Keresés

Részletes keresés

feherflamingo Creative Commons License 2016.05.18 0 0 149

Nagyon koszonom!!  Orulok,hogy szerinted nem nagy gond az a level lyuk,nemsokara fektetem a gyereket,utanna pedig akkor ovatosan vissza ultetem,nem tul melyre,es megy az ablakba.Most igy hirtelen nincs semmi noveny fertotlenitom itthol,illetve azt jutott eszembe,hogy a fahejnak is van ilyen tulajdonga,mehet az is ra?

 

koszonom,Erika :)

 

 

Előzmény: forescate (148)
forescate Creative Commons License 2016.05.18 0 0 148

Szia!

 

Egyrészt látok a levél aljánál egy foltot, ami láthatóan (már) nem terjed, nem barnás-vöröses, tehát nem hiszem, hogy aggódni kellene miatta. Viszont ami nagyon jó hír, és biztató, hogy kezdenek megjelenni a kis fehér (új) gyökerek, tehát jó úton jár!!!! :-) Én pontosan erre a látványra számítottam (a foltot kivéve :-)) Azért is stagnált eddig a növénykéd, mert még nem gyökeresedett be rendesen. Óvatosan ültesd vissza, és irány az ablak!!:-) Én lehet, hogy úgy ültetném vissza a helyedben (amíg be nem gyökeresedik megtámogatva pl. egy kis karóval, hogy ne forduljon ki a földből), hogy a folt ne legyen a föld takarásában, hogy tudd figyelgetni. (Bár ez nem annyira fontos, csak én így szoktam. És ha szükségesnek látom, le is kezelem a növényt növényvédő szerrel.) Az ilyen foltok jobb ha nincsenek a földben, ahol nyirkos, sötét, stb. körülmények uralkodnak. Épp ezt szeretik a baktériumok és a gombák is, melyek leggyakrabban éppen a talajból fertőzik meg a növényeket.. Nekem ez a folt nem tűnik vészesnek, de jobb az óvatosság.

Ezek és a hasonló a foltok a töveknél elég gyakoriak a Sansikon. Talán anno kicsit túl lett locsolva, vagy a talajjal volt probléma, és/vagy nem megfelelő helyen volt tartva, legyengült, és elindult rajta valami bakteriális fertőzés... De már megállt! :-) Ha vöröses-barnás színűek a foltok sárgás kontúrral, akkor általában gombás fertőzésről van szó. Ilyenkor gombaölő szerrel lehet kezelni a növényeket. Ezeket a gyerkőc miatt a lakásban nem biztos, hogy ajánlanám, bár be is lehet őket öntözni nem csak permetezni. De most nem megyek bele nagyon a növényvédelembe.

A baktériumos fertőzések ellenszere egyedül a napos tenyészhely, steril föld, cserép és vágóeszközök, stb. használata, illetve a túlöntözés kerülése. (Régen forgalomban volt egy nagyon jó növényvédő szer erre a problémára, de már nincs sajnos/vagy szerencsére). A kártevők és kórokozók ellen sok környezetbarát lehetőség is elérhető már szerencsére!:-)

 

Mindenképp jó ha tisztában vagy azzal, hogy minél több növényt gyűjtesz be, annál nagyobb esély van rá, hogy a kórokozók és kártevők is bekerülnek a gyűjteményedbe. De a növények tartása valahol együtt is jár a növényvédelemmel, ezt el kell fogadni. Már sokszor és sok kedves növénybarátnak említettem, hogy e téren legfontosabb a megelőzés. Tehát hogy az új növényeinket (még ha egészségesnek látszanak is elsőre) soha nem tegyük azonnal a már meglévő (egészséges) növényeink mellé/közvetlen közelébe. Ha pár hónap és egy átültetés múlva is minden rendben van, akkor már össze lehet őket rakni. Az átültetést azért írtam, mert vannak kártevők, amelyek a Sansik esetében kifejezetten a gyökereken szeretnek élősködni, ilyen pl. a gyapjastetű. Hónapokig képes megbújni a gyökerek között, úgy, hogy észre sem veszi az ember. Többek között ezért is jó azonnal átültetni a növényt amit hazaviszünk, majd később is rendszeresen, és ezzel egybekötve alaposan átnézegetni. Ez a kertészetekből, gyűjtőktől, szomszéd nénitől, lépcsőházból származó minden növényre vonatkozik! Ha valami gond van egy növénnyel, az sokszor csak néhány hónap elteltével lesz látványos. Ha nem tettük a régi növényeink mellé, és esetleg tényleg baj van, még anélkül el tudjuk távolítani, hogy a probléma átterjedt volna a többire is. Ez tömblakásokban még inkább fontos, mert ott sokkal kevesebb lehetőség van a hatékony növényvédelemre. Szóval a megelőzés itt is a legfontosabb!:-)

 

Üdv.

Előzmény: feherflamingo (144)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.18 0 0 147

Szia Bea ;)

 

hu,te aztan ertesz mindenhez ami Noveny! nem ez a szakmad is veletlenul? minden hozzaszolasodat elvezettel olvasok,erzodik,hogy nagyon szereted a szanzikat,meg gondolom az osszes tobbi novenyt.

 

 

Kerlek kicsit gorgess lefele az oldalt,tettem fel kepet a Goldirol............

Előzmény: forescate (146)
forescate Creative Commons License 2016.05.18 0 0 146

A nyuszitrágyát kifelejtettem! :-) Nem vagyok a téma szakértője, de szerintem nagyon gazdag tápanyagokban (mint a többi kisállat trágyája általában). Most azt sem tudom pontosan, hogy a hőtermelő trágyákhoz tartozik-e (vannak ún. hideg és meleg trágyák), mert ha igen, felhasználás előtt érdemes komposztálni, különben a növény gyökerével érintkezve kiégetheti azt! Amivel tudom (tudni vélem :-)), hogy vigyázni kell, mert könnyen kiégetheti a növényeket az a baromfi és a lótrágya. Ezek hőtermelő trágyák, felhasználás előtt ezeket komposztálni szokták. Vagy (régen) melegágyak alá terítve ezzel biztosították a szükséges hőt a korai zöldségek számára - ehhez viszont épp a nem komposztált trágyára és annak a bomláskor keletkező hőjére volt szükség.

A kisállatok trágyája viszont nagyon magas nitrogén tartalommal is rendelkezik tudtommal, ettől is "kiéghet" a növény, ha előkezelés nélkül és nagy mennyiségben érintkezik vele. Nah, én kb. ennyit tudok a témáról (ennyire emlékszem). Most kedvet is kaptam, hogy utánanézzek ha lesz rá időm.

Egyébként szerintem minden természetes trágya jobb a növényeknek mint a műtrágyák. A természetes trágyákban minden benne van amire egy növénynek szüksége van, ráadásul természetes formában - így jobban hasznosítható. Nagy előnyük még, hogy folyamatosan bomlanak le, így folyamatosan adják le a tápanyagokat, és a talaj szerkezetére illetve a talajéletre is jó hatással vannak. Míg a műtrágyák nem annyira.. Viszont a műtrágyák adagolása és kezelése könnyebb, kiszámíthatóbb.. Hatóanyag tartalmuk, minőségük gyakorlatilag nem változik, míg a szerves trágyáké igen. Én még csak érett (komposztált) marhatrágyát használtam, "folyékony" gilisztahumuszt, illetve guanós tápoldatot.. De biztosan kipróbálnám a nyúlbogyókat is.. Csak utána kell járni (és ki kell tapasztalni), hogyan és milyen mennyiségben lehet használni a cserepes növényekhez, legfőképp a szanzavérákhoz, amelyek egyébként nem tápanyag és nitrogénigényesek.. Illetve a foszfort sem igénylik olyan mértékben mint a virágzó és termő növények.. A kisállatok trágyái ezekben az elemekben igen gazdagok.. Tehát ha ki is próbálod, érdemes csak kis adagokkal kezdeni.. Azt is jó tudni, hogy a levegő hatására a szerves trágyák elveszítik nitrogén tartalmuk nagy részét. Ezért érdemes őket a talajba bedolgozva használni, nem jó ha csak a talaj tetejére szórjuk azt. Viszont ha így teszünk, csökkenthető pl. a nyúlbogyó magas nitrogén tartalma, ami égethet.. :-) Ennek tényleg utána kell nézni, és ki is kell tapasztalni!

Üdv. Bea

Előzmény: feherflamingo (141)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.18 0 0 145

Nagyon szep ez a Black Coral!!!!!!!!!!valami ilyesmi volt az is amit a hetvegen lattam a viragosba,remelem meg marad vasarnapig belolle,ferjem megigerte,hogy megyunk arra :P es megvesszuk az ezredik novenyemet is :)))  tetszik,hogy vastagabb ezustos csikok vannak rajta,olyan egzotikus! fura,hogy az ott dolgozo mondta,hogy nagyon veszik a Szanzikat,en azt hittem mar kiment a divatbol,de nem,a mutkor volt egy csomo csikos amibol en is vettem,mostanra azok mar sehol sem voltak....ja,es szerinte azert viszik,mert tisztitja a szobai levegot...amit tudtam,csak nem gondoltam,hogy mas is :))))))))))))

Előzmény: forescate (143)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.18 0 0 144

Szia

 

most csak egy gyors kepmutatasra jottem,vettem a batorsagot es a GYEREKKEL kiszedtuk a Goldot a cserepbol (tiiiszta foldes lett MINDEN :))) sajna nem kertes hazban lakunk,hogy az udvaron tegyuk mindezt :) es hat ezt a latvany tarult elem: szerinted?????? Aminek orulok,hogy van uj gyoker kezdemeny,viszont a nagyobb level....latod!!!!!na,most mit lepjek????

Előzmény: forescate (143)
forescate Creative Commons License 2016.05.18 0 1 143

"Black Coral"

Előzmény: feherflamingo (141)
forescate Creative Commons License 2016.05.18 0 0 142

Szia!

 

Erről a levélvagdosásról jutott most eszembe, hogy pl. a távolkeleti Sansitermesztők sokszor úgy szaporítják fajtaazonosan (rizómáról) a ritka, variegát fajokat, hogy kivágják a növény tőlevélrózsájának a közepét - már amelyik fajnál ez lehetséges. (Nem minden Sansi nő tőlevélrózsásan, vannak olyan fajok, amelyek többnyire csak 1-2 levelet hoznak tövenként).

Ennek az eljárásnak a következményeképp - hajtáscsúcs hiányában - az adott tő nem tud már tovább fejlődni. Viszont maguk körül akár 2-5 kis sarjat is hajthatnak. Mivel a ritka fajok nagyon lassan nőnek (ezért is ritkák), elég drágák, pláne a variegát változataik, és sem magról, sem pedig levéldugványról nem szaporíthatóak (többnyire) fajtaazonosan, így nagyjából ez az egyetlen módszer, ami egy átlag embernek is a rendelkezésére áll. Így ugyan feláldozásra kerül az adott tő, viszont jó esetben több növényt lehet nyerni ezzel. Ezt a módszert viszont én tényleg csak kísérletező kedvű, biztos kezű, bevállalós kertészeknek ajánlom, saját felelősségre.:-) Egy ilyen ritka variegát növény ára több tízezer Ft is lehet, és ha kicsit megszalad a kés, vagy valamilyen kórokozóval befertőződik a vágási seb.. Mindenesetre némi odafigyeléssel nagyon jól működik a módszer.

 

Az, hogy így beindultak a Sansikáid szerintem leginkább annak köszönhető, hogy az ablakban találtál nekik helyet. Bár valóban minden egyéb törődést is meghálálnak (pl. rendszeres átültetés). Mint tudjuk, törődés alatt náluk nem az agyonöntözést és tápoldatozást kell érteni :-) Szóval a napfény csodákat tesz velük valóban, míg egy fényszegényebb helyen csak vegetálnak, "elsatnyulnak", leáll a növekedésük, megbetegszenek, stb..

 

Whitney: mindjárt visszanézem a képeidet, hogy melyikhez írtad, hogy Whitney. A "Black Coral" egy magas termetű növény, amin a sötétzöld sávok is vastagabbak, a világos sávok is, sőt, van hogy szinte csak vastag sötétzöld sávjaik vannak némi világos csíkkal. Bár mondjuk az már ismét egy újabb változat másik névvel, szerintem...?? Nincs szegélye. Nem rémlik, hogy láttam volna a fotóidon ilyen növényt.. Megpróbálok képet keresni róla. A Whitney egy közepes növekedésű fajta, a "sima" zöld csíkos alapfajra jellemző színű szegéllyel. A levél maga teljesen egyszínű zöld, mintázat nélküli.

 

Rendben, átgondolom és jelentkezem! Köszönöm a lehetőséget!:-) (De csak cserével)

Üdv.

Előzmény: feherflamingo (141)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.18 0 0 141

Szia,

 

mostmar en is egyre batrabb vagyok :) ma meg aludt a gyerek,levagdostam a mostmar megnyultnak es keskenynek tuno leveleket,amit amugy kb egy honapja mar probalgattam,es szerintem ennek is koszonhetem (mint ahogy te is irtad,hogy potolni probaljak azt amit elvesztettek),hogy hozzak az uj hajtasokat(nem leveleket csak) :) ma vettem eszre,hogy egy kis Moonshine is kukucskal a foldbol!!!!! :) hat en  uuuugy orultem!!! es egy masik sima sarga szelu is! ez csak azert fura,mert eddig evekig stagnaltak,csak ugy elvoltak szegenyek,most meg 2-3 honap alatt rengeteget szepultek :) koszonhetoen Nektek :)

 

 

Tapozasra a nyuszi kaki jo szerinted? nekem az volna keznel :))))  mar ugy,hogy aposom nyuszikat (is) nevel,o mutkor mondta,hogy ad ha kell a viragokra,de oszinten szolva feltem,hogy kiegetem oket ... de most kiproballnam,ha az is adna nekik egy kis pluszt.

 

Whitney. En nagyon szivesen kuldenek Neked,megbaratkoztunk,jo olvasni amiket irsz,nekem van belolle jo par,es lassan en is uj lakasba kene koltozzek :))) at gondolod,es ha kell,irsz. Aztan ha nekem kell valami,es lesz elado valakinek,vagy csereje,akkor cserelunk. De ez most ettol fuggetlen. Amugy biztosra nem tudom,hogy Whitney-e,mert Black Coral volt a cserepere irva,de nem az ugye..........nem olyan.Van meg egy fajta aminek nem tudom a nevet,de kepet most nincs turelmem idevarazsolni,holnap hatha sikerul :)

 

Na,huzok,holnap ugyanitt :)

 

UI: toltsetek fel szep kepeket,legyen mit nezni! es irjatoook!!!!!!!!!!!!

 

Előzmény: forescate (140)
forescate Creative Commons License 2016.05.17 0 0 140

Igazán nincs mit! :-)

Örülök ha sikerült Neked olyat írnom, amit a későbbiekben esetleg tudsz majd hasznosítani. Légy bátor és merj kísérletezgetni ha a növénykékről van szó, figyelgesd őket (ahogy időd engedi)! Akkor előbb-utóbb ki fogod tapasztalni mit szeretnek, milyen körülmények között fejlődnek szépen. :-)

Persze kísérletezgetés alatt a növények "komfortzónáján" belüli, kisebb-nagyobb változtatgatásokra gondolok inkább. Akváriumi növénynek pl. biztosan nem válnának be a Sansik. :-))) Viszont ha valaki ezeknek a növényeknek pl. a fagy/hidegtűrésére kíváncsi, azt is ki lehet tapasztalni. De ez csak erős idegzetűeknek ajánlott, mert eléggé kockázatos :-). És huzamosabb ideig semmi esetre sem jó őket hideg helyen tartani (pláne ha ott sötét is van..)

 

A hidegtűrésre egyébként inkább a kertes házban élő növénybarátok lehetnek kíváncsiak. Nekik hasznos lehet tudni, hogy mi az a hőmérsékleti minimum, amit még károsodás nélkül kibírnak a növényeik..

(Idén áprilisban pl. nekem is nagyon meggyűlt a bajom a hideggel. Nem is tudom hányszor vittem ki majd hoztam be újra a lakásba a sokszor nagyon-nagyon nehéz, óriási növényeimet. Az egyiket egyszerűen már nem volt erőm - vagy negyedszer is - becipelni, őt egy mikroszálas pléddel takartam le azokon az estéken, amikor fagyot jósoltak. Akkor is kint volt szegényke, amikor országszerte elfagyott a kertekben szinte minden. Engem is meglepett, hogy milyen hideg volt, bár nem tudom pontosan hány fok lehetett. Ha ezt tudom, akkor biztosan erőt veszek magamon és becipelem. De az időjósok csak -1--2 fokos minimumokat jósoltak, ami nem olyan vészes.. Viszont annál jóval hidegebb lett.. Nálunk is elfagyott a szőlő és néhány gyümölcsfa itt-ott. De csodák csodája, ennek a Sansinak így letakarva a ház mellett nem lett semmi baja..:-) Szerencsére. Ő tényleg egy méretes növény volt már, alig bírtam megmozdítani. Szét is ültettem azóta.. Szóval ez igazából egy véletlenszerű kísérlet volt csak, de tanulságos. És ki tudja hányszor lehetett éjjelente fagy amikor már kint voltak a Sansijaim, viszont nem jósoltak fagyot..)

 

Én folyamatosan kísérletezgetek pl. az ültetőközegekkel is. Van ami beválik, van ami nem. Idén pl. alginitet kevertem egy-két Sansim földjéhez. Tele van olyan anyagokkal (ásványi anyagok), amik elősegítik az erős és betegségeknek, kártevőknek ellenálló növényi szövetek felépítését.

Sok olyan anyag is létezik, amely kedvező feltételeket teremt a gyökerek számára azzal, hogy levegősebbé teszi a talajt, megakadályozza azt, hogy az öntözés hatására nagyon összetömörödjön, elveszítse szerkezetét. Emellett a talaj víz és tápanyag gazdálkodására is jó hatással van, tehát akkor és olyan mennyiségben, ütemben teszi hozzáférhetővé azokat, amikor és ahogy a növénynek szüksége van rá. Ilyenek pl. a különböző vulkáni tufák, amelyeknek szivacsos, de nem összenyomható a szerkezete. A kertészeti perlit is ilyen, nem drága, és szinte bármilyen kertészeti árudában be lehet szerezni. (Az alginitet is egyébként.)

 

Ha pl. a Sansik tápanyag utánpótlásáról van szó, van aki az érett marhatrágyára esküszik. (Egyáltalán nem gusztustalan, kb. olyan mint a virágföld :-)) Mondjuk a Sansevieriáknál a tápanyag utánpótlás kérdését óvatosan kell kezelni, mert sokszor elég kietlen, tápanyagban szegény élőhelyről származnak, ehhez alkalmazkodtak. Bár az egyes fajok származását illetően kisebb-nagyobb eltérések azért lehetnek. A kertészeti fajták (trifasciata változatok) már jobban hozzá vannak edződve a mesterséges körülményekhez, a műtrágyázáshoz, a természetellenes ültetőközegekhez, de azért esetükben is óvatosnak kell lenni. A túltáplálás miatt ezek a növények elkényelmesednek (a kaktuszok is egyébként), kevésbé lesznek ellenállóak a betegségekkel, kártevőkkel szemben, főleg ha a nitrogént adagoljuk túl. Nemrég egy kedves "kolléga":-) felhívta a figyelmem egy műtrágyára (Volldünger Linz a neve). A Sansik szempontjából nagyon jó a tápelem aránya - kálium hangsúlyos, nitrogénszegény. Szóval ha valaki néha "tápoldatozni" szeretné a szanzavéráit, ezt ajánlanám leginkább. A Sansikhoz viszont jobb az előírtnál kisebb töménységben alkalmazni (mondjuk egységnyi műtrágya mennyiséghez az előírtnál kétszer, háromszor több vízzel).

A tenyészhelyet szerintem már alaposan kibeszéltük.:-) Azt is, hogy nyugodtan lehet őket bolygatni, átültetgetni, vizsgálgatni a rizómájukat, gyökereiket (sőt, ha a körülmények ellenére rosszul fejlődnek, kifejezetten ajánlott is!!) Én azt vettem észre, hogy átültetés, szétdarabolás után szinte megőrülnek, annyira elkezdenek nőni (igyekeznek pótolni az elvesztett részeiket). Persze ehhez egy jó kis napos tenyészhely is szükséges. Szóval a lényeg, hogy kb. tudod mit szeretnek és mit nem, és ezen belül ne félj kísérletezni velük!

 

Segítség téma:

Nagyon kedves vagy, hogy felajánlottál egy növényt nekem!:-) De soha nem fogadnék el ezért semmit!!! :-) Épp volt időm és jó volt Neked írogatni! Ha mégis el fogadnám a Whitney-t, akkor mindenképp küldenék cserébe valamit, ami Neked még nincs. Rendben? Viszont még gondolkodom rajta, mert nagyon sok növényem van (ha aktuális lesz, keresni foglak). Lassan egy nagyobb lakás kéne!:-) Egyébként nekem egy hasonló növényem van, a "Banded Nelsonii". Színre és mintázatra szinte ugyanaz mint a "Whitney", csak magas növésű. Szintén elég gyorsan szaporodik. Ő is nagyon szép. Az idős levelek szinte nem is zöldek, hanem feketék. Nagyon jól mutat a világosabb színű, erős mintázatú Sansik társaságában.

Üdv.

Előzmény: feherflamingo (139)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.16 0 0 139

Annyit segitesz,koszi szepen! Irj egy cimet a czerika kukac vipmail pont hu-ra,es ha tetszik a S Whitney,kulok egy kis fiokat,hatha az nincs meg Neked :)  Szet ultettem amit a telen vettem,es mar egy fioka hozza is a ujabb hajtast! nem tudtam,miert kezdet "eldolni",aztan most latom,hogy nyomja oldalt a hajtas :)))) 

 

Tobbiek,hol vagytok?????

Előzmény: forescate (138)
forescate Creative Commons License 2016.05.16 0 0 138

Nyugodtan piszkáld csak meg ha van egy kis időd! Hidd el semmi baja nem lesz!! Sokkal többet árthat ha az ember látja, hogy valami nincs rendben a növényével, de csak várja, hogy történjen vele valami! Ilyenkor mindig jobb ha biztosat tud az ember, akkor tud csak segíteni. Amíg csak várakozunk, akár tönkre is mehet a növény ha nagyobb gondja van - amit ugye nem tudunk biztosan, mert nem vizsgáltuk meg alaposan! :-)

A növények többsége nagyon jól tűri ha megbolygatják, a Sansikat sem viseli ez meg!

Ha nekem van ilyen problémás szanzavérám, én is gyakran kiveszem a cserépből, és alul-felül megvizsgálgatom. Csak akkor hagyom békén ha normálisan elkezd fejlődni. Addig viszont nincs menekvés! :-) Persze óvatosan kell csinálni, hogy lehetőleg ne sérüljenek meg a gyökerek. Nincs ezzel semmi probléma!

 

Moonshine: Igen, ha jó volt az infó termetre is Robusta lesz. Tehát ugyanolyan széles levelei lesznek. Semmi nem változik csak a szín és a mintázat-elvileg. Én is kíváncsi vagyok! :-)

 

Én is mindig megbántam ha egy-egy Sansit elszalasztottam. :-) Valahol innen ered, hogy én is "gyűjtögető" lettem. Mindig újra kerestem az elszalasztott növényeket - amiket persze utána hónapokig vagy évekig nem lehetett kapni.. És mindig voltak mások helyettük, amiket meg igen.:-) Így lett egyre több növényem. Szóval ezzel vigyázni kell! :-D Ez vonatkozik a lépcsőházi növények vadászatára is (ha éppen nem tudsz belőlük beszerezni=kapni! :-) Egyik ismerősöm mesélte egyszer, hogy egy közintézményben látott egy csodaszép és ritka Sansit - jut eszembe, én is jártam már így!!!:-D És nem kapott belőle... És elindult a keresgélés..:-)

Üdv.

 

 

Előzmény: feherflamingo (136)
forescate Creative Commons License 2016.05.16 0 0 137

Szia!

 

Én csak írni próbáltam az előbb a telefonomról, de én is feladtam. Mindig ledobott az oldal. (Mondjuk ez nem azt jelenti, hogy azzal is van a probléma.) A képfeltöltésig még nem jutottam el! :-)

 

Szerintem nem néz ki olyan vészesen a Gold Flame-ed, bár lehet, hogy csak a képek nem tükrözik teljes mértékben az eredeti állapotokat.. Az biztos, hogy nincs teljesen rendben, de én már olyan, de olyan leharcolt Sansikat mentettem meg.. Azokhoz képest kitűnő állapotban van, hidd el!! :-)

 

Olyan növényeim is voltak, amelyeknél épphogy csak egy kis levélcsonk volt/marad épségben a rizómán.. De ők is vígan élnek, és hozzák a sarjaikat. Sőt, egyszer azt hiszem, hogy a kutya borította le az egyik cserép növényemet, amiről egy olyan rizóma darabka tört le, amin kb. egy 1 centis, hófehér hajtás(kezdemény) volt csak. Kicsit beszárítottam a rizóma darabka végét, és elültettem. Még ő is kihajtott!! Mondjuk ha ez nem épp nyáron történik, nem biztos, hogy megmaradt volna.. Szerintem tényleg ne keseredj még el! Azt nem garantálom, hogy a fotón szereplő tő maga tovább fog fejlődni, bár az sem kizárt. De biztosan sok szép sarjat fog hozni Neked. (Remélhetőleg!!) Ne mondj le róla ilyen könnyen!:-)

 

A legnagyobb baj akkor van egy Sansival, ha rothad/tőből kidől/vizesednek a levelei. Ez általában a téli, fényszegény hónapokban szokott előfordulni, amikor kicsit le vannak gyengülve a növények. Az ilyen példányokat valóban nem könnyű megmenteni. Viszont a Tiédnek nincs ilyen problémája szerintem.

Nagyon jó helye van az ablakban. Csak - ahogy írtam is - ha jön a naposabb időszak, gyakrabban nézz rá/rájuk, nehogy megégjenek. Mondjuk én azt gondolom, hogy egy-egy kisebb égésfolt sem tragédia (bár nem túl esztétikus), mert nem tudok jobb helyet elképzelni a Sansik számára az ablaknál. De ez csak az én személyes véleményem!:-) Ha esetleg már nagyon durván megégnek, megfakulnak a közvetlen napfény hatására a levelek, akkor tényleg nem árthat egy függöny, vagy kicsit távolabb helyezni őket az ablakból.. De csak akkor! Az ablakban tartva őket annak is nagyobb az esélye, hogy egyszer virágokat is láss majd!

 

Én is adok el növényeket ha van szaporulatom, és már nagyon nem tudom hová tenni őket. De még soha nem postáztam sehová cseréppel, pláne nem földdel együtt a növényeket.. Volt aki kérte volna, de felhívtam rá a figyelmét, hogy ez növeli a növény sérülésének az esélyét, és a postaköltség is magasabb lesz a föld súlya miatt.. Mindenkit meg tudtam győzni eddig.. Tényleg nem túl jó ötlet a növényeket cserépben, földdel együtt postázni (bár ha jól be vannak csomagolva, műanyag a cserép, és valaki kifejezetten ragaszkodik hozzá..)

A Sansik egyébként nagyon jól bírják a szállítást. Szinte meg sem éreznek egy-két napot a csomagban - föld nélkül. Ha több napot kell a dobozban tölteniük, akkor valóban elszáradhatnak a gyökerek. Viszont friss földbe kerülve, napos, meleg helyen hamar begyökeresednek újra, szépen regenerálódnak. Nagyon erős kis növények.

 

Előzmény: feherflamingo (134)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.16 0 0 136

Bocsi,hogy igy kis adagokban irok,de tenyleg nehez gyerekkel :) szoval,hat most igy nez ki,kb 1 honapja van ebben a foldbe,kicsit felek meg ujra megpiszkalni :) total uj foldbe tettem,nem igazan tetszett amiben jott....meglattam,dobtam egy hatast,es gyerek altatas utan gyorsan at ultettem altalanos Florimoba jo sok nagyszemu homokkal keverve.Na,majd meglatjuk...

 

Moonshine.Sajnallom,h igy nem biztos a szinmegtartas,nade hatha igy is erdekes lesz :) a Robusta az azt is jelenti,h szeles is lesz,vagy csak a szine lesz olyan mint a Robustanak?   Amugy tegnap megint beneztem abba a virag-lerakatba ahol vasarolni szoktam a szanzikat(mar megismernek :) ),es meg hoztak is ujabb adag szanzit,de "csak" a simat,amit azota is banok,h nem vettem meg,olyanom meg pont nincs...sajna nincs kozelembe a lerakat,mert tuti utanna mentem volna :)   

 

 

na,ujra bocsi,jov-mingy.....

feherflamingo Creative Commons License 2016.05.16 0 0 135

feherflamingo Creative Commons License 2016.05.16 0 0 134

Szia :)

 

kepet hogyan lehet ide konnyen feltolteni?hogy szoktatok?en addig kinlodok (telefonrol) mig megunom,es feladom..... Goldit mutatnam,le operaltam az elfasodott levelet,most ablakban van,de sajna nagy remenyeket nem fuzok hozza,mert a kozepe is olyan....halott :( Az volt a gond,hogy az illeto cserepestol (folddel) kuldte....bar ki volt tamasztva,de a 2 nagyobb level megis megserult. En nem is tudom,hogyan gondolta!! na jov-migy,rangat a gyerek...

Előzmény: forescate (133)
forescate Creative Commons License 2016.05.16 0 0 133

...remélem minden rendben lesz vele...:-)

Előzmény: forescate (131)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.15 0 0 132

De jooooo,koszi minden infot!!! mar ott tartok,hogy naponta 100000szer felnezek ide,hogy lassam,nem irtatok-e,es ooolyan jo mikor latom,hogy IGEN!!! :))) most meg nem tudok sokat irni,keszulunk az esti ritualekra,de ha nem dolok ki,jovok,csomo mindent "mondanek" :)))

Előzmény: forescate (131)
forescate Creative Commons License 2016.05.15 0 0 131

Szia!

 

Megnéztem a "Golden Flame"-es fotódat. Egyelőre csak annyit látok rajta, hogy az egyik levél a csúcs irányából lefelé elkezdett száradni. Ez a jobbik eset. Ha alulról, a talaj irányából szárad/vizesedik/sárgul egy-egy levél, az sokszor (bár nem mindig) a baktériumos (rizóma)rothadás jele (pl. a túlöntözés miatt).

 

 

Ez a levélcsúcstól induló száradás annak a jele lehet, hogy kissé valóban öregecske talán a tő amit kaptál, és ezért nehezebben gyökeresedik be. Ennek okán pedig nem tud számára elegendő vizet felvenni a növény. (Ez egyébként minden élőlénynél így van, ahogy öregszik, szép lassan elveszíti fiatalos megújulóképességét, alkalmazkodóképességét. A Sansik sem kivételek.)

 

Én is nagyon sokszor kaptam/vásároltam már hasonló, idősebb tövet, szinte tényleg fa keménységű rizómával, gyökér nélkül. Én annyira nem szoktam ezen mérgelődni - bár teljesen érthető, hogy el vagy kicsit keseredve a növénykéd miatt.. Én mindig úgy gondolok ezekre a Sansikra, hogy új esélyt kell adnom nekik. Ha gyűjteményből (magánembertől) nem pedig kertészetből vásárol az ember, a tulajdonos nem mindig fog tudni olyan mutatós növényeket "előállítani", mint a kertészetek. Ez nem azért van mert nem ért annyira hozzá, sőt! Csak általában pl. egy lakásban mindig korlátozottabbak a lehetőségek mint egy korszerű növénytermesztő üzemben. Illetve a gyűjtők nem szedik szét mindig a növénycsoportokat, nem válogatják méret szerint, nem ültetik külön őket. Így sokszor a csoportosan, sokszor pl. a hahnii-knál szinte már egymáson növő egyedek nagyon el tudják nyomni, deformálni egymást. Szóval ha gyűjtőktől vásárol az ember, hozzá kell szoknia, hogy nem mindig kapja azt a minőséget, mint amit a kertészetek árulnak. Cserébe viszont olyan ritkaságokhoz juthat hozzá, amikhez kertészetekből talán sosem. Szóval én bátorítalak, hogy ha van lehetőséged, továbbra is vásárolj gyűjteményekből. Egyedül a kártevőkkel légy nagyon-nagyon óvatos, amikor új növénykét viszel haza!!!

 

Szerintem még nem annyira vészes a "Gold flame"-ed állapota, és elég valószínű, hogy megmarad.

Én a helyedben biztosan megnézném, van-e már új, fehér gyökere. Ha van, akkor hamarosan növekedésnek fog indulni. A trifasciata-kkal - még ha idősebb tőről is van szó - általában nem szokott különösebb gond lenni a begyökeresedést illetően.

 

Nekem volt olyan idős tövem - egy Sansevieria kirkii var. kirkii - amelyet két levéllel és nagyon fás rizómával kaptam meg. Neki kb. 9-10!!!! hónapba telt az, hogy egyáltalán némi gyökeret eresszen!:-) Most egy másik növényem jár hasonló cipőben, neki szurkolok. Már 3 elszáradt levelet vágtam le róla, gyökér még mindig semmi, eltelt idő 7 hónap..

Visszatérve a kirkii-re, emlékszem még valami kampót is eszkábáltam, hogy rögzíteni tudjam a talajba, mert ahogy megmozdítottam a cserepét mindig azonnal kidőlt a földből, és újra (és újra:-)) el kellett ültetnem. Közben az egyik levél elkezdett ugyanígy a csúcstól lefelé visszaszáradni. Nem is csodálkoztam, 9-10 hónap gyakorlatilag gyökerek nélkül.. Én nála már gyökereztető hormont is alkalmaztam, illetve ő télire közvetlenül a radiátorra került - a talpfűtés be szokta indítani a fejlődésüket, így a gyökerek képződését is. Hosszú hónapok múlva egyszer csak azt vettem észre, hogy leállt a levél visszaszáradása, és a növény nem billegett már a cserépben. Azóta egy új hajtást is hozott. Viszont gyakran meg is feledkezem a létezéséről, annyira kicsi még mindig!:-) De hihetetlen túlélő, és még mindig él és virul!! (csak kicsit lassan nő..) Mostanában ültettem át. A régi tőnek most sincsenek gyökerei, a másik levélke fiatalabb rizómarészéről hozott a növény gyökeret. Illetve az új hajtásnál vannak még gyökerek, ők ketten táplálják az öregecske tövet.

 

Ha valóban a begyökeresedéssel van probléma a Te növényednél is, akkor még inkább fontos az, hogy jó megvilágításba kerüljön. Van ugyanis egy növényi hormon, amely a gyökerek képződését serkenti. Ez a hormon viszont nem a gyökerekben, hanem az osztódó (fiatal), föld fölötti növényi részekben termelődik. A napfény elősegíti azt, hogy a növények elkezdjenek hajtani (fiatal növényi részeket produkálni)-> új hajtások/levelek-> új gyökerek, jobb és több tápanyag és vízfelvétel-> új hajtások/levelek, nagyobb mérvű fotoszintézis és növekedés -> új gyökerek, és így tovább, és így tovább.. Tehát a növények növekedésében minden a fény körül forog. :-) (Ez annyira nem volt új szerintem :-)) Persze a növény életében azért minden feltételnek optimálisnak kell lennie, nem csak a fény mennyiségének..

Szóval egy jó napos tenyészhely a Sansiknál szintén elősegíti a gyorsabb gyökeresedést, fejlődést. Az is igaz persze, hogy egyúttal a párologtatásukat/vízvesztésüket is növeli, viszont ezzel együtt is nagyobb esélyük van egy napos, meleg helyen arra, hogy hamarabb begyökeresedjenek és életben maradjanak, még az idősebb tövek is. Remélem minden lesz vele!

Üdv.

Előzmény: feherflamingo (120)
forescate Creative Commons License 2016.05.14 0 0 130

Szia!

 

Nagyon szívesen!:-) Igen, tényleg nagyon szeretem a növényeket. :-)

 

"Moonshine" téma: még nem szaporítottam "Moonshine"-t levéldugványról, de a kedvedért utána néztem a kérdésnek!

Valamiért úgy emlékeztem, hogy az ezüstös levelű Sansik levéldugványról történő szaporítás után is megőrzik az anyanövény tulajdonságait. Viszont az infón amit találtam, még magam is meglepődtem egy kicsit!!!:-) Szóval elvileg a "Silver Hahnii" (ő a nem variegát ezüstös színű törpe Sansi) és a "Silver Queen" (ő a magas termetű szintén nem variegát ezüstös növény) MEGŐRZIK az anyanövény tulajdonságait, tehát levéldugványról szaporítva is fajtaazonos utódaik lesznek. Viszont elvileg épp a "Moonshine" az, amelyik levéldugványról szaporítva ÁLTALÁBAN NEM őrzi meg eredeti színét (csak ha rizómával együtt választod le a sarjat, és azt ülteted el). Méretre és színre is olyan lesz, mint a Sansevieria trif. "Robusta". Tehát szintén közepes termetű, viszont "sima" keresztben sávozott növény.

Remélem azért nem ment el a kedved! Én a "Robusta"-t is nagyon szeretem.:-) És minden "szabály" alól van kivétel! A Sansik előszeretettel mutálódnak is. Úgyhogy még bármi lehet!:-) De azért furcsa, hogy egyik ezüstös változat igen, a másik pedig (általában) nem lesz fajtaazonos levéldugványról szaporítva!:-)

 

"Gold Flame" téma: lehet, hogy másoknak egész más tapasztalatai vannak, én most az enyémeket fogom leírni Neked ezzel a trifasciata változattal kapcsolatban.

Tehát, a "Gold flame" a többi trifasciata-hoz képest (még a variegát fajtákhoz képest is!) kissé jobban igényli a fényt (akár a közvetlen napsütést is!) és a szárazon tartást..

Én arra gyanakszom, hogy talán kicsit túlöntözted...?? Nem néztem vissza a képeidet, ezért nem is tudom felidézni milyen állapotban van most a "Gold Flame"-ed. Esetleg fel tudnál róla töltetni egy aktuális képet? (Vagy majd visszakeresek..)

Szóval amit tanácsolnék Neked: legyen az ablakban, ha lehet ne is takard el a függönnyel (nagyon szereti a fényt!!).

Talán érdemes lenne (ha van időd a gyerkőc mellett) kivenni a cserépből és alaposan megvizsgálni a rizómáját/gyökereit, hogy mi lehet a baj, miért nem fejlődik a növényed. Ha egy növény nem fejlődik, akkor vagy nagyon lassú növekedésű eleve (a "Gold Flame" nem ilyen), vagy a tenyészhely nem megfelelő (az ablaknak jónak kellene lennie), vagy a föld alatt kell keresni a problémát a gyökereknél. Ha a körülmények megfelelőek és a növény növekedési üteme sem indokolja a "lemaradást", akkor nekem az az első, hogy kiveszem a cserépből és átnézem a gyökereit, hogy nem rothad-e a növény, vagy esetleg nem rágja-e valami.

Ültesd jó vízáteresztő talajba pl. B (általános ill. semleges) vagy C (kissé lúgos) típusú virágföld+perlit+durvább szemcseméretű homok keverékébe. Én a saját "földkeverékemhez" jelenleg nem használok homokot, de sokan szeretik és sokaknak bevált. Viszont ha homokot is keversz a virágföldhöz, szerintem mindenképp adnod kell hozzá valami lazító anyagot is! A leginkább elérhető és közismert a kertészeti perlit (a nagyobb szemcséjű a jobb, szerintem). Illetve léteznek egyéb vulkanikus tufák, kisebb szemcséjű agyaggranulátum, stb.. Minden jó, ami kissé levegősen tartja, lazítja a talajt. A homok+virágföld keverék - főleg a kisebb szemcseméretű finom homokból - azért nem a legjobb önmagában, mert nagyon levegőtlen, tömör talajállapotokat eredményez főleg műanyag cserépben, főleg a Sansiknak, kaktuszoknak, pozsgásoknak. (Most az jutott itt eszembe, hogy pl. a "bolti" egyen-kaktuszföldeket sok kaktuszos egyáltalán nem is ajánlja a kaktuszokhoz, főleg az igényesebb fajokhoz, levegőigényesebb gyökérzettel..)

 

A "Gold Flame"-et öntözni is viszonylag ritkábban kell mint a többi trifasciata-t. Én őt elég gyakran ki is hagyom egy-egy körből. Pl. ha télen a többiek két hetente kapnak vizet (mert napos és meleg helyen vannak-pl. radiátor fölött déli ablakban), akkor a "Gold Flame" 3-4 hetente kap vizet. De az öntözés az időjárástól is függ. Napos időszakokban többet, borús időszakban kevesebbet locsolok. Ezt is ki kell tapasztalni. Nem lehet egységes szabályokat felállítani sem az öntözés gyakoriságára, sem a vízmennyiségre, mert az mindig az adott növénytől (faj, fajta, egyed..??) és a körülményektől függ (talaj szerkezete, napfény, hőmérséklet, évszak, agyag ültetőcserép vagy műanyag, stb.).

Azt is lehet mondani, hogy a többi fajta talán kicsit több vizet képes tolerálni mint a "Gold Flame"..

Amikor először beszereztem a "Gold Flame"-et ugyanúgy kezeltem én is mint a többi Sansimat, majd később jöttem rá, hogy picit óvatosabban kell bánni vele. (Miután 1-2 tő kirothadt az egyik télen...) Hasonlóan érzékenyebb fajták még pl. a "Golden hahnii", a "Bantel's Sensation".. Ezeket a fajtákat lehetőleg a lakás legmelegebb és legvilágosabb (legnaposabb) részén kell (érdemes) elhelyezni és picit óvatosabbnak kell lenni az öntözésükkel!

 

A többi Sansidat is nyugodtan hagyd egyelőre az ablakban. A lényeg csak annyi, hogy figyelgesd őket! Csak akkor érdemes őket elvenni onnan, ha tényleg úgy látod, hogy megégnek. Ha jól érzik magukat és nem lesz bajuk, akkor kár lenne őket áthelyezni. Főleg, hogy ilyen szépen elkezdtek most nőni. :-)

 

"Mamanyelv" <-ez nagyon tetszik!:-D

 

Üdv

 

Előzmény: feherflamingo (128)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.13 0 0 129

Huu,pont a lepcsohaz jutott nekem is eszembe a napokban,hogy ott milyen szepsegek lehetnek :) anyuek egy 10 emeletesben laknak!!! ok az elson......sosem jarkalltam fel,most meg eleg fura volna,mert mar vagy 20 eve nem lakom veluk,de azert lehet kiproballom a nyaron :) meg gyujtom kicsit a batorsagot :)

Előzmény: Nachat (126)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.13 0 0 128

Szia :)

 

Nagyon koszonom,hogy irtal,mindig egy orom olvasni, de komolyan, "latszik", hogy imadod a novenyeket. Orulok,hogy Moonshine-om van,remelem a gyokeres levelkeim is megtartjak majd az anyukajuk tulajdonsagait,es olyan szepek lesznek mint O :) ami most olyan erovel no,hogy meg recces is a szele :) bevadult :)

 

Na vele ellentetesen viszont a Gold flame naprol napra szurkul,fasodik el,es sajna a kozepeben sem latok eletet :( meg varok persze,hatha erzi,hogy nagyon szeretnem ot,es lassan erore kap. Fuggony moge raktam,igy kapja a fenyt,de meg a perzseloset nem. Errol jut eszembe,tobbi akkor maradhat egesz nyaron majd ablakba?most meg nagyon jol vannak,de kesobb meg erosebb lesz a feny,reggeltol kb 2-3ig sutne oket a nap....gondolom az mar sok.

 

UI: elkezdtem jatszoterrol hozni a homokot :) nem sokat persze,fiam kis muanyag vodrocskejebe,mondom neki mindig,visszuk az anyosnyelveknek :) orul neki,szerinte a mamanyelvek kapjak :P

 

Előzmény: forescate (127)
forescate Creative Commons License 2016.05.10 0 0 127

Szia!

 

Nagyon-nagyon-nagyon :-) jó képeket készítettél a Sansikákról, külön örülök ezeknek a fotóknak! Igazi előtte-utána képek!!:-) Remekül illusztrálják azt a megállapítást, hogy a Sansik valóban eléldegélnek (elvegetálgatnak...) árnyékosabb zugokban is, de valódi szépségüket csak világos-enyhén napos tenyészhelyen mutatják meg!!:-) Immár bizonyítékunk is van erre itt a fórumon.:-) Szuper képek!!! Tehát ha valaki a vékonyka levelű, haloványka, nem túl egészséges Sansik látványával is megelégszik pár évre (hónapra?), az rejtegetheti őket a lakás egy árnyékos részében is. Viszont aki szereti is őket, szeretne bennük gyönyörködni, ráadásul hosszú évekig, az inkább világos, enyhén napsütötte helyet keressen számukra.:-) Legalább a nyári időszakra a kertben vagy a teraszon, hogy kellően meg tudjanak erősödni, még ha a lakás nem is túl növénybarát (pl. fák az ablakok előtt, árnyékos fekvés, északi tájolás függönnyel, stb.). Mennyivel szebbek így!! És ha hinni lehet a nem tudom milyen egyetem tudósainak, talán még boldogabbak is.:-)

 

A fotó alapján ez egy "Moonshine".

Többféle ezüstös-szürkés árnyalatú trifasciata létezik.

A "Moonshine" egy közepes termetű változat, magasságához képest elégé széles, robusztus levelekkel (szerintem ilyeneket fogsz majd látni ha továbbra is az ablakban neveled a növényedet). Nem nagyon lesz magasabb mint 40-60 cm.

Neki is vannak némileg eltérő változatai. Van ami keresztben kissé csíkosabb (bár a "Moonshine"-on szinte nincsenek is keresztsávok). Van ami világosabb marad idős korában is, illetve van már egy elképesztően érdekes mutációja is, a "Brazilian Moonshine" vagy "Brazilian Black" vagy "Brasilian Black". Illetve létezik egy "Platinum Princess" nevezetű Moonshine-szerű trifasciata is. Ő mintha még "tőlevélrózsásabban" nőne, és talán világosabb a színe is, még az idősebb töveknél is...??

 

A törpe ezüst változat a "Silver hahnii", belőle létezik krémszínű szegélyű változat is, a "Hahnii Pearl Young vagy Silver Hahnii Marginata.

A magas ezüst változat a "Silver Queen". Rajta kissé több a sötétebb keresztsáv mint a "Moonshine"-on, levelei is keskenyebbek a magasságához képest. A "hagyományos" trifasciata-khoz hasonlóan magasra, kb. 80-120 cm-re nő meg, habitusa is ugyanaz.

Létezik egy szintén közepes, kb. 40 cm magas növényke azonban vékony levelekkel, kifejezettebb sávozással, ő a "Grey Lady" vagy más néven "Silver Princess". Csodaszép növénycsoportot alkot és nem foglal nagy helyet.

És majdnem el is felejtettem, hogy létezik egy sárgás-krémszínű szegélyű, ezüstös trifasciata változat is, a "Silver Laurentii" vagy "Laurentii Silver". Róla is- a tövek alsó részét leszámítva - majdhogynem teljesen hiányoznak a keresztsávok.

Számomra nagyon hasonló növény a Sansevieria "Mangetsu". Őszintén szólva én nem sok különbséget látok a két változat között, de ez legyen az én problémám!:-) Talán mindkettő a laurentii-ből alakult ki csak máshol, így kaptak más-más nevet. ??? Viszont mindkettő csodaszép. Azt hiszem a fórumon is láthatóak a fotóik/fotójuk. Nekem most hirtelen trifasciata-ból több ezüstös változat nem jut eszembe. Talán így majd könnyebben be tudod azonosítani a (leendő) növénykéidet. Ha lesz időm töltök fel képeket!

 

Üdv.

 

 

Előzmény: feherflamingo (119)
Nachat Creative Commons License 2016.05.10 0 0 126

Köszönöm/köszönjük!

 

A növények többségét (nagyobb) kertészeti kereskedésekben sikerült szerezni, némelyiket csere útján (gyűjteményes kertből), még ritkábban kisebb boltokból.

(Sőt, van, amelyiket kidobták a lépcsőházba, és onnan menekítettem ki.)

Előzmény: feherflamingo (124)
Nachat Creative Commons License 2016.05.10 0 0 125

Szia!

 

A ládák aljára előbb 2-3 cm vastagon durva kavicsréteget teszek (kb. mogyorónyi kavicsokkal, esetleg tört cserép-, tégladarabokkal), erre rá pedig perlites-homokos-virágföldes-tőzeges közeget (néha még fakéreg-zúzalékot is teszek hozzá). Gyakran csak úgy öntözök, hogy alulra, a láda tálkájába teszek vizet, aztán hagyom, hogy felszívja. (Pár óra alatt ez végbe is megy, mivel nem szoktam túlzásba vinni az öntözést, a ládában lévő közeg többnyire eléggé száraz, olyan, mint a szivacs.)

Szoktam további lyukakat is fúrni a ládák aljára (a fönt említett durva kavicsos réteg arra is jó, hogy ne duguljanak el ezek a lyukak).

Műanyag ládáim vannak. Érdemes kissé erősebb, vastagabb falút venni (a vékonyat könnyen szétnyomják az új sarjak). A cserépfalú jobb, de az kissé drágább és nehezebb (lehet), itt is a strapabíróbb, vastagabb alkalmasabb, ellenkező esetben szétrepeszthetik a terjeszkedő tövek. A Sansevieriák sok mindenre képesek! :-)

Előzmény: Arany láng (122)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.10 0 0 124

Olyan szepek igy,egybe... orom nezni !!

 

Ti honnan szerzitek be a kulonlegesebbeket?

Előzmény: Nachat (111)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.10 0 0 123

Szia :) szivesen adok belolle,csereljunk,de hol lehet itt privatba beszelni,adatokat leirni? kesobb ha tudok a gyerektol,mutatok meg mibol van tobb cserelni valom,orommel bovitenem a gyujtemenyem.... :P

 

A balkonladaba valo ultetest en is fontolora veszem,mert igy is mostmar alig-alig fernek,es talan jobban is mutatnak ugy.

Ebbol az ezustos szinubol (nem tudom biztosra, hogy Moonshin-e) vettem le egy jo honapja leveleket,es mostanra szep gyokeret hoztak,szerintetek megtarja ez a fajta az anyanoveny szinezetet,vagy ugyan-ugy mint a csikos szelu,megvaltozik?

Előzmény: Arany láng (121)
Arany láng Creative Commons License 2016.05.10 0 0 122

Szia!

 

A gyűjteményedet nézegetve egyre bátrabb vagyok, hogy majd én is balkonládába ültessem télre a szanzikat.

Az az igazság , hogy attól félek a balkonládában megreked a víz és elrohad a kedvencem. A kis tálkákból meg könnyű kiönteni a cserépből fel nem vett vizet 20-25 perc után. Te szoktál még lyukakat fúrni a ládák aljába pót-

lásként ,vagy nem szükséges? Műanyag vagy cserép ládáid vannak? 

 

Előre is köszönöm a válaszod!

Előzmény: Nachat (118)
Arany láng Creative Commons License 2016.05.10 0 0 121

Szia!

 

A harmadik képen láthatót az egyik kertészetben a "ments meg egy növényt" állványról mentettem meg, eléggé leharcolt állapotban, még március elején. Átültettem homok-tőzeg-perlit keverékébe és szépen hajtásnak eredt. Meleg helyre tettem az ablakba radiátor fölé. A cimkéjére az volt írva hogy Sansevieria Ayo .

 

A te nővénykéid is gyönyörűek!Közűlük  nekem legjobban a Whitney tetszik, én is szeretnék egyet a gyűjteményembe .

 

 

 

Előzmény: feherflamingo (117)
feherflamingo Creative Commons License 2016.05.07 0 0 120

Ok mar az uj szerzemenyek :) az utolso kepen levo Golden flame nagyon tropa sajnos,ot neten vettem,nagy csalodas,remelem megmarad,nagyon fas,eloregedett ....szornyen duhos voltam mikor meglattam milyet kuldtek :( szerintetek megmarad? ha nem,lesz valakinek elado,vagy csere?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!