Nem tudom megfigyelted-e, de csak a turistak allnak sorba, mert valojaban sor az nincs, csak nagy tomeg .. :-)) Mi mindig odamegyunk, befurakodunk a tomegbe.. Igen blaze, a website az... :)
Vinho verde, nekem a "Gatão" ízlik a legjobban, a Gazela-t annyira nem szeretem. De akkor már ha az ínyencségeknél tartunk, nézzük mit ajánlok még:
- vinho verde, valóban (zöld szinu bor, mint mondtam a Gatão márka egy cicával az üvegen, ami amúgy nem mindennapi üveg hanem eléggé kerekded)
- brigadeiro(s) (torta vagy kis csokolade golyocskak, Lisszabonban legfokeppen a Suíça cukraszdaban a Rossio-n, a téren) Vigyazat, ha megkostoljatok, rogton keritek a receptet, hehehehehe... Es komolyan mondom ez a "pasteis de Belem"-en kivul az az edesseg itt Portugaliaban amit szeretek.. a tobbi mind gáz.. brr.. A portugalok mindenbe "doce de ovo"-t raknak, azaz tele van minden tojassal. Egy jo vanilias croassaint-ot nem lehet enni mert ami vanilianak nez ki az valojaban tojaskrem... Ezen kivul van ezerfele tojaskremes cucc, es akkor mar ha itt vagyunk:
- pão de ló - tojáskremmel toltott egyszeru tortalap. Kivulrol tenyleg egyszeruen egy tortalapnak nez ki, vastagabb mondjuk, es a magyar ember azt gondolna hogy "na, akkor ezt otthon meg el kell kesziteni" de nem.. :) Belul tojaskremmel van toltve, az en nagymamam csinalt ilyen kremet regen: tojassargaja + hatalmas adag cukor. Ezt a portugalok nagyon imadjak...
- filhós - langos, de vigyazat mert edes. :) Vegulis a mialtalunk ismert langos kisebb, erosen kristalycukrozott fajtaja... de nem rossz.
- Pastel de Belém - ezt csak és kizarolag egy helyen keszitik, a krem mar evtizedek (van vagy 100 eve mar) ota egy csalad feltve orzott titka. Lisszabonban lehet kapni a Belém környékén. Kovesd a sok sok sok embert... :)
Fornalha : igen, termeszetesen az jo es mukodik. Egy kedves FORUM tarsunkkal mar levelezgetek az utammal kapcsolatban. De mivel te kimondottan Lisszabonban vagy es gondolom eleg mely helyi ismeretekkel rendelkezel ezert nagyon megkoszonnek par ettermet, kocsmat es jo helyet a varosban... meg persze minden egyeb tippet, otletet a varossal kapcsolatban :) Elore is koszi es varom az emailed. :)
Jazminapja : Az AVIS eleg draganak tunt, de megnezem meg. Autot meg nem inteztem el. Aveiro es Coimbra kozott ingadozok most 1 napos dolog.
Fornalha : Lisszabonban 4 ejszakat leszek a felesegemmel, mindenfele helyi etterem, kocsma otletet szivesen vennek az ilyen kifizethetobb fajtabol :) Okt 23 - 27 kozott leszunk ott, illetve November 1-en 1 napot, Nov 2-an irany vissza... Ha tudnal irni egy par jo helyet, azt nagyon nagyon megkoszonom. Mindketten imadjuk a tengeri herkentyuket : tintahal, kagylo, polip, halak :) meg persze a tradicionalis, finom Portugal etelekre is nagyon nyitottak vagyunk.
Olvastam, hogy Portoban a pacalt kell megkostolni, ott valami speci modon keszitik :)
A 10 euro az normalis itt :) Mi is kb. ketten ennyit szoktunk fizetni itt Lisszabonban, amikor elmegyunk valahova enni, vacsorazni a parommal. A mi kedvenc helyunk az egy indiai etterem, minden szombaton du. 13h-kor ott vagyunk megtalalhatoak :D 6 eurot fizetunk ugy hogy salata + foetel + ital valasztas szerint + esetleg kave es egyeb kaja utani josagok.. Suti az nincs.
Amit itt ki kell probalni Portugaliaban az:
- manteiga com sal (sós vaj, mondjuk Mimosa márka) - atum em azeite (tonhal olivaolajban konzervalva. A portugal tradicionális konzervbolt: Rua do Bacalhoeiro, Lisboa) - queijo de cabra (PASTOR márka, isteni!!!!) - Compal Pêssego (ez üditoital, méghozzá barack, és nagyon finom... :) )
és persze marisco (tengeri herkentyuk) minden mennyisegben
repültünk, ott (illetve itt) béreltünk autót. Az AVIS-nál kölcsönöztem, ki is fizettem előre, hogy ne kelljen kauciót hagyni, nem is kellett csak 60 eurót benzinre, ha esetleg nem teli tankkal vinném vissza az autót. Coimbra állítólag gyönyörű, érdemes akár két éjszakát is ott tölteni, ha van időtök, mert egy (fél) nap szerintem sehol sem elég, hogy a hely "szellemét" átvedd. Mi Portón kívűl Lisszabonban voltunk három éjszakát, majd hatot Vilamourában (Faro mellett), kellett egy kis "áztatós" pihi is a pici (3,5 éves) gyermekem miatt...
jazminapja : ok, rendben akkor szerintem ez az IBIS lesz nyero. 30 EURO igencsak korrekt ajanlat + 2 x 5,50 a reggeliert. Ismerem az IBIS reggelit, eddig sosem csalodtam benne eleg jo , korrekt mindenfele. Kinyomtattam a tanacsodat, megkeresem azt az ettermet. Utalom a turistas helyeket, az ilyen helyi ettermeket vadaszom en is, a 10 EURO szamla pedig hihetetlen :) az UMA BICA a rovid kis eszpresszo kave, ugye?
Autot bereltetek, vagy netan sajat autoval mentetek ?
Ebben kene meg tipp. Utkozben megalltatok valahol ? En COIMBRA-val szemezek, ott is van IBIS es egy fel napot, 1 ejszakat lehet erdemes lenne eltolteni ott...
Igen, mi is ott voltunk. Szerintem érdemes a szállodában reggelizni, mert elég korrekt, van sokféle felvágott, sajtok, sütemények, gyümölcs, friss narancslé (te facsarod), mindenféle műzli, stb. Mi autóval közlekedtünk, a Szent György híd előtt a rakparton ingyen lehet parkolni, és mindíg volt hely. Onnan minden közel van, siklóval fel tudsz menni a belvárosba. Egyébként a híd lábánál lévő kicsit kupis házak egyikében van egy szuper kis helyi étterem (csak egy étterem van ott, könnyű megtalálni), napi menü van (halak is), ketten, borral, kávéval 10 eurót (!) fizettünk, azt mindenképpen ajánlom. Az ablaból rálátsz a Szent György hídra, nekem nagyon bejött. Nem beszélnek csak portugálul, de kézzl-lábbal lehet velük kommunikálni. Helyiekkel van tele. Ja, és ebéd után igyál egy uma bica-t!
jazminapja : igen, eppen en is ezt bongesztem mielott irtal... melyik IBIS-ben voltatok ? Talaltam egyet, mely az egyetemi reszen, korhazhoz kozel van. Arra gondolsz ? "Ibis Porto Sao Joao" Rua Dr Placido Costa - 4200-450 - PORTO - PORTUGAL
Itt most olyan akció, lehetőség van ha most előre foglalom es fizetem akkor kettőnknek 30 EURO. reggeli meg 5,50 EURO per fő. IBIS-ben voltam mar es teljesen rendben volt. Kerdesem, hogy ez lenne-e amiben voltal ? ha igen : milyen messze van a varos gyalog, tomegkozlekedessel ? mert az autot ott szandekozom hagyni... apropo auto : parkolasert kellett fizetni , ha autoval voltal ?
reggelit erdemes, vagy van a kozertben valami kavezo/reggelizo/kozert ilyesmi ?
Minden evben van es tok jo! :D Ha beoltoztok kozepkori ruhaba (altalaban egy hajszalag meg egy sotetebb szoknya (noknek, hehe) megteszi... - akkor ingyen belepes van, amugy 5euro
Ne haragudj, de ez hol volt és mikor (lemaradtam az elejéröl)? Csa egy egyszeri alkalom volt, vagy rendszeresen megrendezik azt? Ilyenröl én nálunk Alentejóban nem tudok. Nálunk csak olyan "rendezvények" vannak, hogy 42 km-es maraton a strand homokjában 42 fokos melegben. Akit nem visz el 5 perc után a mentö, az célba jut.
Amugy Obidos is olyan, hogy jo odamenni nezelodni.. eloszor kepeket kesziteni, majd elmenni neha egy-ket vasarra, esemenyre amit szerveznek.. :-) De pl. ott lakni maga lehet a dogunalom .. :-)
Igen, nagyon jo volt, kar volt kihagynotok!! Akkora poen!!!!!!! Kozepkori vasar, es minden kozepkori stilusban van... sutik a disznot nyarson, utana agyagpoharakbol pia (amit utana megtarthattal), nincs kes/villa ilyesmik, meg tanyer se... es mindenhol beoltozott szineszek, balra egy kiralylany, jobbra egy barbar... Na ez a barbar csavo nagyon komoly volt, ugy evett hogy meg csak nem is kezzel... hanem a szajaval odahajolt az asztalhoz es tepte a fogaval a kajat... kozben neha fel-feluvoltott.. :-)))) Aztan persze maga a vasar, meretre keszitettek rogton sarut, papucsokat igazi borbol, mezet arultak kimerve, sutemenyeket amiket regen csinaltak a kolostorokban.. Neha elvonult egy kiralyi horda, szamarakkal, lovakkal egy-ket kereskedo, vasarosciganyok uvoltozve, josoltak, tetovaltak, stb... Nagyon poen volt. Eleve kitalaltak hogy mikor bemesz, van egy CHANGE ahol eurot valthatsz a csak a vasaron hasznalatos penznemre... :D
Nálunk mindig vannak alapanyagok,hiszen nem a müzlitől nézünk úgy ki ahogy láttál minket. Már csak "dorbézolnom kell elmenni":)))
Bár lehet hogy nekem azért jön be ez a kaja mert nem egyedülálló vagyok.
Egyébbként minden maismert étel amiről van feljegyzés / receptkönyv/ilyen vállalkozó kedvü embereknek köszönhető.
Arra meg már tényleg nem akarok kitérni hogy a halászlé vagy a gulyás hogy kezdte a pályafutását. Sőt: Mikszáth Kálmán pörköltel ette a túróscsuszit. És nem Jókai volt az egyetlen ember aki szerette /szereti/ a róla elnevezett bab levest:))))
Az elöbb feldobott képsorról lemaradt:
Ezek a képek is Lisszaboniak.
Elnézést kérek minden Sporting drukkertől de ő akkor is a "mi fiúnk"