Noszóval... Igen halottam már olyanról, hogy nem teljes felső vasalat van, ahogy erre céloztam is. (Kéretik elolvasni amit írtam) Igen a tizeshálót sem fejtettem ki...
Vigasztaljon mindenkit, hogy nem tervezek vasalatot, és ha nagyon durva hülyeséget nem követ el a tervező nem is tűnik fel. Viszont láttam már olyat (hivatalos, nem csak aláiratott tervekkel), ami leszakadt. Illetve olyat is ahol a dupla vasaláson túl (a felesleges áthidalásoktól most tekintsünk el). Még az aljzatba is a kedvencetek (TiZeShLó -bocs, ezt nem lehetett kihagyni) került volna. Ott mondjuk kibukott a beruházó, és újraterveztette az egészet...
Egyébként amire reagáltam (bpityu 39964), azt végigolvasva újra, belátható hogy elég kusza... Nem szakmai szemmel, mondatszerkezetileg. Ezt próbáltam helyre tenni, illetve "abszolut laikus" nyelvre fordítani.
2-ig még tudok számolni, a múlt században megtanították velem, mert ami 1-nél több az már több, de olyan tanácsot sosem adtam, hogy ". több támaszú lemezt mindenképp megéri felső vasalattal késziteni. " Ha laikus megfogadná a tanácsodnak, akkor 2 falköz vasalatát felülre tenné, mert az már több mint az 1. Ugye, a legjobb védekezés a támadás, és bánt, hogy valaki nem ért egyet az írásoddal? Ettől jó a fórum. Ha " (több támaszú lemezt mindenképp megéri felső vasalattal késziteni." ) alsó vasalást írtál volna, egy betűt sem írtam volna, és nincs vita. Így látatlanban én nem kérdőjeleztem meg a tudásodat, ellentétben veled, még az általad írt felső vasalattal kapcsolatban sem, lehet, hogy rosszul tettem?
szerintem váltsál statikust,mert aki minden lemezbe rak felső hálót,az kidobáltatja veled a pénzt.és hülyeségeket beszél.
egy időben abból éltünk barátokkal,hogy mások(általában idősebb statikusok) által tervezett vb szerkezeteket újra megterveztem,és a megspórolt vas felét kértük tervezési dijnak.amikor 1 társasházból kispóroltam 10 tonnát,leesett az álla a megrendelőnek,hogy dehát az a statikus olyan drága volt,meg hát 30éve tervez.
hát ez van.haladni kell a korral.és mielőtt hazárdőrnek neveznének,kijelenthetem,ezek mind megfeleltek a szabványoknak,lakják évek óta probléma nélkül,és ugyan minimálisan több élőmunkát igényelnek, de összességében megéri.
nem mondom,h a kutyalóat,meg 3m fesztávú födémet ne bizzuk a kőművesre,valszeg nem éri meg akár engem kifizetni,mert túl kicsi a szerkezet,de azért ez nem játék.
köszi.örülök,h nem vok egyedül hozzáértő.különben a ludak győznek :)
egyébként pl egy 3 támaszúnál középen biztosan rakok falakra merőlegesen felső vasat.mert igy gazdaságos.
nyiró vasat viszont falakon fekvő lemezbe elég ritkán,mert felesleges. egyébként aszongyák az uj EC szabvány nem is fogja engedi a hagyományos nyiró vasat.csak kengyelt.az idióta... szerencsére megint elnapolták bevezetését.
egyébként az urak által megálmodott hálós vasalás az esetek 80%ban szintén gazdaságtalan,hiszen 1. a toldásoknál extra toldási hossz kell,és a keresztirányú vasak szintén ördögé 2. pont ez a szép a VB szerkezetekben,hogy egyedi vasakkal szépen le lehet követni az igénybevételeket.és nem kell fölösleges vasakat elpazarolni.
remélem nemsoká fölmegy újra a vas ára(bocsi),és előbb-utóbb megéri rendes vasalási tervet csináltatni.és nem 30ezeré a jóskát megkérni,h irja má alá a tizes hálót,mert hülye hatóság kötelezővé tette a vb kivitelit...
Nagyivó: tudod mi az a többtámaszú? szerintem nem nagyon...
Csokis: a minimális vashányad nem arra vonatkozik,h felülre mennyi minimális vasat kell rakni,ha fölösleges...
annyi butaságot hordtok össze, szakmai szemmel nézve katasztrófa... mindkettőtöknek melegen ajánlom,h ne tervezzetek tartószerkezetet :) nem éri meg.Ti túlvasaltok,oda raktok vasat,ahol az esetek 90%ban fölösleges(maradék 10%,inkább lehajlás,reptág miatt kellhet),előző barátunk meg jó eséllyel keveset rak bele...
tessék már elfogadni,h ez egy szakma.nem túl bonyolult,de ennyi erővel minden szakmát emberek gyakorolnak.én sem oktatok ki villanszerelőt, csak mert megszereltem a házamban a villanyt,sem gépészt,mert lefele folyik a szennyvizem.
mezőbe felülre nem rak vasat hanem csak alulra. Középre ugye sosem rak mert az a semleges tengely. A támaszok környékébe se felülre tesz hnem ugynevezett nyíró vasalatot helyez el . Bocsi ha darabos vagyok csak taknyom nyálam egybe , beteg vok de a sok marhasagot mar olvasni is rossz... meg ez a TíZeSHáLó... miaz,h tizes háló? Gondolom a fí 10es térhálóra gondolt valaki de akkorsem mindegy milyen lukosztással van sőt még elmondom,h ezen felül is van sokminden ami mérvadó. Még nem vagyok statikus és lehet nem is leszek de ne oltogassátok már egymast marhasagokkal...
Nem szeretnék nagyon okoskodni, de minden vb. szerkezetben van felső vasalat is. Akkor is, ha statikailag nem kell, magyarán a számítások alapján nem kéne. Van egy minimális vashányad, amit ha fene fenét eszik, a keresztmetszetbe akkor is bele kell tenni. Itt nincs mérlegelés, kell és kész.
( " több támaszú lemezt mindenképp megéri felső vasalattal késziteni." ) Ugye, ezzel nem azt akarod mondani, hogy egy kéttámaszú vb födémbe felülre kell a vasalat? Adott fesztávon belül akár a 10-es alsó háló is elég lehet egy vb lemezbe.
olyanról hallottál már,hogynem teljes felső háló,hanem támasz feleti negativ nyomatéki vasalás?
ne akarjunk már önjelölt statikusok lenni.10es háló? milyen kiosztással? valamint toldásoknál dupla veszteség a heg háló. milyen teherre jó szerinted a valamilyen sűrűségű 10es háló 2 támaszon?
több támaszú lemezt mindenképp megéri felső vasalattal késziteni. töredéke lesz az elmozdulás.
két db külön dolgozó(össze nem vasalt lemez) 2 támaszú lemezben több vas lesz külön külön,mint egybeépitve 3 támaszúként vasalt lemezt.ma már ez a gyakorlat.olcsóbb,jobb,és a mai számitógépes programokkal könnyen számolható.
Azért a vígan kicsit erős. Ha jól látom, van tíz centije. Cső 5, beton 4, járólap + ragasztó 2. Ez már 11, szűken kihozható, de cukrászkodni kell a milliméterekkel.
A szülői házban sooooook-sok évig hibátlanul működött 40-es egy melléképületben, a mellette lévő emésztőig négy méter távolságba. A gondok akkor kezdődtek, amikor lecsatornázták a települést, és egy új, 50-es csövet kidugtunk a falon, utána ment le a föld alá és támadtuk meg vele a csatornarendszert. A föld felett lévő könyökben mindig lerakodott a megdermedt zsiradék és eldugult. A mai szuper zsíroldó mosogatószerek mellett véleményem szerint csak akkor fenyeget dugulás veszélye, ha megdermed a feloldott zsiradék. Egy többszintes épület padozatában ilyen veszély nemigen van. Egyébiránt én ismerek olyan növényi alapú mosogatószert (használjuk), ami biológiailag lebontja a zsírt, és maga is lebomlik. Mindezt még hideg vízben is, ha épp jól esik nyáron.
Ha elfér,tegyél inkább 50-est,ahogy Lacivill is javasolta. Lapos kivitelű lefolyóval még nem találkoztam,csak olyan szürke 110-essel,amit a földteher oválosított meg:) Esés elég annyi ha szűk a hely,hogy a buborék érje a vízvonalat,az sk-s tokolással is nyerhetsz pár mm-ért.
A lényeget kicsit kevered... Kéttámaszúnál (ahol csak a két főfalra támaszkodik), teljesen felesleges a felső vasalat. Ott ugyanis a födém felső részében csak nyomó terhelés van, amit a beton sokkal jobban bír mint a vas. (és azért mégiscsak olcsóbb) Több támasz esetén (a lakáson belüli tartófal vagy oszlop) a számolt terheléstől függ, hogy van-e tervezve felső vasalat. És amennyiben van, az részleges, vagy a teljes födémre kiterjedő...
Vasalás amire te gondolsz az a födémben (az alsó teherhordó beton) van. A felső, úsztatott betonba csak akkor tesznek, ha valamilyen pontszerű terhelés éri (pl. valamilyen nagyobb súlyú gép), egyébként nem. A födémhez azért nem nyúlnék...
A családi házaknál nem jellemző egyébként a kettős vasalat (amikor felül is van acélháló), kivéve természetesen a speciális eseteket. Ilyen szempontból speciális az erkély, és más húzó terhelés, azonban akkor sem az egész alatt van. Alapvetően az vas a húzó terhelést veszi át, a födém pedig mást nem kap... 10-es acélhálóval ha jól emlékszem 1 tonna/négyzetmétert kaphat 6 méteren, ez azért családi házba elég szokott lenni.
miért ne lehetne 2 sikban vasalva?pont ettől lesz a monolit födém erős,és gazdaságos. de 20évvel ezelőttig bezárólag gyakran terveztek sima 2támaszú tartókat, felső vas nélkül.ma már csak nagyon béna statikusok csinálnak olyat,hogy többtámaszú tartóra nem tesznek felő vasat.
Arra számits, hogy a 40-es cső a konyházos elg kicsi, hamar elzsirosodik, legalább 50-es kéne. Az idomok átmérője a toknál kb 1 cm-rel több. Lefolyóba még nem láttam téglatest alakút.
Ami a képen látszik az a salak/homok réteg eltávolítása utáni hely, tehát szerintem még a födémhez sem kell hozzányúlni.Kösz mindenkinek a hozzászólást, ha ilyen lapos kivitelű lefolyócsőről esetleg van infótok az még jöhet.(biztos ami biztos)
Kösz mindenkinek a választ.Az egyik lakásban éppen felújítás folyik így sikerült lemérni a beton feletti részt. A födém pedig beton elemekből van, látszik rajta a kampó amivel bedaruzták. Most jön a kérdésem megint, hogy szerintetek elég ennyi hely? Létezik esetleg valami lapos, de széles lefolyócső, ha mégsem lenne elég a hely?
szerintem te inkább azt kérdezted,h a tartószerkezetben kárt teszel-e ha levésel belőle.sztem tudod mivel vésnéd meg :)
mivel 30cm,ezért valószinűsítem,h csak alul vasalt,tehát vasat nem érint.és mivel helyi gyengitésről van szó,szerintem nem lesz vele gond.pláne ha teherhordás irányával párhuzamosan teszed. én azért nem tervezném előre a 0% lejtést,mert egy kavics alámegy,máris visszafele folyik. :)
Létezik harang alakú csiszoló, M14 menettel (flexre rakható), köszörűkő-szerű anyagból, jól viszi a betont. Meg lehet próbálni a vídiatárcsát is, de nekem az előző az bevált (ezerpárszáz ft).
Egy betonoszlopot kellene kicsit megfaragnom. Valamiféle flexbe fogható korongra gondoltam. kb 1 cm vastagon kéne leszednem a kapufélfámat, mert elkezdett "sarkosan dagadni", és akadályozza a kapu becsukását, főleg mikor már meleg van.
Tudtok valamit erre a célra ajánlani? Milyen megoldást válasszak?
Szerintem mielőtt nekikezdenél vésni érdemesebb lenne egy 8-as vídiás fúróval a nyomvonal elején és a végén 1-1 próbafúrást csinálni hogy pontosan tisztában legyél a rendelkezésre álló homok (salak?) vastagságáról.És ha mind a két ponton megvan a szükséges 5 centi csak akkor nekiállni a beton vágásának.Ha megoldható jobb ha kikölcsönzöl egy vágót mintha csak vésnéd.Ha nem elég a hely inkább a te járóbetonodból vegyél el minthogy megvésd a Szomszéd mennyezetét.
Tudom eretnekség amit mondok, de ha nincs lejtése csak vizszintes akkor sem lesz bajod. Persze ezt egy hosszabb szakaszra már nem mondanám. Ha van mosogatógéped akkor semmi gond, az kitisztítja a rendszert. Persze azért törekedj egy picinyke lejtésre.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy vasbeton szerkezetes téglaházban kellene olyan átalakítást csinálni, hogy szükség lenne a mosogató lefolyóját a padlóban vinni, olyan 2,5méteres szakaszon.A kérdésem hogy meg lehet-e oldani. A födém 30cm vastag, ebből ha jól tudom olyan 6-10cm homok réteg van a betonfödém felett. Én azt számoltam, hogy a lefolyó 4cm átmérőjű, és szabvány szerint 1%-os lejtés kell neki. A ház 1964ben épült és 7 emeletes. Lehet a betonfödémbe vésni 2-5cm-t, hogy beletegyük a lefolyót ha nem elég a homok réteg?
Van az "Isotech"-nél egy fiatal mérnök aki nagyon ott van a szeren mind rétegrendekben,mind anyagokban.Szerintem ha felhívod őket biztos mondanak valami "gyári megoldást" a problémára.(isotech.hu) Ja és mielőtt valaki megszólna nem reklámnak szántam.Nekem is segítettek.