Kalimera minden kedves görög sziget rajongónak!
Szeretettel várunk itt mindenkit, aki járt már ezen a csodálatos szigeten, vagy csak tervezi a nyaralását. Osszuk meg egymással tapasztalatainkat, élményeinket, képeinket. Kérem, hogy törekedjünk a görög mentalitásnak megfelelően kulturált hangvételű (esetleg baráti) társalgásra, kössön össze minket a görög szigetek iránti rajongásunk!
Igen, a fakultatív programok mindenütt drágábbak, mint az egyéni szervezés. Többek között (a hasznukon felül) azt kell megfizetni, hogy magyar nyelvű idegenvezetés van és hogy oda jönnek érted a szálláshoz és haza is visznek, nem kell busz+taxi stb ksg.
Én már a megrendelés napján tudtam, hogy mikor indul és érkezik a repülő, csak utána kell nézni egy kicsit. Vagy kérdezni.
És mindenütt 10ig, vagy délig kell elhagyni a szállodát, de 10-20 euróért még kimehetsz strandolni, elmehetsz körülnézni, és este 6 előtt mgé visszamehetsz a szobádba, és frissen lezuhanyozva várhatod a buszt.
Igazad van viszont abban, hogy a tájékoztatás majdnem egyenlő a 0-val, de sok fórumon olvashatsz előre is. Nekem pl. közbejön a 4 napos ünnep, hogy mikor kapom meg a papírokat? ki tudja. De biztos megkapom. :)
De azért remélem sok szépséget láttatok, ami mindezért kárpótolt.
Először is az utazást és a szállást, az odavezető transzfert nyújtsák tálcán. Ezen felül a biztonságérzetet is adjanak hozzá: egy kontakt – egy telefonszám – ő a telepített idegenvezető akár szükség van rá , akár nincs.
Ez mind szervezhető egyénileg, ha valaki erre rá tudja szánni az idejét, kellő nyelvismerete van, van benne kezdeményezőkészség stb.
A többi hab a tortán .
A sziget szerintem annyira szép, hogy mindenfajta fakultatív programterv nélkül is élvezhető.
Mi is láttuk a kikötőben az árakat –mégis kényelemből a drágább, utazási iroda által kínált programot választottuk. Egy telefon és működött a dolog. Nem a két szép szemünkért, hanem 8 euro/fő-ért.
De, azért megértem, hogy lehet olyan szituáció a fentiek ismeretében is, mikor keserű szájízt hagy a szervező- az iroda. Ez tényleg az ő felelősségük – mert ez szerintem már nem pénz kérdése, hanem kommunikációs zavar.
Mi egyébként a távozás napján béreltünk még autót és kirándultünk, fürödtünk - és a bérautót a repülőtéren hagyva zártuk a szigetfesztivált.
ha vki időben fizet be, gyakran tényleg nem tudja még, mikor megy a gép. eleve későn szokták megmondani, ráadásul még utána is hajlamosak változtatni rajta csomószor. ezzel együtt a másfél-két nap mínusz azért túlzás.
Előre hozzátenném, hogy semmilyen érdekem nem fűződik egyetlen utazási irodához sem, sőt én inkább az egyéni utazást részesítem előnyben...de tegyünk tisztába pár dolgot:
- az indulás és hazautazás dátuma sem volt ismert számotokra, mikor befizettétek az utat? Ugyanis ez alapján már ki lehet számítani, hogy mennyi időt fogtok a szigeten tölteni. Sajnos a repülős utaknál is 1,5-2 nap mínusszal kell számolni, ha a járat pont úgy esik. Ha viszont nem mondta meg az iroda, hogy mikor mentek-jöttök, az elég nagy hiba...
- minden szálláson ez a gyakorlat, hogy ~délig el kell hagyni a szobát, max. 10-20€-ért maradhattok a hazajövetelig benne. Ez teljesen rendben van, mert nekik még ki is kell takarítani ezt a következő vendég érkezéséig. Jobb helyeken ilyen esetben poggyász szobát jelölnek ki és oda mindenki be tudja rakni a dolgait, használhatod a fürdőt is. Ezt nem biztosították? Ezért lehetne pl. reklamálni.
- több soron le lett írva, hogy a fakultatív kirándulásokat egyéniben kell intézni. Az irodák ezeket nagy haszonnal adják tovább. Ez minden irodánál így van. Kis nyelvtudás kell hozzá csupán, hogy egyéniben megszervezd a plusz kirándulást.
Inkább az lenne a kérdés: hogy tetszett a sziget? :)))
Mi az Ibusszal utaztunk, de maga az iroda csalódás volt. Nem megfelelő tájékoztatás, utólag előbukkanó költségek. A kinti partnert (Panorama Travels - ez az Ibusz, Aeolus, és Personal T. képviselete is egyben) érdemes kerülni, mert sokkal magasabb áron adja a fakultatív kirándulásokat, mint bárki más a szigeten. Pl. ami nála 40 Eur/fő, azt máshol 20-ért megkaphatod, és még engednek is. Pl. 2 felnőtt + 1 gyerek Panorama Travelsnél előfizetve egy Olimpos kirándulásra 100 Euro lett volna, végül a kikötőből indulva a összesen 45 euroból mentünk el hárman. De mindegyik útja 2-4x többe kerül mint máshol, autóbérlés árai szintén (ld. 1 napra 67 Euro) Érdemes körülnézni a szigeten, mert sokat tudtok spórolni, ha őt kihagyjátok.
Az első nap 23 óra körül értünk a szállásra (az Ibusz szerint ez az utazás 1. napja), és az utolsó nap 12-kor mindenkit kiparancsoltak a szállásról, a repülő meg 21:50-kor indult vissza... 10-20 Euro fejében maradhattál 18-ig. Hát akárhogy is számolom, akkor a 8 nap így csak 6,5 nap volt. Szóval nem voltak egyáltalán korrektek. Pláne úgy hogy ezt előre senkinek nem mondták el, csak ott és akkor kellett ezzel szembesülni.
Köszi. Na ennek örülök, a Vrontis öböl strandjairól nem írtak csak nagyon kevesen. Finakiba és az Apella beachre megpróbálunk eljutni. Már nagyon várom az indulást, remélem már nem jön közbe semmi.
Hát sajnálattal hallom. Jobbulást. Strandolásra leginkább így talán a Pigalia hosszú partja jöhet szóba. Nagyon szép , a te szempontodból "könnyen" megközelíthető és nekünk nagyon bejött. Szerintem szép, lassan mélyülő. A part homokos, napozó ágy szinte mindíg volt. A parton is több Tavernával. Ilyen volt még Finiki strandja is.
Nagyon érdekes dolgokat írtál le, köszi. Autózni a törött lábam miatt nem tudok, ezért az is érdekelne, milyen volt az a strand, és hol volt, ahol egyébként fürödtetek?
Még annyit, hogy a hajóúton az étkezés kis farönkök melletti asztalokon folyik - ez Vasilis Tavernája. Az ételt a hajóról kosarakban hozzák fel. NE üljetek az ételhordó kosarak közelébe, mert amint kinyitják nem kis számú darázs kerül elő. Egyébként a szigeten nagyon sok bogárral nem találkoztunk, szúnyog nem volt - de itt az ebéd alatt azért a darázsinvázió zavaró volt.
És igen - autót béreltünk.
Rengeteg kisebb nagyobb strand , öböl , beach van. Biztosan bejárható a sziget bérjármű nélkül is, de az hogy nem árt az autó az biztos. Buszos oldalról nem tudok mit írni, bár menetrendet és egy helyen buszmegálló táblát is láttam. Rengeteg jármű kölcsönző van – robogó, motor, quad, autó. Ennek ellenére mi addig lustiztunk, míg az autóbérlésről majdnem lecsúsztunk. Érdemes már az első nap megtervezni – eldönteni, hogy mikor kívántok autót bérelni. Motor- quad, ahogy láttam, nagyjából folyamatosan volt. Mi két napra illetve kétszer egy napra kölcsönöztünk. A negyedik és az utolsó, elutazás napján béreltünk. A negyedik napon szembesültem, hogy kifogyott Pigadia autós készlete. Nem túl fürgén 11 óra körül egy tavernában kávézva döntöttünk az autóbérlésről.
Kávémániásoknak mondanám, hogy kotyogós kávéfőzőt és kedvenc kávéjukat vigyék , sem a tavernákban nem találkoztam jónak mondható kávéval és nem is nagyon lehet kapni – még a 2:1-ben, 3:1-ben segítség is alig van. Persze aki szereti az instant kávét, azt lehet kapni.
Tehát a bérléssel időben kicsit megcsúsztunk. Eleve inkább több napra szeretik kiadni , de a rengeteg autókölcsönző ellenére is alig találtunk már, és nem igazán volt jó gyalogosan kajtatni a kölcsönzőket. Időben foglaljátok le, akkor nem lesz probléma. A kölcsönzői árak nagyjából egyformák - az iroda is ajánl majd kölcsönzőt. Mi egy napra 55 euro + biztosításért béreltünk egy Seat Ibizat.
Tehát viszonylag későn indultunk.
Az utak kiválóak, nem túl régen burkolhatták. A szigetet probléma nélkül lehet beautózni. Mi csak a felkapott helyekre mentünk, így a kis autó gond nélkül bírta. Úgy sejtem,de erről mást kell majd megkérdezni , ha eldugottabb öblökbe vágytok, a földutakra terepjáró kell majd - itt a terepjáró zömében a 4x4-s Suzuki Jimmy.
Először Kyr Panagia volt a cél. Az út Apertin vezet át, egy kanyargós utcákkal átszőtt hangulatos kis település. Az útjelző táblák egyértelműek, nem nagyon lehet eltévedni. Az ember a lefelé vezető szerpentineken lépten nyomon megszeretne állni magába inni a látványt- érdemes is. A késői időpont miatt csak egészen magasan tudtunk leparkolni. Ha lehetőség van minél lentebb érdemes parkolni, a partra vezető szakasz viszonylag meredek, így a napozástól megfáradt embernek a visszavezető kaptató nem esik túl jól. Csak egy órát töltöttünk akkor itt. Ekkora már a napernyők elkeltek és árnyékot adó fák az öbölben nincsennek ! Az öböl jobb oldalán van egy kis barlang - érdemes itt letelepedni. Napernyő nélkül azért durva hosszú időn keresztül. Maga a part homokkal feltöltött, de a gyorsan mélyülő tengerpart kavicsos. Szerintem itt is jól jön a vizicipő - forró a homok, az edzetlen talpnak a kisebb nagyobb kavicsok nyomása azért fájdalmas is lehet- én legalább is így voltam vele. Innen Spoa irányába haladtunk, de előtte Lefkos felé fordultunk. A sziget keleti oldalát sok felé borító fenyőerdőt kopárabb vidék váltja a nyugati oldalon. Lefkosban végül is nem álltunk meg, gyönyörű öblök ellenére maga Lefkos ránk nem tett mélyebb benyomást. Délre tartva Finikiben álltunk meg. Itt igazi homokos , lassan mélyülő part van. Maga a település parányi, de megkapó. Egységes, klasszikus kék-fehér görög stílus, csábító Tavernák. Maga a part is két tucatnyi napernyőt fogad be. Tetszett,a gyerekek nagyon élvezték. Innen Arkasa melletti Agios Nikolaos Beachre mentünk át. Ide már 6 óra után értünk. Itt a jellemző szélirány miatt folyamatos a hullámzás - ezt nem csak a gyerkőcök, de láthatólag mindenki értékeli.
Nekünk ennnyi fért bele egy napba - ez habitus, tempo, szervezés kérdése - nekünk nagyon tetszett . Az elutazás napján béreltünk még autót, de egyelőre ennyire futja - így is kissé bőlére lett eresztve a történet.
Köszi, pont erre vágyunk:) gondolom a többit kocsival néztétek meg. Azért majd ha ráérsz, leírhatnád az élményeiteket, merre jártatok még, melyik strand tetszett a legjobban.
Ma egész nap a Hellasz.hu beszámolóit olvasgattam, már mindent "láttam", nem is kell elutaznom:DDDDDD
Igen, még szívesen maradtunk volna. Mi nem nagyon készültünk rá, inkább hasraütéssel, az indulás előtt kb. 10 nappal választottuk ki a helyszínt, meglehetősen kevés információ birtokában, de igazán kellemesen éreztük magunkat. Az iroda által szervezett programok közül mi a hajókirándulást választottuk. A hajókázás praktikusan egész napos volt. 9 körül vett fel egy transzfer busz a szállásnál , fél tíz körül indultunk és este 6 körül érkeztünk. Pigaliából először Vasilis kapitány magánbirodalmába vezetett az út - Vasilis paradise egy kis öböl, ahol egy " Tavernát " is kialakítottak. Itt egy nagyon finom ebédet kaptunk, csodaszép környezetben. Ezt követte Apella, ahol kikötve kb. 2 órányi strandolás következett, majd Kyra Panagia . Utóbbi helyen már csak lehorgonyoztak, strandolás nem volt, aki akart az a hajó körül fürödhetett. Kb. leltár alapján ennyi fért bele- persze a látvány az leírhatatlan - azok a színek, a tenger, a sziklás öblök , a fenyővel borított hegyoldalak, a folytonosan ismételt mondatok, hogy jajjjjj, Te is látod azt amit én ? . Én évekkel ezelőtt Rodoszon már jártam, de messze nem fogott meg ennyire.
Én az INVIA-n keresztül megyek az IBUSZ-szal, mindkettővel többször utaztunk már, megbízható, de nem olcsó cégek. Hozzáteszem, mi mindig szállodába megyünk, mert apartman ritkán van közvetlen a tengerparton:DDD
De ha beírod a gúgliba a Karpathos szót, kiad neked még sok utazási irodát, tudomásom szerint 3 cég szervezi ide az utakat, a többi csak közvetít. Az Ibusz, a Personal tours és az Aeolus, de ebben nem vagyok biztos.
értem, ez jogos-lenne, ha ezt kérdezted volna, viszont nem ezt kérdezted. hanem csak annyit, h melyik irodákkal lehet eljutni a szigetre. erre a mostanira, h konkrét tapasztalat érdekel az irodai utakkal kapcsolatban, könnyen lehet, h kapsz is majd neked is tetsző választ. :)
Nem voltak elvárásaim :) A meglévő tapasztalatok érdekelnek, amiket az itt fórumozó emberek átadhatnak. Ha a fórum-lakók 3 irodával kapcsolatosan tudnak infot nyújtani, de van 10, lehet engem csak az a 3 érdekel, mert a többiről nincs tapasztalatotok.
Nekem itthon is automata váltós autóm van:DDDDDD az nem gond. Egy automata váltós bérlése majdnem felér egy taxizással, ahogy elnéztem. Seat Ibizát, vagy VW-t találtam, ami automata. Szerintem 3 napra 3-400 eurós ár .............. (a zárolt letétről már nem is beszélve). De mindenhová el lehet jutni busszal, vagy hajóval is. Majd megoldom valahogy, csak már ott lennék. :DDDDDD
Az első pár megállásnál keresi a lábad a kuplungot de hamar ráérzel. A feleségem Ammoulianin, szűk, kanyargós "hegyi" utakon vezette először az automataváltós autót és nem okozott gondot.
Most komolyan...teljes értékű választ arra, h mely irodák utaztatnak a szigetre, hogyan lehet egy fórumtól várni? :o Mondjuk tudunk hármat, de közben lehet, h öt van, és lehet, h az itt nem megírtak között lenne a neked leginkább megfelelő (mer ugye, mi az, hogy 'érdemesebb? kinek a számára, és milyen szempontok alapján?...)
Erre a kérdésedre a legpontosabb választ igenis a guglival találhatsz. Nem véletlen, h semmiféle választ nem kaptál a kérdésedre- az persze már másik dolog lesz, ha egyik vagy másik irodára vonatkozó konkrét kérdéseid lesznek, arra már könnyebben kapsz majd választ és segítséget.
Hogy Te milyen jó ötleteteket tudsz adni ... ! :) Nyilván azért ír az ember kérdést fórumra, hogy tapasztalt emberektől hasznos tanácsokat kapjon... azért nem vagyok annyira hülye a ne tudjam a "gugliba" beütni a Karpathos és az utazás szót... ennél kicsit fejlettebb már a szervezetem... nyilvánvaló, hogy repülős az út, csak kíváncsi lettem volna, melyik irodával érdemesebb menni. Majdnem 20x voltam már görög Földön nyaralni, de általában magánszervezéssel, utazási irodával, repülővel még nem. Ha valaki egy fórumon ilyen válaszra képes csak, akkor nem értem, egyáltalán minek pazarolja az idejét arra, hogy 1 ilyen mondatot leírjon...
Jaj, bocsi, rosszul fejeztem ki magam. Én most a látnivalókról írtam, nem a többiről. A legtöbb utazó kocsit bérel, én ezt nem tehetem meg, mert törött lábbal nem tudok kuplungozni. Sokak leírását elolvastam nagy örömmel, olyat is, akik régebben voltak és nem béreltek autót. Amit én hiányoltam, hogy idén valahogy ez elmaradt, aki élményeket írt, hogyan jutott oda, stb, azok legtöbbje idén is autót bérelt. Ezért érdekelne, hogy milyen hajós lehetőségek vannak konkrétan IDÉN, pl. hétfőn megy egy hajó Finikibe (ez csak egy példa), vagy van e valami lehetőség több strandot meglátogatni hajóval, ha igen, az mikor van, melyik nap IDÉN.
A legnagyobb gondom a törött lábam, amivel már tudok egy kicsit járni, de pl. nem tudok csak úgy besétálni a kikötőbe, hogy megnézzem, mik a lehetőségek. Be fogok menni taxival, de éjjel fogunk megérkezni, tehát aznap már kilőve. Másnap viszont napközben lesz találkozó az idegenvezetővel, aki a fakultatívokat fogja közölni és mint mindenütt, még aznap le is kell foglalni. Ha konkrétumokat tudnék, akkor lenne választási lehetőségem, így nincs.
Tudom, most az jön, hogyha ilyen állapotban van a lábam, miért akarok nyaralni. Ennek sok egyéb mellett az az oka, hogy 19 hete alig tudtam kimozdulni a házból, és most ki akarok ebből szakadni, amint lehet. És ez az amint lehet, most lesz aug. 27-én. És ha már ott vagyok, a lehetőségeimhez képest szeretnék több helyre eljutni, és ha nem muszáj, hát nem dupla áron.
Nagyon sok okos dolgot olvastam ki a leírtakból és bocsi mindenkitől, ha félreérthető voltam, de engem most ez érdekel, nem a tej:DDDDDD
már ne is haragudj, de igenis van másról is szó, főleg a hellaszon! például: mennyi a tej és a kenyér. ki mikor utazik (jön valaki szeptugus harmincnyolcadikán az adjerőt apartmanba'?). van-e törölköző. vannak-e napernyők.
és még sorolni lehetne a jobbnál jobb témákat. ha ebből nem tudsz felkészülni, akkor magadra vess!
Igen, én is ezen gondolkozom, az olvasottak alapján sok helyre eljuthatok hajóval, ami nekem kényelmesebb (legalább is azt gondolom), mint a busz. Köszi az ötletet, ez lesz az első dolgunk, lemegyünk a kikötőbe, de jó lenne, ha valaki mostanában ott nyaralt is tudna mesélni egy-két dologról, ami nem autóbérléssel vagy gyalogtúrával kapcsolatos. De sajnos se a Hellaszon, se a Karpathoson nem találtam ilyet, bár van még mit olvasnom. Viszont egyre jobban várom az utazást és már előre sírok, hogy milyen kevés lesz az az egy hét, pláne úgy, hogy az első nap ki is marad:( a késői érkezés miatt.