Minden, ami nagyformátum: fa- kardán- és műszaki gépek; tájkép és portré; lyukak a harmonikán, a kazettákon és a fotós magánéletén; tippek és trükkök, mit hol: nagyítógép házilag, szpotméterek, filmek, filmcserélő sátrak, zónarendszer, valamint: kit, mikor és miért néztek hülyének legutóbb (GPS koordinátákkal); meg Miért Nem egy Kamerás Mobil?
Nekem van egy kodak it8/q60 kalibracios diam, azon alul van egy 32lepcsos szurkeskala. Azzal lehetne valamit mericskelni hisz azaz atlatszoto a kukk feketeig tartalmaz minden lepcsot. Ha ez attjon egy szkenneren akkor mar csak az a kerdes hogy a sotet reszeken levo kepek mennyire zajosodnak. Persze ezt csak igy kutyafuttaban mert van egy csomo leiras, hogy valojaban hogyan is kell hasznalni.
Az rendben van, hogy nem tud olyan minoseget mint egy jobb filmszkenner, de azert nem rossz, cserebe ezt 8"x10"-ig tudja. Meg biztos van jobb is de hat a limitalt a koltsegvetes. eBayon szoktak lenni ocsoert kiszolgalt dobok (ha valakinek van hol elhelyezni akkor az sem rossz, mondjuk egy nemet vagy osztrak cuccon meg terhek sincsenek es elhozni is konnyebb).
Azon az oldalon ott van meg jonehany szkenner tesztje (meg egy csomo nyomingae), egesz kulturalt kis site.
azt a démaxot tesztelni kell, nem hiszek benne. a dob tud igazi 4 démaxot... csinálj valamit Ali bácsival, ami 1 d-től 5-ig megy, oszt kiderül, igazából mennyit is tud...
És amit a Sinar értékéről, kvalitásairól írsz, én is ilyesmiket olvastam a neten, ezért tetszett meg, összehasonlítva más, nagyon jó kvalitású, híres gépekkel, márkákkal. Bár persze, mindennek a gyakorlat a próbája.
Neked milyen típusú Sinarod van/volt, milyet használtál?
És: továbbra is érdekelne, hogy mi ez a két pontra-élesítés?
Meg, amit a fejlettebb gépek a p-k, x-ek tudnak, amit az F-ek mondjuk nem, az asszimetrikus mozgás/ok?
Ja, nemrég találtam egy Sinar-könyvet a neten, igaz oroszul, de az nekem megy:
En speciel ezert maradok most a 6x17-nel mert azt tudom megfelelo minosegben szkennelni, azert az 4k-val nem rossz:)
De ugye lehet a gepet kiforditva nagyitogepnek is hasznalni, sokan csinaljak. Nem olyan kenyelmes mint a nagyitogep de azert hasznalhato (meg ugye mi nem 100aval keszitunk nf nagyitast ezert nemi macerka belefer). Persze egy szep nagy papirt hazilag szepen kidolgozni mar onmagaban kihivas fuggetlen attol, hogy mekkora a nega. Ha eccer kedvet kapok a sikfilmhez akkor en is igy fogom.
Apropo lattad mar az obiosszehasonlito abramat a klikken? Szerintem tanulsagos.
Amit leirtam, az mind a mattüvegen történő beállítás folyamata, minden szög/síkeltérést, élességi pontot, mélységélességi határokat a mattüvegen keresünk ki, az ott látott pontokat rögzítjük a skálán stb.
Leírás közben többször volt az az érzésem, hogy tovább tart leírni (és elolvasni), mint megcsinálni a beállítási sorozatot. Úgyhogy "nicht idegenkedni" :-)
Ez a beallitasi dolog jo bonyin hangzik de nem egyszerubb mattuvegen (egy tukros keresovel) beallitani? Multkor lattam a Horseman felet ami mar egy komplett mikrocomputer a szánon, igy egybol mutatja ezeket az infokat es hogy mit kell beallitani... Ilyen szamolgatos dologgal meg nem volt valodi dolgom, csak a jo oreg mattuveggel...
Nemcsak zár nélküli obikkal lehet dolgozni, itthon szvsz a zárszerkezetes obikkal való használat az elterjedtebb. Az objektivet "sinar" platnira kell adjusztálni, de van arra is lehetőség, hogy egyes Linhofplatnis obikat rá lehet tenni egy spec. sinar átalakító platnira, és úgy feltenni az objektívtartóra. Összehasonlítva a Linhoffal, számomra egyértelműen jobb, gyorsabb, precízebb stb. A szabadalmaztatott eljárás előnyei :
A filmtartó állítóján van egy kettős beosztású skálával ellátott gomb. A gombot tekerve növeljük vagy csökkentjük a kihuzatot (ez persze csak finombeállító, a durva állítást a kardáncsővel állítjuk). A beállítás után a skálarész elforgatható az élességállítástól függetlenül. Ezzel a gombbal lehet a szögeltéréseket, valamint a mélységi élességet könnyen, gyorsan és nyitott rekesznél beállítani.
Vegyünk egy példát : le kívánunk fotózni egy ferdén elhelyezett klaviatúrát élesen, rálátásból, de sem előtte, sem mögötte nem akarjuk az éles leképzést.
Kiválasztjuk az obit (telével klasszikusan nyugodt, nagylátóval drámaibb a hatás), majd a feltett tükrös "beállító doboz" segítségével beállítjuk a körülbelüli képkivágást. /tükördoboz nélkül is lehet, aki szereti és tudja mívelni a fekete kendő alatti, nem oldalhelyes és fejenálló képek korrekt beállítását./
Ezzel az élességállító gombbal beállítjuk a klavi távolpontját (nyitott rekesszel), majd a szabadalmaztaott gomb elforgatható skáláját NULLÁRA állítjuk (a filmtartó kereten lévő) jelhez. Ezután eltekerünk a közelpontig, és leolvassuk az oldalsó slálán lévő szögeltérést. (erről a skáláról most nem tettem be fotót) Ezt az adatot beállítjuk (pl.) az objektívtarónál úgy, hogy elforgatjuk az obit az alatta levő szögbeosztású skálán a kívánt irányban és így rögzítjuk az obi állását. Ekkor már a klavi hosszirányában, a ferde síkon lesz az élességünk, mondjuk a középső betűsoron (a-ű-ig), de még mincs mélységélességünk a közelebbi és a távolabbi betűsorokon. Ezt a mélységélességgel érhetjük el. Ismét eltekerünk a távolpontig, lenullázunk. Növelve a kihuzatot megkeressük a közelpontot, s ekkor leolvasható a skálán, hányas blendéig kell rekeszelnünk, hogy a kép az elképzelt tartományban élesen képződjön le. Ezt a blendeértéket beállítjuk az obin (figyelem, most nyúltunk először a rekeszhez! eddig nem kellett szük rekesz mellett "vakoskodnunk"), majd a skála szerint 2 teljes rekeszosztással visszaállunk az élességgel a távolpont felé, ekkor áll be a gép a mélységélesség ideális "közepére". /ami persze nem félút, hanem az 1/3 - 2/3 arányú táv./
Ez a leírt beállítási metódus begyakorolható, 2-3 perc alatt "kézben van az élesség" a többi időt lehet a világításra, díszitésre, kreativ látványra fordítani, s nem pedig az alapvető technikai részre.
A narancs alpú ábrán 2 skála van, az egyik a rollfilmes blendesorhoz, a másik a 4x5"-ös síkfilmhez használandó.
Remélem segítettem, ha van további kérdés, szívesen....
Nagyon szépen el lehet játszani vele, de ha garantált minőséget akarsz diára, akkor csak az újabb és bevonatos obik jönnek szóba .. én nem tudtam 100.000 alatt megvenni egyet sem (német - amerikai ebay)
azért nem árt ha van minőségi, megbízható kazettád, jó mattüveged, sötétített, teljesképernyős nagyítós nézőkéd, rollkazettád...
nekem van egy linhof kardán cuccom, két obival, a szükséges egyebekkel, de 400-nál többe volt (egy-két éves beszerzés és barkács) , meg sok időbe, meg munkába, viszont "ütőképes"
viszont nem tudom eldöntei elkótyavetyéljem-e (amúgy nem viszik) vagy várja a "nagy munkát" vele...
No persze, ha mar meg van, de ugy sejtem o meg vasarlas elotti infogyujtesben van. Volt borzen egy Graphlex kardanos gep, obival egyutt asszem 130e-ert arultak. Azon is meg volt minden mozgas es mukodott is minden resze (talan a polirozott alu kialakitas volt ami nem tetszett).
>Szóval semmi értelme, de a tudat hogy van a fiókban egy méretes nega/dia jó.
Azert egy diat be lehet szkennerezni szepen (ha eleg nagy akkor meg talan egy jofajta lapszkennerrel is van ertelme) es lehet belole levilagittatni. Mondjuk a diapult sem rossz dolog, csak az nem annyira mutogatos.
En ugy vagyok vele hogy 1 dolog van amit meg kell venni, az obit (a zarral egyutt) de minden mas megoldhato akar meg hazilag is. Nem fontos, hogy minden egy gyarto egy markaja legyen, eleg jol ossze lehet epiteni eltero dolgokat. Nagy formatumban leginkabb a sok beallitasi dolog a legjobb, meg a pepecs:) Persze nekunk ez hobbi nem termelesre kell (ha beugrik egy melo az jo de en nem loholok utana) igy hat az igenyek is inkabb csak a minoseg oldalarol nem pedig a gyors es praktikus hasznalhatosag iranyabol jelentkeznek.
Szerintem obit azt eleg jo arakon lehet venni ebay-on csak jol meg kell nezni hogy pontosan mi is az (eleg sok a sehol nem szereplo furcsa jelzesu cucc, kulonbozo barkacs megoldasokkal, pl alaplemezek, elotetek, szurotarto, stb.). A latoszoget nagyjabol kiszamolod a kivant formatumhoz aztan a largeformat.info pagen meg lehet nezni mik vannak. Arra figyelj, hogy az igazi nagylatokhoz kell a cf es az nem ocso moka. Erdemes nezni az ebay.de-t mert ugy afa es vam mentes es ugye a svabok gyartjak a lf obik nagy reszet szoval valasztek is akad (en soxor neztem, hogy az elado nem e valami shop es igy a honlapjan korulnezve lehet, hogy van meg nehany jo cucca amit csak ott arul).
Pont a lehetőségek vonzanak. A flexibilitás. És a minőség, az nagyon.
Pénz egyelőre semmi persze, de ahogy utánanéztem, használtpiacon nem olyan durván vészes összegek, nekem egy nagylátó, egy alap kéne asszem, objektívból, meg egy 4×5-ös kardán. Amúgy meg hát hobbi, zsenge művészi célokkal, nem megélhetés, úgyhogy lassúság és pepecs ezerrel.