Ha jól értem a szárazestrich ára a gond. Esetleg perlitbeton helyette? (bár nem tudom mit lehet ebben az esetben a rigidur lap alá tenni. Talán ragasztógipsszel lehetne a minimális szintezéshez használni?) Egyébként óvatosan. Azok a lapok sem olcsók, viszont elég nehezek...
A fszt és az emelet közötti födémünk látszó fagerendás, rajta hajópadló és OSB van. A tetőtérbe is szeretnénk padlófűtést, de ha nem muszály, nem terhelném a födémet 10t betonnal.
Létezik spec pf rendszer szárazesztichhez, de igen borsos áron. Arra gondoltam, mi lenne, ha 3 (vagy akár 4) rétegben tenném a szárazpadlót, és az alsó 2 réteg közé belemarnám a pf csövek nútjait, ahogy falfűtésnél is szokták?
Síkba hozáshoz ilyen esetben két oldalról beütött éket szoktak használni ideiglenesen. Ezt utána illik cserélni megfelelő vastag lapokra (üvegesek által használt műanyag lapok beváltak). Ugyanis az ék később kieshet. Gombaölővel kezelt lécet használj. (ha olyat veszel, az általában "szép" zöld színű, de ezt házilag is mártogathatod) A két váz összerakásához csavart használj ne szögeld. A karton felrakásakor arra figyelj, hogy kereszt alakú fugák ne legyenek, told el legalább 15cm-el. A lapokat illesztését üvegszövet hézagerősítővel szokták (bár mióta EU konform kevésbé, mert gyenge lett) megerősíteni, illetve használhatod a rendszerhez való papír szalagot (ezt nem javaslom, mert gyakorlatot kíván és drága). Mostanában leginkább a festők által használt öntapadós üvegháló a "divat". A lapok fal felé eső élét is fózold le, hogy legyen helye a gipsznek. Ha megkötött a gipsz, ismét húzdd át a fugákat (a gipsz "beszívódik", tehát kicsit homorú lesz). Festők később telibe szokták glettelni a teljes felületet, ugyanis az olcsó festéknél elég sokáig átjönnek különben a fugák (egyszerűbb nekik átglettelni, mint újabb 2 réteg festéket felhordani). Normális festék esetén, illetve ha nem lényeges hogy tökéletesen szép legyen, ennek nincs értelme.
Illik-nem illik, én így csinálom, muternál is bejött pár éve. De h tovább botránkozzatok, a vzba teszek belülre 5cm kőzetgyapotot. Majd duplán párazárom, majd keresztbe lécváz, amire megy a gk lemez. :)
Közvetlenül a falra nem "illik" lécvázat tenni, (kivéve, ha teljesen sík, de akkor minek a gk), az előtétfal vázát (akusztikus lengő)kengyellel szokás rögzíteni, a sík felület kialakíthatósága érdekében. Persze ahány ház, annyi szokás. :-)
Gk lemezt nem kell telibe glettelni. Sarkokat hálóval erősítsd meg, élekre élvédő, a két lemez találkozásánál meg üveghálós izé. Oszt mehet rá a festék.
Ha olyan helyre rakod, akkor persze nem jó a nagy csavar. :) Én otthon téglafalhoz teszek most lécvázat, amire megy gk lemez, és ahhoz használok tokrögzítőket.
10 centis fal másik oldalán szép sormintát adnak ad a tokrögzítők végei. ;-) Tény, a tokrögzítő jól megfogja a cuccost, csak kicsit drága a nájlondübelhez képest. :-)
Fóliát nem érdemes a karton fölé rakni, sőt. Azt a léc fölé szokták tenni, de azt is akkor, ha hőszigetelés kerül beépítésre. Lécvázon ugyan olyan jó lehet egy álmennyezet. A gond inkább az a léccel, ha ilyen régi stukatúros födémre építed, hogy kb annyira egyenes mint az ökör... A fém profil valamivel merevebb, könnyebb rittolni ( azaz egyenesbe hozni). Ha van időd, egy kis gyakorlatod, na meg tetőléced: meg lehet csinálni abból is szépen.
Gipszkarton álmennyezetet mennyire szerencsés cseréplécből készült vázra szerelni? Egy régi házról van szó, fa födém, alulról vakolva, felülről saralva (?) van. Próbáltam olvasgatni, de mindenütt csak olyat találtam, ahol fém profilokat használnak.
Csak kell az UD-t is rögzíteni. 10 cm-es üreges tégla tud meglepetéseket okozni, sokszor a 6x60-as pl egyáltalán nem áll meg benne (ha üreget talál el). Persze ha 15 centinként próbálkozik vele az ember, akkor néhány előbb-utóbb megfogja.
Szétment a konyhában a mosogató csaptelep gégecsöve. (Az a csicsás, kihúzható, zöldségzuhanyos csaptelep van.) Az egyik fele pont olyan, mint egy zuhanyé, de a másik valami extrém vékony. Este már nem estem neki zörögni a szétszedéssel, de annyi így is látszik, hogy kicsi. Mire számítsak? Nagy szopás ilyet találni, vagy ez tök normális dolog? (Tulajjal csak akkor akarom közölni, amikor már megcsináltam. :-) )
Ezt 2*45°-al,egyenesen simán be lehetett volna kötni,és megnézni az 50-es öblítőt,nincs-e nagyon bedugva(sokan lustaságból nem vágják méretre,hanem koppig betolják,gondolhatod,milyen hatékony az öblítés)