Èn is Borsod! Mondjuk attol is függ, hogy ki honnan jelentkezik. Ha kb. kèt règió, Pest ès Borsod ,akkor lehetne a Mátrában is. A Jászságnak is elèrhető! :) De olvastam ,hogy vannak Nógrádiak is!
Mindenesetre a főètkezèsre a vadhúst, vagy a szürkemarhát biztosítom! :)
Már ketten ott leszünk! Én nagy tisztelettel már most meg szeretném hívni a veterán "rézműves1" kollégát,mert ő egy nagyon jó és kedves humánus pártatlan ember és ráadásul szerintem nagy tudású is mert én így ismertem meg aki totál segítőkész önzetlenül is....ami nagyon ritka ebben a mai világban! Ja és piszok türelmes!! Ha elfogadja persze...!!
Az ötlet nem rossz!! Sőt....igen jónak tartom! Egy Balaton északi oldalon lévő (2.település) összejövetelt egy nyári hétvégén,valószínű hogy meg is tudnék szervezni de ehez lent kell már lennem hogy elvileg szervezkedjek és azután jöhetne a jelentkező ZF-PF (Zöld Fülű-Pálinka Főzők) tagok visszajelzése hogy hányan is élnének ezzel a baráti összejövetellel.Mert én márciusban levonulok a Balcsira és onnan októberig az "atom" nem üt ki bárhova is mert a munkám,életvitelem,zsúfolt minden napjaim engem személy szerint oda kötnek,és ez most nem kifogás a részemről,hanem tények. De egy ilyen összejövetelt nehezen tudnék kihagyni!!!! Viszont azt meg főleg jónak tartom hogy 1-2 "Veterán" igazi ízig vérig ereiben pálinka cirkuláló nagy tudású és tapasztalt ember is ott legyen ezen a "Zöldfülű" baráti eseményen mert szerintem ez így lenne kerek,persze ha megtisztelnének minket a részvételükkel és bevállalnának minket a tojáshéj fenekünkkel együtt! Ellenkező esetben csak magunk közt vitatnánk meg hogy vajon mi a nem jó és vajon mitévők legyünk hogy jobb legyen a nedünk. Egy szó mint száz BALATON az kinek tetszik egy ZF-PF találkozóra?
Az ország közepe Pusztavacs.Pest megye (na nem kioktatásul),Ehhez aránylag közel lakom de sajna nem tudok lehetőséget több ember elszállásosára. Úgy tudom természet védelmi terület .....
Azt tudom vagyunk páran akik a főváros vonzás körzetében élünk ....
Ingyééé??? Öregapám mondotta vala: " Ne higgyé annak az embörnek, aki aszonta, hogy ingyé ád valamit. Magyar embör ingyé még a száját sem csukja össze!"
Néztem rá nagy kerek szemekkel, mert nemigen értettem, mit akar mondani.
Jó ötletnek tartom, hogy lakhely alapján, egyenlő távolságra kéne tartani. Én budapesti vagyok. Nekem a foci-Eb vagy az olimpia alatti nyári időszak lenne a legjobb.
Érdemes volna a találkozót az ország közepén tartani, hogy mindenkinek egyenlő távolságra legyen. Vagy megnézni, hogy a jelentkezőktől egyforma távolságra legyen a mustra. Én Borsodban vagyok. Akit érdekel, írja meg, hogy számára hol volna elfogadható az ismerekedés. Milyen időszakban volna érdemes tartani. Ki mikor érne rá? Ha valaki tudna szállást szerezni több főnek, az is dobja föl a lehetőséget. Hátha kiderül, hogy valakinek Balaton felvidéki szállodái vannak, és főszezonban a párinkás barátainak térítésmentesen használatba adná. ....
Én lennék utolsó!Volt egy szép megfogalmazás ,miszerint kevesen vagyunk akik megméretnék magunkat.Őszinte leszek ,nem jók a pálinkáim szerintem az utolsó ,vagy az azt következő helyre biztos jó lennék :D
De szívesen megismernék olyan szakikat akik tanítani tudnának ,nem csak itt ezen fórumon.
Valamikor sokat mentem én is (volt,van )néhány tízezer kilométer a se....m alatt ,de nem biztos,hogy most meg tudnám tenni ,hogy egy ZD kedvéért utazzak 150-200 kilométert.
Így egészen biztos ,hogy a bekerüléssel problémák lehetnek már a legelején.
Kicsit off-os Kb 15 éve be,be nézek a cshat ....ra voltam néhány összejövetelen is jó bulik voltak.Szívesen megkóstolnám az itteni élet adta pálinkákat mellé néhány barátot is szerezni aki esetleg elmondaná miért is nem jó az páleszem,miért jó az övé .Tudom ,mindenki azt monja a régiek közül ,mi nem szeretünk olvasni Öregek nektek a könyökötökön jön ki már minden ,abban biztos vagyok ,van mit tanulni tőletek.
Másik megszólalás (aki kevés páleszt főz le ,nem biztos,hogy egy ZD-re el tud menni és még esetleg meg is tudná mutatni a remekművét)...Kicsit keserű a szám íze de teljesen igaz,valós észlelés.
Tehát Mi akik kicsiben főzünk ,meglehet sosem fogunk elismertek lenni....
Elnézést kérek mindenkitől ha netalán valakit is megbántottam,sértettem volna, de kikívánkozott belőlem.
Abban azért igazat adhatsz, hogy a mostanában beköszönők többsége (tisztelet a kivételnek) 80%-ban csak bekérdez mert lusta olvasni. Aztán ha hülyeséget csinál ès megmondják neki akkor megsértődik, és többet ide sem néz. Nem hogy barátkozzon. A régiózás nem rossz ötlet, de közel sincs annyi fórumos, hogy régióként össze jöjjön 10-15 ember. Szerintem. Én havi 13-15e Km-t vezetek, nem gond 2-300km-t autózni otthon egy jó társaság miatt, de aki kicsi pénzből kicsi főzőt készít nem biztos be tud vállalni pár nap szállást és utazást. Főleg ha csak lebaszást kap. :D
Azért az látszik ,hogy nem lesz ez egyszerű :-) Három ember még csak ok de kettő az már minek - át megy a szomszédba azt jóvan :-))
Érdekes hozzá állás már az elején !
Én csak azt tudom mondani - te is tudod nálunk már be kerülni nehéz a csapatba ki annál könnyebb :-)
A Régiós megoldás is jó lehet -de azért sokkal szerényebb a" felhozatal "mint amikor az ország Régiói találkoznak !
Soprontól Hajdúszoboszlóig- a Jászságtól a Zselicig -Fővárostól Baranyáig -és a többi amit most kihagytam ! Na itt mutassa meg valaki hogy mit főzött azután lehet büszke vagy elhiszi hogy van még mit tanulgatni :-)
Az is elképzelhető, hogy régiónként szerveznének egy egy ilyen összejövetelt. Az utóbbi években a ZD- ken is hallottam, egy-egy egyébként jónak tűnő helyszínre egyesek azért nem jöttek mert túl messze volt. Esetleg meghívhatnának abból a régióból (akinek az közel van) egy-két régi ZD-tagot, akik elmondják, a tapasztalataikat. Így talán könnyebben menne. De kell valaki, aki megszervezi.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Egyszerű. Valakinek fel kell vállalnia a szervezést. Ki kell jelölni egy helyet ahol aludni is lehet és van közösségi terme is (MOTEL falusi turizmus... balaton...túrista szállás...uttörő tábor...... stb) Át kell gondolni az időpontot -lehetőleg hármas hétvége. Aztán vinni kell kaja alapanyagot kQrva sok sört, sütiket, rágcsálni valót. Nyáron olyan hely is jó ahol sátorral is lehet menni. Időben lefoglalni a szállást. Hajrá fiúk !
Köszönöm mester! Igen. Ez jó kezdemènyezès! Össze jönnènk egy páran, stilszerüen egy vörösrèz bográcsban csinálnánk egy jò marhalábszár pörköltet. Ez ami előrèbb visz mindent! :)
Most nagyon bele találtál egy gondolatomba Barátom !!
Ugyan nem ilyen megfontolásból -de mégis javasolni akartam itt a fórumon jelenlévő "új" hangadóknak ,hogy mi lenne ha ők is meg ismernék egymást mint mi is .
Meg ismerhetnék egymást egymás pálinkáit -azután talán másképp reagálnának egy egy építő jellegű hozzászólásra segítőkész megállapításra !
Talán kevésbé lenne hihetetlen a másik állítása s a pálinkákat kóstolva néhányuknak kicsit kisebb lenne az "írhatnékja" ( mindent elárul rólunk a saját pálinkánk :-))) )
Az első zd találkozó azért jött létre hogy akik a neten összebarátkoztak személyesen is megismerjék egymást, kóstolják a pálinkákat és megtalálják a helyes utat.
Remélem megtalálták.
Most nem kell titokban tartani ki mit csinál, még se látom a szervezkedést. Néhány település otthonfőzői összeállhatnának egy mustrára. Lehet találni a neten szakképzett bírálót aki díjazásért elvállalja a minősítést. Persze ha elakadtak a regisztrációval mint az én fatornyos falumban akkor nehezebben működik.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Az etiléngáz nem ördögtől való. Ha ésszerűen használják.
Elvégre a természet is alkalmazza. Minden olyan gyümölcs, melynek utóérése van, etiléngázt fejleszt érés közben. Pl. alma, körte.
Aki nem hiszi, végezze el a következő egyszerű kisérletet: tegyetek egy nájlonzacskóba 3-4 éretlen, nem etilénezett banánt. Egy másik nájlonzacsiba 3-4 érőfélben lévő almát. A két nájlonzacsit kössétek össze egy 20-25 centi hosszú, 3-4 centi átmérőjű műanyag csővel úgy, hogy az egész rendszer légmentes legyen. 4-5 nap alatt a banán tökéletesen érett lesz.
Felénk is van verseny . Az egyik bírálónak ismeretlenül küldtem egy laposüveget ,szerettem volna tudni, hogy jó irányba megyek-e ? Már három párlatomat megkóstolt, úgy ,hogy nem tudja ki vagyok. :-) Két éve egy barack : utópárlatos ! Két éve egy, nem elmondható párlat: nagyon tetszett neki! Most egy vilmos körte: ha indítom ,minimum ezüst ! Az a lényeg,hogy nem égtem nagyot!
Maga a részvételed is adomány...:)Mondjuk sokan nem mernének nevezni,mert szembesülnenek az ihatatlan pálinkájukkal.Bár mindíg az ő egójuk a legnagyobb.
Pálinka mustra 2000-es faluban. 5 versenyző, 7 minta, 1 arany, 4 bronz a többi 12 pont alatt. Az arany bérfőzető, a többi nem regisztrált résztvevő, köztük a polgármester is.
Azért a közönség tudta(megtudta) mi a jó mert megittak 3 L pálinkát egy lelkes adományozó készletéből. :-)
Így igaz, nem vaxolják. Viszon 3-4 napon keresztül folyamatosan tömény füstben érlelik, ezt úgy képzeld el, hogy még egészen éretten beteszik a zárt kamionba, betesznek mellé akkora füstölőt mint egy diszperzites vödör, és kb 3-4napon keresztül ezzel érlelve amíg a címre ér... Rendszeresen szállítok spanyolból Valenciából és Algecirasból fel angolba Citrom, narancs, és mandarint...
Köszönöm szépen tanácsodat! Nem volt ecetes a cefre, birsalmáról van szó, ami "rottyantva" készült és rengeteg napfény volt (kb. 10%) a cefrében. Frissen is savanyú volt! Csak ost még előkerült egy kis maradék, és azt szeretném egy kicsit átpárolni.
Sok bodzavirág ,kutyaféső,napfény,élesztő, víz ! :-) Tucso69 leírta annó, én az alapján készítetem! Első , szedd a virágot ,de sokat ! A többit elmondom,ha megvan a virág!:-)
Azt tudni kellene hogy csak utópárlatos vagy esetleg ecetes cefréből készült. Ha a savanyú mellett sósborszeszre jellemző íze is van ecetes volt a cefre.
10% csapvizet javaslok és egy kevés szódabikarbónát beletenni épp hogy csak savanykás maradjon a pálinka. Előpárlat nélkül csak a végét figyelni a lepárlásnál.
Szeretnék egy korábban még bérfőzdében előállított párlatot újra lepárolni. Van rajta egy savanyú íz ami szerintem az utópárlat miatt van. Csinált már valaki ilyet?
Gondolatom szerint egyszer párolnám le, előtte felhígítom 25 % -ra . Azt szeretném megkérdezni, hogy elő-párlatra itt is kell-e számítani, vagy már nem?
Két réteg szövetes szúnyogháló,mert egy réteg keveset szűr! Arról az erős szövetesről beszélek.Persze lehet bármi, ami átszűri és tudsz erővel ,hogy az olajok is kipréselődjenek és hogy ne legyen veszteség.
Per pillanat homorú, de akár lehetne domború is. A lényeg, hogy felveszi az üst alakját. Mivel a szóban forgó üst a közepe felé lejt a szélénél - remélhetőleg - nem fog leragadni a cefre. Főleg mert a láncos keverő elér odáig.
1 liter pálinka valami semlegesebb ,vagy kicsit ki lehet szenezni az ízét, hogy ne kiabáljon.
25dkg mák porrá őrölve beleteszed, pár napig áztatod és egy dupla szúnyoghálóba piszkosul kicsavarod! Ízlés szerint méz ! Nem kell nagyon átszűrni ,fogyasztás előtt összerázni ! Én a 8 dl -hez adtam 2dl mézet! Működik dióval is ,finom ,de nagyon ! Hatás az van ,hogy az ópium ,vagy az alkohol nem tudom, de vigyorog a fejünk rendesen! Dió lehet 30 dkg is! Érdekes ,mikor kóstolod a mák gyönyörűen jön ,de a diónál egy darabig semmi ,aztán robban egy nagyot a dió íz! Karácsonykor csináltam diósat! Az eredeti mákum az semmi ehez képest az inkább hasonlít valami konyakmeggyre!Most hogy szóba került fogok csinálni! :-)
Valamint a sárgás, külső héj. Az az aromaolaj, amitől narancs a narancs, a külső sárgás héjban, zárványocskák formájában van jelen.
Én már többször készítettem úgy narancsos ágyast, hogy a lehámozott narancshéjat szőlőpálinkába áztattam. Szinte átlátszatlan sárga-szőke lett - narancsúzó. A legfinnyásabb sógorom szerint is igazi kontyalávaló.
Az én emlékeimben is szőlő maradt meg. A szűrésnél azért említettem mind a kettőnket mert sogitól én is kaptam mandarint, de nem kellett utólag deríten vagy fagyasztani. Olajszűrőt használva nem volt azzal semmi gond, de a pucolására még mindig emlékszem.
Nem tudom, de a préseléssel esetleg a héjból is kinyomhatjuk az olajat. Meg az is valószínű, hogy a más gyümölcsökhöz hasonlóan, nem csak a lé, hanem a gyümölcshús is kell a jó aromákhoz.
Már írtam előbb, hogy nincs vele különösebb gond. Ahogy a mandarinnal sincs, ha rendesen meg van pucolva. A narancsnál lehetőleg, azokat a fehér hártyákat is célszerű leszedni, mert attól lesz egy kicsit kesernyés. De semmi faxni. Amikor az asszonnyal pucoltuk, azért a gerezdeket nem szedtük szét.
Csak amit a pucoláskor láttunk azt leszedtük. Később már nemigen lehetett a párlatban érezni és nagyon kellemes volt az íze. Igazi különlegesség. Csak a héj ne kerüljön bele. Anélkül is fehér az alszesz, de a finomításkor már tiszta. Nem érdemes nagyon erősre hagyni, mert 42% körül a legjobb.
Köszi, a pálinkát és a sajtot ismerem, viszont lekvárt eddig nem hallottam, feltétlen kipróbálom. Kajszis-nyárialmát, szoktunk csinálni .
Most a narancs pálinka érdekel, hogy a rossz íz miatt kell agyon szűrni vagy az erős aroma miatt.
És felesbe almával cefrézni milyen lenne. Régen voltam bérfőzetni, a főzőmesterrel beszélgettünk mondta mikor narancsot főzött utána aznap mindenki pálinkája narancsos lett, de senki sem panaszkodott.
Dabason az Agrocentrum lerakatban voltál már hallottál róluk valamit? Mert náluk is van mindenféle üveg,kupak,dugó stb.. legalább is a honlapjuk szerint. Még oda gondoltam hogy elmegyek,most van rá időm utána járni.
0.35-ös fekete agárdis üveget szoktam venni szilikon dugóval 250ft-ért. Annyi hogy a címkét nekem kell levenni. Amúgy a fekete 0.35 üvegből 4-500 alatt nem nagyon találtam es meg a dugó is kell hozzá akkor...
Üdv! Én ezt köszönöm személy szerint hogy be linkelted mert a Bp-i cím pár percre van tőlem be is nézek a napokban. És az üveget hol szerzed be? Náluk vagy máshol? ( 0.5L víz tiszta átlátszó érdekelne)
Ez tényleg érdekes. Én 14. 34.-kor kaptam. De én nem tudtam, hogy a szakmain is fenn vagyok (ezek szerint). De ha most tényleg elküldted a rendes ZD-sre, akkor én a rendes ZD-n nem vagyok, mert nem kaptam meg még egyszer a fotókat. :-DD
Ja. Olvastam, hogy beledarálták neki a szumma mennyiség felét héjastól. Erős a gyanúm, hogy még szűréssel sem lehet megszabadítani az olajtól. De mandarin ouzo-nak jó ehet.
Ne bántsad már, én mondtam neki , hogy "zsepizzen" a fagyasztás után. Elfelejtettem, hogy szűrni kellett volna..DD...Amióta ez az új szűrőm van, már nem emlékszem, hogy előtte mennyit kínlódtam.
Ráadásul ő most mandarinnal szenved, ha jól emlékszem.
Hát ez érdekes, mert már reggel 8-óra előtt elküldtem az összes kép linkjét, de most vettem észre, hogy a ZD-s szakmaira ment reggel. De neked akkor is meg kellett volna kapni. Most a rendes ZD-sre elküldtem mégegyszer.
Felfűtés alatt érdemes sztem. tolni neki, tettem rá egy hővédő lemezt, 50Cfok körül üzemel, van benne túlmelegedés védelem, az még soha nem kapcsolt le. Nem hiszem, hogy ez egy kritikus hőmérséklet lenne, katalógusban megnéztem, ilyen kis dc motororok 80fokig tartósan üzemelhetnek. PWM vezérlővel maxon megy az elején, aztán kicsit vissza veszem. Megbízható így, főzeléket öntök fel, nem hígítom, sisakot bugyogja össze, de az zavar legkevésbé, eldugulni nem tud.
Sziasztok. Ugyanez az elgondolás vezetett engem is, az utolsó szezonba elhelyeztem a hajócsavar szerü 180mm átmérőjű kavaró lapátot, kb. 120-at forog, 10-15 percenként forog 1-2 percet, hogy ne melegedjen túl a Logan a.m.motor. Megemlítem, 85l- es duplafalu rozsdamentes főzőm van, de az itteni tanácsok alapján tettem bele kavarót, és jobb, valamivel rövidebb a főzési idő. (Gabonánál még több az előnye)
Lehet, hogy egy kicsit megtévesztő voltam , de mégis jól emlékszem.
A kapszulát 7 Ft-ért, az aglomerát dugót meg 11 Ft-ért vettem legutóbb januárban.
És igen a kalapos dugó az drágább. Annak az árára most pontosan nem emlékszem, de mivel más ügyből kifolyólag van dugózógépem, szoktam az aglomerát dugót is használni ( sűrűn ) A két kis zacskóban kétfajta kalapos van. A nyugtát nem találom de azok is 30-40 között vannak.
Szabályozás ügyben keresd patxaran kollégát. Neki olyan készüléke van, ( igaz 220-ra ) amivel szabályozza a keverés beindulásának gyakoriságát, valamint az egyes keverések időtartamát is. Nem ő készítette, de van tapasztalata és jó ötletei is, biztos segíteni fog.
Üvegekkel én is jól állok, sőt az egyik vendéglős ismerősöm egy időben az összes üres pálinkás üvegét mindig nekem adta. (Zsindelyes) Egy ideig csak a dugót tartottam fontosnak, mert idegenkedtem a barna-színes üvegtől, azért mert nem látni hogy mi van benne.
De nem dobáltam ki őket, és mára már belátom - jól tettem. Valahol olvastam hogy a fény is árt (árthat) a pálinkának idővel, bár én eddig még nem tapasztaltam különbséget a színes, illetve az átlátszó üvegekben tartottak között. Mindenesetre az átlátszó üvegeket jobban szeretem, esztétikusabbnak tartom.
A tejes derítés ,csak a réznél jusson eszünkbe! Kékes zöldes színű pálinka fémes íz! Ott is nagyon körültekintően ! Eszünkbe se jusson zsíros házitejjel ! Minden esetben lefölözött zsírszegény tejet használjunk és a Sólyom bibliában leírt mennyiségben! Szépen kiszedi a rezet ,ha kicsapódik ,mert van ,hogy egy tejes oldat lesz ,amit nagyon nehéz átszűrni! Szépen bekékül a kiszűrt alvadék ,kiszedve a rezet , amikor is selymesebb fémes íztől szabadult pálinka az ajándékunk a sok pancsolás után. Itt indul az a gondolatmenet ,hogy az kiszűrt alvadékhoz mennyi fontos aroma tapadt ,ami eddig a pálinkám élvezeti értékét emelte? Mit fog okozni a benmaradt tejzsír ,milyen nem kívánatos folyamat fog lezajlani a következő években ennek hatására? Tehát én csak nagyon indokolt esetben fogok rakni tejet a pálinkámba és ez az indok a rezes pálinka, pedig régebben ,használtam ,csak mert selymesebb lett az íze! A kozmaolajos opálosság könnyen orvosolható, egyszerűen békénhagyva lepedékessé válhat,leülepedve szépen lefejthető ,átszűrhető egy kávéfilteren vagy a fogyasztási hőmérsékletnél hidegebb ital leszűrése! Én a fagyasztós módszerrel sem azonosulok , ne szedjünk ki többet a kelleténél!
Köszi. Én csak az elképzeléseimet vázoltam fel, egy profi programot jól kezelő kislánynak és többit együtt csináltuk. Öntapadós fólia, digitális nyomdából, felvágva.
Az üvegekkel meg szerencsém van, mert az egyik vejem "sommelier" és gyűjti nekem. Néha olyanokat is hoz, amik sehol másutt nem kaphatók.
Egy éjszakás állás után a fagyasztóban. Alig volt a tetején térkép. Leitattam zsepivel. Kint hagyva az asztalon ahogy melegszik folyamatosan jön elő újabb térkép melyet folyamatosan itatok fel. Sajnos az opálosodás továbbra is fennáll.
Két fajta megközelítés lehetséges, az egyik a feneket kapirgálja leégés ellen alacsonyabb fordulatszámmal, a másik átmozgatja (150-200 1/perc, hajócsavar szerű lapát) az üstöt elősegítve ezzel a hőátadást, elosztást, mint az egylépcsősöknél láthatod. Én az utóbbit használom, szimpla fal 45-50perc a sűrű birs, megtáltosodott tőle az üst.
Biztos,hogy nem változott meg a mandarin és a narancs,de sajnos a tudatlanság okozhat problémát mind kettővel.Nálam a héj okozhatta mivel mire odaértem már felénél több le volt darálva héjastól és a többit megpucoltuk és rá raktuk, nem kellet volna.Biztos meg próbálkozom,ha adódik olyan alkalom,hogy olcsó mandarint tudok szerezni.Ez tanuló pénz volt.
Elnézést a homályos képért.Nem nyomtattam,hanem vásároltam (öntapadós) egy amfora diszkontban 10-es kiszerelésben van 300ft,ha érdekel és esetleg felétek nem lehet kapni küldhetek is.165ft az üveg,65ft a dugó és 18ft a kapszula már régóta így csomagolom.
Teljesen fölösleges, hogy gyorsan forogjon, akár percenként egyet is elég volna .Az én keverőm 12 voltos lexus ablaktörlő motor és egy 50 éves cccp akkutöltővel hajtom 6 volttal és állítható amperszámú potméter legalacsonyabb értékével.Gondold el 3-4 óra alatt ez hányszor forgatja kőrbe a lapátot.Még azon is törtem a fejem hogyan tudnám megoldani,hogy 2 percenként kapcsoljon be, és csak fél percig forogjon, mert ez is elég volna,és nem melegedne annyira a motor,mert ez a legnagyobb probléma.Az én főzőm 40 centis rozsdamentes fazék ,a keverőlapát 36 cm hosszú,és kb 3 centi széles ,a lapát tengely középpontban forog egy vezető csőben, a lapát leér az üst aljára,a tengely végére egy 2 milliméteres réz kúp van hegesztve nehogy kifúrja a szendvics talpat .Igaz,hogy én főzés előtt mindég kb 5 liter vízzel felöntöm és utána 40 liter cefre.A dómom több mint 30 liter így soha nem habzik fel.
Igazad van , de a kérdés is. Nem tudjuk milyen a lapát , üstfenék kidomborítás vagy homorú az üst sarkos vagy rádiuszos, fenékkeverős, páros- páratlan lapát, lapát dőlésszög . A hígítatlan körte cefre, a legragadósabb amivel találkoztam.
Szia Jatti! Ezer éve nem hallottam felőled. Te még emlékszel a "lakótelepi 20-as"-ra? Az első emeleti "csőkonyhában"? Hatodik éve már, hogy hárman szorongtunk ott "ampervadász" barátunkkal és vártuk az első csurgás megindulását...azóta ő Svájcban kergeti az amperokat..DD...
De arra már nem emlékeztem, hogy az mi volt. Azt hiszem, hogy az valami jófajta olasz csemegeszőlő volt még a zöldséges havertól. Azt hiszem a mandarin, meg a narancs az később volt. Lehet, hogy abból vittem neked, amikor nagyon megvoltál fázva?
A keverős üsttel rendelkezőktől kérdezném, hogy a tapasztalatuk szerint mi az ideális forgási sebesség?
Először az Lada ablaktörlő motorban gondolkodtam, az itt leírt tapasztalatok alapján.
Azonban most úgy néz ki, hogy kicsipézé hozzá tudnék jutni hajtóműves villanymotorhoz. Az egyik fordulata 20-30 a másiké 50 körüli lenne percenként. Melyiket válasszam, miért?
Nem sok a 100db... 5 fajtából szoktam 20-25db-ot, és az évszám valamint a v/v helye üresen van hagyva. Oda alkoholos tollal írom be, így egy adag cimkét évekig tudok használni...
Már ezen is túl vagyok, de nekem nem jött be. Addig OK, hogy photoshop-al megtervezem a címkét. Viszont innentől kezdve elakadok. Próbáltam öntapadósra tintasugarassal. Ha hidegről bevittem meleg helyre, elkezdett izzadni és szétfolyt. Elkoboztam az asszony lakkját és lefújtam, ez javított valamelyest a helyzeten. Aztán volt öntapadós lézerrel, de ettől sem voltam elájulva. Utoljára az öntapadós fóliát próbáltam, ez lett a legjobb. Itt csak egy probléma volt, mégpedig az, hogy a fólia alapból átlátszó. Fehér színt meg otthon nem tudunk nyomtatni. Szóval, ha valahol találnék fehér alapszínű öntapadós fóliát, akkor elégedett lennék.
Gyerekek! Hacsak nem változott meg gyökeresen a mandarin, meg a narancs az utóbbi évek alatt, nem kéne ennyire elriasztani a kísérletezőket. Már vagy öt éve csináltam én is közönséges párlatot mindkettőből és nagyon kellemes ital lett belőlük. Pedig közönséges, már kissé penészesedésnek induló, zöldséges havertól kapott áru volt. Szerencsére még épp, hogy megjelent a penész a héjakon, így tökéletesen meghámozva, fehér hártya leszedve, festékkeverővel zúzva, 3%-os kabai napfénnyel tuningolva, gyönyörűen kiforrtak. Persze a cefrefőzéskor én csak lestem, mert mintha Úzót főztem volna, olyan tejes volt az alszesz, de a továbbiakban semmi gond nem volt vele. Persze szorgosan szedegettem a fagyisdobozból készült (első-generációs) kozmaolajszűrőm tetejéről a megjelenő olajat, de a végén semmi gondom nem volt a 40%-ra hígított párlattal. Arra már nem emlékszem, hogy itt használtam-e először, a Nabiti-től tanult "tejes derítést", de nem kellett sokat mosogatnom utána.
Szerintem a nem megfelelő gondosságú előkészítés + a héj okozza a gondot. Szerintem aki megteheti, nyugodtan "kalandra" fel...DDD...
Én anno kb. két évvel ezelőtt kaptam egy raklapnyi kifacsart narancsot egy narancsitalt készítő automatás cégtől, hogy majd majd készítek párlatot belőle. Úgy örültem neki hogy csak na - hogy lesz finom italom. Lett...Igaz hogy finom lett, de mind a tej. Arról nem is beszélve hogy az üst még utána hetekig "olajos" volt. Soha többet...Narancsból és effélékből még úgy is rizikós ha meghámozzuk. Még a héj alatti - bár mennyi kis fehér rész is marad a húson - még az is tartalmaz olajat.
Én is poénnak gondoltam, csak lemaradt a szmájli. Tanulni ugyanúgy lehet egy veterántól, mint egy két hete regisztrált felhasználótól. De legtöbbünk a saját kárán tanul a legtöbbet. :-)
Én csak azt láttam, hogy szegény Füredi pánikba esett az olaj miatt.
Bocsánat hogy belekotyogok!Ritkán szólok hozzá, inkább olvasom a fórumot.Én is az almáimat rekeszekben utóérlelem hogy kásásabb legyen és csak utána cefrézem.Szerintem is jobb ízű pálinka lesz még a starking almából is.
Sajnos én is azt tudom mondani,hogy nem sok mindent lehet vele csinálni,ha héjastól volt cefrézve.Pár napja én is kérdeztem ugyan ezt mivel én is mandarint pároltam és kaptam egy gyönyörű mandarin olaj párlatot egy nagyon erős mandarin illattal és egy nagyon keserű ízzel, szomszédaim átkoznak,hogy miért kóstoltattam meg velük, azóta is keserű a szájuk.Az edényben amiben volt a tetején kb 2 cm átlátszó folyadék a többi tejszerű.Szerintem még alkohol sincs benne,habár a fokoló mutat,de szerintem az olaj sűrűsége miatt.Amivel dolgoztam mindent át kellet 5 x mosnom,de még mindig mandarin szaga van mindennek.
Aminek alma alakja volt az sárga volt és nem volt már szőrös,vagyis vizel le lehetett mosni,de erről mosás előtt lekellet dörzsölnöm a szőrt, biztos az éretlenség miatt,pedig már okt vége felé volt.Aki kóstolta a páleszt azt mondta finom illatos és zamatos.
Javaslatot szeretnék kérni lekvárnak is finom gyümölcsfa faj választásához! Szilva, birs, körte lenne a kiválasztott, 6-6 db. Fontos lenne valamilyen elánálló, viszonylag kevés permetezést igénylő faj választása, homokos, napos területre!
Nem én szedtem le,úgy kaptam,hogy megteljen a cefrés kád és már nem várhattam vele mert a másik két napja le lett darálva és féltem,hogy nem tehetem össze.Ez nem is alma alakú volt hanem körte a birsnek valamelyik másik fajtája.
Köszönöm, hogy foglalkoztál a dologgal de most teljes fogalomzavarban vagyok. Az említett oldalon azt írja, hogy a tejtől kicsapódik a réz. Eddig arról beszéltünk, hogy a kozmaolaj okozza az opálosodást. Akkor most mi van? :)
Palackoztam le pár üveggel a tavaly főzöttekből,igaz még nem jött el a palackozás ideje,de talán így szűretlenül is jó lesz.Mellette a Starking és a birs aprítása.
Köszönöm válaszod,nem is gondoltam semmi flancra,csak egyszerűen sima füles kancsóra amivel a páleszt tudnám merni,sajnos a műanyagokat nem lehet rendesen tisztítani.Nem tudtam privátba írni,ha meg tennéd,hogy rám írsz,ne a topikot használjuk erre.Előre is köszönöm.
Egyik ismerősömnél főztünk mandarin pálinkát. Az alszesz tetején mint a húslevesben az olajfoltok szabályos cseppekben összeállt. Le lett szedve ha nem is a teljesség igényével. Finomítás után kihigításkor kissé opálos lett a pálesz. Újrafőzés nélkül van valami módszer, remény az opálosodás megszüntetésére?
Utaltam rá, ezerféle van. Szakember tervezi. készíti garantált a minőség. Amikor az amatőr költséghatékonyság miatt tejeskannából, olcsó anyagokból dolgozik mert nem ismeri, nem is gondol a hibára ott a baj.
Igen sztem ez a jellemző probléma, illetve a technológia, van olyan szituáció, amikor a varratot és a környezetét vissza kell lágyítani savállónál, ilyen szintet nem értek hozzá.
Olyannal is találkoztam, hogy saválló rendszert kellett visszabontani, ami acetonos technológia része volt és mégis rozsdásodott, az anyagbeszállító bevizsgáltatta a minősített anyagot és elismerte, hogy selejt, biztos, hogy nem volt benne szándékos sumákság azon a szinten legalábbis, tehát bármi előfordulhat nagyon kényes téma.
Ha bármi nemkívánatos ízt vinne bele, meglátásom szerint nem használnák nagykonyhai edényeknél is. Volt bárkinek is olyan tapasztalata, hogy a rozsdamentes üst miatt más íz ment volna át?
Sok kivitelezésben vettem részt gyógyszergyárban, gyógyfürdőkben. Nagyon sok garanciális probléma volt, főleg amikor bekerültek kivitelezők a piaci ár alatt.
Amit körtés 01 kolléga is említett a molibdén ötvözésű martenzites alapanyagok garantáltak, ha megfelelő technológiával hegesztik.
Tipikus hiba, hogy rozsda pöttyök jelennek meg a felületen, azonnal le akarják vágni a kivitelező fejét, mire kiderül, hogy az általános gépész vas csövet flexelt egy szinttel feljebb.
Vácon tudok egy műhelyt ahol talán megcsinálják. De azt nem hiszem, hogy pazar, vésett, intarziás kézműves termék lenne. Funkcionális, nem ronda és kész. :-) Ha kell, és van valami elképzelésed, lemenedzselem neked.
Alternatívaként megemlítem még félve a fórumos Norris kollégát is. De erről majd ő nyilatkozik. Vagy nem..
Megerősítelek. Egyre bátrabbá váltam az elmúlt három év alatt. Először csak olyan vizet használtam, amelyből gyógyászati infúziókat készítene, de az bazi drága volt. Utána jöttek a különféle ioncserélt, meg desztvizek. Az idén meg már finom, hajdúböszörményi csapvízzel hígítottam a pálinkáimat. Olyan szar nem lehet, mert az egyik épp a hétvégén arany, a másik bronzérmes lett. :-)))
Váci vízzel nem hígítanék, mert sajnos olyan a csapvíz nálunk, hogy a klór nyomokban vizet is tartalmazhat. :-(
Tehát száz szónak is egy a vége, Snapszit megerősítve, az opálosság nem víz függő.
Minden tisztelettel kérdezem, hogy akkor miért van az, hogy ha ugyan azt a pálinkát hígítom csapvízzel opálos, ha pedig vizlágyító berendezésen át engedett vízzel hígítom semmi baja. Mind a kettő egyformán 45°-ra lett hígítva.
A kationcserélő nem csodaszer. A rezet lecseréli ha van benne. Optimális esetben, ha rendben van a regenerálás nátriumra. A sebesség fontos és a töltethossz. Nekem 1L ioncserélő 15 cm magas és 1L pálinka 1 perc alatt. 1000 literenként sem kell regenerálnom.
Az első bevetés előtti beavatás a legfontosabb. Két fajtával találkoztam több gyártótól. Volt amit sósavval kellett kimosni használat előtt. Ha rossz a beavatás az összes pálinkát eltudja rontani. A szakember fontos, de a kérdés még fontosabb és nem ő issza meg a pálinkádat.
Durvának tűnik, de az első használat előtt javaslom mindenkinek 1L háztartási sósav/10 L viz és ezzel átmosni a frissen vett gyantát. Ha nem víztiszta a mosóvíz addig ismételni amíg tiszta nem lesz. Utána nagyon alapos csapvizes mosás semleges pH-i. 1 L gyantához 1 kg finomított nem jódozott sót hozzáönteni és átkeverni alaposan majd csapvízzel lassan, alaposan kimosni amíg a sós íz el nem tűnik.
Ez után biztonságosan használható és lemerülés esetén elég a finomított sós regenerálás.
A kozmaolajos opálosságot nem szünteti meg. Ha még is akkor a következő adag fogja leoldani az olajat.
Stimmel, de sok helyen KO33 savállóként van feltüntetve, főleg élelmiszer tartályoknál, gyógyszergyárban is találkoztam ezzel a kifejezéssel, "saválló KO33 technológiai tartály".
Féltermékeknél tényleg korr. álló mindig az elnevezés.
Egy ismerősömnek van egy 60 literes eperfa hordója , abban érleli a lefőzött törköly pálinkáját , közel 15 éve használja , évente újra tölti . A hordó színező , íz átadó képessége fokozatosan csökken . Ennek kiküszöbölésére azt a módszert alkalmazza , hogy eperfa
hasítékokat lógat a hordóba , páleszba ,- érzékelhető a javulás , változás .
Én , kísérletként , alma pálinkás üvegbe tettem száraz meggyfa hasítékokat , érdekes ízt , színt produkált .
Nagyon köszönöm az infót, de az az igazság, hogy az általad említett hely nem igazán tartozik a mozgáskörzetembe. Nagyságrendileg 150 km-re van tőlem... :-) (persze ez nem jelenti azt,
hogy ne járnék arra, de esetemben gyakorlatilag soha). Hasznos a leírásod is, kérlek még annyit
árulj el, hogy milyen űrméretű a szűrőd! Laikusként (és látva néhány fényképet) érzésre nagyjából
5-7 dl-re gondoltam, de jó lenne gyakorlottak válaszát is olvasni.
Mindenesetre azóta rendeltem egy liternyit. Most várom.
Infó a tejes derítésemmel kapcsolatban: a két adag (szűrt és szűretlen) egyértelműen más már
most is. Az illata és az 'íze' is lényegesen gömbölyűbb az enyhén opálosnak.
Ennek ellenére tervezem a szűrését, mert nem tetszik. Max. az lesz, hogy mivel az a nagyobb
mennyiség (egy liter), ezért két felé választom, az egyik felét úgy hagyom és beleteszem egy
keskeny, hosszú üvegbe (szerintem úgy már nem vagy csak nagyon-nagyon enyhén lesz opálos,
de ez szinte mindegy is, mert valszeg én fogom elfogyasztani), a másikat pedig átengedem egy
gyantás szűrőn. Így lesz háromféle verzió (majdnem) ugyanabból a pálinkából (azért majdnem,
mert mint írtam, a nagy üveg volt a középpárlat eleje, a további, ez esetben fél liter tejjel szűrt
pedig a majdnem vége - utána volt még egy 3 decis mennyiség, ami sajnos túl lett vizezve,
azt nem számolom ide).
Olvasgatva a témáról az az érzésem, hogy a vizünk nem igazán alkalmas a pálinka hígítására.
És talán a töménység beállítását is lassabban, több lépcsőben végzem.
A jövőben szűrt vizet fogok használni (először kísérletként, aztán meglátom).
Vagy ha nem jön be, akkor a valahol említett egyik fajta 'gyári', palackos ásványvizet.
Majd kiderül, hogy mi lesz a befutó, mert idén nagyon be akarok indulni a dologgal... :-)
Nekem 304-es rozsdamentes az üst és a szezon végén már nem makulátlan.
EN 1.4301 ASTM 304
Tulajdonságok: ausztenites, króm-nikkel rozsdamentes acél a korrózióálló anyagok leginkább használt fajtája jól hegeszthető és hidegen akítható nagyon jó szilárdságú alacsony hőmérsékletig jól polírozható és mélyhúzható ellenálló képessége 300°C-ig garantált, magasabb hőmérsékleten a titánnal stabilizált 1.4541 anyagminőséggel való helyettesítése javasolt megmunkálását magasan ötvözött acélból vagy keményfémből készült szerszámokkal javasolt elvégezni (a keményedésre való hajlam miatt) kristályközi korrózióval szemben ellenálló , viszont hegesztés után instabillá válik az ellenállósága jó korrózióálló tulajdonságokkal rendelkezik (elsősorban természetes környezetben) ellenáll az 52%-os salétromsavnak, a hidegen hígított organikus savaknak, a lúgos kémhatású oldatoknak és a sóoldatoknak (ami nem klorid, szulfit vagy szulfát)
Volna egy kérdésem mivel indukcióssal fűtök 2000 wattal nagyon nehéz felfűteni takarás nélkül 50 literes rozsdamentes fazekat,nem beszélve arról a fazék átmérője 40 centi,az indukciós főzőlap,28 centi.Megoldásként ,kettős főzőlapos mobilra gondoltam ,2800 watt,vélemény?
A Nagylajos Király útján a mogyoródi sarkához közel van egy víztisztító berendezéseket árusító szakbolt. Én is itt vettem mindent . És minden kérdésedre szakember válaszol.Azért vedd figyelembe mikor bármit átengedsz a gyantán, minél lassabban teszed annál nagyobb a hatásfoka, akár egy infúziós cső. Én mikor használom a csövemen van egy akváriumi lélegeztető cső csap,két 5 literes üveg, egyik fent másik lent közöttük a gyantával teli szűrő a csappal.Úgy állítom be, éppen hogy csorogjon akár fél nap is eltelik míg végez és mindég kristálytiszta lesz.Utána,nem kell tej ,meg bentonit,meg szénpor.
Megkaptam a NAV- tól a pálinkafőző készítésére az engedélyt.Szerintetek az önkormányzathoz mikor kell bejelenteni ,most vagy elkészülése után? MERT ÁLLÍTÓLAG 15 NAPON BELÜL,de ez mire vonatkozik?
Volt már itt,, full idegen arc" a napokban egy ,,ámokfutó". Viszont a kérdésedre a válasz igen.
Ez már nem szűz hordó. Mikor szűz volt 3 hétig lehetett benne tartani a párlatot. Most ötödik alkalommal lett feltöltve. Stanley szilva 70% Besztercei Nm 122 20% Cacanska lepotica 20 %
A cefrék pisztoriuszal lettek főzve 45-48 %-ra, kozmaolaj szűrés, fölözés nemvolt. A finomításkor visszahígítás nélkül, a páradóm és a pisztoriusz félig volt vízzel, a középpárlat gyűjtés 67% nál befejezve. Így lett 81,3%-os /herélt/ pálinka. Ez 65%-ra kihígítva Másfél éve érlelődik, most 5 csillagos bolgár konyak, gyenge szilva aromájú harmóniával jellemezném. Még egy évig szeretném a hordóban tartani.
Sziasztok, Üdv mindenkinek, főleg azoknak, akik az utolsó 2 napot végig "dolgozták", nem volt könnyű, és ismét gratula a türelmetekért, évek óta olvasom minden nap az oldalaitokat, több tízezer hsz-t olvastam el, több száz feljegyzést írtam ki (nem voltam olyan szorgalmas mint Figyelget) mindent tőletek tanultam, főztem bodzától moonshine-ig sokat, egylépcsőst, kétlépcsőst, egymenetest, kétmenetest, brandy módszerrel, mindent tőletek tanultam, köszönöm nektek, félénk vagyok nem mertem kérdezni sem, nemhogy adjam az okosat, látván az utóbbi 2nap türelmeteket, bízván biztatásaitokban, talán a jövőbe bátorkodom kérdezni, remélem nem ért senki félre, előre is köszönöm.
A saválló az 30%-os felár, és az élelmiszeriparban is elfogadott. A rozsdamentest inkább az építőiparban használatos, szerkezeti acél. Ami neked kellene inkább saválló legyen, ha már költesz rá . Mi inkább savas környezetben pH 3,5- 6,5 között használjuk az acélt. A savállót a mágnes nem vonzza pl, a tejiparban használatosat. Viszont ahol nem érintkezik az élelmiszerrel alkalmaznak rozsdamentest.
Csak azért kérdem, mert kb. két hete ittam egy hasonló színű pálinkát ami szintén hordóban volt érlelve. Nem volt semmi baja csakhát a házi pálinka azért "házi pálinka", mert kristálytiszta.
Kb. ugyanezt gondolom, de sztem. mehet egyből ez cefréből. Az is kérdés, hogy milyen töménységű alszeszt öntenél fel. 25%-os nál félő, hogy egy nagy tornyot nem tudnál annyira visszafogni, hogy a termék ne döngesse a 75%-ot, akkor elvileg az 1x-es stílust karcolod. Szőlőt próbáltam ilyenre főzni, az alszeszt 37%-ra hoztam ki és nem hígítottam 25-re, 70% lett a vége, kb fél úton lehet 1x és 2x között, rajnai rizling.
Van esetleg valakinek ilyen főzője? Mennyire van megelégedve vele?
Tapasztaltabbak: mi a véleményetek róla így kép alapján?
Amennyit tudni lehet róla: 60literes, duplafalú, 1,5mm-es rozsdamentes anyagból készült (ez pl nem probléma? Amikor külön rákérdeztem, hogy rozsdamentes, vagy saválló, azt írták rozsdamentes...)
Kisgönci, 18hlf fért a 65%-os ból. Milyen lett ,többtényezős . Nem vagyok biztos, hogy kész tapasztalat gyűjtés, tudom itt szentség törés, de a középpárlat 81,3%-os volt. 4 szer volt tele. Érden készült 60 éves kádár készítette 10 éve, ízlése szerint égetett ,viaszolt.
Olvas, talán tud is dolgokat. Lehet, hogy nem is keveset.
De nem azért kérdez, hogy tanuljon belőle. Akkor nem így állna a dolgokhoz. Meglátásom szerint próbálja összezavarni a válaszadókat. Szerencsére eddig nem sok sikerrel.
Úgyhogy amíg nem változtat a stílusán, addig azt javaslom, hogy: DNFTT! :)
Hát az elképzelésem,hogy finomításkor maximális tányérkapacitás ep elvételig,aztán középpárlatnál csak 1,v2,tányér,ésup közeledtével megint az összes tányérral választani a frakciót.
Persze lehet rossz az elképzelés,mert tornyoshoz nincsen tapasztalatom,no de majd lesz!:-)
Ezt mér tőlem kérded? Én tudom, hogy Tolnától Baranyáig mindenhol ismerik. Felénk még olyan irodalmi hasonlatban is használatos, mint a "visongat, mint ligeti k**va a riglispíren" :-)
Gondolkodom egy ideje, hogy mozdulok egy lépcsős felé, de attól féltem, hogy vesztem a 2x jellegét.
Körüljártam ezt a kérdést, amennyire lehetett, sajnos magyar nyelvű szakirodalom nincs. Arra jutottam, hogy a két eljárás között a lényegi differenciát a deflegmáció mértékében lehet megfogni, ezt aromás szeszek lepárlásával foglalkozó irodalmakban több helyen kifejtik.
For aromatic spirits (i.e. brandy, run and whisky): All things being equal, a much lower reflux (i.e. 3 to 50%) will be required during a distilling run. Very low reflux ratios (i.e. 3-6%) will then simulate single distilling runs through an alembic still. Higher reflux rations (i.e. 30-50%) will simulate double distilling runs on alembic stills.
Ha kézben tartod a deflegmáció mértékét és tudod kapcsolni a tányérokat, szimulálni tudod a kétlépcsőst. Az aroma profilt a nem-alkohol komponensek alakítják ki a lepárlásnál, az alkohol komponensek átmennek, az nem kérdéses. Minél magasabb deflegmációval mész, annál közelebb kerülsz az 1x stílushoz, egyre tisztul az íz a fő alkohol komponensek körül, egyre jobban kidomborodik a fajtajelleg, jobban definiáltá válik. Ha csökkented és tányért kapcsolsz ki, csökken az alkohol fok, egyre több flegma jut a párlatba, olajosabb vastagabb lesz az íz, a vezéraromák elmaszatolódnak, komplexebb ízek jelennek meg, az aroma tovább tart, a szájban jobban rögzül, a jelleg vaskosabb lesz. Idén próbáltam szélsőséges értékek között variálni a deflegmációt (2x főző), szilvát alacsonyabbal képzeltem el, lekváros jelleggel, almát magasabban éles, vékony, törékeny ízekkel, működik, csak 2x főzőn macerás takargatni, méregetni a pistoriust.
Nem szükséges 2x főznöd, hogy a két stílus közé lődd be, nem is célszerű, mert 2x áthúzni a rendszeren van veszteség, kísérletnek persze jó.
Én 2012 évnél tartok a visszafele olvasgatásaimban de ezidáig nem találkoztam ilyen taggal!!!! Szerintem egyedi eset! Orvosi! Vajon hol volt eddig? Magot kutatott vagy fúziót keresett?
Igen meg. Őszintén megmondom, hogy azóta is próbálom értelmezni, de nem igazán sikerül. Szerintem csak akkor tudnék elmenni rajta, ha letenném a padlóra...DDD...
Kb 2-3cl víz marad a lefolyó sapkában. Ha a nagyok igy gyártják es bevált akkor neked is jo lesz hidd el. Egyébként ha végeztel akkor mosod ugy is mosó fejjel, igy csak víz fog neked benne maradni.
Te abban gondolkozol, hogy egy szifon kerül az ejtőcső aljára, egy nagyobb átmérőjű véglezáró kupak pl.? Ebben az esetben lehet jó a karmantyú, ez megválaszolja az illesztés kérdését is, mert a feltörő gőz nem enged le folyadékot. Viszont ebben az nem tetszik, hogy a szifonban mindig marad folyadék üzemen kívül, én nem akarnám szétszedegetni.
Ha az ejtőcső leér az alatta lévő tálca folyadékszint alá, azt nem célszerű húzogatni, illetve az is gond, hogy nem lehet kiiktatni az alatta lévő tálcát.
Élőben láttam, Nincs semmi tömítés egyedül a precíz illesztés. Ha megfigyeled a külső csövet, abból hiányzik egy darab egészen a tálcáig, és a benne passzentosan állítható cső magassága adja a szintet. Ha rézből akarod akkor 22-es karmanytú és 22-es cső tökéletes. Van ott annyi flegma, hogy nem kell semmilyen egyéb tömítés. Csinláld meg 4-tálcásra és abból bármennyit ki tudsz kapcsolni ha nem kell. Viszont négy tálcával tudsz kisérletezni whisky, vodka irányba is...
Én is gondolkozom, hogy fejlesztek egyet a következő szezonra. 200mm-es üvegcsőbe gondoltam 3 vagy 4 tányéros szereléket beépíteni.
A folyadék szint állítás milyen megoldással működik a Kothe-nél ? Ezt találtam, de nem értem, hogy ez a lötyögősre illesztett hüvely mitől tartaná a szintet?
Üdv: Nem szívesen de válaszolok neked!! Elöljáróban hozzáteszem hogy nem szeretek személyeskedni és alapjában szeretem az embereket! De téged SOHASEM foglak megkedvelni azt már most tudom!!!! Nem bírom magamban tartani mert eléggé nagy az igazságérzetem! Mivel nekem válaszoltál azt amit...én is reagálok rád úgy-ahogy de útóljára mert még arra sem foglak ezek után méltatni hogy észrevegyelek hogy létezel! Számomra egy okoskodó ......a többit nem írom ki majd te kitalálod ha akarod....hiszen találékony himi-humi-nak állítottad be magadat legalább is nálam!!!!!!!!!!!!! Olvasni azért tudsz ugye? (Ha már írni valahogy az intelmemre sikerült) 1.) "Sosem szerettem besorolni és a sorba állni" Válaszom: Pedig jól tennéd és hasznos is lenne ebben a fórumban! 2.) "Ha azt tenném nem itt lennék,és nem kérnék tanácsot,segítséget." Válaszom:Vedd észre hogy már most közutálatnak örvendesz,tökre ki is vívtad magadnak! 3.) "A különbségek tesznek minket egyedivé. Fogadd el,toleráld a diszlexiám(betűfelcserélések),a balkezességem és egyediségem." Válaszom: Én nem fogadom el!!! Az emberek nem egyediek hanem egyéniségek! Egyedi egy trikolor festett autó lehet! A kettő két különböző értelmezést von maga után! De sajnos (És ez az én saját egyéni véleményem!!) te egyikhez sem tartozol. Bomlasztó,túlságosan is okoskodónak,ki oktatónak tartalak,aki itt "fitogtatja" azt amihez szerintem a gyakorlatban lövésed sincsen! Itt örülni kell annak ebben a fórumban hogy vannak olyanok akik a gyakorlati kiforrott pálinka készítési folyamatot a gyümölcs leszedésétől a kész pálinka pihentetéséig,megosszák a közösség és mások előtt és hogy egymástól tanuljunk folyamatosan napi szinten! Hogy ÉN mennyire nem kedvellek már most!!!!!!!!!!!!! A moderátorban meg személy szerint nagyon bízom hogy tudja majd hogy veled mitévő legyen!
1. Mit ártott neked e fórum, hogy perverz trollkodásodat itt éled ki?
2. Én hülye vagyok kémiából, de magyar vagyok, s akár milyen gyorsan-lassan is sikerül írnom, azért veszem a fáradtságot, és elolvasom, mielőtt elküldöm. Ezzel is tisztelve a többi fórumtársam.
Ha nem említed az alkoholos elegyek lepárlását nem találtam volna meg ezt az oldalt :)
Megvannak a megoldások melyeket olyannyira kerestem.. :) Köszönöm a segítséget.
A vákuumdesztilláció igényeinek kielégítésére ajánlható a kis ellenállású Leva-tányér, amely vázlatosan a 20.24.ábrán látható. Ez a megoldás lényegében a nedvesített falú csövekkel és szabályos töltetekkel analóg tányéros változat; ezt működésmódjára utalva szokás filmtányérnak is nevezni. A gőz nem buborékol át ellenállást okozó folyadékrétegen, hanem a két fázis egymás mellett haladva érintkezik egymással. A tányértípus ellenállása kicsi, egy tálca nyomásesése kb. 100 Pa, a tányérok közötti távolság 40 50 mm, a lefolyócsövek átmérője 50 70 mm. Kis folyadékterhelés esetén is hatékony működésű, kompakt elrendezésű, nem nagy gőzkapacitású készülék. Különösen vákuumüzemre javasolják, igen kis nyomásvesztesége miatt.
Itt nagy okosságok vannak :)
vákuumdesztilláló oszlopok jellegzetes tartozéka a vákuum előállító berendezés (20.51.ábra). A fejterméket általában felületi, a vízgőzöket pedig barometrikuskondenzátorban kondenzáltatják. A hűtővíz és a kondenzátum együttesen távozik el a kb. 10 m magas barometrikus ejtőcsövön keresztül. A nem kondenzálódó gázokat gőzsugárejektorokkal vagy vákuumszivattyúkkal (dugattyús, rotációs vagy vízgyűrűs típusok) távolítják el. Agőzsugárejektorok legüzembiztosabbak. A kőolajipari vákuumdesztilláló berendezésekben a megfelelő vákuumot (20 40 torr) általában két sorbakapcsolt ejektorral lehet elérni. A cirkulációs refluxot és az oldalelvételt folyadékzárból vezetik el. Ezt mutatjuk a 20.52.ábrán, egy-, két- és négyáramú tányérok esetében.
Azt hiszem nem állítok fel 10 méteres rudat fölötte pedig a bepárlóval az udvarban, ha már 3 vákuum generátorral rendelkezem :(
Hatékonyság, kapacitás és kolonnaköltség
A tányéros oszlopok hatékonyságát, azaz szétválasztó képességét a hatásfokkal jellemezzük. Ahogy ezt a 18.9 alfejezetben kifejtettük, ez a fogalom három formában is használatos. A kolonnamagasság meghatározásához definiáltuk az egyelméletitányérnakmegfelelőmagasságot(HETP), ami tulajdonképpen a tányértávolság és a kolonnahatásfok hányadosa. Érdekes megemlíteni, hogy tányértávolság növelése általában a hatásfok és a kapacitás növeléséhez vezet, ami a tányérok számát és a kolonna átmérőjét csökkenti. Ugyanakkor viszont a távolság növelheti a teljes kolonnamagasságot, a köpeny árát, az alapozási, vasszerkezeti, szivattyúzási stb. költségeket.
Töltött oszlopok esetében az elméleti tányér helyett, elméletileg megalapozottabb az átviteliegységszám, az NTU(number of transfer units) használata, amelyet a 17.7 alfejezetben ismertettünk. Ebben az esetben az oszlop hatékonyságát az egységnyi magasságra jutó átviteli egységszám tükrözi. Ennek a reciprok értéke az egyátviteliegységnekmegfelelőmagasság(HTU). A hatásfok és az NTU közti egyértelmű összefüggéssel a 18.9 alfejezetben foglalkoztunk.
20.6.ábrán egy ilyen hármas diagramcsoportot mutatunk be példaképpen háromféle méretű fém Pall-gyűrűvel töltött oszlopra. [Itt D = 0,5 átmérőjű és Z = 2 m töltetmagasságú oszlopban metanol ~ etanol elegy teljes refluxos (L/V = 1, azaz R = ∞) lepárlását végezték]. Jóllehet a legjobb j-értékkel a kisebb méretű gyűrűk rendelkeznek, a tényleges és az elméleti nyomásveszteségük is a legnagyobb. Ennek megfelelően célszerűbb (különösen vákuumlepárlásnál) a nagyobb gyűrűk használata. Ezt mind a Δp1, mind a Δpelm diagram szemléletesen bizonyítja.
20.6. ábra - Hármas diagramcsoport háromféle Pall-gyűrűs töltetes oszlopra (Metanol ~ etanol teljes refluxos lepárlása): a j-jóságfok, b 1 m töltet nyomásvesztesége, c egy elméleti tányérra vonatkoztatott nyomásesés
Nagyon elkanyarodtál. Tanácsokért, tippekért jöttél és baromságokra tanítod a fórumot. Senki nem kérdezett tőled, magadtól beszéltél butaságokat. Mellesleg létezik pálinkánál vákuum desztilláció. Még ezt sem tudod.
Köszönöm a figyelmeztetést. Nem alkohol finomítás a célom. Vákuum desztilláló prototípust szeretnék készíteni készíttetni, s a azért vagyok itt hogy, tanácsokat gyűjtsek desztilláló torony félépítéséről töltetéről, de csak gyerekes buta kérdéseket kapok.
Utána néztem Megnyugtatásként, a vákuum desztillálásnál alkohol nem jöhet szóba, mert veszteséges, a lecsökkentet forráspont és illékonysága miatt. víz esetén is minimum 14 % a veszteség viszonylag kis delt T miatt :(
Igen létezik, de ne terheljük a fórumot, nézz szét más topikokban is. A gyakorlat szerint ebben a topikban inkább a kisüsti lepárlás tapasztalatait beszéljük meg. A tisztaszesz előállítás itt bűn, és nem látnak szívesen.
Rendben is lenne, de hogy magyarázod meg az új betévedőknek a mai napot? Még néhány beírás és megtanít bennünket pálinkát főzni. Igaz saját bevallása alapján, hogy nem tud de magyarázni azt igen.
Szeretném felhívni szíves figyelmedet, hogy amit te itt művelsz, annak semmi köze sincs a pálinkafőzéshez. Az egyszerűen topikrombolás. Érzésem szerint, ha tovább folytatod nagyon hamar lapátra kerülsz.
Oxigénnel kevert pb-vel acélt vágnak ,ne használja senki cefre fűtésre! Nem tudom követni mit szeretnél !
" Lassú tűzön folyamatos keverés közben, élesen megfigyelhetők az átmeneti pontok. Viszont a víz hőmérséklet növekedésével fordítottan arányosan párolog. (Ugy hiszem ez minden folyadékra igaz. Höleadás)"
Hibás ez is ,mint a lepárlással kapcsolatos elképzelésed!
Nem figyelsz. Én nem főzők... főzetek... electronica, kémi, fém megmunkálás a hobbim (ütök, vágok, esztergálok).
A desztillálás folyamatáról tanulok. Legyen az Etanol Metanol Illó olajak vagy aromák. És főleg egy Rézművest aki segít elkészíteni a lepárlómat. Na nem cefréhez. Azt meghagyom a szakiknak :)
Ezért jobb a dupla-falú nem olajjal hanem vízzel töltött pálinka főzők mert így kisebb a forró pontok mértéke. Igaz a desztillálás ideje is így megnő.
Ha az ember oxigénnel kevert PB vel / fával fűti követlenű a szimpla falú üstöt forró pontok keletkeznek a PB 2200 fokosan ég ...
ott nem csak a metilalkohol etilalkohol, hanem a víz és egyebek is párolog, így egyértelmű hogy az gőz keverék aránya nem csak metil- majd etil illetve vízgőzből áll. Ezt sufnituningnál homokkal lehet csillapítani :) a műhelyben nikkelezéshez Nikkelszulfátot kellet előállítani mert idehaza nincs rá hobbi szintű kereslet, így nem lehet kapni. A végén nikkel nitrátból, nátrium karbonát segítségével nickel karbonátot majd abból kénsav hozzáadásával oldottam meg. :( Igy gyorsabb volt mint a nikkel kénsav történő oldása 80 fokon. Hát igen... A sós sav megette az azbeszthálót... Azóta sufnituning. Rezsóra egy 1 centis vaslemezt, arra aluminium serpenyőt tettem ennek az aljára pedig 3-4 mm vastagon homokot. a höveszteséget ahogy Rézmüves említi odébb aluminium fóliával csökkentem.
Lassú tűzön folyamatos keverés közben, élesen megfigyelhetők az átmeneti pontok. Viszont a víz hőmérséklet növekedésével fordítottan arányosan párolog. (Ugy hiszem ez minden folyadékra igaz. Höleadás)
Felmerült bennem még egy kétely kerámia töltettel kacsoltban.
A gondot az oszlop/ Torony belső tengelye és folyadékok. gázok áramlási törvény jelenti
Miszerint ezek áramlási sebessége a központi tengely felé gyorsul, a súrlódási erők miatt. ami nem jó...
Vizuálisan a cső közepén gyorsabban folyik a víz mint a szélein. Emelle a kerámiáknak nincs megfelelő hövezető képessége hogy egyenletes legyen a hö eloszlás. Vagyis a folyadék elválasztás kisebb mértékű az oszlop közepén mint a szélein. A Vigreux fraktációs oszlop abban jó hogy a széli felé tereli az áramló gőzöket a kialakítása miatt. De kicsi a reakció felület.
"A desztillálás első szakaszában párolgási hö nem fogja meghaladni a 64, 7 fokot míg Metanol van a folyadékban , ugyanis a párolgás, energia elvonással jár. Így mivel az etanol párolgási hőmérséklete a legalacsonyabb az ez fogja elvonni a hőenergiát először és távozik a oldatból.
Ezután jön a köztes fázis, mikor ismét elkezd emelkedni az oldat hőmérséklete 78.37 fokig, ez alatt a maradék metanol távozik illetve az etanol kezd el intenzíven párologni. míg el nem párolog. és kezdődik a második köztes fázis mikor az Etanol vége és víz eleje kezd el párologni, a víz forrás pontjáig...."
Én aztat szeretném megkérdezni a tanárbácsitól,hogy mijé nem 100%-os alkohol gyön lefele,ha az fojik elsőnek a hűtőbő,és csak azután a víz.Lehet a gombábó is átgyön a galóca levi?
Két vegyületet ami hirtelen az eszembe jut két féle képen lehet elválasztani egymástól.
Párolással és vagy kristályosítással.
A kristályosítás 2 fél képen: víz elvonással (pl Exszikkátor segítésével) oldószer lepárlással a kritikus pontig vagy hőmérsékletéket csökkentés és szűressél.
Különbözöl forráspontú Folyadékokat, desztillálással választunk szét, ha kristályosítással nem lehetséges egyszerűen (etilakohol koncentrációjának növekedésével a fagyáspontja is csökken hogy könnyen le lehessen választani egymástól a folyadékot).
Hamarabb cseppfolyósodik a oxigén minthogy 100X -os ethanol-t nyerhess ki...
A grafikont nem sikerült feltölteni a fórumra (hiba: HTTP).
A Metanol forráspontja 64,7 °C
A Etanol forráspontja 78,37 °C
A vízé 100,
Mind párolog alacsonyabb és magasabb forrásponton is különbözöl mennyiségben hőmérséklettől függően.
Vagyis eleje közepe vége ...
It ne vegyük figyelembe a erjedés során keletkező illó olajakat és aromákat.
A desztillálás első szakaszában párolgási hö nem fogja meghaladni a 64, 7 fokot míg Metanol van a folyadékban , ugyanis a párolgás, energia elvonással jár. Így mivel az etanol párolgási hőmérséklete a legalacsonyabb az ez fogja elvonni a hőenergiát először és távozik a oldatból.
Ezután jön a köztes fázis, mikor ismét elkezd emelkedni az oldat hőmérséklete 78.37 fokig, ez alatt a maradék metanol távozik illetve az etanol kezd el intenzíven párologni. míg el nem párolog. és kezdődik a második köztes fázis mikor az Etanol vége és víz eleje kezd el párologni, a víz forrás pontjáig....
Na mármost a cefre maximum alkoholtartalma 16-21- cukor menyiségtől és erjesztő gomba alkoholtűrő kepésségétől függően.
Első lepárlásnál ezt minimum 25-32-re növeljük. második főzésnél ezt akár 60-75%-ra tolhatjuk fel, 3. főzésnél 80-9X-re otthoni körülményke között, legrosszabb esetben 4. főzésnél a maximumra 96,8 ra.
Az alkohol és a víz forráspontja között valóban van különbség, de az elválasztás nem ilyen egyszerű. Sok tanulnivalód van még a témában, kissé korán sikerült beszólnod és nem is jó embert választottál hozzá.
Cukorból a törvény tiltja a alkohol készítését .. :)
Indítónak gombával beoltottat teszek bele DE maximum ezt kihangsúlyozom maximum 2-3 kilót hordónként. Gyümölcs pálinkát készítek saját felhasználásra. A másik, inkább pálinka mint kuka. Szóval édes melléktermék.
Na nem megyek bele mert túl sok lenne a személyes infó. DE absztinens vagyok. nem mondhatom hogy, antialkoholista, mert akkor nem készíteném. :) A rossz vagy jó szokást (mindenki eldönti saját maga ) édesapámtól örököltem,és máig folytatom.
Mellesleg hála és fizető eszköz zárt körökben, így ügyel rá az ember hogy mit készít és azt kinek adja.
Az elválasztásra kerülő folyadékok forráspontja között nincs különbség. Tudni illik hogy közös forrásponton desztillálnak ami jellemző a komponensek %-os arányára.
Az aromában gazdag birsbe nem kizárólag alkohol kihozatal növelése érdekében célszerű cukrot tenni, hanem azért is mert a kevés cukorból keletkező kevés alkohol nem elég ahhoz, hogy az összes aromát kinyerd, cukor nélkül egy részét kiöntöd a moslékkal. Az, hogy így még a pálinkád is több lesz, ráadás. :)
" ki gyorsan gépel, és a billentyűzete nem bírja a tempót "
Próbáld meg asztalin v. laptopon, biztos bírni fogja a tempót. Valamikor a 80-as években volt "szerencsém" a seregben megtanulni gépelni, fénykoromban 240-260 körül ment. Ha az akkori gépek elbírták, akkor a mai technikának is bírni kell. :)
Sok volt rajta, csak kicsik:) öklömnyi volt az átlag, vagy annál kisebb. Birsalmánál silány méret és a cukor tartalma is kevés volt :( életemben nem főzettem be belőle annyit mint akkor :((( Én nem cukrozom... a 400 L es üstből valami 24-28 Liter 50-es a kisütőöl 16 liter 48-46 -os jött le :((( úgyhogy nem ütötte meg a tankönyv 4-6% -os kihozatalát sem... :(((
Szóval drágább volt a főzés mint a nedű. De finom lett :) Ha meg kellet volna venne a 500-600 kiló gyümölcsöt biztos családfát emlegettem volna.
Vannak műanyagok, amit jól nedvesít a víz, sőt vízoldható műanyagok is vannak.
Töltetnek az acélt nem azért nem használják, mert a víz nem nedvesítené, hanem egyéb tulajdonságai nem jók. A pálinkánál a réz katalizátor hatását használják ki, az iparban meg az acél nem elég inert. Ott inkább kerámia anyagú töltetet használnak.
Jól van. Akkor hogy érdemben is kérdezzem "oktatókat".
Ismerve a víz tulajdonságait tudjuk róla hogy, poláris atomszerkezetű, nagy a felületi ellenállása és kevés fém az melyet jól nedvesít. Azaz a hidrogén oldal erősen pozitív töltésű s az Oxigén oldal erősen negatív töltésű, így összeáll azaz nagy a felületi ellenállása).
Gyakorlatban ez annyit jelent? A rozsdamentes KO-s acélon nem, vagy csak nehezen csapódik ki, s ha ezt megteszi akkor gyöngyök formájában nem pedig a teljes felületen. A műanyagokkal szintén ugyan ez a helyzet.
Ezért van az, hogy a KO-s anyag legyen az forgács/ háló fém darabok tömkelege nem felel meg töltő anyagnak a Fractációs/deflegmátor-os/ rektifikációs (ki hogy nevezi) oszlopba, ugyanis kisebb a kicsapódás hatása. Kis "köd" formájában kikerüli elkerül a KO-s anyagot, mert nem tapad illetve gyűlik össze rajta a víz magas felületi ellenállása miatt.
A rézötvözetek és az üvegen kívül valaki tud anyagot melyet a kondenzáció növelése érdekében a Fractációs/deflegmátor-os/ rektifikációs oszlopba lehetne tölteni?
Mielőtt valaki fennakadna a Fractációs/deflegmátor-os/ rektifikációs oszlopon - mindegyik ugyan azt a célt szolgálja csak az elnevezés és kivitelezés más kisebb nagyobb hatékonysággal. Felület növeléssel katalizátor és alkohol koncentráció növelő.
Látod??? Tudsz te odafigyelve is írni,most el tudtam olvasni! A mostani fiatalos chat szöveget ismerem de azt vedd figyelembe hogy ebbe a fórumban nem biztos hogy ezt díjazni fogják! Mert aki a pálinka készítés rejtelmeivel foglalkozik...hát hogy is mondjam...nem éppen a 20-as 30-as korosztályból való mert idő kell a pálinka készítéséhez és azt meg ugye sejthetjük nagy vonalakban kiknek van erre ideje??? Ezt is tiszta jó indulatból írom most le neked az idősebb tapasztaltabb emberek helyett akik ha tudnak valamit és meg is osztják,na ő előttük én így 50 felett is meghajlok ha kell!!! Szép estét neked!
Sértődés az nincs :) Az egészséges kritikát csípem :) örülök hogy, ilyenre sikerült a szöveg. Furcsább dolgokat is művel a billentyűzetem olykor-olykor. A leharapott betűk pedig minimum annál, ki gyorsan gépel, és a billentyűzete nem bírja a tempót.
Aki nem "é®þíáññááÞóñí"pl most.
Aki nem érti annak javaslom a typonese nyelv elsajátítását.
Meg ne sértődjél....de eléggé nehezemre esik kitalálni a hiányzó betűidet a soraidba.Már csak azért is teszem szóvá mert én most járok korrepetálásra ez ügyben....figyeljél jobban oda miket ütsz le akár milyen technikai csodád van! A fa ültetvényeidet meg ki kérdezte? Az egy másik fórum csoport..... Mert bár a kerted négyzetméterét nem írtad le az igaz de ezek után hellyel,közzel én már sejtem is nagyjából a termőfáid életkorából és koronái nagyságából a kerted négyzetméterét-négyszögölét..... De az is egy másik fórum csoport... (Most te is jól berúgtad azt a bizonyos "kocsma ajtót")
Üdv. Ma főztem seprőt. Én nem tudom mi volt benne ,de valamilyen ezüst színű trutyi rakodott le az egész réz csőrendszere. Valakinek van ötlete hogy mi lehet ? A gazda szerint deriton volt benne...
Ne sorolja(d),és nyugodj meg.Mielőtt leütsz egy billentyűt,gondold végig annak hatását.És figyelj oda,mit írsz és hogyan,mert szivatni fognak.Mint most én is.:-)
4 biralma, 4-5 barack (Sárga kajszi, öszi 3 féle) , 4 szilva(nagy kicsi, ringó és fosó szilva) 2 meggy , 1 cserenye ... 3 alma fa, és egy óriási dió ezek közepén ...
Elszórva málna szőlő pöszméte ribizli szamóca és egyebek... Nem krumpli nincs !!!!!!! Se rizs ...
A szomszédnak Eperfélya van :) Nyáron pedig seregélyriogatás .. Mikor mivel. Általában távcsöves mogyoró vesszővel, hogy össze ne tevésszem a seregélyt a fakopáccsal.
3/4-e tiszta birsalma volt egy nagy üst (400L) +1 kisüst (200) egy időben fözve. A másik 2-4 hordó vegyes gyümölcs. Sárgabarack/szilva(4 fajta) őszbarack/nyári alma. Be van ültetve a kiskert :)
O ugyan már ... Hány "Olách" hány "Kis" és hány "Nagy" van eben az országban??
Emellett emlékem szerint vezetéknevet nem is említem :)
Semmi illegális nincs abban amit szeretnék elkészíteni. egy automatizált 2 lépcsős desztillálót max 15 literig.
Vizet úgy tudom korlátlan mennyiségben lehet desztillálni, viszont ha lehet benne később kísérletezni :) .
A cefrénket minden évben állami léfőzőbe visszük.... néha(volt már olyan év ) 800 liter cefrét. nincs kedvem 50-100 literenként lefőzni .... Anno 4 birsalma fáról jött össze ennek a menyiségnek a 4/3-a....
Szóval a cefrét inkább profikra bízom s kulturálódóm a főződében... hamarabb is túl vagyok rajta ...
Köszönöm neked! Én a legelejétől az 1 naptól kezdve olvasok visszafele. Már kb 1,5-2 hónapja minden egyes nap, napi 4-5 órákat töltök el ezzel. És ez számomra nagyon hasznos időtöltés így télen. 2012-nél járok,meg a napi éppen aktuális oldalak. Van már egy két türelmes ember innen a fórumról aki nem vette rossz néven a fura és néha nem éppen járatos sőt a tudatlanul feltett kérdéseimet amiért nagy HÁLÁVAL tartozok feléjük!!!! Nagyon részletesen,aprólékosan és a pozitív segítőkész hozzá állásukkal elmagyarázták nekem a realitást és a tényeket,tapasztalatokat. Ott tartok most hogy van még mit tanulgatnom én is belátom. És csak ha már úgy fogom érezni hogy merjek belevágni a főzésbe is akkor fog eljönni az idő a megfelelő főző kiválasztására..... Későbbiekben én is szeretnék egy jó és iható pálinkát készíteni a saját főzőmmel,ez a végcélom. Most a gyümölcsfeldolgozásnál és a cefrézésnél megállt a tudomány nálam. De ezen a téren is van még bőven mit előre lépnem! A kifőzést már nem én viszem végbe hanem a barátom..... A kora reggeli linket is olvasom minden nap,biztos belém rögződik... Nem adom fel!!!! Olvasgatok-tanulgatok,néha kérdezek!
..."Bírom a kritikát és el is fogadom!"...ez biztos??...mert egy két hozzáértővel megkóstoltattam a mintáidat...DD...hívj fel, majd elmondom, hogy mit mondtak...
...azért, hogy tudjál aludni, egész jókat mondtak...:):))))...
Hát még ha a legelejére érsz. Ott fogsz igazán csodálkozni. Én a helyedben egyébként úgy olvasnám, hogy az első bejegyzésektől olvasnám errefele. Úgy a kérdések és válaszok is időrendbe lennének.
A befogadásról pedig pont fordított az elképzelésed. Amikor idejössz először, akkor be vagy fogadva. Hosszú, verejtékes, kitartó munkával tudod csak elérni azt, hogy "kivessen" magából ez a társaság. Megjegyzem, volt már pár egyén az én rövid, alig három éves ittlétem alatt is, akinek sikerült. És nem az állhatatos tudatlanságuk miatt (mert épp a hétvégén adomáztunk arról az esetről, amikor az én fórumtagságom elején az egész közösség napokon át próbálta velem megértetni a kozmaolajszűrő működését, mégis itt vagyok), hanem azért, mert ellenállhatatlan vágyat éreztek, hogy bomlasszanak, feszültséget szítsanak, és a legelemibb fórumos viselkedésformákat sem tartották be.
Viszont rossz rakit még nem ittam Krétán....ja egyszer igen, mikor boltban vettem egy üveggel. Többet ilyennel nem próbálkoztam. :-)
A tavernákban szinte kizárólag "házi" főzésű ( gyanítom "fináncnemlátta" :-ppp) nedűt árulnak. Az íz változik, de messze nem annyit, hogy rossznak lehessen minősíteni. Aki pocsék italt kínál (a tavernák többségében a vacsorához "jár" a "cég ajándéka"), ahhoz legközelebb nem megy a vendég.
Nem sértődtem meg,de tényleg! Egyszer,és bízom benne nagyon,hogy talán befogadtok ebbe a közösségbe! Én nagyon kitartó vagyok és tanulni szeretnék tőletek hiszen ezért vagyok néha itt,de olvasok azóta is visszafele,nap mint nap rendületlenül: Már 2012-környékén járogatok. Gondolhatod...Még az elején a hozzászólásoknál..hát hogy is fejezzem ki magamat..,hát finoman szólva voltak furábbnál furább kérdések. De mára úgy gondolom hogy teljesen kifinomítottátok egymást.És ez jó!Én továbbra is csendben olvasgatok és tájékozódok tanulgatok és néha hozzá szólok ha van észrevételem,kérdésem. Ha esetleg nektek már a könyökötökön fog kijönni akkor is bátorkodom majd megkérdezni. Bírom a kritikát és el is fogadom! Nincs semmi gond! A barátom egyik vicces szójárásával fejezem be "Hogy a gond ott kezdődik ha az ember egyik lábát fűrészelik"
Juj most látom hogy MÁR megint szavakat ismételtem rosszul vesszőztem..stb.. Már most előre a nyelvész és írás szakértőktől elnézést kérek. Nem volt szándékos. Jobban fogok figyelgetni mert megint téma lett. Tudom mert engem is helyre raktatok.
Igen, két főző, egy nagy és egy kicsi. A nagyban szokták a cefrét főzni, a kicsiben meg finomítanak. A gázzsámoly mögött látható valami (talán kő) éghetetlen burkolat.
Azt gondolom, hogy jól sejted. A nagyobbik a keverővel biztosan a cefre főző, a kisebbik pedig a finomító lehet. Gondos kivitelnek néz ki, biztos van ott poroltó is, csak nem látszik.
Viszont, ha jól megnézed, akkor láthatod, hogy mind a kettő alatt és mögött, valami márványlap féle van.
Osztrák-Tiroli oldalakon járogattam. Egy kis érdekesség. Számomra mindenképpen az viszont én nem tudtam megfejteni mert még a tojás héj recseg a hátsómon... ez most két főző ha jól látom?? És mivel fixnek tűnek akkor ami a falon a polcon van azzal elvileg még a "sufnit" fel is lehetne gyújtani??? Mert a gáz is be van kötve rá úgy látom...Vagy rosszul közelítem meg?? Azért egy poroltót hiányolok a "sufni"-ból!!
Figyelj, nem kell elnézést kérned, ez itt nem számonkérés, csak igényesség kérdése. De ha megtanultál egylépcsőssel jól főzni, akkor az azt jelenti, hogy azért valamennyire igényes vagy.
Az írás is menni fog egy kissé nagyobb odafigyeléssel, hidd el.
Tudod én nem jártam suliba magyarországon és ezért nem tudok szépen irni ELNÉZÉST de 3 nyelven beszélek és megtanultam egylépcsösel fözni és ez a jo valaki meg veri a nyálat hogy ö a profi és a eredménye 0 akinek nem ige ne vegye magára és MÉGYEGSZER ELNÉZÉS A héé ..IRÁSÉRT
Valószínűleg (ugye tudjuk kiről van szó) tud ő helyesen írni, csak lehet, hogy új a telója, vagy nemigen szokott róla írni és még még nem tanulta meg, hogyan jönnek elő az írásjelek. Pedig már mindegyikről lehet helyesen is írni, csak egy kicsit macerás...DDD...és tovább tart...
Emlékeztek, a seregben is jelszó volt, "lustaság-fél egészség"...:):))))...
Nem bántásként, vagy piszkálásért, de most már azt is megtanulhatnád, hogy hová kell pontot, vagy vesszőt tenni. Meg ugye a mondat kezdetét egy nagyobb betű kezdi...DD... Ez még akkor is így van, ha telefonról írsz. Azt is meglehet tanulni...:):))))..harag nélkül...
jooooo estét mindenkinek elvoltam valahol egy jo helyen jo idöben jo társaság jo emberekkel és megtanultam egylépcsössel fözni amit dijasztak is köszönöm nekik és lehet fözni 1 vagy 2 mindegy szerintem az a lényeg tanulni és tanulni
Szerintem jobban jársz, ha veszel 1m csövet és csinálsz belőle hármat aztán kettőt el tusdsz adni. A peremes motor felfogatasa szabvány. Motor nélkül csinálsz kettőt és kész. Sztem egy nap alatt megveszik itt is.
Ha csak darálót csinálnék, akkor max 150-es csőből tennék rá 200-300hosszan, és arra egy tölcsért... A mostani 220-as csövet is takarni kell mert fröccsen. Viszont vékonyabb csövön folyamatos oszlop mellett nem csapnai ki és gyengébb motor is simán pépesít. Ez ugyan az a 220-as cső, és csak 550w-os motor 1400-es fordulattal... Ilyen motorral 200-300hosszú 120-150-es cső dosztan elég... A mostani újításra egyedűl a magozás miatt ment 1.1kW-os motor...
Vegyél ki belőle egy liternyit, kezdd el melegíteni, mikor már párolog, tegyél fölé egy hideg tányért, és kóstold meg a lecsapódott párát! Ha ízlik, főzd!
GABOR0036 féle magozóhoz NA 200 saválló csőből a legkisebb vásárolható mennyiség 1 méter, esetleg a fele valakit érdekel itt Bp közelében-fele pénzért...?
Fogyasztási érettség állapotában már cukor van benne, nem keményítő. Utoljára golden almát főztem, megvártam, amíg szépen besárgult, akkor cefréztem. Sok lett belőle, de sajnos nem egy aromabomba. Nem baj, valamiből a likőrt is kell készíteni... :)
Ahogy számolom így gyorsban a 7 karika kb 6.5m. Vagy 6 karikád lesz, vagy pótolni kell a csövet mert tudod 6m-es szálban van. Elküldtem emailben a mester elérhetőségét, beszéld meg vele. Van hegesztő ismerőse a közelében, így ha toldani kell az sem gond. De amúgy Norris is írta korábban, hogy savállóból a 6m is bőven elég, kb a felső 1/3 lesz csak meleg...
Üdv. Keresd meg itt a fórumon belül! 2013.07.29 (vasbicikli) 87474 hozzászólását fotókkal illusztrálta. De a 100-as DES-hez 12v keverőmotort is árulnak 25 E Ft -ért itt www.palinkafozo-ust.hu