhiány azoknál jelentkezhet, akik helytelenül táplálkoznak, továbbá, akiknek felszívódási problémáik vannak. A szelénnek baktérium- és gombaölő, valamint a rákos sejteket megsemmisítő hatása van, ezért gyakran használják különféle készítményekben oxidációt gátló hatása miatt. Egyre több bizonyítékot találnak a daganatok kialakulását akadályozó hatásáról."
Vidd ki őket száraz zöld részre ha még találsz, igaz ilyenkor ez nehezebb, hogy kiválasszák ki maguknak azt, amit szeretnének enni.
segítséget szeretnék kérni! egy hónapja érkezett hozzánk 3 kecske, egy bak ( kb10 hónapos), és két nőstény ( egyik szintén kb 10 hónapos, másik 1,5 éves...). van pár birkánk akik az udvaron ( kb 5000 m2) legelnek, melléjük engedtük a kecsókat. + építettem nekik tetőt, szélvédő deszkázással itt mindig találnak száraz kaját ( jelenleg zabszalma és széna keveréket), a fű már jól le van rágva, azért még legelnek is plusz a bokrokat rágcsálják...
két hétig úgy tűnt minden OK, aztán kb 10-12 napja a kis baknál erős hasmenést észleltem, pár napig nem foglalkoztam vele, gondoltam elmúlik... de nem! különböző tanácsokat kaptam, kb 5-6-ik napon adtam neki farmakasztint , ivóvízbe és szénára hintve és "sulfanin sol" szájba fecskendővel... és elkülönítettem a többiektől ( első állatorvos tanácsa...). csak víz és széna volt neki... 2 nap után mintha mérséklődött volna a hasmenés, vagyis pogácsás lett néha a széklet.
közben a nagyobbik nőstény kecskének is hasmenése lett, így őt is elkülönítettem és mivel a kis nőstény sirdogált utánuk őt is hozzájuk zártam, ezután pár alkalommal széntablettát oldottam fel vízben azt fecskendőztem a szájukba.. egyiknek továbbra is hasmenése van, másiknak ( valószínű a baknak) kicsit tömörebb pogácsás a széklete.. a bak egyre gyengébb, le van fogyva ma és tegnap sokat fekszik...
ma új állatorvos, új tanácsa "ruminogén". csak "ruminomax"-ot kaptam ( állítólag ugyanaz), és vízben oldva adtam a két betegnek...
ha valaki tudna a leírtak alapján segíteni mit tehetek,? nem szeretném feleslegesen minden szerrel etetni a kecskéket...?
még egy kérdés, ahogy gyógyszereztem az állatokat a nőstény nyakán egy dudort találtam ( képet mellékeltem), ez is ijesztő! valaki tudja mi lehet?
A ló volt az eredeti eltévelyedés. Lett belőle lótenyésztő, lovas oktató. Belovagló, majd lovas sportedző. Meg túravezető. Most is ez a főállása. Gyerekeket tanít lovagolni, meg lovakat gyerekelni.
Aztán a saját öreg lovát elhoztuk erre az elhanyagolt területre, legalább a füvet ne nekem kelljen lerágni. Aztán társállatnak egy csúnya helyről vettünk egy kecskét.
És innét nincs megállás...... Morbid itt leírni: úgy vágnak le kekkét, hogy a lány fogja le, a párja meg.......
Támogatom benne........ hát mi a fenét csináljak? Ezt innét nem szabad elgáncsolni.
7 évesen mindegy volt, milyen monitor elé ült le. Winn, Lin, még a hülye Amigán sem tévedt el..... jobban mint én. 10 évesen már parancssorból, kerülte meg a fiók korlátozást...... és püfölte a billentyűt lecke helyett.
14 évesen szoftverüzemeltetőből majdnem helyettem vizsgázott. Aztán pár évre rá, ECDL modulokkal a farzsebében elment Bábolnára szart lapátolni......
Ez az "informatikusnak szántam" egy kis szülői EGO, családtagok és ismerősök szemében lehetett volna nagyarcoskodni a szakmájával, ahol nem számít, hogy a gyerek egy irodai seggnyaló sokadik nulla, lényeg hogy megfeleljen a szülő akaratának. Viszont igen, ott kezdődik az igaz szeretet, ha engedjük a gyereket azzá nőni, amivé válni szeretne. Elismerésem, hogy támogatod abban, amit szeretne. Ahogy a Szent könyvben is olvashatjuk, Isten szemében, vagy az emberek szemében... ;)
Visszatérve a kecskékre :) szép kis terület nekik, lehet, ti lesztek Magfalva 2. ! ;)
Most ez ami van, ez olyan 4 hektár, amiből több mint három elhanyagolt, igazi dzsungel. Ezzel kezdődött a kecsketörténet.
Az új birtok, 3,6 hektár, meg ..... márciustól még egy fél, meg ha fussa rá /már nem nagyon/, akkor ,ég egy. Lakóház, istálló, karám, sajtkonyha, megatököm......... pedíg informatikusnak szántam.
Mindössze néhány /5...6/ hete ismerkedik/dünk a kuvasszal, mint saját kutyával. Ami nyomokban sem fedezhető fel bennük, az a sunyiság. Egyenesek, mint a cövek. Azt mondja a lány:
-Apa! Rám néz! Egyenesen! A szemembe. Nem oldalról, meg másfelé fordulva, meg a szeme sarkából....... és csak kíváncsiságot látok benne. Érdeklődést!-
Mondom neki, hogy míg esznek a kutyák, nézze meg, fotózza le a gépészetet. Kutat, szivattyút, ilyeneket. Tudjam, mi vár rám a tavasszal. Ő meg beleborította a kaját a táljukba, majd nekilátott bóklászni a helységben. Csövek, csapok, villanyok kuszaságát nézegette, fényképezte. Egyszer csak egy robbanás erejű vakkantásra szarta össze magát. Elfelejtette mondani nekik, hogy ehetnek! Azok meg csak csorgó nyállal nézték a tányért, nem kezdtek neki, míg nem mondta hogy ehetnek. Persze, aztán "szóban" jelezték hogy éhesek!
Az itthoni terrier ezt csak addíg hajlandó betartani, míg nézi. Ha elfordul, már vége is a fegyelemnek.
Kevered a komondorral, az az ami befelé még talán, de kifelé biztos nem enged...
De igen, a kuvasz se egyszerű eset. Most jutott eszembe, hogy szemben unokatesóméknak is volt. Hozzájuk se mert bemenni senki. Ha a gazdája meg akarta kötni, még neki is nekifordult. Csak unokatesóm, meg én tudtuk megkötni. Velem jóban volt...
Nem tudok bemenni. Én idegen vagyok. Azt sem tehetem meg, hogy kerítésen kívül /mindketten kívül/ közel megyek a lányhoz. Ha 8-10 méterre megközelítem a gyereket, felém fordulnak, és acsarkodva rágják a drótkerítést. Ha eltávolodom tőle, visszafordulnak felé, és újra farkat csóválnak.
Igen, a videóban látszott a lányon, hogy tartott tőlük (meg is értem, hisz majdnem állva is magasabbak), de ha már ennyire megjuhászodtak, és Lámával együtt mennek be, meglesz az a falkavezér...
Nekem azért lennének fenntartásaim az örökölt kutyákkal...
Ismerősöm egy német juhászt örökölt egy telepen, egy hónap után támadta meg őt a kutya, úgy rakták össze a karját...
Tavaly nyáron melóztam egy helyen ahol egy anyuka mesélte el, hogy a kertben játszó kisgyerekét a szomszéd kuvasz támadta meg.
Tehát igen, "aranyos" kis kutyák, de nem veletek nőttek fel, nem veletek szocializálódtak, és tudjuk jól hogy benyalni magadat egy kutyánál nem fogod tudni, főleg ezeknél, csakis kizárólag fizikai fenyítéssel a falkavezérségért, arról meg már lemaradtatok. A lányod pedig nem az a személy, aki a természet törvényeit fogja tudni rajtuk érvényesíteni.
Ez az én véleményem, szerintem Orosz ruletteztek a kecskékkel is, lányoddal is!
Remélem hogy menni fog a dolog. Néha róka, sakál, meg kóbor eb is előfordul azon a területen. Praktikus lenne, ha a kutyák együtt járnának a jószággal a majdani legelőn.
Kétlábú nem számít, nem része a természetes ökoszisztémának, azt nem sajnáljuk lelőni.
Csak azt mondom, hogy amíg pl. ki nem csomagoltak egy nyulat, addig nem kapcsolják össze, hogy a szőr alatt hús van...
Egyébként én is megneveltem a macskákat, hogy eszükbe se jusson a galambokra vadászni. Nem is bántották, annyira nem, hogy némelyik szemtelen galamb elzavarta a macskákat a macskakajától. A galambok se féltek a macskáktól a szomszéd macskák örömére :(
A kutyákat is meg lehet tanítani, azok sokkal okosabbak.
Alpesi, núbiai, szánen fajta anyakecskéinek országos rangsora a 2019. évi tejtermelésük alapján.
Kecske vásárlás előtt érdemes átnézni a Magyarország különböző tájegységein tartott, különböző fajtájú kecskék teljesítményét. Összevetve a számadatokat nem csak egy fajtán belüli rangsort kapunk, hanem azt is mutatják, hogy mely fajták milyen teljesítményre képesek itt, a Kárpát-medencében. Ahogy a bakok listáján is látható volt, messze az alpesi kecskék a legelterjedtebbek az országban. Ezt a fajtát tenyésztik tiszta vérben a legtöbben, és teljesítmény tekintetében is meghaladja a többi fajta eredményeit.
Az alpesi fajta a szánennel együtt Kontró József kitartó munkájának köszönhetően lett kis hazánkban is tenyésztésbe véve 26 éve. A Holstein után ez a két fajta kapta meg a rendszerváltás után a tenyésztőszervezeti támogatást. Pár évvel később a búr, és núbia kecskék törzskönyvezése is elindult. Az őshonos fajtánk a "legfiatalabb", de ez is 15 éves múltra tekinthet vissza.
Nem írtam az előbb róla hisz ti is tudjátok, a kuvasz is házőrző és pásztor pásztorkutya. Igazából megvédenek mindent az eellenségtől.
A kérdés itt csak az hogyha eddig nem voltak állattal hogyan viselkednek velük szembe. Sajnos ezt én sem tudom.
Bár talán az ösztönük alapján elfogadják?
Talán a lányodnak átkéne vinni egy kekét valami kötőféken, elősször keritésen keresztül megismertetni egymást és utánna ugyan így megkötve bevinni hozzájuk.
Az nem is nagyon volt kérdés, hogy ő jóban lesz velük. A tanya előző gazdája 2 év után /ő is örökölte a kutyákat/ sem mert sötétben bemenni hozzájuk. A lány már két hét után simán.
Kérdés, a jószággal hogy jön majd össze.....
Azt mondja a lány, ő Erdélyben látta hogy együtt járnak a kutyák a birkákkal, kecskékkel. Csakhogy azok a kutyák oda születtek a nyáj közepére.....
Mikor mi a kis terriert átvittük kekkenézőbe, az vicces volt. Felsorakoztat a csöcsösök egysorba, és mint valami spártai falanx, elindultak kutyát ölni. Csak ugye, a két kuvasz kicsit másik kategória.
Addig, amíg nem bontották szét állatot (se nyulat, se macskát, se csirkét, se semmit) addig talán nincs nagy gond, de ha egyszer megtudják, hogy miből van a hús...
Ugyanazt a "zöldségestől hozott szarokat" esszük meg mi is emberek...
Megvan azoknak a vegyszereknek a lebomlási ideje, amit ki kell várni mielőtt a piacra viszik. (Különben nem csak másokat veszélyeztetnének, de komoly retorziókra is számíthatnának)
Amit a lány jónak gondol, megkapják. A répa és az alma számunkra megbízható helyről származik. Egyetlen hibájuk, a méretük. A német nem szereti a kicsi almát, meg a görbe répát.
Nyilván való hogy ma magyarországon szinte mindenre is használnak vegyszert. Saját termésüket piacon árusítóktól van a zöldségmaradék. Piac előtti napokon, mielőtt bepakolnak az utánfutóra, szokták átválogatni a portékát. Dobnak sms-t, ha van annyi hogy érdemes elautózni érte. Akkor szoktuk elhozni. Itt el kell hinni amit mondanak......
Szopik a gida, de nagyon hamar belefárad. Közben tortyog, köhécsel, csepeg az orrából a tej. Nem is fejlődik rendesen. Nem tud rendesen szopni, mert nincs meg a "vákuum". Üvegből jobban megy, mert ott lehet kicsit nyomni az üveget.
Az első hármas ellésből kettő. Az egyiknek a csontos szájpadlása is hiányzik, a másiknak csak a lágy rész.
De ez már a multé.......... :(
Állatorvos, és tapasztaltabb gazda szerint is, tejjel még úgy ahogy etethető, életben tartható, de a szilárddal semmiképp. Így mostanra csak hat gida van.
Ami már csak feltételezések sorozata:
A három gida két lepénnyel született. Az egyik szép nagy, barna és hibátlannak tűnik. Ez nőhetett az egyik lepényen. A két kisebb, fehér foltos és beteg, osztozhatott a másik lepényen. Lehet, egy héttel későbbi aktusban fogantak, és még egy hetet maradhattak volna odabent. Vagy a fene tudja......
2 féle só van a jószág előtt, meg valami almaízű nyalnivaló...... nem tudom mi. Heti 20 kiló alma, meg 20 kiló répa. Meg ami a zöldségeseknél lehullik. Meg a téli abrakba is szokott a lány mindenféléket belekutyulni.
Ezeket én nem nagyon tudom. Csak cipelem a ládát. :))
Ma etetés közben felülröl a hasa alá nyúltam és apró mozgást éreztem. De nem olyan tompa hullámzót mint a bendőmozgás. Lehet gida? Ha igen akkor azt mennyi idős kortól lehet érezni? Hasán nem látszik még semmi csak hogy kövérebb mint a többi, szép kerek.
Kesztölcre mentünk hirdetés alapján első kecskénkért.
Leguggoltam Micikéhez, (már ezt a nevet kapta) megszagolt, és kaptam tőle az arcomra egy puszit :)
Fogalmunk sem volt arról, (főként nekem Újpestről menekült Új-Parasztnak), hogy lelkileg egy ilyen kis jószág mennyi szeretetet képes bennünk ébreszteni...
Hazafelé Kesztölcről:
Már otthon:
Később a dísznövényeket, tujákat sem kímélte, a hozott bak megtanította rá, de hát ez van, ilyen a popszakma... :)
Mi az első kekkét egy olyan udvarból vettük, ami pont úgy nézett ki, mint az Arizonai kősivatag. Egy szál zöld nem volt benne. Ja, de. Egy kerekek nélküli spenótszínű schwalbe. Meg egy felfordított fürdőkád.
Első szóra kisétált velünk a kapun, és úgy ment fel a lószállítóra, mint aki sejtette hova kerül:
Mikor levezettük a legelőn, körülnézett. Leharapta az első szálat, amit elért. Majd ellépett a következő bugáig, és azt is. Majd a következőt. Tesztelte, nem látomás-e. :)
Ha egészségesek, bízd rájuk. Nálunk a csajok úgy ordítanak ha rajtuk van a hatnék, megbolondítják a szomszéd megye bakjait is. Loki az öregúr pedíg hallgat is a hívó szóra.
Ha valamelyik nem egészséges, azt meg úgy is csak 1-2 szezon alatt lehet kiszűrni....... szerintem.
Igen tavaly egy ugrásból nem fogott. Nem saját baktól. Viszont a lánya ugyan ettől a baktól két gödölyét ellett. Most 11.-én elhoztam ugyan azt a bakot, és pont üzekedett is. Egész nap volt 3-4 ugrás. 13.-án a lánya is bepárzott. 16.-án este látom hogy üzekszik!! Nem hittem szinte a szememnek, pedig igaz volt mert felvette úgy ahogy kell! Kiváncsi vagyok, hogy mi lesz a következő napokban, hetekben!
Arisztid és Tasziló, a felszabadulás után vásárol egy disznót, amit szeretnének szaporítani. Ezért másnap betették a talicskába és áttolták a szomszéd, kan disznójához. Következő nap reggelén mennek ki, nincs kis malac! Megint be a disznót a talicskába, irány a kan, de következő reggel sem láttak új jövevényt. Ismét talicska, tolás, kan és irány haza. Rákövetkező reggel kérdi Arisztid, Taszilót: - Na, van kismalac? - Az nincs, de a disznó már benne ül a talicskában!
:))
Én csak hobbysta vagyok, de azt láttam már: ha vemhesült, nagyon határozottan tud "nemet" mondani a baknak. Tudod..... olyan,...... kedvét is elveszi módon. :))
Van egy öt èves anyakecskèm, az idèn nem ellett meg nem fogant, azt gondoltam, hogy bak hibàból! Most Nov 11.-èn bepàrzott rendesen, ma viszont újra üzekedett! Èn nem tudom mi lehet ez, mèg nem tapasztaltam ilyet! Köszönöm a vàlaszokat!
Köszi! :) Persze nem lett volna bent (senki ne vigye el az anyjától) ha elfogadja az anyja a gidáját. Ő azért került be a konyhába, mert már biztos volt, hogy nem ad neki tejet az anyja. Ellés utáni első reggel, cumisüvegből kapott tejet, szinte az utolsó pillanatban...
Igen, a megnövekedett étvágy, megváltozott viselkedés már jelzés értékű, úgyis látod majd a jobb oldalát, ott lesz neki picit jobban kidomborodva + nézz rá a tőgyére, hogy növekedett e.
Nálam volt, amelyiknél nem voltam biztos a dologban, mert a vemhesség alatt mindkét hasoldal arányos volt, és csak az ellés előtti utolsó napokban vált az biztossá, (amikor már kitőgyelt), hogy vemhes.
Az a baj, én nem veszek részt a kekketartásban napi szinten. Csak mikor baj van. Meg mikor elromlik valami. Meg mikor nehezet kell emelni. :)
Úgy emlékszem, egy alkalommal volt teljes neostomosan kezelés. Talán tetü miatt...... Akkor minden is ki lett pucolva. A kekkékre neostomosan. A tisztára sepert betonra valami..... /nem fogom tudni/ fertőtlenítő hatású, nedvszívó, szárító, agyag szerű cuccot szórt. Kimeszelt mindent újra. Szénahálókat mosógépben. Etetőedényeket meg kiforrázta. Ajtó, ablak flóraszettel.....
Egy átlag belgyógyászati műtétet meg lehetett volna csinálni a fertőzésveszély legkisebb esélye nélkül. :))
Szemébe, szájába, orrába ne fújd. A kecske annál sokkal finnyásabb, hogy lenyalja magáról........ mondja a lány.
Legalább is ő soha nem tapasztalta. Dolgozott állatorvosnál. Akkor mindenkinek elmondták: vigyázzon, ne nyalja le a kutya/macska magáról, de ez csak egy kötelező protokoll volt. Valós lenyalásos tünetről, tapasztalatról senki nem tudott beszámolni.
Azt mondja a családi paraszt, "szükség esetén, kúraszerűen".
Ugye világos? Mert nekem nem.
Itt mifelénk azt mondja az állatorvos: Közismerten szelénszegény a talaj. Minimum ellés előtt adjunk valami pótlást az anyáknak. Ennél okosabbat nem sikerült kihúzni senkiből.
Az óta van előttük szelénes nyalósó is. Ők döntenek hova nyalnak.
2 fal teljesen zárt, 2 pedig nyitott felül kb 40-50 centin. Van nekik zárt kis kuckó de abba meg nem mennek be. Lehet azért mert még nem fáznak? A csapat főnökét már most is zavarja így is, hogy nem tud rendesen őrködni mert nem lát ki csak az ajtónál.
Javasolt adagolás: Baromfiak számára megelőzés esetén 1ml készítmény/ liter ivóvíz, gyógykezelés esetén 2ml készítmény/liter ivóvíz 3-5 napig. Egyéb állatfajok esetében 1ml készítmény/10-20 ttkg 3-5 napig.
Akkor most mennyit tegyek 1L vízbe Kecskénél? Havonta 3-5 nap, vagy évente 3-5 nap?
Ki tudja mekkora tél lesz? Meg azt is kellene tudni, hányan lesznek mennyi légm3-re? Be tudják-e testmeleggel fűteni. Meg, hogy a palafal, és a tető közt mekkora réseken szökik ki a testmeleg?
Nálunk ez egyszerű: ha este a kályha mellett üldögélve nem érzem rosszul magam a jószág miatt, akkor biztos nem fázik. Ha kétségeim vannak, akkor fázik.
Sziasztok. Téliesítünk lassan. A kerítés magasságig fel van pakolva szalma bála plusz a fekete mögötti részen a tetőig pala tábla, az a huzatosabb oldal. Valamint ott még van egy 2,5x1,5 méteres házikó pluszban. Mélyalom lesz nekik. Elég ez így télre vagy még felül is be kellene borítani valamivel? Köszönöm a tanácsokat.
Az ivarzási szezon még csak most kezdődik....(ősszel). Ha ivarzik az anya, kb 3 napig hajtani fogja a bak... tessék figyelni és lejegyzni a dátumot. Ha nem lett vemhes, akkor 21 nap után újra kezdődik az ivarzás.... megint 2-3 nap. Ha vemhes lett akkor nem fogja már hagyni magát... ill. a jó bak nem is próbálkozik...
Legyen meg a dátum, hogy tudjátok kiszámolni az ellés időpontját.... kb 150 nap. ... hogy ha gond van az ellésnél akkor ott tudjatok lenni...
Van pár fejős kecském és már 2 hónapja egy bak. Viszont amennyit láttunk a fejős nem engedni, hogy megugorja a bak pedig próbálkozik azért gyakran. Állatorvos volt szerinte mindkettő rendben van. A fejős már majdnem teljesen apasztott. Lehet még csak ezután fog űződni? Honnan lehet majd sejteni hogy esetleg sikeresen megugrotta?
Első kecskék minden tippet szívesen fogadok. Köszönöm
Sajnos ezt pedig tapasztalatból: van olyan anyakecském, akit már az ő anyja se fogadott el és időbe észrevettem, a konyhában nevelkedett, valami átöröklődhetett bele a mostohasorsból, mert min. két ellésnél biztosan ha kettőt ellet, az eggyiket amelyiket csak gondolom gyengébbnek érzett, azt kicsinálta...
Nem vitatom, csak megdöbbentett. Itt most 11-en vannak. 17 volt a legtöbb, de ilyen erőszakra nem láttam példát. Az egyívásúak izomból püfölik a saját korosztályukat, mint ahogy kell is. Az anyák is baszogálják egymást, jellemzően ellések után, de még az idegen gidát is csak lelökik a csecsről....... már ha rájönnek hogy idegen. :)
A kicsiket soha még nem láttuk, hogy bántanák. Ha a 2 hónapos nekirohan egy 6 hónaposnak, ott is csak egy elhárító fejleszegés van. Visszaöklelés soha.
Ha a 3 hektáron elkódorog egy kicsi, és ordít, nem is feltétlenül az anyja rohan oda elsőként, hanem amelyik a legközelebb van. Meg a Loki. A legjobb szárazdajka.
Na, Loki. Ő tud kemény lenni. Velem, meg az öszvérrel. Az öszvérrel azért, mert az néha kötekedik vele, én meg csak lehajoltam egy elejtett öngyujtóért. Tőle két méterre, szemből, és hirtelen. Na, ezt gyorsabban lereagálta, mint gondoltam volna. Egyetlen ugrással megtette azt a két métert, és büdös nagyot koppantott a fejemen. Nem kell mondjam, seggre ültem.
Itt rájöhetett, hogy nem vagyok ellen, mert nem folytatta. Napokig röhögtünk a hülyeségemen /meg tapogattuk a fejemen a búbot/. :)
Jól van Andreja, az a te kis szférában, de nem jelenti a zárt kis világod, hogy másnál nem fordulhat elő... Hozzám már egzakt fordultak ilyen esettel, hogy mit tegyenek, mert a leírtakhoz hasonló probléma történt...
a következő lehetséges legvalószínűbb az öklelés...
Mi négy hónapos korukig össze se engedjük a többivel, hanem az anyjával elválasztva vannak, kontroll alatt tartva a táplálkozást stb.(megszedjük a zöldet, nincs a kicsi kitéve annak, hogy bekajáljon valamit, vagy felökleljék)
Igen, érzékeny élőlény.
Össze vissza oltogatás...
Az általad leírt oltóanyag dobozában elolvastátok a tájékoztatót? Mert le van írva benne, hogy Stresszt vált ki, és kecske esetében próbaoltást kell végezni, mert nagyon érzékeny rá...
Visszaolvasva a leírásaid, elég fok fosásod van:
- Kutyaszar és kutyamentes mentes a területed? Ha nem, legyen az...
- Hálózati vízzel itatod, vagy kútvízzel őket? Ha hálózatival, szokj le róla, a kutadat vizsgáltasd be, hogy koli mentes e...
A mai napon egy 3hónapos kis gödölyém elpusztult. Este még evett eleven volt, reggel pedig már ment a hasa és sírt-nyöszörgött, fulladt, vergődött. A kiskecske oltva volt coglamune injekcióval, ami enterotoxemiára való. Szerintem enterotoxemia volt.
Szerintetek mi lehetett?
És teszem fel a kérdést: Ha oltva van erre a betegségre, akkor miért pusztult el?
Vagy nem olthatta be a megfelelő adaggal? Mert aki oltja, az mindig sokalja a 2ml-t, én csak fogom a kecskét.
Kell az a kis balhé, míg veszekednek rajta. Fontos része a csorda társadalmi életének. Jut mindenkinek. Több dinnyeárus is odaadja a sérült árut.
Régen azt a dinnyét kerestük, ami el van repedve. Ma meg el sem adhatja. Ami nap végéig eldurrog, azt odaadják. Nem kell nekik hazavinni. Ezek a dögök meg eddíg nem nagyon panaszkodtak....
sajnos egy szomorú hirrel kapcsolatosan kerestem fel a fórumot/amit a háttérben már évek óta olvasok/.fel kell számoljam a gazdaságomat családi és külömböző más okok miatt,évek óta jól működő vállalkozás/dunamente sajtműhely/CSAK egyben szeretném eladni az állatokat/jól összeszokott csapat/ami 25db fejősből és 17db gödölyéből áll.komplett tejkonyha is eladó.K törzskönyves bak szintén eladó a csapattal.bövebb infó telefonon vagy emailben vagy személyesen.06308611466.képek facebook-on
Idén 4 bakunk lett. A hármasellés bakjaiból jövő héten elvisz egyet egy kedves rokon, aztán még kettőt kel eladnom. A múlt évben is novemberbe kelt el az utolsó bak , akinek már szaga volt ( márciusi születésű volt) Mondtam is a vevőnek, mert jelezte, hogy ő vágni veszi, de azt mondta, hogy nem számít. Nem értem, hogy mikor kell már kiherélni vágás előtt!?
Hát bizony volt nálunk is régebben, hogy a kecskézős kabátom annyira átvette a bak szagot, hogy a párom nem engedett be benne, és lent kellett szellőztetni a pincében.
Viszont a kabátnak varázs ereje volt a boltban: elsőre még is nem értettem, hogy ahol én vagyok, miért nincs senki...
Tehát aki tömegoszlatást szeretne, vagy éppen csak egy nyugodt vásárlást, bátran ajánlom, hogy előtte látogassa meg egy bakkecskének az ólját :)
Megjegyzem: egyébként most nálunk sem bűzlik a bak...
Az az érdekes.... nekem hobbystának, hogy Loki most viszonylag büdös. Minden nap másik csajnak udvarol. Ha nem, akkor szinte nincs is szaga. Viszont, meg sem közelíti azt a penetráns bűzt, amilyen akkor volt, mikor hazahoztuk.
Most mondja a lány /és nagyon nem szeretne utólag okos lenni/, talán meg lehetett volna nyitni azt a vérömlenyt. Lehet, a káros nyomás is elszelelt volna.
Kérdései is vannak:
Mennyi idős volt a kekke?
Érhette esetleg valami fizikai hatás, vagy ez csak úgy belülről jött?
Sziasztok. Ma hajnalban váratlanúl elpusztult a kecském. Nem hagy nyugodni a dolog ezért leírnám a tüneteket hátha valaki tudna segíteni hogy miben múlt ki. Az elmúlt napokban nem.volt tapasztalható semmi különös, tegnapnl este azonban nagy véres monokli jelent meg a kecske bal szemén amit az ól falanak dörzsölt. Járása esetlenné vált. Kihoztam a levegőre de a ket hátsó lábát alig tudta vonszolni és csak körbe körbe járt, bugdácsolt. A szeme nagyon fel volt dagadva. Igyekeztem itatni, akkor ivott de nehezen vette a levegőt. Reggelre elpusztult. Az egész egyetlen éjszaka alatt lezajlott. Van valakinek tippje hogy milyen betegség lehetett ez? Köszönöm a választ!