A légkezelő helyiségből egy fűtőkaloriferen keresztűl menne egy elosztóba, ahonnan minden helyiségbe külön ventillátor fújná be a levegő.
Gondolom egy megfelelő méretű fűtőkalorifernek nem gond ha akár 4-5 venti szívja át rajta a levegő (kissebb teljesítményüek), max a hőmérsékletét kell emelni, esetleg folyamatosan kell keringetni benne a melegvizet... (gondolom én), vagy többet kell berakni.
Udv. liliana01
Biztosan nalad ugy van ahogyan irod es jol mukodik. De a jelenleg beepitesre szant technologiak nagy reszenel alul jon a friss levego,felul pedig tavozik az elhasznalt levego. Pl. www.atrea.hu csaladi hazak szelloztetese cim alatt. Tisztelettel Peter.
Bocs ha a kibic közbeszól. Nem vagyok szakember, csak légfűtés élvező már 25 éve. Nálam a légfűtésnél a mennyezet alatt van a meleglevegő be, és a padlónál a hideg levegő ki.
Azon megfontolásból, hogy a meleg felszáll. Ha alul jön be a meleg , felszáll, és fent megreked, lent meg derékig fázol.
Ha felül jön be, csak lefelé tud terjedni, így minden szinten meleg lesz, és alul a hideg kimenőn nyomja ki a hideget vissza a rendszerbe.
UDV. SoToS.
Alapbol tudnunk kene a haz nagysagat, kiszamitott legnagyobb hoveszteseget per orara megadva, legkobmetert. Elgondolasod az O.K. De sok mindent figyelembe kell venni. Futesnel a levegot max.50C fokig melegitheted, levego elore aramlasi sebessege max. 1 m/sec. Csaladi hazaknal ha jol tudom, durvan 8-10 kW meleg amit kenyelmesen belehet juttatni. A befujo nyilasokat a padlo fole szerelik, az elszivokat meg a mennyezetbe,vagy ahhoz kozel. Termeszetesen a helysegeket kulonbozo hofokra is futheted,a befujt levego mennyisegevel lehet elerni, amennyiben nem akarod agyon tuzdelni vezerlo rendszerrel. De ezt csukott ajtoknal lehet csak jol uzemeltetni/termeszetesen a levego aramlasanak megkell hagyni az utat az ajtoknal/ . Ami az1000 liter vizet illeti ,ha 80/50 C fokra fogod tervezni, akkor az ujra felfuteshez kb 37kWo meleg fog kelleni+ a vesztesegek,tehat kozel 45kWo. Amennyiben a haz hovesztesege mondjuk 7kWo,akkor a legnagyobb hidegben 6 orankent utanna kell futeni .0C foknal ez lehet 12 orankent. Az ATMOS faelgazosito kazanok vannak 14kW-tol felfele,de az aruk is 8-900 ezernel kezdodnek. Az itt emlitett kazan kb 3-4 oran belul felmelegiti a vizet.
Tisztelettel Peter
A ház egy acélvázas künnyűszerkezetes ház lesz, kb 1 hónap múlva kezdünk. A pincébe képzeltem a leégkezelő helyiséget. A csövezés viszonylag egyszerűen megoldható. (ha nem kellenek 200-as csövek)
A pincéből fújnám be a levegőt az alsó szintekre, a tetőtérben, a tető dölése miatt kihagyot kb 1 métres részen lennének az elszívók.
Esetleg később napenergiát is hasznosítanám, vagy úgy hogy egy kissebb hőtárolót vizét melegítem nappal és az kötném a fűtőradiátorokra, vagy meleg levegőt vezetném be a légkezelőbe.
Tartalékként meg a gázbojler melegvizét is fel lehetne talán használni átmeneti időszakokban kissebb helyiségek ideiglenes fűtésére.
(ha nem hűti le túlságosan)
Vagy még gondolkodok, beszélek hozáértökkel és persze várom az egyébb véleményeket ötleteket.
Jó lenne tudni mennyi vizet, mennyire hűt le egy ilyen rendszer, mert lehet hogy egy 200-300literes gázbojlerrel is simán menne a fűtés.
(de a cél a fagázkazánnal való fűtés, ezek csak tartalék megoldások lennének)
Esetleg fagáz kazánja van valakinek, vagy ismerősi körben?
Érdekelne hogy 1000 liter vizet mennyi idő felmelegíteni, és az mennyi idő alatt hül le?
Bárkinek, bármivel kapcsolatban van ötlete, elképzelése, tapasztalata, mit lehetne máshogy, melyik részt hogyan oldjam meg, mit csináljak máshogy, azt szívesen fogadom, (télre már működnie kéne a rendszernek)
Föleg a csövek átmérője, a fűtési radiátorok és a ventik méretezése érdekelne.
Majd még összeszámolom hány méterre kell elvinni a levegőt az egyes helyiségekig.
(gondolom az elég lényeges, mert van ahol vagy 20 méter lesz)
A befújásnál gondoltam arra, hogy a szegélylécek helyett rakok valami téglalap alku zártszelvény, sok apró lukkal felfele, hogy jól elosztódjon a levegő, és remélem így halk is lenne. Csak nem tudom hogy a beérkező légvezeték (szerintem kb 100-as cső) után ez a jelentős szűkítés mit fog eredményezni?
Az elszívást hasonlóan csak a plafonon az élekben...
A vezérlést úgy képzeltem el, hogy lenne egy időkapcsoló, ami a szellőztetés vezérlné megfelelő időközönként. Aztán lenne a szobákban elhelyezett programozható termosztát, ami a keringető szivattyút és a ventiket indítaná ha fűteni kell.
Esetleg a konyhába egy külön elszívó ág ami a frisslevegő utánpótlást is biztosítaná.
A wc-be meg a szokásos elszívo.
(ha összejön anyagilag és időügyileg, lehet hogy számítógéppel oldom meg a vezérlést, mert számítógéppekkel foglalkozok)
Sziasztok!
Ezer köszönet Atompyka a fórumnyitásért!
(Bocs hogy eltüntem, de nászúton voltam. Most már leszek :)
Péter ráérzett! Pontosan ezt szeretném.
A kazánnal felfűtöm a vizet, kazán leáll, aztán a meleg vízet keringetném
egy autóradiátor szerűségen (persze méretezetten), amin a keresztülfújt
levegő vinné be a meleget/hideget a helyiségekbe.
Nem vennék kész rendszert/légfűtő gépet mert az nekem most nagyon drága,
helyette egy kisseb helyiséget alakítanák ki a pincébe, ahova jönne be a
talajhőcserélős friss levegő, onnan menne a szobákba a meleg, ill nyáron a
hideg levegő.
Elképzelésem szerint minden helyiségbe lenne egy bemenő és egy elszívó
ág, ezzel a módszerrel minden szoba egyedi hőmérsékletű lehetne, és
időben is tudom szabályozni, hogy pl a nappalit délután fűtöm este nem,
a hálókat meg este fűtöm nappal nem.
Még nem számoltam össze mi kell és az mennyibe lenne, de a gyári készülékeknél
szerintem jelentősen ólcsobban kijövök, főleg ha én szerelem össze.
A kérdés:
- 1 helységbe mekkora csöveken, mekkora befújás/elszívás kell, hogy a legnagyobb
hidegben is, zaj nélkül fel lehessen fűteni a szobát?
- Kell-e minden helyiségbe elszívás? (neten úgy láttam hogy a szobákba csak
befújás van, a wc ill. a konyhában történik az elszivás, így kering az egész házba
a levegő?)
- Hova érdemes rakni a bemenő és az elszívókat, hogy a fűtés és a hütés is jól működjön, de ne legyen se túl nagy légáramlás, se túl hangos
Szerintem a kazannal felfuti az 1000 l vizet. A kazan nemmukodik tovabb. A tartalybol a vizet keringetoszivattyuval athajtja akar egy autohuton es ventilatorral a csoveken keresztul eljuttatja a helysegekbe. Egyes helyisegek homerseklet kulonbseget levego mennyiseg beszabajzasaval lehet elerni , persze csukott ajtoknal. Csak a kiszamitott keresztmetszetu uzemi nyilasokat kell letrehozni. Szerintem . Bocs ha tevedtem Peter.
ez a légfűtés nem az amit az amerikai házakban lehet látni?
egy bazi kazán a pincében, nagy csövek a tetejéből kiállnak, több irányban, és a falakba mennek, ott a falak üregesek, és a padló felett 20-30 centire légbeömlők vannak, ott jön a meleg. ebben hol a víz?
A teljesitmenyt az epulet jellemzoi es a hovesztesege hatarozzak meg. Mire gondol a fagaz kazannal?
Hogy akar futeni? Meleg levegot fujja be a helysegbe? Milyen frisslevego arannyal?
Azert a legcsatornak nagyobb helyet fognak elfoglalni, mint a futesi csovek, ha meg ehhez hozzajon egy mezei legkezelo, akkor szerintem az uzemeltetesi koltsegek relative magasak lesznek.
Aztan ha eltero homersekleteket szeretne a kulonbozo helysegekbe legfutessel az dragabb. Peldaul motoros legmennyisegszabalyozokat kell betenni, ami kis meretben is szazezres nagysagrend, szemben egy radiator, thermoszelep komboval, ami merettol fuggoen 20-40-e Ft.
Szerintem csaladi haz szinten nem eri meg. Egy kisebb kompakt legkezelo ara is sokszazezres nagysagrend, amibol mar elegge csucs kazant tud venni.
Ha van penze, akkor kombinalja a padlofutest a radiatorral, ar/komfort szempont szerintem ez a legjobb, ha nem akar radiatort latni, akkor vegyen fan-coilt es szepen burkolja el. De ebbol is a jobbak, amik mongyuk 30-35 dBA-s ventillatorral megfelelo teljesitmenyt adnak le ugy 200-300 e darabja. Ha ugye aludni is akar es nem monoton zugast hallgatni, akkor meg kell venni.
Rendes leszek, idemásolom a kérdését is, hátha lesz válasz, mire idetalál:
Sziasztok! Kérdésem az lenne, hogy légfűtéshez milyen kazán javasolt, illetve mekkora hőtároló? A terveim szerint egy 18-22KW-os fagáz kazánt szeretnék, ehhez elvileg 1000 literes tartály kell, de ez a normál radiátoros rendszerhez van méretezve. Ha esetleg mégis légfűtés lenne (azt szeretnék de nagyon :), akkor ez a tartály ahhoz nem lesz túlzás? Nem lenne elég kissebb? ... Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Köszi