Én ennél már tovább jutottam, az elképzelés megvan, csak a méretek, elsősorban a külcsiny miatt még nem igazán kiforrottak. A műszaki részét már elgondoltam, az fejben van, de mielőtt nekiállok le akarom rajzolni, hogy fog kinézni. Én a hátsó kéményesről lebeszélnélek, fatornyos falunkban (Szigliget) van egy ilyen kemence, amit rendszeresen használnak (www.szentantalpince.hu) és azt mondja a tulaj, hogy át fogja építeni elsőkéményesre, mert így sok a hőveszteség, nehéz jól elzárni. Ahhoz képest olyanokat süt benne, hogy az ember még a lábujját is megnyalja utána. Ha van ilyen képetek azt szívesen venném, én ha lerajzoltam, közkinccsé teszem.
Ez tök jó ötlet, jelenleg én ott tartok, (ötlet szinten sajnos) hogy hátsó kéményes lesz a kemence, és a mellette lévő grillsütő a kéménybe lesz bekötve.
nem pont erre gondoltam, de itt pl. a sparhelt van bekötve a kéménybe, ahogy egy grillező is megoldható. a bográcsoló bekötése már macerásabb, azt hogy gondoltad?
valahogy félbeszakadt a beszélgetés, mikor rákérdeztem, tudja-e egyáltalán, hogy működik a kemence, mert hogy ott nem a tűz fölött sütünk!? sokan már itt elakadnak... valahol láttam ilyen kemencét, hátha meglelem a képét...
Ebben is egyetértünk! Én a helyedben megkérném a panellakó ismerősömet, hogy süssön már nekem egy kenyeret abban a baumaxos kemencében. De ha már itt tartunk, nekem már kb. 8-10 éve van egy kinti (nem baumaxos hanem műkő) grillsütőm, amelyik tavasztól őszig heti egy - két alkalommal üzemben van. Imádunk grillezni!!! Úgy szeretném a kemencét megépíteni, hogy az első kéményben egy grillezőrész és egy kisebb bográcsnak való hely is legyen. Milyen az ötlet? Szerintetek kivitelezhető úgy, hogy ronda sem lesz, és a funkciók sem sérülnek?
egyetértünk. és ha valaki nem néz küröl eléggé, még akkor is legyen inkább sok elbaszott kemence, mint a mostanában divatos baumaxos grillezők... (egy nagytudású panellakó ismerősöm elmagyarázta nekem, hogy az is kemence, csak hordozható:)
Lehet, ezt én elhiszem Neked, és Sabján úrnak különösen, de mint írtam korábban ehhez a részéhez nem nagyon értek, és köszi az infot. Valószínű így én sem fogok tenni hő elleni szigetelést. Csak olyan dolgokban vitatkozom, ami nekem szakmába vág, azt is jobbító szándékkal, és mindenki egyéni véleményét tiszteletben tartva. Így jut előbbre ez a fórum, és így lesz egyre több szép és jó kemece az országban.
Szerintem a hő- és víz elleni szigetelést nem keverjük, a víz elleni egyértelműen az alap tetejére kell, egész pontosan talajnedvesség elleni szigetelés, mint a lakóépületeknél. A hő elleni pedig oda kell, ha kell, ahol a hőt szeretnénk megtartani, ez pedik a kemencetér környéke, akár alatta akár felette.
Hogy kell-e azt nem tudom, mert a kemenceépítéshez nem értek, most gyűjtöm az információkat. Én laikus fejjel azért tennék, mert ha teszek egy olyan réteget amelyik tárolja a hőt (üveg) akkor tennék olyat is amelyik megakadályozza, hogy lefelé, ha kevés is de eltávozzon.
Azt hiszem nem egy malomba őröltünk. Én azt hittem, hogy kimondottan a tűztér alatti részről van szó azért írtam a szigetelést hő ellen az üveg alá gondoltam. Természetesen az alapozás fölé bitumenlemezszigetelés kell víz ellen. Hogy hány kiló egy kemece? Tudom, hogy 2-3 tonna között van mérettől függően. De így az új helyzetben is azt mondom, hogy elég a 10 cm vasalt beton, mondjuk egy C 12-es minőségű betonból, mert nem tudom számoltad-e, hogy még a 3 tonnás kemence nyomása is, a nagyjábóli alapterületet figyelembe véve mindössze kb. 0,2 kg/cm2, ami nagyon kevés. A beton nyomószilárdsága, ennek a nagyon sokszorosa. Ráadásul itt a szerkezet csupán nyomásnak van kitéve, és sem nyíró, sem hajlítóerők nem lépnek fel. Persze a szerkezet alatt célszerű a talajt jól megtömöríteni, elkerülve az utólagos süllyedést. Az pedig, hogy egy beton szétfagy-e, az nem attól függ, hogy milyen vastag, hanem attól, hogy a víz repedésen vagy pórusokon be tud e jutni a szerkezetbe vagy sem. Ha nem jut be, akkor bármilyen vékony nem tud szétfagyni, ha bejut, teljesen mindegy milyen vastag a fagy szétnyomja. Bocs ez nem kötözködés, inkább csak figyelemfelhívás a felesleges anyagok beépítésére, ami megdrágíthatja a kemece építését.
Rndszeresen olvasom a fórumot, néha be-be írok ha valamit nem értek. Most pl. nem értem a 30 cm betont. Azt én sem javaslom, hogy az agyagrétegbe kerüljön a betonacél, mert szerintem oda tök fölösleges. A betonba igen, de mivel a betonnak csak statikai jelentősége van bőven elég a 10 cm. vastagság, mert nincs ott olyan terhelés ami ennél vastagabbat indokolna. A 2 cm nikecell helyett szigetelésnek én 5 cm vagy üveg- vagy bazaltgyapotot javaslok. Bocs, hogy beleszóltam!!!
Szia Sütögető! Ez egy agyaghurkákból épített kisméretű kemence. Egyszerűen szűkítettem a hurkák átmérőjét és a tetején összeért, így kapva meg a jellegzetes félgömb formát. Váz nélkül építettem. Illetve majdnem mert a legtetején egy tenyérnyi helyen csináltam egy fűzfagally rácsot áthidalásnak, hogy ne szakadjon be a teteje. Sabján Tibor azt mondta, hogy a fülek eredetéről még csak találgatnak a néprajzosok. Igazából senki nem tudja, hogy csak dísz vagy valami funkciója is volt. A neten olvastam egy cikket ami szerint talán a régi sütőharangok fülének a maradványa lehet. Nem tudom. Minden esetre szerintem remekül néz ki mert megtöri az amúgy kicsit unalmas félgömb formát. Mondanom sem kell, hogy a kemencében nincs semmi a jó verőcei sárgafődön, homokon, búzaszalmán és mészen kívül. Ez egy ilyen old school kemence :-).
A képen talán látszanak a hurkák, a link pedig a Malonyay könyvből van:
a homok mennyisége attól függ, milyen erős az agyag. ezt, ha sose csináltál ilyet, nehéz lesz kitalálni... ha kevés van benne, repedezik, ha sok, nem fog rendesen. vízüveg esetleg a boltívekre kell, máshova felesleges
Már megoldottad az alján a hőszigetelést! "15 cm. üveg....stb" Csak azért kotyogtam bele mert a lapján vagy oldalán tépelődtél, az alját nem említve-úgy éreztem azt nem tartottad annyira fontosnak! de nem így van! Dolgozgassál, csak, ügyesen,szépen-----hálistennek az idő nagyon jó!