több támaszú lemezt mindenképp megéri felső vasalattal késziteni. töredéke lesz az elmozdulás.
két db külön dolgozó(össze nem vasalt lemez) 2 támaszú lemezben több vas lesz külön külön,mint egybeépitve 3 támaszúként vasalt lemezt.ma már ez a gyakorlat.olcsóbb,jobb,és a mai számitógépes programokkal könnyen számolható.
Azért a vígan kicsit erős. Ha jól látom, van tíz centije. Cső 5, beton 4, járólap + ragasztó 2. Ez már 11, szűken kihozható, de cukrászkodni kell a milliméterekkel.
A szülői házban sooooook-sok évig hibátlanul működött 40-es egy melléképületben, a mellette lévő emésztőig négy méter távolságba. A gondok akkor kezdődtek, amikor lecsatornázták a települést, és egy új, 50-es csövet kidugtunk a falon, utána ment le a föld alá és támadtuk meg vele a csatornarendszert. A föld felett lévő könyökben mindig lerakodott a megdermedt zsiradék és eldugult. A mai szuper zsíroldó mosogatószerek mellett véleményem szerint csak akkor fenyeget dugulás veszélye, ha megdermed a feloldott zsiradék. Egy többszintes épület padozatában ilyen veszély nemigen van. Egyébiránt én ismerek olyan növényi alapú mosogatószert (használjuk), ami biológiailag lebontja a zsírt, és maga is lebomlik. Mindezt még hideg vízben is, ha épp jól esik nyáron.
Ha elfér,tegyél inkább 50-est,ahogy Lacivill is javasolta. Lapos kivitelű lefolyóval még nem találkoztam,csak olyan szürke 110-essel,amit a földteher oválosított meg:) Esés elég annyi ha szűk a hely,hogy a buborék érje a vízvonalat,az sk-s tokolással is nyerhetsz pár mm-ért.
A lényeget kicsit kevered... Kéttámaszúnál (ahol csak a két főfalra támaszkodik), teljesen felesleges a felső vasalat. Ott ugyanis a födém felső részében csak nyomó terhelés van, amit a beton sokkal jobban bír mint a vas. (és azért mégiscsak olcsóbb) Több támasz esetén (a lakáson belüli tartófal vagy oszlop) a számolt terheléstől függ, hogy van-e tervezve felső vasalat. És amennyiben van, az részleges, vagy a teljes födémre kiterjedő...
Vasalás amire te gondolsz az a födémben (az alsó teherhordó beton) van. A felső, úsztatott betonba csak akkor tesznek, ha valamilyen pontszerű terhelés éri (pl. valamilyen nagyobb súlyú gép), egyébként nem. A födémhez azért nem nyúlnék...
A családi házaknál nem jellemző egyébként a kettős vasalat (amikor felül is van acélháló), kivéve természetesen a speciális eseteket. Ilyen szempontból speciális az erkély, és más húzó terhelés, azonban akkor sem az egész alatt van. Alapvetően az vas a húzó terhelést veszi át, a födém pedig mást nem kap... 10-es acélhálóval ha jól emlékszem 1 tonna/négyzetmétert kaphat 6 méteren, ez azért családi házba elég szokott lenni.
miért ne lehetne 2 sikban vasalva?pont ettől lesz a monolit födém erős,és gazdaságos. de 20évvel ezelőttig bezárólag gyakran terveztek sima 2támaszú tartókat, felső vas nélkül.ma már csak nagyon béna statikusok csinálnak olyat,hogy többtámaszú tartóra nem tesznek felő vasat.
Arra számits, hogy a 40-es cső a konyházos elg kicsi, hamar elzsirosodik, legalább 50-es kéne. Az idomok átmérője a toknál kb 1 cm-rel több. Lefolyóba még nem láttam téglatest alakút.
Ami a képen látszik az a salak/homok réteg eltávolítása utáni hely, tehát szerintem még a födémhez sem kell hozzányúlni.Kösz mindenkinek a hozzászólást, ha ilyen lapos kivitelű lefolyócsőről esetleg van infótok az még jöhet.(biztos ami biztos)
Kösz mindenkinek a választ.Az egyik lakásban éppen felújítás folyik így sikerült lemérni a beton feletti részt. A födém pedig beton elemekből van, látszik rajta a kampó amivel bedaruzták. Most jön a kérdésem megint, hogy szerintetek elég ennyi hely? Létezik esetleg valami lapos, de széles lefolyócső, ha mégsem lenne elég a hely?
szerintem te inkább azt kérdezted,h a tartószerkezetben kárt teszel-e ha levésel belőle.sztem tudod mivel vésnéd meg :)
mivel 30cm,ezért valószinűsítem,h csak alul vasalt,tehát vasat nem érint.és mivel helyi gyengitésről van szó,szerintem nem lesz vele gond.pláne ha teherhordás irányával párhuzamosan teszed. én azért nem tervezném előre a 0% lejtést,mert egy kavics alámegy,máris visszafele folyik. :)
Létezik harang alakú csiszoló, M14 menettel (flexre rakható), köszörűkő-szerű anyagból, jól viszi a betont. Meg lehet próbálni a vídiatárcsát is, de nekem az előző az bevált (ezerpárszáz ft).
Egy betonoszlopot kellene kicsit megfaragnom. Valamiféle flexbe fogható korongra gondoltam. kb 1 cm vastagon kéne leszednem a kapufélfámat, mert elkezdett "sarkosan dagadni", és akadályozza a kapu becsukását, főleg mikor már meleg van.
Tudtok valamit erre a célra ajánlani? Milyen megoldást válasszak?
Szerintem mielőtt nekikezdenél vésni érdemesebb lenne egy 8-as vídiás fúróval a nyomvonal elején és a végén 1-1 próbafúrást csinálni hogy pontosan tisztában legyél a rendelkezésre álló homok (salak?) vastagságáról.És ha mind a két ponton megvan a szükséges 5 centi csak akkor nekiállni a beton vágásának.Ha megoldható jobb ha kikölcsönzöl egy vágót mintha csak vésnéd.Ha nem elég a hely inkább a te járóbetonodból vegyél el minthogy megvésd a Szomszéd mennyezetét.
Tudom eretnekség amit mondok, de ha nincs lejtése csak vizszintes akkor sem lesz bajod. Persze ezt egy hosszabb szakaszra már nem mondanám. Ha van mosogatógéped akkor semmi gond, az kitisztítja a rendszert. Persze azért törekedj egy picinyke lejtésre.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy vasbeton szerkezetes téglaházban kellene olyan átalakítást csinálni, hogy szükség lenne a mosogató lefolyóját a padlóban vinni, olyan 2,5méteres szakaszon.A kérdésem hogy meg lehet-e oldani. A födém 30cm vastag, ebből ha jól tudom olyan 6-10cm homok réteg van a betonfödém felett. Én azt számoltam, hogy a lefolyó 4cm átmérőjű, és szabvány szerint 1%-os lejtés kell neki. A ház 1964ben épült és 7 emeletes. Lehet a betonfödémbe vésni 2-5cm-t, hogy beletegyük a lefolyót ha nem elég a homok réteg?
Van az "Isotech"-nél egy fiatal mérnök aki nagyon ott van a szeren mind rétegrendekben,mind anyagokban.Szerintem ha felhívod őket biztos mondanak valami "gyári megoldást" a problémára.(isotech.hu) Ja és mielőtt valaki megszólna nem reklámnak szántam.Nekem is segítettek.
arra lennék kíváncsi, hogy létezik-e valamilyen tapadóhíd, ami lehetővé teszi, hogy a függőleges téglafalra felragasztott kátrányos vízszigetelés dryvitragasztóval glettelhető legyen. eps sajnos nem fér oda, viszont szeretném leszínezni (terasz mellvédről van szó és a párkányvízorr csak 1 cm-t lóg túl)
És mi a neve? Vagy mit kell kérnem a tüzépen? Egyenes falra gondolom jó lenne a sima vízorros indítóprofil, de azt nem hiszem, hogy ívbe lehet hajtani.
Na ja, inkább vágjon agyon az áram, akkor aztán majd mellédtemetik a fagyasztott vadhúst...Egy rendesen kiépített hálózatban egy nem gagyi kínai ÁVK nem fog ok nélkül leoldani.
39919-re amúgy valakinek ötlete? Valami házilag is kivitelezhető módon...
Ha egy kisfiú, beledug 1 kötőtűt a fázisba, és másik kezével a falat fogja, vagy a hajszáritó beleesik a kádba és baleset történik. Akkor mit mondasz a megrendelőnek amikor azt kérdezi, hogy mért nem tettél be FI relét, mert akor nem halt volna meg valaki??!! Kezd fárasztó lenni a hozzá nem értésed, és mert te nem tudsz úgy bekötni egy firelét, hogy ne legyen téves leoldás attól még KÖTELEZŐ beépiteni továbbra is.
Félre ne érts!Nem felbosszantani akartalak,csak azt mondtam hogy a mostani rendesen kiépített lakásokban életvédelmi szempontból felesleges a FI relé.Kellemetlenséget viszont tud okozni ha leválaszt ,és a fagyasztóból a kiolvadt cuccot dobhatod kifelé.
Régen ha az ilyen "borzasztó" felületekből próbáltunk használhatót varázsolni akkor sima lakkal lekentük a felületet,majd sebtiben (amíg a lakk még nem kötött meg,ragadt) szárított homokot fújtunk rá.A homok szépen beletapadt a lakkba és egy smirglipapír szerű felületet képezett amit nagyon jól lehetett glettelni(megszáradás után persze).Én ha magamnak csinálnám megpróbálnám ezt itt is mert elég jó tapasztalataim vannak vele.Persze előbb egy kis részen megéri egy próba.
Gyors segítségre lenne szükségem. Házvásárlás előtt állok, de szeretném statikussal megnézetni. A ház Budapesten, 3. kerületben van és elég sürgős lenne a szakvélemény (több jelentkező is van a házra). Pozitív tapasztalatok alapján tudnátok ajánlani nekem szakembert erre a feladatra?
Te csak, ne aggodalmaskodjál helyettem. Az elmebetegek, a másik oldalon laknak. Nem tudom miért kell belekötnöd, ha valaki segíteni akar. A felelősség természetesen, az enyém. Alapszakmám autószerelő, később gépész technikus, még később felsőfokúnak minősülő ágazati szaktanfolyam. /Műszaki tiszt/ Az egyéb képesítéseimet, nem sorolom fel.
arra lennék kíváncsi, hogy létezik-e valamilyen tapadóhíd, ami lehetővé teszi, hogy a függőleges téglafalra felragasztott kátrányos vízszigetelés dryvitragasztóval glettelhető legyen. eps sajnos nem fér oda, viszont szeretném leszínezni (terasz mellvédről van szó és a párkányvízorr csak 1 cm-t lóg túl)
Milyen melegvíztárolót ajánlotok a következőre: Fő fűtőegység egy vízteres pellet kazán (tárolóban esetleg elektromos fűtőpatron). Amire a tárolót keresem, az a fűtési és a használati melegvíz részt.
Magyarország –az EU-hoz tartozó országok között (fajlagos értékek összevetésével) –még kedvező helyet foglal el a CO-mérgezések statisztikáját tekintve!
Budapesten!
-2007-2008 fűtési idény: 10 helyszínen -11 fő elhunyt
-7 fő halálát a gázkészülék műszaki állapota, karbantartás elmulasztása okozta
-2 fő halálát fokozott légzárású ajtó-ablak okozta
-1 fő halálát felszerelt páraelszívó okozta
-1 fő halálát szakszerűtlen kivitelezés okozta
-2008-2009 fűtési idény: 19 helyszínen -8 fő elhunyt
jellemzően tüzelőberendezés karbantartás hiány, szabálytalan szerelés miatt
Hangzott el az országos kéményseprő konferencián Kocsis Attilától. Ő már csak tudja
Szóval akkor nyugodtan, mindenki hajrá otthon barkácsoljon kéményt! Baj nem lehet belőle! Ez a te tanácsod. De amikor majd a bélelés hiánya miatt a sav szétmarja a téglákat és a lepotyogó törmelék eltömíti a kéményt akkor majd lesz CO.
2010. 03. 16 Tömeges szénmonoxid mérgezés történt Budapesten. A mentők három felnőttet az Erzsébet, nyolc gyereket pedig a Heim Pál Gyermekkórházba vittek szénmonoxid mérgezés gyanújával.
2010. 02. 13 Szénmonoxid mérgezés miatt vesztette életét az a nő, akit férje talált holtan zákányszéki házuk előszobájában.
2010. 02. 12. Két áldozatot követelt a szénmonoxid Szombathelyen. A férfi és a nő holttestére pénteken bukkantak rá a tűzoltók.
2010. 02. 06. Szénmonoxid mérgezés gyanújával vittek kórházba a mentők egy embert szombaton, kora este Budapest VIII. kerületéből.
2010. 01. 20. Két felnőtt és egy gyerek került kórházba szénmonoxid mérgezés gyanúja miatt.
2010. 01. 14. Válságos állapotban van az a nő, akit Kőbánya kertvárosi részéből szállítottak kórházba a mentők szénmonoxid mérgezés miatt. A X. kerületi házban két embert holtan találtak a tűzoltók.
2010. 01. 07. Idős asszonnyal végzett a csendes gyilkos a Vas megyei Balogunyomban.
2010. 01. 05. Egy idős nő meghalt szénmonoxid mérgezés miatt, férjét a mentők vitték kórházba kedden kora délután a XX. kerületi Toldy Ferenc utcából.
2010. 01. 05. Egy család két tagja életét vesztette, egy harmadikat pedig életveszélyes állapotban szállítottak kórházba szénmonoxid mérgezés gyanújával Sződligeten.
2009. 11. 29. Egy ember meghalt, hárman pedig szénmonoxid mérgezést szenvedtek kedd reggel Budapesten, egy XXII. kerületi lakásban.
2009. 11. 26. Egy férfi meghalt, felesége életveszélyes állapotban került kórházba egy szolnoki családi házból, melyet elárasztott a szénmonoxid.
2009. 11. 8. Kilenc embert vittek kórházba megfigyelésre szénmonoxid mérgezés gyanújával egy fővárosi szórakozóhelyről az éjszaka.
2009. 11. 6. A halottkém utasítására evakuálni kellett pénteken egy négycsillagos görög szállodát Szaloniki városában, miután szénmonoxid mérgezés miatt meghalt két görög vendég. Mindkét áldozat alvás közben halt meg.
2009. 10. 25. Szénmonoxid mérgezés gyanújával szállítottak kórházba egy fiatal párt vasárnap délután Budapesten. A nő éppen zuhanyozott, amikor rosszul lett, őt párja menekítette ki a fürdőszobából, végül mindkettőjüket kórházba kellett szállítani. Mint kiderült, a gáz a cirkóberendezés meghibásodása miatt szivárgott vissza a földszinti lakásba. A tűzoltók magas szénmonoxid koncentrációt mértek az egész épületben, ezért a kétemeletes bérházat kiürítették.
2009. 10. 23. Ketten meghaltak szénmonoxid mérgezésben a II. kerületi Gárdonyi Géza utcában csütörtökön késő este. Az 59 éves férfit és 58 éves feleségét a mentők megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.
2009. 10.16. Feltehetőleg szénmonoxid mérgezés miatt vesztette életét egy idős házaspár mindkét tagja egy erzsébetvárosi lakásban. A mentőket és a tűzoltókat pénteken késő délelőtt riasztották a VII. kerületi Vörösmarty utcába, ahol az egyik társasházban a szomszédok gázszagot éreztek egy harmadik emeleti lakásból. Miután a tűzoltók bejutottak a lakásba, kihozták az ott lévő két ájult embert, egy idős házaspár két tagját, ám az életüket már nem sikerült megmenteni, mindketten a helyszínen elhunytak. A halál oka az elsődleges megállap
nekem speciel 2000 ben csak a saválló anyagból készült bélést engedték meg, a kerámia mellett, de a flexi alut azt nem. Amilyen "szerencsém volt" egy hülye francia kombicirkót szereltettünk be, és nem volt neki jó a szokásos méret, így gyak minden alkatrészét egyedileg kellett megcsináltatni (140mm) :(
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy rövid a kéményhossz. kb 5 méter.
Érdemes lenne ha egyszer te is belenéznél. Aztán meglátnád, hogy a flexi alu csőből semmi sincs már a kéményben, legfeljebb az alján pár összeégett darab. Gondolom akkor megváltozna a véleményed és a fogd meg a gombot bácsit sem engednéd a kéményed közelébe. Összel béleltettem kéményt, a régit kihúzták. Amikor felmérésnél belenéztünk kamerával nem volt benne 10 cm épp szakasz a 15 méteren.
Köszi a választ. A kémény felső része, egy pár éve lett újra falazva, saválló kémény tisztító ajtók pompásan zárnak. Semmilyen műszaki problémám nincs.
Egyáltalán nem füstöl vissza, a hagyományos kazán, még ebben a kellemetlen időben sem.
A fürdőszobában CO jelző üzemel. Igazából, az alsó rész megépítését végleg, szeretném elkerülni. Ha muszáj lesz a felső részt esetleg béleljük, az egy komplett kémény. A vascsövek lekapásával, alul felül egy darab 1,4 méteres függőleges cső tisztán tartása igazán semmi gondot nem jelenthet senki számára sem. Minek ehhez kéményseprő? Tökéletesen tisztítható, a tisztító nyílás a függőleges füst csatornának,maga a füstcsatorna alsó része. Sajnos rajzot egyelőre nem tudok produkálni.
Azt nem tudom, hogy lehet kiiktatni ebből a kéményseprőt? Elhívtam egy kéménybélelőt, csak tátogott, ezt így, nem lehet, majd egy óra múlva visszahívott mégis lehet, ha ráfordítok még cirka 300000.-Ft-ot. Az ÉTI 25-ös kazán, igazából nem viselte meg a kéményt, csak nagyon gazdaságtalan energia faló. A hagyományos kazán kiválóan működik, pedig igen kényes fajta Szolid plusz+.
Én sem örölök, hogy teljesen feleslegesen kibéleltették velem újra a kéményemet, kiszedték az alu béléscsövet és kibélelték furánnal 200kFt-ért. És nem is ehhez szóltam hozzá. Nem is egy ördöngösség némi műszaki érzékkel a szakirodalom és a net segítségével megfelelő és biztonságos kéményt átalakítani, építeni. DE: amiért hozzászóltam, hogy ezt MINDENKI csak saját felelősségére tegye meg, illetve más bőrére ne írjon már senki szakmai hülyeségeket. A kémény továbbra is veszélyes üzem.
Nem akarok én gátja lenni a fejlődésnek, meg az illegalitást se pártolom, de azt tényleg nem értem, hogy mi változott? Tudomisén, tán 20 éve gázosítottak felénk, behúztunk a régi kéménybe egy flexi alucsövet, aztán csók. Tényleg nem értem, hogy egy meglévő kéménynél miért kötelezik az embert, hogy 400e forintos technológiával építse újra. Ezzel nem azt mondom, hogy szarjunk rá, de nem hiszem, hogy bármi gond lenne az olcsóbb technológiával. A szülői háznál ugye 20 éve legalább úgy van alubéléssel. Évente belekukkol a fogd meg a gombodat bácsi, és mindent rendben talál - ez nem elég ellenérv a flancos kerámiaizére?
Ha majd meg megjelenik az újságban, hogy Ja Nyugi Józsi és családtagjai szénmonoxid mérgezésben meghaltak, akkor is vállalod majd a hozzászólásodat? Mert azt látom nagy kéményszakértő vagy.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy íves falon a kiugró lábazaton mivel lehetne vízorrt kialakítani? Most fentről csepeg (a mostani időjárási körülmények között inkább folyik) rá a víz, és szépen áztatja a falat...
Tisztelt Gépészek! Elfogadtatható e a kéményseprőkkel, vagy el kell e fogadtatni az alábbiakat?
Egy meglévő rendszert szeretnék legalizálni, ha muszáj lesz béleltetni. Amíg lehet, a bélelést elodázom, tehát nem változtatok az eddigi fűtőkészüléken, amely ÉTI 25-ös gázkazán, a fürdőszobában.
Az érdekelne, hogy lehetséges e. Hagyományos kazán a pincében, füstcső méret átmérő 150 Födém áttörés a fürdőszobában. Függőleges füst csatorna kiépítve, hossza 1.4 méter. Anyaga tégla, betonnal bélelve /szabályos kőr/, belső átmérő 150 mm. Alul a pincében, fent a füstcsatorna végén, + a falba stucnik beépítve. Lehet, hogy karmantyú?
Felső bekötés kéménybe: 1 méter füstcső, 90 fokos könyök- kémény. Alsó bekötés: kazán- 2 könyök+ 1 méter füstcső.
Tisztítási lehetőség, alul felül oldható kötés, nem csákánnyal, hanem egyszerűen a füstcső betolással a kiépített stucnikba.
Kémény belső mérete 150x150 Kazánrostély és a kémény fej közti távolság 9 méter légvonalban.
Felső bekötés kéménybe: 1 méter füstcső, 90 fokos könyök- kémény. Alsó bekötés: kazán- 2 könyök+ 1 méter füstcső.
Tisztítási lehetőség, alul felül oldható kötés, nem csákánnyal, hanem egyszerűen a füstcső betolással a kiépített stucnikba.
A seprűsök arra kapacitálnak, hogy a szabályoknak megfelelően építtessem ki, és végig béleltessek.
Én is ezen a megoldáson leszek. Csak nem tudják bekötni az esőzések miatt (magasan van a talajvíz). Az esővíznek külön tartály lesz majd, de a dréncsövezés végcélja nálam is a szennyvízcsat lenne :)
(Szennyvízcsatorna) Tudom, büdös pahaszth vagyok, meg nem szabad, meg fújj. A másik megoldás, hogy leásol vmi nagyobb tartályt, abból meg egy szivattyúval vhová kidobod a vizet.
Én is itt tartok, hogy kavics meg drain, de nálam az a baj, hogy nem tudom hová vezetni, ha van egy nagy esőzés (mint mostanság), akkor megtelik annyira az árok, hogy nem fog lefolyni a víz, sőt, vissza is töltődhet a ház mellé...
Jaj rosszul számoltam, a lábazat ami járdaszintig van az kb. 30-40cm, lejjebb le tudunk menni 20-30cm-et megint mert addig még sima a lábazat utána meg már rücskös és girbegurba ugye mert nem volt zsaluzva. Az XPS viszont úgyis 60cm széles úgyhogy vízszintesen rakjuk és akkor csak 20 cm földet kell kiemelni a béka meg megteszi majd a hatását :)
Nem tudom, milyen az alapja a háznak, de már az alap/lábazati szigetelésnél is csak részenként javasolják kiásni ilyen mélyre a földet. Ezt esetleg érdemes lenne valami szakértővel megbeszélni.
30 éves családi ház átalakításába fogtunk, teljesen felvertem a betont mindenhol, békával ledöngöltük szerelőbeton majd ment rá a bitumenes szigetelőlemez. A házon körbe az alapon, a falak alatt is van bitumenes szigetelés (a régi). Az új szigetelőlemez fel van hajtva oldalra a falakra de van jó pár olyan hely ahol a hajtás miatt kilyukadt illetve a kiszakadt. Ezeket megpróbáltam kenhető bitumennel kijavítani több kevesebb sikerrel. Erre ráraktam 10cm lépésálló eps-t, fóliát és tekerjük le lassan a padlófűtést. Kérdésem a következő: lesz-e problémám abból, hogy néhány helyen nem 100%-os a bitmenes nehézlemez szigetelése? Kőműves azt mondta ne aggódjak, mert nagyon sok régi házon nincs semmilyen szigetelés és mégse vizesedik fel. Hozzáteszem a házamon sincs sehol vizesedésnek jele, pedig elég magas a talajvíz. Mit mondanak a szakik? Még annyit tervezek egyébként, hogy amikor felrakják a lábazatra az XPS-t, akkor mivel úgyis árkot kell ásni, hogy le tudják vezetni a járdaszint alá a szigetelést nem rakunk járdát, hanem a házon körben 40-50cm szélességben és 60cm mélységben kaviccsal tölteném fel és drén csöveket fektetnék le amivel elvezetném körbe a háztól az esetleges vizet.
Sorház sátortetője úgy lett cserepezve, hogy a "tűzfal" (szomszéd házzal közös fal)utlosó téglasora alatt fut a cserepezés. Itt nem bádoggal van lezárva a téglafal teteje, hanem lévén 1950-es évekbeli ház "misunggal" oldották meg a cserép és fal találkozását.
A misung tökéletes állapotban van (tavaly levakartuk és ujat csaptunk a helyébe). Nem repedt, nem potyog stb... Ennek ellenére mégis beázik.
Van valami bitumenes, v más szigetelés amit "felkenve" ennek beázása megszűnik?
Hoppá, logikus. Mivel abban a pillanatban a null vezető és a védővezető között megoszlik a fázisvezetők árama, ekkor ugye a FI relé mágneskörén áthaladó nullvezető mágneses tere nem fogja kiütni a fázisvezetőkét, tehát leold. Jól gondolom a működési elvet?
ha osszekotod a zoldsargat a kekkel, le fog menni a fi akkor is, ha a kismegszakito le van nyomva. az aram ilyen. sot, van eselye lemenni akkor is, ha csak ramarkolsz a kekre.
1. Nem ezt mondtam, olvasd el ismét figyelmesebben, és vedd figyelembe, hogy az utcákon oszlopokon vagy földkábelen futó hálózatok is NEFH rendszerűek (mert ugye minden transzformátor csillagpontja le van földelve) - hoppá. Ha az egész hálózat nem lenne NEFH, akkor lenne igaz a szabadon taperálás.
Egyébiránt a másik dolog, amiben félreértelmezed a hozzászólásomat, hogy én a leválasztó trafó alkalmazása kapcsán emlegettem az intim kapcsolatot.
2. Megvettem egy lakást 4 éve (megjegyzem villanyszerelő vállalkozó a volt tulaj), az elosztóba kukkantva örömmel konstatáltam, hogy nem a 30 éves akármi, még nagyobb örömmel, hogy van benne FI relé, ez már igen pozitív volt. Az örömöm akkor lohadt le kicsit, amikor a tűzhely felett megláttam egy dugaljat, ami dobozszerelvény mivolta mellett a levegőben lógott egy 3x1,5-ös MT végén, rajta egy 65-ös dobozzal. Soha nem használtuk, magasan is volt, ezért a szakmai zavarszintje nem haladta meg a szabadidős küszöbömet, ezért csak néhány hónapja jutottam el odáig, hogy felfedezve a szülői házban korábban beraktárazott lengődugaljat fogtam és magamhoz vettem. Fáziskeresővel megkerestem a dugaljban a fázist, a párom meg kapcsolgatta le a kismegszakítókat. Elaludt a glimm, én meg boldogan, de kellő figyelemmel elkezdtem bontani, és egyszer csak leoldott a FI úgy, hogy meglepődtem, mivel semmit nem éreztem. Na, most akkor miért oldott le???
Persze, hogy nem hülye az áram, hogy rajtam keresztül menjen, amikor ott a nullvezető, de ha elekroilag feltételezünk egy rossz kötést, és kellően nagy fogyasztót, előfordulhat 30mA-t éppen meghaladó áram a védőföldelő felé, főleg, hogy ha mondjuk éppen nem is rajtam keresztül ment, hanem a kikötött három vezeték közül a nullvezető és a védőföld vezetője összeért.
Én nem azt írtam, hogy ezt szeretem behúzni :(( olvasd már el még egyszer! Azt mondtam vannak gyártók akik ezt kérik és pont.
Nekem van egy hónapban 1-2 ilyen munkám mert a gyártó szakszervize ezt kéri addig le sem pecsételik a garancia levelet és egy 200e -es kütyüt nem azért vesznek hogy ott álljon.
És ne tessék olyat mondani adni a "tollamba" számba amit nem "írtam", mondtam kérem szépem =:)
Én azt mondtam hogy felesleges egy 4kw körüli készüléket a ház fővezetékének megfelelő kábellel bekötni.Bőven elég a 4-es is.Persze ha nem neked kell kiépíteni és behúzni akkor írogathatsz akár 5x10-est is.Ha lúd legyen kövér alapon.De minek?
"Ja, épp a NEFH miatt, mert ha az nem lenne, akkor taperálhatnád telibe a fázist, az ugyan nem rázna, csak a nullával együtt"Kösd csak ki a nulla és a földelés áthidalását!Aztán jó taperálást csak a fázisvezetőhöz!Hisz tudod hogy úgysem ráz magában meg.
"Egyébiránt engem nulla vezetőn visszakóborló áramtól úgy védett meg az utólagosan beépített FI relé, hogy csak pislogtam"Na ez a tanmese.Ha a nullbontó nincs kiberhelve a nullvezetőn csak a mesékben van kóboráram ,mivel ez a háromfázisú generátor csillagpontja.Mivel a feszkó a legrővidebb úton akar kieggyenlítődni nem fog a testeden keresztűl mászkálni.
pici korrekcio2 :) a beton nem honapok alatt éri el a végszilárdságát,hanem sosem.tankönyvek szerint 100év múlva is nő a szilárdsága. ha a a kötés,szilárdulási időt modositjuk akármilyen irányban,akkor a szilárdsága változik.más kérdés,h ilyenkor cement aránnyal utána mennek
Lehet gyorsítani (pl kalcidur), azonban ezzel nagyon óvatosan kell bánni nyári időszakban. Így ezt nem javaslom nyugodt szívvel. És valljuk be nagyrészt felesleges is.
Elég sok megoldás létezik amitől gyorsabb lehet az építkezés, azonban hatványozódnak az árak... Kérhetsz pl. Tremix aljzatot is, ahol a leöntött betont egy gerendázaton futó szerkezettel tömörítik és simítják. Ezután vákummal kiszívják belőle a vizet, így azonnal járható felületet kapsz. (tipikusan az áruházak így készülnek) Mindezt a hagyományoshoz képest 6-8*-os árért. Nem éri meg jobban várni 2-3 napot hogy rámehess? (a betonnak ugyanúgy kell a 28 nap kötésidő, csak addigra már felhúzzák fölé a csarnokot)
A jó szakembernek értenie kell a kapcsolódó szakmákhoz is. Természetesen a gipszkartonos nem fog vizet vagy villanyt szerelni, de tudnia kell hogyan vezetik el szabályosan. Hová kell esetleg szigetelés a csövekre, illetve észre KELL vegye ha túl vékony az elektromos bekötés. Szólni kell a burkolónak ha sima csemperagasztót kezdi kavargatni, a festőnek hogy glettelje telibe a kartont (ha maguktól nem tudják), stb. Az hogy a saját szakmáját 100%-ra tudja, az természetes. Csakhogy a 2 hetes tanfolyam (amire a papírt kiadják) még az alapokra is kevés... Anno kikerülve a szakiskolából (teljesen más szakma), azt hittem az adott szakmában nem tudnak újat mondani. Tévedtem. A cégnél öreg szakiktól legalább ugyanannyit tanultam mint a suliban...
A vasalat kérdés. Külföldön azért tud jól működni, mert: a; Az adott szakma képviselője 1 óra munkáért legrosszabb esetben is 2 órát számol el, nem 10-20-at mint nálunk. (ezért versenyképes lehet nálunk egy francia mérnök, ha ismeri a nyelvet) b; Mivel kb. egy nullával több a fizetés, így kevésbé lényeges hogy (nagyon) olcsó legyen.
Az első panelek nálunk is Svéd modell alapján épültek. A tervek is onnan érkeztek. (acél ajtótok, öntöttvas radiátor, stb.) Gyakorlatilag a közösségi szinteket spórolták csak le. Azoknak a lakásoknak sem sokkal jobb az elrendezése... Azért ne feledjük, hogy a panelt eredetileg azért építették, mert gyorsan kellett sok lakás. Arra pedig kifejezetten jó megoldást ad. Bevallottan egyfajta szükséglakásnak szánták. (olyan mint amikor lerakatsz egy faházat a telekre, amíg az építkezés folyik) Sajnos nálunk az ideiglenes megoldás állandósult...
Az hogy az ország lakossága csóró, szerintem pozitívan befolyásolja a kreativitást. Olyan értelemben, hogy rendszeresen kerülő megoldásokat kell keresni, mert egyszerűen nincs pénzed a legújabb célgépre. Ugyanakkor ez a felsőoktatástól kezdve már hátrány. (Persze ettől még nem lesz jobb, mielőtt valaki félreértene)
Akkor kapaszkodjál meg a bejövő fővezeték társasháznál 6-os réz lehet minimálisan önnáló ingatlannál 10-es ha alu ennél nagyobb keresztmetszet MSz 447:2009 :) + vannak gyártók akiknek a szakszervize 6 os vezetékhez ragaszkodik és nem köti be a berendezést.
Ha jól tudom új lakásoknál már kötelező az EPH-NEFH - Már 10 éve nem villanyszerelek, da amikor még csak tanultam, már akkor is kötelező volt.
fölösleges a FI relé. - bár ugye 10 éve nem villanyszerelek, de úgy tudom, nemhogy felesleges, hanem kötelező. Ja, épp a NEFH miatt, mert ha az nem lenne, akkor taperálhatnád telibe a fázist, az ugyan nem rázna, csak a nullával együtt. Pont a NEFH rendszer megszüntetésére találták ki ugye a leválasztó transzformátort ipari felhasználásra, de az már idejét múlta érintésvédelmi eszköz.
Egyébiránt engem nulla vezetőn visszakóborló áramtól úgy védett meg az utólagosan beépített FI relé, hogy csak pislogtam, hogy ez meg miafaxért oldott le, semmit nem éreztem. Azért a gyerekemet innentől kezdve mégis csak nagyobb biztonságban érzem.
Koszi a reszletes magyarazatot, eszerint fogok eljarni.
A fodem - ha jol tudom - betongerendas lesz. De egyelore csak egy muszaki leirast kaptam, abban az szerepel, hogy "Fodemrendszer: beton, femszerkezetre szerelve", akarmit is jelentsen ez...
Nem-nem!Rosszul értelmezted.Azt írtam hogy a helyiségek dugaljai 1 külön áramkörön vannak ( a főbiztosítéktáblától külön madzag van elvíve) nem 1 darab konnektor természetesen.
Egy szoba = egy dugalj szerintem a nagymamának elég a szeretetotthonba. TV és vidéke (DVD, kábeltévé), hifi, számítógép és vidéke (modem, router, esetleg több gép, külső tápos cuccok), olvasó-, és kiegészítő lámpák, akkutöltés, porszívózás. Kapásból ezek jutnak eszembe. Plusz a lakás ötévenkénti, asszony általi átrendezése, amikor aztán végképp minden máshol kéne, mint ahol van. :-)
Majdnem. Én inkább úgy kérném hogy: -helyiségenként 1 világítási, 1 dugalj áramkör.(nuku gerincvezeték!) 1.5-ös. -konyhába 2 "erősebb" dugalj külön 16Amperon 2.5-ös+ a mosogatógép még akkor is ha csak a helye van meg. -hűtő dugalj teljesen külön áramkőr. 1.5-ös -villany boyler külön áramkör. 2.5-ös -Villanytűzhely 4-es vezetékkel mind az 5 ér (380v) kiépítve,még akkor is ha most csak 220 van a lakásban. -Ha van valami nagyfogyasztó még és igényli a külön ák-t akkor azt is a teljesítményének megfelelően.Klímának a helyén is érdemes gondolkodni. -A lakásba kerülő gyengeáramú készülékeknek külön védőcsövezés.Nem szabad elfogadni hogy a 16-os csőbe a rendes vezetékek mellé befér az antenna,vagy a riasztó vezetéke is. Az Elmű amikor átveszi a fogyasztásmérőhelyet ellenőrzi az egyesített potenciálra hozást azzal nem kell foglalkozni.A külön áramkörök meglétét meg könnyű ellenőrizni hisz minden ák-nak külön automatája van.Átvételkor egyenként végigkapcsolgatjátok és ellenörzitek (a dugaljaknál valami próbalámpával).
Betonfödémnél mi van a rajzon?Monolit betonfödém vagy I gerenda+betonkefni?
Tehat akkor vilagitasnak 1.5-es, konnektorokhoz 2.5-es, tuzhelyhez 4-es vezeteket kerek. Errol az EPH-NEFH-rol meg nem hallottam, ezert rakerestem, mi is ez. De hogyan tudom majd ezt ellenorizni, hogy elkeszult-e? Kerjek inkabb a biztonsag kedveert fi relet is?
Ugye jol tudom, hogy az alap koteset lehet valami segedanyaggal gyorsitani? Ez mennyibe kerulne?
Igen. Most a válságban is kétféle vállalkozó van, hiába mondják, hogy pl. most olcsóbban jön el dolgozni akárki:
1. az egyik örül, hogy ebben az ínséges időben is van munkája és nem áron alul (!!! ezt nem is kívánnám), de nem extra nagy haszonnal <i>akar</i> dolgozni
2. a másik fajta pedig az összes elmaradt munkájának hasznát egyetlen megkapott munkán akarja behozni, ergo felsrófolja az árait, ahelyett, hogy beérné kisebb haszonnal.
Mondom: nem haszon nélkül és áron alul akarok én dolgoztatni, de inkább továbbadom az ilyen mesterek címeit az ismerőseimnek és több munkából jobban becsorog a haszon, mint azét, aki hatalmas haszonkulccsal akar dolgozni.
És igen: nem tudom miért kell az időt húzni bizonyos munkálatoknál. Ez nagyon jellemző minden szakmára, mintha ettől fontosabbnak (=értékesebbnek=fizesd meg jobban) látszódna az egész. Mentalitás... hozzáállás..
6-os réz erősebb lenne mint a bejövő alu fővezetéked.Nincs értelme betenni. Ha jól tudom új lakásoknál már kötelező az EPH-NEFH tehát ezek már így vannak szerelve ,tehát fölösleges a FI relé.
Szerintem leginkább az árak miatt van így.Mert ha például az ember fia elmegy a vasalatot megterveztetni egy szakemberhez az leveszi pl. 30 ezerrel (nekem legalábbis ennyiért csinálták volna).Kér rá 2 napot,holott nyilvánvalóan max 1 óra alatt megcsinálja az egészet.Az átlagembernek ez egy heti bére,és inkább beleteszi az alapba ezt a 30-ast még ha túl erős is lesz a vasalat.De ez nem olyan nagy probléma.
Én alapvetően bizalommal vagyok minden szakma képviselője iránt és én is elvárom, hogy ne kérdőjelezzék meg az én hozzáértésemet a szakmámhoz. DE: sajnos volt már asztalos, akinek el kellett magyaráznom egy sarokszekrény spec. kivetőpántjának működését (pl. ikeás szekrények ilyenek) és még azt is meg kellett mondanom, hol vehet ilyet. Ő csak gyakorlatilag a spec. eszközeivel feltette a bútorra. Pedig velem egykorú volt, nem őskövület. :P Ugyanígy jártasnak kell(ene) lennem a könyvelésben, hogy a szabit, táppénzt jól számolják el, ha jót akarok magamnak, stb.
Most is itt lógok és próbálok ismeretek szerezni. Nem azért, hogy belekössek a szakik munkájába, hanem hogy tudjak értelmes kérdéseket feltenni, dönteni bizonyos fokig és megérteni, ha elmagyarázzák, hogy melyiknek mi az előnye. Ez rengeteg idő, de szerintem megéri.
Sajnos a da Vinci-féle idők elmúltak, ma már nincs "univerzális" ember, de örülnék, ha minden szakma képviselője csak a saját szakmájához értene 100%-osan. És nem hülyének nézné a másikat, akit át lehet verni, mert ma én, holnap te, ebben én, abban pedig te...
Ne is mondd, én is társasházban lakom. Amikor tíz éve felújítottak, nem voltak hajlandók hőszigetelést rakni , mert az drága. (Úgyis újra kellett vakolni a házat, mert úgy rohadt, tökig fel volt állványozva.) Most meg szíjják a fogukat a gázszámla miatt.
valamint a szokásos kőművesek által belehányt/megszámolt vasak néha kevés,néha fölösleges.eddig mindig kijött,h anyagilag is megérte kiszámolnom,megrajzolnom a vb szerkezeteket.
egyébként nem értem,miért nem ilyenek a magyarok mind. cipőt cipésztől.homlokzatot,alaprajzot épitésztől, tartószerkezetet statikustól,gépészetet gépésztől.mi ezen bonyolult a többieknek?
aztán persze előbb utóbb mehetünk megerősiteni,de miért tud ez külföldön jól működni? iránytól függetlenül.
rég elmúltak az idők,hogy kalákában mindenki megtanulta hogyan kell házat épiteni...
Sütőre nagyon odafigyelni. A sok okos beköti a 2.5-össel, pedig egy sütő fullon megeszi a 7.5kw-ot simán. Oszt a csajok nem fognak azzal foglalkozni, h mennyit eszik egyszerre...
a, kell tudni mit szeretnél és hova b, milyen fogyasztóid lesznek c, milyen fűtésed lesz mert ahhoz is kell valami villany ha mostani korszerű geos-akkor érdemes elgondolkodni a geo tarifán d, nagy fogyasztók e, vezérelt áram is lesz e pld. bojler
De alapban a következőkben lehet gondolkodni: - 1,5 leágazáshoz világításnál - 2,5 gerinc több áramkör dugaljaknak világításnak, külön a fürdőszoba és konyha - 6-os kérnek a sütőnek általában - kell FI relé (AVK, RCD) legalább egy, de nem árt ha van külön a lakás, külön a konyha, külön a fürdő, és külön a kazán.
mi pl most próbáljuk a társasház gondjait megoldani de megőrjit a bürokrácia közgyúlések egymás hátán az emberek csak a saját problémájukat látják és nem az egészet egyszerre
Igen, én is átérzem a Te problémádat. :)) Gondolkodtunk mi is egy használt ház vásárlásban, de az általad vázolt okok miatt mégis inkább építkezésre adtuk a fejünket. A szocpolunkat már úgyis lőhetjük (3 gyerekre azért már elég jó lett volna), arról végképp lemaradtunk, pénzünk annyi van, amennyi, de legalább a terv olyan, amit élhetőnek gondolunk ennyiünk számára. Felépülni meg majd felépül lassacskán, ahogy a pénz csordogál. Inkább hívtam talajmechanikust, meg a statikus most csinálja a kiviteli terveket, de ne omoljon ránk és legyen normálisan megcsinálva. Úgyis lesz, ami nem úgy sikerül, ahogy elterveztük, nincsenek illúzióim, de próbáljuk minimalizálni ezek számát.
Nekem épp az a tapasztalatom, hogy a szocializmus lényege az, hogy kitalálnak jó dolgokat, amik aztán nem működnek. És a magyarázat is egyszerű: nincs piac, ami szabályozna. A tervgazdászok kiszámolják, hogy tavaszra országosan kell ötezer pár 42-es barna cipő, de lasz...ják, hogy idén nem a kerekorrú a divat. A logosztikus (logisztikus mi? kapitalista áltudomány!) leszarja, hogy hová kell, ezért helyenkét kupacban áll, helyenként meg hiánycikk, és csak csúszópénzért kapsz. Mint tudjuk, a szocializmus legfejlettebb formája a kommunizmus, ezért Moszkvában ezt máshogy csinálták. Az emberek sorban álltak a bolt előtt, és az érkező autóról mindenki kapott egy pár cipőt. Olyat, amilyen épp jött. Utána kint az utcán elcserélgették. De a piac hiányának másik következménye az innováció hiánya. Tök jó volt az Ikarus 55/66, de a kutya nem fejlesztette. (Ráadásul a motorja már annak is vérgáz volt egy távolsági buszhoz.) De ugyanez igaz a Csepelre, a Danuviára, vagy a Pannóniára. Az SR26 is akkor lett jó bringa, amikor elkezdték cseh, meg francia alkatrészekkel szerelni. Nosztalgiázhatunk, de beteg egy világ volt no.
Hazat keszulunk venni (ikerhaz fele), amit meg most fognak elkezdeni epiteni. Szeretnem vegigkiserni az epitkezest, es odafigyelni, hogy a megfelelo dolgokat es megfeleloen epitsek be. :) Ezert nehany dolgot szeretnek megkerdezni: 1. az alap szaradasahoz mennyi ido kell? Talajszint alatt 80cm mely es 50cm szeles vasalt beton lesz, arra jon 30-as leier beton falazobol a labazat, majd vegul 10cm szerelobeton... Mire kell itt figyelni? 2. betonfodem lesz (a kesobbiekben 40nm beepitheto lesz a tetoterben) Milyen betongerendakat kell ehhez beepiteni? Illetve milyen szigeteles kell a fodemre? 3. milyen atmeroju vezetekek legyenek (normal konnektorokhoz illetve a villanytuzhelyhez)?
Ne is mondd. Nálunk családi ház, az alap 9*10m, ez elvileg jó. Ugyebár 3db 12nm-es szoba, egy 25-30nm nappali-konyha, 10nm fürdő, meg még akármi simán beleférne. Ehelyett az előző retardált tulaj olyan beosztást csinált, h gyakorlatilag használhatatlan. Lett egy 20nm-es terasz, nem a kert, hanem az utca felé (!), egy 2.3x2.5-ös szoba, egy 2.3x4m-es szoba (ezek a keskenységük miatt használhatatlanok), egy oktalanul nagy közlekedő, egy nagy nappali-konyha, meg egy kis luk fürdő-wc. Aludni nem lehet, mert a 16éves lány jön-megy, se vasárnap, sem este... Az a szomorú, h ekkora alapterületen teljesen élhető házat lehet csinálni. Viszont nagyon olcsó volt, ás amúgy rendben van, mert csak 10 éves a kecó. Most építem be a teraszt, mert csak oda fér lépcső a tetőtérhez, és a tetőtérben csinálok 3 szobát, plusz egy gardróbot. Amikor ez megvan, akkor lennt kiütöm a válaszfalakat, és újracsinálok mindent. Van egy mondás, miszerint, ha nincs mit csinálni, az ember csinál magának. Na ez rám tök igaz. :)
;) Mi pontosan ennyi négyzetméteren élünk ennyien. És a gyerekek nőnek. A problémák, veszekedések 80%-a abból ered, hogy fizikailag nem férnek el. Nem elvonulásra, hanem egyáltalán nagyon pici a hely. Valakinek a lába mindig lerombolja a másik építményét. És akkor még a tárolásról nem is beszéltem. Valakit meghívni (netán ottalvósra) csak saját felelősségre! A konyha-ebédlőnkben nem tudunk leülni enni egyszerre. :( Vagy akkor felállni és közben tálalni nem tudok, mert nincs hely. Bár a fűtésünk cirkó és nem 10 emeletes, hanem csak 4, de nagyon mennénk innen.
Hát igen, mi valahogy mindig tudtuk, hogy a sok lehetőség közül melyik a (szinte) legrosszabb, és azt választjuk...:( A mi panelmodellünk a franciáktól ered, nem is kicsi orosz befolyással. Sem konyhája, sem előszoba-közlekedője sincs. Külön tornamutatvány, hogy az előszobában hogy oldjuk meg a kabátok elhelyezését, és a cipős szekrényt. A konyha meg.... ehhh... gyak teakonyha mindegyik. De meg tudták magyarázni már akkor is anno. A szocialista embertípus az nem főz otthon, mert az üzemi étkezdében eszik hét közben, m íg a hétvégén meg étteremben. A gyerek meg ennek az iskolai megfelelőjében. Oszt a hülye emberek meg nem voltak "hajlandóak" így élni. Meg is lett az eredménye.... Sajnos nem vették figyelembe azt a magyar szokásjogot, hogy a család gyak a konyhában élt. Itt voltak a család közös dolgai. A nappaliról meg ne nagyon beszéljünk, mert a kétkezi dolgozó szintjén csak az utóbbi 10-20 év az amiben ezek elkezdtek létjogosultságot nyerni. Persze a panelban erről szó sem lehet.
2 felnőtt+ 3 gyerek felosztásban nagyon szűkösek a panel lakhatósági keretei. Kb. 60m2 az átlagpanel, ha ezt elosztom 5-el akkor cca 12m2 jut egy emberre.. szinte a börtönökben több hely jut. Persze ezt te tudod.
Nem is lehetetlen, de nem úgy, hogy a megálmodott gépészet anyagára 4 milla, a villanyászaté 1,4 milla, csaphornyos parketta, egyedi méretű fa ablakok, 3 fürdőszoba, stb. :-)
Bizonyára félreértettelek akkor, mert az akkori szavaidból azt vettem ki, hogy az akkori építőipart magasabbra helyezted a mainál. Szerintem ma is ugyanolyan szar, mint 20 éve volt, sőt szerintem az utóbbi 150 évben folyamatosan szar volt...
Hogy mennyi kókány munkát rendeztem le már az utóbbi 150 év remekeiből...
Pontosan pl a panelra , valamint a sajáterős jó vastag alap, szeigetelés semmi koszorú aztán meg az úri huncutság etc... Mint az igénytelenség stb. mintapéldái.
Nem csoszogok. :) Ez volt szombaton, a macsek már kiöntés után 1 órával tesztelte, de az 4kg, én meg 110. :) Palló van fölötte keresztben, de itt van a bejárat... Azért sztem péntekig marad, szombat reggel veszem használatba, az egy hét.
Esetleg a soha el nem készülő, a határidők miatt tizenhatszor tagot váltó lakásszövetkezetek, meg a hiánycikkek miatt már bármivel megalkuvó, szétcincált idegű tulajok.
ismerek ilyen embereket, én is hasonlót csinálok.de minden héten van új a nap alatt,és akiket ismerek(pl faterom 60éves, 11házon,4 társasházon van tól) is lát új dolgokat. van,h pont én mondok ilyet. én szerintem,amit te szeretnél, h MINDENT tudjon,ha olyan nincs.családi házas épitkezés elég speciális, másképp kell vezetni,mint egy társasházat.családi házas épitkezéseken nem nagyon szokás épitésvezetőt tartani, pedig ezek lennének a legjobbak.tehát még a hivatásos épitésvezető (lakóparkok,nagy épületek) sem feltétlen lenne jó.
ez nem képzettség függő,tehát hiába keresnél névjegyzék alapján,hasonló esélye lenne,mint utcáról fogni ilyet.ha van ismerősöd,aki családi házakkal foglalkozik régóta,az tudna segiteni ilyenben.egyszerűen rám is innen gyűlik az információ,ki mit rontott el.mint kutyára a bogáncs.csak nekem még nincs évtizedes tapasztalatom etéren.de,hogy nem lesz olcsó,az is tuti.persze,mi a drága? 3x megcsináltatni különböző módszerekkel, vagy 1x,és kifizetni egy magas szakértői dijat.
Így igaz! Ezt még kiegészíteném avval hogy még mindíg nem sikerült felépíteni amit annak idején leromboltak amikor csak egy párt volt hatalmon. Az igényességet , tartósság értékét. Ami egy épületnél szerintem főerény.
A törvény nem sokat segít, de szerintem a meglévők betartása is sokat segítene. A nyugati oldalon nem lehet eladni ami rossz. Ott a virsli egy elég egyszerű dolog. Miért kell Bécsbe mennem egy jó pár virsliért? Azért mert itt a szart is megveszik jó áron. Akkor meg miért törnék magukat a kereskedők. A trehány kivitelező miért törje magát, így is kap munkát, mert az occóság számít, és ő occó. Ja hogy két év múlva szétesik, beázik, penészedik, folyik (nem kívánt rész törlendő) az őt nem érdekli. Addigra más telefonszáma lesz! Addig amíg a kivitelezőnek csak mobil száma van, esetleg a felkészültebb freemailos címmel is rendelkezik addig ne várjunk csodát. Ja és az egyetemek ontják a selejtet, gondoskodva a fenntartható fejlődésről.
A törvények segítik (illetve mint jelen esetben, hátráltatják), a becsületesebb embereket. Amíg a bűnözőket minden törvény védi (általánosságban is), a többieknek pedig szinte csak ahhoz van joguk hogy fizessenek, addig ez nem is fog változni...
Tőlünk nyugatabbra is vannak trehány munkások, csak az arányok mások picit... És ebben komoly szerepe van a törvényi háttérnek.
Hát a tervező, tisztelet a kivételnek, nem ért a kivitelezéshez. Az én tervezőm, felhívott, hogy megadhatja-e a számomat az egyik kuncsaftjának, mert gondja van a kéményseprőkkel és mondjam el neki én hogyan intéztem el...
A változást nem a rendeletek hozzák meg, hanem a megrendelők. Amig a szart is el lehet adni addig megél a kokányoló. A megrendelő Trabant áron akar Mercit. És ha valamiért nem jön össze, márpedig nem akkor a mester a hibás. Nem ő aki a moszkváról hozott embert a márványlap lerakásához. Aki meg ért valamihez az az első alkalommal menekül a lajtán túlra, vagy itthon éldegél kis pénzéből, mert kevesen fizetik meg. Ő is ott van minden árajánlat tételkor, jó referenciákkal, de drágább mint a többi és nem trüközik mint a kokler. Azért jó mester mert becsületes, tehát biztos vesztő, ráadásul szerény, nincs nagy pofája és nem ócsárolja a másikat.
Gyakorlatilag minden szakmából nehéz megbízható, hozzáértő embert találni. Elvileg a belsőépítész "csak" tervez. Gyakorlatban (ahogy valaki már írta is), a kivitelezésben is segít... Viszont itt is 90% megbízhatatlan, vagy csak nem ért hozzá.
Igen, nálunk (sajnos) a trehány kivitelezők (nem nevezném mesternek ha lehet) élnek jól. A törvény védi a jó hírnevét (bár egyre gyakrabban hoz olyan döntést a bíróság, hogy jogod van leírni ha sz*rul dolgozott, feltéve hogy igazat írsz), az ilyen embereknek. A másik, hogy legtöbbször az ilyen cégek megrekednek 4-5 főnél. A főnöknek nincs ideje munkát szerezni több embernek, és közben folyamatosan kinn lenni az építkezésen, hogy ellenőrizni tudja a munkát... Az igazi mestereknek viszont sokszor névjegykártájuk sincs, illetve nem hirdetnek (minek, egymásnak adják a kuncsaftok a számát).
Viszont nem szeretnék senkit elkeseríteni, de ha a törvények nem változnak, akkor ez csak rosszabb lesz. Egyrészt szemtelenebbek lesznek a jelenlegi kókányok. Valamint a hazai képzés kevés, így fogynak a melósok, tehát ugyaz lesz mint a 60-70-es években. Magyarul egy akármilyen vizes, festő, lakatos, stb. többet fog keresni mint az orvos, egyetemi tanár (a jó szakember már most is közelíti)
Épp minap néztem egy tervező által összerakott házfelújítási tervet. Igazi profi munka, egy probléma volt vele: 23 millára volt beárazva, a tulajnak pedig össz 8 millája van... S jött a kérdés, mit lehet kihozni a 8M-ból...
Én biztos nem belsőépítészt keresnék műszaki ellenőrnek. Lehet, hogy bunkó vagyok, de a belsőépítész, meg a műépítész nekem olyan bölcsész, aki azért tud számolni. Ez persze így sarkított, de egy átlagos építésztől kéttámaszú tartónál többet nem szabad elvárni, hacsak nem képezte magát tovább. De ugyanígy nem bíznám a statikusra az építész tervezést sem, hiába van -elvileg- engedélye rá, hogy családi házat tervezzen.
Nem,nem!Nem otthon szült.Elvittem a patkoló kovácshoz (így mégiscsak olcsóbb volt). A kontárral való csináltatás szerintem a szoc.múlt része volt leginkább.Ma már minden felhasználó barát.Ilyen az építőipar is.Ha igényled megkapod a beépítendő anyag technológiai leírását is.Gyakorlatilag olyan mint szakácskönyvből főzni.(na jó ez lehet hogy hülye példa volt)Egy kis leleményességgel sokkal jobban kijön az ember.Igaz hogy az idő kárára megy a dolog,de ha a végén kiszámolja hogy mennyi zsetont spórolt meg,nem fogja megbánni.Ez persze csak az átlagemberre vonatkozik.Ha máshol sokat kereshetne ez alatt az idő alatt az más.
Én azt gondolom, hogy a tervezővel elkészíttetném a kiviteli terveket is, nem csak az engedélyezésit. Ott mindent meg kell/lehet beszélni, minden a helyére kerül, stb. És vele próbálnék egyezkedni. A kritikus pontokra tervezői művezetést is kérnék (drágább, mert a mérnök óradíj nem két fillér), de faxnis helyeken megéri. Én már jártam úgy, hogy vasbeton szerelő nem tudott rajzot olvasni, és az építtető először nem akart hinni nekem, mert a kivitelező "haver" volt. Ha meg feljön a talajvíz a 150 m2-es pincében (talajvíz -1 m-en, vasbeton ellenlemez alja -3 m-en a fedett medence miatt), akkor ki a hülye?) Persze ha minden a szokásos, nincs semmi különleges, akkor nem kell ilyesmi, elég a független műszaki ellenőr.
A belsőépítész egyetemi végzettség, és az egyik legnehezebben elérhető szak az országban. Pár éve kizárólag a ziparművészetin volt ilyen képzés, és a nagyon magas szintű rajztudáson túl komoly hátszél nélkül (pl itt végzett szülő, egyéb rokon, ismerős stb.) gyakorlatilag lehetetlen volt bekerülni.
Ha jól tudom, ma már van máshol is képzés.
A munkájukat inkább nagy projekteknél, illetve nagy kaliberű lakóépületeknél (nem lakópark, hanem 1-2-3 százmilliós villák...) képes/hajlandó megfizetni az építtető.
"átlag" házépítő még a lakberendezőt sem képes/hajlandó megfizetni ma Mo.-n. Akik meg kb. ugyanazt csinálják, kissebb kaliberben. A munkadíjak tekintetében érdemes utánanézni a LOSZ honlapján, illetve a lakberendezo.lap.hu-n is sok linken találsz árakat.
En eddig ugy gondoltam, hogy egy muszaki ellenor azert valamellyest kepes minden teruletet atlatni, s nem hagyni, hogy olyan tortenjen, aminek nem kene :-)
Szoval ki az az ember, akire 100%-ban lehet szamitani, ha akarmilyen pitianer dolog jon elo (pl. beazas, ami akar lehet nem pitianer is), szamithatok ra penzert. Kijon, megnezi, megmondja mi lehet, beszel a kivalasztott szerelovel, s vegig figyel arra, hogy ne verhessen at a szerelo engem, mint durvan laikust.
Na ja : ezért hungarikum az egyedi építkezés. Nálunk gazdagabb országok polgárai nem bajlodnak az építkezéssel, hanem vásárolnak vagy bérelnek házat, lakást.
Koszi ismet, normal epitkezesnel vagy nagyobb volumenu felujitasnal mindenkeppen gondolni fogok a soraidra + Rad is!
De pl. mi van, ha beazott egy 2 nm-es helyiseg, s fogalmam sincs mitol. Kihivok egy szakembert, az jol atver. Kihivok egy generalkivitelezot, az is jol atver. A celjuk az, hogy minel tobbet rombolhassanak, hogy minel tobb penzt legombolhassanak.
Ilyen esetben vajh szokas-e hivni egy belsoepiteszt, hogy ugyan nezze mar meg, hogy mi lehet a gond, iranyitsa ugy a munkasokat, hogy a leheto legkevesebb rombolast vegezzek, s szakszeruen megallapitsak, hogy mi a problema, s szakszeruen el is haritsak (nem rosszabba teve a dolgokat, mint azelott voltak, gondolok itt a szigeteles megsertesere stb)? Vegulis ebben a temaban jutott eszembe egy "muszaki ellenor-szeru" valaki, akit ilyenkor felhivok, kap penzt, de megmondja mi van, a szerelo-brigadnak megmondja, hogy mit/merre, s maximalisan megbizhato, s globalisan atlat mindent + vegig felugyeli azt, hogy az esetleges szigeteles-rombolas rendesen helyre van-e allitva stb.
Szoval ha ilyen esetben is szokas belsoepiteszt hivni, s orommel is vallalnak ilyen "kicsi" melokat is, ez is a dolguk a nagy epitkezeseken kivul, akkor marhajol hangzik.
Jut eszembe: Ha egy haznal a betont szetromboljak + akatta a hungarocell szigetelest is (katranyt nem), akkor azt meg helyre lehet ugy allitani, hogy maximalisan szigetelodjon, ne keletkezzenek veletlenul sem hohidak stb?
"A kivitelezés során a tervezője ügyel a technológiák betartására, a munka ütemezésére... "
A tervező tervet készít. Aztán ha elfogadják, akkor, és ha felkérik akkor esetleg végzi amiről írsz. De akkor már nrm tervezői minőségben hanem, mint az előbb írtam :
Ha jol ertem, akkor kb belsoepitesz = kivitelezo, aki kezben tartja a mestereket + mindent meg lehet vele beszelni. Na de mi van akkor, ha a belsoepitesz sem normalis, s atver?
Ugy erzem a belsoepitesz nem feltetlenul kepviseli a megrendelo erdekeit, nem? Ahhoz egy muszaki ellenor kene meg pluszban, vagy nem igy van? Erdekelne a tovabbi velemenyed + vegulis az, hogy hol talaljak en olyan belsoepiteszt, akiben 100%-ban megbizhatok, s vegulis mi a kulonbseg akkor egy belsoepitesz es egy kivitelezo kozott (akinek pl. eredeti szakmaja festo, de megis kezbentart minden embert), azonkivul, hogy a belsoepitesznek van diplomaja, s ezaltala talan magasabb tudasa a temaban? :-)
Azzal számolj, hogy minimum 3000Ft-os óradijjal, + kiszállási dijjal mennek ki a műszaki ellenörök. Az hogy mindig ott legyenek az nagyon sokba kerülne.
Az Sk. nak csak egy baja van. Maga a megrendelő! Mi van akkor ha kétbalkezes és egy szög beverése komoly akadályokba ütközik. Gondolom nálatok az asszony otthon szült sk. Mert egy kis guglival abból is ki lehet okosodni. :-) Sk esetén a garanciával nincs gond, de ha kontárral csináltatod számla nélkül akkor kihez fordulsz?
Azért az ár és a minőség nem mindig áll egyenes arányban. Az én kőművesem nem volt éppen olcsó, mégis most fogom elküldeni, mert két ablakot befalaztak az emberei, úgy kellett visszabontani.
Jó akkor mégtöbbet. Igazából én ezeket totál úgy fogom fel, hogy behozza az árát, s ezt írták a korábbi hozzászólók is. Most a gány-munkán idegeskedek, csökkennek évek az életembôl, hívom a javítót, az is átver, mégjobban csökkennek az évek, s végül már 4x-es árat fizettem, s nem tartok sehol + mindjárt vége az életemnek :-)
Ehelyett fizethettem volna 2x annyit, s boldog lehetek ebben a tekintetben :-)
A gond, hogy a vacak és a normális munka között nem 20-30% az árkülönbség. Ugyanis az (elnagyolható) apróságokkal nagyságrendileg ugyanannyi idő elmegy, mint a nagy dolgokkal. Egyszerű példa: egy falfelületnél sok négyzetméter glettelése-festése ugyanannyi idő lehet, mint a sarkok, élek normális kialakítása.
Hát igen, én jobban örülnék annak, ha kicsivel drágább is, de tutira minôségi munka készülne, marhanagy odafigyeléssel.
Kérdés az is, hogy pl. nyugatabbi országokban hogy megy ez, mert ott ugye nem feltétlenül kényszerülnek a mesterek ilyesmire, mert amúgyis meg tudnak élni szépen. Jártam sokat külföldre, s csak azt látom, hogy minden tök igényes, ez persze elmondható Magyarországon is sok helyütt, de akkoris :-)
Nade persze nem akarom annyira elterelni a témát, csak szerintem rengeteg a laikus emberke, mint én, s érdekesek lennének számomra a vélemenyeitek errôl az egészrôl + esetleges konkrét tapasztalatok, javaslatok.
Ja egyébként Pest megyérôl van szó jelen esetben.
Amúgy google-ba beírva, hogy "mûszaki ellenôr", számos céget találok, akik pont erre gyúrnak, de magyar emberként nem bízok senkiben :-) Kérdés, hogy pl. az ilyet jó-e megbízni, megbízhatok-e bennük, vagy csak ismerôs ajánlásával szabad ilyet? Ha az eszemre hallgatok, akkor csak ismerôs, de azt is meg lehet járni.
Szóval az a bajom, hogy ha van is pénz rá (20-30% többletet megérhet simán), akkorsem tudom, hogy hogyan tudok olyan felújítást, javítást, építkezést lebonyolítani, aminek során totál nyugodt vagyok, hogy a lehetô legjobb lesz a vége, s minden megtörténik ennek érdekében. Egyszerûen elkedvetlenedek állandóan, pedig az ember a tökéletes otthonra törekszik a családnak stb.
Kétféle mentalitást láthatunk: a "normális" szakiét, aki megcsinálja rendesen a munkát és a "kontárét", aki kihagy folyamatokat, önkényesen lerövidít kötési, száradási időket, stb. A gond, hogy jelenleg a második viselkedéssel lehet többet keresni, sőt fizetőképes kereslet is szinte csak erre van. Akik a fórumon megjelennek keresleti oldalon, azok jellemzően már nem feltétlenül a legolcsóbb munkát keresik, hanem a minőség is érdekli őket. Az átlag megrendelőt azonban az áron kívül semmi nem érdekli, vagy legalábbis súlyozásnál ez a leginkább figyelembe vett szempontja.
Nagyon köszönöm az eddigi hozzászólásokat, örülök, hogy eszerint van értelme a felvetésnek :-)
ncc1701:
Igen, ez már nekem is sokszor eszembejutott, próbálgatok is dolgokat, de egyrészt az gányolás, másrészt nagy úr a "tapasztalat", amire úgy érzem nincs idôm, hogy megszerezzem, illetve nem a saját bôrömön akarnám megtanulni, másén meg nem lenne szívem :-) Ha Te már 7 éve csinálod, akkor tuti értesz a dolgokhoz, s ezért marhára irigyellek is, mert legszívesebben én is két kezemmel csinálnék mindent, ha lenne értelme, de én úgy érzem, hogy nem tudnék ezzel foglalkozni, s a végén úgyis mestert kellene hívnom :-)
Ehhez azért kell egyfajta beállítottság, fizikum, elszántság, hogy olyat tegyen valaki, mint Te (amit amúgy nagyon lehet becsülni, s millió kíntól szabadítja meg magát).
Hova haladt ez a világ... Folyamatosan jön vissza az infó, hogy "a legjobb, legtisztességesebb brigád a tietek volt a faluban". Mondja anyám, hogy mind a mai napig megállítják nagybátyámat ezt közölve, és sajnálkoznak, hogy apám után még egy mester elment a csapatból... Nagybátyámat többször visszahívták nyugdíj után egy-egy építkezés kivitelezéséhez a céghez. Volt, hogy a megrendelő külön kérésére. Bocs a dicsekvésnek tűnő szavakért, de úgy érzem, az ilyen esetek egyre ritkábbak, sokkal inkább a csapjuk össze gyorsan, gomboljuk le, aztán gyerünk, mert amott is már rég el kellett volna kezdeni, de arra sincs sok idő, de ne pampogjál a vasárnap miatt, ha ez neked gond, akkor nem kell jönni holnap.
Azt hiszem, a műszaki ellenőrt elég szerződéskötés után bemutatni. :-) Onnantól persze lehet szerződést módosítani, felmondani, stb., de az már "sajnos" kötbéres dolog.
Az ötlet jó, érdemes kivitelezni, viszont számíts arra, hogy a "mesterek" magasabb árakat fognak kérni, ha tudják, hogy ellenőrizve lesznek, mert így nem tudják elcsalni a technológiai folyamatok egy részét (időt spórolva).
Én is infós vok... Cirka 7 éve kezdtem el foglalkozni ilyen dolgokkal is, mert engem is átizéltek. Úgyhogy elkezdtem mindent magam csinálni, mert a jól megfizetett emberek is akkora trehány munkákat végeztek, h az rettenetes. Azóta nem tudom, h infós vok, és építészet a hobbim, vagy egy építész, akinek infó a hobbija.
Nagyon örülök K_Daniel írásának. Remélem egyre több Dani lesz a közeljövőben. Sokszor hallgatom az embereket, hogy ez, meg az a mester hogy átverte őket. Amikor megkérdezem, hogy ki volt megbízva, hogy a te érdekedet képviselje és még a szakmához is konyít valamelyest mindig azt hitték, hogy a kérdésem költői. A pénzt mindenki kiadja, ha a "műszaki ellenőrt" spórolod meg akkor a javításra, és a többlet anyagra, ha van ellenőr akkor az ö fizetsége viszi el pénzt. Azzal a különbséggel, hogy nem kell idegeskedni, és a munka is jó lesz, és nem egy kelúrt kijavítva, dupla anyag felhasználással.
A beázás azonnali megszűntetése, a szarufa cseréje és lehetőleg az összes faanyag kezelése gombásodás elleni anyaggal. Érdemes megnézetni egy faanyagvédelmi szakértővel.
Ma 90%-ban elkészültek a főfalak. Elnézve az időjárás jelentést a következő napokban sok eső lesz. Árthat ez a frissen rakott téglafalnak (Porotherm 30NF)? Van értelme fóliázgatni? (az erős szél miatt nem lenne egyszerű) Egy ismerős szerint ha nincs fent a tető és elázik a tégla akkor nem fog rendesen kiszáradni, és előfordulhat, hogy beköltözés után penészesedni fog a fal.
tanácsot szeretnék kérni, hogy mi a teendő egy olyan szarufával, ami repedt (nem ez a baj) és rohad, vagy legalábbis fekete részben, mert esőnél valami miatt átcsöpög rajta a víz és nem nagyon tud kiszáradni, mert közvetlen nap sosem éri.
Bár nem tudom biztosan, valószínűleg a Moszkva már kihalt... A románok hazamentek, mert otthon jobban keresnek, illetve mostanában már kezdenek kijárni a magyarok dolgozni (me' nálunk "dübörög a gazdaság". Vagy inkább összeomlóban van, és az okozza a zajt?)
A válasz: vízorrosnak kellene lenni: (vagyis a homlokzattól 1-2 cm-es túlnyúlással rend-en): A lényeg még: legyen a párkány 1-2 cm-el kintebb a homlokzattól/ ÉS rendelkezzen vízorral ( vízlecseppentő); vagyis bemarás a párkány alsó oldalán!
1. demrad megbizhatosagaval rosszak a tapasztalatok 2. jo hatasfoku kazan van 24kW alatt, kombikazan nincs. az atfolyos melegvizhez kell a 24kW, a 60m2 lakasban meg nincs sok hely amit a tarolora elpazarolna az ember
egyáltalán nagy hatásfokú kazánból létezik 24kW alatt?és mennyivel ocsóbb? és lesz hozzá alkatrész? túl sok paraméter van,hogy egyértelmáen rossz legyen az ajánlat.
kapitány hány éves,ha kék a hajója. ez túl kevés információ,de nem tűnik teljesen elrugaszkodott árnak,h vizcsövek,rézcsövek,radiátorok,kazán,tervezési dij,stb... benne van.
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy a Bereta belsőégésű turbos kazán(ha jól emlékszem) milyen minőségű cirkókat gyárt? -a gázszerelő azt ajánlja, 170e ft-ért a 60nm2-es lakásunkhoz. Állítása szerint a Vaillant Duval Semia 24kw -os nem jó, mert ezekhez a távolságokhoz nekünk más kell!!??Ezt nem értem! 60nm2 -es lakáshoz 800e ft anyag költséget kicsit sokkalom!!Szerintetek?
simán működik.de ha végigmegy körben a koszorú,akkor még a vb oszlopokat is lehet el lehetne hagyni,és telibe ytong. egyébként az ytong alapban nagyon jó ötlet,kb 1/3ad a súlya,mint a téglának. ha nicns nagy fesztávú áthidalód,akkor simán jó lehet.ytongnál könnyebb csak a faszerkezetek lennének,meg esetleg valami acél keret,de ha valóban olyan jól megépitett a ház,akkor fölösleges bonyolitani.
Jelentkezem, ha meg van a terv egy árajánlat kéréssel.
Ytongból mi a minimális vastagság, amit itt lehetne használni? Az oszlopok gondolom max 20cmx20cm-esek lennének, de lehet, hogy a 15cmX15cm is elég??? (a teljes alapterület 8mx8m), tehát a kitöltő falazat is max 20cm lenne, és inkább a hőszigetelés lenne vastagabb (akár 15-20 cm). A beton oszlopokat úgyis rendesen körbe kell szigetelni a hőhíd miatt (gondolom).
Szia!Megoldható az elképzelésed!A kitöltő falazást a felső szinten inkább ytonggal csinálnám,arra tennék 5 cm szigetelést ezek nem nyomnak nagy súlyt de jól szigetelnek.A teraszt erősen meg kell pillérezni ha nincs alapja, és az fölé is mehet a vasbeton födém.Ha esetleg kivitelezőt keresnél és megvan a tervrajz és engedély nagyon szívesen adok árajánlatot.
Egy kis házat szeretnénk bővíteni és az adottságok miatt (régi de masszív a meglévő épület, de nem mai) valami könnyű megoldás kellene. Ezen kívül lejtős telken van (hegyoldalban) ezért maszív, merev szerkezetet szeretnék. Tulajdonképpen a meglévő tetőt leszednénk és az egészre monolit vasbeton födémet szeretnék tenni úgyhogy a födémlemez nem csak a meglévő házfalra (sóskuti mészkő) hanem az előtte lévő teraszra is támaszkodna. A teraszt rendesen aláalapoznánk és az egészet vasbeton (zsalukővel plusz vasbeton oszlopok) szerkezetből alakítanánk ki.
Az új tető is tulajdonképpen majdnem egy új szint lenne (a képen látható megoldással) amit szintén vasbeton oszlopok és gerendák tartanának vázszerűen.
Nem tudom a képből mennyire látszik az egész. A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen rendszer működő képes-e merevség szempontjából (nyilván statikus méretezné), illetve milyen megoldások jöhetnek szóba a felsőszinten a fal kitöltő elemként a VB oszlopok között. Teherbírónak nem kellene lennie, hiszen a VB rendszer tartja az egészet. Tehát pl. fa könyűszerkezet, vagy valamilyen más vázszerkezet plusz hőszigetelés + burkolás stb. Olcsó és könyű megoldás kellene.
Van erre valami bevált technika, vagy valaki foglalkozik ilyennel? Ráadásul talán olcsóbban is kijönne (ha meg lehet csinálni) mintha simán felfalaznám (ami komoly súly is lenne).
Mielőtt tervezőhöz viszem, tudni szeretném, hogy működne-e így egyáltalán, vagy milyen megoldások jöhetnek szóba.
Az első kép a VB szerkezetet mutatja, a második meg ahogy szeretném ha kinézne a ház a végén. Minden hozzászólás érdekel, még a kritikák is (sőt az még jobban).
Ja igen. Érdeklődj a környék geológiai viszonyairól. Előfordulhat hogy egy sziklapadka felett van a ház egyik fele, míg a másik nem (ezért az egyik oldal mozdulatlan, a másik viszont a szokott módon süllyed). Ebben az esetben viszont reménytelen... Meg lehet menteni, de többe kerül mint lebontani és kicsit odébb újra felépíteni.
Kicsit kevésnek tűnik az összeg (tudom, lakásvásárlás után neked soknak). Viszont lehet hogy a lefolyónál lévő vízszivárgás okozza a problémát. Akkor viszont nem fog megszűnni a gond az alábetonozással, és a vizes helységeket is (legalábbis részben) bontani kell.
én már láttam 25 millióért vett házat szintén hasonló hibával de ott nem 300 EFT volt a helyreállítás hanem sokkal több annak hogy az ott süllyed oka van és lehet hogy nem is kicsi
Meglehetősen szűkös az információ, ami alapján segítséget kérsz.
Kérdés az anyagár a 300e ft-on belül. Ha megvan a munkadíj-rész, akkor kérdezz rá, hogy hány ember dolgozna rajta és mennyi ideig. Ha ezt visszaosztod és a munkadíj 10e ft alatti összegre jön ki /fő/nap, akkor jó az ár.
NÉzegetünk házakat, amit megvennénk, és felújítanánk. Egy részén sajnos a fürdőszoba közelében süllyed a ház- reped picit a fal, és a járólap. Azt mondta egy kőműves, hogy kb 300.000 Ft.-ból meg van oldva a dolog- alá ásni, és új alapot kap. Jó ismerős ez a kőműves. Szóval, reális ez az ár? Előre is köszi mindenkinek!
Mint említettem, nem szigetelünk belülről... Függetlenül a helység funkciójától. Egy terasz szigetelésénél ugyanez a hagyományos rétegrend, csak a szélekre tesznek lemez vizort. Esetleg szóba jöhet még mint megoldás, hogy a födémre egy száraz aljzatot teszel. Ez ragasztóval kevert hőszigetelő golyócskák (előre kevert), amit csak tömöríteni kell, erre teszel gipszrost lapot, ami kb 25mm(csak rá kell tenni, a falcokat ragasztóval megkenni, és egymáshoz csavarozni), majd erre a folyékony fólia és a burkolat. Beltérre már raktam, de csak egyszer, így a neveket fejből nem tudom. Viszont lefotóztam a lépéseket :-) Megpróbálom előkeresni a képeket.
Esetleg költséghatékonyabb lehet, ha perlitbetont használsz és cementit lappal teríted le.
es akkor ha alul lenne a hoszigeteles, felul meg folyekony folia, azon burkolat, akkor megsporoltam az aljzatbeton vastagsagat.
utolso kerdes: jol erzem, hogy a lenti klasszikus retegrend arra vonatkozik, ha alulrol jon a viz, es felul van a meleg, szaraz vilag? merthogy az eps alatt van a vizszigeteles, felul meg csak a technologiai folia. ha ez egy terasz, akkor igy a vizszigeteles vizes oldalan van a lepesallo...
nem. a lépésállot simán vmi vastagabb foliával teritsd le. ezt hivja a szaknyelv technologiai szigetelésnek.Amugy meg a hőszigetelést ragaszthatod a garázsban a mennyezetre is .
Az hogy a vízszigetelésre kell-e beton, az a szigeteléstől függ. A nehézlemezes szigetelésre (az a vastag "kátránypapír" ha nem köveznek meg ezért túlzottan) kell. De pl. a folyékony fóliákra nem. Belülről soha nem hőszigetelünk (van rá próbálkozás, de az olyan is...). A szigetelés és a beton közt lenne a páralecsapódás, ami rongálja a szerkezetet (ott simán meg is tud fagyni...)
Egyébkén a megszokott rétegrend: Monolit Vízszigetelés (nehézlemez) Lépésálló (ennek elhagyása esetén folyami -sárga- homokkal felszórni) Aljzatbeton Burkolat
Csak egy kicsivel lehet kevesebb a fűtésköltséged. De ez nem az általad leírt ok miatt van (adott helység adott hőfokra való fűtéséhez ugyanannyi energia kell függetlenül a rendszertől), hanem mert azonos komfortérzet mellett 1-2 fokkal alacsonyabb lehet a levegő hőmérséklete. (kevésbé meleg ugyan a víz, viszont lényegesen több van a rendszerben) A bútort nem szárítja jobban (az a páratartalomtól függ), viszont nagyobb lesz a hőingadozás mint radiátoros fűtésnél (feltételezve hogy nem a radiátor előtt lenne egyébként a szekrény)...
es akkor valami speci cucc, hogy a vizszigetelesre egybol mehessen a burkolat. vagy a vizszigeteles a beton ala, de akkor meg mi az a vizszigeteles, amit ra lehet tenni a lepesallora.
es mar ez is 28-29cm, pedig csak 5cm lepesallo van benne.
a masik, hogy belulrol hoszigetelni a plafont, mondvan hogy ez egy garazs, a plafon sarkaban csak nem fog peneszedni, es kesz? igy megsporolnam a felso beton 6cm vastagsagat. vagy igy sem, mert a vizszigeteles tetejere kell beton?
nyilván fagyálló ragasztóval próbálnám meg.igy visszagondolva,a teraszokat mindig igy csináltuk,nem volt velük baj.de ott nem feltétel a vizzáróság. burkolattal sikerült már a vizzáróságot megoldani. de ha a megbizhatóbb megoldást választottad.akkor viszont födém is picit vastagabb lesz.
Az a bajom, hogy ha futeni nem is akarom, valami szigetelest csak szeretnek ra. akkor meg jonnek a mindenfele retegrendek, es legalabb 20 centi vastagsag beugrik.
Haggyad már! Valami dakota gyerek lehet aki megdurrantott egy szállítmányt és most az élete nagy lehetőségét látja benne.A "Megmaradt építőanyagok, gépek adás-vétele"topicban még a telefonszámát sem sikerült rendesen leírnia.
monolitból tudsz legkisebb vastagságot elérni.mivel kicsi a terhed(összesen max 2-3cm burkolat) olyan 15-16cm körül lesz a vastagság.ezt gerendással nem tudod.
Ha mar osszegyultek a tisztelt födémológusok, lenne egy kerdesem.
Terasz, ami alatt mondjuk felszuteren-garazs van. A terasz szintje a meglevo haz miatt adott.
A garazs belmagassaga meg kellene legyen 210 vagy tobb, viszont lefele nem lehet akarmilyen mely, mert problemas lesz lemenni a kocsival. Tehat minnel kisebb vastagsagu fodem kellene.
Kellene nekem 1.1m3 betont kevernem. Nincs kedvem számolgatni, miből mennyit rendeljek? Vmi rostált cucc lesz, mert nem kellenek bele öklömnyi kavicsok, 1:4-hez kellene keverni.
mivel én számolom,és pont annyi vas megy bele,mint ami kell,és pont oda ahol a legtöbbet ér,pont olyan vastag,mint szükséges,és tudom honnan béreljek zsalut, és kikkel együtt csináljam, igy nekem teljesen egyértelműen olcsóbb.
Tegyük hozzá, hogy az én házam többtámaszú, 2 irányban teherviselő ráadásul. Valamint a L alakú áttörést akartam a lépcsőnek 6m környéki fesztávon,tehát nagyon más megoldás nem is volt. Egy monolit födém rugalmasan kialakítható, változtatható, ugyanakkor merevebb, értékesebb. Vakolni sem kell, glettelés jó minőségű héjakkal elegendő. Ha meg valaha áttöréseket akarok, akkor ott fúrok, ahol akarok, ha lépcsőt akarok nyitni megtehetem,ez meg megfizethetetlen.
gondolom,amelyik béléstest túléli az épitkezést,az utána be tud feszülni,és ezért nem zúg le.
én viszont nem értettem fórumtársat.Pest megyén belül egymást ölik a dúclat bérlő helyek,betonacél ára még mindig alacsony,hogy-hogy drágább lesz a monolit födém a gerendásnál?
amikor saját háznál végigjátszottam az összes elérhető födémtipust,akkor a végeredményül az jött ki,h a munkadijat is fizetnem kell,akkor is a legolcsóbb,legjobb az öntött födém. gerendákat ducolni kell itt is,csk ritkábban,felbeton az esetek 99%ban szükséges. monolitot meg bármilyen alakú,bármilyen szélsőséges teherre meg lehet csinálni.ráadásul vékonyabb is a kedvező statika miatt.
tehát csak olyan helyen érheti meg gerendázni,ahol nicns zsalu,mixer beton.
ha meg nincs felbeton,akkor sima két támaszú gerendák. több olyan előregyártott gerendakatalógust láttam,ahol csökkentve a teherbirást,de engedik felbeton nélkül. E gerendát is lehet,ha jól emlékszem. ezzel együtt ritkán van olyan,hogy csak kicsi fesztávú födémszakaszok vannak,és működik felbeton nélkül. mert annak meg nem sok értelme van,hogy egyik szakaszon van felbeton,másikon nincs.utána meg rétegrenddel lesz szivás.
El kellene döntenem a fűtésem típusát. Én a padlófűtés felé hajlok, a porfelkavarás nem érdekel, inkább az,h milyen plusz dologgal számoljak, ami a sima radiátorosnál nincs. Meg az is érdekelne, h nem szárítja-e ki a bútort nagyon, ha a szekrény alatt is fog fűteni a cucc? Ami miatt a padlófűtés felé hajlok az az, h elég kevésbé melegebb vizet keringetni a rendszerben, tehát kevesebb gázt fogok fogyasztani, mondjuk a tartályos propánból nem is szeretnék sokat. Kösz a segítséget
Nem tettem dupla gerendát, mert kicsi a fesztáv (250), ráadásul a monolit sem nagy 1*2m, plusz az egyik oldala alatt főfal van. Statikus megnézte egyébként kiöntés előtt és azt mondta, hogy jó így.
Ha nyertem volna a lottón, akkor persze monolit födémem lett volna, de hogy mindent magam csinálok örülök, hogy valamikor elkészül.
Ne vedd beszólásnak,amig nem olvastam a műszaki adatait nekem is abszurdnak tűnt. A suliban egy idősebb emberke tanította a magasépítéstant és ezt a felbetont nagyon a fejünkbe verte. Furcsa,h itt elmarad. Főleg ha csak abból indulok ki ,h mikor be van béléstestezve a födém (normál beton béléstesttel) akkor elég sok van ami a járkálástól ketté törik és leszakad.Amúgy ha nagyon szörszál hasogató lennék még abba kötnék bele,hogy a monolit szakasz mellé vagy dupla gerendát teszünk vagy egy kellemesen megvasalt mestergerendát öntünk.Ezt leszámítva jó ránézni :)))
és tényleg:) Annyibol furcsa mert ugye ha van felbeton is akkor egy alulbordázott VB lemezt kapunk szilárdulás után ha csak magát a betont nézzük és ez részben tehermentesíti a kefniket meg a gerendázatot. Végülis minden nap tanul vmi ujat az ember. Köszi még 1x:)
köszi az infot,tenyleg azt irja a gyártó,h 0 cm felbeton. Statikailag elég furcsa, nem is láttam még ilyet de ez nem jelet semmit, még kezdő vagyok:) köszi még1x :)
Én is anno sokmindenkit kérdeztem, akkor 80/20 arányban azt mondták támasszam meg. Egyébként így utólag, ha már meg kell támasztani így is, úgy is lehet, akkor sima herektektát raknék. Viszont sűrűn kösd meg max 50cm, mert különben hullámos lesz.
Ez egy E gerendás födém ugye? Mik azok a gerendázat tengelyére merőlegesen futó vasak a béléstestek közt? meg hol marad a felbeton? Lehet én néztem be valamit,be vagyok gyogyszerezve mert betegeskedem,ha vmit elnéztem akkor elnézést:)
Heratekta koszorúelemet meg kell támasztani, vagy vagy csak egy kis malterral leragasztom a felső téglasorra a taplát, és a másik oldalról kell csak zsalu? Nem törik el, nem hajlik meg?
Ezért érdeklődtem a műanyagbevonatos lambériáról, vagy nevezhetjük akár falburkoló panelnek is. Mert igazából nem tudom, hogy mi ez az anyag. A hagyományos lambéria (ha ugyanarra gondolunk) nem annyira vészes. Nekem is az van a szarufák látszó részén, igaz nem a nútos lapja látszik, mert az a cserepek felé néz.
Szóval dobozolt ereszaljat akarok belőle csinálni.
Nem is akartalak. :) A teraszom teteje abból lesz, egyik ismerőnél láttam, nála az egész kecó plafonja az, nagyon babán néz ki. A lambéria elég prosztó, minden házon az van.
Betoncserepet folyamatos élű betonvágó koronggal is jól lehet vágni vagy csak a szegmentált élűvel (230-as) ? Utóbbival jól vitte de most csak folyamatos élűt tudnék kölcsönönkérni.
ja annyi hogy a 150-es suzuki swifttel (régi tip) hoztuk haza, simán befért (a dobozon túl összerakva is befér) mert a lábait maga alá tudja hajtani két csavar kicsavarása után.
a teljes kör fogójú bricostore-os terméknél meg a visszarántó rugó sz*r, túl gyenge, forgás közben néha fogni kell nehogy felforduljon a tartály mert kiugrik a tartóvájatból.
Viszont mindent kibírt, én maxira elégedett vagyok vele (igaz nekem 150-es van), de 10m3 kézi betonozás, és ezen tanultam meg betonozni (első alkalommal kb 3/4-ig teleraktam meg ilyenek - lehet röhögni).
Csak arra figyelj,h ne azt a konstrukciot vedd amelyiknek ilyen simson kormányszerű kiőntő karja van mert rendszeresen eltörik az a kis pöcök amit be kell akasztani.
Hamarosan építkezni fogok, és betonkeverőt kéne vennem. A sávalapot és az aljzatbetont mixer hozza, a tégla ragasztóval lesz falazva, a koszorú is mixer. Vmi olcsót, de jót akarok. A brico-ban van most 190les 60 000ért.Fém fogaskoszorú, meg kúpfogaskerék. Az is szempont, h egy ember tudja cipelni, mert nincs hova bezárni az építkezésen, szóval nem akarok 160 kilos dögöt emelgetni. Az öreg szockós gépekből elegem van, már nagyon sokkal találkoztam, ami vagy rázott, vagy mindig szerelni kellett, és qurva nehéz volt. Mi a tapasztalatotok?
Az L alakú résznél a saroktól indulva mindenképp kell dilettálni. Ha valahol reped, ott biztosan. (hogy pontosan hány méterenként kell dilettálni, azt nem tudom, mert nem ezzel foglalkoztam, kb. 5 métert mondanék.) A padlófűtésnél is figyelj a dilettációkra. Leterítik a vasbeton hálót, a diletciónál átvágva! Lefektetik a fűtéscsövet (tipikusan Alupex), a diletációnál 30-40cm-en (tehát két oldalt 15-20cm minimum) gégecső van ráhúzva, hogy tudjon később mozogni. Ne spórold ki az osztószekrényt, ami elég drága. Érdemes lehet rögtön a falak mellé tenni a diletációt ahol lehet így a burkolatod egybefüggő lehet, a fal mellett úgyis van valamilyen takaró megoldás (lábazat, parketta szegély) Amennyiben járólap kerül rá (és kénytelen vagy a szoba közepén is dilettálni) akkor már most érdemes méreteket nézni, és elkészíteni egy kiosztási tervet, hogy ne a lap közepén fusson a diletáció (elég csúnya ha végig kell vágni a lapokat, egy fokkal esztétikusabb ha a fugában fut). A gipszkarton fal nem szokott megrepedni, ugyanis szerkezetéből adódóan elég sok mozgást képes felvenni.
Meg van már ennek az "irodalma". és is úgy olvastam innen-onnan. Meg lehet oldani a szűrést is meg a tisztántartást is. Ha egyszer működik a rendszerem majd megírom. Egyelőre még én is gyűjtöm az infókat.
Az esővíz locsolásra a legjobb. Mosáshoz jó, de biztos, hogy az öblítéshez is? A tetőről belemosódik a por, szösz, toll, madárürülék, rovarok, rosszabb esetben madár-, egér-, gyíktetem.
Segítsetek már légyszi! Olyan házat építek amiben a szeglemezes tetőszerkezet miatt nincsenek belső tartó falak. Szerelt gk válaszfalakat fogok készíteni. Az egész ház aljzatbetona így egyben lesz. Viszont eddig úgy volt hogy nem lesz de aztán mégis teszek a nappaliba meg a fürdőkbe padlófűtést. Az oké hogy eldiletálom ezeket a területeket, viszont a nappalim "L" alakú és a konyhába is bekanyarodnék a padlófűtéssel, ami további kiugró rész. Diletálhatok nem szabályos formájú aljzatbetont? Nem szeretném ha szerelt falaim elrepedeznének...
Valójában van, csak leegyszerűsítettem a rajzot. Itt a pontos. Arra gondoltam, hogy ilyen eső esetén egyszerűen mindegy, hogy mi van, mert szinte vízszintesen jön a víz és benyomja bárhol, ahol van lyuk.
Az a bizonyos barkácsbolt meg valszeg' az egeseramik török cégtől veszi, én meg az utóbbiból mert nem akarom a barkácsbolt hasznát is fizetni. Menj el, nézd meg a dobozt :)
A hálószobánál bevált az így ócóított lap (padlófűtésem van, és ilyen hajópadló szerű járólapokat kerestem, míg végül sikerült 60x15-ösöket venni. Mit szenvedtem a lerakással, de ez off
Sziasztok! Van valakinek ötlete olyan ügyben, hogy hol kapok jó áron fa-laminált hatású nagyméretű járólapot?? Itthon (Tatabányán) láttam de horrorisztikus áron :-(
Köszi a válaszokat! Az a baj hogy nem idevalósi a tervező, és nincs statikus végzettsége . Azt mondta hogy majd ha ásunk kiderül. Na már most én nem akkor akarok szívbajt kapni ha 3x annyi beton kell az alapba. Na mindegy! Majd lesz valahogy!
Budapesti 54 nm-es lakásom részleges villamos felújításához illetve kapcsolódó utp hálózat kialakításához keresek villanyszerelőt esetlegesen villanyszerelést és gipszkartonos munkákat egyaránt vállaló szakembert.
Dunakeszin építkeztünk a víztoronytól kifele Fót fele meg a reptér fele. A talaj a reptér fele nem volt homokos viszont a másik helyen bő 1méterig volt az. Teljesen normál sávalapot irt elő a tervező csak annyit kért,hogy egyszerre öntsük meg a szerelőbetonnal és a térháló lógjon az alapba.De semmi extrább dolog nem történt.Bár ez a dunától elég messze van :) Amúgymeg... Nem vagyok statikus.Szakmám magasépítő technikus papíron, kitanult szakmám meg kőműves/tetőfedő. Így csak konyítok az eredendő erők alakulásához és azt tanácsolom neked,hogy ha a tervező azt mondja nem lesz baj akkor hidd el neki mert nem a reggeli megevéséért kapta ő sem a diplomáját vagy kitudja mijét :)
Te építkeztél környéken (Dunakeszi)? Több száz ház épült mostanában, egy kezemen meg tudom számolni hogy melyik lemezalapos. Az építész és FEMŰ szerint sávalap jó lesz , de az a baj hogy ők sem környékbeliek. Kicsit félek az alapozástól... Amit írtál érthető, de nem tudom hogy általánosságban írtad vagy tényleg ismered a talajt Dunakesziben...
Én lebontanám az egészet, és vennék helyette újat. Hasonló kész beton vályukat lehet készen kapni. Oszt azt burkolnám belül gv 30-40 körül, bele vmi tófólia (szigetelést védeni), majd föld, kívülről meg lehet burkolni, figyelve a vízorrok helyes kialakítására. :)
Ez egy beton virágtartó ha jól látom és szét van fagyva. Ha így marad akkor tovább esik szét. A megoldás talán az lenne: Ki kellene takarítani csináltatni bele egy bádog betétet az alján természetesen elvezetéssel és ha ez kész akkor lehet lepucolni a felületet és az már lehet alapozni, glettelni, építési ragasztóval üveghálóval mint a hőszigetelésken és utána festeni vagy burkolni. Ha nincs megolva hogy ne ázzon tovább akkor mindent le fog dobni magáról.
Szervusztok! Egy műkő erkély randa belső részével mit lehet tenni, ha az már mállik és elég sok vas is van benne. Elbontani nem lehet mert nem engedik, viszont ha kinézek az ablakon elég csúnya képet mutat. Kültéri glettel érdemes próbálkozni? Vagy próbáljam meg burkoltatni a felső részét? Van valakinek ötlete arra, hogy mivel lehet rendbe tenni a lakás felé néző részt?
Abban a térségben a sávalap felejtős. Lemez alap... Ami annyit tesz,hogy vastagabb szerelőbeton és egybe öntve az alappal , helyenként alulbordázva. Vagy a másik megoldás de az macerásabb,hogy a sávalap vonalában pont alapokat ásni (furatni) egészen a teherhordó földrétegig, ebbe vasszerko,beton és jöhet rá a sávalap:) de az első is bőven megteszi. De ezügyben ha valami nagyobb volumenű történetben gondolkodsz keress fel egy statikust:)
Urak! Két napja beáznak az ablakaink. "Normál", hőszigetelt, műanyag ablakok, szerintem minimum 10 évesek. Lehet, hogy a benne levő tömítő gumi elöregedett (ránézésre nem), vagy ilyen szél+esőben ez normális? Északnyugatra nnek, tehát telibe kapják a vizet. A délkeleti oldalon nincs ellenpróba, mert egyrészt régi, gerébtokosok vannak, másrészt ott az erkély megvédi az ablakokat az esőtől. Egyébként a külső oldali hornyokban le tud folyni a víz, tehát nem azok vannak elkoszolódva, ahogy elnézem bejut a belső oldalra, ott rácsorog a tömítésre, utána meg irány befelé. Valahogy így:
A Duna környékén építkeznék. A talaj teljes egészében homok. Építkezett már valamelyikőtök ilyen talajon? Sávalapot milyen mélyre érdemes ásni? A lábazati fal közét fel lehet tölteni ezzel a homokkal, lapvibrátorral tömöríthető?
Hello! Lenne egy kérdésem: már írtam,h drága bevezetni a gázt a leendő házba (kb 2000 eur). A fűtésnél viszont elég drága rendszerek jönnek ki ha elektromosan, vagy akár hőszivattyúsan is gondolkozom. Ma ajánlottak egy alternatívát: tartályos propán gáz. A tartály félig leásva, félgömb alakú, fehér, vagy zöld, 2500 l-es, ennek a bérlése kb 1000 eur 30 évre. Egy feltöltés(max 80 %ig) szintén 1000 eur. Ehhez már lehet kötni a turbókazánt is, és kevesebbet fogyaszt, ill nagyobb a fűtőértéke, mint a földgáznak. Ismeri valaki a rendszert? Mennyi vált be? Megbízható?
Basszuskulcs! Már megrajzoltam hálóban! Azt nem tudom, hogy ez így jó vagy nem, de hogy így marad az biztos. De már teremtettem hozzá ideológiát, tehát jó amit csináltam!! Elmehetnék politikusnak. :-)
Ha több mint 400mm marad meg, akkor lehet vele kezdeni, de a profik általában akkorát rendelnek, hogy egész lapokból jöjjön ki. Házi kivitelezés doksi 30-31.oldal: http://rigips.hu/uploads/katalogus/dobook/4.pdf
Tudomásom szerint a hőhíd a mennyezet és a fal találkozásánál nem abból adódik,hogy szigetelve van-e az épület vagy sem hanem abból hogy a betonkoszórúnak is és a téglafalnak is más a hőáteresztő képessége. Tehát ha ebből indulunk ki akkor ha egységes szigetelést kap a koszorú is és a fal is akkor azt a bizonyos K értéket mind2 felületen ugyanannyival módosítottuk így a hőhíd lehetősége a nagy K érték különbség miatt ugyanúgy fennáll.Ezt diktálja az elmélet... Gyakorlatban nem tudom mit okozhat a EPS rendszer alatti koszorú szigetelés elmulasztása mert mi sosem hagyjuk el .
Mennyi hőszigetelés megy majd a homlokzatra? A hőszigetelés topikon éppen a héten volt a téma, hogy ha elég vastag az eps (vagy más), akkor nincs jelentősége a beton okozta hőhídnak, így nem kell plusz eps sem oda.
Kőművesem nagyon ragaszkodik hozzá, hogy a koszorút Porotherm U-zsaluelemből csináljuk, mondván, hogy nem kell zsaluzgatni, csak beletesszük a vasat, a betont és kész, kaptunk egy jól vakolható felületet. Ez így nem is hangzik rosszul, de mivel nem szeretném, hogy az egész egy hőhíd legyen bele kell tenni 4 cm EPS-t is. Ebben az esetben viszont a 30-as elembe már csak (21-4=) 17 centi széles beton fér, ami nagyon messze van a sima zsaluzott koszorú (30-4=) 26 centijétől. Szerintetek ez így rendben van?
Nem kell túlbonyolítani a problémát.Ha van fúrt kutad és egy 1kw-os szivattyúd akkor elég egy 8-10 literes membrános tartály,egy közönséges nyomáskapcsoló.Mivel pince is van még külön aknát sem kell építened.A csőszivattyút leengeded a kút aljára majd visszahúzod egy jó métert.Onnan a colos (általában) csövet megszakítás nélkül beviszed a pincébe.Ott raksz rá egy "T" idomot az egyik ágába beletekersz egy másik "T" idomot arra teszel szűkítőket.Az egyikre megy a nyomáskapcsoló a másikra a membrános tartály.Az első "T" szabadon maradt ága megy a lakás vízrendszerére. Az első feltöltés után le kell kapcsolni az áramot a nyomáskapcsolóról,majd a tartály tetején lévő kerékpárszelepen 1.5 bar nyomást kell bepumpálni a tartályba.Utána már használható is az egész.
Van arra fellelhető-letölthető jogszabály, hogy használatbavételi engedély kiadásához mit kell teljesíteni?
Ebben a rothadék hivatalban semmit nem adnak írásban. Majd kijönnek, oszt majd megmondják. De ha éppen szar kedve van és azt találja ki hogy nem írja alá mert nem sárga a tapéta, mire hivatkozhatok?
Tökre mindegy csak legyen róla papírod a telepítőtől.
De geo-s rendszerben én egyenlőre idegenkedek a nagyon olcsó ajánlatoktól mert minőséget nem lehet olcsón csinálni, főleg ezeknél a gépeknél meg a fő lelke a vezérlés, motorok esetleges teljesítmény és működési zavarai igen sok kárt tudnak okozni, plusz jelentősen növelheti a veszteséget, ami eljuthat olyan szintre is hogy nem az történik amit beprogramoztál.
a murexinnel jo a tapasztalatom.kicsivel olcsobb mint a mapei.sopro nekem nem jött be.cimseccel is fugáztam nemrég,azzal sem volt bajom. nem hiszem,h mindegyik maga gyártaná,érdeklődj,kiét csomagolják be.
Igazából azt kell kitalálnom, hogy a ciszternából is ki kell építenem egy vízkört esővíznek (mosás, WC öblítés, locsolás) plusz a fúrtkútból egy másikat (az össezs többi célra). Ráadásul a ciszterna feltöltését is rá kellene segítenem a kúttal. Szóval minden érdekel ezzel kapcsolatban.
GEO tarifa. Jelenleg ELMŰ és ÉMÁSZ területén érhető el. Feltételek: - külön mérőhely - külön biztosítószekrény - közvetlen csövezés a berendezéshez - ha doboz szükséges az plombálható legyen - terv - nyilatkozat a kivitelezőktől hogy csak is GEO rendszerhez használják - külön szerzödés
A szolgáltató ellenőrzi: - nyomvonalat tételesen - kialakítást - papírokat és jogosultságokat a kivitelezőknél
Értem, és van már valamilyen kialakult terv, vagy még az sem? Nézegetek ilyen gumimembrános tartályokat és azon filózok, hogy az első köbös tartályt kilehetne-e hagyni. A pincébe le tudnék tenni egy 100-300l-es gumimembrános tartályt és nem tudom jó-e ha közvetlenül abba nyomja a szivattyú a vizet. Illetve nem tudom, hogy a szűrőket hova tudnám így betenni (a tartály elé vagy utána....).
Ha esetleg lépsz valamit előre, vagy találsz jó kivitelezőt, akkor kérlek szólj. Természetesen én is szólok, ha van valami és érdekel.
Pont most beszéltem a villanyszerelőnkkel. Van egy új, villanyárammal működő hőcserélős rendszer, pufferbe nyomatja a HMV-t és fűtővízet és külön "bioáram"?-ot lehet venni az ELMŰ-től hozzá. Ez 23 ft/KWh és napi 20 órát adják. (Persze csak 6-7db hőcserélős "kazánt" lehet berakni, amit az ELMŰ elfogad - és az kb 250e ft.) A pontosabb információrt majd még beszélek vele, ha érdekel valakit.
Visszaolvastam egy ideig a topicot. Volt egy jó kis téma házi vízmű rendszer kiépítésére. Gerie vagy Gombfoci látogatja még mostanában a topicot? Érdekelne engem is az a rendszer amit Gerie tett fel a 39135 hsz-ban.
Van egy telkunk egy kis házzal amit bővíteni szeretnénk. Vezetések víz nincs viszont van fúrtkút + esővíz gyűjtő ciszterna is. Meg kellene oldanom a ház komplett víz ellátását. Ha ebben a témában bárkinek van már alkalmazott megoldása vagy tud ajánlani valamilyen helyet ahol utána nézhetek szívattyúknak (mélykút illetve búvás a ciszternába), vezérlésnek kérem, hogy ne habozzon megosztani velem.
Gerie rendszerében volt egy gumi membrnos tartály. Ilyet hol lehet szerezni? Ezt letenném a pincébe. A köbös tartály az mit jelent? nagyjából 1m3-es tartály?
...és ez voltaképpen teljesen igaz is azóta, hogy megszüntették az áfa visszaigénylés lehetőségét. Most lovagiasan azt kellene mondani, hogy nyertes energetikai pályázatos beruházás után visszaigényelhető az áfa, mint nagylelkű állami támogatás, és egyből milyen jó fiúk lennének mindenki szemében...
Ellenben, ha nem nyer a pályázat, akkor duplabukta, ha már megvannak az anyagok áfásan.
Nem jó nekik, de kell(ene). Józan paraszti gazdaságpolitika: drasztikusan le az adókkal, és drasztikus szigor az ellenőrzésben. Másképp nem lesz rend, csak sumák, és csodálkozunk, hogy miért van MÁV, BKV, meg Szeviép ügy.
Bocs, hogy elvittem a témát gazdaságpolitikába, de egyszerűen elválaszthatatlan.
A közszájon forgó bölcsesség szerint 5% nem ér meg annyit, hogy vagy nyer a pályázat, vagy nem, a 25 viszont biztos (25+5=30). Nem véletlen, hogy a panelprogram támogatási rendszerét megnyitották a magánházak körére is, egy csomó lovetta benn maradt, a zunijó felé meg égő lenne azt mondani, hogy a magyarokat nem érdekli az energiatakarékosság, de az is, ha megmondanák az igazat. Hogy ezekről a dolgokról miért nem készül tényfeltáró riport a TV-ben, az meg már más, és nem egyszerű összetételű tészta. Tőmondatban: gazdasági cenzúra.
Pályázatok azoknak jók, akik mással csináltatják meg eleve a munkát. Én is mindent sk csinálok, ezért nekem sokkal jobban megéri okosba megszerezni mindent. Bár érdekes, h ahonnan tudom a szigetelést szla nélkül, az alig olcsóbb a tüzépnetes áraknál. Asszony ismerőse már bőven alatta van, de bruttóban. A fene érti a népeket, miért jó nekik is, nekem is adózni pluszban. :)
Hálás lennék, ha tudnának nekem segíteni. A következő kérdéseim lennének:
1. Frissen vakolt falnál, kb. mennyi időt kell várni arra, hogy festeni lehessen?
2. Tudnak-e olyan oldalt ajánlani, ahol esetleg részletesen le van írva a vakolás menete és minden más ezzel kapcsolatos teendő, tudnivaló, jótanács stb.
Az állam számára az a biznisz a támogatásban, hogy a hivatalos (nem házilagos, hanem számlás, adózott) munkavégzés és anyagbeszerzés miatt vissza is kapja a támogatást. :-)
nos, köszönöm szépen a válaszokat - kellőképpen elbizonytalanítottatok :) summázatként az csapódott le bennem, hogy mivel "maszek" lesz elvégezve a legtöbb munka, plusz az anyagok egy részét (cserép, nyílászárók, stb.) ismeretségek révén -vélhetőleg- olcsóbban el tudom majd intézni, nem éri meg hajkurászni a pályázatokat... úgy látszik naiv voltam, azt hittem, 30%-nál nagyságrendekkel több, amit visszatérítenek ilyenkor.
"... de ha a számlák nem származhatnak a pályázatnál korábbról, akkor ez bukta..."
Erre is van megoldás,pl. ablak megrendelés és a gyártásra történő szerződéskor még nem állítanak ki számlát, csak amikor a pályázó jelzi, hogy mehet a számla kiállítása.(de ez nem tőlem származik:) )
Komoly árajánlatokat kérnek, ÉME / CE engedély számokkal, ablakra, ajtóra, beépítésre !! is.
Az ÉME/CE minősítések miatt komolyan nézz körbe a piacon, és erre kérdezz rá. Nagy gyártóknál ez nem gond. (piciknél inkább)
Nos, én tavaly az Energia Központ Nonprofit Kht pályázatát céloztam meg. Ott úgy ment, hogy egy konkrét költségvetéssel kellett pályázni. Tehát már előtte kijöttek a mesterek, és a megfelelő formátumba öntött árajánlat alapján (ami a melléklet részét képezte) kellett beküldeni az űrlapokat, megjelölve az projekt időtartamát és pontos költségvetését is.
Mivel nekem ez akkor talált pénz volt, nem ettől tettem függővé a beruházást, úgyhogy mire kiértesítettek hogy 'nyertünk' (2010 március), már rég készen volt minden.
Azt nézd meg hogy a konkrét pályázat milyen finanszírozású (általában utó), mennyi a támogatás, stb. Figyelj a megadott határidőkre, és olvass el mindent 3x. Nekem fotódokumentáció is kellett, így mindent lefotóztam a munkák megkezdése előtt. Ez a pályázat kitért arra is ha te vagy a kivitelező, de nem emlékszem mik voltak a kritériumok. Asszem közvetlen családtak cége nem, vagy csak nagyon macerásan csinálhatta volna meg.
Nyílászáróhoz kell műbizonylat is amivel a gyártó igazolja hogy teljesíti a kiírásban szereplő minőségi és hőtani követelményeket. Tehát addig ne vásárolj be amíg nem ismered a szempontokat, és csak olyan helyen ahol adnak igazolást.
Nekem 30%-ra lehetet pályázni, úgyhogy erős volt a kísértés a számla nélküli beszerzésre, főleg hogy belefutottunk az ÁFA emelésbe is. Ezt is mérlegeld...
Ha jól tudom pályázatnál úgy van, hogy le kell adni egy komplett árajánlatot ami vonatkozik a felhasználandó anyagokra és a munkadíjra is. Természetesen tételesen külön-külön. Ha ezt elfogadják akkor lehet nekiállni a munkának. Tehát a korábbi számlák nem annyira nyerők. Én is gondolkoztam pályázaton, de rájöttem sokkal olcsóbban jövök ki ha magam csinálom meg amit tudok. Számlát még mindig lehetne venni például a munkadíjról csak ha véletlenül kapsz egy ellenőrzést szerintem jóval többet bukhatsz.
a pályázatok esetében a munkadíjat is "igazolni" kell, nem kell csak a felhasználásra kerülő anyagokat térítik meg? az mondjuk necces, mivel a munkák jórészét apummal ketten (plusz alkalmanként némi segítség) terveztük megcsinálni... ha előírás, hogy képzett szakmunkásokkal kell kiviteleztetni, akkor az nem jó.
Vannak dolgok, amiket sajna nem érdemes szla nélkül megvenni. Ablak klasszikusan ilyen. Nameg a cserép. :) (Nekem az az elvem, h mindenki annyi adót fizet be, amennyit jónak lát. Én a hőszigetelő anyagokról már régen levettem volna az áfát, a gáztámogatás helyett.)
ha működhetne így, akkor szóljm, mert én is megpályázok egy kisebb összeget. Csak találok számlákat a fiókban erről-arról.
:)
Minden pályázati lehetőségnek lehetnek és általában vannak is specialitásai. Muszáj nagyon-nagyon belemélyedni, sőt, lehet, hogy nem árt, ha szakemberrel konzultálsz, aki mondjuk pályázatírással foglalkozik.
Nem tudom, hoghy milyen mértékű támogatást remélsz, de sajna az én tapasztaltom az, hogy amennyit adnak, azt nagyságrendileg el is bukod azon, hogy számlával igaziolsz mindent.
Persze nem vagyok szakértő és nem vagyok érintett sem, tehát várj meg olyan véleményeket, akik konkrét tapasztalatot írnak le.
sziasztok, új vagyok ebben a topikban - ha nem jó helyen járok, bocsánat, majd átirányítotok máshová...
szóval: saját családiház felújítását tervezem a nyár második felére (alaprajz átszervezés, hőszigetelés, nyílászáró csere, gépészet korszerűsítés, és hasonlók.) jó lenne némi pénzmagot megcsípni minderre, ahogy elnéztem, lehet is, találtam pályázatokat, csak még nem mélyedtem beléjük kellőképpen.
az lenne a kérdésem, hogy hogyan szokott ez lenni: előbb meg kell nyerni a pályázatot, és utána lehet elkezdeni gyűjtögetni a számlákat, vagy korábban is el lehet kezdeni vásárolgatni és elég később elnyerni a pályázatot, ahol majd fel lesz használva a számla? ez azért lenne lényeges, mert amikor épp van egy-egy jó akció, elkezdeném beszerezni az anyagokat... de ha a számlák nem származhatnak a pályázatnál korábbról, akkor ez bukta...
Úgy tudom, hogy nem engedélyezik már a falon át történő vízszintes kitorkolást. Legalábbis az építészem ezt mondta, amikor a saját zárt égésterű kazánom helyét határoztuk meg az új háznál. Én is spórolni akartam a kéménnyel, de így nem tudtam.
víz gáz fűtés topikba írtam ezt, de nem jött válasz. Talán itt...
gázkazán csere előtt állok, és a zárt égésterű felé hajlok, mivel horror árakat mondtak egy 2 szinten (+2m lakatlan tetőtér ) átmenő kémény bélésére, és közel sem biztos hogy nem akad el valahol a cső, és bontani is kelljen.
A szomszéd telekhatár kb 60 cm, a háza 5-6m attól a faltól ahol kijönne a kazán kéménye. A kérdésem, hogy elegendő-e vízszintesen kivezetni (ablakok ezen a falon nincsenek), vagy el kell vele fordulni felfele, és át a tető 'kilógó' részén továbbmenni? Ha igen, mennyivel kell továbbmenni?
Én úgy szoktam rendelni (igaz régi kapcsolat) ,hogy megmondom mennyi kell de az utolsó kocsi mikor ereszt kifele addigra tartsanak fent a telepen nekem készenlétben még egy kocsit és akkor be tudok csörögni,hogy kell-e még pár köbi vagy sem . Próbálj te is így egyezkedni különben vagy kevés lesz vagy annyi marad a nyakadon,h egyből járdát is betonozhatsz:)
Sávalap betonásról kérdeznék: kiszámoltam, h a kiásott árok térfogata szerint 25 m3 beton kellene, de nem tudom hogyan számítsam a néhány kiugrást, meg szélesedést: pl fa gyökere lett kitépve, meg ilyenek. Mennyivel érdemes többet rendelni a betonból?
Még egy dolog, ami felett az emberek hajlamosak elsuhanni:
A HMV árából le kell venni a vízdíjat, hiszen azt mindenhogyan ki kell fizetni. Itt gyakorlatilag a víz melegítéséről van szó, amikor az ember a HMV-re fordítandó költségeket számolja. Ebben lehet különbség. Ez azért rohadt fontos, mert egy-egy berendezés, technológia árát az emebr "vissza szeretné kapni", megtérülést számol, amibe a vízdíjat szerintem nem szabad bele venni.
Nem csak gázkazánnal lehet HMV-t előállítani... Sőt az általad leírtak miatt fűtési szezonon kívül nem is nagyon érdemes (mondjuk olyankor jobb helyeken már a kollektor fűt). Pl egy hőtárolós gázbojlerban nincs kopó alkatrész, nincs benne szivattyú, nincs egyáltalán elektromos alkatrésze...
A gáz kontra villany HMV előállítás sokszor előjön a fórumokon, de néhány szempontról általában elfeledkeznek a hozzászólók.
Ha naponta nagyon sok melegvizet akarsz elhasználni és a pénz nem számít, akkor gázzal érdemes azt előállítani. De a gázkazán nem csak gázt fogyaszt, az enyém pl., ami egy modern darab, kb 2kWóra áramot is megeszik naponta, ez majdnem annyi, mint a villanybojler napi fogyasztása. Ezen kívül tele van kopó amortizálódó alkatrészekkel: szivattyú, turbórendszer, mágnesszelepek, égéstér, stb. A készülék nagyon drága, házilag nem javítható, éves karbantartást igényel, nem mindegy, hogy tavasszal kikapcsolom, vagy egész nyáron és ősszel üzemel.
A villanybojler hangtalanul működik, nincsenek benne kopó alkatrészek, hatásfoka gyakorlatilag 100%, karbantartást nem igényel, ha 10-15 év múlva kilyukad, egy délután saját magad beszerelheted az újat, ami kb 30-40eFt csak. 1-2 személyes háztartás 2kWó körüli napi fogyasztásból megvan.
Ezek nélkül a gázszolgáltató nem fog bekötni. A villanynál még elégséges egy reg szerelő és a villanyóra szekrényről papír a hálózatról nem, de itt is kezdik kidolgozni a GMSZ-hez hasonló rendszert.
gazzal kb a fele mint ejszakai villannyal, mai arakon.
plusz csucskizart villany nincs egesz nap, ezert nagy tartaly kell, amiben elfer a napi melegviz szukseglet. a nagy tartalynak meg nagy a vesztesege.
gaz van egesz nap, kicsi tartaly is eleg, mert barmikor melegit a kazan uj melegvizet 10 perc alatt.
ha mindenaron tobbet akarsz kolteni mint minimalisan szukseges, akkor vegyel kethocserelos tartalyt, nagyot, es vegyel hozza napkollektort is. es akkor nyaron nincs energiakoltseg. (csak kicsi villany a keringtetesnek)
Ha nincs bevezetve gáz, akkor legolcsóbb a pelletkazán, Dojcslandban még valami 800-1000 euró közötti kedvezmény is van rá, mint megújuló energiás rendszerre (tudomásom szerint).
Ezek szerint olcsóbb beruházás bevezetni a gázt, mint napelem, puffer, vagy hőszivattyú esetleg éjjeliáramos villanybojler? A beveztés kb. 2000 és 3000 euró között mozog, még alkudozok, mert a gázműveknél minden drága, és csak tőlük veheted az anyagot, de tud vki közülük szerezni olcsóbban.
"Egy gázzal történő melegvíz készítés beruházás min. 300 eft lenne, vagy több."
Konkrét példa: huszonévig vezérelt árammal állítottam elő HMV-t. Pár éve egy felújításnál kicseréltem hőtárolós gázbojlerra. Mivel anno gyakorlatilag semmivel sem került többe, hogy egy gázcsonkot az akkori vellanybojler mögé-mellé elrejtsek, így 20 évig üresen árválkodott a csonk a bojler mögött, "jóleszazmég" alapon. A gázkémény másfél méterre volt a bekötés helyétől, így "csak" a kéményt kellett kibontani, átszabni és újrarakni. A bojler árán felül kb 20e ft volt a történet. (A bojlert 30e-ért vettem, 150 literes Quadriga). Ha teljes kéményt kellene béléscsöveztetni, engedélyeztetni, valamint gázcsonkot is kellene készíttetni, az persze megdrágítaná a dolgot. Nálam, ahogy számoltam, másfél személyes háztartásnál kb 10-12 hónap alatt térült meg a beruházás cca 50e ft-os költsége. A komfort is nőtt valamivel: a gázbojlerből nem fogy ki a meleg víz, mint a vezérelt áramnál... S mivel épp emiatt lehet alacsonyabb a tárolt melegvíz hőmérséklete, így kevesebb a vízkőképződés és az energiafogyasztás (az alacsonyabb deltaT miatt). Bocs a litániáért.
Hány ember használja nálatok a melegvizet? Én úgy tudom új beruházásról van szó ezért írtam, hogy inkább gáz, kollektor keveréket lenne érdemes betervezni mint villanyt.
Szerintem is ha már gázzal fűtesz akkor jobban megéri azzal előállítani a hmv-t mint villannyal. Nekünk 120 literes villany bojlerünk van és minimálisan sem vagyok vele megelégedve. Hamar kifogy, sokba kerül felmelegíteni vele a vizet és lassan is történik a melegítés. Ha teheted akkor tegyél be a kazán mellé egy 300 literes tárolót (bár ennek a mérete attól is függ hányan fogjátok használni a melegvizet) és ha van most rá keret akkor szereltess fel napkollektort. Ha most nem fér bele akkor csak a lehetőségét teremtsd meg annak, hogy esetleg később rá lehessen kötni.
Ha gázkazánod van akor adja magát a melegvíz előállítás. A kazán ezt is megteszi. A villany kb 3x drágább. Ja és van egy jó hírem, ha nincs gáz akkor a villany se nagyon lesz! Tehát maradhatsz a gáznál nyugodtan.
Gázkazán a terv igen. Csak úgy látom a gáz ára rohamosan emelkedik, és az sem biztos, hogy az ukránok nem zárják el télen 1-2 hónapra. Ezért gondoltam a villanyra. De gőzöm sincs melyikkel gazdaságosabb HMV-r előállítani.
Ha már "előjött" a fűtés téma... Lassan el kéne döntenem, hogy a HMV-t hogyan állítsam elő (107m2 földszintes csh). Jelenlegi tervem egy csúcsvezérelt áramra kötött 150 literes bojler. Pro/kontra vélemények, tapasztalatok?
Ezzel együtt kérdéses, hogy hol van az az 1,4%-nyi feketeszén, ha a barna is csak 1,8%.De valószínűleg az a háztartási és egyebek, elvégre ez nem az erőművek, hanem a teljes energiatermelés megoszlása. Magyarán ha a Mari néni lengyel kokszot éget a sparherdben, az is benne van.
Annyira zavar,h az ilyen dolgokhoz nem tudok hozzá szólni mint kazánok teljesítménye meg ilyen kw/m2 meg stb. nem tud valaki egy linket ahol az ilyen dolgok ugymond konyhanyelven le vannak irkálva? Meg kondenzációs kazán meg zárt/nyilt égésterű vagy turbós meg ezek ... előre is köszi.
Csak az áramba benne van még néhány egyéb dolog is mint például a távfő 5% ÁFÁ-jának a különbözete a 25% -ig is és a KÁT rendszer támogatása is...azt is fizeted...
Van geo tarifa és az hősszivattyúnál olcsóbb ...várhatóan a gáz ára jobban fog emelkedni mint az áramé...a következő években a 25% lemaradást ledolgozzuk az EU-s árakhoz képest.... áram árában már majdnem ott vagyunk...
Szerintem kérjél ajánlatot a munka elvégzésére és utána jobban el tudod dönteni, hogy megéri e beruházni. Villannyal biztosan drágábban jössz ki mint ha gázzal fűtenél. Szerintem érdemes lenne elgondolkodni, hogy ha nagyon drága a gázt bevezetni akkor fa tüzeléssel állítsd elő a fűtéshez szükséges vizet illetve a téli hónapokban a melegvizet. A melegvíz ellátást meg megoldhatnád napkollektorral és elektromos rásegítéssel nyáron. A falazatodhoz meg annyit fűznék hozzá ha megengeded, hogy jobban járnál vékonyabb fallal és 10-12cm szigeteléssel hiszen vakolni és színezni mindenképpen kell a házat és ebben az esetben a szigetelésed is egész jó lenne.
Mondjatok valami okosat erre a fűtés dologra! Érdemes bevezetni a gázt, ha én fizetem az 50 m lerakást, út alatti átfúrást, ásási engedélyt, munkát, tervezést? 100 nm területű ház fűtése, és melegvíz előállítása az ok. 24 kwos gázkazán lett volna tervezve, meg kandalló rásegítés a fűtésre. Nem lesz padlófűtés, csak radiátorok, nincs hőszigetelés, csak 44es porotherm, vagy heluz. Olcsóbban kijönne a havi fűtés gázzal, vagy a villannyal azonos lenne? Nagyon tanácstalan vagyok.
Köszi, akkor ez nagyjából az, amire gondoltam, az általam felrakott képeken éppen "csak" hiányzik a két hajtás, és hogy a kellő irányban lejtsen ez a lemez...
Én ugye nem tudom, hogy mit jelent az a csepegtetőlemez, de nem ennek felel meg az a bádoglemez, amit a (39492)-ban az első fotón jelöltem? (éppen csak rossz szögben áll...) amit fetya1 gumikalapáccsal javasolt jobb belátásra bírni.
Srácok... senkinek sem tűnik fel,hogy hiányzik valami a képről? Csepegtető lemez? Eltünt?:) Zsinelyt,palát azzal inditunk... Mostani zsindely alsó sora felszed, meglévő csatorna felső néhány centi a belső felén levág,lehajt,miegymás,csepegtető lemez feltesz(idáig még kölönösebb szaktudás sem kell) és a csepegtető lemezre vissza zsindelyez.Annyi a lényeg hogy ez a csepegtető lemez vagy ugyanolyan hajlásszögben álljon mint a tető síkja vagy meredekebben lejtsen.
Ne haragudj, hogy ellentmondok Neked, de több ponton is téves, amit írsz. Amire azt írtam, hogy alumínium, az tényleg alumínium. Egyfelől beszéltem róla a szakival, mert elsőre én sem annak láttam, sőt, merevebbnek, mint amit feltételeztem volna, másrész most újra felmásztam, mágnessel a kezemben és biztos, hogy nem horganyzott acél. Rozsdásodni tehát nem fog, de az aulimíniumra ugyanúgy igaz, hogy idővel rideggé válik, a peremhez közeli popszegecsek kiszakadhatnak, de elsőre úgyis a sziloplaszt szigetelés adja meg majd magát. Az, hogy a szaki mennyire ellensége önmagának, azt nem tudom, a baj az, hogy ami fotót mellékeltem, azon talán látszik, hogy a zsindelyben lévő mély részek több, mint 10cm-re vannak a zsindely szélétől, tehát ha a lemez csak 5-10-re nyúlik be alá, az lehet, hogy nem elegendő. Az anyag sprődségének nem a napsütéshez és a szmoghoz van köze, a fémek kristályszerkezete az idő függvényében változik, idővel "felkeményedik". A napsütés, azaz a felmelegedés, vagyis a tágulás dilatációs problémákat okozhat, a szmog meg kétségtelenül létrehozhat kémiai elváltozásokat.
Én úgy gondolom a gumikalapács nem elég... Így utólag az is kérdés, hogy vajon a szaki, amikor az új ereszt alábújtatta a régi bádoglemez alá, vajon mennyire emelte meg ezt a bádogot?
Capri! Az is lehet, hogy neked van igazad és a zsindely öregedett el, bár az szerintem nem öregebb, mint 10-12 év, vagyis szerintem még bírnia kellene. A bádoggal meg úgy vagyok, hogy az elég ellenálló anyag, amíg nem lyukad ki, addig működnie kell. Az, hogy a hó/jég megnyomja és deformálódik, az inkább csak optikalig érdekes.
Számomra sokkal visszatetszőbb az, hogy az új alumínium alkatrészeket popszegeccsel rögzítették egymáshoz és sziloplaszttal tömítették.
Az előző hozzászólásomban hülyeséget írtam: a bádog az nem ónlemez hanem horganylemez(azaz cink), ugye? De trehány szócikk! http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1dog
Hát, sajnos egyetértek veletek, én már annyit szidtam a ház eredeti építőit... de ez másik történet. A tető dőlésszögét most megmértem 12 fok körül van, nem tudom, ez eléri-e az elégséges lejtést? Eredetileg itt palatető volt. A bádog cseréje - bár én csak most láttam közelebbről az egészet - nem volt teljesen indokolatlan, mert azzal is voltak gondok, (talán az illesztéseknél elengedett a forrasztás), de szerintem azt javítani is lehetett volna. Helyzet az, hogy a szomszédom nem igazán gyakorlatias ember, egész télen áztak, úgy gondolta, ha kicserélteti az ereszt, megoldódik a probléma. Én azért haragszom a szakira, mert igazán szólhatott volna, hogy az eresz cseréje még önmagában nem lesz elég. Nálam például az ellenkező irányban lejt ez az eresz-vályú (vagy minek nevezzem) tehát 1-2cm-nyi tócsa áll a végében eső után :( És én is ázok időnként, de egyelőre nem tudtam rájönni, hogy hol lehet a hiba? Furcsa módon a lassú esőnél hamarabb beázunk, mintha jön egy nagyobb zuhé.
A tetőink találkozásánál is jókora gányolás folyt:
A jobb oldalon a zsindely ráfed rendesen a bádogra, amelyből, ha jól látom, kettő is van (bekarikázott rész), a szomszédnál csak az egyikre.
Esetleg érdemes gumikalapáccsal megpróbálni lelapítani a bádogot, h a csatorna felé lejtsen. Esetleg elgondolkozni azon, h egy félbevágott sornyi zsindelyt még lerakni az utolsó sor alá, ami belelógna a csatornába valamelyest.
Bocs, hogy igazi megoldást nem mondok, de ahelyett, hogy azt mondta volna őszintén a bádogos, hogy nem a csatorna rossz, hanem a tető bitumenes zsindelye, inkább kivett a szomszédod zsebéből egy csomó pénzt, ami után persze még annyi pénze sem maradt a tetőt megjavíttatni, mint amennyi volt.
Láthatóan nagyon kicsi a tető hajlásszöge, valszeg ezért is tettek rá cserép helyett bitumenes zsindelyt. Azzal meg az a baj, ami a lapos tető szigetelésekkel: kb. 10x tovább áll a ház, mintsem összeszikkad a bitumen, elrepedezik, és az illesztéseknél beázik. Nem tudom, hogy lehet a cserén kívül javítani, csak azt tudom, hogy egy kalap izé. El is törném a kezét, aki lakóépületre ilyet tesz.
Lassan át lehetne keresztelni a topikot építési szégyentáblára...
Üdv! Adott egy sorház, amelyen 10-15 éves zsindely található. A szomszédom tegnapelőtt kicseréltette a bádog csatornát, de továbbra is beázik. :(( Így néz ki a tető:
Talán jól látható, hogy egyfelől a régi bádog visszafelé lejt, a zsindely meg lóghatna kicsit lejjebb is. Az új alumínium csatornát a bádogos bebújtatta a régi ónlemez alá, de nekem fogalmam sincs, hogy az a lemez mennyire nyúlik be a zsindely alá?
Nagyobb méretben Itt talán jól látszik az is, hogy a zsindely kissé hepehupás, a "B" pont mélyebben van, mint az "A". A régi bádog is visszafelé hajlik:
Van valakinek ötlete, hogy mit hogyan érdemes csinálni? (túl azon, hogy reklamálni a bádogosnál...) Köszönöm!!
Nem egész csempét gondoltam döntve tenni. Az tényleg gááz lenne. A fal síkjában jönne rendesen a csempe a kád felső síkjától 2-3cm-es magasságig. Eztán olyan 4-5cm-es csempecsíkot vágni és döntve tenni a fal és a kád között. Az meg, hogy 70cm hosszon 0,5cm kéne változtatni a dőlésen, nem annyira feltűnő. Tényleg csak egy laikus ötlet, ami lehet rossz és/vagy kivitelezhetetlen is.:-)
Ha egész lapot döntesz, az ocsmány, főleg a kád külső szélénél lesz az, mert ha jól sejtem, akkor ott srégen kellene a rá merőlegesen lévő felületet fedő csempét rakni. Meg változtatni is kellene a csempék dőlését a kád mentén.
Nem tudom, milyen falazat van ott két oldalon (a kád két végén), de pl. azt is lehetne, hogy kistéglákat bevésve bekötni a falba, és azokra tenni a márványcsíkokat. Valahogy össze lehet azt szépen mesélni, de ne dötsd meg a csempéket, az vuáááá...
Ez egyszintes családi ház, a kád pedig félig süllyesztve lesz. A fűtéscsöveket nem lehet már berakni a falba, mert az egyik oldalon kijön a betonból, a másikon pedig falon keresztül megy a másik helyiségbe. Ezzel a 70cm-vel már nem akartunk szenvedni, mondván úgyis fölötte lesz a kád, nem fog látszani.
A szerelőajtóra jó ötletet adtatok, köszi.
A döntött csempéhez mit szóltok?? Kivitelezhető így, vagy sem??
Ezzel az a baj, ha ilyen remek "mester" dolgozik, akkor hogy a viharba' legyen tőle elvárható, hogy majd pont oda tudja beépíteni a mágneses csempeajtót, ahol nem kell majd a többi csempét vágni, amikor a sarokhoz és egyéb szélekhez igazítva indítja a sort és egész csempe szélének kellene esnie...
A fűtéscsövek nem jelenthetnek akadályt. Bár nem tudom, milyen csövek, de pl. ha az aljzatbetonban futhat az ötrétegű, akkor egy falazatba miért ne lehetne berakni? Ki kell faragni a téglából a cső helyét, stb.
Legalább kifizetted azt a "mester"-t? Mert én lehet, hogy kijavíttatnám vele, vagy megmondanám, hogy semmi gond, majd más újra rakja, de ő fogja kifizetni. Fakk.
Jól sejtem, hogy az egy strang, ahol futnak az emeletes épület víz- és szellőzővezetékei? Ajánlatos ajtót hagyni, mert ha bontani kell, az nem érint kellemesen. De remek módszerek vannak az eltakarásra. Pl. egy a mellette lévő mosdó felettivel szimbiózisban lévő fakeretes tükör, amit vagy le lehet akasztani, vagy zsanérral nyílik. A zsanér átelleni felén bele kell marni egy acél lemezcsíkot a keretbe, a csempére meg kétoldalas ragasztóval hűtőmágnes csíkot ragasztani (régi hűtő ajtajából ki lehet termelni).
Azt is kérdezném, muszáj ilyen szerelő ajtónak helyet kihagyni az oldalfalon?? Szerintem írtó rondán nézne ki.......
A szerelőajtó valóban irtó ronda tud lenni.
Helyette lehet olyat, hogy a szerelőnyílást elkészíti az ember a falban, és ajtó helyett bontható módon (sziloplaszt) felragaszt egy csempét. Persze nagyon kicsit csempével ez nem válik be, mert kicsi lesz a nyílás.
Ha be kell nyúlni a szerelőnyíláson (ez szökőévente fordul elő, vagy még ritkábban), akkor óvatosan lefeszegeti a csempét a sziloplasztról, és rajta.
Az baromi hülyén nézne ki, ha a két rövid oldalon mondjuk 5cm-es vízszintes csíkokban ferdén lennének feltéve a csempék?? Vagy ez sem lenne megoldható felfalazás nélkül?? A kád felőli részen nem lenne ragasztó, mert ugye nincs fal ahova ragadhatna, de a fal felőli oldalon megfelelően lehetne e rögzíteni a csempecsíkokat??
A fürdő L alakú, a kád az L rövidebb oldalának a végén lenne. Már vakolt sajnos, de ebbe ne menjünk most bele, mert én amikor csinálták szóltam milliószor a "mesternek", hogy próbáljon kicsit precízebben dolgozni, de ő eligazított, hogy ő dolgozott kint németbe, meg én nem értek hozzá.
damatic73: Sajnos az egyik rövid oldalon nem megoldható a felfalazás, mert ott futnak a kád alatt/mellett a fűtéscsövek.
Azt is kérdezném, muszáj ilyen szerelő ajtónak helyet kihagyni az oldalfalon?? Szerintem írtó rondán nézne ki.......
Utóbbi esetben a törés a mennyezet sarkainál meg fog látszani. Az meg nem kérdés, hogy diagonálba kell rakni a padlólapokat is, hogy ne legyen ordítóan randa. Magamat is javítanám, lehet, hogy szerencsésebb lenne két oldalt válaszfal tégla helyett kistégla - mégis csak jobban terhelhető. Bár ugye a kádat is alá szokták támasztani.
milyen hosszu a szoba? mert ugye ugy tunik, hogy 1.55 szeles.
a szep az, hogy felvakoljak a falat, hogy derekszog legyen a sarok. ha az egesz szoba mondjuk 2mx1.55m, akkor a szembe sarokban lesz 5cm vakolat, kibirhato.
esetleg ugy vakolni, hogy a kad szeleig legyenek meg a derekszogek, es az igy nyert plusz vastagsagrol a masik sarokig elfogyni. igy a fal ket sik darabbol all, aminek a kad sarkanal van egy torese, de ez nem olyan nagyon feltuno, plane ha ott van fuggolegesen egy mas szinu csempesor.
Én talán felraknék a kád két végénél egy-egy padkát válaszfaltéglából, a tetejére fehér márványcsíkot tennék, és arra ültetném rá a kádat. Aztán két oldalt a csempe meg annyit fed a márványból amennyit. A kád elejét - gondolom - úgyis csempézed válaszfaltéglára, ott meg nyilván az egyik oldalon indítod a csempesort, a másik oldalon meg méretre vágod.
Sziasztok! A következő lenne a problémám, melyre várnék néhány megoldási javaslatot. Új fürdőkád lesz telepítve a fürdőbe, melynek mérete 150x70. 3 oldala a csempézett falhoz illeszkedne, ha.... Sajnos a 2 sarok egyike sem derékszögű, ráadásul a két rövid oldal közötti táv a belső oldalon 3, a külső oldalon 4cm-el nagyobb, mint a kádméret. Ha a hosszanti oldalon középre tennénk a kádat, akkor a rövid oldalon belül 1,5, kívül 2cm lenne a hézag a kád oldala és a fal között. Tudom hogy erre még jönne a csempe, de az sem lesz 2cm vastag. Szóval egyenlőre meg vagyunk lőve, mit lehetne kezdeni ezzel. Jaa és fontos lenne, hogy a legkevésbé csúnya megoldást válasszuk.
A hőszivattyú is ing-gatya. Mármint a bekerülési költség, utána már nem rossz. Feltéve, ha nem szökik ki a hő.
A villanynak a bekerülése nem olyan drága, ellenben simán villannyal felfűteni egy házat... nem tenném!
Akárhogy is döntesz, szvsz a legfontosabb, hogy rettenetesen jó legyen a hőszigetelés. Anyósoméknál télen ha betojik a gázkazán, tíz perccel később már érezzük, hogy hűl a szoba, húsz perc múlva pedig már vacogunk.
Itt egy oldal, ahol kiszámíthatod a fűtési költségeket a házad hőigényének ismeretében. Ezek németországi adatok, de gondolom az arányok kábé stimmelhetnek: http://www.zentralheizung.de/heizkosten/heizkosten.php
60 kWh/év/m2 már meglehetősen jónak számít primer energiaigényre.
Szlovákia. A gázművek 20 mig bekötnek ingyen, csak hát ez nem annyi, ezért gondolkodom, h kihagyni a gázt. De tanácstalan vagyok. Lesz kandalló is, nagyrészt azzal szeretnék fűteni, de azért jobb, ha nem egy nyersanyagra tervezek. Ha viszont a nálam okosabbak meggyőznek, h a gáz nem éri meg annyira a bevezetést, meg a havi költséget, akkor inkább a villanyra fókuszálnék.
Nem tudok a magyarországi viszonyokról nyilatkozni, Dajcslandban élek, de nekünk 60m bekötőúton kell közművesíteni, és kib. drága, pedig csak villany, víz és csatorna van, gáz nincs. Ingünk-gatyánk!
Ha hőszivattyúzol a fűtésed, és melegvíz termelésed egy kicsivel olcsóbb lesz mint a gáz. Persze ez az üzemeltetésre igaz. Beruházásban a hőszivattyú jóval drágább de akkor a hűtésed is megvan és egy kis pályázati pénzt is kapsz hozzá. Ha mindent összevetsz nem oly sokkal drágább a hőszivattyú!
Közművekről szeretnék kérdezni. A telkemre be akarom vezetni a gázt, vizet, kanalizációt, villanyt. A telket ajándékba kaptam, értéke kb. 30 000 euró, szóval nem szeretném eladni, mert nagyon előnyös a fekvése. Csakhogy: villanyt 22mről, ez a jobbik eset, vagy90 mről kell behúzni. A gáz kb 40 m, át kell fúrni egy út alatt, ahol kanális és vízvezeték is van. A kanalizáció a legegyszerűbb, 20 m, a víz, hát talán 40, de fel kell bontani egy út közepét, átfúrni, leásni. Ilyen feltételek mellett bevállalható egy családi ház építése? Nem lesznek túl drágák a közműcsatlakozások? Másik telket csak falun tudnék venni. Mennyire érdemes mondjuk kihagyni a gázt, és a fűtést villanyra tervezni? Nagyon nagyok lesznek a havi rezsi költségek? Tanácstalan vagyok.
Szia! Ha nincs sok pénzed, hagyd meg a hullámpalát! Ha jó a tető minek elbontani? Az "azbeszt hisztéria"-nak nem kell bedőlni. :))) (ha a harmadik szomszédban van azbesztcement lap, már fölöslegesen dolgoztál! ) Üdv sanyooo
Mennyi a tető dőlésszöge? Ez valamennyire behatárolja a választható anyagokat. Két nyilvánvalót kihagytál: lehet akár cserép vagy bitumenes hullámlemez is.
Tanácsért jöttem... Van egy beton (vagy kő?)-épület a telkünk sarkában, a tetején azbeszttartalmú hullámpala. Ezt a hullámpalát el fogjuk hordatni, mert nem szeretjük az azbeszt gondolatát. A kérdés, hogy mit tegyünk a helyére. Kátrányos tetőfedőpapírt (hátránya, hogy szögelni kell, és a szögek mellett befolyhat az eső), bitumenes ráolvasztóst, hullámos fémlemezt (bádog?)? Vagy van más ötlet? Kb. 25 nm házikó, és nincs valami sok pénzünk a dologra... Viszont jó lenne, ha sok évig nem kellene nagyon hozzányúlni.
Nem kell aggódni, nem kell pilótavizsga hozzá, de kissé képlékenyt kérj, mert kevesebbet kell tökölni a bedolgozással, a tetejét. Nyomni tudja, azzal nincs gond, ha nem tudjátok bedolgozni abban az ütemben, akkor szólsz a pumpásnak és megállítja. Nem azon X Ft/órán fog múlni egy 10-20-30MFt-os ház költségvetése
Ez az elmélet, gyakorlatban, ha üveggyapotottal szigetelik a tetőt (és ez elég általános), nagyon nehéz tartani a légrést, aztán jönnek később a gondok.
Azért ne álljon neki senki leszedni a cserepeket. Egy kb 5cm-es (mértetezni kell) légréssel a szigetelés és a párazáró fólia között meg lehet oldani a dolgot.
Mennyire nehéz bánni egy betonpumpával? Mármint arra gondolok, h a kifolyócső mennyire vibrál, mennyire gyorsan jön a beton, meg ilyenek. Mennyi idő alatt tud benyomni 25 köböt a sávalapba? Ez a beton aztán már vízszintesen kitölti a helyet, vagy azért még akad rajta igazítanivaló? Félek egy kicsit ettől a fázistól, mármint az időzítéstől, nem jön a mixer, áll a pumpa, lassan jön ki a beton a csövön...Tapasztalat?
Ha ezerszázalék, hogy később sem akarod beépíteni, akkor rakhatsz párazárót, mert az csak szigetlés esetén kell. Ha viszont mégis van rá esély, akkor páraáteresztőt tennék és ellenlécezést a cserép alá, mert különben szedheted le az összes cserepet.
Ha a tetőteret nem építem be (földszintes családi ház, kontyolt nyeregtető, fafödém). Akkor a cserép alá milyen fólia kell pára záró, vagy pára áteresztő? Mert eddig úgy tudtam, hogy áteresztő, de ma beszéltem egy áccsal és Ő azt mondta pára záró kell.
Függ a felület tagoltságától. Ha meg tudod saccolni a kivitelezéshez szükséges időt, akkor számolj napi nettó 10-12e ft/fő/nap árral, azzal nem sokat tévedhetsz.
jó estét! Tud valaki közelítő árat mondani egy lambériázásra? A meló kb az lenne, hogy a meglévő szarufák, fogópároktól 10-20 cm eltartással kellene feltenni a hőszigetelést + lambériát.
"Ejj-ejj... Valaki élőben esetleg csinálta már? :) Nem a vasaláson evezed keresztül.."
Hát én csináltam már párszor:-) ; sőt még tanultam is róla :-)) Teljesen mindegy, hogy a vasaláson, vagy fölötte húzzuk a lapáttal! A gyárból ha kihoznak egy C-... akárhanyas betont, és a kőműves kérésére felvizezik a betont, hogy a jobb konzisztenciával könnyebb legyen bedolgozni; már nem lesz ugyanaz a végső szilárdság! Ha a helyszínem vizezik, akkor gyengítik a betont: nincs pardon, ezt tudomásúl kellene venni mindenkinek. Vagy azzal a konzisztenciával kellene megrendelni, (vagy esetleg nagyobb szilárdságút, hogy némi vízzel is tudja a kívánt értéket, de hát ezt meg ki számolja ki, hogy mennyi víz hozzáadásával mit kapunk?). De ez ugye drágább, és ez Magyarország.
alapozás,szerelőbeton,falak,koszorú,tető(fedve+bádogozva),vizszig.,aljzat beton,hőszig.válaszfalak,álmennyezet,vakolás spaletták nélkül. Ezt a különösebb igények nélkül is betudja árazni bárki anyag+munka tekintetében , ez legyen az I.szakasz (szerkezetkész), a II.szakasz lehet a nyilászárók,festés,burkolás,viz,villany,gáz stb:)
Én egy hasonló paraméterekkel rendelkező házat építek most. Induláskor nekem is csak 150-200e/m2-t tudtak mondani, és sajnos tényleg így van, nem lehet pontosabban meghatározni.
A 150-200 egy teljesen preciz valasz, tekintve hogy a kesz arat kerdezed, amiben a bejarati ajtotol a konyhaban a csempeig minden benne van.
A belso festes-burkolas-elektromos szerelvenyek-futesrendszer-nyilaszarok araban tobbszoros elteresek lehetnek. - akcios muanyag ablak 40ezer, ugyanakkora ablak fabol gyarilag feluletkezelve beepitve 150ezer, ugyanez vastagabb profillal, 3retegu uveggel, felkorives felso resszel 300ezer fole is mehet. - lidl gazdasagos konnektor 400ft, legrand valena jo helyen jo idoben 1000 forint, szines design konnektor 3000 forint. - praktiker olcso torok kazan 120ezer, markas kondenzacios kazan kiegeszitokkel 100ezer a beuzemeles/beallitas, a kazant inkabb nem is irom. - akcios maradek csempe 1000/m2 vagy alatta, speci olasz mozaikos lotudo 8000/m2 - akcios laminalt padlo 1000/m2, lerakod magadnak, tolgy svedpadlo 10-14000/m2 plusz ragaszto 2000/m2 plusz a lerakas dija
szoval ha nem talalsz ki definiciot a reszletekre, akkor senki nem tud arat adni.
kerj arat szerkezetkeszre (de tisztazd az ar adojaval, hogy mi van benne es mi nincs), es kezdd el saccolgatni a tobbit sajat magad.
a 150-200 -as ar az az, amibol atlagos/takarekos modon kijon minden. ha nincsenek extra igenyeid, akkor a 200-al szamolhatsz limitnek, es ha visszafogod magad meg kis tartalek is van benne.
Úgy látom, nemigen tudja senki, hogy hol lehet Ni-Cr szigetelőhullámlemezt kapni...
Mint írtam, alászigetelésen gondolkodom. Pontosabban azon gondolkodok, hogy mekkora munka/kiadás lesz, ha megvennénk a kiszemelt házat. Az objektum egy magasabb területen fekszik, 80 éves, átélt az utóbbi 10 évben két nagyobb belvizet, annak ellenére, hogy nincs aláfalazva. Egy sarkán látható egy kisebb felázás, ami nem is csoda, mert az aszfaltozás felemelte az út szintjét, a ház előtt pedig még szikkasztóárok sincs. Egyébként több éve lakatlan. Többnyire vert fal, de egy része vályog, a később hozzáépített rész nem mozog külön, csak a beépített gang repedt el, mint ahogy mindegyik ilyen háznál. Most kalkulálgatok előre, hogy mire lehet számítani. Most épp abban, hogy lemezbeverős vagy fűrészelős technikával olcsóbb/hatékonyabb szigetelni, vagy aláfalazással. Utóbbiba nem gondoltam, hogy belemásznék. Mi a véleményetek, tanácsotok?
Szerintem erre a kérdésedre felelősségteljesen választ adni nem lehet.Milyen cserép,milyen tégla,kell-e extrémebb tereprendezés,milyen nyilászárók,gépészet,burkolatok minősége és mennyisége stb amitől függ... Ezek hiányában mindenki csak a hasára üt és bemond valamit... 198.783,-/m2 :)
másfél éve én még 8e ért béreltem a pumixot.enélkül semmiféle képpen nem csinálnék komolyabb fesztávú födémet.födém azért nem játék,ezerféle képpen el lehet rontani. ha sok viz megy a betonba(ezt a pumpás tudja változtatni),akkor több zsugorodási repedés szokott kialakulni.ami mondjuk nem baj,ha nincs rá különleges igény. másik,amit sokan rosszul csinálnak,és ezzel gyengitik el a födémet,az a rossz vibrálás.3-4e ért lehet napra bérelni egy vibtárort,ennek sokszorosát éri.de túlvibrálni sem szabad,mert kiosztályozódik,és felúszik a viz,felülete meg gyenge lesz.
olyan kérdésem van, hogy egy tök egyszerű egyszintes, 100 m2 tégla (30+14cm szig), nyeregtető, (cserép) cella m2 ára hogyan alakul szerintetek? mert azt hittem, ilyen 5 eft szórás lesz az általam megkérdezettek között, aztán 125 - 200-ig mindent mondanak..:( kb. tól-ig mi lehet a reális, ha benne van az anyag becsülettel?
Nos tényleg elég rosszul fogalmaztam. Lényegében tényleg aljzatkiegyenlítésről lenne szó, de még szeretnék 1,5-2 cm-t emelni a jelenlegi szinten, így beállna az a magasság, ami a régi perketta magassága volt. Eddig én is a tapadóhidat tartom a legjobb megoldásnak. Megpróbálkoztam a felszedésével, de sajnos nem sok sikerrel jártam.
Ejj-ejj... Valaki élőben esetleg csinálta már? :) Nem a vasaláson evezed keresztül... A kengyelek feletti részt kell csak elhuzni lapáttal és annyi:) Nem egy vészes történet mert amugyis terül :)
Az "evezést" felejtsd el. Apám évtizedekig pumpázott a legkomolyabb helyeken (Duna-híd pillérek stb.), meg dolgozott betongyárban is elég sokat. Tőle tudom, hogy amelyik betont a vasaláson keresztül lehet "evezgetni" az már el van hígítva a p|csába. Fizesd ki a pumpát, esetleg ha eléri, akkor elég egy pumix is.
szlovákia. érsekújvár. 3 betongyár is van, holcim, meg 2 egyéb. az árak, hát igen. asszem pumpa lesz belőle. megnéztem alaposabban a telket: csak az egyik sarokra lehet rátolatni, onnan kéne átevezni az egészet. a telekre vezető 15 m-es rész is városi füves terület, szóval nem nagyon akarom gyúrni.
Én födémet betonoztam, tetőtér beépítés előtt a 8m3 teljes betonozással 30perc alatt kész voltunk. Ki tudta volna nyomni 10 perc alatt is, de mi nem bírtuk olyan gyorsan elhúzni és simítani a betont. Nem tudom merre laksz itt pesten 1 óra ki-be állást + az eltöltött órát kell kifizetni. Ha rendesen időre jönnek a mixerek szerintem 1 óra max.
2-3 óra alatt van meg vele a pumpa körülbelül ha folyamatos az anyagellátás. Viszont azzal nyugodtan számolhatsz, hogy 4-50.000 alatt nem úszod meg ha ilyen gépet rendelsz.
Nálunk a két óra pumpázás az 48eFt. 1ó oda, 2ó munka, 1ó vissza. Pedig csak 20 percre van, de mindenképpen 1ó-t számol. És ez az olcsóbbik, mert a másik pumpás csávó errefelé min. 4ó munkát fizettet, tehát 1 perc munka is 73eFt (1+4+1=6 ó x 12e).
nem akarok többet kiadni mint amennyit muszáj, de egyedül vagyok rá, max 2-en, és hát betonoztam már garázst magam, tudom, h este nem bir az ember megmozdulni sem. 1000 ft-ért nálunk nem jön el senki, és ha lenyomnak 4-5 órát, akkor az szép pénz. a pumpa kiszámíthatóbbnak tűnik. meg főleg gyorsabbnak. mennyi idő alatt nyomhat át 23köböt?
Mindenképpen jobban jársz a pumpával, megvan két óra alatt a meló. A melósoknak ennél sokkal többet kifizetsz ezért a munkáért, ha pedig te csinálod beleszakadsz
Nekem benne lesz a vasalás, kengyelek, stb. hogyan lehet ezt onnan szétlapátolni? meg hát 16 m x10 m-es az alap, kicsit problémás lenne 10 m után kanyar, meg utána 16 egyenesben. Vagy mégse?
Szerintem ezért felesleges pumpát hozatnod. A mixereken van az a (bocs nem tudom mi a szakneve) "betoncsuzda toldó" amivel akár a farátol 3-4 méter távolságra is el tudja juttatni az anyagot. Bár tény és való,hogy pumpával könnyebb és a 23 köbi az hamar kiszalad de a 12/óra mellé még számolnak mindig kiállási díjat is meg stb. Én kihagynám:)
Nekünk az egyik sarokba küldte a mixer direktben, a segédek meg lapáttal "evezték" szét a betont. Kemény munka, de 6 ember csak 6000/ó én nem 12, ill. nem számolnak 1-1 óra kiszállást-és visszautat.
Betonozáshoz kérném a tanácsotokat. A telkem egy téglalap alakú telek, amelytől a legközelebbi szilárd burkolatú út 15 m-re van. A ház alapja a telek szélétől 3m-re lesz és azon gondolkodom, hogy az alapozáshoz betonpumpát rendelnék. Ami miatt gondolok erre, hogy 23 m3 betont kell beönteni az alapba - sávalap, és nem tudna mindenütt a mixer közel állni a gödörhöz, hogy egyből belecsorogjon. Arra gondoltam, h a telek elejére beáll a pumpa a gémmel, és a mixer csak rátolat. Kérdéseim: 1. Megéri ez az óránkénti 12000 ft bérlés a pumpa? 2. Mennyi idő alatt lehet a betont bepumpálni? 3. Ha van pumpa, akkor jöhet a 10 m3es mixer, így elég 3 kocsi, míg ha nincs mixer, akkor az 5m3ös kell, mert nem tudjuk olyan gyorsan bedolgozni. Jól gondolom ezt én így?
Ez így igaz. Annyit hozzátennék hogy ha padloponozni akarsz akkor a bitumen miatt amit soha sem sikerül teljesen eltávolítani, az alapozás után lekenném nem nedvszívó aljzatra való tapadóhíddal legalább a megmaradó bitumen foltokat.
Az tényleg hasznos, viszont mint két gyakorló homokozó felhasználó gyakorlott apja mondhatom, hogy akkor tegyél rá valami burkolatot is. Bontott téglától az olcsó beton térkőig bármi jó, de előbb-utóbb eljön az a korszak, amikor le akarnak ásni a Föld középpontjába, esetleg kincset keresnek, és azt a geotextília nem fogja szeretni. .-)
Nekem korábban azt ajánlották, hogy a homokozó aljára geotextilt (vagy hogy hívják) tegyek, mert az elengedi a vizet, de se a gyom, se a hangyák nem jönnek át alulról.
Kérdés mit értesz kiegyenlítő beton alatt? Ha az valóban kavicsbeton és legalább 5-6 cm, akkor az megáll önnmagában is, nem kell hozzákötnie az alatta levő réteghez! ha elválik sem gáz. Ha aljzatkiegyenlítésrtől van szó, csak rossz a megfogalmazás: akkor az vékony, hozzá kéne kötnie. Ehhez valóban jó lenne valami jó minőségű (sopró, mapei tapadóhíd).
Az egyik szobámból akartam konyhát csinálni, de amikor felszedtem a parkettát akkor láttam, hogy a parketta bonomit ragasztóval volt leragasztva. Most nem tudom, hogy erre mehet-e közvetlenül a kiegyenlítőbeton, vagy kell még alá valami, pl.: mélységi alapozó, vagy tapadóhíd. Egy ismerősőm szerint a legjobb lenne felszedni (ami szinte lehetetlen), mert ledobja magáról az aljzatbetont és fel fog töredezni, ergo nem lessz semmi tartása. Szívesen várok minden ötletet :D
Nem, nem vagy toprongy, én szokam kicsit körülményesen fogalmazni. Igen, olyan lenne mint a razjon. A terasz és kőfal már adott, ahhoz nem nyúlnánk, csak a régi lépcső feltöltésének erejéig ami teljesen máshol van. Korlát külön nem kell, a teraszon már adott. A farönk tetszik, habár szempont hogy <3 év alatti gyermekek viszonylag biztonságosan tudjanak közlekedni.
Lehet, hogy egy szellemi toprongy vagyok, de nem teljesen értem. Valami ilyen lenne? És mik az egyéb paraméterek a házra-teraszra-korlátra? modern rusztikus minimal art historizáló Csak fantáziálok, de rusztikusban lehetne farönk függőlegesen leásva, előregyártott beton elem, közte föld, esetleg a tetején hasított kő, vagy kábé "mittomén"..
A saját és itt beírt kérdések alapján én csak annyit tennék hozzá, hogy mindenképpen tegyél hőszigetelést a lépcső és a ház közé, utólag elég nagy macera.
Teraszlépcsőt akarunk csináltatni (80 cm magasra menne, 30 cm-es fokok, max 5 db lépcsőfok egy fizikai korlát miatt), és ötlet kellene. Maga a lépcső egy derékszőgű sarokban lenne ahol az egyik befogót adja a terasz, a másikat egy magas kőkerítés, és negyed körív vagy egy negyed elipszis alakúra szeretnénk magát a lépcsőt. Az első lehetőség a zártszelvényből való megalkotás, de ezt elvetettük mivel nem tetszik. A másik lehetőség hogy kizsaluzza a mester a formát és betonból+vasból megalkotja, viszont ez igen költésges lenne még úgy is, hogy csak a héj lenne betonból, a magját ledöngölt sóderből készítené.
Ti milyen megoldásokat tudnátok még elképzelni? Amihez ragaszkodunk az a forma, valamint hogy a lépcső 'tömör' legyen, azaz a fokok közt is anyag legyen.