Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40332
Hogy mennyire nehéz betenni utólag az áthidalót az elsősorban a faltól függ. A legegyszerűbb két szál vasat betenni és beönteni betonnal (a tokot zsaluként használod). Csakhogy a téglát (pl válaszfaltéglát elvágni, hogy ne kelljen annyi beton) kivenni nem egyszerű.
Előbb próbáld kideríteni hogy van-e.
Előzmény: ZolKa (40330)
ZolKa Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40331
Ha mondjuk kiveszem az ajtót akkor hogy tudok róla meggyőződni, hogy elég stabil az ajtó feletti téglasor áthidaló nélkül?
Előzmény: vt75 (40324)
ZolKa Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40330
Holnap megpróbálom megfúrni hátha beton áthidaló van benne és akkor nyert ügy (nem akarom feleslegesen levenni a takaró lécet mert ha nincs áthidaló akkor lehet hozzá sem fogok...)

Ha nincs áthidaló akkor utólag nehéz berakni?

A vak küszöb rögzítve van a padlóhoz valahogy?
Előzmény: Törölt nick (40302)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40329
Igen. Kis munkákhoz (mint jelen esetben is) érdemesebb vakológipszet venni. Azzal tapasztalatlanok is boldogulnak, sokkal "megengedőbb" anyag.
Pl. Rimano 6-30.

És amit még kifelejtettem. Ha befordul a burkolattal (ahogy javasoltam), akkor elég a burkolat fölé a sima élvédő. Az olcsóbb.
Előzmény: KalásziM (40326)
Csabikuci85 Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40328
Igen, idei árak egy vidéki városban 90m2-re. Minden agyagot mi vettünk alapos körülnézés után.
Előzmény: fjuhasz (40322)
KalásziM Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40327

Sokféle fal van. A hagyományos kisméretű téglából készültett simán ki lehet bontani.

Az magától beboltozódik, mármint a nyílás.

viszon áthidaló bizonyos nyilás szélességnél már kell. Nyilvánb egy pici spejz vagy fürdőszoba ablak esetleg elmegy a nélkül  ( néha a belső ajtók is ), igaz nem omlanak be ,de az ajtó megnyomódhat.

egy széles erkélyajtó, vagy egy  hármasablak felett már kell áthidaló.  Az viszont sokféle anyag lehet.

Mint nálam,   van minden.

van boltozat (feszített ),  van  acélgerenda , van fagerenda, van zsalúba öntött vasbeton és van papucsos (kerámia ) előregyártott áthidaló.

Van minden  !!!

Előzmény: vt75 (40324)
KalásziM Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40326

Hát igen . Van vakolathoz való  élvédő, amit feltettél és van az egyszerűbb amit a festők használnak csak.

Mind akettő hasznos, sőt amai világban már elengedhetlen.

Vakolni mindenki tud. na de szépen  ?

Azt még sok kőmives sem tud !!

Előzmény: Törölt nick (40302)
KalásziM Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40325

Visszamentem az elejére !

Amit írsz  :  " abban lenne egy kis felújítanivaló."

az nem kis felújítandó. meg amit később írtál, hogy válaszfalak elbontása, áthelyezése stb, füdőszoba, központi fűtés.

Meg a tervezői díjon vacillálsz.

Amúgy mindent lehet tervekkel és anélkül is csinálni.

Kivétel a gáz. Azt csak tervezővel (jogosulttal készíttetheted el ) Egy gázterv kijön kb 50 eft -ból.

Viszont ha tényleg csak 500 eft és 1,5 milla között marad  kezd később.

át alakítod a lakást ahogy tudod, majd kifesteted  -ez lesz durván 500 eft, majd spekulálsz a bővítésen és a központi fűtésen  - a meglévő és müködő konvektoros fűtésnél.

Megjegyzem  esetleg maga a kémény lesz  3oo -400  eft.

Előzmény: fjuhasz (40305)
vt75 Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40324
("Ha nincs áthidaló az ajtó felett akkor nagy valószínűsággel lefog szkadni az ajtó feletti téglasor?"

egyáltalán nem biztos a leszakadás, mert szvsz válaszfalnál, ajtó felett az áthidaló nem biztos, hogy szükséges.
- most vettünk ki 2 ajtót egy válaszfalból, felette "fa áthidaló" volt, a szerepét teljesen betöltötte. Apám szerint válaszfalba ajtó felé felesleges áthidalót tenni. Az ajtók új helyét is simán kibontotta, nem szakadt le semmi, és simán betette ide az ajtókat.
- egy 1.2-1.5m széles átadó ablaknyílás (szintén válaszfal) felett volt ez a modernebb áthidaló a "tégla betoncsík vasalással", nem egy bumszli beton. Miután ezt kiszedtük, elég sokat kellett még hiltivel dolgozni, mire "magától" lepotyogott a felette lévő téglasor.)
Előzmény: ZolKa (40301)
fjuhasz Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40323
Ezek a számok csak azért kellenek, hogy ha marad a vásárlás után 500 eHUF akkor nem is gondolkodom ilyeneken, sőt lehet, hogy olyan házat vesze amiben ezzel nem kell foglalkozni. Ha marad 1500 eHUF akkor na nézzük csak meg pontosabban, hogy mi kell. Csak, hogy egy szélsőséges példával éljek.
Előzmény: KalásziM (40314)
fjuhasz Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40322
Köszi,

Esetleg saját tapasztalat alapján?
Előzmény: Csabikuci85 (40311)
fjuhasz Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40321
" És miért nem jó az a konvektoros fűtés ???

(kb 10 % -kal tényleg nagyobb a fogyasztás, de ezen felül sok más macerát elkerülsz - pl. a seperők nem maccerálnak , akik már soha nem sepernek )."

Hát az 10 éves időintervallum alatt az egy év fűtési számlája.
4 tagú család esetén ezzel az összeggel a zsebben már elmennék olyan helyre, amuitán a párom 3 hétig csapkodja az ajtót!! :)

Átnézek a víz-gáz-fűtés topikba és visszalapozok.

Természetesen nem árajánlatra gondoltam. Azt nem is itt fogom kérni. Ami itt engem érdekel, hogy nagyságrendileg mire kell, lehet számolni.
Gondolok itt:
- Fűtés tervezésnél, kb milyen árban szoktak dolgozni a mérnökök vagy hogyan. (oldalszámra (tudom blőd de direkt), nm alapján vagy mérnökóra vagy valami hasonló)
- Gázszolgáltatóval miként kell együttműködni és ennek a költségoldala.
stb stb.
Előzmény: KalásziM (40310)
fjuhasz Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40320
" Még nagyon az elején vagy a témának.
Eőbb vedd birtokba a házat, lakdd be, tapasztald ki, majd utána spekulálj az átalakítsokon."

Sajnos ez nem lehetséges. KB 10-éves tapéták és kb 10 éve festett házról van.
Idős hölgy lakott ott ezért nem volt festve.
Ha most van lehetőség hozzá nyúlni (belső átalakítás mindenféleképp lesz, közfal áthelyez és ehhez hasonlók) akkor nem tudom betartani ezt a sorrendet.

"Mégéri egy működő rendszert szétverni ???"

A kérdés jogos. Javítsatok ki (!!) de a központi fűtés költséghatékonyabb ha csak a gázról beszélünk és a konvektoros fűtéshez viszonítjuk.
Ami miatt még igen lenne a válasz a kérdésedre az az, hogy szeretnék beállítani valamilyen alternatív tűzelési lehetőséget is a gáz mellé. (szilárd vagy esetleg távolabbi jövőben napenergia)
(Ez konvektoros fűtésnél nehezen megoldható.)

A tervekkel kapcsolatban részletekkel tudtok esetleg szolgálni?
Előzmény: KalásziM (40308)
fjuhasz Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40319
Külső szigetelés egyenlőre nincs. Azt csak később tervezzük, mert lesz még egy vagy két szobányi hozzáépítés is. Addig megy gyűjtögetünk egy kicsit.
Előzmény: topikolos (40307)
bpityu Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40318
sas u 2.
Előzmény: *Steve (40317)
*Steve Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40317
érdre hova?
Előzmény: bpityu (40316)
bpityu Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40316
érdre vittem egyszer.ilyen mennyiségért nem fogadtak el pénzt.
Előzmény: *Steve (40312)
Csokis Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40315
> Más igaz drága volt - nekünk !!
Kivéve a múzeumok, mert abból a legnagyobbak és legjobbak (British, National Gallery, Tate) ingyen vannak.
Kivéve a közlekedés, mert az iskolásoknak, és helyi nyugdíjasoknak ingyen van. Na jó, a teljes árú már durva, elvégre a London-Leeds buszjegyért (~300 km) vagy 2200 Ft-ot legomboltak rólam. Igaz, ebből 300 volt a e-ticket felár, hogy Pestről meg tudjam venni. De a helyi közlekedés már tényleg súlyos: egy turista napijegy (csak a reggeli csúcs után érvényes) 1750 Ft, míg itthon már 1550-ért megkapnám.
És az éttermek? Azokról ne is beszéljünk! A Towertől 200 méterre képesek voltak három egytál ételért, meg három sörért kb. tízezer forintot elkérni. Ilyen itthon a Váci utcában elő nem fordulhatna! Na ugye, hogy Londonban sokkal szarabb?
Előzmény: KalásziM (40313)
KalásziM Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40314
  Akkor már 1,35 milliónál járunk  !!!
Előzmény: Csabikuci85 (40311)
KalásziM Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40313

Az mehet a kukába !

Igaz a hulladékégető kazánoknak nem tesz jót, de az legyen a Demszki baja.

Ház ez az !

Rinyálnak a környezetvédők és közben az ilyen' kis dolgok ' megodatlanok.

Anno régen volta közterületnek egy olyan szolgáltatása, hogy ingyenes lerakás kistételben.

Rém egyszerű volt. Írtam, felhítam a közterület ingyenes  közönségszolgálatát. hogy van egy kis  sittem. EWrre küldtek egy postai lapon egy engedélyt, hogy a legközelebbi hullladék lerakóban  1 m3 -ig ingyenesen lerakhatom.

Elvittem leraktam. nem gazdagodtam meg, de a környezetet kiméltem.

Mi van ma ?

Felhívtam a nevezett céget (aki ugye közszolgáltatónak nevezi magát ).

Hát ámultak bámultak, hogy egyáltalán mit képzelek én.

megmagyarázták  . elvihetem Dunakeszibe a lerakóba és ott természetesen   min 1 m3  kell fizetni  - ők nem méregetnek. De mondom  az  egy köbméter az cirka 100 azaz  egyszáz veder. Hát nem tehetnek semmit. Amúgy akkor jegyete meg az ügyintéző _ tegyem a kukába.

Azt vagy elégetik vagy Pusztazámorra viszik tengelyen.

Itt tartunk most !

Amúgy hallom ma a rádióban  30 nyilvános illemhely van az egész Budapestem.

és ott 100 ft egy húgyozás  !!

Londomban mindenütt ingyen brunyáltam.

Más igaz drága volt  - nekünk  !!

Előzmény: *Steve (40312)
*Steve Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40312
nem tudjátok hol tudnék kb 2-3 zsák sittet lerakni  legálisan a 11 ker környékén egyedül a Platformot tudom hogy ott lehet
Csabikuci85 Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40311
Szia!

Sok mindentől függ az összeg. Egy kis utánajárás és nem fognak lehúzni a szakik.
Egy max. 6-8 m2-es fürdő 300-350.000. Az összeg a beépített anyagok és szerelvények minőségének függvényében változhat.
Fűtés+gáz 1 millió körüli.
KalásziM Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40310

Jelenleg a házban konvektoros fűtés van.

És miért nem jó az a konvektoros fűtés  ???

(kb 10 % -kal tényleg nagyobb a fogyasztás, de ezen felül sok más macerát elkerülsz - pl.  a seperők nem maccerálnak , akik már soha nem sepernek ).

Amúgy ha tényleg érdekel a téma menj a viz gáz fűtés topikba, ott dec és januárban meg rágtuk a témát. Amennyiben türelmes vagy kapsz választ is a kérdésedre.

Amúgy arról is volt nagy vita - lehet é árajánlatott tenni pl. itt a fórumon.

Hát nem. De elvileg kölség becslést lehet (igaz sok munka ), így nem csináljuk.

Viszont a terveződ ( ha megbízod és megfizeted csinál egy  tervet, egy anyag kiírást, egy költségvetést kiírást ( egyesek ezt anyag specifikációnak híják, mondegy ) és beárazza. ez aköétségbecslés :  Ez mindig a megrendelőnel szól. Aztána nyers kiírással megkeresed a szimpatikus vállalkozókat ( az ár nélküliekkel )  és kérsz árajánlatot.

Amennyiben nagy az eltérés a becslés és az ajánlat között, valaki tévedett. Vagy a tervező vagy a vállakozó. végül mindig a vállalkozó dönti el mennyiért vállaja.

Viszont Te, hogy felfogadod é  !!

KalásziM Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40309
 Ja  Te írtad  ! Igen a szigetelés az mindig hasznos.
Előzmény: topikolos (40307)
KalásziM Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40308

Még nagyon az elején vagy a témának.

Eőbb vedd birtokba a házat, lakdd be, tapasztald ki, majd utána spekulálj az átalakítsokon.

"Gáz újratervezés - gázosokkal az új terv elfogadtatása (MEO, ha jól tudom)
- Fűtés tervezés, kiépítése.
- Fürdőszoba rekonstrukció"

Ezek mind kellenek !

Kell készíteni tervet, költségvetés kiírást  (  6 - 8 oldal minimum ) ezt vállalkozókkal beáraztatni.

Amúgy szánj rá min. 2 milliót  !!

Mégéri egy működő rendszert szétverni  ???

Mintha valaki írta már : jobban jársz ha hőszigetelsz  !!!

Az mindenképen hasznos.

topikolos Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40307
Külső szigetelés van/terveztek-e, mert akkor kicsit lehet spórolni a kazán/radiátorok teljesítményén a szigeteletlen állapothoz képest. Persze lehet, hogy nem sokat, de hátha az is számít.
fjuhasz Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40305
Sziasztok Építkezők-Felújítók!

Minket is utolért a "kinőttük a lakást kell egy nagyobb" állapot.

Amit kinéztünk családi házat abban lenne egy kis felújítanivaló.
Eddig nem volt képben számomra a lakás-ház felújítás, ezért szeretnék feltenni egy két alap (másoknak talán túl egyszerű) kérdést.

Jelenleg a házban konvektoros fűtés van. Szeretnénk lecserélni központi fűtésre.

Ez érinti a gáz tervezést, fűtés teljes kiépítést. (~80nm lakás két szoba + nappali, konyha)
A fürdőszoba felújítása is szükséges.

Tudnátok abban segíteni, hogy a következők mekkora összegbe kerülhetnek?

- Gáz újratervezés - gázosokkal az új terv elfogadtatása (MEO, ha jól tudom)
- Fűtés tervezés, kiépítése.
- Fürdőszoba rekonstrukció.

A fűtésnél tételezzük fel azt, hogy külön gázkazán és külön gázos vízmelegítő kerül a rendszerbe.

Itt nem pontos összegre gondolok. Inkább közelítő számokra lennék kíváncsi azért, hogy még a ház vásárlása előtt lássuk, azt, hogy alkudni mennyit kellene, hogy maradjon még valami a felújításra. Illetve ha ennyit nem tudunk alkudni akkor másikat kell keresni.

Előre is köszönöm a segítséget.

bpityu Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40304
lehet kapni rendes falra ráboruló,hozzásimuló tokokat is,két félből kell összeragasztani.jó velük dolgozni,nagyon szépek,csak nem a legközelebbi barkácsboltban kell megvenni,és valamivel drágábbak.
Előzmény: Erzsébeti (40303)
Erzsébeti Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40303
én nemtom... én azt tapasztaltam az alsó szegmensben, hogy nem hogy egyforma lenne a falc hanem egyenesen nincs is külső falc!
Én kb 10 éve vettem "Classic! néven máig futó alsó-kategóriás belső ajtókat. Azok még hagyományos pallótokkal voltak szerelve magyarul egy 10 -es válaszfalba szépen beleillettek.(lehettek volna azonos falcúak, de nagy a spórolás...)
Mára már csak egy csökkentett geréb tokkal árult izét lehet kapni, aminek a teljes tok-vastagsága max 5 cm... Ebbe már nem fér bele, hogy mind a két oldalt elbírja a falcot...
Előzmény: Törölt nick (40300)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.08 0 0 40302
A "burkolattal befordulni" alatt azt értem, hogy az ajtónyílásban is legyen meg valamelyik burkolatod, ami a fal egyik oldalán van. Tehát a lambéria vagy a csempe.
"Ha nincs áthidaló az ajtó felett akkor nagy valószínűsággel lefog szkadni az ajtó feletti téglasor? Hogyan tudom megnézni, hogy van e áthidaló?"
Jó esélyel igen, mivel bolygatod. Az áthidalóhoz miután levetted a takarólácet, kalapáccsal óvatosan kopogtasd le a vakolatot. A fúrással nehéz megállapítani, ugyanis pl a porotherm áthidaló kívül tégla... Ahogy a korát elnézem nálad valószínűleg beton áthidaló lesz.
Az élvédő szerepe kettős. Megvédi a sarkot, tehát ha nekimész esetleg (odaütődik a konzervekkel teli szatyor) akkor nem vered le a vakolatot, csak max a festéket (az élen a festék alatt fém van). Valamint vakoláskor ezt teszed fel először (persze pontosan beállítva), és ezen húzva a lécet egyenes sarkot tudsz készíteni. Valamint élesebb (kicsit lekerekített sarkot) tudsz készíteni, ami vakolatból macerásabb. Az élvédő a vakolatba megy. Van kétoldalt egy rácsos rész, hogy a vakolat rendesen tudjon kapaszkodni bele, és egy egyenes él... Inkább képen.

Igen a vak küszöb (ha van) az alatt van amit látsz. Gyakorlatilag az a célja, hogy egyben legyen a tok, így beépítéskor nem kell ellenőrizni a méretet.
Előzmény: ZolKa (40301)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!