Ahha, na ez jo hir. Az enyem is valami hasonlokeppen helyezkedik el (egy kisebb facsoport toveben).
Szep, szines, valtozatos. Az enyemben egyelore nem sok latvanyos viraggal rendelkezo noveny van (nemi ibolya, meg valami sziklakerti szegfu), de ugy latom, hogy ezt tudom orvosolni.:) (Bar a hely eleg szukos lesz nekik, lehet, hogy inkabb epitek majd egy masik sziklakertet, kozel 2500nm-en van hely.:)
Huhh, belekukkantottam az oldaladba, neked aztan nem semmi gyujtemenyed van. Csak gratulalni tudok. Ha lesz egy kis idom, atbogaraszom az egeszet. Ha esetleg valamelyik noveny megtetszik es kerdesem van, tudsz majd segiteni?
Ez a sziklakerti részlet nekem szinte teljes árnyékban van példaként, tettem bele törpefenyőket, pár rhodit, kisebb japánjuhart stb....emellett kankalinok és jó pár sziklakerti évelő is vígan fejlődik bennük...
Mindkettotoknek koszi a valaszokat! Utana nezek, hol tudnek beloluk nehany peldanyt (vagy csak magot) beszerezni, mert nagyon tetszik. Ezek a fajtak mennyire igenylik az allando napsutest? Csak mert az en egyik sziklakertem neha arnyekban van (azt mar eszrevettem, hogy nem mindegyik novenynek tetszik ez, de nemelyiknek viszont nagyon bejon, mert csak ugy burjanzanak.:)
Az a baj, hogy az a fogalom, hogy kúszó örökzöld nagyon sok mindent takarhat. Az én sziklakertemben is vannak örökzöldek, de ezek évente csak néhány centivel lesznek nagyobbak. De vannak olyanok is, amelyek évente, akár egy métert is terebélyesedhetnek. Szóval a növekedési képességük ismerete nélkül nehéz tanácsot adni. Általánosságban azigaz (legalábbis szerintem), hogy az örrökzöldekből álló sziklakert más kialakítást igényel, mint ha hagyományos sziklakertieket, alpesieket akarsz betelepíteni. Pl én az örökzöldek mellé nagyobb, de szellősebben rakott köveket és föleg mulcsos talajtakarást tennék. A napot, szárazságot bíró évelők (pl kövirózsák, varjúhájak, kristályvirágok, stb) között jól mutat a múrvás, kőzúzalékos borítás. Az alpesi növények mellett kevésbé "autentikus" a mulcs, de tapasztalataim szerint sokban növeli ezek túlélési esélyeit a nedvesség megtartásával.
A kerti tó az esztétikum mellett, abban is segít, hogy párásabban tartja a levegőt, ami szintén kedvez az alpesi növényeknek.
A sárga virágú egy ternye, az Alyssum saxatile. Sok helyen lehet kapni, de magról is jól nevelhető. A színes foltok javarészt párnás lángvirágok. (Phlox) Ezekből a legtöbb faiskolában többféle színben is lehet választani. Ajánlható még a pázsitviola, tatárvirág, kristályvirág, stb. (Nem reklámozni akarom, de a honlapomon többnek is fent van a fényképe)
Nem tudom, a Yukkát hogy tervezted, de azzal is jó vigyázni, mert elég terebélyes és amikor virágzik nagyon magas. Hajlamos vizuálisan elnyomni a többi növényt.
Köszönöm a javaslatoka, akkor lehet, hogy kiveszem a törpe mandulát, pedig nagyon jól mutat a fehér murva és kövek között, és a borostyánt is. Tervezek egy télálló Yukkát és egyéb virágos növényket, mert nagyon túlsúlyban vannak az örökzöldek. Tényleg, a két -ma még kicsi, és alacsony fajta- terülő borókát is kivenétek? tervezek még egy kis tavat is, amit bletennék a sziklakert egyik oldalába, besülyesztve, ez kb. a jelenlegi kert 1/3-át foglalná el. Képek lesznek hamarosan, de félkész állapotban nem akarok képet feltenni, csak ha kész van.
Oooo, nagyon szep! Egyelore nem nagyon ismerem a sziklakerti novenyeket, de annal lelkesebb vagyok.:) Szeretnek nehany szines viragzatu novenyt is telepiteni (egyelore inkabb csak olyanok vannak, amelyek a levelzetukkel diszitenek), ezert rogton kerdeznek is, ha lehet: erdekelne, hogy a masodik kepen az a sarga viragzatu noveny pontosan mifele, illetve a harmadik kepen, a sziklakert kozepso reszen elhelyezkedo, szines viragu (kek, lila, stb.) novenyek beazonositasaban kernek segitseget. Koszi.
Szep! Honnan valok a kovek? A telet hogy birtak? Nem fagytak szet? (Csak mert nekem is nagyon hasonlo koveim vannak es azok kisse megsinylettek a telet).
A borostyán ugyan bírja a napot is, de nem kifejezetten sziklakerti növény. Szerintem valahogy nem illik oda. A párás, árnyékos hely jobban való neki. Szerintem:)
A törpemandulát én lehet, hogy kivenném, mert intenzíven terjed gyökérről és így nehez tudod majd kordában tartani. Főleg, ha köves, murvás a szikalkert.
Most csináltam egy 12 m kerületű kis sziklakertet, amit ágyásszegéllyel vettem körül. A sziklakert kissé, olyan fél méter magasságban kiemelkedik a kertből. 300 kg különböző nagyságú kő van benne, és 250 kg murvával van kiszórva a kövek köztihely. Beültettem kövirózsákat, törpe mandulát, különféle virágok, levendula, kecskerágók, törpefenyők, madárbírs, borostyán, és kétfajta kicsi terülő boróka ment bele elsőre, de elég kicsik, és még sok az üres hely. Ami nem igazán tetszik benne, hogy az ágyásszegély eléggé elüt a fehér kövektől, és a murvától, olyan idegen. Korábbana, amikor mulcs volt a murva helyett, akkor nagyon jól nézet ki, de a mutya állandóan kaparta, ezért lett a murva, azóta békén hagyja. :) Arra gondoltam, hogy jövő hónapban kicseélem a fa ágyásszegélyt nagyobb kövekre körben, csak félek, hogy eléggé sok kell majd belőle, és ez ugyen nem valami olcsó... Képet majd rakok fel, de azt hiszem megvárom vele, hogy kész legyek. Jó a topic, kár, hogy nem előbb találtam rá.
Na igen, arakra en is kivancsi lennek (Budapest keleti, delkeleti kornyekerol), mert sajna amit ingyen tudnek szerezni a zemplenbol, arrol kiderult, hogy nem jo, mert nem igazan birja a fagyot.
En is valami ilyesmi problemara gondoltam. Tehat ide nem jo ez a ko (bosszant, mert ingyen lenne, gyakorlatilag korlatlan mennyiseg... csak a szallitast kell megoldani). Pedig ott helyben jol birja (szuleim udvara evtizedek ota ilyen kovekkel van diszitve (sot, pince, szalonnasuto es egyeb kerti alkalmatossagok vannak belole epitve) Nalunk 1 tel alatt jelentosen romlott az allapotuk. Ezek szerint ennyire nedvesebb a klima... vagy csak honvagyuk van es nem tetszik nekik, hogy 200km-re elcipeltem oket a jo hazai foldbol.:))