Jó rég jártam itt utoljára...
Keresnék egy használt (de működőképes!) SCSI CD-t a Power Macimhoz. Nem kell a leggyorsabbnak lennie, a lényeg, hogy működjön a Macival. Ha van valakinek ilyen kütyüje eladó, küldjön egy mailt!
Hali spájbl!
Tedd fel ezt a DTP-s kérdést itt is:
http://www.starkingnet.hu/macmail
itt több esélyed van arra, hogy választ kapsz. De ha nincs kedved regisztráltatni magad, megkérdezem és a nevedben. Ha akarod!
Szevasztok Almasok! Latom sokan ertetek a Macintosh gepekhez. Én nem. Viszont egy barátom megkért, hogy kérdezzelek meg Benneteket, hogy nem akar-e valaki DTP-t oktatni tisztes díjazásért, illetve nincs-e valakinek eladó, használt PowerMacija HUF150K-ig. Az érdeklődők szíveskedjenek értesíteni!
Szevasztok Almasok! Latom sokan ertetek a Macintosh gepekhez. Nekem van egy oregecske 4-eves Performa 580CD. Egy kicsit fel van tuningolva,de nem nagyon: a system software 7.5.5-lett a total memory 40.960k a modem vagy 32k vagy 56k amugy benne van minden video.cd,telefon,fax.internet.Megmondom oszinten en tok huly vagyok a gepekhez. A lanyom vett egy IBM 4.3 GB 56k meg minden ami egy ilyen gepben benne van.Az egyiket tavaszal hazaviszem a noveremnek,csak ott vagyok gondban,hogy az almat sokkal jobban szeretem es jobban tudom kezelni mint ezt a gepet.Nem vagyok profi mint irtam es szerintetek melyik a jobb gep vagy melyik jobb otthon.En a gepet csak az internetre,radiozasra es fax-ra szoktam hasznalni,semmi munka csak a szorakozas es leveliras es neha fax es jatek programok. Ha valaki tud tanacsot adni meg koszonnem.Szevasztok! FeriI!(vezeto!)
Halihó!
Lenne egy kérdésem! Illetve van is. Fel is teszem:
Ismertek Mac-re valami Getright-szerű letöltô programot? Úgy tudom, hogy a Getright-nak nincs mac-es verziója. Vagy rosszul tudom?
Köszi a tippet.
Nem tünik nehéznek a választás a sok modem közül.:))
Ennek ellenére gondolkozom a Matavnet akciós modemvásárlásán is. Ez egy 56K-s Dialcom
modem. Ilyenem volt már régebben 19.2-es kivitelben. Elég jól muzsikált.
De mi van akkor, ha a szolgáltatótól vett modem sem megy rendesen. Nyilván azt mondják, hogy sz@r a Maci. Na mindegy, egyenlöre gondolkodom. Mostanában keveset netezek, az emileknek meg elég a 19.2 is.
üdv
Szerintem nezz szet a Diamond modemjei kozott. Megveszed a PC-s modemet, hozza egy Mac-es kabelt, majd letoltod a Diamondtol a szukseges Software-t es mar elvileg megy is. Bar a MacOS alapbol tamogatja a Supra-kat. A PC-s es Mac-es modemek szerintem csak szoftverekben es egy kabelben ternek el egymastol. Bar ha a Pixelnel nezel modemet, elkepzelheto, hogy van nekik Mac-es verzio is.
Hali Fiúk!
netizen, kzolee,
Tulképpen igazad van, de nekem eddig az Apple által adot ppp-vel nem sikerült boldogulnom, valószinü, mivel ez ragaszkodik valamilyen modemscript meglétéhez. namármost nekem nemigen volt pénzem arra (vagy csak sajnáltam rá), hogy draga apple-támogatott modemet vegyek. Igy maradtam a dzsunka mellett. Ezt a példányt "ARTNET" már vagy két éve használom, és eddig müködött az at parancsokkal beállítva. Elképzelhetö, hogy most betojt. Mindenesetre furcsa, hogy 19,2-vel megy. A freePPP pedig egy jópofi kis freeware progi. Az egész cajgot TCP-töl együtt könnyü konfigurálni, igy azutám megszerettem.
Van egy LC475-öm is. Azzal is kipróbáltam, és ott sem ment csak 19,2-vel.
Végül is minden elromolhat egyszer, igy a modem is, csak az ember nehezen hiszi el, hogy nem a matav manipulál, mert azért a kapcsolási díj is jó pébocs a rosszízü megjegyzésért) Mindenesetre, ha az internet tarifát megkülönböztetnék a beszélgetéstöl (ami nem egy bonyolult dolog), akkor az embernek eszébe sem jutna ilyen.
Legrosszabb esetben veszek egy új modemet, de elöbb körüljárom a kérdést a segítségetekkel.Lehet, hogy bejön valamilyen tuti tipp. A matávnet hirdetegy modemakciót 56K-s Dialcom. Ha betojik van rá 5 év garancia. Mivel Mo-n csak PC létezik, természetesen semmilyen sw. támogatás nincs erre sem. De ezt már megszoktam az elmult 10 év alatt. Marad a kisérletezés.
köszi mindkettötöknek a választ.
üdv
alex
Alex nem értem nekem van egy elaggot Qadram MAC OS 7.5.1-gyel és ott az oprencer részét képezi a PPP az Apple site-rol lehetet felpakolni.
A modem problemád szerintem init string problema bár segiteni nem tudok mert az MacOS-em nem igazán ad lehetőséget a layer2 szintű konfigra de jobb ha azt mondom hogy ezeleddig nem találtam ki hogy hol lehet. Nekem a Maci kinkeserv mert nincs a MacOS-ben konzol igy netom az általam megszokott módon csekkolni és setupolni a netet...
netizen
[az eredetileg konzolbuzi unixoscsávó :-)]
3. MacOS 8.6
A verzioszamokat nem tudom, de amit az OS8.6-hoz adnak, azzal hasznalom. Nem FreePPP-vel, hanem a TCP/IP control panellal allitom be, majd Remote Access-el kapcsolodok fel. A vonalat van, amikor nekem is lebontja, de akkor 1-2 percenkent, de kb. egy ora mulva mar jo. Ez gondolom az itteni telefonszolgaltato jo kis trefaja. Ez nem Matav hanem Hungarotel - HTCC group. Na olyan is...
Hali Mindenkinek!
kb. úgy két hete modemproblémáim vannak. Abban nyilvánul meg, hogy a kapcsolat 3-4 perc után lebont. Elöször azt hittem, hogy valami nem stimmel a PPC6100-el, a freePPP progival az OpenTransport-al. Végül is mindent lecseréltem kivéve a modemet.
Jelenleg 19.2-vel száguldok a neten, és majd megüt a guta. (már kiolvastam az egész meglévö modem irodalmamat, magtanultam az AT parancsokat, de semmi eredmény. Lehet, hogy másik modemet kell vennem?
Kérdés:
1. ki milyen modemet használ
2. meg van-e elégedve vele
3. milyen sw komponensekket használ (ppp, OT versio, MacOS verio, stb.)
Várom válaszaitokat
Alex
ui. ezzel a szédületes tempóval már 30 perce birja a dög.:))
Igen, végre měködik, a kábel volt hibás. Vettem bele egy új kábelt, ezzel már tökéletes. Viszont kiderült, hogy nem minden régi G3 támogatja a Master-Slave megkülönböztetést, csak az "újabbak", amikben Ati RagePro videókártya van az alaplapra integrálva (meg persze a kék fehér G3-asok)
Caty
Hard Disk Toolkit
Szerintem elég, ha megveszed a vinyót, elviszed egy Mac-es ismerôsödhöz, akinek megvan a HDT, nála megformázod, azután berakod a saját gépedbe. Ha telepíted rá a MacOS-t, akkor nyavalyogni fog, hogy nem tudta updatelni a hard disk driver-t, de attól még měködik :-)
Egyébként a maciban is lehet turkálni, és itt legalább nem vágod cafatokra a bôrt a kezeden, ha belenyúlsz, mint egy PC-nél.
Az SCSI szabvány platformfüggetlen, azaz nem lehet árdifferencia sem a PC-s és a Macis vinyók között, mivel ugyanazok.
Ha az alaplapod támogatja az ATAPI-s vinyókat, akkor olcsóbban megúszhatod (kb 30%-al), és szerintem azok is megbízhatóan mennek. Én is azt javallanám, hogy cseréld le mihamarabb, mert a hibák exponenciálisan nônek.
A vírusosság azért nem annyira jellemzô a Macikra, mert a MacOS zártabb szabvány, így nem ismerik annyian a lelkivilágát, amúgy ugyanúgy lehet, akár durva vírusokat is írni a Macikra. Eddig 3 fajta bukkant fel a cégnél, de kárt nem okoztak eddig. (koppkoppkopp)
Caty,
Elvben nincs különbség a PC-s és a Macis HD-k között (SCSI tekintetében), de gyakorlatban az Apple driver nem ismer fel minden vinyot.
Igy tehát árban sincs különbség.
A régebbi HD SC tools nevü formattálót meg lehetett hackelni és csak úgy tudtam megformattálni a 2.2 GB-s Quantumot. Késöbb amikor a 8.1-s OS-t akartam telepiteni, a telepítö elkezdett nyöszögni, hogy a particio nem OK.
Mivel már tele volt minden sz@rral, és nem volt hova mentenem igy a 3.2-re telepítettem.
Szóval vannak árnyoldalai is a hackelésnek. Aztán létezik egy HDT Toolkit ami felismer minden SCSI drive-t. Ez viszont sajnos fizetös progi, és nem is túl olcsó. Pc-s boltban meg hiába kérdezel meg valakit, hogy mi jó a Maciba, többnyire kiröhögnek. Ha biztosra akarsz menni akkor ugyan drágábban, de megformattálva kapod a vinyót a macit forgalmazóktól.
Szinte ugyanez igaz a CD-re is. Bár itt az Apple véletlenül kiadott a 7.5.3 -as systemmel egy olyan drivert ami felismer szinte minden CD-t. Ezt örizgetem azóta is nagy becsben.
kzolee,
ezexerint sikerült az IDE-ges diszkeket rendbe raknod?
MuzX,
Osztom véleményedet, nem szabad sz@rozni, ha a vinyo beindult.
Kidobni azért nem kell, rá kell tenni a Netscape cashe-t, abból nem lehet baj.:))
A remény szép és magasztos dolog :))))
De az adataimat nem bíznám rá...
Még egyszer mondom: amint egy wincsi elkezd ilyen fizikai blokkhibákat produkálni, BÁRMIKOR feldobhatja a tappancsát. Lehet, hogy nem, de én biztos lecserélném, amint tehetem.
Arról nem is szólva, hogy olyan hibákat is generálhat, (pl. ha használsz virtual memoryt), ami nagyon zavaró lehet. Vagy mondjuk ha a Photoshop scratch területén eccercsak felüti a fejét egy ilyen bad block, aztán esetleg órák munkája vész el... Vagy akár egy egyszerű mentésnél...
Szóval ahogy - ha jól emlékszem - Cromwell mondotta: "Bízz Istenbe - és tartsd szárazon a puskaport!" :)))))
kzolee,
Azt hiszem, nálam is a Norton AntiVirus fog működni vírusírtóként. Az legalább ismerős... Mindenesetre engem meglepett ez a vírus história, mivel eddig úgy tudtam, hogy a Macik és a VAX-ok azok a gépek, amikre nagyon nem jellemző a vírusosság.
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de azt szeretném tudni, van-e és mekkora árdifferencia a MACis és a PC-s SCSI winyók között?
MuzX,
Hááát, remélem, hogy egy-két hónapnál tovább bírja szegény... Ugyan van otthon még egy Macis winycsóm, de fogalmam sincs róla, hogy egyátalán működőképes-e, nem próbáltam még ki. Amúgy se nagyon merek a Maciban turkálni. Egy PC-ben minden további nélkül kotorászok javítási vagy egyébb céllal (bár időnként vaktában:)), de a Maci valahogy más, őt féltem... Kissé mintha szentimentális lennék vele kapcsolatban.:)))
A blokkhiba azt jelenti, hogy fizikailag némely blokk sérült (karcolódás, pl. működés közben erôs ütés, rázkódás érte a gépet), a kizárás pedig az, hogy a van egy "adminisztrációs" táblázat, amiben fel lehet sorolni, hogy mely blokkokat ne használja a rendszer, ebbe írta bele nyilván a hibás blokkokat. (ilyenek egyébként már a gyári formázáskor rákerülhetnek)
Ez kb. azt jelenti, hogy gyakorlatilag a gép működôképes marad, és egyszerűen kevesebb lesz néhány mega tárolóhellyel esetleg.
Viszont az a wincsi, ami egyszer már blokkhibás lett fizikailag, nem megbízható, tehát amint lehet cseréld le.
Én pontosan így jártam nemrég, egyik ügyfelünknél blokkhibás lett a vinyó, elkezdtem szépen, manuálisan a hibás blokkokat kizárogatni. Müködött is 1-2 hónapig, aztán teljesen meghalt, ki kellett cserélni. A gond csak az, hoigy az ügyfél 20 órai repülôútra van :)))
Szóval lehet, hogy még évekig elmegy így, lehet, hogy holnap meghal. Nem biztonságos.
En a Norton AntiVirus-t hasznalom, de van aki a virex-re eskuszik. Izles dolga, a www.download.com -rol leszedheted oket.
Vincsi
Nekem a Quantumokkal jo tapasztalataim vannak. Lehet a Mac-be sima PC-s SCSI Quantumot tenni, mukodik. Az elozo 7300-asba is egy PC-s Quantum FB 2.1 SE SCSI-t raktunk, azota is megy benne, most a G3-ban mar ket IDE Quantum Fireball mukodik. (vegre :)
Dehogy bőgtél le az alaplappal kapcsolatban! :))) Minden tanácsot szívesen veszek, hisz én még nagyon lamer Maci-user vagyok - illetve leszek, ha végre haza tudom vinni a kütyüt a szervizből.
Szóval köszi a tanácsokért! :)))